Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 1/2014

Metodický pokyn MŽP

INDIKÁTORY ZNEČIŠTĚNÍ

Ministerstvo životního prostředí

2013

OBSAH:

Metodický pokyn Indikátory znečištění

Příloha 1 Přehled hodnot indikátorů znečištění zemin, půdního vzduchu a podzemní vody

Tento metodický pokyn ruší a plně nahrazuje metodický pokyn MŽP „Indikátory znečištění“ z roku 2011. Tento metodický pokyn nabývá účinnosti dnem zveřejnění ve Věstníku MŽP.

Tento metodický pokyn slouží k indikativnímu posuzování úrovně znečištění zemin, podzemní vody a půdního vzduchu na antropogenně znečištěných lokalitách, a to zejména při posuzování průzkumů a výsledků sanací vážně kontaminovaných lokalit realizovaných zejména z Operačního programu Životní prostředí, oblasti podpory 4.2 - Odstraňování starých ekologických zátěží, což vede k rozšíření a zlepšení možností posuzování úrovní kontaminací, resp. úspěšnosti sanačních zákroků realizovaných mimo jiné z OPŽP, oblasti podpory 4.2.

V metodickém pokynu jsou uvedeny hodnoty indikátorů vycházející z hodnot americké agentury ochrany životního prostředí - USEPA a je třeba je využívat k orientačnímu porovnání získaných výsledků průzkumných prací zaměřených na antropogenní znečištění horninového prostředí. Na základě tohoto porovnání je pak možno rozhodnout o nezbytnosti dalšího průzkumu a případně dalších kroků vedoucích k řešení problematiky kontaminace na dané lokalitě.

Tento metodický pokyn vychází z hodnot USEPA platných v květnu 2013.

Metodický pokyn MŽP byl zpracován sekcí technické ochrany životního prostředí pod vedením Mgr. Tomáše Jana Podivínského na odboru environmentálních rizik a ekologických škod pod vedením Ing. Karla Bláhy, CSc.

Odbornými garanty zpracování jsou Ing. Alexandra Skopcová a Mgr. Lukáš Čermák. Metodický pokyn byl zpracován Mgr. Petrem Kozubkem, Ing. Jiřím Tylčerem a Mgr. Danielem Svobodou.

Tento metodický pokyn byl zpracován v rámci Technické pomoci Operačního programu Životní prostředí, který je spolufinancován z prostředků Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Indikátory znečištění

Metodický pokyn MŽP

Čl. 1

Úvodní ustanovení

Tímto pokynem se stanovují indikátory znečištění zemin, podzemní vody a půdního vzduchu pro posuzování a hodnocení závažnosti antropogenního znečištění resp. kontaminací na lokalitách v České republice.

Tento metodický pokyn je aktualizovanou verzí metodického pokynu MŽP „Indikátory znečištění“ z roku 2011, který tímto plně nahrazuje.

Metodický pokyn je určen pro zhotovitele průzkumů kontaminace a pro všechny subjekty, které výsledky průzkumů kontaminace využívají pro další rozhodování, zejména pro:

Českou inspekci životního prostředí,

orgány státní a veřejné správy a organizace v jejich působnosti,

soukromé subjekty působící v oblasti ochrany životního prostředí,

ostatní subjekty (zejména stávající vlastníky, nájemce a uživatele kontaminovaných pozemků nebo zájemce o tyto pozemky).

Jako podklad pro odvození hodnot indikátorů znečištění horninového prostředí byly použity tzv. screeningové hodnoty znečištění odvozené americkou agenturou pro ochranu životní prostředí USEPA (United States Environmental Protection Agency). Screeningové hodnoty USEPA tzv. RSL (Regional Screening Levels) jsou koncentrace chemických látek v jednotlivých složkách životního prostředí, konkrétně zemině, ovzduší a pitné, resp. užitkové vodě, jejichž překročení by si mělo vyžádat další průzkum či odstranění kontaminace.

