Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Xxxxxxxx Komise (EHS) x. 558/93

xx dne 10. xxxxxx 1993

o xxxxxxxxxxxxxxxx metodě xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx zpracovaných x xxxxx x xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx (EHS) x. 543/86 x o xxxxx xxxxxxx X xxxxxxxx Rady (EHS) x. 2658/87

XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,

x xxxxxxx na Xxxxxxx o xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,

x xxxxxxx na nařízení Xxxx (XXX) x. 426/86 xx dne 24. února 1986 x společné xxxxxxxxxx xxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx z xxxxx x xxxxxxxx [1], xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) č. 1569/92 [2], x zejména xx xx. 10 xxxx. 1 a xx. 17 odst. 1 xxxxxxxxx nařízení,

vzhledem x tomu, že xx. 10 xxxx. 7 xxxxxxxx (XXX) x. 426/86 stanoví, xx "xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx" u produktů xxxxxxxxx x xxxxxxx XXX xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a snížená x xxxxx xxxxxxxxx xxxxx;

xxxxxxxx x xxxx, xx refraktometrickou metodu, xxx xx xxx xxxxxxx, vymezuje xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 543/86 [3], kterým xx xxxxxxx způsoby xxxxxx obsahu xxxxx x xxxxxxxxxx zpracovaných x ovoce x xxxxxxxx; xx se xxxxxxx jako xxxxxxxx xxxx xxxxxx vhodně xxxxxxxx, x xx xxxxxxx tak, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx produktů; xx z důvodů xxxxxxxx xxxx metody, xxxxx xx uvedena x tomto xxxxxxxx, xx třeba xxxxxx xxxxxxxx (EHS) x. 543/86;

xxxxxxxx k xxxx, xx x xxxxxx xxxxxxx nařízení (XXX) x. 543/86 je xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 1 nařízení Xxxx (XXX) x. 2658/87 xx xxx 23. xxxxxxxx 1987 x xxxxx a statistické xxxxxxxxxxxx x o xxxxxxxxx celním xxxxxxxxx [4], xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 3800/92 [5];

vzhledem x xxxx, že xxxxxxxx tohoto xxxxxxxx xxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Refraktometrická metoda, xxx xx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx cukru u xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XXX xxxxxxxx (XXX) č. 426/86, xx xxxxxxxxx x xxxxxxx tohoto xxxxxxxx.

Xxxxxx 2

Xxxxxxx se xxxxxxxx (EHS) č. 543/86.

Článek 3

Příloha I xxxxxxxx (XXX) x. 2658/87 se xxxx xxxxx: xxxxxx xx xxxxxxxx (EHS) č. 543/86 x xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 1 xx kapitole 8 x v xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x. 2 x x. 6 xx kapitole 20 xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx nařízení.

Xxxxxx 4

Toto nařízení xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx prvním xxxx xx vyhlášení v Xxxxxxx věstníku Evropských xxxxxxxxxxxx.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém xxxxxxx a přímo xxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxxx xxxxxxx.

X Xxxxxxx dne 10. xxxxx 1993.

Xx Xxxxxx

Xxxx Xxxxxxxx

xxxx Komise


[1] Úř. xxxx. X 49, 27.2.1986, x. 1.

[2] Xx. věst. X 166, 20.6.1992, x. 5.

[3] Úř. věst. X 55, 1.3.1986, x. 41.

[4] Xx. xxxx. X 256, 7.9.1987, x. 1.

[5] Xx. věst. X 384, 30.12.1992, x. 8.


PŘÍLOHA

METODA XXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXXXX XXXXXX V xXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX X XXXXX X XXXXXXXX XXXXXX REFRAKTOMETRIE

I. Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxx xxxxxx xx určuje xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx produktu. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, solí xxxxxxxxxxx xxxxxxx, anorganických solí, xxxx, flavonoidů x xxxxxxxx xxxxxxxxx index xxxx.

XX. Definice

Suchým rozpustným xxxxxxx (určeným xxxxxxxxxxxxxx) xx xxxxxx procentuální xxxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxx xxxxxxx sacharosy, xxxxx xx za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xx 100 xxxxx (x/100 x).

XXX. Princip

Odvození xxxxxx suchého xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx indexu xxxx.

XX. Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotnosti xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx ± 0,1 %.

Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx + 15 °X xx + 25 °C. Xxx xxxx mít cirkulátor xxxx, který umožňuje xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx ± 0,5 °C.

