Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 6/2003

PODMÍNKY PRO UDĚLENÍ AUTORIZACE

PODLE ZÁKONA Č. 258/2000 SB. O OCHRANĚ VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ

SPOLEČNÁ USTANOVENÍ

Autorizací se pro účely zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, rozumí postup zahájený na žádost fyzické osoby, která je podnikatelem, nebo právnické osoby, na jehož základě se vydává osvědčení o tom, že osoba je způsobilá ve vymezeném rozsahu provádět činnosti uvedené taxativně v §83a odst. 1 písm. a) až i) cit. zákona.

Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ ČR) pověřilo podle §80 odst. 1 písm. l) cit. zákona prováděním autorizace Státní zdravotní ústav, Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 (pověření uveřejněno jako sdělení v č. 4 částky 7/2002 Věstníku MZ ČR).

Ustanovení §83a zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví oblasti, pro které lze udělit Osvědčení o autorizaci. Těmito oblastmi jsou:

a) odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti pitné vody (§3 odst. 1), vody v koupalištích a vody ve zdroji pro bazén umělého koupaliště nebo sauny (§6),

b) zjišťování a měření koncentrací a intenzit faktorů vnitřního prostředí staveb (§13 odst. 1),

c) odběr vzorků a měření mikrobiálního a parazitárního znečištění venkovních hracích ploch (§13 odst. 2),

d) odběr vzorků a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do přímého styku s pitnou a surovou vodou, s výjimkou stavebních výrobků (§5), a předmětů běžného užívání, s výjimkou hraček (§25),

e) kontrolu dezinfekce a sterilizace (§17),

f) odběr vzorků a vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů (§24 odst. 1 písm. e),

g) zjišťování a měření intenzit hluku, vibrací a neionizujícího záření v komunálním a pracovním prostředí (§3035),

h) zjišťování a měření intenzit osvětlení a mikroklimatických podmínek a koncentrací prachu a chemických škodlivin v pracovním prostředí (§37 odst. 3),

i) biologické expoziční testy a vyšetření v oboru genetické toxikologie, fyziologie a psychologie práce.

Ustanovení §83c zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví, že Osvědčení o autorizaci vymezuje předmět, rozsah a podmínky činnosti a dobu platnosti.

Těmito pojmy se rozumí:

Předmět činnosti - (tzv. autorizační set) stručná charakteristika činností laboratoře (pracoviště) ve vymezené oblasti podle zákona, pro kterou se uděluje Osvědčení o autorizaci. Každý set má určitý rozsah a podmínky činnosti.

Rozsah činnosti (rozsah setu) - blíže definovaná náplň práce pro každý předmět činnosti (autorizační set), kterou musí být schopna autorizovaná osoba provádět a dokumentovat.

Podmínky činnosti - výčet požadavků, které musí laboratoř (pracoviště) splňovat pro vydání Osvědčení o autorizaci. Z praktických důvodů jsou rozděleny na všeobecné (platné pro všechny sety) a specifické (platné pro konkrétní set).

Doba platnosti - doba trvání osvědčení, která je uvedena v písemném vyhotovení osvědčení.

Ustanovení §83b zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví podmínky, které musí splnit žadatel o vydání osvědčení o autorizaci:

Žadatelem o autorizaci může být fyzická osoba, která je podnikatelem (jednání fyzických osob viz §13 obchodního zákoníku) nebo právnická osoba (jednání právnických osob viz §20 občanského zákoníku nebo §13 obchodního zákoníku).

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY AUTORIZACE

a) Odborná úroveň ve vztahu k navrhované oblasti autorizace a přístupnost zařízení pro speciální vyšetření se prokazuje:

- potřebnými odbornými znalostmi a znalostmi platných předpisů a norem ke stanovení dostatečného a správného rozsahu měření, vzorkování nebo vyšetření podle posledních vědeckých poznatků v ochraně veřejného zdraví, s ohledem na následné hodnocení zdravotních dopadů, rizik nebo nezávadnosti (bezpečnosti)

- smluvními vztahy s jinými autorizovanými laboratořemi tam, kde žadatel nezajišťuje celý potřebný rozsah vyšetření pro účely ochrany veřejného zdraví nebo smluvními vztahy s jinými osobami k zajištění přístupnosti zařízení pro speciální vyšetření tam, kde žadatel není k těmto vyšetřením vybaven

- písemně zpracovanými a v praxi používanými vhodnými standardními operačními postupy (SOP) validovanými pro účely ochrany veřejného zdraví v souladu s platnými předpisy a podmínkami autorizující osoby (viz dále Poznámky autorizující osoby) ve stanoveném rozsahu jednotlivých autorizačních setů, a to pro:

  • strategii a postupy vzorkování nebo měření v terénu
  • transport a uchovávání vzorků
  • měření anebo vyšetřování v laboratoři
  • základní hodnocení výsledků anebo zpracování odborných interpretací
  • zabezpečení a řízení systému jakosti, včetně zabezpečení a archivace dat

- úrovní záznamů o měření, odběrech vzorků anebo vyšetření

- úrovní protokolů o zkouškách, měřeních nebo vyšetřeních

- úrovní základního hodnocení výsledků (zpracování tzv. odborných stanovisek, tj. hodnocení splnění účelu měření nebo vyšetření přezkoumáním, zda rozsah vzorkování, měření anebo vyšetření byl dostatečný a správný pro účely ochrany veřejného zdraví, statické zpracování výsledků včetně nejistot a srovnávání s limitními hodnotami)

- úrovní interpretací výsledků tam, kde se provádí hodnocení zdravotní nezávadnosti nebo rizikovosti (zpracování odborných posudků včetně základního hodnocení výsledků)

- zavedeným systémem managementu jakosti (viz Poznámky autorizující osoby),

- podle §83c odst. 4 účastí v mezilaboratorních zkouškách (MPZ, PT) v četnosti a rozsahu stanoveném autorizující osobou, přičemž doklady o výsledcích mezilaboratorních zkoušek musí držitel autorizace ukládat po dobu 5 let

b) Vybavení k technickým a administrativním úkonům se prokazuje:

- vhodností používaných prostor, prostředí, zařízení, pomůcek a přístrojů.

c) Existence nezbytného počtu zaměstnanců s odborným výcvikem, znalostmi a schopnostmi se prokazuje:

- profesními životopisy,

- vysvědčením, osvědčením nebo jiným dokumentem o pregraduálním a postgraduálním vzdělání

- doklady o odborné praxi

- doklady o účasti na seminářích a školeních pořádaných státem uznanými vzdělávacími organizacemi nebo doporučených autorizující osobou a které se týkají předmětu autorizace

- každá autorizovaná laboratoř musí mít minimálně odborného vedoucího (ten může vykonávat i funkci vedoucího autorizované laboratoře) a pracovníka provádějícího samostatně měření, odběr vzorků nebo vyšetření (viz dále)

Vedoucí autorizované laboratoře musí mít vysokoškolské vzdělání a odbornou praxi v laboratoři obdobného typu minimálně 5 let.

Pracovníci, kteří vykonávají odborné vedoucí anebo samostatně provádějí náročná fyzikální měření, identifikaci a stanovení chemických látek, mikroorganismů nebo parazitů (tzv. odborní vedoucí) musí mít vysokoškolské vzdělání biologického (rozumí se rovněž lékařského či veterinárního zaměření pro vyšetřování biologických faktorů), chemického (pro vyšetřování chemických faktorů), fyzikálního (rozumí se rovněž srovnatelného technického zaměření pro měření fyzikálních faktorů) zaměření nebo vysokoškolské vzdělání v interdisciplinárních přírodovědných oborech (biochemie, biofyzika, molekulární genetika, elektronika v lékařství, biotechnologie apod.) a odbornou praxi minimální 3 roky.

Pracovníci, kteří vykonávají odborné vedení a samostatně provádějí fyziologická měření a jejich hodnocení musí mít lékařské vzdělání, atestaci v příslušném oboru a odbornou praxi minimálně 5 let.

Pracovníci, kteří vykonávají odborné vedení a samostatně provádějí psychologická vyšetření a jejich hodnocení musí mít vzdělání v oboru psychologie, zkoušku ze specializační průpravy práce ve zdravotnictví v příslušném oboru a odbornou praxi minimálně 5 let.

Pracovníci provádějící samostatně vzorkování, základní měření, analýzy nebo vyšetření musí mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou potřebného zaměření a odbornou praxi minimálně 3 roky.

Ostatní pracovníci (mimo pomocný personál) pracují pod vedením odborných vedoucích a musí mít minimálně středoškolské vzdělání potřebného zaměření.

Pracovníci provádějící základní hodnocení výsledků musí mít vzdělání jako odborní vedoucí a odbornou praxi minimálně 5 let.

Pracovníci provádějící interpretaci výsledků musí mít vzdělání jako odborní vedoucí nebo lékařské vzdělání, zkoušku ze specializační průpravy pro práci ve zdravotnictví nebo atestační zkoušku v oboru, odbornou praxi minimálně 5 let a další vzdělání v hodnocení zdravotních rizik.

d) Existence závazku zaměstnanců k mlčenlivosti o skutečnostech, o nichž se dovídají při provádění autorizovaných činností se prokazuje interním předpisem a podpisy všech zaměstnanců laboratoře.

e) Neexistence finančních nebo jiných zájmů, které by mohly ovlivnit výsledky činnosti osoby provádějící autorizovanou činnost, se prokazuje čestným prohlášením podle §83b odst. 2.

f) Bezúhonnost žadatele o autorizaci se prokazuje podle §83b odst. 3.

Další podmínky pro udělení Osvědčení o autorizaci jsou v ustanoveních §83a83d zákon č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

POZNÁMKY AUTORIZUJÍCÍ OSOBY:

Platnými předpisy se rozumějí platné právní předpisy (zákony, nařízení vlády, vyhlášky) a další platné odborné pokyny nebo návody v působnosti resortu Ministerstva zdravotnictví ČR.

Platnými normami se rozumějí platné technické normy (ČSN EN anebo ČSN ISO)

Vhodnými standardními operačními postupy (SOP pro vzorkování, měření, vyšetření, základní hodnocení nebo interpretaci výsledků) se rozumějí písemné návody popisující, jak provádět uvedené činnosti. Jestliže takové postupy nejsou uvedeny v platných předpisech, autorizovaná osoba musí použít postupů doporučených (uvedených např. v platných normách) nebo postupů vlastnictví, které musí být pro daný účel validovány.

