Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 1/2014

SMĚRNICE MŽP č. 1/2014
o poskytování finančních prostředků z programu Nová zelená úsporám
Článek 1
Úvodní u stanovení
1. Ministerstvo životního prostředí (dále jen „Ministerstvo“) jako správce programu 115 280 Nová zelená úsporám (dále jen „Program“) a jako správce Státního fondu životního prostředí České republiky (dále jen „Fond“) podle §1 odst. 3 zákona č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon o Fondu“) deleguje na Fond některé organizační, administrativní a právní činnosti související s administrací Programu, které nezasahují do rozhodovacích a kontrolních činností Ministerstva. V rámci procesu administrace žádostí Ministerstvo metodicky řídí a kontroluje správnost vykonávání delegovaných činností na Fond. Na základě toho vydává Ministerstvo tuto směrnici, která vymezuje rozsah činností a pravomocí Fondu a upravuje základní postupy pro poskytování finančních prostředků (dále jen „podpora“) z Programu v rámci podprogramu 115 281 Nová zelená úsporám - Rodinné domy (dále jen „podprogram RD“) a v rámci podprogramu 115 284 Nová zelená úsporám - Náklady státu na administraci (dále jen „podprogram NSA“).
2. Tato směrnice vychází z Dokumentace programu Nová zelená úsporám, schválené dne 6. listopadu 2013 usnesením vlády ČR č. 848, zpracované dle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, ve znění vyhlášky č. 11/2010 Sb. (dále jen „Dokumentace Programu“).
3. Ustanovení směrnice jsou dále upřesněna v Přílohách Směrnice o poskytování finančních prostředků z programu Nová zelená úsporám (dále jen „Přílohy“).
4. Směrnice vymezuje činnosti správce Programu, kterým je Ministerstvo, subjektu pověřeného administrací Programu (dále jen „subjekt pověřený administrací“), kterým je Fond, a dalších subjektů zúčastněných v procesu poskytování podpory v rámci Programu.
Článek 2
Cíle Programu, předmět a forma podpory
1. Cílem Programu je zlepšení stavu životního prostředí snížením emisí skleníkových plynů a emisí znečišťujících látek.
2. Předmětem podpory jsou opatření vedoucí k úsporám energie v budovách a efektivnímu využití zdrojů energie.
3. Podpora se poskytuje žadatelům na základě registrace akce a rozhodnutí o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu (dále jen „Registrace a rozhodnutí“), nebo v případě organizační složky státu na základě registrace akce a stanovení výdajů na financování akce organizační složky státu (dále jen „Registrace a stanovení výdajů“) dle §14 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a podle vyhlášky Ministerstva financí č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, ve znění pozdějších předpisů. Podpora je poskytována v souladu se závazky České republiky vyplývajícími z jejího členství v Evropské unii, z mezinárodních úmluv a ze Státní politiky životního prostředí.
4. V případě, že je žadatelem rezortní organizační složka státu, vydá správce Programu v souladu s pokynem Ministerstva financí dokument Registrace a stanovení výdajů, v němž stanoví podmínky pro čerpání finančních prostředků.
5. V případě, že je žadatelem mimorezortní organizační složka státu nebo státní příspěvková organizace, připraví žadatel ve spolupráci s Fondem návrh vzoru dokumentu formuláře Registrace a stanovení výdajů či Registrace a rozhodnutí, a to včetně podmínek poskytnutí finančních prostředků. Na základě vzorového dokumentu odsouhlaseného správcem Programu vydá příslušný zřizovatel dokument Registrace a stanovení výdajů či Registrace a rozhodnutí.
6. Podpora se poskytuje formou dotace. Výše podpory, výše způsobilých výdajů, oprávnění příjemci a další podmínky pro poskytnutí podpory jsou dále upřesněny v Přílohách.
7. Na poskytnutí podpory není právní nárok.
8. Podpora nebude poskytnuta v případě, má-li žadatel vůči orgánům veřejné správy nevypořádané závazky po splatnosti. Bezdlužnost vůči orgánům veřejné správy doloží žadatel formou čestného prohlášení při podání žádosti o podporu.
9. Podpora nebude poskytnuta, je-li na nemovitost, která je předmětem žádosti o poskytnutí podpory, nařízena exekuce nebo vydán exekuční příkaz k prodeji nemovitosti.
Článek 3
Výzva k podávání žádostí
1. Výzva k podávání žádostí (dále jen „Výzva“) je dokument vydaný správcem Programu, který obsahuje zejména termín zahájení, způsob a termín ukončení příjmu žádostí v rámci Programu, celkovou výši finančních prostředků pro danou Výzvu (alokace) a specifikaci jednotlivých oblastí podpory včetně příslušné výše alokace.
2. Výzva bude vždy zveřejněna před zahájením příjmu žádostí o poskytnutí podpory (dále jen „žádost“) na internetových stránkách Programu, Ministerstva a Fondu.
3. Žádosti mohou být podávány na základě Výzvy, a to způsobem a za podmínek stanovených touto směrnicí, jejími Přílohami a Výzvou.
4. Žádost může být podána před zahájením realizace podporovaného opatření, v průběhu realizace nebo po ukončení realizace v termínech stanovených ve Výzvě.
5. V rámci Výzvy mohou být parametry podporovaných opatření nastaveny odlišně od parametrů definovaných Přílohami.
6. Úprava podmínek Výzvy může být provedena správcem Programu.
Článek 4
Žádost o poskytnutí podpory a její povinné přílohy
1. Žádosti se v rámci jednotlivých Výzev podávají Fondu elektronicky, a to prostřednictvím online formulářů přístupných na internetových stránkách Programu.
2. Fond zajistí v rámci činnosti svých krajských pracovišť možnost elektronického podání žádosti i pro žadatele, kteří nedisponují elektronickým zařízením pro samostatné podání žádosti prostřednictvím online formulářů.
3. Evidence žádosti se uskuteční úspěšným uložením řádně vyplněného elektronického formuláře do informačního systému (dále jen „evidence“).
4. Informační systém průběžně sleduje aktuální stav alokace finančních prostředků v rámci dané Výzvy. V případě dosažení maximální stanovené alokace pro danou Výzvu či pro danou oblast podpory v rámci Výzvy informační systém upozorní žadatele, že alokace byla vyčerpána a evidenci neumožní (není-li ve Výzvě stanoveno jinak).
5. Žadatel je povinen doručit Fondu žádost a povinné přílohy žádosti včetně odborného posudku v listinné podobě, a to ve lhůtě uvedené v Přílohách. Požadavky na obsah povinných příloh a odborného posudku jsou specifikovány v Přílohách.
6. Dokumenty dle článku 4, odstavec 5 lze doručit pouze doporučenou poštou nebo osobním podáním na podatelnu Státního fondu životního prostředí ČR (Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4).
7. Nedoručí-li žadatel dokumenty dle článku 4, odstavec 5 ve lhůtě stanovené v Přílohách, bude evidence žádosti Fondem bezodkladně zrušena. O zrušení evidence žádosti Fond žadatele písemně informuje. Žadatel je povinen v případě zájmu o účast v Programu provést novou evidenci.
8. Proti zrušení evidence žádosti může žadatel podat Fondu věcně odůvodněnou námitku ve lhůtě uvedené v Přílohách. V případě, že Fond námitce nevyhoví, bude administrace žádosti ukončena.
9. Fond si vyhrazuje právo vyžádat si další podklady nezbytné pro posouzení žádosti a provést kontrolu stavu na místě, a to v období od evidence žádosti do konce doby udržitelnosti podporovaného opatření.
10. Postup administrace žádosti je uveden v Přílohách.
11. Písemnosti doručené Fondu se nevrací.
Článek 5
Posouzení žádosti o podporu
1. Po doručení žádosti a jejích povinných příloh posoudí Fond předložené dokumenty z hlediska úplnosti a formální správnosti.
2. Pro posouzení podané žádosti z hlediska úplnosti a formální správnosti je rozhodující:
2.1.úspěšná evidence žádosti do informačního systému Programu,
2.2. úplnost a formální správnost žádosti a jejích příloh, tj. zda byly dodány veškeré požadované dokumenty dle článku 4, odst. 5 a byly vyplněny požadované údaje.
3. Úplné a formálně správné žádosti podrobí Fond specifické kontrole. Specifickou kontrolou se rozumí posouzení věcné správnosti a vyhodnocení splnění podmínek Programu, které je popsáno v Přílohách.
4. Předmětem specifické kontroly je zejména:
4.1. prokazatelné splnění podmínek Programu a příslušné Výzvy,
4.2. projektová připravenost k realizaci opatření, nebylo-li již realizováno,
4.3. prokazatelné splnění lhůt pro realizaci opatření,
4.4. pozitivní vliv na životní prostředí, úspora energie a efektivní využívání zdrojů energie,
4.5. hospodárnost, účelnost a efektivita,
4.6. soulad s právním řádem České republiky,
Článek 6
Projednání žádosti o poskytnutí podpory
1. Po posouzení žádostí a jejich povinných příloh dle článku 5 této Směrnice zašle Fond správci Programu pro informaci přehled žádostí s návrhy na poskytnutí podpory pro jednotlivé žádosti, včetně její maximální výše. Fond předloží správci Programu také přehled žádostí, u kterých byla další administrace ukončena.
2. Fond předloží Radě Fondu k projednání přehled žádostí s návrhy na poskytnutí podpory pro jednotlivé žádosti, včetně její maximální výše.
3. Na základě doporučení Rady Fondu provede Fond akceptaci či neakceptaci žádosti. O akceptaci žádosti informuje Fond písemně žadatele prostřednictvím akceptačního dopisu. Akceptační dopis obsahuje podmínky pro poskytnutí podpory a stanoví termín pro doložení dokumentů pro vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů. V případě neakceptace žádosti zašle Fond žadateli dopis s informací o neakceptaci a ukončení administrace žádosti včetně odůvodnění.
4. V případě žádosti podané před zahájením realizace nebo v jejím průběhu může žadatel po obdržení akceptačního dopisu předložit Fondu dokumenty vyžadované k vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů, které jsou specifikovány v Přílohách.
5. Proti neakceptaci žádosti může žadatel podat Fondu věcně odůvodněnou námitku ve lhůtě uvedené v Přílohách. V případě, že Fond námitce nevyhoví, bude administrace žádosti ukončena.
Článek 7
Registrace a rozhodnutí / Registrace a stanovení výdajů
Po doložení dokumentů vyžadovaných k vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů, které jsou specifikovány v Přílohách, jsou akceptované žádosti dále administrovány.
Podmínky pro vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů jsou specifikovány v Přílohách.
Nesplní-li žadatel podmínky Programu nebo podmínky stanovené akceptačním dopisem, bude administrace jeho žádosti Fondem ukončena a správce Programu nevydá Registraci a rozhodnutí respektive Registraci a stanovení výdajů. Fond předloží správci Programu přehled žádostí, u kterých byla administrace ukončena.
Nejsou-li podmínky splněny z důvodu zvláštního zřetele (např. je splnění vázáno na rozhodnutí správního orgánu) a současně hrozí, že lhůta stanovená akceptačním dopisem uplyne, může žadatel požádat Fond o prodloužení lhůty pro doložení dokumentů vyžadovaných k vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů.
O prodloužení lhůty stanovené akceptačním dopisem rozhoduje Fond, a to na základě písemné a odůvodněné žádosti zaslané žadatelem. Žádosti o prodloužení lhůty doručené Fondu po marném uplynutí lhůty stanovené v akceptačním dopise nelze akceptovat.
Fond posoudí formální a věcnou správnost předložených dokumentů. Posuzuje se zejména soulad s podmínkami Programu, soulad realizace podporovaných opatření se schváleným odborným posudkem a způsobilost výdajů. Výsledek posouzení předá Fond správci Programu.
Na základě posouzení Fondu správce Programu rozhodne o poskytnutí dotace vydáním Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů nebo žádost zamítne.
Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů obsahuje zejména popis realizovaných opatření, podmínky, za kterých se podpora poskytuje, maximální výši a formu podpory, účel použití, lhůty a způsob čerpání podpory, lhůty a podmínky vrácení zadržovaných nebo neoprávněně čerpaných prostředků. Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů rovněž stanoví sankce pro případ, že příjemce podpory nebude plnit podmínky pro poskytnutí dotace v něm uvedené.
Konečná výše podpory bude určena na základě dokumentů vyžadovaných k vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů a může být odlišná od maximální výše podpory uvedené v akceptačním dopise.
Konečná výše podpory nemůže být vyšší než maximální výše podpory uvedená v akceptačním dopise.
V případě, že jsou naplněny definiční znaky veřejné podpory, je maximální výše podpory omezena aktuální maximální možnou výší čerpání veřejné podpory žadatelem.
Příjemce podpory musí neprodleně informovat Fond nebo správce Programu o všech změnách podmínek poskytnutí podpory obsažených v Registraci a rozhodnutí respektive v Registraci a stanovení výdajů a písemně požádat správce Programu o souhlas k jejich provedení. Změna podmínek poskytnutí podpory podléhá souhlasu správce Programu.
Pokud příjemce podpory neplní podmínky stanovené v Registraci a rozhodnutí respektive v Registraci a stanovení výdajů, postupuje Fond a správce Programu v souladu se zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů.
Článek 8
Závěrečné vyhodnocení akce a čerpání podpory
1. Čerpání podpory je možné až po vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů a závěrečném vyhodnocení akce.
2. Ministerstvo zodpovídá za závěrečné vyhodnocení akce provedené na základě dokumentů předložených žadatelem pro vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů, které jsou specifikovány v Přílohách.
3. Podpora je poskytována tuzemským bezhotovostním převodem finančních prostředků v českých korunách na bankovní účet žadatele uvedený v Registraci a rozhodnutí respektive v Registraci a stanovení výdajů.
4. Bližší specifikace čerpání podpory je součástí Příloh.
Článek 9
Kontrolní činnost
1. Kontrolní činnost Fondu se provádí na základě zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) a zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole, ve znění pozdějších předpisů a vnitřních směrnic Fondu.
2. Fond, případně jím pověřené subjekty, provádí kontrolu dodržování pravidel Programu tak, aby bylo zajištěno řádné hospodaření s prostředky Programu.
3. Žadatelé a příjemci podpory jsou povinni umožnit subjektům provádějícím ověřovací a kontrolní činnost přístup do objektu, ve kterém je nebo bude realizováno podporované opatření, a poskytnout veškerou nezbytnou součinnost pro řádné naplnění účelu ověřování a kontroly.
4. Kontrolní činnost může být prováděna jako předběžná, průběžná, popřípadě následná, a to vše v době od evidence žádosti do ukončení lhůty udržitelnosti projektu.
5. V případě, že Fond v jakékoliv fázi administrace zjistí v žádosti nebo předložené dokumentaci nedostatky, zašle žadateli Výzvu k odstranění nedostatků, a to ve lhůtě dané Přílohami nebo Výzvou. Odstranění nedostatků uvedených ve Výzvě k odstranění nedostatků je možné pouze jednou tak, aby současně nebyly dotčeny řádné parametry žádosti již dodané, a žádost po tomto doplnění zcela splnila všechny podmínky Programu dané směrnicí a jejími Přílohami. Doplnění žádosti požadované Výzvou k odstranění nedostatků lze Fondu doručit doporučenou poštou nebo osobním podáním na pracoviště Fondu uvedené v této Výzvě k odstranění nedostatků.
Článek 10
Vyhodnocení plnění podmínek Programu
Vyhodnocení plnění podmínek Programu provádí správce Programu, Fond nebo pověřený subjekt. Předmětem vyhodnocení je posouzení, zda bylo podporovanými opatřeními dosaženo požadovaných parametrů.
Článek 11
Náklady státu na administraci Programu
1. Náklady státu na administraci Programu (dále jen „náklady na administraci“) se rozumí soubor opatření sloužících k podpoře realizace Programu. V rámci nákladů na administraci mohou být financovány zejména činnosti spojené s přípravou, implementací a administrací Programu (včetně jeho podprogramů), provádění auditní a kontrolní činnosti, náklady na propagaci a hodnocení Programu, náklady na vývoj a správu software a hardware, náklady na zajištění poradenské činnosti pro žadatele o podporu.
2. Maximální celkový objem nákladů na administraci je stanoven v Dokumentaci Programu.
3. Zásady a podmínky pro čerpání podpory v podprogramu NSA jsou stanoveny v Přílohách.
Článek 12
Přechodná a závěrečná u stanovení
1. Tato směrnice nabývá platnosti dnem podpisu ministra a účinnosti dnem 6. ledna 2014 a je závazná pro všechny zaměstnance Ministerstva a pro ředitele Fondu.
2. Ředitel Fondu zabezpečí postup zaměstnanců Fondu v souladu s touto směrnicí.
Odborný gestor: samostatné oddělení podpory programu Nová zelená úsporám
Zpracovatel: Ing. Pavel Nejedlý
Mgr. Tomáš Jan Podivínský
Ministr
Přílohy:
Přílohy I Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 1/2014 o poskytování finančních prostředků z programu Nová zelená úsporám - Základní definice a přehled oblastí podpory v podprogramu Nová zelená úsporám - Rodinné domy
PŘÍLOHY I
Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 1/2014 o poskytování finančních
prostředků z programu Nová zelená úsporám
Základní definice a přehled oblastí podpory v rámci podprogramu
Nová zelená úspor m - Rodinné domy
Obsah:
Článek 1: Základní definice
Příloha č. I/1
Článek 1: Základní podmínky poskytování podpory
Článek 2: Veřejná podpora
Článek 3: Ochrana hnízdišť rorýse obecného (Apus apus) a úkrytů netopýrů (Chiroptera)
Článek 4: Budovy s výskytem azbestu
Příloha č. I/2
Článek 1: Přehled oblastí podpory
Příloha č. I/3
Článek 1: Přehled parametrů, které mohou být upraveny ve Výzvě k podávání žádostí
Článek 1:
Základní definice
Pro potřeby podprogramu Nová zelená úsporám - Rodinné domy (dále také „podprogram RD“) se definuje:
a) stavba pro bydlení je ve smyslu vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, ve znění pozdějších předpisů, bytový a rodinný dům, který je svým stavebním uspořádáním určen pro trvalé bydlení,
b) byt je místnost nebo soubor místností, které svým stavebním uspořádáním a vybavením splňují požadavky na trvalé bydlení a jsou k tomuto účelu určeny,
c) rodinný dům (dále také „RD“) je stavba pro bydlení, ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena, v níž jsou nejvýše tři samostatné byty a má nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví; rodinným domem se nerozumí jiné stavby, např. určené pro rodinnou rekreaci nebo průmyslové stavby, a to ani v případě, že zde má žadatel trvalé bydliště. Dále je pro účely Programu považována za rodinný dům též obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt,
d) zemědělská usedlost (statek) je soubor staveb, který tvoří zejména budova s obytnou částí, stodola, chlévy apod.,
e) památkově chráněná budova je budova ve smyslu zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů, §7, odst. 5, písm. b),
f) doba udržitelnosti je doba, po kterou musí příjemce podpory zachovat účel užívání předmětu podpory a dodržet podmínky Programu. Její délka je stanovena na 10 let ode dne vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů,
g) podporované opatření je opatření nebo soubor opatření, na něž je poskytována podpora dle této směrnice a jejích Příloh,
h) oblast podpory je základní část podprogramu zahrnující soubor podporovaných opatření shodného typu. V podprogramu Nová zelená úsporám - Rodinné domy jsou zavedeny oblasti definované v Příloze č. I/3,
i) podoblast podpory je definovaná část oblasti podpory. Rozlišuje se podoblast podpory prvního a druhého řádu. Výčet podoblastí podpory je uveden v Příloze č. I/3,
j) evidence žádosti nastává v okamžiku úspěšného uložení žádosti do informačního systému Programu uskutečněného přímo žadatelem, jeho zplnomocněným zástupcem nebo pověřeným pracovníkem Fondu,
k) akceptace žádosti nastává po kontrole úplnosti a formální správnosti a specifické kontrole za předpokladu, že při těchto kontrolách nejsou Fondem zjištěny žádné nedostatky, a následném projednání a doporučení Radou Fondu,
l) závěrečné vyhodnocení žádosti (dále také „ZVŽ“) je vyhodnocení žadatelem doložené realizace podporovaných opatření, které je provedeno pověřeným pracovníkem Fondu,
m) registrace akce je akt dle §5 vyhlášky č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, ve znění pozdějších předpisů, následuje po závěrečném vyhodnocení žádosti, při kterém nejsou zjištěny nedostatky,
n) rozhodnutí o poskytnutí dotace je rozhodnutím správce Programu o poskytnutí dotace v souladu s §14 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů. Rozhodnutí se provádí současně s registrací akce po závěrečném vyhodnocení žádosti, při kterém nejsou zjištěny nedostatky,
o) Registrace akce a rozhodnutí o poskytnutí dotace je jeden společný dokument, který správce Programu vydá po registraci akce a rozhodnutí o poskytnutí dotace,
p) stanovení výdajů na financování akce organizační složky se v případě organizačních složek státu vydává místo rozhodnutí o poskytnutí dotace,
q) Registrace akce a stanovení výdajů na financování akce organizační složky státu je jeden společný dokument, který správce Programu vydá po registraci akce a stanovení výdajů,
r) závěrečné vyhodnocení akce (dále také „ZVA“) je akt dle §6 vyhlášky č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, ve znění pozdějších předpisů, který následuje po vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů. Za závěrečné vyhodnocení akce zodpovídá správce Programu. Podpora je definitivně přiznána až po vydání tohoto dokumentu,
s) unikátní číslo žádosti je jedinečný identifikátor konkrétní žádosti o podporu, který je automaticky přidělován v okamžiku její úspěšné evidence do informačního systému Programu,
t) metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek (dále jen „metodický pokyn“) je Fondem vydaný dokument, který je v souladu se zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, jeho prováděcími vyhláškami v platném znění a TNI 73 0331, Energetická náročnost budov - Typické hodnoty pro výpočet, který dále upřesňuje výpočetní postupy a vybrané okrajové podmínky pro provádění energetických výpočtů. Metodický pokyn je uveřejněn na internetových stránkách Programu,
u) metodický pokyn k upřesnění pravidel pro měření průvzdušnosti obálky budovy je Fondem vydaný dokument, který je v souladu s ČSN EN 13829, Tepelné chování budov - Stanovení průvzdušnosti budov - Tlaková metoda, který dále upřesňuje podmínky a přípravy měření. Metodický pokyn je uveřejněn na internetových stránkách Programu,
v) odborný technický dozor je technický dozor stavebníka nad prováděním stavby vykonávaný osobou, která má vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru nebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe při provádění staveb,
w) energetický posudek je ve smyslu zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, písemná zpráva obsahující informace o posouzení plnění předem stanovených technických, ekologických a ekonomických parametrů určených zadavatelem energetického posudku včetně výsledků a vyhodnocení, a je proveden podle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, v minimálním rozsahu stanoveném v Příloze č. II/8 Směrnice,
x) projektová dokumentace je dokumentace stavby pro vydání stavebního povolení nebo pro ohlášení stavby, která se zpracovává v případě, kdy provedení navrhovaných podporovaných opatření vyžaduje vydání stavebního povolení, ohlášení stavby nebo oznámení stavby stavebním inspektorem (pokud rozsah této dokumentace neodpovídá minimálnímu rozsahu, který je stanoven v Příloze č. II/8 Směrnice, musí být dokumentace doplněna o chybějící části). Pokud lze na základě stanoviska příslušného stavebního úřadu, provést podporovaná opatření bez stavebního povolení či ohlášení, rozumí se projektovou dokumentací dokumentace zpracovaná dle minimálního rozsahu, který je stanoven v Příloze č. II/8 Směrnice,
y) průkaz energetické náročnosti budovy je ve smyslu zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, dokument, který obsahuje stanovené informace o energetické náročnosti budovy nebo ucelené části budovy a je proveden podle vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov, s použitím okrajových podmínek dle TNI 73 0331, Energetická náročnost budov - Typické hodnoty pro výpočet,
z) odborný posudek je soubor dokumentů prokazující splnění energetických a environmentálních požadavků Programu a obsahuje zejména průkaz energetické náročnosti budovy, energetický posudek a projektovou dokumentaci. Požadovaný rozsah odborného posudku je stanoven v Příloze č. II/8 Směrnice,
aa) obálka budovy je ve smyslu zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, soubor všech teplosměnných konstrukcí na systémové hranici celé budovy nebo zóny, které jsou vystaveny přilehlému prostředí, jež tvoří venkovní vzduch, přilehlá zemina, vnitřní vzduch v přilehlém nevytápěném prostoru, sousední nevytápěné budově nebo sousední zóně budovy vytápěné na nižší vnitřní návrhovou teplotu. Plocha obálky budovy se stanoví z vnějších rozměrů a uvažuje se v energetických výpočtech,
bb) plocha konstrukce je plocha konkrétní konstrukce daného typu tvořící část obálky budovy uvedená v m2,
cc) celková energeticky vztažná plocha je ve smyslu zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy,
dd) celková vnitřní podlahová plocha je plocha všech prostorů uvnitř obálky budovy, která je určena z celkových vnitřních rozměrů podle ČSN EN ISO 13 789, Tepelné chování budov - Měrné tepelné toky prostupem tepla a větráním - Výpočtová metoda,
ee) měrná roční potřeba tepla na vytápění EA [kWh.m-2.rok-1] je vypočtená hodnota podle ČSN EN ISO 13 790, Energetická náročnost budov - Výpočet spotřeby energie na vytápění a chlazení, s použitím okrajových podmínek podle TNI 73 0331, Energetická náročnost budov - Typické hodnoty pro výpočet, a metodického pokynu,
ff) průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem [W.m-2.K-1] je vypočtená hodnota podle ČSN 730540-4, Tepelná ochrana budov - Část 4: Výpočtové metody, a metodického pokynu,
