Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 6/2008

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

9.

 
METODICKÝ POKYN K PŘÍPRAVĚ A REALIZACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU
AKREDITOVANÉHO KVALIFIKAČNÍHO KURZU (ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI, PRŮBĚH,
REALIZACE, ZAPOČÍTÁVÁNÍ A UKONČENÍ AKK)
 

ZN.: MZDR 36201/2008

REF.: Bc. Andrea Kesziová

Metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví k zákonu č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů, kterým se stanoví pravidla přípravy akreditovaného kvalifikačního kurzu a realizace studia pro účastníky akreditovaného kvalifikačního kurzu.

Podle tohoto metodického pokynu postupují žadatelé o akreditaci a akreditovaná zařízení, která jsou oprávněná uskutečňovat vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu.

Absolvováním AKK se získává odborná způsobilost k výkonu příslušného zdravotnického povolání.

I.

Příprava vzdělávacího programu AKK

Struktura vzdělávacího programu akreditovaného kvalifikačního kurzu je v souladu s ustanovením §51 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, dále je dána vyhláškou č. 39/2005 Sb. o minimálních požadavcích na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání a schválenými vzdělávacími programy pro jednotlivé nelékařské obory, které byly vydány ve Věstnících MZ. Na webových stránkách ministerstva zdravotnictví jsou zveřejněny vzdělávací programy a přehled akreditovaných zdravotnických zařízení.

Vzdělávací program může být dopracován podle potřeb akreditovaného zařízení, pokud splní požadavky vzdělávacího programu zveřejněného ve Věstníku MZ.

Žádost o udělení/prodloužení akreditace k uskutečňování vzdělávacího programu je nutno předložit na celý vzdělávací program, kde je uveden žadatel o celý vzdělávací program a jeho partner (partneři), s kterým je smluvně provázán a tato jejich vzájemná spolupráce je k žádosti přiložena. Součástí žádosti je název vzdělávacího programu, který je v souladu se zákonem č. 96/2004 Sb., maximální počet míst ve vzdělávacím programu i ve smluvních zařízeních.

Formulář žádosti o udělení/prodloužení akreditace a informace o dalších potřebných dokladech, které je nutné doložit k uskutečňování vzdělávacího programu, jsou zveřejněny na webových stránkách MZ. Žádost se předkládá ministerstvu v trojím písemném vyhotovení a v elektronické podobě.

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM AKREDITOVANÉHO KVALIFIKAČNÍHO KURZU

(AKK) ZAHRNUJE:

