Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 1,2/2013

METODICKÝ POKYN
ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ
„k zařazování chovů hospodářských zvířat podle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, k výpočtu emisí znečišťujících látek z těchto stacionárních zdrojů a k seznamu technologií snižujících emise z těchto stacionárních zdrojů“

Tento metodický pokyn obsahuje informace o zařazování chovů hospodářských zvířat podle přílohy č. 2 k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší (dále jen „zákon o ochraně ovzduší“) na základě celkového ročního množství emisí amoniaku odpovídajícího celkové projektované kapacitě. Metodický pokyn dále obsahuje podle bodu 7.1. přílohy č. 8 vyhlášky č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší, seznam technologií snižujících emise znečišťujících látek z chovů hospodářských zvířat, včetně popisu způsobu jejich zohlednění při vykazování emisí.

Metodický pokyn je určen zejména krajským úřadům, České inspekci životního prostředí a jako doporučení také provozovatelům chovů hospodářských zvířat.

1. Výpočet emisí amoniaku za účelem zařazení stacionárního zdroje

Postup pro zařazování chovů hospodářských zvířat podle přílohy č. 2 k zákonu a k aplikaci pravidel pro sčítání projektovaných kapacit podle §4 odst. 7 a odst. 8 písm. d) zákona je podrobně uveden v samostatném metodickém pokynu k zařazování ke sčítání jmenovitých tepelných příkonů spalovacích stacionárních zdrojů a projektovaných kapacit jiných stacionárních zdrojů a k jejich zařazování podle zákona o ochraně ovzduší.

Při výpočtu celkových ročních emisí amoniaku pro účely zařazení stacionárního zdroje dle přílohy č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší se ve všech případech použijí údaje o projektovaných kapacitách jednotlivých stájí a celkové emisní faktory, které jsou tvořeny součtem dílčích emisních faktorů pro stájové prostory, pro sklady exkrementů (hnůj, podestýlka, kejda, trus apod.) a pro aplikaci exkrementů. Aplikací exkrementů se rozumí jejich zapravení do půdy. Dílčí emisní faktory jsou uvedeny v tabulce č. 1. přílohy č. 1 k tomuto metodickému pokynu. Provozovatel chovů hospodářských zvířat musí vždy při výpočtu emisí amoniaku, za účelem zařazení zdroje, započítávat dílčí emisní faktory pro sklady exkrementů a dílčí emisní faktory pro zapravení exkrementů do půdy i v případě, kdy exkrementy hospodářských zvířat předává pro uskladnění nebo aplikaci další oprávněné osobě, přičemž se nezohledňují účinky využívaných snižujících technologií. Seznam technologií ke snížení emisí amoniaku a jejich účinnost je uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu.

Pro účely zařazení chovů hospodářských zvířat podle přílohy č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší se musí vždy vycházet z ročních projektovaných kapacit, nikoliv z kapacit odpovídajících např. průměrnému ročnímu obsazení stájí nebo momentálnímu stavu (tzv. redukované kapacity). Nejsou-li k dispozici údaje o projektované kapacitě, pak se tato hodnota vypočítá na základě údajů uvedených ve vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, ve znění pozdějších předpisů.

Pro účely stanovení celkové roční emise amoniaku z jednotlivých chovů hospodářských zvířat umístěných v rámci jedné provozovny se v souladu s §4 odst. 8 písm. d) zákona o ochraně ovzduší emise amoniaku z jednotlivých chovů (vypočtených z projektované kapacity) sčítají vždy. Bude-li hodnota vypočtených celkových ročních emisí amoniaku větší než 5 t, jedná se o stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší. Provozovatel takového stacionárního zdroje má povinnost jej provozovat na základě a v souladu s povolením provozu (jehož součástí je i provozní řád) a plnit relevantní povinnosti uvedené v §17 zákona o ochraně ovzduší.

Příklad č. 1 - Zařazení zemědělského zdroje znečišťování ovzduší dle přílohy č. 2 zákona o ochraně ovzduší

Provozovatel na farmě v Horní Lhotě má ve dvou rekonstruovaných stájích K174 s kejdovým hospodářstvím ustájeny dojnice, v jedné stáji označené OMD býčky a jalovice, ve dvou stájích označených „Výkrm I“ a „Výkrm II“ chová výkrmová prasata a v jedné stáji označené jako „jalovárna, porodna“ jsou v oddělených sekcích ustájeny prasnice březí, prasnice zapuštěné a selata. V následující tabulce č. 1 jsou uvedeny projektované kapacity jednotlivých stájí a výpočet nejvyšší potenciální produkce emisí amoniaku, které by z daného chovu při plné (100%) obsazenosti stájí (nebo-li při projektované kapacitě) a bez využití snižujících technologií mohly unikat.

Tab. č. 1 Výpočet produkce emisí amoniaku pro účely zařazení stacionárního zdroje

 
Středisko
 
Označení stáje
 
Kategorie ustájených zvířat
 
Projektovaná kapacita (ks)
 
Celk. emisní faktor dle tab. 1 přílohy 1 metodického pokynu (kg NH3.ks-1.rok-1)
 
Potenciální produkce emise NH3 (kg)
 
Celkem emisí za středisko (kg)
 
Horní Lhota
 
K174
 
dojnice
 
286
 
10,0+2,5+12,0=24,5
 
7007
 
 
 
OMD
 
jalovice, býčci
 
198
 
6,0+1,7+6,0=13,7
 
2713
 
 
 
Výkrm I
 
výkrmová prasata
 
200
 
3,2+2,0+3,1=8,3
 
1660
 
 
 
Výkrm II
 
výkrmová prasata
 
400
 
3,2+2,0+3,1=8,3
 
3320
 
 
 
Porodna, jalovárna
 
prasnice březí
 
35
 
7,6+4,1+8,0=19,7
 
690
 
 
 
Porodna, jalovárna
 
prasnice
 
50
 
4,3+2,8+4,8=11,9
 
595
 
 
 
Porodna, jalovárna
 
selata
 
120
 
2,0+2,0+2,5=6,5
 
780
 
16765

Z výpočtu je patrné, že celková roční emise amoniaku přesahuje 5 t, z čehož plyne, že se jedná o stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší s povinností zpracovat a plnit provozní řád, který je součástí povolení provozu. Jak je uvedeno výše, při výpočtu emisí amoniaku, pro účely zařazení podle přílohy č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší, se neuplatňují žádné snižující technologie.

K případné změně v zařazení stacionárních zdrojů ve vztahu k příloze č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší by mohlo dojít pouze v důsledku ukončení provozu některé z výše uvedených stájí, tedy trvalým snížením projektované kapacity stájí.

2. Výpočet emisí amoniaku za účelem zjištění skutečných ročních emisí

Chovy hospodářských zvířat nemají podle zákona o ochraně ovzduší (viz §17 odst. 4) povinnost zjišťovat emise znečišťujících látek, ani vést provozní evidenci a zpracovávat a ohlašovat souhrnnou provozní evidenci. Výpočet skutečných ročních emisí amoniaku se však u chovů hospodářských zvířat provádí pro hlášení do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) podle zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, v platném znění (ohlašovací práh pro amoniak 10 000 kg/rok), a popřípadě pro uvedení skutečných emisí amoniaku při podávání žádostí o poskytnutí podpory z vyhlášených dotačních programů, jako je např. Operační program Životní prostředí (OPŽP).

Při výpočtu skutečných ročních emisí amoniaku (pro účely ohlašování do IRZ a pro účely poskytnuti podpory OPŽP) se rovněž použijí již zmíněné dílčí emisní faktory pro stájové prostory, pro sklady exkrementů a pro aplikaci exkrementů, které se ovšem redukují o příslušné procentuální snížení při použití snižující technologie uvedené v tabulkách přílohy č. 2 k tomuto metodickému pokynu, nebo snižující technologie ověřené Výzkumným ústavem zemědělské techniky, v.v.i. V tomto případě se na rozdíl od postupu podle bodu 1 počítá s roční průměrnou obsazeností stájí, tj. se skutečným průměrným počtem zvířat, která byla během celého roku v daných stájích chována.

Pokud provozovatel chovu hospodářských zvířat předává statková hnojiva třetí osobě pro jejich aplikaci na zemědělskou půdu, započítávají se do celkové produkce amoniaku i tyto emise. Tato povinnost tedy nepřechází na příjemce statkových hnojiv.

Provozovatel chovu hospodářských zvířat, který statková hnojiva předává pro jejich aplikaci na zemědělské pozemky další osobě (např. na základě smlouvy) a může prokazatelně doložit způsob jejich aplikace, je oprávněn započítat snížení emisí ve skutečné výši dle použité technologie dle emisního faktoru „zapravení do půdy“ dle tabulky č. 2 přílohy č. 2 k tomuto metodickému pokynu. Pokud prokazatelně nemůže způsob jejich aplikace doložit, je oprávněn započítat snížení emisí ve výši 40 % z tohoto dílčího emisního faktoru.

Příklad č. 2 - Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při plné obsazenosti stájí

V příkladu č. 1 uvedený provozovatel ve svém zařízení plně (100%) využívá veškeré projektované kapacity stájí viz tabulka č. 1. V chovech prasat a prasnic je instalován systém ustájení na plné roštové podlaze s vakuovým odklizem kejdy do otevřených betonových jímek, na kterých nechá vytvořit přírodní krustu. Ve stájích

Tab. 2 Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při plném využití projektovaných kapacit stájí

 
Středisko Horní Lhota
Střední zdroj znečišťování ovzduší
 
Emisní faktor (kg NH3 ks-1.rok-1)
 
Projektovaná kapacita ustájení (ks)
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologií
 
 
stáj
 
sklad
 
zapravení
 
celkem
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasata výkrm
 
3,2
 
2
 
3,1
 
8,3
 
600
 
4 980
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlahy s vakuovým systémem
snížení = 25%
 
2,4
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,2
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
1
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
1,32
 
1,2
 
1
 
3,52
 
 
 
422
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasnice březí
 
7,6
 
41
 
8
 
19,7
 
35
 
690
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlaha s vakuovým systémem
snížení = 25%
 
5,7
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
2,46
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
3,2
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
5,7
 
2,46
 
3,2
 
11,36
 
 
 
398
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasnice
 
4,3
 
2,8
 
4,8
 
11,9
 
50
 
595
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlahy s vakuovým systémem
snížení = 25%
 
3,23
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,68
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
1,92
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
3,23
 
1,68
 
1,92
 
6,83
 
 
 
342
 
Středisko Horní Lhota
Střední zdroj znečišťování ovzduší
 
Emisní faktor (kg NH3 ks-1.rok-1)
 
Projektovaná kapacita ustájení (ks)
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologií
 
 
stáj
 
sklad
 
zapravení
 
celkem
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - dojnice
 
10
 
2,5
 
12
 
24,5
 
286
 
7 007
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
pravidelný automatizovaný odkliz kejdy shrnovačem
snížení = 10%
 
9,00
 
 
 
 
 
 
 
Ponecháni kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,5
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod
Snížení = 60%
 
 
 
4,8
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
9,00
 
1,5
 
4,8
 
15,3
 
 
 
4376
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - jalovice, telata, býci
 
6
 
1,7
 
6
 
13,7
 
198
 
2 713
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
pravidelný odkliz chlévské mrvy min. 2 x denně
Snížení = 15%
 
5,1
 
 
 
 
 
 
 
Ponecháni perných exkr. v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,02
 
 
 
 
 
 
Rozmetání a zapravení pluhem do 24 hodin
Snížení = 35%
 
 
 
3,9
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o 5 snižující technologie
 
5,1
 
1,02
 
3,9
 
8,52
 
 
 
1 984
 
Celkem emisí za středisko (kg)
 
Bez sniž. technologií
 
 
 
 
 
 
16 765
 
 
Se sniž. technologií
 
 
 
 
 
 
 
10 426

chovu dojnic jsou instalovány shrnovací lopaty s pravidelným odklizem kejdy do betonových jímek, na kterých rovněž nechá vytvořit přírodní krustu. V odchovně mladého dobytka se využívá ustájení na hluboké podestýlce s pravidelným odklizem chlévské mrvy. Provozovatel vyprodukovaná statková hnojiva aplikuje v rámci rozvozového plánu na své pozemky, tzn. statková hnojiva nepředává další oprávněné osobě. Pro aplikaci kejdy využívá technologii jejího rozstřiku s následným zaoráním do 24 hodin.

Výše uvedená roční hodnota emisí amoniaku 10,426 t je vypočítaná při využití snižujících technologií a při plném, stoprocentním využití projektovaných kapacit stájí.

Pokud provozovatel chovu hospodářských zvířat statková hnojiva předává na základě smlouvy pro jejich aplikaci na zemědělské pozemky další oprávněné osobě a neprokáže způsob jejich aplikace, je oprávněn započítat snížení emisí pouze ve výši 40 % z dílčího emisního faktoru pro „zapravení do půdy“ dle přílohy č. 2 tohoto metodického pokynu. V případě snížení emisního faktoru pro aplikaci na pozemky o 40 % by hodnota emisí za celou provozovnu činila 11,589 t/rok.

Příklad č. 3 - Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku, při průměrné roční obsazenosti stáje

V následujícím příkladu je uveden výpočet emisí amoniaku, přičemž projektovaná kapacita nebyla během roku plně využita. Hala „Výkrm II“ o projektované kapacitě 400 ks výkrmových prasat byla po celý rok uzavřena. Hala „jalovárna a porodna“ byla provozována na 50 % projektované kapacity, tzn. 60 ks selat, 17 ks březích prasnic a 25 ks prasnic. Stáje chovu dojnic i odchovna mladého dobytka (OMD) byly využity pouze na 70 % projektované kapacity ustájení.

Tab. 3 Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při redukovaném využití projektovaných kapacit stájí

 
Středisko Horní Lhota
Střední zdroj znečišťování ovzduší
 
Emisní faktor (kg NH3 ks-1.rok-1)
 
Skutečná kapacita ustájení (ks)
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologií
 
 
stáj
 
sklad
 
zapravení
 
celkem
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasata výkrm
 
3,2
 
2
 
3,1
 
8,3
 
200
 
1 660
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlahy s vakuovým systémem
snížení = 25%
 
2,4
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,2
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod. Snížení = 60%
 
 
 
1,24
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
2,4
 
1,2
 
1,24
 
4,84
 
 
 
968
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - selata
 
2
 
2
 
2,5
 
6,5
 
60
 
390
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Kotce s částečně roštovou podlahou
Snížení = 34%
 
1,32
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40 %
 
 
1,2
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
1
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
1,32
 
1,2
 
1
 
3,52
 
 
 
211
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasnice březí
 
7,6
 
4,1
 
8
 
19,7
 
17
 
335
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlaha s vakuovým systémem
snížení = 25%
 
5,7
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40
 
 
2,46
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
3,2
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
5,7
 
2,46
 
3,2
 
11,36
 
 
 
193
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasnice
 
4,3
 
2,8
 
4,8
 
11,9
 
25
 
298
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlaha s vakuovým systémem
Snížení = 25%
 
3,23
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40
 
 
1,68
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
1,92
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
3,23
 
1,68
 
1,92
 
6,83
 
 
 
171
 
Středisko Horní Lhota
Střední zdroj znečišťování ovzduší
 
Emisní faktor (kg NH3 ks-1.rok-1)
 
Skutečná kapacita ustájení (ks)
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologií
 
 
stáj
 
sklad
 
zapravení
 
celkem
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - dojnice
 
10
 
2,5
 
12
 
24,5
 
286
 
7 007
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Pravidelný automatizovaný odkliz kejdy shrnovačem min. 2 x denně
Snížení = 10%
 
9,00
 
 
 
 
 
 
 
Ponecháni kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40 %
 
 
1,5
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod
Snížení = 60%
 
 
 
4,8
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
9,00
 
1,5
 
4,8
 
15,3
 
 
 
3 060
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - jalovice, telata, býci
 
6
 
1,7
 
6
 
13,7
 
139
 
1 904
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Pravidelný odkliz chlévské mrvy min. 2 x denně
Snížení = 15%
 
5,1
 
 
 
 
 
 
 
Ponecháni perných exkr. v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,02
 
 
 
 
 
 
Rozmetání a zapravení pluhem do 24 hodin
Snížení = 35%
 
 
 
3,9
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o 5 snižující technologie
 
5,1
 
1,02
 
3,9
 
8,52
 
 
 
1 393
 
Celkem emisí za středisko (kg)
 
Bez sniž. technologií
 
 
 
 
 
 
9 487
 
 
Se sniž. technologií
 
 
 
 
 
 
 
5 996

Výše uvedené roční hodnoty emisí amoniaku jsou vypočítány při redukovaném počtu chovaných kusů hospodářských zvířat, s využitím snižujících technologií a představují hodnotu 5,996 t.

Příklad č. 4 - Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku, při pastevním chovu skotu

Provozovatel chovu skotu chová 120 ks krav, bez tržní produkce mléka, devět měsíců v roce volně na pastvě. Během zimy jsou zvířata ustájena ve stáji na hluboké podestýlce. Při výpočtu emisí amoniaku je nutné vypočíst poměr emisí vzniklých během ustájení zvířat a s tím souvisejícím skladováním podestýlky, její aplikací na pozemky a emisí vzniklých při pastevním způsobu chovu. Roční dílčí emisní faktory, resp. celkový emisní faktor, se vydělí 12, čímž se získají emisní faktory odpovídající měsíční produkci emisí amoniaku. Tyto emisní faktory se následně vynásobí počtem měsíců, ve kterých jsou zvířata chována ve stáji / na pastvě.

Tab. 4 Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při pastevním způsobu chovu skotu

 
Středisko Dolní Lhota
Malý zdroj znečišťování ovzduší
 
Emisní faktor (kg NH3 ks-1.rok-1)
 
Skutečná kapacita ustájení (ks)
 
Počet měsíců ustájení / počet měsíců na pastvě
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologií
 
 
stáj
 
sklad
 
zapra- vení
 
pastva
 
celkem
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty krávy bez tržní produkce mléka
 
6
 
1,7
 
6
 
 
13,7
 
120
 
3
 
13,7*120/12*3=411
 
 
Tabulkové hodnoty krávy bez tržní produkce mléka
 
 
 
 
1,8
 
 
120
 
9
 
1,8*120/12*9=162
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Ustájení na hluboké podestýlce - referenční způsob
Snížení = 40%
 
6,0
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání chlévské mrvy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,02
 
 
 
 
 
 
 
 
Aplikace hnoje na pole a zapravení do 24 hodin
Snížení = 35%
 
 
 
3,90
 
 
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie při ustájení
 
3,0
 
1,02
 
3,90
 
 
10,92
 
 
 
 
10,92*120/12*3=328
 
Emisní faktory pro pastvu
 
 
 
 
1,8
 
1,8
 
 
 
 
1,8*120/12*9=162
 
 
Celkem emisí za středisko (kg)
 
 
 
Bez snižujících technologií
 
 
 
 
 
 
 
 
573
 
 
Se snižujícími technologiemi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
490

Podobný přístup lze zvolit i v případě, kdy jsou např. dojnice přes den chovány volně na pastvě a do stájí se vrací pouze na noc nebo se shromažďují v prostorách dojírny apod.

Poznámka: Tento příklad nelze využít při výpočtu emisí amoniaku pro účely ohlašování do IRZ, neboť pastva nenaplňuje definiční znaky provozovny vyplývající z legislativních předpisů pro oblast IRZ. Pro účely ohlašování do IRZ se emise z pastvy nezapočítávají do celkových ročních emisí amoniaku z chovu skotu.

Příklad č. 5 - Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku, při roční průměrné obsazenosti stáje a kombinaci několika snižujících technologií ve stájovém prostředí

Provozovatel uvedený v příkladu č. 2 začal ve stájových prostorách chovu prasat, selat a prasnic používat vybraný biotechnologický přípravek. Ve stájových prostorách tak vznikla kombinace vlivů snižujících technologií, tzn. snižující technologie založená na systému ustájení prasat, selat a prasnic a snižující technologie založená na krmných opatřeních. Vzhledem k tomu, že nelze přesně prokázat poměr snižujících účinků obou technologií, započítá provozovatel chovu pro účely vykazování emisí amoniaku pouze jednu snižující technologii pro stájové prostory, tu s vyšším snižujícím účinkem. U uvedeného příkladu se bude jednat o biotechnologické přípravky. Ostatní snižující technologie použité ve stáji provozovatel již započítávat nebude. Stejný postup bude zvolen i v případě využití biotechnologických přípravků např. v kejdových jímkách a skládkách exkrementů.

Tab. 5 Výpočet skutečných celkových ročních emisí amoniaku při kombinaci snižujících technologií ve stájovém prostředí

 
Středisko Horní Lhota
Střední zdroj znečišťování ovzduší
 
Emisní faktor (kg NH3 ks-1.rok-1)
 
Skutečná kapacita ustájení (ks)
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologií
 
 
stáj
 
sklad
 
zapravení
 
celkem
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasata výkrm
 
3,2
 
2
 
3,1
 
8,3
 
600
 
4 980
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlahy s vakuovým systémem
Snížení = 25%
nezapočítává se
 
0
 
 
 
 
 
 
 
Aplikace vybraného biotechnologického přípravku do krmiva
Snížení = 48%
 
1,66
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,2
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
1,24
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
1,66
 
1,2
 
1,24
 
4,1
 
 
 
2 460
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - selata
 
2
 
2
 
2,5
 
6,5
 
120
 
780
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Kotce s částečně roštovou podlahou
Snížení = 34%
nezapočítává se
 
0
 
 
 
 
 
 
 
Aplikace vybraného biotechnologického přípravku do krmiva
Snížení = 48%
 
1,04
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40 %
 
 
1,2
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
1
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
1,04
 
1,2
 
1
 
3,24
 
 
 
389
 
Středisko Horní Lhota
Střední zdroj znečišťování ovzduší
 
Emisní faktor (kg NH3 ks-1.rok-1)
 
Skutečná kapacita ustájení (ks)
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologií
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasnice březí
 
7,6
 
4,1
 
8
 
19,7
 
35
 
690
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlaha s vakuovým systémem
Snížení = 25%
nezapočítává se
 
0
 
 
 
 
 
 
 
Aplikace vybraného biotechnologického přípravku do krmiva
Snížení = 48%
 
3,95
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40
 
 
2,46
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
3,2
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
3,95
 
2,46
 
3,2
 
9,61
 
 
 
336
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - prasnice
 
4,3
 
2,8
 
4,8
 
11,9
 
50
 
595
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Plně roštová podlaha s vakuovým systémem
Snížení = 25%
nezapočítává se
 
0
 
 
 
 
 
 
 
Aplikace vybraného biotechnologického přípravku do krmiva
Snížení = 48%
 
2,24
 
 
 
 
 
 
 
Ponechání kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40
 
 
1,68
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod.
Snížení = 60%
 
 
 
1,92
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
2,24
 
1,68
 
1,92
 
5,84
 
 
 
292
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - dojnice
 
10
 
2,5
 
12
 
24,5
 
286
 
7 007
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Pravidelný automatizovaný odkliz kejdy shrnovačem min. 2 x denně
Snížení = 10%
 
9,00
 
 
 
 
 
 
 
Ponecháni kejdy v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40 %
 
 
1,5
 
 
 
 
 
 
Aplikace kejdy na pole a zapravení do 24 hod
Snížení = 60%
 
 
 
4,8
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o snižující technologie
 
9,00
 
1,5
 
4,8
 
15,3
 
 
 
4 376
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tabulkové hodnoty - jalovice, telata, býci
 
6
 
1,7
 
6
 
13,7
 
198
 
2 713
 
 
Aplikace snižujících technologií
 
Pravidelný odkliz chlévské mrvy min. 2 x denně
Snížení = 15%
 
5,1
 
 
 
 
 
 
 
Ponecháni perných exkr. v klidu do vytvoření přírodní krusty
Snížení = 40%
 
 
1,02
 
 
 
 
 
 
Rozmetání a zapravení pluhem do 24 hodin
Snížení = 35%
 
 
 
3,9
 
 
 
 
 
Emisní faktory ponížené o 5 snižující technologie
 
5,1
 
1,02
 
3,9
 
8,52
 
 
 
1 984
 
Celkem emisí za středisko (kg)
 
Středisko Horní Lhota
Střední zdroj znečišťování ovzduší
 
Emisní faktor (kg NH3 ks-1.rok-1)
 
Skutečná kapacita ustájení (ks)
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) bez sniž. technologií
 
Vypočtená produkce emisí NH3 (kg) se sniž. technologií
 
Bez sniž. technologií
 
 
 
 
 
 
16 765
 
 
Se sniž. technologií
 
 
 
 
 
 
 
9 837

Aplikací vybraného biotechnologického přípravku ve stájovém prostředí se roční emise amoniaku snížily z hodnoty 10,426 t (viz příklad č. 2) na hodnotu 9,837 t.

Ing. Jan Kužel, v.r.
ředitel odboru ochrany ovzduší

Metodický pokyn byl zpracován ve spolupráci s Výzkumným ústavem zemědělské techniky, v.v.i. v rámci řešení výzkumného záměru VÚZT MZE0002703102 „Výzkum efektivního využití technologických systémů pro setrvalé hospodaření a využívání přírodních zdrojů ve specifických podmínkách českého zemědělství“

Příloha č. 1

Dílčí emisní faktory pro emise amoniaku z chovů hospodářských zvířat

 
KATEGORIE ZVÍŘAT
 
Emisní faktory
[kg NH3 . zvíře-1.rok-1]
 
 
Stáj
 
Hnůj, podestýlka
 
Kejda, trus
 
Zapravení do půdy
 
Pastva
 
Skot
 
dojnice
 
10,0
 
2,5
 
2,5
 
12,0
 
2,4
 
telata, býci, jalovice, krávy bez tržní produkce mléka
 
6,0
 
1,7
 
2,5
 
6,0
 
1,8
 
Ovce a kozy
 
ovce a kozy
 
0,3
 
0,03
 
 
0,1
 
0,45
 
Prasata
 
selata
 
2,0
 
2,0
 
2,0
 
2,5
 
0
 
prasnice
 
4,3
 
2,8
 
2,8
 
4,8
 
0
 
prasnice březí
 
7,6
 
4.1
 
4,1
 
8,0
 
0
 
prasata výkrm a odchov
 
3,2
 
2,0
 
2,0
 
3,1
 
0
 
Králíci
 
králíci výkrm
 
0,45
 
 
0,02
 
0,50
 
 
samice
 
0,80
 
0,01
 
0,90
 
 
 
Drůbež
 
kuřice a nosnice
 
0,12
 
0
 
0,02
 
0,13
 
0
 
brojleři
 
0,10
 
0,01
 
0
 
0,10
 
0
 
husy, kachny a krůty
 
0,35
 
0,03
 
0
 
0,35
 
0
 
Koně
 
koně
 
2,9
 
0,9
 
 
2,2
 
2,9

Příloha č. 2

Seznam snižujících technologií pro výpočet skutečných emisí amoniaku

1. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku z uskladnění exkrementů
 
Snížení emisí z uskladnění pevných exkrementú
 
Snížení amoniaku (%)
 
Aplikace biotechnologických přípravko do hluboké podestýlky
 
Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu
 
Ponechání pevných exkrementů v klidu do vytvoření přírodní krusty
 
40
 
Aplikace krytů (zastřešení)
 
80
 
Snížení emisí z uskladněné kejdy
 
 
Aplikace biotechnologických přípravku do kejdy
 
Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému
 
Ponechání kejdy do vytvoření přírodní krusty na povrchu jímky
 
40
 
Aplikace pevných krytů na jímky (zastřešení, stanová konstrukce apod.)
 
80
 
Aplikace flexilních krytů na jímky (plovoucí kryt, fólie, plachta)
 
60
 
Aplikace rašeliny, slámy, kúry, LECA materiálů
 
40
 
Nepropustné skladovací vaky
 
95
Snižující účinky na emise amoniaku pomocí technologie anaerobního rozkladu biologicky rozložitelných materiálů (kejda, chlévská mrva, podestýlka apod.) v bioplynových stanicích nebyly doposud prokázány. Z tohoto důvodu není tato technologie uznávána jako technologie pro snížení emisí amoniaku. K digestátu vzniklému jako produkt anaerobní digesce v bioplynových stanicích se bude pro účely výpočtu emisí amoniaku přistupovat jako ke kejdě prasat nebo skotu. To znamená, že budou použity příslušné emisní faktory a příslušné snižující technologie používané při skladování a zapravování kejdy.
2. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku aplikaci exkrementů
 
Aplikační systémy
 
Typ exkrementů
 
Snížení emisí amoniaku v %
 
Využití půdy
 
Vlečené hadice
 
kejda
 
30
 
Travní porosty, orná půda
 
Vlečené botky
 
kejda
 
60
 
Travní porosty, orná půda
 
Injektor
 
Otevřená štěrbina - mělká injektáž
 
kejda
 
70
 
Travní porosty, orná půda
 
Uzavřená štěrbina - hluboká injektáž
 
kejda
 
80
 
Zejména travní porosty, orná půda
 
Plošný rozstřik a zapravení pluhem nebo diskem
 
Okamžitě (max.do 4 hodin po aplikaci)
 
kejda
 
80
 
Orná půda
 
do 24 hodin
 
kejda
 
60
 
Orná půda
 
Okamžité zapravení pluhem
 
Statkový hnůj (skotu, prasat)
 
90
 
Orná půda
 
Okamžité zapravení pluhem
 
Drůbeží trus a podestýlka
 
95
 
Orná půda
 
Zapravení pluhem do 12 hodin od aplikace
 
Statkový hnůj (skotu, prasat)
 
50
 
Orná půda
 
Zapravení pluhem do 12 hodin od aplikace
 
Drůbeží trus a podestýlka
 
70
 
Orná půda
 
Zapravení pluhem do 24 hodin od aplikace
 
Statkový hnůj (skotu, prasat)
 
35
 
Orná půda
 
Zapravení pluhem do 24 hodin od aplikace
 
Drůbeží trus a podestýlka
 
55
 
Orná půda
 
Předání exkrementů na základě smlouvy další osobě bez prokázání způsobu aplikace
 
Statkový hnoj (skotu, prasat) Drůbeží trus a podestýlka, kejda)
 
40
 
Orná půda, travní porosty
3. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku ve stájích chovu skotu
 
Systém skupinového ustájení skotu (dojnice, telata, býci, jalovice, krávy bez tržní produkce mléka)
 
Snížení NH3 (%)
 
Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky
 
Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu
 
Automatizovaný pravidelný odkliz kejdy minimálně 2x denně
 
10
 
Pravidelný odkliz chlévské mrvy minimálně 2x denně
 
15
 
Drážkovaná podlaha s pravidelným odklizem kejdy minimálně 2x denně
 
25
 
Systém ustájení na hluboké podestýlce s pravidelným přistýláním 5 kg slámy na kus a den
 
30
4. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku ve stájích chovu prasat
 
Systém skupinového ustájení prasat (předvýkrmová a výkrmová prasata, zapuštěné a březí prasnice, rodící a kojící prasnice)
 
Snížení NH3 (%)
 
Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky
 
Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu
 
Plné roštová podlaha (PRP)
 
PRP s vakuovým systémem
 
25
 
PRP s vyplachovanými kanálky
 
Bez provzdušnění
 
30
 
S provzdušněním
 
66
 
Částečně roštová podlaha(CRP)
 
CRP se zmenšenou hnojnou jámou
 
20 - 40
 
ČRP s chlazeným povrchem kejdy
 
Roštu s hrubým povrchem (betonové, cihlové)
 
50
 
Rošty s hladkým povrchem (kovové, plastové)
 
60
 
ČRP s vakuovém systémem
 
Rošty s hrubým povrchem (betonové, cihlové)
 
25
 
Rošty s hladkým povrchem (kovové, plastové)
 
35
 
ČRP s vyplachovanými kanálky
 
Bez provzdušnění
 
50
 
S provzdušněním
 
60
 
ČRP se shrnovačem (březí prasnice)
 
Rošty s hrubým povrchem (betonové, cihlové)
 
40
 
Rošty s hladkým povrchem (kovové, plastové)
 
60
 
Kejdové kanálky se šikmými stěnami
 
Rošty s hrubým povrchem (betonové, cihlové)
 
60
 
Rošty s hladkým povrchem (kovové, plastové)
 
65
 
ČRP+pevná plocha s podestýlkou
 
30
 
Plná podlaha (PP)
 
PP hluboká podestýlka
 
0
 
Plná podlaha
 
20 - 30
 
Systém ustájení pro odstavená selata
 
Snížení NH3 (%)
 
Aplikace biotechnologických přípravka do krmiva
 
Hodnota snížení jednotlivých přípravků uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu
 
Plně roštová podlaha (PRP)
 
Kotce nebo systémy s plně roštovou podlahou a betonovou nakloněnou podlahou pro oddělení moči a výkalů
 
30
 
Kotce nebo systémy s plně roštovou podlahou a hnojnou jámou se shrnovačem
 
35
 
Kotce nebo systémy s plně roštovou podlahou a proplachovanými žlaby nebo potrubím
 
Bez provzdušnění
 
40
 
S provzdušněním
 
50
 
Kotce s částečně roštovou podlahou
 
34
 
Kotce s částečně roštovou podlahou a nakloněnou nebo konvexní podlahou
 
43
 
Kotce s částečně roštovou podlahou a shrnovačem
 
40 - 70
 
Kotce s částečně roštovou podlahou a chlazeným povrchem kejdy
 
75
 
Koncové technologie pro snížení emisí amoniaku při chov prala
 
 
Zapouštěné/březí prasnice
 
Vysokobřezí a rodící prasnice
 
Odstavená selata
 
Výkrmová prasata
 
Biologická pracka vzduchu
 
Procentuální snížení (%)
 
70
 
70
 
70
 
70
 
Chemická pračka vzduchu
 
Procentuální snížení (%)
 
90
 
90
 
90
 
90
5. Technologie pro snížení úrovně emisí amoniaku v systému ustájení pro drůbež
 
Klecový systém chovu nosnic
 
Snížení NH3 (%)
 
Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky
 
Hodnota snížení jednotlivých přípravku uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu
 
Odstraňování trusu pásem do uzavřeného úložiště
 
58-76
 
Bateriový systém s trusnými pásy a nuceným sušením trusu
 
5 8
 
Bateriový systém s trusnými pásy a "metlovým" sušením trusu
 
60
 
Bateriový systém s trusnými pásy a sušícím tunelem nad klecemi
 
80
 
Upravené klece (bidýlko, snůškové hnízdo a lázní se sypkým materiálem)
 
58
 
Neklecové systému chov nosnic
 
Snížení amoniaku (%)
 
Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky
 
Hodnota snížení jednotlivých přípravku uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu
 
hluboká podestýlka s nuceným sušením trusu
 
60
 
hluboká podestýlka s perforovanou podlahou a nuceným sušením trusu
 
65
 
voliérový systém
 
71
 
Technologie ustájení brojlerů
 
Snížení amoniaku (%)
 
Technologie krmení a napájení s biotechnologickými přípravky
 
Hodnota snížení jednotlivých přípravku uvedená v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu
 
perforovaná podlaha a nucené sušení trusu
 
83
 
systém se stupňovitou a plovoucí podlahou s nuceným sušením
 
94
 
systém se stupňovitými klecemi a snímatelnými boky klecí s nuceným sušením trusu
 
94
 
Combideck systém (rekuperace tepla ze systému ustájení brojlerů na vytápěné a chlazené podestlané podlaze)
 
44
 
Koncové technologie pro snížení emisí do ovzduší z chovů drůbeže
 
Snížení amoniaku (%)
 
Nosnice
 
Brojleři
 
Chemická pračka vzduchu
 
70
 
81
 
Externí sušící tunel s perforovanými trusnými pásy
 
Emise amoniaku 0,067 kg
NH3.ks-1 . rok-1
1. Seznam biotechnologických přípravků
Jedná se o seznam biotechnologických přípravků pro snížení emisí amoniaku a snížení zápachu, které se aplikují do krmiva, do napájení, na hlubokou podestýlku, na rošty a na skládky exkrementů, chlévské mrvy nebo kejdy.
 
Obchodní název
 
Oblast použití
 
Snížení emisí NH3 o
 
Druh zvířat
 
Dodavatel
 
ACIDENE
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
30%
 
Prasata
 
Sevaron, s.r.o.
 
AdiCox AP
 
přírodní stimulátor užitkovosti
 
22%
 
Drůbež
 
BIOFERM CZ, s. r.o.
 
AEN
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
47%
 
Drůbež
 
Bernhard Feix, s.r.o.
 
AEN-SP
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
50%
 
Drůbež
 
Bernhard Feix, s.r.o.
 
Amalgerol Classic
 
Přípravek do napájecí vody a krmiva
 
40%
 
Prasata
 
AMALGEROL CZ, s.r.o.,
 
Amalgerol Classic
 
Přípravek pro ošetření kejdy a chlévského hnoje, v chovech drůbeže, prasat a skotu
 
40%
 
Drůbež, prasata, skot
 
AMALGEROL CZ, s.r.o.,
 
Amalgerol Classic
 
Přípravek do napájecí vody a krmiva pro drůbež
 
49%
 
Drůbež
 
AMALGEROL CZ, s.r.o.,
 
Amalgerol Stall Max FL
 
Přípravek pro ošetření hluboké podestýlky prasat
 
22%
 
Prasata
 
AMALGEROL CZ, s.r.o.,
 
Amalgerol Stall Max FL
 
Přípravek pro ošetření drůbeží podestýlky
 
42%
 
Drůbež
 
AMALGEROL CZ, s.r.o.,
 
AMMO GO PLUS CONCENTRATE
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
31%
 
Prasata
 
Provit s.r.o.
 
APD 900 2X
 
Přípravek pro ošetření kejdy a chlévského hnoje, v chovech prasat
 
38%
 
Prasata
 
BAKTOMA spol. s r.o.
 
APD 900 4X
 
Přípravek pro ošetření kejdy v chovech skotu
 
53%
 
Skot
 
BAKTOMA spol. s r.o.
 
AROMEX - Solid Plus nebo nebo FRESTA F Plus
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
48%
 
Prasata
 
Delacon Biotechnik ČR s.r.o.,
 
Avizyme XPF (premix Danisco xylanase a Phyzyme XP)
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
28%
 
Drůbež
 
NOACK ČR, s.r.o
 
Biacid
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
38%
 
Drůbež
 
Provimi CZ, s.r.o.
 
Bio-Algeen
 
Přípravek do napájecí vody a krmiva
 
40%
 
Drůbež, prasata
 
BioALGEEN, Ing. V. Gjurov,
 
BioAktiv
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
27%
 
Prasata
 
BioAktiv CZ s.r.o.
 
Bio-Algeen G40
 
Přípravek na ošetření kejdy a chlévského hnoje v chovech prasat
 
45%
 
Prasata
 
BioALGEEN, Ing. V. Gjurov,
 
Biopolym
 
Přípravek do napájecí vody a krmiva
 
40%
 
Drůbež, prasata
 
BioALGEEN, Ing. V. Gjurov,
 
Biostrong 510
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
48%
 
Drůbež
 
Delacon Biotechnik ČR s.r.o.,
 
Carbovet M
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
29%
 
Prasata
 
Provit s.r.o.
 
Danisco xylanase + Phyzyme + Progut
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
56%
 
Drůbež
 
NOACK ČR, s.r.o
 
De-Odorase
 
Přípravek do krmiva pro drůbež a prasata
 
48%
 
Drůbež, prasata
 
Alltechnology C.Z. s. r. o.
 
Enviro - Plus
 
Přípravek do krmiva pro drůbež a prasata
 
40%
 
Drůběž a prasata
 
Delacon Biotechnik ČR s.r.o.,
 
Enviva EO
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
24%
 
Drůbež
 
NOACK ČR, s.r.o
 
FIX-A-TOX
 
Přípravek do krmiva pro vysoce březí a kojící prasnice
 
23%
 
Prasnice
 
AN Brno, spol. s r.o.
 
FRESTA F Conc.
 
Přípravek do krmiva pro selata
 
27%
 
Selata
 
Delacon Biotechnik ČR s.r.o.,
 
GALLIACID-S
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
26%
 
Drůbež
 
IFRAMIX, s.r.o.
 
GTS SPORZYM
 
Přípravek pro ošetření podestýlky v chovech drůbeže
 
22%
 
Drůbež
 
BAKTOMA spol. s r.o.
 
HOMOGEN
 
Přípravek pro ošetření kejdy v chovech prasat
 
20%
 
Prasata
 
SCHAUMANN ČR s.r.o
 
KEMZYME
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
50%
 
Drůbež
 
Kemin Central Europe s.r.o.
 
LIQUID
 
Odstraňuje zápach na skládkách hnoje, kejdy, odpadních vod
 
20%
 
Drůbež, prasata, skot
 
SUBIO EKO s.r.o.,
 
MEX-Yucca DRY
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
31%
 
Prasata
 
KONFIRM, spol. s r.o.
 
MEX-Yucca DRY
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
38%
 
Drůbež
 
KONFIRM, spol. s r.o.
 
NATUPHOS
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
29%
 
Prasata
 
BASF spol. s r.o.
 
NATUPHOS
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
21%
 
Drůbež
 
BASF spol. s r.o.
 
NSOAB 9
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
22%
 
Prasata
 
KHEIRON s.r.o.
 
Nutrikem P Dry
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
32%
 
Drůbež
 
Kemin Central Europe s.r.o.
 
OptiPhos
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
24%
 
Prasata
 
BIOFERM CZ, s. r.o.
 
OptiPhos
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
21%
 
Drůbež
 
BIOFERM CZ, s. r.o.
 
Oxygenátor (BGS)
 
Přípravek aplikovatelný na skládkách organických odpadů (hnůj, kejda, podestýlka a odpadní vody)
 
40%
 
Drůbež, prasata, skot
 
SUBIO EKO s.r.o.,
 
PHYZYME XP
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
21%
 
Drůbež
 
NOACK ČR, s.r.o
 
PHYZYME XP
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
22%
 
Prasata
 
NOACK ČR, s.r.o
 
Premix enzymů Danisco xylanase + Phyzyme + Pro GIT (Calprona)
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
47%
 
Drůbež
 
NOACK ČR, s.r.o
 
Premix enzymů ROVABIO a NATUPHOS
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
24%
 
Drůbež
 
BIOFERM CZ, s. r.o.
 
PURELIT
 
Přípravek na ošetření hluboké podestýlky v chovech kuřecích brojlerů
 
35%
 
Drůbež
 
SD - Humatex a.s.
 
RIOMAX
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
23%
 
Drůbež
 
LUDWIG s.r.o.
 
RUMEX SC nebo RUMEX
 
Přípravek do krmiva pro skot
 
38%
 
Skot
 
Delacon Biotechnik ČR s.r.o.,
 
SANGROVIT
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
23%
 
Drůbež
 
BIOFERM CZ, s. r.o.
 
SANGROVIT
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
33%
 
Prasata
 
BIOFERM CZ, s. r.o.
 
Sannisty
 
Přípravek pro ošetření podestýlky nebo podlahy stájí v chovech drůbeže, prasat a skotu
 
42%
 
Drůbež, prasata, skot
 
SUBIO EKO s.r.o.,
 
SECHE-ETABLE
 
Přípravek pro ošetření podlahy stájí v chovech odstavených selat
 
53%
 
Selata
 
KETRIS s.r.o
 
SEKOL-JALKA
 
Přípravek pro ošetření podlahy stájí a kejdových jímek v chovech prasat
 
32%
 
Prasata
 
Ventura - Venkov s.r.o.
 
SOP PIG
 
Ošetření kejdy a hnoje v chovech prasat
 
23%
 
Prasata
 
ABS cz s.r.o.
 
Synergen
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
39%
 
Prasata
 
Alltechnology C.Z. s. r. o.
 
VERTISTIMUL
 
Přípravek pro ošetření podestýlky v chovech prasat
 
24%
 
Prasata
 
Karel PECL-EKOVERMES
 
WILDOIL
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
25%
 
Drůbež
 
EKOZYM, s.r.o
 
XtractTM
 
Přípravek do krmiva pro drůbež
 
42%
 
Drůbež
 
Cyprexa, a.s.
 
XtractTM
 
Přípravek do krmiva pro prasata
 
35%
 
Prasata
 
Cyprexa, a.s.

Pro snížení emisí amoniaku lze využít i takové biotechnologické přípravky, které nejsou uvedeny ve výše uvedené tabulce, ale jsou uvedeny v seznamu ověřených biotechnologických přípravků, zveřejněného na internetových stránkách Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v.v.i. ( www.vuzt.cz /publikace a výsledky/ snižování emisí amoniaku ).