Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník České advokátní komory, částka 1/1998

Rozeslána dne 24. března 1998

OBSAH:

Část normativní

1. Usnesení představenstva České advokátní komory

ČÁST I. - Úvodní ustanovení - Čl. 1, Čl. 2,

ČÁST II. - Výchova koncipientů

Oddíl první - Výchova koncipientů zajišťovaná advokátem

Čl. 3, Čl. 4, Čl. 5, Čl. 6, Čl. 7,

Oddíl druhý -Výchova koncipientů zajišťovaná Komorou

Čl. 8, Čl. 9 - Povinné výchovné akce

Čl. 10, Čl. 11, Čl. 12, Čl. 13 - Nepovinné výchovné akce

Čl. 14, Čl. 15

ČÁST III. - Další vzdělávání advokátů - Čl. 16,

ČÁST IV. - Ustanovení společná, přechodná a závěrečná

Čl. 17 - Společné ustanovení

Čl. 18 - Přechodná ustanovení

Čl. 19 - Závěrečná ustanovení

Čl. 20

Část oznamovací

Zápisy v seznamu advokátů od 23. prosince 1997 do 10. března 1998
Zápisy v seznamu advokátních koncipientů od 23. prosince 1997 do 10. března 1998

ČÁST NORMATIVNÍ

1 - Usnesení představenstva České advokátní komory

ze dne 10. března 1998,

o výchově advokátních koncipientů a dalším vzdělávání advokátů

Představenstvo České advokátní komory se usneslo podle §44 odst. 4 písm. b) zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii (dále jen “zákon”) takto:

Část I.

Úvodní ustanovení

Čl. 1

(1) Výchovou advokátního koncipienta (dále jen “koncipient”) se rozumí proces, v jehož rámci koncipient získává znalosti a zkušenosti potřebné pro složení advokátní zkoušky a pro výkon advokacie; výchova advokátního koncipienta je zaměřena jak na znalost právních předpisů, jakož i schopnost jejich použití na konkrétní právní případ, tak i na osvojení si norem upravujících povolání advokáta, především norem etických, tak, jak vyplývají zejména z právních a stavovských předpisů.

(2) Za výchovu advokátního koncipienta odpovídá advokát nebo společnost, k níž je koncipient v pracovním poměru (dále jen “advokát”), a v rozsahu stanoveném tímto usnesením Česká advokátní komora (dále jen “Komora”).

Čl. 2

Komora přispívá způsoby stanovenými tímto usnesením k dalšímu vzdělávání advokátů.

Část II.

Výchova koncipientů

Oddíl první

Výchova koncipientů zajišťovaná advokátem

Čl. 3

(1) Advokát je v průběhu právní praxe advokátního koncipienta podle §5 odst. 1 písm. c) zákona (dále jen “právní praxe”) povinen plnit vůči koncipientovi povinnosti vyplývající pro něj z právních předpisů1) a tohoto usnesení, jakož i z ostatních stavovských předpisů2).

(2) Koncipient je v průběhu právní praxe povinen rozšiřovat si své znalosti a osvojovat si zkušenosti potřebné pro výkon advokacie; tuto povinnost koncipient plní zejména soustavným studiem právních předpisů, ostatních pramenů práva, judikatury a odborné literatury, konzultacemi s advokátem, účastí na poskytování právních služeb advokátem, včetně zastupování advokáta při jednotlivých úkonech právní pomoci, jakož i účastí na výchovných akcích pořádaných Komorou podle tohoto usnesení.

Čl. 4

Advokát, u něhož je koncipient v pracovním poměru po dobu alespoň šesti měsíců, umožní koncipientovi3), aby v dalším průběhu právní praxe vykonal praxi nepřesahující celkem dobu tří měsíců u

a) jiného advokáta, soudu, státního zastupitelství, notáře, patentového zástupce, daňového poradce anebo tuzemského či zahraničního stálého rozhodčího soudu;

b) jiného tuzemského nebo zahraničního subjektu či orgánu, pokud se jedná o praxi právní, která přispěje k výchově advokátního koncipienta.

Čl. 5

Advokát je povinen umožnit koncipientovi účast na výchovných akcích pořádaných Komorou podle tohoto usnesení.

Čl. 6

Advokát je povinen umožnit koncipientovi přípravu na advokátní zkoušku v délce alespoň jednoho měsíce, jakož i účast u advokátní zkoušky4); jedná-li se o advokátní zkoušku opakovanou5), je advokát povinen umožnit koncipientovi přípravu na advokátní zkoušku v délce alespoň dvou týdnů.

Čl. 7

(1) Koncipient je povinen vést v průběhu právní praxe, včetně praxe podle čl. 4, záznamy o všech významnějších úkonech právních služeb, kterých se zúčastnil nebo při kterých zastupoval advokáta.

(2) Každý záznam podle odstavce 1 musí obsahovat datum úkonu a jeho stručný popis.

Oddíl druhý

Výchova koncipientů zajišťovaná Komorou

Čl. 8

Komora pořádá v rámci výchovy koncipientů

a) celostátní školení a oblastní semináře, jako povinné výchovné akce;

b) další výchovné akce, jako výchovné akce nepovinné.

Povinné výchovné akce

Čl. 9

Celostátní školení

(1) Koncipient je povinen zúčastnit se v prvním roce právní praxe vstupního celostátního školení a ve třetím roce právní praxe závěrečného celostátního školení.

(2) Celostátní školení (dále jen “školení”) jsou internátní v délce jednoho pracovního týdne; konají se dvakrát v určeném školícím místě, vždy v jarním a podzimním termínu. Metodou výuky na školeních jsou přednášky s diskusí.

(3) Vstupní školení je zaměřeno na předpisy upravující poskytování právních služeb, včetně předpisů stavovských, dějiny advokacie a vedení advokátní kanceláře. Závěrečné školení je zaměřeno na základní otázky z oborů, které jsou předmětem advokátní zkoušky6).

(4) Program vstupního a závěrečného školení schvaluje představenstvo Komory. Místo a termín konání školení v každém roce se vyhlašují ve Věstníku České advokátní komory nejpozději do listopadu předcházejícího roku.

Čl. 10

Oblastní semináře

(1) Komora pořádá pro koncipienty oblastní semináře (dále jen “semináře”).

(2) Semináře jsou jednodenní; Komora je pořádá odděleně pro koncipienty z Čech, s výjimkou Královohradeckého a Pardubického kraje (první skupina koncipientů), a pro koncipienty z Moravy a Slezska a z Královohradeckého a Pardubického kraje7) (druhá skupina koncipientů). Školícím místem pro první skupinu koncipientů je zpravidla Praha; školícím místem pro druhou skupinu koncipientů je zpravidla Brno nebo Olomouc.

(3) V každém školícím místě se koná ročně osm až dvanáct seminářů s tím, že pro koncipienty v každém roce ze tří let právní praxe jsou určeny dva až čtyři semináře. Semináře jsou organizovány v seminárních skupinách; o zařazení do jednotlivých seminárních skupin vyrozumí koncipienty před konáním semináře útvar odborné výchovy kanceláře Komory (dále jen “útvar odborné výchovy Komory”).

(4) Účast koncipienta na seminářích je povinná.

(5) Semináře jsou zaměřeny na témata z oborů, které jsou předmětem advokátní zkoušky6), s důrazem na zvláštnosti a potřeby advokátní praxe, jakož i na témata s advokátní praxí bezprostředně související (rétorika, otázky znaleckého dokazování, daňové a účetní poradenství apod.). Koncipientovi může být útvarem odborné výchovy Komory nebo přednášejícím uloženo, aby na semináři přednesl ústní referát, připravil písemnou práci nebo se za účelem ověření znalostí témat, na které byl seminář zaměřen, podrobil písemnému testu.

(6) Program seminářů schvaluje představenstvo Komory. Místo a termín konání seminářů v každém roce se vyhlašují ve Věstníku České advokátní komory nejpozději do listopadu předcházejícího roku.

Čl. 11

(1) Koncipient, který nehodlá vykonat celou právní praxi z důvodu, že před jejím zahájením vykonal jinou právní praxi, která je nebo může být uznána podle §6 odst. 2 zákona8), je povinen zúčastnit se povinných výchovných akcí v rozsahu stanoveném předsedou Komory.

(2) Koncipient je povinen oznámit skutečnost, že nehodlá vykonat celou právní praxi, útvaru odborné výchovy Komory nejpozději do dvou týdnů poté, co vznikl jeho pracovní poměr s advokátem, v jehož rámci začal právní praxi vykonávat.

Čl. 12

(1) Neomluvená neúčast koncipienta na povinných výchovných akcích v rozsahu stanoveném čl. 9, 10 a 11 odst. 1 nebo porušení povinností koncipienta podle čl. 11 odst. 2 mohou být posouzeny jako kárné provinění podle §32 odst. 1 zákona.

(2) Řádná účast koncipienta na povinných výchovných akcích uvedených v odstavci 1 je součástí právní praxe, jakožto jedné z podmínek, které musí být splněny k tomu, aby koncipientovi bylo Komorou umožněno složení advokátní zkoušky.

Nepovinné výchovné akce

Čl. 13

(1) Komora pořádá podle potřeby pro koncipienty další výchovné akce, a to zpravidla ve formě jednodenních seminářů zaměřených na aktuální témata advokátní praxe; účast koncipientů na těchto dalších výchovných akcích není povinná.

(2) Další výchovné akce jsou zpravidla pořádány na regionální úrovni z podnětu regionálních zmocněnců Komory a za jejich organizační součinnosti.

Čl. 14

Vykazování účasti na výchovných akcích

(1) Účast koncipienta na výchovných akcích pořádaných Komorou podle tohoto usnesení se zaznamená po skončení každé výchovné akce do “Výkazu o účasti advokátního koncipienta na výchovných akcích pořádaných Českou advokátní komorou” (dále jen “výkaz”), který Komora vydá koncipientovi po zápisu do seznamu advokátních koncipientů. Vedoucí školení účast koncipienta na povinné výchovné akci neuzná, pokud se koncipient během ní dopustil závažného porušení kázně, spočívajícího zejména v neúčasti na části výchovné akce, v předčasném odchodu apod.

(2) Výkaz obsahuje jméno a příjmení, popřípadě akademický nebo vědecký titul koncipienta a číslo, pod kterým je koncipient zapsán do seznamu advokátních koncipientů. Zápis do výkazu podle odstavce 1 musí obsahovat označení výchovné akce, které se koncipient zúčastnil, včetně data jejího konání, a podpis vedoucího školení nebo jiné jím pověřené osoby, která zápis učinila; zápis může obsahovat i další údaje, například skutečnosti uvedené v čl. 10 odst. 5 věta druhá nebo v odstavci 1 věta druhá.

Čl. 15

Náklady výchovných akcí

(1) Náklady organizačního a lektorského zajištění povinných výchovných akcí nese Komora. Náklady na cestovné, ubytování a stravování, které jsou spojeny s účastí na povinných výchovných akcích, nese advokát4.

(2) Náklady nepovinných výchovných akcí nesou koncipienti, kteří se jich zúčastní.

Část III.

Další vzdělávání advokátů

Čl. 16

(1) Komora přispívá k dalšímu vzdělávání advokátů zejména vydáváním časopisu a odborných publikací, pořádáním vzdělávacích akcí k aktuálním otázkám advokátní praxe a poskytováním služeb knihovny Komory.