gg) referenční hodnota průměrného součinitele prostupu tepla budovy Uem,R [W.m-2.K-1] je vypočtená hodnota podle vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budovy, přílohy č. 1 a metodického pokynu,
hh) součinitel prostupu tepla konstrukce U [W.m-2.K-1] je vypočtená hodnota podle ČSN 73 0540-4, Tepelná ochrana budov - Část 4: Výpočtové metody, ČSN EN ISO 6946, Stavební prvky a stavební konstrukce - Tepelný odpor a součinitel prostupu tepla - Výpočtová metoda, a metodického pokynu,
ii) doporučená hodnota součinitele prostupu tepla Urec,20 [W.m-2.K-1] je hodnota uvedená v ČSN 73 0540-2, Tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky, tabulka 3,
jj) doporučená hodnota součinitele prostupu tepla pro pasivní budovy Upas,20 [W.m-2.K-1] je hodnota uvedená v ČSN 73 0540-2, Tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky, tabulka 3,
kk) měrná neobnovitelná primární energie EpN,A [kWh.m-2.rok-1] je hodnota vypočtená podle TNI 73 0331, Energetická náročnost budov - Typické hodnoty pro výpočet, a metodického pokynu,
ll) nejvyšší teplota vzduchu v pobytové místnosti θai,max [°C] je vypočtená hodnota podle ČSN 73 0540-2, Tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky, čl. 8.2,
mm) průvzdušnost obálky budovy n50 [h-1] je celková intenzita výměny vzduchu při tlakovém rozdílu 50 Pa, stanovena experimentálně podle ČSN EN 13829, Tepelné chování budov - Stanovení průvzdušnosti budov - Tlaková metoda, metoda A a v souladu s metodickým pokynem k upřesnění pravidel pro měření průvzdušnosti obálky budovy,
nn) hlavní zdroj tepla na vytápění je zdroj, který zajišťuje největší podíl dodávky tepla pro vytápění budovy za celý rok vzhledem ke všem případným ostatním zdrojům,
oo) zdroj na tuhá fosilní paliva je hlavní zdroj tepla na vytápění budovy, který je určen ke spalování černého uhlí, hnědého uhlí, uhelných briket nebo koksu, a který dle platných norem nedosahuje parametrů pro 3. emisní třídu,
pp) zdroj na vyjmenovaná kapalná fosilní paliva je hlavní zdroj tepla na vytápění budovy, který je určen ke spalování mazutu,
qq) zdroj na biomasu je zdroj tepla na vytápění budovy, který je napojený na otopnou soustavu budovy, a který k výrobě tepla využívá pouze energii z biomasy (netýká se pomocné energie na provoz zdroje),
rr) tepelné čerpadlo je takový zdroj energie, který odnímá nízkopotenciální teplo z nižší teplotní hladiny vnějšího prostředí a předává ho k dalšímu využití teplonosné látce na vyšší teplotní hladině v lokálních systémech napojených na otopnou soustavu budovy zajišťujících dodávku tepla pro vytápění a případně i přípravu teplé vody,
ss) plynový kondenzační kotel je nízkoteplotní zdroj, ve kterém se při běžných provozních podmínkách a při určitých teplotách otopné vody využívá latentní teplo uvolněné při izotermické fázové přeměně dílčí části vodní páry obsažené ve spalinách,
tt) solární systém pro přípravu teplé vody je solární termický systém s kolektorovým okruhem napojeným do zásobníku teplé vody,
uu) solární systém pro přípravu teplé vody a přitápění je solární termický systém s kolektorovým okruhem napojeným na zásobník tepla (otopné vody), kde je příprava teplé vody řešena přes teplosměnnou plochu uvnitř zásobníku tepla, přes externí výměník tepla, případně v samostatném zásobníku teplé vody,
vv) systém nuceného větrání se zpětným získáváním tepla je rovnotlaké větrací zařízení (tj. s nuceným přívodem a odvodem vzduchu) s centrálním vzduchotechnickým rozvodem se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu s elektronickou regulací otáček ventilátorů,
ww) tepelně izolačním materiálem nebo materiálem se zlepšenými tepelně izolačními vlastnostmi je materiál, jehož deklarovaná hodnota součinitele tepelné vodivosti ëD je nižší nebo rovna 0,100 W.m-1.K-1.
Článek 1:
Základní podmínky poskytování podpory
1. Příprava, provádění a užívání podporovaných opatření musí být v souladu s právním řádem České republiky.
2. Způsob předkládání žádostí a průběh jejich administrace jsou stanoveny v Přílohách č. II.
3. Podpora se vztahuje pouze na způsobilé výdaje. Způsobilé a nezpůsobilé výdaje pro jednotlivé oblasti podpory jsou stanoveny v Příloze č. II/9.
4. Žádost o podporu se podává před zahájením, v průběhu nebo po ukončení realizace podporovaných opatření, nebrání-li tomu právní předpisy (např. pravidla veřejné podpory).
5. Nelze žádat o podporu na udržovací práce či změnu dokončené stavby, výměnu či změnu opatření, které již bylo podpořeno z programu Ministerstva, Fondu nebo z dalších veřejných zdrojů.
6. Podporu z Programu lze poskytnout i na opatření prováděná na budově, na níž je individuálně poskytnuta dotace ze státního rozpočtu nebo jiná podpora z dalších veřejných zdrojů. Na jedno opatření je možné současně čerpat podporu z více veřejných zdrojů, ne však na stejné položky. V případě podpory z více veřejných zdrojů je žadatel povinen tuto skutečnost oznámit Fondu, a to včetně rozdělení způsobilých výdajů dle jednotlivých veřejných zdrojů sloužících k financování realizace opatření.
7. Podporu v rámci podprogramu RD lze čerpat pouze na rodinné domy, jejichž celková vnitřní podlahová plocha po realizaci podporovaných opatření nepřesáhne 350 m2.
8. Maximální úhrnná výše podpory pro jeden subjekt je stanovena na 10 mil. Kč za celou dobu trvání Programu.
9. Za správnost, úplnost a pravdivost všech dokumentů předkládaných Fondu odpovídá žadatel.
10. Za soulad realizace podporovaných opatření s předloženým odborným posudkem odpovídá žadatel.
11. Fond si vyhrazuje právo fyzické kontroly v místě realizace opatření, a to po celou dobu administrace žádosti a následně i po dobu udržitelnosti.
12. Fond je oprávněn vyžádat si v průběhu administrace žádosti a následně i po dobu udržitelnosti i další podklady výslovně neuvedené v této směrnici a Přílohách, a to zejména podklady týkající se technické, ekonomické a právní problematiky předmětu podpory.
13. Příjemce podpory je povinen uchovávat všechny doklady a dokumenty jakkoliv související s žádostí o podporu a s realizací podporovaných opatření po celou dobu administrace a dobu udržitelnosti.
14. Instalace a zabudování veškerých výrobků musí být provedeny dle technologického postupu nebo montážního návodu stanoveného výrobcem.
15. Zanikne-li v průběhu doby udržitelnosti podpořené opatření nebo budova vlivem nepředvídatelné události nezávislé na vůli žadatele (živelná katastrofa, výbuch plynu apod.), nejedná se o porušení podmínek Programu.
16. Technické normy a technické normalizační informace uvedené v této směrnici a Přílohách se uvažují ve znění platném ke dni úspěšné evidence žádosti.
Článek 2:
Veřejná podpora
1. Jsou-li naplněny znaky veřejné podpory, bude dotace poskytována v souladu s právními předpisy v oblasti veřejné podpory, a to buď formou podpory malého rozsahu de minimis, nebo formou blokové výjimky.
2. Podpora de minimis dle nařízení Komise (ES) č. 1998/2006 ze dne 15. prosince 2006, o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis, je omezena maximální částkou 200 000 EUR pro jednoho příjemce podpory v tříletém účetním období, které příjemce podpory používá pro daňové účely. Tato podpora se považuje za poskytnutou dnem vydání Registrace a rozhodnutí, respektive Registrace a stanovení výdajů. Pro přepočet částky podpory de minimis z EUR na Kč se použije kurz Evropské centrální banky platný ke dni poskytnutí podpory de minimis.
3. Podpora v režimu blokové výjimky je poskytována v souladu s články č. 21 a č. 23 Nařízení Komise (ES) č. 800/2008 ze dne 6. srpna 2008, kterým se, v souladu s články 87 a 88 Smlouvy o ES, prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné se společným trhem (obecné nařízení o blokových výjimkách). V tomto režimu veřejné podpory lze realizaci podporovaných opatření zahájit nejdříve po akceptaci žádosti. Pro velké podniky jsou v čl. č. 8 Nařízení Komise (ES) č. 800/2008 ze dne 6. srpna 2008 stanoveny další povinnosti a omezení.
Článek 3:
Ochrana hnízdišť rorýse obecného (Apus apus) a úkrytů netopýrů (Chiroptera)
1. Rorýs obecný je dle §48 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále „ZOPK“), a dle vyhlášky č. 395/1992 Sb. Ministerstva životního prostředí, zařazen mezi zvláště chráněné druhy v kategorii „ohrožený“. Obdobně všechny druhy netopýrů, které se vyskytují na našem území, jsou dle výše uvedených zákonných předpisů zařazeny mezi zvláště chráněné druhy v kategorii „silně ohrožený“ či „kriticky ohrožený“. Problém pro tyto živočichy představují především rekonstrukce budov, často spojené se zateplováním, při nichž zpravidla dochází k uzavírání ventilačních otvorů či k jejich opatřování ochrannými mřížkami, popř. k překrývání dilatačních spár mezi jednotlivými bloky budov. To často vede k zamezení přístupu těchto živočichů do ventilačních otvorů a navazujících dutin v budovách. V důsledku toho hrozí riziko fatálního dopadu na jedince rorýsů obecných či netopýrů, kterým v důsledku nešetrné rekonstrukce a uvěznění ve ventilačních otvorech/dutinách hrozí reálné riziko usmrcení. Vzhledem k vysokému tempu stavebních prací probíhajících plošně na celém území České republiky jsou výše popsanými zásahy ohroženy nejen lokální populace těchto zvláště chráněných druhů, ale v konečném důsledku i populace celorepublikové.
2. Proto se stanoví, že u všech změn dokončených rodinných domů se dvěma nadzemními podlažími a zachovalým odvětráním v podstřeší, resp. v jejich obvodovém plášti, je nezbytné zachovat všechny prostupné ventilační otvory anebo provětrávací štěrbiny o průměru větším než 45 mm, resp. o rozměrech větších než 25 x 60 mm, a navazující dutiny za nimi pro případné hnízdění rorýse obecného či úkryty netopýrů. Není-li zachování takovýchto otvorů a štěrbin možné, musí být zajištěna náhrada a to v odpovídajícím rozsahu. Jako náhradu lze použít například prefabrikáty s otvory, budky pro rorýse a netopýry, úpravy říms nebo další stavebně-technická opatření (viz metodická doporučení na http://www.rorysi.cz a http://www.sousednetopyr.cz ).
3. V případě, že před zahájením stavebních prací při změně dokončených budov bude zjištěn výskyt rorýse obecného nebo netopýrů, musí žadatel tuto skutečnost neprodleně ohlásit příslušnému orgánu ochrany přírody a projednat s ním další postup. V případě, že stavba již probíhá je nutné stavební práce neprodleně zastavit a další postup projednat s příslušným orgánem ochrany přírody.
4. Opatření na ochranu stanovišť těchto zvláště chráněných druhů, resp. způsob technického řešení, musí být uveden v odborném posudku.
5. Náklady spojené s projektovou přípravou a realizací opatření na ochranu stávajících, resp. náhradu zanikajících, stanovišť rorýse obecného a netopýrů jsou způsobilým výdajem.
Článek 4:
Budovy s výskytem azbestu
1. Azbest je obecným názvem pro skupinu vláknitých silikátů, které jsou přirozenou součástí některých hornin. Pro své fyzikální a chemické vlastnosti byl v průběhu 20. století hojně využíván ve stavebnictví, např. jako azbestocementové desky a roury, střešní krytiny, nástřikové hmoty, tmely a těsnící prvky.
2. Veškeré druhy azbestu, resp. azbestová vlákna a prach, jsou Světovou zdravotnickou organizací (WHO) zařazeny do I. skupiny karcinogenních látek, které negativně působí zejména na orgány dýchacích cest živých organizmů. Zdravotní rizika rostou se zvyšující se koncentrací azbestových vláken v prostoru a s delší dobou expozice dotčeného jedince. Proto je žádoucí zabránit uvolňování azbestových vláken do prostoru. S účinností od 1.1.2005 zakazuje Směrnice EU č. 1999/77/ES použití veškerých druhů azbestu. Směrnice EU č. 2003/18/ES pak zcela zakazuje těžbu a zpracování azbestu.
3. Při provádění změn dokončených budov s výskytem konstrukčních prvků a materiálů s obsahem azbestových vláken je nezbytné minimalizovat jejich únik do okolí a zabránit tak možné kontaminaci vnitřních a vnějších prostorů. Veškeré konstrukční prvky s obsahem azbestových vláken musí být, v souladu s platnými právními předpisy, řádně sanovány dle speciálních technologických postupů, které zabrání dalšímu uvolňování azbestových vláken do okolí. Při sanaci a následné likvidaci odpadních materiálů musí být dodržován zvláštní pracovní režim s ohledem na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a ochranu zdraví třetích osob.
4. Zpracovatel projektové dokumentace je povinen posoudit budovu z hlediska možného výskytu azbestu. V případě jeho zjištění musí být návrh na sanaci azbestu zahrnut do projektové dokumentace. Příjemce podpory pak zajistí odborný dohled nad sanačními pracemi a dále doloží závěrečnou zprávu sanačních prací, která bude obsahovat popis výchozího a konečného stavu sanované budovy, popis provedených opatření, způsob likvidace materiálu s obsahem azbestu a závěrečné zhodnocení. Tato závěrečná zpráva musí být doložena v průběhu dokládání realizace, nejpozději však společně s doklady pro uzavření smlouvy.
5. Náklady spojené s projektovou přípravou a realizací opatření na sanaci jsou způsobilým výdajem.
Článek 1:
Přehled oblastí podpory
Podpora v rámci Programu je směřována do následujících oblastí podpory:
Rodinné domy
A. Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů
A.1. Hladina 1 (míra podpory 30 % ze způsobilých výdajů)
A.1.1. Hladina 1, požadavek na splnění hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy
A.1.2. Hladina 1, požadavek na splnění hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění a součinitelů prostupu tepla jednotlivých konstrukcí
A.2. Hladina 2 (míra podpory 40 % ze způsobilých výdajů)
A.3. Hladina 3 (míra podpory 55 % ze způsobilých výdajů)
A.4. Zpracování odborného posudku pro podoblast podpory A.1, A.2 nebo A.3
A.5. Zajištění odborného technického dozoru stavebníka pro podoblast podpory A.1, A.2 nebo A.3
B. Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností
B.1. Hladina 1 (výše podpory 400 000 Kč)
B.2. Hladina 2 (výše podpory 550 000 Kč)
B.3. Zpracování odborného posudku a zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy pro podoblast podpory B.1 nebo B.2
C. Efektivní využití zdrojů energie
C.1. Výměna zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje (při současné realizaci opatření z oblasti podpory A)
C.1.1. Kotle na biomasu s ruční dodávkou paliva
C.1.2. Kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva
C.1.3. Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem s ruční dodávkou paliva a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem
C.1.4. Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem se samočinnou dodávkou paliva
C.1.5. Tepelná čerpadla systému voda - voda
C.1.6. Tepelná čerpadla systému země - voda
C.1.7. Tepelná čerpadla systému vzduch - voda
C.1.8. Plynové kondenzační kotle
C.2. Výměna zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje (bez současné realizace opatření z oblasti podpory A)
C.2.1. Kotle na biomasu s ruční dodávkou paliva
C.2.2. Kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva
C.2.3. Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem s ruční dodávkou paliva a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem
C.2.4. Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem se samočinnou dodávkou paliva
C.2.5. Tepelná čerpadla systému voda - voda
C.2.6. Tepelná čerpadla systému země - voda
C.2.7. Tepelná čerpadla systému vzduch - voda
C.2.8. Plynové kondenzační kotle
C.3. Instalace solárních termických systémů
C.3.1. Solární systém pro přípravu teplé vody
C.3.2. Solární systém pro přípravu teplé vody a přitápění
C.3.3. Kombinační bonus za současnou realizaci vybraných opatření
C.4. Instalace systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla (při současné realizaci opatření z oblasti podpory A)
C.5. Zpracování odborného posudku pro oblast podpory C.2
Vysvětlivky:
- tučně jsou uvedeny oblasti podpory
- normálním řezem písma jsou uvedeny podoblasti podpory prvního řádu
- kurzívou jsou uvedeny podoblasti podpory druhého řádu
Článek 1:
Přehled parametrů, které mohou být upraveny ve Výzvě k podávání žádostí
1. V rámci jednotlivé Výzvy k podávání žádostí (dále jen „Výzva“) může Ministerstvo životního prostředí změnit anebo upravit jednotlivé parametry, a to jak technické, tak i finanční:
a) termíny zahájení a ukončení příjmu žádostí,
b) rozhodné datum, tj. datum, od kterého jsou výdaje na provedení opatření považovány za způsobilé,
c) maximální výše měrných způsobilých výdajů pro oblast podpory A,
d) maximální procentuální míra podpory z celkových způsobilých výdajů v oblasti podpory A a C,
e) výše podpory a rozsah podporovaných opatření v oblastech podpory B a C,
f) požadované technické parametry pro jednotlivé oblasti podpory specifikované v Přílohách.
Přílohy II Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 1/2014 o poskytování finančních prostředků z programu Nová zelená úsporám - Pravidla a podmínky poskytování podpory v podprogramu Nová zelená úsporám - Rodinné domy
PŘÍLOHY II
Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 1/2014 o poskytování finančních
prostředků v programu Nová zelená úsporám
Pravidla a podmínky poskytování podpory v podprogramu
Nová zelená úsporám - Rodinné domy
Obsah:
Článek 1: Základní zásady a podmínky poskytování podpory
Příloha č. II/2 Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů (Oblast podpory A)
Článek 1: Obecné zásady a výše podpory
Článek 2: Podoblasti podpory
Příloha č. II/3 Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností (Oblast podpory B)
Článek 1: Obecné zásady, podmínky
Článek 2: Podoblasti podpory
Příloha č. II/4 Efektivní využití zdrojů energie (Oblast podpory C)
Článek 1: Obecné zásady
Článek 2: Podoblasti podpory
Příloha č. II/5 Podávání žádostí o podporu a jejich administrace
Článek 1: Evidence žádosti
Článek 2: Kontrola úplnosti a formální správnosti
Článek 3: Specifická kontrola
Článek 4: Projednání a akceptace žádosti
Článek 5: Závěrečné vyhodnocení žádosti
Článek 6: Registrace akce a rozhodnutí / Registrace a stanovení výdajů
Článek 7: Závěrečné vyhodnocení akce
Článek 8: Námitky
Článek 9: Počítání lhůt
Článek 10: Prodlužování lhůt
Článek 1: Dokumenty vyžadované při podání žádosti
Článek 1: Dokumenty vyžadované k vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů
Příloha č. II/8 Odborný posudek - Prokazování splnění energetických a environmentálních požadavků pod porovaného opatření
Článek 1: Základní podmínky
Článek 2: Minimální rozsah odborného posudku pro oblast podpory A
Článek 3: Minimální rozsah odborného posudku pro oblast podpory B
Článek 4: Minimální rozsah odborného posudku pro podoblasti podpory C.1 a C.2
Článek 5: Minimální rozsah odborného posudku pro podoblast podpory C.3
Článek 6: Minimální rozsah odborného posudku pro podoblast podpory C.4
Příloha č. II/9 Způsobilé výdaje
Článek 1: Základní pravidla
Článek 2: Způsobilé výdaje pro oblast podpory A
Článek 3: Způsobilé výdaje pro oblast podpory B
Článek 4: Způsobilé výdaje pro oblast podpory C
Příloha č. II/10 Změny v žádostech o podporu
Článek 1: Změny před vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů
Článek 2: Změny po vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů a v průběhu doby udržitelnosti
Příloha č. II/1
Článek 1:
Základní zásady a podmínky poskytování podpory
1. Pro zařazení budovy do kategorie „rodinný dům“ je rozhodující definice uvedená v Příloze č. I/1. Ve sporných případech, kdy nelze budovu jednoznačně definovat, je rozhodující stanovisko příslušného stavebního úřadu.
2. Žadateli o podporu jsou vlastníci a stavebníci rodinných domů, a to jak fyzické osoby, tak i právnické osoby. Žadatelem o podporu může být pouze osoba podléhající daňové povinnosti podle zák. č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitosti, ve znění pozdějších předpisů (a to i vlastníci uvedení v §9 tohoto zákona).
3. Způsob předkládání žádostí a průběh jejich administrace jsou stanoveny v Příloze č. II/5.
4. Žadatel o podporu je v souladu s §152 odst. 4 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů povinen zajistit technický dozor stavebníka nad prováděním stavby.
5. Podpora v dané podoblasti podpory prvního řádu může být žadateli na tutéž budovu poskytnuta pouze jednou za celou dobu trvání Programu.
Příloha č. II/2
Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů
(Oblast podpory A)
Článek 1:
Obecné zásady a výše podpory
1. V této oblasti podpory jsou podporována opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti stávajících rodinných domů, mj. zateplení obvodových či vnitřních konstrukcí a výměna výplní stavebních otvorů.
2. Definice rodinného domu dle Přílohy č. I/1 musí být pro poskytnutí podpory v této oblasti podpory naplněna jak pro budovu před realizací podporovaných opatření (tj. ve výchozím stavu), tak i pro budovu v navrhovaném stavu po dokončení realizace podporovaných opatření.
3. V případě rozsáhlé změny dokončené budovy, kdy dochází k odstranění většiny původních stavebních konstrukcí až po základové konstrukce a k následné realizaci nové stavby s využitím fragmentů původní budovy, posoudí Fond zařazení žádosti do oblasti podpory A (snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů) nebo oblasti B (výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností).
4. Podpora v této oblasti může být poskytnuta pouze na podporovaná opatření realizovaná na rodinných domech, které byly schváleny k užívání před 1.7.2007.
5. Při realizaci opatření podporovaných v této oblasti podpory musí být instalovány pouze materiály, výrobky anebo technologie zapsané v Seznamu výrobků a technologií (blíže viz Přílohy č. III). Repase stávajících výplní stavebních otvorů se připouští pouze u památkově chráněných budov.
6. Realizaci opatření podporovaného v této oblasti podpory musí provést pouze osoba uvedená v Seznamu odborných dodavatelů (blíže viz Přílohy č. III), která splňuje odbornost požadovanou dle druhu podporovaného opatření a další podmínky pro zápis do Seznamu odborných dodavatelů.
7. Podpora je poskytována formou přímé dotace, jejíž maximální výše je ohraničena mírou podpory dle dosažené energetické úrovně a celkovými maximálními způsobilými výdaji. Celková maximální výše způsobilých výdajů je dána součtem všech maximálních způsobilých výdajů za jednotlivá opatření, které jsou vypočteny vynásobením měrných výdajů dle Přílohy č. II/9 pro daný typ konstrukce a plochou příslušné konstrukce, na níž je realizováno podporované opatření. Výdaje pro daný typ konstrukce přesahující měrné výdaje uvedené v Příloze č. II/9 jsou nezpůsobilé.
8. Maximální výše podpory se stanoví dle vzorce:
míra podpory - míra podpory, jejíž výše se řídí dosaženou energetickou úrovní budovy po provedení podporovaných opatření
Si - plocha i-té konstrukce v m2 na obálce budovy (dle energetického posudku), zaokrouhlená na celé číslo směrem dolů
měrné výdaje i-té konstrukce - stanovené podle Přílohy č. II/9 dle typu konstrukce
k - počet konstrukcí na obálce budovy, na kterých je realizováno podporované opatření
9. Pokud měrné způsobilé výdaje jednotlivého podporovaného opatření nedosáhnou maximální výše podle tabulky uvedené v Příloze č. II/9 dle typu konstrukce, je základem pro výpočet podpory skutečně doložená měrná výše způsobilých výdajů.
10. Při současném rozšíření celkové vnitřní podlahové plochy např. provedením přístavby, nástavby nebo vestavby:
a. hodnota měrné roční potřeby tepla na vytápění EA před realizací podporovaných opatření je určena dle geometrie původního stavu budovy,
b. hodnota měrné roční potřeby tepla na vytápění EA a hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem a Uem,R po realizaci podporovaných opatření je určena dle nové geometrie budovy,
c. pro stanovení ploch konstrukcí, ze kterých je počítána podpora, se vychází ze stavu budovy po rozšíření celkové vnitřní podlahové plochy a po provedení realizace podporovaných opatření,
d. pokud po rozšíření celkové vnitřní podlahové plochy přesáhne celková vnitřní podlahová plocha rodinného domu po realizaci podporovaných opatření 350 m2, podpora v této oblasti nebude poskytnuta,
e. v případě, že při realizaci opatření dojde k rozšíření celkové vnitřní podlahové plochy více než o 100%, podpora v této oblasti nebude poskytnuta.
11. Při rozsáhlé změně dokončené budovy (v rámci jednoho stavebního povolení nebo souhlasu s provedením ohlášené stavby) se pro posouzení původního stavu budovy považuje stav před zahájením této změny. Podpořena však budou pouze ta opatření, která splňují podmínky Programu.
12. V případě, že původní hlavní zdroj tepla na vytápění budovy je na tuhá nebo vyjmenovaná kapalná fosilní paliva, je žadatel povinen provést jeho výměnu, a to za podmínek stanovených pro podoblast podpory C.1 (viz Příloha č. II/4). Na takovouto výměnu lze z Programu čerpat podporu.
13. Při změně dokončené budovy musí být splněny všechny požadavky na bezpečnost a vlastnosti staveb dle vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, ve znění pozdějších předpisů (resp. odpovídajícího předpisu platného na území hl. m. Prahy) a vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov, ve znění pozdějších předpisů. Zejména pak požadavky na větrání budovy dle ČSN EN 15 665 - Změna Z1.
14. Pokud jsou prováděny stavební úpravy (např. výměna výplní stavebních otvorů, změna systému větrání), při kterých se mění přívod spalovacího vzduchu, výměna vzduchu v místnosti nebo objem prostoru pro plynový spotřebič kategorie A nebo B, popř. se instaluje nový plynový spotřebič kategorie A nebo B, musí žadatel zajistit provedení kontroly (přepočtu) objemu prostoru, průtoku vzduchu a množství spalovacího vzduchu pro tyto spotřebiče dle ČSN EN 1775:2008 a TPG 704 01 - Změna 1.

