Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZe ČR, částka 2/2005

Ministerstvo zemědělství

Ústřední komise pro ochranu zvířat

Č. j. 21423/2005-11020

V Praze dne 31. května 2005

Zkušební řád

pro získání osvědčení o odborné způsobilosti pro provádění pokusů na zvířatech

podle §17 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů

Ústřední komise pro ochranu zvířat stanoví podle §18f odst. 2 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání:

Článek 1
Úvodní ustanovení
Tento zkušební řád upravuje v souladu se zákonem č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou č. 207/2004 Sb., o ochraně, chovu a využití pokusných zvířat, odbornou přípravu pro získání osvědčení o odborné způsobilosti pro provádění pokusů na zvířatech podle §17 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.
Článek 2
Písemný test a ústní zkouška
1. Otázky obsažené v písemném testu a otázky ústní zkoušky připravují lektoři ze seznamu přednášejících a schvaluje je Ústřední komise pro ochranu zvířat.
2. Obsahem písemného testu je ověření teoretických znalostí osob, které se zúčastnily odborné přípravy pro získání osvědčení o odborné způsobilosti pro provádění pokusů na zvířatech podle §17 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „účastník“). Test tvoří třicet otázek s nabídkou tří možných odpovědí, z nichž vždy jedna je správná.
3. Doba na vypracování testu je čtyřicet pět minut.
4. Test vyhodnocuje zkušební komise tak, že každou správnou odpověď hodnotí jedním bodem.
5. Pro úspěšné složení písemného testu je třeba dosažení nejméně dvaceti pěti bodů.
6. Ústní zkouška je zaměřena na ověření teoretických znalostí účastníka; trvá nejvýše třicet minut. Před jejím zahájením má účastnilo k dispozici dvacet minut na přípravu. Při ústní zkoušce účastník odpovídá tři otázky, které si losuje ze souboru jednoho sta otázek.
7. O výsledku ústního pohovoru rozhoduje zkušební komise hlasováním. Rozhodnutí je přijímáno nadpoloviční většinou hlasů. Každý člen zkušební komise má jeden hlas.
Článek 3
Opravná zkouška
1. V případě neúspěchu při skládání písemného testu nebo ústní zkoušky v řádném zkušebním termínu může uchazeč požádat předsedu zkušební komise o stanovení termínu pro vykonání opravné zkoušky.
2. Opravná zkouška se koná pouze z té části zkoušky, při které uchazeč neuspěl.
3. Při opravné zkoušce se postupuje podle článku 2 tohoto zkušebního řádu.
4. Zkoušku lze výjimečně opakovat dvakrát, a to nejpozději do šesti měsíců po ukončení kurzu. O souhlas ke složení druhé opravné zkoušky žádá uchazeč Výbor pro ochranu pokusných zvířat Ústřední komise pro ochranu zvířat.
Článek 4
Zrušovací ustanovení
Zrušuje se Zkušební řád pro získání osvědčení pro osoby oprávněné řídit a kontrolovat pokusy na zvířatech podle §17 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění (dále jen „zákon“), č.j. 1020/205/ZŘ/00 ze dne 12.5.2000.
doc. MVDr. Richard Sovják, CSc.
předseda Ústřední komise pro ochranu zvířat, v.r.