Název vzdělávacího programu
Je v souladu se zákonem č. 96/2004 Sb. a vzdělávacím programem AKK zveřejněným ve Věstníku MZ.
Pracovní uplatnění absolventa
Absolvováním AKK se získává odborná způsobilost k výkonu příslušného zdravotnického povolání.
Pojetí a cíle (význam) akreditovaného kvalifikačního kurzu
Vysvětlení, za jakým účelem je vzděláván účastník předkládaného programu, popisuje očekávaný výsledek kvalifikačního kurzu, jaké znalosti, dovednosti a žádoucí profesní návyky získá, jakou bude mít roli ve zdravotnickém týmu.
Určení
Konkrétní uvedení nelékařského zdravotnického povolání dle zákona č. 96/2004 Sb.
Vstupní a další požadavky
Podmínky přijetí do kurzu - např. požadavek na zdravotní způsobilost, předchozí vzdělání, zvláštní odbornou způsobilost podle zvláštních právních předpisů (vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice ve znění vyhlášky č. 98/1982 Sb.).
Rozsah vzdělávacího programu a výuková pracoviště
Celkový počet hodin praktického a teoretického vyučování (bez samostudia a domácí přípravy). Minimální rozsah je určen vzdělávacím programem uvedeném ve Věstníku MZ. Seznam výukových pracovišť, na kterých praxe probíhá.
Počet účastníků
Uvedený počet je maximální počet míst pro vzdělávací program v jednom kurzu i ve smluvních zařízeních a je důležitý zejména z hlediska kvality vzdělávání.
Obsah kurzu
Obsah je vymezen v učebním plánu a v učebních osnovách teoretické a praktické části.
Učební plán
Přehled vzdělávacích předmětů (tematických celků) s hodinovou dotací, s celkovým součtem hodin výuky členěným na počet hodit teoretické a praktické přípravy. Pokud je praktická výuka realizována na více pracovištích, je počet hodin praktické výuky uveden i pro jednotlivá pracoviště.
Učební osnovy
Rozpracované učební plány vzdělávacích předmětů (tematických celků), kdy učivo tematického celku (předmětu) je osnováno do témat s počtem hodin. Konkretizace výsledků vzdělávání podle oblastí, bloků. Obecné a odborné vědomosti, dovednosti, postoje, klíčové kompetence, kterých má být dosaženo.
Organizační a pedagogické zajištění
Informace o organizaci výuky, např. vybavení pracovišť a učeben, ve kterých výuka probíhá, přehled lektorů jednotlivých předmětů či témat a údaje o jejich způsobilosti. Praktická výuka musí být vždy alespoň zčásti zajišťována zdravotnickým zařízením (§49 odst. 4 písm. b) zákona č. 96/2004 Sb.). Pokud je část praktické výuky realizována v učebnách, je nutné uvést její rozsah a obsah. Pokud je akreditovaný kvalifikační kurz realizován akreditovaným pracovištěm a jeho smluvními partnery (např. školou a zdravotnickým zařízením), je třeba ve vzdělávacím programu uvést způsob řešení vzájemných vztahů těchto subjektů, zejména jejich odpovědnost za konkrétní části kurzu, ukončení kurzu apod. Tyto vztahy se doporučuje upravit smluvně.
Odborný garant
Fyzická osoba odpovídající za odbornou úroveň a průběh vzdělávání. Odbornou garanci teoretické a praktické části nemusí zajišťovat 1 osoba. Požadavky na odbornou, popř. specializovanou nebo zvláštní odbornou způsobilost odborného garanta vyplývají ze zaměření kurzu. Osoba, která odpovídá za organizační průběh kvalifikačního kurzu a vedení administrativy, není ve smyslu výše uvedeného odborným garantem.
Výkony a jejich četnost
Předloží se rozpracovaný plán odborné praxe, včetně přehledu výkonů. Lze uvést typ pracoviště, na kterém budou prováděny a kvalifikace pracovníků, kteří na jejich řádné osvojení budou dohlížet. Pokud budou některé výkony nacvičovány v učebnách, je nutné tuto skutečnost uvést.
Způsob zakončení
Uvádí způsob a požadavky na úspěšné ukončení akreditovaného kvalifikačního kurzu účastníkem (např. teoretická nebo praktická zkouška, pohovor, test). Je vhodné uvést i fyzické osoby, které budou zkoušky zajišťovat. Závěrečné ověřování znalostí je organizováno v souladu s platnými předpisy (zákon č. 96/2004 Sb., vyhláška č. 394/2004 Sb.).
Osvědčení
Akreditované zařízení vydá po úspěšném absolvování kvalifikačního kurzu osvědčení o získané odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, a to na tiskopisu poskytnutém ministerstvem.
Seznam doporučené studijní literatury
Aktuální seznam studijní literatury je uveden v závěru vzdělávacího programu.

II.

Realizace AKK

Akreditovaný kvalifikační kurz provádí akreditované zařízení, kterému byla Ministerstvem zdravotnictví (dále jen „MZ“) udělena/prodloužena akreditace k uskutečňování vzdělávacího programu akreditovaného kvalifikačního kurzu (dle ustanovení §45 odst. 1 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů.

Seznam akreditovaných zařízení, kterým byla udělena akreditace k uskutečňování vzdělávacího programu AKK je umístěn na webových stránkách MZ.

Informace o realizaci AKK se nachází na webových stránkách akreditovaných zařízení.

Zařazení do akreditovaného kvalifikačního kurzu

1) Žádost o zařazení do akreditovaného kvalifikačního kurzu podává uchazeč akreditovanému zařízení prostřednictvím zdravotnického zařízení nebo jiného zařízení, které je jeho zaměstnavatelem, nebo svým jménem, pokud absolvuje akreditovaný kvalifikační kurz na vlastní náklady .

2) Akreditované zařízení zařadí uchazeče do akreditovaného kvalifikačního kurzu do 30dnů po obdržení žádosti, pokud splňuje vstupní podmínky vzdělávacího programu a zároveň uchazeči oznámí termín začátku vzdělávání.

3) Podmínkami zařazení do kurzu se rozumí např. požadavek na předchozí vzdělání, zdravotní způsobilost, zvláštní odbornou způsobilost podle zvláštních právních předpisů (vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice ve znění vyhlášky č. 98/1982 Sb.)

4) Účast na vzdělávání v akreditovaných kvalifikačních kurzech se považuje za zvyšování kvalifikace, nebo za rekvalifikaci v případě kurzů, které určí ministerstvo v dohodě s Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Průběh a realizace akreditovaného kvalifikačního kurzu

1) Akreditované zařízení současně seznámí uchazeče s organizací akreditovaného kvalifikačního kurzu a s požadavky na jeho úspěšné absolvování.

2) Za odbornou úroveň a průběh akreditovaného kvalifikačního kurzu odpovídá akreditované zařízení. Odbornou garanci teoretické a praktické části nemusí zajišťovat 1 osoba. Požadavky na odbornou, popř. specializovanou nebo zvláštní odbornou způsobilost odborného garanta vyplývají ze zaměření kurzu.