Článek 2:
Podoblasti podpory
1. Dle dosažených energetických parametrů budovy po realizaci úsporných opatření se oblast podpory A dělí na tři podoblasti podpory prvního řádu: A.1, A.2 a A.3.
2. Sledovanými parametry jsou: měrná roční potřeba tepla na vytápění EA a její úspora oproti původnímu stavu objektu, průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem a součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí objektu U.
3. Podmínkou pro poskytnutí podpory v dané podoblasti podpory je dosažení technických parametrů uvedených v tabulce níže:
 
Sledovaný parametr
 
Označení
[Jednotky]
 
A.1
 
A.2
 
A.3
 
A.1.1
 
A.1.2
 
Míra podpory z celkových způsobilých výdajů
 
%
 
30
 
40
 
55
Budovy bez památkové ochrany
 
Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy
 
Uem
[W.m-2.K-1]
 
≤ 0,95
Uem,R
 
bez požadavku
 
≤ 0,85
Uem,R
 
≤ 0,75
Uem,R
 
Měrná roční potřeba tepla na vytápění po realizaci
 
EA [kWh.m-2.rok-1]
 
bez požadavku
 
≤ 70
 
≤ 55
 
≤ 35
 
Všechny stavební prvky obálky budovy, na kterých dochází k realizaci opatření, musí splnit podmínku na součinitel prostupu tepla
 
U [W. m-2.K-1]
 
≤ UN,20
 
≤ 0,95
Urec,20
 
≤ UN,20
 
≤ UN,20
 
Procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění EA oproti stavu před realizací opatření
 
[%]
 
≤ 40
 
≤ 50
 
≤ 60
Památkově chráněné budovy
 
Všechny měněné stavební prvky obálky budovy na systémové hranici obálky budovy musí splnit podmínku na součinitel prostupu tepla
 
U [W.m-2.K-1]
 
≤ 0,95 Urec,20
 
≤ 0,85 Urec,20
 
≤ 0,75 Urec,20
Poznámka:
- hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem, Uem,R a jejich poměr se zaokrouhlují matematicky na dvě desetinná místa
- hodnoty součinitelů prostupu tepla U se zaokrouhlují matematicky na tři desetinná místa
- hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění EA a hodnota procentního snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění se zaokrouhlují matematicky na celá čísla
Podoblast podpory A.1 (míra podpory 30 % z celkových způsobilých výdajů)
1. Podmínkou poskytnutí podpory je:
a) dosažení hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem maximálně ve výši 0,95 násobku průměrného součinitele prostupu tepla referenční budovy a snížení hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění EA oproti stavu před realizací opatření alespoň o 40 % (podoblast podpory A.1.1),
nebo
b) dosažení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění EA nejvýše 70 kWh.m-2.rok-1 po realizaci podporovaných opatření a splnění maximální hodnoty součinitele prostupu tepla maximálně ve výši 0,95 násobku doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla určeného dle ČSN 73 0540-2 pro všechny měněné konstrukce. Dále je požadováno snížení vypočtené hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění po realizaci zateplení alespoň o 40 % oproti stavu před jeho realizací (podoblast podpory A.1.2).
2. V případě památkově chráněných budov je podmínkou pro poskytnutí podpory dosažení hodnoty součinitelů prostupu tepla všech měněných konstrukcí maximálně ve výši 0,95 násobku doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2. Statut památkově chráněné budovy žadatel doloží závazným stanoviskem úřadu příslušného dle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů.
Podoblast podpory A.2 (míra podpory 40 % z celkových způsobilých výdajů)
1. Podmínkou poskytnutí podpory je dosažení hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem maximálně ve výši 0,85 násobku průměrného součinitele prostupu tepla referenční budovy a hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění EA nejvýše 55 kWh.m-2.rok-1 a snížení této hodnoty oproti stavu před realizací opatření alespoň o 50 %.
2. V případě památkově chráněných budov je podmínkou pro poskytnutí podpory dosažení hodnoty součinitelů prostupu tepla všech měněných konstrukcí maximálně ve výši 0,85 násobku doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2. Statut památkově chráněné budovy žadatel doloží závazným stanoviskem úřadu příslušného dle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů.
Podoblast podpory A.3 (míra podpory 55 % z celkových způsobilých výdajů)
1. Podmínkou poskytnutí podpory je dosažení hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem maximálně ve výši 0,75 násobku průměrného součinitele prostupu tepla referenční budovy a hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění EA nejvýše 35 kWh.m-2.rok-1 a snížení této hodnoty oproti stavu před realizací opatření alespoň o 60 %.
2. V případě památkově chráněných budov je podmínkou pro poskytnutí podpory dosažení hodnoty součinitelů prostupu tepla všech měněných konstrukcí maximálně ve výši 0,75 násobku doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2. Statut památkově chráněné budovy žadatel doloží závazným stanoviskem úřadu příslušného dle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů.
Podoblast podpory A.4 - Zpracování odborného posudku pro podoblast podpory A.1, A.2 nebo A.3
1. O podporu v této podoblasti lze žádat pouze současně s podáním žádosti z podoblasti podpory A.1, A.2 nebo A.3.
2. Neodstraněné nedostatky v žádosti o podporu v této podoblasti podpory nejsou důvodem k ukončení administrace související žádosti o podporu z podoblasti A.1, A.2 nebo A.3.
3. Podpora v této podoblasti podpory má formu přímé dotace a je definitivně přiznána až vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů související s žádostí o podporu z podoblasti A.1, A.2 nebo A.3.
4. Podpora v této podoblasti je vyplacena na základě Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů současně s podporou na realizaci podporovaných opatření z podoblasti podpory A.1, A.2 nebo A.3.
5. Podpora se poskytuje na zpracování odborného posudku (tj. projektové dokumentace a energetického posudku) a jeho příloh v rozsahu potřebném pro prokázání splnění Programem stanovených požadavků.
6. Maximální výše podpory v této podoblasti činí 10 000 Kč.
Podoblast podpory A.5 - Zajištění odborného technického dozoru stavebníka pro podoblast podpory A.1, A.2 nebo A.3
1. O podporu v této podoblasti lze žádat pouze současně s podáním žádosti z podoblasti podpory A.1, A.2 nebo A.3.
2. Neodstraněné nedostatky v žádosti o podporu v této podoblasti podpory nejsou důvodem k ukončení administrace související žádosti o podporu z podoblasti A.1, A.2 nebo A.3.
3. Podpora v této podoblasti podpory má formu přímé dotace a je definitivně přiznána až vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů související s žádostí o podporu z podoblasti A.1, A.2 nebo A.3.
4. Podpora v této podoblasti je vyplacena na základě Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů současně s podporou na realizaci podporovaných opatření z podoblasti podpory A.1, A.2 nebo A.3.
5. Podpora se poskytuje na zabezpečení odborného technického dozoru stavebníka a na zpracování závěrečné zprávy s výrokem o kvalitě provedení opatření.
6. Maximální výše podpory v této podoblasti činí 5 000 Kč.
Příloha č. II/3
Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností
(Oblast podpory B)
Článek 1:
Obecné zásady, podmínky
1. V této oblasti je podporována výstavba nových rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a také změna dokončené budovy, která před zahájením změny nesplňuje definici rodinného domu dle Přílohy č. I/1, na rodinný dům.
2. Podpora je poskytována formou fixní dotace na jeden rodinný dům.
3. Na rodinný dům, který bude podpořen z této oblasti podpory, nelze čerpat podporu z oblastí A a C.
4. Žadatelem a příjemcem podpory může být pouze první vlastník rodinného domu, a to při splnění všech ostatních podmínek Programu.
5. Při realizaci opatření podporovaných v této oblasti podpory nemusí být instalovány materiály, výrobky anebo technologie zapsané v Seznamu výrobků a technologií s výjimkou výplní stavebních otvorů, spalovacích zdrojů tepla na biomasu, tepelných čerpadel, plynových kotlů, solárních termických kolektorů a systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla.
6. Realizaci opatření podporovaného v této oblasti podpory nemusí provést osoba uvedená v Seznamu odborných dodavatelů.
7. Při doložení ukončení realizace musí žadatel stvrdit čestným prohlášením, že zajistil provedení všech předepsaných zkoušek a revizí.
8. Splnění požadavku na maximální průvzdušnost obálky budovy n50 musí být doloženo protokolem o měření průvzdušnosti obálky budovy. Toto měření musí provést osoba zapsaná pro tuto činnost v Seznamu odborných dodavatelů.
9. Při výstavbě musí být splněny všechny požadavky na bezpečnost a vlastnosti staveb dle vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, ve znění pozdějších předpisů (resp. odpovídajícího předpisu platného na území hl. m. Prahy) a vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov, ve znění pozdějších předpisů. Zejména pak požadavky na větrání dle ČSN EN 15 665 - Změna Z1.
10. Pokud se v rámci výstavby rodinného domu instaluje plynový spotřebič kategorie A nebo B, musí žadatel zajistit provedení kontroly dostatečného objemu prostoru, průtoku vzduchu a množství spalovacího vzduchu pro tyto spotřebiče dle ČSN EN 1775:2008 a TPG 704 01 - Změna 1.

Článek 2:
Podoblasti podpory
Podoblasti podpory B.1 a B.2 - Výstavba rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností
1. Dle dosažených energetických parametrů budovy se oblast podpory B dělí na dvě podoblasti podpory prvního řádu: B.1 a B.2.
2. Sledovanými parametry jsou: měrná roční potřeba tepla na vytápění EA, měrná roční potřeba primární energie z neobnovitelných zdrojů EpN,A, součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí objektu U, průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem, průvzdušnost obálky po dokončení stavby n50, nejvyšší teplota vzduchu v pobytové místnosti θai,max a účinnost zpětného získávání tepla z odváděného vzduchu.
3. Podmínkou pro poskytnutí podpory v dané podoblasti podpory je dosažení technických parametrů uvedených v tabulce níže:
 
Sledovaný parametr
 
Označení [Jednotky]
 
Podoblast podpory B.1
 
Podoblast podpory B.2
 
Výše podpory
 
Kč/dům
 
400 000
 
550 000
 
Měrná roční potřeba tepla na vytápění
 
EA [kWh.m-2.rok-1]
 
≤ 20
 
≤ 15
 
Měrná neobnovitelná primární energie
 
EpN,A [kWh.m-2.rok-1]
 
≤ 90
 
≤ 60
 
Součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí na systémové hranici
 
U [W.m-2.K-1]
 
≤ Upas,20
 
≤ Upas,20
 
Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy
 
Uem [W.m-2.K-1]
 
≤ 0,22
 
≤ 0,22
 
Průvzdušnost obálky budovy po dokončení stavby
 
n50 [1.h-1]
 
≤ 0,6
 
≤ 0,6
 
Nejvyšší teplota vzduchu v pobytové místnosti
 
θai,max [°C]
 
≤ θai,max,N
 
≤ θai,max,N
 
Povinná instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla
 
[-]
 
Ano
 
Ano
 
Účinnost zpětného získávání tepla z odváděného vzduchu
 
η [%]
 
≥ 75
 
≥ 75
Poznámka.: U výplní otvorů se připouští použití níže uvedených maximálních hodnot součinitele prostupu tepla U:
- UW ≤ 0,85 [W.m-2.K-1] (stanoveno výpočtově dle ČSN EN ISO 10 077 pro rozměr 1 230 x 1 480 mm) - pro výplně otvoru ve vnější stěně a strmé střeše, z vytápěného prostoru do venkovního prostředí, krom dveří
- UD ≤ 0,95 [W.m-2.K-1] (stanoveno výpočtově dle ČSN EN ISO 10 077 pro rozměr 1 100 x 2 200 mm) - pro dveřní výplně otvoru z vytápěného prostoru do venkovního prostředí
Podoblast podpory B.3 - Zpracování odborného posudku a zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy pro podoblast podpory B.1 nebo B.2
1. O podporu v této podoblasti lze žádat pouze současně s podáním žádosti z podoblasti podpory B.1 nebo B.2.
2. Neodstraněné nedostatky v žádosti o podporu v této podoblasti podpory nejsou důvodem k ukončení administrace související žádosti o podporu z podoblasti B.1 nebo B.2.
3. Podpora v této podoblasti podpory má formu přímé dotace a je definitivně přiznána až vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů související s žádostí o podporu z podoblasti B.1 nebo B.2.
4. Podpora v této podoblasti je vyplacena na základě Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů současně s podporou na realizaci podporovaných opatření z podoblasti podpory B.1 nebo B.2.
5. Podpora se poskytuje na zpracování odborného posudku (tj. projektové dokumentace a energetického posudku) a jeho příloh v rozsahu potřebném pro prokázání splnění Programem stanovených požadavků. Podpora se vztahuje také na výdaje na uskutečnění měření průvzdušnosti obálky (blower door test) nebo na zajištění odborného technického dozoru stavebníka.
6. Maximální celková výše podpory v této podoblasti činí 35 000 Kč.
Příloha č. II/4
Efektivní využití zdrojů energie
(Oblast podpory C)
Článek 1:
Obecné zásady
1. V této oblasti jsou podporována opatření, která zajistí efektivní využití energie v rodinných domech.
2. Při realizaci podporovaných opatření v této oblasti podpory musí být instalovány pouze materiály, výrobky anebo technologie zapsané v Seznamu výrobků a technologií (blíže viz Přílohy č. III).
3. Realizaci podporovaného opatření v této oblasti podpory musí provést osoba uvedená v Seznamu odborných dodavatelů (blíže viz Přílohy č. III), která splňuje požadovanou odbornost dle druhu podporovaného opatření.
4. Podmínkou pro poskytnutí dotace v této oblasti podpory je závazek žadatele provozovat a udržovat zařízení podpořené z tohoto Programu po celou dobu udržitelnosti nebo jej vyměnit za zařízení stejného typu, které splní alespoň podmínky Programu platné v době podání žádosti.

Článek 2:
Podoblasti podpory
Podoblast podpory C.1. - Výměna zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje (při současné realizaci opatření z oblasti podpory A)
1. V této podoblasti podpory je podporována výměna původních zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje, jakými jsou nízkoemisní zdroje na biomasu, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle.
2. Podpora se poskytuje na pořízení hlavního zdroje tepla na vytápění s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy.
3. Podpora má formu fixní dotace, která je omezena maximální mírou podpory z celkových způsobilých výdajů.
4. Žádat v této podoblasti podpory mohou pouze žadatelé, kteří současně žádají o podporu na snížení energetické náročnosti rodinného domu z oblasti A.
 
Podoblast podpory
 
Typ zdroje
 
Výše dotace [Kč]
 
Maximální míra podpory * [%]
 
C.1.1
 
Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva
 
50 000
 
75
 
C.1.2
 
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva
 
100 000
 
75
 
C.1.3
 
Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem s ruční dodávkou paliva a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem
 
50 000
 
75
 
C.1.4
 
Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem se samočinnou dodávkou paliva
 
50 000
 
75
 
C.1.5
 
Tepelné čerpadlo voda - voda
 
100 000
 
75
 
C.1.6
 
Tepelné čerpadlo země - voda
 
100 000
 
75
 
C.1.7
 
Tepelné čerpadlo vzduch - voda
 
75 000
 
75
 
C.1.8
 
Plynové kondenzační kotle
 
18 000
 
75
* z celkových způsobilých výdajů
Podoblast podpory C.2 - Výměna zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje (bez současné realizace opatření z oblasti podpory A)
1. V této podoblasti podpory je podporována výměna původních zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva v rodinných domech za efektivní, ekologicky šetrné zdroje.
2. Podpora se poskytuje na pořízení hlavního zdroje tepla na vytápění s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy.
3. Podpora má formu fixní dotace, která je omezena maximální mírou podpory z celkových způsobilých výdajů.
4. Žádat v této podoblasti podpory lze pouze na rodinné domy, jejichž měrná roční potřeba tepla na vytápění EA nepřesahuje 150 kWh.m-2.rok-1.
 
Podoblast podpory
 
Typ zdroje
 
Výše dotace [Kč]
 
Maximální míra podpory * [%]
 
C.2.1
 
Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva
 
40 000
 
55
 
C.2.2
 
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva
 
80 000
 
55
 
C.2.3
 
Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem s ruční dodávkou paliva a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem
 
40 000
 
55
 
C.2.4
 
Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem se samočinnou dodávkou paliva
 
40 000
 
55
 
C.2.5
 
Tepelné čerpadlo voda - voda
 
80 000
 
55
 
C.2.6
 
Tepelné čerpadlo země - voda
 
80 000
 
55
 
C.2.7
 
Tepelné čerpadlo vzduch - voda
 
60 000
 
55
 
C.2.8
 
Plynové kondenzační kotle
 
15 000
 
55
* z celkových způsobilých výdajů
Společná ustanovení pro podoblast podpory C.1 a C.2:
1. Při doložení ukončení realizace musí žadatel stvrdit čestným prohlášením, že zajistil ekologickou likvidaci původního zdroje tepla, a že zajistil provedení všech předepsaných zkoušek a revizí.
2. O dotaci v těchto podoblastech podpory může vlastník domu požádat na jeden rodinný dům pouze jednou za dobu trvání Programu, a to i v případě rodinného domu s více bytovými jednotkami, z nichž každá má vlastní zdroj tepla na vytápění.
3. Nově instalované zdroje musí splnit následující parametry:
a. Zdroje na biomasu
i. Podporovány jsou pouze zdroje na biomasu s nízkými hodnotami emisí lokálních polutantů do ovzduší.
ii. Podporovány jsou pouze zdroje zapojené do systému s akumulačním zásobníkem tepla o minimálním měrném objemu 20 l/kW jmenovitého výkonu zdroje. Objemem zásobníku se rozumí součet objemu všech kapalin uvnitř zásobníku, tj. včetně případných objemů vnořených výměníků tepla či zásobníků teplé vody. Toto ustanovení se nevztahuje na krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem se samočinnou dodávkou paliva (podoblasti podpory C.1.4 a C.2.4).
iii. Požadavky na minimální účinnost zdroje a mezní hodnoty emisí shrnuje následující tabulka:
 
 
 
Mezní hodnoty emisí1
 
Dodávka paliva
 
Minimální účinnost
 
CO
 
TOC2
 
TZL
 
Samočinná
 
85 %
 
1 000 mg.m-3
 
30 mg.m-3
 
60 mg.m-3
 
Ruční
 
82 %
 
1 200 mg.m-3
 
50 mg.m-3
 
75 mg.m-3
Poznámky:
1 vztahuje se k suchým spalinám, teplotě 273,15 K, tlaku 101,325 kPa a k referenčnímu obsahu kyslíku 10 %, pro sálavé stacionární zdroje určené pro připojení na teplovodní soustavu ústředního vytápění a k instalaci v obytné místnosti, se hodnoty vztahují k referenčnímu obsahu kyslíku 13 %
2 nevztahuje se na sálavé spalovací stacionární zdroje, určené pro připojení na teplovodní soustavu ústředního vytápění a k instalaci v obytné místnosti
iv. Splnění mezních hodnot emisních koncentrací a minimální účinnosti se ověřuje přímou metodou v souladu s platnými normami vztahujícími se k příslušnému typu zdroje (např. ČSN EN 303-5, ČSN EN 13 229, ČSN EN 13 240…).
v. Mezní hodnoty musí být splněny v celém výkonovém rozsahu daného zdroje, tj. při jmenovitém a nejmenším částečném tepelném výkonu zdroje. V případě emisí CO při nejmenším částečném výkonu se připouští překročení parametru uvedeného v tabulce nejvýše o 50 %.
vi. Požadavek na splnění mezních hodnot emisních koncentrací a minimální účinnosti při nejnižším částečném výkonu může být u zdrojů s ruční dodávkou paliva nahrazen současnou instalací akumulačního zásobníku tepla o minimálním měrném objemu 55 l/kW jmenovitého výkonu zdroje. Objemem zásobníku se rozumí součet objemu všech kapalin uvnitř zásobníku, tj. včetně případných objemů vnořených výměníků tepla či zásobníků teplé vody.
vii. Udává-li výrobce zdroje tepla možnost spalování více druhů paliv, musí být podmínky Programu splněny pro všechna tato paliva.
viii. Kombinované zdroje tepla umožňující samočinnou i ruční dodávku paliva nebo zdroje tepla se samočinnou dodávkou paliva, které lze uživatelsky (dle postupu stanoveného výrobcem zdroje tepla v návodu na použití nebo jiné obchodně technické dokumentaci) upravit tak, že je po této úpravě možné dodávat palivo ručně, se pro účely Programu považují za zdroje tepla s ruční dodávkou paliva.
b. Tepelná čerpadla
i. Podporována jsou pouze tepelná čerpadla, jejichž minimální topné faktory, stanovené dle ČSN EN 14 511, dosahují, dle typu technologie a určené teplotní charakteristiky, hodnot uvedených v tabulce:
 
Technologie
 
Teplotní charakteristika
 
Minimální topný faktor určený dle ČSN EN 14 511
 
země - voda
 
B0/W35
 
4,3
 
vzduch - voda
 
A2/W35
 
3,1
 
voda - voda
 
W10/W35
 
5,1
ii. Podporována jsou pouze tepelná čerpadla zapojená do systému s akumulačním zásobníkem tepla o minimálním měrném objemu 15 l/kW jmenovitého výkonu zdroje. Objemem zásobníku se rozumí součet objemu všech kapalin uvnitř zásobníku, tj. včetně případných objemů vnořených výměníků tepla či zásobníků teplé vody.
c. Plynové kondenzační kotle
i. Podporovány jsou pouze plynové kondenzační kotle s vysokou účinností a nízkými hodnotami emisí lokálních polutantů do ovzduší.
ii. Požadavky shrnuje následující tabulka:
 
Parametr
 
Mezní hodnota
 
Emise CO
 
40 mg.kWh-1
 
Emise NOx
 
60 mg.kWh-1
 
Účinnost při jmenovitém výkonu (pro střední teplotu vody v kotli 70 °C)
 
>= 95 %
 
Účinnost při částečném výkonu (při teplotě vratné vody dodávané do kotle 30 °C)
 
>= 105 %
 
pH kondenzátu
 
>= 4,0
 
Maximální příměsi v kondenzátu
 
Zinek 0,5 mg.dm-3; Měď 0,25 mg.dm-3; Olovo 0,2 mg.dm-3; kadmium 0,01 mg.dm-3; Chrom 0,15 mg.dm-3; Nikl 0,25 mg.dm-3; Cín 0,5 mg.dm-3; Dusitany 6 mg.dm-3
Pozn.: Uvedené účinnosti plynového kondenzačního kotle jsou vztaženy k výhřevnosti paliva.
Podoblast podpory C.3 - Instalace termických solárních systémů
1. V této podoblasti je podporována instalace solárních termických systémů do dokončených rodinných domů a do novostaveb rodinných domů (včetně rozestavěných). V případě, že je žádost podána před dokončením rodinného domu, musí žadatel nejpozději v okamžiku doložení dokumentů pro vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů dle Přílohy č. II/7 prokázat jeho řádné dokončení.
2. Podporovány jsou systémy na přípravu teplé vody (podoblast podpory C.3.1) a systémy na přípravu teplé vody a přitápění (podoblast podpory C.3.2).
3. Pro určení typu systému je rozhodující definice uvedená v Příloze č. I/1.
4. Podpora je přidělována formou fixní dotace na pořízení solárně termických kolektorů a jejich příslušenství, včetně montáže, a je omezena maximální mírou podpory ze způsobilých výdajů.
 
Podoblast podpory
 
Typ systému
 
Dotace [Kč]
 
Maximální míra podpory * [%]
 
C.3.1
 
Solární systém na přípravu teplé vody
 
35 000
 
40
 
C.3.2
 
Solární systém na přípravu teplé vody a přitápění
 
50 000
 
40
 
C.3.3
 
Bonus za kombinaci vybraných opatření
 
10 000
 
---
* z celkových způsobilých výdajů
5. Podporovány jsou pouze solární termické systémy s kolektory splňujícími minimální hodnotu účinnosti ηsk dle vyhlášky č. 441/2012 Sb., o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie.
6. Podmínkou pro poskytnutí dotace v podoblasti podpory C.3.1 a C.3.2 je dosažení parametrů uvedených v tabulce níže:
 
Sledovaný parametr
 
Označení [Jednotky]
 
C.3.1
 
C.3.2
 
Vypočtený celkový využitelný zisk solární soustavy
 
Qss.u [kWh.rok-1]
 
Bez požadavku
 
≥ 2200
 
Vypočtený měrný využitelný zisk solární soustavy
 
qss,u [kWh.m-2.rok-1]
 
≥ 350
 
≥ 280
 
Dosažení minimálního pokrytí potřeby teplé vody
 
[%]
 
≥ 50
 
Bez požadavku
 
Instalace akumulačního zásobníku tepla o měrném objemu vztaženém k celkové ploše apertury
 
[l.m-2]
 
≥ 45
 
≥ 45
7. Objemem zásobníku se rozumí součet objemu všech kapalin uvnitř zásobníku, tj. včetně případných objemů vnořených výměníků tepla či zásobníků teplé vody.
8. Pravidla a podmínky pro poskytnutí podpory v podoblasti podpory C.3.3:
a. O navýšení podpory formou bonusu za kombinaci vybraných opatření (dále jen „bonus“) lze žádat pouze při podání žádosti.
b. Výše bonusu je stanovena na 10 000 Kč.
c. Bonus lze uplatnit maximálně jednou za celou dobu trvání Programu pro daný rodinný dům, a to i při realizaci více kombinací opatření uvedených v tabulce níže.
d. Bonus je definitivně přiznán a vyplacen až po vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů pro všechna kombinovaná podporovaná opatření.
e. Bonus se přiznává v případě kombinace opatření z podoblasti podpory C.3.1 nebo C.3.2 a podporovaných opatření uvedených v následující tabulce:
 
Povinné opatření z podoblasti podpory:
 
Kombinovaná opatření z podoblasti/í podpory:
 
C.3.1 nebo C.3.2
 
A
 
C.3.1 nebo C.3.2
 
A + C.4
 
C.3.1 nebo C.3.2
 
A + C.1
 
C.3.1 nebo C.3.2
 
A + C.1 + C.4
 
C.3.1 nebo C.3.2
 
C.2 (mimo C.2.7 /tepelná čerpadla se systémem vzduch - voda/)
Podoblast podpory C.4 - Instalace systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla
1. V této podoblasti podpory je podporována instalace systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla. Podporovány jsou pouze systémy splňující definici uvedenou v Příloze č. I/1.
2. Podat žádost o podporu v této podoblasti podpory je možné pouze za předpokladu, že žadatel současně žádá o podporu z oblasti podpory A.
3. Podmínkou pro získání podpory v této podoblasti podpory je dosažení průvzdušnosti obálky budovy n50 <= 2,5 l.h-1.
4. Splnění požadavku na maximální průvzdušnost obálky budovy n50 musí být doložena protokolem z měření průvzdušnosti obálky budovy. Toto měření musí provést osoba zapsaná pro tuto činnost v Seznamu odborných dodavatelů.
5. Větrací systém musí být navržen dle platných norem.
6. Podpora je poskytována formou fixní dotace 100 000 Kč na jeden rodinný dům a je omezena maximální mírou podpory 75 % ze způsobilých výdajů.
Podoblast podpory C.5 - Zpracování odborného posudku pro oblast podpory C.2
1. O podporu v této podoblasti lze žádat pouze současně s podáním žádosti z podoblasti podpory C.2.
2. Neodstraněné nedostatky v žádosti o podporu v této podoblasti podpory nejsou důvodem k ukončení administrace související žádosti o podporu z podoblasti C.2.
3. Podpora v této podoblasti podpory má formu přímé dotace a je definitivně přiznána až vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů související s žádostí o podporu z podoblasti C.2.
4. Podpora na v této podoblasti je vyplacena na základě Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů současně s podporou na realizaci podporovaných opatření z podoblasti podpory C.2.
5. Podpora se poskytuje na zpracování odborného posudku pro podoblast podpory C.2 (tj. zejména projektové dokumentace a energetického posudku) a jeho příloh v rozsahu potřebném pro prokázání splnění Programem stanovených požadavků.
6. Maximální výše podpory v této podoblasti činí 5 000 Kč.
Příloha č. II/5
Podávání žádostí o podporu a jejich administrace
Článek 1:
Evidence žádosti
1. Podání žádosti je možné pouze na základě vyhlášené Výzvy k podávání žádostí, kterou vyhlašuje Ministerstvo.
2. Žádosti o podporu podává žadatel elektronicky prostřednictvím internetového rozhraní informačního systému Programu, které je veřejně dostupné na webových stránkách Programu.
3. Před evidencí první žádosti provede žadatel (nebo jím zplnomocněná osoba) jednorázovou registraci uživatele do informačního systému Programu. K dokončení registrace uživatele musí žadatel použít verifikačního odkazu, který je zaslán po odeslání registračního formuláře na emailový kontakt, který byl uveden při registraci uživatele.
4. Žadatel uvede do aplikace veškeré požadované údaje, přičemž aplikace průběžně provádí automatickou kontrolu zadávaných údajů a znemožní uložení zjevně chybné nebo neúplné žádosti.
5. Úspěšným uložením žádosti do informačního systému Programu je proces evidence žádosti dokončen.
6. Pokud žadatel provede současnou evidenci žádostí v různých podoblastech podpory, jsou tyto žádosti evidovány pod jediným unikátním číslem a další administrace probíhá tak, jako by se jednalo o žádost jedinou. V případě, že dojde k nesplnění podmínek Programu či zpětvzetí dílčí žádosti (pro jednu nebo více podoblastí podpory), neztrácí žadatel nárok na podporu v ostatních podoblastech podpory, a to za předpokladu, že jsou splněny všechny ostatní podmínky Programu.
7. Žadatel je povinen ve lhůtě do 3 kalendářních dní ode dne evidence žádosti doručit Fondu dokumenty stanovené v Příloze č. II/6 v listinné podobě. Zásilka musí být viditelně označena „NZÚ - Žádost o podporu“ a unikátním číslem žádosti. Zásilka nesmí obsahovat žádosti s různými unikátními čísly, tj. pro každé unikátní číslo musí být použita samostatná zásilka.
8. Nedoručí-li žadatel požadované dokumenty ve stanovené lhůtě, bude evidence žádosti Fondem zrušena a administrace žádosti ukončena, o čemž bude žadatel písemně vyrozuměn.
9. Žadatel je v tomto případě oprávněn podat Fondu námitku proti zrušení evidence žádosti a ukončení administrace. Vyřizování námitek se řídí pravidly uvedenými v článku 8 této Přílohy.
Článek 2:
Kontrola úplnosti a formální správnosti
1. Evidované a řádně doručené žádosti podrobí Fond kontrole z hlediska úplnosti a formální správnosti. Při této kontrole Fond ověří zejména, zda byly žadatelem předloženy všechny požadované dokumenty, zda jsou uvedeny všechny požadované údaje a zda tyto dokumenty splňují požadované formální náležitosti.
2. V případě zjištění nedostatků v této fázi administrace vyzve Fond písemně a bez zbytečného prodlení žadatele k odstranění zjištěných nedostatků, a to ve lhůtě do 8 kalendářních dní ode dne prokazatelného doručení Výzvy k odstranění nedostatků zjištěných při kontrole úplnosti a formální správnosti žadateli.
3. Opravené anebo doplněné dokumenty je žadatel povinen doručit Fondu ve stanovené lhůtě.
4. Neodstraní-li žadatel ve stanovené lhůtě nedostatky nebo nebude-li ani po doplnění žádost úplná, bude její další administrace ukončena, o čemž bude žadatel písemně informován. Žadatel je v tomto případě oprávněn podat Fondu námitku proti ukončení administrace žádosti. Vyřizování námitek se řídí pravidly uvedenými v článku 8 této Přílohy.
Článek 3:
Specifická kontrola
1. Žádosti, které jsou úplné a bez formálních nedostatků, podrobí Fond specifické kontrole, při níž ověří věcnou správnost a splnění podmínek Programu. Při této kontrole ověřuje Fond zejména soulad předloženého odborného posudku s požadavky Programu a Výzvy k podávání žádostí pro danou oblast či podoblast podpory.
2. V případě zjištění nedostatků vyzve Fond písemně a bez zbytečného prodlení žadatele k odstranění zjištěných nedostatků ve lhůtě do 30 kalendářních dní ode dne prokazatelného doručení Výzvy k odstranění nedostatků zjištěných při kontrole věcné správnosti žadateli.
3. Opravené anebo doplněné dokumenty je žadatel povinen doručit Fondu ve stanovené lhůtě.
4. Neodstraní-li žadatel ve stanovené lhůtě nedostatky, k jejichž odstranění byl Fondem vyzván, bude její další administrace ukončena, o čemž bude žadatel písemně informován. Žadatel je v tomto případě oprávněn podat Fondu námitku proti ukončení administrace žádosti. Vyřizování námitek se řídí pravidly uvedenými v článku 8 této Přílohy.
Článek 4:
Projednání a akceptace žádosti
1. Po provedení specifické kontroly žádostí dle článku 3 zašle Fond správci Programu pro informaci přehled žádostí s návrhy na poskytnutí podpory včetně její výše.
2. Fond předloží žádosti Radě Fondu k projednání, a to včetně maximální výše podpory pro jednotlivé žádosti.
3. Na základě doporučení Rady Fondu provede Fond akceptaci či neakceptaci žádosti. O akceptaci žádosti informuje Fond písemně žadatele prostřednictvím akceptačního dopisu. Akceptační dopis obsahuje podmínky pro poskytnutí podpory a stanoví termín pro doložení dokumentů pro vydání Registrace a rozhodnutí respektive Registrace a stanovení výdajů. V případě neakceptace žádosti zašle Fond žadateli dopis s informací o neakceptaci a ukončení administrace žádosti včetně odůvodnění.
4. V případě žádostí podaných před zahájením realizace nebo v jejím průběhu je termín pro doložení dokumentů vyžadovaných pro vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů stanoven následovně (nestanoví-li Výzva k podávání žádostí jinak):
a) 18 měsíců v oblasti podpory A,
b) 24 měsíců v oblasti podpory B,
c) 9 měsíců v oblasti podpory C,
ode dne akceptace žádosti. V případě žádosti kombinující opatření z více oblastí podpory je stanoven jednotný termín pro doložení dokumentů vyžadovaných pro vydání Registrace a rozhodnutí, respektive Registrace a stanovení výdajů, a to podle oblasti podpory s nejdelší lhůtou.
5. V případě neakceptace žádosti je žadatel oprávněn podat proti neakceptaci žádosti námitku. Vyřizování námitek se řídí pravidly uvedenými v článku 8 této Přílohy.
6. Akceptační dopis dle bodu 3. se nezasílá v případě žádostí podaných po dokončení realizace. V takovém případě provede Fond ihned po akceptaci žádosti závěrečné vyhodnocení žádosti dle článku 5 této Přílohy.
Článek 5:
Závěrečné vyhodnocení žádosti
1. Před vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů musí žadatel doložit doklady stanovené v Příloze č. II/7, které prokáží řádnou realizaci podporovaných opatření dle Fondem odsouhlaseného odborného posudku.
2. U žádostí podaných před nebo v průběhu realizace musí žadatel dokumenty dle bodu 1 dodat nejpozději do uplynutí lhůty stanovené v akceptačním dopise.
3. Fond provede kontrolu dokumentů prokazujících dokončení realizace podporovaných opatření ve vztahu ke splnění podmínek Programu, Výzvy k podávání žádostí a souladu s akceptovanou žádostí o podporu.
4. Zjistí-li Fond při kontrole dokumentů prokazujících dokončení realizace podporovaných opatření nedostatky, vyzve žadatele k jejich odstranění ve lhůtě do 30 kalendářních dní ode dne prokazatelného doručení Výzvy k odstranění nedostatků zjištěných při kontrole dokumentů prokazujících dokončení realizace podporovaných opatření žadateli. Opravené anebo doplněné dokumenty je žadatel povinen doručit Fondu ve stanovené lhůtě.
5. Neodstraní-li žadatel nedostatky ve stanovené lhůtě, bude administrace žádosti ukončena o čemž bude žadatel písemně informován. Žadatel je v tomto případě oprávněn podat Fondu námitku proti ukončení administrace žádosti. Vyřizování námitek se řídí pravidly uvedenými v článku 8 této Přílohy.
6. Výsledek závěrečného posouzení žádosti předá Fond správci Programu, který na jeho základě rozhodne o vydání Registrace a rozhodnutí, respektive Registrace a stanovení výdajů nebo žádost zamítne.
7. O zamítnutí žádosti bude žadatel Fondem písemně informován včetně věcného odůvodnění. Žadatel je oprávněn podat správci Programu prostřednictvím Fondu námitku proti zamítnutí žádosti. Vyřizování námitek se řídí pravidly uvedenými v článku 8 této Přílohy.
Článek 6:
Registrace akce a rozhodnutí / Registrace a stanovení výdajů
1. U žádostí, u kterých nejsou v průběhu závěrečného vyhodnocení žádosti dle článku 5 zjištěny nedostatky, vydá správce Programu Registraci a rozhodnutí nebo Registraci a stanovení výdajů, a to v souladu s vyhl. č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, ve znění pozdějších předpisů.
2. Výplata podpory proběhne nejpozději do 90 dní ode dne vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů.
3. Podpora je vyplácena výhradně v Kč, a to tuzemským bezhotovostním převodem na účet žadatele uvedený v Registraci a rozhodnutí nebo v Registraci a stanovení výdajů.
Článek 7:
Závěrečné vyhodnocení akce
1. Závěrečné vyhodnocení akce bude provedeno na základě závěrečného vyhodnocení žádosti dle článku 5 a v souladu s vyhl. č. 560/2006 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku, ve znění pozdějších předpisů, a to na předepsaném formuláři. Za provedení závěrečného vyhodnocení akce odpovídá správce Programu.
Článek 8:
Námitky
1. Žadatel je oprávněn, v případě ukončení administrace žádosti o podporu, podat Fondu námitky.
2. Námitky žadatel podává Fondu výhradně v listinné podobě, a to vždy nejpozději ve lhůtě 15 kalendářních dní ode dne prokazatelného doručení oznámení o ukončení administrace žádosti žadateli. Na později podané námitky nebude brán zřetel.
3. Lhůta pro podání námitek dle bodu 2. se v případě zrušení evidence pro nedodání žádosti a jejích příloh ve stanovené lhůtě zkracuje na 5 kalendářních dní ode dne prokazatelného doručení oznámení o ukončení administrace žádosti žadateli.
4. O výsledku šetření námitky je žadatel Fondem písemně informován do 60 kalendářních dní ode dne doručení námitky na Fond.
Článek 9:
Počítání lhůt
1. Počátek lhůty:
a. běh lhůty začíná následující kalendářní den po dni, kdy došlo ke skutečnosti určující počátek lhůty (např. prokazatelnému doručení písemnosti).
2. Konec lhůty:
a. je-li lhůta určena počtem týdnů, měsíců nebo let končí lhůta uplynutím toho dne, který se se svým označením shoduje se dnem, kdy došlo ke skutečnosti určující počátek lhůty (např. prokazatelnému doručení písemnosti). Není-li v daném měsíci takový den, končí lhůta posledním dnem daného měsíce;
b. Připadne-li konec lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejbližší následující pracovní den.
3. Zachování lhůt - lhůta je zachována:
a. pokud je nejpozději v poslední den lhůty učiněno osobní podání na centrále Fondu (Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4) nebo na kterémkoliv krajském pracovišti Fondu;
b. v případě, že je nejpozději v poslední den lhůty podána držiteli poštovní licence poštovní zásilka adresovaná Fondu.
Článek 10:
Prodlužování lhůt
1. Procesní lhůty, vyjma lhůty pro doručení žádosti v listinné podobě ode dne uskutečnění elektronické evidence žádosti a lhůty pro podání námitky proti ukončení administrace Žádosti nebo zamítnutí Žádosti, mohou být na písemnou žádost žadatele prodlouženy, nebrání-li tomu další závazné lhůty a termíny Programu.
2. Žádost o prodloužení lhůty musí být podána nejpozději poslední den stanovené lhůty. Na později podané žádosti o prodloužení nebude brán zřetel.
3. Fond posoudí důvody a možnosti pro prodloužení lhůty a rozhodne o jejím případném prodloužení.
4. O výsledku posouzení žádosti o prodloužení lhůty je žadatel informován.
Příloha č. II/6
Článek 1:
Dokumenty vyžadované při podání žádosti
1. Veškeré dokumenty jsou Fondu předkládány v listinné podobě v jednom vyhotovení, a to v originále nebo úředně ověřené kopii, není-li stanoveno jinak.
2. V případě, že jsou doklady předkládány v jiném jazyce než českém nebo slovenském, je žadatel povinen doložit také jejich úřední překlad.
3. Pokud žadatel podává žádost po ukončení realizace podporovaného opatření, dokládá spolu s žádostí současně dokumenty uvedené v Příloze č. II/7.
Žádosti v oblasti A, B, C:
1. Formulář žádosti o podporu - výtisk formuláře z elektronického systému opatřený vlastnoručním podpisem žadatele.
2. Doklad o projednání stavebního záměru s místně příslušným stavebním úřadem - (nepředkládá se u podoblasti podpory C.2 s výjimkou instalace tepelných čerpadel typu voda - voda /C.2.5/ a tepelných čerpadel země - voda /C.2.6/), rozsah projednaného (resp. projednávaného) stavebního záměru musí odpovídat oblasti podpory a opatřením, které žadatel uvádí v odborném posudku. Dokladem o projednání se pro potřeby Programu rozumí např. stanovisko stavebního úřadu, stavební povolení, souhlas s provedením ohlášené stavby, oznámení o zahájení stavebního řízení, stavebním úřadem potvrzená kopie formuláře „Ohlášení stavby“, potvrzený zápis z ústního jednání mezi žadatelem (nebo jím zplnomocněnou osobou) a příslušným stavebním úřadem.
3. Výpis z katastru nemovitosti - ne starší 90 dní; v případě žádosti z oblasti podpory B nebo z podoblasti podpory C.3, které jsou podávané před dokončením rodinného domu, předloží žadatel výpis z katastru nemovitostí k pozemku, na kterém má být stavba realizována, nebo k rozestavěné stavbě.
4. Doklad o právní subjektivitě - (pouze u právnických osob či fyzických osob podnikajících v oblasti poskytování bydlení, ne starší 90 dní), výpis z obchodního rejstříku, výpis z jiného registru, zřizovací listina apod. u právnických osob, živnostenský list u fyzických osob podnikajících v oblasti poskytování bydlení s IČ.
5. Plná moc s ověřenými podpisy zmocnitele i zmocněnce - pouze v případě, že je žadatel při vyřizování žádosti zastupován třetí osobou.
6. Souhlasné prohlášení spoluvlastníků - pouze v případě, že žadatel není jediným vlastníkem předmětné nemovitosti zapsaným v listu vlastnictví; podpisy na souhlasném prohlášení spoluvlastníků musí být úředně ověřeny.
7. Odborný posudek - dle specifikace Přílohy č. II/8; předkládá se v listinné podobě a také elektronicky na disku CD nebo DVD ve formátu PDF.
8. Průkaz energetické náročnosti budovy (pouze pro žádosti z oblasti podpory A, B) - zpracovaný dle vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.
9. Krycí list technických parametrů - vyhotovený a autorizovaný zpracovatelem energetického posudku.
10. Dokumenty k veřejné podpoře - pouze jsou-li naplněny znaky veřejné podpory.
11. Doklad o vlastnictví bankovního účtu - doklad či kopie dokladu, ze kterého je patrné, že daný bankovní účet, na který bude podpora poukázána, je ve vlastnictví žadatele. Bankovní účet musí být veden přímo na jméno žadatele, pro potřeby Programu nelze akceptovat pouhé dispoziční právo k bankovnímu účtu vlastněnému jinou osobou.
Příloha č. II/7
Článek 1:
Dokumenty vyžadované k vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů
1. Před vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů musí žadatel prokázat, že realizace opatření, na která žádal podporu, byla řádně dokončena v souladu s žádostí, Krycím listem technických parametrů a odborným posudkem.
2. V případě žádostí podaných před dokončením nebo v průběhu realizace předkládá žadatel Fondu dokumenty prokazující ukončení realizace podporovaných opatření nejpozději do data konce lhůty stanovené v akceptačním dopise. V případě žádostí podaných po ukončení realizace předkládá žadatel Fondu dokumenty prokazující ukončení realizace podporovaných opatření současně s dokumenty vyžadovanými při podání žádosti.
3. Dokumenty se předkládají v listinné podobě v jednom vyhotovení, a to v originále nebo úředně ověřené kopii, není-li stanoveno jinak.
4. V případě, že jsou doklady předkládány v jiném jazyce než českém nebo slovenském, je žadatel povinen doložit také jejich úřední překlad.
Žádosti v oblasti A, B, C:
1. Soupis faktur - soupis všech faktur souvisejících s realizací podporovaných opatření, které žadatel předkládá.
2. Faktury (včetně zálohových) za realizaci podporovaného opatření - faktury musí splňovat zákonné náležitosti, musí být vystaveny výhradně na jméno žadatele a musí obsahovat jednoznačné označení nemovitosti, ke které se vztahují.
3. Faktury (včetně zálohových) za zhotovení odborného posudku nebo jeho části, za provedení odborného technického dozoru nebo za provedení měření průvzdušnosti obálky budovy (pokud žadatel žádá v příslušné podoblasti podpory) - faktury musí splňovat zákonné náležitosti, musí být vystaveny výhradně na jméno žadatele a musí obsahovat jednoznačné označení nemovitosti, ke které se vztahuje.
4. Doklad o ukončení realizace - v závislosti na typu provedeného opatření jde o předávací protokol nebo o protokol o uvedení zařízení do trvalého provozu. Předávací protokol nebo protokol o uvedení do trvalého provozu musí obsahovat jednoznačnou identifikaci nemovitosti, která je předmětem žádosti, identifikaci žadatele a dodavatele, identifikaci předávané dodávky nebo díla, datum předání, podpisy obou stran. V případě, že realizace opatření probíhala v režimu stavebního povolení, resp. souhlasu s provedením ohlášeného stavebního záměru dle stavebního zákona, musí žadatel doložit kolaudační souhlas, resp. písemné potvrzení příslušného stavebního úřadu o tom, že žadatel oznámil svůj záměr zahájit užívání stavby a že příslušný stavební úřad užívání stavby nezakázal.
5. Potvrzení o úhradě - výpis z bankovního účtu, potvrzení o provedení platby nebo jiný doklad jednoznačně prokazující uskutečnění platby (bezhotovostní platby) nebo pokladní příjmový doklad (hotovostní platby). Výše platby uskutečněné v hotovosti nesmí překročit limit stanovený zákonem č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.
6. Soupis provedených prací nebo položkový rozpočet vystavený dodavatelem - k jednotlivým fakturám nebo souhrnně. Soupis provedených prací nebo položkový rozpočet musí obsahovat zejména rozdělení výdajů na způsobilé a nezpůsobilé (viz Příloha č. II/9), identifikaci použitých výrobků a materiálů včetně případných kódů ze Seznamu výrobků a technologií (viz Přílohy č. III), množstevní jednotku, množství, jednotkovou cenu a celkovou cenu.
7. Závěrečná zpráva odborného technického dozoru - pouze pro oblast podpory A.
8. Dokumenty k veřejné podpoře - pouze jsou-li naplněny znaky veřejné podpory.
9. Výpis z katastru nemovitostí k novostavbě - pouze u žádostí v oblasti podpory B nebo podoblasti podpory C.3, které byly podány před dokončením rodinného domu, ne starší 90 dní, se zapsanou nemovitostí včetně čísla popisného.
10. Protokol o měření průvzdušnosti obálky budovy (blower door test) - pouze u žádostí oblasti podpory B a podoblasti podpory C.4; protokol musí být vypracován dle vzoru zveřejněného na internetových stránkách Programu a musí být vystaven osobou zapsanou v Seznamu odborných dodavatelů.
11. Aktualizovaný krycí list technických parametrů včetně doložení parametrů použitých materiálů a výrobků (pouze pokud nebyly všechny požadované údaje vyplněny či dodány již při podání žádosti) - krycí list technických parametrů doplněný o identifikaci dodavatelů, kteří se podíleli na realizaci podporovaných opatření, a o konkrétní typy materiálů a výrobků, které byly při realizaci použity včetně kódů ze Seznamu výrobků a technologií. Parametry použitých materiálů a výrobků musí splňovat alespoň specifikace uvedené ve schváleném odborném posudku.
Příloha č. II/8
Odborný posudek - Prokazování splnění energetických a environmentálních požadavků podporovaného opatření
Článek 1:
Základní podmínky
1. K žádosti o poskytnutí dotace se přikládá odborný posudek, z něhož je patrný rozsah a způsob provedení podporovaného opatření, a také to, že toto opatření splňuje podmínky stanovené Programem. Odborný posudek je zároveň podkladem pro výpočet podpory.
2. Odborný posudek je nutné předložit vždy, a to bez ohledu na stanovisko příslušného stavebního úřadu, tj. i v případě, že stavební úprava nevyžaduje ani ohlášení stavebního záměru, ani stavební povolení.
3. Odborný posudek se předkládá elektronicky na disku CD nebo DVD ve formátu PDF a také v jednom vyhotovení v listinné podobě.
Článek 2:
Minimální rozsah odborného posudku pro oblast podpory A
A. Projektová dokumentace pro oblast podpory A
Projektová dokumentace musí být řádně provedena osobou autorizovanou podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a inženýrů a techniků činných ve výstavbě ve znění pozdějších předpisů a to dle vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů a bude obsahovat minimálně tyto body:
1. Průvodní zprávu v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5 a bude obsahovat minimálně tyto body:
a. Identifikační údaje obsahující
- údaje o stavbě - název stavby, místo stavby (adresa, čísla popisná, katastrální území, parcelní čísla), předmět dokumentace,
- údaje o stavebníkovi - jméno, příjmení a místo trvalého pobytu (fyzická osoba) nebo jméno, příjmení, obchodní firma, IČ, bylo-li přiděleno, místo podnikání (fyzická osoba podnikající) nebo obchodní firma nebo název, IČ, bylo-li přiděleno, adresa sídla (právnická osoba),
- údaje o zpracovateli projektové dokumentace - jméno, příjmení, obchodní firma, IČ, bylo-li přiděleno, místo podnikání (fyzická osoba podnikající) nebo obchodní firma nebo název, IČ, bylo-li přiděleno, adresa sídla (právnická osoba), jméno a příjmení hlavního projektanta včetně čísla, pod kterým je zapsán v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou architektů nebo Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jeho autorizace, jména a příjmení projektantů jednotlivých částí společné dokumentace včetně čísla, pod kterým jsou zapsáni v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou architektů nebo Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jejich autorizace.
b. Seznam vstupních podkladů
c. Údaje o území
- rozsah řešeného území,
- údaje o ochraně území podle jiných právních předpisů (památková rezervace, památková zóna, zvláště chráněné území, záplavové území apod.).
d. Údaje o stavbě
- účel užívání stavby,
- trvalá nebo dočasná stavba,
- údaje o ochraně stavby podle jiných právních předpisů (kulturní památka apod.),
- navrhované kapacity stavby (zastavěná plocha, užitná plocha, počet funkčních jednotek a jejich velikosti, počet uživatelů apod.).
2. Technickou zprávu v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D.1.1, písmena a) a bude obsahovat minimálně tyto body:
- architektonické, materiálové, dispoziční a provozní řešení; konstrukční a stavebně technické řešení a technické vlastnosti stavby,
- popis zajištění požadavků na bezpečnost a vlastnosti staveb podle vyhl. č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby ve znění pozdějších předpisů (např. požadavky na zajištění požadovaného větrání venkovním vzduchem dle ČSN EN 15 665 - Z1, denního osvětlení, atd.).
3. Výkresovou část ve dvou vyhotoveních, a to pro stávající stav a pro nový stav. U jednoduchých a přehledných případů se může změna realizovaného opatření zakreslit i do stávajícího stavu, ale musí být odlišena jinou barvou a to jak zakreslená konstrukce, tak kóty a popisy skladeb daných konstrukcí. Fondem budou akceptovány pouze čitelné výkresy. Výkresová část bude obsahovat:
a. Situaci stavby v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. C a bude obsahovat minimálně tyto body:
- měřítko 1 : 200 nebo 1 : 1 000, u rozsáhlých staveb 1 : 2 000 nebo 1 : 5 000, u změny stavby, která je kulturní památkou, u stavby v památkové rezervaci nebo v památkové zóně v měřítku 1 : 200,
- stávající a okolní stavby,
- hranice pozemků a řešeného území s parcelním číslem,
- orientaci světových stran,
- okótované odstupy okolních staveb a jejich výšky.
b. Půdorysy jednotlivých podlaží v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D.1.1 a budou obsahovat minimálně tyto body:
- měřítko 1:50. U rozsáhlejších staveb nad 100 m2 zastavěné plochy stavby lze použít menší měřítko 1:75, maximálně však 1:100. Stále však musí být vše dostatečně čitelné pro provedení kontroly,
- rozměrové kóty pro výpočet všech potřebných údajů vstupujících do výpočtů; zakreslení případných stínících prvků; popis účelu využití místností s plošnou výměrou, grafické rozlišení charakteristického materiálového řešení základních konstrukcí (legenda materiálů); popisové pole výkresu, orientaci světových stran (severka) a případné vysvětlivky.
c. Charakteristické řezy v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D.1.1 a budou obsahovat minimálně tyto body:
- měřítko shodné s půdorysy jednotlivých podlaží. Stále však musí být vše dostatečně čitelné pro provedení kontroly,
- základní konstrukční řešení, rozměrové kóty pro výpočet všech potřebných údajů vstupující do výpočtů, zakreslení případných stínících prvků, uvedení všech skladeb konstrukcí včetně popisového pole a případných vysvětlivek,
- řezová rovina pro zobrazení svislého řezu bude vedena základy stavby, schodištěm, otvorovými výplněmi, případnými přilehlými nevytápěnými prostory, atd.
d. Pohledy v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D.1.1 a budou obsahovat minimálně tyto body:
- měřítko shodné s půdorysy jednotlivých podlaží. Stále však musí být vše dostatečně čitelné pro provedení kontroly,
- pohledy s vyznačením základního výškového řešení, charakteristikou materiálů povrchů.
B. Energetický posudek pro oblast podpory A
Energetický posudek musí být řádně proveden energetickým specialistou (oprávněné osoby podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů), a to dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, a bude obsahovat dle §6 minimálně tyto body:
1. Titulní list
- obsahuje název předmětu energetického posudku, datum vypracování energetického posudku, jméno, popřípadě jména, a příjmení energetického specialisty, číslo oprávnění a evidenční číslo energetického posudku z evidence o provedených činnostech energetických specialistů.
2. Účel zpracování podle §9a zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.
3. Identifikační údaje
- údaje o vlastníkovi předmětu energetického posudku, kterými jsou u právnické osoby název nebo obchodní firma a sídlo, popřípadě adresa pro doručování, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a údaje o jejím statutárním orgánu, u fyzické osoby jméno, popřípadě jména, a příjmení, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a adresa trvalého bydliště,