Hodnoty RSL jsou odvozeny jednotným způsobem pomocí expozičních rovnic s využitím obvyklých expozičních parametrů a faktorů reprezentujících maximální odůvodnitelnou chronickou expozici a zahrnutí citlivých skupin osob (dětí). To znamená, že hodnoty RSL jsou odvozeny na základě přímé expozice, resp. přímého kontaktu s danou složkou životního prostředí. Uvažovanými expozičními cestami jsou nahodilé požití zeminy, inhalace prachových částic ze zeminy a dermální kontakt se zeminou, dále inhalace vzduchu a ingesce vody a inhalace těkavých látek při koupání a sprchování. Hodnoty RSL odpovídají míře přijatelného nekarcinogenního rizika kvocientu nebezpečnosti HQ=1 a zvýšenému celoživotnímu riziku vzniku rakoviny ELCR = 1x10-6. RSL nezohledňují rizika pro ekosystémy či povrchové vody, nicméně jejich aplikovatelnost pro využívané podzemní vody k pitným či užitkovým účelům je zřejmá.

Tento Metodický pokyn vychází z hodnot RSL platných k květnu 2013.

Poznámka: Hodnoty screeningových hodnot RSL jsou dostupné na webové adrese:

http://www.epa.gov/reg3hwmd/risk/human/rb-concentration_table/Generic_Tables/index.htm

Součástí přehledu screeningových hodnot RSL na výše uvedeném odkazu jsou také základní toxikologické vlastnosti jednotlivých látek (tyto hodnoty jsou rovněž průběžně aktualizovány) a registrační číslo CAS. RSL jsou stanoveny pro více než 700 chemických látek a jsou pravidelně aktualizovány v cca půlročních intervalech.

Čl. 2

Definice a účel indikátorů znečištění

Indikátory znečištění jsou specifické koncentrace jednotlivých chemických látek v zemině, podzemní vodě a v půdním vzduchu. Překročení hodnot indikátorů se posuzuje jako indikace znečištění, které by mělo být dále zkoumáno a hodnoceno, a to především z hlediska rizik pro případné příjemce znečištění a ohrožené ekosystémy.

Indikátory znečištění se doporučuje používat zejména:

pro indikaci přítomnosti znečištění jednotlivými chemickými látkami;

pro indikaci míst nebo částí lokalit bez přítomnosti závažného znečištění jednotlivými chemickými látkami, nevyžadujících další průzkum či hodnocení znečištění;

jako kritérium pro výběr prioritních škodlivin ve fázi zpracování analýzy rizik;2

v rámci posuzování úrovně (intenzity) znečištění pro hodnocení priorit při plnění databáze SEKM3.

při havarijních situacích, kdy hrozí nebezpečí z prodlení jako dočasný sanační limit do doby zpracování analýzy rizik a odvození sanačních limitů na základě posouzení místně-specifických rizik plynoucích z havarijní situace.

Je nutno zdůraznit, že indikátory znečištění nejsou sanační limity a neměly by být jako sanační limity používány pro rozhodnutí správních orgánů v situacích, kdy lze jako podklad pro stanovení sanačních limitů použít výsledky analýzy rizik zpracované dle MP MŽP č. 1/20114. Indikátory uvedené v tomto metodickém pokynu mohou správní orgány, příp. odborní zpracovatelé projektových dokumentací sanačních zásahů, použít pro stanovení sanačních limitů pouze v neodkladných a havarijních situacích (např. při stanovení sanačních limitů v rámci rozhodnutí o předběžném opatření při havárii) a to s platností do doby než bude možné zpracovat vlastní analýzu rizik dle MP MŽP č. 1/2011, která stanoví sanační limity na základě posouzení místně specifických rizik plynoucích z přítomnosti kontaminace.

