Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 5/2012

10.

METODICKÝ POKYN

Odboru informatiky a provozu Ministerstva životního prostředí

Provozní řád

Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP)

v oblasti životního prostředí

Provozní řád ISPOP Ministerstvo životního prostředí vydává v souladu §7 písm. d) zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů.
Určeno: uživatelům informačního systému ISPOP
Verze: 1.0
Datum platnosti: 25.4.2012
Obsah
11.1 Závazný postup při ohlašování do ISPOP
11.1.1 Registrace ohlašovatele a provozovny v ISPOP
11.1.2 Vytvoření hlášení do ISPOP
11.1.3 Zplnomocnění pro podání hlášení nebo registrace do ISPOP
11.1.4 Podání hlášení prostřednictvím systému ISPOP
11.1.5 Autorizace podání
11.1.6 Doplnění podání

1 Účel dokumentu

Provozní řád ISPOP je soubor podmínek, pravidel a postupů, které jsou závazné pro využívání elektronických služeb ISPOP a pro provoz informačního systému ISPOP.

2 Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP)

Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) je informační systém veřejné správy, který poskytuje elektronické služby za účelem zpracování, příjmu a validace vybraných hlášení (ohlašovacích povinností) z oblasti životního prostředí v elektronické podobě a jejich další distribuci příslušným institucím veřejné správy. Zároveň slouží jako skladiště přijatých hlášení, do kterého mají přístup účastníci agendy.

ISPOP je zřízen v §4 odst. 1 zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí.

Správcem ISPOP ve smyslu ustanovení §2 písm. c) zákona č. 365/2000 Sb. je Ministerstvo životního prostředí, které přenáší část činností spojených se správou ISPOP na provozovatele.

Provozovatelem ISPOP ve smyslu ustanovení §2 písm. c) zákona č. 365/2000 Sb. je CENIA, česká informační agentura životního prostředí.

V souladu s ustanovením §4 odst. 8 zákona č. 25/2008 Sb. ISPOP zpracovává osobní údaje.

3 Vysvětlení pojmů a zkratek

 
Agenda
 
Souhrn úředních činností, obvykle vázaný na konkrétní správní činnost1
 
Autorizace
 
Vyjádření autorství k podání ve smyslu §37 odst. 4 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád. V ISPOP je možné jej provést připojením zaručeného elektronického podpisu2 k dokumentu, podáním dokumentu prostřednictvím informačního systému datových schránek3 nebo doručením potvrzeného autorizačního dokumentu v listinné podobě.
 
CENIA
 
CENIA, česká informační agentura životního prostředí - provozovatel ISPOP.
 
Datová schránka
 
Elektronické úložiště, které slouží k doručování orgány veřejné moci, provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci, k dodávání dokumentů fyzických osob, podnikajících fyzických osob a právnických osob. Datové schránky zřizuje a provozuje Ministerstvo vnitra4.
 
Datová schránka ISPOP
 
Slouží k autorizovanému podání prostřednictvím ISPOP, podání se zasílá pouze do datové schránky MŽP určené pro ISPOP. Identifikátor datové schránky je 5eav8r4.
 
Datový standard
 
Datový standard pro předávání údajů prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí nebo prostřednictvím datové schránky Ministerstva životního prostředí určené k plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí popisuje pro jednotlivé ohlašovací povinnosti plněné jejich prostřednictvím datovou strukturu a datový formát elektronického dokumentu a automatizované kontroly obsahu podaných hlášení5.
 
Elektronický účet ISPOP
 
Získá uživatel na základě registrace subjektu. Prostřednictvím účtu získá uživatel přístup k neveřejným službám ISPOP (přístup k elektronickým formulářům, přístup do skladiště podaných hlášení).
 
EnviHELP
 
Environmentální Helpdesk - jednou z jeho činností je provozní podpora ISPOP.
 
ČIŽP
 
Česká inspekce životního prostředí
 
Hlášení
 
Agenda ohlašovaná prostřednictvím ISPOP
 
ISPOP (nebo „systém“)
 
Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí zřízený §4 odst. 1 zákona č. 25/2008 Sb. Informační systém, který umožňuje zpracování, příjem a validaci vybraných hlášení (ohlašovacích povinností) z oblasti životního prostředí v elektronické podobě a jejich další distribuci příslušným institucím veřejné správy. Zároveň slouží jako skladiště přijatých hlášení.
 
Informační systém
 
Funkční celek nebo jeho část, zabezpečující cílevědomou a systematickou informační činnost. Každý informační systém zahrnuje data, která jsou uspořádána tak, aby bylo možné jejich zpracování a zpřístupnění, provozní údaje a dále nástroje umožňující výkon informačních činností6.
 
ISVS
 
Informační systém veřejné správy je informační systém, který slouží pro výkon veřejné správy7.
 
ISDS
 
Informační systém datových schránek. Informační systém veřejné správy, který obsahuje informace o datových schránkách a jejich uživatelích8.
 
 
Krajský úřad
 
MHMP
 
Magistrát hlavního města Prahy
 
MŽP
 
Ministerstvo životního prostředí
 
Ohlášení
 
Podání hlášení
 
Ohlašovatel
 
Subjekt, který má složkovým zákonem uloženu ohlašovací povinnost prostřednictvím ISPOP.
 
Ohlašovací jednotka
 
Jednotka, za kterou se podává jedno hlášení (typicky provozovna, zařízení nebo zdroj, popř. se hlášení podává za celý subjekt). Je definována v právní normě, která nařizuje příslušnou ohlašovací povinnost.
 
