Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 9/2011

STANDARDY ZDRAVOTNÍ PÉČE

NÁRODNÍ RADIOLOGICKÉ STANDARDY - RADIOLOGICKÁ FYZIKA

„POSTUPY PRO STANOVENÍ A HODNOCENÍ DÁVEK PACIENTŮ PŘI LÉKAŘSKÉM OZÁŘENÍ“

Soubor doporučení a návod pro tvorbu místních radiologických postupů (standardů)

na pracovištích radiologických oborů v České republice.

Vydává Ministerstvo zdravotnictví ČR

ve spolupráci

se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost

a Českou společností fyziků v medicíně, o.s.

Tento dokument byl zpracován pracovní skupinou ve složení RNDr. Libor Judas, Ph.D., Prof. Ing. Václav Hušák, CSc., Ing. Anna Kindlová, Ing. Daniela Kotalová, Ing. Leoš Novák, Doc. Ing. Josef Novotný, CSc., Ing. Josef Novotný, Ph.D., Ing. Jaroslav Ptáček, Ing. Antonín Sedláček, Ing. Ondřej Šmejkal, Ing. Viktorie Štísová, Ph.D., Ing. Simona Borovičková, PhD.

Oponenty byli Prof. Ing. Tomáš Čechák, CSc., Ing. Pavel Dvořák, Ph.D., Ing. Ivana Horáková, CSc., Mgr. Josef Hyka, Prof. MUDr. Vladislav Klener, CSc., Ing. Karel Prokeš, CSc, RNDr. Ivo Přidal, CSc., Doc. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D., Ing. František Pernička, CSc., MUDr. Alena Heribanová, MUDr. David Marx, Ph.D.

Návrh dokumentu Národní radiologické standardy - radiologická fyzika byl připomínkován a doporučen k vydání ve Věstníku MZ ČR též Státním úřadem pro jadernou bezpečnost.

Velký dík patří všem dalším kolegům a spolupracovníkům, kteří svými podněty, připomínkami a spoluprací významně přispěli k odstranění dílčích formulačních nepřesností a k nalezení takové formy dokumentu Národní radiologické standardy - radiologická fyzika, která maximálně ulehčí aplikaci navržených postupů a doporučení v klinické praxi.

Dokument byl vypracován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.

Národní radiologické standardy - Radiologická fyzika byly v období měsíců květen - říjen 2008 umístěny na webové stránce Ministerstva zdravotnictví ČR k širokému připomínkovému řízení.

Všechny připomínky byly řádně vypořádány. Dne 13. února 2009 proběhlo na Ministerstvu zdravotnictví jednání stran prodiskutování sporných bodů za přítomnosti zástupců MZ ČR, SÚJB, SROBF a ČSFM.

Vzhledem k trvalému vývoji oboru radiologická fyzika a vzhledem k průběžným změnám legislativy je žádoucí, aby příslušný Věstník MZ ČR byl aktualizován nejméně jednou za 5 let. Národní radiologické standardy - radiologická fyzika budou umístěny i na webových stránkách České společnosti fyziků v medicíně, o.s. a budou aktualizovány průběžně.

V březnu 2011 Ministerstvo zdravotnictví ČR obdrželo od předsedů výborů odborných společností ČLS JEP a SÚJB souhlas k uveřejnění národních radiologických standardů ve Věstníku MZ.

OBSAH
Příloha A: Stanovení a hodnocení dávek pacientů při lékařském ozáření v rentgenové diagnostice
Příloha A.1: Tabulky pro stanovení radiační zátěže dospělého pacienta při standardizovaném radiodiagnostickém vyšetření
Příloha B: Stanovení dávky pacienta při lékařském ozáření v radioterapii
Příloha C: Stanovení a hodnocení dávek pacientů při diagnostických a léčebných aplikacích otevřených radionuklidových zářičů
Příloha C.1: Tabulky pro stanovení radiační zátěže při diagnostických aplikacích v nukleární medicíně pro standardní pacienty - dospělí, děti 15, 10, 5 a 1 rok
Příloha D: Stanovení a hodnocení dávek pacientů pomocí místních diagnostických referenčních úrovní
Příloha D.1: Tabulky s vybranými parametry Pacienta a vyšetření, které je třeba zaznamenat pro stanovení místních diagnostických referenčních úrovní
Příloha E: Návrh obsahu provozních deníků pro radiodiagnostická vyšetření

OBECNÁ ČÁST

1. Účel dokumentu

Jedním ze základních principů v oblasti radiační ochrany (tj. v oblasti ochrany osob a životního prostředí před účinky ionizujícího záření) je princip optimalizace radiační ochrany. Zatímco v radiační ochraně pracovníků se zdroji ionizujícího záření je tento princip ve vyspělých zemích uplatňován již řadu let, optimalizace radiační ochrany pacientů byla dlouho opomíjena.

Základem pro posouzení, zda je radiační ochrana pacientů1 na určitém pracovišti optimalizována, jsou kvantitativní údaje, ze kterých je možno odvodit velikost ozáření jednotlivých pacientů.

Účelem tohoto dokumentu je poskytnout pracovištím radiologických oborů návrhy standardních postupů pro stanovení a hodnocení dávek pacientů při lékařském ozáření v souladu s ustanovením §63 vyhlášky č. 307/2002 Sb. v platném znění a čl. 6 Směrnice Rady 97/43/EURATOM. Podle těchto obecných návrhů může každé pracoviště vypracovat vlastní místní postupy. Při klinickém auditu bude posuzována míra shody mezi obecnými návrhy standardů a vlastními postupy pracoviště.

Pojmy stanovení dávek a hodnocení dávek jsou v §63 Vyhlášky č. 307/2002 Sb. v platném znění uvedeny bez upřesnění obsahu či významu těchto pojmů. V mezinárodních dokumentech věnovaných této problematice mají tyto pojmy různé významy podle kontextu, v němž jsou použity. Hlavní významy těchto slovních spojení jsou přitom následující:

stanovení dávek pacientů

1. postup, kterým se ze zaznamenaných údajů o lékařském ozáření a na základě znalosti relevantních fyzikálně-technických parametrů zdroje ionizujícího záření použitého k tomuto ozáření stanoví hodnoty veličin, kterými lze hodnotit dávku pacientů, například porovnáním s příslušnou diagnostickou referenční úrovní

2. postup, kterým se s přijatelnou přesností stanoví hodnoty veličin důležitých pro posuzování rizika nežádoucích účinků ionizujícího záření (střední absorbovaná dávka v orgánu nebo tkáni, maximální absorbovaná dávka v orgánu nebo tkáni, efektivní dávka);

hodnocení dávek pacientů

1. postup, při kterém posuzujeme, zda zdravotnické zařízení vyhovuje národním a místním diagnostickým referenčním úrovním

2. postup, při kterém posuzujeme riziko nežádoucích účinků ionizujícího záření u jednotlivce srovnáním dávek v rizikových orgánech s tolerančními hodnotami pro tyto orgány

3. porovnání stanovené hodnoty efektivní dávky s hodnotou uvedenou ve zprávách UNSCEAR.

Při použití pojmů stanovení dávek a hodnocení dávek v dalším textu tohoto dokumentu bude vždy v příslušné části textu upřesněno, jaký význam tato slovní spojení v daném kontextu mají.

Jak jsme se již zmínili, pod pojmem stanovení dávek pacientů rozumíme dva odlišné postupy. Za prvé se jedná o stanovení dávek za účelem stanovení diagnostických referenčních úrovní, pomocí nichž jsou poté hodnoceny dávky pacientů. Tato část je popsána v samostatné příloze D, příslušné postupy jsou shodné pro rentgenovou diagnostiku i pro diagnostické a léčebné aplikace otevřených radionuklidových zářičů, tedy pro postupy nukleární medicíny. Za druhé se pak jedná o stanovení dávek pro účely posuzování rizika nežádoucích účinků záření. Tento způsob stanovení dávek je předmětem příloh A, B a C.

Pro účely tohoto dokumentu dále rozumíme místní diagnostickou referenční úrovní hodnotu příslušné veličiny (vstupní povrchová kerma, střední dávka v mléčné žláze, součin kermy a plochy, kermový index výpočetní tomografie, aplikovaná aktivita), která je pro konkrétní zdravotnické zařízení a určitý standardní2 postup stanovena jako aritmetický průměr z průměrných hodnot těchto veličin z jednotlivých radiologických pracovišť zdravotnického zařízení [Ref. 42]; hodnoty místních diagnostických referenčních úrovní jsou součástí místních standardů.

Obsahem tohoto dokumentu je:

a) přehled údajů, které je nutno zaznamenat při standardních druzích lékařského ozáření v radiodiagnostice a nukleární medicíně, aby bylo možno hodnotit dávky pacientů při těchto druzích lékařského ozáření,

b) návrh způsobu a formy záznamu výše zmíněných údajů (tj. návrh obsahu provozního deníku),

c) návrh údajů, které je třeba zaznamenat při standardních druzích lékařského ozáření v radiodiagnostice a nukleární medicíně, aby bylo možno pro jednotlivé pacienty v případě potřeby zpětně provést dostatečně přesný odhad efektivní dávky nebo jiné veličiny, která je rozhodující pro posouzení rizika vzniku nebo závažnosti nežádoucích účinků

d) návrh způsobu, jak v případě potřeby ze zaznamenaných parametrů u konkrétního pacienta při standardních druzích lékařského ozáření v radiodiagnostice a v nukleární medicíně hodnotu veličiny ad c) určit.

Pro ty druhy lékařského ozáření, které nejsou v tomto dokumentu zahrnuty, zajistí v případě potřeby odhad velikosti radiační zátěže pacienta Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci s Českou společností fyziků v medicíně, o.s.

2. Zkratky

AEC ... expoziční automat (automatic exposure control)

CoR ... Royal College of Radiographers

CR ... paměťová folie (computed radiography)

CT .. výpočetní tomografie (computed tomography)

ČSFM ... Česká společnost fyziků v medicíně

DR ... přímá digitalizace (direct radiography)

DRÚ ... diagnostická referenční úroveň (diagnostic reference level - DRL)

DSA ... digitální subtrakční angiografie

GIT ... gastrointestinální trakt

IAEA ... International Atomic Energy Agency (v českém jazyce MAAE)

ICRP ... International Commission on Radiological Protection

ICRU ... International Commission on Radiation Units and Measurements

IPEM ... Institute of Physics and Engineering in Medicine

IPSM ... Institute of Physical Sciences in Medicine

KAP metr ... měřidlo součinu kermy a plochy (v praxi někdy používán pojem DAP metr)

MDRÚ ... místní diagnostická referenční úroveň

MIRD ... Medical Internal Radiation Dose

MZ ČR ... Ministerstvo zdravotnictví České republiky

NDRÚ ... národní diagnostická referenční úroveň

NRPB ... National Radiation Protection Board, od r. 2005 součást Health Protection Agency

OPG ... zubní panoramatická skiagrafie

PACS ... picture archiving and communication systems

PCXMC ... PC program for X-ray Monte Carlo

PMMA ... polymetylmetakrylát

SD ... směrodatná odchylka (standard deviation)

SG ... obecná skiagrafie (general radiography)

SROBF ... Společnost radiační onkologie, biologie a fyziky

SS ... skiaskopie (fluoroscopy)

STUK ... Sateilyturvakeskus (Radiation and Nuclear Safety Authority of Finland)

SÚJB ... Státní úřad pro jadernou bezpečnost

TLD ... termoluminiscenční dozimetr

UNSCEAR ... United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation

ZDS ... zkouška dlouhodobé stability projekce:

AP ... předozadní

CC ... kraniokaudální

CRAN ... kraniální

LAT ... boční

LAT L ... boční zleva

LAT R ... boční zprava

LS ... lumbosakrální

PA ... zadopřední

OBL ... šikmá

3. Použitá literatura

A: Odborná literatura

1) International Commission on Radiological Protection. Recommendations of the International Commission on Radiological Protection, ICRP Publication 60, Annals ICRP 21

2) Tapiovaara, M., Lakkisto, M., Servomaa, A. PCXMC - A PC based Monte Carlo Program for Calculating Patient Doses in Medical X-ray Examinations. Report STUK-A139, STUK, 1997

3) European Commission. European Protocol on Dosimetry in Mammography, EUR 16263 EN, 1996

4) European Commission. Recommendations for Patient Dosimetry in Diagnostic Radiology Using TLD, EUR 19604 EN, 2000

5) Betsou S, et al.: Patient Radiation Doses during Cardiac Catheterization Procedures, Brit. J. Radiol. 71 (846): 634-639 (1998).

6) Neofotistou V, et al.: Patient Dosimetry during Interventional Cardiology Procedures, Radiat. Prot. Dosim. 80 (1-3): 151-154 (1998)

7) Katritsis et al.: Radiation Exposure of Patients and Coronary Arteries in the Stent Era: A Prospective Study, Cathet. Cardiovasc. Intervent. 51: 259-264 (2000)

8) Struelens L. et al.: Analysis of Patient Doses in Angiography and Interventional Radiology, DIMOND Workshop, Leuven, March 2004.

9) Štísová V.: Měření a analýza technických parametrů, výpočet dávek pacientů a hodnocení profesionálního ozáření u vybraných typů radiodiagnostických vyšetření, diplomová práce, FJFI ČVUT (2003).

10) Hart, D, Jones, D G and Wall, B F. Estimation of Effective Doses in Diagnostic Radiology from Entrance Surface Dose and Dose-Area Product Measurements. NRPB-R262, 1994.

11) Efstathopoulos et al. Medical Personnel and Patient Dosimetry During Coronary Angiography and Intervention, Phys. Med. Biol. 48 (18): 3059-3068 (2003).

12) Štísová, V. Effective Dose to Patient during Cardiac Interventional Procedures (Prague workplaces, Radiat. Prot. Dosim. 111(3):271-4 (2004).

13) Petoussi-Henss, Zankl, M., Drexler, G., Panzer, W., Regulla, D., Calculation of Backscatter Factors for Diagnostic Radiology Using Monte Carlo Methods, Phys. Med. Biol. 43, 2237-2250, 1998

14) Koutský, A., ústní sdělení

15) PCXMC - A PC-based Monte Carlo Program for Calculating Patient Doses in Medical X-ray Examinations. ( http://www.stuk.fi/sateilyn_kayttajille/ohjelmat/PCXMC/en_GB/pcxmc/ ).

16) Perisinakis, K. et al., Determination of Dose-Area Product from Panoramic Radiography Using a Pencil Ionization Chamber: Normalized Data for the Estimation of Patient Effective and Organ Doses, Med. Phys. 31, 708-714, 2004

17) Dance, D. R. et al. Additional Factors for the Estimation of Mean Glandular Breast Dose Using the UK Mammography Dosimetry Protocol, Phys. Med. Biol 45, 3225-3240, 2000

18) Dance, D. R. Monte Carlo Calculation of Conversion Factors for the Estimation of Mean Glandular Brest Dose, Phys. Med. Biol. Vol. 35, No. 9, pp. 1211 - 1219, 1990

19) Hušák V., Ptáček J., Mysliveček M., Kleinbauer K.: Radiační zátěž a radiační ochrana pacienta v diagnostické nukleární medicíně. Zpracováno za finanční podpory SÚJB, Praha 2004.

20) ICRP Publication 80: Radiation Dose to Patients from Radiopharmaceuticals. Annals of the ICRP 28, 1998, No. 3.

21) Indikační kritéria pro zobrazovací metody. Věstník MZ ČR 11/2003.

22) Zřízení středisek speciální zdravotní péče o osoby ozářené při radiačních nehodách. Věstník MZ 12/2003.

23) CTDosimetry: ImPACT spreadsheet for calculating organ & effective doses from CT exams. ( http://www.impactscan.org/slides/ctdosimetrydenmark/ )

24) NRPB-SR250: Normalised Organ Doses for X-Ray Computed Tomography Calculated Using Monte Carlo Techniques. National Radiation Protection Board, UK.

25) Hart, D., Hillier, M.C., Wall, B.F. Doses to Patiens from Medical X-ray Examinations in the UK - 2000 Review, NRPB, UK, 2002.

26) a) Národní radiologické standardy - radiodiagnostika - diagnostická část

Národní radiologické standardy - radiodiagnostika - angiografie a intervenční radiologie

b) Národní radiologické standardy - radiační onkologie

c) Národní radiologické standardy - nukleární medicína

27) Hart, D., Jones, D.G., Wall, B.F., Estimation of Effective Dose in Diagnostic Radiology from Entrance Surface Dose and Dose-Area Product Measurements, NRPB-R262, 1994.

28) Svoboda, M., Základy techniky vyšetřování rentgenem. Avicenum, Praha 1973.

29) Chudáček, Z., Radiodiagnostika I. část. IPVZ v Brně, 1995.

30) Porod, J., ústní sdělení.

31) Novák, L., Rada, J. Mammographic Dose Survey in the Czech Republic, Proceedings of Second European IRPA Congress on Radiation Protection, http://www.irpa2006europe.com/, file P-098

32) European Commission. Addendum on Digital Mammography to Chapter 3 of the European Guidelines for Quality Assurance in Mammography Screening, 2003

33) UNSCEAR: Sources and Effects of Ionizing Radiation - UNSCEAR 2000 Report to the General Assembly, vol. 1, Annex D, Medical Radiation Exposures.

34) Hušák, V., Mysliveček, M., Širůček, P., Utíkalová A., Dočkal, M., Kleinbauer, K., „Přehled o radiační zátěži dětí a radiačním riziku při vyšetřování močového ústrojí radiodiagnostickými a radionuklidovými metodami“, Čs. Pediat., 52, 1997, No. 11, p. 852 - 860

35) ICRP Publication 53: Radiation Dose to Patients from Radiopharmaceuticals. Annals of ICRP 18 (1-4), 1987

36) Addendum 3 to ICRP Publication 53, Radiation Dose to Patients from Radiopharmaceuticals, Version 2000-09-06. Approved for Web Site Publication by Commission in September 1999, Internet: www.icrp.org

37) Thomas, S., R., Stabin, M., G., Castronovo, F., P., „Radiation-Absorbed Dose from 201Tl-Thallous Chloride“, J Nucl Med 2005, 46:502 - 508

38) Amersham Health, „DaTSCANTM 74 MBq/ml injekční roztok“, příbalová informace k reparátu, 2003

39) Dosimetry Working Party of the Institute of Physical Sciences in Medicine. National protocol for patient dose measurements in diagnostic radiology, IPSM/NRPB/CoR, 1992

40) Wall, B.F. Radiation protection dosimetry for diagnostic radiology patients, Rad. Prot. Dosim. Vol. 109, No. 4, pp. 409 - 419, 2004

41) Guidelines on patient dose to promote the optimization of protection for diagnostic medical exposures, Doc. NRPB Vol.10, No. 1, 1999

42) Guidance on the establishment and use of diagnostic reference levels for medical X-ray examinations, IPEM Report 88, 2004

43) ICRU Report 74. Patient dosimetry for X rays used in medical imaging, Journal of the ICRU, Vol. 5 No. 2, 2005

44) Dosimetry in Diagnostic Radiology: An International Code of Practice, IAEA, 2006

45) European Commission. European guidelines on quality criteria for diagnostic radiographic images, EUR 16260, 1996

46) European Commission. European guidelines on quality criteria for diagnostic radiographic images in paediatrics, EUR 16261, 1996

47) European Commission. European guidelines on quality criteria for computed tomography, EUR 16262, 1999

48) Státní ústav radiační ochrany. Stanovení radiační zátěže pacientů při vyšetřeních v rentgenové diagnostice, Závěrečná zpráva, 2006

49) Radiological protection and safety in medicine, ICRP Publication 73, Ann. ICRP, 26(2), 1996

50) Prescribing, Recording, and Reporting Photon Beam Therapy. ICRU Report 50, 1993.

51) Prescribing, Recording, and Reporting Photon Beam Therapy (Supplement to ICRU Report 50). ICRU Report 62, 1999.

52) Prescribing, Recording, and Reporting Electron Beam Therapy. ICRU Report 71, Journal of the ICRU, Vol. 4, No. 1, 2004.

53) Dose and Volume Specification for Reporting Intracavitary Therapy in Gynecology. ICRU Report 38, 1985 (Reprint 2005).

54) Dose and Volume Specification for Reporting Interstitial Therapy. ICRU Report 58, 1997.

55) Absorbed Dose Determination in External Beam Radiotherapy. An International Code of Practice for Dosimetry Based on Standards of Absorbed Dose to Water. IAEA Technical Report Series No. 398, Vienna, 2000.

56) G.G.Steel: Basic Clinical Radiobiology, Arnold Publishing, 2002

57) R.K.Sachs, D.J.Brenner: Solid tumor risks after high doses of ionizing radiation. Proceedings of National Academy of Sciences, 2005, 102, pp 13040-13045, ( www.pnas.org )

58) X.G.Xu: Effective dose for patients undergoing coronary and femoral intravascular radiotherapy involving an HDR 192Ir source, Radiat. Prot. Dosimetry, 2005, 115 (1-4), pp 289-293

59) J.J. Broerse, J.Th.M. Jansen, J. Zoetelief, M.H. Seegenschmied: Assessment of carcinogenic risks in radiotherapy of benign diseases. In Proceedings of Radiation Protection Symposium of the North West European RP Societies, (pp. 255-262), IRPA, Utrecht, 2003

60) P.H.V.D.Giessen: A simple and generally applicable method to estimate the peripheral dose in radiation teletherapy with high energy X-rays or gamma radiation, International Journal of Radiation Oncology, Biology and Physics, 1996 ,Vol. 35 (5), pp 1059-1068

61) P.H.V.D.Giessen: Peridose, software programs to calculate the dose outside the primary beam in radiation therapy. Radiotherapy and Oncology, 2001, Vol.58(2), pp.209-213

62) S.P. Wadington, A.L.Kenzie: Assessment of effective dose from concomitant exposures required in verifi cation of target volume in radiotherapy, BJR, 2004, 77, pp 557-561

B: Další literatura

Směrnice Rady 97/43/EURATOM, o ochraně zdraví osob před riziky vyplývajícími z ionizujícího záření v souvislosti s lékařským ozářením a o zrušení směrnice 84/466/EURATOM

Zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů a prováděcí právní předpisy k tomuto zákonu

Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 132/2008 Sb., o systému jakosti při provádění a zajišťování činností souvisejících s využíváním jaderné energie a radiačních činností a o zabezpečování jakosti vybraných zařízení s ohledem na jejich zařazení do bezpečnostních tříd

Vyhláška č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění vyhlášky č. 499/2005 Sb.

Vyhláška č. 318/2002 Sb. o podrobnostech k zajištění havarijní připravenosti jaderných zařízení a pracovišť se zdroji záření a o požadavcích na obsah vnitřního havarijního plánu a havarijního řádu, ve znění vyhlášky č. 2/2004 Sb.

Vyhláška č. 84/2008 Sb., o správné lékárenské praxi, bližších podmínkách zacházení s léčivy v lékárnách, zdravotnických zařízeních a u dalších provozovatelů a zařízení vydávajících léčivé přípravky

SPECIÁLNÍ ČÁST

PŘÍLOHA A: STANOVENÍ A HODNOCENÍ DÁVEK PACIENTŮ PŘI LÉKAŘSKÉM OZÁŘENÍ V RENTGENOVÉ DIAGNOSTICE.

Tato příloha se týká stanovení dávek pro účely posuzování rizika nežádoucích účinků záření (stochastických a deterministických). Pro rentgenovou diagnostiku (včetně intervenční radiologie) to znamená stanovení hodnoty efektivní dávky a speciálně pro mamografii střední dávky v mléčné žláze. U intervenčních radiologických výkonů je třeba uvažovat také riziko deterministických účinků, zde je relevantní veličinou navíc maximální povrchová dávka.

Hodnocením dávky zde rozumíme porovnání stanovené hodnoty efektivní dávky s hodnotou uvedenou ve zprávách UNSCEAR [Ref. 33]. Hodnocení střední dávky v mléčné žláze jako veličiny, ve které je zároveň stanovena diagnostická referenční úroveň, je popsáno v příloze D.

Hodnocení dávek u jednotlivce srovnáním dávek v rizikových orgánech s tolerančními hodnotami pro tyto orgány (viz výklad pojmu hodnocení dávek v Obecné části) není v rentgenové diagnostice relevantní. Jedinou výjimkou je intervenční radiologie, kde se porovnává maximální povrchová dávka s toleranční hodnotou dávky pro kůži.

Stanovení dávek za účelem stanovení diagnostických referenčních úrovní, pomocí nichž jsou v rentgenové diagnostice a v nukleární medicíně hodnoceny dávky pacientů, je popsáno v samostatné příloze D.

Stanovení dávek konkrétních pacientů pro účely posuzování rizika vyžaduje stanovení orgánových dávek nebo efektivní dávky. Tyto veličiny nejsou přímo měřitelné, pro jejich stanovení (výpočet) je třeba použít vhodné konverzní faktory nebo vhodný výpočetní program [Ref. 10, 15-18, 23, 24 a 27].

Pro účely tohoto dokumentu byl použit výpočetní program PCXMC [Ref. 15] pro stanovení efektivní dávky pro všechny zobrazovací modality kromě CT vyšetření, mamografie a zubní panoramatické skiagrafie. Pro stanovení efektivní dávky pro CT vyšetření byly použity konverzní faktory NRPB [Ref. 24] spolu s programem [Ref. 23]. Pro zubní panoramatickou skiagrafii byly použity konverzní faktory z práce [Ref. 16], pro mamografii pak konverzní faktory z prací [Ref. 17 a 18] pro stanovení střední dávky v mléčné žláze.

