Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 1/2011

Metodický návod k postupu při podávání žádostí o udělení akreditace k uskutečňování ucelené části vzdělávacího programu - teoretická část (kurzy, semináře) pro obory specializačního vzdělávání a certifikované kurzy (dále jen „nástavbové obory“).

Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje Metodický návod k postupu při podávání žádostí o udělení akreditace k uskutečňování ucelené části vzdělávacího programu - teoretická část (kurzy, semináře) pro obory specializačního vzdělávání a certifikované kurzy (dále jen „nástavbové obory“) podle zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů.

ZN.: 49705/2010/VZV

REF.: Mgr. Radka Stříbná, tel. 22497 linka 2505, Mgr. Eva Widzová, tel. 22497 linka 2866

Metodický návod k postupu při podávání žádostí o udělení akreditace k uskutečňování

ucelené části vzdělávacího programu - teoretická část (kurzy, semináře) pro obory

specializačního vzdělávání a certifikované kurzy (dále jen „nástavbové obory“)

(§13 a násl. zákona č. 95/2004 Sb.)

Udělením akreditace se získává oprávnění k uskutečňování vzdělávacího programu nebo jeho části podle zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 95/2004 Sb.“).

Žadatel podává samostatnou žádost o udělení akreditace k uskutečňování praktické části vzdělávacích programů a zvlášť samostatnou žádost o udělení akreditace k uskutečňování teoretické části vzdělávacích programů včetně všech náležitostí.

Akreditovaná zařízení, která již získala akreditaci na celý vzdělávací program, a doložila k zajištění teoretické části smlouvu s Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, mohou nadále zajišťovat vlastními prostředky pouze praktickou část vzdělávacího programu. V případě, že tato zdravotnická zařízení chtějí nově zajišťovat vlastními prostředky také teoretickou část, musí tuto skutečnost neprodleně oznámit Ministerstvu zdravotnictví, a to podle ustanovení §18 odst. 1 písm. d) zákona č. 95/2004 Sb. Nesplnění oznamovací povinnosti akreditovaného zařízení může vést v krajním případě k zahájení řízení o odejmutí akreditace.

Článek 1

Tento metodický návod je určen pro zdravotnická zařízení, jiné právnické osoby nebo fyzické osoby, které žádají o udělení akreditace k uskutečňování teoretické části vzdělávacích programů (kurzy, semináře) pro obory specializačního vzdělávání nebo nástavbové obory dle nových vzdělávacích programů dle vyhlášky č. 185/2009 Sb., o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška č. 185/2009 Sb.“).

Článek 2

Vymezení pojmů

(1) Pro účely tohoto metodického návodu se rozumí

a) specializačním vzděláváním příprava na výkon povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, jejímž ukončením se získává specializovaná způsobilost,

b) školicím místem pracovní místo v rozsahu stanoveném vzdělávacím programem, ve stanoveném oboru specializačního vzdělávání nebo nástavbovém oboru,

c) ucelenou částí teoretické části vzdělávacích programů pro lékařské obory soubor kurzů a seminářů uvedených ve formuláři žádosti o udělení akreditace jako:

1) část a) Povinné základní kurzy pro všechny základní obory specializačního vzdělávání a nástavbové obory,

2) část b) Povinné kurzy v rámci vybraných základních kmenů,

3) část c) Povinné specializační kurzy pro jednotlivé základní obory specializačního vzdělávání a nástavbové obory.

d) ucelenou částí teoretické části pro farmaceutické obory soubor kurzů a seminářů uvedených ve formuláři žádosti o udělení akreditace jako:

1) část a) Povinné základní kurzy pro všechny obory specializačního vzdělávání a nástavbové obory,

2) část b) Povinné specializační kurzy pro jednotlivé obory specializačního vzdělávání a nástavbové obory.

AKREDITAČNÍ ŘÍZENÍ

Článek 3

Podávání žádostí o udělení akreditace

(§14 zákona č. 95/2004 Sb.)

(1) Písemnou žádost o udělení nebo prodloužení akreditace předkládá Ministerstvu zdravotnictví (dále jen „ministerstvo“) zdravotnické zařízení nebo jiná fyzická nebo právnická osoba, která chce zajišťovat teoretické kurzy a semináře pro obory specializačního vzdělávání nebo nástavbové obory. Žádost s podpisem žadatele o akreditaci, a je-li jím právnická osoba, s podpisem statutárního orgánu, se předkládá ministerstvu ve trojím písemném vyhotovení a současně se mu zasílá v elektronické podobě.

(2) Žadatel podává samostatnou žádost o udělení akreditace k uskutečňování teoretické části vzdělávacích programů (kurzy, semináře) pro obory specializačního vzdělávání (základní obory) a zvlášť samostatnou žádost o udělení akreditace k uskutečňování teoretické části vzdělávacích programů (kurzy, semináře) nástavbových oborů; v rámci jednoho akreditačního řízení nelze žádat o udělení akreditace pro obory specializačního vzdělávání a pro nástavbové obory.