- údaje o předmětu energetického posudku, kterými jsou název, adresa nebo umístění předmětu (popis okolní zástavby, obrázek situace s vyznačením dané budovy, typ objektu, počet obyvatel, počet bytů, apod.).
4. Stanovisko energetického specialisty oprávněného zpracovat energetický posudek obsahující pro účely Programu:
a. Průvodní zprávu
- podklady pro zpracování energetického posudku,
- popis stávajícího stavu budovy, konstrukcí obálky budovy, dispozičního uspořádání spolu s uvažováním vytápěného a nevytápěného prostoru, což bude doloženo schematickými obrázky půdorysů a řezů s vyznačením systémové hranice obálky budovy, a to včetně základního popisu systému vytápění, přípravy teplé vody (rozdělení dle jednotlivých zdrojů tepla) a větrání,
- popis navrhovaného stavu budovy, navržených opatření u jednotlivých konstrukcí; pokud se mění, tak dispoziční uspořádání spolu s uvažováním vytápěného a nevytápěného prostoru, což bude doloženo schematickými obrázky půdorysů a řezů s vyznačením systémové hranice obálky budovy, a to včetně základního popisu systému vytápění, přípravy teplé vody (rozdělení dle jednotlivých zdrojů tepla) a větrání,
- specifikace typů výrobků a materiálů navržených pro realizaci podporovaných opatření s uvedením všech technických parametrů vstupujících do výpočtu energetického hodnocení,
- závěr s výčtem a posouzením výsledků vzhledem ke všem požadovaným parametrům Programu.
b. Protokol výpočtů součinitelů prostupu tepla konstrukcí U [W.m-2.K-1] pro stávající a návrhový stav.
c. Protokol výpočtu průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem [W.m-2.K-1] pro stávající a návrhový stav a protokol výpočtu referenční hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla budovy Uem,R.
d. Protokol výpočtu měrné roční potřeby tepla na vytápění EA [kWh.m-2.rok-1] pro stávající a návrhový stav.
e. Výčet a výpočet energeticky vztažné plochy, celkové vnitřní plochy, objemů a ploch obálky budovy, které vstupují do výpočtu a které budou rozděleny na jednotlivé typy konstrukcí např. podle ČSN 73 0540-2, tab. 3.
5. Evidenční list energetického posudku dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, ve znění pozdějších předpisů.
6. Kopii dokladu o vydání oprávnění podle §10b zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, nebo kopii oprávnění osoby pro vykonávání této činnosti podle právního předpisu jiného členského státu Evropské unie.
Článek 3:
Minimální rozsah odborného posudku pro oblast podpory B
A. Projektová dokumentace pro oblast podpory B
Projektová dokumentace bude řádně provedená autorizovaným inženýrem, autorizovaným technikem nebo autorizovaným architektem (autorizované osoby podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů), a to dle vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů a bude obsahovat minimálně tyto body:
1. Průvodní zpráva v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. A.
2. Souhrnná technická zpráva v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. B.
3. Situační výkresy v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. C a znázorňující především orientaci stavby, sousední zástavbu (situace, vzdálenosti a výšky), markantní porosty stromů či terénní vyvýšeniny působící horizontální zastínění.
4. Dokumentace objektů a technických a technologických zařízení podle vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů, příloha č. 5, odst. D, kde:
- výkresová část bude provedena v jednotném měřítku 1:50. U rozsáhlejších staveb nad 100 m2 zastavěné plochy stavby lze použít menší měřítko 1:75, maximálně však 1:100. Stále však musí být vše dostatečně čitelné pro provedení kontroly,
- půdorysy budou standardně obsahovat jednoznačné rozměrové kóty pro všechny potřebné údaje vstupující do výpočtů, zakreslení případných stínících prvků, popis účelu využití místností s plošnou výměrou, grafického rozlišení charakteristického materiálového řešení základních konstrukcí (legenda materiálů); popisové pole výkresu, orientaci světových stran (severka) a případné vysvětlivky,
- řezy budou standardně obsahovat jednoznačné kótování pro všechny potřebné údaje vstupující do výpočtu, zakreslení případných stínících prvků, skladby všech konstrukcí, popisové pole výkresu a případné vysvětlivky. Řezová rovina pro zobrazení svislého řezu bude vedena základy stavby, schodištěm, otvorovými výplněmi, přilehlými nevytápěnými prostory, atd.,
- výkresy všech detailů na systémové hranici obálky budovy v měřítku 1:10 a větším obsahující popisové pole detailu (název, projektant, odkazová značka na označení detailu v půdoryse, nebo piktogram umístění na budově), zakreslení rozhraní všech materiálů a vrstev, grafické rozlišení materiálů, popis všech skladeb a materiálů s uvedením jejich tloušťky a případně jejich charakteristických vlastností, označením použitého výrobku, nebo je nutné uvést požadované vlastnosti použitého materiálu, okótování jednotlivých vrstev, vyznačení probíhající vzduchotěsné roviny. Minimální rozsah dokládaných detailů:
- nároží obvodové stěny
- napojení obvodové stěny u základu
- napojení obvodové stěny na plochou střechu (atika)
- napojení obvodové stěny na šikmou střechu (u pozednice)
- napojení štítové stěny na šikmou střechu
- napojení šikmé střechy na kleštiny (případně napojení šikmé střechy v hřebeni)
- ostění okna
- nadpraží okna
- parapet okna
- ostění dveří
- nadpraží dveří
- práh dveří
- technika prostředí staveb bude obsahovat minimálně body, které jsou pro jednotlivé systémy TZB uvedeny v minimálním rozsahu odborného posudku u oblastí podpory C.1 + C.2, C.3 a C.4 (v případě jiných systémů nebo zařízení lze minimální rozsah odvodit z minimálních rozsahů pro podporované systémy nebo zařízení).
B. Energetický posudek pro oblast podpory B
Energetický posudek musí být řádně proveden energetickým specialistou (oprávněné osoby podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů), a to dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku a bude obsahovat dle §6 minimálně tyto body:
1. Titulní list
- obsahuje název předmětu energetického posudku, datum vypracování energetického posudku, jméno, popřípadě jména, a příjmení energetického specialisty, číslo oprávnění a evidenční číslo energetického posudku z evidence o provedených činnostech energetických specialistů.
2. Účel zpracování podle §9a zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.
3. Identifikační údaje
- údaje o vlastníkovi předmětu energetického posudku, kterými jsou u právnické osoby název nebo obchodní firma a sídlo, popřípadě adresa pro doručování, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a údaje o jejím statutárním orgánu, u fyzické osoby jméno, popřípadě jména, a příjmení, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a adresa trvalého bydliště
- údaje o předmětu energetického posudku, kterými jsou název, adresa nebo umístění předmětu (popis okolní zástavby, obrázek situace s vyznačením dané budovy, typ objektu, počet obyvatel, počet bytů, apod.).
4. Stanovisko energetického specialisty oprávněného zpracovat energetický posudek obsahující pro účely Programu:
a. Průvodní zprávu
- podklady pro zpracování energetického posudku,
- popis budovy, stavebního systému, konstrukcí obálky budovy, dispoziční uspořádání spolu s uvažováním vytápěného a nevytápěného prostoru, což bude doloženo schematickými obrázky půdorysů a řezů s vyznačením systémové hranice obálky budovy,
- popis systému vytápění, ohřevu TV a větrání spolu s uvedením všech použitých systémů TZB,
- specifikace typů výrobků a materiálů (tepelně izolační materiály, výplně stavebních otvorů, systémy TZB) navržených pro výstavbu rodinného domu s uvedením všech technických parametrů vstupujících do výpočtu energetického hodnocení,
- popis způsobu stínění objektu proti letnímu přehřívání,
- závěr s výčtem a posouzením výsledků vzhledem ke všem požadovaným parametrům Programu.
b. Protokol výpočtů součinitelů prostupu tepla konstrukcí U [W.m-2.K-1].
c. Protokol výpočtu průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem [W.m-2.K-1] a protokol výpočtu referenční hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla budovy Uem,R.
d. Protokol výpočtu měrné roční potřeby tepla na vytápění EA [kWh.m-2.rok-1].
e. Protokol výpočtu měrné neobnovitelné primární energie EpN,A [kWh.m-2.rok-1].
f. Protokol výpočtu nejvyšší teploty vzduchu v pobytové místnosti θai,max [°C].
g. Výčet a výpočet energeticky vztažné plochy, celkové vnitřní plochy, objemů a ploch obálky budovy, které vstupují do výpočtu a které budou rozděleny na jednotlivé typy konstrukcí např. podle ČSN 73 0540-2, tab. 3.
5. Evidenční list energetického posudku dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, ve znění pozdějších předpisů.
6. Kopii dokladu o vydání oprávnění podle §10b zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů nebo kopii oprávnění osoby pro vykonávání této činnosti podle právního předpisu jiného členského státu Evropské unie.
Článek 4:
Minimální rozsah odborného posudku pro podoblasti podpory C.1 a C.2
A. Projektová dokumentace pro podoblasti podpory C.1 a C.2
Projektová dokumentace bude řádně provedená autorizovaným inženýrem nebo autorizovaným technikem (autorizované osoby podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů), a to dle vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů a bude obsahovat minimálně tyto body:
1. Technickou zprávu v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D a bude obsahovat minimálně tyto body:
- údaje o stavbě - název stavby, místo stavby (adresa, čísla popisná, katastrální území, parcelní čísla), předmět dokumentace,
- údaje o stavebníkovi - jméno, příjmení a místo trvalého pobytu (fyzická osoba) nebo jméno, příjmení, obchodní firma, IČ, bylo-li přiděleno, místo podnikání (fyzická osoba podnikající) nebo obchodní firma nebo název, IČ, bylo-li přiděleno, adresa sídla (právnická osoba),
- údaje o zpracovateli projektové dokumentace - jméno, příjmení, obchodní firma, IČ, bylo-li přiděleno, místo podnikání (fyzická osoba podnikající) nebo obchodní firma nebo název, IČ, bylo-li přiděleno, adresa sídla (právnická osoba), jméno a příjmení hlavního projektanta včetně čísla, pod kterým je zapsán v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jeho autorizace, jména a příjmení projektantů jednotlivých částí společné dokumentace včetně čísla, pod kterým jsou zapsáni v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou architektů nebo Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jejich autorizace,
- popis budovy, účelu užívání budovy, počtu bytových jednotek a osob, stávajícího systému vytápění a přípravy TV,
- uvedení bilance potřeby tepla na přípravu TV a návrhového tepelného výkonu budovy s uvedením příslušných norem, podle kterých byly hodnoty určeny,
- popis a návrh instalovaného zdroje, posouzení stávajících, nebo návrh nových zásobníků tepla, oběhových čerpadel a bezpečnostních prvků, umístění zdroje a uvedení výrobcem předepsaného paliva,
- popis napojení instalovaného zdroje na otopnou soustavu a na systém přípravy TV s uvedením teplotního spádu otopné soustavy,
- popis zařízení měření a regulace.
2. Výkresovou část v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D a bude obsahovat minimálně tyto body:
- půdorys se znázorněním umístění příslušného zdroje a napojení na stávající soustavu, popisovou legendou, nebo popisem u jednotlivých prvků a popisovým polem výkresu,
- schéma zapojení zdroje do systému vytápění a ohřevu TV i se zakreslením regulačních a pojistných prvků, napojení na stávající rozvody studené, teplé a cirkulační vody, popisovou legendou, nebo popisem u jednotlivých prvků, uvedením teplotního spádu otopné soustavy a popisovým polem výkresu.
B. Energetický posudek pro podoblast podpory C.1 a C.2
Při současném podání žádostí o podporu v oblasti A a C.1 je možné doložit jeden energetický posudek pro oblast podpory A, který bude doplněn o níže uvedené specifické body pro oblast podpory C.1.
Energetický posudek musí být řádně proveden energetickým specialistou (oprávněné osoby podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů), a to dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, a bude obsahovat dle §6 minimálně tyto body:
1. Titulní list
- obsahuje název předmětu energetického posudku, datum vypracování energetického posudku, jméno, popřípadě jména, a příjmení energetického specialisty, číslo oprávnění a evidenční číslo energetického posudku z evidence o provedených činnostech energetických specialistů.
2. Účel zpracování podle §9a zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.
3. Identifikační údaje
- údaje o vlastníkovi předmětu energetického posudku, kterými jsou u právnické osoby název nebo obchodní firma a sídlo, popřípadě adresa pro doručování, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a údaje o jejím statutárním orgánu, u fyzické osoby jméno, popřípadě jména, a příjmení, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a adresa trvalého bydliště,
- údaje o předmětu energetického posudku, kterými jsou název, adresa nebo umístění předmětu (popis okolní zástavby, obrázek situace s vyznačením dané budovy, typ objektu, počet obyvatel, počet bytů, apod.).
4. Stanovisko energetického specialisty oprávněného zpracovat energetický posudek obsahující pro účely Programu:
a. Průvodní zprávu
- podklady pro zpracování energetického posudku,
- základní popis stávajícího stavu budovy, dispozičního uspořádání spolu s uvažováním vytápěného a nevytápěného prostoru, což bude doloženo schematickými obrázky půdorysů a řezů s vyznačením systémové hranice obálky budovy, a to včetně základního popisu systému vytápění a přípravy teplé vody (rozdělení dle jednotlivých zdrojů tepla),
- základní popis navržených opatření, nového systému vytápění a přípravy teplé vody (rozdělení dle jednotlivých zdrojů tepla),
- specifikace typů výrobků navržených pro realizaci podporovaných opatření s uvedením základních technických parametrů,
- závěr s výčtem a posouzením výsledků vzhledem ke všem požadovaným parametrům Programu.
b. Protokol výpočtů součinitelů prostupu tepla konstrukcí U [W.m-2.K-1] pro stávající a návrhový stav.
c. Protokol výpočtu měrné roční potřeby tepla na vytápění EA [kWh.m-2.rok-1] pro stávající a návrhový stav.
d. Výčet a výpočet energeticky vztažné plochy, celkové vnitřní plochy, objemů a ploch obálky budovy, které vstupují do výpočtu a které budou rozděleny na jednotlivé typy konstrukcí např. podle ČSN 73 0540-2, tab. 3.
5. Evidenční list energetického posudku dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, ve znění pozdějších předpisů.
6. Kopii dokladu o vydání oprávnění podle §10b zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů nebo kopii oprávnění osoby pro vykonávání této činnosti podle právního předpisu jiného členského státu Evropské unie.
Článek 5:
Minimální rozsah odborného posudku pro podoblast podpory C.3
A. Projektová dokumentace pro podoblast podpory C.3
Projektová dokumentace bude řádně provedená autorizovaným inženýrem nebo autorizovaným technikem (autorizované osoby podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a inženýrů a techniků činných ve výstavbě ve znění pozdějších předpisů), a to dle vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů a bude obsahovat minimálně tyto body:
1. Technickou zprávu v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D a bude obsahovat minimálně tyto body:
- údaje o stavbě - název stavby, místo stavby (adresa, čísla popisná, katastrální území, parcelní čísla), předmět dokumentace,
- údaje o stavebníkovi - jméno, příjmení a místo trvalého pobytu (fyzická osoba) nebo jméno, příjmení, obchodní firma, IČ, bylo-li přiděleno, místo podnikání (fyzická osoba podnikající) nebo obchodní firma nebo název, IČ, bylo-li přiděleno, adresa sídla (právnická osoba),
- údaje o zpracovateli projektové dokumentace - jméno, příjmení, obchodní firma, IČ, bylo-li přiděleno, místo podnikání (fyzická osoba podnikající) nebo obchodní firma nebo název, IČ, bylo-li přiděleno, adresa sídla (právnická osoba), jméno a příjmení hlavního projektanta včetně čísla, pod kterým je zapsán v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jeho autorizace, jména a příjmení projektantů jednotlivých částí společné dokumentace včetně čísla, pod kterým jsou zapsáni v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou architektů nebo Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jejich autorizace,
- popis budovy, účelu užívání budovy, počtu bytových jednotek, počtu osob, stávajícího systému přípravy TV a vytápění (pouze žádosti z podoblasti podpory C.3.2),
- popis instalovaného systému a jeho napojení na systém přípravy teplé vody a otopnou soustavu (pouze žádosti z podoblasti podpory C.3.2), způsobu vedení a izolace rozvodů,
- posouzení stávajících, nebo návrh nových zásobníku tepla, oběhových čerpadel a bezpečnostních prvků,
- popis zařízení měření a regulace.
2. Výkresovou část v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D a bude obsahovat minimálně tyto body:
- půdorys střechy nebo jiné konstrukce, na které bude systém umístěn, se znázorněním umístění solárně termických panelů, s uvedením jejich sklonu a orientace vůči světovým stranám, schematickým znázorněním rozvodů, kótováním, popisovou legendou, nebo popisem u jednotlivých prvků a popisovým polem výkresu,
- schéma zapojení zdroje do systému vytápění (je-li realizováno) a ohřevu TV i se zakreslením regulačních a pojistných prvků, napojení na stávající rozvody studené, teplé a cirkulační vody, popisovou legendou, nebo popisem u jednotlivých prvků a popisovým polem výkresu.
B. Energetický posudek pro podoblast podpory C.3
Při současném podání žádostí o podporu v oblasti A a C.3 je možné doložit jeden energetický posudek pro oblast podpory A, který bude doplněn o níže uvedené specifické body v podoblasti podpory C.3.
Energetický posudek musí být řádně proveden energetickým specialistou (oprávněné osoby podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů) a to dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, a bude obsahovat dle §6 minimálně tyto body:
1. Titulní list
- obsahuje název předmětu energetického posudku, datum vypracování energetického posudku, jméno, popřípadě jména, a příjmení energetického specialisty, číslo oprávnění a evidenční číslo energetického posudku z evidence o provedených činnostech energetických specialistů.
2. Účel zpracování podle §9a zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.
3. Identifikační údaje
- údaje o vlastníkovi předmětu energetického posudku, kterými jsou u právnické osoby název nebo obchodní firma a sídlo, popřípadě adresa pro doručování, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a údaje o jejím statutárním orgánu, u fyzické osoby jméno, popřípadě jména, a příjmení, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a adresa trvalého bydliště,
- údaje o předmětu energetického posudku, kterými jsou název, adresa nebo umístění předmětu (popis okolní zástavby, obrázek situace s vyznačením dané budovy, typ objektu, počet obyvatel, počet bytů, apod.).
4. Stanovisko energetického specialisty oprávněného zpracovat energetický posudek obsahující pro účely Programu:
a. Průvodní zprávu
- podklady pro zpracování energetického posudku,
- základní popis stávajícího stavu budovy, systému vytápění (rozdělení dle jednotlivých zdrojů tepla - pouze pro podoblast podpory C.3.2) a přípravy teplé vody (rozdělení dle jednotlivých zdrojů tepla),
- uvedení bilance potřeby tepla na přípravu teplé vody; návrhového tepelného výkonu nebo potřeby tepla na vytápění po jednotlivých měsících (pouze pro podoblast podpory C.3.2); s uvedením příslušných norem, podle kterých byly tyto hodnoty určeny,
- základní popis navržených opatření, nového systému přípravy teplé vody a vytápění (rozdělení dle jednotlivých zdrojů tepla),
- specifikace typů výrobků navržených pro realizaci podporovaných opatření s uvedením všech technických parametrů vstupujících do výpočtu energetického hodnocení,
- počet, popis umístění, orientace a sklonu solárních termických panelů, včetně případných zásobníků tepla,
- závěr s výčtem a posouzením výsledků vzhledem ke všem požadovaným parametrům Programu.
b. Výpočet solárních zisků systému včetně potřeby tepla pro přípravu TV a dosažení jejího pokrytí dle jednotné metodiky energetického hodnocení solárních systémů dle TNI 73 0302 s využitím klimatických dat dle TNI 73 0331. Výpočet se provede pomocí výpočtového nástroje uvedeného na stránkách Programu. Pokud nelze tuto zjednodušenou metodiku použít (například odklon solárních panelů od jihu je větší než 45°) může být splnění podmínek Programu doloženo kompletním protokolem ze specializovaného simulačního software.
5. Evidenční list energetického posudku dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, ve znění pozdějších předpisů.
6. Kopii dokladu o vydání oprávnění podle §10b zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů nebo kopii oprávnění osoby pro vykonávání této činnosti podle právního předpisu jiného členského státu Evropské unie.
Článek 6:
Minimální rozsah odborného posudku pro podoblast podpory C.4
A. Projektová dokumentace pro podoblast podpory C.4
Projektová dokumentace bude řádně provedená autorizovaným inženýrem nebo autorizovaným technikem (autorizované osoby podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a inženýrů a techniků činných ve výstavbě ve znění pozdějších předpisů), a to dle vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů a bude obsahovat minimálně tyto body:
1. Technickou zprávu v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D a bude obsahovat minimálně tyto body:
- údaje o stavbě - název stavby, místo stavby (adresa, čísla popisná, katastrální území, parcelní čísla), předmět dokumentace,
- údaje o stavebníkovi - jméno, příjmení a místo trvalého pobytu (fyzická osoba) nebo jméno, příjmení, obchodní firma, IČ, bylo-li přiděleno, místo podnikání (fyzická osoba podnikající) nebo obchodní firma nebo název, IČ, bylo-li přiděleno, adresa sídla (právnická osoba),
- údaje o zpracovateli projektové dokumentace - jméno, příjmení, obchodní firma, IČ, bylo-li přiděleno, místo podnikání (fyzická osoba podnikající) nebo obchodní firma nebo název, IČ, bylo-li přiděleno, adresa sídla (právnická osoba), jméno a příjmení hlavního projektanta včetně čísla, pod kterým je zapsán v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jeho autorizace, jména a příjmení projektantů jednotlivých částí společné dokumentace včetně čísla, pod kterým jsou zapsáni v evidenci autorizovaných osob vedené Českou komorou architektů nebo Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, s vyznačeným oborem, popřípadě specializací jejich autorizace,
- popis budovy, účelu užívání budovy, počtu bytových jednotek a osob, stávajícího systému vytápění a přípravy TV,
- popis a návrh instalované jednotky nuceného větrání, její funkce a způsob umístění,
- dimenzování intenzity větrání, nárazového větrání a objemových toků vzduchu pro jednotlivé místnosti v souladu s platnými normami. Při použití teplovzdušného vytápění navíc uvedení teploty topného vzduchu, tepelných ztrát místností a větráním, návrhové vnitřní teploty a místností, které jsou teplovzdušně vytápěny,
- popis provedení rozvodů a tlumení hluku,
- popis zařízení měření a regulace,
- závěr s posouzením splnění všech požadavků Programu.
2. Výkresovou část v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb ve znění pozdějších předpisů, přílohou č. 5, odst. D.1.4 a bude obsahovat minimálně tyto body:
Půdorysy jednotlivých podlaží se znázorněním umístění jednotky nuceného větrání, případného napojení na otopnou soustavu, schématu rozvodů přívodů a odvodů vzduchu a koncových prvků, vzduchového množství odváděného nebo přiváděného vzduchu v místnostech, tabulky místností, popisové legendy, nebo popisu u jednotlivých prvků a popisového pole výkresu.
B. Energetický posudek pro podoblast podpory C.4
Při současném podání žádostí o podporu v oblasti A a C.4 je možné doložit jeden energetický posudek pro oblast podpory A, který bude doplněn o níže uvedené specifické body v oblasti podpory C.4.
Energetický posudek musí být řádně proveden energetickým specialistou (oprávněné osoby podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů) a to dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, a bude obsahovat dle §6 minimálně tyto body:
1. Titulní list
- obsahuje název předmětu energetického posudku, datum vypracování energetického posudku, jméno, popřípadě jména, a příjmení energetického specialisty, číslo oprávnění a evidenční číslo energetického posudku z evidence o provedených činnostech energetických specialistů.
2. Účel zpracování podle §9a zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.
3. Identifikační údaje
- údaje o vlastníkovi předmětu energetického posudku, kterými jsou u právnické osoby název nebo obchodní firma a sídlo, popřípadě adresa pro doručování, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a údaje o jejím statutárním orgánu, u fyzické osoby jméno, popřípadě jména, a příjmení, identifikační číslo osoby, pokud bylo přiděleno, a adresa trvalého bydliště,
- údaje o předmětu energetického posudku, kterými jsou název, adresa nebo umístění předmětu (popis okolní zástavby, obrázek situace s vyznačením dané budovy, typ objektu, počet obyvatel, počet bytů, apod.).
4. Stanovisko energetického specialisty oprávněného zpracovat energetický posudek obsahující pro účely Programu:
c. Průvodní zprávu
- podklady pro zpracování energetického posudku,
- základní popis stávajícího stavu budovy včetně popisu systému (způsobu) větrání a předpokládaného stavu průvzdušnosti obálky budovy,
- základní popis navržených opatření, včetně případných opatření vedoucích ke zlepšení stavu průvzdušnosti obálky budovy,
- specifikace typů výrobků navržených pro realizaci podporovaných opatření s uvedením základních technických parametrů,
- závěr s výčtem a posouzením výsledků vzhledem ke všem požadovaným parametrům Programu.
5. Evidenční list energetického posudku dle vyhlášky č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, ve znění pozdějších předpisů.
6. Kopii dokladu o vydání oprávnění podle §10b zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů nebo kopii oprávnění osoby pro vykonávání této činnosti podle právního předpisu jiného členského státu Evropské unie.
Příloha č. II/9
Způsobilé výdaje
Článek 1:
Základní pravidla
1. Způsobilými výdaji jsou takové výdaje, které jsou přímo a výhradně spojeny s realizací podporovaných opatření splňujících podmínky Programu. Způsobilé výdaje musí být řádně doloženy dodavatelskou fakturou a soupisem provedených prací (nebo jiným průkazným dokumentem), jejichž náležitosti jsou popsány v Příloze č. II/7 a ze strany žadatele prokazatelně uhrazeny.
2. Způsobilé jsou pouze výdaje za dodávky nebo služby prokazatelně zahájené a provedené po rozhodném datu 1.1.2013. V případě, že je dodavatel plátcem DPH, musí být datum uskutečnění zdanitelného plnění po tomto datu (včetně). Neprokáže-li žadatel tuto skutečnost, bude výdaj považován za nezpůsobilý.
3. Daň z přidané hodnoty je způsobilým výdajem v případě, kdy žadatelem je fyzická osoba nepodnikající nebo jiná osoba, která není plátcem daně z přidané hodnoty. V ostatních případech je možné daň z přidané hodnoty zařadit mezi způsobilé výdaje pouze v případě, kdy žadatel, plátce daně z přidané hodnoty, nemůže uplatnit nárok na odpočet daně z přidané hodnoty na vstupu dle zákona č. 234/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.
Článek 2:
Způsobilé výdaje pro oblast podpory A
1. V této oblasti podpory jsou mezi způsobilé výdaje zahrnuty výdaje na materiál, výrobky, montáž a provedení podporovaných opatření.
2. Maximální měrné způsobilé výdaje jsou pro jednotlivé typy podporovaných opatření uvedeny v tabulce níže:

Podporované opatření

Maximální měrné způsobilé výdaje [Kč.m-2]

Zateplení obvodových stěn

1 500

Zateplení šikmé či ploché střechy

1 500

Zateplení podlahy na terénu

2 000

Výměna výplní stavebních otvorů

6 900

Ostatní konstrukce (stropy, konstrukce mezi vytápěným a nevytápěným prostorem,…)

600
3. Způsobilým výdajem jsou pouze výdaje na podporovaná opatření provedená na obálce budovy a výdaje, které jsou přímo a výhradně spojeny s realizací těchto opatření.
4. Mezi způsobilé výdaje nelze zařadit např. elektroinstalační práce, instalaci, úpravu či revizi systému ochrany proti škodlivým účinkům blesku, opravu, dodávku a montáž přídavných konstrukcí (např. zábradlí, sušáky na prádlo, anténní držáky a konzole apod.), vnější a vnitřní žaluzie nebo rolety, sítě proti hmyzu, vnitřní parapety, střešní krytina, podlahová krytina (dlažba, koberce, plovoucí podlahy) apod.
5. Způsobilými výdaji v podoblasti podpory A.4 jsou výdaje na zpracování odborného posudku, tj. projektové dokumentace a energetického posudku.
6. Způsobilými výdaji v podoblasti podpory A.5 jsou výdaje na zajištění odborného technického dozoru nad prováděním podporovaných opatření z podoblasti podpory A.1, A.2 nebo A.3.
Článek 3:
Způsobilé výdaje pro oblast podpory B
1. V této oblasti podpory jsou způsobilé všechny výdaje související s výstavbou objektu a to včetně systémů technického zařízení budovy, mezi které se řadí například systémy nuceného větrání se zpětným získáváním tepla, zařízení využívající obnovitelných zdrojů energie atd.
2. Mezi způsobilé výdaje nelze zařadit např. výdaje spojené s úpravou pozemku, stavbou oplocení, pořízením vnitřního vybavení rodinného domu a výdaje na samostatně stojící části domu (např. garáž).
3. Způsobilými výdaji v podoblasti podpory B.3 jsou výdaje na zpracování odborného posudku, tj. projektové dokumentace a energetického posudku, a také výdaje spojené s provedením měření průvzdušnosti obálky budovy včetně vyhotovení protokolu o měření.
Článek 4:
Způsobilé výdaje pro oblast podpory C
1. V této oblasti podpory jsou způsobilé všechny výdaje přímo související s dodávkou a montáží podporovaného opatření do budovy.
2. Způsobilými výdaji však nejsou výdaje spojené s úpravou otopné soustavy objektu (např. výměna či instalace radiátorů, výměna rozvodů topné vody s výjimkou zapojení zdroje v kotelně či technické místnosti).
3. V podoblasti podpory C.4 je způsobilým výdajem také měření průvzdušnosti obálky budovy včetně vyhotovení protokolu o měření.
4. Způsobilými výdaji v podoblasti podpory C.5 jsou výdaje na zpracování odborného posudku, tj. projektové dokumentace a energetického posudku.
Příloha č. II/10
Změny v žádostech o podporu
Článek 1:
Změny před vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů
A. Základní pravidla
1. Schválená výše podpory je maximální a v případě jakékoliv změny na žádost žadatele se její výše nezvyšuje.
2. Žádost o změnu podává žadatel nejpozději do doby předložení dokumentů prokazujících ukončení realizace podporovaných opatření.
3. Budou-li změny realizovány bez předchozího souhlasu Fondu a dojde-li v důsledku změny k nesplnění podmínek Programu, nebude podpora poskytnuta.
4. Žádost o změnu podává žadatel Fondu včetně všech relevantních dokladů v listinné podobě, a to v jednom vyhotovení ve formě originálu nebo úředně ověřené kopie, není-li stanoveno jinak.
5. Jsou-li změny v žádosti o podporu vyvolány změnou odborného posudku po zjištěních učiněných při dohlídce nebo veřejnosprávní kontrole, posoudí změny Fond a navrhne další postup.
6. Jiné než níže uvedené změny v již podané žádosti o poskytnutí podpory nejsou možné.
7. Pravidla uvedená níže se nevztahují na změny vyvolané nápravou pochybení vzniklých na straně Fondu.
B. Změna žadatele z důvodu převodu vlastnického práva k nemovitosti (mimo úmrtí žadatele)
1. Dojde-li k převodu vlastnických práv k nemovitosti po podání žádosti, ale ještě před vydáním Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů, je nový vlastník nemovitosti v případě zájmu o získání dotace povinen podat si novou žádost o poskytnutí podpory.
2. Původní vlastník nemovitosti přestává být oprávněným žadatelem a ztrácí nárok na získání podpory v rámci původní žádosti o podporu.
3. Využije-li nový vlastník nemovitosti možnosti podat si novou žádost, opatření realizovaná původním vlastníkem nejsou způsobilým výdajem.
C. Změna žadatele z důvodu úmrtí
1. Zemře-li fyzická osoba po podání žádosti o poskytnutí podpory, ale před vydáním Registrace a rozhodnutí a mají-li případní dědicové zájem o poskytnutí podpory, mohou Fond požádat o přistoupení do práv a povinností plynoucích z původní žádosti, a to za předpokladu, že bez zbytečného odkladu předloží Fondu doklady, ze kterých vyplývá, že jsou novými vlastníky podporované nemovitosti. Těmito doklady jsou:
- ověřená kopie úmrtního listu,
- ověřená kopie pravomocného usnesení o ukončení dědického řízení, ze kterého musí být patrné, že nemovitost, jež je předmětem podpory z Programu, byla předmětem dědického řízení,
- nový výpis z katastru nemovitostí pro danou nemovitost, ze kterého je patrné, že dědic je jejím novým vlastníkem a nové souhlasné prohlášení ostatních spoluvlastníků nemovitosti (jsou-li) dle výpisu z katastru nemovitostí,
- kopie smlouvy o vedení účtu (nebo výpis z účtu), který je veden na jméno nového žadatele a bude sloužit k vyplacení podpory.
D. Změna identifikačních a kontaktních údajů
1. Měnit lze zplnomocněného zástupce, příjmení žadatele (v případě sňatku apod.), adresu trvalého pobytu, kontaktní údaje a číslo bankovního účtu. Změny je nutné doložit příslušnými doklady:
- změna zplnomocněného zástupce - odvolání původní plné moci a případně nová plná moc
- změna příjmení - kopie občanského průkazu nebo např. oddací list
- změna adresy trvalého pobytu - kopie občanského průkazu
- změna kontaktních údajů (např. korespondenční adresy, telefonního a emailového kontaktu) - čestné prohlášení
- změna čísla bankovního účtu - kopie smlouvy o vedení bankovního účtu nebo kopie výpisu z bankovního účtu
E. Změny v odborném posudku
1. Měnit se mohou výrobky, opatření a hodnoty, které tyto změny vyvolají, a to pouze za předpokladu, že jsou dodržena následující pravidla:
Oblast podpory A, B
- změna odborného posudku je možná, splní-li podporovaná opatření i po realizaci této změny podmínky Programu určené pro danou oblast podpory,
- změny jsou možné na jakoukoliv jinou hladinu podpory (vyšší i nižší). V případě změny na vyšší hladinu podpory se původní maximální výše podpory nezvyšuje. V případě změny na nižší hladinu podpory se maximální výše podpory určí dle podmínek Programu pro skutečně dosaženou hladinu podpory.
Podoblast podpory C.1
- změna je možná při splnění všech Programem vyžadovaných parametrů, a to pouze v rámci již dříve zvolené podoblasti druhého řádu (nesmí dojít ke změně typu zdroje),
- v případě, že žadatel realizoval změnu zdroje neslučitelnou s podmínkami Programu v podoblasti podpory C.1, pak z důvodu vazby na oblast podpory A je žadatel povinen doložit, že původní neekologický zdroj vyměnil za kterýkoliv z podporovaných typů splňujících podmínky Programu. V opačném případě žadateli zaniká nárok na podporu i v oblasti podpory A.
Podoblast podpory C.2
- změna je možná při splnění všech Programem vyžadovaných parametrů, a to pouze v rámci již dříve zvolené podoblasti druhého řádu (nesmí dojít ke změně typu zdroje).
Podoblast podpory C.3
- změny jsou možné v rámci jednotlivých podoblastí podpory, pokud jsou splněny požadavky Programu,
- změna z podoblasti podpory C.3.1 na podoblast podpory C.3.2 je možná, maximální výše podpory se v tomto případě nezvyšuje.
Podoblast podpory C.4
- změny jsou možné za předpokladu, že i po změně jsou stále splněny podmínky Programu,
- z důvodu vazby na oblast podpory A se v případě změny postupuje také dle metodiky změn pro oblast podpory A.
Článek 2:
Změny po vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů a v průběhu doby udržitelnosti
A. Základní pravidla
1. Po celou dobu udržitelnosti je příjemce podpory povinen oznámit Fondu bez zbytečného odkladu každou změnu, která může ovlivnit účel poskytnuté podpory uvedený v Registraci a rozhodnutí nebo v Registraci a stanovení výdajů.
2. Po oznámení změny je Fond oprávněn vyžádat si další podklady, kterými příjemce podpory prokáže splnění podmínek Programu a skutečnost, že nepominul účel poskytnuté podpory.
B. Změna žadatele z důvodu převodu vlastnického práva k nemovitosti (mimo úmrtí žadatele)
1. V případě, že dojde k převodu vlastnických práv k nemovitosti po dobu udržitelnosti, je příjemce podpory povinen změnu oznámit Fondu.
2. Příjemce podpory musí v kupní smlouvě k nemovitosti zavázat nového majitele k plnění podmínek stanovených v Registraci a rozhodnutí nebo v Registraci a stanovení výdajů nebo za jejich plnění po dobu udržitelnosti odpovídá sám.
C. Změna žadatele z důvodu úmrtí
1. Zemře-li fyzická osoba po vydání Registrace a rozhodnutí, ale před vyplacením podpory na účet příjemce podpory, mohou dědicové projevit vůli k vydání opravné Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů za stejných podmínek, jaké jsou obsahem Registrace a rozhodnutí vydané zesnulému příjemci podpory. Na další postup se obdobně použijí pravidla uvedená v článku 1, odstavci C., a to včetně předkládaných dokladů.
D. Změna identifikačních a kontaktních údajů
1. Měnit lze příjmení žadatele (v případě sňatku apod.), adresu trvalého pobytu, kontaktní údaje anebo číslo bankovního účtu. Změny je nutné doložit příslušnými doklady:
- změna příjmení - kopie občanského průkazu nebo např. oddací list
- změna adresy trvalého pobytu - kopie občanského průkazu
- změna kontaktních údajů (např. korespondenční adresy, telefonního a emailového kontaktu) - čestné prohlášení
- změna čísla bankovního účtu - kopie smlouvy o vedení bankovního účtu nebo kopie výpisu z bankovního účtu.
E. Změny v odborném posudku
1. Změny v odborném posudku jsou možné za podmínek uvedených níže a při dodržení právních předpisů platných v době realizace změny.
Oblast podpory A, B
- změna odborného posudku je možná, splní-li po této změně žádost podmínky Programu určené pro danou podoblast podpory platné v době evidence žádosti o podporu
Podoblast podpory C.1 a C.2
- změna je možná při splnění všech Programem vyžadovaných parametrů platných v době evidence žádosti o podporu, a to pouze v rámci již dříve zvolené podoblasti druhého řádu (nesmí dojít ke změně typu zdroje)
Podoblast podpory C.3
- změny jsou možné v rámci jednotlivých podoblastí podpory, pokud jsou splněny požadavky Programu platné v době evidence žádosti o podporu
- nesmí dojít ke změně solárního termického systému pro přípravu teplé vody a přitápění na solární termický systém sloužící pouze k přípravě teplé vody
Podoblast podpory C.4
- změny jsou možné, pokud jsou splněny požadavky Programu platné v době evidence žádosti o podporu
Přílohy III Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 1/2014 o poskytování finančních prostředků z programu Nová zelená úsporám - Seznam výrobků a technologií a Seznam odborných dodavatelů
PŘÍLOHY III
Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 1/2014 o poskytování finančních
prostředků z programu Nová zelená úsporám
Seznam výrobků a technologií a Seznam odborných dodavatelů
Obsah:
Příloha č. III/1 SEZNAM VÝROBKŮ A TECHNOLOGIÍ
Článek 1: Definice a základní pravidla
Článek 2: Žádosti a jejich administrace
Článek 3: Požadované dokumenty
Článek 4: Listy výrobků a specifické požadavky
Příloha č. III/2 SEZNAM ODBORNÝCH DODAVATELŮ
Článek 1: Definice a základní pravidla
Článek 2: Žádosti a jejich administrace
Článek 3: Požadované dokumenty
SEZNAM VÝROBKŮ A TECHNOLOGIÍ
Definice a základní pravidla
1. Seznam výrobků a technologií (dále jen „SVT“) je seznam, který obsahuje výrobky, materiály a technologie (dále jen „výrobky“) splňující legislativní požadavky pro uvedení výrobku na trh České republiky a další Programem předepsané parametry (zejména technické).
2. SVT je spravovaný Fondem.
3. Účelem SVT je zajistit minimální standard kvality výrobků zapojených do Programu a poskytnout potenciálnímu žadateli efektivní nástroj pro vyhledání a porovnání parametrů jednotlivých výrobků.
4. Údaje SVT jsou volně dostupné prostřednictvím elektronického rozhraní na internetových stránkách Programu.
5. Žádný výrobek nebude do SVT zapsán automaticky. O provedení zápisu je nutné požádat.
6. Zápis do SVT je bezplatný.
7. Žádost o zápis do SVT může podat pouze výrobce, dovozce nebo zplnomocněný zástupce výrobce ve smyslu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011 ze dne 9. března 2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh a kterým se zrušuje Směrnice Rady č. 89/106/EHS a nebo ve smyslu zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a nařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky, ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. ze dne 13. července 2005 (dále jen „výrobce“).
8. SVT je otevřený pro všechny výrobce a jejich výrobky, které splňují předepsané podmínky Programu.
9. Fond je oprávněn kdykoliv v průběhu Programu změnit či stanovit nové požadavky pro zápis výrobku do SVT, a to zejména ve vztahu ke změnám v právních předpisech. V případě takovéto změny může Fond požadovat splnění nových požadavků i u výrobků, které již byly do SVT zapsány. Na doložení splnění aktualizovaných požadavků poskytne Fond výrobci přiměřenou lhůtu. Nedojde-li ve stanovené lhůtě k doložení splnění aktualizovaných požadavků, je Fond oprávněn zápis výrobku v SVT zrušit.
10. Výrobce je povinen udržovat záznam v SVT aktuální. Výrobce musí bez zbytečného odkladu informovat Fond o každé změně parametrů zapsaných v SVT. Pokud je změna takového charakteru, že výrobek po změně již nesplňuje podmínky pro zápis do SVT, je Fond oprávněn zápis v SVT zrušit.
11. Za správnost deklarovaných údajů, které Fond zapisuje do SVT, odpovídá výrobce.
12. Fond provádí kontrolu všech žádostí o zápis do SVT. U vybraného vzorku výrobků zapsaných do SVT bude provedena detailní kontrola s důrazem na prokázání správnosti výrobcem deklarovaných parametrů výrobků. V rámci této kontroly si Fond vyhrazuje právo vyžádat si od výrobce jakékoliv další relevantní podklady k danému výrobku k nahlédnutí, a to včetně zkušebních protokolů, z nichž byly deklarované parametry převzaty.
13. V případě podezření na hrubé porušení podmínek Programu je Fond oprávněn zadat provedení kontrolního posouzení výrobku v nezávislé akreditované zkušební laboratoři dle příslušných právních požadavků a norem platných pro daný typ výrobku. Bude-li porušení podmínek Programu prokázáno, bude zrušen zápis všech výrobků daného výrobce do SVT a veškeré výlohy spojené s kontrolním posouzením výrobku budou vymáhány po výrobci.
14. Všechna písemná i elektronická komunikace je směřována výhradně na kontaktní osobu, kterou si výrobce určil v žádosti o zápis do SVT.
15. Základní členění SVT dle druhu výrobku:
a. vnější tepelně izolační kompozitní systémy (ETICS),
b. tepelně izolační materiály,
c. stavební materiály se zlepšenými tepelně izolačními vlastnostmi
d. výplně stavebních otvorů (okna / střešní okna / vchodové dveře / balkonové dveře / ostatní),
e. kotle na biomasu,
f. krbová kamna s teplovodním výměníkem a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem,
g. tepelná čerpadla,
h. plynové kondenzační kotle,
i. solární termické kolektory,
j. jednotky nuceného větrání se zpětným získáváním tepla.
Žádosti a jejich administrace
1. Údaje, které se zapisují do SVT:
a. identifikační údaje výrobce,
b. identifikační údaje o akreditované osobě (certifikačním orgánu),
c. parametry výrobku (technické, ekologické…),
d. další údaje a informace.
Předložení žádosti a její administrace
1. Žádost o zápis do SVT nebo o provedení změny v zapsaných údajích podává výrobce elektronicky prostřednictvím rozhraní dostupného na internetových stránkách Programu. Po elektronickém podání žádosti je výrobce povinen doručit ve lhůtě 30 kalendářních dní žádost a podklady stanovené v článku 3 v listinné podobě Fondu, a to poštou nebo osobním podáním na podatelně Fondu na adrese: Státní fond životního prostředí ČR, Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4, v zásilce označené „NZÚ - SVT“.
2. Kontrolu žádosti a souvisejících podkladů provádí Fond. V případě zjištění nedostatků vyzve Fond výrobce k jejich odstranění. Postup opravného podání je stejný jako při podání žádosti. Administrace žádosti bude pozastavena do doby doručení řádného doplnění.
3. V případě, že výrobek nesplňuje podmínky pro zápis do SVT, bude administrace žádosti ukončena, o čemž bude výrobce vyrozuměn. Bude-li z tohoto důvodu ukončena administrace žádosti o provedení změny v zapsaných údajích, je Fond oprávněn zrušit původní zápis v SVT pro daný výrobek.
4. Žádosti jsou vyřizovány chronologicky dle data doručení listinných podkladů na Fond.
5. Je-li žádost o zápis do SVT úplná, bez nedostatků a výrobek splňuje podmínky Programu pro zápis do SVT, provede Fond zápis nebo změnu zapsaných údajů do SVT nejpozději do 30 kalendářních dní ode dne doručení listinných podkladů na Fond.
6. Nedoručí-li výrobce Fondu žádost včetně souvisejících podkladů v listinné podobě nejpozději do 30 kalendářních dní ode dne uskutečnění elektronického podání žádosti nebo neodstraní-li výrobce nedostatky, k jejichž odstranění byl Fondem vyzván prostřednictvím výzvy, nejpozději do 30 kalendářních dní ode dne zaslání výzvy, je Fond oprávněn ukončit další administraci takovéto žádosti. O tomto kroku Fond bezodkladně výrobce informuje.
Zrušení zápisu do SVT
1. Zápis výrobku může být zrušen:
a. na žádost výrobce,
b. po provedené kontrole, při níž bude zjištěno, že výrobce či výrobek nesplňují podmínky Programu,
c. pokud dojde ke změně v parametrech výrobku, po které již výrobek nesplňuje podmínky Programu,
d. pokud dojde ke změně podmínek pro zápis výrobku do SVT a výrobce ve stanoveném termínu nedoloží jejich splnění.
2. Zrušení zápisu výrobku v SVT nezbavuje výrobce odpovědnosti za případné škody vzniklé v době platnosti zápisu v SVT.
Zrušení zápisu v SVT na žádost výrobce
1. Žádost o zrušení zápisu do SVT může učinit výrobce kdykoliv po celou dobu trvání Programu. Žádost se podává prostřednictvím elektronického rozhraní dostupného na internetových stránkách Programu. Po elektronickém podání žádosti je výrobce povinen doručit Fondu do 30 dnů autorizovanou žádost o zrušení zápisu do SVT v listinné podobě, tj. oprávněnou osobou podepsaný listinný výstup z informačního systému.
2. Je-li žádost o zrušení zápisu v SVT bez nedostatků, provede Fond zrušení zápisu do 30 kalendářních dní ode dne doručení autorizované žádosti o zrušení zápisu. O zrušení zápisu je výrobce informován.
Zrušení zápisu v SVT z podnětu Fondu
1. Jsou-li naplněny důvody pro zrušení zápisu výrobku v SVT z podnětu Fondu, provede Fond zrušení zápisu, o čemž neprodleně písemně informuje výrobce. V takovém případě je výrobce oprávněn podat písemnou námitku proti zrušení zápisu do SVT, a to ve lhůtě do 15 kalendářních dní ode dne doručení informace o zrušení zápisu. Na námitky podané po této lhůtě nebude brán zřetel.
2. Námitky se podávají Fondu v listinné podobě poštou nebo osobním podáním na podatelnu Fondu na adresu: Státní fond životního prostředí ČR, Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4, zásilka musí být označena „NZÚ - SVT - NÁMITKA“.
3. Výrobce je Fondem informován o výsledku šetření námitky do 60 kalendářních dní ode dne jejího doručení Fondu.
Požadované dokumenty
1. Žádost a podklady se předávají v jednom vyhotovení ve formě originálu nebo úředně ověřené kopie, není-li stanoveno jinak.
2. Jsou-li některé písemnosti vyhotoveny v jiném než českém nebo slovenském jazyce, doloží výrobce také jejich úřední překlad.
3. Pro zápis do SVT jsou požadovány následující dokumenty:
Dokumenty vyžadované pouze při zápisu prvního výrobku do SVT nebo v případě změn dříve zapsaných údajů (registrace výrobce)
1. Formulář žádosti o zápis výrobce (elektronický formulář)
a. identifikační údaje žadatele o zápis do SVT (název subjektu, právní forma, adresa sídla, IČ, DIČ);
b. vztah mezi žadatelem o zápis do SVT a výrobcem (výrobce / dovozce / zplnomocněná osoba);
c. kontaktní údaje žadatele o zápis do SVT (korespondenční adresa, datová schránka, telefon, email, internetové stránky);
d. identifikační údaje výrobce (název subjektu, právní forma, adresa sídla, IČ, DIČ);
e. kontaktní údaje výrobce (korespondenční adresa, datová schránka, telefon, email, internetové stránky);
f. kontaktní osoba (korespondenční adresa, jméno a příjmení, telefon, email);
g. stručný popis výrobce;
h. čestná prohlášení (seznámení s podmínkami Programu, o zpracování osobních údajů, bezdlužnosti vůči ČR, insolvence, exekuce, že s ním není vedeno správní řízení za porušování zákonů týkajících se životního prostředí…);
i. zavedený systém managementu kvality dle souboru norem ČSN EN ISO 9000 (ano/ne);
j. zavedený systém environmentálního managementu dle ČSN EN ISO 14 001 (ano/ne);
k. zavedený systém EMAS dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1221/2009 (ano/ne).
2. Doklad o právní subjektivitě (např. výpis z obchodního rejstříku nebo výpis ze živnostenského rejstříku…), který není ke dni podání žádosti o zápis starší než 90 kalendářních dní.
3. Písemné pověření k jednání za výrobce (pouze v případě, že žádost podává zplnomocněný zástupce výrobce).
4. Plná moc (pouze v případě, že kontaktní osoba není oprávněna jednat za výrobce samostatně).
5. Certifikát systému managementu kvality (pouze pokud výrobce deklaruje, že má systém zaveden).
6. Certifikát systému environmentálního managementu (pouze pokud výrobce deklaruje, že má systém zaveden).
7. Certifikát EMAS (pouze pokud výrobce deklaruje, že má systém zaveden).
Dokumenty vyžadované při zápisu výrobku do SVT nebo v případě změn dříve zapsaných údajů
1. Formulář žádosti o zápis výrobku (elektronický formulář)
a. druh výrobku;
b. název výrobku;
c. typové označení výrobku;
d. místo výroby (stát, výrobní závod);
e. stručný popis výrobku (nesmí být v rozporu s platnými právními předpisy);
f. výrobek má zpracovánu Environmentální deklaraci o produktu (Environmental Product Declaration - EPD) dle ČSN EN ISO 14025:2006 (ano/ne).
2. List výrobku (elektronický formulář - viz Článek 4)
a. výčet technických parametrů;
b. čestné prohlášení výrobce, že deklarované parametry odpovídají skutečnosti a parametrům ověřeným v akreditované laboratoři (pokud byly ověřovány nebo byly převzaty z platných technických norem pro daný výrobek).
3. Dokumenty prokazující splnění podmínek pro uvedení výrobku na trh
a. vztahuje-li se na daný stavební výrobek harmonizovaná norma nebo je-li pro něj přijat evropský dokument pro posuzování nebo byl-li pro něj před dnem 1.7.2013 v souladu s čl. 11 Směrnice Rady 89/106/EHS zveřejněn pokyn pro evropské technické schválení (ETAG), předloží výrobce dokumenty prokazující dodržení podmínek pro uvádění výrobku na trh dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011 ze dne 9. března 2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh a kterým se zrušuje Směrnice Rady 89/106/EHS;
b. nevztahuje-li se na daný stavební výrobek harmonizovaná norma nebo není-li pro něj přijat evropský dokument pro posuzování nebo nebyl-li pro něj před dnem 1.7.2013 v souladu s čl. 11 Směrnice Rady 89/106/EHS zveřejněn pokyn pro evropské technické schválení (ETAG), předloží výrobce dokumenty prokazující dodržení podmínek pro uvádění výrobku na trh dle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a nařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky.
4. Dokumenty prokazující splnění podmínek Programu uvedených v Přílohách č. II
5. Návod na použití (obsluhu) výrobku
6. Environmentální deklarace o produktu (Environmental Product Declaration - EPD) zpracovaná dle ČSN EN ISO 14025:2006 (pouze pokud výrobce deklaruje, že je tato deklarace zpracována)
7. Další přílohy (nepovinné)
a. katalogový list výrobku;
b. další získané značky nebo certifikáty (např. Ekologicky šetrný výrobek, Modrý anděl, PHI…).
Listy výrobků a specifické požadavky
List výrobku se liší pro každý druh výrobku.
Seznam deklarovaných parametrů:
Vnější tepelně izolační kompozitní systémy1 (ETICS)
Povinné parametry
- určené použití podle materiálu podkladu
- určený způsob připevnění
- podíl hmoždinek na přenosu vnějšího zatížení2 (ano/ne)
- specifikace (skladba) ETICS; včetně tloušťky jednotlivých vrstev
lepicí hmota
typ tepelně izolačního materiálu
tepelně izolační materiál
hmoždinky2
stěrková hmota
výztužná síťovina
omítkovina s případným obkladem nebo dekorativním nátěrem
- deklarovaný součinitel tepelné vodivosti tepelně izolačního materiálu λD [W.m-1.K-1]; dle ČSN EN 13 163 pro EPS a dle ČSN EN 13 162 pro MW
- faktor difuzního odporu pro vodní páru tepelně izolačního materiálu μ[-]; dle ČSN EN 13 163 pro EPS a dle ČSN EN 13 162 pro MW a ČSN EN 12 086
- ekvivalentní difuzní tloušťka vnějšího souvrství ETICS nad tepelně izolačním materiálem sd [m]; dle ETAG 004, STO nebo výpočtem v souladu s ČSN EN 12 086
- reakce na oheň ETICS4; dle ČSN EN 13 501-1
- reakce na oheň tepelně izolačního materiálu4; dle ČSN EN 13 501-1
- index šíření plamene povrchové vrstvy ETICS4 iS [mm.min-1]; dle ČSN 73 0863
- bodový činitel prostupu tepla hmoždinky χ [W.K-1]; dle ETAG 004 nebo dle ČSN 73 0540-4, příloha B.7 (výpočtová metoda)
- průměrná hodnota odolnosti proti protažení na hmoždinku v ploše desky tepelně izolačního materiálu2 Rpanel [kN]; dle ETAG 004
- průměrná hodnota odolnosti proti protažení na hmoždinku ve spárách mezi deskami tepelně izolačního materiálu2 Rjoint [kN]; dle ETAG 004
- charakteristická únosnost hmoždinky v tahu2 NRK [kN]; dle ETAG 014
- průměrná hodnota odolnosti proti protažení hmoždinek přes výztuž v základní vrstvě ETICS2,3; dle ETAG 004
- tuhost talířku hmoždinky2,4 c [kN.mm-1]; dle ČSN 73 2902
- maximální délkové rozměry ETICS [m]; dle ETAG 004
Volitelné parametry:
- označení výrobku CE (ano/ne); nutno doložit
- ETICS je držitelem osvědčení Kvalitativní třídy A (ano/ne); nutno doložit
Poznámky:
1 vnější tepelně izolační kompozitní systémy z EPS a MW spojovaných s podkladem pomocí lepicí hmoty nebo pomocí lepicí hmoty a hmoždinek
2 pouze v případě, že je hmoždinka součástí ETICS a podílí se na přenosu vnějšího zatížení
3 pouze v případě osazení hmoždinek přes výztuž v základní vrstvě
4 připouští se deklarace, že daný parametr nebyl zkoušen
Tepelně izolační materiály
Povinné parametry:
- určené použití
- materiál výrobku
- rozsah tlouštěk
- deklarovaný součinitel tepelné vodivosti tepelně izolačního materiálu1 λD [W.m-1.K-1] stanovený dle ČSN EN 12667, ČSN EN 12939 a na základě příslušných technických norem dle použitého materiálu
- faktor difuzního odporu pro vodní páru tepelně izolačního materiálu μ [-]; dle ČSN EN 12 086 nebo dle příslušné výrobkové normy (dle typu materiálu)
- reakce na oheň tepelně izolačního materiálu2; dle ČSN EN 13 501-1
- index šíření plamene izolačního materiálu2 iS [mm.min-1]; dle ČSN 73 0863
Volitelné parametry:
- měrná tepelná kapacita; dle ČSN 73 0540
- tepelně izolační materiál je držitelem osvědčení komponenty Kvalitativní třídy A (ano/ne); nutno doložit
Poznámky:
1 pokud pro daný materiál neexistuje harmonizovaná norma, uvede výrobce tepelný odpor R [m2.K.W-1] pro danou skladbu (včetně popisu jednotlivých vrstev a okrajových podmínek měření)
2 připouští se deklarace, že daný parametr nebyl zkoušen
Tepelně izolační systémy (mimo ETICS)
- určené použití
- materiál výrobku
- skladba (včetně tlouštěk jednotlivých vrstev systému)
- deklarovaný součinitel tepelné vodivosti tepelně izolačního materiálu1 λD [W.m-1.K-1] stanovený dle ČSN EN 12667, ČSN EN 12939 a na základě příslušných technických norem dle použitého materiálu
- faktor difuzního odporu pro vodní páru tepelně izolačního materiálu μ [-]; dle ČSN EN 12 086 nebo dle příslušné výrobkové normy (dle typu materiálu)
- reakce na oheň tepelně izolačního materiálu1; dle ČSN EN 13 501-1
- index šíření plamene izolačního materiálu1 iS [mm.min-1]; dle ČSN 73 0863
Volitelné parametry:
- měrná tepelná kapacita; dle ČSN 73 0540
Poznámky:
1 připouští se deklarace, že daný parametr nebyl zkoušen
Stavební materiály se zlepšenými tepelně izolačními vlastnostmi
- určené použití
- materiál výrobku
- deklarovaný součinitel tepelné vodivosti tepelně izolačního materiálu1 λD [W.m-1.K-1] stanovený dle ČSN EN 12667, ČSN EN 12939 a na základě příslušných technických norem dle použitého materiálu
- faktor difuzního odporu pro vodní páru tepelně izolačního materiálu μ [-]; dle ČSN EN 12 086 nebo dle příslušné výrobkové normy (dle typu materiálu)
- reakce na oheň tepelně izolačního materiálu2; dle ČSN EN 13 501-1
- index šíření plamene izolačního materiálu2 iS [mm.min-1]; dle ČSN 73 0863
Volitelné parametry:
