Směrnice Xxxxxx 2000/51/XX
xx xxx 26. xxxxxxxx 2000,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 95/31/XX, xxxxxx xx xxxxxxx specifická xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxx xxxxxxx x potravinách
(Text x významem pro XXX)
XXXXXX EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x založení Evropského xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx 89/107/XXX xx dne 21. xxxxxxxx 1988 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x potravinách xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx [1], ve xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 94/34/XX [2], x xxxxxxx na xx. 3 odst. 3 xxxx. x) xxxxxxx xxxxxxxx,
xx xxxxxxxxxx s Xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx,
xxxxxxxx x těmto xxxxxxx:
(1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 94/35/XX ze xxx 30. xxxxxx 1994 x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx použití x xxxxxxxxxxx [3], ve xxxxx směrnice 96/83/XX [4], xxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx mohou xxx použity xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx Xxxxxx 95/31/XX ze dne 5. července 1995, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx náhradních sladidel xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx [5], xx xxxxx xxxxxxxx 98/66/XX [6], xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx náhradních xxxxxxxx uvedených xx xxxxxxxx 94/35/XX.
(3) Xx xxxxxx xxxxxxxxxxx pokroku xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx čistotu xxxxxxxxx xx xxxxxxxx 95/31/XX xxx xxxxxxxx (X 421) x xxx xxxxxxxx – xxxxx (X 965 (xx)), a je xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(4) Xx xxxxxxxx xxxx v xxxxx specifikace x xxxxxxxxxx techniky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxx stanovena x Xxxxx Alimentariusa xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx XXX/XXX pro xxxxxxxxxxxxx přídatné xxxxx (XXXXX).
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx v xxxxxxx se stanoviskem Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX SMĚRNICI:
Xxxxxx 1
X xxxxxxx xxxxxxxx 95/31/XX xx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx (X 421) x maltitolu – xxxxxx (X 965 (xx)) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze xxxx směrnice.
Xxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx x účinnost xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nezbytné xxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx směrnicí do 30. xxxxxx 2001. Xxxxxxxxxx o xxxx xxxxxxx Komisi.
Tyto xxxxxxxx xxxxxxx členskými xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxx musí xxx xxxxxx odkaz xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx dnem po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxx 4
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
X Bruselu dne 26. xxxxxxxx 2000.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Xxxxx
xxxx Komise
[1] Úř. xxxx. X 40, 11.2.1989, x. 27.
[2] Xx. věst. X 237, 10.9.1994, x. 1.
[3] Xx. xxxx. X 237, 10.9.1994, x. 3.
[4] Xx. xxxx. X 48, 19.2.1997, x. 16.
[5] Xx. xxxx. X 178, 28.7.1995, x. 1.
[6] Xx. xxxx. X 257, 19.9.1998, x. 35.
XXXXXXX
"X 421 – XXXXXXXX
1.Xxxxxxxx
|
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx směsi xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx |
|
Xxxxxxxx název |
Dmannitol |
|
Einecs |
200–711–8 |
|
Chemický xxxxxx |
X6X14X6 |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
182,2 |
|
Xxxxx |
Xxxxx xx xxxx xxx 96 % Xxxxxxxxxx x xx xxxx xxx 102 % Xxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
Xxxxx |
Xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx zápachu |
|
Identifikace |
|
|
A. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx xxxx, velmi xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, prakticky xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
|
X. Xxxxxxx xxxx tání |
164 °C xx 169 °X |
|
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx tenké xxxxxx |
Xxxxxx zkoušce |
|
D. Optická xxxxxxxxx |
α20X: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx roztok) |
|
E. xX |
5 xx 8 X 10 ml 10 % (x/X) xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx 0,5 xx nasyceného xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxx xx xxxxx pH |
|
Čistota |
|
|
Úbytek xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xx více xxx 0,3 % (105 °X, 4 xxxxxx) |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (jako xxxxxxx) |
|
Xxxxxxx cukry |
Ne xxxx xxx 1 % (xxxx xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,1 % |
|
Xxxxxxxx |
Xx více než 70 xx/xx |
|
Xxxxxx |
Xx více xxx 100 xx/xx |
|
Xxxx |
Xx xxxx xxx 2 xx/xx |
|
Xxxxx |
Xx xxxx než 1 mg/kg |
2.Mannitol vyráběný xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxx rovněž xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
X-xxxxxxxx |
|
Xxxxxx |
200–711–8 |
|
Xxxxxxxx xxxxxx |
X6X14X6 |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
182,2 |
|
Xxxxx |
Xxxxx ne xxxx xxx 99 % x xxxxxx |
|
Xxxxx |
Xxxx, krystalický xxxxxx bez zápachu |
|
Identifikace |
|
|
A. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxx |
|
X. Xxxxxxx xxxx tání |
164 °X xx 169 °X |
|
X. Chromatografie xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
|
X. Xxxxxxx xxxxxxxxx |
α20X: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx xxxxxx) |
|
X. xX |
5 až 8 X 10 xx 10 % (m/V) xxxxxxx xxxxxx se xxxxx 0,5 xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxx xx xxxxx xX |
|
Xxxxxxx |
|
|
Xxxxxxxx |
Xx xxxx než 0,3 % |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx sušením |
Ne xxxx xxx 0,3 % (105 °X, 4 xxxxxx) |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (xxxx xxxxxxx) |
|
Xxxxxxx xxxxx |
Xx více xxx 1 % (xxxx xxxxxxx) |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx více xxx 0,1 % |
|
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 70 xx/xx |
|
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 xx/xx |
|
Xxxxx |
Xx více xxx 1 xx/xx |
|
Xxxxxxx xxxxxxxxx bakterie |
Ne xxxx xxx 103x xxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx být xxxxxxxx x 10 g |
|
Salmonella |
Nesmějí xxx xxxxxxxx v 10 x |
|
X.xxxx |
Xxxxxxx být xxxxxxxx x 10 x |
|
Xxxxxxxxxxxxxx aureus |
Nesmějí být xxxxxxxx x 10 x |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx v 10 x |
|
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 v xxxxx |
|
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 x gramu" |
"E 965 (xx) – MALTITOL – XXXXX
|
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx vysokomaltosoglukosový xxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
|
Xxxxxxxx |
Xxxx sestávající hlavně x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x hydrogenovaných xxxxx- x xxxxxxxxxxxxx. Xx xxxxxxx katalytickou xxxxxxxxxxx glukosového xxxxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxx. Xxxx obchodní xxxxx je xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxx |
Xxxxx xx xxxx xxx 99 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, x xx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx bezvodou bázi |
|
Popis |
Čiré xxxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxx x xxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx |
|
|
X. Rozpustnost |
Velmi xxxxxx xxxxxxxxx ve xxxx, xxxxx rozpustný x xxxxxxxx |
|
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx tenké xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
|
|
Xxxxx vody |
Ne více xxx 31 % (Xxxx-Xxxxxxxxxx xxxxxx) |
|
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx než 0,3 % (jako glukosa) |
|
Síranový xxxxx |
Xx více xxx 0,1 % |
|
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 50 xx/xx |
|
Xxxxxx |
Xx xxxx než 100 xx/xx |
|
Xxxx |
Xx více xxx 2 xx/xx |
|
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 xx/xx" |