(2) Komora pořádá podle potřeby pro advokáty, popřípadě i pro širší právnickou veřejnost vzdělávací akce k aktuálním otázkám advokátní praxe, a to zpravidla ve formě jednodenních přednášek nebo seminářů. Vzdělávací akce mohou být spojeny se společenským setkáním advokátů, popřípadě i širší právnické veřejnosti. Vzdělávací akce jsou zpravidla pořádány z podnětu regionálních zmocněnců Komory a za jejich organizační součinnosti.

(3) Podrobnosti o službách knihovny Komory upravuje její knihovní řád.

Část IV.

Ustanovení společná, přechodná a závěrečná

Společné ustanovení

Čl. 17

Koncipient je povinen přiložit k žádosti o umožnění vykonání advokátní zkoušky mimo dokladů stanovených advokátním zkušebním řádem9) i záznamy podle čl. 7 a výkaz podle čl. 14 nebo jejich úředně ověřené kopie.

Přechodná ustanovení

Čl. 18

(1) Výchova koncipientů, kteří dovrší třetí rok právní praxe do 30. června 1999, se dokončí podle dosavadního stavovského předpisu (čl. 19).

(2) Účast na povinných výchovných akcích podle dosavadního stavovského předpisu se pro účely tohoto usnesení považuje za účast na povinných výchovných akcích podle čl. 911.

Závěrečná ustanovení

Čl. 19

Zrušuje se čl. 9 usnesení představenstva České advokátní komory č. 5/1997 Věstníku, o převzetí některých předpisů přijatých Českou advokátní komorou a Komorou komerčních právníků České republiky do 30. června 1996 jako stavovských předpisů podle zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii10).

Čl. 20

Toto usnesení nabude účinnosti dnem 1. ledna 1999.

JUDr. Karel Čermák, v. r.

předseda

České advokátní komory

ČÁST OZNAMOVACÍ

Poznámka:

Zápisy v seznamu advokátů od 23. prosince 1997 do 10. března 1998

Protože jde o osobní věci Komory, odkazujeme na server http://www.cak.cz

1) §31 a §38 zákona
zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a právní předpisy vydané k jeho provedení
2) Například čl. 15 usnesení představenstva České advokátní komory č. 1/1997 Věstníku, kterým se stanoví pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže advokátů České republiky.
3) Například
§21 odst. 2 nařízení vlády České republiky č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony
§38 odst. 4 zákoníku práce a §2 nařízení vlády České republiky č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony
§69 a násl. zákoníku práce a čl. 15 odst. 3 usnesení představenstva České advokátní komory č. 1/1997 Věstníku, kterým se stanoví pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže advokátů České republiky.
4) §126 odst. 2 zákoníku práce
5) §9 vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 197/1996 Sb., kterou se vydává zkušební řád pro advokátní zkoušky a uznávací zkoušky (advokátní zkušební řád)
6) §1 odst. 1 vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 197/1996 Sb., kterou se vydává zkušební řád pro advokátní zkoušky a uznávací zkoušky (advokátní zkušební řád)
7) ústavní zákon č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků a o změně ústavního zákona České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky

8) Například

usnesení představenstva České advokátní komory č. 4/1997 Věstníku, o uznávání jiné právní praxe jako praxe advokátního koncipienta v některých případech

sdělení představenstva České advokátní komory k posuzování žádostí o umožnění vykonání advokátní zkoušky nebo o zápis do seznamu advokátů, popřípadě seznamu advokátních koncipientů, zejména s ohledem na rozhodování ve věcech uznání jiné právní praxe jako praxe advokátního koncipienta podle §6 odst. 2 zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, které bylo oznámeno v částce 2/1997 Větníku.

9) §4 odst. 2 vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 197/1996 Sb., kterou se vydává zkušební řád pro advokátní zkoušky a uznávací zkoušky (advokátní zkušební řád)
10) Tímto ustanovením bylo převzato jako stavovský předpis podle zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, usnesení představenstva bývalé České advokátní komory ze dne 11. června 1991, o výchově advokátních koncipientů a dalším vzdělávání advokátů.