Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 7/2020

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru

ODBORNÝ PRACOVNÍK V LABORATORNÍCH METODÁCH A V PŘÍPRAVĚ LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ KLINICKÁ BIOCHEMIE

ČERVENEC 2020

1. Cíl specializačního vzdělávání

2. Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání

2.1 Vstupní podmínky

2.2 Průběh specializačního vzdělávání

3. Učební osnova

3.1 Učební osnova základního kmene - minimálně 24 měsíců

3.1.1 Učební osnova teoretické části - Základy klinických laboratorních oborů

3.1.2 Účast na vzdělávacích aktivitách

3.1.3 Učební osnova praktické části základního kmene

3.1.4 Výsledky vzdělávání a způsob ukončení základního kmene

3.2 Učební osnova specializovaného výcviku - minimálně 30 měsíců

3.2.1 Učební osnova teoretické části - Povinný specializační kurz v klinické biochemii

3.2.2 Učební osnova praktické části

3.2.3 Doporučená doplňková praxe

3.2.4 Podmínky pro ukončení vlastního specializovaného výcviku

4. Hodnocení specializačního vzdělávání

5. Profil absolventa

5.1 Charakteristika činností, pro které absolvent specializačního vzdělávání získal způsobilost

6. Charakteristika akreditovaných zařízení a pracovišť

6.1 Akreditovaná zařízení a pracoviště

7. Programy povinných kurzů, stáží, seminářů

7.1 Charakteristika vzdělávacích aktivit

7.1.1 Program kurzu Neodkladná první pomoc

7.1.2 Program semináře Základy zdravotnické legislativy

8. Seznam doporučené literatury

1. Cíl specializačního vzdělávání

Cílem specializačního vzdělávání v oboru Klinická biochemie pro odborného pracovníka v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků je získání specializované způsobilosti osvojením si potřebných teoretických znalostí, praktických dovedností, návyků týmové spolupráce i schopnosti samostatného rozhodování pro činnosti podle §134 vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška č. 55/2011 Sb.“).

2. Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání

2.1 Vstupní podmínky

Podmínkou pro zařazení do specializačního vzdělávání v oboru Klinická biochemie je získání odborné způsobilosti k výkonu povolání odborného pracovníka v laboratorních metodách dle §26 zákona č. 96/2004 Sb., zákon o nelékařských zdravotnických povoláních, ve znění pozdějších právních předpisů (dále jen „zákon č. 96/2004 Sb.“).

Specializační vzdělávání se uskutečňuje při výkonu povolání

a) formou celodenní průpravy v rozsahu odpovídajícímu stanovené týdenní pracovní doby podle ustanovení vyplývajícího ze zákona č. 96/2004 Sb. a zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů

b) může probíhat i jako rozvolněná příprava v rozsahu nejméně poloviny stanovené týdenní pracovní doby; celková délka, úroveň a kvalita nesmí být nižší než v případě celodenní průpravy.

V rámci plnění podmínek specializačního vzdělávání probíhá hodina teoretické výuky v rozsahu 45 minut a praktická část v rozsahu 60 minut. Celková délka specializačního vzdělávání je minimálně 54 měsíců. Specializační vzdělávání v oboru Klinická biochemie má dva stupně - sestává se ze základního kmene a z vlastního specializovaného výcviku.

2.2 Průběh specializačního vzdělávání

Průběh specializačního vzdělávání je evidován v tzv. Logbooku (deníku, studijním průkazu), do něhož provádí školitel záznamy o provedených výkonech v rámci odborné praxe na neakreditovaném pracovišti nebo na pracovišti akreditovaného zařízení, na kterém probíhá praktická část vzdělávacího programu. Záznamy do Logbooku provádí rovněž školitel pro teoretickou výuku.

Seznam výkonů a jejich četnost je stanoven jako minimální, aby účastník specializačního vzdělávání zvládl danou problematiku nejen po teoretické, ale i po stránce praktické. Potvrzení o absolvování povinných kurzů v základní i specializační části vzdělávání se zapisuje do průkazu odbornosti. V době praxe je povinné vypracování písemné práce na odborné téma.

3. Učební osnova

3.1 Učební osnova základního kmene - minimálně 24 měsíců

3.1.1 Učební osnova teoretické části - Základy klinických laboratorních oborů

Povinný modulárně uspořádaný kurz Základy klinických laboratorních oborů pro obory klinická biochemie, alergologie a klinická imunologie a klinická genetika s případnou navazující e-learningovou formou výuky v celkové délce 24 dní

Teoretická část

OBECNÝ MODUL

Minimální rozsah

17 h

Cíl

Osvojit si základy teoretických lékařských oborů - anatomie, histologie, embryologie, fyzika, chemie, biologie a fyziologie.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Obecná chemie

Atomy, elementární částice, radioaktivita, základní chemické zákony, periodická soustava prvků, chemická vazba. Molekulové orbitaly, druhy vazeb, kvantová čísla, fyzikální vlastnosti látek, látkové množství, kapaliny. Hmota, základy termodynamiky, fyzikální systémy a jejich transportní vlastnosti.

