Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 3/2011

METODICKÝ POKYN, KTERÝM SE STANOVÍ

PRAVIDLA PRŮBĚHU SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

podle zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 96/2004 Sb.“)

Ministerstvo zdravotnictví uveřejňuje výše citovaný Metodický pokyn, kterým se ruší Metodický pokyn uveřejněný ve Věstníku ministerstva 2009 částka 6, č.j.. 29363/2009/VZV.

ZN: MZDR 5721/2011/VZV

REF.: Mgr. Lenka Hladíková, tel. 22497 linka 2856

METODICKÝ POKYN,

KTERÝM SE STANOVÍ PRAVIDLA PRŮBĚHU SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

podle zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 96/2004 Sb.“)

K zabezpečení specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků dle ustanovení §55 - §60 zákona č. 96/2004 Sb. vydává Ministerstvo zdravotnictví České republiky (dále jen „ministerstvo“) tento metodický pokyn.

Článek 1

Podle tohoto metodického pokynu postupují akreditovaná zařízení, pověřené organizace a účastníci specializačního vzdělávání.

Článek 2

Vymezení pojmů

(1) Pro účely tohoto metodického pokynu se rozumí

a) pověřenou organizací instituce, která zabezpečuje koordinaci, kontrolu organizace a realizace specializačního vzdělávání včetně atestačních zkoušek; těmito pověřenými organizacemi jsou Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně (dále jen „NCO NZO“) a Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze (dále jen „IPVZ“),

b) pověřenými organizacemi pro realizaci atestační zkoušky akreditovaná zařízení, která realizují atestační zkoušku na základě pověření ministerstva. Aktualizovaný seznam akreditovaných zařízení, která jsou pověřena zajištěním výkonu atestačních zkoušek je uveřejněn na www.mzcr.cz ,

c) akreditovaným zařízením zdravotnické zařízení, jiná právnická osoba nebo fyzická osoba, kterým ministerstvo udělilo akreditaci a získali tak oprávnění k uskutečňování vzdělávacího programu nebo jeho části,

d) vzdělávacím programem vzdělávací program zveřejněný na www.mzcr.cz a ve Věstníku ministerstva,

e) modulem nebo částí ukončená část vzdělávacího programu,

f) školitelem teoretické části vzdělávacího programu zdravotnický pracovník, který řídí a sleduje průběh studia účastníka vzdělávání, průběžně ověřuje teoretické znalosti, odpovídá za průběh specializačního vzdělávání a je k dispozici jako konzultant; školitelem praktické, popřípadě prakticko-teoretické části vzdělávacího programu, zdravotnický pracovník, který v průběhu pracuje individuálně s účastníkem, prověřuje jeho praktické dovednosti a odpovídá za průběh praktické výuky na konkrétním pracovišti,

g) EZP webová aplikace Evidence zdravotnických pracovníků,

h) dnem den kalendářní.

Článek 3

Zařazení zdravotnických pracovníků do specializačního vzdělávání

(1) Uchazečem o zařazení do specializačního vzdělávání je zdravotnický pracovník, který získal odbornou způsobilost podle §5 - §28 zákona č. 96/2004 Sb.

(2) Žádost o zařazení do specializačního vzdělávání podává uchazeč organizacím pověřeným ministerstvem jako orgánu věcně příslušnému dle §58 zákona č. 96/2004 Sb. Formulář žádosti o zařazení do specializačního vzdělávání je k dispozici pro vyplnění v elektronické podobě na https://ezp.mzcr.cz i na www. mzcr.cz , www.nconzo.cz , www.ipvz.cz . Seznamy odborných (a specializovaných) způsobilostí k výkonu povolání, pro které pověřené organizace zajišťují specializační vzdělávání jsou uvedeny v příloze č. 1.

