Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 13/2003

3.

 
STATUT A JEDNACÍ ŘÁD
NÁRODNÍ TRASFÚZNÍ KOMISE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ
 

Č.j. 680/3/2003/FAR

REF.: RNDr. Dana Stárková

Ministryně zdravotnictví vydává tento statut (část A) a jednací řád (část B) Národní transfúzní komise Ministerstva zdravotnictví:

Část A

STATUT

Článek 1

Základní ustanovení

1. Národní transfúzní komise Ministerstva zdravotnictví (dále jen „NTK") je podle §70 odst. 6 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu v platném znění, poradním orgánem Ministerstva zdravotnictví (dále jen „ministerstvo") pro řešení úkolů souvisejících s vypracováním podkladů pro ministerstvo v oblasti koncepce národní krevní politiky, včetně vytváření sítě výrobců transfúzních přípravků, dostupnosti, bezpečnosti a kvality léčby a související legislativy. Doporučuje změny související s vývojovými trendy v oboru transfúziologie a organizace transfúzní služby.

2. Členy NTK jmenuje a odvolává ministryně zdravotnictví, které jsou návrhy podávány prostřednictvím odboru farmacie. Členové NTK a přizvaní experti mají nárok na náhradu cestovních a jiných výdajů spojených s plněním úkolů a na nezbytné občerstvení v průběhu zasedání.

3. Činnost NTK je finančně zabezpečována z rozpočtu ministerstva podle platných právních předpisů. Při plnění mimořádných pracovních úkolů mohou být členové NTK odměněni z tohoto rozpočtu ministerstva podle platných právních předpisů.

Článek 2

Úkoly NTK

4.

4.1. NTK projednává otázky týkající se koncepce transfúzní služby, sítě zařízení transfúzní služby, dostupnosti, bezpečnosti a kvality léčby transfúzními přípravky a krevními deriváty.

4.2. NTK doporučuje ministerstvu změny v činnosti transfúzní služby související s vývojovými trendy v oboru transfúziologie a organizace transfúzní služby.

4.3. NTK se podílí na přípravě právních předpisů, metodických pokynů a dokumentů vztahujících se k dané problematice.

5. Spolupracuje s dalšími poradními orgány státní správy, referáty zdravotnictví, příslušných odborů Krajských úřadů, stavovskými profesními organizacemi, hygienickým dozorem, uživateli transfúzních přípravků, Českým červeným křížem, Svazem hemofiliků a dalšími sdruženími s tímto zaměřením. Dále spolupracuje s organizacemi, které zajišťují různé formy dalšího vzdělávání v oboru, studijní pobyty a atestace.

6. Připravuje informace a odborná stanoviska pro potřeby státní správy k problematice krve.

Článek 3

Složení NTK

7. NTK tvoří nejvýše 13 stálých členů. Členy NTK jsou odborníci z České lékařské společnosti JEP (Společnost pro transfúzní lékařství, zástupci majoritních uživatelů transfúzních přípravků-Chirurgická společnost, Společnost akutní medicíny, Hematologická společnost), Státního ústavu pro kontrolu léčiv, zdravotních pojišťoven, ministerstva (odbory farmacie, hygieny a epidemiologie, zdravotní péče).

Článek 4

Orgány NTK

8. Orgány NTK jsou plenární zasedání (dále jen „plénum") a předsednictvo.

9. Plénum se skládá ze všech jmenovaných členů NTK.

10. Předsednictvo tvoří předseda, místopředseda a tajemník. Neopominutelnými členy zasedání předsednictva jsou zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Zasedání předsednictva se mohou účastnit podle projednávané problematiky další přizvaní členové pléna a externí odborníci k projednávanému tématu.

11. Předseda zodpovídá za činnost NTK a má podpisové právo NTK. Svolává podle potřeby zasedání pléna a předsednictva. Navrhuje ministerstvu uzavření dohod o provedení práce s členy NTK při plnění mimořádných pracovních úkolů podle článku 1 tohoto Statutu.

12. Místopředseda plní povinnosti předsedy v době jeho nepřítomnosti.

13. Tajemník svolává na základě pokynu předsedy zasedání pléna a předsednictva. Připravuje podklady pro zasedání pléna a předsednictva, které řídí. Zodpovídá za vyhotovení záznamu z jednání předsednictva a pléna, za přípravu, distribuci a uchovávání písemných materiálů týkajících se činnosti NTK.

14. Členové NTK mohou ukončit své členství na základě odvolání ministryní.

Část B

JEDNACÍ ŘÁD

15. Plénum se koná podle potřeby, nejméně však dvakrát ročně. Účast člena je na jednání povinná a nezastupitelná.

16. Plénum je usnášeníschopné, pokud je přítomna více než polovina jeho členů. Není-li potřebné většiny dosaženo, koná se v časovém odstupu 1 hodiny náhradní zasedání, jehož jednání rozhoduje nadpoloviční většina.

17. Předsednictvo se schází podle potřeby. Účast člena je na jednání předsednictva povinná a nezastupitelná.

18. Orgány NTK přijímají usnesení hlasováním. K přijetí usnesení je nutný souhlas nadpoloviční většiny přítomných členů. Při rovnosti hlasů rozhoduje stanovisko předsedy.

Článek 6

Závěrečné ustanovení

19. Tento Statut a jednací řád nabývají účinnosti dnem vydání.

MUDr. Marie SOUČKOVÁ, v.r.

ministryně zdravotnictví