Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 4/2012

4.

JEDNACÍ ŘÁD

Rady Státního fondu životního prostředí České republiky

Článek 1

Základní ustanovení

Rada Státního fondu životního prostředí České republiky (dále jen „Rada“) je poradním orgánem ministra životního prostředí. Státní fond životního prostředí České republiky byl zřízen zákonem ČNR č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky. V souladu s §1 odst. 6 zákona č. 388/1991 Sb. v platném znění a článkem 3 bodem 3 statutu Státního fondu životního prostředí České republiky (dále jen „Fond“) se vydává tento jednací řád.

Článek 2

Úkoly Rady

Rada projednává na svých zasedáních otázky tvorby a užití finančních prostředků Fondu, zejména:

1. posuzuje

1.1 koncepci užití finančních prostředků Fondu,

1.2 roční rozpočet příjmů a výdajů Fondu,

1.3 systém navržených opatření a jejich zabezpečení Fondem,

1.4 návrhy na poskytnutí finanční podpory z Fondu;

2. projednané materiály opatřuje svým stanoviskem a doporučením pro ministra životního prostředí;

3. vyjadřuje se k návrhům (opatřením) na poskytnutí podpory, včetně jejich výše, a to i v případech, kdy výjimečně nebylo možno žádost projednat před vydáním rozhodnutí ministra o poskytnutí podpory;

4. při posuzování předložených materiálů vychází ze zásad ochrany a péče o životní prostředí.

Článek 3

Členství v Radě

1. Členy Rady a jejího předsedu jmenuje a odvolává ministr životního prostředí. Členové Rady jsou jmenováni na dobu volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky; členství v Radě však definitivně zaniká až jmenováním nové Rady.

2. Členy Rady jsou:

2.1 osm členů Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,

2.2 dva členové Senátu Parlamentu České republiky,

2.3 zástupce Ministerstva životního prostředí,

2.4 zástupce Ministerstva financí,

2.5 zástupce Ministerstva pro místní rozvoj,

2.6 zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu,

2.7 zástupce Asociace krajů ČR,

2.8 zástupce Svazu měst a obcí,

2.9 zástupce nevládních neziskových organizací.

Článek 4

Příprava zasedání Rady

1. Rada zasedá podle potřeby na základě rozhodnutí předsedy Rady.

2. Za přípravu zasedání odpovídá Fond, který také připravuje materiály pro jednání Rady.

3. Program zasedání Rady navrhuje předseda Rady. Členové Rady mohou předsedovi předložit svůj vlastní iniciativní návrh na projednání potřebných témat. K návrhu programu se vyjadřují a jeho rozšíření schvalují členové Rady.

4. Členové Rady jsou povinni se každého zasedání Rady zúčastnit, v případě neúčasti se omluvit před termínem zasedání. V případě, že nezúčastní-li se člen Rady Fondu tří po sobě jdoucích jednání osobně ani prostřednictvím jím zmocněného náhradníka, může být z Rady Fondu odvolán.

5. Pozvánky na zasedání jsou odesílány členům Rady nejméně 14 dní před stanoveným termínem zasedání. Uvedená lhůta se nepoužije při přijetí usnesení mimo zasedání podle článku 5, odst. 6.

Článek 5

Jednání Rady

1. Jednání Rady řídí její předseda nebo jím pověřený člen Rady.

2. Rada je způsobilá jednat a usnášet se hlasováním na doporučeních k projednávaným materiálům při účasti nadpoloviční většiny členů Rady.

3. Nemůže-li se člen Rady Fondu ze závažných důvodů zúčastnit jednání, může na zasedání za sebe vyslat svého zástupce s písemným plným zmocněním.

4. V případě potřeby je Rada oprávněna si vyžádat dílčí stanoviska odborných pracovníků nebo jejich účast při projednávání.

5. Doporučení, stanoviska a návrhy Rady předkládá Fond ministrovi životního prostředí. V případě rovnosti hlasů předloží obě stanoviska.

6. Rada může přijímat usnesení i mimo zasedání. V takovém případě osoba, která je jinak oprávněna svolat zasedání Rady, předloží návrh usnesení Rady členům Rady k vyjádření s oznámením lhůty, ve které mají členové Rady učinit písemné vyjádření prostřednictvím e-mailu nebo faxem. Pokud se v této lhůtě k návrhu usnesení člen Rady Fondu nevyjádří, je to považováno, že se hlasování nezúčastnil. Hlasování je platné zúčastní-li se nadpoloviční počet členů Rady Fondu (je usnášeníschopná). K přijetí dokumentu je potřeba nadpoloviční počet souhlasných hlasů. Osoba, která předložila návrh usnesení, pak oznámí výsledky hlasování jednotlivým členům Rady. Zaslání návrhu usnesení Rady i vyjádření členů Rady k návrhu usnesení může být provedeno faxem a/nebo e-mailem.

7. Z každého jednání Rady se pořizuje zápis, který podepisuje předseda nebo jím pověřený člen Rady.

Článek 6

Závěrečné ustanovení

1. Zrušuje se jednací řád účinný od 14. září 2010.

2. Tento jednací řád nabývá účinnosti dnem podpisu ministra.

V Praze dne 27. března 2012

Mgr. Tomáš Chalupa, v. r.

ministr