(3) Součástí žádosti jsou úředně ověřené kopie dokladů o získané odborné způsobilosti, pokud žadatel svou způsobilost nedoloží jedním z těchto způsobů:

a) osobně předloží originály dokladů a pověřená organizace doklady ověří pro své účely,

b) v žádosti uvede číslo osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu a pověřená organizace doklady ověří z příslušného Registru zdravotnických pracovníků.

Doklady o specializované způsobilosti nebo zvláštní odborné způsobilosti jsou součástí žádosti pouze tehdy, pokud podmínkou zahájení specializačního vzdělávání je získání specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti. Za tyto doklady se považují rovněž průkaz odbornosti a doklady o uznání kvalifikace získané v cizině.

V žádosti žadatel uvede akreditované zařízení pro zahájení specializačního vzdělávání dle vlastního výběru; v případě, že akreditované zařízení nebude uvedeno, ministerstvo popřípadě pověřená organizace žadateli vhodné akreditované zařízení doporučí.

(4) Při splnění podmínek stanovených v odstavci 3 pověřená organizace zařadí uchazeče do evidence specializačního vzdělávání do 30 dnů po obdržení žádosti. O zařazení bude uchazeč písemně informován.

(5) V případě pochybností, zda žadatel splňuje kritéria pro zařazení do specializačního vzdělávání, zařadí uchazeče o specializační vzdělávání ministerstvo podle §58 odst. 4 zákona č. 96/2004 Sb.

(6) Pokud počet evidovaných žadatelů v oboru specializace převyšuje nabídku počtu míst pro vzdělávání v akreditovaných zařízeních, kritériem pro výběr žadatelů k zahájení teoretické části vzdělávacího programu je datum doručení žádosti.

(7) Akreditované zařízení může v rámci realizace specializačního vzdělávání z důvodu zajištění výuky stanovit pořadí účastníků v rozsahu 50% kapacity míst v realizovaném vzdělávacím programu.

Článek 4

Započtení dříve absolvovaného studia nebo odborné praxe

(1) Účastník zařazený do specializačního vzdělávání může požádat o započtení dříve absolvovaného studia nebo započtení dříve absolvovaných modulů nebo částí vzdělávacích programů a certifikovaných kurzů, pokud jsou součástí příslušného vzdělávacího programu nebo odborné praxe. Žádost o započtení podává účastník specializačního vzdělávání písemně, formulář žádosti je k dispozici pro vyplnění v elektrické podobě na https://ezp.mzcr.cz i na www.mzcr.cz , www.nconzo.cz a www.ipvz.cz . Vyplněný formulář s příslušnými dokumenty účastník odesílá na adresu: NCO NZO, Vinařská 6, 603 00 Brno nebo na adresu IPVZ Praha, Ruská 85, 100 05 Praha 10, a to podle odborných (a specializovaných) způsobilostí k výkonu povolání, pro které pověřené organizace zajišťují specializační vzdělávání, uvedených v příloze č. 1 tohoto pokynu. O započtení vydá pověřená organizace účastníkovi specializačního vzdělávání potvrzení, o nezapočtení rozhodne ministerstvo ve správním řízení podle §56 odst. 4 nebo §57 odst. 4 zákona č. 96/2004 Sb.

(2) Za dříve absolvované studium se považuje jakékoli doložené vzdělání, včetně vysokoškolského studia jiných než zdravotnických oborů nebo školicích akcí celoživotního vzdělávání a vzdělání získaného v cizině, pokud je zakončeno výstupní zkouškou nebo ověřením znalostí a dovedností. Uchazeč však musí doložit shodu získaného vzdělání s požadavky specializačního vzdělávání.

(3) Účastníkům specializačního vzdělávání realizovaného dle §57 zákona č. 96/2004 Sb. může být započten i výkon povolání, včetně výkonu povolání v cizině, pokud splňuje požadavky vzdělávacího programu.

(4) Účastník předloží doklad o započtení části dříve absolvovaného studia akreditovanému zařízení, ve kterém uskutečňuje specializační vzdělávání.

