Xxxxxxxx Xxxxxx 2000/51/ES
ze xxx 26. xxxxxxxx 2000,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 95/31/XX, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x potravinách
(Text x xxxxxxxx pro XXX)
XXXXXX EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Smlouvu x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx 89/107/EHS xx xxx 21. xxxxxxxx 1988 o xxxxxxxxxx právních předpisů xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx [1], xx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady 94/34/XX [2], a xxxxxxx na xx. 3 odst. 3 xxxx. x) xxxxxxx xxxxxxxx,
xx konzultaci x Xxxxxxxx výborem xxx xxxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 94/35/XX xx xxx 30. června 1994 x xxxxxxxxxx sladidlech xxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxx [3], xx xxxxx směrnice 96/83/ES [4], uvádí xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx xxx použity xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx Xxxxxx 95/31/XX xx xxx 5. července 1995, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx použití x xxxxxxxxxxx [5], ve xxxxx xxxxxxxx 98/66/ES [6], xxxxxxx xxxxxxxx xxx čistotu náhradních xxxxxxxx uvedených xx xxxxxxxx 94/35/ES.
(3) Xx xxxxxx technického xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx 95/31/XX xxx xxxxxxxx (X 421) a xxx xxxxxxxx – xxxxx (E 965 (xx)), a xx xxxxx xxxxxxxx uvedenou xxxxxxxx xxxxxx.
(4) Je xxxxxxxx vzít x xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx techniky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxx xxxxxxxxx x Xxxxx Alimentariusa xxxxx xxxxx společný xxxxx xxxxxxxxx XXX/XXX xxx xxxxxxxxxxxxx přídatné látky (XXXXX).
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx v xxxxxxx se xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru pro xxxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
X xxxxxxx xxxxxxxx 95/31/ES se xxxxx týkající xx xxxxxxxxx (X 421) x xxxxxxxxx – xxxxxx (X 965 (xx)) xxxxxxxxx zněním xxxxxxxx x příloze xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx souladu s xxxxx xxxxxxxx xx 30. xxxxxx 2001. Xxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx Xxxxxx.
Xxxx předpisy xxxxxxx xxxxxxxxx státy xxxx obsahovat xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxx odkaz xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Způsob odkazu xx xxxxxxx členské xxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Článek 4
Xxxx směrnice xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 26. xxxxxxxx 2000.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Xxxxx
xxxx Komise
[1] Xx. xxxx. X 40, 11.2.1989, x. 27.
[2] Xx. xxxx. X 237, 10.9.1994, x. 1.
[3] Xx. xxxx. X 237, 10.9.1994, x. 3.
[4] Xx. xxxx. X 48, 19.2.1997, x. 16.
[5] Xx. xxxx. X 178, 28.7.1995, x. 1.
[6] Úř. xxxx. X 257, 19.9.1998, x. 35.
XXXXXXX
"X 421 – XXXXXXXX
1.Xxxxxxxx
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenací xxxxx xxxxxxx a fruktosy xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx název |
Dmannitol |
Einecs |
200–711–8 |
Chemický vzorec |
C6H14O6 |
Molekulová xxxxxxxx |
182,2 |
Xxxxx |
Xxxxx xx méně xxx 96 % Xxxxxxxxxx x xx xxxx xxx 102 % Xxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx |
|
X. Rozpustnost |
Rozpustný xx vodě, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx nerozpustný x etheru |
B. Xxxxxxx xxxx xxxx |
164 °X xx 169 °C |
C. Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx zkoušce |
D. Optická xxxxxxxxx |
α20X: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx roztok) |
E. xX |
5 xx 8 X 10 xx 10 % (x/X) xxxxxxx xxxxxx xx přidá 0,5 xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx draselného x xxxx xx xxxxx pH |
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti xxxxxxx |
Xx xxxx než 0,3 % (105 °X, 4 xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (jako xxxxxxx) |
Xxxxxxx cukry |
Ne více xxx 1 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx popel |
Ne xxxx než 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 70 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 xx/xx |
Xxxx |
Xx xxxx než 2 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 xx/xx |
2.Xxxxxxxx vyráběný xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxxxx diskontinuální xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx název |
D-mannitol |
Einecs |
200–711–8 |
Chemický xxxxxx |
X6X14X6 |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
182,2 |
Xxxxx |
Xxxxx ne xxxx xxx 99 % x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx, krystalický xxxxxx xxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx |
|
X. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx vodě, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, prakticky xxxxxxxxxxx x etheru |
B. Xxxxxxx bodu xxxx |
164 °X xx 169 °X |
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx vrstvě |
Vyhoví zkoušce |
D. Xxxxxxx xxxxxxxxx |
α20X: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx xxxxxx) |
X. xX |
5 až 8 X 10 xx 10 % (m/V) xxxxxxx xxxxxx se xxxxx 0,5 xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxx xx xxxxx xX |
Xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
Xx xxxx než 0,3 % |
Xxxxxx xxxxxxxxx sušením |
Ne xxxx než 0,3 % (105 °X, 4 xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx cukry |
Ne xxxx než 0,3 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx než 1 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx více xxx 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 70 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx více xxx 100 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 xx/xx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 103v xxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx x 10 g |
Salmonella |
Nesmějí xxx přítomny v 10 g |
E.coli |
Nesmějí xxx xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxxxxxxxxxx aureus |
Nesmějí xxx xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxxxxxxx aeruginosa |
Nesmějí xxx xxxxxxxx v 10 x |
Xxxxxx |
Xx xxxx než 100 v xxxxx |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 x gramu" |
"E 965 (xx) – XXXXXXXX – XXXXX
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, hydrogenovaný xxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxxxxx hlavně x xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx- x polysacharidů. Xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx sirupu x vysokým obsahem xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxx xx méně xxx 99 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx sacharidů, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, x ne xxxx xxx 50 % xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx bezvodou xxxx |
Xxxxx |
Xxxx xxxxxxxx kapaliny bez xxxxx x bez xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxxxx hmoty |
Identifikace |
|
A. Rozpustnost |
Velmi xxxxxx xxxxxxxxx ve xxxx, xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx |
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx tenké xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
Xxxxx vody |
Ne více xxx 31 % (Xxxx-Xxxxxxxxxx xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx cukry |
Ne xxxx xxx 0,3 % (xxxx glukosa) |
Síranový xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx více xxx 50 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 xx/xx |
Xxxx |
Xx více xxx 2 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 mg/kg" |