Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 7/2008

ZPRÁVY A SDĚLENÍ
1.
 
METODICKÝ POKYN K PŘÍPRAVĚ A REALIZACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU
CERTIFIKOVANÉHO KURZU
 

ZN.: MZDR 38934/2008

REF.: Mgr. Marcela Šuleková

METODICKÝ POKYN K PŘÍPRAVĚ A REALIZACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

CERTIFIKOVANÉHO KURZU

Certifikovaný kurz provádí akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstvem zdravotnictví (dále jen „MZ“) k uskutečňování celého vzdělávacího programu Certifikovaného kurzu, tj. na teoretickou část a praktickou část. Certifikovaný kurz může provádět i více akreditovaných pracovišť na základě uzavřené smlouvy mezi partnery. Absolvováním Certifikovaného kurzu se získává zvláštní odborná způsobilost pro úzce vymezené činnosti. Při přípravě vzdělávacího programu jsou tyto činnosti rozhodující, a to pro název programu, jeho rozsah i obsah. Při realizaci Certifikovaného kurzu musí vše směřovat k jejich dosažení.

Jako Certifikovaný kurz může být akreditován i modul specializačního vzdělávání. V případě, že absolvent takového Certifikovaného kurzu bude později účastníkem specializačního vzdělávání, Certifikovaný kurz mu bude započítán na základě jeho žádosti.

Certifikovaným kurzem nelze nahradit získání odborné nebo specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání.

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU

Struktura vzdělávacího programu Certifikovaného kurzu je v souladu s §61 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních). Vzdělávací program stanoví celkovou délku přípravy, rozsah a obsah přípravy, zejména počet hodin praktického a teoretického vyučování, a výuková pracoviště, na kterých probíhá, popřípadě další požadavky pro získání způsobilosti. Vzdělávací program se může skládat z modulů (§56 odst. 1). Vzdělávací program obsahuje seznam doporučené studijní literatury a rozsah činností Certifikovaného kurzu, k nimž absolvent Certifikovaného kurzu získá zvláštní odbornou způsobilost, včetně vymezení činností, které jsou poskytováním zdravotní péče. Vzdělávací program také stanoví, která odborná, popřípadě specializovaná způsobilost je předpokladem pro zařazení do Certifikovaného kurzu, a zda je vyžadována způsobilost k výkonu povolání bez odborného dohledu. Vzdělávací program může stanovit požadavky na zdravotní způsobilost.

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU ZAHRNUJE:

Název vzdělávacího programu

Optimálně vyjadřuje metodu, činnosti, ke kterým bude absolvováním získána zvláštní odborná způsobilost; název by neměl být totožný s názvem oboru specializačního vzdělávání.

Zdůvodnění, význam Certifikovaného kurzu

Vysvětlení účelu předkládaného programu, dopad pro poskytování zdravotní péče atd.

Cíle Certifikovaného kurzu

Popisuje očekávaný výsledek po absolvování Certifikovaného kurzu, jaké znalosti a dovednosti budou rozvíjeny k dosažení zvláštní odborné způsobilosti.

Určení

Pro konkrétně uvedená nelékařská zdravotnická povolání a jiné odborné pracovníky dle zákona č. 96/2004 Sb.

Vstupní a další požadavky

Podmínky zařazení do kurzu - např. požadavek na určitou odbornou nebo specializovanou způsobilost atd. (§62, odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb.); event. další podmínky, např. délka výkonu povolání, pracoviště atd.

Celková délka vzdělávacího programu

Celkový počet vyučovacích hodin (1 vyučovací hodina = 45 minut); délka studia od zahájení do ukončení, dle rozsahu kurzu v týdnech, měsících atd.

Počet účastníků

Je maximální počet účastníků v jednom kurzu a je důležitý zejména z hlediska kvality vzdělávání.

Počet kreditů

Stanoví MZ ČR dle rozsahu vzdělávacího programu. Vzdělavatel může navrhnout počet přidělovaných kreditů. Metodika používaná Akreditační komisí je uvedena v příloze I.

Rozsah a obsah kurzu

Rozsah - počet hodin teoretické a praktické výuky (bez samostudia a domácí přípravy a zkoušky). Obsah je vymezen v učebním plánu a v učebních osnovách.

