Xxxxxxxx Komise 2002/5/XX
xx xxx 30. xxxxx 2002,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxx XX xxxxxxxx Xxxx 90/642/XXX, xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx limitů reziduí xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, x na xxxxxx xxxxxxx
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x ohledem xx Xxxxxxx o založení Xxxxxxxxxx společenství,
s ohledem xx směrnici Xxxx 90/642/XXX xx xxx 27. xxxxxxxxx 1990 x stanovení maximálních xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, včetně xxxxx a zeleniny, x xx xxxxxx xxxxxxx [1], xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Komise 2001/57/XX [2], x xxxxxxx xx xxxxxx 7 xxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x těmto důvodům:
(1) X xxxxxxxx x xxxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxxxx ovoce a xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pesticidů xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx ochrany rostlin, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx množství xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x toxikologicky xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxx x ochranu xxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxx spotřebitelů z xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx limity reziduí (XXX) stanovené xx xxxxxx Společenství představují xxxxxxxx xxxxxxxx, které xx xxxx v xxxxxxxxxx vyskytovat, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx zásady xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x x xxxxxxx xx nové xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxx změněny. Xxxxxxxxx xxxxxx reziduí xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, jestliže xxxxxxxx použití přípravků xx ochranu rostlin xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v potravinách xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx žádná xxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxx povolená xxxxxxxxx xxxxx nebyla xxxxxxxxx xxxxxxxxxx daty, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, které xxxxx být xxxxxxx xx xxxxx xx xxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Po vyhlášení xxxxxxxx Xxxxxx 2000/42/XX [3] xxxxxxxx Komise xxxxxxx, podložené xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx reziduí xxxxx xxxxxx-xxxxxxxxxxx x xxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx výše xxxxxxxx směrnicí. Xxxxxxx x xxxxx byly xxxxxxxxxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx maximálních xxxxxx xxxxxxx, než xx xxx stanovitelnosti. Xxx xxxx kombinace xxxx dostupné informace xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxx stanovit xxxxxxxxx xxxxxx reziduí xx úrovni xxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Pro xxxxx xxxxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxxxx informace xxxxxxxxxx x tomu, xxx prokázaly, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx úrovní xxxx stanovitelnosti může xxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx chronické xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx reziduím. X xxxxxxxx xxxxxxxxx xx maximální xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx stanovitelnosti.
(4) Xxxxxx xxxx xxxxxxx informace x nových xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx, ethefonu xx ananas, xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx na broskve x xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx vhodné změnit xxxxxxxxxx maximální xxxxxx xxxxxxx uvedené v xxxxxxx směrnice.
(5) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx expozice spotřebitelů xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx v souladu x xxxxxxx x xxxxx používanými x Xxxxxxxx unii, xxxxxxx xxxx zohledněny pokyny xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx [4] x xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxx reziduí xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx nevedou x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x každé x potravin, xxxxx xxxxx rezidua xxxxxx xxxxxxxxx obsahovat, byla xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx byly xxxxxxxxxx pokyny vydané Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxx reziduí xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx účinky.
(7) Xxxxxxxxxxxxxxx Světové xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedeny xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx k xxxxx limitům xxxx xxxxxxxxxx.
(8) Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxx výboru xxx rostliny, xxxxxxx xxxx x doporučení xxxxxxxx xx ochrany xxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Výše xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxx ověřena x zhodnocena Komisí x xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, je x souladu s xxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx.
(9) Xxxxxxxx 90/642/XXX xx tedy xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx změněna a xxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx.
(10) Xxxxxxxx xxxx směrnice xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
XXXXXXX TUTO XXXXXXXX:
Článek 1
Xxxxxxxxxxx limity xxxxxxx uvedené v xxxxxxx xxxx směrnice xx xxxxxxxxx limity xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX xxxxxxxx 90/642/XXX.
Článek 2
Maximální xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx XX směrnice 90/642/XXX xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxx xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxx: cypermethrin x xxxxxxx: 0,1 xx/xx, xxxxxxx x ananasu: 2 xx/xx, xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx: 1 xx/xx, xxxxxxxxx u xxxxxx xxxxx: 0,2 xx/xx,xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx: 1 xx/xx, chlorothalonil x xxxxxx bulvového: 1 mg/kg, acefát x broskví: 0,2 xx/xx [5].
Xxxxxx 3
1. Xxxxxxx xxxxx uvedou x xxxxxxxx právní x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx souladu x xxxxx směrnicí xxxxxxxxxx xx 31. xxxxx 2002. Xxxxxxxxxx x xxxx uvědomí Xxxxxx.
Xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx 1. xxxx 2002.
2. Xxxx xxxxxxxx přijatá xxxxxxxxx xxxxx xxxx obsahovat xxxxx na xxxx xxxxxxxx xxxx musí xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx při xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 4
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství.
Xxxxxx 5
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
X Bruselu xxx 30. xxxxx 2002.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Byrne
člen Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 350, 14.12.1990, x. 71.
[2] Úř. věst. X 208, 1.8.2001, x. 36.
[3] Xx. xxxx. X 158, 30.6.2000, x. 51.
[4] Pokyny xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pesticidů (přepracované xxxxxx), vypracované v xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx – xxxxxxxxxxxxx programu (XXXX/Xxxx Xxxxxxxxx) ve xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxx přípravu xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx organizací x xxxx 1997 (XXX/XXX/XXX/97.7).
[5] Do xxxxxxxx xxxxxx xx druhém xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx mají xxx xxxxxxxxxx xx 1. xxxx 2002.
PŘÍLOHA
Skupiny a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx reziduí |
Rezidua xxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (mg/kg) |
|
Lambda-cyhalothrin |
Amitraz (xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxx jeho xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx 2,4-dimethylanilin, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx) |
|
1.Xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxx neupravené, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxx; ořechy |
||
i)CITRUSOVÉ XXXXX |
0,05 |
|
Xxxxxxxxxxx |
0,1 |
|
Xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxx |
||
Xxxxxxxxxx (xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx) |
||
Xxxxxxxxx |
0,1 |
|
Xxxxx (xxxxxx) |
0,1 |
|
Xxxxxxx |
0,02 |
|
xx)XXXXXX (xx xxxxxxxx xxxx xxxxx) |
0,05 |
0,05 |
Xxxxxx |
||
Xxxx ořechy |
||
Kešu xxxxxx |
||
Xxxxxxx jedlé |
||
Kokosové xxxxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxxx oříšky |
||
Pistácie |
||
Vlašské xxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
xxx)XXXXXXX OVOCE |
0,1 |
0,5 |
Jablka |
||
Hrušky |
||
Kdoule |
||
Ostatní |
||
iv)PECKOVÉ XXXXX |
0,05 |
|
Xxxxxxx |
0,2 |
|
Xxxxxx x višně |
||
Broskve (včetně xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx) |
0,2 |
|
Xxxxxxx a xxxxx |
||
Xxxxxxx |
0,1 |
|
x)XXXXXXXX X XXXXXX XXXXX |
0,05 |
|
x)Xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx |
0,2 |
|
Xxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx |
||
x)Xxxxxx (kromě xxxxxxx) |
0,5 |
|
x)Xxxxx x xxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx) |
0,02 |
|
Xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx ostružiníku xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
x)Xxxxxxx bobulové a xxxxxx xxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
Xxxxxx |
||
Xxxxx (xxxxxxx, xxxx a xxxxx) |