Při stanovení dávek pacientů pro účely posuzování rizika jsou v tomto dokumentu uvažovány tři přístupy:

stanovení efektivní dávky pro konkrétního pacienta pomocí programu PCXMC nebo ImPACT (v souladu s §67 Vyhlášky č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění vyhlášky č. 499/2005 Sb.)

stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro standardní vyšetření pomocí tabulek uvedených v příloze A.1

stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro standardní vyšetření pomocí místních diagnostických referenčních úrovní, místního standardu a programu PCXMC nebo IMPACT (v souladu s §63 Vyhlášky č. 307/2002 Sb. ve znění vyhlášky č. 499/2005 Sb.)

Níže je uveden metodický návod postupu stanovení efektivní dávky pro uvedené tři přístupy pro všechny zobrazovací modality (je-li to pro danou zobrazovací modalitu relevantní).

Skiagrafické vyšetření

Stanovení efektivní dávky pro konkrétního pacienta pomocí programu PCXMC

Údaje, které je třeba znát pro stanovení efektivní dávky pacienta

Z protokolu ZDS

Výtěžnost v definované vzdálenosti od ohniska (pro daná expoziční nastavení) [mGy/mAs] nebo vstupní povrchová kerma ve vzduchu (pro daná expoziční nastavení) [mGy]

Napětí odpovídající indikované hodnotě [kV]

Celková filtrace [mm Al]

Pro konkrétní vyšetření

Hodnota součinu kermy a plochy (dále jen „hodnota PKA“) [mGy·cm2] (nahrazuje výtěžnost i vstupní povrchovou kermu; je-li známa hodnota PKA, není tyto třeba uvádět)

Vzdálenost ohnisko-kůže [cm] a velikost pole na pacientovi [cm×cm] (alternativa - vzdálenost ohnisko-film [cm], velikost pole na filmu [cm×cm], vzdálenost film-povrch stolu [cm], tloušťka pacienta [cm])

Použití expozičního automatu [ano/ne] (pouze v případě, není-li uvedena hodnota PKA)

Indikované napětí rentgenky [kV]

Indikované elektrické množství [mAs] (pouze v případě, není-li uvedena hodnota PKA)

Popis vyšetření - vyšetřovaný orgán, či oblast

Specifikace případné přídavné filtrace

Projekce (AP, PA, laterální, …)

Počet expozic v dané projekci

Vykrytí nevyšetřovaných částí těla

Výška, hmotnost a pohlaví pacienta

Způsob výpočtu efektivní dávky pacienta

Z hlediska stochastických účinků je relevantní veličinou pro skiagrafická vyšetření efektivní dávka [Ref. 1].

Na základě zaznamenaných parametrů se pro konkrétního pacienta efektivní dávka stanoví pomocí programu PCXMC [Ref. 2]. Parametry popis vyšetření - vyšetřovaný orgán či oblast, projekce (AP, PA, laterální, …), vzdálenost ohnisko - kůže, velikost pole na pacientovi, výška a hmotnost pacienta se zadávají v úvodním okně programu, kde se definuje geometrie konkrétního vyšetření, pro které se má efektivní dávka vypočítat. Parametry použité napětí rentgenky a celková filtrace se zadají do programu při specifikaci rentgenového spektra před samotným výpočtem orgánových dávek a efektivní dávky. Posledním krokem je zadání vstupní dávkové veličiny do programu, touto může být dopadající kerma Ki (incident air kerma) nebo součin kermy a plochy PKA.

Výpočet vstupní dávkové veličiny:

Je-li v protokolu ZDS uvedena vstupní povrchová kerma Ke, je vstupní dávkovou veličinou v programu dopadající kerma Ki, která se spočítá na základě vztahu

 
Ki =
 
Ki
 
B

kde Ke … vstupní povrchová kerma ve vzduchu [mGy]

B … faktor zpětného rozptylu.

Faktory zpětného rozptylu se pro skiagrafická vyšetření pohybují v rozmezí 1.1-1.5 v závislosti na velikosti pole, prozařovaném objemu a kvalitě svazku. Konkrétní hodnoty pro používaná expoziční nastavení jsou tabelovány v publikaci [Ref. 13].

Je-li v protokolu ZDS uvedena výtěžnost Yr pro dané expoziční nastavení, je vstupní dávkovou veličinou také dopadající kerma Ki . Ta se spočítá na základě vztahu

 
Kt = Yr . (
 
r
 
)2 . Plt
 
FSD

kde Yr … výtěžnost v definované vzdálenosti r od ohniska [mGy/mAs]

FSD … vzdálenost ohnisko kůže [cm]

PIt … součin proudu rentgenky a expozičního času [mAs]

Není-li uvedena vzdálenost ohnisko - kůže a velikost pole na pacientovi, ale vzdálenost ohnisko - film, tloušťka pacienta a velikost pole na filmu, je třeba provést přepočet:

FSD = FFD - PT - TT

 
FSskin = FSfilm .
 
FSD
 
FFD

kde FSD … vzdálenost ohnisko - kůže [cm]

FFD … vzdálenost ohnisko - film [cm]

PT … tloušťka pacienta [cm]

TT … vzdálenost film - povrch stolu [cm]

FSskin … velikost pole na pacientovi [cm×cm]

FSfilm … velikost pole na filmu [cm×cm]

Je-li při vyšetření použit expoziční automat bez indikace elektrického množství, je třeba skutečné elektrické množství stanovit na základě typických hodnot pro dané vyšetření nebo dodatečně zjistit v manuálním režimu při simulaci daného vyšetření.

Do vzorce pro výpočet dopadající kermy Ki je třeba zadat hodnotu vstupní povrchové kermy resp. výtěžnosti, které odpovídají expozičnímu nastavení při vyšetření pacienta. Tyto dávkové veličiny se při ZDS měří pouze při určitých hodnotách expozičních parametrů. Jsou-li při vyšetření pacienta expoziční parametry odlišné, musí se hodnoty uvedené v ZDS přepočítat. Přepočet vstupní povrchové kermy Ke lze pro běžně užívané vzdálenosti FSD s dostatečnou přesností provést podle následujícího vztahu (veličiny s indexem v se týkají vyšetření, veličiny s indexem ZDS se týkají ZDS)

 
Kev = KeZDS .
 
Pit v
 
. (
 
FSDZDS
 
)2 . kU
 
Pit ZDS
 
FSDv

kde: PIt … součin expozičního času a proudu rentgenky (mAs)

kU … korekční faktor na napětí určený ze závislosti Ke na napětí rentgenky U změřené při ZDS

FSD … vzdálenost ohnisko kůže (cm)

Přepočet výtěžnosti Yr se pak provede následujícím způsobem (veličiny s indexem v se týkají vyšetření, veličiny s indexem ZDS se týkají ZDS)

 
Yrv = Yr ZDS . (
 
Uv
 
)2
 
UZDS

kde: Uv … napětí rentgenky při vyšetření

UZDS … napětí rentgenky pro které byla stanovena výtěžnost při ZDS Yr ZDS

Je-li v parametrech vyšetření uvedena hodnota PKA pro dané vyšetření, tato hodnota se přímo zadá do programu.

Pohlaví pacienta program PCXMC nezohledňuje, používá hermafroditní fantom, při výpočtu efektivní dávky bere gonádovou dávku jako průměr dávky v ovariích a testes. To může vést k výraznému nadhodnocení efektivní dávky např. u mužů při vyšetřeních pánve s testes mimo svazek, kdy program do efektivní dávky započte dávku v ovariích. Při těchto vyšetřeních, kde jsou dávky na gonády významné, je nutné vzít v úvahu pohlaví pacienta, odečíst od efektivní dávky příspěvek gonádové dávky spočítané programem a přičíst příspěvek pouze testes nebo ovarií. Obdobný postup je třeba aplikovat při vykrytí určitých částí těla - týká se také zejména gonád. Je-li při vyšetření provedeno více expozic, stanoví se efektivní dávka pro každou expozici zvlášť a tyto dílčí hodnoty se sečtou.

Stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro standardizovaná vyšetření pomocí tabulek uvedených v příloze A.1

Pracoviště, která nemají k dispozici program PCXMC nebo jiný vhodný program, použijí pro výpočet typické hodnoty efektivní dávky pro standardizovaná vyšetření tabulky z přílohy A.1 spolu s parametry vyšetření pacientů. Tyto tabulky se použijí pro vyšetření břicha, kyčle, ramena, lebky, plic (pojízdným zařízením a také dálkovým snímkem), pánve, páteře, křížové kosti, SI kloubů, hrudní kosti, žeber a pro intravenózní urografii. V tabulkách A.1.5 až A.1.21 jsou uvedeny hodnoty normalizovaných efektivních dávek pro jednotlivé projekce použité při daném vyšetření. Efektivní dávka je normalizována k dopadající kermě Ki = 1 mGy.

Pro výpočet efektivní dávky pro danou projekci se normalizovaná hodnota efektivní dávky z tabulky vynásobí hodnotou dopadající kermy Ki pro tuto projekci. Při výpočtu celkové efektivní dávky z vyšetření se sečtou takto získané efektivní dávky pro jednotlivé projekce, tvořící celé vyšetření. Postup stanovení dopadající kermy Ki je popsán výše v příloze A. V tabulkách jsou normalizované efektivní dávky spočítané pro krajní hodnoty klinicky používaného rozsahu napětí rentgenky při daném vyšetření. Pro konkrétní hodnotu napětí rentgenky se použije normalizovaná efektivní dávka získaná lineární interpolací hodnot uvedených v příslušné tabulce. Korekce na jinou filtraci než 3,5 mm Al se neuvažuje, u skiagrafických vyšetření je korekce na celkovou filtraci lišící se od 3,5 mm Al nevýznamná.

Přiklad výpočtu efektivní dávky pro vyšetření bederní páteře s použitím tabulky A.1.13.

Parametry vyšetření:

1 projekce AP, napětí rentgenky 80 kV, dopadající kerma 6 mGy

2 projekce LAT, napětí rentgenky 90 kV, dopadající kerma při každé projekci 12 mGy

Pacient: muž

Normalizovaná hodnota efektivní dávky pro muže v projekci AP je 0,033 mSv při napětí 70 kV a 0,045 mSv při napětí 100 kV (viz tab. A.1.13). Z toho plyne, že při použitém napětí 80 kV je normalizovaná hodnota efektivní dávky 0,037 mSv. Dopadající kerma při AP projekci je 6 mGy, efektivní dávka pro AP projekci je tedy rovna 6 × 0,037 mSv, tj. 0,222 mSv.

Normalizovaná hodnota efektivní dávky pro muže v projekci LAT je 0,007 mSv při napětí 70 kV a 0,011 mSv při napětí 100 kV (viz tab. A.1.13). Z toho plyne, že při použitém napětí 90 kV je normalizovaná hodnota efektivní dávky 0,010 mSv. Dopadající kerma při LAT projekci je 12 mGy, projekce jsou dvě, efektivní dávka z obou LAT projekcí je tedy 0,232 mSv.

Celková efektivní dávka pro vyšetření bederní páteře je součtem efektivních dávek při všech projekcích, tedy 0,454 mSv.

V tabulkách jsou hodnoty efektivní dávky normalizované k dopadající kermě Ki. Je-li při vyšetření zaznamenáván součin kermy a plochy PKA, provede se přepočet

 
Ki =
 
PKA
 
S

kde S … velikost pole (plocha) na pacientovi (cm x cm).

Stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro dané vyšetření pomocí místních diagnostických referenčních úrovní, místního standardu a programu PCXMC

Tímto způsobem se stanoví typická hodnota efektivní dávky pro dané zdravotnické zařízení a daný typ vyšetření na základě místního standardu a místních diagnostických referenčních úrovní. Ke stanovení se použije program PCXMC. Parametry popis vyšetření - vyšetřovaný orgán či oblast, projekce (AP, PA, laterální, …), počet expozic v dané projekci, vzdálenost ohnisko - kůže, velikost pole na pacientovi, použité napětí rentgenky a celková filtrace se zadají do programu v souladu s místním standardem pro dané vyšetření. V tomto případě se uvažuje standardní pacient s hmotností 70 kg, který je nastaven v programu PCXMC. Jako vstupní dávková veličina se použije hodnota místní diagnostické referenční úrovně. V případě, že MDRÚ jsou pro skiagrafická vyšetření stanoveny ve veličině součin kermy a plochy PKA, zadá se do programu přímo hodnota MDRÚ. V případě, že MDRÚ jsou pro skiagrafická vyšetření stanoveny ve veličině vstupní povrchová kerma Ke, provede se přepočet na dopadající kermu Ki výše uvedeným způsobem pomocí faktoru zpětného rozptylu B.

Skiaskopické vyšetření

Stanovení efektivní dávky pro konkrétního pacienta pomocí programu PCXMC

Údaje, které je třeba znát pro stanovení efektivní dávky pacienta

Z protokolu ZDS

Umístění rentgenky nad/pod vyšetřovacím stolem

Napětí odpovídající indikované hodnotě pro jednotlivé vyšetřované oblasti [kV]

Celková filtrace [mm Al]

Pro konkrétní vyšetření

Hodnota PKA [mGy · cm2]

Použití automatického řízení expozičního příkonu

Indikované napětí rentgenky pro jednotlivé vyšetřované oblasti [kV]

Indikovaný proud rentgenky pro jednotlivé vyšetřované oblasti [mA]

Vzdálenost ohnisko - kůže [cm] a velikost pole na pacientovi [cm × cm] (alternativa - vzdálenost ohnisko-zesilovač obrazu [cm], velikost pole v rovině zesilovače obrazu [cm × cm], vzdálenost ohnisko - kůže [cm])

Popis vyšetření - vyšetřovaný orgán či oblast, relativní doba skiaskopie pro jednotlivé oblasti

Celkový skiaskopický čas

Projekce (AP, PA, …)

Počet expozic v dané projekci

Vykrytí nevyšetřovaných částí těla

Výška, hmotnost a pohlaví pacienta

Způsob odhadu efektivní dávky pacienta

Relevantní veličinou pro skiaskopická vyšetření je efektivní dávka, stejně jako u vyšetření skiagrafických.

Na základě zaznamenaných parametrů ji lze stanovit přibližně pomocí programu PCXMC.

Program PCXMC neumožňuje simulovat složitá skiaskopická vyšetření, počítá pouze dávky pro jednotlivé přesně definované projekce. Skiaskopické vyšetření je tedy třeba na základě parametrů popis vyšetření - vyšetřovaný orgán, či oblast, relativní doba skiaskopie pro jednotlivé oblasti, celkový skiaskopický čas a proud rentgenky pro jednotlivé vyšetřované oblasti aproximovat sérií jednotlivých vyšetření, ke kterým se posléze přistupuje jako k běžným skiagrafickým vyšetřením - postup výpočtu viz oddíl skiagrafie.

Jedinou vhodnou vstupní dávkovou veličinou pro výpočet efektivní dávky při skiaskopii je součin kermy a plochy PKA. Celkovou hodnotu PKA z celého vyšetření je třeba rozdělit na skiagrafickou a skiaskopickou část. Příspěvek ze skiagrafické části vyšetření k celkovému PKA lze určit ze znalosti počtu skiagrafických expozic a typické hodnoty Ki nebo PKA pro tyto expozice. Skiaskopická část PKA se dále rozdělí na dílčí hodnoty pro sérii projekcí, kterými byla skiaskopická část vyšetření nahrazena, pomocí parametrů proud rentgenky pro jednotlivé vyšetřované oblasti a relativní doba skiaskopie pro jednotlivé oblasti:

PKAi = PKA . PIt i

 
KIt i =
 
ti . Ii
 
Σti . Ii
 
 
i

kde PKAi … dílčí PKA pro i-tou expozici [mGy.cm2]

PIt i … relativní elektrické množství pro i-tou expozici

ti … dílčí expoziční čas pro i-tou expozici [s]

Ii … dílčí proud rentgenky pro i-tou expozici [mA]

Je-li při vyšetření rentgenka umístěna pod vyšetřovacím stolem a KAP metr je kalibrován v geometrii rentgenky nad vyšetřovacím stolem, je třeba hodnotu PKA vydělit faktorem zeslabení stolu. Na základě měření na pracovištích v České republice bylo pro tento faktor zjištěno rozmezí hodnot 1,1 až 1,3 [Ref. 14]. Není-li tedy pro konkrétní přístroj hodnota faktoru zeslabení stolu při skiaskopii známa z měření, je možno použít hodnotu 1,2.

Stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro standardizovaná vyšetření pomocí tabulek uvedených v příloze A.1

Pracoviště, která nemají k dispozici program PCXMC nebo jiný vhodný program, použijí pro výpočet typické hodnoty efektivní dávky pro standardizovaná vyšetření tabulky z přílohy A.1 spolu s parametry vyšetření pacientů. Tyto tabulky se použijí pro vyšetření GIT - hltan + jícen, GIT - žaludek, enteroklýza a irigoskopie. V tabulkách A.1.22 až A.1.29 jsou uvedeny hodnoty normalizovaných efektivních dávek pro jednotlivé projekce použité při daném vyšetření. Efektivní dávka je normalizována k dopadající kermě Ki 1 mGy a k součinu kermy a plochy PKA 1 Gy.cm2. Pro výpočet efektivní dávky pro danou projekci resp. skiaskopickou sekvenci se normalizovaná hodnota efektivní dávky z tabulky vynásobí hodnotou dopadající kermy Ki nebo součinu kermy a plochy PKA pro tuto projekci resp. skiaskopickou sekvenci. Při výpočtu celkové efektivní dávky z vyšetření se sečtou takto získané efektivní dávky pro jednotlivé projekce resp. skiaskopické sekvence, tvořící celé vyšetření. Postup stanovení dopadající kermy Ki pro jednotlivé projekce je popsán výše v příloze A. V tabulkách jsou normalizované efektivní dávky spočítané pro standardní hodnotu klinicky používaného napětí rentgenky při daném vyšetření a nejnižší možnou hodnotu celkové filtrace, pro zajištění konzervativního odhadu efektivní dávky.

Přiklad výpočtu efektivní dávky pro vyšetření GIT - žaludek s použitím tabulky A.1.25

Parametry vyšetření:

Celková hodnota PKA 20 Gy.cm2

2 projekce AP, napětí rentgenky 100 kV, dopadající kerma pro každou projekci 3 mGy, vzdálenost ohnisko - kůže 60 cm, formát filmu 18 cm × 24 cm.

2 projekce PA, napětí rentgenky 100 kV, dopadající kerma pro každou projekci 3 mGy, vzdálenost ohnisko - kůže 60 cm, formát filmu 18 cm × 24 cm

Skiaskopická sekvence hltan+jícen - přibližně jedna třetina doby vyšetření

Skiaskopická sekvence žaludek - přibližně dvě třetiny doby vyšetření

Proud rentgenky při obou skiaskopických sekvencí přibližně stejný

Pacient: muž

Dopadající kerma při projekcích AP i PA byla 3 mGy, formát filmu 18 cm x 24 cm, vzdálenost ohnisko kůže 60 cm. Předpokládáme tloušťku pacienta 20 cm a vzdálenost kazety s filmem od stolu 5 cm. Potom velikost pole na pacientovi je 12,7 cm × 17 cm a plocha pole na pacientovi 216 cm2. Součin kermy a plochy pro každou z projekcí je 0,65 Gy . cm2 a pro všechny projekce dohromady 2,6 Gy . cm2. Součin kermy a plochy ze skiaskopické části je potom 17,4 Gy.cm2. Proud rentgenky byl v obou skiaskopických sekvencích přibližně stejný, doba sekvencí v poměru 1:2. Skiaskopické sekvenci hltan+jícen náleží třetina skiaskopického PKA, tedy 5,8 Gy.cm2 a skiaskopické sekvenci žaludek dvě třetiny skiaskopického PKA, tedy 11,6 Gy.cm2.

Normalizovaná hodnota efektivní dávky pro muže v projekci AP je při napětí 100 kV 0,3 mSv. Součin kermy a plochy pro jednu projekci je 0,65 Gy.cm2 , efektivní dávka pro jednu AP projekci je tedy 0,195 mSv. Normalizovaná hodnota efektivní dávky pro muže v projekci PA je při napětí 100 kV 0,143 mSv. Součin kermy a plochy pro jednu projekci je 0,65 Gy.cm2 , efektivní dávka pro jednu PA projekci je tedy 0,093 mSv. Efektivní dávka ze skiagrafické části vyšetření je potom 0,576 mSv.

Normalizovaná hodnota efektivní dávky pro muže pro skiaskopickou sekvenci hltan + jícen je 0,264. Součin kermy a plochy pro skiaskopickou sekvenci hltan + jícen je 5,8 Gy.cm2, efektivní dávka pro skiaskopickou sekvenci hltan+jícen je tedy 1,531 mSv. Normalizovaná hodnota efektivní dávky pro muže pro skiaskopickou sekvenci žaludek je 0,291. Součin kermy a plochy pro skiaskopickou sekvenci žaludek je 11,6 Gy.cm2, efektivní dávka pro skiaskopickou sekvenci žaludek je tedy 3,376 mSv.

Celková efektivní dávka pro skiaskopickou část vyšetření je potom 4,91 mSv a celková efektivní dávka pro kompletní vyšetření je součtem efektivních dávek skiagrafické a skiaskopické části, tedy 5,48 mSv.

Stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro dané vyšetření pomocí místních diagnostických referenčních úrovní, místního standardu a programu PCXMC

Tímto způsobem se stanoví typická hodnota efektivní dávky pro dané zdravotnické zařízení a daný typ vyšetření na základě místního standardu a místních diagnostických referenčních úrovní. Ke stanovení se použije program PCXMC nebo jiný vhodný program. Parametry popis vyšetření - vyšetřovaný orgán či oblast, projekce (AP, PA, laterální, …), počet expozic v dané projekci, vzdálenost ohnisko-kůže, velikost pole na pacientovi, použité napětí rentgenky a celková filtrace se zadají do programu v souladu s místním standardem pro dané vyšetření. V tomto případě se uvažuje standardní pacient s hmotností 70 kg, který je defaultně nastaven v programu PCXMC. Jako vstupní dávková veličina se použije hodnota místní diagnostické referenční úrovně. Tuto je třeba rozdělit na hodnoty příslušné skiagrafické části vyšetření a skiaskopické části vyšetření podle parametrů popis vyšetření - vyšetřovaný orgán či oblast, projekce (AP, PA, laterální, …), počet expozic v dané projekci, vzdálenost ohnisko-kůže, velikost pole na pacientovi, indikovaný proud rentgenky pro jednotlivé vyšetřované oblasti a relativní doba skiaskopie pro jednotlivé oblasti, jak je to naznačeno v příkladě v předchozím odstavci.

Zubní intraorální vyšetření

Údaje, které je třeba znát pro stanovení efektivní dávky pacienta

Z protokolu ZDS

Kerma ve vzduchu na konci tubusu (pro daná expoziční nastavení) [mGy]

Napětí odpovídající indikované hodnotě [kV]

Celková filtrace [mm Al]

Délka tubusu [cm]

Pro konkrétní vyšetření

Projekce (HM, DŘ, …)

Indikované napětí [kV]

Počet expozic

Použití límce

Použití zástěry

Stáří pacienta

Pozn.: Velikost pole není třeba znát, pohybuje se převážně v rozmezí 52-60 mm a jeho přesná velikost má zanedbatelný vliv na velikost efektivní dávky

Způsob výpočtu efektivní dávky pacienta

Stanovení efektivní dávky pro konkrétního pacienta pomocí programu PCXMC

Při zubních intraorálních vyšetřeních dosahují efektivní dávky maximálně jednotek μSv. Vzhledem k takto nízké zátěži není zdůvodněné počítat efektivní dávku programem PCXMC jednotlivě pro konkrétní pacienty, při výpočtu lze vycházet z aproximativního vztahu, že hodnota efektivní dávky je 1000x menší než hodnota kermy ve vzduchu na konci tubusu [Ref. 15].

V případě potřeby lze pomocí programu PCXMC dospět k efektivní dávce stejným způsobem, jako v případě běžného skiagrafického vyšetření. Kruhové pole intraorálních rentgenů nelze v programu realizovat, nejvhodnější je zvolit čtvercové pole 5 cm x 5 cm (průměr radiačního pole intraorálních rentgenů se převážně pohybuje v rozmezí 52-60 mm).

Stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro standardizované vyšetření pomocí tabulky A.1.31 uvedené v příloze A.1

Pracoviště, která nemají k dispozici program PCXMC, mohou použít aproximativní vztah, že hodnota efektivní dávky je 1000x menší než hodnota dopadající kermy Ki, nebo mohou použít tabulku A.1.31 spolu s parametry vyšetření pacientů. Její použití je stejné jako v oddílu věnovaném skiagrafii. V tabulce nejsou specifikované projekce, jedná se o projekci na horní molár.

Stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro dané vyšetření pomocí místních diagnostických referenčních úrovní, místního standardu a programu PCXMC

Tímto způsobem se stanoví typická hodnota efektivní dávky pro dané zdravotnické zařízení pro zubní vyšetření na základě místního standardu a místních diagnostických referenčních úrovní. Způsob je stejný jako v oddílu věnovaném skiagrafii, tzn. ke stanovení se použije program PCXMC, jako vstupní dávková veličina se použije hodnota MDRÚ a parametry vyšetření se udají v souladu s místním standardem. Místní diagnostická referenční úroveň pro zubní vyšetření se stanovuje v dopadající kermě Ki, tudíž se její hodnota přímo zadá do programu a neprovádí se přepočet pomocí faktoru zpětného rozptylu B jako u skiagrafie.