Ověřovatel
 
Orgán veřejné moci, vůči kterému je podle složkového zákona plněna ohlašovací povinnost prostřednictvím ISPOP, nebo subjekt, který je určen ze strany MŽP ke kontrole úplnosti a správnosti přijatých hlášení.
 
ORP
 
Obec s rozšířenou působností
 
OVM
 
Orgán veřejné moci - může mít roli ověřovatele v ISPOP.
 
Podání
 
Úkon fyzické nebo právnické osoby vůči správnímu orgánu. Posuzuje se podle svého skutečného obsahu a bez ohledu na to, jak je označeno. Podání definuje §37 zákona č. 500/2004 Sb. správní řád.
 
Portál ISPOP
 
Internetové stránky www.ispop.cz , kde je dostupná aplikace ISPOP.
 
Provozování ISPOP
 
Provádění úkonů souvisejících s poskytováním elektronických služeb informačního systému ISPOP.
 
Předmět hlášení
 
Jednotka ohlašovatele, za kterou realizuje řádné podání prostřednictvím ISPOP. Je definován registrací ohlašovatele (IČ, identifikace provozovny nebo zdroje, územní identifikace), typem hlášení (formuláře) a obdobím, za které se ohlašuje. Druhé a každé následující podání za shodný předmět hlášení musí být označené jako doplněné a musí obsahovat evidenční číslo řádného podání.
 
Registr ISPOP
 
Seznam uživatelů a subjektů ISPOP, včetně jejich práv a přístupových údajů v systému.
 
Skladiště hlášení
 
Úložiště dokumentů, které byly zpracovány v ISPOP. Poskytuje o informace o stavu zpracování dokumentů a stavu podání. Umožňuje třídění dokumentů a zároveň slouží jako archiv.
 
Subjekt
 
Právnická osoba, fyzická osoba podnikající podle zvláštních právních předpisů či fyzická osoba, které potenciálně vzniká ohlašovací povinnost a povinnost ji plnit prostřednictvím ISPOP. Takovou osobou může být i zahraniční osoba s činností na území ČR, případně právnická osoba bez IČ.
 
Správce subjektu
 
Fyzická osoba v podobě uživatele, který má přístup k účtu správce subjektu v systému a který je odpovědný za správnost a úplnost informací o subjektu a dalších registrovaných údajích (provozovny, běžní uživatelé).
 
Složkové zákony
 
V kontextu ohlašování prostřednictvím ISPOP jsou míněny následující zákony: zákon č. 25/2008 Sb., zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, zákon č. 477/2001 Sb., o obalech, zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a zákon č. 254/2001 Sb., vodní zákon.
 
Uživatelská dokumentace
 
Soubor manuálů, návodů a postupů určených pro všechny zainteresované subjekty, které přistupují do systému ISPOP a jejichž využívání vede ke správné práci se systémem ISPOP. Jsou aktualizovány v závislosti na změně systému nebo jeho části.
 
Webové služby ISPOP
 
Webová služba je softwarový systém umožňující komunikaci softwarových aplikací prostřednictvím sítě (Internet). Předpokládá proto příslušnou SW aplikaci na straně toho, kdo chce s webovými službami ISPOP komunikovat. Informační systém ISPOP poskytuje webové služby pro podání hlášení do ISPOP, podání registrace do ISPOP, poskytuje službu pro informaci o validitě hlášení vzhledem k datovým standardům ISPOP a umožňuje správu hlášení pro ověřovatele (změny stavů, stažení hlášení). Dokumentace webových služeb ISPOP je zveřejněna na portále ISPOP.
 
Zaručený elektronický podpis
 
Digitální podpis, který zajišťuje pomocí kryptografických metod a dohledu nezávislé třetí strany (certifikační autority) identifikaci a nepopiratelnost původu dokumentů a digitálních dat v prostředí internetu. Použití upravuje zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu.

4 Elektronické služby ISPOP

Informační systém ISPOP je v prostředí Internetu přístupný prostřednictvím portálu ISPOP, jehož internetová adresa je http://www.ispop.cz . Portál má veřejnou a neveřejnou část. Do neveřejné části je umožněn přístup na základě registrace. Autentizace do neveřejné části portálu probíhá prostřednictvím přístupových údajů (přihlašovací jméno a heslo).

Elektronické služby poskytované veřejnou částí portálu ISPOP:
 
Název elektronické služby
 
Účel služby
 
Cílová skupina
 
Dostupnost služby
 
Registrace subjektu do ISPOP
 
Získat přístup k neveřejným službám portálu
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti, kontroly hlášení nebo převzetí dat
 
 
Autentizace do neveřejné část portálu ISPOP
 
Ověření identity uživatele pro přístup do elektronických účtů IS ISPOP k elektronickým formulářům, podaným hlášením a dalším službám
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti, kontroly hlášení nebo převzetí dat
 
 
Obnovení zapomenutých autentizačních údajů do ISPOP
 
Poskytnout možnost vyvolání automatického doručení přístupových údajů v případě jejich zapomenutí
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti, kontroly hlášení nebo převzetí dat
 
 
Webová služba pro podání hlášení do ISPOP
 
Strojové podání hlášení do ISPOP externí SW aplikací
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti
 
 
Webová služba pro validaci hlášení
 
Strojové poskytování informace o souladu elektronického dokumentu s datovým standardem ISPOP externí strojové aplikaci
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti
 
 
Webová služba pro podání registrace subjektu do ISPOP
 
Strojové podání registrace do ISPOP externí SW aplikací
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti, kontroly hlášení nebo převzetí dat
 
https://www.ispop. cz/ispop/ispop-ws/ documentRegistrationInput/ v20110901/v20110901-docum entRegistrationInputWscumen tRegistrationInputWsdl.wsdl
 