Čl. 3

Indikátory znečištění zemin

Indikátory znečištění zemin odpovídají screeningovým hodnotám znečištění zemin RSL, resp. SSL a jsou stanoveny:
pro průmyslově využívaná území (zahrnující plochy pro výrobu a technickou infrastrukturu), viz RSL Industrial Soil;
pro ostatní plochy mimo průmyslově využívaná území (např. plochy pro bydlení, plochy veřejného vybavení, plochy smíšené atd.), viz RSL Resident Soil;

Čl. 4

Indikátory znečištění půdního vzduchu

Indikátory znečištění půdního vzduchu jsou odvozeny ze screeningových hodnot znečištění ovzduší RSL Air. Tyto screeningové hodnoty znečištění ovzduší jsou pro aplikaci pro půdní vzduch již upraveny (vynásobeny) faktorem pro průnik znečištění půdního vzduchu do ovzduší v dýchací výšce na volném terénu kontaminované lokality v hodnotě 1000. Hodnota faktoru snížení úrovně znečištění půdního vzduchu během jeho průniku směrem do ovzduší vychází jak z odborné literatury5, tak z praktických zkušeností u kontaminovaných lokalit v České republice.

Jsou stanoveny následující indikátory znečištění půdního vzduchu:

pro průmyslově využívaná území (zahrnující plochy pro výrobu a technickou infrastrukturu);

pro ostatní plochy mimo průmyslově využívaná území (např. plochy pro bydlení, plochy veřejného vybavení a plochy smíšené atd.).

Indikátory znečištění půdního vzduchu jsou stanoveny pouze pro těkavé látky6, tj. látky, jejichž přítomnost je možno očekávat u kontaminovaných lokalit v půdním vzduchu.

Čl. 5

Indikátory znečištění podzemní vody

Indikátory znečištění podzemní vody jsou stanoveny bez ohledu na způsob využití území. Indikátory znečištění jsou převzaté screeningové hodnoty znečištění užitkových a pitných vod RSL-tapwater, které vycházejí z expozičních scénářů kontaktu člověka s pitnou a užitkovou vodou, tj. v případech využívání podzemní vody.

Hodnoty indikátorů jsou odvozeny na základě kombinace tří expozičních cest, a to perorální (konzumace vody), dermální a inhalační. Některé látky mohou mít výraznější toxický účinek při dermální či inhalační expozici než při expozici perorální. V takových případech může pak být hodnota indikátoru znečištění nižší než mezní hodnota v pitné vodě vycházející primárně z perorální expozice (například v případě benzenu). Je nutno zdůraznit, že indikátory znečištění podzemní vody v takových případech nenahrazují mezní hodnoty v pitné vodě, jsou pouze indikací, že některá z dalších expozičních cest vedle konzumace vody má rizikový potenciál, který je doporučeno dále zkoumat a hodnotit z hlediska rizik pro případného příjemce znečištění.

Čl. 6

Přehled hodnot indikátorů znečištění

Nedílnou součástí tohoto metodického pokynu je Příloha č. 1, která obsahuje přehled hodnot indikátorů znečištění v jednotlivých složkách horninového prostředí pro kontaminanty obvyklé v České republice (nízké hodnoty jsou uvedeny v semilogaritmickém tvaru (např. 2.1E-04 místo 0,00021).

V případě, kdy nelze najít příslušnou látku, je třeba ověřit, zda daná látka není uvedena pod jiným názvem (např. chloroform je uveden pod názvem trichlormetan nebo perchloreten je uveden pod názvem tetrachloreten apod.). K jednoznačné identifikaci látky slouží registrační číslo CAS. Pro další chemické látky, které nejsou v přehledu uvedeny, lze využít screeningových hodnot uvedených na zdrojovém serveru USEPA na:

http://www.epa.gov/reg3hwmd/risk/human/rb-concentration_table/Generic_Tables/index.htm

V případě využití zdrojového serveru USEPA pro chemické látky neuvedené v Příloze č. 1 tohoto Metodického pokynu platí následující pravidla:

RSL Industrial Soil odpovídá indikátoru znečištění zemin pro průmyslově využívaná území;

RSL Resident Soil odpovídá indikátoru znečištění zemin pro ostatní plochy mimo průmyslově využívaná území;

RSL Industrial Air x 103 odpovídá indikátoru znečištění půdního vzduchu v průmyslově využívaných územích;

RSL Resident Air x 103 odpovídá indikátoru znečištění půdního vzduchu na plochách mimo průmyslově využívaná území;

RSL Tapwater odpovídá indikátoru znečištění podzemní vody.

Pokud ani v originální databázi USEPA není látka uvedena, znamená to, že USEPA nemá pro danou látku adekvátní údaje o její toxicitě, a tudíž nebylo možno příslušnou hodnotu RSL odvodit. V takovém případě je, pokud se jedná o plošný výskyt dané látky v koncentracích výrazně překračujících úroveň přírodního pozadí, doporučeno se obrátit ke konzultaci na Státní zdravotní ústav či využít různých toxikologických databází.

Čl. 7

Použití indikátorů znečištění

Indikátory znečištění nenahrazují stanovené limitní koncentrace dle legislativních předpisů7 a v případech, kdy jsou tyto legislativní předpisy aplikovány, není použití indikátorů znečištění doporučeno.

Smyslem indikátorů znečištění je indikace míst s přítomností chemických látek vyžadující další zkoumání a hodnocení, zda výskyt škodliviny nereprezentuje riziko pro lidské zdraví. Obecně platí, že v místech, kde jsou koncentrace chemických látek nižší než hodnoty indikátorů, není další zkoumání vyžadováno.

Toto pravidlo neplatí pro:

významné plošně zvýšené koncentrace hodnocené chemické látky, které nepřekračují hodnotu indikátoru znečištění,

případy překročení příslušných legislativních ukazatelů (i když nebyla překročena hodnota indikátoru znečištění),

případy významného rizika nepříznivého vlivu na ekosystémy. V případech, kdy je prioritou ochrana ekosystému, je kromě indikátorů znečištění možné aplikovat jiné indikační hodnoty relevantní pro hodnocení ekologických rizik.

Na druhou stranu, překročení hodnoty indikátoru znečištění neznamená automaticky nutnost provedení nápravných opatření, jedná se pouze o indikaci, že zjištěná úroveň znečištění má potenciál nepříznivého vlivu na lidské zdraví či ekosystémy, a je nezbytné významnost tohoto rizika dále zkoumat a hodnotit.

Obdobně lze za indikaci znečištění považovat až prokazatelné překročení úrovně přírodního pozadí na konkrétní lokalitě. Typickým příkladem je např. arsen, u kterého jsou v České republice vzhledem ke geochemickým poměrům běžné vyšší koncentrace v horninovém prostředí, než jsou příslušné indikátory znečištění.

V případě hodnot indikátorů znečištění výrazně nižších (zpravidla u vysoce toxických látek) než je běžně akceptovaná mez detekce akreditovaných laboratorních metod lze za indikaci přítomnosti znečištění považovat až překročení standardní meze detekce pro danou látku.

V případech, kdy je prioritou ochrana ekosystému, je kromě indikátorů znečištění možné aplikovat jiné indikační hodnoty relevantní pro hodnocení ekologických rizik8. Použití alternativních hodnot je vždy nutné zdůvodnit a doložit.

Čl. 8

Ropné látky

Vzhledem ke složitosti odvození toxikologických parametrů pro směs chemických látek, kterou představují ropné uhlovodíky, nejsou až na výjimky screeningové hodnoty RSL USEPA pro ropné produkty stanoveny. Avšak s ohledem na to, že ropné látky jsou jedním z nejběžnějších kontaminantů horninového prostředí a podzemních vod, jsou tímto Metodickým pokynem hodnoty indikátorů znečištění zemin a podzemní vody ropnými látkami (stanovených jako uhlovodíky C10-C40) specificky stanoveny. Konkrétní hodnoty jsou uvedeny v Příloze č. 1 tohoto Metodického pokynu.

V případě posuzování znečištění ropnými látkami a možnosti jeho hodnocení z hlediska rizik je však dále v souladu s metodickým pokynem MŽP č. 3 z roku 20089 doporučeno sledovat vedle souhrnného parametru (uhlovodíky C10-C40) také přítomnost složek ropného znečištění (u předpokládaného výskytu znečištění níže vroucími frakcemi uhlovodíků jako jsou benzíny či letecký petrolej stanovením koncentrací monocyklických aromatických uhlovodíků benzenu, toluenu, ethylbenzenu a xylenů a také metyl-terc-butyl etheru (MTBE), u předpokládaného znečištění výše vroucími frakcemi (oleje) stanovením polycyklických aromatických uhlovodíků).

V případě ropných látek je vedle potenciálního překročení stanovených hodnot indikátorů znečištění indikací znečištění rovněž výskyt volné fáze ropných látek.


 
Ing. Karel Bláha, CSc.
ředitel odboru environmentálních rizik a ekologických škod MŽP
 
Evropská unie
Spolufinancováno z prostředků Fondu soudržnosti v rámci Technické pomoci Operačního programu Životní prostředí.
 
Ministerstvo životního prostředí
 
Státní fond životního prostředí České republiky
 
www.opzp.cz
 
zelená linka 800 260 500
 
dotazy@sfzp.cz

Ing. Karel Bláha, CSc.

ředitel odboru environmentálních rizik a ekologických škod MŽP

Evropská unie

Spolufinancováno z prostředků Fondu soudržnosti v rámci Technické pomoci Operačního programu Životní prostředí.

Ministerstvo životního prostředí

Státní fond životního prostředí České republiky

 
www.opzp.cz
 
zelená linka 800 260 500
 
dotazy@sfzp.cz

Příloha č. 1 - Přehled hodnot indikátorů znečištění zemin, půdního vzduchu a podzemní vody

Registrační číslo CAS

ZEMINA

PODZEMNÍ VODA

PŮDNÍ VZDUCH

Látka

Průmyslo- vě využívané území

Ostatní plochy

Průmyslo- vě využívané území

Ostatní plochy

mg/kg sušiny

μg/l

mg/m3

č.

I. Kovy

1

Stříbro

7440-22-4

5 100

390

71

2

Arsen(1

7440-38-2

2,4

0,61

0,045

3

Bór

7440-42-8

200 000

16 000

3 100

4

Baryum

7440-39-3

190 000

15 000

2 900

5

Berylium

7440-41-7

2 000

160

16

6

Kadmium

7440-43-9

800

70

6,9

7

Kobalt

7440-48-4

300

23

4,7

8

Chróm šestimocný(2

18540-29-9

5,6

0,29

0,031

9

Měď

7440-50-8

41 000

3 100

620

10

Železo

7439-89-6

720 000

55 000

11 000

11

Rtuť

7439-97-6

43

10

0,63

12

Mangan

7439-96-5

23 000

1 800

320

13

Molybden

7439-98-7

5 100

390

78

14

Nikl

7440-02-0

20 000

1 500

300

15

Olovo(3

7439-92-1

800

400

10

16

Antimon

7440-36-0

410

31

6,0

17

Selen

7782-49-2

5 100

390

78

18

Cín

7440-31-5

610 000

47 000

9 300

19

Vanad

-

5 100

390

63

20

Zinek

7440-66-6

310 000

23 000

4 700

II. Monocyklické aromatické uhlovodíky (nehalogenované)

21

Benzen

71-43-2

5,4

1,1

0,39

1,6

0,31

22

Toluen

108-88-3

45 000

5 000

860

22 000

5 200

23

Etylbenzen

100-41-4

27

5,4

1,3

4,9

0,97

24

Xyleny

1330-20-7

2 700

630

190

440

100

25

Styren

100-42-5

36 000

6 300

1 100

4 400

1 000

26

Fenol

108-95-2

180 000

18 000

4 500

III. Polycyklické aromatické uhlovodíky(4

27

Acenaften

83-32-9

33 000

3 400

400

28

Antracen

120-12-7

170 000

17 000

1 300

29

Benzo(a)antracen

56-55-3

2,1

0,15

0,029

30

Benzo(a)pyren

50-32-8

0,21

0,015

0,0029

31

Benzo(b)fluoranten

205-99-2

2,1

0,15

0,029

32

Benzo(k)fluoranten

207-08-9

21

1,5

0,29

33

Dibenzo(a,h)antracen

53-70-3

0,21

0,015

0,0029

34

Fluoren

86-73-7

22 000

2 300

220

35

Fluoranten

206-44-0

22 000

2 300

630

36

Chrysen

218-01-9

210

15

2,9

37

Indeno(1,2,3cd)pyren

193-39-5

2,1

0,15

0,029

38

Naftalen

91-20-3

18

3,6

0,14

0,36

0,072

39

Pyren

129-00-0

17 000

1 700

87

IV. Monocyclické aromatické uhlovodíky

(halogenované) - chlorbenzeny a chlorfenoly

40

Chlorbenzen

108-90-7

1 400

290

72

220

52

41

1,2-dichlorbenzen

95-50-1

9 800

1 900

280

880

210

42

1,4-dichlorbenzen

106-46-7

12

2,4

0,42

1,1

0,22

43

1,2,3-trichlorbenzen

87-61-6

490

49

5,2

44

1,2,4-trichlorbenzen

120-82-1

99

22

0,99

8,8

2,1

45

1,2,4,5-tetrachlorbenzen

95-94-3

180

18

1,2

46

Pentachlorbenzen

608-93-5

490

49

2,3

47

Hexachlorbenzen

118-74-1

1,1

0,3

0,042

48

2-chlorfenol

95-57-8

5 100

390

71

49

2,4-dichlorfenol

120-83-2

1 800

180

35

50

2,4,5-trichlorfenol

95-95-4

62 000

6 100

890

51

2,4,6-trichlorfenol

88-06-2

160

44

3,5

52

2,3,4,6-tetrachlorfenol

58-90-2

18 000

1 800

170

53

Pentachlorfenol

87-86-5

2,7

0,89

0,035

V. Pesticidy organicky chlorované

54

Aldrin

309-00-2

0,10

0,029

0,0040

55

Dieldrin

60-57-1

0,11

0,030

0,0015

56

Endrin

72-20-8

180

18

1,7

57

DDD

72-54-8

7,2

2,0

0,027

58

DDE

72-55-9

5,1

1,4

0,20

59

DDT

50-29-3

7,0

1,7

0,20

60

Endosulfan

115-29-7

3 700

370

78

61

Hexachlorbutadien

87-68-3

22

6,2

0,26

62

alfa-HCH

319-84-6

0,27

0,077

0,0062

63

beta-HCH

319-85-7

0,96

0,27

0,022

64

gama-HCH

58-89-9

2,1

0,52

0,036

65

Heptachlor

76-44-8

0,38

0,11

0,0018

66

Heptachlor epoxid

1024-57-3

0,19

0,053

0,0033

67

Chlordekon

143-50-0

0,17

0,049

0,0030

68

Metoxychlor

72-43-5

3 100

310

27

69

Mirex

2385-85-5

0,096

0,027

0,0037

70

Pentachlornitrobenzen

82-68-8

6,6

1,9

0,10

71

Toxafen

8001-35-2

1,6

0,44

0,013

VI. Ostatní pesticidy

72

Alachlor

15972-60-8

31

8,7

0,91

73

Aldikarb

116-06-3

620

61

15

74

Atrazin

1912-24-9

7,5

2,1

0,26

75

Kyselina 2,4-dichlorefenoxyoctová (2,4-D)

94-75-7

7 700

690

130

76

Dinoseb

88-85-7

620

61

11

77

Diuron

330-54-1

1 200

120

28

78

Chlorfenvinfos

470-90-6

430

43

8,6

79

Chlorpyrifos

2921-88-2

620

61

6,2

80

Karbofuran

1563-66-2

3 100

310

73

81

Malathion

121-75-5

12 000

1 200

300

82

Methylbromid

74-83-9

110

25

7,9

18

4,2

83

MCPA

94-74-6

310

31

5,7

84

Parathion

56-38-2

3 700

370

65

85

Simazin

122-34-9

14

4,1

0,52

86

Kyselina 2,4,5-trichlorfenoxyoctová (2,4,5-T)

93-76-5

6 200

610

120

VII. Chlorované alifatické uhlovodíky

87

Dichlormetan

75-09-2

960

56

9,9

1 200

96

88

Trichlormetan

67-66-3

1,5

0,29

0,19

0,53

0,11

89

Tetrachlorometan

56-23-5

3,0

0,61

0,39

2,0

0,41

90

1,1-dichloretan

75-34-3

17

3,3

2,4

7,7

1,5

91

1,2-dichloretan

107-06-2

2,2

0,43

0,15

0,47

0,094

92

1,1,1-trichloretan

71-55-6

38 000

8 700

7 500

22 000

5 200

93

1,1,2-trichloretan

79-00-5

5,3

1,1

0,24

0,77

0,15

94

1,1,1,2-tetrachloretan

630-20-6

9,3

1,9

0,50

1,7

0,33

95

1,1,2,2-tetrachloretan

79-34-5

2,8

0,56

0,066

0,21

0,042

96

Vinylchlorid

75-01-4

1,7

0,060

0,015

2,8

0,16

97

1,1-dichloreten

75-35-4

1 100

240

260

880

210

98

1,2-dichloreten cis

156-59-2

2 000

160

28

99

1,2-dichloreten trans

156-60-5

690

150

86

260

63

100

Trichloreten

79-01-6

6,4

0,91

0,44

3,0

0,43

101

Tetrachloreten

127-18-4

110

22

9,7

47

9,4

VIII. Ostatní aromatické uhlovodíky (halogenované)

102

PCB (jednotlivé kongenery)(5

0,38

0,11

0,017

103

PCB (směs kongenerů) (5

1336-36-3

0,74

0,22

0,17

104

HxCDD (směs izomerů)

-

3,9E-04

9,4E-05

1,1E-05

105

2,3,7,8- TCDD

1746-01-6

1,8E-05

4,5E-06

5,2E-07

IX. Ostatní

Anorganické látky

106

Fluoridy

16984-48-8

41 000

3 100

620

107

Kyanidy

57-12-5

140

22

1,4

108

Thiokyanáty

463-56-9

200

16

3,1

109

Dusitany

14797-65-0

100 000

7 800

1 600

Organické látky

110

Anilín

62-53-3

300

85

12

111

Akrylamid

79-06-1

3,4

0,23

0.043

112

Di(2-ethylhexyl) ftalát

117-81-7

120

35

4,8

113

2,4-dinitrotoluen

121-14-2

5,5

1,6

0,20

114

2,6-dinitrotoluen

606-20-2

1,2

0,33

0,042

115

Epichlorhydrin

106-89-8

88

20

2,0

4,4

1,0

116

Hydrochinon

123-31-9

29

8,1

1,1

117

Chlornaftalen

91-58-7

82 000

6 300

550

118

Kresoly

1319-77-3

62 000

6 100

1 400

2 600

630

119

Metyl-terc-butyl eter (MTBE)

1634-04-4

220

43

12

47

9,4

120

Nitrobenzen

98-95-3

24

4,8

0,12

0,31

0,061

121

m-nitrotoluen

99-08-1

62

6,1

1,3

122

o-nitrotoluen

88-72-2

13

2,9

0,27

123

p-nitrotoluen

99-99-0

110

30

3,7

124

Parathion-etyl

56-38-2

3 700

370

65

125

Parathion-metyl

298-00-0

150

15

3,4

126

Pyridin

110-86-1

1 000

78

15

127

Trifluralin

1582-09-8

220

63

2,2

128

2,4,6-trinitrotoluen

118-96-7

79

19

2,2

Ropné látky

129

Ropné látky (jako uhlovodíky C10-C40) (5

-

1 500

500

500

Poznámky:

Obecné

Přehled kontaminantů obvyklých v České republice, ke kterým jsou hodnoty indikátorů znečištění stanoveny, vychází z přehledu látek ve zrušeném Metodickém pokynu MŽP Kritéria znečištění z roku 1996, a je upraven dle aktuálního stavu poznání, platné relevantní legislativy a dostupnosti screeningových hodnot RSL pro jednotlivé látky.

Není žádoucí využívat přehled látek, pro které jsou indikátory znečištění stanoveny, jako ucelený přehled látek, které mají být plošně sledovány v rámci prováděných průzkumů znečištění. Průzkumy znečištění je nutno vždy provádět s ohledem na místně-specifické podmínky (historii lokality) a zaměřit je na určené látky potenciálního zájmu, tj. látky, jejichž přítomnost lze na lokalitě očekávat.

Specifické

1) V případě arsenu jsou v České republice vzhledem ke geochemickým poměrům v horninovém prostředí běžné vyšší koncentrace než uvedené indikátory znečištění. V takových případech jsou indikací znečištění až koncentrace arsenu překračující hodnoty přírodního pozadí v místně-specifických podmínkách hodnocené lokality.

2) S ohledem na aktuální přístup USEPA nejsou stanoveny screeningové hodnoty RSL pro celkový chróm (na zdrojovém serveru USEPA jsou nicméně uvedeny rovněž screeningové hodnoty pro trojmocný chróm).

3) Pro olovo není v současné době dosažen konsensus na odvození toxikologických parametrů referenční dávky a směrnice karcinogenity. USEPA tak stanovuje pouze screeningové hodnoty RSL v zemině na základě biokinetických modelů olova v krvi. Screeningová hodnota RSL pro vodu není USEPA stanovena, nicméně je doporučeno vycházet z limitní hodnoty pro olovo v pitné vodě. S ohledem na toto doporučení a skutečnost, že v případě olova se jedná o častý a běžný kontaminant, odpovídá pro tento specifický případ hodnota indikátoru znečištění v podzemní vodě nejvyšší mezné hodnotě olova v pitné vodě dle Vyhlášky č. 252/2004 Sb. Nejvyšší mezné hodnotě v pitné vodě pak odpovídá i indikátor znečištění zemin pro případ vymývání znečištění ze zeminy.

4) Indikátory znečištění pro polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou stanoveny pro prioritní zástupce PAU dle doporučení USEPA, pro které jsou dostupné screeningové hodnoty RSL (ze 16 zástupců PAU dle USEPA nejsou indikátory znečištění stanoveny pro acenaftylen, fenantren a benzo(ghi)perylen).

5) Screningové hodnoty USEPA byly odvozeny pro jednotlivé kongenery PCB 105, 114, 118, 123, 156, 157, 167 a 189, které však v běžné praxi v ČR nejsou běžně stanovovány. S ohledem na skutečnost, že se screeningové hodnoty RSL pro jednotlivé kongenery liší s ohledem na fyzikálně-chemické vlastnosti jednotlivých kongenerů jen mírně jsou hodnoty indikátorů použitelné i pro v ČR běžně stanovované 28, 52, 101, 138, 153 a 180. Položka 103 „směs kongenerů“ je uplatňována pro sumu těchto v ČR běžně stanovovaných kongenerů.

6) Indikátory znečištění pro ropné látky byly odvozeny specificky a nemají vztah ke zdrojové databázi USEPA. Vedle souhrnného parametru C10-C40 je vždy doporučeno sledovat jednotlivé složky dle charakteru ropného znečištění (např. monocyklické aromatické uhlovodíky u nízko vroucích ropných produktů apod.).

2 Pouhé překročení hodnoty indikátoru nemusí být ještě důvodem pro zařazení chemické látky mezi prioritní škodliviny (např. v případě jen bodově zvýšené koncentrace dané látky). Naopak, v případě významného plošného výskytu zvýšených koncentrací, i když pod úrovní hodnoty indikátoru, může zpracovatel Analýzy rizik s ohledem na reálné místní expoziční scénáře látku mezi prioritní škodliviny zařadit.

5 např. USEPA OSWER Draft Guidance for Evaluating the Vapor Intrusion to Indoor Air Pathway from Groundwater and Soils (Subsurface Vapor Intrusion Guidance), listopad 2002, EPA530-D-02-004.
6 Pro účely tohoto MP jsou za těkavé látky uvažovány látky s hodnotou Henryho konstanty větší nebo rovnou 1x10-5 atm-m3/mol a molekulární hmotností menší než 200 g/mol.
7 Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů;
Vyhláška MZd ČR č. 135/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích, ve znění pozdějších předpisů;
Vyhláška MZd ČR č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů;
Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do povrchových vod a do kanalizace a o citlivých oblastech, ve znění pozdějších předpisů;
Vyhláška MŽP č. 5/2001 Sb., o vymezení hydrogeologických rajonů a útvarů podzemních vod, způsobu hodnocení stavu podzemních vod a náležitostech programů zjišťování a hodnocení stavu podzemních vod;
Vyhláška MŽP č. 13/1994 Sb., kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů;