Animace načítání

Stránka se připravuje...


Cenový věstník MF ČR, částka 13/2002

5

Český telekomunikační úřad

Č.j. 18 025/2002-611

ze dne 14. června 2002

Cenové rozhodnutí

Č. 05/PROP/2002

Český telekomunikační úřad, jako příslušný orgán státní správy podle §2b odst. 2 zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, a podle §95 bodu 7. a §78 odst. 2 a odst. 5 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, vydává cenové rozhodnutí č. 05/PROP/2002, kterým se stanoví způsob výpočtu cen za propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí pro poskytování telekomunikačních služeb zprostředkování přístupu účastníků ke službám vybraného poskytovatele formou krátké individuální volby čísel pro jednotlivá volání a maximální ceny za propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí pro poskytování telekomunikačního služeb zprostředkování přístupu účastníků ke službám vybraného poskytovatele formou krátké individuální volby čísel pro jednotlivá volání (dále jen „služba CS“).

Článek 1

Základní pojmy

Pro účely tohoto cenového rozhodnutí se rozumí:

a) poskytovatelem přístupu provozovatel veřejných pevných telekomunikačních sítí (dále jen „VTS“) s výrazným podílem na trhu, který má ze zákona povinnost1) umožnit přístup ke službám kteréhokoliv s uvedenými sítěmi propojeného poskytovatele veřejných telekomunikačních služeb,

b) účastníkem uživatel2) telekomunikační služby, který je s poskytovatelem přístupu ve smluvním vztahu,

c) vybraným poskytovatelem poskytovatel veřejných telekomunikačních služeb, který je propojen s poskytovatelem přístupu a kterého si účastník vybral k poskytování veřejných telekomunikačních služeb,

d) cenou za propojení cena, která je tvořena jednorázovými cenami (Kč) za zřízení nebo zrušení a opakující se cenou, tj. cenou za originaci (Kč/min). Ceny za propojení platí vybraný poskytovatel přístupu,

e) originací přenos volání od koncového bodu VTS poskytovatele přístupu, ke kterému je připojen volající účastník, do příslušného bodu propojení s jinou VTS.

Článek 2

Způsob výpočtu

(1) Pro výpočet cen za propojení se vychází z nákladů předložených společností ČESKÝ TELECOM, a.s., prostřednictvím dopisu č.j. SGŘ 1061/2002, ze dne 6.6.2002, který doplňuje základní podklady, které byly součástí prezentací ČESKÉHO TELECOMU, a.s., pro ČTÚ v souvislosti s přípravou zavedení služby CS.

(2) Do maximálních cen za propojení pro službu CS lze zahrnout pouze tyto ekonomicky oprávnění náklady:

a) náklady za jednorázovou výměnu softwarového vybavení ústředen, které vznikly poskytovateli přístupu v souvislosti s úpravou jeho VTS z důvodu splnění povinnosti ze zákona3), a které jsou do výpočtu maximálních cen za propojení započítány ve výši 50% z nárokované výše,

b) náklady poskytovatele přístupu na zřízení služby, tzn. provozní náklady na nastavení sítě a podpůrných systémů pro každého vybraného poskytovatele, k jehož telekomunikačním službám poskytovatel přístupu přístup poskytuje,

c) náklady na originaci (realizaci volání), tzn. náklady spojené se zpracováním a přenosem volání prostřednictvím služby CS ve VTS poskytovatele přístupu,

d) provozní náklady poskytovatele přístupu na zrušení služby CS pro každého vybraného poskytovatele, k jehož službám poskytovatele přístupu přístup ruší.

(3) Do maximálních jednorázových cen za propojení (zřízení) se zahrnuje podíl nákladů na jednorázovou výměnu softwarového vybavení ústředen a provozní náklady na zřízení přístupu ke službám CS. Tyto náklady jsou děleny počtem naturálních jednotek.

(4) Do maximálních jednorázových cen za propojení (zrušení) se zahrnují provozní náklady na zrušení přístupu ke službám CS. Tyto náklady jsou děleny počtem naturálních jednotek.

(5) Maximální cena za originaci je součtem ceny za propojení veřejných telekomunikačních sítí pro službu koncového volání do veřejných pevných telekomunikačních sítí, stanovené platným cenovým rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu (dále jen „ČTÚ“) a příplatku. Maximální cena za originaci se stanovuje v členění odpovídající platnému cenovému rozhodnutí.

(6) Příplatek pokrývá část nákladů na jednorázovou výměnu softwarového vybavení ústředen, který není zahrnutý v maximálních jednorázových cenách za propojení. Tyto náklady jsou děleny počtem odhadovaných diskontovaných minut.

(7) Příplatek lze uplatnit pouze po omezeně stanovenou dobu 10,5 let. Pokud bude skutečný počet minut v jednotlivých letech nižší (vyšší) než použitý odhadovaný počet, lze prodloužit (zkrátit) dobu, po kterou se vynaložené náklady na služby CS poskytovateli přístupu navracejí.

(8) Jednotkový přiměřený zisk se do výpočtu zahrnuje ve výši 12% z vloženého kapitálu pro službu CS.

Článek 3

Maximální ceny za propojení

(1) Pro službu CS se stanovují následující maximální jednorázové ceny:

 
Jednorázové ceny
 
 
Cena za zřízení služby CS pro jeden CS kód a první propojovací bod
 
348 185
 
Cena za zřízení služby CS v každém jednom propojovacím bodě
 
24 776
 
Cena za zrušení služby CS v jednom propojovacím bodě
 
1 529
 
Cena za zrušení poskytování služby CS pro jeden CS kód a poslední propojovací bod
 
28 600

(2) Pro službu CS se stanovuje cena za originaci v souladu s čl. 2 odst. 5 tohoto cenového rozhodnutí.

(3) Pro službu CS se stanovuje příplatek ve výši 0,06 Kč/min.

Článek 4

Určené podmínky

(1) Cena za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě bude stanovena samostatným cenovým rozhodnutím ČTÚ, a to pouze v případě, pokud se prokáže oprávněnost těchto nákladů. Do doby vydání samostatného cenového rozhodnutí nelze cenu za nepokrytou ztrátu z používání přístupové sítě uplatňovat.

(2) Cenu za sestavení volání nelze uplatnit.

(3) Cenu za zřízení, resp. pronájem propojovacích telekomunikačních okruhů lze uplatnit samostatně.

Článek 5

Účinnost

Toto cenové rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 14. června 2002.

Ing. David Stádník, v. r.
předseda Českého telekomunikačního úřadu
1) §76 odst. 1 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
2) §2 odst. 8 zákona č. 151/2000 Sb.
3) §76 odst. 1 a odst. 3 zákona č. 151/2000 Sb.