3

Biologie buňky

Morfologie buňky, organely a jejich vlastnosti, kompartmentace metabolických procesů, dělení buňky, apoptóza.

2

Morfologie a funkce tkání a orgánů

Morfologie tkání a orgánů. Srdce a kosterní svalstvo. Krev a krevní oběh. Ledviny a močové ústrojí. Plíce. Játra, žluč. Pankreas a gastrointestinální trakt.

9

Gravidita a vývoj plodu

Gravidita, vývoj plodu, vrozené vývojové vady.

1

Malignita

Malignita, klasifikace nádorů, dělení nádorových buněk, biologické vlastnosti nádorů.

1

Histologie

Preanalytická fáze v histologii a principy histologického hodnocení. Zpracování materiálu na histologii, speciální techniky.

1

Teoretická část

MODUL BIOCHEMIE A FARMAKOLOGIE

Minimální rozsah

19 h

Cíl

Osvojit si teoretické základy klinické biochemie, toxikologie a farmakologie.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Klinická biochemie

Sacharidy, lipidy, bílkoviny včetně enzymů, hormony, vnitřní prostředí a ionty. Biochemická vyšetření v diagnostice.

14

Vyšetření likvoru

Úvod do cytologie likvoru. Preanalytická fáze v cytologii a principy cytologického hodnocení.

1

Toxikologie

Intoxikace, drogové závislosti. Xenobiochemie.

2

Farmakologie

Osud léku v organismu (absorpce, distribuce, metabolismus a exkrece). Farmakokinetika a farmakodynamika. Předpoklady pro terapeutické monitorování léků. TDM jednotlivých farmakologických skupin.

2

Teoretická část

MODUL IMUNOLOGIE A GENETIKA

Minimální rozsah

17 h

Cíl

Osvojit si teoretické základy lékařské imunologie a genetiky a principy vyšetřovacích metod v těchto oborech.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Imunitní systém a jeho poruchy

Struktura a funkce imunitního systému. Buněčný a orgánový základ imunitní soustavy, přirozená a adaptivní imunita, zánět, imunopatologické reakce. Autoimunita a imunopatologie, stavy imunitní dostatečnosti.

5

Transplantační imunologie

Organizace transplantací v ČR, odběry orgánů, laboratorní vyšetření u transplantací.

2

Základy laboratorních diagnostických metod v imunologii a alergologii

Struktura a organizace oboru alergologie a klinické imunologie. Definice imunologické laboratoře. Charakterizace interakce antigen-protilátka. Imunologická vyšetření v diagnostice.

4

Základy genetiky

Struktura nukleových kyselin a organizace lidského genomu. Struktura genu a jeho exprese, mutace a jejich dělení. Typy dědičnosti (Mendelovská a nemendelovská dědičnost). Molekulárně genetický základ dědičnosti.

2

Laboratorní vyšetření v lékařské genetice

Úvod do molekulárně genetické diagnostiky - přímá a nepřímá MG dg. Molekulárně biologická diagnostika.

4

Teoretická část

MODUL HEMATOLOGIE A NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

Minimální rozsah

19 h

Cíl

Osvojit si teoretické základy hematologie, imunohematologie a nukleární medicíny a principy vyšetřovacích metod v těchto oborech.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Hematologie

Kmenové buňky krvetvorby a vývojové linie jednotlivých krevních řad. Základy morfologie (techniky fixace, barvení a hodnocení preparátů, anomálie u červené, bílé a trombocytové složky). Fyziologie hemostatických procesů (primární hemostáza, plazmatický koagulační systém). Fibrinolýza, inhibitory krevního srážení. Patofyziologie hemostázy (krvácivé a trombotické stavy). Hematologická vyšetření v diagnostice. Základní morfologie - popis buněk jednotlivých vývojových řad.

8

Imunohematologie

Imunohematologie erytrocytů - základní principy (antigeny, protilátky, komplement), základní vyšetření. Imunohematologie trombocytů a leukocytů. Systémy krevních skupin (ABO, Rhesus, Kell, Duffy, Kidd, MNSs, Lutheran, Lewis a další). Klinická imunohematologie - předtransfuzní vyšetření, AIHA, potransfuzní reakce, hemolytické onemocnění novorozence. HLA systém a zásady výběru dárců kostní dřeně.

8

Nukleární medicína

Bezpečnostní a hygienické předpisy pro zřízení a provoz izotopové laboratoře. Práce v laboratoři s otevřenými zářiči a ochrana před ionizujícím zářením. Kalibrace a normalizace zařízení používaných v imunoanalytické laboratoři pro detekci radioaktivity.

3

Teoretická část

MODUL MIKROBIOLOGIE, PREANALYTIKA, EKONOMIKA A MARKETING

Minimální rozsah

17 h

Cíl

Osvojit si teoretické základy klinické mikrobiologie a principy vyšetřovacích metod v mikrobiologii, zásady preanalytické fáze v klinických laboratorních oborech a základní znalosti ekonomiky a marketingu v klinických laboratořích.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Mikrobiologie

Všeobecný úvod do mikrobiologie. Úvod do parazitologie. Úvod do virologie. Formy interakce infekčního agens s organismem. Základní laboratorní vyšetřovací metody; jejich výhody a limity. Základy epidemiologie. Testy antibiotik.

11

Preanalytika

Odběry, transport a uchovávání biologického materiálu. Teorie vnitřní kontroly kvality. Preanalytická fáze u vyšetření léků a základní analytické metody. Preanalytická fáze u mikrobiologických vyšetření a základní kultivační techniky.        

4

Ekonomika a marketing

Výkonnost, urgentní laboratoř, plánování laboratorních činností, výběr přístrojů a metod, ekonomická výtěžnost a náklady. Komunikace (laboratorní personál - motivační teorie; uživatelé laboratorních služeb - marketing; správa nemocnice; dodavatelé).

2

Teoretická část

MODUL ANALYTICKÝ

Minimální rozsah

18 h

Cíl

Osvojit si principy analytických metod v klinické biochemii, klinické imunologii a genetice

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Optické metody

Fyzikální a chemické faktory analytických reakcí. Optické metody (fotometrie, fluorimetrie, luminiscenční analýza, turbidimetrie, nefelometrie).

5

Imunochemické a radioimunoanalytické metody, POCT

Principy imunochemie a sérologie, fyzikálně- chemické důsledky interakce antigenu s protilátkami. Přehled imunochemických a sérologických technik. Principy a využití metod založených na počítání částic (hematologické analyzátory, průtoková cytometrie). Multiplexové metody. Izotopové metody, práce s izotopy. Metody POCT.

3

Mikroskopické techniky a analyzátory krvinek

Mikroskopie a mikroskopické techniky. Analyzátory krvinek a jejich současné možnosti při vyšetřování periferní krve.

3

Separační metody

Separační a migrační metody (elektroforézy). Chromatografické metody - tenkovrstevná (TLC) kapalinová (HPLC) a plynová (GLC).

3

Metody analýzy nukleových kyselin

Amplifikační techniky (PCR, RT-PCR a Real- time PCR) - izolace materiálu pro tyto techniky, vlastní provedení, metody detekce produktů. Aplikace DNA technik v imunohematologii. Multiplexové techniky a mikročipy.

4

Teoretická část

MODUL CHEMOMETRIE A STATISTIKA

Minimální rozsah

16 h

Cíl

Osvojit si základy chemometrie a statistiky a schopnost aplikace statistických metod při validaci a kontrole jakosti analytických metod.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Chemometrie

Obecné a fyzikálně-chemické výpočty. Základy chemometrie. Přesnost, správnost, pravdivost laboratorních zkoušek. Mez detekce, mez stanovitelnosti, robustnost a výtěžnost měření, diagnostická citlivost, specifičnost, diagnostické rozhodovací limity. Věrohodnost laboratorních zkoušek.

6

Statistika

Základní statistické pojmy. Aplikace statistiky při validaci a kontrole jakosti analytických metod. Přehled statistických programů. Testy hypotéz, síla statistických testů. Testování spolehlivosti analytických metod. Porovnání kvantitativních údajů. Vztah mezi kvantitativními proměnnými: korelace, regrese, vícerozměrné metody. Analýza rozptylu. Metrologická hierarchie metod a standardů.

10

Teoretická část

MODUL SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE

Minimální rozsah

16 h

Cíl

Osvojit si základy správné laboratorní praxe v klinické laboratoři.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Vnitřní kontrola kvality

Normy řízení kvality v klinické laboratoři. Integrace - konsolidace. Měřící postupy absolutních metod. Vnitřní kontrola kvality a laboratorní chyby. Interní kontrola kvality u morfologických vyšetření. Teorie kalibrace. Kalibrace v laboratorní praxi. Teorie validace metod. Srovnání dvou metod. Návaznost a nejistota. Referenční testy a biologická variabilita. Výpočty referenčních intervalů.

13

Externí hodnocení kvality

Organizace externí kontroly kvality na národní a mezinárodní úrovni, externí hodnocení kvality.

1

Informatika a informační zdroje, zásady prezentace

Zdravotnické informační systémy, datový standard Ministerstva zdravotnictví ČR a mezinárodní standardy, Národní číselník laboratorních položek, dokumentace v laboratoři. Zásady ústní a písemné odborné prezentace, práce s odbornou literaturou.

2

3.1.2 Účast na vzdělávacích aktivitách

Uchazeč má dále získat znalosti zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnických povolání a k výkonu činnosti souvisejících s poskytováním zdravotní péče (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních); zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách); zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách; zákona č. 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě; zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník; znalosti organizace a systému zdravotní péče; znalosti správné laboratorní praxe na mikrobiologickém pracovišti; základy lékařské etiky, psychologie, posudkového lékařství a revizního lékařství, včetně znalostí o ochraně osobních údajů pacienta a manipulaci s lidským materiálem; znalost základních způsobů dokumentace výsledků (chorobopis, zprávy, povinná hlášení); poskytování neodkladné první pomoci; znalosti počítačové techniky a její využití pro dokumentaci i získávání informací, včetně limitů pro využívání počítačové techniky; znalosti v oblasti řízení kvality zdravotní péče a laboratorní diagnostiky.

Kurzy, semináře

Počet dní

Povinný kurz Neodkladná první pomoc.

2

Povinný seminář Základy zdravotnické legislativy.

1

Absolvování kurzu Neodkladná první pomoc a semináře Základy zdravotnické legislativy není podmínkou pro ukončení základního kmene, lze absolvovat i během specializovaného výcviku.

3.1.3 Učební osnova praktické části základního kmene

Celková doba

Délka praxe

Úvodní povinná praxe - probíhá v klinické laboratoři oboru, do nějž je uchazeč zařazen.

6 měsíců

Praxe v klinických laboratorních oborech - probíhá v laboratořích biochemických, imunologických, nukleární medicíny (nebo na úseku RIA metod v laboratoři klinické biochemie nebo imunologie), hematologických a transfuzní služby, mikrobiologických, toxikologických, genetických, cytologických a dalších.

18 měsíců

z toho

Povinná praxe v klinické biochemii, z toho 1 týden na pracovišti imunoanalytických, eventuálně radioimunioanalytických metod

8 týdnů

Povinná praxe v hematologii a transfuzní službě

4 týdny

Povinná praxe v mikrobiologii

4 týdny

Povinná praxe v imunologii

4 týdny

Povinná praxe v lékařské genetice a molekulární biologii

2 týdny

Odborná praxe probíhá na pracovištích, která jsou schopná zabezpečit provádění výkonů uvedených v logbooku a jejichž provozy mají příslušné vybavení (nemusí být akreditována dle zákona č. 96/2004 Sb. v platném znění).

Praxe, včetně činností na všech pracovištích, je zaznamenávána a potvrzována v logbooku. Uvedená délka praxe je minimální a má sloužit k dokonalému osvojení si všech výkonů požadovaných v logbooku.

3.1.4 Výsledky vzdělávání a způsob ukončení základního kmene

Podmínkou pro ukončení základního kmene specializačního vzdělávání je splnění všech požadavků stanovených vzdělávacím programem a ověření znalostí písemným testem. Absolvování základního kmene specializačního vzdělání je ukončeno potvrzením o splnění veškerých požadavků. Splnění požadavků praxe v Klinické biochemii je předpokladem pro pokračování ve vlastním specializovaném výcviku. Potvrzení o úspěšném absolvování testu a ukončení základního kmene se zapisuje do průkazu odbornosti.

3.2 Učební osnova specializovaného výcviku - minimálně 30 měsíců

Postup do specializovaného výcviku je podmíněn splněním všech požadavků stanovených pro výcvik v rámci základního kmene.

3.2.1 Učební osnova teoretické části - Povinný specializační kurz v klinické biochemii

Povinný specializační kurz v klinické biochemii s případnou navazující e-learningovou formou výuky v celkové délce 16 dní

Teoretická část

MODUL - PATOBIOCHEMIE

Minimální rozsah

23 h

Cíl

Osvojit si teoretické základy patobiochemie člověka.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Patobiochemie sacharidů, lipidů aminokyselin a bílkovin

Základy patobiochemie sacharidů s důrazem na DM, patobiochemie lipidů, AA, bílkovin a glykoproteinů.

7

Vnitřní prostředí, acidobázická rovnováha a stopové prvky

Kyslíkové parametry, respirační, metabolické a smíšené poruchy ABR, osmolalita a koloidně osmotický tlak. Elektrolyty, organické kyseliny, stopové prvky. Monitorování kritických stavů.

6

Patobiochemie trávicího ústrojí a jater

Žaludeční a duodenální šťáva, ascites, pot. Akutní a chronické hepatitidy. Hyperbilirubinémie. Porfyriny a porfyrie.

3

Vitaminy, hormony, cytokiny

Vitaminy. Patobiochemie hormonů. Cytokiny. Signální transdukce, transport vody.

5

Kostní metabolismus

Osteoformace, osteoresorpce.

2

Teoretická část

MODUL - METODY STANOVENÍ ANALYTŮ 1

Minimální rozsah

24 h

Cíl

Osvojit si teoretické principy základních analytických metod v klinické biochemii a hematologii.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Stanovení nízkomolekulárních látek a lipoproteinů

Glukóza, glykovaný hemoglobin, glykované proteiny. Cholesterol, fosfolipidy, triacylglyceroly, mastné kyseliny, lipoproteiny, apolipoproteiny. Stanovení iontů. Aminokyseliny. Volné kyslíkové radikály.

7

Stanovení bílkovin a enzymů

Celková bílkovina, albumin, fibrinogen, specifické proteiny. Enzymy.

6

Imunoanalytické metody

Imunoanalytické metody - principy a aplikace.

4

Vyšetření moče

Fyzikální vyšetření moče: bílkoviny, cukry, ketolátky, porfyriny, žlučová barviva, osmolalita moče, dusitany, mikroskopie moče, průtoková cytometrie. Konkrementy.

2

Základní metody v hematologii

Stanovení železa (siderocyty, sideroblasty, siderofágy). Laboratorní hodnoty některých základních typů anémií. Některé vybrané patologické nálezy v nátěrech periferní krve. Antitrombotická léčba a možnosti jejího monitorování.

5

Teoretická část

MODUL - METODY STANOVENÍ ANALYTŮ II

Minimální rozsah

22 h

Cíl

Osvojit si teoretické základy pokročilých a automatizovaných analytických technik v klinické biochemii, hematologii a genetice.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Měření v klinických laboratořích

Měření v klinických laboratořích (zkouška, jednotka, princip, metoda, postup, standard měření, jednotka měření).

2

Vyšetření likvoru

Úvod do cytologie likvoru. Likvorové proteiny. Isofokusace a diagnostika RS. Vyšetření likvoru u pacienta v akutním stavu.

3

Automatizace v klinické biochemii

Analytické systémy v klinické biochemii.

2

Automatizace v hematologické laboratoři

Analyzátory krvinek a jejich současné možnosti při vyšetřování periferní krve. Interní kontrola kvality u morfologických vyšetření. Aplikace SLP a národního číselníku v hematologii. Kalibrace a kontrolní materiály u koagulačních vyšetření. Referenční hodnoty.

3

Suchá chemie a pokročilé instrumentální techniky

Suchá chemie. Pokročilé elektromigrační techniky. Měřící postupy absolutní metod. Plamenová fotometrie, AAS, elektrochemické metody.

6

Metody analýzy nukleových kyselin

Izolace nukleových kyselin. Polymerázová řetězová reakce a její využití při detekci známých, populačně frekventovaných mutací a polymorfizmů (PCR/RFLP, ARMS ASO, RT PCR, ...). Separace nukleových kyselin a blotovací metody. Metody přímé a nepřímé molekulárně genetické diagnostiky - hledání mutací (SSCP, DGGE, TGGE, HD, HRM). Metody přímé a nepřímé molekulárně genetické diagnostiky - hledání mutací (sekvenování) a vazebná analýza (RFLP, VNTR, STR, STS). Detekce a kvantifikace nukleových kyselin. Interpretace výsledků v molekulární biologii.

6

Teoretická část

MODUL - POKROČILÉ METODY, STATISTIKA A MANAGEMENT KVALITY

Minimální rozsah

22 h

Cíl

Osvojit si teoretické základy stanovení dusíkatých látek, pokročilých chromatografických technik a hmotnostní spektrometrie, prakticky procvičit použití statistických metod a hodnocení výsledků vnitřní a externí kontroly kvality.

Téma

Rozpis učiva

Minimální počet hodin

Dusíkaté metabolity

Stanovení močoviny, kreatininu a kyseliny močové.

1

Pokročilé techniky a jejich použití

Pokročilé chromatografické techniky, hmotnostní spektrometrie. Dědičné metabolické poruchy, farmakogenetika.

7

Statistické metody v analytické praxi

Statistika a hodnocení diagnostické a terapeutické účinnosti laboratorních zkoušek. Praktická cvičení: exploatorní statistika - krabicové grafy, Q-Q grafy, histogram, kvantitativní charakteristiky jednorozměrného souboru, frekvenční a distribuční funkce, šikmost, špičatost, ANOVA, ROC křivky - srovnání metod.

5

Management kvality

Mezinárodní referenční systémy měření. Teorie vnitřní kontroly kvality. Normy řízení kvality v klinické laboratoři. Vnitřní kontrola kvality - seminář. Externí hodnocení kvality - seminář. Kooperace LIS a NIS.

9

Doporučené jsou další odborné akce pořádané IPVZ, ČLS JEP, ČLK aj.

3.2.2 Učební osnova praktické části

Celková doba

Délka praxe

Praxe v laboratoři klinické biochemie

29½ měsíce

z toho

V akreditovaných laboratořích dle zákona č. 96/2004 Sb. v platném znění absolvuje dle logbooku vyšetření, která nemá z vlastního pracoviště.

1 týden

Oddělení hematologie a transfuzního lékařství nebo hematologická laboratoř.

1 týden

Mikrobiologická laboratoř.

2 dny

Imunologická laboratoř.

3 dny

3.2.3 Doporučená doplňková praxe

Pracoviště

Délka praxe

Toxikologická laboratoř.

2 dny

Laboratoř klinické farmakologie.

1 den

Genetická laboratoř

2 dny

Uvedené délky praxe jsou minimální.

3.2.4 Podmínky pro ukončení vlastního specializovaného výcviku

Podmínkou pro ukončení vlastního specializovaného výcviku specializačního vzdělávání je splnění všech požadavků stanovených vzdělávacím programem. Absolvování odborné praxe v rozsahu předepsaném vzdělávacím programem.

4. Hodnocení specializačního vzdělávání

a) Průběžné hodnocení školitelem -

  • školitel pravidelně a průběžně prověřuje teoretické znalosti a praktické dovednosti účastníka specializačního vzdělávání, provádí pravidelně v šestiměsíčních intervalech záznam o absolvování praxí (konkrétních činnostech na pracovišti) v průkazu odbornosti a logbooku. Záznamy o ukončení základního kmene se provádí v průkazu odbornosti.

b) Předpoklad přístupu k atestační zkoušce:

  • absolvování povinné praxe a její zhodnocení v logbooku a průkazu odbornosti,
  • absolvování povinných i nepovinných vzdělávacích akcí - záznam v průkazu odbornosti,
  • předložení seznamu výkonů v logbooku potvrzené školitelem,
  • fakultativně předložení písemné práce

c) Vlastní atestační zkouška - probíhá dle §6 - §7 vyhlášky č. 189/2009 Sb.

  • část teoretická - 3 odborné otázky:
    • analytická problematika (principy analytických metod),
    • klinicko - biochemická problematika (statistika, management, metrologie, chemometrie, kvalita),
    • klinická problematika (základní orientace v indikaci laboratorních testů a jejich významu).
  • část praktická - práce s reálnými podklady - různé typy dokladů, záznamů a dokumentace klinicko-biochemické laboratoře, rozbor kazuistik včetně ovlivnění výsledku v preanalytické a postanalytické fázi. Případná obhajoba písemné práce na zadané téma nahrazuje jednu z praktických otázek, které jsou blízké zaměření písemné práce.

Atestační zkoušku lze vykonat nejpozději do 5 let od splnění všech požadavků daných vzdělávacím programem. Při neúspěšném absolvování lze zkoušku opakovat nejdříve za 6 měsíců ode dne neúspěšně vykonané zkoušky.

5. Profil absolventa

Absolvent specializačního vzdělávání v oboru klinická biochemie je schopen provádět odborné analytické činnosti v klinicko-biochemických laboratořích bez odborného dohledu, hodnotit výsledky biochemických vyšetření a ovládat jejich interpretaci ve spolupráci s klinickým biochemikem-lékařem nebo lékařem jiných klinických oborů. Je plně orientován nejen v analytické části provozu, ale i v pre- a postanalytice. Je oprávněn na základě vlastního posouzení a rozhodnutí, v souladu s vyhláškou č. 55/2011 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zabezpečovat níže uvedené činnosti v rozsahu své specializované způsobilosti stanovené uvedenou vyhláškou.

5.1 Charakteristika činností, pro které absolvent specializačního vzdělávání získal způsobilost

Klinický bioanalytik se specializovanou způsobilostí v oboru klinická biochemie získává specializovanou způsobilost k výkonu odborné analytické činnosti a je oprávněn vykonávat činnosti, které jsou uvedeny v §132 a §134 vyhlášky č. 55/2011 Sb.

6. Charakteristika akreditovaných zařízení a pracovišť

Vzdělávací instituce, zdravotnická zařízení a pracoviště zajišťující výuku účastníků specializačního vzdělávání musí být akreditovány dle ustanovení §45 zákona č. 96/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Tato zařízení musí účastníkovi zajistit absolvování specializačního vzdělávání dle příslušného vzdělávacího programu. Minimální kritéria akreditovaných zařízení jsou dána splněním odborných, provozních, technických a personálních předpokladů.

6.1 Akreditovaná zařízení a pracoviště

Personální požadavky

  • Školitelem může být pouze zdravotnický pracovník se specializovanou způsobilostí v oboru klinická biochemie, s minimálně 3 roky praxe v oboru od získání specializované způsobilosti a s úvazkem 1,0 na školicím pracovišti.
  • Školiteli praktické výuky mohou být pouze lékaři nebo kliničtí bioanalytici se specializovanou způsobilostí v klinických laboratorních oborech s praxí nejméně 3 roky od získání specializované způsobilosti v oboru specializace.
  • Školitelem praktické výuky imunoanalytických a radioimunoanalytických metod může být nejen bioanalytik s atestací z nukleární medicíny, ale i bioanalytik se specializovanou způsobilostí v oborech klinická biochemie nebo klinická imunologie a alergologie
  • Školiteli teoretické výuky mohou být lékaři nebo kliničtí bioanalytici se specializovanou způsobilostí v klinických laboratorních oborech nebo s vědeckopedagogickou hodností docent nebo profesor v biomedicínských teoretických oborech.
  • Garant kurzu má specializovanou způsobilost v oboru klinická biochemie a nejméně 10 let praxe výkonu povolání v oboru od získání specializované způsobilosti v oboru klinická biochemie.
  • Školitel a garant předkládají doklady o odborné, specializované event. pedagogické způsobilosti.
  • Pracovní úvazek lékaře na školicím pracovišti je minimálně 0,2 úvazku s fyzickou přítomností na pracovišti.

Technické a věcné vybavení

  • Technické a věcné vybavení pracoviště dle vyhlášky, č. 92/2012 Sb. o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče.
  • Přístup k odborné literatuře, včetně el. databází zajištěný vlastními prostředky nebo ve smluvním zařízení.
  • Učebna pro teoretickou výuku s příslušným vybavením.
  • Počítačová učebna pro závěrečné testování znalostí.

Organizační a provozní požadavky

Akreditované zařízení je poskytovatelem akutní lůžkové péče nebo ambulantní péče v příslušném oboru.

Bezpečnost a ochrana zdraví

  • Součástí teoretické i praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce a požární ochrany včetně ochrany před ionizujícím zářením.
  • Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků platných právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
  • Požadavky jsou doplněny informacemi o rizicích možných ohrožení v souvislosti s vykonáváním praktické výuky, včetně informací vztahujících se k opatřením na ochranu před působením zdrojů rizik.

7. Programy povinných kurzů, stáží, seminářů

7.1 Charakteristika vzdělávacích aktivit

7.1.1 Program kurzu Neodkladná první pomoc

Předmět

Minimální počet hodin

  • zahájení, řetěz přežití a jeho články,
  • úloha ZZS v ČR, jejich organizace,
  • základní životní funkce,
  • bezprostřední ohrožení života - příčiny, výskyt a příznaky.

1

Náhlá zástava krevního oběhu, výskyt, diagnóza, základní a rozšířená neodkladná resuscitace /NR/. Automatizovaná externí defibrilace:

  • historie vzniku NR,
  • definice,
  • zásady a ukončení NR,
  • terapeutické postupy.

2

Bezvědomí, mdloba, křeče.

1

Dušnost- kardiálního, nekardiálního původu.

1

Úrazy:

  • krvácení a jeho stavění, zlomeniny, šok, luxace, termická traumata, úrazy elektrickou energií.

1

Zvláštnosti urgentních stavů u dětí.

1

Integrovaný záchranný systém a krizová logistika.

1

Praktická výuka.

4

Ověření znalostí testem.

Celkem

12

Personální a technické zabezpečení

Personální zabezpečení

  • Lékaři se specializovanou způsobilostí nebo zvláštní odbornou způsobilostí v oboru urgentní medicína a praxí nejméně 5 let v oboru, případně se specializovanou způsobilostí ve vyučované problematice.
  • Garant kurzu má specializovanou způsobilost v oboru a nejméně 10 let praxe výkonu povolání lékaře v oboru specializace.

Věcné a technické vybavení

  • Učebna pro teoretickou výuku s příslušným vybavením.
  • Učebna pro praktickou výuku s vybavením: manekýn (dospělý, dětský a novorozenec) umožňující praktický nácvik základní i rozšířené neodkladné resuscitace se simultánním záznamem sledovaných vitálních funkcí (zejména respiračních a oběhových) k objektivizaci účinnosti prováděné resuscitace a možností uložení sledovaných dat do PC a závěrečné vyhodnocení.

Model musí umožnit nácvik:

  • zajištění průchodnosti dýchacích cest pomocí vzduchovodů, Combi-tubusu, laryngeálního tubusu, laryngeální masky (včetně intubační) a různými technikami tracheální intubace,
  • umělé plicní ventilace z plic do plic ústy, přes masku, ručním dýchacím přístrojem/ transportním ventilátorem,
  • zajištění vstupu do krevního řečiště - punkci a kanylaci periferní žíly, centrální žíly (subclavia, jugularis int.), v. femoralis a různé techniky intraoseálního přístupu.
  • Počítačová učebna pro závěrečné testování znalostí. Pro objektivní hodnocení je nezbytné pracovat alespoň s ověřeným kvazistandardizovaným testem.

7.1.2 Program semináře Základy zdravotnické legislativy

Předmět

Minimální počet hodin

Organizace a řízení zdravotnictví, financování zdravotní péče.

2

Systém právních předpisů ve zdravotnictví. Postavení a kompetence MZ a krajů.

4

Systém všeobecného zdravotního pojištění.

Orgány a zařízení ochrany veřejného zdraví.

Druhy, formy a právní postavení zdravotnických zařízení.

Postavení a kompetence komor.

Zdravotnická dokumentace, ochrana dat.

Právní odpovědnost ve zdravotnictví.

Etika zdravotnického povolání, základní kategorie etiky, principy a aplikace etiky ve zdravotnictví, vztah etiky a práva.

2

Celkem

8

Personální a technické zabezpečení

Personální zabezpečení

  • Školitelé se znalostí zdravotnického práva a veřejného zdravotnictví, zejména osoby s právnickým vzděláním a profesní zkušeností v oblasti zdravotnického práva v délce alespoň 5 let.
  • Součástí týmu školitelů mohou být i další osoby, zejména osoby, které mají praxi v oblasti řízení ve zdravotnictví nejméně 5 let nebo vystudovaly management, ať již na vysoké škole nebo v MBA programu, popřípadě obdobný obor na vysoké škole či v rámci celoživotního vzdělávání.

Technické zabezpečení

  • Učebna pro teoretickou výuku s příslušným vybavením; poskytnutí studijních textů Základy zdravotnické legislativy, event. jiné.

8. Seznam doporučené literatury

Doporučená literatura

ADAM, P. et al.: Cytologie mozkomíšního moku. CD-ROM SEKK Pardubice 2002

ALBERTS, B. et al.: Základy buněčné biologie. 2. vydání, Espero Publishing, Ústí nad Labem, 2005

BURTIS, C. A, ASHWOOD, E. R., BRUNS, D. E.: TIETZ Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. 5th edition, Elsevier, 2012

DASTYCH, M. a spol.: Klinická biochemie: bakalářský obor Zdravotní laborant. 3. vydání, Masarykova univerzita, Brno, 2015

DASTYCH, M. a spol.: Instrumentální technika: obor Zdravotní laborant. 2. vydání, Masarykova univerzita, Brno, 2014

FERENČÍK, M., ŠKÁRKA, B., NOVÁK, M., TURECKÝ, L.: Biochémia. Slovak Academic Press, Bratislava 2000

FRIEDECKÝ, B., KRATOCHVÍLA, J.: Analytická kvalita v klinické laboratoři. CD-ROM SEKK, Pardubice, 2002

HOŘEJŠÍ, V., BARTŮŇKOVÁ, J.: Základy imunologie. 2. vydání, Triton, Praha, 2002 CHROMÝ, V., FISCHER, J.: Analytické metody v klinické chemii. PF MU, Brno, 2000 CHROMÝ, V., FISCHER, J., HAVEL, J., VOTAVA, M.: Bioanalytika. MU, Brno, 2002

JABOR, A. et al.: Vnitřní prostředí. Grada Publishing, Praha, 2008

JABOR, A., ZÁMEČNÍK, M. ed.: Preanalytická fáze. ČSKB-SEKK, Praha, 2005

JACOBS, D.S. a kol.: Laboratory Test Handbook. 5th edition -Lexi-Comp lne, Hudson (Cleveland), 2001

KAPLAN, L. A., PESCE, A. J., KAZMIERCZAK, S. C.: Clinical chemistry: theory, analysis, correlation. 4th edition, Mosby, St. Louis, 2003

KODÍČEK M., VALENTOVÁ O., HYNEK R.: Biochemie chemický pohled na biologický svět. Nakladatelství VŠCHT, Praha, 2015

KOLEKTIV AUTORŮ: Encyklopedie laboratorní medicíny pro klinickou praxi. CD ROM nebo www.enclabmed.cz, SEKK, Pardubice, verze 10/2011 a následující.

KOOLMAN, J., ROHM, K.-H.: Barevný atlas biochemie. Překlad 4. vydání. Grada Publishing, Praha, 2012

MASOPUST, J.: Patobiochemie buňky. ČSKB - UK 2. LF, Praha 2003

MATOUŠ, B. et al.: Základy lékařské chemie a biochemie. Galén, Praha, 2010

MURRAY, R. K„ BENDER, D. A., BOTHAM, K. M„ KENNELLY, P. J., RODWELL, V. W.,

WEIL, P. A.: Harperova ilustrovaná biochemie, Galén, Praha, 2012

NOVÁK, F.: Úvod do klinické biochemie. Učební texty UK v Praze, Karolinum, Praha, 2002

NUSSBAUM, R., McINNES, R., WILLARD, H.: Klinická genetika, Triton, 2004

PRITCHARD, D.J., KORF, B.R.: Základy lékařské genetiky. Galén, Praha, 2007

RACEK, J., RAJDL, D. a spol.: Klinická biochemie. 3. vydání, Galén, Praha, 2020

RAJDL, D., RACEK, J. a spol.: E-klinická biochemie. 2014, dostupné z: https://moodle.mefanet.cz/course/view.php?id=24

SCHNEIDERKA, P. et al.: Kapitoly z klinické biochemie. 2. vyd., Karolinum, Praha, 2004 SCHNEIDERKA, P. et al.: Stanovení analytů v klinické biochemii, 2. část. Karolinum, Praha, 2006

VOET, D., VOET, J.: Biochemistry. 4th edition, Wiley, 2011

ZIMA, T. (ed.): Laboratorní diagnostika. 3. doplněné a přepracované vydání, Galén, Praha, 2013

ZÁKON č. 96/2004 Sb. Zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnických povolání a k výkonu činnosti souvisejících s poskytováním zdravotní péče (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních)

ZÁKON č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

ZÁKON č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách

ZÁKON č. 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě

ZÁKON č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

ŠTOREK, Josef. Krizový management, krizová připravenost, medicína katastrof. Vydanie prvé. Bratislava: Kartprint, 2015. 227 stran. ISBN 978-80-89553-31-0