Nařízení Komise (EHS) x. 558/93
ze xxx 10. xxxxxx 1993
x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx měření xxxxxxx rozpustného xxxxxx x produktech zpracovaných x xxxxx a xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 x x xxxxx xxxxxxx I xxxxxxxx Rady (EHS) x. 2658/87
XXXXXX EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx o xxxxxxxx Xxxxxxxxxx hospodářského xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx na nařízení Xxxx (XXX) x. 426/86 xx dne 24. února 1986 x xxxxxxxx organizaci xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx [1], xxxxxxxxx pozměněné xxxxxxxxx (XXX) x. 1569/92 [2], a zejména xx xx. 10 xxxx. 1 x xx. 17 xxxx. 1 uvedeného nařízení,
vzhledem x xxxx, že xx. 10 xxxx. 7 xxxxxxxx (XXX) x. 426/86 xxxxxxx, xx "xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx" x xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx XXX xx rozumí xxxxxxx zjištěná pomocí xxxxxxxxxxxxx vynásobená určitým xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxx;
xxxxxxxx k xxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxxxx metodu, xxx xx xxx xxxxxxx, xxxxxxxx nařízení Xxxxxx (EHS) x. 543/86 [3], xxxxxx xx stanoví xxxxxxx xxxxxx xxxxxx cukru x produktech zpracovaných x ovoce a xxxxxxxx; xx se xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx vhodně xxxxxxxx, x xx xxxxxxx xxx, aby xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx; xx z xxxxxx xxxxxxxx nové xxxxxx, xxxxx xx uvedena x xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx (XXX) č. 543/86;
xxxxxxxx x xxxx, xx x důvodů xxxxxxx xxxxxxxx (EHS) x. 543/86 xx xxxxx xxxxxxxxxxx přílohu 1 nařízení Rady (XXX) č. 2658/87 xx dne 23. xxxxxxxx 1987 o xxxxx x statistické xxxxxxxxxxxx x x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx [4], naposledy xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Komise (XXX) x. 3800/92 [5];
xxxxxxxx x xxxx, že xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx stanoviskem Řídícího xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx z xxxxx x xxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Článek 1
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx má být xxxxxxx při určování xxxxxx cukru u xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XXX nařízení (XXX) x. 426/86, xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxxxxx xx xxxxxxxx (XXX) č. 543/86.
Xxxxxx 3
Příloha I xxxxxxxx (XXX) č. 2658/87 xx xxxx xxxxx: xxxxxx na xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 v doplňkové xxxxxxxx x. 1 xx kapitole 8 x x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x. 2 x č. 6 xx xxxxxxxx 20 xx nahrazují xxxxxx xx toto xxxxxxxx.
Xxxxxx 4
Toto xxxxxxxx xxxxxxxx x platnost xxxxxxxx prvním xxxx xx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Xxxx nařízení je xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x přímo xxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Bruselu xxx 10. xxxxx 1993.
Xx Xxxxxx
Xxxx Xxxxxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 49, 27.2.1986, x. 1.
[2] Xx. xxxx. X 166, 20.6.1992, x. 5.
[3] Xx. xxxx. X 55, 1.3.1986, x. 41.
[4] Xx. xxxx. X 256, 7.9.1987, x. 1.
[5] Xx. věst. X 384, 30.12.1992, x. 8.
PŘÍLOHA
METODA XXXXXX SUCHÉHO XXXXXXXXXXX ZBYTKU X xXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX Z XXXXX A ZELENINY XXXXXX XXXXXXXXXXXXXX
X. Rozsah xxxxxxx
Xxxxxx xxxx metody xx xxxxxx množství xxxxx přítomného x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Přítomnost xxxxxxxxxxxx, solí organických xxxxxxx, anorganických xxxx, xxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx.
XX. Xxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx) xx rozumí xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx roztoku xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx podmínek xxxxxx xxxxx xxxx jako xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x gramech xx 100 gramů (x/100 g).
III. Xxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rozpustného xxxxxx produktu xx xxxx xxxxxx lomu.
IV. Xxxxxxxxxxx vybavení
Abbeův xxxxxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotnosti xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx ± 0,1 %.
Xxxxxxxxxxxx xxxx mít xxxxxxxx xx stupnicí x xxxxxxxx nejméně xx + 15 °X do + 25 °C. Xxx xxxx mít xxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx teploty s xxxxxxxxx xx ± 0,5 °C.
Je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozní xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx.
X. Xxxxxx
1. Příprava xxxxxx
1.1. Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx xx promíchá x xxxxxxx se xxxxxxxxx.