Zveřejněné datové standardy ISPOP
 
Poskytnutí informace o validní struktuře, obsahu a technickém formátu elektronického dokumentu a o logických kontrolách prováděných nad obsahem hlášení
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti
 
https://www.ispop.cz/ magnoliaPublic/cenia-project/ uvod/standardy-2011.html
 
Zveřejněná uživatelská dokumentace ISPOP
 
Poskytnutí návodů pro využívání ISPOP
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti, kontroly hlášení nebo převzetí dat
 
 
Poskytování informací o ISPOP
 
Publikovat na portále ISPOP informace o postupech při využívání ISPOP
 
Uživatel Internetu
 
Elektronické služby poskytované neveřejnou částí portálu ISPOP:
 
Název elektronické služby
 
Účel služby
 
Cílová skupina
 
Dostupnost služby
 
Elektronický účet ISPOP
 
Přístup k neveřejným službám ISPOP (např. elektronickým formulářům a skladišti hlášení)
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti, kontroly hlášení nebo převzetí dat
 
 
Správa workflow jednotlivých podání
 
Zpracování hlášení
 
Subjekty, které zajišťují kontrolu hlášení
 
 
Přístup ke službám EnviHelp (jde o službu spolupracujícího IS ENVIHELP)
 
Poskytování provozní podpory při užití ISPOP
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu splnění ohlašovací povinnosti, kontroly hlášení nebo převzetí dat
 
 
Elektronický průvodce pro vložení plné moci
 
Zajištění korektních vazeb mezi zmocněncem a zmocnitelem Konsolidace účtů zmocnitelů do jednoho účtu zmocněnce
 
Zmocněnci pro ohlašování do ISPOP
 
 
Webová služba pro správu hlášení
 
Strojová správa workflow podání a stahování dat z externí aplikace
 
Subjekty přistupující do ISPOP z důvodu kontroly hlášení nebo převzetí dat
 

5 Základní pravidla pro subjekty přistupující do ISPOP

ISPOP slouží pro dva základní účely: podání hlášení ze strany ohlašovatele a zpracování (kontrola) hlášení ze strany ověřovatele.

Ohlašovateli hlášení prostřednictvím ISPOP jsou právnické osoby, podnikající fyzické osoby, fyzické osoby, zahraniční subjekty s činností na území ČR a právnické osoby bez IČ.

Ověřovateli hlášení jsou orgány veřejné moci (KÚ, ORP, MŽP, ČIŽP) nebo subjekty pověřené MŽP (např. CENIA). Role uživatelů v systém jsou blíže popsány v kapitole „Role v informačním systému ISPOP". Správu uživatelů provádí provozovatel systému, který je zodpovědný za registraci správců účtu jednotlivých subjektů přistupujících do ISPOP.

Přístup do systému je umožněn pouze autorizovaným uživatelům, přístup k účtu správce subjektu získá subjekt na základě registrace do systému, kterou provede vyplněním a podáním registračního formuláře, který je k dispozici ve veřejné části portálu ISPOP9. Registrace subjektu v systému ISPOP je možná také prostřednictvím přidání vazby zmocnění z účtu zmocněnce (podmínkou je přiložení plné moci v elektronické podobě nebo výstupu vzniklého převedením plné moci v listinné podobě autorizovanou konverzí dokumentů - odkaz na §4 odst. 7 zákona č. 25/2008 Sb.).

Po vytvoření uživatelského účtu správce subjektu jsou uživateli předány přístupové údaje (přihlašovací jméno/login a heslo).

Správce účtu subjektu může registrovat další správce účtu subjektu nebo běžné uživatele subjektu, kteří již toto oprávnění správce nemají. Správce účtu subjektu je zodpovědný za řízení přístupu ostatních uživatelů subjektu a jeho povinností je udržovat informace o subjektu a uživatelích správné a pravdivé.

Všichni uživatelé jsou povinni zabezpečit své přístupové údaje takovým způsobem, aby nemohlo dojít k jejich zneužití a jakékoliv neoprávněné manipulaci v systému.

Každý uživatel systému je povinen se seznámit s uživatelskou dokumentací (manuály) a je povinen používat ISPOP v rozsahu a v souladu s touto dokumentací a přidělenou rolí. Aktuální verze dokumentace je zveřejněna na portále ISPOP.

V případě registrace zahraniční osoby bez IČ je ohlašovatel povinen předat stanovené písemnosti v českém jazyce.

Uživatelé jsou povinni provádět v ISPOP pouze takové úkony, ke kterým jsou v příslušném rozsahu oprávněni na základě svého vztahu k subjektu, za který v ISPOP vystupují, tj. zejména na základě pracovněprávního vztahu nebo plné moci.

Je přísně zakázána jakákoliv forma sdílení přístupových údajů mezi uživateli.

6 Vztah mezi ISPOP a informačními systémy uživatelů

Informačními systémy uživatelů jsou myšleny:

informační systémy OVM nebo institucí jimi pověřených k zacházení s informacemi v ISPOP,

informační systémy ohlašovatelů, které slouží ke zpracování nebo podání hlášení do ISPOP.

Informační systémy uživatelů mohou komunikovat s informačním systémem ISPOP prostřednictvím webových služeb, které umožňují podání dokumentů prostřednictvím ISPOP, validaci dokumentu vůči datovému standardu ISPOP a správu hlášení v ISPOP. Přístup k některým službám je autorizovaný prostřednictvím přístupových údajů uživatelů (podrobnější popis služeb viz kapitola 4).

7 Ohlašovací povinnosti plněné prostřednictvím ISPOP

Agendy ohlašované prostřednictvím ISPOP jsou vymezeny právními normami (z pohledu obsahu, termínu hlášení), které danou povinnost ukládají, v těchto právních normách je rovněž uložena povinnost ohlašovatele ohlašovat agendu prostřednictvím ISPOP.

ISPOP nemění obsah jednotlivých ohlašovacích povinností.

Způsob realizace podání a jeho vlastnosti jsou definovány v §4 zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Podání prostřednictvím ISPOP se činí elektronicky ve vyhlášeném datovém standardu a ve stanoveném termínu, který je specifický pro každou ohlašovací povinnost a je určen právní normou, která danou ohlašovací povinnost zavádí.

Hlášení podávaná za aktuální ohlašovací období se realizují v poslední verzi datového standardu příslušného hlášení, hlášení podávaná za předchozí ohlašovací období se realizují v datovém standardu vyhlášeném pro období, za které se ohlašuje.

Seznam ohlašovacích povinností, které se podávají prostřednictvím ISPOP, je zveřejněn na portále ISPOP v záložce „Seznam ohlašovacích povinností".

Datové standardy jsou zveřejněny na portále ISPOP v záložce „Datové standardy".

8 Provozní podpora ISPOP

Provozní podpora slouží k řešení problémů uživatelů ISPOP, pokud se je nedaří vyřešit na základě uživatelské dokumentace nebo informací zveřejněných na portále ISPOP (manuály, aktuality, často kladené dotazy - FAQ, životní situace atd.).

Provozní podpora ISPOP je poskytována prostřednictvím:

elektronického helpdesku EnviHELP10, jehož portál je přístupný prostřednictvím portálu ISPOP, internetová adresa EnviHELP je http://helpdesk.cenia.cz ,

telefonní linky, která je zveřejněna v kontaktech na portále ISPOP.

9 Role v informačním systému ISPOP

Přístupy k vymezeným funkcionalitám aplikace ISPOP mají právo uživatelé na základě přidělené role v ISPOP:

 
Název role
 
Popis
 
Základní úloha v ISPOP
 
Ohlašovatel
 
Fyzická, právnická nebo zahraniční osoba, která má povinnost na základě alespoň jednoho ze zákonů č. 185/2001 Sb., č. 25/2008 Sb., č. 254/2001 Sb., č. 477/2001 Sb. nebo č. 86/2002 Sb. ohlašovat požadované údaje prostřednictvím ISPOP.
 
Registrace subjektu ohlašovatele
Přidání zmocnění
Zpracování a podání hlášení
Správa účtu subjektu ohlašovatele
 
Ověřovatel
 
Orgán veřejné moci, který je ustanovením složkového předpisu určen jako ten, jemuž je ohlašovatelem prostřednictvím ISPOP podáno hlášení, popř. instituce, která je pověřena kontrolou hlášení.
 
Registrace subjektu ověřovatele
Ověření hlášení
Ověření zmocnění
Správa účtu subjektu ověřovatele
 
Ověřovatel - Správce poplatku
 
Uživatel orgánu veřejné moci, který na základě ověřeného hlášení vydává rozhodnutí. Rozhodnutí ve správním řízení se vydává pouze u některých typů hlášení (podle platné právní úpravy poplatkových),
 
Registrace subjektu ověřovatele
Ověření hlášení
Ověření zmocnění
Správa účtu subjektu ověřovatele
 
Operátor ISPOP
 
Uživatel, který obstarává běžné provozní činnosti v ISPOP. Tuto roli zastávají zaměstnanci provozovatele ISPOP.
 
Správa registru ISPOP
Správa skladiště hlášení ISPOP
Provozní podpora
 
Správce ISPOP
 
Uživatel, který řídí správu provozu ISPOP. Tuto roli zastávají zaměstnanci provozovatele ISPOP.
 
Správa registru ISPOP
Správa skladiště hlášení ISPOP
Provozní podpora
 
Zmocněnec
 
Subjekt (právnická nebo fyzická osoba), který je oprávněn provádět úkony, ke kterým ho pověřil jiný subjekt (fyzická nebo právnická osoba) na základě plné moci. Role je přidělena uživateli po schválení plných mocí operátorem ISPOP a vytvoření vazeb mezi zmocněncem a zmocnitelem.
 
Zplnomocnění
Registrace subjektu ohlašovatele
Přidání zmocnění
Zpracování a podání hlášení
Správa účtu subjektu ohlašovatele
 
Správce subjektu
 
Správce subjektu - uživatel, který má oprávnění upravovat vybrané atributy v registraci Subjektu, registrovat provozovny IRZ a ovzduší k Subjektu. Uživatel s touto rolí je oprávněn registrovat uživatele k subjektu, k němuž patří. Role je přidělena uživateli, který registruje subjekt ohlašovatele.
 
Správa účtu subjektu
 
Běžný uživatel subjektu
 
Uživatel zaregistrovaný správcem subjektu.
 
Závisí na roli ohlašovatele nebo ověřovatele
 
Recenzent
 
Orgán veřejné správy nebo odborný subjekt, který z titulu svého odborného zaměření a legislativního postavení může nahlížet do všech nebo vybraných skupin hlášení na základě pověření MŽP nebo na základě legislativních ustanovení.
 
Přístup k přehledu hlášení definovaný požadavkem legislativy nebo MŽP.
 
