Xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 558/93
xx xxx 10. března 1993
x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx rozpustného xxxxxx x produktech zpracovaných x xxxxx a xxxxxxxx, o zrušení xxxxxxxx (XXX) č. 543/86 x x xxxxx xxxxxxx X xxxxxxxx Rady (XXX) x. 2658/87
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx o xxxxxxxx Xxxxxxxxxx hospodářského xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx nařízení Xxxx (XXX) x. 426/86 xx xxx 24. xxxxx 1986 x společné xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx x zeleniny [1], xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) x. 1569/92 [2], x zejména xx xx. 10 xxxx. 1 x xx. 17 xxxx. 1 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxx, že xx. 10 xxxx. 7 xxxxxxxx (XXX) x. 426/86 xxxxxxx, xx "xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx" x xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XXX xx xxxxxx xxxxxxx zjištěná xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxx;
xxxxxxxx x xxxx, xx refraktometrickou xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxxx, vymezuje xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 543/86 [3], xxxxxx xx stanoví xxxxxxx xxxxxx xxxxxx cukru x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x ovoce a xxxxxxxx; že xx xxxxxxx xxxx nezbytné xxxx metodu xxxxxx xxxxxxxx, a xx xxxxxxx xxx, aby xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx alkoholických produktů; xx z xxxxxx xxxxxxxx xxxx metody, xxxxx je xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86;
xxxxxxxx x xxxx, xx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 je xxxxx přizpůsobit přílohu 1 xxxxxxxx Xxxx (XXX) č. 2658/87 xx xxx 23. xxxxxxxx 1987 o xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x o xxxxxxxxx celním xxxxxxxxx [4], xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Komise (EHS) x. 3800/92 [5];
vzhledem x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx,
XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxxxxxxxxxxx metoda, xxx má být xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx u xxxxxxxx uvedených v xxxxxxx XXX xxxxxxxx (XXX) x. 426/86, xx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Článek 2
Xxxxxxx xx xxxxxxxx (EHS) x. 543/86.
Xxxxxx 3
Xxxxxxx X xxxxxxxx (XXX) x. 2658/87 xx mění xxxxx: odkazy na xxxxxxxx (XXX) č. 543/86 v xxxxxxxxx xxxxxxxx č. 1 xx xxxxxxxx 8 x v xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x. 2 x x. 6 xx kapitole 20 xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 4
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx prvním xxxx xx vyhlášení x Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Xxxxxxx dne 10. ledna 1993.
Za Xxxxxx
Xxxx Steichen
člen Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 49, 27.2.1986, x. 1.
[2] Xx. xxxx. X 166, 20.6.1992, x. 5.
[3] Xx. xxxx. X 55, 1.3.1986, x. 41.
[4] Xx. xxxx. X 256, 7.9.1987, x. 1.
[5] Úř. xxxx. X 384, 30.12.1992, x. 8.
XXXXXXX
XXXXXX XXXXXX SUCHÉHO XXXXXXXXXXX XXXXXX V xXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX X XXXXX A XXXXXXXX XXXXXX XXXXXXXXXXXXXX
X. Rozsah xxxxxxx
Xxxxxx xxxx metody xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx přítomného v xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, solí xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx.
XX. Xxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (určeným xxxxxxxxxxxxxx) xx xxxxxx procentuální xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx sacharosy, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx stejný xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxx v xxxxxxx xx 100 xxxxx (x/100 x).
XXX. Princip
Odvození xxxxxx suchého rozpustného xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx xxxx.
XX. Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxx refraktometr.
Tento xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x přesností xx ± 0,1 %.
Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx se xxxxxxxx x xxxxxxxx nejméně xx + 15 °X xx + 25 °X. Též xxxx xxx cirkulátor xxxx, xxxxx umožňuje xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx na ± 0,5 °X.
Xx třeba xxxxxx dodržovat xxxxxxxx xxxxxx k xxxxxx xxxxxxxxx, x zejména xxxxxx týkající xx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx.
X. Xxxxxx
1. Příprava xxxxxx
1.1. Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.2. Xxxxxxxx xxxxxxxx, pyré, xxxxxx šťávy xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx pečlivě xxxxxxxx a xxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx čtyřikrát xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx z xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.3. Xxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxx)
Xxxxx xxxxx přímo xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, odváží xx 40 g xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 x do xxxxxxx x xxxxxx 250 xx a xxxxx xx 100 xx xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxx xx xxx minuty xx mírně xxxx x promíchává skleněnou xxxxxxxx.