- měrná tepelná kapacita; dle ČSN 73 0540
Poznámky:
1 pokud pro daný materiál neexistuje harmonizovaná norma, uvede výrobce tepelný odpor R [m2.K.W-1] pro danou skladbu (včetně popisu jednotlivých vrstev a okrajových podmínek měření)
2 připouští se deklarace, že daný parametr nebyl zkoušen
Výplně stavebních otvorů - okna, střešní okna, vchodové dveře, balkonové dveře
Povinné parametry:
- určené použití
- součinitel prostupu tepla1 Uw [W.m-2.K-1]; dle ČSN EN ISO 12 567 (zkušební metoda) nebo dle ČSN EN ISO 10 077 (výpočtová metoda)
- rozměry zkoušené výplně [m]; dle ČSN EN 14 351-1
- materiál rámu
- stavební hloubka rámu [mm]
- okótovaný řez rámem (spodní profil, boční profil, horní profil)
- součinitel prostupu tepla rámu1 Uf [W.m-2.K-1]; dle ČSN EN 12 412-2 (zkušební metoda) nebo dle ČSN EN ISO 10 077 (výpočtová metoda)
- typ výplně
- součinitel prostupu tepla výplně Ug [W.m-2.K-1]; dle ČSN EN 674 (zkušební metoda) nebo dle ČSN EN 673 (výpočtová metoda)
- celkový činitel prostupu solární energie g [-]; dle ČSN EN 410
- činitel prostupu světla τv [-] dle ČSN EN 410
- typ distančního rámečku
- reakce na oheň2; dle ČSN EN 13 501-1
- třída průvzdušnosti dle ČSN EN 12 207
- třída vodotěsnosti dle ČSN EN 12 208
- třída odolnosti proti zatížení větrem dle ČSN EN 12 210
- vzduchová neprůzvučnost RW dle ČSN EN ISO 140-3 a ČSN EN ISO 717-1
Volitelné parametry:
- lineární činitel prostupu tepla ψg [W.m-1.K-1]; dle ČSN EN ISO 10 077
Poznámky:
1 parametr určen pro výplň s rozměrem dle ČSN EN 14 351-1
2 připouští se deklarace, že daný parametr nebyl zkoušen
Výplně stavebních otvorů - ostatní
Povinné parametry:
- určené použití
- celkový součinitel prostupu tepla výplně stavebního otvoru U [W.m-2.K-1]; dle ČSN EN ISO 12 567 (zkušební metoda) nebo dle ČSN EN ISO 10 077 (výpočtová metoda)
- rozměry zkoušené výplně stavebního otvoru [m]
- okótovaný řez výplně stavebního otvoru
Volitelné parametry (jsou-li pro daný typ výplně stavebního otvoru relevantní):
- reakce na oheň1; dle ČSN EN 13 501-1
- třída průvzdušnosti dle ČSN EN 12 207
- třída vodotěsnosti dle ČSN EN 12 208
- třída odolnosti proti zatížení větrem dle ČSN EN 12 210
- vzduchová neprůzvučnost RW dle ČSN EN ISO 140-3 a ČSN EN ISO 717-1
- součinitel prostupu tepla rámu Uf [W.m-2.K-1]; dle ČSN EN 12 412-2 (zkušební metoda) nebo dle ČSN EN ISO 10 077 (výpočtová metoda)
- součinitel prostupu tepla výplně Ug [W.m-2.K-1]; dle ČSN EN 674 (zkušební metoda) nebo dle ČSN EN 673 (výpočtová metoda)
- celkový činitel prostupu solární energie g [-]; dle ČSN EN 410
- činitel prostupu světla τv [-] dle ČSN EN 410
Poznámky:
1 připouští se deklarace, že daný parametr nebyl zkoušen
Kotle, krbová kamna s teplovodním výměníkem a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem na spalování biomasy
Povinné parametry:
- typ zdroje (kotel / krbová kamna s teplovodním výměníkem / uzavřená krbová vložka s teplovodním výměníkem)
- způsob dodávky paliva (ruční / samočinná)
- rozměry (mm)
- hmotnost (kg)
- předepsané palivo
- jmenovitý tepelný výkon [kW]
- jmenovitý tepelný příkon [kW]
- účinnost při jmenovitém tepelném výkonu [%]; dle ČSN EN 303-5, ČSN EN 13 240 nebo ČSN EN 13 229 (dle typu zdroje)
- mezní hodnoty emisí při jmenovitém výkonu; dle ČSN EN 303-5, ČSN EN 13 240 nebo ČSN EN 13 229 (dle typu zdroje)
CO [mg.m-3; mg.kWh]
TOC [mg.m-3; mg.kWh]
TZL [mg.m-3; mg.kWh]
- nejnižší částečný výkon [kW]; dle ČSN EN 303-5, ČSN EN 13 240 nebo ČSN EN 13 229 (dle typu zdroje)
- účinnost při nejnižším částečném tepelném výkonu1 [%]; dle ČSN EN 303-5, ČSN EN 13 240 nebo ČSN EN 13 229 (dle typu zdroje)
- mezní hodnoty emisí při nejnižším částečném výkonu1; dle ČSN EN 303-5, ČSN EN 13 240 nebo ČSN EN 13 229 (dle typu zdroje)
CO [mg.m-3; mg.kWh]
TOC [mg.m-3; mg.kWh]
TZL [mg.m-3; mg.kWh]
- emisní třída
- minimální objem akumulačního zásobníku
- průměrná spotřeba paliva [kg.h-1]
- doba hoření plné vsázky paliva při jmenovitém výkonu [h]
- objem vodní náplně [l]
- připojení k elektrické síti (počet fází, napětí, frekvence)
- maximální elektrický příkon [W]
- průměrný elektrický příkon při provozu [W]
- dochlazovací smyčka (ano / ne / volitelné příslušenství)
Volitelné parametry:
- připojovací nátrubky
- maximální provozní přetlak [MPa]
- průměr odtahového hrdla spalin [mm]
- minimální provozní tah komína [Pa]
- hladina akustického výkonu LW [dB(A)]
- výrobek je držitelem ekoznačky České republiky (Ekologicky šetrný výrobek)
(ano/ne); nutno doložit
Poznámky:
1 zadání hodnoty účinnosti a mezních hodnot emisí při nejnižším částečném výkonu je nutné doplnit nejpozději do 31.12.2014; výrobkům, u kterých k doplnění údajů ve stanoveném termínu nedojde, bude zrušen zápis do SVT
Tepelná čerpadla
Povinné parametry:
- systém tepelného čerpadla (vzduch-voda / voda-voda / země-voda / kombinovaný)
- typ jednotky1 (split / kompaktní)
- rozměry vnitřní jednotky [mm]
- hmotnost vnitřní jednotky [kg]
- rozměry vnější jednotky (je-li použita) [mm]
- hmotnost vnější jednotky (je-li použita) [mm]
- topný výkon2, 3 PH [kW]; dle ČSN EN 14 511
- topný faktor2, 3 COP [kWt.kWe-1]; dle ČSN EN 14 511
- maximální výstupní teplota topné vody [°C]
- typ kompresoru
- možnost regulace výkonu (ano/ne)
- způsob regulace výkonu
- připojení k elektrické síti - bez bivalentního zdroje (počet fází, napětí, frekvence)
- maximální elektrický příkon (bez bivalentního zdroje) [kW]
- integrovaný bivalentní zdroj (ano/ne)
- typ bivalentního zdroje
- maximální topný výkon bivalentního zdroje [kW]
- připojení bivalentního zdroje k elektrické síti (počet fází, napětí, frekvence)
- použité chladivo
- hmotnost chladiva [kg]
- integrovaná akumulační nádrž (ano/ne)
- objem integrované akumulační nádrže (je-li použita) [l]
- integrovaná příprava teplé vody (ano/ne)
- způsob přípravy teplé vody (není / průtočný / zásobníkový)
- objem integrovaného zásobníku teplé vody (je-li použit) [l]
Volitelné parametry:
- hladina akustického výkonu vnitřní jednotky (je-li použita) LW [dB(A)]; dle EN 12 102
- hladina akustického výkonu vnější jednotky (je-li použita) LW [dB(A)]; dle EN 12 102
- výrobek je držitelem značky kvality Q vydávané Asociací pro využití tepelných čerpadel (ano/ne); nutno doložit
Poznámky:
Zápis tepelných čerpadel do SVT je možný pouze za předpokladu, že deklarované parametry byly ověřeny v některé ze zkušebních laboratoří certifikovaných European heat pump association4 (EHPA).
Pro posouzení splnění podmínek Programu na minimální hodnotu COP se uvažuje výhradně hodnota COP zjištěná ve zkušební laboratoři a nepřipouští se tak zvýšení této hodnoty o toleranci.
1 pouze u systému vzduch - voda
2 při teplotní charakteristice A2/W35 (systém vzduch - voda); W10/W35 (systém voda - voda); B0/W35 (systém země - voda)
3 nejpozději do 31.12.2015 je výrobce povinen doplnit formou změny zápisu výrobku SVT i parametry při dalších teplotních charakteristikách, které umožní sezónní bilancování soustav s tepelnými čerpadly. Nebudou-li tyto parametry ve stanoveném termínu doplněny, je Fond oprávněn zápis výrobku zrušit
4 seznam registrovaných zkušebních laboratoří je k dispozici na internetových stránkách asociace: http://www.ehpa.org
Plynové kondenzační kotle
Povinné parametry:
- typ kotle (topný / kombinovaný / s vestavěným zásobníkem)
- provedení kotle (B / C)
- způsob regulace (zapnuto-vypnuto / stupňovitá / modulovaná)
- rozměry [mm]
- hmotnost [kg]
- maximální tepelný výkon1 [kW]
- minimální tepelný výkon1 [kW]
- rozsah tepelného výkonu pro ohřev teplé vody [kW] (pouze v případě kombinovaného kotle nebo kotle s vestavěným zásobníkem)
- účinnost při jmenovitém výkonu2 [%]
- účinnost při částečném výkonu3 [%]
- maximální hodnoty emisí CO [mg.kWh-1; mg.m-3]
- maximální hodnoty emisí NOx [mg.kWh-1; mg.m-3]
- splnění maximálních hodnot příměsí v kondenzátu dle požadavků Programu (ano/ne)
- objem vody ve výměníku tepla [l]
- objem integrovaného zásobníku teplé vody [l]
- elektrický příkon [W]
Nepovinné parametry:
- výrobek je držitelem ekoznačky České republiky (Ekologicky šetrný výrobek) (ano/ne); nutno doložit
- hladina akustického výkonu LW [dB(A)]
Poznámky:
1 pro TV/TR = 50/30 °C a TV/TR = 80/60 °C
2 poměr tepelného výkonu k tepelnému příkonu kotle pro střední teplotu vody 70 °C
3 poměr tepelného výkonu k tepelnému příkonu kotle při teplotě vratné vody 30 °C
Solární termické kolektory
Povinné parametry:
- typ kolektoru (plochý / vakuový trubicový)
- rozměry [mm]
- hmotnost [kg]
- celková (hrubá) plocha kolektoru AG [m2]
- plocha apertury kolektoru Aa [m2]
- počet trubic (pouze v případě vakuového trubicového kolektoru) [ks]
- účinnost kolektoru1 η0 [-]; dle ČSN EN 12 975
- účinnost kolektoru2 [-]
- jmenovitý výkon kolektoru3 [W]
- součinitel tepelné ztráty1 a1 [W.m-2.K-1]; dle ČSN EN 12 975
- součinitel tepelné ztráty1 a2 [W.m-2.K-2]; dle ČSN EN 12 975
- maximální provozní teplota [°C]
- klidová teplota4 [°C]
- maximální provozní přetlak [MPa]
Nepovinné parametry:
- vodní objem [l]
- doporučený objemový průtok [l.h-1]
- doporučený pracovní přetlak [MPa]
- pohltivost absorbéru α [-]
- emisivita absorbéru ε [-]
- selektivita absorbéru α / ε [-]
- průměr trubice (pouze v případě vakuového trubicového kolektoru) [mm]
- typ trubicového kolektoru (pouze v případě vakuového trubicového kolektoru) (tepelná trubice / přímý průtok kapaliny)
- typ absorbéru (pouze v případě vakuového trubicového kolektoru) (plochý / válcový)
- reflektor (pouze v případě vakuového trubicového kolektoru) (ano / ne)
- rozměry reflektoru (pouze v případě vakuového trubicového kolektoru s reflektorem) [mm]
Poznámky:
1 zkouška tepelného výkonu kolektoru dle ČSN EN 12 975
2 při podmínkách definovaných vyhláškou č. 441/2012 Sb., o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie; pro plochý kolektor:
rozdíl teplot mezi kapalinou v kolektoru a okolím (tm - te) = 30 K redukovaný slunečním ozářením G = 1000 W.m-2; pro vakuový trubicový kolektor: rozdíl teplot mezi kapalinou v kolektoru a okolím (tm - te) = 50 K redukovaný slunečním ozářením G = 1000 W.m-2
3 výkon kolektoru se stanoví v souladu s podmínkami European Solar Thermal Industry Federation (ESTIF); rozdíl teplot mezi kapalinou v kolektoru a okolím (tm - te) = 30 K a sluneční ozáření G = 1000 W.m-2
4 pro teplotu okolí te = 30 °C a sluneční ozáření G = 1000 W.m-2
Jednotky nuceného větrání se zpětným získáváním tepla
Povinné parametry
- typ jednotky (větrací / pro teplovzdušné vytápění)
- typ výměníku zpětného získávání tepla
- způsob montáže jednotky (podstropní / nástěnná / podlahová / svislá / univerzální)
- rozměry [mm]
- hmotnost [kg]
- účinnost zpětného získávání tepla1 [%]; dle ČSN EN 308
- závislost účinnosti zpětného získávání tepla při rovnosti hmotnostních průtoků vzduchu na přívodní a odvodní straně výměníku zpětného získávání tepla MP = MO bez kondenzace na objemovém průtoku vzduchu; v rozsahu daném příslušným zařízením; dle ČSN EN 308
- typ ventilátorů (a jejich regulace)
- příkon jednotky při provozu2 [W]
- příkon jednotky v režimu stand-by (bez připojených externích zařízení) [W]
- výkonová charakteristika jednotky, tj. závislost externího dopravního tlaku na objemovém průtoku vzduchu Δpext = f(V) pro celý rozsah výkonů
- příkonová charakteristika jednotky, tj. závislost příkonu jednotky na objemovém průtoku vzduchu a externím dopravním tlaku P = f(V, Δpext) pro celý rozsah výkonů
- hladina akustického výkonu2 LW [dB(A)]
- třída filtrace
Poznámky:
1 při rovnosti hmotnostních průtoků vzduchu na přívodní a odvodní straně výměníku zpětného získávání tepla MP = MO a objemovém průtoku vzduchu 100 m3.h-1 a 170 m3.h-1 bez uvažování kondenzace; minimální účinnost v obou bodech je 75 %
2 při rovnosti hmotnostních průtoků vzduchu na přívodní a odvodní straně výměníku zpětného získávání tepla MP = MO a objemovém průtoku vzduchu 100 m3.h-1 (při externím tlaku Δpext = 40 Pa) a 170 m3.h-1 (při externím tlaku Δpext = 115 Pa)
SEZNAM ODBORNÝCH DODAVATELŮ
Definice a základní pravidla
1. Seznam odborných dodavatelů (dále jen „SOD“) je seznam, který obsahuje dodavatelské, realizační a montážní firmy (dále jen „dodavatel“), které prokáží svoji odbornou způsobilost pro provádění prací při realizaci opatření podporovaných z Programu. SOD je spravovaný Fondem.
2. Účelem SOD je zajistit minimální standard kvality poskytovaných služeb ze strany dodavatelů zapojených do Programu a poskytnout potencionálnímu žadateli efektivní nástroj pro jejich vyhledání a porovnání.
3. Údaje v rámci SOD jsou volně dostupné prostřednictvím elektronického rozhraní na internetových stránkách Programu.
4. Žádný dodavatel nebude do SOD zapsán automaticky. O provedení zápisu je nutné požádat.
5. Zápis do SOD je bezplatný.
6. SOD je otevřený pro všechny dodavatele, kteří splňují předepsané podmínky Programu.
7. Dodavatel musí dodržovat základní etická pravidla a zásady dobré praxe, které se vztahují k oboru jeho činnosti.
8. Dodavatel se do SOD zapisuje pro konkrétní druh výrobku daného výrobce, od kterého získal osvědčení o zaškolení, s výjimkou segmentu tepelně izolačních materiálů, ve kterém bude zápis vázán pouze na typ tepelně izolačního materiálu.
9. Fond je oprávněn kdykoliv v průběhu Programu změnit či stanovit nové požadavky pro zápis dodavatele do SOD, a to zejména ve vztahu ke změnám v právních předpisech. V případě takovéto změny může Fond požadovat splnění nových požadavků i u dodavatelů, kteří již byli do SOD zapsáni. Na doložení splnění aktualizovaných požadavků poskytne Fond dodavateli přiměřenou lhůtu. Nedojde-li ve stanovené lhůtě k doložení splnění aktualizovaných požadavků, je Fond oprávněn zápis dodavatele v SOD zrušit.
10. Dodavatel je povinen udržovat záznam v SOD aktuální. Dodavatel musí informovat Fond o každé změně parametrů zapsaných v SOD. Pokud je změna takového charakteru, že dodavatel po změně již nesplňuje podmínky pro zápis do SOD, je Fond oprávněn zápis v SOD zrušit.
11. Za správnost deklarovaných údajů, které Fond zapisuje do SOD, odpovídá dodavatel.
12. Fond provádí kontrolu všech žádostí o zápis do SOD. U vybraného vzorku dodavatelů zapsaných do SOD bude provedena detailní kontrola s důrazem na ověření správnosti deklarovaných údajů a splnění podmínek Programu. V rámci této kontroly si Fond vyhrazuje právo požadovat od dodavatele jakékoliv další relevantní podklady.
13. V případě prokázání hrubého porušení podmínek Programu je Fond oprávněn zápis daného dodavatele v SOD zrušit.
14. Všechna písemná i elektronická komunikace je směřována výhradně na kontaktní osobu, kterou dodavatel uvedl v žádosti o zápis do SOD.
15. Zapsáním do SOD dodavatel souhlasí se zapojením do elektronického systému hodnocení a referencí příjemcem podpory. Systém hodnocení bude veřejně dostupný na internetových stránkách Programu a budou do něj moci přispívat pouze ti příjemci podpory, kteří v rámci některého z podpořených opatření skutečně využili služeb daného dodavatele. Dodavateli pak bude ponechána možnost se k zadanému hodnocení vyjádřit.
Specifické požadavky na dodavatele zajišťující měření průvzdušnosti obálky budov
1. Žadatel o zápis do SOD v oblasti měření průvzdušnosti obálek budov musí prokázat alespoň dvouletou praxi, což doloží čestným prohlášením s výkazem provedených měření.
2. Žadatel o zápis do SOD používá k měření výhradně zařízení určená k měření průvzdušnosti obálky budovy, tj. zařízení splňující požadavky ČSN EN 13 829 (např. zařízení typu blower door ).
3. Přesnost používaného zařízení pro měření tlakového rozdílu a objemového toku vzduchu musí být pravidelně ověřována s periodou 12 měsíců a kratší. Ověření je možné zajistit u akreditované osoby, výrobce zařízení nebo u společnosti, která toto ověření pro výrobce zajišťuje.
4. Požadavky uvedené v bodech 1 - 3 je možné považovat za splněné u subjektů, které disponují akreditací pro měření vzduchotěsnosti budov dle ČSN EN ISO/IEC 17 025:2005 vydané Českým institutem pro akreditaci, o. p. s.
Žádosti a jejich administrace
1. Údaje, které se zapisují do SOD:
a. identifikační údaje dodavatele,
b. kontaktní údaje,
c. kontaktní osoba,
d. regionální působnost (oblast, ve které dodavatel službu poskytuje),
e. okruh činnosti (nutno doložit, dodavatel se zapisuje pro konkrétní výrobky od konkrétního výrobce /s výjimkou tepelných izolací/):
- vnější tepelně izolační kompozitní systémy (ETICS),
- tepelně izolační materiály,
- výplně stavebních otvorů (okna / střešní okna / vchodové dveře / balkonové dveře),
- kotle na biomasu,
- krbová kamna s teplovodním výměníkem a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem,
- tepelná čerpadla,
- plynové kondenzační kotle,
- solární termické kolektory,
- jednotky nuceného větrání se zpětným získáváním tepla,
- měření průvzdušnosti obálky budovy (blower door test),
f. další volitelné údaje (např. informace o pobočkách; členství v profesních organizacích, certifikace /nutno doložit/).
Předložení žádosti a její administrace
1. Žádost o zápis do SOD nebo o provedení změny v zapsaných údajích podává dodavatel výhradně elektronicky prostřednictvím rozhraní dostupného na internetových stránkách Programu. Po elektronickém podání žádosti je dodavatel povinen doručit ve lhůtě 30 kalendářních dní žádost a podklady stanovené v článku 3 v listinné podobě Fondu a to poštou nebo osobním podáním na podatelně Fondu na adrese: Státní fond životního prostředí ČR, Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4, v zásilce označené „NZÚ - SOD“.
2. Kontrolu žádosti a souvisejících podkladů provádí Fond. V případě zjištění nedostatků vyzve Fond elektronicky dodavatele k jejich odstranění. Postup opravného podání je stejný jako při podání žádosti. Administrace žádosti bude pozastavena do doby doručení řádného doplnění.
3. V případě, že dodavatel nesplňuje podmínky pro zápis do SOD, bude administrace žádosti ukončena, o čemž bude dodavatel vyrozuměn. Bude-li z tohoto důvodu ukončena administrace žádosti o provedení změny v zapsaných údajích, je Fond oprávněn zrušit původní zápis dodavatele v SOD.
4. Žádosti jsou vyřizovány chronologicky dle data doručení listinných podkladů na Fond.
5. Je-li žádost úplná, bez nedostatků a dodavatel splňuje podmínky Programu pro zápis, provede Fond zápis nebo změnu zapsaných údajů do SOD nejpozději do 30 kalendářních dní ode dne doručení listinných podkladů na Fond.
6. Nedoručí-li dodavatel Fondu žádost včetně souvisejících podkladů v listinné podobě nejpozději do 30 kalendářních dní ode dne uskutečnění elektronického podání žádosti nebo neodstraní-li dodavatel nedostatky, k jejichž odstranění byl Fondem vyzván prostřednictvím výzvy, nejpozději do 30 kalendářních dní ode dne zaslání výzvy, je Fond oprávněn ukončit další administraci takovéto žádosti. O tomto kroku Fond bezodkladně dodavatele informuje.
Zrušení zápisu do SOD:
1. Zápis dodavatele může být zrušen:
a. na žádost dodavatele,
b. po provedené kontrole, pokud je zjištěno, že dodavatel nesplňuje podmínky Programu,
c. pokud dodavatel nesplňuje podmínky Programu,
d. pokud dojde ke změně podmínek pro zápis dodavatele do SOD a dodavatel ve stanoveném termínu nedoloží jejich splnění.
2. Zrušení zápisu dodavatele v SOD nezbavuje dodavatele odpovědnosti za případné škody vzniklé v době zápisu do SOD.
Zrušení zápisu v SOD na žádost dodavatele
1. Žádost o zrušení zápisu do SOD může učinit dodavatel kdykoliv po celou dobu trvání Programu. Žádost se podává prostřednictvím elektronického rozhraní dostupného na internetových stránkách Programu. Po elektronickém podání žádosti je dodavatel povinen doručit Fondu ve stanovené lhůtě do 30 dnů autorizovanou žádost o zrušení zápisu do SOD v listinné podobě, tj. oprávněnou osobou podepsaný výstup z informačního systému.
2. Je-li žádost o zrušení zápisu v SOD bez nedostatků, provede Fond zrušení zápisu do 30 kalendářních dní ode dne doručení autorizované žádosti o zrušení zápisu. O zrušení zápisu je dodavatel informován.
Zrušení zápisu v SOD z podnětu Fondu
1. Jsou-li naplněny důvody pro zrušení zápisu dodavatele do SOD z podnětu Fondu, provede Fond zrušení zápisu, o čemž neprodleně písemně informuje dodavatele. V takovém případě je dodavatel oprávněn podat písemnou námitku proti zrušení zápisu do SOD a to ve lhůtě do 15 kalendářních dní ode dne doručení informace o zrušení zápisu. Na námitky podané po této lhůtě nebude brán zřetel.
2. Námitky se podávají Fondu v listinné podobě poštou nebo osobním podáním na podatelnu Fondu na adresu: Státní fond životního prostředí ČR, Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4, zásilka musí být označena „NZÚ - SOD - NÁMITKA“.
3. Dodavatel je Fondem informován o výsledku šetření námitky do 60 kalendářních dní ode dne jejího doručení Fondu.
Požadované dokumenty
1. Žádost a podklady se předávají v jednom vyhotovení ve formě originálu nebo úředně ověřené kopie, není-li stanoveno jinak.
2. Jsou-li některé písemnosti vyhotoveny v jiném než českém nebo slovenském jazyce, doloží výrobce také jejich úřední překlad.
3. Pro zápis do SOD jsou požadovány následující dokumenty:
a. Formulář žádosti o zápis dodavatele do SOD (elektronický formulář)
i. identifikační údaje dodavatele (název subjektu, právní forma, adresa sídla, IČ, DIČ);
ii. kontaktní údaje (datová schránka, telefon, email, internetové stránky);
iii. kontaktní osoba (jméno a příjmení, korespondenční adresa, telefon, email);
iv. stručný popis společnosti;
v. čestná prohlášení (seznámení s podmínkami Programu, o zpracování osobních údajů, bezdlužnosti vůči ČR, insolvence, exekuce, že s ním není vedeno správní řízení za porušování zákonů týkajících se životního prostředí…);
vi. zavedený systém managementu kvality dle souboru norem ČSN EN ISO 9000 (ano/ne);
vii. zavedený systém environmentálního managementu dle ČSN EN ISO 14 001 (ano/ne);
viii. zavedený systém EMAS dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1221/2009 (ano/ne).
b. Doklad o právní subjektivitě (např. výpis z obchodního rejstříku nebo výpis ze živnostenského rejstříku…), který není ke dni podání žádosti o zápis starší než 90 kalendářních dní.
c. Plná moc (pouze v případě, že kontaktní osoba není oprávněna jednat za výrobce samostatně).
d. Výpis z rejstříku trestů osob oprávněných jednat jménem dodavatele, který není ke dni podání žádosti o zápis starší než 90 dní.
e. Platné osvědčení o zaškolení nebo jiný doklad prokazující odbornou způsobilost
f. Platný certifikát systému managementu kvality (pouze pokud dodavatel deklaruje, že má systém zaveden).
g. Platný certifikát systému environmentálního managementu (pouze pokud dodavatel deklaruje, že má systém zaveden).
h. Platný certifikát EMAS (pouze pokud dodavatel deklaruje, že má systém zaveden).
i. Další platné certifikáty a osvědčení (volitelné, např. osvědčení o členství v profesní organizaci).
Přílohy IV Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 1/2014 o poskytování finančních prostředků z programu Nová zelená úsporám - Zásady a podmínky pro čerpání finančních prostředků v podprogramu Nová zelená úsporám - Náklady státu na administraci
PŘÍLOHY IV
Směrnice ministerstva životního prostředí č. 1/2014 o poskytování finančních
prostředků z programu Nová zelená úsporám
Zásady a podmínky pro čerpání finančních prostředků z podprogramu
Nová zelená úsporám - Náklady státu na administraci
Obsah:
Příloha č. IV/1 Přehled oblastí podpory
Příloha č. IV/2 Zásady a podmínky pro poskytnutí podpory z podprogramu Nová zelená úsporám - Náklady státu na administraci
Článek 1: Oprávnění příjemci podpory, žádost o podporu
Článek 2: Uvolňování finančních prostředků státního rozpočtu
Článek 3: Publicita Programu
Článek 4: Technické vlastnosti informačních a propagačních opatření
Přehled oblastí podpory
V rámci podprogramu Nová zelená úsporám - Náklady státu na administraci (dále jen „podprogram NSA“) je možné čerpat finanční prostředky zejména na:
1. Přípravu, implementaci a administraci
a. výdaje na přípravu, výběr, hodnocení a monitorování podpory a činností spojených s realizací Programu;
b. výdaje na tvorbu dokumentů, programových manuálů, překladů apod.;
c. náklady na mzdové a jiné výdaje v rámci odměňování zaměstnanců Fondu zabezpečujících administraci Programu a její podporu;
d. výdaje na externí poradce a služby potřebné pro administraci Programu;
e. výdaje na semináře, workshopy, školení apod.
2. Audity a kontroly prováděné přímo na místě činnosti
a. výdaje na audity a podporu vnitřního kontrolního systému;
b. výdaje na kontroly prováděné na místě činnosti nezávislým orgánem, kontrolu zadávání veřejných zakázek, dohled nad pravidly poskytování veřejné podpory;
c. výdaje na kontrolu výběrových řízení a školení v rámci auditů a kontrol.
3. Propagaci Programu
a. výdaje na pořádání informačních a propagačních akcí, vydávání propagačních materiálů a provádění analýz dopadů těchto akcí;
b. náklady ve vztahu k vytváření informačních materiálů pro naplňování komunikačního akčního plánu (např. internetové stránky, informační bulletiny, vydávané články);
c. výdaje na organizaci seminářů a workshopů.
4. Hodnocení Programu
a. výdaje na evaluace a analýzy;
b. výdaje na zpracování ex-ante hodnocení a hodnocení vlivů na životní prostředí;
c. výdaje na pořízení databází, statistických dokumentů apod.;
d. výdaje na studie a školení v rámci hodnocení;
e. výdaje na monitorovací systém.
5. Poradenství pro žadatele o dotace
a. výdaje na provoz poradenských a kontaktních míst k Programu;
b. výdaje na školení osob v těchto poradenských místech.
6. Technické zabezpečení Programu (auta, software, hardware, ...)
7. Činnosti související s administrací Programu v EDS/SMVS, IISSP a EKIS Ministerstva.
Zásady a podmínky pro poskytnutí podpory z podprogramu
Nová zelená úsporám - Náklady státu na administraci
Oprávnění příjemci podpory, žádost o podporu
1. Oprávněnými příjemci podpory z podprogramu NSA jsou Ministerstvo a Fond.
2. Žádosti o finanční prostředky z podprogramu NSA schvaluje náměstek sekce technické ochrany životního prostředí Ministerstva.
3. Ministerstvo a Fond podávají žádosti o finanční prostředky na úhradu předpokládaných mzdových, provozních a investičních nákladů spojených s činnostmi k zabezpečení řádné administrace Programu.
Uvolňování finančních prostředků státního rozpočtu
1. Uvolňování prostředků státního rozpočtu formou dotace prostředků vynaložených Fondem jako mzdové náklady bude probíhat na základě těchto podkladů:
přehled vyplacených mezd souvisejících s administrací Programu,
doklad o úhradě sociálního a zdravotního pojištění,
doklad o odvedení daně ze mzdy.
2. Uvolňování prostředků státního rozpočtu formou dotace prostředků vynaložených Fondem jako provozní náklady bude probíhat na základě těchto podkladů:
provozní smlouvy na celý objekt,
faktury včetně dokladů o úhradě,
soupisky faktur jednotlivých krajských pracovišť a centrály obsahující základní informace (č. dokladu, DUZP, evidenční č. faktury, datum vystavení, dodavatele, období, celkovou částku s DPH, koeficient, DPH, datum úhrady).
3. Uvolňování prostředků státního rozpočtu formou dotace prostředků vynaložených Fondem jako investiční náklady bude probíhat na základě těchto podkladů:
faktury včetně dokladů o úhradě,
soupisky faktur jednotlivých krajských pracovišť a centrály obsahující základní informace (č. dokladu, DUZP, evidenční č. faktury, datum vystavení, dodavatele, období, celkovou částku s DPH, koeficient, DPH, datum úhrady).
4. Výše nákladů se rozpočítává dle koeficientu zaměstnanců podílejících se na Programu na daném krajském pracovišti či centrále v daném období, za které byla faktura vystavena. Koeficienty dodává odbor lidských zdrojů.
5. Uvolňování prostředků státního rozpočtu na úhradu mzdových nákladů Ministerstva bude probíhat na základě těchto podkladů:
přehled mezd souvisejících s administrací Programu,
přehled sociálního a zdravotního pojištění,
přehled o dani ze mzdy.
6. Uvolňování prostředků státního rozpočtu na úhradu provozních a investičních nákladů Ministerstva bude probíhat na základě těchto podkladů:
faktury.
Publicita Programu
1. Realizátor projektu financovaného z podprogramu NSA odpovídá za informování veřejnosti o tom, že projekt byl realizován za finanční spoluúčasti Programu.
2. Publicita a propagace u projektů financovaných z podprogramu NSA se řídí Grafickým manuálem publicity Programu, který obsahuje závazné vzory informačních opatření a pravidla pro použití symbolu Programu, loga Ministerstva a loga Fondu.
Technické vlastnosti informačních a propagačních opatření
1. Veškerá informační a propagační opatření musí obsahovat následující povinné údaje:
a. logo Programu;
b. prohlášení zdůrazňující přínos intervence Programu;
c. logo Ministerstva;
d. logo Fondu.
2. Pravidlo dle předcházejícího bodu se nemusí použít u malých propagačních předmětů a tam, kde by byla snížena funkčnost nebo bezpečnost při používání propagačních předmětů.
3. Technické vlastnosti informačních a propagačních opatření musí být posuzovány i z hlediska naplňování cílů Programu.