Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 12/2004

METODICKÁ OPATŘENÍ

14.

 
METODICKÉ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ UPRAVUJÍCÍ PODMÍNKY
PRO OSOBY CESTUJÍCÍ DO ZAHRANIČÍ UŽÍVAJÍCÍ LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY
S OBSAHEM NÁVYKOVÝCH LÁTEK
 

ZN.: 240/7/OPL

REF.: MUDr. Melita Losová, CSc., tel. 22497 linka 2730

V souladu se „Směrnicemi pro přípravu vnitrostátních předpisů, týkajících se cestujících osob, které se léčí přípravky s obsahem mezinárodně kontrolovaných návykových látek“ které na základě Rezoluce č. 46/6 Komise pro omamné látky (CND) vypracoval Mezinárodní program kontroly drog při OSN (UNDCP) v součinnosti s Mezinárodním úřadem pro kontrolu omamných látek (INCB) a Světovou zdravotnickou Organizací (WHO), upravuje Česká republika podmínky pro osoby cestující do zahraničí užívající léčivé přípravky s obsahem návykových látek uvedených v příloze č. 1 a 5 zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), tj. léčivé přípravky předepisované na receptu s modrým pruhem takto:

„Cestující může dovážet i vyvážet podle §20 odst. 2 písm. a) a §21 odst. 2 písm. a) zákona bez dovozního či vývozního povolení uvedené léčivé přípravky pro osobní potřebu, v množství odpovídajícím předepsanému dávkování a trvání cesty (pobytu).*)

K osvědčení jejich legálního nabytí slouží jako doklad ověření vydané ošetřujícím lékařem (kopie receptu s modrým pruhem, výměnný list, hlavičkový papír zdravotnického zařízení), které bude obsahovat následující údaje:

Identifikační údaje pacienta

jméno a příjmení, datum narození, adresa bydliště.

Název léčivého přípravku (včetně síly a velikosti balení)

název účinné látky,

denní dávkování,

celkový počet předepsaných balení.

Identifikační údaje ošetřujícího lékaře

jméno, jmenovka a podpis, razítko zdravotnického zařízení

(v případě kopie Rp. musí být kopie doplněna originálem otisku razítek i podpisu),

adresa a název zdravotnického zařízení,

veškeré dostupné spojení pro případ nutné konzultace: (telefon, fax, e-mail).

Toto metodické opatření se vztahuje pouze na hromadně vyráběné léčivé přípravky, nikoli na substance (léčivé látky).

Vzhledem k tomu, že předpisy upravující tuto problematiku nejsou všemi státy řešeny jednotně, je nezbytné, aby si cestující předem ověřil podmínky stanovené kompetentními orgány země do níž hodlá cestovat, event. v zemích tranzitních.“.

Zrušuje se metodické opatření Ministerstva zdravotnictví č. 8 upravující podmínky pro osoby cestující do zahraničí užívající léčivé přípravky s obsahem návykových látek uveřejněné v částce 6 z roku 2001 Věstníku Ministerstva zdravotnictví.

Ing. Karel Radolf, v. r.

náměstek ministryně

*) Při pobytu v zahraničí přesahujícím dobu 30 dnů je podle zdravotního stavu, stanovené diagnózy a po dohodě s ošetřujícím lékařem, pro další preskripci žádoucí konzultovat odborného lékaře v místě destinace.