Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 4/2007

ZPRÁVY A SDĚLENÍ
1.
 
RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ
 

Zn. č.j. 15538/2006

Referent: Mgr. Naděžda Procházková 224972401

Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje k zajištění specializačního vzdělávání pro nelékařské zdravotnické pracovníky podle zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povoláni a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů a nařízení vlády č. 463/2004 Sb., kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí, rámcové vzdělávací programy pro specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků.

Od 1. června 2007 jsou upravené vstupní podmínky na délku praxe v oboru pro zařazení do specializačního vzdělávání. Nadále nebude požadován výkon povolání před vstupem do specializačního vzdělávání. Rovněž se mění minimální stanovená délka na 36 měsíců, kterou lze prodloužit nebo zkrátit při zachování počtu hodin studijního programu.

Tato úprava se vztahuje též na vzdělávací programy již vydané ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví částka 2 a částka 4 z roku 2006.

RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

PRO ZÍSKÁNÍ SPECIALIZOVANÉ ZPŮSOBILOSTI

OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH

Sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech dle nařízení vlády č. 463/2004 Sb.,

kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání a označení odborností zdravotnických pracovníků

se specializovanou způsobilostí

1. Cíl specializačního vzdělávání

Cílem vzdělávacích programů pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech je připravit všeobecné sestry pro poskytování specializované ošetřovatelské péče v rozsahu vědomostí a dovedností odpovídajícím požadavkům specializované způsobilosti podle §48 a §53 vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

2. Podmínky specializačního vzdělávání

2.1. Vstupní podmínky

Podmínkou pro zařazení do vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech je:

úspěšné ukončení kvalifikačního studia, které opravňuje k získání odborné způsobilosti všeobecná sestra,

2.2. Průběžné podmínky

Po zařazení do specializačního oboru splnit 12 měsíců výkonu povolání v oboru specializace. Dále bude následovat studium dle tohoto rámcového vzdělávacího programu.

Povinně volitelné, výběrové a doporučené speciální moduly vzdělávacího programu se svou problematikou vztahují k celkovému zaměření vzdělávacího programu.

V průběhu specializačního studia je nutný výkon zdravotnického povolání v příslušném oboru specializace minimálně 1 rok z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně poloviny stanovené týdenní pracovní doby nebo minimálně dva roky výkonu zdravotnického povolání z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby od data přihlášení se k atestační zkoušce.

V průběhu vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilost musí účastník:

splnit stanovený počet vyučovacích hodin všech předepsaných modulů (viz přiložené tabulky) vzdělávacího programu (lze započíst pouze 15% omluvené absence),
prokázat písemnou nebo ústní formou schopnost souhrnně formulovat poznatky získané v jednotlivých etapách modulového systému specializačního studia a schopnost vytvářet logické vztahy,
absolvovat pod vedením školitele odbornou praxi v délce nejméně 2 týdnů v rámci akreditovaného pracoviště,
splnit výkony stanovené vzdělávacím programem v rámci praxe na vlastním nebo jiném pracovišti v souladu s požadavky určenými vedoucím studia,
získat počet kreditů určených vzdělávacím programem, vymezených v jednotlivých modulech.

2.3. Výstupní podmínky

Ukončení specializačního studia je podmíněno splněním všech předpokladů stanovených v odstavcích 2.1., 2.2.

Účastník získá specializovanou způsobilost sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech po vykonání atestační zkoušky podle §60 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky.

3. Délka specializačního vzdělávání

Celková délka vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče ve vybraném klinickém oboru je stanovena na 36 měsíců, lze ji zkrátit nebo prodloužit při zachování počtu hodin studijního programu. Délku i poměr teorie a praxe má každý modul stanoven individuálně. Obsahuje nejméně 640 hodin teoretické a praktické výuky, z toho zahrnuje minimálně 50% praktické výuky v příslušném klinickém oboru.

4. Obsah specializačního vzdělávání

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech představuje formu celoživotního vzdělávání, při které se účastník věnuje jak teoretické tak praktické přípravě.

Teoretická výuka prohlubuje vědomosti z vědních oborů jejichž základy byly položeny v rámci kvalifikačního studia a seznamuje účastníky studia s novými vědními disciplínami nutnými pro činnost všeobecné sestry se specializovanou způsobilostí v klinických oborech.

Praktická výuka se zaměřuje na automatizaci stávajících dovedností a fixaci nových dovedností a pracovních postupů specializovaných činností.

Vzdělávací program je koncipován modulovým způsobem, zahrnuje modul základní a moduly odborné a speciální. Dále jsou moduly děleny na povinné, povinně volitelné doporučené a výběrové.

4.1. Vědomosti základního modulu

Cíl: Vybavit všeobecnou sestru znalostmi z pojmosloví, zajistit orientaci v primárních vědomostech a literárních pramenech vědních a klinických oborů ovlivňujících roli sestry specialistky.

Vědomosti:

znát filozofické, psychologické a sociologické teze (multikulturní odlišnosti) v souvislosti a návaznosti na vymezení problematiky související s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát management lidských zdrojů ve zdravotnictví, kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče, profesní etiku, základy právních nauk a ekonomické aspekty ošetřovatelské péče,
znát vybranou problematiku pedagogiky, andragogiky, ošetřovatelství,
znát lidská práva pacientů všech věkových skupin.

Dovednosti:

komunikovat s klienty, rodinnými příslušníky dle zásad efektivní komunikace,
zohledňovat věkové a multikulturní odlišnosti v práci s klienty, jejich rodinnými příslušníky,
navrhovat a vypracovávat plány edukace klienta; případně rodiny,
navrhovat a vypracovávat standardy kvality poskytování péče,
rozeznat a posoudit neetické a protiprávní chování spolupracovníků a vyhodnotit jeho důsledky,
postupovat dle moderních a vědecky ověřených metod, podílet se na výzkumných šetřeních a projektech.

4.2.Vědomosti a dovednosti odborných modulů

Odborné moduly jsou vymezeny souhrnem konkrétních vědomostí a dovedností z vědních a klinických disciplín a postupů ošetřovatelské péče.

Ošetřovatelské činnosti se zaměřují zejména na:

vyhledání, zpracování a hodnocení rizik zdravotního stavu pacientů a následnou realizaci edukační, poradenské a konzultační činnosti zaměřené především na udržení zdraví a na prevenci sekundární i terciární,
posouzení, diagnostiku, plánování, realizaci a hodnocení vysoce specializovaných ošetřovatelských činností, jejich dokumentaci,
samostatné zabezpečování individuálních potřeb v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a klinicky ověřenými ošetřovatelskými postupy včetně hodnocení kvality realizované péče,
spolupráci s rodinnými příslušníky, blízkými osobami a členy komunity s ohledem na požadavky moderního multikulturního ošetřovatelství,
podílení se, realizaci a případném vedení ošetřovatelského výzkumu v rámci specializovaného pracoviště.

4.2.1. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onkologickým onemocněním

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra na onkologii u pacientů s onkologickým onemocněním.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s onkologickým onemocněním,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce se svépomocnými a podpůrnými skupinami.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupů k onkologickým pacientům,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s onkologickým onemocněním,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života onkologických pacientů ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u onkologických pacientů, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u onkologického pacienta ... 4x
tvorba edukačního plánu u onkologického pacienta ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu onkologických onemocnění ... 1x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků onkologických oddělení ... 1x
manipulace s portem ... 5x

4.2.2. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s diabetem mellitem

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s diabetem mellitem.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s diabetem mellitem,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce se svépomocnými a podpůrnými skupinami.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům s diabetem mellitem,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s diabetem mellitem,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s diabetem mellitem ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s diabetem mellitem, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s diabetem mellitem ... 2x
tvorba edukačního plánu u pacienta s diabetem mellitem ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu diabetu mellitu ... 2x
edukace v selfmonitoringu pacienta s diabetem mellitem ... 5x
manipulace s inzulínovou pumpou ... 3x

4.2.3. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce s podpůrnými skupinami.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce s podpůrnými skupinami,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s kardiovaskulárním onemocněním ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s kardiovaskulárním onemocněním ... 4x
tvorba edukačního plánu u pacienta s kardiovaskulárním onemocněním ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění ... 2x
edukace a ošetřovatelská péče před a po implantaci kardiostimulátoru ... 4x
edukace a ošetřovatelská péče před a po implantaci kardioverteru ... 1x

4.2.4. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s chronickým plicním onemocněním

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s chronickým plicním onemocněním.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s chronickým plicním onemocněním,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům, znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s chronickým plicním onemocněním,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s chronickým plicním onemocněním ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s chronickým plicním onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s chronickým plicním onemocněním ... 3x

tvorba edukačního plánu u pacienta s chronickým plicním onemocněním ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu chronických plicních onemocnění ... 2x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků na plicních oddělení ... 2x

4.2.5. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s onemocněním zažívacího traktu.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s onemocněním zažívacího traktu,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům, znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s onemocněním zažívacího traktu,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s onemocněním zažívacího traktu ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s onemocněním zažívacího traktu, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s onemocněním zažívacího traktu ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacienta s onemocněním zažívacího traktu ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu onemocnění zažívacího traktu ... 2x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků při ošetřování pacientů s onemocněním zažívacího traktu ... 2x

4.2.6. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s infekčním onemocněním

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s infekčním onemocněním.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s infekčním onemocněním,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům, znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s infekčním onemocněním,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s infekčním onemocněním ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s infekčním onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s infekčním onemocněním ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacienta s infekčním onemocněním ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu infekčních onemocnění ... 2x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků na infekčních odděleních ... 2x

4.2.7. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s alergickým a imunodeficitním onemocněním

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s alergickým a imunodeficitním onemocněním.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s alergickým a imunodeficitním onemocněním,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům, znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,

vyhodnotit rizika vzniku komplikací u pacientů s alergickým a imunodeficitním onemocněním a plánovat preventivní opatření proti vzniku těchto komplikací,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s alergickým a imunodeficitním onemocněním,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s alergickým a imunodeficitním onemocněním ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s alergickým a imunodeficitním onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s alergickým a imunodeficitním onemocněním ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacienta s alergickým a imunodeficitním onemocněním ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření pro snížení výskytu alergických a imunodeficitních onemocnění ... 2x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků ... 2x
realizace a vyhodnocení diagnostických alergologických testů ... 6x

4.2.8. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s dermatovenerologickým onemocněním

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s dermatovenerologickým onemocněním.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s dermatovenerologickým onemocněním,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům a znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s dermatovenerologickým onemocněním,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s dermatovenerologickým onemocněním ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s dermatovenerologickým onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s dermatovenerologickým onemocněním ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacienta s dermatovenerologickým onemocněním ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření pro snížení výskytu dermatovenerologických onemocnění ... 2x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků na dermatovenerologických odděleních ... 2x
realizace a vyhodnocení diagnostických kožních testů ... 6x

4.2.9. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s neurologickým onemocněním

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s neurologickým onemocněním.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s neurologickým onemocněním,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům, znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s neurologickým onemocněním,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s neurologickým onemocněním ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s neurologickým onemocněním, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s neurologickým onemocněním ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacienta s neurologickým onemocněním ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu neurologických onemocnění ... 2x
realizace specializovaných neurologických vyšetření ... 6x

4.2.10. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty v gerontologii

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů/ klientů vyšších věkových skupin.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů/klientů vyšších věkových skupin,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací; zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů/klientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům/ klientům vyšších věkových skupin; navrhovat možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů/klientů vyšších věkových skupin,
edukovat pacienty/klienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů/klientů vyšších věkových skupin ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů/klientů vyšších věkových skupin, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů/klientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta/klienta vyšší věkové skupiny ... 2x
tvorba edukačního plánu u pacienta/klienta vyšší věkové skupiny ... 3x
tvorba plánu přípravy na stáří ... 2x
tvorba plánu udržení kvality života pacienta/klienta vyšší věkové skupiny ... 1x
diagnostika funkčních schopností pacienta/klienta vyšší věkové skupiny ... 6x

4.2.11. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty se stomiemi

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů se stomiemi.

Vědomosti:

znát problematiku vedení odborných poraden a způsob financování specializované péče,
znát patofyziologii funkce zažívacího a močového traktu,
znát indikace ke stomiím, předoperační přípravu a pooperační péči,
znát sortiment stomických pomůcek.

Dovednosti:

plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na kontinuitu a využití nejnovějších vědeckých poznatků,
ovládat a uplatňovat metody prevence a kompenzace doprovodných symptomů,
vytvářet předpoklady pro udržení kvality života s ohledem na multikulturní zvláštnosti,
poskytovat informace o rozsahu dostupných služeb, které jsou stomikům k dispozici,
provádět poradenskou činnost v oblasti ošetřování a vhodného životního stylu.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s břišní stomií ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacienta s břišní stomií ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření pro snížení výskytu komplikací břišních stomií ... 2x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků na pracovištích, která zajišťují péči o pacienty se stomií ... 2x

4.2.12. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty v chirurgických oborech

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s chirurgickou léčbou

Vědomosti:

znát diagnostické testy, screningová vyšetření a přístupy k chirurgickému nemocnému, vyšetřování v urgentních případech včetně kardiopulmonální resuscitace a poskytnutí první pomoci v krizových situacích,
znát nové trendy v oblasti prevence nosokomiálních infekcí v chirurgii,
znát příznaky, diagnostiku, a chirurgickou léčbu včetně jejich možných komplikací a rizik s ní spojených u vybraných klinických stavů včetně operačních přístupů,
znát celonárodní i celosvětové preventivní programy u vybraných chirurgických onemocnění,
znát speciální problémy a rizika chirurgických nemocných spojených s přidruženým onemocněním především kardiovaskulárním, onkologickým či diabetem mellitem,
znát způsob hojení a ošetřování chirurgických ran a specifické typy chirurgických infekcí včetně péče o speciální drenáže,
znát specifiky metabolismu a výživy v chirurgii, porozumět fyziologickým změnám ve vnitřním prostředí, ke kterým dochází v souvislosti s operačním zákrokem a celkovou anestezií,
znát ošetřování nemocných se zraněním, v šokovém stavu, speciálními invazivními vstupy a drenážemi.

Dovednosti

sestavit komplexní ošetřovatelský plán na základě odborného posouzení a zhodnocení zdravotního stavu a identifikace rizik spojených s místní i celkovou anestézií a operačním zákrokem,
provádět speciální ošetřovatelské postupy a monitoring chirurgického pacienta,
provádět poradenskou a konzultační činnost u pacientů s mutilujícím operačním zákrokem vyžadující
používání kompenzačních pomůcek,
provádět ošetřovatelskou péči u pacienta ohroženého šokovým stavem, u pacienta s poraněním, se speciálními invazivními vstupy a drenážemi.

Výkony a jejich četnost

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacientů po závažných a náročných operačních výkonem ... 2x
specifické ošetřovatelské postupy a monitoring chirurgického pacienta s ohledem na komplikace u pěti lékařských diagnóz ... 2 x
tvorba edukačního plánu pacienta po závažném operačním zákroku s trvalými následky a nutností používat kompenzační pomůcky ... 2 x
péče o pacienta s poraněním, ohroženého šokovým stavem, se speciálními invazivními vstupy a drenážemi ... 2 x

4.2.13. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním pohybového aparátu

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s onemocněním pohybového aparátu.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, postupy při vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s onemocněním pohybového aparátu,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace,
znát předpisy v souvislosti s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce se svépomocnými a podpůrnými skupinami.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům s onemocněním pohybového aparátu,
realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s onemocněním pohybového aparátu,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s onemocněním pohybového aparátu ve vlastním sociálním prostředí,
edukovat v prevenci vzniku komplikací u pacientů s onemocněním pohybového aparátu, jejich blízkých a široké veřejnosti,
využívat statistických dat ke konkretizaci potřeb pacientů u jednotlivých onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s onemocněním pohybového aparátu ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacienta s onemocněním pohybového aparátu ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu onemocnění pohybového aparátu ... 2x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků
zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace ... 2 x

4.3. Vědomosti a dovednosti speciálních modulů

Speciální moduly jsou charakteristické vymezením konkrétní problematiky a následné realizace specifické ošetřovatelské péče v oblasti příslušného klinického oboru.

Vědomosti a dovednosti speciálních modulů

Speciální moduly jsou charakteristické vymezením konkrétní problematiky a následné realizace specifické ošetřovatelské péče v oblasti příslušného klinického oboru.

4.3.1. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onkologickým onemocněním

4.3.1.1. Paliativní péče

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné v zajišťování paliativní péče.

Vědomosti:

znát koncepci a obecné principy paliativní péče s důrazem na duchovní a multikulturní zvláštnosti,
znát základní postupy specifické ošetřovatelské péče při diagnostice a léčbě jednotlivých symptomů,
znát problematiku specifické ošetřovatelské péče u pacientů v terminálním stádiu,
znát standardizované prostředky paliativní péče a nové vědecké postupy zaměřené na hodnocení paliativní péče,
znát možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin v paliativní péči,
znát právní odpovědnost péče u pacientů v terminálním stádiu.

Dovednosti:

plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na kontinuitu a využití nejnovějších vědeckých poznatků,
ovládat a uplatňovat metody prevence a kompenzace doprovodných symptomů terminálního stádia,
vytvářet předpoklady pro udržení kvality života s ohledem na multikulturní zvláštnosti,
poskytovat informace o rozsahu dostupných služeb, které jsou k dispozici v poslední fázi života a při ztrátě blízké osoby.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů v poslední fázi života, včetně posouzení sociálního rizika,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s poskytovateli dostupných služeb, svépomocných skupin.

Výkony a jejich četnost:

diagnostika doprovodných symptomů u pacienta v poslední fázi života ... 2x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta v poslední fázi života ... 2x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta v poslední fázi života ... 2x
tvorba standardu pro poskytnutí pomoci blízkým osobám pacienta v poslední fázi života ... 1x
monitoring doprovodných symptomů u pacienta v poslední fázi života ... 10x

4.3.1.2. Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s transplantací kostní dřeně

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s transplantací kostní dřeně.

Vědomosti:

znát charakteristiku, indikace, postupy, typy transplantací kostní dřeně,

znát přípravný předtransplantační režim a potransplantační ochranný režim,
znát komplikace během transplantace a možné potransplantační časné i pozdní komplikace,
znát dlouhodobé negativní následky po transplantaci kostní dřeně,
znát legislativní a morální normy v ošetřovatelské péči u transplantovaných pacientů.

Dovednosti:

plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na dodržování ochranného režimu transplantovaných pacientů,
ovládat a dodržovat metody prevence časných a pozdních komplikací,
vytvářet předpoklady pro udržení kvality života s ohledem na ochranný režim transplantovaných pacientů,
edukovat transplantované pacienty a jejich blízké o postupech v sekundární a terciární prevenci.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů před, během a po transplantaci,
realizuje a zodpovídá za specifickou ošetřovatelskou péči po dobu ochranného režimu transplantovaných pacientů,
podílí se na preventivní péči, edukační a poradenské činnosti.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u transplantovaného pacienta ... 2x
tvorba edukačního plánu u transplantovaného pacienta ... 2x
tvorba plánu preventivních opatření ke snížení výskytu komplikací po transplantaci ... 1x
manipulace s žilním vstupem u transplantovaného pacienta ... 10x
monitoring doprovodných symptomů u transplantovaného pacienta po dobu ochranného režimu ... 10x

4.3.1.3. Specifická ošetřovatelská péče u pacientů se stomiemi

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specifickou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů se stomiemi.

Vědomosti:

znát problematiku vedení odborných poraden a způsob financování specializované péče,
znát patofyziologii funkce zažívacího a močového traktu,
znát indikace ke stomiím, předoperační přípravu a pooperační péči,
znát sortiment stomických pomůcek.

Dovednosti:

plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na kontinuitu a využití nejnovějších vědeckých poznatků,
ovládat a uplatňovat metody prevence a kompenzace doprovodných symptomů,
vytvářet předpoklady pro udržení kvality života s ohledem na multikulturní zvláštnosti,
poskytovat informace o rozsahu dostupných služeb, které jsou stomikům k dispozici,
provádět poradenskou činnost v oblasti ošetřování a vhodného životního stylu.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů s břišní stomií před operací, během bezprostřední a následné péče,
podílí se na preventivní péči, edukační a poradenské činnosti,
provádí specifickou předoperační přípravu u pacientů před operací střev.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s břišní stomií ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacienta s břišní stomií ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření pro snížení výskytu komplikací břišních stomií ... 2x
tvorba plánu preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků na pracovištích, která zajišťují péči o pacienty se stomií ... 2x

4.3.1.4. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.
Výkony a jejich četnost:
formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

4.3.1.5. Specifická ošetřovatelská péče o pacienty na oddělení lékařské genetiky

Cíl: Poskytnout vědomosti a základní poznatky v oblasti klinické genetiky, o základech dědičnosti chorob a znaků, o vyšetřovacích metodách používaných v lékařské genetice, vytváření genetických registrů a primární a sekundární genetické prevenci.

Vědomosti

ovládat zákony dědičnosti chorob a znaků,
znát zásady genetického poradenství, genealogických studií,
získat přehled o laboratorních metodách v lékařské genetice a jejich použití,
získat základní informaci o genetické syndromologii.

Dovednosti

edukovat a vést pacietny k pochopení metod genetické prevence,
plánovat kontrolní péči o pacienty genetických poraden,
interpretovat výsledky laboratorních vyšetření v lékařské genetice,
podílet se na hodnocení rizikových faktorů jednotlivých pacientů.

Činnosti

vede evidenci pacientů genetické poradny a laboratoří

zvládá odběry biologického materiálu pro genetická, biochemická, hematologická, mikrobiologická vyšetření,
podílí se na vytváření a vedení genetického registru pacientů,
zajišťuje zdravotní dokumentaci pacientů nutnou pro další genetické vyšetření.

Výkony a jejich četnost

tvorba plánu ošetřovatelské péče pacienta v genetické poradně ... 5x
tvorba plánu ošetřovatelské péče o těhotnou pacientku v genetické poradně ... 5x
Lze využít dalších vhodných speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.2. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s diabetem mellitem

4.3.2.1. Specifická ošetřovatelská péče u pacienta s diabetickou nohou

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování prevence vzniku syndromu diabetické nohy a specifické ošetřovatelské péče u pacientů s diabetickou nohou.

Vědomosti:

znát epidemiologii, patofyziologii a kritéria hodnocení syndromu diabetické nohy,
znát etiologii a rizikové faktory podílející se na vzniku syndromu diabetické nohy,
znát základní postupy při diagnostice, léčbě a specifické ošetřovatelské péči v jednotlivých fázích vývoje
syndromu diabetické nohy,
znát standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a specifickou ošetřovatelskou péči syndromu diabetické nohy,
znát možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin,
znát právní odpovědnost v péči o pacienty s diabetem mellitem.

Dovednosti:

posoudit a analyzovat jednotlivé fáze vývoje syndromu diabetické nohy,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na prevenci vzniku syndromu diabetické nohy,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s rozvinutým syndromem diabetické nohy,
edukovat pacienty s diabetem mellitem v preventivních opatřeních proti vzniku syndromu diabetické nohy,
edukovat pacienty se syndromem diabetické nohy pro minimalizaci vzniku komplikací,
aplikovat standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a specifickou ošetřovatelskou péči u syndromu diabetické nohy.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů v jednotlivých fázích vývoje syndromu diabetické nohy,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů se syndromem diabetické nohy; preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s poskytovateli dostupných služeb, svépomocných skupin.

Výkony a jejich četnost:

vyhodnocení jednotlivých fází vývoje syndromu diabetické nohy ... 5x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta se syndromem diabetické nohy ... 3x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta se syndromem diabetické nohy ... 2x
tvorba standardu poskytování pomoci pacientovi se syndromem diabetické nohy ... 1x
monitoring doprovodných symptomů u pacienta se syndromem diabetické nohy ... 5x

4.3.2.2. Specifika přípravy plánovaného těhotenství u žen s diabetem mellitem

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k přípravě plánovaného těhotenství a následného zajištění specifické ošetřovatelské péče u žen s diabetem mellitem.

Vědomosti:

znát fyziologii a patofyziologii endokrinního systému,
znát možnosti antikoncepce u žen s diabetem mellitem,
znát předpoklady určující vhodné období pro plánované otěhotnění,
znát rizikové faktory negativně ovlivňující průběh těhotenství u žen s diabetem mellitem a možnosti jejich předcházení,
znát rizikové faktory ovlivňující negativně stav žen z hlediska diabetu mellitu po porodu.

Dovednosti:

identifikovat ve spolupráci s lékařem vhodné období pro plánované těhotenství,
monitorovat rizikové faktory negativně ovlivňující průběh těhotenství u žen s diabetem mellitem a možnosti jejich předcházení,
specifikovat a korigovat rizikové faktory negativně ovlivňující stav žen z hlediska diabetu mellitu po porodu,
edukovat ženy s diabetem mellitem a jejich partnery o potřebných změnách životního stylu v období před otěhotněním, v době těhotenství a po porodu.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby ženy s diabetem mellitem v období před otěhotněním, v době těhotenství a po porodu.
podílí se na poradenské činnosti a zajištění dostupných služeb.