Zubní panoramatické vyšetření

Údaje, které je třeba znát pro stanovení efektivní dávky pacienta

Z protokolu ZDS

Součin kermy a plochy PKA [mGy.cm2]

Pro konkrétní vyšetření

Expoziční parametry (orgánová předvolba)

Způsob odhadu efektivní dávky pacienta

V případě panoramatických vyšetření nelze použít program PCXMC pro výpočet efektivní dávky. Konverzní faktor mezi součinem kermy a plochy PKA a efektivní dávkou byl určen v práci [Ref. 16] pro napětí na rentgence 63-70 kV, celkovou filtraci 2,8 mm Al a standardního pacienta. Jeho hodnota je 0,734 μSv/cGy.cm2.

Efektivní dávku lze tedy určit ze vztahu

E = 0,734 μSv/(cGy.cm2) . PKA.

Vzhledem k tomu, že nejsou dostupná data pro jiná expoziční nastavení, použije se uvedený konverzní faktor i pro ostatní případy. Liší-li se hodnota napětí U při vyšetření a při měření PKA v rámci ZDS, přepočte se hodnota PKA následujícím způsobem (veličiny s indexem v se týkají vyšetření, veličiny s indexem ZDS se týkají ZDS).

 
PKAv = PKAZDS . (
 
Uv
 
)2
 
UZDS

Pro výpočet efektivní dávky konkrétního pacienta se použije hodnota součinu kermy a plochy určená z tohoto vztahu, pro výpočet typické efektivní dávky pro dané zdravotnické zařízení se použije hodnota místní diagnostické referenční úrovně.

Mamografické vyšetření

Stanovení efektivní dávky pro konkrétního pacienta ze zaznamenaných parametrů vyšetření

Údaje, které je třeba znát pro stanovení střední dávky v mléčné žláze

Z protokolu ZDS

Výtěžnost v definované vzdálenosti od ohniska (pro daná expoziční nastavení) [mGy/mAs]

Polotloušťka pro dané napětí a kombinaci materiálu anoda-filtr [mm Al]

Materiál anody - Mo, Rh, W

Tloušťka a materiál filtru

Vzdálenost ohnisko - podpěra prsu

Pro konkrétní vyšetření

Indikované napětí [kV]

Aplikované elektrické množství [mAs] u přístrojů, které zobrazují skutečně použitou hodnotu elektrického množství

Obsluhou nastavené elektrické množství [mAs] a údaj o použití či nepoužití expoziční automatiky [ano/ne] u přístrojů, které nezobrazují skutečně použitou hodnotu elektrického množství

Použití expozičního automatu [ano/ne]

Tloušťka komprimovaného prsu [cm]

Projekce (CC, LAT, …)

Počet expozic

Způsob výpočtu střední dávky v mléčné žláze

Relevantní veličinou vyjadřující riziko nežádoucích účinků pro mamografické vyšetření je střední dávka v mléčné žláze DG. Způsob výpočtu je převzaný z prací [Ref. 17, 18] a je zároveň doporučen v dokumentech Evropské komise [Ref. 3, 32]. Střední dávka v mléčné žláze DG se vypočítá:

DG = Ki . g . c . s

kde Ki … dopadající kerma

g … konverzní faktor převádějící dopadající kermu na střední dávku v mléčné žláze pro prs s 50% glandularitou a Mo/Mo spektrum rentgenky

c … korekční faktor na složení prsu odlišné od 50% glandularity

s … korekční faktor na spektrum rentgenky odlišné od kombinace (Mo/Mo)

Konverzní faktor g je funkcí tloušťky komprimovaného prsu a polotloušťky HVL, měřené s kompresní deskou, hodnoty jsou v tabulce 1.

Tabulka 1: Konverzní faktory g [Ref. 3, 4]

 
Tloušťka komprimovaného prsu (cm)
 
Polotloušťka (mm Al)
 
0,25
 
0,30
 
0,35
 
0,40
 
0,45
 
0,50
 
0,55
 
0,60
 
2
 
0,339
 
0,390
 
0,433
 
0,437
 
0,509
 
0,543
 
0,573
 
0,587
 
3
 
0,234
 
0,274
 
0,309
 
0,342
 
0,374
 
0,406
 
0,437
 
0,466
 
4
 
0,174
 
0,207
 
0,235
 
0,261
 
0,289
 
0,318
 
0,346
 
0,374
 
4,5
 
0,155
 
0,183
 
0,208
 
0,232
 
0,258
 
0,285
 
0,311
 
0,339
 
5
 
0,137
 
0,164
 
0,187
 
0,209
 
0,232
 
0,258
 
0,287
 
0,310
 
6
 
0,112
 
0,135
 
0,154
 
0,172
 
0,192
 
0,214
 
0,236
 
0,261
 
7
 
0,094
 
0,114
 
0,130
 
0,145
 
0,163
 
0,177
 
0,202
 
0,224
 
8
 
0,081
 
0,098
 
0,112
 
0,126
 
0,140
 
0,154
 
0,175
 
0,195
 
9
 
-
 
0,0859
 
0,0981
 
0,1106
 
0,1233
 
0,1357
 
0,1543
 
0,1723
 
10
 
-
 
0,0763
 
0,0873
 
0,0986
 
0,1096
 
0,1207
 
0,1375
 
0,1540
 
11
 
-
 
0,0687
 
0,0786
 
0,0887
 
0,0988
 
0,1088
 
0,1240
 
0,1385

Konverzní faktory g jsou stanoveny pro molybdenovou anodu i filtr a pro prs o složení 50% tuková tkáň, 50% mléčná žláza.

Vzhledem k tomu, že spektra rentgenky nejsou totožná pro různé kombinace materiálu anody a filtru ani při shodné polotloušťce, je provedena korekce střední dávky v mléčné žláze spočítané pro kombinaci Mo/ Mo pomocí faktoru s. Pro zjednodušení jsou tyto korekční faktory uvedeny nezávisle na kvalitě svazku pro danou kombinaci materiálu anody a filtru a také nezávisle na různé glandularitě prsu. Korekční faktory s jsou uvedeny v tabulce 2.

Tabulka 2: Korekční faktory s pro používané kombinace anoda/filtr

 
Kombinace anoda/filtr
 
s faktor
 
max. chyba (%)
 
Mo/Mo
 
1,000
 
3,1
 
Mo/Rh
 
1,017
 
2,2
 
Rh/Rh
 
1,061
 
3,6
 
Rh/Al
 
1,044
 
2,4
 
W/Rh
 
1,042
 
2,1

Velmi významnou korekci výpočtu představuje faktor c, který koriguje 50% glandularitu, pro kterou byl spočítán faktor g, na očekávanou glandularitu prsu. Korekční faktory na glandularitu prsu se liší s věkem pacientky a jsou uvedeny v tabulkách 3 a 4.

Tabulka 3: Konverzní faktory c pro ženy s věkem 50-64 let

 
Tloušťka komprimovaného prsu (cm)
 
Polotloušťka (mm Al)
 
0,30
 
0,35
 
0,40
 
0,45
 
0,50
 
0,55
 
0,60
 
2
 
0,885
 
0,891
 
0,900
 
0,905
 
0,910
 
0,914
 
0,919
 
3
 
0,925
 
0,929
 
0,931
 
0,933
 
0,937
 
0,940
 
0,941
 
4
 
1,000
 
1,000
 
1,000
 
1,000
 
1,000
 
1,000
 
1,000
 
4,5
 
1,043
 
1,041
 
1,040
 
1,039
 
1,037
 
1,035
 
1,034
 
5
 
1,086
 
1,082
 
1,081
 
1,078
 
1,075
 
1,071
 
1,069
 
6
 
1,164
 
1,160
 
1,151
 
1,150
 
1,144
 
1,139
 
1,134
 
7
 
1,232
 
1,225
 
1,214
 
1,208
 
1,204
 
1,196
 
1,188
 
8
 
1,275
 
1,265
 
1,257
 
1,254
 
1,247
 
1,237
 
1,227
 
9
 
1,299
 
1,292
 
1,282
 
1,275
 
1,270
 
1,260
 
1,249
 
10
 
1,307
 
1,298
 
1,290
 
1,286
 
1,283
 
1,272
 
1,261
 
11
 
1,306
 
1,301
 
1,294
 
1,291
 
1,283
 
1,274
 
1,266

Tabulka 4: Konverzní faktory c pro ženy s věkem 40-49 let

 
Tloušťka komprimovaného prsu (cm)
 
Polotloušťka (mm Al)
 
0,30
 
0,35
 
0,40
 
0,45
 
0,50
 
0,55
 
0,60
 
2
 
0,885
 
0,891
 
0,900
 
0,905
 
0,910
 
0,914
 
0,919
 
3
 
0,894
 
0,898
 
0,903
 
0,906
 
0,911
 
0,915
 
0,918
 
4
 
0,940
 
0,943
 
0,945
 
0,947
 
0,948
 
0,952
 
0,955
 
4,5
 
0,973
 
0,974
 
0,975
 
0,975
 
0,976
 
0,978
 
0,979
 
5
 
1,005
 
1,005
 
1,005
 
1,004
 
1,004
 
1,004
 
1,004
 
6
 
1,080
 
1,078
 
1,074
 
1,074
 
1,071
 
1,068
 
1,066
 
7
 
1,152
 
1,147
 
1,141
 
1,138
 
1,135
 
1,130
 
1,127
 
8
 
1,220
 
1,213
 
1,206
 
1,205
 
1,199
 
1,190
 
1,183
 
9
 
1,270
 
1,264
 
1,254
 
1,248
 
1,244
 
1,235
 
1,225
 
10
 
1,295
 
1,287
 
1,279
 
1,275
 
1,272
 
1,262
 
1,251
 
11
 
1,294
 
1,290
 
1,283
 
1,281
 
1,273
 
1,264
 
1,256

Hodnota dopadající kermy Ki se vypočítá z výtěžnosti Yr stejným způsobem, jak je uvedeno v oddílu věnovaném skiagrafii. Na základě parametrů vyšetření indikované napětí a použitá kombinace materiálu anoda - filtr se z protokolu ZDS určí hodnota polotloušťky. Na základě takto určené polotloušťky, znalosti tloušťky komprimovaného prsu a věku pacientky se z tabulky 1 vybere příslušný konverzní faktor g a z tabulky 3 nebo 4 korekční faktor c. Korekční faktor s se vybere na základě znalosti použité kombinace materiálu anoda - filtr.

Hodnoty faktorů g a c jsou v originální práci tabelovány v závislosti na tloušťce prsu s krokem 1 cm a v závislosti na polotloušťce s krokem 0,05 mm Al. Pro přesnější výpočet je možné tabelované hodnoty dopočítat lineární interpolací.

Stanovení typické hodnoty střední dávky v mléčné žláze pro dané vyšetření pomocí místních diagnostických referenčních úrovní

Střední dávka v mléčné žláze je zároveň veličinou, ve které se stanovují diagnostické referenční úrovně. Hodnota místní diagnostické referenční úrovně je tedy přímo typickou hodnotou střední dávky v mléčné žláze pro dané zdravotnické zařízení.

Kostní denzitometrie

Kostní denzitometrie patří z hlediska radiační zátěže pacienta mezi velmi málo zatěžující vyšetřovací metody, efektivní dávky z vyšetření se pohybují v jednotkách μSv [Ref. 18]. V České republice nejsou zatím kontrolovány ani měřeny dávky pacientům při vyšetření kostním denzitometrem, dávky nejsou určovány ani v rámci zkoušek dlouhodobé stability. V tomto dokumentu se proto přesnějším stanovením radiační zátěže pacientů při kostní denzitometrii nebudeme zabývat.

Vyšetření výpočetním tomografem (CT)

Stanovení efektivní dávky pro konkrétního pacienta pomocí programu ImPACT

Údaje, které je třeba znát pro stanovení efektivní dávky pacienta

Z protokolu ZDS

Jako vstupní parametr pro dostupné programy k odhadu efektivní dávky se používají kromě dalších parametrů takzvané kermové indexy výpočetní tomografie (dříve indexy dávky CTDI). Tyto indexy je třeba stanovit pro všechna klinicky používaná napětí na rentgence:

Ca, 100 měřený volně ve vzduchu na rotační ose skeneru (dříve CTDIAIR)

CPMMA, 100, c a CPMMA, 100, p měřený v hlavové m CT fantomu ve středu a v periferních polohách (dříve CTDIH, C a CTDIH, P) nebo v tělovém CT fantomu ve středu a v periferních polohách (CTDIB, C a CTDIB, P)

Všechny naměřené hodnoty musí být normalizovány, tj. vztaženy k určitému elektrickému množství (např. 100 mAs).

Měření prováděná v CT fantomech slouží jednak k přiřazení skeneru k jednomu ze 23 souborů dat SR250 [Ref. 24] (tato data popisují dozimetrické charakteristiky prakticky všech aktuálních CT skenerů), jednak pro případný hrubý odhad orgánových dávek na základě vypočteného váženého kermového indexu výpočetní tomografie Cw (dříve CTDIW), který se vypočítá ze vztahu:

CW = (1/3) · CPMMA, 100, c + (2/3) · CPMMA, 100, p

Hodnota indexu CW (nebo hodnota Cvol - dříve CTDIvol, která je z hodnoty CW odvozená) musí být uváděna na ovladači nově instalovaných CT zařízení.

Pro konkrétní vyšetření

Počet realizovaných CT řezů

Tloušťka řezu [cm], případně součin tloušťky řezu a počtu současně snímaných řezů [cm]

Použité napětí rentgenky.

Elektrické množství [mAs] (respektive doba skenu a proud rentgenky).

Popis vyšetření - vyšetřovaný orgán a odpovídající souřadnice z pro začátek a konec vyšetřované oblasti (pro všechny série).

Počet uskutečněných sérií (např. nativní, s kontrastem atd.), výsledná efektivní dávka je dána součtem efektivních dávek všech jednotlivých sérií.

Vykrytí nevyšetřovaných částí těla (používá se jen výjimečně).

Výška, hmotnost a pohlaví pacienta.

Věk pacienta - pro výběr korekčních faktorů pediatrických kategorií.

Způsob výpočtu efektivní dávky pacienta

Pozn.: V této části je zachováno dřívější značení kermových/dávkových indexů výpočetní tomografie, jelikož jsou takto značeny i v souboru ImPACT.

Pro stanovení efektivní dávky, kterou pacient obdrží během CT vyšetření, doporučujeme použití excelovského souboru ImPACT CT Patient Dosimetry Calculator V 0.99 [Ref. 23] používajícího data NRPB SR250:

Normalised Organ Doses for X-ray CT Calculated Using MC Techniques [Ref 24]

Vlastní program ImPACT CT Patient Dosimetry Calculator V 0.99v (zde zkráceně Impact CT Dosimetry) je volně dostupný na internetu a je průběžně aktualizován tak, aby zahrnoval údaje i o nejmodernějších CT skenerech. Tento program je koncipován jako výpočetní tabulka vytvořená v programu Excel a je tvořen dvanácti listy: Introduction (Úvod), ScanCalculations (Výpočet skenu), Paediatric (Pediatrický), Phantom (Fantom), Scanners (Skenery), MatchData (Přiřazování dat), Collimation (Kolimace), MonteCarloData, Doses (Dávky), DoseCalculation (Výpočet dávky), Selections (Výběry) a Version.

Jako soubory dat pro tento program jsou používána data NRPB SR250 určená původně pro skenery používané kolem roku 1990. Přiřazení těchto datových souborů jednotlivým skenerům se provede následujícím způsobem. Pro každý aktuální skener a každé použité napětí rentgenky se provede měření CTDI (event. se převezmou hodnoty naměřené při zkouškách dlouhodobé stability):

- CTDIAIR měřený volně ve vzduchu na rotační ose skeneru

- CTDIH, C a CTDIH, P měřený v hlavovém CTDI fantomu ve středu a v periferních polohách

- CTDIB, C a CTDIB, P měřený v tělovém CTDI fantomu ve středu a v periferních polohách.

Z těchto měření se stanoví tzv. ImPACT faktor podle vztahů:

ImFH = 0,4738 · (CTDIH, C / CTDIAIR) + 0,8045 · (CTDIH, P / CTDIAIR) + 0,0752

a

ImFB = 3,5842 · (CTDIB, C / CTDIAIR) + 0,6328 · (CTDIB, P / CTDIAIR) - 0,0902 .

Hodnoty CTDI a také faktoru ImPACT je možné pro téměř všechny aktuální skenery vyhledat v tabulce, která je součástí programu Impact CTDosimetry na listu „Scanners“. Pomocí hodnot faktoru ImPACT vyhledá program na listu „MatchData“ automaticky nejlépe vyhovující soubory dat pro režim hlava (H) i tělo (B). Pokud hodnoty CTDI místo vyhledávání z tabulky na listu „Scanners“ získáváme na základě měření, vyhledáme po výpočtu faktorů ImPACT odpovídající datové soubory na listu „MatchData“ manuálně. Data přiřazená na základě výpočtu faktoru ImPACT ze změřených hodnot se pro vlastní výpočet použijí bez ohledu na původní typ a napětí skeneru.

Postup výpočtu:

(1) Na listu „ScanCalculations“ se provede zadání vyhodnocovaného skeneru pomocí tabulky vlevo nahoře - z rozbalovacích seznamů vybereme výrobce, model skeneru, vhodné skenovací napětí [kV] a oblast Head (hlava) nebo Body (tělo). V buňce ‚Data Set' je ukázán název datového souboru, který má být použit pro tuto kombinaci skeneru, kV a části těla. Aktuálně zavedený soubor dat je ukázán o buňku níže - pokud se liší od žádaného, je třeba stisknout tlačítko ‚Update Data Set'.

(2) Skenovací data a data o pacientovi se zadávají do tabulky vpravo nahoře na listu „ScanCalculations“.

a) skenovací data - mA, doba rotace, kolimace, pitch. Hodnoty CTDI jsou po stisknutí tlačítka ‚Update Data Set' převzaty z tabulky na listu „Scanners“.

b) data o pacientovi - pohlaví (m nebo f do tabulky vlevo), startovní pozice skenovací série, koncová pozice skenovací série. Pozice skenovací série mohou být zadány manuálně nebo pomocí diagramu na listu „Phantom“. Nastavení vyšetřované oblasti na diagramu se provede pomocí svislých šipek a po stisknutí tlačítka ‚Get From Phantom Diagram' přenese do příslušných buněk na „ScanCalculations“. Ke koncové poloze je třeba přidat šířku skenu. (Pro stanovení vyšetřované oblasti je rozhodující odpovídající pokrytí vyšetřovaných orgánů, nikoliv skutečné souřadnice převzaté z reálného vyšetření).

(3) Jakmile jsou výše uvedená data zadána, objeví se dávky pro jednotlivé orgány v dolních tabulkách (jak jsou definovány datovými soubory SR250). Tyto hodnoty jsou kombinovány s váhovými faktory podle doporučení ICRP 60 pro výpočet efektivní dávky. Současně jsou zobrazeny také hodnoty váženého CTDI (CTDIW), objemového CTDIW (CTDIvol) a součinu dávky a délky (DLP).

(4) V případě šroubovicového (helical) provozu je nutné zadat také faktor pitch, tedy poměr hodnoty posuvu stolu a jmenovité šířky svazku (u vícevrstvových skenerů je jmenovitou šířkou součin počtu současně snímaných vrstev a tloušťky jedné vrstvy). Podobně se faktor pitch zadává i při axiálním skenování, jestliže se vrstvy částečně překrývají nebo jsou provedeny s mezerami.

Uvedený postup umožní stanovení dávek pro průměrného pacienta. Pro stanovení dávek u dětí je nutno použít korekční tabulku uvedenou na listu „Paediatric“. V této tabulce jsou uvedeny normalizované efektivní dávky dětí vztažené na dávky dospělých.

Stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro standardizovaná vyšetření pomocí tabulek uvedených v příloze A.1

Pracoviště, která nemají k dispozici program ImPACT, použijí pro odhad typické hodnoty efektivní dávky pro standardizovaná vyšetření tabulku A.1.4 z přílohy A.1 spolu s parametry vyšetření pacientů. Tabulka se použije pro vyšetření hlavy, hrudníku, břicha a bederní páteře.

Tabulka A.1.4: Hodnoty gonádových a efektivních dávek pro CT vyšetření - normalizováno k Cw 1 mGy

 
Typ vyšetření
 
Typ CT
 
Napětí [kV]
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
CT hlava
 
singleslice
 
120
 
-
 
-
 
0,038
 
0,038
 
 
singleslice
 
140
 
-
 
-
 
0,038
 
0,038
 
 
multislice
 
120
 
-
 
-
 
0,038
 
0,038
 
CT hrudník
 
singleslice
 
120
 
-
 
-
 
0,459
 
0,525
 
 
singleslice
 
140
 
0,002
 
-
 
0,448
 
0,512
 
 
multislice
 
120
 
0,002
 
-
 
0,374
 
0,435
 
CT břicho
 
singleslice
 
120
 
0,243
 
0,003
 
0,390
 
0,440
 
 
singleslice
 
140
 
0,243
 
0,003
 
0,386
 
0,436
 
 
multislice
 
120
 
0,229
 
0,005
 
0,332
 
0,378
 
CT bederní páteř (L1-L3)
 
singleslice
 
120
 
0,039
 
0,001
 
0,136
 
0,144
 
 
singleslice
 
140
 
0,039
 
0,001
 
0,135
 
0,143
 
 
multislice
 
120
 
0,036
 
0,001
 
0,115
 
0,122
 
CT bederní páteř (L3-L5)
 
singleslice
 
120
 
0,143
 
0,002
 
0,083
 
0,111
 
 
singleslice
 
140
 
0,143
 
0,002
 
0,081
 
0,109
 
 
multislice
 
120
 
0,143
 
0,003
 
0,072
 
0,100

Efektivní dávka je v tabulce normalizována k váženému kermovému indexu výpočetní tomografie Cw 1 mGy. Pro výpočet efektivní dávky pro dané vyšetření se normalizovaná hodnota efektivní dávky z tabulky vynásobí hodnotou váženého kermového indexu výpočetní tomografie Cw pro dané vyšetření.

Přiklad výpočtu efektivní dávky pro vyšetření břicha s použitím tabulky A.1.4

Parametry vyšetření:

Víceřadé CT zařízení, vážený kermový index výpočetní tomografie Cw 12 mGy, napětí 140 kV

Pacient: muž

Normalizovaná efektivní dávka pro víceřadé CT zařízení je uvedena pouze pro napětí 120 kV, použije se tedy tato hodnota. Pro mužského pacienta je to 0,332 mSv na jeden mGy. Efektivní dávka pro CT vyšetření břicha bude tedy 3,98 mSv.

Stanovení typické hodnoty efektivní dávky pro dané vyšetření pomocí místních diagnostických referenčních úrovní, místního standardu a programu ImPACT

Tímto způsobem se stanoví typická hodnota efektivní dávky pro dané zdravotnické zařízení pro CT vyšetření na základě místního standardu a místních diagnostických referenčních úrovní. Způsob je stejný jako v oddílu věnovaném konkrétnímu pacientovi, tzn. ke stanovení se použije program ImPACT. Skenovací data se zadají v souladu s místním standardem, hodnota nCTDIw (nCw)se stanoví na základě MDRÚ stanovené ve veličině CTDIw (Cw).

Intervenční radiologické výkony

Na rozdíl od postupů uvedených v předchozích kapitolách může při intervenčních radiologických výkonech dojít u pacientů k lokálnímu překročení dávkového prahu pro deterministické účinky. Pozornost musí proto být věnována nejenom otázce účinků stochastických, ale i hodnocení dávkové distribuce z hlediska účinků deterministických.

Stejně jako v případě konvenčních skiaskopických a skiagrafických postupů je z hlediska stochastických účinků relevantní veličinou efektivní dávka. V několika studiích bylo ověřeno, že pro konkrétní typ přístroje a radiologického výkonu je možno efektivní dávku odhadnout ze zaznamenané hodnoty součinu kermy a plochy PKA [Ref. 5-9].

Podle §64 Vyhlášky SÚJB 307/2002 Sb o radiační ochraně ve znění pozdějších předpisů musí být nově instalovaná rentgenová zařízení, je-li to technicky možné, vybavena příslušenstvím, které poskytne kvantitativní informaci o ozáření, jemuž je vystavena vyšetřovaná osoba. Tato povinnost platí pro nová rentgenová zařízení od července roku 2002. U rentgenových přístrojů instalovaných po zmíněném datu je tedy při výpočtu efektivní dávky možno vycházet z hodnoty PKA nebo podobné veličiny zaznamenané pro jednotlivá vyšetření.

Pro přístroje instalované před tímto datem je odhad efektivní dávky velice obtížný vzhledem k tomu, že v průběhu intervenčního výkonu se průběžně mění parametry svazku záření i poloha rentgenky vůči pacientovi.

Stanovení efektivní dávky níže navrženým postupem bude v takovém případě zatíženo značnou chybou, jejíž velikost v případě konkrétního pacienta není možno zpětně určit.