Pro oblasti autorizace, kde je v zákoně č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, požadována akreditace nebo autorizace s odkazem na zákon č. 22/1997 Sb., bude při rozhodování o autorizaci uznáno Osvědčení o akreditaci v rozsahu vymezeném v jeho příloze, vydané Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. (ČIA).

Pokud žadatel o autorizaci nemá prověřený systém managementu jakosti, bude osobou provádějící autorizaci v oblastech uvedených v §83a zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, prověřován systém managementu jakosti způsobem stanoveným autorizující osobou podle ČSN EN ISO/IEC 17025.

Pokud žadatel o autorizaci má již prověřený systém managementu jakosti, pak lze využít pro rozhodování o udělení autorizace zjištění při posuzování systému managementu jakosti národními nebo zahraničními akreditačními orgány (podle ČSN EN ISO/IEC 17025), národními inspekčními orgány pro správnou laboratorní praxi (podle GLP OECD) nebo dalšími autorizující osobou uznanými orgány nebo organizacemi (např. podle ČSN EN ISO 9001). Žadatel o autorizaci však předkládá všechny potřebné dokumenty bez ohledu na to, že systém jakosti má prověřen, avšak osoba provádějící autorizaci prověřuje pouze vybrané prvky systému managementu jakosti.

Pokud autorizující osobou uznané osvědčení o akreditaci nebo jiné uznané osvědčení pozbude v době, na kterou bylo vydáno, platnost, musí žadatel nebo držitel osvědčení tuto skutečnost neprodleně oznámit autorizující osobě. Autorizující osoba zváží důvod ukončení platnosti osvědčení a případně zabezpečí na příslušném pracovišti audit za účelem zjištění, zda je pracoviště způsobilé dodržovat i nadále podmínky autorizace.

V případě, že autorizovaná laboratoř neprovádí pro účely ochrany veřejného zdraví úplný (dostatečný) rozsah měření či vyšetření, musí, pokud není stanoveno ve specifických podmínkách autorizace jinak, jako subdodavatele použít jinou laboratoř autorizovanou podle zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Za laboratoř se pro účely autorizace považuje pracoviště provádějící odběry vzorků, měření a nebo vyšetření.

Výrobkem se rozumí jakákoliv věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh (podle §2 zákona č. 22/1997 Sb.).

V oblasti týkající se měření hluku není pověření „úřední měřič“ podle §21 zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů, pro udělení autorizace vyžadováno. Žadatel mající pracovníka s tímto pověřením je za účelem autorizace prověřován standardním způsobem.

Auditem se rozumí ověření skutečností uváděných žadatelem v dokumentaci předkládané při žádosti o vydání Osvědčení o autorizaci a prověření způsobilosti laboratorního pracoviště vykonávat činnosti, které jsou předmětem autorizace, šetřením na místě.

Audit provádí autorizující osobou jmenovaná komise sestávající z prověřených auditorů.

Audit je uzavřen celkovou závěrečnou hodnotící zprávou o způsobilosti laboratorního pracoviště žádajícího o autorizaci.

V případě, že výsledky auditu a dokumentace budou splňovat podmínky autorizace, bude vystaveno Osvědčení o autorizaci s dobou platnosti nejvýše 5 let ode dne udělení.

Autorizující osoba je podle §83c odst. 5 zák. č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, oprávněna provádět kontrolu nad dodržováním podmínek autorizace a výsledky mezilaboratorních zkoušek. Za tím účelem je zejména oprávněna vstupovat do objektů držitele autorizace a požadovat předložení dokumentace včetně výsledků mezilaboratorních zkoušek. Zjistí-li autorizující osoba nedostatky, podle jejich závažnosti pozastaví účinnost osvědčení nebo je odejme. Proti odejmutí Osvědčení o autorizaci může držitel autorizace podat do 3 dnů ode dne doručení námitky. O námitkách rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví (viz též §83c odst. 5).

V případě nesplnění podmínek autorizace bude žadateli odesláno sdělení o neudělení Osvědčení o autorizaci.

Autorizace je prováděna podle Smlouvy o kontrolní činnosti (§591 a násl. obchodního zákoníku).

Žádost o prodloužení platnosti Osvědčení o autorizaci musí držitel autorizace podat autorizující osobě nejméně 6 měsíců před skončením platnosti osvědčení. V případě splnění podmínek autorizace se doba platnosti Osvědčení o autorizaci prodlužuje vždy o 5 let. Nepožádá-li držitel osvědčení o prodloužení jeho platnosti v zákonem stanovené době, považuje se opožděně podaná žádost o prodloužení platnosti osvědčení za žádost o vydání osvědčení o autorizaci.

Celková cena za posouzení za účelem autorizace je dána součtem poplatku registračního, poplatku za počet setů přihlášených k posouzení a poplatku za práci posuzovatelů a nutné vedlejší výdaje posuzovatelů. Písemné uzavření smlouvy, zaplacení faktury za registrační poplatek a poplatek za sety přihlášené k posouzení je kromě vyhovující předložené dokumentace nezbytnou podmínkou pro zahájení autorizačního procesu.

Osvědčení o autorizaci může být vydáno, splní-li žadatel všechna požadovaná kriteria a zaplatí-li celkovou cenu za posouzení.

Podmínky autorizace budou autorizující osobou pravidelně aktualizovány.

O aktualizaci podmínek budou všichni žadatelé o autorizaci a držitelé Osvědčení o autorizaci písemně informováni autorizující osobou.

SEZNAM PŘEDMĚTŮ ČINNOSTI (AUTORIZAČNÍCH SETŮ),

PRO KTERÉ SE UDĚLUJE OSVĚDČENÍ O AUTORIZACI

a) Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti pitné vody (§3 odst. 1), vody v koupalištích a vody ve zdroji pro bazén umělého koupaliště nebo sauny (§6)

A 1. Odběr vzorků a vyšetření stálosti jakosti pitné vody v rozsahu kráceného rozboru

A 2. Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti pitné vody v rozsahu úplného rozboru

A 3. Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti vody v koupalištích ve volné přírodě.

A 4. Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti vody v umělých koupalištích a saunách a v jejich zdrojích

b) Zjišťování a měření koncentrací a intenzit faktorů vnitřního prostředí staveb (§13 odst. 1)

B 1. Vyšetření biologických ukazatelů vnitřního prostředí staveb

B 2. Stanovení chemických látek ve vnitřním prostředí staveb

B 3. Měření prašnosti ve vnitřním prostředí staveb

B 4. Zjišťování a měření mikroklimatických parametrů vnitřního prostředí staveb

B 5. Zjišťování a měření parametrů denního osvětlení vnitřního prostředí staveb vyjma jasu

B 6. Zjišťování a měření parametrů umělého osvětlení vnitřního prostředí staveb vyjma jasu

B 7. Měření jasů v zorném poli a na místech zrakové práce vnitřního prostředí staveb

B 8. Zjišťování oslnění ve vnitřním prostředí staveb

B 9. Zjišťování proslunění ve vnitřním prostředí staveb.

c) Odběr vzorků a měření mikrobiálního a parazitárního znečištění venkovních hracích ploch (§13 odst. 2)

C 1. Odběr vzorků a stanovení mikrobiální kontaminace venkovních hracích ploch a dětských pískovišť

C 2. Odběr vzorků a stanovení parazitární kontaminace venkovních hracích ploch a dětských pískovišť

d) Odběr vzorků a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do přímého styku s pitnou a surovou vodou, s výjimkou stavebních výrobků (§5), a předmětů běžného užívání, s výjimkou hraček (§25)

D 1. Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do přímého styku s pitnou a surovou vodou

D 2. Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků pro děti do tří let

D 3. Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do styku s potravinami a pokrmy

e) Kontrola dezinfekce a sterilizace (§17)

E 1. Odběry vzorků a kontrola účinnosti prováděné dezinfekce povrchů, předmětů nebo rukou personálu pomocí stěrů, otisků a oplachů

E 2. Odběry a měření účinnosti používaných dezinfekčních prostředků mikrobiologickou metodou

E 3. Odběry a měření účinnosti používaných dezinfekčních prostředků chemickými metodami

E 4. Odběry vzorků a testování sterility zdravotnických prostředků

E 5. Měření (ověřování) dezinfekční účinnosti dezinfekčních a mycích přístrojů biologickými a nebiologickými indikátory

E 6. Měření (ověření) sterilizační účinnosti sterilizátorů pomocí biologických a nebiologických indikátorů sterilizace

f) Odběr vzorků a vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů (§24 odst. 1 písm. e)

F 1. Odběry vzorků pro vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů

F 2. Mikrobiologické vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů

F 3. Vyšetření pokrmů na přítomnost bakteriálních toxinů a mykotoxinů

F 4. Fyzikálně-chemické vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů

F 5. Senzorické vyšetření pokrmů

g) Zjišťování a měření intenzit hluku, vibrací a neionizujícího záření v komunálním a pracovním prostředí (§3035)

G 1. Měření slyšitelného hluku ve venkovním chráněném prostoru (ustálený hluk, proměnný hluk, vysoce impulsní hluk)

G 2. Měření slyšitelného hluku ve venkovním a ve vnitřním chráněném prostoru staveb (ustálený hluk, proměnný hluk)

G 3. Měření infrazvuku a nízkofrekvenčního hluku

G 4. Měření doby dozvuku

G 5. Měření hluku z leteckého provozu

G 6. Měření hluku v pracovním prostředí A

G 7. Měření hluku v pracovním prostředí B

G 8. Měření hluku v pracovním prostředí C

G 9. Měření vibrací přenášených na člověka A

G 10. Měření vibrací přenášených na člověka B

G 11. Měření vibrací přenášených na člověka C

G 12. Zjišťování a měření parametrů elektrického a magnetického pole a elektromagnetického záření v oblasti statických a nízkofrekvenčních elektrických a magnetických polí s frekvencí od 0 Hz do 100 kHz

G 13. Zjišťování a měření parametrů elektrického a magnetického pole a elektromagnetického záření v rozsahu frekvencí od 100 kHz do 300 GHz

G 14. Měření parametrů optického záření nelaserových technologických zdrojů

G 15. Měření parametrů elektromagnetického záření laserů pracujících na frekvenci do 1,7.1015 Hz

h) Zjišťování a měření intenzit osvětlení a mikroklimatických podmínek a koncentrací prachu a chemických škodlivin v pracovním prostředí (§37 odst. 3)

H 1. Zjišťování a měření denního osvětlení v pracovním prostředí vyjma jasu

H 2. Zjišťování a měření umělého osvětlení v pracovním prostředí vyjma jasu

H 3. Měření jasů v zorném poli a na místech zrakové práce v pracovním prostředí

H 4. Zjišťování oslnění v pracovním prostředí

H 5. Zjišťování a měření mikroklimatických parametrů v pracovním prostředí

H 6. Odběr a stanovení prašnosti v pracovním prostředí

H 7. Vzorkování aerosolů v pracovním prostředí

H 8. Stanovení anorganických látek v aerosolech z pracovního prostředí

H 9. Stanovení organických látek v aerosolech z pracovního prostředí

H 10. Měření koncentrací škodlivin na pracovištích přímo měřícími přenosnými analyzátory a detektory in situ

H 11.Vzorkování plynných škodlivin v pracovním prostředí

H 12. Stanovení plynných škodlivin ve vzorcích z pracovního prostředí

i) Biologické expoziční testy a vyšetření v oboru genetické toxikologie, fyziologie a psychologie práce

I 1. Stanovení organických ukazatelů v moči anebo krvi

I 2. Stanovení anorganických ukazatelů v moči anebo krvi

I 3. Detekce a identifikace látek v lidském biologickém materiálu nebo vydechovaném vzduchu pro potřeby hodnocení expozice

I 4. Analýza chromozomálních aberací u osob profesionálně i neprofesionálně exponovaných faktorům s genotoxickým účinkem

I 5. Analýza mutagenních vlastností složek životního a pracovního prostředí a biologického materiálu (bakteriální testy mutagenity)

I 6. Stanovení biomarkerů vnímavosti (citlivosti) - genetický polymorfismus

I 7. Měření a posouzení celkové fyzické zátěže

I 8. Měření a hodnocení lokální svalové zátěže

I 9. Ergonomie pracovního místa

I 10. Měření a posouzení tepelné zátěže

I 11. Posouzení psychické zátěže z hlediska faktorů práce

I 12. Posouzení odezvy organismu na psychickou pracovní zátěž

JEDNOTLIVÉ OBASTLI AUTORIZACE

a) Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti pitné vody (§3 odst. 1), vody v koupalištích a vody ve zdroji pro bazén umělého koupaliště nebo sauny (§6)

Předměty činností (autorizační sety)

A 1. Odběr vzorků a vyšetření stálosti jakosti pitné vody v rozsahu kráceného rozboru

A 2. Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti pitné vody v rozsahu úplného rozboru

A 3. Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti vody v koupalištích ve volné přírodě.

A 4. Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti vody v umělých koupalištích a saunách a v jejich zdrojích.

SET A 1 Odběr vzorků a vyšetření stálosti jakosti pitné vody v rozsahu kráceného rozboru

Rozsah setu:

Krácený rozbor podle platných předpisů

Escherichia coli

koliformní bakterie

Clostridium perfringens

počty kolonií při 22 °C

počty kolonií při 36 °C

Pseudomonas aeruginosa

mikroskopický obraz

amonné ionty

barva

dusičnany

dusitany

hliník

chlor volný

chemická spotřeba kyslíku - manganistanem nebo celkový organický uhlík (TOC)

chuť

konduktivita

mangan

pach

pH

zákal

železo

  • strategie a postupy odběru vzorků podle platných předpisů
  • transport a uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • fyzikálně chemické zkoušky podle platných předpisů
  • mikrobiologické a biologické vyšetření (mikroskopický obraz) podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti

předávání výsledkových dat v elektronické formě ve formátu univerzálního datového rozhraní schváleného MZ ČR

je požadováno zajištění všech zkoušek vlastní laboratorní činností s výjimkou ukazatelů biologických a ukazatele TOC; tyto zkoušky lze zajišťovat subdodavatelsky u laboratoře autorizované dle zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, pro tento set, laboratoře akreditované nebo laboratoře, která má posouzenou způsobilost jinými, autorizující osobou uznanými orgány nebo organizacemi pro tyto zkoušky. Pro ukazatele chuť, pach a volný chlór bude toto osvědčení vyžadováno až v roce 2004

odběry vzorků musí být zajišťovány pracovníkem, který je držitelem certifikátu odborné způsobilosti k odběru vzorků vod (u žádosti podávané v průběhu roku 2003 nutno předložit do konce roku 2003, od ledna 2004 je tento certifikát nedílnou součástí dokumentů předkládaných žadatelem v rámci autorizačního řízení), vydávaného státem uznávanými vzdělávacími organizacemi

SET A 2 Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti pitné vody v rozsahu úplného rozboru

Rozsah setu:

Úplný rozbor podle platných předpisů

  • strategie a postupy odběru vzorků podle platných předpisů
  • transport a uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • fyzikálně chemické zkoušky podle platných předpisů
  • mikrobiologické a hydrobiologické vyšetření podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

předávání výsledkových dat v elektronické formě ve formátu univerzálního datového rozhraní schváleného MZ ČR

je požadováno zajištění nejméně 80 % zkoušek uvedených v setu vlastní laboratorní činností; ostatní zkoušky, které laboratoř neprovádí, lze zajišťovat subdodavatelsky u laboratoře autorizované dle zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, pro tento set, laboratoře akreditované nebo laboratoře, která má posouzenou způsobilost jinými, autorizující osobou uznanými orgány nebo organizacemi pro tyto zkoušky

odběry vzorků musí být zajišťovány pracovníkem, který je držitelem certifikátu odborné způsobilosti k odběru vzorků vod (u žádosti podávané v průběhu roku 2003 nutno předložit do konce roku 2003, od ledna 2004 je tento certifikát nedílnou součástí dokumentů předkládaných žadatelem v rámci autorizačního řízení) vydávaného státem pověřenými vzdělávacími organizacemi

SET A 3 Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti vody v koupalištích ve volné přírodě

Rozsah setu:

Podle platné legislativy

koliformní bakterie

termotolerantní koliformní bakterie

enterokoky

salmonely

pH

barva

minerální oleje - senzorické posouzení při odběru

povrchově aktivní látky - senzorické posouzení při odběru

fenoly - senzorické posouzení při odběru

průhlednost

kyslík rozpuštěný

celkový fosfor

biologické ukazatele podle platných předpisů

  • strategie a postupy odběru vzorků podle platných předpisů
  • transport a uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • fyzikálně chemické zkoušky v rozsahu setu podle platných předpisů
  • mikrobiologické a biologické vyšetření v rozsahu setu podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti

předávání výsledkových dat v elektronické formě ve formátu univerzálního datového rozhraní schváleného MZ ČR

je požadováno zajištění všech zkoušek uvedených v setu vlastní laboratorní činností s výjimkou ukazatelů biologických, salmonel a celkového fosforu. Tyto zkoušky lze zajišťovat subdodavatelsky u laboratoře autorizované dle zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, pro tento set (pro ukazatel sinice musí být toto osvědčení předloženo do 1.5.2004), laboratoře akreditované nebo laboratoře, která má posouzenou způsobilost jinými, autorizující osobou uznanými orgány nebo organizacemi pro tyto zkoušky. Pokud je senzorickou zkouškou zjištěna přítomnost fenolů, minerálních olejů a povrchově aktivních látek, provádí se následně laboratorní stanovení, které může být zajištěno subdodavatelsky, metodou neakreditovanou, ale k tomuto účelu validovanou.

odběry vzorků musí být zajišťovány pracovníkem, který je držitelem certifikátu odborné způsobilosti k odběru vzorků vod (u žádosti podávané v průběhu roku 2003 nutno předložit do konce roku 2003, od ledna 2004 je tento certifikát nedílnou součástí dokumentů předkládaných žadatelem v rámci autorizačního řízení) vydávaného státem pověřenými vzdělávacími organizacemi

SET A 4 Odběr vzorků a vyšetření jakosti a zdravotní nezávadnosti vody v umělých koupalištích a saunách a v jejich zdrojích

Rozsah setu:

Podle platné legislativy

Escherichia coli

Termotolerantní koliformní bakterie

počet bakterií při 37 °C

Pseudomonas aeruginosa

Staphylococcus aureus

Legionella species

průhlednost

zákal

chemická spotřeba kyslíku manganistanem

amonné ionty

dusičnany

volný chlor

vázaný chlor

ozon

redox-potenciál

  • strategie a postupy odběru vzorků podle platných předpisů
  • transport a uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • fyzikálně chemické vyšetření v rozsahu setu podle platných předpisů
  • mikrobiologické a hydrobiologické vyšetření v rozsahu setu podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti

předávání výsledkových dat v elektronické formě ve formátu univerzálního datového rozhraní schváleného MZ ČR

je požadováno zajištění nejméně 80 % zkoušek uvedených v setu vlastní laboratorní činností; ostatní zkoušky včetně stanovení ozonu, které laboratoř neprovádí, lze zajišťovat subdodavatelsky u laboratoře autorizované dle zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, pro tento set (pro ukazatel Legionella species musí být toto osvědčení předloženo do konce roku 2004), laboratoře akreditované nebo laboratoře, která má posouzenou způsobilost jinými, autorizující osobou uznanými orgány nebo organizacemi pro tyto zkoušky. Stanovení ozonu (v případě, že používaná technologie zabezpečení zdrav. nezávadnosti vody tuto zkoušku vyžaduje), redox potenciálu a průhlednosti se provádí metodou validovanou k tomuto účelu.

odběry vzorků musí být zajišťovány pracovníkem, který je držitelem certifikátu odborné způsobilosti k odběru vzorků vod (u žádosti podávané v průběhu roku 2003 nutno předložit do konce r. 2003, od ledna 2004 je tento certifikát nedílnou součástí dokumentů předkládaných žadatelem v rámci autorizačního řízení) vydávaného státem pověřenými vzdělávacími organizacemi

b) Zjišťování a měření koncentrací a intenzit faktorů vnitřního prostředí staveb (§13 odst. 1)

Předměty činností (autorizační sety)

B 1. Vyšetření biologických ukazatelů vnitřního prostředí staveb

B 2. Stanovení chemických látek ve vnitřním prostředí staveb

B 3. Měření prašnosti ve vnitřním prostředí staveb

B 4. Zjišťování a měření mikroklimatických parametrů vnitřního prostředí staveb

B 5. Zjišťování a měření parametrů denního osvětlení vnitřního prostředí staveb vyjma jasu

B 6. Zjišťování a měření parametrů umělého osvětlení vnitřního prostředí staveb vyjma jasu

B 7. Měření jasů v zorném poli a na místech zrakové práce vnitřního prostředí staveb

B 8. Zjišťování oslnění ve vnitřním prostředí staveb.

B 9. Zjišťování proslunění ve vnitřním prostředí staveb.

SET B 1 Vyšetření biologických ukazatelů ve vnitřním prostředí staveb

Rozsah setu:

Minimální rozsah - celkový počet baktérií a plísní a vyšetření alergenů roztočů. Laboratoř specifikuje stanovené ukazatele, pro jejichž vyšetření žádá autorizaci

  • stanovení rozsahu vyšetření
  • strategie vzorkování a postupy odběru vzorků podle platných předpisů
  • transport vzorků podle platných předpisů
  • strategie rozsahu vyšetření (běžné, při stížnosti aj.)
  • stanovení počtu mikroorganismů v ovzduší podle platných předpisů
  • stanovení množství alergenů roztočů v prachu podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků vyšetření podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET B 2 Stanovení chemických látek ve vnitřním prostředí staveb

Rozsah setu

Minimální rozsah-formaldehyd, benzen, xylen, toluen, styren. Laboratoř specifikuje látky nebo skupiny látek, pro jejichž stanovení žádá autorizaci.

  • stanovení rozsahu vyšetření
  • strategie a postupy odběru vzorků podle platných předpisů
  • uchovávání a transport vzorků podle platných předpisů
  • chemické vyšetření ukazatelů podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti

nejsou

SET B 3 Zjišťování a měření prašnosti ve vnitřním prostředí staveb

Rozsah setu:

Minimální rozsah-nejméně dva následující ukazatele prašnosti. Laboratoř specifikuje ukazatele, pro jejichž zjišťování a měření žádá autorizaci:

celková prašnost,

jednotlivé frakce,

vláknitý prach,

třídy čistoty čistých prostorů

  • strategie a postup odběru vzorků nebo výběr metod zjišťování podle platných předpisů
  • měření anebo stanovení jednotlivých ukazatelů prašnosti podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků měření (získaných měřením i výpočtem) podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET B 4 Zjišťování a měření mikroklimatických parametrů ve vnitřním prostředí staveb

Rozsah setu:

Zjišťování a měření teplot, vlhkosti a rychlosti proudění vzduchu

  • strategie a výběr měřicích míst podle místních podmínek ve sledovaném objektu podle platných předpisů
  • měření teploty, vlhkosti, proudění, popř. zjišťování parametrů v interiérech podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků (získaných měřením i výpočtem) podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET B 5 Zjišťování a měření parametrů denního osvětlení vnitřního prostředí staveb vyjma jasu

Rozsah setu:

Zjišťování a měření jednotlivých parametrů denního osvětlení podle platných předpisů a norem vyjma jasu

  • strategie a výběr měřicích míst podle místních podmínek podle platných předpisů
  • posouzení projektové dokumentace osvětlení sledovaného objektu
  • měření, popř. výpočty podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET B 6 Zjišťování a měření parametrů umělého osvětlení vnitřního prostředí staveb vyjma jasu

Rozsah setu:

Zjišťování a měření jednotlivých parametrů umělého osvětlení podle platných předpisů a norem vyjma jasu

  • strategie a výběr měřicích míst podle místních podmínek podle platných předpisů
  • posouzení projektové dokumentace osvětlení sledovaného objektu
  • měření, popř. výpočty podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET B 7 Měření jasů v zorném poli a na místech zrakové práce vnitřního prostředí staveb

Rozsah setu:

Měření jasu podle platných předpisů a norem

  • strategie a výběr měřicích míst podle místních podmínek ve sledovaném objektu podle platných předpisů
  • měření podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET B 8 Zjišťování oslnění ve vnitřním prostředí staveb.

Rozsah setu:

Posouzení oslnění proslunění podle platných předpisů a norem

  • strategie a výběr metody podle místních podmínek s ohledem na omezení rozsahu jejich použitelnosti v rámci platné legislativy
  • posouzení projektové dokumentace osvětlení sledovaného objektu
  • posouzení oslnění podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET B 9 Zjišťování proslunění ve vnitřním prostředí staveb.

Rozsah setu:

Posouzení oslnění proslunění podle platných předpisů a norem

  • strategie a výběr metody podle místních podmínek s ohledem na omezení rozsahu jejich použitelnosti v rámci platné legislativy
  • posouzení projektové dokumentace osvětlení sledovaného objektu
  • posouzené proslunění podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

c) Odběr vzorků a měření mikrobiálního a parazitárního znečištění venkovních hracích ploch (§13 odst. 2)

Předměty činností (autorizační sety)

C 1. Odběr vzorků a stanovení mikrobiální kontaminace venkovních hracích ploch a dětských pískovišť

C 2. Odběr vzorků a stanovení parazitární kontaminace venkovních hracích ploch a dětských pískovišť

SET C 1 Odběr vzorků a stanovení mikrobiální kontaminace venkovních hracích ploch a dětských pískovišť

Rozsah setu:

Mikrobiologické ukazatele podle platných předpisů v plném rozsahu

  • strategie a odběr vzorků podle platných předpisů
  • transport a uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • vyšetření mikrobiologických ukazatelů v rozsahu platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

odběr vzorků venkovních hracích ploch se provádí max. do hloubky 10 cm, odběr vzorků z pískovišť do hloubky 30 cm

SET C 2 Odběr vzorků a stanovení parazitární kontaminace venkovních hracích ploch a dětských pískovišť

Rozsah setu:

Vyšetření matrice na životaschopná vajíčka geohelmintů patogenních pro lidi podle platných předpisů v plném rozsahu

  • strategie a odběr vzorků podle platných předpisů
  • transport a uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • identifikace a vyšetření parazitů podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

vyšetření může provádět osoba s vysokoškolským veterinárním, přírodovědeckým mikrobiologickým anebo interdisciplinárním přírodovědeckým vzděláním, která absolvovala postgraduální nebo podobné studium v parazitologii a má v ní minimálně 3 roky praxe

odběr vzorků venkovních hracích ploch se provádí max. do hloubky 10 cm, odběr vzorků z pískovišť do hloubky 30 cm

d) Odběr vzorků a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do přímého styku s pitnou a surovou vodou, s výjimkou stavebních výrobků (§5), a předmětů běžného užívání, s výjimkou hraček (§25)

Předměty činností (autorizační sety)

D 1. Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do přímého styku s pitnou a surovou vodou

D 2. Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků pro děti do tří let

D 3. Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do styku s potravinami a pokrmy

SET D 1 Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do přímého styku s pitnou a surovou vodou

Rozsah setu:

Vyšetření zdravotní nezávadnosti předmětů, materiálů, konstrukčních prvků výrobků pro styk s pitnou, teplou anebo horkou vodou podle platných předpisů.

Vyšetření zdravotní nezávadnosti a vhodnosti zařízení na doúpravu pitné vody

Vyšetření čistoty vodárenských chemikálií (chemikálií na úpravu pitné vody)

Úplný rozbor pitné vody (set A2) podle platných předpisů

Pro další toxikologicky významné ukazatele musí být laboratoř schopna zajistit vyšetření (subdodávky).

  • odběr nebo příjem reprezentativních vzorků podle platných předpisů
  • posouzení materiálového složení, technologie výroby, způsobu a účelu použití uvedených výrobků a stanovení rozsahu vyšetření
  • příprava vzorku výrobku k testování (výluhový test) podle platných předpisů
  • fyzikálně chemické a mikrobiologické vyšetření v potřebném rozsahu (vzhledem k povaze výrobku) k posouzení zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

80 % ukazatelů musí laboratoř provádět sama, u zbývajících může využít subdodávek jiné autorizované laboratoře nebo laboratoře mající platné Osvědčení o akreditaci nebo laboratoře, která má posouzenou způsobilosti jinými, autorizující osobou uznanými orgány nebo organizacemi pro tyto zkoušky

pro ukazatele nad rámec úplného rozboru pitné vody je možno provést zkoušku v autorizované nebo akreditované laboratoři metodou neakreditovanou, pro daný účel validovanou

zpracování odborného posudku včetně protokolu musí respektovat vzor připravený referenční laboratoří

požadovaná praxe v této oblasti činnosti se prokáže předložením minimálně deseti správně zpracovaných protokolů, mezi které lze zahrnout i protokoly z MPZ v oblasti výrobků a materiálů. Tyto protokoly musí zahrnovat testování a posouzení nejméně dvou výrobků z kovových materiálů, dvou výrobků z pryžových materiálů, dvou nátěrových hmot, jednoho plastového výrobku a jednoho výrobku na bázi cementu a dvou výrobků polykompozitních, z nichž nejméně jeden bude zařízením na doúpravu vody

SET D 2 Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků pro děti do tří let

Rozsah setu:

Minimální rozsah - všechna platným předpisem vyžadovaná vyšetření pro stanovení zdravotní nezávadnosti nejméně jednoho typu výrobků nebo materiálu určených pro tuto věkovou kategorii (např. výrobků z PVC, polyolefinu, výrobků ze dřeva). Laboratoř specifikuje typy výrobků, na jejichž odběr a vyšetření žádá autorizaci.

  • odběr nebo příjem reprezentativních vzorků podle platných předpisů
  • posouzení materiálového složení, technologie výroby, způsobu a účelu použití uvedených výrobků a stanovení rozsahu vyšetření
  • fyzikálně chemické a mikrobiologické vyšetření v potřebném rozsahu (vzhledem k povaze výrobku) k posouzení zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

požadovaným rozsahem vyšetření se rozumí provedení (zajištění) všech předepsaných laboratorních zkoušek pro daný materiál/výrobek, znalost provedení výluhových migračních testů, včetně provedení mikrobiologických, případně biologických testů, pokud jsou pro daný materiál/výrobek požadovány platnými předpisy

laboratoř musí hodnověrně prokázat, že má pracovníka/y s odpovídajícím stupněm vzdělání, jenž je schopen definovat komplexně požadavky na rozsah laboratorního vyšetření ve vztahu k typu vyšetřovaného materiálu a provádět hodnocení zdravotní nezávadnosti

SET D 3 Odběr a vyšetření zdravotní nezávadnosti výrobků přicházejících do styku s potravinami a pokrmy

Rozsah setu:

Minimální rozsah - všechna platným předpisem vyžadovaná vyšetření pro stanovení zdravotní nezávadnosti jednoho typu výrobků nebo materiálu podle platných předpisů. V případě vyšetřování polymerních materiálů nebo výrobků z nich musí laboratoř prokázat schopnost stanovení celkové migrace nejméně do 3 typů potravinových simulantů.

Laboratoř specifikuje typy výrobků, na jejichž odběr a vyšetření žádá autorizaci

  • odběr nebo příjem reprezentativních vzorků podle platných předpisů
  • posouzení materiálového složení, technologie výroby, způsobu a účelu použití uvedených výrobků a stanovení rozsahu vyšetření
  • fyzikálně chemické a mikrobiologické vyšetření v potřebném rozsahu (vzhledem k povaze výrobku) k posouzení zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

požadovaným rozsahem vyšetření se rozumí provedení (zajišťení) všech předepsaných laboratorních zkoušek pro daný materiál/výrobek, znalost provedení výluhových migračních testů, včetně provedení mikrobiologických, případně biologických testů, pokud jsou pro daný materiál/výrobek požadovány platnými předpisy.

laboratoř prokazuje platné senzorické zkoušky alespoň u třech pracovníků

laboratoř musí hodnověrně prokázat, že má pracovníka/y s odpovídajícím stupněm vzdělání, jenž je schopen definovat komplexně požadavky na rozsah laboratorního vyšetření ve vztahu k typu vyšetřovaného materiálu a provádět hodnocení zdravotní nezávadnosti

e) Kontrola dezinfekce a sterilizace (§17)

Předměty činností (autorizační sety)

E 1. Odběry vzorků a kontrola účinnosti prováděné dezinfekce povrchů, předmětů nebo rukou personálu pomocí stěrů, otisků a oplachů

E 2. Odběry a měření účinnosti používaných dezinfekčních prostředků mikrobiologickou metodou

E 3. Odběry a měření účinnosti používaných dezinfekčních prostředků chemickými metodami

E 4. Odběry vzorků a testování sterility zdravotnických prostředků:

E 5. Měření (ověřování) dezinfekční účinnosti dezinfekčních a mycích přístrojů biologickými a nebiologickými indikátory

E 6. Měření (ověření) sterilizační účinnosti sterilizátorů pomocí biologických a nebiologických indikátorů sterilizace

SET E 1 Odběry vzorků a kontrola účinnosti prováděné dezinfekce povrchů, předmětů nebo rukou personálu pomocí stěrů, otisků a oplachů

Rozsah setu:

Identifikace a vyšetření mikrobů z prostředí

  • provedení stěrů, otisků nebo oplachů kritických, epidemiologicky závažných předmětů, povrchů nebo rukou personálu s ohledem na epidemiologickou situaci a specifické důvody prováděné kontroly podle platných předpisů
  • transport vzorků a kultivace médií, identifikace kultur podle platných předpisů
  • hodnocení výsledků kultivace s ohledem na epidemiologickou situaci a specifické důvody prováděné kontroly podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET E 2 Odběry a měření účinnosti používaných dezinfekčních prostředků mikrobiologickou metodou

Rozsah setu

Mikrobiologické vyšetření dezinfekčních prostředků pomocí standardních kultur v rozsahu podle platných předpisů

  • odběr dezinfekčních přípravků s ohledem na epidemiologickou situaci a specifické důvody prováděné kontroly
  • transport vzorků a stanovení účinnosti pomocí standardních kultur mikrobů podle platných předpisů
  • hodnocení výsledků s ohledem na epidemiologickou situaci a specifické důvody prováděné kontroly podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET E 3 Odběry a měření účinnosti používaných dezinfekčních prostředků chemickými metodami

Rozsah setu

Minimální rozsah-stanovení tří typů účinných látek dezinfekčních prostředků. Laboratoř specifikuje stanovované účinné látky.

  • odběr dezinfekčních přípravků s ohledem na epidemiologickou situaci a specifické důvody prováděné kontroly
  • transport vzorků a stanovení účinnosti pomocí chemických analýz podle platných předpisů
  • hodnocení výsledků s ohledem na epidemiologickou situaci a specifické důvody prováděné kontroly podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET E 4 Odběry vzorků a testování sterility zdravotnických prostředků:

Rozsah setu

Bioburden a testy na sterilitu podle platných předpisů

  • odběr vzorků a transport vzorků sterilních zdravotnických prostředků a před sterilizací s ohledem na epidemiologickou situaci a specifické důvody prováděné kontroly. Rozdělení vzorků na ty, které budou zpracovány na místě prováděné kontroly, a ty, které budou zpracovány v laboratoři
  • testování mikrobiálního znečištění a sterility podle platných předpisů
  • hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET E 5 Měření (ověřování) dezinfekční účinnosti dezinfekčních a mycích přístrojů biologickými a nebiologickými indikátory

Rozsah setu

Vyšetření pomocí biologických a nebiologických indikátorů. Laboratoř specifikuje typy dezinfekčních a mycích přístrojů

  • vzorkování pomocí biologických a nebiologických indikátorů za účelem stanovení dezinfekční účinnosti dezinfekčního anebo mycího přístroje podle platných předpisů
  • transport indikátorů dezinfekce
  • kultivace s ohledem na druh indikátoru a vyhodnocení výsledků kultivace
  • zhodnocení výsledků získaných pomocí nebiologických indikátorů dezinfekce
  • zhodnocení výsledků získaných registrací fyzikálních parametrů dezinfekce
  • hodnocení výsledku kontroly podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET E 6 Měření (ověření) sterilizační účinnosti sterilizátorů pomocí biologických a nebiologických indikátorů sterilizace

Rozsah setu

Vyšetření pomocí biologických a nebiologických indikátorů. Laboratoř specifikuje typy sterilizátorů (parní, plynové, atd.).

  • vzorkování pomocí biologických a nebiologických indikátorů za účelem stanovení sterilizační účinnosti jednotlivých typů sterilizátorů podle platných předpisů
  • transport indikátorů sterilizace
  • kultivace s ohledem na druh indikátoru a vyhodnocení výsledků kultivace
  • zhodnocení výsledků získaných pomocí nebiologických indikátorů sterilizace
  • hodnocení výsledků získaných registrací fyzikálních parametrů sterilizace
  • hodnocení výsledků kontroly podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

f) Odběr vzorků a vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů (§24 odst. 1 písm. e)

Předměty činností (autorizační sety)

F 1. Odběry vzorků pro vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů

F 2. Mikrobiologické vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů

F 3. Vyšetření pokrmů na přítomnost bakteriálních toxinů a mykotoxinů

F 4. Fyzikálně-chemické vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů

F 5. Senzorické vyšetření pokrmů

SET F 1 Odběry vzorků pro vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů

Rozsah setu:

Minimální rozsah - odběry vzorků, měření a posuzování prostředí a podmínek při manipulaci a uchovávání pokrmů a dvě následující skupiny vzorkování. Laboratoř specifikuje, pro které z následujících odběrů vzorků pokrmů žádá autorizaci

Odběr vzorků, měření a posuzování prostředí a podmínek při manipulaci a uchovávání pokrmů

Odběr vzorků pokrmů pro mikrobiologické vyšetření včetně mykologického vyšetření nebo vyšetření toxinů

Odběr vzorků pokrmů pro fyzikálně-chemická vyšetření

Odběr vzorků pokrmů pro senzorické vyšetření

  • strategie a postupy odběru vzorků podle platných předpisů
  • způsoby odběru, transport a uchovávání vzorků určených k laboratornímu zkoušení podle platných předpisů
  • odběry vzorků (stěry, nádobí apod.), měření parametrů a posuzování dalších požadavků při manipulaci, uchovávání a případném transportu na místo výdeje podle platných předpisů (vyjma mikroklimatických podmínek pracovníků)
  • základní hodnocení splnění požadavků na manipulaci a uchovávání podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci pro některý/některé sety týkající se vyšetření příslušných látek v odebíraných vzorcích nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečené vyšetření odebíraných vzorků v autorizované laboratoři

laboratoř prokazuje schopnost zabezpečení odběrů pro specifická vyšetření jednotlivých typů potravin a ve vztahu k požadované identifikaci nebo kvantifikaci příslušné cizorodé látky/škodliviny nebo musí prokázat, že má smluvně tuto činnost pro další skupinu/skupiny zabezpečenu

SET F 2 Mikrobiologické vyšetření pokrmů

Rozsah setu:

Minimální rozsah - průkaz přítomnosti původců alimentárních onemocnění a stanovení počtu mikroorganismů podle specifických kritérií platných předpisů. Laboratoř specifikuje mikroorganismy nebo jejich skupiny a typy pokrmů, pro které žádá autorizaci.

  • úchova vzorků před laboratorním vyšetřením podle platných předpisů
  • stanovení rozsahu vyšetření (běžné, cílené v epidemiologické souvislosti, při stížnosti nebo reklamaci aj.)
  • provedení zkoušek pokrmů zjišťujících přítomnost anebo počty relevantních mikroorganismů anebo jejich skupin podle platných předpisů min. v 80 % ukazatelů. Zbývající musí zajistit v autorizované laboratoři subdodávkou.
  • hodnocení výsledků a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci také pro set týkající se odběru vzorků pro mikrobiologické vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů, nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečené vzorkování v autorizované laboratoři

SET F 3 Vyšetření pokrmů na přítomnost bakteriálních toxinů a mykotoxinů

Rozsah setu:

Minimální rozsah-jedna z uvedených metod stanovení toxinů. Laboratoř specifikuje metody stanovení, vyšetřované toxiny nebo jejich skupiny a mikroorganismy produkující toxiny, pro jejichž stanovení žádá autorizaci.

Identifikace a stanovení přítomnosti významných toxinů v potravinách metodou pasivní latexové aglutinace (RPLA) anebo

Identifikace a stanovení přítomnosti významných toxinů v potravinách pokusem na zvířeti anebo

Stanovení toxinů chromatograficky

  • uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • stanovení potřebného rozsahu vyšetření
  • vyšetření toxinů minimálně jednou uvedenou metodou
  • mikrobiologická vyšetření mikroorganismů produkujících toxiny musí laboratoř zajistit vlastními silami nebo subdodávkou u autorizované laboratoře
  • základní hodnocení výsledků (včetně subdodávek) a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci také pro set týkající se odběru vzorků pro příslušné vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů, které laboratoř analyzuje nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečené vzorkování v autorizované laboratoři

SET F 4 Fyzikálně-chemické vyšetření pokrmů

Rozsah setu:

Minimální rozsah-šest uvedených skupin vyšetření

Identifikace a stanovení barviv a

Identifikace a stanovení chemických a konzervačních látek a

Stanovení náhradních sladidel a

Stanovení polyaromatických uhlovodíků (rozsah minimálně podle platných předpisů) a

Stanovení kovů (minimálně As, Pb, Cd, Hg) a

Stanovení výživové hodnoty

  • uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • stanovení rozsahu vyšetření
  • stanovení výživové hodnoty, identifikace a stanovení uvedených látek podle platných předpisů (pro nejběžněji používané přídatné látky a kontaminanty)
  • stanovení dalších hygienicky významných látek (pesticidy, polychlorované látky, atd.) musí být laboratoř schopna zajistit vlastními silami nebo subdodávkou v autorizované laboratoři
  • základní hodnocení výsledků (včetně subdodávek) a zdravotní nezávadnosti podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci také pro set týkající se odběru vzorků pro fyzikálně-chemické vyšetření zdravotní nezávadnosti pokrmů, které laboratoř analyzuje nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečené vzorkování v autorizované laboratoři

Set F 5 Senzorické vyšetření pokrmů

Rozsah setu:

Senzorické posuzování pokrmů

  • uchovávání vzorků podle platných předpisů
  • úprava vzorků k senzorickému hodnocení potraviny/pokrmu
  • senzorické hodnocení pokrmů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci také pro set týkající se odběru vzorků pro senzorické vyšetření pokrmů, které laboratoř analyzuje a přihlašuje k posouzení nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečené vzorkování v autorizované laboratoři

laboratoř prokazuje platné senzorické zkoušky alespoň u 3 pracovníků, získané absolvovanou zkouškou na autorizovanou osobou uznávaném pracovišti, dále laboratoř musí hodnověrným způsobem vyškolit dosdatečný počet pracovníků k senzorickému hodnocení pro vlastní potřebu

g) Zjišťování a měření intenzit hluku, vibrací a neionizujícího záření v komunálním a pracovním prostředí (§3035)

Předměty činností (autorizační sety)

G 1. Měření slyšitelného hluku ve venkovním chráněném prostoru (ustálený hluk, proměnný hluk, vysoce impulsní hluk)

G 2. Měření slyšitelného hluku ve venkovním a ve vnitřním chráněném prostoru staveb (ustálený hluk, proměnný hluk)

G 3. Měření infrazvuku a nízkofrekvenčního hluku

G 4. Měření doby dozvuku

G 5. Měření hluku z leteckého provozu

G 6. Měření hluku v pracovní prostředí A

G 7. Měření hluku v pracovní prostředí B

G 8. Měření hluku v pracovní prostředí C

G 9. Měření vibrací přenášených na člověka A

G 10. Měření vibrací přenášených na člověka B

G 11. Měření vibrací přenášených na člověka C

G 12. Zjišťování a měření parametrů elektrického a magnetického pole a elektromagnetického záření v oblasti statických a nízkofrekvenčních elektrických a magnetických polí s frekvencí od 0 Hz do 100 kHz

G 13. Zjišťování a měření parametrů elektrického a magnetického pole a elektromagnetického záření v rozsahu frekvencí od 100 kHz do 300 GHz

G 14. Měření parametrů optického záření nelaserových technologických zdrojů

G 15. Měření parametrů elektromagnetického záření laserů pracujících na frekvenci do 1,7.1015 Hz

SET G 1 Měření slyšitelného hluku ve venkovním chráněném prostoru (ustálený hluk, proměnný hluk, vysoce impulsní hluk)

Rozsah setu:

Měření ekvivalentní hladiny akustického tlaku A, LAeq.T

Měření hladiny expozice hluku A, LAE

Měření distribučních (procentních) hladin LAN

Korekce na hluk pozadí, širokopásmová i spektrální

Stanovení výsledné ekvivalentní hladiny akustického tlaku A, LAeq.T

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • související měření meteorologických podmínek (směr a rychlost větru, teplota a vlhkost vzduchu, atmosférický tlak)
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 2 Měření slyšitelného hluku ve venkovním a ve vnitřním chráněném prostoru staveb (ustálený hluk, proměnný hluk)

Rozsah setu:

Měření ekvivalentní hladiny akustického tlaku A, LAeq,T

Měření distribučních (procentních) hladin LAN

Měření maximální hladiny akustického tlaku A, LpAmax ve vnitřním chráněném prostoru staveb

Měření hladin akustického tlaku v třetinooktávovém spektru Lpt a identifikace tónových složek

Korekce na hluk pozadí, širokopásmová i spektrální

Stanovení výsledné ekvivalentní hladiny akustického tlaku A, LAeq,T

Stanovení výsledné maximální hladiny akustického tlaku A, LpAmax

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • související měření meteorologických podmínek (směr a rychlost větru, teplota a vlhkost vzduchu, atmosférický tlak)
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 3 Měření infrazvuku a nízkofrekvenčního hluku

Rozsah setu:

Měření hladin akustického tlaku v třetinooktávovém spektru Lpt a identifikace tónových složek

Stanovení infrazvuku LG

Korekce na hluk pozadí, širokopásmová i spektrální

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • související měření meteorologických podmínek (směr a rychlost větru, teplota a vlhkost vzduchu, atmosférický tlak)
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 4 Měření doby dozvuku

Rozsah setu:

Měření doby dozvuku

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • související měření meteorologických podmínek (směr a rychlost větru, teplota a vlhkost vzduchu, atmosférický tlak)
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 5 Měření hluku z leteckého provozu

Rozsah setu:

Měření ekvivalentní hladiny akustického tlaku A, LAeq,T

Korekce na hluk pozadí, širokopásmová i spektrální

Stanovení výsledné ekvivalentní hladiny akustického tlaku A, LAeq,T

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • související měření meteorologických podmínek (směr a rychlost větru, teplota a vlhkost vzduchu, atmosférický tlak)
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 6 Měření hluku v pracovním prostředí A

Rozsah setu:

Posuzování ustáleného, proměnného a impulsního hluku a infrazvuku v pracovním prostředí, včetně nízkofrekvenčního a vysokofrekvenčního hluku a hluku s výraznými tónovými složkami. Vysokofrekvenční hluk se posuzuje v pásmech o šířce 1/3 a 1/12 oktávy

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • související měření meteorologických podmínek (směr a rychlost větru, teplota a vlhkost vzduchu, atmosférický tlak)
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

z hlediska kvalifikace se kromě délky praxe zejména cení absolvování doktorandského popř. postgraduálního studia v oboru akustiky nebo technické akustiky.

SET G 7 Měření hluku v pracovním prostředí B

Rozsah setu:

Posuzování ustáleného, proměnného a impulsního hluku v pracovním prostředí, včetně nízkofrekvenčního a vysokofrekvenčního hluku a hluku s výraznými tónovými složkami. Vysokofrekvenční hluk se posuzuje v pásmech o šířce 1/3 oktávy.

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • související měření meteorologických podmínek (směr a rychlost větru, teplota a vlhkost vzduchu, atmosférický tlak)
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 8 Měření hluku v pracovním prostředí C

Rozsah setu:

Posuzování ustáleného, proměnného a impulsního hluku v pracovním prostředí s pásmovou analýzou minimálně od 31,5 Hz do 8 kHz

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • související měření meteorologických podmínek (směr a rychlost větru, teplota a vlhkost vzduchu, atmosférický tlak)
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 9 Měření vibrací přenášených na člověka A

Rozsah setu:

Posuzování vibrací přenášených na ruce, celkových horizontálních a vertikálních vibrací, vibrací v budovách, vibrací přenášených zvláštním způsobem a vertikálních vibrací o kmitočtu nižším než 0,5 Hz

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

z hlediska kvalifikace se kromě délky praxe zejména cení absolvování doktorandského popř. postgraduálního studia v oboru akustiky nebo technické akustiky

SET G 10 Měření vibrací přenášených na člověka B

Rozsah setu:

Posuzování vibrací přenášených na ruce, celkových horizontálních a vertikálních vibrací a vibrací v budovách

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 11 Měření vibrací přenášených na člověka C

Rozsah setu:

Posuzování vibrací přenášených na ruce

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • základní hodnocení a interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 12 Zjišťování a měření parametrů elektrického a magnetického pole a elektromagnetického záření v rozsahu frekvencí od 0 Hz do 100 kHz

Rozsah setu:

Výpočty a měření elektrické intenzity a magnetické indukce

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření a výpočtů v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 13 Zjišťování a měření parametrů elektrického a magnetického pole a elektromagnetického záření v rozsahu frekvencí od 100 kHz do 300 GHz

Rozsah setu:

Výpočet a měření parametrů polí podle platných předpisů, s výjimkou měření měrného absorbovaného výkonu (SAR) na modelech (fantomech)

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření a výpočtů v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 14 Měření parametrů optického záření nelaserových technologických zdrojů

Rozsah setu:

Měření parametrů optického záření podle platných předpisů

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET G 15 Měření parametrů elektromagnetického záření laserů pracujících na frekvenci do 1,7.1015 Hz

Rozsah setu:

Měření parametrů laserového záření podle platných předpisů

  • strategie měření podle platných předpisů
  • způsoby měření v uvedeném rozsahu podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

h) Zjišťování a měření intenzit osvětlení a mikroklimatických podmínek a koncentrací prachu a chemických škodlivin v pracovním prostředí (§37 odst. 3)

Předměty činností (autorizační sety)

H 1. Zjišťování a měření denního osvětlení v pracovním prostředí vyjma jasu

H 2. Zjišťování a měření umělého osvětlení v pracovním prostředí vyjma jasu

H 3. Měření jasů v zorném poli a na místech zrakové práce v pracovním prostředí

H 4. Zjišťování oslnění v pracovním prostředí

H 5. Zjišťování a měření mikroklimatických parametrů v pracovním prostředí

H 6. Odběr a stanovení prašnosti v pracovním prostředí

H 7. Vzorkování aerosolů v pracovním prostředí

H 8. Stanovení anorganických látek v aerosolech z pracovního prostředí

H 9. Stanovení organických látek v aerosolech z pracovního prostředí

H 10. Měření koncentrací škodlivin na pracovištích přímo měřícími přenosnými analyzátory a detektory in situ

H 11. Vzorkování plynných škodlivin v pracovním prostředí

H 12. Stanovení plynných škodlivin ve vzorcích z pracovního prostředí

SET H 1 Zjišťování a měření parametrů denního osvětlení v pracovním prostředí vyjma jasu

Rozsah setu:

Zjišťování a měření jednotlivých parametrů denního osvětlení podle platných předpisů a norem vyjma jasu

  • strategie a výběr měřicích míst podle místních podmínek podle platných předpisů
  • posouzení projektové dokumentace osvětlení sledovaného objektu
  • měření podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků (získaných měřením i výpočty) podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET H 2 Zjišťování a měření parametrů umělého osvětlení v pracovním prostředí vyjma jasu

Rozsah setu:

Zjišťování a měření jednotlivých parametrů umělého osvětlení podle platných předpisů a norem vyjma jasu

  • strategie a výběr měřicích míst podle místních podmínek podle platných předpisů
  • posouzení projektové dokumentace osvětlení sledovaného objektu
  • měření podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků (získaných měřením i výpočty) podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET H 3 Měření jasů v zorném poli a na místech zrakové práce

Rozsah setu:

Měření jasu podle platných předpisů a norem

  • strategie a výběr měřicích míst podle místních podmínek ve sledovaném objektu podle platných předpisů
  • měření podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET H 4 Zjišťování oslnění v pracovním prostředí

Rozsah setu:

Posouzení oslnění podle platných předpisů a norem

  • strategie a výběr metody podle místních podmínek s ohledem na omezení rozsahu jejich použitelnosti v rámci platné legislativy
  • posouzení oslnění podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET H 5 Zjišťování a měření mikroklimatických parametrů v pracovním prostředí

Rozsah setu:

Zjišťování a měření teplot, vlhkosti a rychlosti proudění vzduchu

  • strategie a výběr měřicích míst v pracovním prostředí podle platných předpisů (včetně provozoven poskytujících stravovací služby)
  • měření, popř. zjišťování parametrů podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

nejsou

SET H 6 Odběr a stanovení prašnosti v pracovním prostředí

Rozsah setu:

Minimální rozsah-stanovení inhalabilní a respirabilní frakce prachu. Laboratoř specifikuje ukazatele, pro jejichž odběr a stanovení žádá autorizaci

  • strategie a postupy měření podle platných předpisů
  • stanovení inhalabilní frakce, respirabilní frakce, popř. jiných frakcí podle platných předpisů
  • základní hodnocení laboratorních výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

používání zařízení k nucenému pohybu vyšetřovaného vzduchu podle platných předpisů

SET H 7 Vzorkování aerosolů v pracovním prostředí

Rozsah setu:

Minimální rozsah

- vzorkování aerosolu s obsahem fibrogenní složky (v souladu s látkami citovanými v platné legislativě) anebo

- vzorkování metaloidního aerosolu (v souladu s látkami citovanými v platné legislativě) anebo

- vzorkování organického aerosolu (v souladu s látkami citovanými v platné legislativě) anebo

- vzorkování vláknitého prachu anebo

- vzorkování bioaerosolu anebo

- vzorkování aerosolů pro jiná vyšetření (např. genotoxikologická)

Laboratoř specifikuje typy aerosolů, pro jejichž odběry žádá autorizaci.

  • stanovení potřebného rozsahu vzorkování a vyšetření pracoviště včetně kombinovaného odběru aerosolu a par (pro semivolatilní látky)
  • strategie a postupy vzorkování podle platných předpisů
  • základní hodnocení laboratorních výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci pro sety týkající se stanovení příslušných látek v odebíraných vzorcích nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečenou analýzu odebíraných vzorků v autorizované laboratoři

používání zařízení k nucenému pohybu vyšetřovaného vzduchu podle platných předpisů

SET H 8 Stanovení anorganických látek v aerosolech z pracovního prostředí

Rozsah setu:

Minimální rozsah

- stanovení alespoň pěti toxických prvků nebo iontů (v souladu s látkami citovanými v platné legislativně) anebo

- stanovení fibrogenní složky aerosolu (v souladu s látkami citovanými v platné legislativě)

Laboratoř specifikuje ukazatele, pro jejichž stanovení žádá autorizaci.

  • stanovení potřebného rozsahu vzorkování a vyšetření pracoviště
  • strategie a postupy měření podle platných předpisů, zbývající potřebná vyšetření musí laboratoř zajistit subdodávkou u autorizované laboratoře
  • základní hodnocení laboratorních výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci také pro set týkající se odběru vzorků aerosolů, které laboratoř analyzuje a přihlašuje k posouzení nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečené vzorkování v autorizované laboratoři

SET H 9 Stanovení organických látek v aerosolech z pracovního prostředí

Rozsah setu:

Minimální rozsah

- stanovení skupiny polyaromatických uhlovodíků (v souladu s látkami citovanými v platné legislativně) anebo

- vzdušných mikroorganismů a toxinů

Laboratoř specifikuje organické látky nebo jejich směsi, mikroorganismy anebo toxiny pro jejichž stanovení žádá autorizaci.

  • stanovení potřebného rozsahu vzorkování a vyšetření pracoviště včetně kombinovaných odběrů aerosolu a par
  • strategie a postupy měření podle platných předpisů, zbývající potřebná vyšetření musí laboratoř zajistit subdodávkou u autorizované laboratoře
  • základní hodnocení laboratorních výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci také pro set týkající se odběru vzorků aerosolů, které laboratoř analyzuje a přihlašuje k posouzení nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečené vzorkování v autorizované laboratoři

SET H 10 Měření koncentrací škodlivin na pracovištích přímo měřícími přenosnými analyzátory a detektory in situ

Rozsah setu:

Minimální rozsah

- měření alespoň jedné škodliviny analyzátorem (v souladu s látkami citovanými v platné legislativě) a

- měření alespoň jedné škodliviny detekční trubicí (v souladu s látkami citovanými v platné legislativě)

Laboratoř specifikuje škodliviny, pro jejichž stanovení žádá autorizaci.

  • stanovení potřebného rozsahu měření na pracovišti
  • strategie a postupy měření podle platných předpisů, zbývající potřebná měření, vzorkování a vyšetření musí laboratoř zajistit subdodávkou u autorizované laboratoře
  • základní hodnocení laboratorních výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

používání zařízení ke krátkodobému měření detekční trubicí v souladu s platnými předpisy

používání analyzátorů v souladu s platnými předpisy

používání zařízení k nucenému pohybu vyšetřovaného vzduchu v souladu s platnými předpisy

SET H 11 Vzorkování plynných škodlivin v pracovním prostředí

Rozsah setu:

Minimální rozsah

- izolace alespoň 4 škodlivin principem absorpce (v souladu se škodlivinami citovanými v platné legislativně) anebo

- izolace alespoň 4 škodlivin principem absorpce (v souladu se škodlivinami citovanými v platné legislativně) anebo

- izolaci alespoň 4 škodlivin principem difuse (v souladu se škodlivinami citovanými v platné legislativně) anebo

- izolaci alespoň 4 škodlivin principem uzavření určitého objemu vyšetřovaného vzduchu do vzorkovnice, vaku nebo kanystru (v souladu se škodlivinami citovanými v platné legislativně)

Laboratoř specifikuje chemické složení škodlivin, pro jejichž vzorkování žádá autorizaci.

  • stanovení potřebného rozsahu vzorkování a vyšetření pracoviště
  • strategie a postupy vzorkování podle platných přepisů
  • základní hodnocení laboratorních výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci pro sety týkající se stanovení příslušných látek v odebíraných vzorcích nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečenou analýzu odebíraných vzorků v autorizované laboratoři

používání zařízení k nucenému pohybu vyšetřovaného vzduchu podle platných předpisů

používání zařízení k pasivnímu vzorkování podle platných předpisů

SET H 12 Stanovení plynných škodlivin ve vzorcích z pracovního prostředí

Rozsah setu:

Minimální rozsah rozbor vzorků alespoň 4 plynů nebo par (v souladu se škodlivinami citovanými v platné legislativě)

Laboratoř specifikuje chemické složení škodlivin, pro jejichž stanovení žádá autorizaci.

  • stanovení potřebného rozsahu vzorkování a vyšetření pracoviště
  • strategie a postupy měření podle platných předpisů, zbývající potřebná vyšetření musí laboratoř zajistit subdodávkou u autorizované laboratoře
  • základní hodnocení laboratorních výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

laboratoř podává svoji žádost k udělení autorizace pro tento set pouze ve vazbě na žádost o její autorizaci pro set týkající se odběru vzorků plynných škodlivin, které laboratoř analyzuje nebo musí prokázat, že má smluvně zabezpečené vzorkování v autorizované laboratoři

i) Biologické expoziční testy a vyšetření v oboru genetické toxikologie, fyziologie a psychologie práce

Předměty činností (autorizační sety)

I 1. Stanovení organických ukazatelů v moči nebo krvi

I 2. Stanovení anorganických ukazatelů v moči nebo krvi

I 3. Detekce a identifikace látek v lidském biologickém materiálu nebo vydechovaném vzduchu pro potřeby hodnocení expozice

I 4. Analýza chromozomálních aberací u osob profesionálně i neprofesionálně exponovaných faktorů s genotoxickým účinkem

I 5. Analýza mutagenních vlastností složek životního a pracovního prostředí a biologického materiálu (bakteriální testy mutagenity)

I 6. Stanovení biomarkerů vnímavosti (citlivosti) - genetický polymorfismus

I 7. Měření a posouzení celkové fyzické zátěže

I 8. Měření a hodnocení lokální svalové zátěže

I 9. Ergonomie pracovního místa

I 10. Měření a posouzení tepelné zátěže

I 11. Posouzení psychické zátěže z hlediska faktorů práce

I 12. Posouzení odezvy organismu na psychickou pracovní zátěž

SET I 1 Stanovení organických ukazatelů v moči anebo krvi

Rozsah setu:

Minimální rozsah - stanovení kreatininu v moči a nejméně 4 organických ukazatelů podle platné legislativy. Laboratoř specifikuje ukazatele, pro jejichž stanovení žádá autorizaci.