Článek 5

Specializační vzdělávání zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu povolání

bez odborného dohledu po získání odborné způsobilosti dle §56

(1) Specializační vzdělávání zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání po získání odborné způsobilosti, tj. všeobecných sester, porodních asistentek, ergoterapeutů, radiologických asistentů, zdravotních laborantů, zdravotně sociálních pracovníků, optometristů, ortoptistů, asistentů ochrany a podpory veřejného zdraví, ortotiků-protetiků, nutričních terapeutů, zubních techniků, dentálních hygienistek, zdravotnických záchranářů, farmaceutických asistentů, biomedicínských techniků, biotechnických asistentů, radiologických techniků a adiktologů je uskutečňováno podle §56 zákona č. 96/2004 Sb.

(2) Specializační vzdělávání nemusí být uskutečňováno při výkonu povolání, účastník vzdělávání však musí splnit dobu výkonu povolání stanovenou vzdělávacím programem.

Článek 6

Specializační vzdělávání zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu povolání

bez odborného dohledu po získání odborné a specializované způsobilosti dle §57

(1) Specializační vzdělávání zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání po získání odborné a specializované způsobilosti, tj. psychologů ve zdravotnictví, logopedů, zrakových terapeutů, fyzioterapeutů, radiologických fyziků, odborných pracovníků v laboratorních metodách a přípravě léčivých přípravků, biomedicínských inženýrů a odborných pracovníků v ochraně a podpoře veřejného zdraví je realizováno dle §57 zákona č. 96/2004 Sb.

(2) Specializační vzdělávání probíhá při výkonu povolání účastníka vzdělávání. Pokud účastník specializačního vzdělávání, vykonává povolání v nižším rozsahu než v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby, doba studia se úměrně prodlužuje. U specializačního vzdělávání formou externí průpravy může být praktická část zkrácena nejvýše na polovinu doby stanovené pro celodenní průpravu.

Článek 7

Akreditované zařízení

(1) Akreditované zařízení uskutečňuje specializační vzdělávání podle vzdělávacího programu, ke kterému získalo akreditaci.

(2) Za průběh specializačního vzdělávání odpovídá akreditované zařízení, které k zabezpečení průběhu specializačního vzdělávání přidělí účastníkovi specializačního vzdělávání školitele.

(3) Akreditované zařízení zveřejňuje způsobem umožňujícím dálkový přístup k informacím výčet udělených akreditací vzdělávacích programů specializačního vzdělávání, maximální počet míst pro vzdělávací program, termíny zahájení vzdělávacích programů pro stávající a následující kalendářní rok včetně předpokládaného plánu studia v jednotlivých oborech specializačního vzdělávání.

(4) Akreditované zařízení oznámí pověřené organizaci termíny předpokládaného zahájení specializačního vzdělávání s počtem míst ve vzdělávacích programech v termínu do 31.5., a to pro zahájení specializačního vzdělávání na druhé pololetí stávajícího a na první pololetí následujícího kalendářního roku.

(5) Akreditované zařízení písemně vyrozumí účastníka o termínu zahájení teoretické části vzdělávacího programu zasláním pozvánky na adresu pro doručování písemností, kterou účastník uvedl v přihlášce, a to alespoň 30 dnů před zahájením vzdělávací akce.

(6) Při zahájení specializačního vzdělávání informuje akreditované zařízení účastníka o:

a) průběhu studia,

b) doporučené studijní literatuře,

c) požadavcích vzdělávacího programu, které musí účastník plnit v jeho průběhu,

d) atestační zkoušce.

(7) Akreditované zařízení zaznamenává průběh specializačního vzdělávání účastníků do studijního průkazu nebo do záznamu provedených výkonů (logbooku).

(8) Požadovaný počet studijních průkazů nebo logbooků na základě objednávky zašle akreditovanému zařízení pověřená organizace proti úhradě.

(9) Akreditované zařízení zašle pověřené organizaci seznam účastníků, kteří specializační vzdělávání zahájili nebo požádali o jeho ukončení.

(10) Akreditované zařízení eviduje průběh specializačního vzdělávání.

(11) Akreditované zařízení elektronicky zasílá předpokládané termíny a místo konání atestačních zkoušek na příslušný kalendářní rok nejpozději do 25. ledna ministerstvu, které je společně se seznamem aktuálních zkušebních otázek nebo zkušebních okruhů uveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup.

(12) Akreditované zařízení potvrdí uchazeči v přihlášce k atestační zkoušce splnění všech podmínek stanovených vzdělávacím programem a přihlášku zašle nejpozději 40 dnů před termínem zkoušky pověřené organizaci dle seznamu v příloze č. 1.

(13) V případě konání atestační zkoušky v akreditovaném zařízení, které je pověřeno zajištěním výkonu atestačních zkoušek specializačního vzdělávání toto zařízení zašle:

a) příslušné pověřené organizaci návrhy termínů atestačních zkoušek do 31.5., a to pro konání atestačních zkoušek ve druhém pololetí stávajícího roku a do 30.9. na první pololetí následujícího kalendářního roku,

b) pověřené organizaci rozpis požadavků nutných k realizaci atestační zkoušky dle přílohy č. 2,

c) vyrozumění členům zkušební komise o termínu a místu konání atestační zkoušky ve lhůtě minimálně 30 dnů před termínem konání atestační zkoušky.

(14) Financování atestační zkoušky:

a) z úhrady za atestační zkoušku budou členům zkušební komise hrazeny cestovní náhrady a náhrada mzdy podle ustanovení §91 odst.1 a 2 zákona č. 96/2004 Sb.,

b) v případě konání atestační zkoušky v akreditovaném zařízení, které je pověřeno zajištěním výkonu atestačních zkoušek specializačního vzdělávání, je úhrada za atestační zkoušku příjmem tohoto zařízení; pokud atestační zkoušky administrativně zajišťuje pracovník pověřené organizace (NCO NZO, IPVZ), akreditované zařízení mu v případě potřeby zajistí ubytování, uhradí nezbytné náklady na ubytování a úhradu cestovného.

(15) Po ukončení atestační zkoušky akreditované zařízení, které je pověřeno zajištěním výkonu atestačních zkoušek, předá vyplněné protokoly o průběhu atestační zkoušky pracovníkovi pověřené organizace nebo ministerstva, který administrativně atestační zkoušky zajišťoval.

Článek 8

Ministerstvo a pověřené organizace

(1) Za koordinaci a kontrolu organizace a realizace specializačního vzdělávání odpovídá ministerstvo nebo jím pověřené organizace.

(2) Oborovou atestační komisi zřizuje ministerstvo.

(3) Ve studijních záležitostech je poradním a metodickým orgánem pro akreditovaná zařízení NCO NZO a IPVZ.

(4) Pověřená organizace předává akreditovanému zařízení osobní údaje skupiny účastníků zařazených do specializačního vzdělávání zpravidla elektronicky po předchozím písemném souhlasu účastníka.

(5) V případě konání atestační zkoušky v akreditovaném zařízení, které je pověřeno zajištěním výkonu atestačních zkoušek:

a) pověřená organizace (NCO NZO, IPVZ) zasílá uchazeči pozvánku k atestační zkoušce doporučeně ve lhůtě 30 dnů před termínem konání atestační zkoušky; součástí pozvánky je uvedení odkazu na webové stránky, kde je uveřejněn aktuální seznam zkušebních otázek nebo zkušebních okruhů,

b) protokoly o atestační zkoušce společně s ostatní dokumentací přiveze osobně pracovník pověřené organizace nebo ministerstva, který administrativně zkoušky zajišťuje; vzor protokolu je uveden v příloze č. 3.

(6) Pověřená organizace na základě úspěšně vykonané atestační zkoušky zajišťuje vydání diplomu a dodatku k diplomu.

(7) Evidenci vydaných diplomů absolventů specializačního vzdělávání vede pověřená organizace (NCO NZO, IPVZ).

Článek 9

Účastník specializačního vzdělávání

(1) Účastník má možnost, po zařazení do specializačního vzdělávání, písemně požádat příslušné akreditované zařízení o:

a) odklad zahájení specializačního vzdělávání; žádost zašle do termínu uvedeného v pozvánce k zahájení specializačního vzdělávání,

b) ukončení specializačního vzdělávání,

c) přerušení specializačního vzdělávání na nezbytně nutnou dobu,

d) změnu akreditovaného zařízení po předchozí domluvě s akreditovaným zařízením, ve kterém hodlá ve studiu pokračovat.

Vzor žádosti k písm. a) až d) je v příloze č. 4.

(2) V případě, že účastník je veden v evidenci zařazení do specializačního vzdělávání a nemá zájem specializační vzdělávání absolvovat, bez zbytečného odkladu písemně požádá příslušnou pověřenou organizaci o zrušení jeho žádosti o zařazení do specializačního vzdělávání; vzor žádosti je v příloze č. 5.

(3) Účastníkovi ministerstvo z podnětu akreditovaného zařízení specializační vzdělávání ukončí, pokud účastník porušuje závažným způsobem studijní povinnosti (např. účastník nenastoupil do specializačního vzdělávání, nepožádal o odklad zahájení specializačního vzdělávání, apod.).

(4) Po dobu odkladu nebo přerušení specializačního vzdělávání není žadatel považován za účastníka specializačního vzdělávání.

Článek 10

Atestační zkouška

(1) Přihlášku k atestační zkoušce žadatel vyplňuje až po splnění všech požadavků stanovených příslušným vzdělávacím programem. Vyplněnou přihlášku k atestační zkoušce, s potvrzením délky výkonu zdravotnického povolání v příslušném oboru zaměstnavatelem, předává uchazeč neprodleně příslušnému akreditovanému zařízení. Formulář přihlášky k atestační zkoušce je k dispozici pro vyplnění v elektronické podobě na https://ezp.mzcr.cz i na www.mzcr.cz , www.nconzo.cz , www.ipvz.cz .

(2) Předpokladem pro vykonání atestační zkoušky je splnění všech požadavků stanovených příslušným vzdělávacím programem. Uchazeč musí splnit požadavky vzdělávacího programu platného v době, kdy specializační vzdělávání probíhalo. Pokud v průběhu specializačního vzdělávání bylo platných více vzdělávacích programů, posuzuje se každý rok specializačního vzdělávání podle vzdělávacího programu platného k 1. lednu tohoto roku, pokud byly požadavky na uchazeče novým vzdělávacím programem zpřísněny nebo podle vzdělávacího programu platného k 31. prosinci tohoto roku, pokud byly požadavky novým vzdělávacím programem zmírněny. V přihlášce k atestační zkoušce akreditované zařízení potvrzuje správnost uvedených údajů a splnění podmínek stanovených vzdělávacím programem včetně vyplněné tabulky absolvovaných modulů nebo částí vzdělávacího programu. Pokud je v příslušném roce platných více vzdělávacích programů je možné dokončit specializační vzdělávání v tomto roce podle kteréhokoli programu zvoleného akreditovaným zařízením o vykonání zkoušky.

(3) Pokud byla uchazeči započtena část vzdělávacího programu, přikládá k přihlášce k atestační zkoušce neověřenou kopii potvrzení o započtení části dříve absolvovaného studia.

(4) Pokud údaje v přihlášce k atestační zkoušce neodpovídají stanoveným podmínkám pro vykonání atestační zkoušky akreditované zařízení o této skutečnosti žadatele písemně vyrozumí bez zbytečných odkladů, nejpozději však do 30 dnů od data obdržení žádosti.

(5) Akreditované zařízení zašle potvrzenou přihlášku k atestační zkoušce nejpozději 40 dnů před termínem zkoušky pověřené organizaci dle seznamu v příloze č. 1.

(6) Pověřená organizace zasílá žadatelům, kteří splňují kritéria pro vykonání atestační zkoušky na kontaktní adresu pozvánku k atestační zkoušce ve lhůtě alespoň 30 dnů před datem plánované zkoušky; součástí pozvánky je odkaz na webové stránky, kde je uveřejněn aktuální seznam zkušebních otázek nebo zkušebních okruhů a studijní literatury.

(7) Otázky k atestační zkoušce nebo zkušební okruhy se seznamem doporučené literatury jsou zveřejněny a průběžně aktualizovány na webových stránkách ministerstva a pověřených organizací.

(8) Pověřená organizace archivuje dokumentaci o atestačních zkouškách absolventů specializačního vzdělávání (datum a protokol o průběhu atestační zkoušky, číslo vydaného diplomu) dle zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění.

(9) Diplom o specializaci v příslušném oboru i dodatek k diplomu prostřednictvím pověřené organizace vydává ministerstvo. Diplom s dodatkem bude účastníkovi zaslán doporučeně poštou.

(10) Na žádost absolventa pověřená organizace vydá proti úhradě duplikát diplomu o specializaci včetně jeho dodatku a vede evidenci vydaných duplikátů. Žádost o vydání duplikátu je k dispozici pro vyplnění v elektronické podobě na https://ezp.mzcr.cz i na www. mzcr.cz , www.nconzo.cz , www.ipvz.cz .

(11) Na základě úspěšně vykonané atestační zkoušky může akreditované zařízení, které je pověřeno zajištěním výkonu atestační zkoušky absolventům předat „Potvrzení o vykonání atestační zkoušky“, vzor je uveden v příloze č. 6.

Příloha č. 1

Seznam odborných (a specializovaných) způsobilostí k výkonu povolání

NCO NZO je pověřenou organizací pro specializační vzdělávání zdravotnických pracovníků s odbornou způsobilostí:

  • všeobecná sestra (s výjimkou oboru Perfuziologie)
  • porodní asistentka
  • ergoterapeut
  • radiologický asistent
  • zdravotní laborant
  • zubní technik
  • asistent ochrany a podpory veřejného zdraví
  • farmaceutický asistent
  • zdravotnický záchranář
  • nutriční terapeut
  • fyzioterapeut
  • odborný pracovník v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků (pouze v oboru Ochrana a podpora veřejného zdraví)
  • odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví
  • dle §5 - §28 zákona č. 96/2004 Sb. pro obor Organizace a řízení ve zdravotnictví.

Níže uvedeni zdravotničtí pracovníci s odbornou způsobilostí mohou získat specializovanou způsobilost pouze v oboru Organizace a řízení ve zdravotnictví:

  • zdravotně sociální pracovník
  • optometrista
  • ortoptista
  • ortotik-protetik
  • dentální hygienistka
  • biotechnický asistent
  • radiologický technik
  • adiktolog
  • zrakový terapeut

IPVZ je pověřenou organizací pro specializační vzdělávání zdravotnických pracovníků s odbornou (a specializovanou) způsobilostí:

  • všeobecná sestra (pouze v oboru Perfuziologie)
  • biomedicínský technik
  • psycholog ve zdravotnictví
  • logoped
  • radiologický fyzik
  • odborný pracovník v laboratorních metodách a přípravě léčivých přípravků (s výjimkou oboru Ochrana a podpora veřejného zdraví)
  • biomedicínský inženýr

Příloha č. 2

Rozpis požadavků k realizaci atestačních zkoušek pro akreditovaná zařízení,

která jsou pověřena zajištěním výkonu atestačních zkoušek

a) jmenný seznam uchazečů o atestační zkoušku s rozpisem na jednotlivé dny,

b) dobu začátku atestační zkoušky,

c) specifikovat, zda se praktická zkouška bude konat v jiném termínu než zkouška teoretická nebo se bude část praktická i teoretická konat v jednom dni,

d) specifikace požadavků na pracovní oděv a obuv v případě, že se praktická zkouška bude konat na oddělení klinického pracoviště,

e) přesné vymezení prostoru, kam se mají uchazeči dostavit k vykonání atestační zkoušky,

f) kontakt na odpovědnou osobu za průběh realizace vzdělávacího programu pro případ event. omluvy od účasti na atestační zkoušce.

Příloha č. 3

PROTOKOL O ATESTAČNÍ ZKOUŠCE

NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ

Název oboru specializačního vzdělávání: ..............................................................................................
Příjmení, jméno, titul: .................................................................................................................................
 
Rodné číslo:
 
 
 
 
 
 
 
/
 
 
 
 
Adresa pro doručování písemností:
ulice a popisné číslo:
město (obec):
PSČ:
Datum ukončení specializačního vzdělávání: ........................................................................................
 
Číslo diplomu: ...........................................................
 
Diplom odeslán dne: .........................................
 
Praktická část atestační zkoušky
 
Datum zkoušky: .................................................
 
Akreditované zařízení: ..........................................................................................................................
 
Kontrola totožnosti:
 
občanský průkaz
 
řidičský průkaz
 
pas
 
jiný doklad*
 
Náklady za atestační zkoušku:
 
uhrazeny
 
neuhrazeny*
 
 
 
Kontrolu provedl/a: .................................................................................................................
 
podpis ..........................................
 
Odstoupil/a od zkoušky:
 
ano
 
ne*
 
Omluven/a dne: ..........................................................................
 
ano
 
ne*
Praktická zkouška: .................................................................................................................................
a) řešený praktický výkon* ........................................................................................................................
...................................................................................................................................................................
b) analýza problému (případová studie, modelová situace)* ....................................................................
...................................................................................................................................................................
c) písemná práce (téma)* .........................................................................................................................
...................................................................................................................................................................
školitel ..................................................................................................... podpis .....................................
člen zkušební komise .............................................................................. podpis .....................................
 
Hodnocení:
 
prospěl/a
 
neprospěl/a*
* nehodící se škrtněte
 
Teoretická část atestační zkoušky
 
Datum zkoušky: ................................................
 
Akreditované zařízení: ..........................................................................................................................
 
Kontrola totožnosti:
 
občanský průkaz
 
řidičský průkaz
 
pas
 
jiný doklad*
 
Náklady za atestační zkoušku:
 
uhrazeny
 
neuhrazeny*
 
 
 
Kontrolu provedl/a: ....................................................................
 
podpis ..........................................
 
Odstoupil/a od zkoušky:
 
ano
 
ne*
 
Omluven/a dne: ...........................................
 
ano
 
ne*
Zadané otázky:
 
Otázka č. 1 ...............................................................................................................................................
 
..................................................................................................................
 
prospěl/a
 
neprospěl/a*
 
Otázka č. 2 ...............................................................................................................................................
 
..................................................................................................................
 
prospěl/a
 
neprospěl/a*
 
Otázka č. 3 ...............................................................................................................................................
 
..................................................................................................................
 
prospěl/a
 
neprospěl/a*
 
Doplňující otázka: .....................................................................................................................................
 
..................................................................................................................
 
prospěl/a
 
neprospěl/a*
 
Celkové hodnocení:
 
prospěl/a
 
neprospěl/a*
Atestační komise:
 
předseda .................................................................................................
 
podpis .................................
 
člen .........................................................................................................
 
podpis .................................
 
člen .........................................................................................................
 
podpis .................................
 
člen .........................................................................................................
 
podpis .................................
 
člen .........................................................................................................
 
podpis .................................
 
člen .........................................................................................................
 
podpis .................................
* nehodící se škrtněte

Příloha č. 4

ŽÁDOST O ODKLAD / UKONČENÍ / PŘERUŠENÍ

SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ / ZMĚNU AKREDITOVANÉHO ZAŘÍZENÍ

PRO ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY

NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ

Název oboru specializačního vzdělávání: ..........................................................................................
Příjmení, jméno, titul: .............................................................................................................................
 
Rodné číslo:
 
 
 
 
 
 
 
/
 
 
 
 
Identifikační číslo/číslo GID: ...............................................................................
Adresa pro doručování písemností:
ulice a popisné číslo:
město (obec): ................................................................. PSČ:
Vyberte a označte x obsah žádosti:
□ o odklad zahájení specializačního vzdělávání
□ specializační vzdělávání hodlám zahájit v termínu ...................................................
□ o ukončení specializačního vzdělávání
□ specializační vzdělávání ukončuji k datu ...................................................
□ přerušení specializačního vzdělávání
□ po uplynutí doby nutné k přerušení studia požádám o opětovné zařazení do specializačního vzdělávání
□ změna akreditovaného zařízení
□ akreditované zařízení, ve kterém hodlám ve studiu pokračovat ...................................................
Žádost zašlete na adresu příslušného akreditovaného zařízení
Datum: ................................................................................
Podpis: ................................................................................
Upozornění: nesprávně, neúplně nebo nečitelně vyplněná žádost bude vrácena.

Příloha č. 5

ŽÁDOST O ZRUŠENÍ ŽÁDOSTI O ZAŘAZENÍ

DO SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY

NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ

Název oboru specializačního vzdělávání: ............................................................................................
Příjmení, jméno, titul: ...............................................................................................................................
 
Rodné číslo:
 
 
 
 
 
 
 
/
 
 
 
 
Identifikační číslo/číslo GID: ...............................................................................
Adresa pro doručování písemností:
ulice a popisné číslo:
město (obec): ................................................................. PSČ:
□ žádám o zrušení mé žádosti o zařazení do specializačního vzdělávání
Důvod: .......................................................................................................................................................
Datum: ........................................................................................................ podpis ..................................
Žádost zasílejte:
u zdravotnických povolání: všeobecná sestra s výjimkou perfuziologie, porodní asistentka, ergoterapeut, radiologický asistent, zdravotní laborant, nutriční terapeut, zubní technik, asistent ochrany a podpory veřejného zdraví, zdravotnický záchranář, farmaceutický asistent, fyzioterapeut, odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví, odborný pracovník v laboratorních metodách a přípravě léčivých přípravků v oboru ochrana a podpora veřejného zdraví, organizace a řízení zdravotnictví pro všechna zdravotnická povolání uvedená v §5 - §28 zákona č. 96/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů
na adresu: NCO NZO Brno, Vinařská 6, 603 00 Brno
u zdravotnických povolání: všeobecná sestra v oboru perfuziologie, biomedicíncký technik, biomedicíncký inženýr, psycholog, logoped, radiologický fyzik, odborný pracovník v laboratorních metodách a přípravě léčivých přípravků s výjimkou oboru ochrana a podpora veřejného zdraví.
na adresu: IPVZ Praha, Ruská 85, 100 05 Praha 10
Upozornění: nesprávně, neúplně nebo nečitelně vyplněná žádost bude vrácena.

Příloha č. 6

Vzor „Potvrzení o vykonání atestační zkoušky“


 
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů
Brno, Vinařská 6, 603 00 tel.: 543 559 111 fax: 543 211 177 IČ: 000 23 350 DIČ: CZ00023850
 
Věc:
 
Potvrzení
 
 
Pan - paní:
 
Pokusný Karel
 
Rok narození: ............................
 
vykonal před komisí dne
 
22.05.2009
 
 
atestační zkoušku v oboru specializace:
Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na os. péči o pacienty s diabetem mellitem
Toto potvrzení se vydává jako prozatímní.
 
 
zástupce akreditovaného zařízení + razítko