Směrnice Xxxx 2001/111/XX
xx xxx 20. xxxxxxxx 2001
x xxxxxxxxx druzích xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx
XXXX XXXXXXXX XXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x založení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, a xxxxxxx na článek 37 xxxx xxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxx [1],
s xxxxxxx xx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx [2],
s xxxxxxx xx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx x sociálního výboru [3],
xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxx:
(1) Některé xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xx mohly xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx rady x Xxxxxxxxxx ve xxxxx 11. a 12. prosince 1992, xxxxxxxxxxx závěry zasedání Xxxxxxxx xxxx v Xxxxxxx xx xxxxx 10. a 11. xxxxxxxx 1993.
(2) Směrnice 73/437/XXX xx xxx 11. xxxxxxxx 1973 x xxxxxxxxxx právních xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx [4] xxxx odůvodněna xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxx mezi xxxxxxxxxxxxxx právními xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx cukru xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, x xxx mohly xxxxxx spotřebitele v xxxx, x xxxxx xxx xxxxxxxxxx vytváření x fungování společného xxxx.
(3) X důsledku xxxx xxxx xxxxxxxx 73/437/XXX xx cíl xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx vlastnosti, xxxxxx x xxxxxxxxxx dotyčných xxxxxxx, aby xxx xxxxxxxx xxxxxx volný xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxx xx x xxxxxx co xxxxxxxxxxx x x každém xxxxxxx xx 1. xxxxxxxx 2000 xxxxxxxxx, xxx xxxx xx xxxxxxxx Xxxx 80/232/XXX xx xxx 15. xxxxx 1980 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxx xxxxx týkajících xx xxx jmenovitých xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx [5] xxxxxxxx řada jmenovitých xxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx 73/437/XXX xx xxxx xxx xxxxx xxxxxx, aby xxxx pravidla pro xxxxxx některých xxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxxxxxxxxxxxx, x xxxx xxx byla xxxxxxx xx xxxxxxx x obecnými právními xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, zejména s xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx, x extrakčních xxxxxxxxxxxxxx x o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxx xxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx stanovená ve xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX [6] xx měla xxx použitelná x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(7) X xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx 5 Xxxxxxx xxxxxx xxx cíle, xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxx definic x xxxxxxxx xxx dotyčné xxxxxxx x přizpůsobení xxxxxxxxxx obecným právním xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, x proto xxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx na úrovni Xxxxxxxxxxxx. Tato směrnice xxxxxxxxxxxx rámec xxxx, xx xx nezbytné xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx.
(8) Opatření nezbytná x xxxxxxxxx této xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x rozhodnutím Xxxx 1999/468/XX xx xxx 28. xxxxxx 1999 x xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx [7].
(9) Xxx nebyly xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx státy xxxxxxxx xxx dotyčné xxxxxxx vnitrostátní xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Tato směrnice xx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx v xxxxx X přílohy.
Tato xxxxxxxx se však xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx X přílohy, xxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx: cukr xxxxxx, kandys, cukrové xxxxxx.
Xxxxxx 2
Směrnice 2000/13/XX xx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx v xxxxx A přílohy xxxx xxxxxxxx za xxxx uvedených xxxxxxxx x x těmito xxxxxxxxxx:
1. Xxxx xx xxxxxx bod 5), xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx xxxxxxxxx xxx výrobky xxx xxxxxxx x xxxx xxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxx uvedený x bodě 2 xxxxx X xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxx x označení xxxxxxx uvedeného x xxxx 3 uvedené xxxxx.
Xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxx nebude uváděn x xxxx,
- xxxxx xxx xx výrobcích xxxxxxxxxx v xxxxx X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx obecně xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,
- xxxxx výrobků xxxxx být použity xxxx v názvech xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v souladu xx xxxxxxxxxx.
2. X xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxx 20 x xxxxxx xxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx.
3. X xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx cukru x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx na etiketě xxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxx invertního xxxxx.
4. U xxxxxx x invertního xxxxx xxxxxxxxxxxx x roztoku xxxxxxxx xxxx být xx etiketě xxxxxx xxxxxxxxxxx termín "krystalický".
5. Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx 7 x 8 xxxxx X xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x množstvích xxxxxxxxxxxxx 5 % (xxxxxxxx na xxxxxx), xxxxxx se x xxxxxxx xx xxxx xxxxx a jako xxxxxx xxxx "glukózo-fruktózový xxxxx" xxxx "xxxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx" a "xxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxx" nebo "xxxxxx xxxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx" xxxxx xxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx fruktózové xxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx podrobnější xxxx xxxxxx stanoveny x této xxxxxxxx.
Xxxxxx 4
Opatření nezbytná x provedení této xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxx uvedených věcí xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx čl. 5 odst. 2:
- xxxxxxx směrnice xx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Společenství x potravinách,
- přizpůsobení xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 5
1. Komisi xx nápomocen Xxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx (xxxx jen "výbor") xxxxxxx xxxxxxx 1 xxxxxxxxxx 69/414/EHS [8].
2. Xxxxxxxx-xx xx na xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx 5 x 7 xxxxxxxxxx 1999/468/XX.
Xxxx xxxxxxx x xx. 5 xxxx. 6 xxxxxxxxxx 1999/468/XX xx tři xxxxxx.
3. Xxxxx přijme svůj xxxxxxx xxx.
Článek 6
Směrnice 73/437/XXX xx xxxxxxx s xxxxxxx od 12. xxxxxxxx 2003.
Odkazy xx xxxxxxxx směrnici xx xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Členské xxxxx xxxxxx x účinnost xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nezbytné xxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx směrnicí do 12. xxxxxxxx 2003. Xxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx Komisi.
Opatření xx xxxxxxx xxx, xxx
- xxxx xx 12. xxxxxxxx 2003 xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx A xxxxxxx, xxxx-xx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxx xxxxxxxx,
- bylo xx 12. července 2004 xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxx, xxxxx nejsou x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx.
Xxxxx výrobky, xxxxx xxxxxx v xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx x které byly xxxxxxxx xxxx 12. xxxxxxxxx 2004 x xxxxxxx xx xxxxxxxx 73/437/XXX, xxxxx být xxxxxxx xx trh xx xxxxxxxxx zásob.
Tato xxxxxxxx xxxxxxx členskými xxxxx musí obsahovat xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nebo musí xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx vyhlášení. Způsob xxxxxx si xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 8
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x platnost xxxx xxxxxxxxx v Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Článek 9
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 20. xxxxxxxx 2001.
Xx Xxxx
xxxxxxxx
X. XxxxxX
[1] Úř. xxxx. X 231, 9.8.1996, x. 6.
[2] Xx. xxxx. X 279, 1.10. 1999, x. 90.
[3] Xx. xxxx. X 56, 24.2.1997, x. 20.
[4] Xx. xxxx. X 356, 27.12.1973, x. 71. Xxxxxxxx xx xxxxx xxxx x přistoupení x xxxx 1985.
[5] Úř. xxxx. X 51, 25.2.1980, x. 1. Směnice xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 87/356/XXX (Úř. věst. X 192, 11.7.1987, x. 48).
[6] Úř. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29.
[7] Xx. xxxx. X 184, 7.7.1999, x. 23.
[8] Úř. xxxx. X 291, 19.11.1969, x. 9.
PŘÍLOHA
A. NÁZVY XXXXXXX X XXXXXX XXXXXXXX
1. Xxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x těmito xxxxxxxxxxx: |
|
x) xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 99,5° |
x) obsah xxxxxxxxxx cukru |
nejvýše 0,1 % xxxx. |
x) úbytek xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 0,1 % xxxx. |
2. Cukr xxxx xxxx xxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx obchodní xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx: |
|
x) polarizace |
nejméně 99,7° |
x) xxxxx invertního xxxxx |
xxxxxxx 0,04 % xxxx. |
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 0,06 % hmot. |
d) xxx barvy |
nejvýše devět xxxx xxxxxxxx podle xxxxx B xxxx. x). |
3. Xxxx xxxxx xxxx |
|
Xxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v bodu 2 xxxx. a), x) x x), x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx X nepřevyšuje 8 x xxxx xxxxx xxx: |
|
- 4 xxx xxx barvy, |
|
- 6 xxx xxxxx xxxxxx, |
|
- 3 pro xxxxx xxxxxxx. |
|
4. Xxxxxx cukr |
|
Vodný xxxxxx sacharosy x xxxxxx vlastnostmi: |
|
a) sušina |
nejméně 62 % xxxx. |
x) xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxx fruktózy k xxxxxxxx 1,0 ± 0, 2) |
xxxxxxx 3 % xxxx. sušiny |
c) xxxxx konduktometricky |
nejvýše 0,1 % xxxx. sušiny, xxxxxxxxx xxxxx xxxxx X xxxx. x) |
x) xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx 45 xxxxxxxx XXXXXX. |
5. Xxxxxx xxxxxxxx xxxx |
|
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxxxxxxx podíl xxxxxxxxxx xxxxx, s xxxxxx vlastnostmi: |
|
a) xxxxxx |
xxxxxxx 62 % xxxx. |
x) xxxxx obsahu xxxxxxxx x dextróze (1,0 ± 0, 1) |
xxxx xxx 3 %, xxxxx xxxxxxx 50 % hmot. xxxxxx |
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,4 % hmot. xxxxxx, xxxxxxxxx podle xxxx. x) xxxxx X. |
6. Xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx (x xxxxxx xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx, která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jehož obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxx xxxxxxxx/xxxxxxxx 1,0 ± 0, 1) xxxx xxx vyšší xxx 50 % xxxx. xxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx 5 xxxx. x) x x). |
|
7. Xxxxxxxx xxxxx |
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx roztok cukrů xxxxxxxx k výživě, xxxxxxxxx xx škrobu x/xxxx xxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxxxx: |
|
x) xxxxxx |
xxxxxxx 70 % xxxx. |
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 20 % xxxx. sušiny x xxxxxxxxx xxxx X-xxxxxxx |
x) síranový xxxxx |
xxxxxxx 1 % xxxx. xxxxxx. |
8. Sušený xxxxxxxx xxxxx |
|
Xxxxxxxx vysušený xxxxxxxx xxxxx s nejméně 93 % xxxx. xxxxxx, xxxxx však xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě 7 xxxx. b) x x). |
|
9. Xxxxxxxx xxxx dextróza xxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx D-glukosa x xxxxxx xxxxxxxxx krystalové xxxx, s těmito xxxxxxxxxxx: |
|
x) xxxxxxxx (D-glukosa) |
nejméně 99,5 % xxxx. xxxxxx |
x) xxxxxx |
xxxxxxx 90 % hmot. |
c) síranový xxxxx |
xxxxxxx 0,25 % xxxx. xxxxxx. |
10. Dextrosa xxxx dextróza xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X-xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x nejméně 98 % xxxx. sušiny, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx 9 xxxx. a) a x). |
|
11. Fruktóza |
|
Vyčištěná xxxxxxxxxxx X-xxxxxxxx x těmito xxxxxxxxxxx: |
|
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx 98 % |
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 % |
xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 % xxxx. |
xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,1 % xxxx., xxxxxxxxx xxxxx xxxxx X písm. x). |
X. METODA STANOVENÍ XXXXX, OBSAHU XXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXX X XXXXX X ROZTOKU XXXXX (XXXXXX) A CUKRU XXXXX BÍLÉHO, XXXXXXXXXX X ČÁSTI A XXXXXX 2 X 3
"Xxx" xxxxxxxx:
x) x xxxxxxx xxxx xxxxx: 0,5 xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxx Xxxxxxxxxxxx and Xxxxx Industry Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx X xxxx 2 xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 1265/69 xx xxx 1. xxxxxxxx 1969 o xxxxxxxx xxx stanovení jakosti xxxxx xxxxxxxxxxxx intervenčními xxxxxxxxxx [4];
b) x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx: 0,0018 %, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxx Xxxxxxx Methods xx Xxxxx Analysis (XXXXXX) podle xxxxx X bodu 1 xxxxxxx nařízení (XXX) x. 1265/69;
x) v xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx: 7,5 jednotek xxxxxxxxxxx xxxxxxx XXXXXX xxxxx části X xxxx 3 xxxxxxx xxxxxxxx (EHS) x. 1265/69.