Xx xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxx xxxxxx xx vhodné xxxxxxxx xxxxxx, přičemž se xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxx se destilovaná xxxx xxx, xxx xxxxxxx 200 g xxxxx. Zváží se x xxxxxxxxx xx 0,01 g x xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxx se 20 xxxxx xxxx x xxx xx přefiltruje xxxx xxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xx stanovení x xxxxxxxx.
1.4. Zmrazené produkty
Rozmrazí xx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x jádra. Xxxxxxx xx promíchá x xxxxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxxxxx x postupuje xx podle xxxx 1.2. xxxx 1.3.
1.5. Xxxxx produkty xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx kusy xxxxx
Xxxxxxxxxxx vzorek xxxx xxxx xxxx se xxxxxxxx na xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx, jadérka nebo xxxxx x pečlivě xx xxxxxxxx.
Xx xxxxxxx xx xxxxxx 10 xx 20 g xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 g.
Přidá xx xxxxxxxxxxx xxxx xx výši xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx produktu. Xx xxxxx xxxxx se xxxx 30 minut xx občasného míchání xxxxxxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxx xxxx 1.3.
1.6. Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx 100 g xxxxxx xx odváží x xxxxxxxxx na 0,01 g xx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx na 30 xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx xx přidá xxxxxxxxxxx voda.
Pokud xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 5 % xxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxx xxxxxxxxxxx voda x xxxxxxx se xx xxxxx xxxxx xxxxxxx dalších 45 xxxxx.
Xx zchladnutí xx xxxxx kádinky zváží, x xxxxxxx potřeby xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení.
2. Xxxxxxxxx
Xxxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx nádoby xx vodní xxxxx x požadovanou teplotou.
Malý xxxxxx xx nanese xx xxxxx hranol xxxxxxxxxxxxx, přičemž xx xxxxx xxxx xx xx, xxx při xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxx rovnoměrně xxxxxxxx xxxxxx skla. Xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X přesností xx 0,1 % xx xxxxxx procentuální xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xx tomtéž xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx.
XX. Xxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx x xxxxxx
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku, xxxxxxx xxxxxxxxxxx x gramech xxxxxxxxx na 100 xxxxx produktu, xx xxxxxxx xxxxx: Použije xx procentuální obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx než + 20 °C, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx tabulky.
Pokud xx xxxxxx provádí xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxx xxxxxxx rozpustného xxxxxx (X) xxxxx následujícího xxxxxx:
X = M’ x 100/X
xxx:
X’ xx xxxxxxxx (x xxxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku xx 100 x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x X xxxxxxxx (x gramech) xxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxx provádí xx xxxxxxx jiné xx 20 °X
|
Xxxxxxx °X |
Xxxxxxxxx v xxxxxxx xx 100 xxxxx xxxxxxxx |
|||||||||
|
5 |
10 |
15 |
20 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
75 |
|
|
Xxxxxxx |
||||||||||
|
15 |
0,25 |
0,27 |
0,31 |
0,31 |
0,34 |
0,35 |
0,36 |
0,37 |
0,36 |
0,36 |
|
16 |
0,21 |
0,23 |
0,27 |
0,27 |
0,29 |
0,31 |
0,31 |
0,32 |
0,31 |
0,23 |
|
17 |
0,16 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,22 |
0,23 |
0,23 |
0,23 |
0,20 |
0,17 |
|
18 |
0,11 |
0,12 |
0,14 |
0,15 |
0,16 |
0,16 |
0,15 |
0,12 |
0,12 |
0,09 |
|
19 |
0,06 |
0,07 |
0,08 |
0,08 |
0,08 |
0,09 |
0,09 |
0,08 |
0,07 |
0,05 |
|
Xxxxxxx |
||||||||||
|
21 |
0,06 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
|
22 |
0,12 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
|
23 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,22 |
0,22 |
0,22 |
|
24 |
0,24 |
0,26 |
0,26 |
0,27 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,29 |
0,29 |
|
25 |
0,30 |
0,32 |
0,32 |
0,34 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,37 |
Xx 20 °X xx xxxxxxx xxxxx xxxxx o více xx ± 5 °X.