Xxxxxxxx Komise (XX) x. 1284/2002
ze xxx 15. července 2002,
xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xx skořápce
KOMISE XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Evropského společenství,
s xxxxxxx xx nařízení Xxxx (XX) x. 2200/96 ze xxx 28. xxxxx 1996 x xxxxxxxx organizaci xxxx s xxxxxx x xxxxxxxxx [1], xxxxxxxxx pozměněné nařízením (XX) x. 545/2002 [2], a xxxxxxx xx čl. 2 xxxx. 2 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) Xxxxxxx ořechy xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx X xxxxxxxx (ES) x. 2200/96, pro xxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxx xxxxxx a x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xx vhodné xxxx v úvahu xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, kterou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx produktů xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxx xxxxxx xxxxxxx Evropské xxxxxxxxxxx xxxxxx XXX (XXX XXX).
(2) Uplatňování xxxx normy xx xx xxx xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx na uspokojování xxxxxxxxx spotřebitelů a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx na poctivé xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx tak xx xxxxxxx výnosnosti produkce. Xxxxx xx se xxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx v souladu xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx xxx čerstvé xxxxx x zeleninu,
PŘIJALA XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxx XX 08022100 x xxx KN xx081350 xx xxxxxxxxx v xxxxxxx.
Xxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxxx stádia xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x nařízení (XX) x. 2200/96.
Xxxxxx 2
Xxxx nařízení xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx dnem xx xxxx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx se ode xxx 1. xxxxx 2003.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx x přímo xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 15. xxxxxxxx 2002.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Xxxxxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 297, 21.11.1996, x. 1.
[2] Úř. xxxx. X 84, 28.3.2002, x. 1.
XXXXXXX
XXXXX PRO LÍSKOVÉ XXXXXX XX XXXXXXXX
X. XXXXXXXX PRODUKTU
Tato norma xx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx (kultivarů) xxxxxxxxxxxxx z Corylus xxxxxxxx X. x Xxxxxxx xxxxxx Mill x xxxxxx hybridů xxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx určené x xxxxxx xxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx ořechů xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
XX. USTANOVENÍ O XXXXXXX
Xxxxxx této xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xx xxxxxx a xxxxxxxx.
X. Minimální požadavky1
i) Xxxxxxx ořechy xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx třídy xxxxxxx x x xxxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxx:
x) charakteristika skořápky
- xxxxx xxxxxxxxx; xxxxxxxx xxxx znatelně xxxxxxxxxxx,
- xxxxxxxxxx; lehké xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxx,
- zdravá; xxx xxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
- xxx xxxxxxxxx způsobených xxxxxx,
- xxxxx; x xxxxxxxx bez xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx látky,
- xxxxx; xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx,
- bez xxxxxx xxxxxx (xx xxxx než 5 % xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx ulpívající xxxxxx);
x) xxxxxxxxxxxxxxx jádra
- xxxxxxxxxx; xxxxx povrchová xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxx,
- xxxxxx; xxxxxxxxxx xx produkty xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx nevhodnými ke xxxxxxxx,
- dostatečně xxxxxxxx; xxxxxxxxxx xx seschlé xxxx scvrklé plody,
- xxxxx; v podstatě xxx viditelných cizorodých xxxxx,
- bez xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, x to bez xxxxxx xx xxxx xxxxxx,
- xxx poškození xxxxxxxxxxx škůdci,
- xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx,
- xxx xxxxxxxxx,
- xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx,
- bez xxxxxx zápachu a/nebo xxxxx,
- xxx xxxxx (xxxxxx černého xxxxxxxx) xxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx spotřebě2.
Lískové ořechy xx xxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxxx xxxx xxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx musí xxx x xxxxxxx xxxxx, xxx:
- xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx,
- xxxxx xxx xxxxxxxx do xxxxx určení v xxxxxxxxxxx xxxxx.
xx) Xxxxx xxxx
Xxxxx vody xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx přesahovat 12 % x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a 7 % x xxxxx.3
X. Xxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xx zařazují xx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx:
x) Xxxxx
Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx musí být xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx danou odrůdu x/xxxx xxxxxxxx druh4.
Nepovolují xx xxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx celkový xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.
xx) X. xxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xx této xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx znaky typické xxx xxxxx odrůdu x/xxxx obchodní xxxx4.
Xxxxxxxx xx xxxxx vady, xxxxx x produktu xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x obchodní úpravu x obalu.
iii) XX. xxxxxx
Xx xxxx třídy xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx být xxxxxxxx do xxxxxxx xxxx jakosti, xxx xxxxxxxxxx minimálním požadavkům xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xx xxxx, pokud xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
XXX. XXXXXXXXXX O TŘÍDĚNÍ XXXXX XXXXXXXXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx třídění xx xxxxxxx xxxxx největšího xxxxxxx středového řezu. Xxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxx určeným xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxxx) xxxx uvedením minimální xxxxxxxxx se slovy "x xxxx" nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx "x méně" (xxxxxxx). Třídění xx xxxxxxx u xxxxx xxxx Xxxxx x X. jakost, avšak x xxxxx II. xxxxxxx je xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx:
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
22 a xxxx |
22 xx a xxxx (xxxx xxxx) |
20 xx 22 xx |
20 mm x xxxx (xxxx xxxx) |
18 xx 20 xx |
18 mm x xxxx (xxxx méně) |
16 xx 18 xx |
16 xx a více (xxxx xxxx) |
14 až 16 xx |
14 xx x více (nebo xxxx) |
12 až 14 xx |
Xxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxx s xxxxxx vypočítané podle xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx plodů) |
||
třída "xxxxx" |
xxxxx "X" |
xxxxx "II" |
|
a) Celková xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (vypočítaná xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx) |
3 |
5 |
7 |
x) Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxx (xxxxxxxxxx xx základě xxxxxxxxx xxxxx) |
5 |
8 |
12 |
x čehož xx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx poškozené hmyzem (xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxx jádra) |
3 |
5 |
6 |
c) Xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxx na xxxxxxx celkové hmotnosti xxxxxxxx) |
0,25 |
0,25 |
0,25 |
x) xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx) |
4 |
6 |
8 |
X xxxxx Xxxxx x xxxxx X xxxx xxx xxxxxxx 12 % xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx hmotnostních, které xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx x třídy XX x případě, že xx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx.
X. Xxxxxxxxx nečistoty
Popele nerozpustné x xxxxxxxx nesmějí xxxxxxxxxx 1g/kg.
C. Dovolené xxxxxxxx xxxxxxxxx
X všech xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 10 % množstevních xxxx xxxxxxxxxxxx lískových xxxxxx xx skořápce, které xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, x to xx xxxxxxxxxxx, xx:
- ořechy xxxxxxxxxx velikostem xxxxx xxx xxxx nad xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx xxxxxx rozpětím xxxx minimálním průměrem x maximálním xxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxxx),
- xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx velikost určuje xxxxxxxx minimálního průměru xxxxxxxxxxxx slovy "x xxxx" nebo "a +" xxxx "+" (xxxxxxx),
- xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx pod xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx následovaným xxxxx "a méně" xxxx "x -" (xxxxxxx).
X. XXXXXXXXXX X XXXXXXXX XXXXXX
X. Xxxxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxx balení xxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx ořechy xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jakosti, xxxxxx xxxx obchodního xxxxx x velikosti (pokud xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx).
Xxxxxxxxx xxxx obsahu xxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxxxx části xxxxxx xxxxx.
X. Xxxxxxx úprava
Lískové xxxxxx ve xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx zajišťujícím xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx použité xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ani xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx, pokud xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx zdravotně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
X obalech xx xxxxxxx vyskytovat xxxx xxxxxxx.
X. Obchodní xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
XX. XXXXXXXXXX O XXXXXXXXXX
Xxxxx balení xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxx straně následujícími xxxxx, xxxxx xxxx xxx uvedeny xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxx, xxx xxxx viditelné xxxxxx:
X. Xxxxxxxxxxxx
Xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx: xxxxx x xxxxxx xxxx identifikační xxxxxx úředně xxxxxx xxxx xxxxxx. Xxxxx xx xxxxxx identifikační xxxxxx, xxxx být xxxx "balírna a/nebo xxxxxxxxxx" (nebo odpovídající xxxxxxx) xxxxxx x xxxxxxxxx tohoto xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. Xxxx produktu
- "xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx", xxxx-xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
- xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx xxx třídy Xxxxx a I. xxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxx XX. jakosti).
C. Xxxxx xxxxxxxx
Xxxx původu x, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx národní, xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
X. Obchodní xxxxx
- třída jakosti,
- xxxxxxxx vyjádřená:
- xxxxxxxxxxx x maximálními xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx velikosti), xxxx
- minimálním průměrem, xx xxxx následují xxxxx "x xxxx" xxxx "x +" xxxx "+" xxxx xxxxxxxxxx průměrem, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx "x xxxx" xxxx "x -" (xxxxxxxxx),
- xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx),
- "xxxxxxxxxxx xx" x xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx)
- xxxxx xxxxxxxx,
- xxx xxxxxxx (xxxxxxxxx).
X. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (není xxxxxxx)
Xxxxxxx X
XXXXXX XXXXXX XXXX
XXXXXX I – XXXXXXXXXXX XXXXXX
1. Xxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx vody x xxxxxxxxx ořechů zbavených xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx sušení xxx teplotě 103 °X (+ 2 °X) v xxxxxxx xxxxxxxx x kontrolovanou xxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx.
2. Xxxxxxxxx
2.1. Keramická xxxxx xxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx na potraviny.
2.2. Xxxxxxxxxx váhy xxxxxxx xx 1 xx.
2.3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx s xxxxxx dnem, 12 xx v xxxxxxx x 5 xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx.
2.4. Xxxxxxxxxx zahřívané xxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxx přirozenou xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tak, že xx teplota xxxxxxx xx 103 °C (± 2 °C).
2.5. Xxxxxxxxx obsahující účinné xxxxxxx (xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx), xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, která xxxxxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx tak xxxxxxxx, a xxxxxxxx xxx xx xxxxx xxxxx xxxx jej xxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx 2-4 xx.
4. Xxxxxxxxx dávka x xxxxxxxxxx
4.1. Sušte xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx hodiny x xxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x víka xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx.
4.2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx dávkách, xxxxx xxxxxxxxx x 50x.
4.3. Xxxxxx prázdnou xxxxxx x xxxx xx xxxxxxxxx 0,001x (X0).
4.4. Zvažte xxxxxxxxx 50x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx na xxxxxxxxx 0,001g. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx, nádobu xxxxxx uzavřete xxxxx x xxxxxx xxxxx (X1). Tyto kroky xxxxxxxx xx nejrychleji.
4.5. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x s xxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx nádobu xx xxxxxxxxxxx 0,001g (X2).
4.6. Xxxxx xxxx vzorku xxxxxxx procento xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx:
Xxxxx vody = X1 – X2 / M1 – M0 × 100
4.7. Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx získanou ze xxxx xxxxxxxx.
XXXXXX II – RYCHLÁ METODA
1. Xxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx přístroje xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxx xxxxxxxxxxx metodě xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx
2.1. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx potraviny.
2.2. Xxxxxx přístroj xxxxxxxx xx xxxxxxxx elektrické xxxxxxxxx.
3. Xxxxxx
3.1. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xx zkoumat (xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx) a xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx tlak.
3.2. Xxxxxxxx xxxxxxx z xxxx.
3.3. Xx každém xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, tvrdým xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx II
DEFINICE XXXXXXX X VAD PRO XXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX
— Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx:
Xxxxx xxxxxxxxx, která xx xxxxxxxx x xxxxxxx x větší xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
— Vady xxxxxxxx:
Xxxxx xxxx poškozující xxxxxxxx, xxx xx xxxxx.
— Xxxxx:
Xxxxxxx, xx xxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xx skořápky x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx 12 % vody.
— Xxxxxxx:
Xxxxxxx, xx lískový ořech xxxxxxxxxx žádné xxxxx.
— Xxxxxxxx xxxxx:
Xxxxx xxxxx, xxxxx se normálně xxxxxxxxx x xxxxxxxxx.
— Xxxxxxxxx xxxxxx:
Xxxxxxxxx poškození xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmyzu xxxx mrtvých tkání xxxxx.
— Neporušené:
Znamená, xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx mechanicky xxxxxxxxx; xxxxx naprasknutí xx nepovažuje xx xxxx, pokud xx xxxxx xxxxx chráněno.
— Xxxxxxxx:
Xxxxxx plísně pouhému xxx viditelná xxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx.
— Xxxxxxxx:
Xxxxxxx xxxxxx xxxx volných xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx vzhled xxxxx nutně neznačí xxxxxx stav.
— Shnilé/zkažené:
Značný xxxxxxx způsobený činností xxxxxxxxxxxxxx.
— Xxxxxxx:
Xxxxxxxxx více xxx 50 % xxxxxxx kompaktního xxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx x obdobích, xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx plodin xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx suchem xx xxxxxx výživou xxxx xxxx xxxxxxx xxx.
— Xxxxxxx:
Xxxx, kdy xx rodí nevyvinutý xxxxx plod získaný xx hnojení xxxxx xxxxxxxx xxxxx jádra xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
— Dobře xxxxxxxxx:
Xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx zdeformovaná, x xx tvar se xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx.