Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 6/2008

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

5.

 
METODICKÝ POKYN K VYHLÁŠCE č. 39/2005 Sb.
 

Název studijního programu:

5341 R Ošetřovatelství, bakalářský studijní program

5341-N/1. Diplomovaná všeobecná sestra, vzdělávací program pro Vyšší odborné školy zdravotnické

Název kvalifikačního studijního oboru a oboru vzdělání:

VŠEOBECNÁ SESTRA

DIPLOMOVANÁ VŠEOBECNÁ SESTRA

Standardní doba studia: nejméně 3 roky studia a nejméně 4 600 hodin teoretické výuky a praktického vyučování, z toho nejméně 2 300 hodin a nejvýše 3 000 hodin praktického vyučování

Forma studia:

v bakalářském studijním programu: prezenční, distanční nebo jejich kombinace

ve vzdělávacím programu pro Vyšší odborné školy zdravotnické: denní, večerní, dálková, distanční, kombinovaná1)

I. Cíle studijního a vzdělávacího programu

1. Cíle týkající se vzdělání a získání profesní kvalifikace k poskytování přímé ošetřovatelské péče orientované na individuální potřeby jednotlivců, rodin a komunit ve zdraví i nemoci.

2. Cíle týkající se vývoje profese v přímém vztahu k Evropské strategii Světové zdravotnické organizace (dále jen SZO) pro vzdělávání všeobecných sester v interdisciplinárním a multiprofesním pojetí, v účasti na rozhodovacích procesech, v přejímání odpovědností spojených s vedením týmu.

3. Cíle týkající se vzdělání ve vztahu k jednotlivým úrovním systému zdravotní péče v České republice s přesahem do celoevropského měřítka a se zaměřením na rovný přístup jednotlivce k poskytovatelům zdravotní péče.

4. Cíle, týkající se získání profesní kvalifikace zdravotnického pracovníka k oprávnění výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu2).

5. Cíle vedoucí k dosažení vzdělání ve zdravotnickém oboru jako základní předpoklad k celoživotnímu profesnímu vzdělávání.

II. Cíle studia studijního a vzdělávacího programu

1. Cíle týkající se přímého vztahu k jednotlivci, rodině a komunitě

1.1. Absolvent/ka je schopen/a samostatně poskytovat individuální ošetřovatelskou péči a podporu jednotlivcům (zdravým, nemocným, osobám se zdravotním postižením a umírajícím), rodinám a komunitám v souladu s přírodním a společenským prostředím, ve kterém žijí.

1.2. Absolvent/ka je schopen/a na základě získaných vědomostí (z ošetřovatelství, medicínských a humanitních věd) a dovedností (získaných v odborné klinické praxi) zhodnotit aktuální zdravotní stav a biopsychosociální potřeby člověka v různých věkových obdobích a v různých životních situacích.

1.3. Absolvent/ka je schopen/a na základě získaných vědomostí (z ošetřovatelství, medicínských a humanitních věd, informačních systémů aj.) a dovedností (získaných v odborné klinické praxi) poskytnout a zajistit všestrannou ošetřovatelskou péči o individuální potřeby člověka. Tato péče směřuje k podpoře, posílení a udržení zdraví, k prevenci vzniku onemocnění, k prevenci komplikací. V případě nevyléčitelně nemocných a umírajících je nedílnou součástí péče projevení úcty, podpory a doprovázení.

1.4. Absolvent/ka je schopen/a samostatného rozhodování v oblasti ošetřovatelství, která se týká: péče o zdraví, prevence vzniku onemocnění, poskytování první pomoci, ošetřovatelské péče o nemocné, o osoby se zdravotním postižením a umírající. Tato rozhodnutí dokáže zdůvodnit, obhájit a nést za ně osobní odpovědnost.

2. Cíle týkající se rozvoje profese všeobecné sestry

2.1. Absolvent/ka je schopen/a na základě svých vědomostí, dovedností, sociální zralosti a přístupu k jednotlivcům, rodinám a komunitám přispívat k profesionalizaci ošetřovatelství, zvyšování prestiže a postavení všeobecné sestry ve společnosti.

2.2. Absolvent/ka zná aktuální stav rozvoje ošetřovatelské praxe u nás i v zahraničí a je schopen/a kriticky posoudit jednotlivé etapy historického, současného i předpokládaného vývoje v ošetřovatelství včetně kompetencí sester při realizaci ošetřovatelské péče, výkonů a činností.

2.3. Absolvent/ka je schopen/a v oblasti ošetřovatelství provádět výzkumnou činnost (nebo se na ní podílet) a je schopen/a aplikovat výsledky vědeckého výzkumu ve své práci.

3. Cíle týkající se jednotlivých úrovní a oblastí systému péče o zdraví

3.1. Absolvent/ka se orientuje v právním rámci, který upravuje poskytování zdravotní a sociální péče a kompetence státní správy v oblasti organizace systému zdravotních a sociálních služeb.

3.2. Absolvent/ka chápe úlohu SZO ve světě a v Evropě. Zná výkonné orgány a administrativu Evropské unie (dále jen EU) a její úkoly ve vztahu k členským státům, respektuje direktivy a doporučení EU týkající se zdravotní a sociální politiky v členských zemích.

III. Profil absolventa studijního a vzdělávacího programu

Výstupní znalosti a dovednosti všeobecných sester, tj. profesní kompetence všeobecných sester, jsou rozděleny na základní, specializované a vysoce specializované podle základních funkcí, které všeobecná sestra plní a vycházejí z platné legislativy ČR3).

Všeobecné sestry musí umět chránit, udržovat, navracet a podporovat zdraví osob a skupin, jejich autonomii a soběstačnost v oblasti tělesných a psychických životních funkcí s přihlédnutím k psychologické, sociální, ekonomické a kulturní odlišnosti způsobu života osob se zdravotním postižením.

Činnost všeobecných sester, které odpovídají za ošetřovatelskou péči, zahrnuje péči o jedince všech věkových kategorií, o které je pečováno ve zdravotnických zařízeních nebo ve vlastním sociálním prostředí, při akutních a chronických poruchách zdraví a při somatických a psychických potížích.

Profese všeobecné sestry zahrnuje čtyři základní oblasti kompetencí4):

nezávislé - autonomní, závislé - kooperativní, kompetence všeobecné sestry v oblasti výzkumu a vývoje a dále v oblasti řízení ošetřovatelské péče.

1. Autonomní - nezávislé kompetence všeobecných sester

1.1. Uspokojování potřeb vzniklých v souvislosti s onemocněním

Všeobecná sestra bez odborného dohledu a bez indikace, v rozsahu své odborné způsobilosti poskytuje, případně zajišťuje základní a specializovanou ošetřovatelskou péči v souladu s právními předpisy a standardy.

1.1.1. Identifikuje potřeby pacientů/klientů všech věkových skupin v oblasti tělesné, psychické, společenskokulturní a duchovní změněné nebo vzniklé v souvislosti s poruchou zdravotního stavu jednotlivců nebo skupin nebo v souvislosti s těhotenstvím.

1.1.2. Určuje vhodná opatření a sestavuje plán vhodných ošetřovatelských intervencí a dalších opatření pro uspokojování potřeb, rozvoj, zachování nebo navrácení soběstačnosti a pro zmírňování utrpení a zajištění klidného umírání a důstojné smrti.

1.1.3. Vykonává ošetřovatelské intervence a další opatření nebo jejich vykonání zajišťuje prostřednictvím jiného člena týmu, případně jejich zajištění iniciuje.

1.1.4. Vyhodnocuje výsledky a účinnost provedených opatření a modifikuje další ošetřovatelský plán.

1.2. Podpora zdraví a prevence vzniku onemocnění

1.2.1. Sleduje jednotlivce, rodiny a komunity, o které pečuje z celkového hlediska, bere v úvahu prostředí, ve kterém žijí a jejich způsob života. Zjišťuje všechny dostupné zdroje (lidské a jiné), které jsou nutné pro zvládnutí rizik a péče a využívá je.

1.2.2. Určuje opatření, která podporují zdraví nebo prevenci onemocnění a která mohou realizovat samotní jednotlivci, rodiny a skupiny nebo s pomocí jiných osob.

1.2.3. Vysvětluje jednotlivcům, rodinám a skupinám, jak mohou sami své prostředí a životní styl ovlivnit, nebo jim doporučí, jak je změnit.

1.2.4. Motivuje jednotlivce, rodiny a skupiny k tomu, aby změnili v případě potřeby svůj životní styl.

1.2.5. Podílí se na vyhodnocování výsledků provedených opatření nebo sama toto vyhodnocení provádí.

1.3. Zdravotní výchova a poskytování informací

1.3.1. Zprostředkovává jednotlivcům, rodinám, skupinám a jejich příbuzným potřebné informace v přiměřené formě z hlediska svých kompetencí a stará se o to, aby tyto informace byly srozumitelné a aby mohla dosažené výsledky v informovanosti klientů/pacientů vyhodnotit.

1.3.2. Organizuje a účastní se kampaní na podporu zdraví a prevence a hodnotí výsledky těchto programů.

1.3.3. Podílí se na vzdělávání ošetřovatelského personálu a jiných pracovníků ve zdravotnictví.

1.3.4. Podílí se na kvalifikačním a postkvalifikačním vzdělávání zdravotnických pracovníků.

2. Kooperativní - závislé kompetence sester

2.1. Respektuje role jednotlivých profesionálů při koordinaci a plnění odborných úkolů v multidisciplinárním a multiprofesionálním týmu, zachovává a posiluje vzájemný partnerský vztah a podílí se na všech společných opatřeních v zájmu zdraví pacienta/klienta.

2.2. Provádí vyšetření a léčebná opatření, která indikuje lékař.

2.3. Zná a dodržuje hranice svých rolí a kompetencí a pokud je to nutné, požádá o spolupráci kompetentní odborníky.

3. Kompetence sester ve výzkumu a vývoji v oblasti ošetřovatelství

3.1. Kriticky reviduje svou každodenní praxi a při realizaci svých činností využívá výsledky výzkumu.

3.2. Získává nové vědomosti tím, že se podílí na výzkumné práci v oblasti ošetřovatelství nebo výzkum sama provádí a k tomu využívá všech dostupných informačních zdrojů.

3.3. Podílí se na výzkumu v multidisciplinárním týmu.

3.4. Podílí se systematicky a nepřetržitě na programech zajišťování kvality celkové péče.

3.5. Usiluje o svůj další odborný růst v rámci postgraduálního a kontinuálního celoživotního vzdělávání.

4. Kompetence sester v oblasti řízení ošetřovatelské péče

4.1. Rozezná rizika pro zdraví spadající do oblasti ošetřovatelské péče a provádí nezbytná opatření k zamezení působení těchto rizik.

4.2. Pracuje ve skupinách, kontroluje pracovní tým a kooperuje s jinými odborníky.

4.3. Při výkonu svých činností sleduje jejich efektivitu a náklady.

4.4. Vzdělává, kontroluje a hodnotí podřízené pracovníky.

4.5. Efektivně ovládá nové informační a komunikační technologie.

4.6. Účastní se rozhodovacích procesů v oblasti zdravotní politiky a řízení, které se týkají ošetřovatelství. Všechny tyto úkoly musí být plněny v souladu s platnými právními normami, etickými principy a profesními standardy, které platí pro sestry odpovídající za všeobecnou ošetřovatelskou péči ve státě, v němž svoji profesní činnost vykonávají.

IV. Podmínky kvalifikačního vzdělávání:

1. Vstupní podmínky

Podmínky k přijetí do studijního a vzdělávacího programu, které je uchazeč/ka o studium povinen/a splnit:

1.1. Ke studiu může být přijat/a uchazeč/ka, který/á úspěšně ukončil/a středoškolské vzdělání maturitní zkouškou opravňující ke vstupu na vysokou školu a na vyšší odbornou školu a splnil/a podmínky při jímacího řízení vysoké školy5) nebo vyšší odborné školy6).

1.2. Jeho/její zdravotní stav splňuje zdravotní kritéria stanovená pro studium, které jsou v souladu s platnými právními předpisy7).

1.3. Cizinci mohou studovat ve studijním programu po splnění požadavků, které na ně právní předpisy České republiky a mezinárodní smlouvy kladou.

2. Průběžné podmínky

Povinnosti, které musí student/ka splnit v průběhu studia určují:

studijní program a studijní plán, které jsou v souladu se zkušebním a studijním řádem vysoké školy,

vzdělávací program, učební plán a školní řád vyšší odborné školy.

3. Výstupní podmínky, ukončování studia8)

Způsob a podmínky kontroly studia a ukončení studia vymezují:

studijní program, studijní plán, zkušební řád vysoké školy,

vzdělávací program, učební plán a školní řád vyšší odborné školy.

3.1 Podmínkou uzavření studia je dosažení cílů studijního a vzdělávacího programu, získání předepsaného počtu kreditů v předepsané skladbě (tj. předměty povinné, povinně volitelné a volitelné) a splnění předepsaných studijních povinností do doby dané maximální možnou délkou studia.

3.2 Vysokoškolské vzdělávání se ukončuje státní závěrečnou zkouškou, která se skládá z:

3.2.1 obhajoby závěrečné práce.

3.2.2 zkoušky z předmětů:

ošetřovatelství (teorie ošetřovatelství, ošetřovatelský proces a potřeby člověka, multikulturní ošetřovatelství, výzkum v ošetřovatelství)

ošetřovatelství v klinických oborech

humanitní vědy (psychologie, pedagogika, etika v ošetřovatelství)

3.3 Vyšší odborné vzdělávání se ukončuje absolutoriem, které se skládá z:

3.3.1 obhajoby absolventské práce

3.3.2 teoretické zkoušky z předmětů:

ošetřovatelství (teorie ošetřovatelství, ošetřovatelský proces a potřeby člověka, multikulturní ošetřovatelství, výzkum v ošetřovatelství)

ošetřovatelství v klinických oborech

humanitní vědy (psychologie, pedagogika, etika v ošetřovatelství)

3.3.3. zkoušky z cizího jazyka

Povinné základní předměty - kategorie A

 
Doporučený název předmětu:
 
Minimální počet hodin9):
 
Etika
 
17
 
Filozofie
 
13
 
Zdravotnické právo ve vztahu k ošetřovatelství
 
15
 
Management
 
16
 
Ekonomika a pojišťovnictví
 
6
 
Veřejné zdravotnictví
 
17
 
Zdravý životní styl
 
9
 
Ochrana veřejného zdraví
 
9
 
Obecná a vývojová psychologie
 
25
 
Zdravotnická psychologie
 
13
 
Základy pedagogiky a edukace v ošetřovatelství
 
15
 
Komunikace
 
29
 
Sociologie
 
12
 
Anatomie
 
34
 
Fyziologie
 
18
 
Patologie
 
18
 
Biofyzika
 
12
 
Mikrobiologie a imunologie
 
25
 
Biochemie
 
13
 
Hematologie
 
10
 
Genetika
 
8
 
Farmakologie
 
12
 
Výživa a dietetika
 
7
 
Klinická propedeutika
 
18
 
Radiologie a nukleární medicína
 
13
 
Odborná latinská terminologie
 
17
 
Informační systémy ve zdravotnictví
 
17

Povinné oborové předměty - kategorie A

 
Doporučený název předmětu:
 
Minimální počet hodin9):
 
1. První pomoc
 
12
 
2. Ošetřovatelství:
 
 
- Teorie ošetřovatelství
 
17
 
- Ošetřovatelský proces a potřeby člověka
 
42
 
- Ošetřovatelské postupy
 
24
 
- Multikulturní ošetřovatelství
 
12
 
- Výzkum v ošetřovatelství
 
16
 
- Komunitní péče
 
12
 
- Rehabilitační ošetřovatelství
 
24
 
3. Ošetřovatelství v klinických oborech:
 
 
- Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech
 
57
 
- Ošetřovatelská péče o nemocné v chirurgických oborech
 
50
 
- Ošetřovatelská péče o dítě
 
50
 
- Ošetřovatelská péče o nemocné v gynekologii a porodnictví
 
24
 
- Ošetřovatelská péče o nemocné s duševními poruchami
 
18
 
- Ošetřovatelská péče o nemocné v neurologii
 
12
 
- Ošetřovatelská péče o nemocné s onkologickými chorobami
 
15
 
- Paliativní péče
 
10
 
- Ošetřovatelská péče o seniory
 
15
 
- Ošetřovatelská péče v oftalmologii
 
7
 
- Ošetřovatelská péče v otorinolaryngologii
 
7
 
- Ošetřovatelská péče v dermatovenerologii
 
7
 
- Ošetřovatelská péče ve stomatologii
 
7
 
4. Odborná ošetřovatelská praxe:
 
 
Doporučená pracoviště pro odbornou praxi:
 
Minimální počet hodin10):
 
- chirurgické oddělení
 
160
 
- interní oddělení , LDN, ošetřovatelská lůžka pro seniory
 
180
 
- dětské oddělení
 
100
 
- gynekologicko porodnické oddělení
 
40
 
- intenzivní péče
 
40
 
- psychiatrie
 
60
 
- komunitní péče
 
40
 
- další lékařské obory
 
40

Povinně volitelné předměty - kategorie B

Vhodně rozšiřují soubor povinných předmětů, rozšiřují znalosti a dovednosti studentů v oboru, mohou být rovněž vybrány tak, aby umožnily zaměření školy na vybraný klinický obor. Podle nabídky jednotlivých fakult a vyšších odborných škol - hodinovou dotaci se doporučuje přednostně využít pro ošetřovatelské disciplíny.

Volitelné předměty - kategorie C

Vhodně doplňují nabídku povinných a povinně volitelných předmětů, doplňují znalosti a dovednosti studentů v oboru.

Podle nabídky jednotlivých fakult a vyšších odborných škol - hodinovou dotaci se doporučuje přednostně využít pro ošetřovatelské disciplíny.

Odborná ošetřovatelská praxe:

 
1. ročník
 
2. ročník
 
3. ročník
 
Celkem
 
740 hodin
 
920 hodin
 
640 hodin
 
2300 hodin
 
 
 
 

Délka 1 hodiny praktické výuky v podmínkách poskytovatele zdravotních služeb je 60 minut.

Předměty národního standardu oboru všeobecná sestra jsou v souladu s požadavky vyhlášky č. 39/2005 Sb. (viz. příloha č. 1).

Doporučuje se, aby předměty byly sestaveny v tématicky uspořádaných celcích - modulech. Jeden předmět může být součástí více modulů.

Povinné základní předměty - kategorie A

Všechny níže uvedené anotace předmětů jsou závazné pro vytvoření studijního nebo učebního plánu. Cíle, obsahová zaměření a seznam literatury zpracuje a předkládá samostatně vysoká škola nebo vyšší odborná škola v rámci akreditačního řízení.
Název studijního předmětu: ETIKA
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Zaměřuje se na etické otázky vykonávání ošetřovatelské profese, seznamuje s integrací etických principů do Etického kodexu nelékařského zdravotnického pracovníka, dotýká se i etických dilemat v jednání a chování zdravotnických profesionálů vůči pacientům/ klientům. Pomáhá studentům najít a formulovat vlastní etická východiska a schopnost je obhájit.
Název studijního předmětu: FILOZOFIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický základ pro vytvoření hodnotového systému v ošetřovatelství. Uvádí do problematiky filozofie a jejího vztahu k vědě, vědění, hodnocení a jednání. Objasňuje základní pojmy vztahující se k holistickému pojetí člověka, rodiny a společnosti.
Název studijního předmětu: ZDRAVOTNICKÉ PRÁVO VE VZTAHU K OŠETŘOVATELSTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko - praktický, zaměřený na právo a legislativu. Seznamuje s platnými právními předpisy, které upravují systém poskytování zdravotní a sociální péče, včetně práv a povinností zdravotnických pracovníků, pacientů/ klientů a orgánů státní správy. Využívá příkladů z praxe a judikátů.
Název studijního předmětu: MANAGEMENT
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje se základy moderního managementu v oblasti materiálních a personálních zdrojů, vytvářením strategií řízení kvality v systémech zdravotní a sociální péče. Studenti se naučí teorii řízení kvality, metodikám vypracování standardů ošetřovatelské péče a metodám auditní činnosti.
Název studijního předmětu: EKONOMIKA A POJIŠŤOVNICTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje orientaci ve zdravotnicko-ekonomické problematice. Informuje studenty o způsobu úhrady zdravotní péče a o podnikatelské činnosti ve zdravotnictví a ekonomických aspektech tohoto podnikání.
Název studijního předmětu: VEŘEJNÉ ZDRAVOTNICTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Seznamuje studenty se zdravotní politikou SZO a její realizací na úrovni našeho státu, dále s druhy a formami zdravotních služeb a podmínkami jejich poskytování ve zdravotnických zařízeních. Součástí je mezinárodní klasifikace a zdravotnická statistika.
Název studijního předmětu: ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Studentům umožňuje získat profesní znalosti a dovednosti z oblasti podpory a udržení zdraví při dodržování zdravého životního stylu v jednotlivých obdobích života. Seznámí s efektivní edukací a poskytováním informací při zjištěných rizicích a při přímém ohrožení zdraví jednotlivců, rodin a komunit.
Název studijního předmětu: OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Vychází z cílů národního programu zdraví. Poskytuje stěžejní informace o hygieně a epidemiologii při ochraně a podpoře veřejného zdraví, o předcházení vzniku, šíření a omezení výskytu infekčních onemocnění, o hromadně se vyskytujících onemocněních, nemocech podmíněných prací a jiných významných poruchách zdraví. Seznamuje studenta s obecnou epidemiologií a epidemiologickými metodami práce, prevencí nozokomiálních nákaz, problematikou drogové závislosti - s jejími riziky, prevencí a léčbou a následnou péčí při závislosti.
Název studijního předmětu: OBECNÁ A VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje studenty se základní psychologickou terminologií, s psychickými procesy a jejich charakteristikou, s psychologickými teoriemi osobnosti, s poznatky o citovém prožívání, kognitivních procesech a chování člověka. Poskytuje informace o typických způsobech prožívání, uvažování i chování v jednotlivých fázích lidského života. Předmět formuje vztah k povolání, rozvíjí profesní kompetence a učí studenty aplikovat psychologické teorie v praxi.
Název studijního předmětu: ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Řeší problematiku psychologie nemocných. Směřuje ke kvalitnějšímu poznání nemocného a k pochopení jeho potřeb i problémů, které mu nemoc přináší. Prohlubuje poznatky, které jsou důležité pro profesionální zvládání náročných situací v péči o nemocné, osoby se zdravotním postižením a umírající jedince.
Název studijního předmětu: ZÁKLADY PEDAGOGIKY A EDUKACE V OŠETŘOVATELSTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický a je zaměřen na získání základních vědomostí z pedagogiky a didaktiky a jejich využití při výchovném působení sestry na jedince, rodinu, komunitu a účastníky kvalifikačního a celoživotního vzdělávání. Sestra se naučí prakticky aplikovat edukační činnost nejen u klientů, ale i dalších členů zdravotnického týmu.
Název studijního předmětu: KOMUNIKACE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Tvoří základ profesionálních znalostí a dovedností sestry při navazování kontaktu a získávání důvěry pacienta a pro další účinnou a kvalitní péči o jeho individuální potřeby. Naučí zásadám a dovednostem adekvátní komunikace nejen s pacienty, ale i se spolupracovníky popř. s rodinnými příslušníky a dalšími osobami.
Název studijního předmětu: SOCIOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Objasňuje základní sociologické pojmy, teorie a výzkum. Vede ke komplexnímu a všestrannému nazírání na jevy a procesy ve společnosti ve vztahu k medicíně a ošetřovatelství. Studenti se seznámí se základními kategoriemi sociologie, se sociologickými perspektivami zdraví a nemoci a jejich analýzou, získá poznatky a sociálních vztazích v rodině a profesní skupině, s metodami a technikami sociologického výzkumu a možnostmi jejich využití při studiu a v profesní praxi.
Název studijního předmětu: ANATOMIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje studenty se stavbou a terminologií anatomických struktur a orgánových systémů lidského těla. Na poznatky anatomie navazují předměty fyziologie a patologie.
Název studijního předmětu: FYZIOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Navazuje na poznatky získané v anatomii. Seznamuje s fyziologickými funkcemi jednotlivých orgánových systémů a organismu jako celku.
Název studijního předmětu: PATOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Zprostředkuje studentům obecné poznatky o patologických procesech probíhajících v jednotlivých tkáních, orgánech, orgánových soustavách a organismu. Zahrnuje oblast patologické anatomie a patologické fyziologie.
Název studijního předmětu: BIOFYZIKA
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje studenty se základy biofyziky a jejím využitím v oblasti medicínských diagnostických a léčebných metod. Studenti získají základní informace o fyzikálních odlišnostech jednotlivých metod a jejich biologických účincích. Seznámí se s jednotlivými druhy těchto metod a přístroji, kterými jsou tato vyšetření prováděna.
Název studijního předmětu: MIKROBIOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako tématický teoreticko-praktický celek. Studenti se seznámí s nejdůležitějšími obecnými vlastnostmi mikroorganismů. Předmět poskytne základní strukturu poznatků z bakteriologie, virologie, parazitologie a mykologie. Studenti se seznámí se zásadami bezpečnosti práce na rizikovém pracovišti, získají podrobné znalosti o zásadách správného odběru a zasílání infekčního materiálu, seznámí se s nejdůležitějšími laboratorními mikrobiologickými vyšetřovacími metodami.
Název studijního předmětu: IMUNOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický celek. Seznamuje se základními poznatky z oblasti imunologie, imunity organismu a očkování. Dále seznamuje studenty se základními imunologickými technikami, vyšetřeními a léčbou.
Název studijního předmětu: BIOCHEMIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje se základními poznatky z oblasti biochemie. Informuje o biochemické rovnováze vnitřního prostředí organismu a jeho změnách v souvislosti s různými druhy onemocnění a poruch. Důležitou součástí jsou informace o metodách a technikách odběru biologického materiálu, jeho označování, uchovávání a odesílání ke zpracování do laboratoří. Seznamuje studenty s jednoduchými orientačními metodami biochemických vyšetření.
Název studijního předmětu: HEMATOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje se základními poznatky z oblasti klinické hematologie. Podává informace o základních a speciálních vyšetřovacích metodách v hematologii, seznamuje se způsobem odběru krve pro hematologická vyšetření. Objasňuje základní principy transfuzního lékařství, seznamuje s laboratorními metodami užívanými v transfuzním lékařství, s výrobou transfuzních přípravků a indikacemi pro jejich aplikaci, s potransfuzními komplikacemi.
Název studijního předmětu: GENETIKA
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Studenti se seznámí se základními principy genetiky, dědičnosti na úrovni molekul, buněk a organismů s důrazem na lidskou genetiku. Součástí předmětu jsou informace o genealogických a cytologických vyšetřeních.
Název studijního předmětu: FARMAKOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Skládá se z farmakokinetiky a farmakodynamiky. Seznamuje studenty se skupinami léčivých přípravků, jejich formami a zásadami podávání. Poskytuje informace o interakci léčivých přípravků a lidského organismu.
Název studijního předmětu: VÝŽIVA A DIETETIKA
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.
Název studijního předmětu: KLINICKÁ PROPEDEUTIKA
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Studenti jsou seznámeni s technikou fyzikálního vyšetření a s hodnocením celkového zdravotního stavu člověka, rozpoznají příznaky signalizující odchylky od zdravého vývoje. Zahrnuje ucelené informace o příznacích a symptomatologii systémových onemocnění a moderních diagnostických a vyšetřovacích metodách v klinických oborech medicíny.
Název studijního předmětu: RADIOLOGIE A NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje studenty s odbornou činností a náplní oborů: radiodiagnostika, radiologie, radioterapie a nukleární medicína včetně ošetřovatelské péče, mezioborové spolupráce a radiační ochrany.
Název studijního předmětu: ODBORNÁ LATINSKÁ TERMINOLOGIE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Seznamuje studenty s latinskou gramatikou a terminologií. Studenti získají základy latinského jazyka potřebné pro studium odborných předmětů a pro budoucí povolání. Základní znalost odborné latiny výrazně napomáhá pochopení odborného zdravotnického jazykového projevu.
Název studijního předmětu: INFORMAČNÍ SYSTÉMY VE ZDRAVOTNICTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako praktický a poskytuje úvod do používání různých softwarových souborů, klinických informačních systémů, zpracování textu, prezentace dat, statistické analýzy a on-line vyhledávání odborných databází

Povinné oborové předměty - kategorie A

Název studijního předmětu: PRVNÍ POMOC
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Poskytuje vědomosti a dovednosti pro poskytování předlékařské první pomoci. Student si osvojí základní znalosti zásad první pomoci při různých zdraví poškozujících stavech. Součástí předmětu jsou i poznatky z medicíny katastrof, neodkladné péče a krizového managementu.
OŠETŘOVATELSTVÍ:
Název studijního předmětu: TEORIE OŠETŘOVATELSTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický základ studijního programu ošetřovatelství. Systémově vymezuje ošetřovatelství jako moderní vědní disciplínu s vlastní filozofií, hodnotovým systémem, předmětem zkoumání, teoretickými modely, standardní terminologií, klasifikačními systémy a metodologií. Seznamuje s historickým vývojem ošetřovatelství u nás a ve světě, s multikulturní dimenzí ošetřovatelské péče o individuální potřeby člověka, rodiny a komunity, s hlavními úkoly a funkcemi ošetřovatelství ve společnosti a se současnými trendy progresivního vývoje, jenž souvisí se zvyšováním efektivity zdravotnických systému a se zajišťováním kvality péče o zdraví populace.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÝ PROCES A POTŘEBY ČLOVĚKA
Anotace předmětu: Předmět je nezbytnou součástí teorie ošetřovatelství. Umožňuje studentům pochopit hlavní úkol profesionální ošetřovatelské praxe, jímž je zajištění a uspokojení životních potřeb pacienta/ klienta, rodiny a komunity. Seznamuje s klasifikacemi lidských potřeb podle různých oborů a autorů a zaměřuje se na reakce a projevy neuspokojených potřeb u osob zdravých, nemocných, u osob se zdravotním postižením a umírajících. Dále se zaměřuje na procvičování jednotlivých fází ošetřovatelského procesu.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÉ POSTUPY
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Obsah předmětu tvoří jádro profesionálních dovedností všeobecných sester a patří ke komplexu základních odborných předmětů. Na základě teoretických znalostí učí ošetřovatelskou techniku výkonů a postupy ošetřovatelských intervencí. Důraz je kladen na dodržování postupů lege artis ve shodě s nejnovějšími vědeckými poznatky a rozvojem technologií.
Jednotlivé ošetřovatelské postupy a techniky jsou vyučovány ve shodě s principy ošetřovatelského procesu a holistického pojímání ošetřovatelské péče.
Název studijního předmětu: MULTIKULTURNÍ OŠETŘOVATELSTVÍ
Anotace předmětu: Předmět se zabývá kulturou minoritních skupin. Zdůrazňuje transkulturní přístup sestry v ošetřovatelském procesu.
Název studijního předmětu: VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický a předpokládá aplikaci znalostí a dovedností získaných v ostatních ošetřovatelských a humanitních předmětech. Předpokládá určitou úroveň schopnosti kreativity. Naučí studenty základům kritického vědeckého myšlení: pochopení potřeby a významu vědeckého přístupu v ošetřovatelské praxi. Naučí je základním krokům výzkumného procesu, výběru vhodných metod, zpracování a vyhodnocování výsledků.
Název studijního předmětu: KOMUNITNÍ PÉČE
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Zaměřuje se na zdraví lidí v komunitě. Studenti pochopí význam pojmu „komunita“, její hlavní sociální funkce v uspokojování potřeb lidí a její hierarchii: jedinec-rodina-obvod-město-kraj-stát-národ-svět. Uvědomí si nutnost zdravého společenského a přírodního prostředí v komunitě pro život jednotlivců a jejich rodin. Naučí se ošetřovaní pacientů/klientů ve vlastních sociálních podmínkách.
Název studijního předmětu: REHABILITAČNÍ OŠETŘOVATELSTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Je součástí komplexu předmětů ošetřovatelství a rozšiřuje teoretické poznatky a praktické dovedností z fyzioterapie, která je nezbytnou součástí podpory zdraví a prevence vzniku komplikací při onemocnění. Těžiště leží v prevenci imobilizačního syndromu. Studenti budou schopni identifikovat nutnost spolupráce s fyzioterapeutem, zajišťovat jednotlivé intervence stanovené fyzioterapeutem v rámci komplexní ošetřovatelské péče a společně s fyzioterapeutem hodnotit jejich efekt.
OŠETŘOVATELSTVÍ V KLINICKÝCH OBORECH
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Je součástí komplexu předmětů z klinického ošetřovatelství. Charakterizuje klinické stavy v interním lékařství z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s interními chorobami, jejich etiologii, symptomatologii a diagnostiku při onemocněních dýchacího ústrojí, oběhového ústrojí, nemocích krve, zažívacího traktu, ledvin a močových cest, poruchách metabolismu a výživy, endokrinologických onemocněních, onemocněních pohybového aparátu, imunologicky podmíněných chorobách, akutních otravách, infekčních onemocněních. Seznamuje se specifikami diagnostiky oboru, léčby a ošetřovatelské péče nemocných v interních oborech.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Je součástí komplexu předmětů z klinického ošetřovatelství. Seznamuje s klinickými stavy a onemocněními v chirurgických oborech z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s chirurgickým onemocněním. Charakterizuje klinické stavy, jejich etiologii, příznaky, diagnostiku a léčbu v břišní a hrudní chirurgii, cévní chirurgii a kardiochirurgii, urologii, neurochirurgii, ortopedii a traumatologii, plastické chirurgii a při popáleninách. Součástí předmětu jsou základy z anesteziologie.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O DÍTĚ
Anotace předmětu: Předmět je součástí komplexu předmětů z klinického ošetřovatelství. Je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Seznamuje studenty s vývojem zdravého i nemocného dítěte, s péči o zdraví dítěte, prevencí onemocnění a nemocemi dětského věku v celém spektru klinických oborů. Důraz je kladen na odlišnosti individuálních potřeb dětí a způsob jejich uspokojování, výchovy dětí, prevence, diagnostiky a léčby onemocnění, včetně odlišnosti multidisciplinární péče v oblasti ambulantní, jednodenní i lůžkové péče, včetně péče o děti do 3 let věku v zařízeních kolektivní péče.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V GYNEKOLOGII A PORODNICTVÍ
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Je součástí komplexu předmětů z klinického ošetřovatelství. Seznamuje studenty s péči o zdraví ženy podle jejího věku. Charakterizuje klinické stavy gynekologických onemocnění z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s onemocněním, jejich etiologii, symptomatiku, diagnostiku a léčbu. Dále seznamuje studenty s diagnostikou těhotenství a preventivní péčí o těhotnou ženu a s porodem. Důraz je kladen na odlišnosti individuálních potřeb žen a jejich uspokojování podle věku, včetně zdravého sexuálního života. Seznamuje s odlišnostmi multidisciplinární péče v oblasti různých forem zdravotních služeb.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII
Stručná anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Je součástí komplexu předmětu klinického ošetřovatelství. Seznamuje s klinickými stavy z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s psychickými poruchami, které významně ovlivňují zdraví a kvalitu života člověka. Informuje o multidisciplinárním přístupu k péči o duševní zdraví a psychiatrických stavech. Objasňuje odlišnosti individuální péče v zařízeních různých forem zdravotních služeb.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V NEUROLOGII
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Je součástí komplexu předmětů z klinického ošetřovatelství. Seznamuje s klinickými stavy z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s onemocněními, které postihují nervový systém a které výrazně ovlivňují kvalitu života člověka. Informuje rovněž o multidisciplinárním přístupu a odlišnostech individuální péče v oblasti různých forem zdravotní péče.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V ONKOLOGII
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Informuje o významu primární a sekundární onkologické prevence, o etiologických a predispozičních faktorech a o statistickém výskytu jednotlivých druhů nádorových onemocnění. Seznamuje s odlišnostmi a charakterem pracovišť pro péči a léčbu onkologicky nemocných. Poskytuje informace o jednotlivých klinických stavech z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s onkologickým onemocněním, které významně ovlivňují kvalitu života onkologicky nemocného člověka a jeho rodiny.
Název studijního předmětu: PALIATIVNÍ PÉČE
Anotace předmětu: Předmět je součástí komplexu předmětů z klinického ošetřovatelství. Je koncipován jako praktický celek a úzce navazuje na předmět „Ošetřovatelská péče o nemocné s onkologickými chorobami“. Seznamuje studenty s novými službami a typy zařízení, která spadají do oblasti následné péče, v nichž je poskytována individuální ošetřovatelské péče nevyléčitelně nemocným a umírajícím. Studenty vede k pochopení hospicové péče, která zajišťuje nemocným důstojné umírání, smíření a klidnou smrt, včetně opory jejich nejbližším příbuzným.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O SENIORY
Anotace předmětu: Předmět je součástí komplexu předmětů z klinického ošetřovatelství. Je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Seznamuje studenty s involučními změnami, zdravotním stavem a onemocněními ve vyšším věku z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb seniorů změněných v souvislosti s onemocněním. Důraz je kladen na odlišnosti individuálních potřeb lidí vyšších věkových skupin a způsob jejich uspokojování, včetně odlišnosti multidisciplinární péče o seniory v oblasti ambulantních a lůžkových zdravotních služeb.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V OFTALMOLOGII
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Rozšiřuje medicínské poznatky z oblasti klinického ošetřovatelství. Důraz je kladen na preventivní péči o zrak a zabránění vzniku vážnějšího zrakového postižení. Dále seznamuje s klinickými stavy z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s očním onemocněním a seznamuje studenty s odlišnostmi multidisciplinární péče o nemocné a zrakově postižené v rámci ambulantních a lůžkových zdravotních služeb.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V OTORINOLARYNGOLOGII
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Rozšiřuje medicínské poznatky z oblasti klinického ošetřovatelství. Důraz je kladen na preventivní péči o sluch a zabránění vzniku vážnějšího sluchového postižení. Dále seznamuje s klinickými stavy z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s onemocněním a seznamuje studenty s odlišnostmi multidisciplinární péče o nemocné s poruchami sluchu a onemocněním sluchových orgánů v rámci ambulantních a lůžkových zdravotních služeb.
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V DERMATOVENEROLOGII
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek. Je součástí komplexu předmětů z klinického ošetřovatelství. Seznamuje studenty s klinickými stavy z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb pacientů změněných v souvislosti s onemocněními postihujícími kůži a pohlavní orgány a seznamuje studenty s odlišnostmi multidisciplinární péče v rámci ambulantních a lůžkových zdravotních služeb
Název studijního předmětu: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE VE STOMATOLOGII
Anotace předmětu: Předmět je koncipován jako teoretický. Rozšiřuje medicínské poznatky v oblasti profesionálního klinického ošetřovatelství v oblasti péče o dutinu ústní. Seznamuje s preventivní péči ve stomatologii u dětí a dospělých a nejčastějšími klinickými stavy a onemocněními dutiny ústní.
Název studijního předmětu: ODBORNÁ OŠETŘOVATELSKÁ PRAXE
Anotace předmětu: Odborná praxe je koncipována jako praktický předmět, probíhá podle plánu praktické výuky na VOŠ a na VŠ formou blokové výuky (přičemž jeden blok trvá vždy nejméně 1 týden). Umožňuje studentům aplikovat v podmínkách zdravotnických zařízeních teoretické vědomosti a praktické dovednosti, které získali studiem teoreticko-praktických disciplín v učebnách a laboratořích školy. Poskytuje prostor pro zdokonalování zručnosti, dovedností a návyků, učí studenty samostatnosti, odpovědnosti a práci v týmu. Uskutečňuje se formou přímé či nepřímé péče o pacienty/klienty, v souladu s platnou legislativou a podle plánu praxe na zdravotnických pracovištích pod vedením odborného pedagogického pracovníka, akademického pracovníka vysoké školy (viz. příloha č. 2) nebo mentora odborné praxe (školitele odborné praxe)11) ze zdravotnického zařízení (viz. příloha č. 3). Pedagogický pracovník praktického vyučování vyučuje v takové oblasti odborné praxe, ve které je odborníkem se způsobilostí k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu a zároveň v této oblasti odpovídá za dohled při praxi studentů. Výkony prováděné na odborné praxi jsou zaznamenány do Záznamníku výkonů a jiných odborných aktivit všeobecné sestry - LOGBOOK (dále jen Záznamník výkonů), který připravuje vysoká škola a vyšší odborná škola. Záznamník výkonů obsahuje souhrnné informace o přípravě a průběhu praktické výuky a sleduje jednotlivé kompetence a ošetřovatelské intervence, kterých má student/ka dosáhnout v rámci studijního plánu. Doporučená struktura Záznamníku výkonů je uvedena v příloze č. 4.
Zdravotnická pracoviště a zařízení sociální péče pro výuku odborné praxe musí splňovat legislativní požadavky, jejichž platnost a dodržování je smluvně zajištěno.
Týdnům praktické výuky předchází odpovídající výuka teoretických předmětů.
Oblasti odborné ošetřovatelské praxe:
1. ročník: Praxe v zimním semestru vychází z koncepčního modelu hlavních determinant zdraví SZO, je orientována jednak na oblast podpory zdraví a prevence vzniku onemocnění a jednak na nácvik a osvojení ošetřovatelských, diagnostických a terapeutických činností v ambulantních a lůžkových zdravotních službách. Studenti se seznámí se strukturou služeb v rámci ambulantní péče, s jednotlivými formami ošetřovatelské péče a pomoci, včetně druhů zařízení v rámci tohoto typu péče. Naučí se zhodnotit prostředí (materiální a společenské) ve kterém lidé žijí, rizika pro jejich zdraví, seznámí se s druhy onemocnění, která se v daném prostředí vyskytují, s potřebou preventivních opatření a naučí se využívat metody zdravotní výchovy individuální i skupinové. Naučí se základním ošetřovatelským dovednostem na základních odděleních v rámci lůžkových služeb. V letním semestru je praxe orientována na oblast lůžkových služeb. Studenti se seznámí se strukturou nemocničních služeb a jejich odbornými odděleními. Naučí se zhodnotit prostředí (materiální a personální), které odpovídá potřebám jedince, zdokonalí se v hodnoceni individuálního zdravotního stavu a potřeb klientů z hlediska ošetřovatelské péče.
2. ročník: Praxe je orientována na oblast ambulantních a lůžkových služeb. Studenti se seznámí se strukturou nemocničních služeb a jejich odbornými odděleními; dále se seznámí se službami a zařízeními, kde jsou poskytovány následné a dlouhodobé lůžkové zdravotní služby. Prohlubují schopnost zhodnotit prostředí (materiální a personální), které odpovídá potřebám jedince, zdokonalí se v hodnocení individuálního zdravotního stavu a potřeb klientů/pacientů z hlediska ošetřovatelské péče.
3. ročník: Praxe je orientována na oblast ambulantních, lůžkových a domácích služeb. Studenti se naučí poskytovat péči ve vlastním sociálním prostředí klientů/pacientů, dále pak se seznámí na základních i speciálních ošetřovacích jednotkách s metodou ošetřovatelského procesu. Prohloubí si znalosti a praktické dovednosti při poskytování individuální ošetřovatelské péče pacientům/klientům v zařízeních následné a dlouhodobé lůžkové zdravotní služby.
Pracoviště odborné praxe:
1. Typy pracoviště: Zařízení ambulantních, jednodenních, lůžkových a domácích zdravotních služeb.
2. Náležitosti pracoviště: Vybavení pracoviště odpovídá platným legislativním požadavkům, je k dispozici mentor odborné praxe, který splňuje kvalifikační a odborné požadavky, používané metody jsou v souladu s platnými předpisy a pedagogickými dokumenty, jsou k dispozici pomůcky potřebné pro provádění ošetřovatelské praxe, pracoviště má k dispozici prostory pro studenty na převlékání a odpočinek.
3. Požadavky na mentora odborné praxe: Splňuje způsobilost k výkonu povolání podle platných právních předpisů, má minimálně 2 roky praxe v oboru, je odborníkem se způsobilostí k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu a má vhodnou přípravu pro roli vyučujícího. Doporučená náplň činnosti mentora viz. příloha č. 3.
Počet studentů na jednoho mentora je stanoven podle typu pracoviště. Optimální je 1 - 3 dle provozu na standardní stanici (lůžkové nebo ambulantní) a 1 - 2 studentky na JIP/ARO a operační sál.

Příloha č. 1

Převodní tabulka pro Všeobecné sestry

Předměty národního vzdělávacího standardu oboru Všeobecná sestra

a požadavky vyhlášky

č. 39/2005 Sb.

 
Požadavky vyhlášky č. 39/2005 Sb.
 
Obsah národního standardu
 
§3, odst. 2
 
Etika zdravotnického povolání v oboru
 
Etika
 
Administrativní činnosti ve zdravotnictví (vedení dokumentace týkající se oboru včetně elektronické podoby této dokumentace)
 
Informační systémy ve zdravotnictví
Ošetřovatelství
 
Organizace a řízení zdravotní péče
 
Veřejné zdravotnictví
Ekonomika a pojišťovnictví
Managament
 
Základy podpory a ochrany veřejného zdraví včetně prevence nozokomiálních nákaz
 
Zdravý životní styl
Ochrana veřejného zdraví
Ošetřovatelství
 
První pomoc a zajišťování zdravotní péče v mimořádných krizových situacích
 
První pomoc
 
Právní souvislosti poskytování zdravotní péče v oboru
 
Zdravotnické právo a profesní legislativa
 
§4, odst. 2
 
Nejméně 3 roky studia
 
PS + KS - 3 roky obě formy studia
 
Nejméně 4 600 hodin teoretické výuky a praktického vyučování
 
PS+KS - 4 600 hodin
 
Nejméně 2 300 hodin a nejvýše 3 000 hodin praktického vyučování
 
PS+KS - 2 300 hodin
 
§4, odst. 3, a) 1.
 
Anatomie
 
Anatomie
Odborná latinská terminologie
 
Fyziologie
 
Fyziologie
Odborná latinská terminologie
 
Patologie
 
Patologie
Odborná latinská terminologie
 
Mikrobiologie (bakteriologie, virologie, parazitologie)
 
Mikrobiologie
 
Biofyzika
 
Biofyzika
 
Imunologie
 
Imunologie
 
Biochemie
 
Biochemie
 
Hematologie
 
Hematologie
 
Základy radiační ochrany
 
Radiologie a nukleární
medicína
 
Ochrana veřejného zdraví včetně epidemiologie
 
Ochrana veřejného zdraví
 
Prevence nemocí
 
Zdravý životní styl
Ochrana veřejného zdraví
Ošetřovatelství
Ošetřovatelství v klinických oborech
Základy pedagogiky a edukační činnost sestry
Výživa a dietetika
 
Včasná diagnóza nemocí a zdravotní výchova
 
Zdravý životní styl
Klinická propedeutika
Genetika
Ošetřovatelství
Základy pedagogiky a edukační činnost sestry
Výživa a dietetika
 
Farmakologie a základní znalosti zdravotnických prostředků
 
Farmakologie
Ošetřovatelství
 
§4, odst. 3, a) 2.
 
Historie
 
Ošetřovatelství
 
Charakter a etika ošetřovatelství
 
Ošetřovatelství
Etika
Filozofie
 
Obecné zásady péče o zdraví
 
Zdravý životní styl
Výživa a dietetika
Základy pedagogiky a edukační činnost sestry
Komunikace
Ošetřovatelství
 
Komunitní péče
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k praktickému lékařství
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k internímu lékařství
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k chirurgii
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k pediatrii
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k péči o matku a novorozence
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu ke gynekologii a porodnictví
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k psychiatrii
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k péči o staré lidi a geriatrii
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k intenzivní péči
 
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
Ošetřovatelství ve vztahu k dietetice
 
Výživa a dietetika
Ošetřovatelství
Ošetřovatelství v klinických oborech
 
§4, odst. 3, a) 3.
 
Sociologie
 
Sociologie
 
Základy obecné psychologie
 
Obecná a vývojová psychologie
 
Základy v psychologii nemocných
 
Zdravotnická psychologie
 
Základy ve vývojové psychologii
 
Obecná a vývojová psychologie
 
Základy pedagogiky a edukace
 
Základy pedagogiky a edukace v ošetřovatelství
 
Základy právních předpisů ve vztahu k sociální problematice
 
Zdravotnické právo a profesní legislativa
 
Základy informatiky, statistiky a metodologie vědeckého výzkumu
 
Informační systémy ve zdravotnictví
Veřejné zdravotnictví
Ošetřovatelství
 
§4, odst. 3, b)
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu k praktickému lékařství a dalším lékařským oborům
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu k internímu lékařství
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu k chirurgii
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu k péči o děti a pediatrii
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu k péči o matku a novorozence
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu ke gynekologii a porodnictví
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu k psychiatrii
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu k péči o seniory a geriatrii
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu k intenzivní péči
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Praktické vyučování poskytující dovednosti v ošetřovatelství ve vztahu ke komunitní péči
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
Dovednosti a znalosti umožňující podílet se na praktickém výcviku zdravotnických pracovníků a zkušenosti z práce s příslušníky jiných profesí ve zdravotnictví
 
Odborná ošetřovatelská praxe
 
 

Příloha č. 2

Požadavky na kvalifikaci pedagogických pracovníků
Realizaci studijního nebo vzdělávacího programu musí garantovat kvalifikovaný vysokoškolsky vzdělaný pracovník.
Akademičtí pracovníci studijního programu Ošetřovatelství:
jsou držiteli akademické hodnosti na úrovni odpovídající požadavkům pro univerzitní/vysokoškolské učitele;
jsou držiteli pedagogické kvalifikace, aby mohli správně uplatnit široký rozsah strategií výzkumem podložené výuky, studia a hodnocení v teoretických a klinických částech studijního programu;
pracovníci, kteří zajišťují výuku odborných předmětů:
jsou držiteli kvalifikace, k jejímuž dosažení program slouží;
mají minimálně dvouleté odpovídající zkušenosti získané praxí;
vyučují v oblasti takové specializované praxe ošetřovatelství, v níž spočívá jejich odbornost, specializovaná způsobilost a klinická zkušenost;
udržují si své klinické kompetence;
nesou odpovědnost za klinický dozor nad studenty procházejícími danou praxí v rámci jejich specializace (tato odpovědnost musí být sdílena s mentorem odborné praxe studenta).
Učitel vyšší odborné školy:
má odbornou vysokoškolskou kvalifikaci získanou studiem v akreditovaném magisterském studijním programu studijního oboru, který odpovídá charakteru vyučovaného všeobecně vzdělávacího nebo odborného předmětu;
učitel praktického vyučování a odborné praxe zdravotnických studijních oborů má způsobilost k výkonu zdravotnického povolání podle zvláštního právního předpisu v oboru, který vyučuje;
splňuje odbornou kvalifikaci pedagogických pracovníků podle zvláštního právního předpisu12)
Všeobecné sestry (všeobecní ošetřovatelé), kteří učí a působí jako mentoři/rky odborné praxe a kteří podporují studenty v průběhu jejich praxe:
jsou odborníky se způsobilostí k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu ve své oblasti praxe;
mají odpovídající přípravou na své poslání učitelů, mentorů a poskytovatelů podpory a pomoci;
udržují si svou klinickou způsobilost.

Příloha č. 3

Doporučená náplň činnosti mentora/ky odborné praxe
Nadřízenost, podřízenost
Mentor/ka je v oblasti vedení odborné praxe metodicky řízen/a vedoucí/m fakulty (katedry, ústavu) ošetřovatelství VŠ nebo odborným pedagogickým pracovníkem VOŠ. Při vedení praxe je nadřízen/a přiděleným studentům.
Charakteristika funkce
Mentor/ka aktivně vede odbornou praxi v souladu s obsahovou náplní studijních předmětů. Předává poznatky a dovednosti v souladu s nejnovějšími poznatky v oboru teorie ošetřovatelství a klinického oboru, v němž působí. Spolupracuje s pracovníky fakulty (katedry, ústavu) ošetřovatelství VŠ nebo odborným pedagogickým pracovníkem VOŠ na organizaci odborné praxe a hodnocení studentů.
Vymezení odpovědnosti
Odpovídá za vedení výuky v souladu se studijním plánem. Výuka musí splňovat didaktické zásady. Mentor/ ka odborné výuky přiděluje studentům pacienty/klienty v souladu s jejich vědomostmi a dovednostmi a ověřuje si jejich znalosti, aby nedošlo k ohrožení zdravotního stavu pacienta. Vyučuje speciální ošetřovatelskou péči o pacienta v oboru svého působení. Motivuje studenty k co nejlepšímu výkonu na pracovišti.
Soustavně se vzdělává v teoretických poznatcích oboru ošetřovatelství, v klinickém oboru, pedagogice a účastní se vzdělávacích seminářů a kurzů připravovaných školou. Účastní se pravidelných schůzek zaměřených na plánování odborné praxe a jejího hodnocení.
Vymezení pravomoci
1. Přiděluje studentům s ohledem na jejich vědomosti a dovednosti vhodné pacienty/klienty.
2. Rozděluje ve spolupráci se staniční sestrou studenty do směn. Kontroluje a eviduje docházku studentů a zaznamenává počet odpracovaných hodin. Průběžně si ověřuje znalosti a dovednosti studentů. Hodnotí studenty individuálně dle kritérií stanovených školou; vždy sděluje konkrétní nedostatky při hodnocení.
Účastní se závěrečného hodnocení odborné praxe studentů s pracovníky fakulty (katedry, ústavu) VŠ a s odbornými pedagogickými pracovníky.
3. Provádí záznamy do Záznamníku výkonů studenta/ky.
4. Nepovolí vykonávání odborné praxe u studentů nesplňujících požadavky vymezené pracovně právními předpisy (vliv alkoholu a omamných látek, zřetelná únava a nedostatek spánku, zdravotní problém bránící vykonávat odbornou praxi, absence předepsané uniformy a obuvi apod).
5. Domlouvá se studentem náhradu odborné praxe.

Příloha č. 4

Doporučená struktura Záznamníku výkonů a jiných odborných aktivit všeobecné sestry - Logbook

MINIMÁLNÍ RÁMEC

Záznamník výkonů a jiných odborných aktivit všeobecné sestry

Záznamník výkonů a jiných odborných aktivit všeobecné sestry je dokladem studentky/ta ošetřovatelství o dosažených výkonech během praktické výuky, které vychází z kompetencí všeobecných sester, jako výstupních dovednostech studijního programu.
Obsah
1. Název vzdělávací instituce/vysoké školy
2. Údaje o studentovi: jméno a příjmení (popř. titul), datum narození, typ, forma, období studia (akademické roky)
3. Příprava studenta/tky na praktickou výuku
4. Osobní cíle studenta/tky
5. Kritéria hodnocení studenta/tky
6. Kompetence sester mentorek
7. Kompetence studentů/studentek
8. Práva a povinnosti studentů/studentek
9. Přehled klinických pracovišť
10. Obecné cíle praktické výuky
11. Specifické cíle praktické výuky pro jednotlivá oddělení
12. Seznam praktických výkonů I. ročník
13. Seznam praktických výkonů II. ročník
14. Seznam praktických výkonů III. ročník
15. Hodnocení studenta/tky
16. Další činnosti v rámci praktické výuky - exkurze, stáže
Záznamy vedené v Záznamníku výkonů a jiných odborných aktivit
Student/ka si údaje o provedených intervencích vpisuje do Záznamníku výkonů a jiných odborných aktivit sám/sama a pedagogický pracovník, akademický pracovník VŠ nebo mentor/ka popř. registrovaná všeobecná sestra tuto skutečnost stvrzuje čitelným podpisem.
Rozsah Záznamníku výkonů a jiných odborných aktivit
Dle potřeb vyšší odborné nebo vysoké školy může být rozsah Záznamníku výkonů a jiných odborných aktivit rozšířen s tím, že musí být zachován jeho minimální rámec.
1) §44, odst. 4 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění zákona č. 210/2000 Sb., zákona č. 147/2001 Sb., zákona č. 362/2003 Sb., zákona č. 96/2004 Sb., zákona č. 121/2004 Sb., zákona č. 436/2004 Sb., zákona č. 473/2004 Sb., zákona č. 562/2004 Sb., zákona č. 342/2005 Sb., zákona č. 552/2005 Sb., zákona č. 161/2006 Sb., zákona č. 165/2006 Sb. a zákona č. 310/2006 Sb.
§25, odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění zákona č. 383/2005 Sb., zákona č. 161/2006 Sb., zákona č. 179/2006 Sb., zákona č. 158/2006 Sb., zákona č. 342/2006 Sb., zákona č. 165/2006 Sb., zákona č. 624/2006 Sb., zákona č. 112/2006 Sb., zákona č. 179/2006 Sb.
2) §5 zákona č. 96/2004 Sb., zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění zákona č. 125/2005 Sb. a zákona č. 111/2007 Sb.
3) §5 odst. 3 zákona č. 96/2004 Sb., zákon o nelékařských zdravotnických povoláních a §2 a §4 vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků
4) podrobné vymezení jednotlivých činností je vymezeno vyhláškou č. 424/2004 Sb.
5) §48 a násl. zákona č. 111/1998 Sb., zákon o vysokých školách
6) §93 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů a aktualizovaném znění
7) podle směrnice č. 49/1967 Věstníku MZ ČSR (reg.) v částce 2/1968 Sb., o posuzování zdravotní způsobilosti k práci, ve znění směrnice MZ ČSR č. 17/1970 Věstníku MZ ČSR (reg.) v částce 20/1970 Sb., vyhlášky MPSV č. 31/1993 Sb. a zákona č. 61/2000 Sb. a podle nařízení vlády č. 224/2007 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 689/2004 Sb., o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání, ve znění nařízení vlády č. 18/2006 Sb. a podle nařízení vlády č. 224/2007 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 69/2004 Sb., soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání, ve znění nařízení vlády č. 18/2006 Sb.
8) §55 zákona č. 111/1998 Sb., zákon o vysokých školách a §101, §102 a §103 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon
9) Celkový počet hodin teoretické výuky je nejméně 2 300 hodin.
10) Celkový počet hodin praktického vyučování je nejméně 2 300 a nejvýše 3 000 hodin.
11) školitel odborné praxe §59 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., zákon o nelékařských zdravotnických povoláních
12) Zákon č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících v platném znění