Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 12/2003

4

Praha dne 23. září 2003

Č.j. 18061/2003-611

Český telekomunikační úřad, jako příslušný orgán státní správy podle §78 odst. 2 a 5, a v souladu s §95 bodem 7 písm. b) zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a podle §2b odst. 2 zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, v souladu s §10 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, vydává

cenové rozhodnutí,

č. 04/PROP/2003,

kterým se stanoví způsob výpočtu cen za propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí1) pro poskytování telekomunikačních služeb zprostředkování přístupu uživatelů ke službám sítě Internet prostřednictvím propojovacího bodu.

Článek 1

1) Toto cenové rozhodnutí se vztahuje na propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí (dále jen VTS) pro poskytování telekomunikačních služeb zprostředkování vytáčeného přístupu uživatelů ke službám sítě Internet (dále jen přístup k Internetu).

2) Pro účely tohoto rozhodnutí se rozlišuje cena za propojení za započetí internetového volání - cena za originaci a cena za ukončení internetového volání - cena za terminaci.

3) Cenou za terminaci se rozumí cena, kterou je povinen zaplatit provozovatel VTS, ve které bylo internetové volání započato, provozovateli VTS, který je zároveň poskytovatelem služby Internet (ISP - internet service provider), nebo ke které je připojen ISP, ke kterému je internetové volání směrováno.

4) Cenou za originaci se rozumí cena, kterou je povinen zaplatit provozovatel VTS, který je zároveň poskytovatelem služby Internet (ISP - internet service provider), nebo ke které je připojen ISP, ke kterému je internetové volání směrováno, provozovateli VTS, ve které bylo internetové volání započato.

5) Pro účely tohoto cenového rozhodnutí se bodem propojení rozumí fyzický bod síťového propojení, ve kterém jsou propojeny VTS provozovatelů podílejících se na internetovém volání. Tento bod propojení je tvořen jednak fyzickou vrstvou (odpovídajícím počtem přenosových okruhů) a jednak protokolární vrstvou (signalizací, která je v tomto propojovacím bodě mezi oběma sítěmi použita). Propojením na místní úrovni se rozumí směřování provozu místně příslušného dané ústředně typu místní ústředna. Propojení na tranzitní ústředně se rozumí směrování internetového provozu z atrakčního obvodu dané tranzitní ústředny.

6) Pro účely tohoto cenového rozhodnutí se časovým kreditem rozumí definovaný objem minut, které může koncový účastník vyčerpat bez toho, aby platil další cenu související s délkou propojení nebo objemem přenesených dat. Čerpání může být omezeno na různé časové období (např. víkendy, silný a slabý provoz apod.).

7) Intervalovým paušálem se pro účely tohoto cenového rozhodnutí rozumí fixní měsíční cena (paušál), za kterou se může koncový účastník připojit v definovaném časovém období (např. v době silného provozu, slabého provozu, o víkendu apod.) bez toho, aby musel platit další ceny související s délkou propojení nebo platit objemem přenesených dat.

8) Národní verzí se rozumí směrování internetového provozu na dané číslo ISP z celé republiky.

Článek 2

Způsob výpočtu cen za propojení - ceny za originaci

1) Cena za originaci (v Kč/min) pokrývá ekonomicky oprávněné náklady včetně přiměřeného zisku provozovatele VTS, ve které bylo internetové volání započato, související s propojením VTS pro přístup k Internetu.

2) Základem výpočtu ceny za originaci je cena za propojení za ukončení volání v pevné VTS stanovená metodou LRAIC, v souladu s platnými cenovými rozhodnutími2) 3), která je dále upravena cenovým koeficientem, který zohledňuje nižší ceny za internetové volání vůči cenám za telefonní hovor poskytovaný v rámci univerzální služby.

3) Cena za originaci je stanovena v závislosti na umístění bodu propojení (místní nebo tranzitní ústředna) ve vztahu k provozovateli VTS, ve které bylo volání započato a v závislosti na době silného a slabého provozu.

Cmo = Cmu * k
Cto = Ctu * k

kde

Cmo - cena za originaci na místní ústředně provozovatele VTS, kde bylo volání započato,

Cmu - cena za ukončené volání (místní) dle platného cenového rozhodnutí3),

Cto - cena za originaci na tranzitní ústředně provozovatele VTS, kde bylo volání započato,

Ctu - cena za ukončení volání (1 tranzit) dle platného cenového rozhodnutí3),

k - cenový koeficient.

4) Cena za originaci pro časový kredit je na propojení zpoplatněna cenou za originaci stanovenou za minutu propojeného provozu dle odst. 1 až 3.

5) Přiměřený zisk se do výpočtu zahrnuje ve výši 12% z vloženého kapitálu.

Článek 3

Způsob výpočtu cena za propojení - ceny za terminaci

1) Cena za terminaci pokrývá ekonomicky oprávněné náklady včetně přiměřeného zisku (síťové náklady a náklady související s pronájmem propojovacích telekomunikačních okruhů včetně PRI) provozovatele VTS, který zároveň ISP, nebo ke kterému je ISP připojen, a náklady ISP. V případě, že propojovací okruhy jsou ve vlastnictví provozovatele VTS, ve které bylo internetové volání započato, nejsou dotčena práva vlastníka na úhradu ceny za jejich používání jiným provozovatelem.

2) Výpočet ceny za terminaci je založen na výpočtu průměrného nákladu na 1 minutu provozu na straně terminujícího provozovatele.

3) Cena za terminaci pokrývá pouze nezbytné náklady ISP na infrastrukturu včetně údržby daného ISP potřebné pro provoz Internetu a konektivitu do sítě Internet. Cena neobsahuje zejména náklady související s dalšími službami poskytovanými daným ISP (např. služby obsahu).

4) Ve výpočtu ceny za terminaci jsou zohledněny náklady na dva rozdílné způsoby terminace prostřednictvím signalizace DSS1 a SS7.

5) Síťové náklady provozovatele VTS, který je zároveň ISP, nebo ke kterému je ISP připojen, představují náklady na přenos mezi jednotlivými prvky sítě (ústřednami) a náklady na využité prvky sítě, a to podle členění modelu LRAIC2). U využití signalizace DSS1 jsou uvažovány přenosy místní ústředna - tranzitní ústředna a tranzitní ústředna - tranzitní ústředna. U signalizace SS7 jsou uvažovány přenosy místní ústředna - tranzitní ústředna, tranzitní ústředna - tranzitní ústředna a prvek sítě - tranzitní ústředna.

6) Cena za terminace na tranzitní úrovni je stanovena jako cena za terminaci na místní úrovni snížená o síťové náklady přenosu mezi místní a tranzitní ústřednou z modelu LRAIC2).

7) Přiměřený zisk se do výpočtu zahrnuje ve výši 12% z vloženého nákladu.

8) Cena za terminaci pro časový kredit je na propojení zpoplatněna cenou za propojení stanovenou na minutu propojeného provozu.

9) V případě koncentrace provozu Internet u národní verze na místní úrovni (počet POI je nižší než počet místních ústředen v síti společnosti ČESKÝ TELECOM, a.s.) je cena za terminaci pro místně nepříslušný provoz stanovena ve výši ceny za terminaci pro tranzitní úroveň dle tohoto cenového rozhodnutí.

Článek 4
Určené podmínky

1) Při uplatňování cena za propojení platí zásada reciprocity mezi provozovateli VTS, kteří uzavřeli Smlouvu o propojení VTS.

2) Propojení dle tohoto rozhodnutí musí být provozovatelem VTS, ve které bylo internetové volání započato, zajištěno na základě stejných podmínek, zejména cenových, a ve stejné kvalitě, v jaké je poskytováno pro služby vlastní nebo svých organizačních složek.

3) Cenu za sestavení volání nelze uplatnit.

4) Cena za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě bude stanovena samostatným cenovým rozhodnutím ČTÚ, a to pouze v případě, pokud se prokáže oprávněnost těchto nákladů. Do doby vydání samostatného cenového rozhodnutí nelze cenu za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě uplatňovat.

5) Toto cenové rozhodnutí se nevztahuje na zprostředkování přístupu k Internetu prostřednictvím paketové datové sítě na bázi internetového protokolu. Ceny a cenové podmínky pro tuto službu nejsou předmětem tohoto cenového rozhodnutí.

6) cena za originaci pro modely intervalového paušálu bude stanovena ve zvláštním cenovém rozhodnutí.

Článek 5
Zrušující ustanovení

Zrušují se:

1. cenové rozhodnutí č. 03/PROP)2002, ze dne 21. května 2002

2. článek 1 odst. 1 a 2 a obě předvětí cenového rozhodnutí 07/PROP/2002 ze dne 3. září 2002.

Článek 6
Přechodná ustanovení

Minimální ceny za propojení stanovené v článku 1 odst. 3 cenového rozhodnutí 07/PROP/2002 ze dne 3. září 2002 zůstávají v platnosti do doby, než budou nahrazeny cenami dohodnutými resp. stanovenými podle tohoto cenového rozhodnutí.

Článek 7
Účinnost

Toto cenové rozhodnutí nabývá účinnosti 23. září 2003.

Ing. David Stádník, v.r.
předseda
Českého telekomunikačního úřadu
1) §37 odst. 2 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů.
2) Cenové rozhodnutí 01/PROP/2002 ze dne 5. března 2002.
3) Cenové rozhodnutí 01/PROP/2004, ze dne 7. ledna 2004.