Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 4/2003

METODICKÁ OPATŘENÍ

3.

 
MINIMÁLNÍ STANDARD POSKYTOVÁNÍ LÉKÁRENSKÉ POHOTOVOSTNÍ SLUŽBY

ZN.: FAR-435/7

Ref.: PharmDr. Miluška Šimáčková

Čl. 1

Obecná ustanovení

1. Lékárenská pohotovostní služba (dále jen „LPS“) poskytuje lékárenskou péči občanům, zejména v návaznosti na lékařskou službu první pomoci (dále jen „LSPP“).

2. LPS je veřejnou zdravotní službou.

3. LPS není určena pro poskytování běžné lékárenské péče, kterou si lze vyžádat v době běžného denního provozu zdravotnických zařízení, ale je určena zvláště pacientům s lékařským předpisem vystaveným lékařem konajícím LSPP.

4. O místě výkonu LPS a dalších organizačních opatřeních nutných pro její provoz jsou občané informováni zveřejněním těchto informací na úřední desce a dalšími vhodnými způsoby, například prostřednictvím regionálního tisku. Každá změna je zveřejňována nejméně 30 dnů před jejím uskutečněním.

Čl. 2

Zajištění LPS

1. LPS zpravidla na svém území zajišťuje kraj; za tím účelem postupuje podle §5 odst. 2 písm. f) zákona č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, ve znění pozdějších předpisů.

2. O organizaci a zajištění LPS zpravidla vydává kraj podle zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, právní předpis, kterým upraví pro poskytování této činnosti bližší podmínky pro jednotlivé územní části kraje, přičemž respektuje demografický vývoj a přírodní podmínky území.

3. Doporučuje se, aby

a) při stanovení účelného počtu lékáren vykonávajících LPS kraj jednal s Českou lékárnickou komorou, případně obcemi s rozšířenou působností,

b) místo výkonu LPS bylo zajišťováno tak, aby minimálně 60% území spadajícího do spádového území zdravotnického zařízení LPS, bylo běžnými dopravními prostředky dostupné do 60 minut,

c) lékárna poskytující LPS byla v místě výkonu LSPP.

Čl. 3

Úhrada LPS

Léčiva a zdravotnické prostředky poskytnuté v rámci LSPP na lékařský předpis, resp. poukaz, jsou provozovatelem lékárny účtovány, podle příslušnosti pacientů, jednotlivým zdravotním pojišťovnám.

MUDr. Dana Římanová, v. r.

náměstkyně ministryně