  • předmětem autorizace laboratoře nejsou vlastní odběry vzorků, nýbrž vypracovaný manuál k odběru vzorků (strategie odběru vzorků, odpovídající technika odběru, doba odběru, možná kontaminace, správnost uchování vzorků a jejich transport do laboratoře)
  • uchování, manipulace a příprava vzorku pro analýzu
  • stanovení ukazatelů podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí v tomto smyslu zajistit dokumentaci k provedení auditu autorizující osoby

SET I 2 Stanovení anorganických ukazatelů v moči anebo krvi

Rozsah setu:

Minimální rozsah - stanovení kreatininu v moči a nejméně 4 anorganických ukazatelů podle platné legislativy. Laboratoř specifikuje ukazatele, pro jejichž stanovení žádá autorizaci.

  • předmětem autorizace laboratoře nejsou vlastní odběry vzorků, nýbrž vypracovaný manuál k odběru vzorků (strategie odběru vzorků, odpovídající technika odběru, doba odběru, možná kontaminace, správnost uchování vzorků a jejich transport do laboratoře)
  • uchování, manipulace a příprava vzorku pro analýzu
  • stanovení ukazatelů podle platných předpisů
  • základní hodnocení výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí v tomto smyslu zajistit dokumentaci k provedení auditu autorizující osoby

SET I 3 Detekce a identifikace látek v lidském biologickém materiálu nebo vydechovaném vzduchu pro potřeby hodnocení exposice

Rozsah setu:

Detekce anebo identifikace látek v biologickém materiálu. Laboratoř specifikuje látky, pro jejichž detekci identifikaci žádá autorizaci anebo uvede metody pro identifikaci neznámých látek a specifikuje lidský biologický materiál.

  • předmětem autorizace laboratoře nejsou vlastní odběry vzorků, nýbrž vypracovaný manuál odběru vzorků (strategie odběru vzorků, odpovídající technika odběru, doba odběru, možná kontaminace, správnost uchování vzorků a jejich transport do laboratoře)
  • uchování, manipulace a příprava vzorku pro analýzu
  • měření pomocí přístrojového zařízení podle návodu výrobce ve specifikovaném rozsahu
  • interpretace naměřených výsledků

Specifické podmínky činnosti:

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí v tomto smyslu zajistit dokumentaci k provedení auditu autorizující osoby

SET I 4 Analýza chromozomálních aberací u osob profesionálně i neprofesionálně exponovaných faktorům s genotoxickým účinkem

Rozsah setu:

Cytogenetická analýza:

konvenční technika analýzy chromozómových aberací anebo

SCE anebo

FISH anebo

mikronukleus test anebo

Comet assay

  • předmětem autorizace laboratoře nejsou vlastní odběry vzorků, nýbrž vypracovaný manuál k odběru vzorků (strategie odběru vzorků, odpovídající technika odběru, doba odběru, možná kontaminace, správnost uchování vzorků a jejich transport do laboratoře)
  • uchování vzorků v laboratoři a zpracování kultur podle platných předpisů
  • analýza mikroskopických preparátů
  • interpretace výsledků

Specifické podmínky činnosti:

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí v tomto smyslu zajistit dokumentaci k provedení auditu autorizující osoby

SET I 5 Analýza mutagenních vlastností složek životního a pracovního prostředí, látek a biologického materiálu (bakteriální testy mutagenity)

Rozsah setu:

Minimální rozsah

- test mutagenity pro jednu uvedenou skupinu

- složky životního a pracovního prostředí

- látky anebo výrobky

- biologický materiál

  • předmětem autorizace laboratoře nejsou odběry vzorků biologického materiálu, nýbrž vypracovaný manuál k odběru vzorků (strategie odběru vzorků, odpovídající technika odběru, doba odběru, možná kontaminace, správnost uchování vzorků a jejich transport do laboratoře)
  • odběr, uchovávání a manipulace se vzorky
  • příprava vzorků složek prostředí (např.: voda, vzduch, půda), látek, výrobků a biologického materiálu pro analýzu podle platných předpisů
  • stanovení mutagenní aktivity v bakteriálním testu podle platných předpisů
  • interpretace výsledků

Specifické podmínky činnosti:

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí v tomto smyslu zajistit dokumentaci k provedení auditu autorizující osoby

SET I 6 Stanovení biomarkerů vnímavosti (citlivosti) - genetický polymorfismus

Rozsah setu:

Minimální rozsah - stanovení jednoho biomarkeru vnímavosti (laboratoř specifikuje kterých biomarkerů)

  • předmětem autorizace laboratoře nejsou vlastní odběry vzorků, nýbrž vypracovaný manuál k odběru vzorků (strategie odběru vzorků, odpovídající technika odběru, doba odběru, možná kontaminace, správnost uchování vzorků a jejich transport do laboratoře)
  • transport, manipulace a uchování vzorků
  • měření a přístrojové vybavení v rozsahu podle návodu výrobce přístrojového zařízení
  • interpretace výsledků

Specifické podmínky činnosti:

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí v tomto smyslu zajistit dokumentaci k provedení auditu autorizující osoby

SET I 7 Měření a posouzení celkové fyzické zátěže

Rozsah setu:

Minimální rozsah - dvě z následujících vyšetření:

Hodnocení celkové fyzické zátěže tabulkovou metodou dle platné technické normy

Měření a hodnocení celkové fyzické zátěže metodou monitorování srdeční frekvence.

Měření a hodnocení celkové fyzické zátěže metodou ventilometrie.

Měření a hodnocení celkové fyzické zátěže metodou nepřímé kalorimetrie.

- a toto vyšetření:

Hodnocení časových charakteristik práce

  • strategie šetření v terénu včetně použití pomocných vyšetřovacích metod, výběr vyšetřovaných osob
  • zdůvodnění použití zvolené metody včetně vhodné volby kombinace metod
  • vyhodnocení souvisejících faktorů práce
  • strategie a postupy měření podle platných předpisů
  • interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

měření a hodnocení provádí lékař s odbornou praxí v oboru pracovního lékařství - fyziologie práce minimálně 5 let

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí zajistit v tomto smyslu dokumentaci k provedení auditu autorizující osobou

SET I 8 Měření a posouzení lokální svalové zátěže

Rozsah setu:

Minimální rozsah - první dvě vyšetření:

1. Měření a hodnocení lokální svalové zátěže výpočtovou metodou pomocí tabulek maximálních svalových sil.

2. Hodnocení časových charakteristik práce

3. Měření a hodnocení lokální svalové zátěže metodou integrované elektromyografie.

  • strategie šetření v terénu včetně použití pomocných vyšetřovacích metod, výběr vyšetřovaných osob
  • zdůvodnění použití zvolené metody včetně vhodné volby kombinace metod
  • vyhodnocení souvisejících faktorů práce
  • strategie a postupy měření podle platných předpisů
  • interpretace výsledků dle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

měření a hodnocení provádí lékař s odbornou praxí v oboru pracovního lékařství - fyziologie práce min. 5 let

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí zajistit v tomto smyslu dokumentaci k provedení auditu autorizující osobou

pokud se měření a hodnocení provádí metodou integrované elektromyografie, laboratoř musí prokázat, že používá přístroj schválený v ČR

SET I 9 Ergonomie pracovního místa

Rozsah setu:

Posouzení prostorových požadavků pracoviště a pracovního místa

Hodnocení pracovních poloh biomechanickou analýzou

Hodnocení časových charakteristik práce

  • strategie šetření v terénu včetně použití pomocných vyšetřovacích metod, výběr vyšetřovaných osob
  • zdůvodnění použití zvolené metody včetně vhodné volby kombinace metod
  • vyhodnocení souvisejících faktorů práce
  • strategie a postupy měření podle platných předpisů
  • interpretace výsledků dle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

provádí a hodnotí lékař s odbornou praxí v oboru pracovního lékařství - fyziologie práce min. 5 let

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí zajistit v tomto smyslu dokumentaci k provedení auditu autorizující osobou

SET I 10 Měření a posouzení tepelné zátěže

Rozsah setu:

Stanovení fyzické zátěže (viz SET I 7)

Měření a hodnocení mikroklimatických podmínek v pracovním prostředí (viz SET H 2)

Stanovení ztrát tekutin gravimetrickou metodou

Stanovení ztrát tekutin výpočtovou metodou

  • strategie šetření v terénu včetně použití pomocných vyšetřovacích metod, výběr vyšetřovaných osob
  • zdůvodnění použití zvolené metody včetně vhodné volby kombinace metod
  • vyhodnocení souvisejících faktorů práce
  • strategie a postupy měření podle platných předpisů
  • interpretace výsledků dle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

provádí a hodnotí lékař s odbornou praxí v oboru pracovního lékařství - fyziologie práce min. 5 let

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí zajistit v tomto smyslu dokumentaci k provedení auditu autorizující osobou

SET I 11 Posouzení psychické zátěže z hlediska faktorů práce

Rozsah setu:

Vyšetření a hodnocení psychické zátěže podle platných předpisů

Hodnocení časových charakteristik práce

Vybrané psychologické metody práce pro hodnocení psychické pracovní zátěže:

Meisterův dotazník

Bortnerův dotazník

PVS dotazník

Dotazník pro hodnocení neurotických obtíží (N-5)

Dotazník subjektivních příznaků únavy

  • strategie šetření v terénu včetně použití pomocných vyšetřovacích metod, výběr vyšetřovaných osob
  • zdůvodnění použití zvolené metody včetně vhodné volby kombinace metod
  • vyhodnocení souvisejících faktorů práce
  • strategie a postupy vyšetření podle platných předpisů
  • interpretace výsledků podle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

provádí a hodnotí lékař s odbornou praxí v oboru pracovního lékařství-fyziologie a psychologie práce minimálně 5 let nebo psycholog s praxí minimálně 5 let v oboru pracovního lékařství

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí zajistit v tomto smyslu dokumentaci k provedení auditu autorizující osobou

SET I 12 Posouzení odezvy organismu na psychickou pracovní zátěž

Rozsah setu:

Vyšetření a hodnocení odezvy organismu na psychickou pracovní zátěž specielními psychologickými metodami

Hodnocení časových charakteristik práce

  • strategie šetření v terénu včetně použití pomocných vyšetřovacích metod, výběr vyšetřovaných osob
  • zdůvodnění použití zvolené metody včetně vhodné volby kombinace metod
  • vyhodnocení souvisejících faktorů práce
  • strategie a postupy vyšetření podle platných předpisů
  • interpretace výsledků dle platných předpisů

Specifické podmínky činnosti:

provádí a hodnotí jednooborový psycholog s minimálně 5letou praxí v oboru pracovního lékařství

pracovníci musí splňovat požadavky zdravotnické legislativy pro styk s osobními údaji a musí zajistit v tomto smyslu dokumentaci k provedení auditu autorizující osobou.