3) Účastník akreditovaného kvalifikačního kurzu je v rámci tohoto vzdělávání povinen absolvovat celkový počet hodin teoretického vyučování a praktickou výuku (bez samostudia a domácí přípravy) na pracovišti akreditovaného zařízení v rozsahu určeném příslušným vzdělávacím programem.

Započtení studia

1) Akreditované zařízení započte do hodin praktického a teoretického vyučování nejvýše 15 % omluvenou absenci z celkového počtu hodin praktického vyučování a omluvenou absenci z hodin teoretického vyučování.

2) Do vzdělávání v akreditovaném kvalifikačním kurzu započte akreditované zařízení část dříve absolvovaného studia, pokud odpovídá některé části vzdělávacího programu akreditovaného kvalifikačního kurzu, a část odborné praxe určené vzdělávacím programem, kterou účastník vykonal v jiném než akreditovaném zařízení.

3) O započtení vydá akreditované zařízení potvrzení.

4) Postup započítávání praxe stanoví akreditované zařízení vnitřním předpisem (komu se žádost podává, kdo posuzuje a schvaluje, kdo vystaví doklad o započtení apod.)

5) V případě pochybností o započtení rozhodne na žádost účastníka vzdělávání nebo akreditovaného zařízení ministerstvo.

Ukončení akreditovaného kvalifikačního kurzu

1) Akreditovaný kvalifikační kurz se ukončuje závěrečnou zkouškou před zkušební komisí podle zkušebního řádu stanoveného prováděcím právním předpisem (vyhl. č. 394/2004 Sb.).

2) Zkušební komisi zřizuje akreditované zařízení. Členy zkušebních komisí jmenuje a odvolává statutární zástupce akreditovaného zařízení, a to na návrh příslušných profesních sdružení, popřípadě odborných společností. V případě, že profesní sdružení ani odborná společnost neexistuje, členy zkušební komise jmenuje a odvolává statutární zástupce, bez návrhu příslušných profesních sdružení či odborných společností.

3) Ministerstvo může jmenovat dalšího člena zkušební komise.

4) Zástupce statutárního orgánu nebo osoba pověřená vzděláváním v akreditovaném zařízení informuje ministerstvo o termínu a místě závěrečné zkoušky, a to alespoň 30 dnů přede dnem konání zkoušky.

5) Přihlášky a protokoly o závěrečné zkoušce AKK se již na MZ nezasílají.

6) O úspěšném absolvování akreditovaného kvalifikačního kurzu vydá akreditované zařízení osvědčení o získané odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, a to na tiskopisu poskytnutém ministerstvem zdarma na základě žádosti akreditovaného zařízení, a to vždy v počtu úspěšných absolventů závěrečných zkoušek kvalifikačních kurzů. Pro osvědčení se používají tyto formuláře: SEVT č. 49 501 2 - osvědčení o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem, SEVT č. 49 501 3 - osvědčení o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání pod přímým vedením, SEVT č. 49 501 5 - osvědčení o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání.

V případě, že při vyplňování formulářů uděláte chybu, zašlete špatně vyplněný formulář zpět na Ministerstvo zdravotnictví. Obratem Vám bude zaslán nový a špatně vyplněný formulář bude skartován.

III.

Povinnosti akreditovaných zařízení

  • řídit se ustanovením §50 zákona o nelékařských zdravotnických povoláních,
  • uskutečňovat vzdělávání podle předloženého a schváleného vzdělávacího programu,
  • předkládat roční zprávu o organizačním a finančním zajištění vzdělávání,
  • podrobit se kontrole zabezpečení vzdělávání podle vzdělávacího programu, prováděné ministerstvem,
  • vést dokumentaci o vzdělávání, která dokládá skutečnosti, nutné pro doložení povinností vyplývajících ze vzdělávacího programu, obsahuje seznam účastníků vzdělávání, dokumentace o vzdělávání absolventů je archiválií podle zákona č. 97/1974 Sb. o archivnictví, ve znění pozdějších předpisů,
  • neprodleně, nejpozději do 30 dnů oznámit MZ každou změnu podmínek souvisejících se zabezpečením vzdělávání. Při změnách týkajících se navýšení počtu frekventantů, změny školitele, garanta, apod. je nutné o tyto změny zažádat s doložením dokladů,
  • dopisem informovat o termínu a místě závěrečné zkoušky Ministerstvo zdravotnictví, a to alespoň 30 dnů přede dnem konání zkoušky,
  • předat MZ, popřípadě pověřené organizaci, veškerou dokumentaci týkající se účastníků vzdělávání, pokud hodlá ukončit uskutečňování vzdělávacího programu, aniž by oprávnění k této činnosti přešlo na jeho právního nástupce (§50 odst. 2),
  • v případě, že akreditované zařízení nesplňuje podmínky, za nichž mu byla akreditace udělena, ministerstvo akreditaci odejme podle §49 odst. 6 zákona č. 96/2004 Sb..