Údaje, které je třeba znát pro stanovení efektivní dávky pacienta

Z protokolu ZDS:

Celková filtrace [mm Al]

Vstupní povrchová kerma pro kinoskiagrafii nebo jiné systémy nepřímé skiagrafie

Vstupní povrchová kerma na 1 obraz (frame) v režimu digitální subtrakce (DSA), pokud se použije režim DSA

Vstupní kermový příkon ve vzduchu na povrchu fantomu pro skiaskopii

Pro konkrétní vyšetření:

a) je-li rentgenový přístroj vybaven indikátorem plošné kermy

Typ vyšetření, zobrazovaná oblast

Výška, hmotnost, pohlaví pacienta

Použité projekce (úhel rotační a kranio-kaudální)

Pro každou projekci pak

- vzdálenost ohnisko - kůže [cm] a velikost pole na pacientovi [cm×cm] (alternativa - vzdálenost ohnisko-zesilovač obrazu [cm], velikost pole v rovině zesilovače obrazu [cm×cm], vzdálenost ohnisko - kůže [cm] pro všechny použité projekce)

- napětí a přídavná filtrace (zvlášť pro skiaskopii a skiagrafii)

- hodnota PKA (mGy·cm2) (zvlášť pro skiaskopii a skiagrafii)

b) není-li rentgenový přístroj vybaven indikátorem součinu kermy a plochy

Typ vyšetření, zobrazovaná oblast

Výška, hmotnost a pohlaví pacienta

Použité projekce (úhel rotační a kranio-kaudální)

Pro každou projekci pak

- vzdálenost ohnisko - kůže [cm] a velikost pole na pacientovi [cm×cm] (alternativa - vzdálenost ohnisko-zesilovač obrazu [cm], velikost pole v rovině zesilovače obrazu [cm×cm], vzdálenost ohnisko-kůže [cm] pro všechny použité projekce)

- napětí a přídavná filtrace (zvlášť pro skiaskopii a skiagrafii)

- počet pulsů za sekundu

- skiaskopický čas [s]

- obrazová frekvence (frame rate)

- počet snímků (scén)

- počet obrazů (frames) pro jednotlivý snímek (scénu)

Způsob odhadu efektivní dávky pacienta

a) je-li rentgenový přístroj vybaven indikátorem plošné kermy

Z publikovaných výsledků vyplývá, že efektivní dávka pro určitý druh vyšetření je na konkrétním pracovišti lineárně závislá na hodnotě PKA [Ref. 5-9]. Hodnoty koeficientů lineární regrese je pro dané pracoviště nutno získat měřením. V rámci těchto měření se pro určitý počet výkonů zaznamenají parametry nutné pro výpočet efektivní dávky, který lze provést pomocí programu PCXMC. Celý výkon se pak aproximuje sérií vyšetření (zvlášť pro skiaskopii a skiagrafii) a celková efektivní dávka se určí jako součet efektivních dávek z těchto dílčích vyšetření způsobem popsaným v oddílu věnovaném skiagrafii.

Není-li měření možno provést, je třeba pokusit se v literatuře nalézt koeficient úměrnosti mezi hodnotu PKA a efektivní dávkou pro daný typ rentgenového přístroje a daný druh výkonu [Ref. 10].

b) není-li rentgenový přístroj vybaven indikátorem plošné kermy

V případě, že na rentgenovém zařízení není instalován indikátor PKA, je možno efektivní dávku odhadnout jen velice hrubě, jako součet efektivní dávky při skiagrafii a skiaskopii.

Efektivní dávku ze skiagrafie lze vypočítat pomocí programu PCXMC způsobem popsaným výše. Celková hodnota efektivní dávky ze skiagrafie je dána součtem efektivních dávek spočtených pro snímky z jednotlivých projekcí. Ze záznamů prováděných na pracovišti jsou známy parametry výška a hmotnost pacienta, vyšetřovaná oblast, projekce (určená úhlem rotačním a kranio-kaudálním). Při vyšetření se zpravidla používají standardní projekce, a proto lze ze zkušenosti určit vzdálenost ohnisko - kůže a velikost pole na pacientovi. Hodnotu napětí na rentgence lze pouze odhadnout na základě zkušenosti. Vstupní veličinou je v tomto případě dopadající kerma Ki, která se spočítá ze vztahu:

 
Ki =
 
Nf . Ke frame
 
B

kde Nf … počet obrazů (frames) pro daný snímek (scénu)

Ke frame … vstupní povrchová kerma pro kinoskiagrafii nebo jiné systémy nepřímé skiagrafie na 1 obraz (frame) ze ZDS

B … faktor zpětného rozptylu [Ref. 13].

Vstupní povrchová kerma pro kinoskiagrafii nebo jiné systémy nepřímé skiagrafie je však v rámci ZDS měřena jen pro jednu určitou hodnotu napětí.

V případě skiaskopie lze ze zaznamenaných parametrů spočítat pouze integrální hodnotu vstupní povrchové kermy Ke tot pro celé vyšetření:

 
 
.
 
Ke tot =
 
Ke . t

kde

Ke … vstupní kermový příkon ve vzduchu na povrchu fantomu (ze ZDS)

t … celkový skiaskopický čas.

Celková dopadající kerma Ki, která je vstupní veličinou pro program PCXMC, se spočítá na základě vztahu

 
Ki tot =
 
Ke tot
 
B

kde Ke tot … vstupní povrchová kerma (mGy)

B … faktor zpětného rozptylu .

Aby bylo možno provést výpočet efektivní dávky podle postupu v oddílu skiaskopie, tj. aproximovat skiaskopii sérií jednotlivých expozic, je nutno provést řadu velice hrubých odhadů založených na znalosti místních podmínek. Vyšetření v režimu skiaskopie probíhá zpravidla ve stejných projekcích jako skiagrafie, jejichž hodnota je známa. Ze znalosti místních podmínek je však pro danou projekci nutno odhadnout jak vzdálenost ohnisko-kůže, velikost pole na pacientovi, napětí na rentgence, tak především dílčí hodnotu Ki.

Jinou možností pro odhad efektivní dávky ze skiaskopie je využití dat uvedených v literatuře, která uvádějí procentuální podíl efektivní dávky ze skiaskopie a skiagrafie pro různé typy vyšetření [Ref. 11, 12].

Vždy je třeba mít na paměti, že odhad efektivní dávky z intervenčních vyšetření pro konkrétního pacienta bez znalosti hodnoty PKA je velice hrubý a nepřesný a měl by být uvažován pouze jako krajní možnost.

Údaje, které je třeba znát pro posouzení rizika vzniku a závažnosti deterministických účinků

V posledních letech vzrůstá počet i složitost radiologických intervenčních výkonů, při kterých je mnohdy lokálně dosahováno dávkového prahu deterministických účinků. V souvislosti s tímto trendem se objevují snahy definovat snadno měřitelné veličiny, které by dostatečně přesně popisovaly dávkovou distribuci pro jednotlivé pacienty. Takovou veličinou nemůže být součin kermy a plochy PKA, protože hodnota této veličiny je stejná při ozáření velké plochy malou dávkou (nehrozí deterministické účinky) i při ozáření malé plochy dávkou velkou (hrozí riziko deterministických účinků).

Veličinami, které se v současné době jeví jako nejvhodnější pro záznam velikosti ozáření pacienta z hlediska deterministických účinků, jsou kumulativní dávka (CD - cumulative dose) nebo maximální povrchová dávka (PSD - peak skin dose).

U rentgenových přístrojů, které automaticky sledují parametry svazku záření, případně i polohu rentgenky vůči pacientovi, a na základě těchto údajů počítají v reálném čase hodnotu kumulativní dávky nebo maximální povrchové dávky, je třeba zaznamenat konečnou hodnotu udávané veličiny (CD nebo PSD). Pokud programové vybavení poskytuje i další detailnější údaje (průběžný záznam parametrů svazku a polohy rentgenky vůči pacientovi, mapa povrchových dávek pacienta a pod.), je žádoucí uchovat (ve formě souboru či výtisku) i tuto informaci.

U rentgenových přístrojů, které nejsou schopné průběžně zaznamenávat parametry vyšetření, je zpětný odhad lokálně aplikované povrchové dávky prakticky nemožný. Výkony, při kterých je pravděpodobné lokální dosažení či překročení dávkového prahu deterministických účinků, by proto měly být přednostně prováděny na přístrojích, které zaznamenávají parametry vyšetření nebo poskytují nějaký druh kvantitativní informace o lokálně aplikované dávce.

PŘÍLOHA A.1: TABULKY PRO STANOVENÍ RADIAČNÍ ZÁTĚŽE DOSPĚLÉHO PACIENTA PŘI STANDARDIZOVANÉM RADIODIAGNOSTICKÉM VYŠETŘENÍ

V této příloze jsou shrnuty hodnoty gonádových dávek a efektivních dávek pro standardní průběh radiodiagnostických vyšetření. Výpočty byly provedeny pomocí programu PCXMC [Ref. 15] a ImPACT [Ref. 23], které používají matematický hermafroditní fantom lidského těla. Při stanovení efektivní dávky pro ženu byl z hodnoty efektivní dávky stanovené programem odečten příspěvek dávky na testes, pro muže byl odečten příspěvek orgánových dávek na vaječníky a mléčnou žlázu. Střední dávka v mléčné žláze pro mamografické vyšetření a efektivní dávka pro zubní panoramatické vyšetření je stanovena na základě konverzních faktorů dle způsobu uvedeného v příloze A.

V tabulce A.1.1 byly jako hodnoty vstupní dávkové veličiny použity příslušné diagnostické referenční úrovně uvedené ve vyhlášce č. 307/2002 Sb. DRÚ pro CT vyšetření hrudníku není v ČR stanovena, proto byla pro výpočet použita hodnota 30 mGy ze zahraniční studie [Ref. 25] Pro výpočet v programu ImPact byly použity CT skenery s nejnižší filtrací, což dává konzervativní odhad efektivní dávky. Bližší specifikace rozsahu vyšetření (délky vyšetřované oblasti) a hodnoty ostatních orgánových dávek jsou uvedeny v přiložených souborech.

V tabulce A.1.1a jsou uvedeny střední hodnoty dávkových veličin pro vybraná CT vyšetření, které byly vypočteny na základě parametrů vyšetření získaných ze 13 zdravotnických zařízení v rámci metodických klinických auditů v roce 2006.

V tabulce A.1.2 byly jako hodnoty vstupní dávkové veličiny použity také příslušné diagnostické referenční úrovně. Kvalita svazku (napětí rentgenky, celková filtrace) a vzdálenost ohnisko - receptor obrazu byla zvolena s ohledem na minimální požadavky uvedené v dokumentu Radiologické postupy (standardy) RTG diagnostiky a intervenční radiologie [Ref. 26], což dává konzervativní odhad efektivní dávky. Bližší specifikace geometrie jednotlivých projekcí, z kterých jsou uvedená vyšetření složena, a hodnoty ostatních orgánových dávek jsou uvedeny v přiložených souborech. Popis jednotlivých vyšetření byl získán na základě literárních údajů a osobní konzultace [Ref. 27-30]

Efektivní dávka pro jednotlivé typy vyšetření v tabulce 2 byla stanovena na základě součtu efektivních dávek dílčích projekcí. Tyto projekce pro daná vyšetření jsou uvedeny v tabulkách A.1.5, A.1.6, A.1.8, A.1.10, A.1.12, A.1.13, A.1.20, A.1.21, A.1.24, A.1.28 a A.1.31. Pro všechny typy vyšetření kromě urografie, GIT - žaludek, irigoskopie a zubní intraorální byla každá dílčí projekce uvažována jedenkrát. Pro urografii byla přehledná AP projekce uvažována třikrát a cílená AP projekce ledvin dvakrát. Pro GIT - žaludek a irigoskopii byly zprůměrovány normalizované efektivní dávky jednotlivých projekcí a tato průměrná hodnota byla vynásobena příslušnou DRÚ. Pro zubní intraorální vyšetření byla LAT projekce uvažována dvakrát.

V tabulce A.1.2a. jsou spolu se střední hodnotou použitého napětí uvedeny střední hodnoty efektivních dávek, které byly vypočteny pro vybraná vyšetření na základě parametrů vyšetření získaných ze 13 zdravotnických zařízení v rámci metodických klinických auditů v roce 2006.

V tabulce A.1.3 jsou uvedeny typické hodnoty střední dávky v mléčné žláze pro CC projekci, stanovené jako třetí kvartil dávkové distribuce této veličiny získané z národní mamografické dávkové studie [Ref. 31, 48]. Hodnoty jsou rozděleny do skupin podle tloušťek prsu v souladu s Doporučením EC [Ref. 32] a jsou srovnány s hodnotami v tomto Doporučení.

V tabulce A.1.4 jsou gonádové a efektivní dávky normalizovány k váženému kermovému indexu výpočetní tomografie Cw = 1 mGy pro nejpoužívanější CT skenery, v tabulkách A.1.5 - A.1.31 jsou kromě základní definice jednotlivých projekcí také uvedeny hodnoty gonádových a efektivních dávek normalizované na jednotku vstupní dávkové veličiny (v tabulkách A.1.5 - A.1.22, A.1.24, A.1.26, A.1.28 a A.1.31 na 1 mGy vstupní povrchové kermy Ke, v tabulkách A.1.23, A.1.25, A.1.27, A.1.29 a A.1.30 na 1 Gy.cm2 součinu kermy a plochy PKA) pro krajní hodnoty napětí uvedených v dokumentu [Ref. 26] a běžnou celkovou filtraci 3,5 mm Al. Pro převod vstupní povrchové kermy na dopadající kermu (veličina používaná programem PCXMC pro výpočet efektivní dávky) byly použity faktory zpětného rozptylu převzaté z [Ref. 33]. Tyto tabulky s normalizovanými daty by měly sloužit uživateli pro výpočet efektivní dávky z konkrétních expozičních parametrů a z průběhu vyšetření (počet příslušných projekcí) zavedeného na pracovišti.

Pro výpočet celkové efektivní dávky z vyšetření se příslušná normalizovaná hodnota efektivní dávky vynásobí hodnotou vstupní dávkové veličiny pro danou vyšetřovanou oblast nebo projekci. Postup stanovení vstupní dávkové veličiny je popsán výše v příloze A. Pro konkrétní hodnotu napětí rentgenky se použije normalizovaná efektivní dávka získaná lineární interpolací hodnot uvedených v příslušné tabulce. U skiagrafických/skiaskopických vyšetření je korekce na celkovou filtraci lišící se od 3,5 mm Al nevýznamná.

Tabulka A.1.1: Hodnoty gonádových a efektivních dávek pro CT vyšetření odvozené z DRÚ

 
Typ vyšetření
 
Typ CT
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Efektivní dávka UK [mSv] *
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
CT hlava
 
singleslice
 
-
 
-
 
2,3
 
2,3
 
1,6
 
 
multislice
 
-
 
-
 
2,3
 
2,3
 
 
CT hrudník
 
singleslice
 
0,055
 
0,001
 
10,2
 
12,2
 
9,7
 
 
multislice
 
0,060
 
0,001
 
11,0
 
13,1
 
 
CT břicho
 
singleslice
 
6,000
 
0,130
 
10,3
 
11,5
 
12
 
 
multislice
 
6,500
 
0,140
 
11,1
 
12,4
 
 
CT bederní páteř (L3-L5)
 
singleslice
 
0,900
 
0,031
 
3,7
 
3,8
 
3,3
 
multislice
 
0,950
 
0,033
 
4,0
 
4,2
 
 
CT bederní páteř (L3-L5)
 
singleslice
 
3,600
 
0,080
 
2,1
 
2,8
 
3,3
 
multislice
 
3,850
 
0,090
 
2,3
 
3,0
 

* převzato z [Ref. 33] (UNSCEAR)

Tabulka A.1.1a: Střední hodnoty dávkových veličin pro CT vyšetření stanovené na základě dat z auditovaných zdravotnických zařízení v roce 2006

 
Typ vyšetření
 
Cw [mGy]
 
PKL, CT [mGy.cm]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
žena
 
muž
 
CT hlava
 
41
 
640
 
2
 
2
 
CT břicho
 
11
 
393
 
8
 
6
 
Biopsie jater pod CT
 
12
 
238
 
5
 
5

Tabulka A.1.2: Hodnoty gonádových a efektivních dávek pro komplexní vyšetření odvozené z DRÚ

 
Typ vyšetření
 
Napětí rentgenky
[kV]
 
Celková filtrace
[mm Al]
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Efektivní dávka UK
[mSv] *
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
Břicho
 
60
 
2,5
 
1,345
 
0,064
 
1,129
 
1,390
 
0,7
 
Kyčel
 
65
 
2,5
 
1,127
 
1,884
 
0,342
 
0,190
 
0,7
 
Lebka
 
60
 
2,5
 
-
 
-
 
0,025
 
0,025
 
0,04
 
Pánev
 
65
 
2,5
 
1,400
 
4,200
 
0,720
 
0,160
 
0,7
 
Bederní páteř
 
70
 
2,5
 
1,646
 
0,014
 
0,478
 
0,805
 
1,3
 
Hrudní páteř
 
70
 
2,5
 
-
 
-
 
0,447
 
0,459
 
0,7
 
Plíce
 
125
 
2,5
 
-
 
-
 
0,101
 
0,117
 
0,02
 
Urografie
 
60
 
2,5
 
4,309
 
0,056
 
1,772
 
2,625
 
2,4
 
GIT - žaludek
 
100
 
2,5
 
0,4
 
-
 
6,2
 
6,3
 
-
 
Irigoskopie
 
110
 
2,5
 
24,9
 
6,5
 
7,1
 
10,8
 
7,2
 
Zuby intraorálně
 
50
 
1,5
 
-
 
-
 
0,0064
 
0,0064
 
0,008

* převzato z [Ref. 33] (UNSCEAR)

Tabulka A.1.2a: Střední hodnoty napětí rentgenky a efektivních dávek stanovené na základě dat z auditovaných zdravotnických zařízení v roce 2006

 
Typ vyšetření
 
Napětí rentgenky [kV]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Žena
 
Muž
 
RTG hrudníku vestoje
 
83
 
0,02
 
0,02
 
RTG břicha vleže
 
77
 
0,7
 
0,7
 
Intraorální RTG zubu pro horní molár
 
64
 
0,002
 
0,002
 
Telertg snímek lbi
 
72
 
0,01
 
0,01
 
Vylučovací urografie
 
82
 
3,2
 
3,2

Tabulka A.1.3: Hodnoty střední dávky v mléčné žláze odvozené z dávkové studie v ČR

 
Tloušťka PMMA (cm)
 
Ekvivalentní tloušťka komprimovaného prsu [cm]
 
Střední dávka v mléčné žláze [mGy]
 
ČR
 
EC*
 
2,0
 
2,1
 
0,8
 
0,6
 
3,0
 
3,2
 
1,1
 
1,0
 
4,0
 
4,5
 
1,5
 
1,6
 
4,5
 
5,3
 
1,8
 
2,0
 
5,0
 
6,0
 
2,1
 
2,6
 
6,0
 
7,5
 
2,8
 
4,0
 
7,0
 
9,0
 
3,5
 
5,8

* převzato z [Ref. 32] (EC)

Tabulka A.1.4: Hodnoty gonádových a efektivních dávek pro CT vyšetření - normalizováno k Cw 1 mGy

 
Typ vyšetření
 
Typ CT
 
Napětí [kV]
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
CT hlava
 
singleslice
 
120
 
-
 
-
 
0,038
 
0,038
 
 
singleslice
 
140
 
-
 
-
 
0,038
 
0,038
 
 
multislice
 
120
 
-
 
-
 
0,038
 
0,038
 
CT hrudník
 
singleslice
 
120
 
-
 
-
 
0,459
 
0,525
 
 
singleslice
 
140
 
0,002
 
-
 
0,448
 
0,512
 
 
multislice
 
120
 
0,002
 
-
 
0,374
 
0,435
 
CT břicho
 
singleslice
 
120
 
0,243
 
0,003
 
0,390
 
0,440
 
 
singleslice
 
140
 
0,243
 
0,003
 
0,386
 
0,436
 
 
multislice
 
120
 
0,229
 
0,005
 
0,332
 
0,378
 
CT bederní páteř (L1-L3)
 
singleslice
 
120
 
0,039
 
0,001
 
0,136
 
0,144
 
 
singleslice
 
140
 
0,039
 
0,001
 
0,135
 
0,143
 
 
multislice
 
120
 
0,036
 
0,001
 
0,115
 
0,122
 
CT bederní páteř (L3-L5)
 
singleslice
 
120
 
0,143
 
0,002
 
0,083
 
0,111
 
 
singleslice
 
140
 
0,143
 
0,002
 
0,081
 
0,109
 
 
multislice
 
120
 
0,143
 
0,003
 
0,072
 
0,100

Tabulka A.1.5: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření břicha - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
60
 
3,5
 
35 x 45
 
AP
 
0,167
 
0,008
 
0,08
 
0,12
 
 
 
18 x 40
 
AP
 
0,001
 
-
 
0,05
 
0,05
 
90
 
3,5
 
35 x 45
 
AP
 
0,314
 
0,015
 
0,12
 
0,18
 
 
 
18 x 40
 
AP
 
0,002
 
-
 
0,08
 
0,08

Tabulka A.1.6: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření kyčle - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
65
 
3,5
 
24 x 30
 
AP
 
0,069
 
0,17
 
0,03
 
0,01
 
 
 
24 x 30
 
OBL
 
0,055
 
0,024
 
0,01
 
0,01
 
90
 
3,5
 
24 x 30
 
AP
 
0,106
 
0,203
 
0,04
 
0,02
 
 
 
24 x 30
 
OBL
 
0,088
 
0,039
 
0,01
 
0,02

Tabulka A.1.7: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření ramene - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
55
 
2,5
 
18 x 24
 
AP
 
-
 
-
 
0,005
 
0,005
 
 
 
18 x 24
 
LAT
 
-
 
-
 
0,002
 
0,002
 
55
 
3,5
 
18 x 24
 
AP
 
-
 
-
 
0,006
 
0,006
 
 
 
18 x 24
 
LAT
 
-
 
-
 
0,003
 
0,003
 
75
 
3,5
 
18 x 24
 
AP
 
-
 
-
 
0,008
 
0,008
 
 
 
18 x 24
 
LAT
 
-
 
-
 
0,005
 
0,005

Tabulka A.1.8: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření lebky - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
60
 
3,5
 
24 x 30
 
PA
 
-
 
-
 
0,006
 
0,006
 
 
 
24 x 30
 
LAT
 
-
 
-
 
0,011
 
0,011
 
80
 
3,5
 
24 x 30
 
PA
 
-
 
-
 
0,009
 
0,009
 
 
 
24 x 30
 
LAT
 
-
 
-
 
0,016
 
0,016

Tabulka A.1.9: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření plic (vyšetření pojízdným rentgenovým zařízením) - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
60
 
2,5
 
35 x 35
 
AP
 
-
 
-
 
0,06
 
0,08
 
60
 
3,5
 
35 x 35
 
AP
 
-
 
-
 
0,08
 
0,11
 
90
 
3,5
 
35 x 35
 
AP
 
0,001
 
-
 
0,12
 
0,16

Tabulka A.1.10: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření pánve - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
65
 
3,5
 
35 x 35
 
AP
 
0,160
 
0,443
 
0,08
 
0,02
 
100
 
3,5
 
35 x 35
 
AP
 
0,268
 
0,524
 
0,10
 
0,05

Tabulka A.1.11: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření krční páteře - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
60
 
3,5
 
24 x 30
 
AP (C1, C2)
 
-
 
-
 
0,019
 
0,019
 
 
 
18 x 24
 
AP
 
-
 
-
 
0,039
 
0,039
 
 
 
18 x 24
 
LAT
 
-
 
-
 
0,003
 
0,003
 
80
 
3,5
 
24 x 30
 
AP (C1, C2)
 
-
 
-
 
0,025
 
0,025
 
 
 
18 x 24
 
AP
 
-
 
-
 
0,048
 
0,048
 
 
 
18 x 24
 
LAT
 
-
 
-
 
0,005
 
0,005

Tabulka A.1.12: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření hrudní páteře - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
70
 
3,5
 
18 x 40
 
AP
 
-
 
-
 
0,042
 
0,044
 
 
 
18 x 40
 
LAT
 
-
 
-
 
0,011
 
0,011
 
80
 
3,5
 
18 x 40
 
AP
 
-
 
-
 
0,049
 
0,051
 
 
 
18 x 40
 
LAT
 
-
 
-
 
0,014
 
0,014

Tabulka A.1.13: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření bederní páteře - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
70
 
3,5
 
18 x 40
 
AP
 
0,133
 
0,001
 
0,033
 
0,060
 
 
 
18 x 40
 
LAT
 
0,019
 
-
 
0,007
 
0,011
 
100
 
3,5
 
18 x 40
 
AP
 
0,197
 
0,003
 
0,045
 
0,084
 
 
 
18 x 40
 
LAT
 
0,036
 
-
 
0,011
 
0,018

Tabulka A.1.14: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření křížové kosti - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
70
 
2,5
 
24 x 30
 
AP
 
0,150
 
0,041
 
0,026
 
0,048
 
 
 
 
LAT
 
0,023
 
0,002
 
0,003
 
0,008
 
 
 
 
CRAN
 
0,087
 
0,005
 
0,023
 
0,039
 
70
 
3,5
 
24 x 30
 
AP
 
0,178
 
0,048
 
0,029
 
0,055
 
 
 
 
LAT
 
0,028
 
0,002
 
0,004
 
0,010
 
 
 
 
CRAN
 
0,099
 
0,006
 
0,025
 
0,044
 
100
 
3,5
 
24 x 30
 
AP
 
0,255
 
0,065
 
0,036
 
0,074
 
 
 