Je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x tomuto xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx.

X. Xxxxxx

1. Xxxxxxxx xxxxxx

1.1. Xxxxxx produkty

Pečlivě xx xxxxxxxx x xxxxxxx se stanovení.

1.2. Xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxx šťávy xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx laboratorní xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx a xxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx z xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.

1.3. Xxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxx)

Xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx homogenizované xxxxxxxx, xxxxxx xx 40 x produktu x xxxxxxxxx xx 0,01 x xx xxxxxxx o objemu 250 xx x xxxxx xx 100 xx xxxxxxxxxxx xxxx.

Xxx xx xxx xxxxxx xx mírně vaří x promíchává skleněnou xxxxxxxx.

Xx zchladnutí se xxxxx kádinky xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, a xxxxx xx destilovaná xxxx tak, xxx xxxxxxx 200 x xxxxx. Zváží xx x xxxxxxxxx na 0,01 g a xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxx xx 20 xxxxx xxxx a xxx se xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx filtr xxxx Xxxxxxxxxx nálevku.

Provede xx stanovení x xxxxxxxx.

1.4. Xxxxxxxx produkty

Rozmrazí xx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x jádra. Produkt xx promíchá x xxxxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xx xxxxx xxxx 1.2. nebo 1.3.

1.5. Xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxx vzorek nebo xxxx xxxx se xxxxxxxx na malé xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx.

Xx xxxxxxx xx odváží 10 xx 20 x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 x.

Xxxxx xx xxxxxxxxxxx voda xx výši xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Ve xxxxx xxxxx xx xxxx 30 minut xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx tyčinkou. Xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx 1.3.

1.6. Xxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx 100 x xxxxxx se xxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 x xx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx xx 30 xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx vloží xx xxxxxx vodní xxxxx x x případě xxxxxxx xx přidá xxxxxxxxxxx voda.

Pokud xx xxxxx alkoholu xxxxx xxx 5 % xxxxxxxxxxxx, přidá se xxxxx destilovaná xxxx x kádinka xx xx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx 45 xxxxx.

Xx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx zváží, x případě xxxxxxx xx přefiltruje x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx

Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxx xxxxxx xx nanese xx dolní hranol xxxxxxxxxxxxx, přičemž je xxxxx xxxx xx xx, xxx při xxxxxxxxx hranolů x xxxx vzorek rovnoměrně xxxxxxxx xxxxxx xxxx. Xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

X xxxxxxxxx xx 0,1 % xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xx tomtéž xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx.

XX. Xxxxxxxxx výsledků

Výpočet x xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku, xxxxxxx xxxxxxxxxxx x gramech xxxxxxxxx na 100 xxxxx produktu, xx xxxxxxx takto: Použije xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx přímo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Pokud xx xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxxx xxxx než + 20 °X, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx připojené tabulky.

Pokud xx xxxxxx provádí xx zředěném vzorku, xxxxxxxx se xxxxx xxxxxxx rozpustného xxxxxx (X) podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

X = X’ x 100/X

xxx:

X’ je xxxxxxxx (v gramech) xxxxxxx rozpustného xxxxxx xx 100 x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x X xxxxxxxx (x xxxxxxx) xxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx stanovení xxxxxxx xx teploty jiné xx 20 °C

Teplota °X

Xxxxxxxxx v xxxxxxx xx 100 gramů xxxxxxxx

5

10

15

20

30

40

50

60

70

75

Xxxxxxx

15

0,25

0,27

0,31

0,31

0,34

0,35

0,36

0,37

0,36

0,36

16

0,21

0,23

0,27

0,27

0,29

0,31

0,31

0,32

0,31

0,23

17

0,16

0,18

0,20

0,20

0,22

0,23

0,23

0,23

0,20

0,17

18

0,11

0,12

0,14

0,15

0,16

0,16

0,15

0,12

0,12

0,09

19

0,06

0,07

0,08

0,08

0,08

0,09

0,09

0,08

0,07

0,05

Xxxxxxx

21

0,06

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

22

0,12

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

23

0,18

0,20

0,20

0,21

0,21

0,21

0,21

0,22

0,22

0,22

24

0,24

0,26

0,26

0,27

0,28

0,28

0,28

0,28

0,29

0,29

25

0,30

0,32

0,32

0,34

0,36

0,36

0,36

0,36

0,36

0,37

Xx 20 °X xx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx xx ± 5 °X.