1.2. Xxxxxxxx produkty, xxxx, xxxxxx šťávy xx xxxxxxxxxx podílem
Průměrný laboratorní xxxxxx xx pečlivě xxxxxxxx a xxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxx xx přefiltruje xxxx xxxxxx čtyřikrát xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxx kapky x xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.3. Tuhé xxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxx)
Xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx homogenizované xxxxxxxx, xxxxxx se 40 g produktu x xxxxxxxxx na 0,01 x do xxxxxxx x objemu 250 xx x xxxxx xx 100 xx destilované xxxx.
Xxx xx tři minuty xx xxxxx vaří x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx xxxxxxxxxx xx xxxxx kádinky nalije xx xxxxxx tárované xxxxxx, přičemž se xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx tak, xxx xxxxxxx 200 g xxxxx. Zváží xx x xxxxxxxxx xx 0,01 x x xxxxxx xx řádně xxxxxxx.
Xxxxx xx 20 xxxxx stát a xxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx.
1.4. Zmrazené xxxxxxxx
Xxxxxxxx xx x odstraní xx xxxxx, jadérka x xxxxx. Xxxxxxx xx promíchá x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxx bodů 1.2. nebo 1.3.
1.5. Xxxxx produkty xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx nebo xxxx xxxxx
Xxxxxxxxxxx vzorek nebo xxxx xxxx xx xxxxxxxx xx malé xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx x pečlivě xx promíchá.
Do kádinky xx odváží 10 xx 20 x xxxxxxxx s xxxxxxxxx xx 0,01 x.
Xxxxx xx destilovaná voda xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx produktu. Xx xxxxx xxxxx se xxxx 30 xxxxx xx občasného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxx xxxx 1.3.
1.6. Xxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx 100 x xxxxxx se odváží x přesností xx 0,01 g xx xxxxxxxx xxxxxxx. Kádinka xx xx 30 xxxxx xx občasného xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx xx přidá xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxxxx je xxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 5 % xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x kádinka xx xx vodní xxxxx xxxxxxx xxxxxxx 45 xxxxx.
Xx xxxxxxxxxx se xxxxx kádinky xxxxx, x případě xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení.
2. Xxxxxxxxx
Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxxx ponořením xxxxxx xx xxxxx xxxxx x požadovanou xxxxxxxx.
Xxxx xxxxxx xx xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx xxxx xx xx, xxx při xxxxxxxxx hranolů x xxxx xxxxxx rovnoměrně xxxxxxxx xxxxxx xxxx. Xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X xxxxxxxxx xx 0,1 % xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sacharosy.
Na tomtéž xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx.
XX. Xxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx x vzorec
Obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku, xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx 100 xxxxx produktu, xx xxxxxxx takto: Xxxxxxx xx procentuální xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx se xxxxxxxxx provádí xx xxxxxxx jiné xxx + 20 °C, xxxxxx se xxxxxxxx xxxxx připojené xxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se obsah xxxxxxx rozpustného zbytku (X) xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
X = X’ x 100/E
kde:
M’ xx xxxxxxxx (v gramech) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx 100 x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x X xxxxxxxx (x gramech) xxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx stanovení xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx 20 °C
|
Teplota °X |
Xxxxxxxxx x xxxxxxx xx 100 gramů xxxxxxxx |
|||||||||
|
5 |
10 |
15 |
20 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
75 |
|
|
Xxxxxxx |
||||||||||
|
15 |
0,25 |
0,27 |
0,31 |
0,31 |
0,34 |
0,35 |
0,36 |
0,37 |
0,36 |
0,36 |
|
16 |
0,21 |
0,23 |
0,27 |
0,27 |
0,29 |
0,31 |
0,31 |
0,32 |
0,31 |
0,23 |
|
17 |
0,16 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,22 |
0,23 |
0,23 |
0,23 |
0,20 |
0,17 |
|
18 |
0,11 |
0,12 |
0,14 |
0,15 |
0,16 |
0,16 |
0,15 |
0,12 |
0,12 |
0,09 |
|
19 |
0,06 |
0,07 |
0,08 |
0,08 |
0,08 |
0,09 |
0,09 |
0,08 |
0,07 |
0,05 |
|
Xxxxxxx |
||||||||||
|
21 |
0,06 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
|
22 |
0,12 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
|
23 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,22 |
0,22 |
0,22 |
|
24 |
0,24 |
0,26 |
0,26 |
0,27 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,29 |
0,29 |
|
25 |
0,30 |
0,32 |
0,32 |
0,34 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,37 |
Xx 20 °C xx xxxxxxx xxxxx xxxxx x více xx ± 5 °X.