Výkony a jejich četnost:

tvorba standardu detekce rizikových faktorů v období před otěhotněním ženy s diabetem mellitem ... 1x
tvorba standardu detekce rizikových faktorů v době těhotenství u ženy s diabetem mellitem ... 1x
tvorba standardu detekce rizikových faktorů v období po porodu u ženy s diabetem mellitem ... 1x
tvorba a realizace edukačních plánů u žen s diabetem mellitem a jejich partnerů v předcházení rizikovým faktorům ... 3x

4.3.2.3. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření,

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,

podílí se na ošetřovatelském výzkumu.
Výkony a jejich četnost:
formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších vhodných speciálních modulů uváděných v nabídce jiných odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2005 Sb.).

4.3.3. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním

4.3.3.1. Specifická ošetřovatelská péče ve vyšetřování kardiovaskulárních funkcí

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů při vyšetřování kardiovaskulárních funkcí.

Vědomosti:

znát základy fyziologie a patofyziologie poruch srdečního rytmu,
znát postupy a metody při kardiovaskulárních funkčních vyšetřeních,
znát způsoby přípravy a následného sledování při kardiovaskulárním funkčním vyšetření pacientů,
znát zásady bezpečnosti práce při obsluze diagnostických přístrojů; průběžné kontroly funkčnosti přístrojů.

Dovednosti:

připravovat a sledovat pacienty při kardiovaskulárním funkčním vyšetření,
edukovat pacienty před, během a po kardiovaskulárním funkčním vyšetření; včetně prevence komplikací.
realizovat nebo asistovat při kardiovaskulárních funkčních vyšetřeních; včetně dokumentace.
zajišťovat průběžnou kontrolu funkčnosti diagnostických přístrojů.

Činnosti:

edukuje, připravuje, asistuje, provádí a dokumentuje průběh kardiovaskulárních funkčních vyšetření,
podílí se na zajištění bezpečnosti a funkčnosti diagnostických přístrojů.

Výkony a jejich četnost:

tvorba standardu přípravy a realizace funkčního kardiovaskulárního vyšetření ... 2x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta před a po funkčním kardiovaskulárním vyšetřením ... 2x
provést a vyhodnotit EKG záznam ... 15x

4.3.3.2. Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s invazívními zákroky na kardiovaskulárním systému

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti specifické ošetřovatelské péče u pacientů při provádění invazívních zákroků na kardiovaskulárním systému.

Vědomosti:

znát metody a postupy při diagnostice na kardiovaskulárním systému,
znát metody a principy léčebných invazívních zákroků na kardiovaskulárním systému,
znát přípravu a monitorování před a po invazívních zákrocích na kardiovaskulárním systému,
znát zásady a principy vhodného životního stylu při kardiovaskulárních onemocněních.

Dovednosti:

zvládat metody a postupy při diagnostice na kardiovaskulárním systému,
připravovat a pečovat o pacienty před a po léčebných invazívních zákrocích na kardiovaskulárním systému,
monitorovat pacienty před a po invazívních zákrocích na kardiovaskulárním systému,
edukovat pacienty v oblasti vhodného životního stylu při kardiovaskulárních onemocněních.

Činnosti:

připravuje pacienty s kardiovaskulárním onemocněním na léčebný invazívní zákrok,
monitoruje pacienty s kardiovaskulárním onemocněním po léčebném invazívním zákroku,
edukuje pacienty po léčebném invazívním zákroku o vhodném životním stylu.

Výkony a jejich četnost:

příprava pacienta na léčebný invazívní zákrok ... 5x
tvorba standardu přípravy a realizace léčebného invazívního zákroku ... 2x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta po invazívním léčebném zákroku ... 2x
monitorování stavu pacienta po léčebném invazívním zákroku ... 10x

4.3.3.3. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.4. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s chronickým plicním onemocněním

4.3.4.1. Specifická ošetřovatelská péče ve vyšetřování plicních funkcí

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů při vyšetřování plicních funkcí.

Vědomosti:

znát základy fyziologie a patofyziologie respiračního ústrojí,
znát postupy a metody při plicních funkčních vyšetřeních,
znát způsoby přípravy a následného sledování při plicním funkčním vyšetření pacientů,
znát zásady bezpečnosti práce při obsluze diagnostických přístrojů; průběžné kontroly funkčnosti přístrojů.

Dovednosti:

připravovat a sledovat pacienty při plicním funkčním vyšetření,
edukovat pacienty před, během a po plicním funkčním vyšetření; včetně prevence komplikací,
realizovat nebo asistovat při plicních funkčních vyšetřeních; včetně dokumentace,
zajišťovat průběžnou kontrolu funkčnosti diagnostických přístrojů.

Činnosti:

edukuje, připravuje, asistuje, provádí a dokumentuje plicní funkční vyšetření,
podílí se na zajištění bezpečnosti a funkčnosti diagnostických přístrojů.

Výkony a jejich četnost:

tvorba standardu přípravy a realizace při funkčním plicním vyšetření ... 3x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta před a po funkčním plicním vyšetření ... 3x
připravit, provést a vyhodnotit spirometrii ... 10x

4.3.4.2. Specifická ošetřovatelská péče při endoskopiích dýchacích cest

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů při endoskopiích dýchacích cest.

Vědomosti:

znát postupy a metody při plicních endoskopických vyšetřeních,
znát způsoby přípravy a následného sledování při plicním endoskopickém vyšetření pacientů,
znát intervence při zvládání akutních stavů u plicních endoskopických vyšetření,
znát zásady bezpečnosti práce při obsluze endoskopických přístrojů; průběžné kontroly funkčnosti přístrojů.

Dovednosti:

připravovat, asistovat a sledovat pacienty při endoskopickém vyšetření plic,
edukovat pacienty před, během a po endoskopickém vyšetření plic; včetně prevence komplikací,
podílet se na zabezpečování přepravy biologického materiálu po endoskopickém plicním vyšetření do laboratoře; včetně dokumentace,
zajišťovat asepsi endoskopů a průběžnou kontrolu funkčnosti endoskopických přístrojů.

Činnosti:

připravuje, asistuje a dokumentuje průběh endoskopických vyšetření plic a podílí se na edukaci pacientů,
podílí se na zajištění bezpečného průběhu endoskopických vyšetření a funkčnosti endoskopických přístrojů.

Výkony a jejich četnost:

edukace pacienta před endoskopickým vyšetřením ... 10x
monitorování pacienta při a po vyšetření ... 10x
asistence při diagnostickém a terapeutickém endoskopickém vyšetření ... 10x
zajištění funkčnosti a asepse endoskopického přístroje po vyšetření ... 10x

4.3.4.3. Specifická ošetřovatelská péče v prevenci tuberkulózy

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při preventivních opatřeních vedoucích k eliminaci a šíření tuberkulózy.

Vědomosti:

znát etiologii, klinické příznaky, diagnostiku, klasifikaci a léčbu tuberkulózy,
znát preventivní postupy používané v primární prevenci,
znát metodologii postupů při aplikaci BCG vakcinace včetně nežádoucích projevů,
znát postupy použití a zhodnocení tuberkulínových diagnostických zkoušek,
znát metodická doporučení pro činnost kalmetizačních oddělení,
znát zásady ochrany a bezpečnosti práce při manipulaci s účinnou látkou,
znát zásady ochrany a bezpečnosti práce s infikovanými pacienty.

Dovednosti:

provádět BCG vakcinaci podle očkovacího kalendáře, následně jej vyhodnocovat a doporučovat způsob ošetření,
provádět a vyhodnocovat tuberkulínové zkoušky s následným doporučením dalších postupů,
manipulovat bezpečně s očkovacími a testovacími látkami dle metodického doporučení,
zajišťovat, organizovat a provádět očkování a testování,
provádět poradenskou činnost se zaměřením na prevenci proti výskytu a šíření tuberkulózy.

Činnosti:

provádí vakcinace a postvakcinační kontroly novorozenců a kojenců, revakcinace, diagnostické tuberkulínové zkoušky,
podílí se na edukaci v prevenci proti výskytu a šíření tuberkulózy.

Výkony a jejich četnost:

provedení tuberkulinového testu s následným vyhodnocením ... 20x
provedení BCG vakcinace s následným vyhodnocením komplikací ... 10x
edukace rodičů a dítěte ... 10x
edukace potencionálně infekčního pacienta ... 10x
tvorba standardu očkování a testování ... 2x

4.3.4.4. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.5. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu

4.3.5.1. Specifická ošetřovatelská péče při endoskopiích zažívacího traktu

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů při endoskopiích zažívacího traktu.

Vědomosti:

znát postupy a metody při endoskopických vyšetřeních zažívacího traktu,
znát způsoby přípravy a následného sledování při endoskopickém vyšetření zažívacího traktu pacientů,
znát intervence při zvládání akutních stavů u endoskopických vyšetřeních zažívacího traktu,
znát zásady bezpečnosti práce při obsluze endoskopických přístrojů; průběžné kontroly funkčnosti přístrojů.

Dovednosti:

připravovat, asistovat a sledovat pacienty při endoskopickém vyšetření zažívacího traktu,
edukovat pacienty před, během a po endoskopickém vyšetření zažívacího traktu; včetně prevence komplikací,
asistovat a zabezpečovat biologický materiál k vyšetření, včetně dokumentace,
zajišťovat asepsi endoskopů a průběžnou kontrolu funkčnosti endoskopických přístrojů.

Činnosti:

připravuje, asistuje a dokumentuje průběh endoskopických vyšetření zažívacího traktu a podílí se na edukaci pacientů,
podílí se na zajištění bezpečného průběhu endoskopických vyšetření a funkčnosti endoskopických přístrojů.

Výkony a jejich četnost:

edukace pacienta před endoskopickým vyšetřením ... 10x
monitorování pacienta při a po vyšetření ... 10x
asistence při diagnostickém a terapeutickém endoskopickém vyšetření ... 10x
zajištění funkčnosti a asepse endoskopického přístroje po vyšetření ... 10x

4.3.5.2. Specifická ošetřovatelská péče při metabolických poruchách

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné v zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s metabolickými poruchami.

Vědomosti:

znát onemocnění při poruchách výživy, metabolizmu vody a elektrolytů,
znát základní postupy specifické ošetřovatelské péče při diagnostice a léčbě metabolických poruch,
znát problematiku specifické ošetřovatelské péče u pacientů s metabolickými poruchami,
znát možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin.

Dovednosti:

plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na kontinuitu a využití nejnovějších vědeckých poznatků,
ovládat a uplatňovat metody v prevenci a změnách životního stylu u pacientů s metabolickými poruchami,
vytvářet předpoklady pro udržení kvality života u pacientů s metabolickými poruchami,
poskytovat informace o možnostech alternativních řešení v rozsahu dostupných služeb a svépomocných skupin.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů s metabolickými poruchami,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s poskytovateli dostupných služeb, svépomocných skupin.

Výkony a jejich četnost:

diagnostika doprovodných symptomů u pacientů s metabolickými poruchami ... 2x
tvorba a realizace plánů ošetřovatelské péče u pacientů s metabolickými poruchami ... 2x
tvorba a realizace edukačních plánů u pacientů s metabolickými poruchami ... 2x
tvorba standardu poskytování pomoci blízkým osobám pacienta s metabolickými poruchami ... 1x
monitoring doprovodných symptomů u pacientů s metabolickými poruchami ... 10x

4.3.5.3. Specifická ošetřovatelská péče při onkologických onemocněních zažívacího traktu

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné v zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s onkologickým onemocněním zažívacího traktu.

Vědomosti:

znát prevenci, diagnostiku, léčbu, vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života u pacientů s onkologickým onemocněním zažívacího traktu,
znát zvládání náhlých příhod a krizových situací u pacientů s onkologickým onemocněním zažívacího traktu,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb; spolupráce se svépomocnými a podpůrnými skupinami.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán specifické ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům s onkologickým onemocněním zažívacího traktu,
realizovat a hodnotit specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s onkologickým onemocněním zažívacího traktu,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života onkologických pacientů ve vlastním sociálním prostředí.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů s onkologickým onemocněním zažívacího traktu,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s dostupnými službami a svépomocnými skupinami.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s onkologickým onemocněním zažívacího traktu ... 4x
tvorba edukačního plánu u pacienta s onkologickým onemocněním zažívacího traktu ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu onkologických onemocnění zažívacího traktu ... 1x

4.3.5.4. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestry pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.6. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s infekčním onemocněním

4.3.6.1. Specifická ošetřovatelská péče u imunodeficitních stavů

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s imunodeficitními stavy.

Vědomosti:

znát incidenci, příčiny a projevy primární a sekundární imunodeficience,
znát prevenci, diagnostiku primárních a sekundárních imunodeficitů,
znát reakce pacienta na imunodeficitní onemocnění,
znát zásady ochrany a bezpečnosti práce při poskytované specifické ošetřovatelské péče u pacientů s imunodeficitem,
znát právní a morální odpovědnost při poskytování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s imunodeficity.

Dovednosti:

vyhodnocovat individuální potřeby a plánovat specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s imunodeficitním onemocněním,

edukovat pacienty s imunodeficitním onemocněním o rizikovém chování,
poskytovat specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s imunodeficitním onemocněním s ohledem na specifika,
dodržovat protiepidemická opatření a aseptické postupy.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů s imunodeficitním onemocněním,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s poskytovateli dostupných služeb a svépomocných skupin.

Výkony a jejich četnost:

posouzení potřeb pacienta a sestavení plánu ošetřovatelské péče u pacienta s imunodeficitem ... 5x
tvorba standardu edukace pacienta a jeho blízkých v preventivních opatřeních ... 2x
tvorba standardu edukace pacienta a jeho blízkých na péči ve vlastním sociálním prostředí ... 2x

4.3.6.2. Specifická ošetřovatelská péče v prevenci nozokomiálních nákaz

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování prevence vzniku nozokomiálních nákaz a specifické ošetřovatelské péče u pacientů s nozokomiálními nákazami.

Vědomosti:

znát epidemiologii, klinický obraz, diagnostiku a léčbu nozokomiálních nákaz,
znát protiepidemická opatření a rizikové faktory zabraňující vzniku nozokomiálních nákaz,
znát standardizované prostředky zamezující šíření nozokomiálních nákaz a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci,
znát právní odpovědnost a legislativní předpisy v prevenci a péči o pacienty s nozokomiálními nákazami.

Dovednosti:

dodržovat protiepidemická opatření a aseptické postupy zabraňující vzniku nozokomiálních nákaz u pacientů a aktivně vyhledávat rizikové faktory,

předcházet iatrogennímu poškození pacientů,
používat standardizované prostředky zamezující šíření nozokomiálních nákaz a nových vědeckých postupů zaměřených na prevenci,
plánovat, realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s nozokomiálními nákazami,
edukovat ve změnách životního stylu a nerizikovém chování.

Činnosti:

stanovuje protiepidemický režim u rizikových pacientů,
edukuje spolupracovníky o protiepidemických opatřeních u rizikových pacientů a pacientů s nozokomiálními nákazami,
získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů s nozokomiální nákazou.

Výkony a jejich četnost:

vyhodnocení preventivních opatření proti vzniku nozokomiálních nákaz ... 5x
stanovení protiepidemického režimu u pacienta s nozokomiální nákazou ... 5x
posouzení potřeb pacienta a sestavení plánu péče u pacienta s nozokomiální nákazou ... 2x
edukace pacienta s nozokomiální nákazou v režimových opatřeních ... 5x

4.3.6.3. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,

podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.7. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s alergickým a imunodeficitním onemocněním

4.3.7.1. Specifická ošetřovatelská péče u imunodeficitních stavů

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s imunodeficitními stavy.

Vědomosti:

znát incidenci, příčiny a projevy primární a sekundární imunodeficience,
znát prevenci, diagnostiku primárních a sekundárních imunodeficitů,
znát reakce pacienta na imunodeficitní onemocnění,
znát zásady ochrany a bezpečnosti práce při poskytované specifické ošetřovatelské péče u pacientů s imunodeficitem,
znát právní a morální odpovědnost při poskytování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s imunodeficity.

Dovednosti:

vyhodnocovat individuální potřeby a plánovat specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s imunodeficitním onemocněním,
edukovat pacienty s imunodeficitním onemocněním o rizikovém chování,
poskytovat specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s imunodeficitním onemocněním s ohledem na specifika,
dodržovat protiepidemická opatření a aseptické postupy.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů s imunodeficitním onemocněním,

realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s poskytovateli dostupných služeb a svépomocných skupin.

Výkony a jejich četnost:

posouzení potřeb pacienta a sestavení plánu ošetřovatelské péče u pacienta s imunodeficitem ... 5x
tvorba standardu edukace pacienta a jeho blízkých v preventivních opatřeních ... 2x
tvorba standardu edukace pacienta a jeho blízkých na péči ve vlastním sociálním prostředí ... 2x

4.3.7.2. Specifická ošetřovatelská péče ve vyšetřování plicních funkcí

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů při vyšetřování plicních funkcí.

Vědomosti:

znát základy fyziologie a patofyziologie respiračního ústrojí,
znát postupy a metody při plicních funkčních vyšetřeních,
znát způsoby přípravy a následného sledování při plicním funkčním vyšetření pacientů,
znát zásady bezpečnosti práce při obsluze diagnostických přístrojů; průběžné kontroly funkčnosti přístrojů.

Dovednosti:

připravovat a sledovat pacienty při plicním funkčním vyšetření,
edukovat pacienty před, během a po plicním funkčním vyšetření; včetně prevence komplikací,
realizovat nebo asistovat při plicních funkčních vyšetřeních; včetně dokumentace,
zajišťovat průběžnou kontrolu funkčnosti diagnostických přístrojů.

Činnosti:

edukuje, připravuje, asistuje, provádí a dokumentuje plicní funkční vyšetření,
podílí se na zajištění bezpečnosti a funkčnosti diagnostických přístrojů.

Výkony a jejich četnost:

tvorba standardu přípravy a realizace při funkčním plicním vyšetření ... 3x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta před a po funkčním plicním vyšetření ... 3x
připravit, provést a vyhodnotit spirometrii ... 10x

4.3.7.3. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.
Vědomosti:
znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.
Výkony a jejich četnost:
formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.8. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s dermatovenerologickým onemocněním

4.3.8.1. Specifická ošetřovatelská péče u pacientů se sexuálně přenosnými chorobami

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování prevence vzniku a šíření sexuálně přenosných chorob a poskytování specifické ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát epidemiologii, klinický obraz, diagnostiku, klasifikaci a léčbu sexuálně přenosných chorob,
znát příčiny a možnosti šíření sexuálně přenosných chorob,
znát metodologii, dispenzarizaci, evidenci a hlášení při výskytu sexuálně přenosných chorob,
znát právní a morální odpovědnost a legislativní předpisy v prevenci a péči o nemocné se sexuálně přenosnými chorobami,
znát standardizované prostředky zamezující šíření sexuálně přenosných chorob a protiepidemiologických opatření.

Dovednosti:

dodržovat protiepidemická opatření při ošetřování pacientů se sexuálně přenosnými chorobami,
respektovat platné legislativní předpisy v prevenci a péči o pacienty se sexuálně přenosnými chorobami,
podílet se na dispenzarizaci, evidenci a hlášení výskytu sexuálně přenosných chorob,
plánovat, realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů se sexuálně přenosnými chorobami,
podílet se na edukaci ve změně životního stylu a následných restriktních opatřeních při jeho porušování.

Činnosti:

stanovuje protiepidemický režim u pacientů se sexuálně přenosnými chorobami,
podílí se na preventivní poradenské činnosti,
provádí depistážní šetření.

Výkony a jejich četnost:

stanovení protiepidemického režimu u pacienta se sexuálně přenosnou chorobou ... 5x
edukace pacienta se sexuálně přenosnou chorobou v režimových opatřeních ... 5x
provedení depistážního šetření ... 2x

4.3.8.2. Specifická ošetřovatelská péče při lymfodrenážích

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné v zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s lymfedémem.

Vědomosti:

znát anatomii, topografii, fyziologii a patofyziologii mízního systému,
znát diagnostiku, léčbu a komplikace lymfedému,
znát principy a techniky manuálních lymfatických drenáží,
znát indikace a kontraindikace manuálních lymfatických drenáží,
znát přístrojovou sekvenční drenáž,
znát právní odpovědnost v péči o pacienty s lymfedémem.

Dovednosti:

rozlišit lymfedém a systémové otoky od otoků z jiných příčin,
ovládat základní hmaty a postupy manuální lymfodrenáže v různých oblastech těla,
ovládat a uplatňovat metody prevence a kompenzace lymfedému,
vytvářet předpoklady pro udržení kvality života s ohledem na vznik lymfedému,
poskytovat informace o úpravě životního stylu.

Činnosti:

provádí techniku manuálních lymfodrenáží na základě indikace,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost.

Výkony a jejich četnost:

manuální lymfodrenáž u pacienta s lymfedémem v různých oblastech lidského těla ... 20x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta s lymfedémem ... 5x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta s lymfedémem ... 5x

4.3.8.3. Specifická ošetřovatelská péče o chronické rány a defekty

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s chronickými ranami a defekty včetně prevence.

Vědomosti:

znát epidemiologii, patofyziologii a klasifikaci chronických ran a defektů,
znát etiologii a rizikové faktory podílející se na vzniku chronických ran a defektů,
znát základní postupy při diagnostice, léčbě a specifické ošetřovatelské péči u chronických ran a defektů,
znát standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a specifickou ošetřovatelskou péči u chronických ran a defektů,
znát možnosti využití nabídek poradenských a pečovatelských služeb včetně domácí péče,
znát právní odpovědnost v péči o chronické rány a defekty.

Dovednosti:

posoudit a analyzovat jednotlivé fáze vývoje chronické rány a defektu,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na prevenci vzniku chronických ran a defektů,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s rozvinutou chronickou ránou a defektem,
edukovat pacienty a jejich blízké v preventivních opatřeních zabraňujících vzniku komplikací,
aplikovat standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a ošetřovatelskou péči u chronických ran a defektů.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů v jednotlivých fázích vývoje chronické rány a defektu,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s chronickými ranami a defekty, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění pečovatelských služeb včetně domácí péče.

Výkony a jejich četnost:

vyhodnocení jednotlivých fází vývoje chronické rány a defektu ... 5x
monitoring faktorů ovlivňujících pozitivní vývoj hojení chronické rány a defektu ... 10x
monitoring použitého krytí a vývoje chronické rány a defektu ... 10x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta s chronickou ránou a defektem ... 3x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta s chronickou ránou a defektem ... 2x

4.3.8.4. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.
Výkony a jejich četnost:
formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.), komunitní sestry (činnosti dle §52, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a psychiatrické sestry (činnosti dle §56, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.9. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s neurologickým onemocněním

4.3.9.1. Specifická ošetřovatelská péče při vyšetření eletroencefalografie (EEG) a evokované potenciály (EP)

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti specifické ošetřovatelské péče při provádění náročných elektrodiagnostických vyšetřeních.

Vědomosti:

znát současné a perspektivní úkoly elektrodiagnostiky nervového systému,
znát právní odpovědnost vyplývající z týmové práce u složitých diagnosticko-terapeutických výkonů,
znát základy počítačové techniky, přístrojové techniky, typy a funkce elektrodiagnostických přístojů,
problematiku speciální elektrodiagnostiky,
znát fyziologický záznam EEG, abnormality fokální i difúzní, zvláštnosti EEG v dětském věku a ve stáří.

Dovednosti:

vykonávat speciální odborné výkony v rámci kompetencí vyplývající z legislativních norem,
využívat osvojené poznatky z neurofyziologie z hlediska dopadu na pacienta,
zvládat techniku natáčení EEG záznamu, uplatňovat aktivační metody a umět odstranit artefakty pohybové, technické a biologické,
zvládat speciální techniky snímání spánkových záznamů,
zvládat základy techniky snímání evokovaných potenciálů.

Činnosti:

provádí komplexní údržbu laboratoře, EEG a EP přístrojů a jejich jednotlivých součástí,

připravuje pacienty a provádí vyšetřením EEG; připravuje pacienty a asistuje u EP vyšetření; vede dokumentaci.

Výkony a jejich četnost:

příprava pacienta na vyšetření včetně poučení o způsobu a postupu vyšetření ... 5x
příprava dítěte na vyšetření včetně poučení dítěte a jeho rodičů o způsobu a postupu vyšetření ... 3x
natočení záznamu nativního EEG, použití aktivačních metod s orientačním hodnocením ... 5x
natočení záznamu nativního EEG, použití aktivačních metod s orientačním hodnocením u dítěte ... 3x
asistence a orientační hodnocení u vyšetření evokovaných potenciálů ... 3x
polysomnografie s orientačním hodnocením ... 3x
polygrafie s orientačním hodnocením ... 3x

4.3.9.2. Specifická ošetřovatelská péče při EMG, EP

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti specifické ošetřovatelské péče při provádění náročných elektrodiagnostických vyšetření.

Vědomosti:

znát nové vědecké poznatky zaměřené na neurofyziologii, klinickou neurologii,
znát současné a perspektivní úkoly elektrodiagnostiky nervového systému,
znát základy počítačové techniky, přístrojové techniky, typy a funkce EMG, EP přístrojů,
znát techniky provedení základních EMG a EP vyšetření,
znát typy poškození periferního a centrálního nervového systému, způsoby jejich reparace a projevy těchto změn v záznamu EMG, EP,
znát právní odpovědnost vyplývající z týmové práce u složitých diagnosticko-terapeutických výkonů.

Dovednosti:

ovládat přípravu pacientů na vyšetření včetně edukace o postupu vyšetření,
zajišťovat materiální vybavení EMG a EP laboratoře,
asistovat při vyšetření jehlovými elektrodami a speciálními metodami,
realizovat kompletní samostatné vyšetření somatosenzorických, sluchových a zrakových evokovaných potenciálů v jejich základní podobě,
asistovat při vyšetření motorických evokovaných potenciálů magnetickou či elektrickou stimulací.

Činnosti:

provádí komplexní údržbu laboratoře, EMG a EP přístrojů a jejich jednotlivých součástí,
připravuje pacienty, asistuje a provádí vyšetření EMG, EP vyšetření; vede dokumentaci.

Výkony a jejich četnost:

příprava pacienta na vyšetření včetně poučení o způsobu a postupu vyšetření ... 5x
příprava dítěte na vyšetření včetně poučení dítěte a jeho rodičů o způsobu a postupu vyšetření ... 2x
samostatné vyšetření vedení motorickými i senzitivními vlákny nejčastěji vyšetřovaných nervů ... 3x
asistenci při vyšetření jehlovými elektrodami a speciálními metodami ... 3x
samostatné vyšetření somatosenzorických, sluchových a zrakových evokovaných potenciálů v jejich základní podobě ... 2x
asistence při vyšetření motorických evokovaných potenciálů magnetickou či elektrickou stimulací ... 3x

4.3.9.3.Specifická ošetřovatelská péče o pacienty se strukturálním a funkčním postižením centrální nervové soustavy (CNS), periferní nervové soustavy (PNS), svalů a nervosvalového přenosu

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti pro sledování a analyzování pacientů se strukturálním a funkčním postižením centrálního nervového sytému, periferního nervového systému, svalů a nervosvalového přenosu, včetně poskytování specifické ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát incidenci, příčiny a projevy strukturálního a funkčního postižení CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu,
znát reakce pacientů při strukturálních a funkčních postiženích CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu,
znát postupy při poskytování specifické ošetřovatelské péče u pacientů se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu.

Dovednosti:

plánovat péči u pacientů se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu,
vyhodnocovat individuální potřeby pacientů,
edukovat a vést pacienty se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu a jeho blízké k nácvikům aktivit denního života,
plánovat domácí péči u pacientů se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu,
podílet se na hodnocení rizik jednotlivců ve vlastním sociálním prostředí,
doporučit bezpečnostní opatření v domácnosti pacientů.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů včetně posouzení sociálního rizika při návratu do vlastního sociálního prostředí,
realizuje a hodnotí poskytovanou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti v oblasti prevence strukturálního a funkčního postižení CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče a edukačního plánu u pacienta se strukturálním a funkčním postižením CNS ... 2x
tvorba plánu ošetřovatelské péče a edukačního plánu u pacienta se strukturálním a funkčním postižením PNS ... 2x
tvorba plánu ošetřovatelské péče a edukačního plánu u pacienta se strukturálním a funkčním postižením svalů a nervosvalového přenosu ... 2x
diagnostika funkčních schopností pacienta se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu ... 2x

4.3.9.4. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.
Výkony a jejich četnost:
formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.10. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty v gerontologii

4.3.10.1. Paliativní péče

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné v zajišťování paliativní péče.

Vědomosti:

znát koncepci a obecné principy paliativní péče s důrazem na duchovní a multikulturní zvláštnosti,
znát základní postupy specifické ošetřovatelské péče při diagnostice a léčbě jednotlivých symptomů,
znát problematiku specifické ošetřovatelské péče u pacientů v terminálním stádiu,
znát standardizované prostředky paliativní péče a nové vědecké postupy zaměřené na hodnocení paliativní péče,
znát možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin v paliativní péči,
znát právní odpovědnost péče u pacientů v terminálním stádiu.

Dovednosti:

plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na kontinuitu a využití nejnovějších vědeckých poznatků,
ovládat a uplatňovat metody prevence a kompenzace doprovodných symptomů terminálního stádia,
vytvářet předpoklady pro udržení kvality života s ohledem na multikulturní zvláštnosti,
poskytovat informace o rozsahu dostupných služeb, které jsou k dispozici v poslední fázi života a při ztrátě blízké osoby.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů v poslední fázi života, včetně posouzení sociálního rizika,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s poskytovateli dostupných služeb, svépomocných skupin.

Výkony a jejich četnost:

diagnostika doprovodných symptomů u pacienta v poslední fázi života ... 2x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta v poslední fázi života ... 2x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta v poslední fázi života ... 2x
tvorba standardu pro poskytnutí pomoci blízkým osobám pacienta v poslední fázi života ... 1x
monitoring doprovodných symptomů u pacienta v poslední fázi života ... 10x

4.3.10.2.Specifická ošetřovatelská péče o pacienty se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti pro sledování a analyzování pacientů se strukturálním a funkčním postižením centrálního nervového sytému, periferního nervového systému, svalů a nervosvalového přenosu, včetně poskytování specifické ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát incidenci, příčiny a projevy strukturálního a funkčního postižení CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu,
znát reakce pacientů při strukturálních a funkčních postiženích CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu,
znát postupy při poskytování specifické ošetřovatelské péče u pacientů se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu.

Dovednosti:

plánovat péči u pacientů se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu,
vyhodnocovat individuální potřeby pacientů,
edukovat a vést pacienty se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu a jeho blízké k nácvikům aktivit denního života,
plánovat domácí péči u pacientů se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu,
podílet se na hodnocení rizik jednotlivců ve vlastním sociálním prostředí,
doporučit bezpečnostní opatření v domácnosti pacientů.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů včetně posouzení sociálního rizika při návratu do vlastního sociálního prostředí,
realizuje a hodnotí poskytovanou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti v oblasti prevence strukturálního a funkčního postižení CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče a edukačního plánu u pacienta se strukturálním a funkčním postižením CNS ... 2x
tvorba plánu ošetřovatelské péče a edukačního plánu u pacienta se strukturálním a funkčním postižením PNS ... 2x
tvorba plánu ošetřovatelské péče a edukačního plánu u pacienta se strukturálním a funkčním postižením svalů a nervosvalového přenosu ... 2x
diagnostika funkčních schopností pacienta se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu ... 2x

4.3.10.3. Specifická ošetřovatelská péče o chronické rány a defekty

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s chronickými ranami a defekty včetně prevence.

Vědomosti:

znát epidemiologii, patofyziologii a klasifikaci chronických ran a defektů,
znát etiologii a rizikové faktory podílející se na vzniku chronických ran a defektů,
znát základní postupy při diagnostice, léčbě a specifické ošetřovatelské péči u chronických ran a defektů,
znát standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a specifickou ošetřovatelskou péči u chronických ran a defektů,
znát možnosti využití nabídek poradenských a pečovatelských služeb včetně domácí péče,
znát právní odpovědnost v péči o chronické rány a defekty.

Dovednosti:

posoudit a analyzovat jednotlivé fáze vývoje chronické rány a defektu,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na prevenci vzniku chronických ran a defektů,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s rozvinutou chronickou ránou a defektem,
edukovat pacienty a jejich blízké v preventivních opatřeních zabraňujících vzniku komplikací,
aplikovat standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a ošetřovatelskou péči u chronických ran a defektů.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů v jednotlivých fázích vývoje chronické rány a defektu,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s chronickými ranami a defekty, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění pečovatelských služeb včetně domácí péče.

Výkony a jejich četnost:

vyhodnocení jednotlivých fází vývoje chronické rány a defektu ... 5x
monitoring faktorů ovlivňujících pozitivní vývoj hojení chronické rány a defektu ... 10x
monitoring použitého krytí a vývoje chronické rány a defektu ... 10x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta s chronickou ránou a defektem ... 3x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta s chronickou ránou a defektem ... 2x

4.3.10.4. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání komunitní sestry (činnosti dle §52, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a psychiatrické sestry (činnosti dle §56, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

4.3.11. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty se atoniemi

4.3.11.1. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

4.3.11.2. Specifická ošetřovatelská péče o chronické rány a defekty

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s chronickými ranami a defekty včetně prevence.

Vědomosti:

znát epidemiologii, patofyziologii a klasifikaci chronických ran a defektů,
znát etiologii a rizikové faktory podílející se na vzniku chronických ran a defektů,
znát základní postupy při diagnostice, léčbě a specifické ošetřovatelské péči u chronických ran a defektů,
znát standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a specifickou ošetřovatelskou péči u chronických ran a defektů,
znát možnosti využití nabídek poradenských a pečovatelských služeb včetně domácí péče,
znát právní odpovědnost v péči o chronické rány a defekty.

Dovednosti:

posoudit a analyzovat jednotlivé fáze vývoje chronické rány a defektu,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na prevenci vzniku chronických ran a defektů,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s rozvinutou chronickou ránou a defektem,
edukovat pacienty a jejich blízké v preventivních opatřeních zabraňujících vzniku komplikací,
aplikovat standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a ošetřovatelskou péči u chronických ran a defektů.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů v jednotlivých fázích vývoje chronické rány a defektu,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s chronickými ranami a defekty, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění pečovatelských služeb včetně domácí péče.

Výkony a jejich četnost:

vyhodnocení jednotlivých fází vývoje chronické rány a defektu ... 5x
monitoring faktorů ovlivňujících pozitivní vývoj hojení chronické rány a defektu ... 10x
monitoring použitého krytí a vývoje chronické rány a defektu ... 10x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta s chronickou ránou a defektem ... 3x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta s chronickou ránou a defektem ... 2x

4.3.11.3. Specifická ošetřovatelská péče v prevenci nozokomiálních nákaz

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování prevence vzniku nozokomiálních nákaz a specifické ošetřovatelské péče u pacientů s nozokomiálními nákazami.

Vědomosti:

znát epidemiologii, klinický obraz, diagnostiku a léčbu nozokomiálních nákaz,
znát protiepidemická opatření a rizikové faktory zabraňující vzniku nozokomiálních nákaz,
znát standardizované prostředky zamezující šíření nozokomiálních nákaz a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci,
znát právní odpovědnost a legislativní předpisy v prevenci a péči o pacienty s nozokomiálními nákazami.

Dovednosti:

dodržovat protiepidemická opatření a aseptické postupy zabraňující vzniku nozokomiálních nákaz u pacientů a aktivně vyhledávat rizikové faktory,
předcházet iatrogennímu poškození pacientů,
používat standardizované prostředky zamezující šíření nozokomiálních nákaz a nových vědeckých postupů zaměřených na prevenci,
plánovat, realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči u pacientů s nozokomiálními nákazami,
edukovat ve změnách životního stylu a nerizikovém chování.

Činnosti:

stanovuje protiepidemický režim u rizikových pacientů,
edukuje spolupracovníky o protiepidemických opatřeních u rizikových pacientů a pacientů s nozokomiálními nákazami,
získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů s nozokomiální nákazou.

Výkony a jejich četnost:

vyhodnocení preventivních opatření proti vzniku nozokomiálních nákaz ... 5x
stanovení protiepidemického režimu u pacienta s nozokomiální nákazou ... 5x
posouzení potřeb pacienta a sestavení plánu péče u pacienta s nozokomiální nákazou ... 2x
edukace pacienta s nozokomiální nákazou v režimových opatřeních ... 5x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání komunitní sestry (činnosti dle §52, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a psychiatrické sestry (činnosti dle §56, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

Speciální moduly pro odborný modul

4.3.12. Role sestry v ošetřovatelské péči o chirurgické pacienty

Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s onemocněním hlavy a krku

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajištění specifické ošetřovatelské péče o pacienty s onemocněním postihujícím obličejovou i mozkovou část hlavy a krk

Vědomosti:

znát speciální terminologii spojenou s posuzováním zdravotního stavu pacienta s onemocněním či poruchou v oblasti hlavy a krku,
znát patofyziologické změny ke kterým dochází v souvislosti s onemocněním orgánů zahrnující oblast hlavy a krku,
znát komplexní prevenci, diagnostiku a léčbu u onemocnění hlavy a krku,
znát speciální ošetřovatelské postupy u pacientů s onemocněním hlavy a krku.

Dovednosti

identifikovat specifické potřeby a sestavit komplexní ošetřovatelský plán na základě odborného zhodnocení zdravotního stavu a potřeb pacienta s onemocněním hlavy a krku včetně identifikace rizik,
provádět speciální ošetřovatelskou péči a monitoring u pacientů s onemocněním hlavy a krku,
edukovat v oblasti životního stylu, sociálních služeb a svépomocných skupin,
připravit pacienta a asistovat při speciálních vyšetřovacích postupech v oboru otorinolaryngologie a neurochirurgie především při řešení akutních stavů.

Činnosti:

sledovat a vyhodnocovat stav pacientů s onemocněním hlavy a krku z hlediska vzniku možných komplikací,
realizovat a hodnotit poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s onemocněním hlavy a krku, provádět prevenci a edukační činnost,
připravovat pacienta a asistovat při speciálních vyšetřovacích a léčebných výkonech především při řešení akutních stavů.

Výkony a jejich četnost

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacientů s onemocněním hlavy a krku po závažných a náročných operačních výkonech ... 2x
příprava pacienta a asistence při speciálních vyšetřovacích postupech oboru ... 3x
tvorba edukačního plánu u pacientů s nutností změnit svůj životní styl nebo pooperačním zákroku s trvalými následky a nutností používat kompenzační pomůcky ... 2x

4.3.12.2. Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s onemocněním oka

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajištění specifické ošetřovatelské péče o pacienty s onemocněním oka.

Vědomosti:

znát speciální terminologii spojenou s posuzováním zdravotního stavu pacienta v oftalmologii,
znát patofyziologické změny ke kterým dochází v souvislosti s onemocněním oka,
znát komplexní prevenci, diagnostiku a léčbu u onemocnění oka,
znát speciální ošetřovatelské postupy u pacientů s onemocněním oka.

Dovednosti

identifikovat specifické potřeby pacientů s těžkou poruchou zraku a sestavit komplexní ošetřovatelský plán na základě odborného zhodnocení zdravotního stavu a potřeb pacienta s onemocněním oka včetně identifikace rizik,
provádět speciální ošetřovatelskou péči a monitoring u pacientů s onemocněním oka,
edukovat v oblasti životního stylu, sociálních služeb a svépomocných skupin,
připravit pacienta, provádět speciální přístrojová vyšetření a asistovat při speciálních vyšetřovacích postupech v oboru oftalmologie především při řešení akutních stavů.

Činnosti:

sleduje a vyhodnocuje stav pacientů s onemocněním oka u z hlediska vzniku možných komplikací,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s onemocněním oka, provádět prevenci a edukační činnost,
připravuje pacienta a asistuje při speciálních vyšetřovacích a léčebných výkonech především při řešení akutních stavů.

Výkony a jejich četnost

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacientů s onemocněním oka po závažných a náročných operačních výkonech ... 2x
tvorba edukačního plánu u pacientů s nutností změnit svůj životní styl nebo po operačním zákroku s trvalými následky a nutností používat kompenzační pomůcky ... 2x
příprava pacienta a asistence při speciálních vyšetřovacích a léčebných postupech, především při řešení akutních stavů ... 3x

4.3.12.3. Specifická ošetřovatelská péče o pacienty onemocněním s urogenitálního taktu

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajištění specifické ošetřovatelské péče o pacienty s onemocněním urogenitálního traktu.

Vědomosti:

znát speciální terminologii spojenou s posuzováním zdravotního stavu pacienta v urologii,
znát patofyziologické změny ke kterým dochází v souvislosti s onemocněním urogenitálního traktu,
znát komplexní prevenci, diagnostiku a léčbu u onemocnění urogenitálního traktu,
znát speciální ošetřovatelské postupy u pacientů s onemocněním urogenitálního traktu.

Dovednosti

identifikovat specifické potřeby pacientů se závažným onemocněním urogenitálního traktu a sestavit komplexní ošetřovatelský plán na základě odborného zhodnocení zdravotního stavu a potřeb pacienta včetně identifikace rizik,
provádět speciální ošetřovatelskou péči a monitoring u pacientů s onemocněním urogenitálního traktu,
edukovat v oblasti životního stylu, sociálních služeb a svépomocných skupin,
připravit pacienta,, provádět speciální vyšetření a asistovat při speciálních vyšetřovacích postupech v oboru urologie především při řešení akutních stavů.

Činnosti:

sleduje a vyhodnocuje stav pacientů s onemocněním urogenitálního taktu u z hlediska vzniku možných komplikací,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s onemocněním urogenitálního traktu, provádět prevenci a edukační činnost,
připravuje pacienta a asistovat při speciálních vyšetřovacích a léčebných výkonech především při řešení akutních stavů.

Výkony a jejich četnost

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacientů s onemocněním urogenitálního traktu po závažných a náročných operačních výkonech ... 2x
tvorba edukačního plánu u pacientů s nutností změnit svůj životní styl nebo po operačním zákroku s trvalými následky a nutností používat kompenzační pomůcky ... 2x
příprava pacienta a asistence při speciálních vyšetřovacích a léčebných postupech, především při řešení akutních stavů ... 3x

Lze využít dalších speciálních modulů uváděných v nabídce odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále zejména speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.), sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.), komunitní sestry (činnosti dle §52 vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a psychiatrické sestry (činnosti dle §56, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

Speciální moduly pro odborný modul

4.3.13. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním pohybového aparátu

4.3.13.1. Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s úrazy pohybového aparátu

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování prevence vzniku úrazů pohybového aparátu a specifické ošetřovatelské péče u pacientů s úrazem pohybového aparátu.

Vědomosti:

znát mechanismy úrazů pohybového aparátu,
znát charakteristiku polytraumat a sdružených poranění,
charakteristika nitrolebních poranění,
znát základní postupy při diagnostice, léčbě a specifickou ošetřovatelskou péči u jednotlivých poranění,
znát možnosti chirurgické a konzervativní terapie,
znát možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin,
znát právní odpovědnost v péči o pacienty s úrazy pohybového aparátu.

Dovednosti:

posoudit a analyzovat závažnost stavu pacienta s úrazem pohybového aparátu,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na prevenci vzniku poúrazových komplikací,
edukovat pacienty s úrazem pohybového aparátu v preventivních opatřeních proti vzniku poúrazových komplikací,
aplikovat standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s úrazy pohybového aparátu.

Činnosti:

sleduje a vyhodnocuje stav pacientů s úrazy pohybového aparátu z hlediska vzniku možných komplikací,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s úrazem pohybového aparátu, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s poskytovateli dostupných služeb, svépomocných skupin.

Výkony a jejich četnost:

vyhodnocení stavu pacientů s úrazem pohybového aparátu ... 5x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta s úrazem pohybového aparátu ... 3x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta s úrazem pohybového aparátu ... 2x
tvorba standardu poskytování pomoci pacientovi s úrazem pohybového aparátu ... 1x

4.3.13.2. Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s vrozeným a získaným onemocněním pohybového aparátu

Cíl: připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje sestra u pacientů s vrozenými a získanými onemocněními pohybového aparátu

Vědomosti:

znát anatomii a fyziologii pohybového aparátu,
znát základní postupy při diagnostice vrozených a získaných onemocnění pohybového aparátu,
znát nejčastější vrozené vady pohybového aparátu,
znát nejčastější získané onemocnění pohybového aparátu,
znát rizikové faktory ovlivňující negativně ošetřovatelskou péči u pacientů s vrozenými a získanými onemocněními pohybového aparátu.

Dovednosti:

posoudit stav pacientů a sestavit plán specifické ošetřovatelské péče respektující, zvláštnosti přístupu
k pacientům s vrozeným nebo získaným onemocněním pohybového aparátu,
realizovat a hodnotit specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s vrozeným nebo získaným onemocněním pohybového aparátu,
edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifity života pacientů s vrozeným nebo získaným onemocněním pohybového aparátu ve vlastním sociálním prostředí.

Činnosti:

získává, posuzuje a analyzuje potřeby pacientů s vrozenými nebo získanými onemocněními pohybového aparátu,
realizuje a hodnotí poskytovanou ošetřovatelskou péči, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s dostupnými službami a svépomocnými skupinami.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u pacienta s vrozeným nebo získaným onemocněním pohybového aparátu ... 4x
tvorba edukačního plánu u pacienta s vrozeným nebo získaným onemocněním pohybového aparátu ... 3x
tvorba plánu preventivního opatření ke snížení výskytu získaných onemocnění pohybového aparátu ... 2x

4.3.13.3. Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s úrazy a onemocněním páteře

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zajišťování specifické ošetřovatelské péče o pacienty s úrazy a onemocněním páteře.

Vědomosti:

znát onemocnění a mechanismy úrazů páteře,
znát charakteristiku polytraumat a sdružených poranění,
znát základní postupy při diagnostice, léčbě a specifickou ošetřovatelskou péči u poranění páteře,
znát možnosti chirurgické a konzervativní terapie,
znát možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin,
znát právní odpovědnost v péči o pacienty s úrazy a onemocněním páteře.

Dovednosti:

posoudit a analyzovat závažnost stavu pacienta s úrazem nebo onemocněním páteře,
plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na prevenci vzniku poúrazových komplikací,
edukovat pacienty s úrazem páteře v preventivních opatřeních proti vzniku poúrazových komplikací,
aplikovat standardizované prostředky a nové vědecké postupy zaměřené na prevenci a specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s úrazy a onemocněním páteře.

Činnosti:

sleduje a vyhodnocuje stav pacientů s úrazy a onemocněním páteře z hlediska vzniku možných komplikací,
realizuje a hodnotí poskytovanou specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s úrazem a onemocněním páteře, preventivní péči a edukační činnost,
podílí se na poradenské činnosti a zajištění spolupráce s poskytovateli dostupných služeb, svépomocných skupin.

Výkony a jejich četnost:

vyhodnocení stavu pacientů s úrazem nebo onemocněním páteře ... 5x
tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta s úrazem nebo onemocněním páteře ... 3x
tvorba a realizace edukačního plánu u pacienta s úrazem nebo onemocněním páteře ... 2x
tvorba standardu poskytování pomoci pacientovi s úrazem nebo onemocněním páteře ... 1x

4.3.13.4. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

Lze využít dalších vhodných speciálních modulů uváděných v nabídce jiných odborných modulů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestra pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech, dále například speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2005 Sb.).

5. Formy specializačního vzdělávání

Vzdělávací programy specializačního vzdělávání jsou uskutečňovány kombinovanou formou v blocích, které odpovídají délce stanovené týdenní pracovní doby. Jestliže je studium uskutečňováno jinými formami, nesmí být úroveň této průpravy nižší než u průpravy celodenní.

6. Charakteristika činností u jednotlivých odborných zaměření

Absolvent vzdělávacího programu po získání specializované způsobilosti ve vybraných klinických oborech je připravován k poskytování, organizaci a metodickému řízení specializované ošetřovatelské péče, včetně péče specifické, samostatně i v rámci týmu.

Činnosti absolventů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ve vybraných klinických oborech u jednotlivých odborných zaměřeních jsou formulovány v rozsahu vědomostí a dovedností odpovídající požadavkům specializované způsobilosti (§48 a §53 vyhlášky č. 424/2004 Sb.), které jsou vymezeny takto:

edukuje pacienty, případně jiné osoby ve specializovaných ošetřovatelských postupech a připravuje pro ně informační materiály,
sleduje a vyhodnocuje stav pacientů z hlediska možnosti vzniku komplikací a náhlých příhod a podílí se na jejich řešení,
koordinuje práci členů ošetřovatelského týmu v oblasti své specializace,
hodnotí kvalitu poskytované ošetřovatelské péče,
provádí ošetřovatelský výzkum, zejména identifikuje oblasti výzkumné činnosti, realizuje výzkumnou činnost a vytváří podmínky pro aplikaci výsledků výzkumů do klinické praxe na vlastním pracovišti i v rámci oboru,
připravuje standardy specializovaných postupů v rozsahu své způsobilosti,
vede specializační vzdělávání v oboru své specializace,
provádí přípravu pacientů na specializované diagnostické a léčebné postupy, doprovází je a asistuje během výkonů, sleduje a ošetřuje pacienty po výkonu,
edukuje pacienty, případně jiné osoby ve specializovaných diagnostických a léčebných postupech,
vykonává specializované činnosti §53 odstavce a) až g) vyhlášky č. 424/2004 Sb., dle zvolené specializace.

7. Materiální a personální zabezpečení

Praktická výuka musí být zajištěna v rámci akreditovaného zdravotnického pracoviště dle klinického oboru. Personální zabezpečení musí být zajištěno z řad erudovaných pracovníků se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru specializace a způsobilostí pedagogickou v souladu s platnými právními předpisy.

8. Bezpečnost a ochrana zdraví

Součástí teoretické i praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce a požární ochrany. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků platných právních a jiných předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Požadavky jsou doplněny informacemi o rizicích možných ohrožení v souvislosti s vykonáváním praktické výuky, včetně informací vztahujících se k opatřením na ochranu před působením zdrojů rizik.

9. Doporučená literatura

4.3.12. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onkologickým onemocněním

ADAM, Z., VORLÍČEK, J., a spol. Obecná onkologie. Brno: Masarykova univerzita, 2004. 440 s. ISBN 80-210-3574-9.

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

KLENER, P. Klinická onkologie. Praha: Galén, 2002. 686 s. ISBN 80-7262-151-3.

MICHALOVÁ, K. Úvod do lidské cytogeneticky. Brno: IDVPZ, 1999. 172 s. ISBN 80-7013-281-7.

NUSSBAUM, R. a kol. Klinická genetika. 6.vyd. Praha: Triton, 2004. 426 s. ISBN 80-7254-475-6.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

SRŠEŇ, Š. a kol. Základy klinickém genetiky a jej molekulárna podstata. 3. přepracované a rozšířené vyd. Martin: Osveta, 2000. 409 s. ISBN 80-8063-021-6.

VAŇÁSEK, J., a kol. Transplantace kostní dřeně. Praha: Galén, 1996. 191 s. ISBN 80-85824-35-3.

VORLÍČEK, J., ADAM, Z., POSPÍŠILOVÁ, Y., a kol. Paliativní medicína. Praha: Grada, 2004. 544 s. ISBN 80-247-0279-7.

WILHELM, Z., a kol. Výživa v onkologii. Brno: NCO NZO, 2004. 260 s. ISBN 80-7013-410-0.

4.3.13. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s diabetem mellitem

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

BRÁZDOVÁ, L., a kol. Průvodce diabetologií pro zdravotní sestry. Brno: IDV PZ, 2000. 128 s. ISBN 80-7013-305-8.

JIRKOVSKÁ, A., a kol. Jak (si) léčit a kontrolovat diabetes. Praha: PANAX, 2003. 242s.

Kolektiv autorů. Syndrom diabetické nohy. Mezinárodní konsenzus vypracovaný Mezinárodní pracovní skupinou pro syndrom diabetické nohy. Praha: Galén, 2000. 103 s. ISBN 80-7262-051-7. TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

4.3.14. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

HRADEC, J., SPÁČIL, J. Kardiologie, angiologie. Praha: Galén, 2001. 359 s. ISBN 80-7262-106-8.

CHALOUPKA, V., a kol. Základy funkčního vyšetření srdce a krevního oběhu. Brno: IDV PZ, 2000. 198 s. ISBN 80-7013-297-3.

CHEITLIN, M. D., SOKOLOW, M., MCLLROY, M. B. Klinická kardiologie. Praha: H&H, 2005. 847 s. ISBN 80-7319-005-2.

KLENER, P., a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, 2001. 949 s. ISBN 80-7363-101-7.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

4.3.15. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s chronickým plicním onemocněním

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

FIŠEROVÁ, J. CHLUMSKÝ, J., SATINSKÁ, J. Funkční vyšetření plic. Praha: GEUM, 2003. 128 s. ISBN 80-86256-32-4.

KANDUS, J., SATINSKÁ, J. Stručný průvodce lékaře po plicních funkcích. 2. vyd. Brno: NCO NZO, 2001. 138 s. ISBN 80-7013-325-2.

KOLEK, V. Bronchologie pro zdravotní sestry. Brno: IDVPZ, 2002. 212 s. ISBN 80-7013-370-8.

KLENER, P., a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, 2001. 949 s. ISBN 80-7363-101-7.

NETVAL, M., a kol. Mimoplicní tuberkulóza. Praha: Grada, 2004. 152 s. ISBN 80-247-0654-7.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

4.3.16. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

DÍTĚ, P., a kol. Endoskopické, funkční a morfologické vyšetření v gastroenterologii. Brno: IDV PZ, 1994, 146 s. ISBN 80-7013-183-7

DÍTĚ, P. Základy digestivní endoskopie. Praha: Grada, 1996, 229 s. ISBN 80-7169-237-9 .

KLENER, P., a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, 2001. 949 s. ISBN 80-7363-101-7.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

4.3.17. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s infekčním onemocněním

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

GOPFERTOVÁ, D., PAZDIORA, P., DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí. Praha: Karolinum, 2002. 230 s. ISBN 80-246-0452-3.

HRANIČÁROVÁ, A., a kol. Vybrané kapitoly z nozokomiálnych infekcií. Trnava: Trnavská univerzita, 2002. 87 s. ISBN 80-89104-08-8.

CHALUPA, P., ČERNÝ, Z., HEJLOVÁ, A., HUSA, P. Infekční lékařství. Nové poznatky v diagnostice a terapii infekčních chorob. Brno: Masarykova univerzita, 2000. 57 s. ISBN 80-210-2378-3.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

4.3.18. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s alergickým a imunodeficitním onemocněním

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

LITZMAN, J., KUKLÍNEK, P., RYBNÍČEK, O. Alergologie a klinická imunologie. Brno: IDV PZ, 2001. 144 s. ISBN 80-7013-345-7.

ŠPIČÁK, V., PANZNER, P. Alergologie. Praha: Galén, Karolinum, 2001. 348 s. ISBN 80-7262-265-X (Galén), ISBN 80-246-0846-4 (Karolinum).

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

4.3.19. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s dermatovenerologickým onemocněním

ARENBERGER, R., OBSTOVÁ, I. Obecná dermatovenerologie. Praha: Czechopress Agency, 2001. 426 s. ISBN 80-902632-4-0.

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

DITRICHOVÁ, D. Repetitorium dermatovenerologie. Olomouc: Epava, 2002. 304 s. ISBN 80-86297-08-X. RESL, V., a kol. Venerologie. Praha: Karolinum, 1997. 121 s. ISBN 80-7066-828-8.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

4.3.20. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s neurologickým onemocněním

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

DUFEK, J. Elektromyografie. Brno: IDV PZ, 1995. 30 s.

DYLEVSKÝ, I. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 479 s. ISBN 80-86297-05-5.

KADAŇKA, Z., a kol. Praktická elektromyografie. Brno: IDV PZ, 1994. 180 s. ISBN 80-7013-181-0.

KAŇOVSKÝ, P. Evokované potenciály v klinické praxi. Brno: IDV PZ, 2000. 238 s. ISBN 80-7013-306-6.

MORÁŇ, M. Praktická elektroencefalografie. Brno: IDV PZ, 1995. 146 s. ISBN 80-7013-203-5.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

TROJAN, S., a kol. Lékařská fyziologie. Praha: Grada, 2003. 739 s. ISBN 80-247-0512-5.

TYRLÍKOVÁ, I., a kol. Neurologie pro sestry. Brno: IDV PZ, 2003. 287 s. ISBN 80-7013-287-6.

4.3.21. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s v gerontologii

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

KALVACH, Z., a kol. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. 864 s. ISBN 80-247-0548-6.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

VORLÍČEK, J., ADAM, Z., POSPÍŠILOVÁ, Y., a kol. Paliativní medicína. Praha: Grada, 2004. 544 s. ISBN 80-247-0279-7.

TYRLÍKOVÁ, I., a kol. Neurologie pro sestry. Brno: IDV PZ, 2003. 287 s. ISBN 80-7013-287-6.

4.3.22. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty se stomiemi

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

FENDRYCHOVÁ, J; ŠEMOROVÁ, H . Ošetřování stomií u dětí. Brno: IDVPZ, 2002. 60 s. ISBN 807013-366-X.

HOLIBKOVÁ, A.; LAICHMAN, S. Přehled anatomie člověka. Olomouc: UP 1994.

MARKOVÁ, M. Péče o nemocné se stomiemi. (Pomocný učební text)) Brno: IDVPZ 1998. 15 s.

NOVÁK, J. ; ZEMANOVÁ, J. Ošetřování stomií. Praha: Avicenum, 1987.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

TROJAN, S. Lékařská fyziologie. Praha: Grada Avicenum, 1994. ISBN 80 - 7169-03.

VŠETÍŠEK, J. Stenosa a retrakce stomie. In: Radim (časopis stomiků) č. 2, 2004, s. 28 - 29.

8.1.12. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty v chirurgických oborech

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

DYLEVSKÝ, I. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 479 s. ISBN 80-86297-05-5.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X..

TROJAN, S., a kol. Lékařská fyziologie. Praha: Grada, 2003. 739 s. ISBN 80-247-0512-5.

LAWRENCE W. W. Současná chirurgická diagnostika a léčba. 1. a 2. díl.Praha: Grada Publishing ,1998, 1659 s. ISBN 9788071693970.

8.1.13. Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním pohybového aparátu

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X..

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

DRÁBKOVÁ,J.,Polytraumata v intenzivní medicině, Praha: Grada,2002.308s.ISBN 80 247 0419 6.

HALADOVÁ E.,NECHVÁTALOVÁ,L Vyšetřovací metody hybného systému. Brno.IDV PZ,1997.137 s. ISBN 80-7013-237-X.

DUNGL,P.,a kol., Ortopedie. Praha. Grada,2005.1280s. ISBN 80-247-0550-8.

CHALOUPKA,R., a kol.,Vybrané kapitoly z LTV ve spondylochirurgii. Brno. IDVPZ,2003.186s. ISBN 80-7013-375-9.

CHALOUPKA,R.,a kol.,Vybrané kapitoly z LTV v ortopedii a traumatologii. Brno. IDVPZ,2001.186s. ISBN 80-7013-341-4.

MiJLLER, I., Bolestivé syndromy pohybového ústrojí v ordinaci praktického lékaře. Brno: NCO NZO,2005.116s. ISBN 80-7013-415-1.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X..

Tabulka č. 1

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onkologickým onemocněním
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.1.1.
 
Paliativní péče
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s transplantací kostní dřeně
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů se stomiemi
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.4.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.53.
 
Specifická ošetřovatelská péče o pacienty na oddělení lékařské genetiky
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 2

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.2.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s diabetem mellitem
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.2.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacienta s diabetickou nohou
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.2.2.
 
Specifika přípravy plánovaného těhotenství u žen s diabetem mellitem
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.2.3.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 3

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.3.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.3.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče ve vyšetřování kardiovaskulárních funkcí
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.3.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s invazivními zákroky na kardiovaskulárním systému
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.3.3.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 4

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.4.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s chronickým plicním onemocněním
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.4.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče ve vyšetřování plicních funkcí
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.4.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče při endoskopiích dýchacích cest
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.4.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče v prevenci tuberkulózy
 
P
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.4.4.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 5

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.5.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.5.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče při endoskopiích zažívacího traktu
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.5.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče při metabolických poruchách
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.5.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče při onkologických onemocněních zažívacího traktu
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.5.4.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 6

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.6.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s infekčním onemocněním
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.6.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče u imunodeficitních stavů
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.6.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče v prevenci nozokomiálních nákaz
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.6.3.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 7

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.7.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s alergickým a imunodeficitním onemocněním
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.7.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče u imunodeficitních stavů
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.7.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče ve vyšetřování plicních funkcí
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.7.3.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 8

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.8.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s dermatovenerologickým onemocněním
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.8.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů se sexuálně přenosnými chorobami
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.8.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče při lymfodrenážích
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.8.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče o chronické rány a defekty
 
P
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.8.4.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 9

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.9.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s neurologickým onemocněním
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.9.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče při EEG, EP
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.9.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče při EMG, EP
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.9.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče o pacienty se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.9.4.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 10

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.10.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty v gerontologii
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.10.1.
 
Paliativní péče
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.10.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče o pacienty se strukturálním a funkčním postižením CNS, PNS, svalů a nervosvalového přenosu
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.10.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče o chronické rány a defekty
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.10.4.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 11

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.11.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty se stomiemi
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.11.1.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.11.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče o chronické rány a defekty
 
P
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.11.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče v prevenci nosokomiálních nákaz
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 12

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.12.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty v chirurgických oborech
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.12.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s onemocněním hlavy a krku
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.12.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče s onemocněním oka
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.12.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s onemocněním urogenitálního traktu
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 13

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.13.
 
Role sestry v ošetřovatelské péči o pacienty s onemocněním pohybového aparátu
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.13.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s úrazy pohybového aparátu
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.13.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s vrozeným a získaným onemocněním pohybového aparátu
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.13.3.
 
Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s s úrazy a onemocněním páteře
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.13.4.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 14
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 14 Přehled speciálních modulů doporučených pro specializace všeobecných sester

 
§53 SESTRA PRO PÉČI O PACIENTY VE VYBRANÝCH KLINICKÝCH OBORECH
 
MODUL:
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
Speciální
 
Paliativní péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
u pacientů se stomiemi
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
o pacienty na odděleních lékařské
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
genetiky
 
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
u pacienta s diabetickou nohou
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
ve vyšetřování kardiovaskulárních funkcí
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
u pacientů s invazívními zákroky
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
na kardiovaskulárním systému
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
ve vyšetřování plicních funkcí
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
při endoskopiích dýchacích cest
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
v prevenci tuberkulózy
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
při endoskopiích zažívacího traktu
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
při metabolických poruchách
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
při onkologických onemocněních
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
zažívacího traktu
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
u imunodeficitních stavů
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
v prevenci nozokomiálních nákaz
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
u pacientů se sexuálně přenosnými
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
chorobami
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
při lymfodrenážích
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
o chronické rány a defekty
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
při EEG, EP
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
při EMG, EP
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
o pacienty se strukturálním
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
a funkčním postižením CNS, PNS,
 
 
 
 
 
svalů a nervosvalového přenosu
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
u pacientů s onemocněním hlavy
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
a krku
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
pacientů s onemocněním oka
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1týden - T
 
10
 
modul
 
u pacientů s onemocněním
 
 
1 týden - Pr
 
5
 
 
urogenitálního traktu
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
PV
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
o pacienty s úrazy pohybového
 
 
1 týden - Pr
 
5
 
 
aparátu
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
o pacienty a vrozeným a získaným
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
onemocněním pohybového aparátu
 
 
 
 
Speciální
 
Specifická ošetřovatelská péče
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
o pacienty s úrazy a onemocněním
 
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
páteře
 
 
 
 
Speciální
 
Ošetřovatelská výzkum
 
D
 
1 týden - T
 
10
 
modul
 
 
 
1 týden - P
 
5
 
 
 
 
 

Vysvětlivky: D - doporučené,

RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

PRO ZÍSKÁNÍ SPECIALIZOVANÉ ZPŮSOBILOSTI

V OBORU AUDIOLOGII

Audiologická sestra

dle nařízení vlády č. 463/2004 Sb., kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání

a označení odborností zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí

1. Cíl specializačního vzdělávání

Cílem specializačního vzdělávání je získání specializované způsobilosti audiologická sestra, která bude schopna samostatně provádět všechny činnosti související s vysoce specializovanou ošetřovatelskou péčí v oboru specializace podle §48 a §54 vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

2. Podmínky specializačního vzdělávání

2.1.Vstupní podmínky

Podmínkou pro zařazení do vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti v audiologii je:

úspěšné ukončení kvalifikačního studia, které opravňuje k získání odborné způsobilosti všeobecná sestra,

2.2. Průběžné podmínky

Po zařazení do specializačního oboru splnit 12 měsíců výkonu povolání v oboru specializace. Dále bude následovat studium dle tohoto rámcového vzdělávacího programu.

V průběhu specializačního studia je nutný výkon zdravotnického povolání v příslušném oboru specializace minimálně 1 rok z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně poloviny stanovené týdenní pracovní doby nebo minimálně dva roky výkonu zdravotnického povolání z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby od data přihlášení se k atestační zkoušce.

V průběhu celého studia musí účastník:

plnit dílčí úkoly vyplývající z jednotlivých modulů,
absolvovat pod vedením školitele odbornou praxi v délce nejméně 2 týdnů na akreditovaném pracovišti,
splnit výkony stanovené vzdělávacím programem v rámci praxe na vlastním nebo jiném pracovišti v souladu s požadavky stanovenými vedoucím,
získat počet kreditů určených vzdělávacím programem, vymezených v jednotlivých modulech.

2.3 Výstupní podmínky

Ukončení specializačního studia je podmíněno splněním všech předpokladů stanovených v odstavci 2.1., 2.2. Úspěšným složením atestační zkoušky podle §60 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky.

3. Délka specializačního vzdělávání

Celková délka specializačního studia v audiologii je 36 měsíců, lze ji zkrátit nebo prodloužit při zachování počtu hodin studijního programu, který obsahuje nejméně 640 hodin teoretické a praktické výuky, z toho praktická výuka činí minimálně 50%.

4. Obsah specializačního vzdělávání

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti audiologické sestry představuje formu celoživotního vzdělávání, při které se účastník věnuje jak teoretické tak praktické přípravě.

Teoretická výuka prohlubuje vědomostí z vědních oborů jejichž základy byly položeny v rámci kvalifikačního studia a seznamuje účastníky studia s novými vědními disciplínami nutnými pro činnost všeobecné sestry se specializovanou způsobilostí v klinických oborech,

Praktická výuka se zaměřuje na automatizaci stávajících dovedností a fixaci nových dovedností a pracovních postupů specializovaných činností.

4.1.Vědomosti základního modulu,

Cíl: Vybavit všeobecnou sestru znalostmi z pojmosloví, zajistit orientaci v primárních vědomostech a literárních pramenech vědních a klinických oborů ovlivňujících roli sestry specialistky.

Vědomosti

znát filosofické, psychologické a sociologické teze (multikulturní odlišnosti) v souvislosti a návaznosti
na vymezení problematiky související s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát management lidských zdrojů ve zdravotnictví, kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče, profesní etiku, základy právních nauk a ekonomické aspekty ošetřovatelské péče,
znát vybranou problematiku pedagogiky, andragogiky, ošetřovatelství,
znát základy krizového managementu,
znát vybranou problematiku zásad prevence pochybení v ošetřovatelské praxi,
znát lidská práva pacientů všech věkových skupin.

Dovednosti:

komunikovat s klienty, rodinnými příslušníky dle zásad efektivní komunikace
zohledňovat věkové a multikulturní odlišnosti v práci s klienty, jejich rodinnými příslušníky,
navrhovat a vypracovávat plány edukace klienta, případně rodiny,
navrhovat a vypracovávat standardy kvality poskytování péče,
rozeznat a posoudit neetické a protiprávní chování spolupracovníků a vyhodnotit jeho důsledky.
postupovat dle moderních a vědecky ověřených metod, podílet se na výzkumných šetřeních a projektech,
podílet se na přechodu zdravotnického zařízení ze standardních podmínek do činnosti za nestandardních podmínek,
zvládat vyhodnocování rizikových příčin lidského pochybení, navrhovat efektivní opatření zaměřená na prevenci pochybení a omylů, zapojovat pacienty a jejich rodiny jako partnery do programu bezpečné péče.

4.2. Vědomosti a dovednosti odborného modulu

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti práce sestry v audiologii obsahuje 1 odborný modul, který je vymezen souhrnem konkrétních vědomostí a dovedností v oblasti audiologie. Odborný modul je vymezen takto:

4.2.1. Role sestry v audiologii

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči a činnosti spojené s diagnostikou a terapií pacientů s poruchou sluchu.

Ošetřovatelské činnosti se zaměřují zejména na:

provádění audiometrického vyšetření včetně speciálních vyšetřovacích metod,
provádění edukace pacienta a jeho rodiny v oblasti prevence sluchových vad,
organizování provozu audiologického pracoviště, vedení zdravotnické dokumentace, koordinace práce členů ošetřovatelského týmu a hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče,
sledování a vyhodnocování stavu pacientů z hlediska možnosti vzniku komplikací a náhlých příhod v audiologii a podílení se na jejich řešení,
přípravu standardů specializovaných postupů v rozsahu své způsobilosti a vedení specializačního vzdělávání v oboru své specializace.

Vědomosti

znát prevenci, depistáž a diagnostiku poruch sluchu,
znát základní operační i konzervativní postupy léčby onemocnění sluchového orgánu a poruch sluchu,
znát principy rozlišení sluchových vad,
znát základní principy kompenzace sluchových vad,
znát vyšetřovací metody v audiometrii,
znát psychologické zvláštnosti nedoslýchavých.

Dovednosti:

identifikovat náhlé příhody v audiologii,
edukovat klienta v souvislosti s prováděným audiometrickým vyšetřením,
samostatně provádět audiometrické a přístrojové otoneurologické vyšetření,
hodnotit funkčnost speciální přístrojové techniky a zajistit její stálou připravenost,
organizovat provoz audiologického pracoviště a vést zdravotnickou dokumentaci.

Výkony a jejich četnost

klasická sluchová zkouška šepotem i hlasitou řečí ... 25 x
ladičková zkouška ... 10 x
edukace pacienta před audiometrickým vyšetřením ... 50 x
vyšetření sluchového prahu při vzdušném vedení ... 50 x
vyšetření sluchového prahu při kostním vedení ... 50 x
vyšetření sluchu u dětí ... 10 x
zkoušky potvrzující nitroušní nedoslýchavost ... 10 x
doplňující a speciální audiologická zkouška ... 10 x
tympanometrie ... 10 x
asistence při objektivním vyšetření sluchu ... 10 x
Speciální moduly pro odborný modul
Role sestry v audiologii

4.3.1.1. Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s poruchou rovnovážného ústrojí

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné pro práci sestry na otoneurologickém pracovišti

Vědomosti:

znát anatomii a fyziologii vnitřního ucha se zaměřením na rovnovážné ústrojí,
znát diagnostické metody v otoneurologii,
znát patologické stavy vedoucí k poruše rovnovážného ústrojí.

Dovednosti:

edukuje pacienty před otoneurologickým vyšetřením,
obsluhuje přístrojovou techniku používanou při vyšetření vestibulárního aparátu,
zaznamenává výsledky vyšetření do zdravotnické dokumentace,
poskytuje informace pacientům s poruchou rovnovážného ústrojí o změně životosprávy.

Činnosti:

provádí orientační vyšetření sluchu, mozkových nervů a mozečkové funkce,
vede zdravotnickou dokumentaci,
provádí přístrojové a počítačové vyšetření vestibulárního aparátu,
spolupracuje s lékařem specialistou.

Výkony a jejich četnost

orientační vyšetření sluchu, mozkových nervů a mozečkové funkce ... 10x
edukace pacienta před otoneurologickým vyšetřením ... 10x
vyšetření vestibulárního aparátu přístrojovou technikou ... 10x

4.3.1.2. Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s onemocněním hlavy a krku

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů na otorinolaryngologických pracovištích.

Vědomosti:

znát koncepci oboru otorhinolaryngologie,
znát specifické ošetřovatelské, diagnostické a léčebné postupy v otorinolaryngologii,
znát epidemiologii, etiologii a patofyziologii otorinolaryngologických onemocnění.

Dovednosti:

plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s vědomím využití nejnovějších vědeckých poznatků,
ovládat přístupy v primární, sekundární a terciární prevenci otorinolaryngologických onemocnění,
vytvářet předpoklady pro udržení kvality života s ohledem na multikulturní zvláštnosti.

Činnosti

získává, posuzuje a analyzuje potřeby klientů s otorinolaryngologickým onemocněním
realizuje specifické ošetřovatelské, diagnostické i léčebné výkony v rozsahu svých kompetencí,
poskytuje informace pacientům a jejich rodinám o nutných režimových opatřeních vhodných změnách v životosprávě a životním stylu,
realizuje a hodnotí poskytovanou ošetřovatelskou péči, preventivní a edukační činnost.

Výkony a jejich četnost

příprava pacienta na léčebný invazívní zákrok ... 5x
tvorba standardu přípravy a realizace léčebného invazívního zákroku ... 2x
tvorba a realizace ošetřovatelského plánu u pacienta s otorinolaryngologickým onemocněním ... 2x
příprava, asistence a péče o pacienta před, v průběhu a po endoskopickém výkonu prováděním v lokálním znecitlivění ... 2x

4.3.1.3. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při presentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost

formulace cílů hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 3x
prezentace výsledků šetření ... 1x

5. Formy specializačního vzdělávání

Specializační vzdělávání se uskutečňuje kombinovanou formou (tj. formou celodenní průpravy), kdy rozsah teoretické a praktické výuky odpovídá délce stanovené týdenní pracovní doby. Jestliže se studium uskutečňuje jinými formami, nesmí být úroveň této průpravy nižší než u celodenní průpravy.

6. Charakteristika činností odborného zaměření

Absolvent specializačního vzdělávání v oboru audiologie bude připraven pro samostatnou i týmovou vysoce specializovanou činnost v prevenci, diagnostice, léčbě a ošetřovatelských činnostech u dospělých i dětí na audiologických pracovištích tak, aby mohl vykonávat specializované činnosti, které vycházejí z platné legislativy (zákon č. 96/2004 Sb., a vyhláška č. 424/2004 Sb.).

Absolvent po dokončení studia bude schopen:
samostatně provádět audiometrické vyšetření včetně speciálních vyšetřovacích metod a volit vhodnou sluchovou zkoušku v závislosti na typu sluchové poruchy,
provádět edukaci klienta v souvislosti s prováděným audiometrickým vyšetřením,
provádět edukaci v oblasti prevence sluchových vad,
samostatně provádět přístrojové vyšetření vestibulárního ústrojí,
kompetentně spolupracovat se lékařem specialistou v oblasti diagnostiky a léčby sluchových poruch,
podílet se na kompenzaci sluchových vad a poruch,
organizovat provoz audiologického pracoviště,
vést zdravotnickou dokumentaci,
sledovat a vyhodnocovat stav pacientů z hlediska možnosti vzniku komplikací a náhlých příhod a podílet se na jejich řešení,
ovládat a uplatňovat zásady edukace u pacientů a osob blízkých,
koordinovat práci členů ošetřovatelského týmu, hodnotit kvalitu poskytované ošetřovatelské péče,
připravovat standardy specializovaných postupů v rozsahu své způsobilosti,
vést specializační vzdělávání v oboru své specializace.

7. Materiální a personální zabezpečení

Odborná stáž musí být zajištěna na akreditovaném audiologickém pracovišti.

Personální zabezpečení musí být zajištěno erudovanými pracovníky se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru specializace.

8. Bezpečnost a ochrana zdraví

Součástí teoretické i praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce a požární ochrany. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků platných právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Požadavky jsou doplněny informacemi o rizicích možných ohrožení v souvislosti s vykonáváním praktické výuky, včetně informací vztahujících se k opatřením na ochranu před působením zdrojů rizik.

9. Doporučená literatura

BARGÁR, Z; KOLLÁR, A. Praktická audiometria. Martin: Osveta ,1986, 254 s.

ČADA, K.: a kol. Základy otorinolaryngologie. Brno: LF MU, 1996, 250 s.

GLADKIJ, I. Úvod do zdravotnické politiky, ekonomiky a sociologie zdravotnictví. 2. vydání. Olomouc: UP, 2000, ISBN 80-244-0176-2

GLADKIJ, I. Management ve zdravotnictví. Brno: Computer press, 2003. 380 s. ISBN 80-7067-798-8

GROHAR-MURAY, M,E. - DICROCE, H.R. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Praha: Grada publishing, 2003, 320 s. ISBN 80-247-0267-8

CHRÁSKA, M. Základy výzkumu v pedagogice. Olomouc: UP, 1998, 257 s. ISBN 80-7067-798-8

KOLLÁR, A. Vyšetřování sluchové funkce. Brno: univerzita J.E. Purkyně, 1986, 79 s.

KŘIVOHLAVÝ, J. Rozhovor lékaře s pacientem. 2 vyd. Brno: NCONZO 1995, 155 s. ISBN 80-7013-187-X

LEJSKA, M. Základy praktické audiologie a audiometrie. Brno: IDVPZ, 1997, 171 s.

NOVOTNÝ, M. Závratě.diagnostika a léčba. Brno: LF UP, 1994, 156 s.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDVPZ, 1999, 184 s. ISBN 80-7013-285-X

Tabulka č. 1

 
§54 AUDIOLOGICKÁ SESTRA
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v audiologii
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.1.1.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s poruchou rovnovážného ústrojí
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s onemocněním hlavy a krku
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.3.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 12 rámcového vzdělávacího programu ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

PRO ZÍSKÁNÍ SPECIALIZOVANÉ ZPŮSOBILOSTI

V OBORU PRÁCE SESTRY V NUKLEÁRNÍ MEDICÍNĚ

Sestra pro nukleární medicínu

dle nařízení vlády č. 463/2004 Sb., kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání a označení odborností

zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí

1. Cíl specializačního vzdělávání

Cílem vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti práce sestry v nukleární medicíně je připravit všeobecné sestry samostatně provádět všechny činnosti související s vysoce specializovanou ošetřovatelskou péčí v oboru nukleární medicína odpovídající požadavkům specializované způsobilosti podle §48 a §55 vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

2. Podmínky specializačního vzdělávání

2.1. Vstupní podmínky

Podmínkou pro zařazení do studijního programu specializačního vzdělávání v práci sestry v nukleární medicíně je:

úspěšné ukončení kvalifikačního studia, které opravňuje k získání odborné způsobilosti všeobecná sestra,

2.2. Průběžné podmínky

Po zařazení do specializačního oboru splnit 12 měsíců výkonu povolání v oboru specializace. Dále bude následovat studium dle tohoto rámcového vzdělávacího programu.

V průběhu specializačního studia je nutný výkon zdravotnického povolání v příslušném oboru specializace minimálně 1 rok z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně poloviny stanovené týdenní pracovní doby nebo minimálně dva roky výkonu zdravotnického povolání z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby od data přihlášení se k atestační zkoušce.

V průběhu vzdělávacího programu pro získání specializace musí účastník:

splnit stanovený počet vyučovacích hodin všech předepsaných modulů studijního specializačního programu (lze započíst pouze 15% omluvené absence),
splnit dílčí úkoly stanovené jednotlivými výukovými moduly,
absolvovat odbornou stáž pod vedením školitele v délce nejméně 2 týdnů na akreditovaném pracovišti,
absolvovat odbornou praxi na pracovišti stanoveném vedoucím studia v souladu s platnými právními předpisy,
splnit požadovaný počet odborných výkonů stanovených vzdělávacím programem pro získání specializované způsobilosti,
získat počet kreditů určených vzdělávacím programem, vymezených v jednotlivých modulech.

2.3. Výstupní podmínky

Ukončení specializačního studia je podmíněno splněním všech předpokladů stanovených v odstavci 2.1., 2.2. Úspěšným složením atestační zkoušky podle §60 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky.

3. Délka specializačního vzdělávání

Celková délka vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti sestry pro nukleární medicínu je stanovena 36 měsíců, lze ji zkrátit nebo prodloužit při zachování počtu hodin studijního programu, který obsahuje nejméně 640 hodin teoretické a praktické výuky, z toho praktická výuka činí minimálně 50%.

4. Obsah specializačního vzdělávání

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti práce sestry v nukleární medicíně představuje formu celoživotního vzdělávání jehož výukové moduly obsahují:

teoretickou výuku prohlubující vědomostí z vědních oborů, jejichž základy byly položeny v rámci kvalifikačního studia a seznamuje účastníky vzdělávacího programu s novými vědními disciplínami nutnými pro činnost všeobecné sestry pro práci v nukleární medicíně,
praktickou výuku, zaměřenou na utváření a rozvinutí dovedností potřebných pro výkon vysoce specializované práce sestry v nukleární medicíně.

4. 1. Vědomosti a dovednosti základního modulu

Cíl: Vybavit všeobecnou sestru znalostmi z pojmosloví, zajistit orientaci v primárních vědomostech a literárních pramenech vědních a klinických oborů ovlivňujících roli sestry specialistky.

Vědomosti:

znát filosofické, psychologické a sociologické teze (multikulturní odlišnosti) v souvislosti a návaznosti
na vymezení problematiky související s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát management lidských zdrojů ve zdravotnictví, kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče,
profesní etiky a základů právních nauk,
znát základy pedagogiky, andragogiky, ošetřovatelství (výzkum v ošetřovatelství, obecné základy edukačních schopností),
znát lidská práva pacientů všech věkových skupin.

Dovednosti:

zvládat komunikaci s pacienty včetně pacientů s prvky psychopatologického a agresivního jednání, rozvíjet interpersonální dovednosti, týmovou spolupráci a předcházet konfliktním situacím,
zvládat multikulturní odlišnosti v poskytování zdravotní péče,
řídit, plánovat, realizovat a vyhodnocovat ošetřovatelskou péči v nukleární medicíně,
vypracovávat standardy kvality,
rozeznat a posoudit neetické chování sestry a vyhodnocovat jeho důsledky,
vypracovat edukační plán uplatňovaný v rámci diagnostiky a terapie pacientů na pracovištích nukleární medicíny,
zvládat metody výzkumu především tvorba dotazníku a jejich vyhodnocení.

4.2. Vědomosti a dovednosti odborného modulu

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti práce sestry v nukleární medicíně obsahuje 1 odborný modul, který je vymezen souhrnem konkrétních vědomostí a ošetřovatelskými činnostmi v oblasti nukleární medicíny.

Odborný modul je vymezen takto:

4.2.1. Role sestry v nukleární medicíně

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči a činnosti spojené s diagnostikou a terapií pacientů pomocí ionizujícího záření na pracovištích nukleární medicíny.

Ošetřovatelské činnosti se zaměřují zejména na:

zabezpečování individuálních potřeb pacientů diagnostikovaných a léčených ionizujícím zářením v lůžkových i ambulantních zařízeních,
sledování a vyhodnocování stavu pacientů z hlediska možnosti vzniku komplikací a náhlých příhod,
provádění záznamů vyšetření pro vyhodnocení lékařem na přístrojích detekujících ionizační záření,
provádění specializovaných činností spojených s dekontaminací pracoviště a likvidace radioaktivního odpadu,
edukování pacientů a osob blízkých před vyšetřením a poskytování informací o režimových opatřeních,
koordinování práce členů ošetřovatelského týmu a hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče.

Vědomosti

znát principy radiologické fyziky, radiobiologie, fyzikální charakteristiky radionuklidů, dozimetrie a mechanismu působení ionizujícího záření na živou hmotu,
znát techniku práce s radionuklidy,
znát zobrazovací metody a postupy vyšetřování jednotlivých orgánů a orgánových systémů,
znát principy diagnostické i terapeutické aplikace radiofarmak a odběry biologického matriálu.

Dovednosti

obsluhovat přístroje pro statické a dynamické studie pomocí ionizujícího záření,
připravovat záznamy vyšetření pro vyhodnocení lékařem,
edukovat pacienty o režimových opatřeních souvisejících s diagnostikou a léčbou pomocí ionizujícího záření,
upravovat připravená radiofarmaka k přímé aplikaci,
likvidovat radioaktivní odpad a dekontaminovat pracoviště,
aplikovat připravená radiofarmaka,
provádět vybrané diagnostické metody a základní analýzu dat,
asistovat při specializovaných radiologických postupech.

Výkony a jejich četnost

funkční vyšetření orgánů a orgánových systémů ... 10x
statické zobrazovací metody ... 10x
dynamické vyšetřovací studie ... 10x
příprava radiofarmaka k aplikaci a jeho vlastní aplikace ... 20x
edukace pacienta o režimových opatřeních ... 20x
likvidace radioaktivního odpadu ... 2x
asistence při vysoce specializovaných diagnostických studiích ... 2x

4.3.1. Speciální moduly pro odborný modul Role sestry v nukleární medicíně

4.3.1.1. Krizová připravenost oboru

Cíl: Poskytovat vědomosti a dovednosti pro vedoucí pracovníky nutné k zabezpečení poskytování zdravotní péče v případě mimořádných událostí a krizových stavů

Vědomosti:

znát právní rámec krizové připravenosti ve zdravotnictví,
znát přípravu resortu zdravotnictví čelit mimořádným událostem a krizovým situacím - systém krizového řízení,
znát postavení lůžkového zařízení v systému krizové připravenosti územního správního celku a resortu,
znát bezpečnost klientů v nestandardních podmínkách poskytování zdravotní péče,
znát konkrétní činnosti zdravotnického personálu nemocnice pro jednotlivá zdravotnická pracoviště v nestandardních podmínkách,
znát model traumatického plánu nemocnice,
znát model plánu ochrany nemocnice,
znát model plánu krizové připravenosti.

Dovednosti:

řídit přechod zdravotnického zařízení ve standardních podmínek do činnosti za nestandardních podmínek.

Činnosti:

podílet se na tvorbě cílů, strategie a politiky organizace na řízení a organizaci zdravotnického zařízení za mimořádných událostí,

Výkony a jejich četnost

vypracovat model plánu ochrany nemocnice ... 1x
vypracovat model traumatického plánu ... 1x
vypracovat model plánu krizové připravenosti ... 1x

4.3.1.2. Specifická ošetřovatelská péče při terapeutických aplikacích radionuklidů

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné v zajištění specifické ošetřovatelské péče u pacientů léčených otevřenými radionuklidy.

Vědomosti:

znát lékové formy radiofarmak - parenterální, perorální, inhalační a topické,
znát přípravu radiofarmak pro terapeutické aplikace,
znát princip terapeutických účinků radionuklidů ve tkáních,
znát indikace a kontraindikace terapeutických aplikací radionuklidů,
znát metody léčení a způsoby využití léčebných účinků radionuklidů při léčbě onemocnění štítné žlázy, onemocnění krve, kloubů.

Dovednosti:

ovládat zvláštnosti ošetřovatelské péče u pacientů léčených pomocí otevřených radionuklidů,
ovládat metody ochrany před ionizujícím zářením na lůžkových pracovištích nukleární medicíny,
ovládat nutná opatření při propouštění pacientů po léčebných aplikacích otevřenými zářiči,
ovládat postup při úmrtí pacienta po léčebné aplikaci otevřenými radionuklidy.

Činnosti:

poskytuje speciální ošetřovatelskou péči na pracovištích pro léčebné aplikace radionuklidů,
edukuje pacienty s terapeutickou aplikací radionuklidů o opatřeních nutných z hlediska bezpečnosti a ochrany před ionizujícím zářením.

Výkony a jejich četnost:

tvorba a realizace plánu ošetřovatelské péče u pacienta s terapeutickou aplikací radiofarmaka, ... 2x
tvorba edukačního plánu u pacienta s terapeutickou aplikací radiofarmaka ... 5x

4.3.1.3. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získávání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro výzkumná a průzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníků ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

5. Formy specializačního vzdělávání

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti je uskutečňován kombinovanou formou v blocích, které odpovídají délce stanovené týdenní pracovní doby. Jestliže je studium uskutečňováno jinými formami, nesmí být úroveň této průpravy nižší. Počet teoretických i praktických hodin musí být zachován v předepsaném rozsahu.

6. Charakteristika činností odborného zaměření

Absolvent vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti pro práci sestry v nukleární medicíně po dokončení studia bude schopen:

samostatně zabezpečovat individuální potřeby nemocných diagnostikovaných a léčených ionizujícím zářením v lůžkových i ambulantních zařízeních,
sledovat a vyhodnocovat stav pacientů z hlediska možnosti vzniku komplikací a náhlých příhod a podílí se na jejich řešení,
provádět záznamy vyšetření pro vyhodnocené lékařem na přístrojích detekujících ionizující záření,
provádět specializované činnosti spojené s dekontaminací pracoviště a likvidací radioaktivního odpadu,
ovládat a uplatňovat zásady edukace u pacientů a osob blízkých,
koordinovat práci členů ošetřovatelského týmu, hodnotit kvalitu poskytované ošetřovatelské péče,
připravovat standardy specializovaných postupů v rozsahu své způsobilosti,
vést specializační vzdělávání v oboru své specializace.

7. Materiální a personální zabezpečení

Odborná stáž musí být zajištěna na akreditovaném zdravotnickém pracovišti nukleární medicíny. Personální zabezpečení musí být zajištěno erudovanými pracovníky se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru specializace, kteří získali osvědčení k výkonu zdravotnických povolání bez odborného dohledu.

8. Bezpečnost a ochrana zdraví

Součástí teoretické i praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce a požární ochrany. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků platných právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Požadavky jsou doplněny informacemi o rizicích možných ohrožení v souvislosti s vykonáváním praktické výuky, včetně informací vztahujících se k opatřením na ochranu před působením zdrojů rizik.

9. Doporučená literatura

BAKOS, K. a kol. Nukleární medicína. 2. přeprac. Vyd. Jilemnice: Gentiana, 1996, 155 s. ISBN 80-902133-3-2

CHRÁSKA, M. Základy výzkumu v pedagogice. Olomouc: UP, 1998, 257s. ISBN 80-7067-798-8

GLADKIJ, I. Management ve zdravotnictví. Brno: Computer press, 2003. 380 s. ISBN 80-7226-996-8

GLADKIJ, I. Úvod do zdravotnické politiky, ekonomiky a sociologie zdravotnictví. 2. vydání. Olomouc: UP, 2000, ISBN 80-244-0176-2

GROHAR-MURAY, M,E. - DICROCE, H.R. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Praha: Grada publishing, 2003, 320 s. ISBN 80-247-0267-3

KŘIVOHLAVÝ, J. Rozhovor lékaře s pacientem. 2 vyd. Brno: NCONZO 1996, 155 s. ISBN 80-7013-187-X

MYSLIVEČEK, M. a kol. Nukleární medicína. Olomouc: UP, 1995, 123 s. ISBN 80-70675-11X

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDVPZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X

Tabulka č. 1

 
§53 SESTRA PRO NUKLEÁRNÍ MEDICÍNU
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v nukleární medicíně
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.1.1.
 
Krizová připravenost modulu
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče při terapeutických aplikacích radionuklidů
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.3.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 12 rámcového vzdělávacího programu ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

PRO ZÍSKÁNÍ SPECIALIZOVANÉ ZPŮSOBILOSTI

V OBORU OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ

Psychiatrická sestra

dle nařízení vlády č. 463/2004 Sb., kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání

a označení odborností zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí

1. Cíl specializačního vzdělávání

Cílem vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti v ošetřovatelské péči o duševní zdraví je připravit všeobecné sestry pro poskytování vysoce specializované ošetřovatelské péče o pacienty s duševní poruchou a o pacienty mentálně retardované v rozsahu vědomostí a dovedností odpovídajících požadavkům specializované způsobilosti podle §48 a §56 vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

2. Podmínky specializačního vzdělávání

2.1. Vstupní podmínky

Podmínkou pro zařazení do vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti v oblasti poskytování ošetřovatelské péče o duševní zdraví je:

úspěšné ukončení kvalifikačního studia, které opravňuje k získání odborné způsobilosti všeobecná sestra,

2.2. Průběžné podmínky

Po zařazení do specializačního oboru splnit 12 měsíců výkonu povolání v oboru specializace. Dále bude následovat studium dle tohoto rámcového vzdělávacího programu.

V průběhu specializačního studia je nutný výkon zdravotnického povolání v příslušném oboru specializace minimálně 1 rok z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně poloviny stanovené týdenní pracovní doby nebo minimálně dva roky výkonu zdravotnického povolání z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby od data přihlášení se k atestační zkoušce.

Povinné i volitelné specializační moduly vzdělávacího programu se svou odbornou i speciální problematikou vztahují k celkovému zaměření vzdělávacího specializačního programu. V průběhu vzdělávacího programu pro získání specializace musí účastník:

splnit stanovený počet vyučovacích hodin všech předepsaných modulů (označených jako povinné) studijního specializačního programu (lze započíst pouze 15% omluvené absence),
prokázat písemnou nebo ústní formou schopnost souhrnně formulovat poznatky získané v jednotlivých etapách modulového systému specializačního studia a schopnost vytvářet logické vztahy,
absolvovat pod vedením školitele odbornou praxi v délce nejméně 2 týdnů v rámci akreditovaného pracoviště,
splnit výkony stanovené vzdělávacím programem v rámci praxe na vlastním nebo jiném psychiatrickém pracovišti v s požadavky určenými vedoucím studia,
získat počet kreditů určených vzdělávacím programem, vymezených v jednotlivých modulech.

2.3. Výstupní podmínky

Ukončení specializačního studia je podmíněno splněním všech předpokladů stanovených v odstavcích 2.1., 2.2.

Účastník získá specializovanou způsobilost psychiatrická sestra po vykonání atestační zkoušky podle §60 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky.

3. Délka specializačního vzdělávání

Celková délka vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče o duševní zdraví (psychiatrická sestra) je stanovena na 36 měsíců, lze ji zkrátit nebo prodloužit při zachování počtu hodin studijního programu, který obsahuje nejméně 640 hodin teoretické a praktické výuky, z toho zahrnuje 50.% praktické výuky. Pro psychiatrickou sestru se zaměřením na psychoterapii a psychiatrickou sestru se zaměřením na komunitní péči je délka vzdělávacího programu stanovena na 30 měsíců, obsahuje 800 hodin. Délku i poměr teorie a praxe má každý modul stanoven individuálně.

4. Obsah specializačního vzdělávání

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti v ošetřovatelské péči o duševní zdraví představuje formu celoživotního vzdělávání, při které se účastník věnuje jak teoretické tak praktické přípravě.

Teoretická výuka prohlubuje vědomosti z vědních oborů jejichž základy byly položeny v rámci kvalifikačního studia a seznamuje účastníky vzdělávacího programu s novými vědními disciplínami nutnými pro činnost všeobecné sestry se specializovanou způsobilostí v ošetřovatelské péči o duševní zdraví, se zaměřením na psychoterapii a se zaměřením na komunitní péči.

Praktická výuka se zaměřuje na automatizaci stávajících dovedností a fixaci dovedností nových včetně pracovních postupů specializovaných ošetřovatelských činností.

Vzdělávací program je koncipován modulovým způsobem, zahrnuje modul základní a moduly odborné a speciální. Dále jsou moduly děleny na povinné, doporučené a výběrové

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti v ošetřovatelské péči o duševní zdraví připravuje:

psychiatrickou sestru, jejíž program má zařazen jeden povinný odborný modul (4.2.1.)
psychiatrickou sestru se zaměřením na psychoterapii, jejíž program má zařazeny dva povinné odborné moduly (4.2.1. a 4.2.2.)
psychiatrickou sestru se zaměřením na komunitní péči, jejíž program má zařazeny dva povinné odborné moduly (4.2.1. a 4.2.3.)

4.1. Obsah základního modulu - Role sestry specialistky

Cíl: Vybavit všeobecnou sestru znalostmi z pojmosloví, zajistit orientaci v primárních vědomostech a literárních pramenech vědních a klinických oborů ovlivňujících roli sestry specialistky.

Vědomosti:

znát filozofické, psychologické a sociologické teze (multikulturních odlišností) v souvislosti a návaznosti na vymezení problematiky související s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát management lidských zdrojů ve zdravotnictví, kontinuálního zvyšování kvality ošetřovatelské péče,
profesní etiky, základů právních nauk a ekonomické aspekty ošetřovatelské péče,
znát vybranou problematiku pedagogiky, andragogiky, ošetřovatelství (výzkum v ošetřovatelství, obecné základy edukačních schopností),
znát základy krizového managementu,
znát vybranou problematiku zásad prevence pochybení v ošetřovatelské praxi,
znát lidská práva pacientů všech věkových skupin.

Dovednosti:

zvládat neadaptivní chování pacientů s duševními poruchami,
zvládat komunikaci s pacienty s duševními poruchami,
zvládat multikulturní odlišnosti v ošetřování pacientů s duševními poruchami,
řídit, plánovat, realizovat a vyhodnocovat ošetřovatelskou péči v psychiatrii,
vypracovávat standardy kvality,
rozeznat a posoudit neetické chování sestry a vyhodnotit jeho důsledky,
vytvořit plán edukace pacienta a jeho rodiny se zaměřením na duševní zdraví,
zvládat metody výzkumu (tvorba dotazníků a jejich vyhodnocení),
podílet se na přechodu zdravotnického zařízení ze standardních podmínek do činnosti za nestandardních podmínek,
zvládat vyhodnocování rizikových příčin lidského pochybení, navrhovat efektivní opatření zaměřená na prevenci pochybení a omylů, zapojovat pacienty a jejich rodiny jako partnery do programu bezpečné péče.

4.2. Obsah odborných modulů

Vzdělávací program pro získání specializace obsahuje tři odborné moduly. Odborné moduly jsou vymezeny souhrnem konkrétních vědomostí z oblasti psychologie a psychiatrie, dovednostmi a ošetřovatelskými činnostmi. Všechny odborné moduly se, s drobnými modifikacemi odpovídajícími specifikám specializace, zaměřují na:

vyhledávání, zpracovávání a hodnocení rizik zdravotního stavu pacientů a následnou realizaci edukační, poradenské a konzultační činnosti zaměřené především na udržení duševního zdraví a na prevenci sekundární i terciární,
posuzování, diagnostiku, plánování, realizaci a hodnocení vysoce specializovaných ošetřovatelských činností; jejich dokumentaci,
samostatné zabezpečování individuálních potřeb pacientů v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a klinicky ověřenými ošetřovatelskými postupy včetně hodnocení kvality realizované péče,
realizaci a případné vedení ošetřovatelského výzkumu v rámci specializovaného psychiatrického pracoviště.

Dále jsou vymezeny takto:

4.2.1. Role sestry v péči o pacienty s duševní poruchou a mentálně retardované.

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje psychiatrická sestra u pacientů s duševní poruchou a u pacientů mentálně retardovaných.

Vědomosti:

znát prevence, diagnostiky, léčby, vyhledávání potřeb a jejich ovlivnění ve vztahu k aktivitám denního života pacientů s duševní poruchou a pacientů mentálně retardovaných v jednotlivých typech psychiatrických zařízení,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásad komunikace a základních psychoterapeutických postupů u pacientů s duševními poruchami,
znát předpisy souvisejících s poskytováním specializované ošetřovatelské péče na psychiatrii.

Dovednosti:

vyhodnotit stav pacienta a sestavit plán ošetřovatelské péče respektující zvláštnosti přístupu k pacientům s jednotlivými duševními poruchami,
provést bezpečnostní opatření v případě hrozícího rizika ublížení na zdraví pacientem sobě nebo okolí,
zvládat omezovací techniky a zásady jejich použití,
komunikovat s duševně nemocnými i jejich rodinami,
edukovat pacienty i jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifiky života pacienta s duševní poruchou ve vlastním sociálním prostředí; na prevenci další ataky onemocnění.

Výkony a jejich četnost:

ošetřovatelská anamnéza a plán individuální ošetřovatelské péče u pacientů s:
psychotickým onemocněním ... 2x
neurotickou poruchou ... 2x
poruchou osobnosti ... 2x
psychoterapeutický rozhovor ... 3x
omezovací techniky ... 5x
monitorování nežádoucích účinků psychofarmakoterapie ... 5x
edukace v režimových opatřeních ... 5x
edukace rodinných příslušníků u psychicky nemocných ... 5x
příprava, asistence a péče po elektrokonvulzivní terapii ... 3x

4.2.2. Role psychiatrické sestry v psychoterapii.

Cíl: Připravit všeobecnou sestru na vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou provádí psychiatrická sestra se zaměřením na psychoterapii.

Vědomosti:

znát používané psychoterapeutické techniky a metody (relaxační metody, arteterapii, muzikoterapii, psychogymnastiku, psychodrama, asertivitu, sociogram apod.),
znát tvorbu psychoterapeutického vztahu s důrazem na komunikaci s jednotlivými pacienty, s psychoterapeutickou skupinou, s jejich okolím a psychoterapeutickým týmem.

Dovednosti:

dovednosti studující získá až po absolvování speciálních modulů a absolvování odborné stáže.

Výkony a jejich četnost:

ošetřovatelská anamnéza a plán individuální ošetřovatelské péče u pacientů s:
psychotickým onemocněním ... 2x
neurotickou poruchou ... 2x
poruchou osobnosti ... 2x
psychoterapeutický rozhovor ... 3x
arteterapie ... 1x
muzikoterapie ... 1x
psychogymnastika ... 1x
psychodrama ... 1x
relaxace ... 1x
monitorování účinků psychoterapie ... 1x

4.2.3.Role psychiatrické sestry v komunitní péči.

Cíl: Připravit všeobecnou sestru na vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči, kterou poskytuje psychiatrická sestra v komunitní péči.

Vědomosti:

znát zásady spolupráce s rodinnými příslušníky, blízkými osobami a členy komunity s ohledem na požadavky moderního multikulturního ošetřovatelství v oblasti psychiatrie s důrazem na kvalitu života v komunitě,
znát zásady spolupráce se svépomocnými a podpůrnými skupinami,
znát možnosti řešení sociálních problémů, kontakty na poradenské služby.

Dovednosti:

vyhodnotit domácí prostředí klienta se zaměřením na nutnost poskytnutí komplexní podpory v komunitní péči,
navrhovat plány komunitní péče,
hodnotit účinnost poskytované komunitní péče,
edukovat v podpoře zdraví klienta i jeho rodiny.

Výkony a jejich četnost:

plán komunitní péče u klientů s:
psychotickým onemocněním ... 5x
drogovou závislostí a patologickým hráčstvím ... 5x
mentální retardací ... 5x
motivační rozhovor ... 3x
Obsah speciálních modulů
Speciální moduly jsou charakteristické vymezením konkrétní problematiky a následné realizace specifické ošetřovatelské péče v oblasti ošetřovatelské péče o duševní zdraví zaměřené především na:
monitoring ukazatelů včasného zachycení nastupující krize,
zabezpečení návratu do vlastního sociálního prostředí,
poskytování individuálních psychoterapeutických rozhovorů.

Doporučené speciální moduly:

4.3.1 Role sestry v péči o pacienty s duševní poruchou a mentálně retardovanými.

4.3.1.1. Ošetřovatelská péče na jednotkách intenzivní psychiatrické péče.

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti v ošetřování, sledování a analyzování psychiatrických pacientů v krizovém stavu a monitorování selhávání základních životních funkcí.

Vědomosti:

znát akutní psychotické stavy, poruchy nutričního pudu, poruchy nálady,
znát reakce na závažný stres a poruchy přizpůsobení, odvykací stavy,
znát krizové stavy v psychiatrii a jejich rizika,
znát ošetřování pacientů na jednotce intenzivní psychiatrické péče.

Dovednosti:

vyhodnotit riziko krizových stavů,
provést bezpečnostní opatření na záchranu života pacienta,
provést bezpečnostní opatření spolu pacientů a zdravotního personálu,
monitorovat a vyhodnocovat základní životní funkce při změně vědomí u pacientů s duševní poruchou; včetně krizových situací.

Činnosti:

podílí se na krizové intervenci, sleduje a vyhodnocuje chování pacienta z hlediska včasného zachycení krize a jejich komplikací,
podílí se na psychologické pomoci rodině v krizových stavech pacienta,
podílí se na omezení a zabezpečení pacienta omezovacími technikami.

Výkony a jejich četnost:

U pacientů s duševní poruchou v krizovém stavu plní následující výkony:

posouzení potřeb a sestavení plánu péče u pacientů s rizikem možnosti vzniku krizových stavů ... 2x
vyhodnocení somatických i psychických rizik s následnou dokumentací ... 2x
zabezpečení rizikových pacientů proti sebepoškození ... 2x
použití omezovacích technik ... 5x
zabezpečení volných dýchacích cest ... 5x
zabezpečení žilních vstupů ... 5x
sledování fyziologických funkcí (EKG, puls, TK, dech, TT) ... 5x
péče o příjem stravy včetně výživných sond ... 1x
péče o vylučování moče a stolice včetně močových katétrů ... 2x
aplikace kyslíku ... 2x
zajištění komplexní celkové ošetřovatelské péče o imobilního pacienta ... 2x
vedení podpůrného rozhovoru ... 2x

4.3.1.2. Ošetřovatelská péče o závislé v ústavní a komunitní péči.

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti v ošetřování pacientů s duševní poruchou, poruchou chování vyvolanou účinkem psychoaktivních látek a na patologické hráčství.

Vědomosti:

znát duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek,
znát některé návykové látky a impulsivní poruchy,
znát návykové nemoci u specifických populací,
znát prevence návykových nemocí.

Dovednosti:

vyhodnotit účinky psychoaktivních látek,
poskytnout první pomoc při předávkování,
provést bezpečnostní opatření na záchranu života pacienta,
provést bezpečnostní opatření spolupacientů a zdravotního personálu,
komunikovat se závislými,
připravovat a edukovat pacienta a jeho blízké o průběhu odvykací léčby,
edukovat a monitorovat dodržování léčebného režimu,
připravovat pacienta a jeho blízké na návrat do domácího prostředí,
zvládat omezovací techniky,
dokumentovat chování pacienta.

Činnosti:

podílí se na spolupráci mezi lůžkovými a terénními službami a svépomocnými skupinami pro závislé v ústavní a komunitní péči,
podílí se na zabezpečení rizikových pacientů s poruchou chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek a opatřeních proti jejich sebepoškození,
podílí se na vedení podpůrného rozhovoru u pacientů se závislostí,
podílí se na psychologické pomoci rodině a aktivně pracuje s osobami určeným pacientem,
podílí se na začlenění pacientů do vlastního sociálního prostředí za využití komplementárních center/ ubytoven, domovů, chráněného bydlení, denních center, chráněných dílen.

Výkony a jejich četnost:

posouzení potřeb pacienta a sestavení plánu péče u závislých ... 2x
vyhodnocení somatických i psychických rizik s následnou dokumentací ... 2x
zabezpečení rizikových pacientů proti sebepoškození ... 2x
použití omezovacích technik ... 5x
zabezpečení volných dýchacích cest ... 5x
edukace závislých v režimových opatřeních na oddělení ... 5x
edukace závislých ve změně životního stylu ... 5x
edukace přípravy pacienta a jeho blízkých na domácí prostředí ... 5x
vedení podpůrného rozhovoru ... 2x

4.3.1.3. Ošetřovatelská péče o mentálně retardované.

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti v ošetřování pacientů s poruchou intelektu.

Vědomosti:

znát obecné vymezení pojmu a klasifikace poruch intelektu,
znát projevy poruch intelektu u vyšších věkových skupin,
znát komunikační zvláštnosti,
znát zvláštnosti v chování a jednání pacientů s poruchou intelektu,
znát zásady bezpečnosti v péči o pacienty s poruchou intelektu,
znát ošetřovatelský přístup v péči o pacienty s poruchou intelektu.

Dovednosti:

vyhodnotit stav pacienta s poruchou intelektu v oblasti sebepéče,
provést bezpečnostní opatření v prevenci úrazů,
provést bezpečnostní opatření u spolupacientů a zdravotního personálu,
komunikovat s pacientem s poruchou intelektu,
edukovat a vést pacienta a jeho blízké s poruchou intelektu k dodržování denního režimu,
připravovat pacienta a jeho blízké na návrat do domácího prostředí,
zvládat omezovací techniky,
dokumentovat chování pacienta.

Činnosti:

podílí se na poradenské činnosti v oblasti resocializace,
podílí se na včasném zachycení rizikových pacientů s možným sebepoškozením a opatřením proti sebepoškození,
podílí se na sestavení a následné realizaci denních aktivizačních plánů a nácviku denních činností.

Výkony a jejich četnost:

posouzení a sestavení plánu péče u pacientů s poruchou intelektu ... 2x
vyhodnocení somatických i psychických rizik s následnou dokumentací ... 2x
zabezpečení rizikových pacientů proti sebepoškození ... 2x
použití omezovacích technik ... 5x
vedení nácviku v denních činnostech ... 5x
podílení se na sestavení a následné realizaci denních aktivizačních plánů ... 2x
edukace přípravy pacienta a jeho blízkých na domácí prostředí ... 5x
vedení podpůrného rozhovoru ... 2x

4.3.1.4. Ošetřovatelská péče o pacienty s poruchou osobnosti.

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti v ošetřování pacientů s poruchou osobnosti.

Vědomosti:

znát obecné vymezení pojmu a klasifikace poruch osobnosti,
znát projevy poruch osobnosti,
znát zvláštnosti komunikačních přístupů,
znát zvláštnosti v chování a jednání pacientů s poruchou osobnosti,
znát zásady bezpečnosti v péči o pacienty s poruchou osobnosti,
znát ošetřovatelské přístupy v péči o pacienty s poruchou osobnosti.

Dovednosti:

vyhodnotit stav pacienta s poruchou osobnosti,
provést bezpečnostní opatření v prevenci sebepoškozování,
provést bezpečnostní opatření u spolupacientů a zdravotního personálu,
komunikovat s pacientem s poruchou osobnosti,
edukovat a vést pacienta s poruchou osobnosti k dodržování léčebného režimu,
připravovat pacienta na návrat do domácího prostředí,
zvládat omezovací techniky,
dokumentovat chování pacienta.

Činnosti:

podílí se na prevenci a poradenské činnosti v oblasti poruch duševního zdraví,
podílí se na návratu pacientů s poruchou osobnosti do vlastního sociálního prostředí a koordinuje spolupráci mezi lůžkovými zařízeními a terénními službami,
podílí se na krizové intervenci; sleduje a vyhodnocuje chování pacienta,
podílí se na včasném zabezpečení pacienta před sebepoškozováním, sebevraždou, používá komunikační zvláštnosti u pacientů s poruchou osobnosti, dokumentuje a analyzuje chování pacienta.

Výkony a jejich četnost:

posouzení potřeb a sestavení plánu péče u pacientů s poruchou osobnosti ... 2x
vyhodnocení somatických i psychických rizik s následnou dokumentací ... 2x
zabezpečení rizikových pacientů proti sebepoškození ... 2x
použití omezovacích technik ... 5x
edukace v léčebném režimu ... 5x
podílení se na sestavení a následné realizaci denních aktivizačních plánů ... 2x
edukace přípravy pacienta na domácí prostředí ... 5x
účast na terapeutických aktivitách ... 2x

4.3.1.5. Ošetřovatelská péče v dětské a dorostové psychiatrii.

Cíl: Poskytnout základní vědomosti a dovednosti v problematice ošetřování dětí a adolescentů v rámci dětské a dorostové psychiatrie.

Vědomosti:

znát vývojovou psychologii a prevence vzniku poruch duševního zdraví dětí a adolescentů,
znát zvláštnosti komunikačních přístupů,
znát zvláštnosti v chování a jednání dětí a adolescentů s vývojovými poruchami,
znát neurotické, úzkostné a afektivní poruchy v dětství a adolescenci,
znát příčiny a projevy poruch příjmu potravy u dětí a adolescentů,
znát oblasti poruch chování a emocí u dětí a adolescentů,
znát výchovné a léčebné postupy a význam rodinné terapie,
znát zásady bezpečnosti v péči o děti a adolescenty,
znát ošetřovatelské přístupy v péči o děti a adolescenty.

Dovednosti:

vyhodnotit stav dítěte a adolescenta,
provést bezpečnostní opatření v prevenci úrazů,
provést bezpečnostní opatření u spolupacientů a zdravotního personálu,
komunikovat s dítětem a adolescentem,
vychovávat a vést dítě a adolescenta k dodržování denního a léčebného režimu,
podílet se na aktivitách v rámci rodinné terapie,
připravovat dítě a adolescenta na návrat do domácího prostředí,
dokumentovat chování dítěte a adolescenta.

Činnosti:

resocializace dětí a adolescentů,
spolupodílí se na vytváření podmínek pro návrat do vlastního sociálního prostředí a vyhledává rizikové faktory ohrožující zdravý vývoj dítěte a adolescenta,
spolupodílí se na aktivitách v rámci denních aktivizačních plánů sleduje, zaznamenává provádí pora
denskou činnost v oblasti prevence poruch duševního zdraví a vyhodnocuje v rámci krizové intervence
pomoc pro dítě a adolescenta a spolupracuje s lůžkovými a terénními službami,
spolupodílí se na psychologické pomoci rodině, edukuje rodiče ve výchově a péči dítěte a adolescenta.

Výkony a jejich četnost:

posouzení potřeb a sestavení plánu péče u dítěte či adolescenta ... 2x
vyhodnocení somatických i psychických rizik s následnou dokumentací ... 2x
zajištění bezpečného a léčebného prostředí dítěte či adolescenta ... 2x
edukace v denním a léčebném režimu ... 5x
podílení se na sestavení a následné realizaci denních aktivizačních plánů ... 2x
příprava dítěte či adolescenta na návrat do domácího prostředí ... 5x
vedení dítěte či adolescenta k soběstačnosti v aktivitách denního života ... 2x
vyhodnocení a předání informací o objektivním stavu dítěte či adolescenta ... 2x
účast na terapeutických aktivitách pro děti, adolescenty a jejich rodiče ... 2x

4.3.2. Speciální moduly pro odborný modul

Role sestry v psychoterapii.

4.3.2.1. Psychoterapeutické přístupy k dětem a mladistvým.

Cíl: Rozšířit vědomosti a dovednosti pro psychoterapeutické působení na děti a mladistvé.

Vědomosti:

znalost psychopatologie dětství a dospívání a možnosti jejich ovlivnění psychoterapií,
znalost možností využití psychoterapie u různých věkových skupin a typů poruch,
znalost psychoterapeutických technik a metod vhodných pro dětský věk a dospívající,
znalost specifiky skupinové psychoterapie dětí a mladistvých,
znalost specifiky dětských skupin a komunit,
znalost možností a nutnosti zapojení rodiny a blízkých osob do procesu změny,
znalost možnosti zapojení sestry do poskytování psychoterapeutické péče.

Dovednosti:

navázat empatický kontakt s dětským a adolescentním pacientem,
rozpoznat psychologické potřeby dítěte či adolescenta,
vyhodnotit jeho stav a zvolit odpovídající přístup,
motivovat pacienta a jeho rodinu ke spolupráci,
orientovat se v dynamice dětské skupiny a komunity,
připravit a vést pomocné psychoterapeutické techniky vhodné pro děti a mladistvé,
připravit a vést socioterapeutické aktivity,
dokumentovat psychoterapeutický proces,
reflektovat vlastní práci a jednání.

Činnosti:

vhodně reaguje na psychické potřeby dětského a/nebo mladistvého pacienta,
poskytuje psychoterapeutickou podporu pacientům a rodinným příslušníkům,
v rámci týmové spolupráce se podílí na psychoterapeutických aktivitách,
provádí individuální rozhovory,
vede psychoterapeutické programy, techniky a socioterapeutické aktivity v rámci společně vytvářených léčebných plánů,
podílí se na týmové spolupráci.

Výkony a jejich četnost:

vedení podpůrného rozhovoru a jeho dokumentace ... 3x
příprava a vedení pomocné psychoterapeutické techniky ... 3x
příprava a vedení socioterapeutické aktivity ... 2x
vedení autogenního tréninku (nebo jiné relaxační techniky) ... 5x
vedení rozhovoru s pacientem v krizi a jeho dokumentace ... 2x
účast na skupinovém nebo komunitním sezení a jeho dokumentace ... 3x
účast na poradě týmu ... 1x

4.3.2.2. Psychoterapeutické přístupy ke starým, těžce nemocným a umírajícím

Cíl: Rozšířit vědomosti a dovednosti pro psychoterapeutickou péči o osoby vyššího věku, těžce nemocné a umírající.

Vědomosti:

znalost psychologie osob staršího věku a těžce nemocných,
znalost psychologické problematiky umírání a možností psychoterapeutické péče,
znalost možností využití psychoterapie u osob vyššího věku a těžce nemocných,
znalost psychoterapeutických technik a metod vhodných pro osoby vyššího věku,
znalost možností zapojení rodiny a blízkých osob do péče,
znalost úlohy sestry při poskytování psychoterapeutické péče.

Dovednosti:

navázat empatický kontakt s pacientem,
vyhodnotit stav pacienta a zvolit odpovídající přístup,
motivovat pacienta a jeho rodinu ke spolupráci,
připravit a vést pomocné psychoterapeutické techniky vhodné pro osoby vyššího věku,
reflektovat vlastní práci a jednání.

Činnosti:

vhodně reaguje na psychické potřeby pacienta,
poskytuje psychoterapeutickou podporu pacientům a rodinným příslušníkům,
provádí individuální rozhovory,
v rámci týmové spolupráce se podílí na psychoterapeutických aktivitách,
vede socioterapeutické aktivity pro osoby vyššího věku,
podílí se na týmové spolupráci.

Výkony a jejich četnost:

vedení podpůrného rozhovoru a jeho dokumentace ... 3x
vedení rozhovoru s pacientem v těžkém stavu a jeho dokumentace ... 2x
příprava a vedení pomocné psychoterapeutické techniky ... 2x
příprava a vedení socioterapeutické aktivity ... 2x
vedení autogenního tréninku (nebo jiné relaxační techniky) ... 5x
vedení rozhovoru s rodinným příslušníkem pacienta jeho dokumentace ... 2x
účast na poradě týmu ... 1x

4.3.2.3. Supervize

Cíl: Seznámit se s různými formami supervize a jejími možnostmi tak aby mohla být efektivně využita při práci s lidmi.

Vědomosti:

znalost funkce a druhů supervize,
znalost procesu supervize,
znalost etických otázek supervize,
znalost zdrojů a možností využití supervize.

Dovednosti:

posoudit vlastní potřeby učení,
dokumentovat svoji práci jako přípravu pro supervizi,
využívat supervize jako cesty k osobnímu a profesnímu růstu.

Činnosti:

reflektuje svoji práci,
vyhodnocuje svoje potřeby učení,
rozvíjí osobnostní předpoklady,
předchází syndromu vyhoření,
spolupracuje při rozvoji pracoviště a zkvalitňování péče.

Výkony a jejich četnost:

individuální supervize ... 1x
skupinová supervize ... 2x
kolegiální supervize ... 2x

4.3.3. Speciální moduly pro odborný modul

Role psychiatrické sestry v komunitní péči.

4.3.3.1. Péče o chronicky-duševně nemocné v komunitě.

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti v ošetřování klientů s psychiatrickým onemocněním.

Vědomosti:

znát projevy a rizikové faktory životního stylu u chronicky-duševně nemocných,
znát komunikační zvláštnosti,
znát zvláštnosti v chování a jednání u klientů s chronickým-duševním onemocněním,
znát zásady bezpečnosti v péči o klienty s chronickým-duševním onemocněním,
znát komunitní plánování v péči o klienty s chronickým-duševním onemocněním,
znát systém ústavní psychiatrické péče v regionu,
znát činnosti svépomocných skupin v regionu,
znát ošetřovatelské potřeby a přístupy v komunitě v péči o klienty s chronickým-duševním onemocněním.

Dovednosti:

vyhodnotit individuální potřeby klienta,
doporučit bezpečnostní opatření v domácnosti klienta,
komunikovat s klientem a jeho blízkými,
edukovat a vést klienta s chronickým-duševním onemocněním a jeho blízké k dodržování denního režimu a zdravého životního stylu,
plánovat komunitní péči u klienta s chronickým-duševním onemocněním,
jednat s ústavními pracovišti a svépomocnými skupinami v zájmu klienta,
dokumentovat chování klienta a jeho blízkých,
předávat informace o klientovi při zhoršení jeho stavu pověřenému lékaři.

Činnosti:

podílí se na koordinaci spolupráce mezi lůžkovými a terénními službami včetně sociálních a svépomocných skupin,
podílí se na začlenění klientů chronicky-duševně nemocných do vlastního sociálního prostředí i za využití komplementárních center,
podílí se na krizové intervenci, vyhodnocuje chování klienta z hlediska včasného zachycení krize a možných komplikací,
podílí se na hodnocení zdravotních rizik jednotlivce ve vlastním sociálním prostředí,
podílí se a organizuje návštěvní službu a domácí zdravotní péči u ambulantně léčených klientů s duševní poruchou,
podílí se a kontroluje dodržování léčebného režimu,
hodnotí progresi onemocnění, možnost zhoršení zdravotního stavu; možnost ohrožení bezpečí klienta i zdravotníka,
informuje lékaře a v případě nebezpečí zajišťuje nezbytná opatření.

Výkony a jejich četnost:

posouzení potřeb a sestavení komunitního plánu péče ... 2x
vyhodnocení somatických i psychických rizik s následnou dokumentací ... 2x
zabezpečení rizikových pacientů proti sebepoškození ... 2x
vedení nácviku v denních činnostech ... 5x
podílení se na sestavení a následné realizaci denních aktivizačních plánů ... 2x
vedení podpůrného rozhovoru ... 2x
vyhodnocení sociální situace klienta s jejím následným řešením ... 2x

4.3.3.2. Péče o závislé v komunitě.

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti v ošetřování psychiatrických klientů s duševní poruchou, poruchou chování vyvolanou účinkem psychoaktivních látek a na patologické hráčství v komunitě.

Vědomosti:

znát duševní poruchy a poruchy chování vyvolaných účinkem psychoaktivních látek,
znát účinky návykových látek a projevů impulsivních poruch,
znát příznaky rozvoje návykových nemocí u specifických populací,
znát možnosti prevence návykových nemocí,
znát komunitní plánování v péči o klienty se závislostí,
znát systém ústavní psychiatrické péče v regionu,
znát činnosti svépomocných skupin v regionu,
znát ošetřovatelské potřeby a přístupy v komunitě v péči o klienty se závislostí.

Dovednosti:

plánovat komunitní péči u klienta se závislostí,

vyhodnotit účinky psychoaktivních látek,
vyhodnotit individuální potřeby klienta,
poskytnout první pomoc při předávkování,
komunikovat se závislými a jeho blízkými,
doporučit bezpečnostní opatření v domácnosti klienta,
edukovat a vést klienta a jeho blízké k dodržování denního režimu, a zdravého životního stylu,
jednat s ústavními pracovišti a svépomocnými skupinami v zájmu klienta,
dokumentovat chování klienta a jeho blízkých,
předávat informace o klientovi při zhoršení jeho stavu pověřenému lékaři.

Činnosti:

podílí se na krizové intervenci a psychologické pomoci rodině,
sleduje a vyhodnocuje chování klientů z hlediska včasného zachycení nastupující krize u klientů závislých na návykových látkách,
provádí poradenskou činnost v oblasti prevence poruch duševního zdraví a závislostí, podílí se na spolupráci mezi lůžkovými zařízeními, terénní a sociální službou, aktivně spolupracuje s osobami určenými pacientem.

Výkony a jejich četnost:

posouzení potřeb klienta a sestavení komunitního plánu péče ... 2x
vyhodnocení somatických i psychických rizik s následnou dokumentací ... 2x
edukace závislých ve změně životního stylu ... 5x
vedení podpůrného rozhovoru ... 2x
podílení se na sestavení a následné realizaci denních aktivizačních plánů ... 2x
vyhodnocení sociální situace klienta s následným řešením ... 2x

4.3.3.3. Řízení svépomocných skupin a komplementárních center.

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti ve vedení svépomocných skupin a komplementárních center.

Vědomosti:

znát funkce a význam svépomocných skupin a komplementárních center,

znát management svépomocných skupin a komplementárních center,
znát vzdělávací program dobrovolníků a vedoucích svépomocných skupin a komplementárních center,
znát zásady bezpečnosti v péči o klienty psychiatrickým onemocněním,
znát komunitní plánování v péči o klienty s psychiatrickým onemocněním,
znát systém ústavní psychiatrické péče v regionu,
znát činnosti svépomocných skupin a komplementárních center v regionu.

Dovednost:

řídit svépomocné skupiny a komplementární centra,
plánovat činnosti zaměstnanců a dobrovolníků svépomocných skupin a komplementárních center,
vytvářet standardy k vyhodnocení individuálních potřeb klienta,
vytvářet standardy komunikace s klientem a jeho blízkými pro své spolupracovníky,
jednat s ústavními pracovišti a svépomocnými skupinami v regionu.

Činnosti:

podílí se na spolupráci mezi terénními službami a svépomocnými skupinami,
provádí poradenskou činnost v oblasti prevence poruch duševního zdraví a v oblasti resocializace,
sleduje chování klientů z hlediska včasného zachycení nastupující krize.

Výkony a jejich četnost:

vytvoření standardu činností dobrovolníků ... 3x
vytvoření standardu činností zaměstnanců ... 3x
vytvoření standardu individualizace služby pro klienta ... 3x
vytvoření standardu komunikace s klientem ... 3x

4.3.3.4. Péče o děti a dorost s psychiatrickým onemocněním v komunitě.

Cíl: Poskytnout základní vědomosti a dovednosti v problematice ošetřování dětí a adolescentů v rámci dětské a dorostové psychiatrie.

Vědomosti:

znát vývojovou psychologii a prevenci vzniku poruch duševního zdraví dětí a adolescentů,
znát komunikační přístupy,
znát zvláštnosti v chování a jednání dětí a adolescentů s vývojovými poruchami,
znát neurotické, úzkostné a afektivní poruchy v dětství a adolescenci,
znát příčiny a projevy poruch příjmu potravy u dětí a adolescentů,
znát oblasti poruch chování a emocí u dětí a adolescentů,
znát výchovné a léčebné postupy a význam rodinné terapie,
znát zásady bezpečnosti v péči o děti a adolescenty,
znát ošetřovatelské přístupy v péči o děti a adolescenty,
znát komunitní plánování v péči o dětské klienty a jejich rodiny,
znát systém ústavní psychiatrické péče v regionu,
znát činnosti svépomocných skupin v regionu,
znát ošetřovatelské potřeby a přístupy v komunitě v péči o dětské klienty a jejich rodiny.

Dovednost:

vyhodnotit stav dítěte a adolescenta a jeho rodinné zázemí,
doporučit bezpečnostní opatření v prevenci úrazů,
komunikovat s dítětem a adolescentem a jeho blízkými,
doporučovat a vést dítě i adolescenta k dodržování denního a léčebného režimu,
plánovat strategii komunitní péče,
dokumentovat chování dítěte a adolescenta.

Činnosti:

provádí poradenskou činnost v oblasti prevence poruch duševního zdraví a resocializace dětí a adolescentů,

spolupodílí se na vyhledávání rizikových faktorů ohrožujících zdravý vývoj dítěte a adolescenta ve vlastním sociálním prostředí,
spolupodílí se na tvorbě denních aktivizačních plánů; sleduje, zaznamenává a vyhodnocuje v rámci krizové intervence pomoc pro dítě a adolescenta a spolupracuje s lůžkovými a terénními službami,
spolupodílí se na psychologické pomoci rodině, edukuje rodiče ve výchově a péči dítěte a adolescenta.

Výkony a jejich četnost:

posouzení potřeb a sestavení komunitního plánu péče u dítěte či adolescenta ... 3x
edukace v denním a režimu ... 5x
sestavení a následné doporučení realizace denních aktivizačních plánů ... 2x
vedení dítěte či adolescenta k soběstačnosti v aktivitách denního života ... 2x
vyhodnocení a předání informací o objektivním stavu dítěte či adolescenta ... 2x

5. Formy specializačního vzdělávání

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti je uskutečňován kombinovanou formou v blocích, které odpovídají délce stanovené týdenní pracovní doby.

Jestliže je studium uskutečňováno jinými formami, nesmí být úroveň této průpravy nižší (počet teoretických i praktických hodin musí být zachován v předepsaném rozsahu).

6. Charakteristika činností u jednotlivých odborných zaměření.

Absolvent vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti psychiatrická sestra je připravován k poskytování ošetřovatelské péče o duševně nemocné a mentálně retardované, k poskytování ošetřovatelské péče se zaměřením na psychoterapii a se zaměřením na komunitní péči.

Vykonává činnosti vysoce specializované ošetřovatelské péče v rozsahu vědomostí a dovedností odpovídající požadavkům specializované způsobilosti (§48 a §56 vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

6.1. Absolvent studia péče o pacienty s duševní poruchou a mentálně retardovanými.

Absolvent po dokončení studia v oblasti péče o pacienty s duševní poruchou, mentálně retardované bude schopen:

provádět poradenskou činnost v oblasti prevence poruch duševního zdraví a v oblasti resocializace,
koordinovat spolupráci mezi lůžkovým zařízením a terénními službami,
aktivně pracovat s osobami určenými pacientem,
vytvářet podmínky pro návrat pacientů do vlastního sociálního prostředí,
sledovat chování pacientů s hlediska časného zachycení nastupující krize,
podílet se na krizové intervenci,
podílet se na psychologické pomoci rodině.

6.2. Absolvent studia se zaměřením na psychoterapii

Absolvent po dokončení studia se zaměřením na psychoterapii bude schopen:

poskytovat psychoterapeutickou podporu,
provádět pomocné psychoterapeutické techniky,
provádět psychoterapeutický rozhovor,
zajišťovat psychoterapeutický režim,
provádět skupinovou psychoterapii.

6.3. Absolvent studia se zaměřením na komunitní péči

Absolvent po dokončení studia se zaměřením na komunitní péči bude schopen:

koordinovat spolupráci mezi lůžkovými a terénními službami,
koordinovat spolupráci mezi sociálními službami a svépomocnými skupinami,
podílet se na začlenění pacientů s duševním onemocněním do vlastního sociálního prostředí,
provádět návštěvní službu a domácí péči,
kontrolovat dodržování léčebného režimu,
sledovat známky zhoršování stavu.

7. Materiální a personální zabezpečení

Odborná stáž musí být zajištěna v rámci akreditovaného psychiatrického zařízení. Personální zabezpečení musí být zajištěno z řad erudovaných pracovníků se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru specializace a způsobilostí pedagogickou v souladu s platnými právními předpisy.

8. Bezpečnost a ochrana zdraví

Součástí teoretické i praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce a požární ochrany. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků platných právních a jiných předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Požadavky jsou doplněny informacemi o možných ohroženích v souvislosti s vykonáváním praktické výuky v rámci psychiatrických pracovišť (napadení agresivním pacientem, riziko zneužívání psychofarmak, riziko stresu a podobně).

9. Doporučená literatura

4.2.1.Role sestry v péči o pacienty s duševní poruchou a mentálně retardované.

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005.ISBN 80-7013-416-X

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ,1997.122 s.ISBN 80-7013-251-5

BLAHA, K., STAŇKOVÁ, M. Zdravotnické právo v ošetřovatelské praxi II. Brno: IDVPZ,2003,67s. ISBN 80-7013-388-0

HANZLÍKOVÁ, A, a kol. Úloha ošetrovatelstva v ochrane komunitného zdravia. 2 diel, Bratislava, Univerzita Komenského, 2002, 126s.,ISBN 80-223-1534-6

HOSCHL, C., LIBIGER, J., ŠVESTKA, J. Psychiatrie. Praha: TIGIS, 2002. 895 s. ISBN 80-900130-1-5.

ŠPATENKOVÁ, N,. a kol. Krizová intervence pro praxi. Praha: Grada, 2004. 200 s. ISBN 80-247-0586-9.

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

VONDRÁČEK, L., LUDVÍK, M. Zdravotnické právo v ošetřovatelské praxi I. Brno: IDVPZ, 2003.74s. ISBN 80-7013-376-7

4.2.2. Role sestry v psychoterapii

HAŠKOVCOVÁ, H. Rub života-líc smrti. Praha: Orbis, 1975. 174s.

HAWKINS, P.SHONET, R. Supervize v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2004. 208s.ISBN 80-7178715-9.

KOBĚRSKÁ, P. Společnou cestou. Praha: Portál,2003.38s.ISBN 80-7178-851-1.

KRATOCHVÍL, S . Skupinová psychoterapie v praxi. 2. vyd. Praha: Galén, 2001. 285s. ISBN 80-7262096-7.

KRATOCHVÍL, S. Základy psychoterapie. 3. vyd. Praha: Portál, 2000. 392 s.ISBN 80-7178-414-1.

LANGMEIER, J., BALCAR, K. ŠPITZ, J., Dětská psychoterapie. 2.vyd. Praha: Portál, 2000. 432s.ISBN 80-7178-381-1.

NEŠPOR, K. Uvolněně a s přehledem. Praha: Grada, 1998.95s.ISBN 80-7169-652-8.

PICHAUD, C., THAREAUOVÁ, I. Soužití se starými lidmi. Praha: Portál, 1998. 156s. ISBN 80-7178-184-3.

VYMĚTAL, J . Úvod do psychoterapie. 2. aktua. vyd. Praha: Grada, 2003. 262 s. ISBN 80-247-0253-3.

4.2.3. Role psychiatrické sestry v komunitní péči

BLAHA, K., STAŇKOVÁ, M. Zdravotnické právo v ošetřovatelské praxi II. Brno: IDVPZ, 2003, 67 s. ISBN 80-7013-388-0

HANZLÍKOVÁ, A, a kol. Úloha ošetrovatelstva v ochrane komunitného zdravia. 2 diel, Bratislava, Univerzita Komenského, 2002, 126s., ISBN 80-223-1534-6

HÖSCHL, C., LIBIGER, J., ŠVESTKA, J. Psychiatrie. Praha: TIGIS, 2002. 895 s. ISBN 80-900130-1-5.

ŠPATENKOVÁ, N, . a kol. Krizová intervence pro praxi. Praha: Grada, 2004. 200 s. ISBN 80-247-0586-9.

VONDRÁČEK, L., LUDVÍK, M. Zdravotnické právo v ošetřovatelské praxi I. Brno:IDVPZ,2003.74s. ISBN 80-7013-376-7

Tabulka č. 1

 
§56 PSYCHIATRICKÁ SESTRA
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v péči o pacienty s duševní poruchou a mentálně retardované
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden
 
5
 
Speciální modul 4.3.1.1.
 
Ošetřovatelská péče na jednotkách intenzivní psychiatrické péče
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.2.
 
Ošetřovatelská péče o závislé v ústavní a komunitní péči
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.3.
 
Ošetřovatelská péče o mentálně retardované
 
PV
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.4.
 
Ošetřovatelská péče o pacienty s poruchou osobnosti
 
PV
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.5.
 
Ošetřovatelská péče v dětské a dorostové psychiatrii
 
PV
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

Tabulka č. 2

 
§56 PSYCHIATRICKÁ SESTRA (se zaměřením na psychoterapii)
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v péči o pacienty s duševní poruchou a mentálně retardované
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
Odborný modul 4.2.2.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
Role sestry v psychoterapii
Sebezkušenostní výcvik
 
P
 
1 týden - T
4 týdny
1 týden - Pr.
 
10
40
5
 
3. ročník
 
Speciální modul 4.3.21.
 
Psychoterapeutické přístupy k dětem a mladistvým
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.2.2.
 
Psychoterapeutické přístupy ke starým, těžce nemocným a umírajícím
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.2.3.
 
Supervize
 
PV
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
3 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Vysvětlivky - P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr - praxe. Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 150 kreditů

Tabulka č. 3

 
§56 PSYCHIATRICKÁ SESTRA (se zaměřením na komunitní péči)
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v péči o pacienty s duševní poruchou a mentálně retardované
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
Odborný modul 4.2.3.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden - Pr.
 
5
 
 
Role psychiatrické sestry v komunitní péči
Praxe - 3. část
 
P
P
 
3 týdny - T
5 týdny - Pr.
 
10
30
25
 
3. ročník
 
Speciální modul 4.3.3.1.
 
Péče o chronicky-psychiatricky nemocné v komunině
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.3.2.
 
Péče o závislé v komunině
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.3.3.
 
Řízení svépomocných skupin a komplementárních center
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.3.4.
 
Péče o děti a dorost s psychiatrickým onemocněním v komunině
 
D
 
1 týden - T
1 týden Pr.
 
10
5
 
Odborná praxe na akr. pracovišti
 
 
P
 
3 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Vysvětlivky - P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr - praxe Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 150 kreditů

RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

PRO ZÍSKÁNÍ SPECIALIZOVANÉ ZPŮSOBILOSTI V OBORU

PRÁCE SESTRY V PRACOVNÍM LÉKAŘSTVÍ

Sestra pro pracovně lékařskou péči

dle nařízení vlády č. 463/2004 Sb., kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání

a označení odborností zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí

1. Cíl specializačního vzdělávání

Cílem specializačního vzdělávání je příprava všeobecné sestry pro specializovanou způsobilost k výkonu povolání všeobecné sestry v ošetřovatelské péči v pracovním lékařství (podle přílohy nařízení vlády č. 463/2004 Sb.) získáním potřebných teoretických znalostí a praktických dovedností odpovídajících činnostem podle §48 a §57 vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

2. Podmínky specializačního vzdělávání

2.1 Vstupní podmínky

Podmínkou pro zařazení do specializačního vzdělávání pro získání specializované způsobilosti je:

získání odborné způsobilosti k výkonu povolání všeobecné sestry dle §5 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, ukončením kvalifikačního studia,

2.2 Průběžné podmínky

Po zařazení do specializačního oboru splnit 12 měsíců výkonu povolání v oboru specializace. Dále bude následovat studium dle tohoto rámcového vzdělávacího programu.

V průběhu specializačního studia je nutný výkon zdravotnického povolání v příslušném oboru specializace minimálně 1 rok z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně poloviny stanovené týdenní pracovní doby nebo minimálně dva roky výkonu zdravotnického povolání z období posledních 6ti let v rozsahu minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby od data přihlášení se k atestační zkoušce.

Vzdělávací program specializačního vzdělávání je realizován modulovým způsobem. Účastník specializačního studia musí v průběhu studia:

absolvovat moduly specializačního programu označené jako povinné (lze započíst pouze 15% omluvené absence) formou teoretické výuky a plnit dílčí úkoly vyplývající z jednotlivých modulů podle vzdělávacího programu v rámci výukového, vlastního nebo jiného pracoviště,
absolvovat odbornou praxi na akreditovaném nebo určeném pracovišti v délce nejméně 2 týdnů,
splnit odbornou praxi v předepsaném rozsahu podle seznamu požadovaných výkonů stanoveného vzdělávacím programem pod vedením školitele v rámci vlastního nebo jiného určeného pracoviště včetně vypracování praktické odborné práce,
získat předepsaný počet kreditů určený vzdělávacím programem.

2.3 Výstupní podmínky

Studium je ukončeno atestační zkouškou skládající se z části praktické a teoretické podle §60 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky.

K vykonání atestační zkoušky se může účastník studia přihlásit za předpokladu, že:

absolvoval povinné moduly teoretické výuky vzdělávacího programu i dílčí úkoly a přípravu vyplývající ze vzdělávacího programu,
splnil odbornou praxi ve stanoveném rozsahu podle seznamu požadovaných výkonů,
vypracoval písemnou praktickou odbornou práci k atestační zkoušce,
získal stanovený počet kreditů.

3. Délka specializačního vzdělávání

Celková délka specializačního studia v oboru všeobecná sestra pro pracovně-lékařskou péči je stanovena na 36 měsíců, lze ji zkrátit nebo prodloužit při zachování počtu hodin studijního programu, který obsahuje nejméně 640 hodin teoretické a praktické přípravy, z toho minimálně 50% praxe ve specializačním oboru.

4. Obsah specializačního vzdělávání

Specializační vzdělávání zahrnuje:

teoretickou přípravu, poskytující prohloubení vědomostí z vědních oborů, na nichž je založena činnost všeobecné sestry se specializovanou způsobilostí pro pracovně-lékařskou péči,
praktickou přípravu, zaměřenou na rozvinutí dovedností a pracovních postupů pro vysoce specializované činnosti v oboru ošetřovatelská péče v pracovním lékařství.

Modulová struktura vzdělávacího programu zahrnuje:

základní modul - Role sestry specialistky (společný pro všechny specializační obory pro všeobecnou sestru),
odborný modul - Péče v pracovním lékařství,
speciální moduly (výběr z nabídky speciálních modulů podle dalšího profesního zaměření studujícího a vysílajícího pracoviště)
Pracovní lékařství v průmyslových odvětvích
Pracovní lékařství ve zdravotnictví
Pracovní lékařství v zemědělství.

4.1 Vědomosti a dovednosti základního modulu - Role sestry specialistky

Cíl: Prohloubit poznatky a odborné dovednosti zaměřené na zvyšování kvality poskytované péče.

Vědomosti:

znát filozofické, psychologické a sociologické souvislosti ovlivňující poskytování specializované péče,
získat vědomosti v problematice řízení lidských zdrojů, zvyšování kvality a profesní etiky ve zdravotnictví,
osvojit si poznatky z pedagogických věd,
prohloubit si dovednosti z oblasti výzkumu v ošetřovatelství,
znát základy krizového managementu,
znát vybranou problematiku zásad prevence pochybení v ošetřovatelské praxi,
znát lidská práva pacientů všech věkových skupin.

Dovednosti:

správně reagovat na neadaptivní chování jedinců při kontaktu s nimi,
volit profesionální způsob komunikace,
reagovat na multikulturní odlišnosti jedinců nejrůznějších etnik,
řídit, plánovat, realizovat a vyhodnocovat specializované a vysoce specializované činnosti v působnosti dané specializace,
vypracovávat standardy,
vytvořit a realizovat edukační plány v péči o zdraví pro jedince, sociální skupiny,
uplatnit se v řešitelském týmu při výzkumu v působnosti dané specializace,
podílet se na přechodu zdravotnického zařízení ze standardních podmínek do činnosti za nestandardních
podmínek,
zvládat vyhodnocování rizikových příčin lidského pochybení, navrhovat efektivní opatření zaměřená na prevenci pochybení a omylů, zapojovat pacienty a jejich rodiny jako partnery do programu bezpečné péče.

4.2. Vědomosti a dovednosti odborných modulů

4.2.1. Ošetřovatelská péče v pracovním lékařství

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializované a vysoce specializované činnosti v rámci její preventivní činnosti v pracovním lékařství - sledování a hodnocení vztahu mezi faktory pracovního prostředí a zdravotním stavem exponovaných osob a předcházení či omezování vzniku specifických poškození z práce.

Vědomosti:

znát postavení a úlohu sestry v multidisciplinárním týmu poskytujícím pracovně lékařské služby,
znát úlohu pracovně lékařské sestry v členských zemích EU (direktivu Mezinárodního úřadu práce ILO č.161),
znát úlohu sestry v BOZP na příslušných pracovištích, znát strategii krizového managementu ve zdravotnictví a řešení mimořádných situací na pracovišti,
znát vymezení pojmů ochrana zdraví a podpora zdraví.

V rámci zdravotní péče v pracovním lékařství a hodnocení zdravotního stavu pracovníků znát:

legislativu v pracovně lékařské péči,
vztah práce a zdraví (podporu zdraví, nemoci spojené s prací, nemoci z povolání, ohrožení nemocemi z povolání),
preventivní prohlídky a posuzování zdravotní způsobilosti k práci, posuzování práce osob se zvýšenou citlivostí (mladiství, chronicky nemocní, těhotné ženy aj.), problematiku stárnoucí populace,
nemoci z povolání a profesionální otravy (příčiny, patogeneze, klinický obraz, diagnostiku, diferenciální diagnostiku, léčení, prevenci),
ukazatele zdravotního stavu jedince a skupin, epidemiologická šetření,
rozbory skupinových ukazatelů vztahu práce a zdraví,
biologické monitorování expozice pracovníků faktorům pracovního prostředí, biomarkery expozice a účinku, biologické expoziční testy, cytogenetická vyšetření a hodnocení genotoxického rizika faktorů pracovního prostředí,
vyšetřovací metody funkční diagnostiky,
základy ergonomie a pracovní rehabilitace,
organizaci a poskytování první pomoci na pracovištích.

V rámci ochrany zdraví a hodnocení pracovního prostředí a pracovní činnosti znát:

legislativu v ochraně zdraví,
identifikaci nebezpečnosti na pracovišti, hodnocení a řízení rizik, význam hodnocení expozice, hodnocení pracoviště a pracovního místa,
hodnocení pracovních podmínek a pracovní zátěže:
faktory pracovního prostředí - podle kategorizace prací (chemické látky, hluk, vibrace, neionizující záření, mikroklima, osvětlení, prach),
fyzická a psychická zátěž při práci, senzorická zátěž,
tepelně vlhkostní podmínky,
vyšetření pracovních podmínek na pracovišti,
interpretace výsledků měření faktorů pracovních podmínek,
základní informace z oblasti bezpečnosti práce,
znát principy kategorizace prací z hlediska jednotlivých faktorů prostředí, rizikové práce,
využití poznatků v ochraně zdraví:
návrhy preventivních opatření na pracovištích prostředky technickými, režimovými a prostředky osobní ochrany, optimalizace pracovních podmínek,
konzultace vhodnosti osobních ochranných pracovních prostředků,
konzultace při zavádění nových strojů, zařízení, materiálů a technologií,
mezioborová spolupráce, zejména s vedením podniků a zástupci zaměstnanců,
obecné zásady komunikace, komunikace rizika, vnímání rizik, komunikace se zaměstnavatelem,
komunikace se zaměstnanci.
V rámci podpory zdraví znát:
individuální a skupinovou intervenci v oblasti zdravého životního stylu:
výživa a pohybová aktivita,
zvládání stresu,
abusus návykových látek,
zásady prevence hromadných neinfekčních nemocí:
srdečně-cévní,
diabetes,
nádorová onemocnění,
prevenci onemocnění pohybového aparátu,
intervenční programy podpory zdraví a výchovy ke zdraví, možnosti edukace pracovníků.

Dovednosti:

posouzení pracovní činnosti a pracovního prostředí podle faktorů pracovního prostředí, identifikace rizikových faktorů pracovních podmínek a hodnocení a řízení zdravotních rizik,
posouzení pracovní činnosti se zaměřením na fyzickou, neuropsychickou a senzorickou zátěž,
posouzení pracoviště, pracovní polohy a pracovního místa,
hodnocení zdravotního stavu pracovníků a jejich expozice v pracovním prostředí,
organizace a příprava preventivních a kontrolních vyšetření,
příprava a realizace intervenčních programů pro individuální i skupinovou intervenci v podpoře zdraví ve vztahu k pracovním podmínkám,
poradenství z hlediska požadavků ergonomie a hygieny práce, k problematice ochrany zdraví při práci a k optimalizaci pracovních podmínek včetně režimu práce, tvorba návrhů preventivních opatření na pracovištích, konzultace při zavádění nových technologií, konzultace při tvorbě návrhu kategorizace prací,
administrativní zajišťování dispenzární péče a evidence pracovní neschopnosti pracovníků, podíl na rozboru pracovní neschopnosti zaměstnanců,
edukace pracovníků, školení v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, v poskytování první pomoci, výchova k prevenci vzniku poškození zdraví z práce,
poskytování předlékařské první pomoci.

Výkony a jejich četnost:

účast na hodnocení faktorů pracovního prostředí (chemické látky, prach, hluk, vibrace, neionizující záření, osvětlení, mikroklimatické podmínky) ... 5 x
účast na hodnocení pracovní činnosti (posouzení dynamické a statické práce, posouzení jednostranné a nadměrné zátěže malými svalovými skupinami, ergonomické posouzení pracovního místa a pracovní polohy, posouzení psychické zátěže, posouzení senzorické zátěže) ... 5 x
účast na hodnocení zdravotního stavu pracovníků (účast na preventivních prohlídkách, na posouzení zdravotní způsobilosti k práci, při provádění vyšetřovacích metod v pracovně lékařské péči,
vyšetření prokrvení periferie končetin (pletysmografie)
audiometrické vyšetření ztráty sluchu
vyšetření plicních funkcí a stupně zaprášení plic
vyšetření poruch vidění
EKG ... 3x
Účast na tvorbě a realizaci intervenčních programů podpory zdraví a edukaci zaměstnanců ... 2x

4.3. Vědomosti a dovednosti speciálních modulů

4.3.1. Speciální modul Pracovní lékařství v průmyslových odvětvích

Cíl: Absolvent je schopen aplikovat znalosti pracovně-lékařské péče na výkon specializovaných činností na pracovištích průmyslových odvětví: strojírenství, hutnictví železa, slévárenství, těžba nerostů, stavebnictví, dřevozpracující průmysl, textilní průmysl, sklářství, keramický průmysl, elektrotechnický průmysl aj.

jejich aktuální nabídka specifikována při zahájení studia podle požadavků studujících a jejich vysílajících pracovišť.

