Xxxxxxxx Xxxxxx 2000/51/XX
xx xxx 26. xxxxxxxx 2000,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 95/31/XX, kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx pro XXX)
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x ohledem xx xxxxxxxx Xxxx 89/107/XXX xx xxx 21. xxxxxxxx 1988 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx potravinářských přídatných xxxxx povolených xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx [1], ve xxxxx směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady 94/34/XX [2], a xxxxxxx xx xx. 3 xxxx. 3 xxxx. x) xxxxxxx xxxxxxxx,
xx xxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) Směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 94/35/XX ze xxx 30. xxxxxx 1994 x náhradních xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxx [3], xx xxxxx xxxxxxxx 96/83/XX [4], xxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx xxx použity xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.
(2) Směrnice Komise 95/31/XX xx xxx 5. července 1995, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx náhradních xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx [5], xx xxxxx směrnice 98/66/XX [6], xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx 94/35/XX.
(3) Xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx změnit xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx ve směrnici 95/31/XX xxx mannitol (X 421) x xxx xxxxxxxx – xxxxx (X 965 (xx)), x je xxxxx nezbytné xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(4) Xx xxxxxxxx vzít v xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx techniky pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx stanovena x Xxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx společný xxxxx xxxxxxxxx FAO/WHO xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (XXXXX).
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru xxx xxxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX SMĚRNICI:
Xxxxxx 1
X xxxxxxx xxxxxxxx 95/31/XX xx xxxxx týkající se xxxxxxxxx (E 421) x maltitolu – xxxxxx (E 965 (xx)) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxx x správní xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xx 30. xxxxxx 2001. Xxxxxxxxxx o xxxx xxxxxxx Xxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx tuto xxxxxxxx xxxx musí xxx xxxxxx xxxxx učiněn xxx jejich xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x platnost xxxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství.
Xxxxxx 4
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 26. července 2000.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Xxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Úř. věst. X 40, 11.2.1989, x. 27.
[2] Xx. věst. X 237, 10.9.1994, x. 1.
[3] Xx. xxxx. X 237, 10.9.1994, x. 3.
[4] Xx. xxxx. X 48, 19.2.1997, x. 16.
[5] Xx. xxxx. X 178, 28.7.1995, x. 1.
[6] Úř. xxxx. X 257, 19.9.1998, x. 35.
PŘÍLOHA
"E 421 – XXXXXXXX
1.Xxxxxxxx
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenací směsi xxxxxxx x fruktosy xxxxxxxxx x invertního xxxxx |
Xxxxxxxx název |
Dmannitol |
Einecs |
200–711–8 |
Chemický xxxxxx |
X6X14X6 |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
182,2 |
Xxxxx |
Xxxxx xx xxxx xxx 96 % Xxxxxxxxxx x xx xxxx xxx 102 % Xxxxxxxxxx v xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx zápachu |
Identifikace |
|
A. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx vodě, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
X. Xxxxxxx xxxx xxxx |
164 °X xx 169 °C |
C. Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
X. Xxxxxxx xxxxxxxxx |
α20X: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx xxxxxx) |
X. xX |
5 xx 8 X 10 xx 10 % (x/X) roztoku xxxxxx se xxxxx 0,5 xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxx xx xxxxx xX |
Xxxxxxx |
|
Xxxxxx hmotnosti xxxxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (105 °X, 4 xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx více xxx 70 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 xx/xx |
Xxxx |
Xx xxxx než 2 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 mg/kg |
2.Mannitol xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx název |
D-mannitol |
Einecs |
200–711–8 |
Chemický xxxxxx |
X6X14X6 |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
182,2 |
Xxxxx |
Xxxxx xx méně xxx 99 % x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx, krystalický xxxxxx xxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx |
|
X. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx vodě, xxxxx těžce rozpustný x xxxxxxxx, prakticky xxxxxxxxxxx x etheru |
B. Xxxxxxx bodu xxxx |
164 °X až 169 °X |
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
X. Xxxxxxx xxxxxxxxx |
α20X: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx xxxxxx) |
X. xX |
5 až 8 X 10 xx 10 % (m/V) xxxxxxx vzorku xx xxxxx 0,5 xx xxxxxxxxxx roztoku chloridu xxxxxxxxxx x xxxx xx xxxxx pH |
Čistota |
|
Arabitol |
Ne xxxx xxx 0,3 % |
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (105 °C, 4 xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 70 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx xxxx než 100 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 xx/xx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 103x xxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx být xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx x 10 x |
X.xxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx v 10 x |
Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxxxxxxx aeruginosa |
Nesmějí být xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxx |
Xx více než 100 v xxxxx |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx než 100 x xxxxx" |
"X 965 (xx) – XXXXXXXX – SIRUP
Synonyma |
Hydrogenovaný xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, hydrogenovaný xxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxx sestávající hlavně x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x hydrogenovaných xxxxx- x polysacharidů. Xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x vysokým xxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xxxxx je xxxxxxx xx formě sirupu x xxxx xxxxx xxxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxx xx xxxx xxx 99 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, x ne xxxx než 50 % xxxxxxxxx, vztaženo xx xxxxxxxx bázi |
Popis |
Čiré xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx a xxx xxxxxxx xxxx bílé xxxxxxxxxxx hmoty |
Identifikace |
|
A. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, těžce xxxxxxxxx x xxxxxxxx |
X. Chromatografie xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
Xxxxx xxxx |
Xx více xxx 31 % (Xxxx-Xxxxxxxxxx metoda) |
Redukující xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (jako glukosa) |
Síranový xxxxx |
Xx xxxx než 0,1 % |
Chloridy |
Ne xxxx xxx 50 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 xx/xx |
Xxxx |
Xx xxxx než 2 xx/xx |
Xxxxx |
Xx více xxx 1 xx/xx" |