(3) V případě farmaceutů podává žadatel žádost o udělení akreditace k uskutečňování teoretické části vzdělávacích programů (kurzy, semináře) pro obory specializačního vzdělávání a nástavbové obory v rámci jedné žádosti.

(4) Částí vzdělávacího programu třeba rozumět ucelenou část vzdělávacího programu.

(5) V případě teoretické části (kurzy, semináře) pro základní obory specializačního vzdělávání lékařů se ucelenou částí rozumí:

1) část a) Povinné základní kurzy pro všechny základní obory, které jsou společné pro všechny nebo většinu základních oborů, nebo

2) část b) Povinné kurzy v rámci vybraných základních kmenů, které jsou společné pro více základních oborů, nebo

3) část c) Povinné specializační kurzy pro jednotlivé základní obory, ve které žadatel zajistí všechny specializační kurzy v rámci jednoho oboru či více zvolených oborů.

(6) V případě teoretické části (kurzy, semináře) pro nástavbové obory vzdělávání lékařů se ucelenou částí rozumí:

1) část a) Povinné základní kurzy pro všechny nástavbové obory, které jsou společné pro všechny nebo většinu nástavbových oborů, nebo

2) část b) Povinné specializační kurzy pro jednotlivé nástavbové obory, ve které žadatel zajistí všechny specializační kurzy v rámci jednoho oboru či více zvolených oborů.

(7) V případě teoretických kurzů a seminářů pro základní obory specializačního vzdělávání a nástavbové obory farmaceutů se ucelenou částí rozumí:

1) část a) Povinné základní kurzy pro všechny základní obory a nástavbové obory, nebo

2) část b) Povinné specializační kurzy pro jednotlivé obory specializačního vzdělávání a nástavbové obory.

(8) Pokud ucelená část obsahuje dva a méně kurzů, musí být tyto kurzy zajištěny vlastními prostředky. U ucelené části skládající se ze tří a více kurzů je podmínkou zajištění alespoň 50% kurzů vlastními prostředky, zbývající kurzy musí být zajištěny smluvně s jiným akreditovaným pracovištěm.

(9) Žadatel musí být schopen zajistit rozsah a obsah přípravy vymezené daným kurzem, zejména počet hodin teoretického vyučování, popřípadě další požadavky na personální zabezpečení, stanovené vzdělávacím programem podle ustanovení §21e odst. 3 zákona č. 95/2004 Sb. vlastními prostředky nebo ve smluvní spolupráci s jiným akreditovaným pracovištěm1.

10) Žadatel může v rámci jednoho akreditačního řízení týkajícího se získání akreditace k uskutečňování teoretické části vzdělávacího programu požádat o akreditaci libovolného počtu kurzů pro obory specializačního vzdělávání nebo nástavbových oborů.

11) Žádost o udělení akreditace obsahuje

a) seznam kurzů, které žadatel zajistí na vlastním pracovišti nebo ve smluvní spolupráci,

b) obchodní firmu nebo název, sídlo, adresu organizační složky zahraniční osoby na území České republiky, statutární orgán a identifikační číslo právnické osoby, bylo-li přiděleno, nebo jméno, popřípadě jména, a příjmení, adresu místa trvalého pobytu nebo adresu místa hlášeného přechodného pobytu cizince na území České republiky nad 90 dnů nebo adresu místa trvalého pobytu cizince na území České republiky nebo bydliště v cizině, místo podnikání v České republice a identifikační číslo fyzické osoby, bylo-li přiděleno, která žádost předkládá,

c) název jednoho oboru nebo výčet více oborů specializačního vzdělávání nebo nástavbových oborů, pro které bude žadatel vlastními prostředky nebo ve smluvní spolupráci zajišťovat teoretickou část vzdělávacího programu,

d) seznam smluvních zařízení, pokud žadatel hodlá část teoretické části vzdělávacího programu zajišťovat prostřednictvím smluvních zařízení2,

e) doklady o odborné a specializované způsobilosti nebo jiné odborné kvalifikaci fyzických osob (garantů, školitelů) odpovědných za průběh kurzu na vlastním pracovišti,

f) doklad o zaplacení správního poplatku3 za vydání rozhodnutí v akreditačním řízení,

g) rozpracování náplně kurzu včetně hodinové dotace dle vzdělávacího programu.

Článek 4

Posuzování žádostí o akreditaci teoretických kurzů a seminářů

(§17 zákona č. 95/2004 Sb.)