Učební plán

Přehled vzdělávacích předmětů (tematických celků či modulů) s hodinovou dotací, s celkovým součtem hodin výuky členěným na počet hodit teoretické přípravy, praktické přípravy. Pokud je praktická výuka realizována na více pracovištích, je počet hodin praktické výuky uveden i pro jednotlivá pracoviště.

Učební osnovy

Rozpracované učební plány vzdělávacích předmětů (tematických celků či modulů), kdy učivo tematického celku (předmětu, modulu) je rozčleněno do témat s počtem hodin.

Konkretizace výsledků vzdělávání podle oblastí, bloků či modulů.

Vědomosti a dovednosti, kterých má být dosaženo.

Organizační a pedagogické zajištění

Informace o organizaci výuky, např. vybavení pracovišť a učeben, ve kterých výuka probíhá, přehled lektorů jednotlivých předmětů či témat a údaje o jejich odborné, případně specializované způsobilosti.

Praktická výuka musí být vždy alespoň zčásti zajišťována zdravotnickým zařízením (§49 odst. 5 písm. c) zákona č. 96/2004 Sb.). Pokud je část praktické výuky realizována v učebnách, je nutné uvést její rozsah a obsah.

Pokud je Certifikovaný kurz realizován více akreditovanými pracovišti (např. školou a zdravotnickým zařízením), je třeba ve vzdělávacím programu uvést způsob řešení vzájemných vztahů těchto subjektů, zejména jejich odpovědnost za konkrétní části kurzu, ukončení kurzu apod. Tyto vztahy musí být upraveny smluvně.

Odborný garant

Fyzická osoba odpovídající za odbornou úroveň a průběh vzdělávání. Odbornou garanci teoretické a praktické části nemusí zajišťovat 1 osoba. Požadavky na odbornou, popř. specializovanou nebo zvláštní odbornou způsobilost odborného garanta vyplývají ze zaměření kurzu. Osoba, která odpovídá za organizační průběh Certifikovaného a vedení administrativy není ve smyslu výše uvedeného odborným garantem.

Výkony a jejich četnost

Lze uvést i typ pracoviště, na kterém budou prováděny a kvalifikace pracovníků, kteří na jejich řádné osvojení budou dohlížet. Pokud budou některé výkony nacvičovány v učebnách, je nutné tuto skutečnost uvést.

Činnosti, ke kterým bude získána zvláštní odborná způsobilost

Formulace činností je stěžejní, tyto činnosti nesmí být totožné s činnostmi vykonávanými zdravotnickými pracovníky s odbornou způsobilostí.

Je však možné uvádět jednotlivé činnosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilosti, a to i odkazem na zvláštní právní předpis (vyhl. č. 424/2004 Sb.). Certifikovaný kurz však nemůže nahrazovat obor specializačního vzdělávání.

Způsob ukončení

Uvádí způsob a požadavky na úspěšné ukončení Certifikovaného kurzu účastníkem (např. teoretická nebo praktická zkouška, pohovor, test). Je vhodné uvést i fyzické osoby, které budou zkoušky zajišťovat.

Certifikát

Akreditované zařízení vydá certifikát na tiskopisu poskytnutém ministerstvem na základě žádosti akreditovaného zařízení po úspěšném absolvování Certifikovaného kurzu. Certifikát má platnost pro Českou republiku.

V certifikátu jsou uvedeny činnosti, k nimž absolvent Certifikovaného kurzu získal zvláštní odbornou způsobilost v rozsahu vzdělávacího programu (§61 odst. 3), včetně vymezení činností, které jsou poskytováním zdravotní péče. Tyto činnosti musí být shodné s činnostmi uvedenými v programu akreditovaném MZ.

Seznam doporučené studijní literatury

Aktuální seznam studijní literatury je uveden v závěru vzdělávacího programu nebo může být uveden za jednotlivými tematickými celky (předměty, moduly).

ZAŘAZENÍ DO CERTIFIKOVANÉHO KURZU A PRŮBĚH KURZU

1) Žádost o zařazení podává uchazeč akreditovanému zařízení.

2) Akreditované zařízení má povinnost zaručit vstup do Certifikovaného kurzu pouze těm zdravotnickým pracovníkům a jiným odborným pracovníkům, pro které je v souladu s akreditací MZ Certifikovaný kurz určen, je proto vhodné, aby součástí žádosti byly:

úředně ověřené kopie dokladů o získané odborné způsobilosti, popř. o získané specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti, nebo o uznání způsobilosti podle hlavy VII nebo VIII. V případě zdravotnických pracovníků, kteří jsou evidováni v Registru zdravotnický pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu a hostujících osob (§72), akreditované zařízení zkontroluje údaje podle věty první v tomto registru a úředně ověřené kopie dokladů nepožaduje. V žádosti stačí uvést číslo Osvědčení.

v případě žadatelů, kteří získali způsobilost k výkonu zdravotnického povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče v jiném státě než v České republice, rozhodnutí MZ ČR o uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání na území České republiky.

3) Při splnění podmínek stanovených v §62 odst. 2, a pokud to kapacita akreditovaného zařízení umožňuje, akreditované zařízení zařadí uchazeče do Certifikovaného kurzu do 1 měsíce po obdržení žádosti a zároveň uchazeči oznámí předpokládaný termín začátku vzdělávání.

4) Akreditované zařízení současně seznámí uchazeče s organizací Certifikovaného kurzu a s požadavky na jeho úspěšné absolvování.

5) Za průběh Certifikovaného kurzu odpovídá akreditované zařízení.

6) Do splněného počtu hodin stanovených vzdělávacím programem akreditované zařízení započte nejvýše patnáctiprocentní omluvenou absenci z celkového počtu hodin praktického vyučování a omluvenou absenci z hodin teoretického vyučování.

7) Do vzdělávání v Certifikovaném kurzu započte akreditované zařízení část dříve absolvovaného studia, pokud odpovídá vzdělávacímu programu.

8) Účastník Certifikovaného kurzu je v rámci tohoto vzdělávání povinen absolvovat odbornou praxi na pracovišti akreditovaného zařízení v rozsahu určeném příslušným vzdělávacím programem.

9) Akreditované zařízení započte dříve absolvovanou odbornou praxi, pokud splňuje požadavky stanovené vzdělávacím programem; o započtení vydá potvrzení. V případě pochybností o započtení rozhoduje na žádost účastníka Certifikovaného kurzu nebo akreditovaného zařízení ministerstvo.

10) O úspěšném absolvování Certifikovaného kurzu vydá akreditované zařízení certifikát, a to na tiskopisu poskytnutém ministerstvem na základě žádosti akreditovaného zařízení. Certifikát má platnost pro Českou republiku. V certifikátu jsou uvedeny činnosti, k nimž absolvent Certifikovaného kurzu získal zvláštní odbornou způsobilost v rozsahu vzdělávacího programu (§61 odst. 3), včetně vymezení činností, které jsou poskytováním zdravotní péče.

Akreditované zařízení je podle zákona č. 96/2004 Sb. povinno:

  • řídit se ustanovením §50 zákona č. 96/2004 Sb.,
  • vést dokumentaci o vzdělávání, která dokládá skutečnosti, nutné pro doložení povinností vyplývajících ze vzdělávacího programu, obsahuje seznam účastníků vzdělávání; dokumentace o vzdělávání je archiválií podle zvláštního právního předpisu, (dokumentace o vzdělávání je archiválií podle zákona č. 97/1974 Sb., o archivnictví, ve znění pozdějších předpisů),
  • neprodleně, nejpozději do 30 dnů, oznámit MZ každou změnu podmínek souvisejících se zabezpečením vzdělávání,
  • předat MZ, popřípadě pověřené organizaci, veškerou dokumentaci týkající se účastníků vzdělávání, pokud hodlá ukončit uskutečňování vzdělávacího programu, aniž by oprávnění k této činnosti přešlo na jeho právního nástupce (§50 odst. 2),
  • podrobit se kontrole zabezpečení vzdělávání podle vzdělávacího programu, prováděné ministerstvem,
  • předkládat ministerstvu roční zprávu o organizačním a finančním zajištění vzdělávání,
  • uskutečňovat vzdělávání podle vzdělávacích programů.

Příloha č. I

 
Celkový počet hodin
 
20
 
30
 
40
 
50
 
60
 
70
 
80
 
90
 
100
 
Počet kreditů
 
12
 
18
 
24
 
30
 
36
 
42
 
48
 
54
 
60
 
 
Celkový počet hodin
 
110
 
120
 
130
 
140
 
150
 
160
 
170
 
180
 
190
 
Počet kreditů
 
66
 
72
 
78
 
84
 
90
 
96
 
102
 
108
 
114
 
 
Celkový počet hodin
 
200
 
210
 
220
 
 
 
 
 
 
 
Počet kreditů
 
120
 
126
 
132