 
LAT
 
0,052
 
0,005
 
0,007
 
0,016
 
 
 
 
CRAN
 
0,157
 
0,012
 
0,035
 
0,064

Tabulka A.1.15: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření SI kloubů - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
70
 
2,5
 
24 x 30
 
OBL L
 
0,084
 
0,007
 
0,019
 
0,035
 
 
 
24 x 30
 
OBL P
 
0,079
 
0,008
 
0,019
 
0,033
 
70
 
3,5
 
24 x 30
 
OBL L
 
0,095
 
0,008
 
0,021
 
0,038
 
 
 
24 x 30
 
OBL P
 
0,091
 
0,009
 
0,021
 
0,037
 
100
 
3,5
 
24 x 30
 
OBL L
 
0,139
 
0,014
 
0,030
 
0,055
 
 
 
24 x 30
 
OBL P
 
0,156
 
0,016
 
0,027
 
0,055

Tabulka A.1.16: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření hrudní kosti - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
60
 
2,5
 
18 x 24
 
LAT
 
-
 
-
 
0,005
 
0,015
 
 
 
18 x 24
 
OBL
 
-
 
-
 
0,016
 
0,016
 
60
 
3,5
 
18 x 24
 
LAT
 
-
 
-
 
0,006
 
0,017
 
 
 
18 x 24
 
OBL
 
-
 
-
 
0,017
 
0,018
 
70
 
3,5
 
18 x 24
 
LAT
 
-
 
-
 
0,006
 
0,018
 
 
 
18 x 24
 
OBL
 
-
 
-
 
0,020
 
0,021

Tabulka A.1.17: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření žeber levostranných - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
24 x 30
 
AP
 
-
 
-
 
0,031
 
0,045
 
70
 
2,5
 
24 x 30
 
OBL
 
-
 
-
 
0,022
 
0,036
 
 
 
18 x 24
 
AP kaudální
 
-
 
-
 
0,037
 
0,037
 
 
 
24 x 30
 
AP
 
-
 
-
 
0,035
 
0,051
 
70
 
3,5
 
24 x 30
 
OBL
 
-
 
-
 
0,024
 
0,040
 
 
 
18 x 24
 
AP kaudální
 
-
 
-
 
0,043
 
0,043
 
 
 
24 x 30
 
AP
 
-
 
-
 
0,046
 
0,063
 
90
 
3,5
 
24 x 30
 
OBL
 
-
 
-
 
0,032
 
0,049
 
 
 
18 x 24
 
AP kaudální
 
0,001
 
-
 
0,051
 
0,052

Tabulka A.1.18: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření žeber pravostranných - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
24 x 30
 
AP
 
-
 
-
 
0,033
 
0,047
 
70
 
2,5
 
24 x 30
 
OBL
 
-
 
-
 
0,023
 
0,038
 
 
 
18 x 24
 
AP kaudální
 
-
 
-
 
0,020
 
0,020
 
 
 
24 x 30
 
AP
 
-
 
-
 
0,037
 
0,053
 
70
 
3,5
 
24 x 30
 
OBL
 
-
 
-
 
0,026
 
0,042
 
 
 
18 x 24
 
AP kaudální
 
-
 
-
 
0,023
 
0,023
 
 
 
24 x 30
 
AP
 
-
 
-
 
0,049
 
0,066
 
90
 
3,5
 
24 x 30
 
OBL
 
-
 
-
 
0,034
 
0,052
 
 
 
18 x 24
 
AP kaudální
 
0,001
 
-
 
0,028
 
0,029

Tabulka A.1.19: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření páteře - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
90
 
2,5
 
18 x 80 *
 
AP
 
0,213
 
0,013
 
0,16
 
0,21
 
90
 
3,5
 
18 x 80 *
 
AP
 
0,234
 
0,015
 
0,17
 
0,22
 
110
 
3,5
 
18 x 80 *
 
AP
 
0,279
 
0,018
 
0,19
 
0,25

* odpovídá dvěma filmům formátu 18 cm x 40 cm

Tabulka A.1.20: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření plic - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
60
 
2,5
 
35 x 35
 
PA
 
-
 
-
 
0,050
 
0,052
 
 
 
30 x 40
 
LAT
 
-
 
-
 
0,016
 
0,022
 
60
 
3,5
 
35 x 35
 
PA
 
-
 
-
 
0,059
 
0,061
 
 
 
30 x 40
 
LAT
 
-
 
-
 
0,018
 
0,025
 
125
 
3,5
 
35 x 35
 
PA
 
0,001
 
-
 
0,108
 
0,114
 
 
 
30 x 40
 
LAT
 
-
 
-
 
0,042
 
0,052
 
140
 
3,5
 
35 x 35
 
PA
 
0,001
 
-
 
0,112
 
0,118
 
 
 
30 x 40
 
LAT
 
-
 
-
 
0,044
 
0,054

Tabulka A.1.21: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření vylučovací urografie - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
60
 
3,5
 
35 x 35
 
AP přehledná
 
0,136
 
0,002
 
0,047
 
0,074
 
 
 
18 x 24
 
AP ledviny
 
0,004
 
-
 
0,031
 
0,032
 
85
 
3,5
 
35 x 35
 
AP přehledná
 
0,208
 
0,005
 
0,064
 
0,105
 
 
 
18 x 24
 
AP ledviny
 
0,008
 
-
 
0,042
 
0,044

Tabulka A.1.22: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření GIT - hltan + jícen - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
10 x 30 *
 
AP hltan
 
-
 
-
 
0,041
 
0,041
 
 
 
10 x 30 *
 
LAT hltan
 
-
 
-
 
0,005
 
0,005
 
100
 
2,5
 
10 x 30 *
 
AP jícen
 
-
 
-
 
0,039
 
0,039
 
 
 
10 x 30 *
 
LAT jícen
 
-
 
-
 
0,006
 
0,006
 
 
 
6 x 26 **
 
SS hltan + jícen
 
-
 
-
 
0,039
 
0,039

* 4 expozice na film formátu 30 cm x 40 cm

** velikost vstupního pole na pacientovi

Tabulka A.1.23: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření GIT - hltan + jícen - normalizováno k PKA 1 Gy . cm2

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
10 x 30 *
 
AP hltan
 
-
 
-
 
0,267
 
0,268
 
 
 
10 x 30 *
 
LAT hltan
 
-
 
-
 
0,062
 
0,062
 
100
 
2,5
 
10 x 30 *
 
AP jícen
 
-
 
-
 
0,253
 
0,256
 
 
 
10 x 30 *
 
LAT jícen
 
-
 
-
 
0,070
 
0,071
 
 
 
6 x 26 **
 
SS hltan + jícen
 
-
 
-
 
0,264
 
0,267

* 4 expozice na film formátu 30 cm x 40 cm

** velikost vstupního pole na pacientovi

Tabulka A.1.24: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření GIT - žaludek - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
18 x 24
 
AP žaludek
 
0,003
 
-
 
0,056
 
0,057
 
 
 
18 x 24
 
PA žaludek
 
0,002
 
-
 
0,028
 
0,028
 
100
 
2,5
 
6 x 26 *
 
SS hltan + jícen
 
-
 
-
 
0,039
 
0,039
 
 
 
15 x 15 *
 
SS žaludek
 
0,004
 
-
 
0,063
 
0,064

* velikost vstupního pole na pacientovi

Tabulka A.1.25: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření GIT - žaludek - normalizováno k PKA 1 Gy . cm2

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
18 x 24
 
AP žaludek
 
0,018
 
-
 
0,300
 
0,304
 
100
 
2,5
 
18 x 24
 
PA žaludek
 
0,013
 
 
0,143
 
0,146
 
 
 
6 x 26 *
 
SS hltan + jícen
 
-
 
-
 
0,264
 
0,267
 
 
 
15 x 15 *
 
SS žaludek
 
0,017
 
-
 
0,291
 
0,295

* velikost vstupního pole na pacientovi

Tabulka A.1.26: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření GIT - enteroklýza - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
18 x 24 *
 
1. kvadrant SS + SG
 
0,026
 
-
 
0,021
 
0,026
 
 
 
18 x 24 *
 
2. kvadrant SS + SG
 
0,032
 
-
 
0,033
 
0,039
 
 
 
18 x 24 *
 
3. kvadrant SS + SG
 
0,13
 
0,002
 
0,010
 
0,036
 
110
 
2,5
 
13 x 18 *
 
4. kvadrant SS + SG
 
0,093
 
0,001
 
0,004
 
0,023
 
 
 
6 x 26 **
 
SS hltan + jícen
 
-
 
-
 
0,039
 
0,039
 
 
 
15 x 15 **
 
SS žaludek
 
0,004
 
-
 
0,063
 
0,064
 
 
 
7 x 20 **
 
SS duodenum
 
0,016
 
-
 
0,017
 
0,020

* v tabulce uveden formát filmu pro skiagrafickou expozici, pro skiaskopii odpovídá velikosti vstupního pole na pacientovi 12 cm x 16 cm u 1. - 3. kvadrantu a 9 cm x 12 cm u 4. kvadrantu

** velikost vstupního pole na pacientovi

Tabulka A.1.27: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření GIT - enteroklýza - normalizováno k PKA 1 Gy . cm2

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
18 x 24 *
 
1. kvadrant SS + SG
 
0,143
 
0,03
 
0,111
 
0,134
 
 
 
18 x 24 *
 
2. kvadrant SS + SG
 
0,176
 
0,002
 
0,178
 
0,213
 
 
 
18 x 24 *
 
3. kvadrant SS + SG
 
0,706
 
0,013
 
0,053
 
0,191
 
110
 
2,5
 
13 x 18 *
 
4. kvadrant SS + SG
 
0,895
 
0,01
 
0,042
 
0,219
 
 
 
6 x 26 **
 
SS hltan + jícen
 
-
 
-
 
0,264
 
0,267
 
 
 
15 x 15 **
 
SS žaludek
 
0,017
 
-
 
0,291
 
0,295
 
 
 
7 x 20 **
 
SS duodenum
 
0,127
 
0,003
 
0,132
 
0,157

* v tabulce uveden formát filmu pro skiagrafickou expozici, pro skiaskopii odpovídá velikosti vstupního pole na pacientovi 12 cm x 16 cm u 1. - 3. kvadrantu a 9 cm x 12 cm u 4. kvadrantu

** velikost vstupního pole na pacientovi

Tabulka A.1.28: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření irigoskopie - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
 
AP přehledná
 
0,226
 
0,048
 
0,056
 
0,091
 
 
 
18 x 24
 
LAT R rektum
 
0,008
 
0,003
 
0,001
 
0,002
 
 
 
18 x 24
 
OBL rektum
 
0,038
 
0,063
 
0,028
 
0,023
 
 
 
18 x 24
 
OBL levé ohbí
 
0,039
 
0,001
 
0,029
 
0,037
 
 
 
18 x 24
 
OBL pravé ohbí
 
0,040
 
0,001
 
0,017
 
0,025
 
110
 
2,5
 
18 x 24
 
AP apendix
 
0,116
 
0,004
 
0,014
 
0,036
 
 
 
13 x 13 *
 
SS rektum
 
0,080
 
0,081
 
0,032
 
0,032
 
 
 
7 x 20 *
 
SS sestupný tračník
 
0,093
 
0,003
 
0,014
 
0,032
 
 
 
7 x 13 *
 
SS příčný tračník
 
0,014
 
-
 
0,012
 
0,015
 
 
 
7 x 13 *
 
SS vzestupný tračník
 
0,082
 
0,001
 
0,008
 
0,024

* velikost vstupního pole na pacientovi

Tabulka A.1.29: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro vyšetření irigoskopie - normalizováno k PKA 1 Gy.cm2

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
 
 
35 x 35
 
AP přehledná
 
0,447
 
0,094
 
0,111
 
0,181
 
 
 
18 x 24
 
LAT P rektum
 
0,141
 
0,050
 
0,028
 
0,046
 
 
 
18 x 24
 
OBL rektum
 
0,230
 
0,386
 
0,175
 
0,144
 
 
 
18 x 24
 
OBL levé ohbí
 
0,226
 
0,004
 
0,165
 
0,209
 
 
 
18 x 24
 
OBL pravé ohbí
 
0,229
 
0,004
 
0,098
 
0,143
 
110
 
2,5
 
18 x 24
 
AP apendix
 
0,602
 
0,019
 
0,073
 
0,189
 
 
 
13 x 13 *
 
SS rektum
 
0,481
 
0,487
 
0,194
 
0,193
 
 
 
7 x 20 *
 
SS sestupný tračník
 
0,701
 
0,021
 
0,105
 
0,241
 
 
 
7 x 13 *
 
SS příčný tračník
 
0,170
 
0,006
 
0,152
 
0,185
 
 
 
7 x 13 *
 
SS vzestupný tračník
 
0,927
 
0,007
 
0,083
 
0,267

* velikost vstupního pole na pacientovi

Tabulka A.1.30: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro zubní panoramatické vyšetření - normalizováno k PKA 1 Gy.cm2

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [mGy]
 
Efektivní dávka [mSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
63-70
 
2,8
 
-
 
OPG
 
-
 
-
 
0,073
 
0,073

Tabulka A.1.31: Definované projekce a odpovídající gonádové a efektivní dávky pro zubní intraorální vyšetření - normalizováno ke Ke 1 mGy

 
Napětí rentgenky [kV]
 
Celková filtrace [mm Al]
 
Formát filmu [cm x cm]
 
Projekce
 
Gonádová dávka [OGy]
 
Efektivní dávka [iSv]
 
Ovaria
 
Testes
 
Muž
 
Žena
 
50
 
2,5
 
3,5 x 4,5
 
LAT
 
-
 
-
 
0,79
 
0,79
 
75
 
2,5
 
3,5 x 4,5
 
LAT
 
-
 
-
 
1,74
 
1,74

PŘÍLOHA B: STANOVENÍ DÁVKY PACIENTA PŘI LÉKAŘSKÉM OZÁŘENÍ V RADIOTERAPII

Hodnocení dávek pacientů při lékařském ozáření v nádorové radioterapii spočívá především v hodnocení účinnosti léčby a v posouzení rizika nežádoucích deterministických účinků, což vyžaduje porovnání dávek v rizikových orgánech konkrétního pacienta s tolerančními hodnotami pro tyto orgány.

Dozimetrickou veličinou pro stanovení a hodnocení dávek v radioterapii je střední absorbovaná dávka v orgánu nebo tkáni a maximální absorbovaná dávka v orgánu nebo tkáni. Požadovaná přesnost stanovení těchto veličin v průběhu plánování léčby a dodání předepsané dávky do těla pacienta je ± 5% [Ref. 50-55].

Hodnocení rizika stochastických účinků pomocí veličin radiační ochrany - efektivní nebo kolektivní dávky - je v případě nádorové radioterapie nevhodné 3, 4.

Zvláštní skupinu tvoří pacienti, kteří jsou léčeni pro nenádorová onemocnění. V této kategorii pacientů se lze s použitím veličiny efektivní dávka v literatuře setkat5. Protože i zde platí omezení uvedená v pozn.3, je i v případě léčby nenádorových onemocnění optimálním postupem co nejpřesnější stanovení střední absorbované dávky v orgánech nebo tkáních, které jsou pro daný typ léčby uvedeny jako rizikové z hlediska indukce stochastických účinků.

V současné době jsou v literatuře navrženy modely pro výpočet středních absorbovaných dávek v orgánech nebo tkáních (případně i pro stanovení hodnot efektivních dávek), které vycházejí z metody užité k léčbě (IMRT, konvenční radioterapie, stereotaxe, apod.) a z parametrů daného ozáření [Ref. 60,61]. Takto stanovené veličiny mohou být v případě potřeby použity pro účely hodnocení dávek.

ÚDAJE, KTERÉ JE TŘEBA ZNÁT PRO STANOVENÍ A HODNOCENÍ DÁVEK PACIENTŮ

PŘI LÉKAŘSKÉM OZÁŘENÍ V RADIOTERAPII

Způsob stanovení a hodnocení dávek v radioterapii je součástí dokumentu Národní radiologické standardy - radiační onkologie / radioterapie (NRS - RT) [Ref. 26].

V dokumentu NRS - RT jsou v kapitole 1.5. uvedeny obecné požadavky na způsob stanovení dávek pacientů zahrnující stanovení dávky v cílovém objemu, v kritických orgánech, údaje o použitém frakcionačním schématu a řadu dalších specifikací. Kromě toho jsou v procesuální části každého standardu pro vybrané typy (metody) radioterapie, tj. pro

- radikální radioterapii

- radioterapii s modulovanou intenzitou svazku (IMRT),

- stereotaktickou radioterapii (SRT),

- paliativní radioterapii, brachyterapii,

- nenádorovou terapii

vždy uvedeny požadavky na ozařovací předpis (stanovení dávky) a výstup procesu (hodnocení dávky).

Ve strukturální části jednotlivých standardů jsou pak uvedeny technické podmínky (přístrojové a dozimetrické vybavení), za kterých lze dosáhnout požadované přesnosti stanovení dávek.

Pokud budou dodrženy předepsané postupy i požadavky na záznam ozařovacích podmínek v dokumentaci pacienta, je možné v případě potřeby kdykoliv a s požadovanou přesností zjistit hodnoty orgánových dávek vyplývajících z daného ozáření, a to:

pro orgány nacházející se v oblasti, na kterou je léčba zářením zaměřena, přímo z ozařovacího plánu, který obsahuje údaje o distribuci dávky ve formě histogramu dávka - objem (tzv. DVH, dose-volume-histogram);

pro orgány nacházející se mimo ozářený objem pomocí vhodně zvolené metody, o které rozhoduje klinický radiologický fyzik. Volba metody závisí na tom, zda se orgánové dávky budou stanovovat již v průběhu ozařování (in vivo dozimetrie) nebo dodatečně (výpočtem z parametrů ozáření), a rovněž na tom, jaká je požadovaná přesnost tohoto stanovení (od pouhého odhadu přes využití publikovaných modelů až po aplikaci metod Monte Carlo).

DIAGNOSTICKÉ OZÁŘENÍ JAKO SOUČÁST RADIOTERAPIE

Jestliže je součástí léčby zářením i zobrazení a zaměření ozařovaných struktur za použití zdrojů ionizujícího záření, je nutno na tyto postupy nahlížet jako na nedílnou součástí radioterapeutického procesu, protože umožňují lokalizaci a verifi kaci zaměření cílového objemu. Pracoviště je v tomto případě povinno zaznamenávat hodnoty parametrů v souladu s doporučeními uvedenými v dokumentu Národní radiologické standardy - radiodiagnostika a intervenční radiologie [Ref. 26].

Stanovení efektivní dávky, jak je prováděno při lékařském ozáření v rentgenové diagnostice, se v tomto případě neprovádí.6

Hodnocení těchto dávek musí být prováděno v kontextu léčebného postupu a vývoje onemocnění u daného konkrétního pacienta - není tedy možno využívat postupů popsaných v příloze D tohoto dokumentu.

PŘÍLOHA C: STANOVENÍ A HODNOCENÍ DÁVEK PACIENTŮ PŘI DIAGNOSTICKÝCH A LÉČEBNÝCH APLIKACÍCH OTEVŘENÝCH RADIONUKLIDOVÝCH ZÁŘIČŮ

Údaje, které je třeba znát pro hodnocení dávek pacientů

Druh a forma radionuklidu, střední hodnota aplikované aktivity pro danou skupinu pacientů.

Způsob hodnocení dávek pacientů

Místní DRÚ získaná podle postupu uvedeného v Příloze D je porovnána s národní DRÚ nebo s jinou referenční hodnotou vhodně zvolenou v závislosti na druhu vyšetření a účelu hodnocení dávek.

Údaje, které je třeba znát pro stanovení efektivní dávky pacienta, a způsob odhadu efektivní dávky pacienta

V diagnostické nukleární medicíně je nutné zaznamenávat u každého pacienta následující údaje nutné pro odhad radiační zátěže:

název diagnostického výkonu,

věk, pohlaví, hmotnost a onemocnění pacienta,

druh aplikovaného radiofarmaka,

způsob aplikace (perorální, intravenózní, inhalací),

aktivita aplikovaného radiofarmaka.

Radiační zátěž pacienta se stanovuje za pomoci tabulek (ekvivalentní resp. efektivní dávka v mGy . MBq-1 resp. mSv . MBq-1) uváděných především v publikacích ICRP, které jsou v současné době považovány za nejspolehlivější - ICRP 53 a ICRP 80 [Ref. 20, 35]. Hodnoty dávek v těchto tabulkách jsou platné pro modely referenčního člověka (70 kg) a referenčních dětí 1 rok (9,8 kg), 5 let (19 kg), 10 let (32 kg) a 15 let (57 kg) a opírají se o modely distribuce a kinetiky radiofarmak u zdravých osob sestavené na základě průměrných údajů publikovaných v odborné literatuře.

Při léčebné aplikaci radiofarmak je nutné zaznamenávat u každého pacienta následující údaje:

název výkonu a léčeného onemocnění,

věk, pohlaví a hmotnost pacienta,

druh aplikovaného radiofarmaka,

aktivita aplikovaného radiofarmaka,

způsob aplikace (perorální nebo intravenózní).

Je-li při léčebné aplikaci radionuklidu 131I terapeutická aktivita připravována individuálně pro každého pacienta, je třeba dále pro konkrétního pacienta zaznamenat tyto parametry:

požadovaná absorbovaná dávka v Gy,

akumulace radiofarmaka v %,

objem funkční tkáně v cm3,

efektivní poločas eliminace radiojódu ve dnech.

Způsob výpočtu efektivní dávky pacienta

Efektivní dávka resp. ekvivalentní dávky v orgánech těla při daném vyšetření se stanoví násobením efektivní resp. ekvivalentní dávky v mSv . MBq-1 resp. mGy . MBq-1 aktivitou radiofarmaka aplikovaného pacientovi.

PŘÍLOHA C.1: TABULKY PRO STANOVENÍ RADIAČNÍ ZÁTĚŽE PŘI DIAGNOSTICKÝCH APLIKACÍCH V NUKLEÁRNÍ MEDICÍNĚ PRO STANDARDNÍ PACIENTY - DOSPĚLÍ, DĚTI 15, 10, 5 A 1 ROK

Radiační zátěž osoby vyšetřované pomocí radiofarmaka se vyjadřuje souborem ekvi valentních dávek v jednotlivých orgánech a tkáních a efektivní dávkou.

Ekvivalentní dávka je definována vztahem

 
HT =
 
Σ
 
wRDT,R
 
R

kde DT,R je absorbovaná dávka ve tkáni či orgánu, způsobená zářením druhu R a wR je příslušný radiační váhový fak tor. Jednotkou ekvivalentní dávky je Sv (sievert), častěji se setkáme s jednotkou mSv. V nukleární medicíně se používají jen radioaktivní látky emitující fotonové záření a záření beta, resp. konverzní a Augerovy elektrony. Příslušný radiační váhový faktor pro tyto druhy záření je roven jedné. Proto se často místo „ekvivalentní dávky“ používá termín „dávka“. Jednotkou absorbované dávky je Gy (v diagnostických aplikacích běžněji mGy).

Efektivní dávka je sumou ekvivalentních dávek jednotlivých tkání a orgánů vážených tkáňovým váhovým faktorem

 
E =
 
Σ
 
wTHT
 
T

Tkáňový váhový faktor wT vyjadřuje radiosenziti vitu jednotlivých orgánů a tkání T z hlediska stochastických účinků záření. Jednot kou je Sv, běžněji užívanou jednotkou je mSv.

Postup při výpočtu koeficientů

Není-li uvedeno jinak, koeficienty pro střední absorbovanou dávku v nejvíce zatíženém orgánu (mGy) a efektivní dávku (mSv) vztažené na 1 MBq aplikované aktivity a uvedené níže v tabulkách byly vypočteny na základě dat uveřejněných v publikacích ICRP [Ref. 20, 35, 36]. V těch případech, kdy byl použit jiný zdroj dat, je v tabulce uveden příslušný odkaz.

Postup při stanovení radiační zátěže pacienta

Pro výpočet radiační zátěže konkrétního pacienta se pro příslušné radiofarmakum odečtou koeficienty pro střední absorbovanou dávku v nejvíce zatíženém orgánu (mGy) a efektivní dávka (mSv) vztažené na 1 MBq aplikované aktivity, které jsou platné pro modely referenčního člověka a referenčních dětí. Odečtené hodnoty koeficientů se vynásobí aktivitou radiofarmaka aplikovanou pacientovi. V případě dětí o věku a hmotnosti odlišné od hodnot udaných pro modely dětí ve věku 1, 5, 10, 15 let a dospělého člověka se použije interpolace. Tabulky obsahují dávky v nejvíce zatížených orgánech a efektivní dávky nejen pro zdravé jedince, ale také pro osoby trpící některými onemocněními.

Tabulka koeficientů pro výpočet dávek v nejvíce zatížených orgánech a efektivních dávek

při standardních diagnostických postupech v NM

Dospělí

 
Radiofarmakum
 
Název standardního postupu
 
Nejvíce zatížený orgán
 
Dávka v nejvíce zatíženém orgánu (mGy . MBq-1)
 
Efektivní dávka (mSv . MBq-1)
 
51Cr-EDTA
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
2,40E-02
 
2,00E-03
 
51Cr-erytrocyty
 
Stanovení objemu cirkulujících erytrocytů a celé krve
 
slezina
 
1,60E+00
 
1,70E-01
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
51Cr-trombocyty
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
slezina
 
2,60E+00
 
1,40E-01
 
67Ga
 
Scintigrafie 67Ga
 
povrchy kostí
 
6,30E-01
 
1,00E-01
 
81mKr
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
plíce
 
2,10E-04
 
2,70E-05
 
99mTc-aerosol
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
močový měchýř
 
4,70E-02
 
6,10E-03
 
99mTc-alterované erytrocyty
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
5,60E-01
 
1,90E-03
 
99mTc-antigranulo- cytární protilátky
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
6,00E-02
 
9,80E-03
 
Scintigrafie zánětu po podání antigranulocytárních monoklonálních protilátek
 
99mTc-DMSA
 
Scintigrafie ledvin statická
 
ledviny
 
1,80E-01
 
8,80E-03
 
99mTc-DTPA
 
Radionuklidová kardioangiografie (metoda prvního průtoku)
 
močový měchýř
 
6,20E-02
 
4,90E-03
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
1,20E-01
 
1,90E-02
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
2 ,40E-02
 
99mTc-erytrocyty Scintigrafie
 
Radionuklidová rovnovážná ventrikulografie
 
srdce
 
2,30E-02
 
7,00E-03
 
ke stanovení lokalizace krvácení do trávícího traktu
 
Scintigrafie jater - detekce hemangiomu
 
99mTc-ECD
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
močový měchýř
 
4,90E-02
 
7,40E-03
 
99mTc-fosfonáty a fosfáty
 
Scintigrafie skeletu
 
povrchy kostí
 
6,30E-02
 
5,70E-03
 
99mTc-HMPAO
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
ledviny
 
3,40E-02
 
9,30E-03
 
99mTc-HMPAO leukocyty
 
Detekce ložisek zánětu autologními leukocyty
 
slezina
 
1,50E-01
 
1,10E-02
 
99mTc-IDA
 
Dynamická hepatobiliární scintigrafie
 
žlučník
 
1,10E-01
 
1,70E-02
 
99mTc-koloid
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
1,20E-01
 
1,90E-02
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
2,40E-02
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
7,50E-02
 
9,40E-03
 
99mTc-MAA
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
6,60E-02
 
1,10E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-MAG3
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
močový měchýř
 
1,10E-01
 
7,00E-03
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Dynamická scintigrafie ledvin diuretická
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
- abnormální renální funkce
 
8,30E-02
 
6,10E-03
 
- akutní jednostr. blokáda ledviny
 
ledviny
 
2,00E-01
 
1,00E-02
 
99mTc-MIBI
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
3,90E-02
 
9,00E-03
 
Scitigrafie příštítných tělísek
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
3,30E-02
 
7,90E-03
 
99mTc-mikrosféry
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
5,8E-0,2
 
1,00E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-nanokoloid
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
7,70E-02
 
9,70E-03
 
Lymfoscintigrafie
 
závisí na místě aplikace, při aplikaci 50 MBq 99mTc-nanokoloidu je efektivní dávka menší než 1 mSv
 
Detekce SLN
 
závisí na místě aplikace, při aplikaci 50 MBq 99mTc-nanokoloidu do oblasti prsu je efektivní dávka menší než 1 mSv
 
99mTc-radiofarmaka
 
Přímá radionuklidová cystografie
 
nestanoveno
 
nestanoveno
 
nestanoveno
 
99mTc-technecistan
 
Scintigrafie Meckelova divertiklu
 
horní část tlustého střeva
 
5,70E-02
 
1,30E-02
 
Scintigrafie štítné žlázy
 
Scintigrafie příštítných tělísek
 
- při blokádě štítné žlázy
 
močový měchýř
 
3,00E-02
 
4,20E-03
 
99mTc-tetrofosmin
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
3,60E-02
 
7,60E-03
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
2,70E-02
 
7,00E-03
 
111In-DTPA
 
Scintigrafie cerebrospinálních likvorových cest (cisternografie)
 
mícha
 
9,50E-01
 
1,40E-01
 
111In-pentetreotid
 
Scintigrafie nádorů
 
slezina
 
5,70E-01
 
5,40E-02
 
123I
 
SPECT zobrazení dopaminových transportérů ve striatu pomocí ligandů značených 123I
 
stěna močového měchýře
 
5,35E-02
 
2,35E-02
 
tlusté střevo - stěna, dolní část
 
4,24E-02
 
 
123I-jodid
 
Scintigrafie štítné žlázy (akumulace 35 %)
 
štítná žláza
 
4,50E+00
 
2,20E-01
 
123I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
6,70E-02
 
1,30E-02
 
131I-hippuran
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
9,20E-01
 
5,20E-02
 
131I-jodid
 
Celotělové scintigrafie 131I u karcinomu štítné žlázy (akumulace 0 %)
 
stěna močového měchýře
 
6,10E-01
 
6,10E-02
 
Radionuklidový akumulační test (akumulace 35 %)
 
štítná žláza
 
5,00E+02
 
2,40E+01
 
131I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
8,30E-01
 
1,40E-01
 
133Xe
 
Scintigrafie plic - ventilační (dýchání 5 min.)
 
plíce
 
1,10E-03
 
7,30E-04
 
201Tl-chlorid
 
Perfúzní scintigrafie myokardu
 
štítná žláza
 
5,42E-01
 
1,62E-01
 
Scitigrafie příštítných tělísek
Tabulka koeficientů pro výpočet dávek v nejvíce zatížených orgánech a efektivních dávek
při standardních diagnostických postupech v NM
Děti 15 let
 
Radiofarmakum
 
Název standardního postupu
 
Nejvíce zatížený orgán
 
Dávka v nejvíce zatíženém orgánu (mGy . MBq-1)
 
Efektivní dávka (mSv . MBq-1)
 
51Cr-EDTA
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
3,10E-02
 
2,60E-03
 
51Cr-erytrocyty
 
Stanovení objemu cirkulujících erytrocytů a celé krve
 
slezina
 
2,10E+00
 
2,16E-01
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
51Cr-trombocyty
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
slezina
 
3,70E+00
 
2,04E-01
 
67Ga
 
Scintigrafie 67Ga
 
povrchy kostí
 
8,10E-01
 
1,30E-01
 
81mKr
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
plíce
 
3,10E-04
 
4,00E-05
 
99mTc-aerosol
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
močový měchýř
 
5,80E-02
 
7,93E-03
 
99mTc-alterované erytrocyty
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
7,80E-01
 
2,60E-03
 
99mTc-antigranulo- cytární protilátky
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
8,40E-02
 
1,20E-02
 
Scintigrafie zánětu po podání antigranulocytárních monoklonálních protilátek
 
99mTc-DMSA
 
Scintigrafie ledvin statická
 
ledviny
 
2,20E-01
 
1,10E-02
 
99mTc-DTPA
 
Radionuklidová kardioangiografie (metoda prvního průtoku)
 
 
7,80E-02
 
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
1,50E-01
 
2,50E-02
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
3 ,10E-02
 
99mTc-erytrocyty
 
Radionuklidová rovnovážná ventrikulografie
 
srdce
 
2,90E-02
 
8,90E-03
 
Scintigrafie ke stanovení lokalizace krvácení do trávícího traktu
 
Scintigrafie jater - detekce hemangiomu
 
99mTc-ECD
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
močový měchýř
 
6,10E-02
 
9,60E-03
 
99mTc-fosfonáty a fosfáty
 
Scintigrafie skeletu
 
povrchy kostí
 
8,20E-02
 
7,00E-03
 
99mTc-HMPAO
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
ledviny
 
4,10E-02
 
1,10E-02
 
99mTc-HMPAO leukocyty
 
Detekce ložisek zánětu autologními leukocyty
 
slezina
 
2,10E-01
 
1,40E-02
 
99mTc-IDA
 
Dynamická hepatobiliární scintigrafie
 
žlučník
 
1,20E-01
 
2,10E-02
 
99mTc-koloid
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
1,50E-01
 
2,50E-02
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
3,10E-02
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
1,10E-01
 
1,20E-02
 
99mTc-MAA
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
9,70E-02
 
1,60E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-MAG3
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
močový měchýř
 
1,40E-01
 
9,00E-03
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Dynamická scintigrafie ledvin diuretická
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
- abnormální renální funkce
 
1,10E-01
 
7,80E-03
 
- akutní jednostr. blokáda ledviny
 
ledviny
 
2,40E-01
 
1,20E-02
 
99mTc-MIBI
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
4,50E-02
 
1,20E-02
 
Scitigrafie příštítných tělísek
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
3 ,80E-02
 
1,00E-02
 
99mTc-mikrosféry
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
8,60E-02
 
1,46E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-nanokoloid
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
1,10E-01
 
1,32E-02
 
Lymfoscintigrafie
 
závisí na místě aplikace, 50 MBq 99mTc-nanokoloidu dávka menší při aplikaci je efektivní než 1 mSv
 
Detekce SLN
 
závisí na místě aplikace, 50 MBq 99mTc-nanokoloidu prsu je efektivní 1 mSv při aplikaci do oblasti dávka menší než
 
99mTc-radiofarmaka
 
Přímá radionuklidová cystografie
 
močový měchýř
 
1,18E-02
 
5,75E-04
 
99mTc-technecistan
 
Scintigrafie Meckelova divertiklu
 
horní část tlustého střeva
 
7,30E-02
 
1,70E-02
 
Scintigrafie štítné žlázy
 
Scintigrafie příštítných tělísek
 
- při blokádě štítné žlázy
 
močový měchýř
 
3,80E-02
 
5,40E-03
 
99mTc-tetrofosmin
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
4,00E-02
 
9,60E-03
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
3 ,10E-02
 
8,20E-03
 
111In-DTPA
 
Scintigrafie cerebrospinálních likvorových cest (cisternografie)
 
mícha
 
nestanoveno
 
nestanoveno
 
111In-pentetreotid
 
Scintigrafie nádorů
 
slezina
 
7,90E-01
 
7,10E-02
 
123I
 
SPECT zobrazení dopaminových transportérů ve striatu pomocí ligandů značených 123I
 
stěna močového měchýře
 
vyšetření se neprovádí
 
vyšetření se neprovádí
 
tlusté střevo - stěna, dolní část
 
123I-jodid
 
Scintigrafie štítné žlázy (akumulace 35%)
 
štítná žláza
 
7,00E+00
 
3,37E-01
 
123I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
8,70E-02
 
1,70E-02
 
131I-hippuran
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
1,20E+00
 
6,70E-02
 
131I-jodid
 
Celotělové scintigrafie 131I u karcinomu štítné žlázy (akumulace 0%)
 
stěna močového měchýře
 
7,50E-01
 
7,46E-02
 
Radionuklidový akumulační test (akumulace 35%)
 
štítná žláza
 
7,90E+02
 
3,84E+01
 
131I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
1,10E+00
 
1,82E-01
 
133Xe
 
Scintigrafie plic - ventilační (dýchání 5 min.)
 
plíce
 
1,70E-03
 
9,13E-04
 
201Tl-chlorid
 
Perfúzní scintigrafie myokardu
 
štítná žláza
 
8,62E-01
 
2,21E-01
 
Scitigrafie příštítných tělísek
Tabulka koeficientů pro výpočet dávek v nejvíce zatížených orgánech a efektivních dávek
při standardních diagnostických postupech v NM
Děti 10 let
 
Radiofarmakum
 
Název standardního postupu
 
Nejvíce zatížený orgán
 
Dávka v nejvíce zatíženém orgánu (mGy . MBq-1)
 
Efektivní dávka (mSv . MBq-1)
 
51Cr-EDTA
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
3,80E-02
 
3,40E-03
 
51Cr-erytrocyty
 
Stanovení objemu cirkulujících erytrocytů a celé krve
 
slezina
 
3,30E+00
 
3,40E-01
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
51Cr-trombocyty
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
slezina
 
5,60E+00
 
3,09E-01
 
67Ga
 
Scintigrafie 67Ga
 
povrchy kostí
 
1,30E+00
 
2,00E-01
 
81mKr
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
plíce
 
4,40E-04
 
5,70E-05
 
99mTc-aerosol
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
močový měchýř
 
8,40E-02
 
1,13E-02
 
99mTc-alterované erytrocyty
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
1,20E+00
 
3,89E-03
 
99mTc-antigranulo- cytární protilátky
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
1,30E-01
 
1,90E-02
 
Scintigrafie zánětu po podání antigranulocytárních monoklonálních protilátek
 
99mTc-DMSA
 
Scintigrafie ledvin statická
 
ledviny
 
3,00E-01
 
1,50E-02
 
99mTc-DTPA
 
Radionuklidová kardioangiografie (metoda prvního průtoku)
 
močový měchýř
 
9,70E-02
 
8,20E-03
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
2,50E-01
 
3,90E-02
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
4 ,80E-02
 
99mTc-erytrocyty
 
Radionuklidová rovnovážná ventrikulografie
 
srdce
 
4,30E-02
 
1,40E-02
 
Scintigrafie ke stanovení lokalizace krvácení do trávícího traktu
 
Scintigrafie jater - detekce hemangiomu
 
99mTc-ECD
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
močový měchýř
 
7,40E-02
 
1,40E-02
 
99mTc-fosfonáty a fosfáty
 
Scintigrafie skeletu
 
povrchy kostí
 
1,30E-01
 
1,10E-02
 
99mTc-HMPAO
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
ledviny
 
5,70E-02
 
1,70E-02
 
99mTc-HMPAO leukocyty
 
Detekce ložisek zánětu autologními leukocyty
 
slezina
 
3,10E-01
 
2,20E-02
 
99mTc-IDA
 
Dynamická hepatobiliární scintigrafie
 
žlučník
 
1,60E-01
 
2,90E-02
 
99mTc-koloid
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
2,50E-01
 
3,90E-02
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
4 ,80E-02
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
1,60E-01
 
1,80E-02
 
99mTc-MAA
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
1,30E-01
 
2,30E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-MAG3
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
močový měchýř
 
1,70E-01
 
1,20E-02
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Dynamická scintigrafie ledvin diuretická
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
- abnormální renální funkce
 
1,30E-01
 
1,00E-02
 
- akutní jednostr. blokáda ledviny
 
ledviny
 
3,30E-01
 
1,70E-02
 
99mTc-MIBI
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
5,80E-02
 
1,80E-02
 
Scitigrafie příštítných tělísek
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
4 ,90E-02
 
1,60E-02
 
99mTc-mikrosféry
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
1,20E-01
 
2,00E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-nanokoloid
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
1,60E-01
 
2,01E-02
 
Lymfoscintigrafie
 
závisí na místě aplikace, 50 MBq 99mTc-nanokoloidu dávka menší
 
při aplikaci je efektivní než 1 mSv
 
Detekce SLN
 
závisí na místě aplikace, 50 MBq 99mTc-nanokoloidu prsu je efektivní 1 mSv
 
při aplikaci do oblasti dávka menší než
 
99mTc-radiofarmaka
 
Přímá radionuklidová cystografie
 
močový měchýř
 
1,23E-02
 
7,25E-04
 
99mScintigrafie Tc-technecistan
 
Scintigrafie Meckelova divertiklu
 
horní část tlustého střeva
 
1,20E-01
 
2,60E-02
 
štítné žlázy
 
Scintigrafie příštítných tělísek
 
- při blokádě štítné žlázy
 
močový měchýř
 
4,80E-02
 
7,70E-03
 
99mTc-tetrofosmin
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
5,30E-02
 
1,30E-02
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
4 ,10E-02
 
1,20E-02
 
111In-DTPA
 
Scintigrafie cerebrospinálních likvorových cest (cisternografie)
 
mícha
 
nestanoveno
 
nestanoveno
 
111In-pentetreotid
 
Scintigrafie nádorů
 
slezina
 
1,20E+00
 
1,00E-01
 
123I
 
SPECT zobrazení dopaminových transportérů ve striatu pomocí ligandů značených 123I
 
stěna močového měchýře
 
vyšetření se neprovádí
 
vyšetření se neprovádí
 
tlusté střevo - stěna, dolní část
 
123I-jodid
 
Scintigrafie štítné žlázy (akumulace 35 %)
 
štítná žláza
 
1,10E+01
 
5,13E-01
 
123I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
1,30E-01
 
2,60E-02
 
131I-hippuran
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
1,50E+00
 
8,60E-02
 
131I-jodid
 
Celotělové scintigrafie 131I u karcinomu štítné žlázy (akumulace 0 %)
 
stěna močového měchýře
 
1,10E+00
 
1,19E-01
 
Radionuklidový akumulační test (akumulace 35 %)
 
štítná žláza
 
1,20E+03
 
5,76E+01
 
131I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
1,60E+00
 
2,80E-01
 
133Xe
 
Scintigrafie plic - ventilační (dýchání 5 min.)
 
plíce
 
2,40E-03
 
1,46E-03
 
201Tl-chlorid
 
Perfúzní scintigrafie myokardu
 
štítná žláza
 
1,33E+00
 
8,84E-01
 
Scitigrafie příštítných tělísek
Tabulka koeficientů pro výpočet dávek v nejvíce zatížených orgánech a efektivních dávek
při standardních diagnostických postupech v NM
Děti 5 let
 
Radiofarmakum
 
Název standardního postupu
 
Nejvíce zatížený orgán
 
Dávka v nejvíce zatíženém orgánu (mGy . MBq-1)
 
Efektivní dávka (mSv . MBq-1)
 
51Cr-EDTA
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
3,60E-02
 
3,90E-03
 
51Cr-erytrocyty
 
Stanovení objemu cirkulujících erytrocytů a celé krve
 
slezina
 
5,10E+00
 
5,23E-01
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
51Cr-trombocyty
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
slezina
 
8,60E+00
 
4,78E-01
 
67Ga
 
Scintigrafie 67Ga
 
povrchy kostí
 
2,20E+00
 
3,30E-01
 
81mKr
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
plíce
 
6,80E-04
 
8,80E-05
 
99mTc-aerosol
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
močový měchýř
 
5,40E-02
 
1,74E-02
 
99mTc-alterované erytrocyty
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
1,80E+00
 
6,02E-03
 
99mTc-antigranulo- cytární protilátky
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
1,90E-01
 
3,00E-02
 
Scintigrafie zánětu po podání antigranulocytárních monoklonálních protilátek
 
99mTc-DMSA
 
Scintigrafie ledvin statická
 
ledviny
 
4,30E-01
 
2,10E-02
 
99mTc-DTPA
 
Radionuklidová kardioangiografie (metoda prvního průtoku)
 
močový měchýř
 
9,50E-02
 
9,00E-03
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
4,00E-01
 
6,20E-02
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
7 ,60E-02
 
99mTc-erytrocyty
 
Radionuklidová rovnovážná ventrikulografie
 
srdce
 
6,60E-02
 
2,10E-02
 
Scintigrafie ke stanovení lokalizace krvácení do trávícího traktu
 
Scintigrafie jater - detekce hemangiomu
 
99mTc-ECD
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
močový měchýř
 
7,20E-02
 
1,90E-02
 
99mTc-fosfonáty a fosfáty
 
Scintigrafie skeletu
 
povrchy kostí
 
2,20E-01
 
1,40E-02
 
99mTc-HMPAO
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
ledviny
 
8,10E-02
 
2,70E-02
 
99mTc-HMPAO leukocyty
 
Detekce ložisek zánětu autologními leukocyty
 
slezina
 
4,80E-01
 
3,40E-02
 
99mTc-IDA
 
Dynamická hepatobiliární scintigrafie
 
žlučník
 
2,80E-01
 
4,50E-02
 
99mTc-koloid
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
4,00E-01
 
6,20E-02
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
7 ,60E-02
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
2,40E-01
 
2,80E-02
 
99mTc-MAA
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
2,00E-01
 
3,40E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-MAG3
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
močový měchýř
 
1,80E-01
 
1,20E-02
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Dynamická scintigrafie ledvin diuretická
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
- abnormální renální funkce
 
1,30E-01
 
1,10E-02
 
- akutní jednostr. blokáda ledviny
 
ledviny
 
4,70E-01
 
2,20E-02
 
99mTc-MIBI
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
1,00E-01
 
2,80E-02
 
Scitigrafie příštítných tělísek
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
8,60E-02
 
2,30E-02
 
99mTc-mikrosféry
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
1,80E-01
 
3,00E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-nanokoloid
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
2,50E-01
 
2,98E-02
 
Lymfoscintigrafie
 
závisí na místě aplikace, 50 MBq 99mTc-nanokoloidu dávka menší při aplikaci je efektivní než 1 mSv
 
Detekce SLN
 
závisí na místě aplikace, 50 MBq 99mTc-nanokoloidu prsu je efektivní 1 mSv při aplikaci do oblasti dávka menší než
 
99mTc-radiofarmaka
 
Přímá radionuklidová cystografie
 
močový měchýř
 
1,13E-02
 
7,00E-04
 
99mTc-technecistan
 
Scintigrafie Meckelova divertiklu
 
horní část tlustého střeva
 
2,00E-01
 
4,20E-02
 
Scintigrafie štítné žlázy
 
Scintigrafie příštítných tělísek
 
- při blokádě štítné žlázy
 
močový měchýř
 
5,00E-02
 
1,10E-02
 
99mTc-tetrofosmin
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
9,30E-02
 
2,20E-02
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
7 ,20E-02
 
1,80E-02
 
111In-DTPA
 
Scintigrafie cerebrospinálních likvorových cest (cisternografie)
 
mícha
 
nestanoveno
 
nestanoveno
 
111In-pentetreotid
 
Scintigrafie nádorů
 
slezina
 
1,80E+00
 
1,60E-01
 
123I
 
SPECT zobrazení dopaminových transportérů ve striatu pomocí ligandů značených 123I
 
stěna močového měchýře
 
vyšetření se neprovádí
 
vyšetření se neprovádí
 
tlusté střevo - stěna, dolní část
 
123I-jodid
 
Scintigrafie štítné žlázy (akumulace 35 %)
 
štítná žláza
 
2,30E+01
 
1,09E+00
 
123I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
1,80E-01
 
3,70E-02
 
131I-hippuran
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
1,40E+00
 
8,30E-02
 
131I-jodid
 
Celotělové scintigrafie 131I u karcinomu štítné žlázy (akumulace 0 %)
 
stěna močového měchýře
 
1,80E+00
 
1,78E-01
 
Radionuklidový akumulační test (akumulace 35 %)
 
štítná žláza
 
2,60E+03
 
1,25E+02
 
131I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
2,40E+00
 
4,27E-01
 
133Xe
 
Scintigrafie plic - ventilační (dýchání 5 min.)
 
plíce
 
3,70E-03
 
2,46E-03
 
201Tl-chlorid
 
Perfúzní scintigrafie myokardu
 
štítná žláza
 
2,96E+00
 
1,25E+00
 
Scitigrafie příštítných tělísek
Tabulka koeficientů pro výpočet dávek v nejvíce zatížených orgánech a efektivních dávek
při standardních diagnostických postupech v NM
Děti 1 rok
 
Radiofarmakum
 
Název standardního postupu
 
Nejvíce zatížený orgán
 
Dávka v nejvíce zatíženém orgánu (mGy . MBq-1)
 
Efektivní dávka (mSv . MBq-1)
 
51Cr-EDTA
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
6,60E-02
 
7,10E-03
 
51Cr-erytrocyty
 
Stanovení objemu cirkulujících erytrocytů a celé krve
 
slezina
 
9,30E+00
 
9,81E-01
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
51Cr-trombocyty
 
Stanovení přežívání krevních elementů
 
slezina
 
1,60E+01
 
8,75E-01
 
67Ga
 
Scintigrafie 67Ga
 
povrchy kostí
 
5,20E+00
 
6,40E-01
 
81mKr
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
plíce
 
1,30E-03
 
1,70E-04
 
99mTc-aerosol
 
Scintigrafie plic - ventilační
 
močový měchýř
 
2,30E-01
 
3,14E-02
 
99mTc-alterované erytrocyty
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
3,20E+00
 
1,02E-02
 
99mTc-antigranulo- cytární protilátky
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
3,40E-01
 
5,40E-02
 
Scintigrafie zánětu po podání antigranulocytárních monoklonálních protilátek
 
99mTc-DMSA
 
Scintigrafie ledvin statická
 
ledviny
 
7,60E-01
 
3,70E-02
 
99mTc-DTPA
 
Radionuklidová kardioangiografie (metoda prvního průtoku)
 
močový měchýř
 
1,70E-01
 
1,60E-02
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
7,50E-01
 
1,10E-01
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tuhý pokrm)
 
1 ,40E-01
 
99mTc-erytrocyty
 
Radionuklidová rovnovážná ventrikulografie
 
srdce
 
1,10E-01
 
3,90E-02
 
Scintigrafie ke stanovení lokalizace krvácení do trávícího traktu
 
Scintigrafie jater - detekce hemangiomu
 
99mTc-ECD
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
močový měchýř
 
1,30E-01
 
3,90E-02
 
99mTc-fosfonáty a fosfáty
 
Scintigrafie skeletu
 
povrchy kostí
 
5,30E-01
 
2,70E-02
 
99mTc-HMPAO
 
SPECT mozku - vyšetření regionální mozkové perfuze
 
ledviny
 
1,40E-01
 
4,90E-02
 
99mTc-HMPAO leukocyty
 
Detekce ložisek zánětu autologními leukocyty
 
slezina
 
8,50E-01
 
6,20E-02
 
99mTc-IDA
 
Dynamická hepatobiliární scintigrafie
 
žlučník
 
9,50E-01
 
1,00E-01
 
99mTc-koloid
 
Scintigrafie jícnu a detekce gastroesofageálního refluxu (tekutý pokrm)
 
horní část tlustého střeva
 
7,50E-01
 
1,10E-01
 
Scintigrafie evakuace žaludku (tekutý pokrm)
 
Scintigrafie evakuace žaludku pokrm)
 
1 ,40E-01
 
Scintigrafie jater a sleziny
 
slezina
 
4,30E-01
 
5,00E-02
 
99mTc-MAA
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
3,90E-01
 
6,30E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-MAG3
 
Dynamická scintigrafie ledvin
 
močový měchýř
 
3,20E-01
 
2,20E-02
 
Dynamická scintigrafie ledvin k detekci renovaskulární hypertenze
 
Dynamická scintigrafie ledvin diuretická
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
- abnormální renální funkce
 
2,30E-01
 
1,90E-02
 
- akutní jednostr. blokáda ledviny
 
ledviny
 
8,10E-01
 
3,80E-02
 
99mTc-MIBI
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
3,20E-01
 
5,30E-02
 
Scitigrafie příštítných tělísek
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
2 ,60E-01
 
4,50E-02
 
99mTc-mikrosféry
 
Radionuklidová venografie
 
plíce
 
3,50E-01
 
5,64E-02
 
Perfuzní scintigrafie plic
 
99mTc-nanokoloid
 
Scintigrafie kostní dřeně
 
slezina
 
4,50E-01
 
5,27E-02
 
Lymfoscintigrafie
 
závisí na místě aplikace, 50 MBq 99mTc-nanokoloidu dávka menší při aplikaci je efektivní než 1 mSv
 
Detekce SLN
 
závisí na místě aplikace, 50 MBq 99mTc-nanokoloidu prsu je efektivní 1 mSv při aplikaci do oblasti dávka menší než
 
99mTc-radiofarmaka
 
Přímá radionuklidová cystografie
 
močový měchýř
 
8,00E-03
 
5,00E-04
 
99mTc-technecistan
 
Scintigrafie Meckelova divertiklu
 
horní část tlustého střeva
 
3,80E-01
 
7,90E-02
 
Scintigrafie štítné žlázy
 
Scintigrafie příštítných tělísek
 
- při blokádě štítné žlázy
 
močový měchýř
 
9,10E-02
 
1,90E-02
 
99mTc-tetrofosmin
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (klidové vyšetření)
 
žlučník
 
3,10E-01
 
4,30E-02
 
Perfúzní scintigrafie myokardu (zátěžové vyšetření)
 
2 ,30E-01
 
3,50E-02
 
111In-DTPA
 
Scintigrafie cerebrospinálních likvorových cest (cisternografie)
 
mícha
 
nestanoveno
 
nestanoveno
 
111In-pentetreotid
 
Scintigrafie nádorů
 
slezina
 
3,10E+00
 
2,80E-01
 
123I
 
SPECT zobrazení dopaminových transportérů ve striatu pomocí ligandů značených 123I
 
stěna močového měchýře
 
vyšetření se neprovádí
 
vyšetření se neprovádí
 
tlusté střevo - stěna, dolní část
 
123I-jodid
 
Scintigrafie štítné žlázy (akumulace 35%)
 
štítná žláza
 
4,30E+01
 
2,05E+00
 
123I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
3,30E-01
 
6,80E-02
 
131I-hippuran
 
Stanovení GF, ERPF měřením radioaktivity krevních vzorků
 
močový měchýř
 
2,70E+00
 
1,60E-01
 
131I-jodid
 
Celotělové scintigrafie 131I u karcinomu štítné žlázy (akumulace 0%)
 
stěna močového měchýře
 
3,40E+00
 
3,39E-01
 
Radionuklidový akumulační test (akumulace 35%)
 
štítná žláza
 
4,70E+03
 
2,24E+02
 
131I-MIBG
 
Scintigrafie nádorů
 
játra
 
4,60E+00
 
7,70E-01
 
133Xe
 
Scintigrafie plic - ventilační (dýchání 5 min.)
 
plíce
 
7,50E-03
 
4,93E-03
 
201Tl-chlorid
 
Perfúzní scintigrafie myokardu
 
štítná žláza
 
5,67E+00
 
2,06E+00
 
Scitigrafie příštítných tělísek
 

PŘÍLOHA D: Stanovení a hodnocení dávek pacientů pomocí místních diagnostických referenčních úrovní

Tato příloha D byla zpracována dle Metodického listu pro stanovování diagnostických referenčních úrovní, který je součástí práce [Ref. 48].

Podle definice ve Směrnici Rady 97/43/EURATOM a ve Vyhlášce č. 307/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů jsou diagnostické referenční úrovně úrovněmi dávek popřípadě úrovněmi aplikované aktivity používané při diagnostických postupech v rámci lékařského ozáření, jejichž překročení se při vyšetření dospělého pacienta o hmotnosti 70 kg při použití standardních postupů a správné praxe neočekává. Soustavné překračování diagnostických referenčních úrovní v rutinní klinické praxi vyžaduje, aby zdravotnické zařízení prošetřilo podmínky lékařského ozáření a v případě, že radiační ochrana není optimalizována, provedlo nápravu.

Z této definice je zřejmé, že diagnostická referenční úroveň je speciální případ obecně definované vyšetřovací úrovně, tedy ji nelze považovat za limit. Dále je důležité si uvědomit, že pokud na pracovišti nejsou diagnostické referenční úrovně překračovány, nemusí to nutně znamenat, že radiační ochrana je zde optimalizovaná.

Diagnostické referenční úrovně slouží tedy jako rychlý indikátor problému pro neoptimalizovaná pracoviště a jsou pouze prvním krokem v celém procesu optimalizace. Nemají být používány pro hodnocení dávky individuálního pacienta a nemají být používány k regulaci státním dozorem [Ref. 49].

Pro pracoviště, jejichž dávky jsou systematicky nižší než národní diagnostické referenční úrovně, je možno v rámci optimalizace zavést tzv. místní diagnostické referenční úrovně (MDRÚ) [Ref. 39-42]. Tyto MDRÚ slouží k další redukci dávek v rámci zdravotnického zařízení. Stanovením MDRÚ je pak možné v rámci zdravotnického zařízení identifikovat ta pracoviště (kliniky, vyšetřovny), která nejsou schopna pracovat na úrovni místního standardu; na těchto pracovištích je třeba provést po prošetření příčin další optimalizaci nebo vyšší dávky zdůvodnit.

Stanovení dávek pacientů pomocí místních diagnostických referenčních úrovní

Veličiny pro vyjadřování diagnostických referenčních úrovní

Aby místní diagnostické referenční úrovně bylo možné na pracovišti stanovit a mohly tak sloužit k rychlému hodnocení dávek pacientů na pracovišti, musí být stanoveny ve veličinách, které lze na pracovišti lehce změřit nebo vypočítat a které mají zároveň vztah (přímý nebo nepřímý) k riziku z ozáření.

V tabulce D.1 je uveden přehled veličin navržených pro stanovování DRÚ (národních i místních) v České republice včetně způsobu jejich stanovení pro jednotlivé zobrazovací modality. Základní veličiny pro vyjadřování diagnostických referenčních úrovní v radiodiagnostice a intervenční radiologii vycházejí z ICRU Report 74 [Ref. 43] a z doporučení IAEA [Ref. 44]. V nukleární medicíně se pro stanovení diagnostických referenčních úrovní používá veličina aplikovaná aktivita.

Tabulka D.1: Přehled veličin, ve kterých se v rentgenové diagnostice stanovují diagnostické referenční úrovně

 
Název veličiny
 
Symbol (jednotka)
 
Význam
 
Zobrazovací modalita
 
Vstupní povrchová kerma
 
Ke (Gy)
 
Kerma ve vzduchu v místě vstupu svazku do pacienta se započtením zpětného rozptylu
 
Obecná skiagrafie (SG)
 
Dopadající kerma
 
Ki (Gy)
 
Kerma ve vzduchu v místě vstupu svazku do pacienta bez započtení zpětného rozptylu
 
Zubní intraorální skiagrafie
 
Součin kermy a plochy
 
PKA (Gy . m2)
 
Integrál kermy ve vzduchu přes plochu svazku v rovině kolmé k ose svazku
 
Obecná skiagrafie, skiaskopie, Zubní panoramatická skiagrafie (OPG)
 
Součin kermy a délky
 
PKL (Gy . m)
 
Integrál kermy ve vzduchu podél specifikované délky
 
Zubní panoramatická skiagrafie (OPG)
 
Součin kermy a délky pro CT
 
PKL, CT (Gy . m)
 
Integrál kermy ve vzduchu podél specifikované délky pro kompletní CT vyšetření
 
Výpočetní tomografie (CT)
 
Vážený kermový index výpočetní tomografie
 
Cw (Gy)
 
Vážený průměr kermových indexů výpočetní tomografie měřených ve středu a 10 mm pod povrchem CT fantomu
 
Výpočetní tomografie
 
Střední dávka v mléčné žláze
 
DG (Gy)
 
Průměrná absorbovaná dávka v mléčné žláze
 
Mamografie

Způsob stanovení přímo měřitelných veličin navržených pro vyjadřování DRÚ v radiodiagnostice a intervenční radiologii

Vstupní povrchová kerma Ke

Vstupní povrchová kerma je kerma ve vzduchu měřená na centrální ose svazku v místě vstupu svazku do pacienta, přičemž se započítává příspěvek zpětně rozptýleného záření.

Pro jednotlivé typy vyšetření se Ke získá z protokolů zkoušek dlouhodobé stability a z údajů v provozním deníku. Na základě expozičních parametrů pro dané vyšetření (kV, mAs, OK) zaznamenaných v provozním deníku se provede přepočet vstupní povrchové kermy uvedené v protokolu ZDS následujícím způsobem (veličiny s indexem v se týkají vyšetření, veličiny s indexem ZDS se týkají ZDS):

 
Kev = Ke ZDS .
 
PItv
 
. (
 
FSDZDS
 
)2 . kU
 
PItZDS
 
FSDv

PIt … součin expozičního času a proudu rentgenky (mAs)

kU … korekční faktor na napětí určený ze závislosti Ke na napětí rentgenky U změřené při ZDS

FSD … vzdálenost ohnisko kůže (cm)

Je-li v protokolu ZDS uvedena místo Ke výtěžnost Yr v definované vzdálenosti r od ohniska, je odpovídající Kev ve vzdálenosti ohnisko - kůže FSD dána vztahem:

 
Kev = Yr . (
 
FSDZDS
 
)2 . PIt . B,
 
FSDv

kde B … faktor zpětného rozptylu.

Je-li při vyšetření použit expoziční automat bez indikace elektrického množství po expozici, je třeba skutečné elektrické množství stanovit na základě typických hodnot pro dané vyšetření nebo dodatečně zjistit v manuálním režimu při simulaci daného vyšetření.

Hodnoty vstupní povrchové kermy Ke je dále možno měřit přímo na pacientech pomocí TL dozimetrů, nebo na PMMA fantomu při manuálním nastavení expozičních parametrů zaznamenaných v provozním deníku při vyšetřování pacientů.

Pro stanovení DRÚ je třeba uvažovat hodnoty Ke pouze z vyšetření pacientů, kteří odpovídají standardnímu pacientovi.

Dopadající kerma Ki

Dopadající kerma je kerma ve vzduchu měřená na centrální ose svazku v místě vstupu svazku do pacienta, přičemž se započítává pouze dopadající záření a ne zpětně rozptýlené záření.

Pro intraorální vyšetření se dopadající kerma Ki získá z protokolů zkoušek dlouhodobé stability a údajů v provozním deníku. Na základě expozičních parametrů pro dané vyšetření (kV nebo orgánová předvolba) zaznamenaných v provozním deníku se provede přepočet dopadající kermy uvedené v protokolu ZDS následujícím způsobem (veličiny s indexem v se týkají vyšetření, veličiny s indexem ZDS se týkají ZDS):

 
Ktv = Kt ZDS .
 
texpv
 
. (
 
Uv
 
)2 ,
 
texpZDS
 
UZDS

kde texp … expoziční čas (s)

Poznámka: V protokolech ZDS je dopadající kerma nazývána „kerma ve vzduchu na konci tubusu“.

Hodnoty dopadající kermy Ki je možno přímo měřit detektorem (ionizační komorou, polovodičovým detektorem) umístěným na konci tubusu při nastavení expozičních parametrů odpovídajících vyšetření horního moláru dospělého člověka. Měřit je možno i ve vzdálenosti r od ohniska. Kerma ve vzdálenosti r od ohniska K(r) se přepočítá na dopadající kermu tímto způsobem:

 
Kt = K(r) . (
 
r
 
)2
 
d

d … délka tubusu

Pro stanovení DRÚ je třeba uvažovat pouze hodnoty Ki z projekcí pro horní molár dospělého pacienta.

Součin kermy a plochy PKA

Součin kermy a plochy je integrál kermy ve vzduchu přes plochu svazku v rovině kolmé k centrální ose svazku.

 
PKA =
 
 
K(x,y) dxdy
 
A

Lze-li zanedbat mimoohniskové záření, zeslabení záření ve vzduchu a zpětně rozptýlené záření, je hodnota součinu kermy a plochy nezávislá na vzdálenosti od ohniska.

Pro jednotlivé typy skiagrafických a skiaskopických vyšetření se PKA získá z provozních deníků pracovišť vybavených měřidlem součinu kermy a plochy (KAP metrem) případně ze systému PACS, je-li jím pracoviště vybaveno.

Pro stanovení DRÚ je třeba uvažovat hodnoty PKA pouze z vyšetření pacientů, kteří odpovídají standardnímu pacientovi.

Součin kermy a délky PKL:

Součin kermy a délky je integrál kermy ve vzduchu podél specifikované délky L

 
PKL =
 
 
K(x) dx
 
 
L
 

V případě použití této veličiny pro kompletní CT vyšetření ji značíme PKL, CT

Pro zubní panoramatické vyšetření se PKL získá z protokolů zkoušek dlouhodobé stability a údajů v provozním deníku. Na základě expozičních parametrů pro dané vyšetření (kV, mAs) zaznamenaných v provozním deníku se provede přepočet součinu kermy a délky uvedeného v protokolu ZDS následujícím způsobem (veličiny s indexem v se týkají vyšetření, veličiny s indexem ZDS se týkají ZDS):

 
PKLv = PKLZDS .
 
PItv
 
. (
 
Uv
 
)2
 
PItZDS
 
UZDS

Pro výpočetní tomografii pro kompletní vyšetření složené z několika skenovacích sekvencí se PKL, CT definuje následujícím způsobem:

 
PKL,CT =
 
Σ
 
nCVOLj . lj . Ij . tj =
 
Σ
 
nCVOLj . Pltj . Lj
 
 
j
 
 
j
 

nCVOLj … normalizovaný CW korigovaný na pitch faktor při sekvenci j (mGy/mAs)

lj … posun stolu při jedné otáčce rentgenky u helikálního (spirálního) CT nebo mezi dvěma řezy u konvenčního CT při sekvenci j (cm)

Ij … proud rentgenky při sekvenci j (mA)

tj … celkový expoziční čas při sekvenci j (s)

PItj … součin proudu rentgenky a expozičního času při jedné otáčce rentgenky při sekvenci j (mAs)

Lj … délka vyšetřované oblasti při sekvenci j (cm)

 
nCVOL =
 
1
 
.
 
Cw
 
PIt
 
p
 
p =
 
l
 
NT

Cw … vážený kermový index výpočetní tomografie (mGy)

p … pitch faktor

PIt … součin proudu rentgenky a expozičního času při jedné otáčce rentgenky (mAs)

N … počet řezů snímaných při jedné otáčce rentgenky

T … nominální tloušťka řezu (cm)

Je-li p=1 (tzn. jednotlivé řezy na sebe přesně navazují) zjednoduší se vzorec pro PKL, CT na:

 
PKL,CT =
 
Σ
 
nCwj . Pltj . Lj
 
 
j
 

nCw … normalizovaný vážený kermový index výpočetní tomografie při sekvenci j (mGy)

Neznáme-li délku vyšetřované oblasti, ale celkový počet řezů a nominální tloušťku řezu, lze délku vyšetřované oblasti spočítat pomocí pitch faktoru.

L = Ncelk . T . p

Ncelk … celkový počet řezů při jedné sekvenci

Pro jednotlivé typy CT vyšetření se PKL, CT získá na základě výše uvedených vztahů z protokolů zkoušek dlouhodobé stability a údajů v provozním deníku. V provozním deníku musí být uvedeno napětí, délka vyšetřované oblasti (nebo nominální tloušťka řezu a celkový počet řezů), součin proudu a času při jedné otáčce rentgenky a pitch faktor. Z protokolu ZDS se použije hodnota nCW, tu je třeba přepočítat na základě uvedeného napětí (index v se týká hodnoty při vyšetření, index ZDS se týká hodnot v ZDS)

 
nCWv = (
 
Uv
 
)2 . nCWZDS
 
UZDS

Hodnoty PKL, CT je možno na pracovišti měřit přímo ve fantomu pomocí tužkové ionizační komory při nastavení expozičních parametrů zaznamenaných v provozním deníku při vyšetřování pacientů.

Pro stanovení DRÚ je třeba uvažovat hodnoty PKL, CT pouze z vyšetření pacientů, kteří odpovídají standardnímu pacientovi.

Vážený kermový index výpočetní tomografie Cw:

Vážený kermový index výpočetní tomografie je vážený průměr kermových indexů výpočetní tomografie ve vzduchu měřených ve standardním PMMA fantomu pro výpočetní tomografii.

 
CW =
 
1
 
(CPMMA, 100, c + 2CPMMA, 100, p)
 
3

CPMMA, 100, c … kermový index výpočetní tomografie ve vzduchu měřený ve středu standardního CT fantomu (mGy)

CPMMA, 100, p … průměr kermových indexů výpočetní tomografie ve vzduchu měřených na periferii standardního CT fantomu (mGy)

Samotný kermový index výpočetní tomografie ve vzduchu je podíl integrálu kermy podél osy rotace rentgenky, dělený počtem snímaných řezů na jednu otáčku rentgenky a nominální tloušťkou řezu. Integrace profilu kermy K(z) probíhá na délce 100 mm. Měří se buď volně ve vzduchu, nebo v PMMA fantomu. Měří-li se v PMMA fantomu, značí se CPMMA, 100

 
 
 
50
 
 
CPMMA,100 =
 
1
 
 
K(z)dz
 
 
NT
 
-50
 

N … počet řezů snímaných při jedné otáčce rentgenky

T … nominální tloušťka řezu (cm)

Pro jednotlivé typy CT vyšetření se CW získá z protokolů zkoušek dlouhodobé stability a údajů v provozním deníku. V provozním deníku musí být uvedeno napětí U, součin proudu a času na jednu otáčku rentgenky PIt . Z protokolu ZDS se použije hodnota nCW, tu je třeba přepočítat na základě uvedeného napětí U a součinu proudu a času PIt (index v se týká hodnoty při vyšetření, index ZDS se týká hodnot v ZDS)

 
CWv = (
 
Uv
 
)2 . nCWZDS . PIt
 
UZDS

Hodnoty CW je možno na pracovišti měřit přímo ve fantomu pomocí tužkové ionizační komory při nastavení expozičních parametrů zaznamenaných v provozním deníku při vyšetřování pacientů.

Pro stanovení DRÚ je třeba uvažovat hodnoty CW pouze z vyšetření pacientů, kteří odpovídají standardnímu pacientovi.

Metoda stanovení a revize místních diagnostických referenčních úrovní

Podrobnosti ke stanovení MDRÚ podává doporučení IPEM [Ref. 42]. Hodnoty dávek jednotlivých pacientů změřených nebo vypočítaných podle výše uvedeného postupu slouží dále ke stanovení střední dávky na pracovištích, vyšetřovnách atd.7

Místní diagnostické referenční úrovně se stanovují z těchto středních dávek. Vzhledem k tomu, že DRÚ slouží k identifikaci pracovišť, vyšetřoven atd. s nevhodným zařízením nebo vyšetřovací technikou, musí být odstraněn vliv pacienta na variabilitu dávek. Za reprezentativní vzorek pacientů ke stanovení střední dávky na daném pracovišti ve skiagrafii, skiaskopii, výpočetní tomografii a v nukleární medicíně se považuje aspoň 10 dospělých pacientů blízkých standardnímu pacientovi. Průměrná hmotnost dospělého pacienta (muži a ženy dohromady) je blízká 70 kg. Proto by průměrná hmotnost pacientů vybraných pro stanovení střední hodnoty dávky na pracovišti měla být 70 ± 5 kg, přičemž pacienti s hmotností lišící se od 70 kg o více než 20 kg mají být vyloučeni vždy a pacienti lišící se od 70 kg o více než 10 kg mají být vyloučení pro frekventovaná vyšetření [Ref. 39]. Doporučení Evropské komise [Ref. 45] uvádí pouze požadavek na výběr pacientů s hmotností 60-80 kg. V mamografii je potřeba 50 pacientek nebo 10 pacientek pro každou specifikovanou tloušťku komprimovaného prsu, v zubní intraorální radiodiagnostice stačí dávka pro standardní expoziční nastavení používané na pracovišti při vyšetření dospělého člověka.

Střední dávka se počítá jako aritmetický průměr z hodnot dávek jednotlivých pacientů. Tento způsob předpokládá normální rozdělení hodnot, v praxi je distribuce hodnot dávek spíše lognormální. U předpokládaného rozsahu výběru 10 jsou rozdíly mezi aritmetickým průměrem a geometrickým průměrem (odhad střední hodnoty u lognormální distribuce) nevýznamné.

MDRÚ se stanovuje jako aritmetický průměr distribuce středních dávek z jednotlivých vyšetřoven. Kontrola, zda střední dávky vyhovují MDRÚ, se děje na úrovni vyšetřovny, přístroje anebo lékařů, ne na úrovni individuálního pacienta. MDRÚ je třeba revidovat každý rok, ale s vědomím, že jejich hodnoty se nemusí výrazně měnit (snižovat). Jednoroční interval revize MDRÚ je oprávněn díky předpokladu operativní obměny zařízení a vyšetřovacích technik na úrovni zdravotnického zařízení. Při výběru vyšetření, pro která má být na pracovišti stanovena MDRÚ, a také při stanovení hodnot MDRÚ se lze zpočátku řídit národními diagnostickými referenčními úrovněmi (NDRÚ). Poté se zvolená vyšetření a hodnoty upraví na základě každoroční analýzy dávek a potřeb zdravotnického zařízení. Je-li pro nějaký typ vyšetření stanovena NDRÚ, nemusí to nutně znamenat, že pro něj musí být na pracovišti MDRÚ a naopak.

Názorně je způsob stanovení a revize MDRÚ zobrazen na obrázku D.1. Proces začíná výběrem vyšetření a dávkovou studií pro tato vyšetření. Stanoví se střední dávky na vyšetřovnu (zařízení/lékaře) ze vzorku minimálně 10 dospělých pacientů (muži i ženy). Průměrná hmotnost pacientů ve vzorku má být 70 ± 5 kg přičemž pacienti s hmotností lišící se od 70 kg o více než 20 kg mají být vyloučeni. Pro každý typ vyšetření se stanoví střední hodnota distribuce (aritmetický průměr) středních dávek z vyšetřoven. Jednotlivé hodnoty z vyšetřoven nemají být dávány do jedné hromadné distribuce, jelikož z každé vyšetřovny nemusí být stejné množství hodnot. Tato střední hodnota se porovná s NDRÚ. Je-li větší než NDRÚ, musí být provedeno šetření a náprava, po které je třeba sebrat z vyšetřovny (většinou jedné, na které byl identifikován problém) nová dávková data a stanovit novou střední hodnotu pro zdravotnické zařízení. Při optimalizaci mohou napomoci národní radiologické standardy [Ref. 26], nebo Evropská doporučení [Ref 45-47]. Ve výjimečných případech může být zdůvodněné, že střední dávka ve zdravotnickém zařízení je větší než příslušná NDRÚ (např. u univerzitních nemocnic s velkým počtem vyšetřoven, kde se trénují mladí intervenční radiologové); v tomto případě se nijak nezasahuje. Hodnota aktuální střední dávky se porovná s platnou MDRÚ, přičemž rozhodnutí, zda se budou MDRÚ aktualizovat, je na oddělení radiologické fyziky. Aktualizace by měla být provedena pouze tehdy, liší-li se aktuální střední dávky od platných MDRÚ minimálně o 10-20 %. Hodnoty MDRÚ by se měly zaokrouhlit nahoru a vyjádřit pomocí dvou platných číslic.

Obrázek D.1. Vývojový diagram stanovení a revize místních diagnostických referenčních úrovní (soubor ve formátu pdf)

Hodnocení dávek pacientů pomocí místních diagnostických referenčních úrovní

Jsou-li ve zdravotnickém zařízení stanoveny místní diagnostické referenční úrovně, jednotlivá pracoviště zdravotnického zařízení hodnotí dávky pacientům srovnáním svých středních dávek s MDRÚ.

Na obrázku D.2 je názorně předvedeno, jakým způsobem se kontroluje soulad dávek na vyšetřovně s MDRÚ. Na rozdíl od procesu stanovení MDRÚ se v tomto případě děje většina akcí na úrovni vyšetřovny, zařízení, vyšetřovacích postupů a personálu. Pro vybrané typy vyšetření se porovná střední dávka (aritmetický průměr, viz výše) na vyšetřovně, zařízení, lékaři atd. (dále jen vyšetřovně) s MDRÚ kvůli identifikaci neobvykle vysokých dávek v rámci zdravotnického zařízení.

Jako významně vyšší než MDRÚ se střední dávka považuje v případě, že je rozdíl střední dávky a MDRÚ větší než dvě směrodatné odchylky střední hodnoty (průměru). V tomto případě se MDRÚ uvažuje jako fixní hodnota stanovená bez nejistoty. Vzhledem k tomu, že hodnota MDRÚ je aritmetický průměr středních dávek z vyšetřoven, bude mít přibližně polovina vyšetřoven svou střední hodnotu větší než MDRÚ. V případě velkého počtu pacientů, pro které byla střední hodnota na vyšetřovně stanovena, bude směrodatná odchylka této střední dávky velice malá a lehce se stane, že vyšetřovna překročí MDRÚ o více než dvě tyto směrodatné odchylky průměru. Proto má být dále uznán určitý práh, jehož překročení se neřeší. Bývá to hodnota o 20 % větší než platná MDRÚ. Při významném překročení MDRÚ se musí prošetřit příčiny a zajistit náprava, je-li to možné. Pokud není možné dávku na vyšetřovně redukovat a tato průměrná dávka je dokonce významně vyšší než NDRÚ, musí se praxe na této vyšetřovně zdůvodnit.

Při hodnocení, zda střední dávky na pracovišti významně překračují NDRÚ, je třeba vzít v úvahu velikost souboru pacientů a směrodatnou odchylku naměřených hodnot - z těchto se spočítá výběrová směrodatná odchylka aritmetického průměru. Je-li rozdíl průměrné dávky na pracovišti a NDRÚ větší než dvě výběrové směrodatné odchylky aritmetického průměru, je to považováno za významné překročení NDRÚ. Nejistotu stanovení samotné veličiny (např. vstupní povrchové kermy) není třeba v tomto případě uvažovat, jelikož lze předpokládat, že je stejná při měření pro účely stanovení DRÚ a při měření v klinické praxi.

Obrázek D.2. Vývojový diagram hodnocení dávek pacientů pomocí srovnání středních dávek na vyšetřovně a MDRÚ (soubor ve formátu pdf)

PŘÍLOHA D.1: TABULKY S VYBRANÝMI PARAMETRY PACIENTA A VYŠETŘENÍ, KTERÉ JE TŘEBA ZAZNAMENAT PRO STANOVENÍ MÍSTNÍCH DIAGNOSTICKÝCH REFERENČNÍCH ÚROVNÍ

Tato příloha D.1 byla zpracována dle Metodického listu pro stanovování diagnostických referenčních úrovní, který je součástí práce [Ref. 48].

Jsou zde uvedeny tabulky pro záznam parametrů pacientů a vyšetření pro jednotlivá rentgenová zařízení, z kterých se stanoví místní diagnostické referenční úrovně. Tyto tabulky nejsou určeny jako náhrada provozního deníku pracoviště. Tabulky je třeba vyplnit pro 10 standardních pacientů, jak je uvedeno v příloze D. Před každou tabulkou je uvedeno vysvětlení jednotlivých položek a příklad vyplnění tabulky. Tabulky je třeba na daném pracovišti vyplnit jednou ročně pro každé klinicky používané rentgenové zařízení a pro všechny typy vyšetření, pro které existuje místní standard. Jsou uvedeny tabulky pro skiagraficko-skiaskopická zařízení, CT zařízení a mamografická zařízení.

Tabulka pro záznam parametrů pacientů a vyšetření v nukleární medicíně sloužící k účelu stanovení místních diagnostických referenčních úrovní by pro dané vyšetření obsahovala pouze věk a hmotnost pacienta, druh aplikovaného radiofarmaka a výši aplikované aktivity. Tabulka zde není uvedena.

Tabulky pro stanovení místních diagnostistických referenčních úrovní pro skiagrafické, skiaskopické nebo skiagraficko-skiaskopické zařízení

Název pracoviště:

Adresa pracoviště:

Výrobce a typ rentgenového zařízení:

Výrobní číslo:

Subjekt provádějící ZDS:

Datum:

Tabulku vyplnil: Podpis:

Kontakt (telefon nebo pracovní e-mail):

Pokyny k vyplnění tabulky:

Tabulku vyplňte pro 10 pacientů (pro 5 mužů a pro 5 žen) podstupujících dané vyšetření. Hmotnost vybraných pacientů musí být 70 ± 10 kg, průměrná hmotnost by měla být 70 ± 5 kg.

Vysvětlení k jednotlivým sloupcům tabulky:

 
Pohlaví:
 
napište M (muž) nebo Ž (žena)
 
Projekce:
 
napište zkratku projekce (AP, PA, LAT, …), v případě skiaskopických vyšetření neuvádějte, u kombinovaných skiagraficko-skiaskopických vyšetření platí pro skiagrafickou část vyšetření
 
Počet snímků:
 
napište počet snímků (expozic) provedených v dané projekci
 
Ohnisko - film:
 
napište vzdálenost od ohniska k receptoru obrazu (film, CR, DR)
 
PKA:
 
napište hodnotu součinu kermy a plochy (DAP) indikovanou KAP metrem a specifi kujte jednotky (Gy . cm2, μGy . m2, …)
 
Velikost pole:
 
napište velikost pole na receptoru obrazu (film, CR, DR nebo zesilovač obrazu)
 
Relativní citlivost:
 
napište relativní citlivost kombinace film - fólie (pouze pro filmová pracoviště)
 
AEC:
 
napište ano, pokud byl použit expoziční automat, pokud nebyl použit, napište ne

Příklad vyplněných tabulek:

Pro skiagraficko-skiaskopické zařízení vybavené KAP metrem

Typ vyšetření (číslo standardu): bederní páteř

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Projekce*
 
Počet snímků
 
Napětí (kV)
 
PKA (μGy . m2)
 
Velikost pole (cm x cm)
 
Relativní citlivost
 
1
 
77
 
180
 
M
 
AP
 
1
 
90
 
278
 
24 x 30
 
400
 
 
 
 
 
LAT
 
2
 
100
 
815
 
24 x 30
 
400
 
2
 
65
 
165
 
Ž
 
AP
 
1
 
80
 
236
 
24 x 30
 
400
 
 
 
 
 
LAT
 
2
 
90
 
754
 
24 x 30
 
400

* pro každého pacienta všechny projekce při daném vyšetření

Pro skiagrafické zařízení nevybavené KAP metrem

Typ vyšetření (číslo standardu): bederní páteř

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Projekce*
 
Počet snímků
 
Napětí (kV)
 
Součin proudu a času (mAs)
 
Ohnisko - film (cm)
 
Relativní citlivost
 
AEC
 
1
 
77
 
180
 
M
 
AP
 
1
 
90
 
60
 
120
 
400
 
ano
 
 
 
 
 
LAT
 
2
 
100
 
80
 
120
 
400
 
ano
 
2
 
65
 
165
 
Ž
 
AP
 
1
 
80
 
50
 
120
 
400
 
ano
 
 
 
 
 
LAT
 
2
 
90
 
70
 
120
 
400
 
ano

* pro každého pacienta všechny projekce při daném vyšetření

Pro skiaskopické zařízení nevybavené KAP metrem

Typ vyšetření (číslo standardu): žaludek

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Napětí (kV)
 
Celkový skiaskopický čas (s)
 
Ohnisko - zesilovač obrazu (cm)
 
1
 
77
 
180
 
M
 
90
 
90
 
120
 
2
 
65
 
165
 
Z
 
80
 
60
 
120

Pro skiagraficko-skiaskopické zařízení nevybavené KAP metrem

Typ vyšetření (číslo standardu): žaludek

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Projekce*
 
Počet snímků
 
Napětí (kV)
 
Součin proudu a času (mAs)
 
Ohnisko - film (cm)
 
Relativní citlivost
 
AEC
 
Celkový skiasko- pický čas (s)
 
1
 
77
 
180
 
M
 
AP
 
1
 
90
 
60
 
120
 
400
 
ano
 
360
 
 
 
 
 
LAT
 
2
 
100
 
80
 
120
 
400
 
ano
 
 
2
 
65
 
165
 
Ž
 
AP
 
1
 
80
 
50
 
120
 
400
 
ano
 
240
 
 
 
 
 
LAT
 
2
 
90
 
70
 
120
 
400
 
ano
 

* pro každého pacienta všechny projekce při daném vyšetření

Tabulka k vyplnění pro skiagraficko-skiaskopické zařízení vybavené KAP metrem:

Typ vyšetření (číslo standardu):

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Projekce*
 
Počet snímků
 
Napětí (kV)
 
PKA
 
Velikost pole
(cm x cm)
 
Relativní citlivost
 
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
 
 
 
 
 
 
 
 

* pro každého pacienta všechny projekce při daném vyšetření

Tabulka k vyplnění pro skiagrafické zařízení nevybavené KAP metrem:

Typ vyšetření (číslo standardu):

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Projekce*
 
Počet snímků
 
Napětí (kV)
 
Součin proudu a času (mAs)
 
Ohnisko - film (cm)
 
Relativní citlivost
 
AEC
 
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

* pro každého pacienta všechny projekce při daném vyšetření

Tabulka k vyplnění pro skiaskopické zařízení nevybavené KAP metrem:

Typ vyšetření (číslo standardu):

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Napětí (kV)
 
Celkový skiaskopický čas (s)
 
Ohnisko - zesilovač obrazu (cm)
 
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
6
 
 
 
 
 
 
 
7
 
 
 
 
 
 
 
8
 
 
 
 
 
 
 
9
 
 
 
 
 
 
 
10
 
 
 
 
 
 

Tabulka k vyplnění pro skiagraficko-skiaskopická zařízení nevybavené KAP metrem:

Typ vyšetření (číslo standardu):

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Projekce*
 
Počet snímků
 
Napětí (kV)
 
Součin proudu a času (mAs)
 
Ohnisko - film (cm)
 
Relativní citlivost AEC
 
Celkový skiasko- pický čas (s)
 
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

* pro každého pacienta všechny projekce při daném vyšetření

Tabulka pro stanovení místních diagnostistických referenčních úrovní pro CT zařízení

Název pracoviště:

Adresa pracoviště:

Výrobce a typ rentgenového zařízení:

Výrobní číslo:

Subjekt provádějící ZDS:

Datum:

Tabulku vyplni: Podpis:

Kontakt (telefon nebo pracovní e-mail):

Pokyny k vyplnění tabulky:

Tabulku vyplňte pro 10 pacientů (pro 5 mužů a pro 5 žen) podstupujících dané vyšetření. Hmotnost vybraných pacientů musí být 70 ± 10 kg, průměrná hmotnost by měla být 70 ± 5 kg.

Vysvětlivky k údajům v tabulce:

mAs: Použitý součin proudu a času (elektrické množství) pro jeden řez.

Tloušťka řezu: Použitá tloušťka řezu v mm. Vyplňte v případě, že vaše zařízení neuvádí přímo délku vyšetřované oblasti.

Počet řezů: Počet realizovaných řezů. Vyplňte v případě, že vaše zařízení neuvádí přímo délku vyšetřované oblasti.

Pitch faktor: Vyplňte v případě, že není roven 1.

CTDIw: Vyplňte v případě, že tuto hodnotu vaše CT zařízení po zadání parametrů vyšetření uvádí. V případě, že uvádí místo CTDIw veličinu CTDIvol, uveďte hodnotu této veličiny s vysvětlující poznámkou (např. index „vol“ za číslem).

Příklad vyplněného řádku v tabulce:

Jedná se o CT zařízení, na kterém se provádí vyšetření mozkové části hlavy při napětí 120 kV, součinu proudu a času 260 mAs (proud 130 mA a čas 2 s). Na zařízení se zobrazí rovnou délka oblasti 13,5 cm, tudíž nebylo nutné vyplňovat tloušťku řezu a počet řezů. Pitch faktor roven 1 rovněž není nutné zaznamenávat. Místo CTDIw uvádí přístroj veličinu CTDIvol, což je v daném poli tabulky zmíněno.

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost (kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Napětí (kV)
 
Součin proudu a času (mAs)
 
Délka vyšetřované oblasti (cm)
 
Tloušťka řezu (mm)
 
Počet řezů
 
Pitch faktor
 
CTDIw (mGy)
 
1
 
70
 
172
 
M
 
120
 
260
 
13,5
 
53,07
 
(vol)
 
 

Tabulka k vyplnění:

Typ vyšetření (číslo standardu):

 
Číslo pacienta
 
Hmotnost
(kg)
 
Výška (cm)
 
Pohlaví
 
Napětí (kV)
 
Součin proudu a času (mAs)
 
Délka vyšetřované oblasti (cm)
 
Tloušťka řezu (mm)
 
Počet řezů
 
Pitch faktor
 
CTDIw (mGy)
 
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tabulky pro stanovení místních diagnostistických referenčních úrovní pro mamografické zařízení

Název pracoviště:

Adresa pracoviště:

Výrobce a typ rentgenového zařízení:

Výrobní číslo:

Subjekt provádějící ZDS:

Datum:

Tabulku vyplnil: Podpis:

Kontakt (telefon nebo pracovní e-mail):

Pokyny k vyplnění tabulky:

Tabulku vyplňte pro 10 pacientek pro každou specifikovanou tloušťku resp. rozmezí tlouštěk uvedenou v záhlaví příslušné tabulky.

Vysvětlení k jednotlivým sloupcům tabulky:

Projekce - zkratka LCC znamená kraniokaudální projekce levého prsu

RCC znamená kraniokaudální projekce pravého prsu

Anoda - napište zkratku materiálu anody:

Mo - molybden

Rh - rhodium

W - wolfram

Filtr - napište zkratku materiálu filtru:

Mo - molybden

Rh - rhodium

Al - hliník

Screening - pokud jde o screeningové vyšetření napište ano, pokud jde o indikované vyšetření napište ne

Příklad vyplněné tabulky:

Tabulka pro pacientky s tloušťkou komprimovaného prsu 5,1-5,5 cm:

 
Číslo pacientky
 
Projekce
 
Napětí (kV)
 
Anoda
 
Filtr
 
Elektrické množství (mAs)
 
Věk
 
Screening
 
Kompresní síla (N)
 
1
 
LCC
 
28
 
Mo
 
Mo
 
80
 
65
 
ano
 
100
 
 
RCC
 
27
 
Mo
 
Mo
 
75
 
65
 
ano
 
100
 
2
 
LCC
 
30
 
Mo
 
Rh
 
130
 
58
 
ano
 
160
 
 
RCC
 
30
 
Mo
 
Rh
 
100
 
58
 
ano
 
150

Tabulka k vyplnění pro pacientky s tloušťkou komprimovaného prsu 2,1 cm:

 
Číslo pacientky
 
Projekce
 
Napětí (kV)
 
Anoda
 
Filtr
 
Elektrické množství (mAs)
 
Věk
 
Screening
 
Kompresní síla (N)
 
1
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 

Tabulka k vyplnění pro pacientky s tloušťkou komprimovaného prsu 3,2 cm:

 
Číslo pacientky
 
Projekce
 
Napětí (kV)
 
Anoda
 
Filtr
 
Elektrické množství (mAs)
 
Věk
 
Screening
 
Kompresní síla (N)
 
1
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 

Tabulka k vyplnění pro pacientky s tloušťkou komprimovaného prsu 4,3-4,7 cm:

 
Číslo pacientky
 
Projekce
 
Napětí (kV)
 
Anoda
 
Filtr
 
Elektrické množství (mAs)
 
Věk
 
Screening
 
Kompresní síla (N)
 
1
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 

Tabulka k vyplnění pro pacientky s tloušťkou komprimovaného prsu 5,1-5,5 cm:

 
Číslo pacientky
 
Projekce
 
Napětí (kV)
 
Anoda
 
Filtr
 
Elektrické množství (mAs)
 
Věk
 
Screening
 
Kompresní síla (N)
 
1
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 

Tabulka k vyplnění pro pacientky s tloušťkou komprimovaného prsu 5,8-6,2 cm:

 
Číslo pacientky
 
Projekce
 
Napětí (kV)
 
Anoda
 
Filtr
 
Elektrické množství (mAs)
 
Věk
 
Screening
 
Kompresní síla (N)
 
1
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 

Tabulka k vyplnění pro pacientky s tloušťkou komprimovaného prsu 7,3-7,7 cm:

 
Číslo pacientky
 
Projekce
 
Napětí (kV)
 
Anoda
 
Filtr
 
Elektrické množství (mAs)
 
Věk
 
Screening
 
Kompresní síla (N)
 
1
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 

Tabulka k vyplnění pro pacientky s tloušťkou komprimovaného prsu 8,5-9,5 cm:

 
Číslo pacientky
 
Projekce
 
Napětí (kV)
 
Anoda
 
Filtr
 
Elektrické množství (mAs)
 
Věk
 
Screening
 
Kompresní síla (N)
 
1
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
6
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
8
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
9
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 
 
10
 
LCC
RCC
 
 
 
 
 
 
 

PŘÍLOHA E: NÁVRH OBSAHU PROVOZNÍCH DENÍKŮ PRO RADIODIAGNOSTICKÁ VYŠETŘENÍ

Tato příloha se zabývá návrhem provozních deníků pro běžnou a zubní skiagrafii a pro skiaskopii. U ostatních zobrazovacích modalit (mamografie, výpočetní tomografie) nebývá se zaznamenáváním parametrů vyšetření problém (mamografie - zaznamenání parametrů expozice přímo na film, CT - elektronicky). Pro každou zobrazovacích modalitu potřebujeme znát všechny parametry vyšetření, jak jsou uvedeny v příloze A tohoto dokumentu.

Co se týče návrhu provozního deníku, nejde nutně o „papírovou“ formu, ale spíše o seznam parametrů potřebných pro stanovení a hodnocení dávek pacientů nebo pro stanovování místních diagnostických referenčních úrovní. V tabulce E.1 jsou sepsány všechny tyto parametry vyšetření v závislosti na typu vyšetření a na vybavení pracoviště. Vybavením pracoviště je myšlen především typ receptoru obrazu (analogový, digitální) a přítomnost indikátoru součinu kermy a plochy (KAP metru), který značně usnadňuje stanovení a hodnocení dávek pacientů.

Není nutné zapisovat všechny parametry pro každé vyšetření. Pokud se při výkonu postupuje standardně, některé údaje se nemění. Tyto údaje by měly být sepsány v radiologickém standardu a do provozního deníku by se zapisovaly pouze hodnoty lišící se od standardního postupu. V tabulce jsou tyto údaje označeny písmenem „s“. Ostatní potřebné parametry, označené písmenem „p“ se obvykle mění, a je proto nutné zapisovat je u každého pacienta zvlášť. Zkratka „ZDS“ označuje údaje, které je možné nalézt v protokolu o zkoušce dlouhodobé stability (nebo o přejímací zkoušce) daného přístroje.

Pokud je to technicky možné, doporučujeme přizpůsobit nemocniční informační systém tak, aby do něj bylo možné všechny potřebné parametry zapisovat. Je důležité, aby pro potřeby stanovení a hodnocení dávek, nebo pro stanovování a sledování místních diagnostických referenčních úrovní, bylo možné získat všechny potřebné parametry vyšetření z nemocničního systému v přijatelném formátu. Pokud toto není možné, je zapotřebí zapisovat parametry vyšetření klasicky, do papírového provozního deníku. Příkladem jedné stránky vytvořeného provozního deníku je tabulka E.2.

Tabulka E.2: Přehled parametrů vyšetření, které je třeba zapisovat pro stanovení a hodnocení dávek pacientů

 
 
Výška pacienta [cm] *
 
Hmotnost pacienta [kg] *
 
Výkon (číslo místního standardu)
 
Projekce
 
Počet snímků
 
Vzdálenost ohnisko - receptor obrazu [cm]
 
Vzdálenost stůl - receptor obrazu [cm]
 
Napětí rentgenky [kV]
 
Součin proudu a expozič- ního času [mAs]
 
Proud rentgenky [mA]
 
Expoziční čas [s]
 
Celková filtrace
 
Přídavná filtrace
 
Velikost receptoru obrazu
 
Citlivost kombinace film-fólie
 
Součin kermy a plochy [Gy.cm2]
 
Skiagrafie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bez KAP metru, analogový receptor obrazu
 
p
 
p
 
p
 
s, p
 
p
 
s
 
s
 
s, p
 
p
 
 
 
s (ZDS)
 
s
 
s
 
s
 
 
Bez KAP metru, digitální receptor obrazu
 
p
 
p
 
p
 
s, p
 
p
 
s
 
s
 
s, p
 
p
 
 
 
s (ZDS)
 
s
 
s
 
 
 
S KAP metrem, analogový receptor obrazu
 
p
 
p
 
p
 
s, p
 
p
 
s
 
s
 
s, p
 
 
 
 
s (ZDS)
 
s
 
s
 
s
 
p
 
S KAP metrem, digitální receptor obrazu
 
p
 
p
 
p
 
s, p
 
p
 
s
 
s
 
s, p
 
 
 
 
s (ZDS)
 
s
 
s
 
 
p
 
Skiaskopie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bez KAP metru
 
p
 
p
 
p
 
s
 
 
s
 
s
 
s, p
 
 
p
 
p
 
s (ZDS)
 
s
 
s
 
 
 
S KAP metrem
 
p
 
p
 
p
 
s
 
 
s
 
s
 
s, p
 
 
 
 
s (ZDS)
 
s
 
s
 
 
p
 
Zubní skiagrafie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Intraorální skiagrafie
 
 
 
p **
 
 
p
 
 
 
s, p
 
 
 
p
 
 
 
 
 
 
Ortopantomografie
 
 
 
 
 
 
 
 
s, p
 
 
 
p
 
 
 
 
 
p (ZDS)

* pouze u výkonů týkajících se trupu (ne končetiny, hlava),

** typ zubu, stáří pacienta (dospělý x dítě)

Tabulka E.2: Příklad provozního deníku

KNIHA SKIAGRAFICKÝCH VYŠETŘENÍ

 
datum
 
jednoznačná identifikace pacienta
 
výška (cm)
 
hmotnost (kg)
 
výkon (číslo místního standardu)
 
projekce
 
počet snímků
 
kV
 
mAs
 
velikost receptoru obrazu (cm x cm)
 
vyšetření provedl
 
poznámka
 
13 x 18
 
18 x 24
 
18 x 43
 
24 x 30
 
30 x 40
 
35 x 35
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 Pro zjednodušení budeme v dalším používat výraz „pacient“ jak pro pacienty, tak pro osoby, které se účastní vyhledávacího vyšetření (screeningu).

2 Viz §63 Vyhlášky č. 307/2002 Sb. v platném znění (vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o radiační ochraně) a článek 6 Směrnice Rady 97/43/EURATOM z 30. června 1997, „on Health Protection of Individuals Against the Dangers of Ionizing Radiation in Relation to Medical Exposure“.

3 Veličiny radiační ochrany byly původně zavedeny především pro hodnocení vzniku stochastických účinků u pracovníků a obyvatelstva vystaveného malým dávkám s nízkým dávkovým příkonem. Předpokladem platnosti tkáňových váhových faktorů, které vycházejí z koeficientů rizika pro indukci nádoru v daném orgánu a které jsou pro stanovení hodnoty efektivní dávky nezbytné, je dodržení požadavku nízkých dávek a nízkých dávkových příkonů i požadavku na složení skupiny ozářených tak, aby to odpovídalo složení populace, pro kterou byly koeficienty rizika stanoveny [Ref. 43]. Ani jednu z těchto podmínek nelze v případě radioterapie splnit.

4 Při hodnocení biologických účinků ionizujícího záření v radioterapii se přihlíží i k rozdílné účinnosti různých frakcionačních schémat, tedy ke skutečnosti, že nezáleží pouze na celkové hodnotě absorbované dávky, ale i na detailním časovém rozložení aplikace této dávky.

5 Terapeutické dávky mohou pro léčené pacienty v pozdním období života znamenat zvýšené riziko vzniku zhoubných nádorů. Ve skupinových šetřeních je možno takový zvýšený výskyt statisticky prokázat [Ref. 57, 58]. Celkový přehled karcinogenního rizika při léčbě benigních onemocnění je možno nalézt v práci Broerse a kol. [Ref. 59].

6 Cílem radioterapie je co nejpřesnější dodání předepsané dávky do cílového objemu tak, aby se dosáhlo požadovaných léčebných účinků s minimálním poškozením zdravých tkání pacienta. Dopad nesprávného zaměření cílového objemu v průběhu plánování a léčby zářením znamená pro pacienta vždy větší riziko, než může způsobit mírně zvýšené ozáření z aplikace radiodiagnostických metod. Přestože jsou pro plánování léčby zářením a zaměření využívány stejné zdroje záření i metody zobrazení jako v rentgenové diagnostice, je v každodenní klinické praxi (standardní léčbě) radioterapie neúčelné hodnotit tento příspěvek dávky pomocí postupů doporučených pro rentgenovou diagnostiku.

Stanovení hodnot absorbovaných dávek při lokalizaci a verifi kaci zaměření cílového objemu a stanovování pravděpodobnosti rizika z této procedury má smysl pouze z hlediska komplexního rozboru všech možných příspěvků dávek, které pacient obdrží v průběhu radioterapie, prováděného ve vybraných studiích [Ref. 62].

7 V nukleární medicíně jde o výše aplikovaných aktivit jednotlivým pacientům, které slouží ke stanovení střední aplikované aktivity. Při aplikaci textu následujících odstavců na oblast nukleární medicíny je třeba pojem dávka nahradit pojmem aplikovaná aktivita.