(1) Ministerstvo předloží žádost o udělení, prodloužení nebo odejmutí akreditace k posouzení příslušné pověřené organizaci4 nebo poradnímu orgánu ministerstva5 (dále jen „posuzovatel“). Po posouzení žádosti předloží posuzovatel závěrečné stanovisko ministerstvu, a to do 4 měsíců od obdržení žádosti.

(2) Na základě doporučení posuzovatele rozhodne ministerstvo o udělení, prodloužení nebo neudělení akreditace.

Článek 5

Rozhodnutí o udělení akreditace

(§17 odst. 4 zákona č. 95/2004 Sb.)

(1) Ministerstvo rozhodne o udělení, prodloužení nebo neudělení akreditace po obdržení stanoviska posuzovatele nejpozději do 60 dnů.

(2) Akreditace se uděluje nebo prodlužuje na dobu určitou, přičemž v případě akreditace pro zajišťování ucelené teoretické části vzdělávacího programu ministerstvo udělí akreditaci na čtyři roky; délku platnosti akreditace stanoví ministerstvo v rozhodnutí o udělení akreditace.

(3) Rozhodnutí o udělení akreditace kromě obecných náležitostí rozhodnutí podle správního řádu obsahuje

a) obchodní firmu nebo název, sídlo, adresu organizační složky zahraniční osoby na území České republiky, statutární orgán a identifikační číslo právnické osoby, bylo-li přiděleno, nebo jméno, popřípadě jména, a příjmení, adresu místa trvalého pobytu nebo adresu místa hlášeného přechodného pobytu cizince na území České republiky nad 90 dnů nebo adresu místa trvalého pobytu cizince na území České republiky nebo bydliště v cizině, místo podnikání v České republice a identifikační číslo fyzické osoby, bylo-li přiděleno, která žádost předkládá,

b) informaci o tom, že se jedná o akreditaci k uskutečňování ucelené části vzdělávacího programu - teoretická část (kurzy, semináře),

c) název oboru nebo více oborů specializačního vzdělávání nebo nástavbových oborů a název kurzů a seminářů, které bude žadatel zajišťovat,

d) termín zahájení teoretické části (kurzy, semináře),

e) dobu, na kterou se akreditace uděluje.

(4) Po vydání rozhodnutí o udělení akreditace na teoretickou část (kurzy, semináře) pro obory uvedené v rozhodnutí nelze požadovat rozšíření o další obory specializačního vzdělávání nebo nástavbové obory; v takovém případě musí žadatel podat novou žádost včetně všech náležitostí.

Článek 6

Povinnosti akreditovaného zařízení

(§18 zákona č. 95/2004 Sb.)

(1) Akreditované zařízení je povinno uskutečňovat teoretickou část vzdělávacích programů (kurzy, semináře) pro obor/y specializačního vzdělávání nebo nástavbový/é obor/y dle náplně stanovené vzdělávacím programem schváleným ministerstvem, a to v rozsahu rozhodnutí o udělení akreditace.

(2) Neprodleně, nejpozději však do 30 dnů, musí akreditované pracoviště oznámit ministerstvu každou změnu podmínek souvisejících se zabezpečením teoretické části (kurzy, semináře) specializačního vzdělávání nebo nástavbového oboru.

(3) Podrobit se kontrole zabezpečení teoretické části specializačního vzdělávání nebo doplňující odborné praxe nebo certifikovaného kurzu podle vzdělávacího programu prováděné ministerstvem.

(4) Vést dokumentaci o specializačním vzdělávání nebo o doplňující odborné praxi, která obsahuje seznam účastníků vzdělávání; dokumentace o specializačním vzdělávání nebo o doplňující odborné praxi nebo certifikovaném kurzu je archiválií podle zvláštního právního předpisu.

(5) Držitel akreditace je povinen předat ministerstvu, popřípadě pověřené organizaci, veškerou dokumentaci týkající se účastníků vzdělávání, pokud hodlá ukončit uskutečňování vzdělávacího programu, aniž by oprávnění k této činnosti přešlo na jeho právního zástupce. Zanikne-li nebo zemře-li držitel akreditace, aniž by splnil povinnost uvedenou ve větě první, přechází tato povinnost na jeho právního nástupce nebo na dědice, popřípadě na příslušný orgán veřejné správy. V případě účastníků vzdělávání, kteří pokračují ve specializačním vzdělávání u jiného akreditovaného zařízení, předá ministerstvo, popřípadě pověřená organizace, dokumentaci tomuto akreditovanému zařízení.

1 Daným odstavcem je třeba rozumět tu část ucelené teoretické části, kterou žadatel pokrývá vlastními prostředky.
2 K žádosti o udělení akreditace musí žadatel doložit příslušnou smlouvu.
3 Viz položka 7 Sazebníku, který je přílohou zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.
4 Viz ustanovení §2 písm. g) zákona č. 95/2004 Sb.
5 Akreditační komise, srov. též ust. §15 zákona č. 95/2004 Sb.