Reader
 
Uživatel subjektu Cenia nebo MŽP, který má dostupné přehledy hlášení a registrací. Tento uživatel neprovádí v ISPOP žádné úkony, pouze nahlíží na informace.
 
Zobrazení přehledů

10 Splnění ohlašovací povinnosti prostřednictvím ISPOP

Způsob splnění ohlašovací povinnosti prostřednictvím ISPOP je jednoznačně vymezen:

§37 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád,

§4 a §7 zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí,

tímto provozním řádem ISPOP (provozní řád vydává MŽP formou metodického pokynu).

Provozního řád ISPOP je zveřejněn ve věstníku MŽP a na webovém portále ISPOP. Obecné závazné podmínky pro podání prostřednictvím ISPOP jsou následující:

Učinit podání hlášení prostřednictvím ISPOP může pouze registrovaný uživatel.

Předmětem registrace v ISPOP jsou subjekt ohlašovatele, popř. jeho provozovny, za které plní ohlašovací povinnost. Registraci i ohlášení může za ohlašovatele provést zmocněnec, který byl ohlašovatelem (zmocnitelem) k těmto úkonům v ISPOP zmocněn. K tomuto účelu slouží přidání vazby zmocnění z účtu zmocněnce.

Podání prostřednictvím ISPOP musí být učiněno elektronicky, včas, autorizovaným způsobem a v souladu s platným datovým standardem, který vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí podle §7 písm. c) zákona č. 25/2008 Sb. Podrobné informace o postupech a funkcionalitách systému nezbytných pro podání registrace, plné moci a hlášení do ISPOP jsou obsahem uživatelské dokumentace, která je zveřejněna na webových stránkách www.ispop.cz <rubrika „Chci podat hlášení“ -> „Manuály“>.>.

Velikost jednoho elektronického dokumentu, který ISPOP zpracuje je omezena na max. 10 MB.

11 Zpracování hlášení v ISPOP

Zpracování hlášení v ISPOP je definováno stavovým diagramem hlášení. Stavový diagram popisuje stavy, kterých může dokument (hlášení) v ISPOP v rámci příslušného procesu nabývat a zároveň popisuje podmínky přechodu mezi jednotlivými stavy. Grafické zpracování stavového diagramu hlášení je v příloze č. 1. Je nutno rozlišovat mezi stavem elektronického dokumentu (stav dokumentu) a stavem hlášení dle správního řádu (stav hlášení). Stav hlášení se sleduje až od přiděleného evidenčního čísla hlášení.

Popis základních stavů dokumentu je obsahem následující tabulky:

 
Stav dokumentu v ISPOP
 
Popis stavu
 
Není zpracovatelné
 
Stav hlášení, které neodpovídá datovému standardu ISPOP a systém jej proto zamítl.
 
Čeká na autorizaci
 
Hlášení odpovídá datovému standardu, ale nebylo podáno autorizovaným způsobem, tj. nebylo doručeno prostřednictvím ISDS ani nebyl k hlášení připojen platný zaručený elektronický podpis. Systém na základě ustanovení §37 odst. 4 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád čeká na doručení listinného potvrzení.
 
Čeká na vyřízení
 
Stav hlášení, které j e v souladu s datovým standardem a autorizované a následně automaticky systémem předáno ověřovateli ke kontrole.
 
Vyřízeno
 
Finální stav hlášení přiřazený automaticky systémem na základě způsobu vyřízení ověřovatelem.
 
Zneplatněno
 
Mimořádný stav, který slouží k označení hlášení zaslaných do systému z technických důvodů (tzn. nikoliv jako podání dle správního řádu).
Popis základních stavů hlášení je obsahem následující tabulky:
 
Stav hlášení v ISPOP
 
Popis stavu
 
K autorizaci
 
Hlášení odpovídá datovému standardu, ale nebylo podáno autorizovaným způsobem, tj. nebylo doručeno prostřednictvím ISDS ani nebyl k hlášení připojen platný zaručený elektronický podpis. Systém na základě ustanovení §37 odst. 4 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád čeká na doručení listinného potvrzení.
 
Přiděleno ověřovateli (čeká na ověření)
 
Stav hlášení, které je v souladu s datovým standardem a bylo podáno autorizovaným způsobem nebo bylo autorizováno potvrzením v listinné podobě.
 
Postoupeno pro nepříslušnost
 
Hlášení bylo podáno nepříslušnému ověřovateli a ten ho proto postoupil k ověření správnému ověřovateli v souladu s ustanovením §12 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád.
 
Ověřeno
 
Stav, který nastaví ověřovatel hlášení v případě korektního podání nepoplatkového hlášení. Hlášení je systémem následně převedeno do souborného finálního stavu „vyřízeno“.
 
K doplnění/doplněno
 
Stav, který nastaví ověřovatel v případě, že podání není v pořádku a požaduje jeho doplnění. Doplnění podání se realizuje opětovným podáním celého hlášení, které je označeno jako doplněné a obsahuje evidenční číslo řádného podání.
 
Probíhá řízení
 
Hlášení, na základě jehož podání bylo zahájeno řízení podle ustanovení §44 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád. Tohoto stavu nabývají pouze poplatková hlášení.
 
Správní řízení přerušeno
 
Podání, u kterého bylo přerušeno správní řízení v souladu s ustanovením §64 a §65 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, a je proto požadováno doplnění podání. Stav nastavuje ověřovatel.
 
Vydán zálohový/poplatkový výměr
 
Stav po ověření poplatkového hlášení, kdy byl vydán v souladu s ustanovením §67 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád poplatkový nebo zálohový výměr. Stav nastavuje ověřovatel. Hlášení je ve stavu „Vyřízeno“, stav „vydán zálohový/poplatkový výměr“ indikuje způsob vyřízení.
 
Správní řízení zastaveno
 
Stav po ověření poplatkového hlášení, kdy bylo v souladu s ustanovením §66 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád zastaveno správní řízení. Stav nastavuje ověřovatel. Hlášení je ve stavu „Vyřízeno“, stav „Správní řízení zastaveno“ indikuje způsob vyřízení.
 
Vydání stanoviska
 
Stav po ověření poplatkového hlášení, kdy bylo vydáno stanovisko jakožto úkon podle §154 správního řádu. Stav nastavuje ověřovatel. Dokument je ve stavu „„Vyřízeno“, stav hlášení „vydání stanoviska“ indikuje způsob vyřízení.
 
Odloženo
 
Stav po ověření nepoplatkového hlášení, kdy ověřovatel v souladu s ustanovením §43 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád věc odložil. Stav nastavuje ověřovatel. Hlášení je ve stavu „Vyřízeno“, stav „odloženo“ indikuje způsob vyřízení.
ISPOP poskytuje pouze nezávazné informace o probíhající činnosti nebo správním řízení na straně ověřovatele, v žádném případě není platformou pro jeho přímou realizaci (záznamy nenahrazují úkony při správním řízení podle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, pouze o nich informují).

Ve složkových předpisech není výslovně stanovena povinnost ověřovatele nastavovat stavy přijatých hlášení. Nastavení stavu hlášení v souladu s učiněnými postupy při jeho vyřizování je však nezbytné pro zajištění zákonem předpokládané funkce ISPOP jako elektronického rozhraní mezi ohlašovateli a veřejnou správou a jako skladiště přijatých hlášení. Podle §7 písm. d) zákona č. 25/2008 Sb. MŽP metodicky řídí a koordinuje ISPOP ve vztahu k ostatním informačním systémům veřejné správy v oblasti životního prostředí. Z výše uvedeného vyplývá, že ověřovatelé jsou povinni řídit se pokyny MŽP, které se týkají součinnosti ověřovatelů ve vztahu k ISPOP.

Nastavení stavu hlášení „ověřeno“ pouze znamená, že ověřovatel dospěl k závěru, že podané hlášení netrpí vadami, a není tedy třeba vyzvat podatele k jeho doplnění. Působnost orgánů, které podle příslušného složkového zákona kontrolují plnění ohlašovací povinnosti, tím není dotčena.

Nastavení stavu hlášení je nezbytné s ohledem na další zpracování ohlášených informací. Statistické zpracování a analýzy musí být prováděny nad ověřenými daty.

11.1 Závazný postup při ohlašování do ISPOP

Splnění ohlašovacích povinností umožňuje ISPOP na základě provedení následujících kroků:

11.1.1 Registrace ohlašovatele a provozovny v ISPOP

Ohlašovatel je povinen registrovat subjekt, za který hlásí a dále provozovnu, pokud hlásí agendu IRZ podle §3 zákona č. 25/2008 Sb. nebo agendu Souhrnné provozní evidence (SPE) zdrojů znečišťování ovzduší a oznámení o výpočtu poplatku podle §18 vyhl. č. 205/2009 Sb. §19 odst. 10 zákona č. 86/2002 Sb. Za ostatní agendy ohlašované prostřednictvím ISPOP se provozovna pro ohlašování v roce 2012 neregistruje.

Registrace subjektu se činí prostřednictvím registračního formuláře zveřejněného na portále ISPOP na adrese www.ispop.cz . Registrace subjektu neprobíhá automaticky, ale podléhá schválení ze strany operátorů ISPOP, kteří ověří existenci subjektu vůči systému ARES. Registrace musí být podána autorizovaným způsobem. Po schválení registrace jsou na zaregistrovaný e-mail zaslány přístupové údaje do elektronického účtu ISPOE Podmínkou pro zaslání přístupových údajů je správně uvedený e-mail. Registraci provozovny lze provést pouze v elektronickém účtu ISPOP, lze registrovat dva typy provozoven, provozovnu IRZ, jejíž registraci schvaluje po ověření operátor a dále provozovnu ovzduší, jejíž registrace je automatická a její založení je okamžité. Výsledkem registrace provozovny je přidělené číslo provozovny v definovaném formátu.

Existence registrace subjektu v ISPOP nezakládá žádnou jinou povinnost.

11.1.2 Vytvoření hlášení do ISPOP

Hlášení do ISPOP musí být zpracováno v souladu s platným datovým standardem, který pro ohlašování prostřednictvím ISPOP v souladu s §7 zákona č. 25/2008 Sb. vyhlašuje MŽP. Datový standard popisuje obsah, strukturu a logické kontroly elektronického dokumentu, který je validním hlášením do ISPOP pro příslušné ohlašovací období. Nevalidní dokumenty jsou systémem automaticky zamítnuty. Uživatel je o nezpracovatelnosti hlášení informován prostřednictvím notifikační zprávy. Hlášení do ISPOP lze vytvořit vlastními technickými prostředky nebo je možné použít elektronické formuláře, které jsou v dispozici v ISPOP. Jejich použití zaručuje dodržení datového standardu pro ohlašování do ISPOP.

11.1.3 Zplnomocnění pro podání hlášení nebo registrace do ISPOP

Plná moc pro ohlašování do ISPOP musí být doložena ve validní elektronické podobě a prostřednictvím informačního systému ISPOP. Pokud plná moc existuje primárně v listinné podobě je povinností zmocněnce doložit do ISPOP elektronickou konverzi plné moci11.

Validní elektronický dokument plné moci se dokládá do ISPOP pouze prostřednictvím průvodce, který je k dispozici v elektronickém účtu zaregistrovaného subjektu (záložka „Přidat zmocnění“).

Elektronický průvodce pro doložení plné moci zajišťuje korektní vytvoření vazeb mezi zmocnitelem a zmocněncem v registru ISPOP včetně časového vymezení platnosti zmocnění.

Elektronické dokumenty plných mocí jsou kontrolovány operátory ISPOP. Pokud plná moc obsahuje nezbytné náležitosti, je schválena do 3 pracovních dnů.

Po schválení dokumentu plné moci získá subjekt zmocněnce ve svém elektronickém účtu přístup k prostředkům elektronického účtu zmocnitele. Do jednoho elektronického účtu zmocněnce lze takto konsolidovat neomezený počet účtů zmocnitelů na základě neomezeného počtu plných mocí od různých zmocnitelů. Každá plná moc musí být konvertovaná zvlášť v samostatném dokumentu (souboru).

Popis postupu v ISPOP při zplnomocňování pro ohlašování je obsahem manuálu pro ohlašovatele.

11.1.4 Podání hlášení prostřednictvím systému ISPOP

Podání hlášení do ISPOP je možno učinit buď prostřednictvím webových služeb přímo z formuláře, webovou službou kompatibilní IS nebo zasláním elektronické podoby hlášení (.pdf, .xml) do datové schránky ISPOP. Každému dokumentu je při vstupu do systému přiděleno číslo dokumentu, které identifikuje jeho pořadí ve vstupní frontě do systému ke zpracování. Hlášení je považováno za podané až v okamžiku, kdy hlášení splňuje zákonné podmínky pro přijetí do ISPOP, tzn.:

- Hlášení je doručeno v elektronické podobě.

- Hlášení odpovídá příslušnému datovému standardu.

- U hlášení je řádně vyznačeno, zda se jedná o řádné či doplněné podání (obsahem doplněného podání musí být evidenční číslo řádného podání).

- Subjekt i předmět ohlášení jsou registrovány v systému ISPOP.

Ohlašovatel je notifikován prostřednictvím e-mailové zprávy o stavu podání. V případě, že hlášení je v platném datovém standardu a e-mail uvedený v hlášení je platný k datu zaslání notifikace, je uživatel notifikován na tento e-mail, v opačném případě je notifikován uživatel, jehož přístupové údaje byly použity při přihlášení v rámci procesu odeslání hlášení. Je odpovědností ohlašovatele udržovat a uvádět správné e-mailové adresy, v opačném případě nemá provozovatel systému ISPOP povinnost informovat ohlašovatele o nepřijetí hlášení.

Odpovědností ohlašovatele je ujistit se, že hlášení bylo podáno. Podání je potvrzeno v případě přidělení evidenčního čísla, hlášení je tedy přiřazeno k subjektu ohlašovatele a je viditelné v účtu v systému ISPOP (záložka „Přehled podaných hlášení“)..

Přílohy, které jsou součástí podání, musí být přiloženy v rámci PDF formuláře nebo musí být součástí datové struktury, jiné přílohy nebudou do systému přijaty (tzn. jakékoliv další dokumenty, které budou přiloženy, např. do datové zprávy, nebudou systémem zpracovány). Další přílohy je nutno po dohodě s konkrétním ověřovatelem zasílat mimo systém ISPOP na místně příslušný úřad.

11.1.5 Autorizace podání

Autorizace podání je vyjádřením autorství k podání ve smyslu ustanovení §37 odst. 4 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád. Autorizované podání lze vyjádřit následujícími způsoby:

a) podáním do datové schránky „ISPOP (Ministerstvo životního prostředí)“ (ID: 5eav8r4)12 z datové schránky subjektu, který činí podání, či ze schránky zmocněnce, který doložil plnou moc do ISPOP,

b) připojením zaručeného elektronického podpisu k dokumentu1. Elektronický podpis musí patřit osobě s podpisovým právem za subjekt ohlašovatele a musí být technicky připojen přímo k elektronickému dokumentu, který je předmětem podání,

c) doručením potvrzeného autorizačního dokumentu v listinné podobě do 5 dnů13. Podpis na potvrzení musí patřit osobě s podpisovým právem za subjekt ohlašovatele.

Autorizací podepisující osoba potvrzuje, že všechny registrační údaje jsou pravdivé a úplné, a stvrzuje, že osoba uvedená v registračním formuláři je oprávněna k přístupu do systému k registrovanému subjektu či k podání hlášení.

V případě nutnosti doplnění již realizovaného podání je povinností ohlašovatele vyznačit, že se jedná o doplněné podání a uvést evidenční číslo přidělené systémem ISPOP k řádnému podání. V případě podání hlášení za stejný předmět hlášení, který již byl do systému doručen, nebude takové druhé řádné podání systémem přijato. Předmět hlášení pro jednotlivé ohlašovací povinnosti je definován v následující tabulce:

 
Formulář
 
Ohlašovací jednotka
 
Předmět
 
F_VOD_38_4
 
Vodoprávní rozhodnutí
 
rok / Identifikace / Č.j. povolení / Rozlišení povr. a podz. vod
 
F_VOD_OV
 
Zdroj
 
rok / Identifikace / Název zdroje / Obec zdroje / Rozlišení hlášení-přiznání
 
F_VOD_PV
 
Zdroj
 
rok / Identifikace / Název zdroje / Obec zdroje / Rozlišení hlášení-přiznání
 
F_ODP_DO
 
Provozovna/Zařízení
 
rok / Identifikace / IČZÚJ provozovny / Číslo provozovny
 
F_ODP_ZAR
 
Provozovna/Zařízení
 
rok / Identifikace / IČZÚJ provozovny / Číslo provozovny
 
F_ODP_SKL
 
Provozovna/Zařízení
 
rok / Identifikace / IČZÚJ provozovny / Číslo provozovny
 
F_ODP_PROD
 
Provozovna/Zařízení
 
rok / Identifikace / IČZÚJ provozovny / Číslo provozovny
 
F_ODP_PROD_EL
 
Provozovna/Zařízení
 
rok / Identifikace / IČZÚJ provozovny / Číslo provozovny
 
F_ODP_PROD_AV
 
Provozovna/Zařízení
 
rok / Identifikace / IČZÚJ provozovny / Číslo provozovny
 
F_ODP_PCB
 
Zařízení
 
rok / Identifikace / Výrobní č. zařízení
 
F_ODPRZ_VOZ
 
Subjekt
 
rok / Identifikace
 
F_ODPRZ_ZPETODB
 
Subjekt
 
rok / Identifikace
 
F_ODPRZ_EL
 
Subjekt
 
rok / Identifikace
 
F_OBL_RV
 
Subjekt
 
rok / Identifikace
 
F_IRZ
 
Provozovna
 
rok / Identifikace / IČP
 
F_OVZ_RL
 
Subjekt
 
rok / Identifikace
 
F_OVZ_PO
 
Subjekt
 
rok / Identifikace
 
F_OVZ_SPOJ
 
Provozovna
 
rok / Identifikace / IČP

Doplnění podání je možné realizovat pouze za předpokladu, že v systému již existuje hlášení za stejnou ohlašovací jednotku, které má přiděleno evidenční číslo. Ve všech ostatních případech se vždy jedná o řádné podání.

12 Výkon státní správy v systému ISPOP

 
Ministerstvo životního prostředí
 
Zřizuje ISPOP; vyhlašuje datový standard; ověřuje hlášení v ISPOP.
 
CENIA
 
Provozuje ISPOP.
 
ČIŽP, KÚ, ORP
 
Ověřují hlášení v ISPOP.

13 Řízení bezpečnosti

Při řízení bezpečnosti se správce ISPOP řídí Bezpečnostní politikou MŽP a Směrnicí pro bezpečnostního správce ISPOP. Veškerá komunikace s neveřejnou částí informačního systému ISPOP probíhá zabezpečeným (šifrovaným) způsobem pomocí protokolu HTTPS (SSL v3 tunel) a serverového certifikátu (systémový certifikát). Tento SSL tunel je terminován na load balanceru v přístupové bezpečnostní zóně. Použitý serverový certifikát je vydán důvěryhodnou certifikační autoritou (CA) - Thawte (VeriSign).

Veškeré požadavky jsou ukončeny v demilitarizované první zóně. K odbavení požadavků dochází na úrovni aplikačních serverů. Oddělená vrstva aplikačních serverů komunikuje s oddělenou databázovou vrstvou umístěnou v samostatné demilitarizované zóně.

14 Dostupnost systému

ISPOP je provozován nepřetržitě s výjimkou plánovaných a mimořádných odstávek.

Plánované odstávky jsou odstávky spojené s nezbytnou údržbou a upgrady systému a jsou v dostatečném předstihu zveřejňovány Provozovatelem na stránkách www.ispop.cz a na www.cenia.cz . Údržba systému může být učiněna učiněna v během provozu, nejvýše však jedenkrát v kalendářním týdnu. V době odstávky je snížena dostupnost systému, případně systém nemusí být dostupný vůbec.

Mimořádné odstávky jsou možná nečekaná omezení funkčnosti vlivem nenadálé události. Provozovatel informuje o těchto odstávkách bezprostředně po zjištění nenadálé události na stránkách www.ispop.cz a na www.cenia.cz .

15 Kontakty

Správce:
Ministerstvo životního prostředí
Odbor informatiky a provozu
Vršovická 65,
100 10 Praha 10
Provozovatel:
CENIA, česká informační agentura životního prostředí
Litevská 8/1174,
100 05 Praha 10
Informační zdroje:
Webový portál dostupný na adrese www.ispop.cz
Webové stránky zřizovatele systém Ministerstva životního prostředí www.mzp.cz
Webové stránky provozovatele systému CENIA www.cenia.cz
Provozní řád schválil:
Ing. Libor Ježek
náměstek ministra - státní tajemník,
pověřen řízením sekce úřadu ministerstva
Nabývá platnosti dnem podpisu.
V Praze dne: 25.4.2012

Přílohy

Příloha č. 1 (soubor pdf) >>

1 Definice převzata z http://svs.institutpraha.cz/index.php?page=slovnik (16.4.2012).
2 podle zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu.
3 podle zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.
4 podle §2 odst. 1 a 2 zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.
5 podle §4 odst. 4 zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí.
6 podle §2 písm. b) zákona č. č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy.
7 podle §3 odst. 1 zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy.
8 podle §14 odst. 1 zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.
9 Registrace subjektu je vyžadována v souladu s ustanovením §4 odstavec 6 zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí.
10 Lhůty pro zodpovídání dotazů, pro doplnění informací jsou stanoveny provozním řádem elektronického helpdesku EnviHELP.
11 V souladu s ustanovením §4 odstavec 7 zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí.
12 V souladu s ustanovením zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Pozor! Nezaměňovat s datovou schránkou „Ministerstvo životního prostředí“ " (ID: 9gsaax4)!
13 V souladu s ustanovením zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu.