Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 13/2013

Příloha č. 2

k výměru MF č. 01/2014

Určené podmínky pro uplatnění regulovaných cen

integrovaných veřejných služeb v dopravě podle položky č. 2 části I. oddílu B

a položky č. 4 části II. výměru

Základní druhy jízdného

1. Plné (obyčejné) jízdné je cena za přepravu cestujících, kteří neuplatňují nárok na zlevněné (zvláštní) jízdné.

2. Zlevněné (zvláštní) jízdné je cena za přepravu cestujícího, který má nárok na slevu.

3. Za zlevněné (zvláštní) jízdné maximálně ve výši 50 % plného (obyčejného) jízdného uplatněného dopravcem se přepravují:

- děti od 6 let až do dovršení 15. roku,

- rodiče nebo soudem stanovení opatrovníci k návštěvě dětí zdravotně postižených, umístěných v zařízení nebo škole v působnosti Ministerstva školství, Ministerstva zdravotnictví nebo Ministerstva práce a sociálních věcí.

4. Za zlevněné (zvláštní) jízdné maximálně ve výši 37,5 % plného (obyčejného) jízdného se přepravují žáci škol ve věku do 15 let. Toto jízdné se nepřiznává v linkách městské hromadné dopravy. Pro linky zařazené do integrované doprav y končící (začínající) na území města a provozované za hranice tohoto města se toto jízdné přiznává dovnitř města až do místa přestupu na městskou hromadnou dopravu.

5. Za zlevněné (zvláštní) jízdné maximálně ve výši 75 % plného (obyčejného) jízdného se přepravují žáci a studenti škol denní nebo prezenční formy studia ve věku od 15 do 26 let. Toto jízdné se nepřiznává v linkách městské hromadné dopravy. Pro linky zařazené do integrované dopravy končící (začínající) na území města a provozované za hranice tohoto města se toto jízdné přiznává dovnitř města až do místa přestupu na městskou hromadnou dopravu.

6. Za zlevněné (zvláštní) jízdné maximálně ve výši 25 % plného (obyčejného) jízdného uplatněného dopravcem se přepravují držitelé průkazu ZTP a ZTP/P1).

7. Bezplatně se přepravují

- děti do 6 let (cestující starší 10 let s platnou jízdenkou má nárok na bezplatnou přepravu dvou dětí do 6 let),

- průvodce držitele průkazu ZTP/P nebo vodicí pes.

Podmínky pro prokazování nároku na slevy, uznávání a platnost jízdních dokladů určí kraj nebo obec, který rozhoduje o uplatnění maximálních cen, nebo organizátor integrovaných veřejných služeb v dopravě v dohodě s dopravci a zveřejní je společně s tarifem. Výjimkou je jízdné podle bodu č. 4 a 5, kde pro vyžádání nároku, prokázání nároku a ověřování průkazů při uplatňování zlevněného (zvláštního) jízdného pro žáky a studenty škol platí v případě železniční veřejné vnitrostátní pravidelné osobní dopravy podmínky stanovené v příloze č. 5 části IV. čl. 2.2 tohoto výměru a v případě veřejné vnitrostátní silniční linkové osobní dopravy podmínky stanovené v příloze č. 6 části III. čl. 11 až 13 tohoto výměru obdobně.

1) Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.