Vědomosti:

znát specifity pracovního prostředí a pracovních činností jednotlivých pracovišť průmyslových a výrobních odvětví,
znát specifity pracovně lékařské péče na uvedených pracovištích.

Dovednosti:

identifikace, hodnocení a řízení zdravotních rizik ve specifických podmínkách jednotlivých průmyslových a výrobních odvětvích,
uplatnění teoretických znalostí pracovně lékařské péče na konkrétní pracoviště pracovního lékařství v jednotlivých výrobních odvětví,
podíl na přípravě preventivních zdravotnických programů specifických pro profese uvedených průmyslových a výrobních odvětví.

Výkony a jejich četnost:

účast na provedení auditu pracovních podmínek vybraných profesí ... 2x
asistence při vyšetřování a hodnocení zdravotního stavu pracovníků vybraných profesí ... 2x
příprava a realizace intervenčního programu podpory zdraví specifického pro vybrané profese ... 1x

4.3.2. Speciální modul Pracovní lékařství ve zdravotnictví

Cíl: Absolvent je schopen aplikovat znalosti pracovně-lékařské péče na výkon specializovaných činností při pracovně-lékařské péči ve zdravotnictví

Vědomosti:

znát specifity pracovního prostředí a pracovních činností jednotlivých pracovišť ve zdravotnictví,
znát specifity pracovně lékařské péče na uvedených pracovištích.

Dovednosti:

identifikace, hodnocení a řízení zdravotních rizik ve specifických podmínkách resortu zdravotnictví,
uplatnění teoretických znalostí pracovně lékařské péče na konkrétní pracoviště pracovního lékařství ve zdravotnictví,
podíl na přípravě preventivních zdravotnických programů specifických pro profese ve zdravotnictví.

Výkony a jejich četnost:

účast na provedení auditu pracovních podmínek vybraných profesí ... 2x
asistence při vyšetřování a hodnocení zdravotního stavu pracovníků vybraných profesí ... 2x
příprava a realizace intervenčního programu podpory zdraví specifického pro vybrané profese ... 1x

4.3.3. Speciální modul Pracovní lékařství v zemědělství

Cíl: Absolvent je schopen aplikovat znalosti pracovně-lékařské péče na výkon specializovaných činností při pracovně-lékařské péči v zemědělství.

Vědomosti:

znát specifity pracovního prostředí a pracovních činností jednotlivých pracovišť v zemědělství,
znát specifity pracovně lékařské péče na uvedených pracovištích.

Dovednosti:

identifikace, hodnocení a řízení zdravotních rizik ve specifických podmínkách resortu zemědělství,
uplatnění teoretických znalostí pracovně lékařské péče na konkrétní pracoviště pracovního lékařství pro jednotlivá pracoviště v zemědělství,
příprava preventivních zdravotnických programů specifických pro profese v zemědělství.

Výkony a jejich četnost:

účast na provedení auditu pracovních podmínek vybraných profesí ... 2x
asistence při vyšetřování a hodnocení zdravotního stavu pracovníků vybraných profesí ... 2x
příprava a realizace intervenčního programu podpory zdraví specifického pro vybrané profese ... 1x

5. Formy specializačního vzdělávání

Specializační vzdělávání se uskutečňuje kombinovanou formou. Stanovený rozsah teoretické a praktické výuky odpovídá délce stanovené týdenní pracovní doby.

Jestliže je studium uskutečňováno jinými formami, nesmí být úroveň této přípravy nižší než v předepsaném rozsahu.

6. Charakteristika činnosti

Absolvent/ka specializačního vzdělávání v oboru všeobecné sestry ošetřovatelská péče v pracovním lékařství získává způsobilost pro výkon činností uvedených v §48 a §57 vyhlášky č. 424/2004 Sb.

7. Materiální a personální zabezpečení

Materiální zajištění vzdělávacího programu musí splňovat požadavky akreditačního řízení podle §46 zákona č. 96/2004 Sb.

Teoretickou výuku uskutečňují fyzické osoby s pedagogickou a odbornou způsobilostí odpovídající zaměření programu specializačního vzdělávání.

Školitelem praktické výuky na akreditovaném pracovišti může být pouze pracovník se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru, který je zapsán v Registru zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu (podle §59 zákona č. 96/2004 Sb.)

8. Bezpečnost a ochrana zdraví

Součástí teoretické i praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce a protipožární ochrany a o možných rizicích při výkonu povolání všeobecné sestry v pracovně-lékařské péči.

9. Doporučená literatura

SZÚ Praha: Manuál prevence v lékařské praxi V., Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí a pracovních procesů. Praha: Fortuna 1997

CIKRT Miroslav., MÁLEK Bohuslav. a kol: Pracovní lékařství I. - III., Praha: CIVOP 1995

Kolektiv autorů: Pracovní lékařství. Základy primární pracovně lékařské péče. Brno: NCONZO, 2005

CIKRT Miroslav, TUČEK Milan, PELCLOVÁ Daniela: Pracovní lékařství. Praha: Grada Publishing 2005

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Státní zdravotní ústav: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v malých a středních podnicích. Příručka pro zaměstnavatele. „The Work Life and EU Enlargement Project“. Swedish National Labour Market Board. Swedish Work Environment Authority. Praha: Nakladatelství Tigis 2003 Státní zdravotní ústav. Evropská úřadovna Světové zdravotnické organizace Copenhagen. Program a Nadace CINDI: Analýza rizik při práci. Příručka pro zaměstnavatele. 3. doplněné a přepracované vydání. Praha: Fortuna 2002

HLADKÝ A., ŽÍDKOVÁ Zdenka.: Metody hodnocení psychosociální zátěže. Praha: Karolinum UK 1999

JIRÁK Zdeněk a kol.: Fyziologie práce. Ostrava: OU 2005

JANOUT Vladimír: Klinická epidemiologie - Nedílná součást rozhodovacích procesů. Praha, Grada Publishing 1998

DOBIÁŠ Lubomír, ČERNÁ Milena., MALACHOVÁ Kateřina., TOPINKA Jan.: Úvod do molekulární a buněčné biologie. Skriptum. Ostrava: Přírodovědecká fakulta OU 2000

WHO Regional Office for Europe: The Role of the Occupational Health Nurse in Workplace Health Management. Copenhagen: WHO 2001

Tabulka č. 1

 
§57 SESTRA PRO PRACOVNĚ-LÉKAŘSKOU PÉČI
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v pracovním lékařství
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v pracovním lékařství
Praxe - výkony
 
P
 
4 týdny - Pr.
 
20
 
Speciální modul 4.3.1.
 
Pracovní lékařství v průmyslových odvětvích
praxe
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
10
 
Speciální modul 4.3.2.
 
Pracovní lékařství ve zdravotnictví
praxe
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
10
 
Speciální modul 4.3.3.
 
Pracovní lékařství v zemědělství
praxe
 
PV
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
10
 
Odborná praxe
 
Vypracování praktické odborné práce
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
20
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 12 rámcového vzdělávacího programu ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe

RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

PRO ZÍSKÁNÍ SPECIALIZOVANÉ ZPŮSOBILOSTI

V OBORU OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V TRANSFUZNÍ SLUŽBĚ

Sestra pro transfuzní službu

dle nařízení vlády č. 463/2004 Sb., kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání

a označení odborností zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí

1. Cíl specializačního vzdělávání

Cílem vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče v transfuzní službě je připravit všeobecné sestry pro poskytování specializované ošetřovatelské péče v rozsahu vědomostí a dovedností odpovídajícím požadavkům specializované způsobilosti podle §48 a §58 vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.

2. Podmínky specializačního vzdělávání

2.1. Vstupní podmínky

Podmínkou pro zařazení do vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče v transfuzní službě je:

úspěšné ukončení kvalifikačního studia, které opravňuje k získání odborné způsobilosti všeobecná sestra,

2.2. Průběžné podmínky

Po zařazení do specializačního oboru splnit 12 měsíců výkonu povolání v oboru specializace. Dále bude následovat studium dle tohoto rámcového vzdělávacího programu.

V průběhu specializačního studia je nutný výkon zdravotnického povolání v příslušném oboru specializace minimálně 1 rok z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně poloviny stanovené týdenní pracovní doby nebo minimálně dva roky výkonu zdravotnického povolání z období posledních 6 ti let v rozsahu minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby od data přihlášení se k atestační zkoušce.

Povinně volitelné, doporučené a výběrové speciální moduly vzdělávacího programu se svou problematikou vztahují k celkovému zaměření vzdělávacího programu.

V průběhu vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti musí účastník:

splnit stanovený počet vyučovacích hodin všech předepsaných modulů (viz přiložená tabulka) vzdělávacího programu (lze započíst pouze 15% omluvené absence),
prokázat písemnou nebo ústní formou schopnost souhrnně formulovat poznatky získané v jednotlivých etapách modulového systému specializačního studia a schopnost vytvářet logické vztahy,
absolvovat pod vedením školitele odbornou praxi v délce nejméně 2 týdnů v rámci akreditovaného pracoviště,
splnit výkony stanovené vzdělávacím programem v rámci praxe na vlastním nebo jiném pracovišti v souladu s požadavky určenými vedoucím studia,
získat počet kreditů určených vzdělávacím programem, vymezených v jednotlivých modulech.
Výstupní podmínky

Ukončení specializačního studia je podmíněno splněním všech předpokladů stanovených v odstavcích 2.1., 2.2.

Účastník získá specializovanou způsobilost sestra pro transfuzní službu po vykonání atestační zkoušky podle §60 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky.

3. Délka specializačního vzdělávání

Celková délka vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče v transfuzní službě je stanovena na 36 měsíců, lze ji zkrátit nebo prodloužit při zachování počtu hodin studijního programu, který obsahuje nejméně 640 hodin teoretické a praktické výuky, z toho zahrnuje minimálně 50% praktické výuky ve specializačním oboru. Délku i poměr teorie a praxe má každý modul stanoven individuálně.

4. Obsah specializačního vzdělávání

Vzdělávací program pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče v transfuzní službě před stavuje formu celoživotního vzdělávání, při které se účastník věnuje jak teoretické tak praktické přípravě.

Teoretická výuka prohlubuje vědomosti z vědních oborů jejichž základy byly položeny v rámci kvalifikačního studia a seznamuje účastníky studia s novými vědními disciplínami nutnými pro činnost všeobecné sestry se specializovanou způsobilostí v ošetřovatelské péči v transfuzní službě.

Praktická výuka se zaměřuje na automatizaci stávajících dovedností a fixaci nových dovedností a pracovních postupů specializovaných činností.

Vzdělávací program je koncipován modulovým způsobem, zahrnuje modul základní, modul odborný a moduly speciální. Dále jsou moduly děleny na povinné, povinně volitelné, doporučené a výběrové.

Vědomosti základního modulu

Cíl: Vybavit všeobecnou sestru znalostmi z pojmosloví, zajistit orientaci v primárních vědomostech a literárních pramenech vědních a klinických oborů ovlivňujících roli sestry specialistky.

Vědomosti:

znát filozofické, psychologické a sociologické teze (multikulturní odlišnosti) v souvislosti a návaznosti na vymezení problematiky související s poskytováním specializované ošetřovatelské péče,
znát management lidských zdrojů ve zdravotnictví, kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče, profesní etiku, základy právních nauk a ekonomické aspekty ošetřovatelské péče,
znát vybranou problematiku pedagogiky, andragogiky, ošetřovatelství,
znát základy krizového managementu,
znát vybranou problematiku zásad prevence pochybení v ošetřovatelské praxi,
znát lidská práva pacientů všech věkových skupin.

Dovednosti:

komunikovat s klienty, rodinnými příslušníky dle zásad efektivní komunikace,
zohledňovat věkové a multikulturní odlišnosti v práci s klienty, jejich rodinnými příslušníky,
navrhovat a vypracovávat plány edukace klienta; případně rodiny,
navrhovat a vypracovávat standardy kvality poskytování péče,
rozeznat a posoudit neetické a protiprávní chování spolupracovníků a vyhodnotit jeho důsledky,
postupovat dle moderních a vědecky ověřených metod, podílet se na výzkumných šetřeních a projektech,
podílet se na přechodu zdravotnického zařízení ze standardních podmínek do činnosti za nestandardních podmínek,
zvládat vyhodnocování rizikových příčin lidského pochybení, navrhovat efektivní opatření zaměřená na prevenci pochybení a omylů, zapojovat pacienty a jejich rodiny jako partnery do programu bezpečné péče.
Vědomosti a dovednosti odborného modulu

Odborný modul je vymezen souhrnem konkrétních vědomostí a dovedností z hematologie a postupů v transfuzní službě.

4.1.1. Role sestry v transfuzní službě

Cíl: Připravit všeobecnou sestru pro specializovanou ošetřovatelskou péči v transfuzní službě.

Vědomosti:

znát antigenní systémy krevních elementů,
znát metody evidence dárců krve a krevních složek,
znát přípravu a péči o dárce před, při a po odběru transfuzních přípravků,
znát prevenci, etiologii, klinický obraz, diagnostiku a léčbu hematologických onemocnění,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací v péči o dárce a příjemce transfuzních přípravků a krevních derivátů,
znát principy autologních odběrů, aferetických odběrů a léčebných plazmaferéz,
znát možnosti v poskytování konzultačních a poradenských služeb,
znát hygienické, bezpečnostní a právní normy v souvislosti s oborem.

Dovednosti:

poskytovat pomoc při zvládání náhlých příhod, krizových situací v péči o dárce a příjemce transfuzních přípravků,
vést evidenci dárců krve a krevních složek,
realizovat přípravu a péči o dárce před, při a po odběru transfuzních přípravků,
edukovat a poskytovat konzultační a poradenské služby v oblasti dárcovství krevních derivátů a transfuzních přípravků,
podílet se na autologních odběrech, aferetických odběrech a léčebných plazmaferézách,
dodržovat bezpečnost při práci a zabezpečení protiepidemických opatření u dárců a pacientů,
využívat statistických dat k plánování práce transfuzního oddělení,
připravovat transfuzní přípravky, podílet se na jejich výrobě, uchování a distribuci..

Výkony a jejich četnost:

příprava a péče o dárce před, při a po odběru transfuzního přípravku ... 25x
tvorba edukačního plánu u potencionálních dárců krevních derivátů a transfuzních přípravků ... 5x
tvorba edukačního plánu u příjemce krevního derivátu a transfuzního přípravku ... 5x
příprava transfuzního přípravku ... 25x
autologní odběr, aferetický odběr, léčebná plazmaferéza ... 6x
Vědomosti a dovednosti speciálních modulů

Speciální moduly jsou charakteristické vymezením konkrétní problematiky a následné realizace speciální péče v oblasti hematologie a transfuzní služby zaměřené především na:

zabezpečování protiepidemiologických opatření,
poskytování specifické péče vyplývající z rozvoje a pokroku hematologie a transfuzní služby,
přípravě transfuzních přípravků, jejich výrobě, uchování a distribuci.

4.1.1.1. Výroba transfuzních přípravků

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k výrobě transfuzních přípravků.

Vědomosti:

znát základní metody a postupy zpracování krve,
znát manipulaci při zpracování krve,
znát způsob uskladnění, evidenci, výdeje a přepravu transfuzních přípravků,
znát právní předpisy při dodržení správné výrobní praxe,
znát hygienické a právní předpisy při výkonu povolání.

Dovednosti:

podílet se na zpracování transfuzních přípravků,
ovládat výrobní praxi při zpracování transfuzních přípravků,
ovládat značení, kontrolu, skladování, balení, přepravu, výdej a vedení dokumentace při zpracování transfuzních přípravků.

Činnosti:

podílí se na zpracování, kontrole, skladování, balení, přepravě, výdeji a vedení dokumentace transfuzních přípravků.

Výkony a jejich četnost:

zpracování transfuzního přípravku ... 10x
značení, kontrolování, skladování, balení, přepravování, výdej a vedení dokumentace při zpracování transfuzního přípravku ... 10x
tvorba standardu v přípravě a zpracování transfuzního přípravku ... 3x

4.1.1.2. Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s onkohematologickým onemocněním

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při zajišťování specifické ošetřovatelské péče u pacientů s onkohematologickým onemocněním.

Vědomosti:

znát prevenci, etiologii, klinický obraz, diagnostiku a léčbu onkohematologických onemocnění,
znát zvládání náhlých příhod, krizových situací v péči o pacienty s onkohematologickým onemocněním,
znát komplikace a dlouhodobé negativní následky onkohematologických onemocnění,
znát zásady hematoterapie u onkohematologických onemocněních,
znát přípravu a péči o onkohematologickéhé pacienty k podání transfuzních přípravků a krevních derivátů,
znát hygienu a bezpečnost při práci, morální a legislativní normy v souvislosti s ošetřovatelskou péčí o onkohematologického pacienta.

Dovednosti:

plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči s důrazem na dodržování ochranného režimu u onkohematologických pacientů
ovládat a dodržovat metody prevence časných a pozdních komplikací u onkohematologických pacientů
dodržovat bezpečnost při práci, morální a legislativní normy v souvislosti s ošetřovatelskou péčí o onkohematologického pacienta.

Činnosti:

posuzuje a analyzuje potřeby onkohematologických pacientů při odběrech hematopoetických periferních kmenových buněk a zabezpečuje hematoterapii.

Výkony a jejich četnost:

tvorba plánu ošetřovatelské péče u onkohematologického pacienta ... 3x
tvorba standardu zajištění hematoterapie u onkohematologického pacienta ... 3x

4.1.1.3. Ošetřovatelský výzkum

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné při realizaci průzkumných a výzkumných šetření se zaměřením na kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče.

Vědomosti:

znát metody, procedury a techniky potřebné pro realizaci průzkumných a výzkumných šetření,
znát principy vymezení a rozlišení průzkumných a výzkumných hypotéz,
znát metody a postupy při získání jednotlivých forem dat,
znát zásady pro zpracování statistických dat a statistických charakteristik,
znát možnosti interpretace a praktické aplikace získaných dat,
znát právní a morální odpovědnost při prezentaci získaných výsledků průzkumu či výzkumu.

Dovednosti:

volit metody, procedury a techniky potřebné pro průzkumná a výzkumná šetření,
formulovat průzkumné a výzkumné cíle a hypotézy,
získávat a zpracovávat data průzkumných a výzkumných šetření,
interpretovat a prakticky využívat data získaná z průzkumných a výzkumných šetření.

Činnosti:

realizuje průzkumná šetření v oblasti ošetřovatelské péče v rámci vlastního zařízení,
podílí se na ošetřovatelském výzkumu.

Výkony a jejich četnost:

formulace cílů a hypotéz ... 3x
tvorba dotazníku ... 3x
zpracování výsledků šetření ... 2x
prezentace výsledků šetření ... 1x

4.3.1.4 Krizová připravenost rezortu

Cíl: Poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k zabezpečení poskytování zdravotní péče v případě mimořádných událostí a krizových stavů.

Vědomosti:

znát právní rámec krizové připravenosti ve zdravotnictví,
znát přípravu resortu zdravotnictví čelit mimořádným událostem a krizovým situacím - systém krizového řízení,
znát postavení lůžkového zařízení v systému krizové připravenosti územního správního celku a rezortu,
znát bezpečnost klientů v nestandardních podmínkách poskytování zdravotní péče,
znát konkrétní činnosti zdravotnického personálu nemocnice pro jednotlivá zdravotnická pracoviště v nestandardních podmínkách,
znát model traumatologického plánu nemocnice,
znát model plánu ochrany nemocnice,
znát model plánu krizové připravenosti.

Dovednosti:

řídit přechod zdravotnického zařízení ze standardních podmínek do činnosti za nestandardních podmínek.

Činnosti:

podílí se na tvorbě cílů, strategie a politiky organizace, na řízení a organizaci zdravotnického zařízení za mimořádných událostí.
Výkony a jejich četnost:
připravení si modelové situace evakuace oddělení ... 1x

Lze využít dalších speciálních modulů realizovaných v rámci specializačního vzdělávání sestry pro intenzivní péči (činnosti dle §49, vyhlášky č. 424/2004 Sb.), dětské sestry (činnosti dle §51, vyhlášky č. 424/2004 Sb.), komunitní sestry (činnosti dle §52, vyhlášky č. 424/2004 Sb.) a sestry pro péči o pacienty ve vybraných klinických oborech (činnosti dle §53, vyhlášky č. 424/2004 Sb.).

5. Formy specializačního vzdělávání

Vzdělávací program specializačního vzdělávání je uskutečňován kombinovanou formou v blocích, které odpovídají délce stanovené týdenní pracovní doby, podle §57 zákona č. 96/2004 Sb. Jestliže je studium uskutečňováno jinými formami, nesmí být úroveň této průpravy nižší než u průpravy celodenní.

6. Charakteristika činností u jednotlivých odborných zaměření

Absolvent vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti v oboru ošetřovatelská péče v transfuzní službě je připravován k poskytování, organizování metodickému řízení ošetřovatelské péče, samostatně i v rámci týmu.

Činnosti absolventů vzdělávacího programu pro získání specializované způsobilosti ošetřovatelská péče v transfuzní službě jsou v rozsahu vědomostí a dovedností, odpovídající požadavkům specializované způsobilosti (§48 a §58 vyhlášky č. 424/2004 Sb.) vymezeny takto:

informuje dárce krve o možných nežádoucích účincích při odběru plné krve nebo jejich složek,
informuje pacienty o možných nežádoucích účincích při přístrojových autologních odběrech, aferetických odběrech, léčebné plazmafereze a jejich prevenci,
sleduje, dokumentuje a analyzuje získané údaje během separace a po separaci,
provádí zadání parametrů pomocí hemokalkulátoru pro jednotlivé aferetické odběry,
provádí speciální odběry na separátorech krevních elementů podle požadavků klinických pracovišť,
zejména separaci periferních kmenových buněk a odběry granulocytů,
podílí se na výrobě transfuzních přípravků (§2 odst. 14. zákona č. 79/1997 Sb., ve znění zákona č. 129/2003 Sb.).

7. Materiální a personální zabezpečení

Odborná praktická výuka musí být zajištěna v rámci akreditovaného zdravotnického pracoviště v zařízení transfuzní služby.

Personální zabezpečení musí být zajištěno erudovanými pracovníky se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru specializace a způsobilostí pedagogickou v souladu s platnými právními předpisy.

8. Bezpečnost a ochrana zdraví

Součástí teoretické i praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce a požární ochrany. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků platných právních a jiných předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Požadavky jsou doplněny informacemi o rizicích možných ohrožení v souvislosti s vykonáváním praktické výuky, včetně informací vztahujících se k opatřením na ochranu před působením zdrojů rizik.

9. Doporučená literatura

ADAM, Z., VORLÍČEK, J. a spol. Obecná onkologie. Brno Masarykova univerzita, 2004. 440 s. ISBN 80210-3574-9.

BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCONZO, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.

BASTL, P., ŠVEC, V. Zdravotník lektorem. Brno: IDV PZ, 1997. 122 s. ISBN 80-7013-251-5.

KLENER, P. Klinická onkologie. Praha: Galén, 2002. 686 s. ISBN 80-7262-151-3.

Kolektiv autorů. Klinické použití krve. Příručka. Praha: Grada, 2002. 221 s. ISBN 80-247-0268-1.

TRACHTOVÁ, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: IDV PZ, 1999. 184 s. ISBN 80-7013-285-X.

VAŇÁSEK, J., STARÝ, J., KAVAN, P., VAŇÁSEK, J. jr. Transplantace kostní dřeně. Praha: Galén, 1996. 191 s. ISBN 80-85824-35-3.

Tabulka č. 1

 
§58 SESTRA PRO PRACOVNĚ-LÉKAŘSKOU PÉČI
 
KÓDY
MODULŮ
 
NÁZEV MODULU
 
TYP
MODULU
 
DÉLKA
TRVÁNÍ
 
POČET
KREDITŮ
 
1. ročník
 
Základní modul 4.1.
 
Role sestry specialistky
 
P
 
2 týdny - T
 
20
 
Odborný modul 4.2.1.
 
Role sestry v transfuzní službě
 
P
 
3 týdny - T
 
30
 
 
Praxe - 1. část
 
P
 
2 týdny - Pr.
 
10
 
2. ročník
 
4.2.1.
 
Praxe - 2. část
 
P
 
1 týden - Pr.
 
5
 
Speciální modul 4.3.1.1.
 
Výroba transfuzních přípravků
 
P
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.2.
 
Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s onkohematologiským onemocněním
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Speciální modul 4.3.1.3.
 
Ošetřovatelský výzkum
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
10
 
Speciální modul 4.3.1.4.
 
Pracovní lékařství v zemědělství
praxe
 
D
 
1 týden - T
1 týden - Pr.
 
10
5
 
Lze využít dalších speciálních modulů uvedených v tabulce č. 12 rámcového vzdělávacího programu ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech
 
Odborná praxe
 
Krizová připravenost rezortu
 
D
 
2 týdny
 
10
 
 
 
 
 

Toto studium má celkovou kreditní hodnotu 120 kreditů

Vysvětlivky: P - povinné, D - doporučené, PV - povinně volitelné, T - teorie, Pr. - praxe