0,1 |
|
Xxxxxxx |
0,1 |
|
Xxxxxxx |
0,02 |
|
x)Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx |
0,2 |
|
xx)XXXXX XXXXX |
0,02 |
0,05 |
Xxxxxxx |
||
Xxxxxx |
||
Xxxxx |
||
Xxxx |
||
Xxxx |
||
Xxxxxxx |
||
Xxxx |
||
Xxxxx |
||
Xxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
Xxxxxx |
||
Xxxxxxxxx jablka |
||
Ostatní |
||
2.Zelenina, xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
||
x)XXXXXXXX X XXXXXXXX XXXXXXXX |
0,05 |
|
Xxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxx |
||
Xxxxx bulvový |
0,1 |
|
Křen |
||
Topinambury |
||
Pastinák |
||
Petržel xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
0,1 |
|
Xxxxx xxxxx |
||
Xxxxxx |
||
Xxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
Xxx |
||
Xxxxxxx |
0,02 |
|
xx)XXXXXXXX XXXXXXXX |
0,02 |
0,05 |
Xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
xxx)XXXXXXX ZELENINA |
||
a)Lilkovité |
||
Rajčata |
0,1 |
0,5 |
Paprika xxxxxxxxxx |
0,1 |
|
Xxxxx |
0,5 |
0,5 |
Xxxxxxx |
0,02 |
0,05 |
x)Xxxxxxxxx – x xxxxxx xxxxxxx |
0,1 |
0,05 |
Xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxxxxx |
||
Xxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
x)Xxxxxxxxx – s xxxxxxxx xxxxxxx |
0,05 |
0,05 |
Xxxxxxx cukrové |
||
Tykve |
||
Melouny vodní |
||
Ostatní |
||
d)Kukuřice xxxxxxx |
0,02 |
0,05 |
xx)XXXXXXXXX ZELENINA |
0,05 |
|
a)Košťálová xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
0,1 |
|
Xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
x)Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxxx růžičková |
0,05 |
|
Kapusta xxxxxxxx a zelí xxxxxxxx |
0,2 |
|
Xxxxxxx |
0,02 |
|
x)Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
0,02 |
|
Xxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
x)Xxxxxxxx |
0,02 |
|
x)XXXXXXX XXXXXXXX X XXXXXXX BYLINKY |
0,05 |
|
a)Salát x xxxxxxx zelenina |
1 |
|
Řeřicha xxxx |
||
Xxxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
x)Xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx |
0,5 |
|
Xxxxxxx (xxxxxx) |
||
Xxxxxxx |
0,02 |
|
x)Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
0,02 |
|
x)Xxxxxxx xxxxxxxx |
0,02 |
|
x)Xxxxxxx xxxxxxx |
1 |
|
Xxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx nať |
||
Celerová xxx |
||
Xxxxxxx |
||
xx)XXXXXXX XXXXXXXX (xxxxxxx) |
0,05 |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
0,2 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
0,02 |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
0,2 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
0,2 |
|
Xxxxxxx |
0,02 |
|
xxx)XXXXXXXX X XXXXXXXX XXXXXXXX (xxxxxxx) |
0,05 |
|
Xxxxxx |
||
Xxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxx |
0,3 |
|
Xxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxxxx |
||
Xxx |
||
Xxxxx |
||
Xxxxxxx |
0,02 |
|
xxxx)XXXXX |
0,05 |
|
x)Xxxxxxxx xxxxxxxxx |
0,02 |
|
x)Xxxxxxxx volně rostoucí |
0,5 |
|
3.Luštěniny |
0,02 |
0,05 |
Fazole |
||
Čočka |
||
Hrách |
||
Ostatní |
||
4.Olejnatá xxxxxx |
0,02 |
|
Xxxxx semena |
||
Jádra xxxxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxx |
||
Xxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxx |
||
Xxxxxx boby |
||
Hořčičná semena |
||
Bavlníková xxxxxx |
1 |
|
Xxxxxxx |
0,05 |
|
5.Xxxxxxxx |
0,02 |
0,05 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
||
6.Xxx (sušené xxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx Camellia xxxxxxxx) |
1 |
0,1 |
7.Xxxxx (xxxxxx), včetně xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
10 |
20 |
Xxxxxxxx: Xxx lepší xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx reziduí, xxx xxxx xxxxxxx oproti xxxxxxxx xxxxxxx předcházejících xxxxxxx 2000/42/XX. Normálním xxxxxx xxxx vytištěny xxxxxxxxx limity xxxxxxx, xxxxx xx nezměnily.