Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 7/2007

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

1.

 
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ZVEŘEJŇUJE K ZAJIŠTĚNÍ KVALIFIKAČNÍHO
VZDĚLÁVÁNÍ PRO NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ PRACOVNÍKY PODLE USTANOVENÍ §45
ODST. 1 ZÁKONA Č. 96/2006 Sb., O PODMÍNKÁCH ZÍSKÁVÁNÍ A UZNÁVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI
K VÝKONU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ A K VÝKONU ČINNOSTÍ
SOUVISEJÍCÍCH S POSKYTOVÁNÍM ZDRAVOTNÍ PÉČE A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH
SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (ZÁKON O NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍCH),
VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY
PRO AKREDITOVANÉ KVALIFIKAČNÍ KURZY
NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ.
 

Zn. č.j.: 17980/2007

Referent: Bc. Nina Miillerová / linka: 2355

Obsah

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací program

Akreditovaného kvalifikačního kurzu

Zubní instrumentářka

Akreditovaný kvalifikační kurz (dále jen kurz) v oboru Zubní instrumentářka

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstva zdravotnictví k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

PROFIL ABSOLVENTA

1. Pracovní uplatnění absolventa

Po ukončení kurzu a úspěšném vykonání závěrečné zkoušky je absolvent kurzu připraven k výkonu práce zdravotnického pracovníka, který pod odborným dohledem zubního lékaře nebo dentální hygienistky v rozsahu své odborné způsobilosti stanovené zákonem č. 96/2004 Sb. a vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, vykonává činnost v rámci léčebné a diagnostické péče v oboru stomatologické prevence a zubního lékařství.

2. Výsledky vzdělávání:

2.1. Obecné vědomosti, dovednosti a postoje

Účastník kurzu bude vzdělán tak, aby:

uměl komunikovat na požadované úrovni zejména s pacienty/klienty a zachovával obecně uznávaná pravidla slušného chování;

využíval získané vědomosti a dovednosti při řešení různých problémů a situací;

efektivně využíval prostředky informačních a komunikačních technologií v pracovním i osobním životě a pro další vzdělávání;

uměl se orientovat na trhu práce, aktivně hledal zaměstnání, celoživotně se vzdělával nebo rekvalifikoval.

2.2. Odborné vědomosti, dovednosti a postoje

Účastník kurzu bude vzdělán tak, aby si osvojil vědomosti a dovednosti potřebné pro výkon jednotlivých činností v rámci léčebné a diagnostické péče v oboru stomatologické prevence a zubního lékařství pod odborným dohledem zubního lékaře nebo dentální hygienistky, a to zejména při:

asistování při ošetřeních dutiny ústní,

zpracování dentálních materiálů v ordinaci,

péči o pacienta v průběhu ošetření zubním lékařem,

vyvolávání RTG snímků,

podílení se na přejímání, kontrole, manipulaci a uložení léčivých přípravků,

podílení se na přejímání, kontrole, manipulaci a uložení zdravotnických prostředků a prádla a na manipulaci s nimi,

podílení se na dezinfekci a sterilizaci zdravotnických prostředků a prádla a na zajištění jejich dostatečné zásoby, poskytování zdravotní péče v souladu s platnými právními předpisy a standardy,

předávání informací v rámci zdravotnického týmu a zejména práci se zdravotnickou dokumentací a informačním systémem zdravotnického zařízení.

CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

1. Pojetí a cíle vzdělávacího programu

Kurz připravuje účastníky pro práci zdravotnických pracovníků, kteří budou v rámci léčebné a diagnostické péče poskytovat zdravotní péči pod odborným dohledem zubního lékaře nebo dentální hygienistky. Vzdělávání se zaměřuje zejména na vytváření žádoucích profesních postojů a návyků a dalších osobnostních kvalit zdravotnického pracovníka.

Kurz je koncipován tak, aby poskytl odborné vzdělání, které mu umožní využívat získané základní odborné vědomosti nezbytné pro vytvoření požadovaných praktických dovedností. Nedílnou součástí odborného vzdělávání jsou cvičení a praktické vyučování uskutečňující se na odborných pracovištích stomatologické prevence a zubního lékařství.

2. Charakteristika obsahových složek

Vzdělávání v oboru zubní instrumentářka zahrnuje odborné vzdělávání a tzv. klíčové kompetence.

2.1. Odborné vzdělávání:

Odborné vzdělávání poskytuje účastníkům kurzu ucelený soubor vědomostí, manuálních a intelektových dovedností a návyků nezbytných pro jejich pracovní uplatnění. Vytváří vědomosti a dovednosti týkající se zdraví a prevence nemoci, zdravotní politiky a fungování veřejného zdravotnictví, podpory veřejného zdraví a výchovy k péči o zdraví, etiky zdravotní péče a práv pacientů. Účastníci kurzu získají přehled o stavbě, funkci a změnách lidského organismu, získávají poznatky z psychologie potřebné k poznání a pochopení osobnosti pacienta a jeho rodiny. Získávají nezbytné teoretické poznatky a praktické dovednosti týkající se poskytování léčebné a diagnostické péče v oboru stomatologické prevence a zubního lékařství, včetně respektování odlišného sociokulturního prostředí. Seznamuje účastníky s pracovním prostředím, obsahem a charakterem činností vykonávaných v zubních ordinacích. Součástí odborného vzdělávání je osvojení si zásad a dovedností předlékařské první pomoci a ochrany člověka za krizových situací. Systematicky se věnuje pozornosti BOZP a dodržování hygienických a epidemiologických požadavků.

Odborné vzdělávání v kurzu má teoreticko-praktický charakter. Praktické vyučování se realizuje formou praktického cvičení ve vzdělávací instituci nebo formou praktického vyučování ve stomatologických pracovištích zdravotnických zařízení.

2.2. Klíčové kompetence

Klíčové kompetence tvoří soubor schopností, znalostí a s nimi souvisejících postojů a hodnot, které jsou obecně uplatnitelné a na jejichž vytváření se musí různou mírou podílet všechny předměty.

Patří sem kompetence:

komunikativní - vyjadřovat se přesně, efektivně komunikovat, umět naslouchat druhým;

interpersonální - usilovat o svůj další rozvoj, reálně plánovat pracovní schopnosti a kariérní růst, spolupracovat s ostatními, přijímat odpovědnost za svou práci;

umět řešit běžné pracovní problémy a problémové situace - zejména identifikovat problémy, hledat vhodná řešení;

kompetence k práci s informacemi a k využívání prostředků informačních a komunikativních technologií - tzn. zejména volit vhodné zdroje a postupy získávání informací, používat PC a jeho periferie, zvládnout základní práce se soubory.

3. Organizace výuky

Délka vzdělávacího programu kurzu je dána:

a) předepsanou hodinovou dotací (dle ustanovení §38 odst. 2 vyhl. č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání) na nejméně 1200 hodin, z toho 700 hodin teoretické výuky a 500 hodin praktického vyučování

b) formou uspořádání výuky, která je v kompetenci vzdělávacího nebo zdravotnického zařízení - např. při 8 hodinách výuky denně, 5 dní v týdnu (= 40 hodin týdně), je kurz formou týdenní výuky realizovatelný za 30 týdnů, tj. za necelých 8 měsíců - příprava nepřesáhne délku jednoho roku.

Rozsah a náplň přípravy jsou stanoveny:

a) profilem absolventa,

b) cílem kurzu,

c) učebním plánem a učební osnovou.

4. Metody výuky

Metody a formy (slovní, názorně-demonstrační, dovednostně-praktické, aktivizující, komplexní) vzdělávání volí vyučující se zřetelem k charakteru předmětu, ke konkrétní situaci ve vyučovacím procesu a dle možností akreditovaného zařízení.

Ve studiu jsou respektovány zvláštnosti ve vzdělávání dospělých.

5. Způsob zakončení:

K ověřování získaných znalostí a dovedností v průběhu kurzu se užívají diagnostické a klasifikační metody, přičemž je kladen důraz na praktickou část výuky i samostatnou práci účastníka.

Kurz se ukončuje závěrečnou zkouškou, která obsahuje závěrečné ověřování praktických dovedností a teoretických znalostí. U praktické zkoušky má účastník prokázat samostatné zvládnutí praktického úkolu. Teoretická část zkoušky se koná z učiva v jeho komplexu a souvislostech. Zkouškou se zjišťuje rozsah a hloubka získaných znalostí a dovedností účastníků a jejich schopnost samostatně a kreativně řešit stanovené úkoly.

Na základě absolvování kurzu, vykonáním praktické zkoušky a ověřením teoretických znalostí před zkušební komisí obdrží účastník kurzu osvědčení, kterým získal odbornou způsobilost k výkonu povolání zubní instrumentářky.

Závěrečné ověřování znalostí je organizováno v souladu s platnými předpisy (zákon č. 96/2004 Sb., vyhláška č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky).

6. Podmínky přijetí do kurzu:

dovršení věku 18 let;

minimálně ukončené středoškolské odborné vzdělání bez maturitní zkoušky;

zdravotní požadavky.

Posouzení zdravotního stavu uchazeče provádí příslušný registrující praktický lékař pro dospělé.

7. Materiální zabezpečení kurzu

Odborná praxe musí být zajištěna v akreditovaném zdravotnickém zařízení; materiální vybavení kurzu musí být ve shodě s potřebami pro výkon příslušného povolání.

8. Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví

Součástí teoretického a praktického vyučování je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a hygieny práce. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků v době vzdělávání platných právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tyto požadavky musí být doplněny o informace o rizicích možných ohrožení, jimiž jsou účastníci kurzu v teoretickém a praktickém vyučování vystaveni, včetně informace o opatřeních na ochranu před působením zdrojů rizik.

UČEBNÍ PLÁN

Studijní obor: zubní instrumentářka

 
Názvy vyučovacích předmětů
 
Celkový počet vyučovacích hodin
 
Úvod do stomatologie
 
8
 
Právní minimum
 
8
 
Základy psychologie a komunikace
 
32
 
Anatomie, fyziologie
 
48
 
Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena
 
52
 
Farmakologie
 
24
 
Zdravotnické prostředky (nástroje, přístroje, materiály)
 
80
 
Vybrané kapitoly z jednotlivých stomatologickýchoborů
 
264
 
Technologické postupy
 
96
 
Patologie
 
32
 
První pomoc
 
16
 
BOZP
 
8
 
Administrativa, práce s PC
 
32
 
Praktická výuka
 
500
 
Celkem
 
1200
 
 
Učební osnovy
I. Teoretická část:
Úvod do stomatologie ... 8 hod
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Výuka se opírá o znalosti a dovednosti účastníků kurzu ze somatologie a patologie a jiných předmětů. Účastníci kurzu získají základní poznatky z oboru stomatologie, osvojí si základní odborné názvosloví.
2. Cíle předmětu:
Cílem předmětu je charakterizovat stomatologii jako vědu, objasnit zařazení stomatologie do systému vědních oborů, klasifikovat stomatologické obory, charakterizovat stomatologickou péči, klasifikovat odborná stomatologická pracoviště. Dále výuka směřuje k osvojení znalostí o anatomii a fyziologii tkání orofaciální oblasti.
3. Rozpis učiva:
Úvod do předmětu:
(stomatologie jako věda, zařazení stomatologie do systému vědních oborů, rozdělení stomatologie:chirurgická, záchovná, protetická, dětská, parodontologie a ortodontie, vznik nových oborů ve stomatologii, stomatologická péče o obyvatelstvo ČR /stomatologická pracoviště, pracovníci/)
Základní vyšetřovací metody ve stomatologii
(anamnéza, klinické vyšetření pacienta intraorální a extraorální, radiodiagnostické vyšetření, laboratorní vyšetření /klinická biochemie, hematologie/, klinická fotografie, studijní modely)
Metodika vedení dokumentace:
(záznamy vstupního i kontrolního vyšetření pacienta, záznam stomatologické léčby a objednávací doby, léčebná karta, RTG štítek, SW dokumentace)
Stomatologie a příbuzné obory
Význam interdisciplinární spolupráce. Urgentní stavy ve stomatologii a náhlé příhody ve stomatologické praxi.
Anatomie, fyziologie ... 48 hod.
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Vyučovací předmět se zabývá skladbou a funkcí lidského organizmu za fyziologických podmínek. Poskytuje základní vědomosti z klinicky aplikované anatomie a fyziologie, histologie a biochemie.
2. Cíl předmětu:
Výuka směřuje k tomu, aby účastník kurzu porozuměl fyziologickým funkcím jednotlivých soustav a orgánů lidského těla, osvojil si odborné názvosloví a chápal význam předmětu pro svou budoucí profesi.
3. Rozpis učiva:
Úvod do somatologie
(Somatologie jako věda. Vztah k dalším vědním oborům.)
Funkční morfologie tkání
(Vznik živé hmoty. Buňka. Základní vlastnosti a živé projevy buněk. Tkáň - epitelová, svalová, pojivová, nervová. Orgány, soustava orgánů, organizmus.)
Základní orientace na lidském těle
(Směry a roviny lidského těla. Anatomická nomenklatura.)
Jednota vnějšího a vnitřního prostředí
(Regulace funkcí a adaptace organismu, látkové regulace, nervová regulace. Stručný popis CNS, reflexní oblouk, reflexní podstata nervové činnosti, podmíněný a nepodmíněný reflex, analytická a syntetická činnost mozkové kůry).
Soustava kostry
Společné vlastnosti kostí. Spojení kostí. Kostra hlavy (podrobný popis čelistí, tvrdého patra, vývin čelistí, vznik rozštěpu). Kostra trupu, kostra pánve.
Soustava svalová
Rozdělení svalů podle tvaru a funkce. Vlastnosti svalové tkáně. Svaly hlavy, mimické a žvýkací svaly (podrobně). Svaly hrudníku, břicha, pánevního dna, sedací, horní a dolní končetiny (orientačně).
Soustava krevního oběhu
Význam a úloha krve. Formované krevní elementy. Krevní plazma, srážení krve, krevní skupiny. Stavby cév: žíla, vlásečnice. Tepny a žíly ústní dutiny (podrobněji). Srdce: uložení, stavby, oběh krve. Krevní tlak a jeho změny, puls a změny pulsu. Tkáňový mok, mízní cévy a uzliny. Slezina.
Dýchací soustava
Význam, funkce. Nosní dutina, vedlejší dutiny nosní a jejich význam. Hrtan, tvorba hlasu a řeči. Průdušnice a průdušky. Plíce a pleura. Dýchání zevní, mechanismus dýchání, ventilace plic, regulace dýchání, vnitřní dýchání. Poruchy dýchacího rytmu. Nebezpečí zaprášení plic při broušení a leštění v zubních laboratořích. Ochranné opatření dýchacích cest řasinkový epitel, reflexní uzávěr glotidy, kašel, kýchání.
Zažívací soustava, zuby, chrup
Ústní dutina: rty, předsíň ústní dutiny, tvrdé a měkké patro, dásně, ústní spodina, jazyk. Topografické rozdělení chrupu, označení zubů, vývoj chrupu, doba prořezávání zubů. Popis zubů dočasné a stálé dentice. Výměna zubů, prořezávání stálého chrupu. Funkce chrupu - pohyby čelisti při zavírání a otevírání úst. Činnost čelistního kloubu a žvýkacího svalstva. Stavba zažívací trubice. Slinné žlázy, složení a význam slin. Přijímání a zpracování potravy. Trávení v ústní dutině, polykání. Význam sliny při obraně proti zubnímu kazu. Mikrobiální flóra v dutině ústní, její složení v různých fázích života. Hltan a jícen. Žaludek a žaludeční šťáva. Vliv chrupu na event. žaludeční onemocnění. Vyprazdňování žaludku, zvracení. Tenké a tlusté střevo, konečník. Zácpa, průjem, meteorismus. Játra, žluč, žlučové cesty. Slinivka břišní, pankreatická šťáva.
Složení potravy a význam živin
Význam bílkovin, tuků a glycidů a nerostných látek. Vitamíny. Zdůraznit vitamíny potřebné pro správný vývin chrupu a udržování dobrého stavu měkkých tkání v ústní dutině. Avitaminózy. Význam správné výživy z hlediska prevence zubního kazu.
Přeměna látek a energie
Přeměna bílkovin, tuků a uhlohydrátů. Přeměna vody a solí. Zdůraznit vápenaté soli, fosforečnany a fluoridy. Přeměna energií, základní a celková přeměna. Tělesná teplota a její řízení, horečka.
Žlázy s vnitřní sekrecí (v přehledu)
Popis, skladba, hormony. Funkce a její poruchy.
Močová a pohlavní soustava
Močová soustava, ledviny, činnost ledvin, vývodné cesty močové, močení. Kvantitativní změny moče: polyurie, oligurie, anurie. Složení moče, acidobazická rovnováha. Pohlavní soustava: mužské pohlavní orgány a hormony. Ženské pohlavní orgány - ovulace, menstruace, ženské pohlavní hormony. Vývoj jedince: oplodnění, nitroděložní vývoj.
Nervová soustava
Všeobecný význam, základní členění. Somatické a vegetativní nervstvo.Fylogenetický a ontogenetický přehled. Mícha. Reflexní činnost míchy hřbetní. Reflex jednoduchý, složený, vlastní, cizí. Mozek. Nervy ústní dutiny. Vyšší nervová činnost.
Smysly a kůže
Smysly: receptory - všeobecně. Periferní analyzátory, kožní citlivost, hluboká citlivost. Nervy čichové, sluchové, zrakové a jejich význam.
Souhrn poznatků z anatomie a fyziologie ústní dutiny
Patologie ... 32 hod.
1. Pojetí předmětu:
Výuka se opírá o znalosti účastníků kurzu z předmětu anatomie a fyziologie. Účastník kurzu musí získat základní poznatky o patologických a funkčních změnách, které postihují především orofaciální soustavu, aby mohli porozumět úkolům a praktickým činnostem při práci ve stomatologické ordinaci a při ošetřování pacientů/klientů.
2. Cíle předmětu:
Cílem je osvojení si znalostí o chorobných procesech, které postihují tkáně a orgány orofaciální oblasti.
3. Rozpis učiva:
Základní pojmy
Vznik a zánik buňky, vznik a zánik organizmu. Zdraví, nemoc.
Záněty, defekty, nádory
Nejčastější onemocnění dutiny ústní
Zubní kaz, parodontopatie, vývojové vady a ortodontické anomálie. onemocnění dutiny ústní, patologické změny čelistních kostí, nádorové procesy, úrazy. Výskyt onemocnění dutiny ústní a chrupu v populaci ČR.
Vývojové poruchy tvrdých zubních tkání
Příčiny poruch (vnější i vnitřní), příčiny poruch vrozené (rozštěpové vady, ortodontické anomálie, anomálie mezičelistních vztahů), jejich diagnostika a terapie. Stomatologické ošetření pacientů s vývojovými vadami.
Získané poruchy tvrdých zubních tkání
Zubní kaz, (příčiny vzniku, zubní mikrobiální povlak - plak). Projevy zubního kazu, kaz skloviny, dentinu, cementu. Diagnostika zubního kazu, rozdělení kavit. Metody ošetření zubního kazu, prevence zubního kazu. Klínové defekty, poranění zubů, dutiny ústní a čelisti (zlomeniny, poranění měkkých tkání obličeje a dutiny ústní). Zásady PP u úrazů a způsoby definitivního ošetření.
Onemocnění ústní sliznice
Příčiny onemocnění ústní sliznice (mikrobiální infekce, poruchy imunity, alergie. Vybraná onemocnění sliznice (cheilitis, stomatitis, glossitis) a jejich klinické projevy, diagnostika a léčba. Projevy kožních chorob na ústní sliznici. Projevy celkových onemocnění na ústní sliznici.
Změny v dutině ústní po ztrátě zubů
Defekty chrupu, částečná a úplná ztráta zubů. Sklon okolních zubů a posun zubů do mezer. Úbytek alveolární kosti. Změny při úplné ztrátě zubů (bezzubé čelisti). Poruchy funkce (mastifikační, fonetická). Změny v čelistních kloubech. Změny vzhledu obličeje.
Základy psychologie a komunikace ... 32 hod
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět je chápán jako teoreticko-praktický, jeho těžiště je v rozvoji požadovaných dovedností.
2. Cíl předmětu:
Obecným cílem předmětu je naučit účastníky kurzu využívat poznatky z psychologie při jednání s lidmi a komunikaci s pacienty/klienty i k rozvoji vlastní osobnosti a pro řešení různých životních situací.
3. Rozpis učiva:
Úvod do psychologie
Předmět psychologie, odvětví psychologie, užití psychologie v praxi.
Člověk jako osobnost
Biologická a sociokulturní determinace osobnosti. Vývoj osobnosti v procesu socializace. Struktura a vlastnosti osobnosti. Typologie osobnosti. Utváření osobnosti: motivace, učení.
Psychické stavy, procesy a vlastnosti
Poznávací procesy, paměť, učení. Myšlení a řeč. Metody sebepoznávání a sebehodnocení psychických funkcí.
Vývoj psychiky jedince
Charakteristika jednotlivých vývojových stádií.
Sociální skupiny a sociální vztahy
Sociální adaptace a její poruchy. Zásady týmové práce. Konflikty.
Umění komunikace a jednání s lidmi
Verbální a neverbální komunikace. Asertivita. Navazování kontaktu - verbálně, neverbálně, vzhledem k věkovým a individuálním zvláštnostem. Poruchy v komunikaci. Kritické momenty komunikace ve stomatologické ordinaci.
První pomoc ... 16 hod.
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět je chápán jako teoreticko praktický. Z vyučovacích forem by měla převládat cvičení jednotlivých
postupů.
2. Cíle předmětu:
Obecným cílem předmětu je seznámit účastníky kurzu s moderním pojetím první pomoci a fungováním
jednotného záchranného systému, naučit je pohotově reagovat a správně postupovat v život ohrožujících situacích.
3. Rozpis učiva:
Úvod do předmětu
Definice základních pojmů, integrovaný záchranný systém. Význam první pomoci (PP).
Jednotný postup při poskytování PP
Orientace na místě nehody, posouzení vážnosti situace. Zjišťování základních informací. Nácvik postupu vyšetřování a předání informací. Osobní bezpečnost zachránce.
Polohování a transport zraněných
Pravidla vyprošťování, základní polohy, odsunové prostředky, technika odsunu, nácvik modelových situací.
Neodkladná resuscitace
Poruchy průchodnosti, umělé dýchání z úst do úst. Zástava krevního oběhu, masáž srdce. Pomůcky k osobní ochraně. Nácvik provedení.
Bezvědomí
Vyšetření stavu vědomí, zásady PP při bezvědomí. PP při kolapsu, nácvik ošetření.
Šok
PP u šokových stavů, preventivní protišoková opatření. Nácvik a modelové situace.
Krvácení
Druhy krvácení. Jednotný postup při poskytování PP. Nácvik ošetření a modelové situace.
Rány
Druhy ran a poranění, zásady ošetřování jednotlivých typů ran, pomůcky. Nácvik ošetření, modelové situace.
Požkození teplem, chladem, chemickými látkami.
Druhy poškození. Bezpečnost a ochrana zdraví při poskytování PP. Zásady PP u jednotlivých druhů poškození. Nácvik ošetření a modelové situace.
Poranění kostí a kloubů.
Postup PP při ošetření raněného u zlomenin a kloubů. Nácvik ošetření a modelové situace.
BOZP ... 8 hod.
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět poskytuje informace o bezpečnosti, o ochraně zdraví, o radiační ochraně a o povinnostech a opatřeních, které je nutno v rámci této ochrany dodržovat.
2. Cíle předmětu:
Cílem předmětu je získání poznatků v oblasti bezpečnosti práce a ochraně zdraví, o povinnostech pracovníků a organizací, které je nutno v rámci BOZP dodržovat.
3. Rozpis učiva:
Poslání BOZP
Povinnost organizace, pracovníka, státní odborný dozor.
Zásady bezpečné práce s technickým zařízením
Elektřina, plyn, ionizující záření, tlakové nádoby, výtahy, ap.
Osobní ochranné prostředky a jejich poskytování a používání
Povinnost pracovníka a organizace při vzniku pracovního úrazu
Základní povinnosti v požární ochraně
Hasící přístroje, prevence.
Nežádoucí biologické účinky ionizujícího záření - základní přehled
Přehled zdrojů ionizujícího záření
Průchod ionizujícího záření vzduchem a jinými látkami, ochrana vzdáleností a stíněním, ochranné pomůcky
Poučení o chování při běžném klinickém provozu zdrojů záření, význam kontrolních pásem
Poučení o chování v havarijních situacích, role havarijního plánu a zásadových instrukcí
Právní minimum ... 8 hod.
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět má účastníkům kurzu zprostředkovat poznatky z oblasti zdravotní politiky, organizace a řízení zdravotnictví a pracovního uplatnění ve studovaném oboru.
2. Cíl předmětu:
Cílem předmětu je dosáhnout toho, aby se účastník kurzu orientoval v právních normách a v právní problematice ve zdravotnictví, orientoval se ve zdravotnické legislativě.
3. Rozpis učiva:
Systém zdravotní péče
Reforma systému zdravotní péče, její zásady. Soustava zdravotnických zařízení. Organizace léčebně-preventivní péče. Postavení občana v systému léčebně preventivní péče a jeho práva. Financování zdravotní péče. Řízení zdravotnictví. Pracovníci ve zdravotnictví.
Právní úprava zdravotní péče
Listina základních práv a svobod a další základní právní normy. Práva pacientů. Eticko-právní aspekty zdravotní péče. Poskytování zdravotní péče cizincům.
Administrativa, práce s PC ... 32 hod
1. Pojetí a cíle vyučovacího předmětu:
Předmět naučí základům vedení účetnictví a účetní evidence potřebné pro výkaznictví. Podporuje počítačovou gramotnost účastníků kurzu, jejich přípravu na efektivní využívání prostředků informačních a komunikačních technologií v běžném osobním životě i pro pracovní účely.
2. Rozpis učiva:
Výklad zásad správného vedení jednoduchého účetnictví
S důrazem na praktické problémy, které se v účetní praxi podnikatelů (lékařů) účtujících v jednoduchém účetnictví vyskytují. Výcvik ve vedení peněžního deníku formou praktického příkladu.
Vytvoření analytické účetní evidence
Uzavírání peněžního deníku a způsob výpočtu daňového základu
Seznámení s daňovými předpisy v rozsahu nezbytném pro praxi účetního
Předmět a základ daně, druhy příjmů, odpočitatelné položky, osvobození od daně, výdaje, odpisy hmotného a nehmotného majetku.
Základy práce s PC
PC, součásti počítače, soubory, adresáře, operační systémy, uživatelské programy, praktický nácvik obsluhy PC.
Technologické postupy ... 96 hod
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět má praktický charakter. Výuka probíhá ve školní laboratoři na ve zdravotnickém zařízení.
2. Cíl předmětu:
Předmět poskytuje žákům znalosti a dovednosti pracovních v činnostech zubní instrumentářky na stomatologických pracovištích poskytující léčebnou a diagnostickou péči. Účastník kurzu si osvojí technologické postupy v činnostech zubní instrumentářky.
3. Rozpis učiva:
Úvod do předmětu
Činnosti zubní instrumentářky. Příprava ordinace ke každodennímu provozu. Práce s přístroji, nástroji, organizační a administrativní postupy.
Stomatologické pracoviště
Stavební, funkční a materiální vybavení stomatologického pracoviště. Ergonomické zásady práce při ošetřování pacienta.
Zásady ochrany zdraví a bezpečnosti při práci, protipožární prevence na stomatologickém pracovišti
Používání ochranného oděvu a ochranných pomůcek, zásady ochrany zdraví, protipožární prevence.
Hygienický režim stomatologického pracoviště
Prostorové podmínky, mikroklima, optické a akustické podmínky. Péče o nástroje, přístroje a pomůcky. Mechanická očista, dezinfekce a sterilizace. Zásady manipulace a uchovávání sterilních nástrojů, pomůcek. Ochranné pomůcky (ústní rouška, ochranné rukavice, ochranné brýle, štíty). Osobní hygiena pracovníků.
Zubní laboratoř
Úkoly zubní instrumentářky při spolupráci se zubní laboratoří.
Úkoly zubní instrumentářky při vyšetření a ošetření pacienta
Příprava pacienta, příprava dokumentace. Vedení evidence. Právo na ochranu osobních dat. Etika v práci zubní instrumentářky. Příprava nástrojů, přístrojů a materiálů. Instrumentace a asistence při vyšetření a ošetření. Přejímání, kontrola, manipulace a uložení léčivých přípravků.
Práce zubní instrumentářky na úseku radiodiagnostiky
Radiologické vybavení odborného stomatologického pracoviště. Ochrana zdraví před riziky z ionizujícího záření (směrnice Rady 7/43/EURATOM). Příprava pacienta ke snímkování (ochranný límec, ochranná zástěra). Technologie zpracovávání rentgenových snímků (práce v temné komoře, vyvolávání snímků, práce s výbojkou a ustalovačem, příprava roztoků, práce s vyvolávacím automatem). Zásady uchovávání hotových snímků (zakládání dokumentace, archivace).
Práce zubní instrumentářky při výkonech v záchovné stomatologii
Příprava nástrojů, přístrojů a materiálů. Instrumentování při výkonech a příprava souprav. Technologie zpracování a přípravy materiálů.
Práce zubní instrumentářky při výkonech v protetické stomatologii
Metody protetického ošetření defektního chrupu (fixní a snímatelné protézy). Příprava nástrojů, přístrojů a materiálů. Instrumentování při výkonech. Technologie zpracování a přípravy materiálů. Ošetření, dezinfekce a distribuce otisků.
Práce zubní instrumentářky v dětské stomatologii
Zvláštnosti stomatologické péče. Komunikace s dětskými pacienty a mladistvými.
Práce zubní instrumentářky na klinických pracovištích a v lůžkových zařízeních ve stomatologii
Týmová práce.
Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena ... 52 hod
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět je chápán jako teoretický, avšak prostřednictvím konkrétních případů, faktografických údajů.
2. Cíle předmětu:
Cílem je zprostředkování vybraných poznatků z mikrobiologie, epidemiologie a hygieny potřebné pro to, aby účastníci kurzu lépe pochopili příčiny onemocnění, vliv mikroorganismů na zdraví a vztah makroorganismu a životního prostředí. Dalším cílem je připravit účastníky kurzu na práci v prostředí se zvýšenými nároky na dodržování hygienických předpisů a prevenci infekčních onemocnění.
3. Rozpis učiva:
Úvod do studia, vymezení obsahu a funkce předmětu
Vysvětlení základních pojmů (mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena, vztah mezi těmito obory).
Mikrobiologie
Morfologie a fyziologie mikrobů. Mikrobiální osídlení člověka. Patogenita mikrobů. Možnost diagnostiky nakažlivých chorob. Účinek ATB, chemoterapeutik. Rezistence mikroorganismů.
Imunologie
Pojem infekce, imunita. Podstata imunitních mechanismů. Specifická a nespecifická imunita. Imunologické vyšetřovací metody.
Epidemiologie
Infekční proces a onemocnění. Prevence infekčního onemocnění, protiepidemická opatření. Očkování. Přehled infekčních chorob podle původu nákazy infekčního onemocnění. Epidemiologická situace v ČR. Nozokomiální nákazy.
Základy hygieny
Charakteristika oboru, úloha hygieny v primární péči. Orgány hygienické služby a jejich úkoly. Předmět a úkoly komunální hygieny, vliv kvalit složek životního prostředí. Hygiena výživy. Hygiena a bezpečnost práce ve zdravotnických zařízeních, prevence nozokomiálních nákaz, riziková pracoviště, ochrana pracovníků proti infekcím včetně zdravotních rizik souvisejících s výkonem povolání - povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance, základní předpisy BOZP pro zdravotnické pracovníky.
Projevy infekčních onemocnění v dutině ústní
Stomatologická péče o pacienty HIV pozitivní a s klinickými projevy AIDS. Jiná infekční onemocnění (dětská infekční onemocnění, mononukleóza, syfilis, TBC). Preventivní opatření při práci a zásady ochrany stomatologického týmu.
Farmakologie ... 24 hod
1. Pojetí a cíle vyučovacího předmětu:
Jedná se o teoretický předmět, kde si účastník kurzu osvojí znalosti základů farmakologie zaměřené především na zubní lékařství
2. Rozpis učiva:
Vysvětlení pojmů: léčivo, léčivé látky, léčivé přípravky, léky, generický, lékopisný, chemický a obchodní název.
Podání léčiv
Lokální podání, celkové podání. Perorální, rektální, intravenozní, subkutánní, intramuskulární, inhalační podání, ap.
Osud léčiv v organizmu
Resorpce léčiv a její mechanizmy, distribuce léčiv, ovlivňující faktory eliminace - způsoby vylučování, metabolismus, biotransformace.
Účinky léčiv
Specifický a nespecifický účinek, účinky látek na organizmus. Dávky - základní pojmy: terapeutická dávka, dávky maximální, toxické. Změny účinku při opakovaném podání. Interakce léčiv. Nenormální reakce na léčiva: alergie a jejich typy, teratogenní a karcinogenní účinky. Faktory ovlivňující účinek léčiva: věk, hmotnost, pohlaví, choroby a stav organizmu. Vedlejší a nežádoucí účinky léčiv.
Lokální anestézie, lokální anestetika
Použití lokálních anestetik (bolestivé stavy, extrakce zubů, operace). Druhy lokální anestézie. Nejčastěji používaná lokální anestetika. Instrumentárium pro aplikaci lokální anestézie.
Přejímání, kontrola, manipulace a uložení léčivých přípravků, doba použitelnosti
Zdravotnické prostředky (nástroje, přístroje, materiály) ... 80 hod
1. Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět je chápán jako teoreticko-praktický. Z celkového počtu 150 hodin je 75 hodin cvičení. Mezipředmětově je výuka vedena zejména v propojenosti s učivem předmětů technologické postupy a odborná praxe.
2. Cíle předmětu:
Cílem předmětu je poskytnout žákům teoretické poznatky o dentálních materiálech a zdravotnických prostředcích používaných ve stomatologii, dovednosti k přípravě a zpracování dentálních materiálů a správné používání dentálních nástrojů.
3. Rozpis učiva:
Stomatologická ordinace
Vybavení ordinace (nástroje, přístroje, léčivé přípravky a zdravotnické prostředky). Stomatologická souprava. Stomatologické křeslo. Kompresory pro dentální vzduch. Pracovní pole stomatologa. Pracovní pole zubní instrumentářky.
Ergonomický způsob práce ve stomatologické praxi
Význam ergonomického způsobu práce. Poloha pacienta/klienta. Pracovní poloha lékaře a asistujícího zdravotnického personálu. Princip práce „čtyř a šesti rukou“.
Čištění, dezinfekce, sterilizace a uchovávání zdravotnických prostředků a prádla
Dekontaminace, mechanická očista, dezinfekce, sterilizace, antisepse a asepse. Zařízení/přístroje pro čištění a mytí, dezinfekci, sterilizaci. Sterilní nástroje a pomůcky a jejich uchování.
Zpracování výplňových materiálů
Podložky, dočasné a trvalé výplně, stomatologické cementy, zinkooxidfosfátové, zinkoxideugenologé, polykarboxylátové, polyalkenoátové skloionomerní, cementy s hydroxidem vápenatým, vlastnosti a použití. Leptací roztoky a gely, adhezivní látky (sklovina, dentin). Amalgamové výplně, vlastnosti a použití. Amalgám, kapsle do amalgamátoru. Práce se rtutí. Amalgamový odpad, separátory amalgamu, nosiče amalgamu. Cpátka, ořezávače, uhlazovače (hladítka). Nástroje na povrchovou úpravu výplní a leštění (podle druhu výplně). Matrice, napínače matric, klínky, transparentní matrice a klínky. Elektrické mísiče (Automix), amalgamátory, spony, polymerační lampy, speciální kleště. Výplňové materiály adjustované v kapslích (kapslové programy pro elektrické mísiče).
Příprava instrumentária a zdravotnických prostředků ke stomatologickému vyšetření
Základní vyšetřovací kovové a nekovové nástroje, nástroje pro jedno použití, kazety na nástroje, a nástrojové sety. Obvazový materiál. Ochranné prostředky a prádlo. Zdravotnická dokumentace.
Nástroje, přístroje a materiály pro endodoncii
Pojmy endodoncie a endodontické výkony. Preparační nástroje, přípravky s hydroxidem vápenatým. Lokální anestetika. Devitalizační prostředky (Arsodent, Toxavit). Endokoncovky (Giromatic, Canal Leader, Intra-endo, Cavitron Endo). Léčebné vložky s protimikrobiálním účinkem.
Pomocné materiály v protetické stomatologii
Stomatologické protézy (zubní náhrady) - fixní, snímatelné (individuálně zhotovené v zubní laboratoři). Ochranné korunky a můstky (zhotovené přímou a nepřímou metodou). Otiskovací hmoty - elastické a neelastické (silikony, polyétery, polysulfidy, agarové, alginátové hydrokoloidní, otiskovací sádra, kompoziční a zinkoxideugenolové otiskovací hmoty, otiskovací vosky). Otiskovací lžičky (konfekční, individuální). Zaváděči vláken. Dávkování složek (mísící poměr), čas, míchání, pracovní čas, doba tuhnutí. Nástroje a pomůcky k přípravě otiskovacích hmot: míchací kelímky a lžičky (kopistky), elektrické mísiče. Základní druhy laboratorních přístrojů: artikulační přístroje, okludory.
Nástroje a přístroje pro chirurgickou stomatologii
Nástroje pro extrakci zubu. Nástroje pro dentoalveolární operace, komplikované extrakce, incize, resekce kořenového hrotu, cystektomie, excize, extirpace. Operační nože (skalpely), držáky na čepelky (pro jedno použití), skalpely na gingivektomii. Pinzety (anatomické, chirurgické, adaptační), elevatoria, raspatoria. Chirurgické nůžky (rovné, zahnuté a lomené). Chirurgická dláta (klínová a žlábková), chirurgické kladívko, štípací kleště na kost, cévní klíštky (peán). Jehelce, chirurgické jehly, atraumatické jehly. Háky na rány, kleště na jazyk, svorky (Beckhaus). Drény, zaváděč drénů (Luniatschek). Rozvěrač úst. Šicí materiál (přírodní, syntetický).
Nástroje a přístroje na parodontologii
Vyšetřovací nástroje a pomůcky: zubní zrcátko, zubní pinzeta, zubní sonda, parodontologická sonda (WHO sonda), sonda do mezizubních prostorů. Pomůcky a prosředky k detekci plaku. Artikulační papír (ordinační), zkoušeč vitality zubů. Základní parodontologické indexy (API, PBI, CPI, TN). Nástroje pro chirurgické zákroky v parodontologii: skalpely, speciální parodontologické skalpely, raspatoria, pinzety, jemné exkochleační lžičky, vybrané scalery a kyrety, cévní kleště, kostní kleště, kostní frézy, jehelec a jehly. Speciální parodontologické nástroje-scalery: kořenové pilníčky, ruční scalery - srpky, motyčky, dlátka, ultrazvukové scalery - (magnetokonstrukční), piezonické scalery, air-scalery, a kyrety: kyrety univerzální (Gracey), kyrety do bifirkucí, speciální kyrety. Demonstrační pomůcky pro dokonalou hygienu úst a chrupu: ilustrační schéma, modely zubů, zubní kartáčky, mezizubní kartáčky, zubní nit, barevný indikátor plaku.
Nástroje, přístroje a materiály v dětské stomatologii
Endodontické ošetření dočasných a stálých zubů. Přípravky k prevenci zubního kazu - lokální aplikace fluoridových přípravků v ordinaci, F roztok, pasty, gely, laky. Ošetření zubů požkozených úrazem, subluxace, luxace. Specifika stomatologického ošetření dětí (dětská zubolékařská křesla, dětské extrakční kleště).
Nástroje, přístroje a materiály pro ortodoncii
Vyšetření pacienta v ortodoncii. Ortodontické anomálie. Fixní a snímatelné ortodontické přístroje. Příprava materiálu ke zhotovení fixního ortodontického přístroje.
Léčivé přípravky a zdravotnické prostředky
Přijímání, kontrola, zajišťování zásoby a uložení léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. Doba použitelnosti. Speciální zdravotnický materiál a pomůcky. Prostředky fyzikální terapie.
Vybrané kapitoly z jednotlivých stomatologických oborů ... 264 hod
1. Pojetí vyučovacího předmětu
Výuka se opírá o znalosti ze somatologie a patologie. Účastník kurzu musí získat základní poznatky o patologických a funkčních změnách, které postihují orofaciální soustavu.
2. Cíle předmětu:
Cílem předmětu je osvojení si znalostí o chorobných procesech, které postihují tkáně a orgány orofaciální oblasti. Získané znalosti musí účastníkům kurzu umožnit správné pochopení celé šířky odborné činnosti ve stomatologii a účast zubních instrumentářek při výkonech v záchovné stomatologii, protetické stomatologii, parodontologii, dětské stomatologii a ortodoncii.
3. Rozpis učiva:
Dětská stomatologie
Základní údaje o somatickém a psychickém vývoji dítěte, histologie a anatomie zubů dočasné a stálé dentice. Etiologie, diagnostika a terapie onemocnění chrupu v dětském věku.
Záchovná stomatologie
Vývoj chrupu. Prevence zubního kazu. Fluoridace a pečetění fisur. Problematika stomatologického ošetřování v dětském věku. Dětská protetika.
Parodontologie, parodont (parodontální tkáň)
Úloha zubního mikrobiálního plaku při vzniku onemocnění parodontu. Onemocnění gingivy. Onemocnění parodontu. Atrofie parodontu. Základní výkony stomatologa v parodontologii.
Stomatologická protetika
Rozdělení stomatologických protéz (zubních náhrad). Fixní náhrady. Speciální léčebné pomůcky pro stomatologii. Otisk situace v ústech pacienta/klienta, otiskovací lžičky, otiskovací hmoty. Spolupráce stomatologa se zubní laboratoří. Přehled základních výkonů stomatologa při zhotovování zubních náhrad. Používání zubních náhrad, poučení pacienta.
Ortodontie
Anomálie zubní (počet, tvar, velikosti a postavení zubů). Mezičelistní anomálie (klasifikace dle Angela). Pravá mandibulární progenie. Léčba ortodontických anomálií. Fixní ortodontické přístroje. Snímací ortodontické přístroje.
Stomatologická chirurgie
Dentoalveolární chirurgie. Ambulantní operace. Extrakce, incize. Kolemčelistní záněty, cysty. Nádory. Příprava chirurgických nástrojů, lokálních anestetik.
Příprava pacienta k chirurgickému výkonu ve stomatologii, úkoly asistence při operaci. Závažná stomatologická onemocnění a život ohrožující stavy.
Preventivní stomatologie
Prevence, profylaxe. Dispenzarizace. Moderní metody hygieny dutiny ústní a chrupu. Význam racionální a řízené výživy.
II. Praktická část:
Odborná praxe ... 500 hod
Pracoviště odborné praxe:
Odborná pracoviště poskytující léčebnou a diagnostickou péči v oboru stomatologické prevence a zubního lékařství.
1. Pojetí a cíl vyučovacího předmětu
Cílem předmětu je naučit účastníky kurzu aplikovat získané teoretické vědomosti, dovednosti do praktické činnosti a získat praktické dovednosti nezbytné pro práci zubní instrumentářky a pracovat jako člen týmu.
2. Rozpis učiva:
Seznámení s organizací práce na odborném pracovišti, BOZP a protipožární prevence
Administrativně-hospodářské činnosti
(příjem, objednávání pacienta/klienta, dokumentace, dezinfekce a sterilizace nástrojů, přístrojů, dekonta
minace zdravotnického materiálu)
Příprava na vyšetření a ošetření pacienta
Asistence u dospělého člověka
Příprava stomatologických nástrojů
Asistence u dětského pacienta
V rámci vzdělávacího programu žadatel o udělení akreditace předloží rozpracovaný plán odborné praxe, včetně přehledu výkonů, které musí účastník kurzu provést, popřípadě vidět, včetně jejich četnosti.
Literatura:
Dřízhal, I.: Základy parodontologie. Karolinum. Praha. 1993
Hořejš, J.: Stomatologická rentgenologie. Avicenum. Praha. 1985
Jedličková, O., Razska, M.: Vybrané kapitoly z ortodoncie a dentoalveolární chirurgie. IDVPZ. Brno. 1990
Klilian, J a kol.: Základy preventivní stomatologie. Karolinum. Praha. 1996
Niderle, B.: Práce sestry na operačním sále. Avicenum. Praha. 1986
Roubalíková, L.: Amalgámová výplň. IDVPZ. Brno. 1997
Steklý, L.: Vybrané kapitoly z rentgenologie a z anesteziologie. IDVPZ. Brno. 1999
Šebestová, V.: Minimum z dentoalveolární chirurgie pro stomatologické sestry. IDVPZ.Brno. 1999
Velková, A.: Problematika dětské stomatologie pro potřeby SZP. IDVPZ. Brno. 1982
Slezák, R., Dřízhal, I. a kol.: Infekční choroby ústní sliznice, Grada, Praha 1997
Slezák, R.: Praktická parodontologie, 1995, Quintessenz Praha
Slezák, R. Dřízhal, I.: Atlas onemocnění ústní sliznice, Quintessenz, 2004, Praha
Mazánek, J., Urban, Fr. a kol.: Stomatologické repetitorium, Grada, 2003, 1. vydání
Kovalová, E., Čierný, M.: Orálna hygiena I., vyd. Pavol Šidelský-Akcent Print, 2006
Kovalová, E., Biroš, P., Dřízhal, I., Abelovský, P.: Dentálna radiografia v praxi, vyd. Pavol Šidelský-Akcent Print, 2005, 1. vydání
Slezák, R.: Preklinická parodontologie, Nucleus, HK, 2007
Hellwig, E., Klimek, J., Attin T.: Záchovná stomatologie a parodontologie, Grada Praha, 2003
Killian, J. a spol.: Prevence ve stomatologii, Karolinum Praha 1999 Weber, T.: Memorix zubního lékařství, Grada, 2006. 1)

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací programakreditovaného kvalifikačního kurzu

ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru zdravotnický asistent

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstva zdravotnictví k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

PROFIL ABSOLVENTA:

1. Uplatnění účastníka kurzu:

Po úspěšném složení závěrečné zkoušky kurzu je účastník kurzu připraven k výkonu práce zdravotnického asistenta, který pod odborným dohledem - viz ustanovení §29 zákona č. 96/2004 Sb., všeobecné sestry nebo porodní asistentky poskytuje ošetřovatelskou péči dětem (s výjimkou novorozenců) i dospělým a ve spolupráci s lékařem se podílí na preventivní, diagnostické, neodkladné, léčebné, rehabilitační a dispenzární péči v rozsahu své odborné způsobilosti stanovené vyhláškou č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků MZ ČR. Pod přímým vedením všeobecné sestry se specializovanou způsobilostí nebo porodní asistentky se specializovanou v oboru se podílí na poskytování vysoce specializované ošetřovatelské péče - viz ustanovení §27 vyhl. č. 424/2004 Sb. Podle pokynů provádí určené ošetřovatelské výkony, podílí se na plnění ošetřovatelského plánu a spolupracuje při hodnocení výsledků poskytnuté ošetřovatelské péče, zajišťuje činnosti spojené s přijetím, překladem, propuštěním a úmrtím pacienta. Účastník kurzu se uplatní v různých zdravotnických zařízeních lůžkového i ambulantního charakteru, například v nemocnici, na poliklinikách a v lékařských nebo ošetřovatelských centrech, v ordinacích praktických nebo odborných lékařů a v domácí ošetřovatelské péči, jako zdravotnický pracovník v zařízeních sociální péče a služeb (např. v léčebnách dlouhodobě nemocných, v ústavech sociální péče, ve stacionářích pro osoby se zdravotním postižením, v zařízeních pro seniory aj.).

2. Výsledky vzdělání

2.1 V oblasti výkonu profese si účastník kurzu osvojil vědomosti a dovednosti potřebné pro:

poskytování ošetřovatelské péče v rámci ošetřovatelského procesu a podle stanoveného ošetřovatelského plánu,

získávání a shromažďování informací potřebných pro sestavení ošetřovatelských diagnóz,

práci se zdravotnickou dokumentací,

sledování subjektivních i objektivních projevů a fyziologických funkcí pacientů - měření tělesné teploty, pulsu, dechu, krevního tlaku (kromě měření CVT),

zajišťování správné výživy a dostatečné hydratace pacientů,

provádění úpravy lůžka (bez nemocného i s nemocným), sledování čistoty a úpravy prostředí,

poskytování hygienické péče pacientům nebo pomoci při zajišťování hygieny,

provádění rehabilitačního ošetřovatelství (ve spolupráci s fyzioterapeutem a ergoterapeutem) včetně prevence a ošetřování dekubitů, pro zajišťování prevence imobilizačního syndromu,

péči o pomůcky a přístroje, dezinfekci a sterilizaci pomůcek a nástrojů,

podávání léčivých přípravků prostřednictvím zažívacího traktu, kůží, dýchacími cestami (kromě intrabronchiální aplikace), prostřednictvím injekcí do svalu, pod kůži nebo do kůže (s výjimkou novorozenců a dětí do 3 let věku),

odběr biologického materiálu, manipulaci s biologickým materiálem a screeningové vyšetření, orientační vyšetření moče, glykémie, stolice,

udržování kyslíkové terapie,

péči o akutní a chronické rány,

péči o vyprazdňování nemocných, aplikace klyzmatu,

přípravu pacientů k diagnostickým a léčebným výkonům, asistenci u těchto výkonů a poskytování ošetřovatelské péče při a po těchto výkonech,

ošetřování nemocných s katétry,

obsluhu jednoduchých lékařských přístrojů; dodržování bezpečných pracovních postupů při práci s přístroji,

činnosti spojené s příjmem, překladem, propuštěním a úmrtím pacienta,

poskytnutí předlékařské první pomoci (v rozsahu odborné způsobilosti) a spolupráci při lékařské první pomoci, pro racionální jednání v situacích obecného (veřejného) ohrožení.

2.2. Základní vědomosti, dovednosti a postoje:

Účastník kurzu je připraven k výkonu povolání tím, že:

si osvojil odborné vědomosti a postupy nezbytné pro poskytování komplexní ošetřovatelské péče, pro prevenci nemocí a závislostí na návykových látkách,

v odborné komunikaci se vyjadřuje přesně, věcně a terminologicky správně, rozumí základní latinské terminologii,

má přehled o organizaci a řízení zdravotnictví a o nových trendech v péči o zdraví obyvatelstva, zná programy na podporu zdraví obyvatelstva,

uplatňuje při poskytování ošetřovatelské péče holistické pojetí člověka,

dodržuje standardy ošetřovatelských postupů, požadavky na hygienu, bezpečnost a ochranu zdraví při práci ve zdravotnických a sociálních zařízeních,

umí pomáhat pacientům překonávat problémy spojené s nemocí nebo hospitalizací a udržovat kontakt s vnějším prostředím, vést je k dodržování léčebného režimu a k odpovědnosti za své zdraví,

dovede vhodným způsobem komunikovat s pacienty, s ohledem na jejich věk, typ osobnosti a zdravotní stav, dodržovat pravidla společenského chování,

při ošetřování pacienta jedná taktně, ohleduplně a s empatií, dodržuje práva pacientů,

při poskytování ošetřovatelské péče pacientům z odlišného sociokulturního prostředí jedná s vědomím jejich národnostních, náboženských, jazykových a jiných odlišností,

dodržuje etické zásady ošetřovatelské péče a požadavky na ochranu informací, - umí si zorganizovat práci, pracovat individuálně i v týmu,

pracuje svědomitě a dbá na kvalitu své práce, chová se hospodárně a ekologicky,

dodržuje základní pracovněprávní předpisy a požadavky na výkon pracovních činností zdravotnického asistenta,

osvojuje si dovednosti potřebné pro seberegulaci a sebehodnocení, pro upevňování svého zdraví a zvládání náročných pracovních a životních situací ( pro prevenci syndromu vyhoření),

sleduje odborné informace a umí s nimi efektivně pracovat,

je schopen uplatnit se na trhu práce a aktivně rozhodovat o své profesní kariéře.

CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

1. Pojetí a cíle vzdělávacího programu:

Vzdělávací program připravuje účastníky kurzu pro práci zdravotního asistenta, který bude poskytovat ošetřovatelskou péči v rámci ošetřovatelského procesu, to pod odborným dohledem všeobecné sestry nebo porodní asistentky, popř. lékaře. Vzdělání se proto zaměřuje zejména na zvládnutí ošetřovatelských výkonů a postupů a na vytváření žádoucích profesních postojů, návyků a dalších osobnostních kvalit zdravotnického pracovníka.

2. Charakteristika obsahových složek:

Vzdělání v oboru zdravotnický asistent zahrnuje odborné vzdělávání a tzv. klíčové kompetence.

2.1. Odborné vzdělávání:

Poskytuje účastníkům kurzu ucelený soubor vědomostí, manuálních a intelektových dovedností a návyků nezbytných pro jejich pracovní uplatnění. Zahrnuje jednak učivo obecně-odborného a propedeutického charakteru, jednak učivo specificky odborně zaměřené na ošetřovatelský proces a péči o jednotlivé kategorie klientů/pacientů.

Obecně - odborné učivo - vytváří vědomosti a dovednosti týkající se zdraví a prevence nemoci, zdravotní politiky a fungování veřejného zdravotnictví, etiky ošetřovatelské péče a práv pacientů. Seznamuje účastníky kurzu se stavbou, změnami a fungováním lidského organismu, poskytuje jim poznatky z psychologie potřebné pro poznání a pochopení osobnosti klienta/pacienta i rozvoj vlastní osobnosti.

Učivo specificky odborné - zahrnuje nezbytné teoretické poznatky a praktické dovednosti týkající se péče o zdraví a ošetřování klientů/pacientů v primární a klinické péči, včetně vybraných otázek péče o osoby z odlišného sociokulturního prostředí. Účastníci kurzu si osvojují ošetřovatelské postupy potřebné pro poskytování ošetřovatelské péče klientům/pacientům, zejména s vnitřními chorobami, chirurgickými a přenosnými chorobami, dětem a seniorům. Součástí odborného vzdělávání je osvojení zásad a dovedností předlékařské první pomoci a ochrany člověka za mimořádných situací.

Systematicky se věnuje pozornost bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a dodržování hygienických a protiepidemiologických požadavků.

Odborné vzdělávání má teoreticko-praktický charakter. Praktické vzdělávání se realizuje jednak formou cvičení ve škole, jednak formou praktického vyučování na zdravotnických pracovištích a formou odborné praxe.

2.2. Klíčové kompetence:

Klíčové kompetence tvoří soubor schopností, znalostí a s nimi souvisejících postojů a hodnot, které jsou obecně uplatnitelné a na jejichž vytváření se musí různou mírou podílet všechny předměty. Patří sem kompetence:

komunikativní - vyjadřovat se přesně, efektivně komunikovat, umět naslouchat druhým;

interpersonální - usilovat o svůj další rozvoj, reálně plánovat pracovní schopnosti a kariérní růst, spolupracovat s ostatními, přijímat odpovědnost za svou práci;

umět řešit běžné pracovní problémy a problémové situace - zejména identifikovat problémy, hledat vhodná řešení;

kompetence k práci s informacemi a také využívání prostředků informačních a komunikativních technologií - tzn. zejména volit vhodné zdroje a postupy získávání informací, používat PC a jeho periferie, zvládnout základní práce se soubory.

3. Organizace výuky:

Délka vzdělávacího programu kurzu je dána:

a) předepsanou hodinovou dotací (ustanovení §28 odst. 2 vyhl. č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání) na nejméně 900 hodin, z toho 500 hodin teoretické výuky a 400 hodin praktického vyučování,

b) formou uspořádání výuky, která je v kompetenci vzdělávacího nebo zdravotnického zařízení - např. při 8 hodinách výuky denně, 5 dní v týdnu (= 40 hodin týdně), je kurz formou týdenní výuky realizovatelný za 23 týdnů, tj. za necelých 6 měsíců - příprava nepřesáhne délku jednoho roku.

Rozsah a náplň přípravy jsou stanoveny:

a) profilem absolventa

b) cílem kurzu

c) učebním plánem a učební osnovou

4. Metody výuky

Metody a formy (slovní, názorně-demonstrační, dovednostně-praktické, aktivizující, komplexní) vzdělávání volí vyučující se zřetelem k charakteru předmětu, ke konkrétní situaci ve vyučovacím procesu a dle možností akreditovaného zařízení.

Ve studiu jsou respektovány zvláštnosti ve vzdělávání dospělých.

5. Způsob zakončení:

K ověřování získaných znalostí a dovedností v průběhu studia se užívají diagnostické a klasifikační metody, přičemž je kladen důraz na praktickou část výuky i samostatnou práci účastníka.

Studium se ukončuje závěrečnou zkouškou, která obsahuje závěrečné ověřování praktických dovedností a teoretických znalostí. U praktické zkoušky má účastník prokázat samostatné zvládnutí praktického úkolu. Teoretická část zkoušky se koná z učiva v jeho komplexu a souvislostech. Zkouškou se zjišťuje rozsah a hloubka získaných znalostí a dovedností účastníků a jejich schopnost samostatně a kreativně řešit stanovené úkoly.

Na základě absolvování kurzu, vykonáním praktické zkoušky a ověřením teoretických znalostí před zkušební komisí obdrží absolvent osvědčení, kterým získal odbornou způsobilost k výkonu povolání zdravotnický asistent. Závěrečné ověřování znalostí je organizováno v souladu s platnými předpisy (zákon č. 96/2004 Sb., vyhláška č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky).

6. Podmínky přijetí do akreditovaného kvalifikačního kurzu

Ukončené úplné střední všeobecné vzdělání nebo úplné střední odborné vzdělání a způsobilosti k výkonu povolání ošetřovatele podle ustanovení §36 zákona č. 96/2004 Sb.

Zdravotní požadavky - uchazeči netrpí zejména:

prognosticky závažnými onemocněními podpůrného a pohybového aparátu znemožňujícími zátěž páteře a trupu,

prognosticky závažnými onemocněními omezujícími funkce končetin,

prognosticky závažnými chronickými nemocemi dýchacích cest a plic, kůže a spojivek včetně onemocnění alergických,

prognosticky závažnými nemocemi srdce a oběhové soustavy vylučujícími středně velkou zátěž, prognosticky závažnými poruchami mechanismu imunity,

prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndromů a kolapsovými stavy,

prognosticky závažnými nemocemi oka znemožňujícími zvýšenou fyzickou zátěž a manipulaci s břemeny,

prognosticky závažnými poruchami vidění, poruchami barvocitu,

závažnými duševními nemocemi a poruchami chování.

Posouzení zdravotního stavu uchazeče provádí příslušný registrující praktický lékař pro dospělé.

7. Materiální zabezpečení kurzu

Odborná praxe musí být zajištěna v akreditovaném zdravotnickém zařízení; materiální vybavení kurzu musí být ve shodě s potřebami pro výkon příslušného povolání.

8. Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví

Součástí teoretického a praktického vyučování je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a hygieny práce. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků v době vzdělávání platných právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tyto požadavky musí být doplněny o informace o rizicích a možných ohroženích, jimiž jsou účastníci kurzu v teoretickém a praktickém vyučování vystaveni, včetně informace o opatřeních na ochranu před působením zdrojů rizik (např. ionizující záření).

Učební plán

I. Teoretická část

 
Předmět
 
Minimální počet hodin
 
poznámka
 
Odborná latinská terminologie
 
46
 
 
Veřejné zdravotnictví a výchova ke zdraví
 
36
 
 
První pomoc
 
30
 
 
Psychologie a komunikace
 
64
 
 
Klinická propedeutika
 
30
 
 
Somatologie
 
58
 
 
Základy epidemiologie a hygieny
 
20
 
 
BOZP
 
16
 
 
Ošetřovatelství
 
200
 
Předmět závěrečné zkoušky
 
Celkem
 
500
 
 
 
 
II. Praktická část
 
Předmět
 
Minimální počet hodin
 
Poznámka
 
Ošetřování nemocných
 
160
 
Předmět závěrečné zkoušky
 
Odborná praxe
 
240 (6 týdnů)
 
Předmět závěrečné zkoušky
 
Celkem
 
400
 
 
 
 
Celkem: 900
Učební osnovy
1. Teoretická část
Název předmětu:
Odborná latinská terminologie ... počet hodin: 46
Anotace předmětu:
Poskytuje účastníkovi kurzu orientaci v oblasti řecko-latinském názvosloví. Klade důraz na získání odborného latinského projevu. Znalost odborné latinské terminologie je předpokladem pro ostatní preklinické a klinické obory.
Cíle předmětu
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře zdravotnické odborné terminologie vedoucí k naplnění role a funkce zdravotnického asistenta.
Název tématu ... počet hodin
Řečové dovednosti ... 10
receptivní (poslech s porozuměním, čtení s porozuměním)
produktivní (mluvení, psaní,)
Jazykové prostředky ... 20
výslovnost
slovní zásoba (slova všeobecného významu, odborná terminologie, tvoření slov, principy tvoření složených slov, sufixy...)
gramatika (morfologie, druhy slov, flexe, substantiva, adjektiva, numeralia, verba, adverbia, prepositiones,…)
pravopis (psaní hlásek a hláskových skupin…)
Tématické okruhy ... 16
anatomie
fyziologie
patologie
ošetřovatelství
klinické obory
Název předmětu:
Veřejné zdravotnictví a výchova ke zdraví ... počet hodin 36
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti zdravotní politiky a síti zdravotnických a sociálních zařízení. Rovněž seznamuje s významnými zdravotnickými organizacemi a vybranými programy na podporu zdraví.
Cíle předmětu
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře zdravotní a sociální politiky, poznání faktorů ovlivňující zdraví a ve výchově ke zdraví.
Název tématu: ... počet hodin
Systém zdravotní péče ... 4
soustava zdravotnických zařízení
organizace léčebně-preventivní péče
postavení občana v systému léčebně-preventivní péče a jeho práva - financování zdravotní péče
řízení zdravotnictví
Právní úprava zdravotní péče ... 3
listina základních práv a svobod a další právní normy
práva pacientů
eticko-právní aspekty zdravotní péče
seznámení s platnými právními zákony (zákon č. 96/2004 Sb., vyhl. č. 424/2004 Sb., č. 20/1966 Sb.)
Zabezpečení v případě nemoci a jiných sociálních událostí ... 5
pojištění
nemocenské pojištění
starobní a invalidní důchod
sociálně-zdravotní péče o vybrané skupiny občanů
Pracovníci ve zdravotnictví ... 4
Zdravotnické organizace ... 1
Aktuální otázky zdravotnictví ... 2
Programy na podporu zdraví ... 2
Výchova ke zdraví ... 15
zdraví a nemoc
programy na podporu zdraví
výchova ke zdraví
Název předmětu:
První pomoc ... počet hodin 30
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti poskytování předlékařské první pomoci. Seznamuje účastníka kurzu s poskytováním první pomoci při různých stavech, živelných pohromách a jiných mimořádných situacích.
Cíle předmětu:
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře záchranného systému a poskytování první pomoci.
Název tématu: ... počet hodin
Úvod do předmětu ... 1
(definice základních pojmů, IZS - základní složky, kompetence, způsoby aktivace, význam PP)
Příruční lékárna ... 1
(základní vybavení a využití obsahu lékárny v domácnosti, uložení a kontrola lékárny v domácnosti a na pracovišti, …)
Jednotný postup při poskytování PP
(orientace na místě nehody, posouzení závažnosti situace, třídění raněných, zjišťování základních informací, jednotný postup při poskytování PP, nácvik postupu vyšetřování a předávání informací, osobní bezpečnost zachránce...)
Polohování a transport raněných ... 2
(pravidla a způsob vyprošťování postižených, základní polohy při vyšetřování a ošetřování zraněných, jejich indikace, zásady odsunu zraněných, odsunové prostředky, techniky odsunu, nácvik modelových situací)
Neodkladná resuscitace ... 3
(poruchy průchodnosti DC, zástava krevního oběhu, etické aspekty neodkladné resuscitace, pomůcky k osobní ochraně a k rozšířené neodkladné resuscitace, nácvik provedení, modelové situace)
Bezvědomí ... 2
Šok, křečové stavy ... 2
(druhy, příčiny, příznaky šoku, PP, protišoková opatření, křeče, PP)
Krvácení ... 2
(druhy krvácení, postup při poskytování PP u zevního krvácení, rozpoznání a poskytnutí PP při vnitřním krvácení a krvácení z tělních otvorů, nácvik ošetření)
Rány ... 1
(druhy ran a poranění, zásady ošetřování, nácvik ošetření)
Poškození teplem, chladem, chemickými látkami ... 2
(druhy poškození, bezpečnost a ochrana zdraví při poskytování PP, nácvik ošetření)
Poranění hlavy a CNS, poranění páteře a míchy ... 2
(mechanismy vzniku poranění, zásady poskytování PP, nácvik ošetření)
Poranění hrudníku ... 2
(příčiny poranění, příznaky poranění hrudníku, PP, nácvik ošetření)
Poranění břicha a pánve ... 2
(rozdělení poranění, příznaky, poskytnutí PP, nácvik ošetření)
Poranění kostí a kloubů ... 2
(příčiny, rozdělení, ošetření poraněného se zlomeninou, nácvik ošetření)
Překotný porod a akutní stavy v gynekologii ... 2
(krvácení, překotný porod, zásady PP, nácvik ošetření)
Akutní otravy ... 1
(druhy otrav, PP při akutních otravách)
První pomoc při mimořádných událostech ... 1
(vymezení pojmu, obecné zásady pro případ ohrožení, evakuace…)
Název předmětu:
Psychologie a komunikace ... počet hodin 64
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti základní psychologické terminologie, citového prožívání člověka, kognitivních procesech a chování v jednotlivých fázích lidského života. Součástí předmětu je také rozvoj komunikačních a sociálních kompetencí účastníka kurzu.
Cíle předmětu:
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře oboru zdravotnické psychologie a mezilidské komunikace.
Název tématu ... počet hodin
Psychologie jako věda ... 2
(předmět psychologie, odvětví psychologie, vztah k jiným vědám …)
Člověk jako osobnost ... 8
(charakteristika osobností, vlastnosti osobnosti, motivace, potřeby, utváření osobnosti, motivace a učení, poznávání a posuzování osobnosti, poruchy osobnosti a jejich prevence...)
Psychické procesy, stavy a vlastnosti ... 8
(poznávací procesy, procesy emoční a volní, paměť, učení, pozornost, metody sebepoznávání a sebehodnocení, poruchy psychických procesů a stavů)
Vývoj psychiky jedince ... 6
(charakteristika vývojových stadií, vývoj a uspokojování potřeb v jednotlivých vývojových stadiích)
Vliv civilizace na psychiku člověka ... 10
(náročné životní situace a jejich vliv - stres, frustrace, deprivace, strach, agrese, týrání, péče o duševní zdraví, syndrom vyhoření a jeho prevence, techniky vyrovnávání se s náročnými životními situacemi)
Základy sociální psychologie ... 4
(sociální učení a zrání, sociální skupiny a vliv skupin na vývoj člověka, sociální adaptace, poruchy adaptace, poruchy socializace)
Umění komunikace a jednání s lidmi ... 4
(verbální, neverbální komunikace, poruchy komunikace, rozhovor, navazování kontaktu, vedení rozhovoru, komunikace s dítětem, řešení modelových situací …)
Psychologie nemocných ... 12
(prožívání nemoci, adaptace na nemoc a hospitalizaci, kulturní specifika, vztah zdravotnický pracovníknemocný, iatrogenie, psychologie bolesti, umírání a smrti…)
Název předmětu:
Klinická propedeutika ... počet hodin 30
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti postupů vyšetřování pacienta, fyzikálního vyšetření a v dalších vyšetřovacích metodách. Vede účastníka kurzu k orientaci ve zdravotnické dokumentaci a rozpoznání základních chorobných příznaků. Nedílnou součástí předmětu je znalost vybraných léčivých přípravků, jejich lékových forem, způsobů aplikace, nežádoucích účinků a kontraindikací u vybraných lékových skupin léčivých přípravků.
Cíle předmětu
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře základních vyšetřovacích postupů a chorobných příznaků včetně léčby léčivými přípravky.
Název tématu: ... Počet hodin
Obecná symptomatologie ... 10
anamnéza
subjektivní a objektivní příznaky
sledování a měření FF (TT, P, D, TK)
fyzikální vyšetření
pohled, poslech, poklep, pohmat)
Vyšetřovací metody ... 10
laboratorní
přístrojové
příprava pacienta
funkční
RTG, CT, MR, izotopy, UZV, EKG, EEG, endoskopie
Farmakologie ... 10
obecná farmakologie - léčivé přípravky a jejich lékové formy způsoby aplikace
speciální farmakologie - analgetika, hypnotika, sedativa, léčivé přípravky ovlivňující srážlivost krve, …
hlavní nežádoucí účinky
Název předmětu:
Somatologie ... počet hodin 58
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti stavby a funkce lidského organismu za fyziologických podmínek, s poznatky aplikované anatomie a fyziologie, histologie a biochemie. Učí základy odborné medicínské terminologie. Prohlubuje znalosti z biologie člověka a z dalších přírodovědných předmětů.
Cíl předmětu:
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře stavby a funkce lidského těla.
Název tématu ... počet hodin
Úvod do studia ... 1
Funkční morfologie tkání ... 3
(buňka, tkáň, orgán, orgánový systém, tkáně-charakteristika, dělení)
Základní orientace na lidském těle ... 2
(roviny a směry lidského těla, anatomická nomenklatura)
Pohybový systém ... 5
(kostra lidského těla, spojení kostí, svalová soustava)
Krev ... 5
(funkce krve, složení, imunita)
Krevní oběh ... 5
(stavba a funkce cév, srdce, tepny, žíly, mízní systém, slezina)
Dýchací systém ... 5
(stavba a funkce, přenos dýchacích plynů krví, řízení a mechanika dýchání)
Trávicí systém ... 5
(stavba a funkce, mechanismus základních živin, játra, žlučové cesty, slinivka břišní)
Močový systém a vylučování ... 5
(ledviny, vývodné cesty močové, diuréza, složení moči)
Pohlavní systém ... 5
(pohlavní systém muže a ženy, menstruační a ovulační cyklus)
Kožní systém ... 3
(stavba a funkce kůže, přídatné kožní orgány)
Řízení činnosti organismu. Látkové řízení ... 5
(regulace humorální a nervová, přehled žláz s vnitřní sekrecí)
Nervové řízení organismu ... 6
(CNS, periferní nervový systém, vegetativní nervový systém - funkce, skladba)
Smyslové orgány ... 3
Název předmětu:
Základy epidemiologie a hygieny ... počet hodin 20
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti mikrobiologie, epidemiologie, všeobecné a komunální hygieny a hygieny práce ve zdravotnickém zařízení. Součástí předmětu je příprava studentů na práci v prostředí se zvýšenými nároky na dodržování hygienických předpisů a prevenci infekčních onemocnění. Pozornost je dále věnována celkové situaci rozšíření infekčních chorob v ČR.
Cíle předmětu:
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře hygienických předpisů a prevence infekčních chorob.
Název tématu ... počet hodin
Úvod do studia ... 2
(vymezení obsahu a funkce předmětu, vysvětlení základních pojmů)
Mikrobiologie ... 4
(morfologie a fyziologie mikrobů, mikrobiální osídlení člověka, patogenita mikrobů, účinek ATB a CHT, rezistence mikroorganismů)
Imunologie ... 4
(pojem infekce, imunita, specifická a nespecifická imunita, imunologické vyšetřovací metody)
Epidemiologie ... 5
(infekční proces, prevence infekčního onemocnění, protiepidemická opatření, očkování, přehled infekčních chorob)
Základy hygieny ... 5
(charakteristika oboru, předmět a úkoly, hygiena a bezpečnost práce ve zdravotnictví, prevence nosokomiálních nákaz, ochrana pracovníků proti infekcím, základy BOZP)
Název předmětu:
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ... počet hodin 16
Anotace předmětu:
Předmět poskytuje informace o bezpečnosti, o ochraně zdraví, o radiační ochraně a o povinnostech a opatřeních, které je nutno v rámci této ochrany dodržovat.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je získání poznatků v oblasti bezpečnosti práce a ochraně zdraví, o povinnostech pracovníků a organizací, které nutno v rámci BOZP dodržovat.
Název tématu ... počet hodin
Poslání BOZP ... 1
(povinnost organizace, pracovníka, státní odborný dozor)
Zásady bezpečné práce s technickým zařízením ... 2
(elektřina, plyn, tlakové nádoby, výtahy, ap.)
Osobní ochranné prostředky a jejich poskytování a používání ... 2
Povinnost pracovníka a organizace při vzniku pracovního úrazu ... 1
Základní povinnosti v požární ochraně
(hasící přístroje, prevence)
Nežádoucí biologické účinky ionizujícího záření - základní přehled ... 5
(přehled zdrojů ionizujícího záření, průchod ionizujícího záření vzduchem a jinými látkami, ochrana vzdáleností a stíněním, ochranné pomůcky, poučení o chování při běžném klinickém provozu zdrojů záření, význam kontrolních pásem)
Poučení o chování v havarijních situacích, role havarijního plánu a zásadových instrukcí ... 3
Název předmětu:
Ošetřovatelství ... počet hodin 200
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti teorie ošetřovatelství a ošetřovatelského procesu, ošetřovatelských postupů a v základech multikulturního ošetřovatelství. Důraz je kladen na osvojení si holistického a multikulturního přístupu k pacientům, práci s informacemi a s odborným textem a dále na získání sociálně-komunikativní kompetence.
Cíle předmětu:
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře teorie ošetřovatelství a ošetřovatelského procesu.
Název tématu ... počet hodin
Ošetřovatelství, úvod, charakteristika ... 4
(charakteristika a základní rysy moderního ošetřovatelství)
Ošetřovací jednotka ... 4
(typy a stavební uspořádání, vybavení, spotřební materiál, prádlo, udržování čistoty a pořádku na ošetřovací jednotce)
Organizace práce zdravotnického týmu, ošetřovatelský proces ... 12
(organizace a řízení ošetřovatelské péče, týmová práce, pracovní náplň, práva pacientů/klientů, ošetřovatelský proces-charakteristika, fáze procesu, PES, potřeby pacientů/klientů, formy a způsoby získávání informací o pacientovi)
Péče o pomůcky ... 6
(dezinfekce, druhy, způsoby, druhy dezinfekčních prostředků, jejich příprava, zásady dezinfekce a čištění pomůcek z různých materiálů, sterilizace, druhy a způsoby, sterilizační přístroje, příprava materiálu ke sterilizaci, zacházení se sterilním materiálem, pomůcky k jednomu použití)
Lůžko a jeho úprava ... 4
(typy lůžek pro děti a dospělé, základní vybavení lůžka, pomůcky doplňující lůžko, úprava lůžka bez nemocného a s nemocným, polohy nemocného v lůžku)
Pacient a nemocniční prostředí ... 10
(příjem, překlad, propuštění /informativně/, zdravotnická dokumentace, adaptace nemocného na hospitalizaci)
Hygienická péče o děti a dospělé ... 14
(význam, osobní a ložní prádlo, ranní a večerní toaleta, celková koupel, hygiena při vyprazdňování, péče o kůži, prevence opruzenin, proleženin, příčiny jejich vzniku, projevy, ošetření, koupel kojence, vážení kojence, vedení hygienických záznamů)
Výživa nemocných ... 12
(dietní systém, objednávání stravy, podávání jídla u dětí a dospělých, vybraná kulturní specifika ve stravování, krmení kojence, příprava kojenecké stravy)
Péče o odpočinek a spánek ... 6
(význam spánku, poruchy spánku, vytváření vhodných podmínek pro odpočinek a spánek)
Ošetřování nemocného s bolestí ... 6
(vnímání a prožívání bolesti, její intenzita, mírnění bolesti, prevence)
Obvazový materiál, obvazová technika ... 8
(druhy, použití, význam, obvazy šátkové, prakové, náplasťové, mulové, z pružných úpletů a obinadel na jednotlivé části těla)
Sledování fyziologických funkcí ... 16
(subjektivní a objektivní příznaky nemoci, měření a vážení nemocných, měření tělesné teploty, pulsu, dechu, krevního tlaku, záznam hodnot, sledování vyprazdňování močového měchýře - diuréza, bilance tekutin, hustota moči, záznamy hodnot; informativně: cévkování, permanentní cévky, výplach močového měchýře, sledování vyprazdňování tlustého střeva; informativně: klyzma, druhy klyzmat, vedení záznamů, pomůcky pro inkontinentní nemocné)
Vizita ... 5
(význam, účel, formy, povinnosti, záznam, etické aspekty vizity)
Aplikace léčivých přípravků ... 18
(odborný úvod k podávání léčivých přípravků: lékové formy léčivých přípravků, hospodaření s léčivými přípravky, opiáty, účinky léčivých přípravků, reakce organismu na léčivé přípravky, kumulace léčivých přípravků, způsoby aplikace léčivých přípravků, perorální podávání léčivých přípravků, místní aplikace léčivých přípravků: konečníkem, kůží, do spojivkového vaku, ucha, nosu, podávání léčivých přípravků do dýchacích cest: inhalace, aplikace kyslíku, provozní a bezpečnostní. předpisy, aplikace injekcí, příprava léčivých přípravků k aplikaci, zásady, komunikace, dokumentace, aplikace léčivých přípravků do kůže, podkoží, svalu, informativně: žíly, tepny, srdce, problematika injekcí u dětí, infúzní terapie (informativně): účel, druhy infúzních roztoků, příprava nemocného, komplikace, dokumentace, asistence při transfúzi: účel transfúze, transfúzní přípravky, povinnosti zdravot. asistenta)
Odběr biologického materiálu ... 14
(zásady, způsoby vyšetření, prevence přenosných chorob, bezpečnost práce, dokumentace, odběr moči: sběr, orientační vyšetření, biochemické, mikrob. vyš., zvláštnosti odběru u dětí, odběr sputa, zvratků, zbytků potravy, výtěry, stěry, komunikace s klientem, informativně cytologické a bioptické vyšetření, odběr stolice odběr krve pod přímým vedením (technika odběru, protisrážlivé prostředky, dokumentace), zvláštnosti techniky odběru u dětí, informativně odběr krve na biochemické, hematologické, serologické, mikrobiologické vyš., odběr žaludečního a duodenálního obsahu, výplach žaludku, specifika odběru u dětí;)
Rehabilitační ošetřovatelství ... 10
(význam, RHB metody, účinky kondičního cvičení, polohování nemocného, dechová cvičení, vertikalizace, fyzikální terapie /informativně/, aplikace tepla a světla)
Asistence při převazech ran ... 10
(vybavení převazového vozíku, základní chirurgické nástroje, asistence u převazu aseptické a septické rány, příprava sterilního stolku)
Ošetřovatelská péče o pacienta s interním, chirurgickým a infekčním onemocněním ... 21
(etiopatogenéze onemocnění, diagnostika, léčba a prevence, ošetřovatelská péče, specifika oš. péče na jednotlivých odd. klinických oborů, zvláštnosti oš. péče o děti, mládež, seniory a cizince)
Specifika ošetřovatelské péče na vybraných odděleních: ... 20
ORL, oftalmologie, stomatologie, gynekologie, dermatovenerologie, onkologie a psychiatrie (ošetřovatelská péče)
II. Praktická část
Název předmětu:
Ošetřování nemocných ... počet hodin: 160
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti praktických dovedností a odborných činností v rámci poskytování ošetřovatelské péče v klinických podmínkách. Výuka předmětu doplňuje znalosti, dovednosti a návyky získané v ostatních teoretických a teoreticko-praktických odborných předmětech. Součástí výuky ošetřování nemocných mohou být i exkurze na pracovišti poskytující primární, sekundární a terciární zdravotnickou péči i v zařízeních sociální péče a služeb.
Cíle předmětu:
Cílem je získání poznatků, které pomohou účastníkům orientovat se ve struktuře odborných ošetřovatelských výkonů a činností.
Název tématu ... počet hodin
Management ošetřovatelské péče v reálném zdravotnickém prostředí ... 12
(organizace a harmonogram práce zdravotnického týmu, specifika vybavení a pracovních postupů na ošetřovací jednotce, požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví při práci, léčebný a organizační řád, práva nemocných)
Realizace základní ošetřovatelské péče ... 14
(hygienická péče, úprava lůžka, péče o pomůcky, prevence opruzenin a dekubitů, polohování nemocného)
Péče o výživu ... 14
(podávání jídla, příprava kojenecké stravy, krmení kojence, hydratace nemocných)
Péče o vyprazdňování ... 18
(sledování odchodu stolice a moče, nácvik defekace, klyzma, sledování diurézy, cévkování ženy, péče o inkontinentní pacienty, přebalování kojenců, hygienické návyky batolat)
Sledování fyziologických funkcí ... 18
(měření TT, TK, P, D, zjišťování hmotnosti, výšky, tělních obvodů, zjišťování a posuzování stavu vědomí)
Vizita ... 14
(příprava pomůcek k vizitě, příprava nemocného, asistence při převazech a ošetřování akutních a chronických ran)
Odběry biologického materiálu neinvazivní cestou ... 14
(příprava dokumentace a pomůcek, fyzická a psychická příprava pacientů, odběr materiálu na biochemické, mikrobiologické, imunologické, hematologické, cytologické, bioptické a serologické vyšetření)
Podávání léčivých přípravků ... 18
(podávání léčivých přípravků dýchacím a zažívacím ústrojím, kůží, do dutin, aplikace kyslíku)
Aplikace léčivých přípravků injekcemi ... 8
(aplikace injekcí pod kůži, do svalu, asistence při aplikaci transfúzních přípravků)
Psychická a fyzická aktivace pacientů ... 14
(uspokojování psychických a sociálních potřeb, rehabilitace)
Příjem, překlad, propuštění, úmrtí pacienta ... 16
(asistence a ošetřovatelské intervence)
Název předmětu:
Odborná praxe ... počet hodin 240
Anotace předmětu:
Praktická část je koncipována jako základ pro fixaci získaných dovedností a jejich realizaci do praxe v rozsahu potřebném pro obor zdravotnický asistent. Probíhá formou přímé či nepřímé péče o klienty a pacienty v souladu s platnou legislativou pod vedením školitele odborné praxe (učitele odborné praxe nebo sestry). Pozornost se věnuje také poučením účastníků kurzu o BOZP. Praxe může probíhat skupinově nebo individuálně.
Cíl předmětu:
Cílem praktické části akreditovaného kvalifikačního kurzu zdravotnický asistent je vybavit účastníky kurzu praktickými dovednostmi z aplikace teoretických poznatků v poskytování základní ošetřovatelské péče.
Praxe je zaměřena na získání praktických dovedností:
V poskytování ošetřovatelské péče v rámci svých kompetencí u pacientů různých věkových kategorií a kultur v pozorování, analyzování a hodnocení zdravotního stavu pacientů/klientů, ve využívání nových poznatků ošetřovatelské péče k sebevzdělávání, v organizaci práce v podmínkách konkrétního pracoviště, v komunikaci a spolupráci ve zdravotnickém týmu, v řešení problémů a práci s informacemi.
Odborná praxe probíhá na oddělení:
interního lékařství (interna, neurologie…)
chirurgii
pediatrie
porodnicko-gynekologickém
geriatrickém
V rámci vzdělávacího programu žadatel o udělení akreditace předloží rozpracovaný plán odborné praxe, včetně přehledu výkonů, které musí účastník kurzu provést, popřípadě vidět, včetně jejich četnosti.
Doporučená literatura
BERÁNKOVÁ, M., FLEKOVÁ, A., HOLZHASEROVÁ, B.: První pomoc. 1 vyd. Praha: Informatorium, 2002. 199 s. ISBN 80-86073-99-8
ČERVINKOVÁ, E.: Ošetřovatelské diagnózy. 2 vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 165 s. ISBN 80-7013-332-5 DOENGES, M.. E., MOORHOUSE, F. M.: Kapesní průvodce zdravotní sestry II. 2. vyd. Praha: Grada, 1999.
JUŘENÍKOVÁ, P., HÚSKOVÁ, J., PETROVÁ, V.: Ošetřovatelství pro SZŠ, 1 část - vnitřní lékařství, gynekologie, porodnictví, urologie. 2 vyd. Uherské Hradiště: Print, 1999
JUŘENÍKOVÁ, P., HÚSKOVÁ, J., PETROVÁ, V.: Ošetřovatelství pro SZŠ, 2 část - chirurgie, pediatrie, gerontologie. 2 vyd. Uherské Hradiště: Print, 1999
JUŘENÍKOVÁ, P., HÚSKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, D.: Ošetřovatelství pro SZŠ, 1 část - psychologie nemocného před a po operaci, ORL oční práce sestry v terénu, onkologie, 2 vyd. Uherské Hradiště: Pront, 2000
KOZIEROVÁ, B., ERBOV, G., OLIVIEROVÁ.: Ošetrovatelštvo 1. 1 vyd. Martin: Osveta, 1991. 836 s.
KOZIEROVÁ, B., ERBOV, G., OLIVIEROVÁ.: Ošetrovatelštvo 2. 1 vyd. Martin: Osveta, 1991. 620 s.
Kolektiv autorů. Lemon - učební texty pro sestry a porodní asistentky 1 - 4 1. vyd. Brno: IDVPZ, 1996
NEUWIRTH, J., FIFERNOVÁ, G. Ošetřovatelství II. 3 vyd. Praha Informatorium, 1996. 205 s. ISBN 80-85427-88-5.
MIKŠOVÁ, Z., JANOŠÍKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ, M.: Kapitoly z ošetřovatelské péče I. díl. 2 vyd. Valašské Meziříčí: Nalios, 1998. 118 s.
MIKŠOVÁ, Z., JANOŠÍKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ, M.: Kapitoly z ošetřovatelské péče 2. díl. 2 vyd. Valašské Meziříčí: Nalios, 1998. 118 s.
ROZSYPALOVÁ, M., STAŇKOVÁ, M., a kol.: Ošetřovatelství 1/1. 3 vyd. Praha: Informatorium, 1999. 234 s. ISBN 80-86073- 39-4.
ROZSYPALOVÁ, M., STAŇKOVÁ, M., a kol.: Ošetřovatelství 1/2. 3 vyd. Praha: Informatorium, 1999. 234 s. ISBN 80-85427-94-X.
ROZSYPALOVÁ, M., HALADOVÁ E., ŠAFRÁNKOVÁ, A.: Ošetřovatelství I. 1. vyd. Praha: Informatorium, 2002. 239 s. ISBN 80-86073-97-1.
ROZSYPALOVÁ, M., HALADOVÁ E., ŠAFRÁNKOVÁ, A.: Ošetřovatelství II. 1. vyd. Praha: Informatorium, 2002. 239 s. ISBN 80-86073-97-1.
STAŇKOVÁ, M.: České ošetřovatelství 1 - 13. I. vyd. Brno: IDVPZ, 2001.
TRACHTOVÁ, E., a kol.: Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 1 vyd. Brno: IDVPZ, 1999. 186 s. ISBN 80-7013-285-X..

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací program

akreditovaného kvalifikačního kurzu

ZDRAVOTNĚ-SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru Zdravotně-sociální pracovník

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace ministerstva zdravotnictví k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

PROFIL ABSOLVENTA

1. Uplatnění absolventa

Po ukončení kurzu závěrečnou zkouškou je účastník kurzu připraven k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu. Za výkon povolání zdravotně-sociálního pracovníka se považuje činnost v rámci preventivní, diagnostické a rehabilitační péče v oboru zdravotně sociální péče. Dále se zdravotně-sociální pracovník podílí na ošetřovatelské péči v oblasti uspokojování sociálních potřeb klienta/pacienta.

Účastník kurzu se uplatní v různých typech zdravotnických zařízení, např. v nemocnicích, ošetřovatelských centrech, v léčebnách dlouhodobě nemocných, v zařízeních pro seniory, hospicích aj.

2. Organizační zabezpečení kurzu

Teoretická část výuky je realizována v učebnách akreditovaného zařízení.

Odborná praxe musí být zajištěna ve zdravotnickém zařízení a v zařízení integrované sociální péče; materiální vybavení kurzu musí být ve shodě s potřebami pro výkon příslušného povolání.

3. Předpokládané výsledky vzdělávání

3.1. Cílové vědomosti

Účastník kurzu si osvojí vědomosti potřebné pro výkon jednotlivých činností v rámci zdravotně sociální péče bez odborného dohledu, to je především činnosti zaměřené na prevenci, diagnostiku a rehabilitaci v sociální oblasti.

Účastník kurzu:

zná základy práva ve vztahu ke zdravotnické legislativě,

zná základní principy organizace a řízení zdravotnictví, nové trendy v péči o zdraví obyvatelstva,

má základní znalosti klinických oborů a preventivní medicíny,

má znalost projevů duševních nemocí a sociální problematiku spojenou s těmito chorobami,

má znalost sociálních aspektů, které provází řadu onemocnění a stavy po úrazech,

má znalost specifik péče o geriatrické klienty/pacienty,

má znalost specifik péče o dětské klienty/pacienty.

3.2. Cílové dovednosti a postoje

Účastník kurzu si osvojí dovednosti a postoje potřebné pro výkon jednotlivých činností v rámci zdravotně sociální péče bez odborného dohledu, to je především činnosti zaměřené na prevenci, diagnostiku a rehabilitaci v sociální oblasti.

Účastník kurzu:

umí řešit složité sociální situace klientů/pacientů vzniklých v souvislosti s onemocněním nebo zdravotním postižením,

odborně komunikuje tak, aby se vyjadřoval přesně, věcně a terminologicky správně, rozuměl základní latinské terminologii v rozsahu stanovených činností,

dodržuje etické kodexy a požadavky na ochranu informací,

umí sledovat odborné informace v oblasti činností, které je způsobilý vykonávat a umí s nimi efektivně pracovat.

CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

Vstupní předpoklady: pro absolventy nejméně tříletého studia v oborech sociálního zaměření na vyšších odborných školách, pro absolventy akreditovaného bakalářského nebo magisterského studijního oboru sociálního zaměření.

Délka a forma studia: studium je jednoleté, dálkové.

1. Pojetí a cíle vzdělávacího programu

Vzdělávací program připravuje účastníky kurzu pro práci zdravotnických pracovníků, kteří budou poskytovat preventivní, diagnostickou a rehabilitační péči v oboru zdravotně sociálním a to bez odborného dohledu. Účastník kurzu se bude také podílet na ošetřovatelské péči a to zejména v oblasti uspokojování sociálních potřeb klienta/pacienta. Vzdělávání se zaměřuje zejména na zvládnutí teoretických znalostí a praktických dovedností v oblasti poskytování zdravotně sociální péče.

Vzdělávací program je koncipován tak, aby si účastník kurzu vedle znalostí a dovedností, které získal během základního studia, rozšířil a prohloubil, popřípadě nově získal teoretické poznatky z následujících oborů: veřejného zdravotnictví, základů zdravotnické legislativy, vnitřního lékařství, chirurgie, pediatrie, geriatrie, neurologie, psychiatrie a ošetřovatelství. Nedílnou součástí odborného vzdělávání je praktická výuka ve zdravotnických nebo sociálních zařízeních poskytující zdravotně sociální péči.

2. Charakteristika obsahových složek

Vzdělávání v oboru zdravotně-sociální pracovník zahrnuje odborné vzdělávání a tzv. klíčové kompetence.

2.1 Odborné vzdělávání

Odborné vzdělávání poskytuje účastníkům kurzu ucelený soubor vědomostí, intelektuálních dovedností a návyků nezbytných pro jejich pracovní uplatnění. Vytváří vědomosti a dovednosti týkající se zdraví a prevence nemoci. Účastníci kurzu si prohloubí přehled o stavbě, funkci a změnách lidského organismu, získají základní poznatky z vnitřního lékařství, chirurgie, pediatrie, geriatrie, neurologie, psychiatrie a ošetřovatelství potřebné k poznání a pochopení sociálních aspektů vybraných onemocnění. Účastníci kurzu si rovněž osvojí základy zdravotnické legislativy. Součástí odborného vzdělávání je osvojení zásad a dovedností předlékařské první pomoci.

Odborné vzdělávání má teoreticko-praktický charakter. Praktické vzdělávání se realizuje formou stáží ve zdravotnických a sociálních zařízeních nebo ve vzdělávací instituci a formou praktického vyučování ve zdravotnických a na sociálních pracovištích.

2.2 Klíčové kompetence

Klíčové kompetence tvoří soubor schopností, znalostí a s nimi souvisejících postojů a hodnot, které lze obecně uplatnit a na jejichž vytváření se podílí různou mírou všechny předměty.

Patří sem kompetence:

komunikativní - vyjadřovat se přesně, efektivně komunikovat, umět naslouchat druhým;

interpersonální - usilovat o svůj další rozvoj, reálně plánovat pracovní činnosti a kariérní růst, spolupracovat s ostatními, přijímat zodpovědnost za svou práci;

manažerské - umět řešit běžné pracovní problémy a problémové situace - zejména identifikovat problémy, hledat vhodná řešení.

3. Organizace výuky

Studium je jednoleté. Program je realizován formou kontaktní výuky, jejímž cílem je získání teoretických poznatků v oborech stanovených minimálními požadavky na studijní programy a následná aplikace a upevnění praktických dovedností při práci na odborném pracovišti. Kurz je ukončen závěrečnou zkouškou, jejíž organizace a průběh je v souladu s vyhláškou č. 394/2004 Sb., kterou se upravují podrobnosti o konání atestační zkoušky, zkoušky k vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, závěrečné zkoušky akreditovaných kvalifikačních kurzů, aprobační zkoušky a zkušební řád pro tyto zkoušky.

4. Metody výuky

Ve výuce jsou uplatňovány aktivizační metody, které napomáhají vytvoření požadovaných klíčových, odborných a dalších dovedností. Volba jednotlivých metod (slovní, názorně - demonstrační, dovednostně - praktické, aktivizující, komplexní metody) je plně v kompetenci vyučujících. Ve studiu jsou respektovány zvláštnosti ve vzdělávání dospělých.

5. Podmínky přijetí do kurzu:

úspěšné dokončení nejméně tříletého studia v oborech sociálního zaměření na vyšších odborných školách

úspěšné dokončení akreditovaného bakalářského nebo magisterského studijního oboru sociálního zaměření

6. Zakončení kurzu: závěrečnou zkouškou, která se skládá z:

1. teoretické zkoušky

2. praktické zkoušky

Účastník kurzu obdrží osvědčení, které mu osvědčuje způsobilost k výkonu zdravotnického povolání v oboru zdravotně-sociální pracovník.

7. Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví

Součástí teoretické a praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany při práci, hygieny práce a požární ochrany. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků v době výuky platných právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Požadavky jsou doplněny o informace o rizicích možných ohrožení v souvislosti s vykonáváním praktické výuky, včetně informací o opatřeních na ochranu před působením zdrojů rizik.

UČEBNÍ PLÁN

Studijní obor: Zdravotně-sociální pracovník

 
Názvy vyučovacích předmětů
 
Celkový počet vyučovacích hodin
 
Veřejné zdravotnictví a základy zdravotnické legislativy
 
4
 
Vnitřní lékařství
 
10
 
Chirurgické obory
 
10
 
Pediatrie
 
10
 
Geriatrie
 
10
 
Neurologie
 
10
 
Psychiatrie
 
10
 
Základy ošetřovatelství
 
16
 
Odborná praxe
 
80
 
Celkem
 
160
 
 
UČEBNÍ OSNOVY
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNICTVÍ A ZÁKLADY ZDRAVOTNICKÉ LEGISLATIVY
1. Cíl předmětu
Cílem předmětu je poskytnout účastníkům kurzu vybrané poznatky z oblasti veřejného zdravotnictví potřebné pro to, aby lépe pochopili systém soustavného a státem organizovaného úsilí o komplexní poznání zdravotního stavu populace a jeho podmínek a o vybudování sítě odpovídajících zdravotnických služeb. Účastníci kurzu budou rovněž seznámeni se základy zdravotnické legislativy.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 4 hodiny
cvičení ... 0 hodin
3. Obsah předmětu
obsah a funkce veřejného zdravotnictví
zákon o zdravotní péči
prevence a podpora zdraví, primární péče
zdravotnická legislativa
funkce práva v systému zdravotní péče
4. Doporučená studijní literatura
Haškovcová, H.: Práva pacientů: komentované vydání.b.v. Havířov: Nakladatelství Aleny Krtilové 1996.176 s. ISBN 80-902163-0-7
Mach, J.: Zdravotnictví a právo. Komentované předpisy. 1.vyd. Praha: Orac 2003. 350 s. ISBN 80-86199-50-9
Zavázalová, H.: Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví. 2.vyd.Praha: Karolinum 2004.154 s. ISBN 80-246-0467-1
VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ
1. Cíl předmětu
Cílem předmětu je přiblížit účastníkům kurzu základy oboru vnitřního lékařství a poskytnout jim informace o sociálních dopadech na klienta, rodinu a komunitu u vybraných interních onemocnění.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 10 hodiny
cvičení ... 0 hodin
3. Obsah předmětu
hematologická onemocnění
onemocnění kardiovaskulárního aparátu
revmatologická onemocnění
onemocnění endokrinní a metabolická
onemocnění ledvin
onemocnění GIT
onemocnění respiračního aparátu - infekční onemocnění
onkologická onemocnění
sociální aspekty vyplývající z těchto onemocnění
4. Doporučená studijní literatura
Kubešová, H.: Vnitřní lékařství I. : pro bakalářské studium ošetřovatelství, 1.vyd. Brno: Masarykova univerzita 2003,103 s. ISBN 80-210-3138-7
Klener, P. a spol.: Vnitřní lékařství, 2. vyd. Praha: Galén 2001. 949s. ISBN 80-7262-101-7
CHIRURGIE
1. Cíl předmětu
Cílem předmětu je seznámení účastníků kurzu se základy oboru obecné a speciální chirugie a poskytnutí informací o sociálních dopadech vybraných onemocnění na klienta, rodinu a komunitu.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 10 hodiny
cvičení ... 0 hodin
3. Obsah předmětu
chirurgická onemocnění GIT
chirurgická onemocnění jater, žlučových cest, slinivky a sleziny
chirurgická onemocnění hrudníku, plic a mediastina
kardiochirurgie a chirurgie tepenného a žilního systému
onkologická onemocnění a chirurgická léčba
urologická onemocnění
chirurgie endokrinního systému
sociální aspekty vyplývající z těchto onemocnění
4. Doporučená studijní literatura
Valenta, J.: Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. 1.vyd. Praha: Karolinum 2003.235 s. ISBN 80-246-0644-5
Hoch, J. - Leffler, J. a kol.: Chirurgie speciální. Praha: Maxdorf 2001. 224 s. ISBN 80-85912-44-9
Mueller, M. a spol.: Chirurgie pro studium a praxi.1.vyd. Praha: Goldstein 1997. 441 s. ISBN 80-86094-10-3
PEDIATRIE
1. Cíl předmět
Cílem předmětu je přiblížit účastníkům kurzu základy oboru pediatrie a poskytnout jim informace o sociálním dopadu vybraných onemocnění na dítě, jeho rodinu a komunitu.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 10 hodiny
cvičení ... 0 hodin
3. Obsah předmětu
dítě zdravé (pojem zdraví a normy), nemocné (akutně, chronicky), dítě postižené, ohrožené
rozdělení dětského věku
genetika, vady genové, poradenství
choroby srdce a cév v dětském věku
choroby centrálního nervového systému v dětském věku
choroby krve u dětí
choroby zažívacího a vylučovacího traktu u dětí
choroby respiračního systému u dětí
poruchy imunity, diabetes mellitus u dětí
sociální aspekty vyplývající z těchto onemocnění
4. Doporučená studijní literatura
Hrodek, O., Vavřinec, J.: Pediatrie.1.vyd. Praha: Galén 2002. 767 s. ISBN 80-7262-178-5
Križan, S.: Pediatrie. 1.vyd.Trnava: Trnavská univerzita 2001. 108 s. ISBN 80-88908-88-4
GERIATRIE
1. Cíl předmětu
Cílem předmětu je seznámit účastníky kurzu se základy oboru geriatrie a poskytnout jim informace o sociálních dopadech vybraných onemocnění na seniorskou populaci a jejich rodinu a komunitu.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 10 hodin (5 x 2 přednáškové hodiny)
cvičení ... 0 hodin
3. Obsah předmětu:
stárnoucí populace - problém 21. století - velké geriatrické syndromy (mobilita, instabilita, inkontinence, intelektové poruchy) - úvod
výživa ve stáří, inkontinence, možnosti řešení poruch příjmu stravy
onemocnění štítné žlázy, ADAM, PADAM syndromy, důsledky klimaktéria
diabetes mellitus, osteoporosa, metabolický syndrom
kardio - cerebrovaskulární problematika vyššího věku
imobilita - parkinsonismus, kloubní onemocnění vyššího věku
syndrom demence a další kognitivní poruchy vyššího věku
geriatrická onkologie
paliativní a chronická ošetřovatelská péče v geriatrii, možnosti domácí péče
sociální aspekty vyplývající z typických geriatrických onemocnění a možnosti sociální péče o seniory
4. Doporučená studijní literatura
Kalvach, Z.: Geriatrie, Galén 2004
Vorlíček, J., Adam, Z.: Paliativní medicína, Grada 2004, 2. vydání
Kalvach, Z.: Úvod do gerontologie a geriatrie. 1 vyd. Praha: Karolinum 1997. 193 s. ISBN 80-7184-366-0
Krajčík, Š.: Geriatria. 1 vyd. Trnava: Trnavská univerzita 2000. 82 s. ISBN 80-89908-68-X
Hegyi, L.: Klinické a sociálne aspekty ošetrovania starších Iudí. 1 vyd. Trnava: Trnavská univerzita 2001. 127 s. ISBN 80-88908-80-9
NEUROLOGIE
1. Cíl předmětu
Cílem předmětu je seznámení účastníků kurzu s onemocněním centrální a periferní nervové soustavy, která způsobují motorický, řečový, senzorický a u některých onemocnění i psychický deficit, měnící dosavadní sociální vazby postižených a jejich adaptabilitu.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 10 hodiny
cvičení ... 0 hodin
3. Obsah předmětu
motorický systém, centrální a periferní parézy, mozečkové a extrapyramidové syndromy
sensitivní systém
vědomí a jeho poruchy
symbolické funkce a jejich poruchy
epilepsie a jiná záchvatová onemocnění
demyelinizační onemocnění
degenerativní onemocnění nervového systému
vertebrogenní onemocnění
svalová onemocnění
obrny periferních nervů a polyneuropatie
sociální problematika neurologických onemocnění
4. Doporučená studijní literatura
Mumenthaler, M., Mattle, J.: Neurologie. 1 vyd. Praha: Galén 2001.652 s. ISBN 80-7169-545-9
Bednařík, J.: Učebnice obecné neurologie. 1 vyd. Brno: Masarykova univerzita 2003. 198 s. ISBN 80-210-3309-6
Ambler, Z.: Neurologie pro studenty LF. 4 vyd. Praha: Karolinum 2002.399s. ISBN 80-246-0080-3
PSYCHIATRIE
1. Cíl předmětu
Cílem předmětu je seznámit účastníky kurzu se základy oboru psychiatrie a poskytnout jim informace o sociálních dopadech vybraných psychiatrických onemocnění na jedince, rodinu a komunitu.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 10 hodiny
cvičení ... 0 hodin
3. Obsah předmětu
organizace a formy péče o duševně nemocné
psychotické poruchy
poruchy nálady
neurotické poruchy a poruchy spojené se stresem
poruchy osobnosti a sexuální poruchy
psychosomatické poruchy
návykové nemoci - alkohol, drogy, hráčství
psychická krize a pomoc v krizi
sociální aspekty vyplývající z těchto onemocnění
4. Doporučená studijní literatura
Hoeschl, C. a kol.: Psychiatrie. 1 vyd. Praha: TIGIS s.r.o. 2002. 895 s. ISBN 80-900130-1-5
Malá, E., Pavlovský, P.: Psychiatrie: Učebnice pro zdravotní sestry a další pomáhající Profese. Praha: Portál 2002. ISBN 80-7178-700-0
Raboch, J.; Pavlovský, P.: Psychiatrie - minimum pro praxi.3 vyd. Praha: Triton 2003. 210 s. ISBN 80-7254-423-3
ZÁKLADY OŠETŘOVATELSTVÍ
1. Cíl předmětu
Cílem předmětu je seznámit účastníky kurzu se zásadami současného ošetřovatelství v návaznosti na základní znalosti klinických předmětů. Součástí výuky jsou i informace o poskytování první pomoci.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 12 hodiny
cvičení ... 4 hodin
3. Obsah předmětu
koncepce ošetřovatelství
teorie ošetřovatelství
etické kodexy
ošetřovatelský proces, ošetřovatelská dokumentace
sledování fyziologických funkcí
prevence imobilizačního syndromu
komplexní ošetřovatelská péče o seniory, chronicky nemocné a umírající
první pomoc ,kardiopulmonální resuscitace (teorie + praktické nácviky)
4. Doporučená studijní literatura
Haškovcová, H.: České ošetřovatelství 10: Manuálek sociální gerontologie. Brno, NCONZO 2002. ISBN 80-7013-363-5.
Jobánková, M.: Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno, NCONZO 2003. ISBN 80-7013-390-2.
Kozierová, Erbová, Olivierová.: Osetrovatelstvo.Osveta, Martin 1995. ISBN 80-2317-0528-0 Staňková, M.: Základy teorie ošetřovatelství. UK Praha 1997. ISBN 80-7184-243-5
Staňková, M. :České ošetřovatelství 3: Jak provádět ošetřovatelský proces. Brno, NCONZO 1999. ISBN 80-7013-283-3.
Staňková, M.: České ošetřovatelství 4: Jak provádět ošetřovatelský proces. Brno, NCONZO 1999. ISBN 80-7013-283-3.
Ertlová, F., Mucha, J.: Přednemocniční neodkladná péče. NCO NZO Brno 2003. ISBN 80-7013-379-1.
ODBORNÁ PRAXE
1. Cíl předmětu
Účastníci kurzu vykonají souvislou praxi v rozsahu dvou týdnů v zařízeních zdravotnické nebo sociální péče. Důraz je kladen na aplikaci teoretických poznatků do praxe.
2. Rozsah výuky
přednášek ... 0 hodiny
cvičení ... 80 hodin
3. Obsah předmětu
organizační struktura, personální a prostorové vybavení daného zařízení
struktura klientů dle věku, zdravotního stavu, postižení apod.
typologie psychosociálních problémů klientů daného zařízení
uplatnění sociální práce ve zdravotnictví v daném zařízení
pracovní náplň sociálního pracovníka
samostatné jednání s klienty daného zařízení
evaluace praxe a komparace získaných praktických dovedností s teoretickými znalostmi
supervize souvislé praxe
V rámci vzdělávacího programu žadatel o udělení akreditace předloží rozpracovaný plán odborné praxe, včetně přehledu výkonů, které musí účastník kurzu provést, popřípadě vidět, včetně jejich četnosti).
4. Doporučená studijní literatura
Literatura a materiály vztahující se ke konkrétnímu typu zvoleného zařízení, včetně zákonů, metodických pokynů, interních směrnic a materiálů.
Literatura a studijní materiály vztahující se k sociální práci s danou skupinou klientů.
Organizační průběh
Organizace bude probíhat v souladu s akreditovaným programem a legislativními podmínkami stanovenými zákonem č. 96/2004 Sb.
Průběh a zakončení kurzu bude administrativně zajištěno:
vedením třídní knihy
vedením prezenčních listin účastníků
vedením protokolů o absolvování kvalifikačního kurzu
archivací veškeré dokumentace kurzu

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací program

akreditovaného kvalifikačního kurzu

ŘIDIČ VOZIDLA ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru Řidič vozidla zdravotnické záchranné služby

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstvem zdravotnictví k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

PROFIL ABSOLVENTA

1. Pracovní uplatnění absolventa

Akreditovaný kvalifikační kurz připraví účastníky kurzu k výkonu povolání řidiče vozidla zdravotnické záchranné služby pro činnost ve zdravotnickém zařízení provozující zdravotnickou záchrannou službu. Účastník akreditovaného kvalifikačního kurzu Řidič vozidla zdravotnické záchranné služby je připraven pro vykonávání činností v rámci neodkladné péče a zdravotnické dopravy pod odborným dohledem lékaře nebo zdravotnického pracovníka způsobilého k poskytování neodkladné péče bez odborného dohledu.

2. Výsledky vzdělávání:

2.1. Obecné vědomosti, dovednosti a postoje

Účastník kurzu bude vzdělán tak, aby:

byl schopen pečovat o své zdraví na základě osvojených základních znalostí a dovedností potřebných k péči o zdraví své i zdraví občanů,

uměl komunikovat na požadované úrovni s klienty/pacienty, se spolupracovníky a jinými lidmi, zachovával obecně uznávaná pravidla slušného chování a dodržoval etická pravidla v rámci svého povolání, v odborné komunikaci se vyjadřoval přesně, věcně a terminologicky správně, rozuměl základní latinské terminologii v rozsahu svých činností,

na základě obecných vědomostí z pedagogiky byl schopen podílet se na výuce pracovníků zařazených do dalšího vzdělávání v rozsahu svých činností,

měl přehled o základních principech organizace a řízení zdravotnictví zejména s ohledem na přednemocniční neodkladnou péči a medicínu katastrof i nových trendech v péči o zdraví obyvatelstva,

dodržoval požadavky na hygienu, bezpečnost a ochranu při práci ve zdravotnických zařízeních především ve složkách neodkladné péče,

dovedl vhodným způsobem komunikovat s pacienty s ohledem na jejich věk i stav a dodržoval pravidla společenského chování i etické normy,

při ošetřování pacientů jednal taktně, ohleduplně a s empatií, dodržoval práva pacientů,

při poskytování neodkladné ošetřovatelské péče pacientům z odlišného sociokulturního prostředí jednal s vědomím jejich národnostních, náboženských, jazykových a jiných odlišností, dodržoval etické zásady neodkladné péče a požadavky na ochranu informací,

pracoval svědomitě a dbal na kvalitu své práce, choval se hospodárně a ekologicky,

dodržoval pracovně právní předpisy a požadavky na výkon pracovních činností řidiče zdravotnické záchranné služby,

sledoval odborné informace v oblasti činností, které je způsobilý vykonávat a uměl s nimi efektivně pracovat,

uměl využívat získané vědomosti a dovednosti při řešení různých problémů a situací jak v osobním, tak v pracovním životě,

využíval efektivně prostředky informačních a komunikačních technologií v pracovním i osobním životě, byl schopen se efektivně učit v rámci celoživotního vzdělání,

uměl se orientovat na trhu práce, aktivně hledal zaměstnání a byl platným členem společnosti.

2.2. Odborné vědomosti, dovednosti a postoje

Účastník kurzu má osvojeny znalosti, vědomosti a dovednosti potřebné pro výkon jednotlivých činností v rámci výkonu svého povolání, které bude vykonávat pod odborným dohledem lékaře nebo zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu. Účastník kurzu bude schopen zajistit přednemocniční neodkladnou péči při náhlém postižení zdraví v běžných situací i při mimořádných událostech. Pochopení základních funkcí organismu a jejich souvislostí, znalosti zásad při poskytování přednemocniční neodkladné pomoci i psychologický přístup k postiženým se znalostmi komunikaci s jednotlivými skupinami postižených i s jejich rodinami včetně komunikace s ostatními členy záchranného týmu jsou nezbytným vybavením řidiče zdravotnické záchranné služby.

Účastník kurzu Řidič vozidla zdravotnické záchranné služby je připraven v rámci svých kompetencí:

vyprošťovat osoby při různých havarijních situacích v součinnosti s ostatními složkami integrovaného záchranného systému,

spolupracovat při provádění diagnosticko-třídící činnosti v místě zásahu,

provádět jednoduché výkony v rámci přednemocniční neodkladné péče: - ošetřovat rány, včetně zástavy krvácení,

dýchání z úst do úst, srdeční masáž,

polohovat, imobilizovat a přemisťovat pacienty,

udržovat inhalační kyslíkovou léčbu,

sledovat vitální funkce,

zabezpečit odborný transport zraněných a nemocných,

zajistit transport tkání, biologického materiálu a dárců orgánů,

udržovat radiovou komunikaci se zdravotnickým operačním střediskem, případně jinými složkami

integrovaného záchranného systému v rámci mimořádných událostí,

řídit všechny kategorie zdravotnických vozidel, a to i v obtížných podmínkách jízdy s využitím výstražných zařízení,

obsluhovat a udržovat vybavení všech typů zdravotnických vozidel i kompletní zdravotnické vybavení pro poskytování přednemocniční neodkladné péče, včetně provádění desinfekce a sterilizace,

podílet se na přejímání, kontrole, manipulaci a uložení léčivých přípravků, zdravotnických prostředků, prádla včetně jejich desinfekce a sterilizace,

asistovat při provádění dalších zdravotních výkonů v rámci přednemocniční neodkladné péče, a to pod přímým vedením lékaře či jiného zdravotnického pracovníka způsobilého k poskytování neodkladné péče,

zvládat krizové situace.

CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

1. Pojetí a cíle vzdělávacího programu

Akreditovaný kvalifikační kurz připravuje účastníky kurzu pro výkon povolání řidiče vozidla zdravotnické záchranné služby pro činnosti ve zdravotnickém zařízení provozujícího zdravotnickou záchrannou službu. Řidič zdravotnické záchranné služby po získání odborné způsobilosti bude vykonávat své povolání pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu. Vzdělávání se zaměřuje zejména na zvládnutí neodkladných ošetřovatelských výkonů při poskytování zdravotní péče u neodkladných stavů v přednemocniční neodkladné péči, při řešení život zachraňujících výkonů, ke spolupráci při řešení mimořádných událostí v rámci jejich kompetencí a v souladu s právními předpisy a standardy. Dále se zaměřuje na vytváření žádoucích profesních postojů, návyků a dalších osobnostních kvalit zdravotnického pracovníka.

Cílem akreditovaného kvalifikačního kurzu je, aby účastník kurzu byl teoreticky i prakticky připraven tak, že bude schopen zajistit přednemocniční neodkladnou péči při náhlém postižení zdraví v běžných situací i při mimořádných událostech. Pochopení základních funkcí organismu a jejich souvislostí, znalosti zásad při poskytování přednemocniční neodkladné pomoci i psychologický přístup k postiženým se znalostmi komunikaci s jednotlivými skupinami postižených i s jejich rodinami včetně komunikace s ostatními členy záchranného týmu, jsou nezbytným vybavením řidiče zdravotnické záchranné služby. Nedílnou součástí odborného vzdělávání je praktická výuka ve zdravotnických zařízeních poskytujících neodkladnou péči včetně pracovišť, která mají charakter akutního příjmu, dále lůžkových zdravotnických zařízení a na pracovištích ostatních složek integrovaného záchranného systému.

2. Charakteristika obsahových složek

Vzdělávání v oboru řidič vozidla zdravotnické záchranné služby zahrnuje odborné vzdělávání a tzv. klíčové kompetence.

2.1. Odborné vzdělávání:

Odborné vzdělávání poskytuje účastníkům kurzu ucelený soubor vědomostí, manuálních a intelektových dovedností a návyků nezbytných pro jejich pracovní uplatnění. odborné předměty jsou v učebním plánu i v osnovách koncipovány tak, aby na sebe navazovaly, vzájemně se doplňovaly a umožnily po jejich absolvování vykonávat adekvátní kvalifikovanou přednemocniční neodkladnou péči o postižené. Teoretické předměty se soustřeďují na obecné znalosti zdravotní politiky a fungování veřejného zdravotnictví zejména na organizaci zdravotnické záchranné služby a integrovaného záchranného systému. Účastníci kurzu získávají přehled o stavbě, funkci a změnách lidského organismu, získávají základní poznatky z psychologie potřebné k poznání a pochopení osobnosti pacienta. V klinických a preklinických předmětech získávají především vědomosti a dovednosti zaměřené na akutní stavy. Dále si osvojují neodkladné ošetřovatelské postupy potřebné pro poskytování základné neodkladné ošetřovatelské péče pacientům s vnitřními chorobami, chirurgickými, přenosnými a dalšími chorobami a akutními postiženími, a to jak dětem tak seniorům s významným podílem praktické výuky, která je realizována na vybraných pracovištích. Systematicky se věnuje pozornost BOZP a dodržování hygienických a epidemiologických požadavků.

Odborné vzdělávání má teoreticko-praktický charakter. Praktické vzdělávání se realizuje formou cvičení ve zdravotnickém zařízení nebo vzdělávací instituci a formou praktického vyučování ve zdravotnických pracovištích.

2.2. Klíčové kompetence

Klíčové kompetence tvoří soubor schopností, znalostí a s nimi souvisejících postojů a hodnot, které jsou obecně uplatnitelné a na jejichž vytváření se musí různou mírou podílet všechny předměty.

Patří sem kompetence:

komunikativní - vyjadřovat se přesně, efektivně komunikovat, umět naslouchat druhým;

interpersonální - usilovat o svůj další rozvoj, reálně plánovat pracovní schopnosti a kariérní růst, spolupracovat s ostatními, přijímat odpovědnost za svou práci;

umět řešit běžné pracovní problémy a problémové situace - zejména identifikovat problémy, hledat vhodná řešení.

3. Organizace výuky

Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu řidič vozidla zdravotnické záchranné služby zahrnuje minimálně 440 hodin teoretické výuky a nejméně 340 hodin praktického vyučování.

Celkové trvání kurzu je 18 měs. až 2 roky, dle alternativy časového rozvržení.

Z toho:

A) kontaktní hodiny - 440 hodin (přednášky, semináře, konzultace, samostudium)

B) praktické vyučování - 340 hodin (praktická cvičení a modelové situace, odborná praxe na zdravotnické záchranné službě + na vybraných klinických pracovištích charakteru akutního příjmu, lůžkových zdravotnických zařízení).

Forma kurzu může mít více alternativ - dle možností účastníků a dle organizačních možností akreditovaného zařízení, např. jeden týden kontaktní výuky, lichou nebo sudou sobotu, jeden den v týdnu, suchý nebo lichý víkend.

Odborná praxe je zařazena mezi teoretickými předměty. Účastníci kurzu získávají dovednosti potřebné pro plánování, poskytování a vyhodnocování zdravotní péče v příslušném oboru na základě získaných vědomostí a dovedností. Tato výuka probíhá v zařízeních určenými vzdělávacím programem pod odborným dohledem učitele nebo pověřeného pracovníka, který je způsobilý k výkonu povolání bez odborného dohledu a současně k vedení odborné praktické výuky podle platných právních předpisů.

4. Metody výuky

Ve výuce jsou uplatňovány aktivizační metody, které napomáhají vytvoření požadovaných klíčových odborných a dalších dovedností. Volba jednotlivých metod (slovní, názorně - demonstrační, dovednostně - praktické, aktivizující, komplexní metody) je plně v kompetenci vyučujících. Ve studiu jsou respektovány zvláštnosti ve vzdělávání dospělých.

Výuka je realizována v učebnách akreditovaného zařízení. Jednotlivé učebny jsou svým zařízením rozlišeny pro klasickou frontální výuku, pro skupinovou práci, pro odbornou výuku a praktické nácviky s pomůckami a výukovými modely, pro nácvik komunikace a relaxace. Do výuky je zahrnuta práce v terénu.

Metody výuky:

frontální výuka

přednášky

panelové diskuse

konzultace

skupinová práce

projektování

praktická cvičení samostatné práce

praktická cvičení týmové práce.

5. Způsob zakončení:

K ověřování získaných znalostí a dovedností v průběhu kurzu se užívají diagnostické a klasifikační metody, přičemž je kladen důraz na praktickou část výuky i samostatnou práci účastníka kurzu.

Akreditovaný kvalifikační kurz se ukončuje závěrečnou zkouškou, která obsahuje závěrečné ověřování praktických dovedností a teoretických znalostí. U praktické zkoušky má účastník prokázat samostatné zvládnutí praktického úkolu. Teoretická část zkoušky se koná z učiva v jeho komplexu a souvislostech. Zkouškou se zjišťuje rozsah a hloubka získaných znalostí a dovedností účastníků kurzu a jejich schopnost samostatně a kreativně řešit stanovené úkoly.

Na základě absolvování kurzu, vykonáním praktické zkoušky a ověřením teoretických znalostí před zkušební komisí obdrží absolvent osvědčení, kterým získal odbornou způsobilost k výkonu povolání řidiče vozidla zdravotnické záchranné služby.

Závěrečné ověřování znalostí je organizováno v souladu s platnými předpisy (zákon č. 96/2004 Sb., vyhláška č. 394/2004 Sb.).

6. Podmínky přijetí do kurzu:

ukončené střední vzdělání - střední vzdělání s výučním listem nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou

absolvování základního kurzu - Kurz pro řidiče vozidla dopravy nemocných a raněných (DNR)

dobrý zdravotní stav včetně kladného doporučení dopravního psychologa

Uchazeče o přijetí do studia je třeba posuzovat individuálně s přihlédnutím k jeho osobnostním vlastnostem a motivaci k přípravě v oboru.

Posouzení zdravotního stavu uchazeče provádí příslušný registrující praktický lékař dle požadavků na výkon povolání danými platnou vyhláškou.

7. Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví

Součástí teoretické a praktické výuky je problematika bezpečnosti a ochrany při práci, hygieny práce, požární ochrany a pravidel silničního provozu s důrazem na používání výstražných zařízení s přednosti v jízdě. Výuka k bezpečné a zdraví neohrožující práci vychází z požadavků v době výuky platných právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Požadavky jsou doplněny o informace o rizicích možných ohrožení v souvislosti s vykonáváním praktické výuky, včetně informací o opatřeních na ochranu před působením zdrojů rizik.

UČEBNÍ PLÁN

Studijní obor: Řidič vozidla zdravotnické záchranné služby

 
Teoretické předměty
 
Celkový počet hodin teoretického vyučování
 
Somatologie
 
60
 
Patologie, Patofyziologie
 
30
 
Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena
 
20
 
Základy farmakologie a toxikologie
 
20
 
Zdravotnická psychologie, komunikace a pedagogika
 
49
 
Etika v profesi řidiče vozidla ZZS
 
3
 
Základy veřejného zdravotnictví
 
3
 
Úvod do problematiky neodkladné péče
 
10
 
Koncepce a organizace ZZS
 
10
 
Základy právní problematiky s ohledem na ZZS
 
5
 
Technicko právní problematika
 
6
 
Informační systémy a základy radiofonie
 
6
 
Transplantační program a jeho vztah ke ZZS
 
2
 
Medicína katastrof a hromadných neštěstí
 
26
 
Poskytování přednemocniční neodkladné péče
 
127
 
Teoreticko-praktické předměty
 
Celkový počet hodin teoretickopraktického vyučování
 
Zdravotnické operační středisko
 
6 (3 : 3)
 
Ošetřovatelské postupy a technika v ZZS, ošetřování nemocných
 
207 (53:154)
 
Škola bezpečné jízdy
 
4 (2:2)
 
Základy kurzu sebeobrany
 
10 (5:5)
 
Praktický předmět
 
 
Odborná praxe
 
176
 
CELKEM
 
780 (440:340)
 
 
6. UČEBNÍ OSNOVY
SOMATOLOGIE ... 60
Pojetí vyučovacího předmětu
Předmět somatologie se zabývá stavbou a funkcemi lidského organismu, který chápe jako součást přírodního a sociálního prostředí. Poskytuje účastníkům studia nezbytná fakta z anatomie a fyziologie, Učí základy medicínské terminologie a odborného vyjadřování.
Cíl předmětu
Cílem předmětu je vytvoření fixovaných a konkrétních představ o vývoji, stavbě a funkcích lidského těla, porozumění podstatě nemocí, pochopení patologické podstaty akutních a kritických stavů, jež jsou nezbytným předpokladem pochopení vztahů a schopnosti aplikovat získané vědomosti v dalších předmětech.
Rozpis učiva
ZÁKLADNÍ POJMY OBECNÉ BIOLOGIE ... 5
obecné znaky živé hmoty (dráždivost, metabolismus, reprodukce)
chemické složení organismů (voda, anorganické a organické látky)
struktura a funkce organismu (buňka, tkáň, orgán, orgánové systémy, organismus)
základní typy buněk a tkání
zevní a vnitřní prostředí organismu (základní informace, jejich vzájemné ovlivňování)
POHYBOVÝ SYSTÉM ... 8
1. soustava kosterní
obecná stavba, růst, pevnost kostí, osový skelet
spojení obratlů, páteř a její význam
hrudník a mechanika pohybu hrudníku, význam pro dýchání
lebka jako celek, význam kostí mozkové části, obličejová část lebky
obecná stavba kloubů, pohyblivost, přehled hlavních kloubů (spojení šlacha - sval, šlacha - kost)
kostra končetin
2. soustava svalová
obecná stavba svalů, inervace svalů, druhy svalů
základní názvosloví svalů
pojem svalové skupiny
hlavní skupiny svalů kosterních, hladkých, sval srdeční
hlavní pohyby, svalová práce a únava
DÝCHACÍ SYSTÉM ... 7
členění, stavba a funkce dýchacích cest
stavba a funkce plic, projekce plic a bránice
složení vdechovaného a vydechovaného vzduchu, transport kyslíku a oxidu uhličitého
mechanika dýchání
vitální kapacita plic, dechový objem, minutový objem, mrtvý prostor, reziduální objemy
tkáňové dýchání
řízení dýchání
hemoglobin a vazba oxidu uhličitého
SYSTÉM KREVNÍHO OBĚHU ... 12
1. srdce
stavba, tvar, uložení
dutiny srdeční, chlopňový aparát
průtok krve srdcem, minutový objem, práce srdce, princip cirkulace
cévní zásobení
převodní systém srdeční
EKG
řízení srdeční činnosti, inervace
2. cévní soustava
stavba a funkce cévního systému (proudění krve, tep, krevní tlak)
uzavřený oběh, velký a malý krevní oběh - portální oběh
mízní systém
lymfa, tkáňový mok, mízní uzliny
3. krev
obecná charakteristika krve, složení, funkce jednotlivých elementů
krevní skupiny, Rh faktor, význam pro převody
krevní převody a náhrady
TRÁVICÍ SYSTÉM ... 5
stavba a funkce trávicí trubice (rozčlenění, funkce jednotlivých úseků)
parenchymové orgány (játra, vrátnicový oběh, žluč, slinivka břišní) a jejich funkce v trávicím systému
látková výměna, trávení, vstřebávání
složení potravy
VYLUČOVACÍ SYSTÉM ... 5
ledviny (stavba, uložení, funkce)
tvorba moči, diuréza
ledvinná regulace
vývodné cesty močové
POHLAVNÍ SYSTÉM ... 5
1. mužské pohlavní orgány
reprodukční systém (popis, funkce)
vnitřní sekrece mužských pohlavních žláz a hormony
sekundární pohlavní znaky
2. ženské pohlavní orgány
vnitřní pohlavní orgány (popis, funkce)
zevní pohlavní orgány
menstruační, ovulační cyklus
hormony
těhotenství, porod
ŘÍZENÍ ČINNOSTI ORGANISMU ... 6
1. nervové řízení organismu
nervový systém
obecné základy činnosti nervové soustavy (neuron, vzruch, synapse, receptory, reflex, reflexní oblouk)
senzorické funkce nervové soustavy
kožní čidla, čich, chuť, zrak, sluch
termoregulace
centrální nervová soustava (mozek, mícha) a jejich funkce
nervy (periferní, vegetativní) a jejich funkce
2. látkové řízení
přehled vnitřně sekretorických žláz, jejich popis a funkce
princip řízení a regulace v organismu
hormony (charakteristika, transport, působení)
SMYSLOVÉ ORGÁNY ... 3
1. oko
2. ucho
3. kožní systém
přehled smyslových funkcí
přehled smyslových orgánů, jejich popis a funkce
ANATOMICKÉ A FYZIOLOGICKÉ ODCHYLKY ORGÁNŮ A SYSTÉMŮ
DĚTSKÉHO VĚKU A VE STÁŘÍ ... 4
rozdíly dětského věku
rozdíly vyššího věku
PATOLOGIE, PATOFYZIOLOGIE ... 30
Pojetí vyučovacího předmětu:
Patologie je předmět s těžištěm teoretických poznatků. Podává informace o chorobných proces v lidském těle, o poruchách funkcí jednotlivých orgánů a orgánových soustav s možnostmi kompenzace změn a regenerace. Součástí předmětu je základní slovník latinské terminologie nejužívanějších pojmů.
Cíl předmětu:
Cílem výuky je porozumění podstatě nemocí, pochopení patologické podstaty nemocí, akutních a kritických stavů a schopnost aplikovat získané teoretické vědomosti v klinických oborech.
Rozpis učiva:
PATOFYZIOLOGICKÉ PROCESY V LIDSKÉM TĚLE ... 4
základní pojmy
zdraví
nemoc (příčiny a její prevence, definice, příznaky, průběh, diagnóza, prognóza, terapie)
život (definice, prenatální, postnatální)
smrt (příčiny, biologická, klinická, sociální, smrt mozku, stanovení smrti)
CHARAKTERISTIKA ZÁKLADNÍCH POJMŮ, SYMPTOMOLOGIE ... 4
nekróza
zánět
gangréna
flegmóna
dekubitus
ischémie
metabolický rozvrat
dysfunkce, afunkce
selhání, kompenzace
regenerace, apod.
PATOLOGIE ORGÁNŮ A ORGÁNOVÝCH SYSTÉMŮ ... 10
srdce a oběhového systému
dýchacího systému
trávicího systému a žláz s vnější sekrecí, poruchy výživy
močového systému a vylučování
pohlavního systému a těhotenství
nervového systému
pohybového systému
žláz s vnitřní sekrecí
smyslových orgánů a kůže
nemoci způsobené fyzikálními a chemickými vlivy
BOLEST A JEJÍ OVLIVNĚNÍ ... 2
definice
práh bolesti
léčebné ovlivnění
ZÁKLADNÍ LATINSKÝ SLOVNÍK NEJUŽÍVANĚJŠÍCH NÁZVOSLOVÍ ... 10
odborná latinská terminologie
odborná řecká terminologie
MIKROBIOLOGIE, EPIDEMIOLOGIE A HYGIENA ... 20
Pojetí vyučovacího předmětu:
Vyučovací předmět podává informativní vědomosti o existenci mikroorganismů, o jejich pozitivním a negativním působení a pojednává o vztahu makroorganismu k životnímu prostředí, zkoumá jejich vzájemné působení a význam pro lidské zdraví. Definuje infekce, epidemie včetně infekcí a epidemií hrozících při mimořádných událostech.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je, aby účastníci pochopili vzájemné vztahy, působení a význam desinfekce a sterilizaci v předcházení infekcí a osvojili si znalosti, které uplatní při poskytování přednemocniční neodkladné péče.
Rozpis učiva:
ZÁKLADY MIKROBIOLOGIE ... 3
bakterie
viry
paraziti
kvasinky a plísně
normální mikroflóra
patogenní mikroflóra
patogenita (charakteristika, stupeň patogenity, virulence, invazivita, toxicita)
obrana lidského organismu proti infekcím
INFEKCE A JEJÍ FORMY ... 4
proces šíření nákazy (základní podmínky, zdroj původce nákazy)
přenos nákazy (mechanismus přenosu, faktory přenosu, stupeň intenzity šíření nákazy) - nový hostitel (vnímavost, odolnost)
základní principy boje proti přenosným nemocem (preventivní, represivní)
epidemiologická opatření u osob: vykonávajících epidemiologicky závažnou činnost vylučujících choroboplodné zárodky na pracovištích se zvýšeným rizikem infekce
izolace osob infekčně nemocných a z nákazy podezřelých: karanténní opatření (karanténa, zvýšený zdravotnický dozor, lékařský dohled, hlášení)
očkování (aktivní, pasivní imunizace)
desinsekce, deratizace, desinfekce
zdravotnická výchova
INFEKCE A EPIDEMIE PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH ... 3
záplavy, válečné situace, záření aj.
nedostatek pitné vody, podvýživa, alimentární infekce, nedostatečné hygienické zázemí
infekční pacient
zacházení s infekčním materiálem, odběry biologického materiálu
vlastní ochrana
DESINFEKCE A STERILIZACE ... 5
základní pojmy
desinfekce přístrojové techniky, ostatních pomůcek, vozu
sterilizátory
sterilizace materiálu, pomůcek
HYGIENA A BEZPEČNOST PRÁCE PŘI RIZIKU INFEKCE ... 5
manipulace s biologickým materiálem (krev, tělní tekutiny, zvratky, stolice, moč, hnis, hlen, sperma apod.) a zásady bezpečné manipulace s ním (potřísnění, aerosoly, poranění kontaminovaným nástrojem apod.)
hygienické a epidemiologické aspekty ošetřování pacienta - ochranné pomůcky (druhy, péče, hygienická údržba zdrav. materiálu, přístrojů, sanitních vozidel, resp. vrtulníků)
hygienicko - epidemiologický režim v práci pracovníka ZZS
zásady, metody a prostředky sterilizace fyzikální a chemické (balení sterilizovaného materiálu, možnosti kontroly účinnosti), zásady, metody a prostředky desinfekce (kritéria volby prostředků, formy aplikace, bezpečnost práce)
stručná aktuální epidemiologická situace v ČR: epidemiologická charakteristika vybraných infekčních chorob
ZÁKLADY FARMAKOLOGIE A TOXIKOLOGIE ... 20
Pojetí vyučovacího předmětu:
Učivo navazuje na učivo základních klinických předmětů. Podává základní informace z oblasti obecných znalostí klinické farmakologie a toxikologie s orientací na problematiku práce v terénu. Seznámí s nutným vybavením pro farmakoterapii v neodkladné péči, se základními skupinami léčiv i s alternativními postupy podávání léčivých přípravků a na možnosti farmakoterapie při hromadných neštěstí i v medicíně katastrof.
Cíl předmětu:
Cíl předmětu spočívá v tom, aby si účastníci osvojili základní vědomosti o vybavení a léčivých přípravcích používaných v neodkladné péči a uměli při své činnosti v týmu s nimi pracovat.
Rozpis učiva:
ÚVOD DO PROBLEMATIKY LÉČIV ... 3
základní pojmy
léčivo
léčivý přípravek
lékové formy
vstupy do organismu
způsoby podávání
mechanismy vstřebávání (absorbce, distribuce, metabolismus, eliminace)
mechanismy účinku (kumulace, tolerance, léková závislost, alergická reakce, nežádoucí účinky, interakce, faktory ovlivňující účinky léčiva)
základní pojmy pro klinickou účinnost (analgezie, analgosedace, anestézie, atd.) - předpisy o omamných látkách
uchovávání léčivých přípravků
PŘEHLED FARMAKOTERAPEUTICKÝCH SKUPIN LÉČIV ... 4
rozdělení podle skupin (obecně)
analgetika + anodyna
anestetika (celková, místní)
myorelaxantia
látky ovlivňující kardiovaskulární systém
látky ovlivňující respirační systém
hypnotika, sedativa
antidepresiva
antimikrobiální látky
antidiabetika
antidota
antiepileptika
antihistaminika
diuretika
hormony
soli a ionty
vitamíny
náhradní roztoky
infuzní roztoky
roztoky pro výživu
PŘEHLED LÉČIV UŽÍVANÝCH V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI (PNP) ... 3
jejich podávání v PNP
kompetence v podávání léků v ZZS, jejich uchovávání, příprava
předpisy o omamných látkách
kontrola účinku léčivého přípravku
ZÁKLADY TOXIKOLOGIE ... 10
jedy, návykové látky
otravy a jejich nejčastější příčiny
způsoby vstupu do organismu
toxikologické vyšetření
ochrana zdravotníků z toxikologického hlediska
zásady neodkladné péče z toxikologického hlediska
právní aspekty akutních otrav
antidota
ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE, KOMUNIKACE A PEDAGOGIKA ... 49
Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět definuje základní pojmy, informuje o významu psychologie se zaměřením na život, na poruchu zdraví, na náhlé akutní stavy včetně náročných životních situací, které mají vliv na nemocné i na zdravotnické pracovníky při jejich činnosti. Předmět se podílí na rozvoji požadovaných klíčových kompetencí, zejména personálních (poznávat a reálně hodnotit své schopnosti a možnosti, zdokonalovat svou osobnost, efektivně se učit, plánovat svou činnost, vyrovnávat se se zátěžovými situacemi), komunikativních a interpersonálních. V praktické části se účastníci učí verbální i neverbální komunikaci s využitím různých komunikačních metod, nácviků typů chování i autogennímu tréninku. Dále předmět poskytuje informace o základech pedagogiky a o vztahu pedagogiky k ošetřovatelství.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je, aby účastníci kurzu uměli využívat poznatky z psychologie a pedagogiky při jednání s lidmi, při poskytování ošetřovatelské péče a komunikaci s pacienty i k rozvoji vlastní osobnosti včetně řešení různých životních situací.
Rozpis učiva:
ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POJMY ... 6
chování, postoje, prožívání (složka kognitivní, emotivní, konativní)
subjektivní, objektivní rysy hodnocení různých situací (podíl emotivní a racionální složky)
temperament a jeho typy
SPECIFIKA Z HLEDISKA VÝVOJOVÉ PSYCHOLOGIE ... 5
jednotlivé vývojové fáze
vývojové hledisko v prožívání a chování
specifické reakce charakteristické v jednotlivých vývojových fázích na různé typy onemocnění, poranění apod.
NÁROČNÉ ŽIVOTNÍ SITUACE ... 6
typy situací - svízelné, zátěžové
konflikt, frustrace, deprivace, stres, burn-out
neadaptivní chování
PSYCHOSOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA NEMOCI ... 5
člověk a akutní stavy - vitální ohrožení
chronická onemocnění
vliv bolesti, strachu, nejistoty, strádání
DUŠEVNÍ HYGIENA V PRÁCI ZDRAVOTNICKÉHO PRACOVNÍKA ... 4
sebereflexe, sebepojetí
sebeovládání a způsoby jeho zdokonalování
sebeprosazování - asertivní chování - kompenzační možnosti
KOMUNIKACE V NEODKLADNÉ PÉČI ... 4
sociální komunikace
typy komunikace (verbální, neverbální)
komunikační možnosti se zaměřením na neodkladnou péči
ovlivnění komunikace (verbální i neverbální složky)
etika komunikace
PSYCHOLOGICKÁ CVIČENÍ ... 15
psychologické metody a postupy v komunikaci při řešení konfliktů
nácviky a trénink empatického a asertivního chování v modelových situacích
relaxační nácviky, autogenní trénink
PEDAGOGIKA A JEJÍ VZTAH K OŠETŘOVATELSTVÍ ... 4
význam výchovy pro vývoj jedince zdravého a v nemoci, výchovné prostředky, zásady, metody
cíle a obsah pedagogického působení na nemocného, faktory ovlivňující edukaci nemocného
ETIKA V PROFESI ŘIDIČE ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY ... 3
Pojetí předmětu:
Předmět seznamuje s eticko - právními a eticko - odbornými aspekty neodkladné péče, úzce navazuje na předmět psychologie s nácviky verbální a neverbální komunikace a jejími etickými aspekty.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je, aby účastníci kurzu na základě získaných vědomostí z oblasti etických principů, uměli ve styku s postiženými aplikovat tyto poznatky v každodenních činnostech při své práci.
Rozpis učiva:
vymezení morálky a etiky ve zdravotnické profesi
etické principy specifické pro neodkladnou péči
etika chování k pacientům všech věkových skupin
etické zásady v neodkladné péči
etika chování k bezmocným, k umírajícím, k pacientům v bezvědomí
etika chování k agresivním, esteticky negativně působícím, k pacientům odmítajícím péči apod.
ZÁKLADY VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNICTVÍ ... 3
Pojetí předmětu:
Teoretický předmět. Poskytuje základní informace v oblasti organizace zdravotnických služeb, organizaci a provozu zdravotnických zařízení, hlavně zdravotnické záchranné služby. Dále poskytuje informace o zdravotnických pracovnících - jejich způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je získání poznatků, které pomohou orientovat se ve struktuře zdravotnických zařízení, hlavně zařízeních poskytující neodkladnou péči, získání poznatků v jejich organizaci a provozu.
Rozpis učiva:
péče o veřejné zdraví
zdravotní péče a zdravotnická zařízení
garance státu a společnosti za zdravotnické služby
všeobecné zdravotní pojištění a zdravotní pojišťovny
zdravotnická záchranná služba jako součást systému veřejného zdravotnictví
síť zařízení v zdravotnické záchranné služby
odborní pracovníci ve zdravotnictví, odborní zdravotničtí pracovníci v přednemocniční neod
kladné péči a systém jejich vzdělávání
ÚVOD DO PROBLEMATIKY NEODKLADNÉ PÉČE ... 10
Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět je základní součástí komplexní teoretické i praktické přípravy pro výkon povolání řidiče zdravotnické záchranné služby. Seznamuje účastníky se základní terminologií v neodkladné péči a definuje jednotlivé pojmy neodkladné péče.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je, aby účastníci kurzu získali takové poznatky, které jim umožní orientaci v neodkladné péči a aby byli schopni na základě mezipředmětových vztahů pochopit tyto vztahy a umět je aplikovat v dalších předmětech.
Rozpis učiva:
diferencovaná zdravotní péče (neodkladná péče - základní první pomoc, laická odborná pomoc, zdravotnická technika, záchranný řetězec, nemocniční péče)
organizace a zařízení zabývající se neodkladnou péčí v přednemocniční i nemocniční složce
odborní zdravotničtí pracovníci v přednemocniční neodkladné péči a systém jejich vzdělávání
KONCEPCE A ORGANIZACE ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY ... 10
Pojetí předmětu:
Teoretický předmět poskytuje informace o předpokladech provozování zdravotnické záchranné služby.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je, aby se účastníci kurzu orientovali v systému organizace přednemocniční neodkladné péče.
Rozpis učiva:
základní legislativa pro provoz zdravotnické záchranné služby
hlavní úkoly a náplň činnosti zdravotnické záchranné služby
ekonomické aspekty provozu zdravotnické záchranné služby
výkony mobilní části zdravotnické záchranné služby
organizační uspořádání zdravotnické záchranné služby
odborné a personální předpoklady k činnost ve zdravotnické záchranné službě (personální zabezpečení provozu, kvalifikační požadavky na jednotlivé typy profesí v ZZS)
technické a věcné předpoklady k činnosti zdravotnické záchranné služby (platné právní normy o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení s důrazem na vybavení zdravotnických zařízení ZZS a minimálního vybavení vozidel ZZS)
hygienické předpoklady k činnosti zdravotnické záchranné služby
transportní systém (letecká, pozemní, báňská, vodní, horská záchranná služba a jejich specifity)
ZÁKLADY PRÁVNÍ PROBLEMATIKY S OHLEDEM NA ZZS: ... 5
Pojetí předmětu:
Předmět poskytuje informace a právním a pracovně právním minimu včetně povinnosti a podmínek pojištění. Podává informace o právní odpovědnosti zdravotnických pracovníků.
Cíl předmětu:
Po absolvování předmětu budou účastníci kurzu schopni orientovat se v právních normách nezbytných pro výkon řidiče zdravotnické záchranné služby.
Rozpis učiva:
základní právní předpisy o poskytování zdravotnických služeb a jejich charakteristika
právní odpovědnost v činnosti zdravotnických pracovníků
právní odpovědnost při výkonu povolání
odpovědnost trestně právní
odpovědnost občansko právní
pracovně-právní problematika
vybrané aspekty právní problematiky ve zdravotnictví (povinnost poskytnout první pomoc, povinnost odvracet škodu, práva a povinnosti pacienta, poučení nemocného, souhlas nemocného, povinná mlčenlivost aj.)
vymezení základních pojmů (trestné, násilné činy, znásilnění, týrání, svědectví, orgány v trestním řízení apod.)
odpovědnost pracovníka za způsobenou škodu
odpovědnost organizace za škodu
TECHNICKO-PRÁVNÍ PROBLEMATIKA ... 6
Pojetí předmětu:
Předmět navazuje na základy právní problematiky ve zdravotnictví, obsahuje vybrané aspekty právních podkladů pro manipulaci s přístrojovou technikou, farmakologickými přípravky, povinnou dokumentací a hygienické aspekty provozu neodkladné péči i při mimořádných událostech. Seznamuje s problematikou bezpečnosti práce včetně silničního provozu se zaměřením na zdravotnickou záchrannou službu.
Cíl předmětu:
Po absolvování předmětu budou účastníci kurzu schopni vysvětlit zásady ochrany a bezpečnosti při práci a řídit se právními normami., které se vztahují k dané problematice
Rozpis učiva:
používání osobních ochranných pomůcek, rizika práce v ZZS, vlastní ochrana a bezpečnost
povinnosti při manipulaci se zdravotnickými prostředky a léčivými přípravky (např. tlakové
nádoby s plyny používanými při poskytování zdravotní péče - bezpečnost práce s nimi) - pojištění při pracovním úrazu, invaliditě, ztrátě života
povinnosti zdravotnických pracovníků při předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění (platné právní normy o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení s důrazem na očistu a dezinfekci vozidel a techniky, likvidaci zdravotnického, biologického a zdraví nebezpečného odpadu, manipulaci s prádlem, zásady sterility, asepse apod.)
pravidla provozu na pozemních komunikacích se zřetelem na přednost v jízdě při používání výstražných zařízení (způsob jízdy vzhledem ke stavu pacienta, použití výstražného zařízení, zásady přednosti v jízdě)
zásady postupu při dopravní nehodě vlastního vozidla ZZS
bezpečnost a ochrana zdraví při práci za ztížených a mimořádných událostech, pracovní úrazy
složky technické první pomoci a spolupráce s nimi při poskytování PNP
základní informace o možnostech vyprošťování a vyprošťovací techniky, vlastní možnosti a limitace při vyprošťování a hašení
INFORMAČNÍ SYSTÉMY A ZÁKLADY RADIOFONIE ... 6
Pojetí předmětu:
Předmět svým teoreticko-praktickým zaměřením seznamuje s moderními informačními systémy používanými v rámci integrovaného záchranného systému, v rámci daných možností má podat základní informace uživatelského přístupu k výpočetní technice s možnostmi jejího využití. Dále seznamuje s principy používání telekomunikační techniky včetně s principy chování v radiotelefonní síti.
Cíl předmětu:
Po absolvování budou účastníci kurzu schopni kvalifikovaně používat dostupné telekomunikační techniky a při jejich používání se budou umět chovat v souladu s jejími principy.
Rozpis učiva:
informační systémy
zdravotnické aplikační systémy
bezdrátové spojení
sdělovací prostředky
teorie a šíření elektromagnetických vln - radiostanice a její základní prvky
radiové sítě z hlediska používání v rámci integrovaného záchranného systému
praktické ovládání radiofonie v rozsahu určeném právní normou
legislativa provozu
radiokomunikační předpisy
povinná dokumentace při provozování radiostanice - legislativa provozu při mimořádných událostech
TRANSPLANTAČNÍ PROGRAM A JEHO VZTAH KE ZDRAVOTNICKÉ
ZÁCHRANNÉ SLUŽBĚ ... 2
Pojetí předmětu:
Předmět seznamuje se základními pojmy, podává základní informace o dárcovském programu a definuje úkoly zdravotnické záchranné služby v souvislosti s dárcovským programem.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je, aby účastník kurzu byl schopen na základě získaných znalostí vysvětlit zásady dárcovského a transplantačního systému a úkoly ZZS.
Rozpis učiva:
základní pojmy
právní a etické aspekty odběru tkání a orgánů
smrt mozku
transplantace (příjemce, dárce)
podíl zdravotnické záchranné služby na realizaci transplantačních programů
MEDICÍNA KATASTROF A HROMADNÝCH NEŠTĚSTÍ ... 26
Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět patří mezi základní součást přípravy pro povolání řidiče zdravotnické záchranné služby. Podává informace o oboru medicíny katastrof, o historii záchranářství i o koncepci do budoucna u nás i ve světě. Definuje IZS a vzájemnou spolupráci jednotlivých složek IZS při mimořádných událostech. Součástí předmětu je seznámení s technickým a materiálním vybavení, léčebných prostředcích i transportními prostředky a možnostmi jejich uplatnění při mimořádných událostech (MU) při poskytování neodkladné péče u stavů postižení u jednotlivců i při větším počtu zraněných.
Předmět úzce navazuje na předmět Úvod do problematiky neodkladné péče.
Cíl předmětu:
Cíl předmětu je, aby účastníci spolehlivě rozpoznali stavy bezprostředně ohrožující život, zvládali výkony zachraňující život a další prioritní výkony za mimořádných situací včetně manipulace s veškerým vybavením určeným k ošetřovatelským činnostem za mimořádných situací a uměli s nimi při své činnosti v týmu pracovat.
Rozpis učiva:
MEDICÍNA KATASTROF A HROMADNÝCH NEŠTĚSTÍ ... 10
obor medicíny katastrof a hromadných neštěstí - vývoj, současnost
definice, determinace a objasnění souvisejících pojmů (ac. medicína, závažný stav, kritický stav)
klasifikace mimořádných událostí - přírodní katastrofy, provozní havárie, teroristická činnost, masová a společenská shromáždění, zřícení letadel, budov, záplavy, povodně apod.
chemické, biologické a radiační nebezpečí a ochrana
hromadný výskyt postižení zdraví
válečné situace
změna léčebně ošetřovatelského plánu
psychologické, etické a právní aspekty MU
organizace činnosti na místě
odlišnosti radiokomunikace
základní schéma průběhu likvidace zdravotních následků mimořádných událostí
hygienický a protiepidemický režim při MU, používání ochranných pomůcek
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM ... 6
definice, složky
organizace záchranářské činnosti
spolupráce s ostatními složkami
havarijní plány
traumatologický plány
útvary tísňového plánování ve zdravotnictví, odbory obrany a ochrany, civilní obrana
MEDICÍNA PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH ... 10
záchranný řetězec, třídění raněných a postižených
první pomoc na místě hromadného neštěstí nebo katastrofy
neodkladná resuscitace, analgezie při MU
poskytování neodkladné péče u stavů postižení při MU - úrazy, sdružená poranění, ztrátová poranění, polytrauma, šokové stavy, crush syndrom, blast syndrom, syndrom ze zaklínění a vynucené polohy, popáleninové trauma, střelná poranění, úrazy způsobené fyzikálními vlivy, transportní trauma aj.
první kontakt s pacientem
práce s technickým a materiálním vybavením
vyprošťování a transport
organizace činností na místě
POSKYTOVÁNÍ PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE ... 127
Pojetí vyučovacího předmětu:
Předmět svým obsahem a rozsahem poskytuje vědomostí, na které úzce navazují ostatní odborné předměty, především praktické části z oblasti ošetřovatelské postupy a technika v ZZS a ošetřování nemocných. Poskytuje základní vědomosti o příznacích, příčinách, klinickém obrazu, odborné první pomoci i léčbě neodkladných stavů ze všech klinických oborů.
Cíl předmětu:
Cílem je, aby řidiči zdravotnické záchranné služby na základě svých teoretických vědomostí z neodkladných a akutních stavů všech klinických oborů byli schopni aplikovat tyto vědomosti v rámci prakticky zaměřených předmětů, především ošetřování nemocných v neodkladné péči a při odborné praxi, a zejména pak při výkonu svého povolání a stali se tak platnými členy záchranářského týmu.
Rozpis učiva:
NEODKLADNÉ STAVY VE VNITŘNÍM LÉKAŘSTVÍ ... 32
příčiny vzniku, klinický obraz, odborná přednemocniční první pomoc, léčba ischemická choroba srdeční
bolesti na hrudi
kolaps, synkopa
náhlá zástava oběhu akutní infarkt myokardu poruchy srdečního rytmu
akutní zhoršení chronické ischemické choroba srdeční hypertenze, hypertenzní krize srdeční insuficience
šok neúrazového původu (anafylaktický, kardiogenní, toxický, hypovolemický, endokrinní, septický)
obstrukce dýchacích cest akutní respirační selhání
akutní zhoršení chronických plicních procesů akutní dušnost
zástava dýchání
plicní embolie, edém (kardiální, toxický) akutní otravy
akutní stavy u závislých na drogách, alkoholu
akutní stavy u chronického selhání ledvin (uremické kóma) akutní jaterní selhání (hepatické kóma) akutní alergické reakce
akutní stavy z přehřátí organismu horečnaté stavy
křečové stavy
akutní stavy z vyčerpání při nadměrné tělesné námaze
akutní stavy u krvácivých chorob a stavů (hemofilie, krvácení do trávicí trubice, apod.)
kolikovité bolesti (renální, žlučníková )
akutní zvracení a průjem
akutní uzávěr periferních tepen DK, žilní trombózy Diabetes mellitus
NEODKLADNÉ STAVY V CHIRURGII ... 31
příčiny vzniku, klinický obraz, odborná přednemocniční první pomoc, léčba
prudké krvácení, velká krevní ztráta, hemorrhagický šok
poranění mozkolebeční (otevřená, zavřená)
poranění krku (fraktura krční páteře, krvácení, apod.)
poranění obličeje (měkkých částí, skeletu, očí, atd.)
poranění páteře a míchy
fraktury dlouhých kostí
luxace velkých kloubů
traumatické amputace
polytrauma, traumatický šok
poranění hrudníku
poranění břicha
náhlé příhody břišní
poranění pánve a pánevních orgánů
poranění při pádu z výšky poranění bodná
poranění střelná
poranění při dopravních nehodách poranění při sportu
popáleniny, popáleninový šok (stanovení rozsahu - stupně, „devítkové pravidlo“, poškození dýchacích cest, komplikace)
poleptání (kůže, sliznic, očí, jícnu, apod.)
úraz chladem (celkové podchlazení organismu, omrzliny)
úraz elektrickou energií (proud, blesk)
oběšení, škrcení, rdoušení
tonutí
nehoda při potápění
NEODKLADNÉ STAVY V PEDIATRII ... 20
příčiny vzniku, klinický obraz, odborná přednemocniční první pomoc, léčba akutní dušnost
astmoidní bronchitidy
akutní laryngitidy
aspirace cizího tělesa
febrilní stavy a křeče
akutní zvracení a průjmy
akutní onemocnění CNS (křeče při edému mozku, meningitidy, apod.)
akutní otravy
šok u dětí všech věkových skupin
nejčastější úrazy dětského věku
přehled chorob dětského věku (dýchacího systému, trávicího traktu a vylučovacího systému, choroby krevní, oběhového systému, endokrinologické)
péče o novorozence
ošetření novorozence během a po porodu
KPR zralého a nezralého novorozence
NEODKLADNÉ STAVY V GYNEKOLOGII A PORODNICTVÍ ... 20
příčiny vzniku, klinický obraz, odborná přednemocniční první pomoc, léčba
krvácení (z rodidel, v těhotenství, při mimoděložním těhotenství, jiné)
zánětlivé komplikace
poranění
diseminovaná intravaskulární koagulace (DIK)
náhlé příhody břišní
eklampsie a pozdní gestóza
překotný porod, péče o rodičku a novorozence
ošetření novorozence (odsátí, kříšení, převoz patologického novorozence)
NEODKLADNÉ STAVY V PSYCHIATRII ... 8
základní rozdělení duševních poruch
psychiatrické syndromy (abstinenční, amentní, deliriózní, depresivní, manický, neurotický, paranoidní, suicidální aj.)
agresivní pacient
problematika transportu pacientů s jednotlivými typy duševních poruch
NEODKLADNÉ STAVY V NEUROLOGII ... 8
příčiny vzniku, klinický obraz, odborná přednemocniční první pomoc, léčba
bezvědomí neúrazového původu
cévní mozkové příhody (CMP)
poruchy vědomí
stavy neklidu
epilepsie
jiné křečové stavy
neuralgie
vertebrogenní poruchy
poruchy hybnosti
infekční onemocnění nervového systému
ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ INFEKCE ... 2
příčiny vzniku, klinický obraz, odborná přednemocniční první pomoc, léčba
sepse
rozsáhlé pneumonie
meningitidy
NÁHLÉ POSTIŽENÍ UŠNÍ-NOSNÍ-KRČNÍ ... 3
příčiny vzniku, klinický obraz, odborná přednemocniční první pomoc, léčba krvácení - z nosu (epistaxe), hltanu, jazyka a dutiny ústní, dolních cest dýchacích, z tracheostomatu
obstrukce dolních cest dýchacích
akutní postižení polykacích cest
náhlé poruchy sluchu a rovnovážného ústrojí, úrazy ucha, poranění tlakovou vlnou, apod.
NÁHLÉ PŘÍHODY POSTIHUJÍCÍ OKO ... 3
příčiny vzniku, klinický obraz, odborná přednemocniční první pomoc, léčba
úrazy oka -povrchové, tupé, pronikající, popálení, poleptání
neúrazové poškození oka - postižení sítnice, záchvat akutního glaukomu, záněty
ZDRAVOTNICKÉ OPERAČNÍ STŘEDISKO
počet hodin teoreticko-praktického vyučování: ... 6 (3 : 3)
Pojetí předmětu:
Předmět je součástí teoretické a praktické přípravy pro výkon povolání řidiče zdravotnické záchranné služby.
Cíl předmětu:
Cílem je aktivní zvládnutí spolupráce se zdravotnickým operačním střediskem, pochopení úkolů a činností zdravotního operačního střediska.
Rozpis učiva:
problematika centrálních dispečinků s indikací
tísňové volání a přebírání hovorů, práce s několika akcemi najednou
dokumentace
odlišnosti komunikace za mimořádných událostí
OŠETŘOVATELSKÉ POSTUPY A TECHNIKA V ZZS, OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH
počet hodin teoreticko-praktického vyučování: ... 207 (53 : 154)
Pojetí vyučovacího předmětu:
Na předmět úzce navazuje odborná praxe. Poskytuje teoretické a prakticky zaměřené instruktivní vědomosti, dovednosti, návyky a pracovní stereotypy ošetřování nemocných se zaměřením na neodkladnou péči o dospělé i děti. Součástí výuky jsou, kromě teoretických znalostí, nácviky dovedností na výukových modelech v improvizovaných modelových situacích (v klinických zařízeních, učebnách praktického vyučování a převážně na pracovištích neodkladné péče).
Cíl předmětu:
Po absolvování budou řidiči zdravotnických záchranných služeb schopni na základě získaných vědomostí a dovedností kvalifikovaně provádět neodkladnou ošetřovatelskou péči v rámci svých kompetencí, uplatňovat své znalosti v činnostech s přístrojovou technikou, materiálním i farmakologickým vybavením a poskytovat neodkladnou první pomoc včetně neodkladné resuscitace s použitím nezbytného vybavení, asistovat při neodkladných výkonech.
Rozpis učiva:
PRVNÍ KONTAKT S PACIENTEM, ZÁKLADNÍ VYŠETŘENÍ,
MONITOROVÁNÍ PACIENTA ... 6 : 24
základní vyšetření pacienta (orientace stavu, stanovení priorit v ošetřování zaměřené na výkony zachraňující život)
monitorování vlastními smysly stav vědomí, TK, P, dechové parametry, TT, barva kůže, náplň krčních žil, zornice,apod.
přístrojové monitorování
orientační posouzení stavu pacienta objektivní a subjektivní příznaky (diagnostika bezvědomí, bezdeší, zástavy oběhu), anamnéza, komunikace s pacientem, s rodinnými příslušníky, svědky, laickými zachránci apod.
předávání informací o nemocném
MANIPULACE S PACIENTEM ... 6 : 24
odsun a polohování
léčebná, úlevová, transportní, stabilizovaná poloha
aplikace tepla a chladu
zajištění a bezpečnost pacienta, apod.
přemístění, přenášení, transport pacientů v neodkladné péči vybavení sanitních vozů, improvizace, vyprošťovací plachty, nosítka, vozíky, pojízdná lůžka, speciální sedačky, apod.
transport, nouzový transport, transport v úzkých prostorách (schodiště, svahy, extrémní podmínky apod.)
speciální pomůcky v ZZS
MANIPULACE S PŘÍSTROJOVOU TECHNIKOU A JEJÍ POUŽITÍ ... 6 : 24
bezpečnost a ochrana zdraví při práci s elektrickými přístroji a tlakovými nádobami
základní technické vybavení v neodkladné péči
příprava přístrojové techniky, asistence
radiová komunikace se zdrav. operačním střediskem
plyny používané při poskytování zdravotní péče
láhve, redukční ventily, průtokoměry
bezpečnostní předpisy
péče o přístroje a pomůcky
obsluha, příprava, použití, napojení pacienta:
ventilátory a dýchací technika
EKG monitory a zapisovače
defibrilátory a zevní kardiostimulátory
infúzní pumpy, injektomaty
pulzní oxymetry
odsávačky, drenáže, ruční dýchací přístroje
glukometry
ZÁKLADNÍ MATERIÁLOVÉ VYBAVENÍ V NEODKLADNÉ PÉČI
1. Obvazová technika, dlahování ... 4 : 8
druhy obvazů a materiálů, správná volba, použití
imobilizační pomůcky a jejich použití
ošetření ran, popálenin, poleptání (výběr a použití pomůcek)
zástava krvácení (výběr a použití pomůcek, tlakové obvazy, tlakové body, škrtidla)
2. Materiální vybavení vozu, zásady práce se sterilními pomůckami ... 5 : 5
druhy materiálu (jehly, stříkačky,apod.), správná volba, použití
pomůcky (sondy, katétry apod.) a jejich použití
dodržování sterility v terénním prostředí, improvizace v domácích podmínkách při akutním zásahu
dekontaminace a odsun použitého vybavení
hygienická péče o pacienta během transportu, péče o osobní věci pacienta, apod.
péče o pomůcky
LÉČEBNÉ A OŠETŘOVATELSKÉ POSTUPY V NEODKLADNÉ PÉČI
1. Zajištění průchodnosti dýchacích cest ... 3 : 16
manévry při obstrukci
odsávání
bronchiální laváž
použití pomůcek
intubace - asistence
koniopunkce, koniotomie
tracheostomie
ruční dýchací přístroj a jeho použití
2. Kardiopulmonální resuscitace (KPR) dospělého, dětí všech věkových kategorií ... 6 : 24
definice, indikace
základní, rozšířená
bezvědomí (příčiny, komplikace, postup)
řízené dýchání při bezdeší (dg., příčiny, komplikace, postup)
diagnostika náhlé zástavy oběhu
nepřímá srdeční masáž (dg., příčiny, komplikace, postup)
resuscitace mozku (dg., příčiny, komplikace, prevence edému, postup)
resuscitace za použití speciálních pomůcek - rozdíly KPR u dětí
3. Vstup do cévního řečiště ... 2 : 4
punkce a kanylace periferních žil
pomůcky a příprava ke kanylaci centrálních žil.
technika odběru krve
intraoseální přístup
4. Podávání léčivých přípravků ... 6:13
způsoby podávání léčivých přípravků
způsoby podávání i.m. injekcí
způsoby podávání i.v. injekcí
intraoseální aplikace
intratracheální podání léčivých přípravků podávání infuzí
náhrady, převody krevních derivátů a transfúzních přípravků
rychlé a přetlakové náhrady
sledování pacienta, bilance, dokumentace, apod.
5. Defibrilace, kardiostimulace ... 2:4
typy defibrilátorů
kardiostimulátory
indikace k použití
příprava pomůcek, přístrojů, pacienta
6. Katetrizace močového měchýře ... 2:2
typy katétrů
indikace
použití
příprava pomůcek, pacienta
7. Zavádění nazogastrické sondy ... 3:4
volba
indikace k použití
příprava pomůcek, pacienta
způsoby odběru obsahu žaludku - výplach žaludku
zajištění materiálu k vyšetření
8. Kyslíková léčba, medicinální plyny ... 2:2
cíl, indikace
zásady podávání kyslíku
způsoby aplikace kyslíku
komplikace
láhve, redukční ventily, průtokoměry
ŠKOLA BEZPEČNÉ JÍZDY
počet hodin teoreticko-praktického vyučování: ... 4 (2:2)
Pojetí předmětu:
Předmět je doplňkovým předmětem teoretické a praktické přípravy pro výkon povolání řidiče zdravotnické záchranné služby. Obsahové zaměření předmětu vychází z koncepce bezpečnosti silničního provozu a reaguje na problematiku postavení řidičů vozidel zdravotnické záchranné služby na silnicích.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je teoreticko-praktická příprava řidiče vozidel ZZS na chování vozidla v kritických adhézních situacích a praktické vyzkoušení zvládnutí těchto situací na cvičné kluzné ploše.
Rozpis učiva:
Program teoretické části:
nové bezpečnostní prvky aktivní a pasivní bezpečnosti motorových vozidel
některé vývojové konstrukční směry v elektronické výbavě motorových vozidel zlepšující ovládání vozidla v kritických situacích
modelování situací s reálným uvolněním vozovky pro průjezd vozidel ZZS. Rozbor psychiky
řidiče a jeho jednání při setkání s vozidlem ZZS v provozních situacích
chování vozidla v kritických adhézních situacích - příprava na cvičnou kluznou plochu, seznámení s bezpečnostními předpisy při nácviku krizových situací na kluzné ploše
Program praktické části:
seznámení s kluznou plochou, vysvětlení organizace nácviku jednotlivých kritických situací
nácvik průjezdu zatáčkou na mezi adheze a zvládnutí smyku
nácvik prudkého brždění na vozovce s nízkou adhézí
vyhýbání se překážce na rovném úseku
vyhýbání se překážce v zatáčce
ZÁKLADY KURZU SEBEOBRANY
počet hodin teoreticko-praktického vyučování: ... 10 (5:5)
Pojetí předmětu:
Předmět je doplňkovým předmětem teoretické a praktické přípravy pro výkon povolání řidiče zdravotnické záchranné služby. Účastníci kurzu procvičí svoje fyzické dovednosti nutné pro práci v záchranné službě, naučí se zhodnotit chování problematického klienta/pacienta a zvolit optimální způsob jednání.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je, aby účastníci kurzu získali základy praktických dovedností v oblasti sebeobrany proti neozbrojenému a ozbrojenému útočníkovi a základní informace v oblasti trestního práva vztahující se především ke konkrétním ustanovením paragrafů o nutné obraně, krajní nouzi a omezování osobní svobody.
Rozpis učiva:
analýza konkrétních situací a jejich zhodnocení (pro prevenci možné agrese)
předvádění a procvičování vybraných technik MUSADO MCS (pro vlastní sebeobranu)
postoje a přemisťování v postojích
pádové techniky
kryty, údery, kopy, páky, přehozy, porazy, podmety
boj zblízka proti držení a škrcení při napadení zepředu
boj zblízka proti úderům a kopům
boj zblízka proti držení a škrcení při napadení zezadu
informace o právní problematice v návaznosti na cvičení
ODBORNÁ PRAXE ... 176
Odborná praxe je nedílnou součástí výuky. Vytváří prostor a podmínky pro samostatnou práci účastníků kurzu v provozních podmínkách zdravotnického zařízení.
Cílem je prohloubení a upevnění odborných vědomostí, dovedností a návyků potřebných pro kvalitní poskytování odborné neodkladné péče, samostatná praktická činnost a zapojení do spolupráce zdravotnického týmu a tyto získané dovednosti byli schopni kvalifikovaně uplatňovat po absolvování kurzu při výkonu svého povolání v rámci svých kompetencí.
Všeobecně:
dokonalé zvládnutí praktických dovedností je rozhodujícím kritériem pro posuzování zdatnosti v odbornosti řidič zdravotnické záchranné služby
výběru pracovišť a školitelů je proto třeba věnovat maximální pozornost
školitel má k dispozici náplň teoretické i praktické výuky
Odborná náplň praktické výuky:
1. Interní jednotka intenzivní péče nebo koronární jednotka ... 18
příjem pacienta, dokumentace, komunikace s pacientem, rodinou
praktické měření TK, P, TT, DF, DV
přikládání monitorovacích elektrod
pořízení EKG záznamu
odstranění artefaktů při monitorování nebo pořizování EKG záznamu
hygienická očista a péče, toaleta pacienta
hygienická očista a péče o lůžko
sledování a monitorování fyziologických funkcí s důrazem na životně důležité orgány a systémy
asistence u kardiostimulace a defibrilace
způsoby podávání kyslíkové léčby, inhalační léčba
asistence při zajišťování centrálních žil
zajištění periferní žíly
příprava infuzí k aplikaci a asistence
příprava injekcí k aplikaci i.m. a i.v., asistence
práce s infuzní pumpou
práce s pulsním oxymetrem
stanovení glykémie glukometrem
klinické sledování nemocného s AIM, dokumentace
asistence při odběrech k laboratornímu vyšetření
příprava (nebo seznámení ) s punkci perikardiálního vaku
2. Chirurgická a traumatologická ambulance ... 32
příjem pacienta (dokumentace, komunikace)
komunikace s větším počtem nemocných
svlékání poraněného
očista poraněného
praktické provádění stavění krvácení
ošetření ran, asistence při ošetřování větších ran
příprava pomůcek a asistence při venepunkci
asistence při odběrech
příprava a asistence při punkci a drenáži hrudníku
obvazová technika, provádění jednotlivých typů obvazů
metody imobilizace
polohování poraněného
protišoková opatření
polohování při náhlých příhodách netraumatického původu
transport nemocného na vyšetření (RTG, laboratoř apod.)
sledování náhlých změn stavu nemocného
transport nemocného na oddělení
udržování vybavení a pohotovosti pracoviště
3. ARO ... 28
uvolňování a udržení dýchacích cest bez pomůcek, s pomůckami
příprava pomůcek k intubaci a asistence
umělá plicní ventilace (UPV) poloautomaty
UPV automaty
odsávání z úst
odsávání z tracheální kanyly
odsávání z tracheostomie a péče o ni
kyslíková léčba
inhalace
příprava pomůcek a léčivých přípravků k endobronchiálnímu podávání
asistence při laváži plic
komplexní péče o nemocného na ventilátoru
příprava a asistence při zajišťování centrálních žil
zajištění periferní žíly
příprava a asistence při i.m. a i.v. injekcích
příprava infuzí a asistence při aplikaci
asistence při přípravě a aplikaci transfuzí
práce s infuzní pumpou
práce s pulzním oxymetrem
stanovení glykémie glukometrem
asistence při zavádění žaludeční sondy, kontrola průchodnosti, správného zavedení a fixace
praktické provádění KPR
praktické měření krevního tlaku, pulsu, dechové frekvence, dechového objemu
hygienická očista a péče o imobilního nemocného
komunikace s imobilním nemocným
komunikace s nemocným s poruchami vědomí, s bezvědomým
péče a manipulace s lůžkem s imobilním nemocným
4. Porodní sál ... 16
asistence ev. vedení porodu
ošetření novorozence
ošetření pupečníku
hodnocení stavu novorozence dle Apgarové
porod placenty
sledování stavu matky po porodu
resuscitace novorozence
dokumentace
5. Urgentní příjem ... 24
postup při primárním vyšetření a ošetření pacienta v akutním a v kritickém stavu
komunikace a spolupráce s pacienty v akutním stavu, komunikace s týmem spolupracovníků
komplementární vyšetřovací postupy u lůžka akutního pacienta, příprava a asistence
sledování a monitorování pacienta
péče o čistotu bezprostředního okolí pacienta
antisepse, desinfekce, sterilizace
péče o pomůcky, doplnění materiálu
odběry biologického materiálu
toaleta pacienta v akutním stavu, v bezvědomí, při vědomí
příprava léčiv (k podání intratracheálnímu, intraoseálnímu, i.v., i.m., s.c.)
obvazová technika
seznámení se a asistence u výkonů v neodkladné péči (intubace, zajištění centrálního vstupu, defibrilace, kardioverze, krevní převody, toaleta dýchacích cest, inhalační léčba kyslíkem, bilance tekutin, převazy, prevence dekubitů, apod.)
péče o dárce orgánů
Zdravotnická záchranná služba ... 48
1. Manipulace s pacientem
1.1. získávání informací a jejich interpretace v neodkladné péči
předávání informací o nemocném
zásady postupu a techniky ošetření nemocných a dětských pacientů
1.2. základní materiálové vybavení v neodkladné péči
obvazy, obvazová technika, dlahování
zajištění volných dýchacích cest (polohování, použití pomůcek)
základní postupy ošetření postiženého v bezvědomí
základní postupy ošetření postiženého při vědomí
základy práce se sterilním vybavením, práce s jednorázovým vybavením
1.3. transport pacienta, používání transportní techniky, polohování, zajištění bezpečnosti během převozu
vyprošťování
2. Manipulace s přístrojovou technikou
bezpečnost práce při manipulaci s přístroji, tlakovými nádobami
základní technické vybavení v neodkladné péči
příprava přístrojové techniky, asistence
péče o přístrojovou techniku a pomůcky
praktický nácvik
radiová komunikace se zdravotnickým operačním střediskem
dezinfekce a sterilizace zdravotnických prostředků
praktický nácvik údržby vybavení zdravotnických vozidel
3. Léčebné a ošetřovatelské postupy v neodkladné péči
zajištění průchodnosti dýchacích cest
asistence při intubaci, základy umělé plicní ventilace s pomůckami
resuscitace dospělých, dětí, novorozenců - specifika
KPCR (nácvik na modelu), poresuscitační pokračující péče
udržování krevního tlaku s pomocí náhrad a vazopresorů
ošetřovatelské postupy v péči o těhotné ženy a rodičky, v péči o novorozence
ošetřovatelské postupy u pacientů s mentálními poruchami, s poruchami hybnosti, imobilních, zcela bezmocných a závislých, slepých
příprava léků při poskytování PNP
infúzní léčba, rychlé a přetlakové náhrady, převody plasmatických a krevních přípravků - aplikace kyslíku
poskytování PNP v neodkladných stavech chirurgického charakteru
poskytování PNP dětem v kritických a neodkladných stavech
poskytování PNP v neodkladných stavech interního charakteru
poskytování PNP u vybraných neodkladných stavů
poskytování PNP v neodkladných stavech porodnictví
Pracoviště ostatních složek IZS celkem ... 10
ZS báňská, horská, vodní, policie, HZS. Tato praxe se může uskutečňovat na pracovištích ostatních složek IZS anebo formou praktického cvičení - řešení modelových situací řešících mimořádnou událost.
7. Doporučené studijní materiály
1. ADAMS, B., HAROLD, C.E.: Sestra a akutní stavy od A do Z, Praha: Grada Publishing, 1999. 488 s. ISBN 80-7169-893-8
2. ERTLOVÁ, F., MUCHA, J.: Přednemocniční neodkladná péče, II. přepracované vydání. Brno, NCO NZO, 2003. 368 s. ISBN 80-7013-379-1
3. GECMANOVÁ, H., HOLOUŠOVÁ, D., URBANOVSKÁ,E.: Obecná pedagogika, Olomouc: Hanex, 2000.
4. JOBÁNKOVÁ, M. A KOL.: Kapitoly z psychologie, Brno: NCO NZO 2002. 225 s. ISBN 80-7013-365-1
5. POKORNÝ, J. A KOL.: Lékařská první pomoc. Praha: Galén, 2003. 341 s. ISBN 80-7262-214-5
6. POKORNÝ, J. A KOL.: Urgentní medicína. Praha: Galén. 2004. 547 s. ISBN 80-7262-259-5
7. ROUBAL, P.: Windows XP, podrobný průvodce začínajícího uživatele, Praha: Grada, 2002.
8. ŠTĚTINA, J. A KOL.: Medicína katastrof a hromadných neštěstí. Praha: Grada Publishing. 2000. 424 s. ISBN 80-7169-688-9.
9. Základní dokument ITU - Radiokomunikační řád. http://www.itu.int/home/index.htlm
10. ZEMAN, M.: Obvazové techniky, Praha: Grada Publishing, 1994. 200 s. ISBN 80-7169-052-X
11. Zákony a vyhlášky v platném znění.

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací program

akreditovaného kvalifikačního kurzu

ŘIDIČ VOZIDLA DOPRAVY NEMOCNÝCH A RANĚNÝCH

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru Řidič vozidla dopravy nemocných a raněných

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstva zdravotnictví k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

Uplatnění absolventů:

Pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka způsobilého k poskytování zdravotní péče bez odborného dohledu pracují ve zdravotnických zařízeních (dopravní službě) ve výkonu povolání řidiče vozidla dopravy nemocných a raněných.

Materiální zabezpečení:

Odborná praxe musí být zajištěna ve zdravotnickém zařízení; materiální vybavení musí být ve shodě s potřebami pro výkon příslušného povolání; výuka je vedena zdravotnickými pracovníky způsobilými k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu s odborností podle příslušných vyučovacích předmětů.

Profil absolventa akreditovaného kvalifikačního kurzu pro řidiče vozidla dopravy nemocných a raněných

Charakteristika:

Účastník kurzu je připraven k výkonu povolání “Řidič vozidla dopravy nemocných a raněných“ se znalostí rozsahu svých činností, své odpovědnosti i kompetence a své role v rámci týmu.

Cílové znalosti:

zná základy veřejného zdravotnictví a organizace provozu dopravní služby,

zná etické, právní a psychologické aspekty zdravotnické profese,

zná základy podpory a ochrany zdraví, včetně bezpečnosti a ochrany zdraví klientů, personálu a životního prostředí,

zná základy medicíny katastrof a koncepci integrovaného záchranného systému,

zná základy somatologie,

má teoretické vědomosti o poskytování zdravotní péče v dopravní službě,

má základní vědomosti o poskytování přednemocniční neodkladné péče, manipulace s biologickým materiálem, léčivými přípravky a zdravotnickými prostředky,

zná zásady v informačních a telekomunikačních technologiích.

Cílové dovednosti:

V rozsahu optimálním pro roli řidiče vozidla dopravy nemocných a raněných /své činnosti vykonává pod odborným dohledem, nebo přímým vedením zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu provolání bez odborného dohledu/

řídí, obsluhuje a udržuje vozidlo a jeho vybavení včetně hygienické péče,

má schopnost navigace v terénu,

umí zabezpečit transport nemocných, raněných a rodiček, transport tkání a biologického materiálu, poskytuje zdravotní péči během transportu,

uplatňuje etické a psychologické přístupy ke klientům i v rámci pracovního týmu,

zvládá krizové situace spojené s výkonem povolání řidiče vozidla dopravy nemocných a raněných,

zvládá jednoduché výkony v rámci poskytování přednemocniční neodkladné péče,

dovednosti vymezené svým postavením v týmu v rámci spolupráce v havarijních situacích v součinnosti s ostatními složkami integrovaného záchranného systému.

Cíl akreditovaného kvalifikačního kurzu:

Cílem akreditovaného kvalifikačního kurzu je, aby účastník kurzu byl teoreticky i prakticky připraven zajistit zdravotní péči a přednemocniční neodkladnou péči v rámci dopravní služby v běžných situacích i při mimořádných událostech. Pochopil základní funkce organismu a jejich souvislosti. Osvojil si etické zásady, psychologický a empatický přístup k nemocným a raněným.

Učební plán

 
Předmět
 
počet hodin
 
I.
 
TEORETICKÁ ČÁST
 
70
 
1.
 
Základy veřejného zdravotnictví a koncepce dopravy nemocných a raněných
 
20
 
2.
 
Zdravotnická psychologie
 
2
 
3.
 
Podpora a ochrana zdraví,radiační ochrana
 
6
 
4.
 
Somatologie
 
19
 
5.
 
Postupy první pomoci při náhlém postižení zdraví, základní ošetřovatelská péče
 
23
 
II.
 
PRAKTICKÁ ČÁST
 
50
 
1.
 
Obvazová technika
 
10
 
2.
 
Polohování a odsun zraněných a nemocných
 
10
 
3.
 
Techniky neodkladné pomoci
 
26
 
4.
 
Nácvik komunikací
 
4
 
Celkem
 
120
Akreditovaný kvalifikační kurz k získání odborné způsobilosti k výkonu povolání řidiče vozidla dopravy nemocných a raněných probíhá:
a) v denní formě studia se specificky odborným charakterem, který zahrnuje nejméně 120 kontaktních hodin a to nejméně 70 hodin teorie a 50 hodin praxe,
b) v jiné než denní formě studia, jehož celková doba výuky není kratší než doba výuky podle písmene a) a není dotčena úroveň vzdělání.
Podmínky pro přijetí do akreditovaného kvalifikačního kurzu:
ukončené základní vzdělání
praxe v řízení silničních motorových vozidel alespoň 1 rok
dobrý zdravotní stav
uchazeče o přijetí do akreditovaného kvalifikačního kurzu je třeba posuzovat individuálně s přihlédnutím k jeho osobnostním vlastnostem a motivací k přípravě v oboru
Metody výuky:
Přednášky, semináře, řešení problémových situací, praktický nácvik dovedností, exkurze, praktický výcvik ve zdravotnickém zařízení.
Způsob zakončení:
Závěrečná zkouška před zkušební komisí dle vyhlášky č. 394/2004 Sb.:
část teoretická
část praktická
Absolvent obdrží osvědčení o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání v oboru řidič vozidla dopravy nemocných a raněných.
Učební osnovy
I. TEORETICKÁ ČÁST:
1. Základy veřejného zdravotnictví a koncepce dopravy nemocných a raněných
v systému zdravotnických služeb ... 20
Anotace:
Základní blok je koncipován jako teoretický základ pro orientaci v systému zdravotnictví, v organizaci, úkolech a provozu dopravy nemocných a raněných /dále jen DNR/ v jeho technické a legislativní podpoře, poskytuje informace o profesi řidiče DNR a vymezení jeho role v systému zdravotní péče.
Cíl:
Cílem je vybavit účastníky kurzu znalostmi, které jim pomohou orientovat se ve struktuře zdravotnických zařízení a provozu DNR, poskytnout informace o způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, kompetencích, etice a právní odpovědnosti zdravotnického pracovníka.
ROZPIS UČIVA:
Základy veřejného zdravotnictví ... 3
Úvod do problematiky veřejného zdravotnictví, ... 1
systém zdravotnictví,
úloha státu v řízení zdravotnických služeb,
principy všeobecného zdravotnického pojištění,
zdravotnický pracovník a jeho postavení v pracovním týmu,
způsobilost k výkonu zdravotnického povolání - legislativní podpora,
celoživotní vzdělávání zdravotnických pracovníků.
Právní odpovědnost zdravotnického pracovníka se zaměřením na DNR ... 1
povinná mlčenlivost,
povinnost poskytnutí první pomoci.
Etika zdravotnického pracovníka - úvod do problematiky, ... 1
profesní a etické kodexy se zaměřením na DNR.
Organizace a úkoly DNR ... 7
Postavení DNR v systému zdravotní péče, ... 1
hlavní úkoly a zásady činnosti v DNR jako součásti zdravotní péče,
organizace DNR a jejích provozovatelů jako zdravotnických zařízení.
Součinnost s dispečinkem DNR, ... 2
součinnost se zdravotnickou záchrannou službou (dále jen ZZS),
a dalšími zdravotnickými složkami, službami či zařízeními,
dokumentace v DNR,
ekonomické aspekty v činnosti DNR,účtování a úhrada transportů.
Zásady přepravy nemocných a raněných, ... 2
směrování a předání nemocného v cílovém zdravotnickém zařízení,
zvláštnosti některých specifických výkonů v DNR (doprovod nemocného, transport cizinců, transport duševně nemocného, transport infekčně nemocného, transport novorozence a malého dítěte, přeprava tkání, biologických materiálů, dárců a příjemců orgánů, letecká doprava apod.),
zásady použití výstražných zařízení.
Informační systémy a základy telekomunikace ... 2
informační systémy,
spojení linkové, radiové,
radiostanice a její základní prvky,
radiové sítě v rámci integrovaného záchranného systému,
legislativa provozu,
radiokomunikační předpisy.
Předpoklady k provozu a legislativní podpora DNR ... 3
Personální zabezpečení provozu, kvalifikační požadavky na jednotlivé druhy profesí, ... 2
kompetence řidiče DNR a jeho postavení v týmu,
platné právní normy o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení v platném znění s důrazem na vybavení zařízení DNR a používaných druhů vozidel a jejich vybavení, platné právní normy o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení s důrazem na čistotu a desinfekci vozidel, likvidaci zdravotnického odpadu, manipulaci s prádlem, základy sterility a asepse apod.
Silniční a dopravní předpisy, právo přednostní jízdy, ... 1
bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní úrazy, nemocí z povolání.
Mimořádné události a situace, integrovaný záchranný systém ... 4
Objasnění základních pojmů (mimořádná událost, mimořádná situace, ... 1
hromadné neštěstí, hromadný úraz, katastrofa, medicína katastrof ap.).
Integrovaný záchranný systém, ... 1
havarijní plány.
Krizové plánován, ... 2
útvary tísňového plánování ve zdravotnictví,
civilní obrana,
nasazení sil a prostředků při likvidaci zdravotních následků mimořádných událostí, základní postupy a činnosti, jejich zásady a taktika.
Technická první pomoc ... 3
Objasnění pojmů (zaklínění, zasypání, zamoření, radiace, tlaková vlna, výbuch, požár ... 2
a hoření, tonutí, el. proud o nízkém a vysokém napětí),
základní zásady bezpečnosti práce za ztížených podmínek,
základní informace o možnostech vyprošťovací techniky,
vlastní možnosti a postupy při vyprošťování.
Nositelé složky technické první pomoci, ... 1
(hasičský záchranný sbor, báňská záchranná služba,
vodní záchranná služba, správci objektů ap.),
zásady postupu při vlastní dopravní nehodě,
vlastní ochrana.
2. Zdravotnická psychologie a nácvik komunikativních dovedností
2 hod. + 4 hod. cvičení (nácvik komunikace)
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ pro aplikaci psychologického přístupu k nemocným, raněným a rodičkám.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je získání základních poznatků a dovedností zdravotnické psychologie v rozsahu potřebném pro řidiče DNR.
ROZPIS UČIVA:
Specifické aspekty dopravní psychologie (rozhodování, koncentrace, kompetentní,
improvizace, reakční doba, psychologické testy a jejich význam). ... 1
Psychologie nemocného, nemoc jako náročná životní situace, neadaptabilní chování. ... 1
Komunikace, komunikační prostředky, nácvik komunikativních dovedností, ... 4
řešení problémových situací a příkladů psychologického přístupu k nemocným, rodinám a spolupracovníkům.
3. Podpora a ochrana zdraví ... 6
Anotace předmětu:
Předmět poskytuje základní informace z oborů mikrobiologie, epidemiologie, o šíření nákaz a hygienickoepidemiologických aspektech, které hrají důležitou roli v ochraně a podpoře zdraví jak nemocných, tak zdravotnických pracovníků. Dále předmět poskytuje informace o technickém vybavení radiodiagnostických pracovišť a o účincích záření na lidský organismus.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je získání základních poznatků v oblasti ochrany a podpory zdraví a aplikaci opatření ochrany zdraví při práci řidiče DNR.
ROZPIS UČIVA:
Základy mikrobiologie ... 1
základní pojmy z mikrobiologie a epidemiologie,
(bakterie, viry, paraziti, patogenita, virulence),
všeobecné poznatky o infekčních onemocněních a způsobech přenosu,
(nozokomiální nákazy, AIDS/HIV, infekční hepatitida apod., prevence).
Základy hygieny ... 2
hygiena a její význam, riziková pracoviště, bezpečnost zdraví při práci na rizikových pracovištích, nebo s rizikovými aspekty,
hygienicko - epidemiologické aspekty v DNR (transport infekčně nemocných, dezinfekce a sterilizace pomůcek a vozidla, manipulace a transport biologických materiálů), osobní ochranné prostředky a pomůcky, význam jejich užívání, zásady, metody a prostředky dezinfekce v DNR,
základní pojmy (dezinfekce, dezinsekce, deratizace, sterilizace).
Úvod do problematiky ionizujícího záření ... 3
přehled zdrojů ionizujícího záření, jejich základní vlastnosti, nežádoucí biologické účinky,
průchod ionizujícího záření vzduchem a jinými látkami, ochrana vzdálenostmi stíněním, ochranné pomůcky, poučení o chování v běžném klinickém provozu, chování v havarijních situacích.
4. Somatologie ... 19
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ pro pochopení stavby lidského těla, základních funkcí organizmu a jejich vzájemných souvislostí.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je získání základních poznatků v anatomii a fyziologii lidského těla.
ROZPIS UČIVA:
Stavba lidského těla ... 1
buňka, tkáň, orgán, orgánový systém, organismus
hlavní orgánové systémy a jejich význam
Pohybový systém ... 2
Popis, funkce, přehled hlavních skupin:
soustava kosterní
soustava svalová
Oběhový systém ... 3
Popis, funkce:
srdce (stavba, uložení, práce srdce)
cévy (přehled cév a principy cirkulace, krevní tlak, tep)
krev (složení, krevní skupiny, krevní převody)
mízní systém (tkáňová tekutina, lymfa, mízní uzliny)
Dýchací systém ... 2
Základní členění, stavba, funkce, složení vdechovaného a vydechovaného vzduchu, mechanika dýchání:
dýchací cesty
plíce (uložení, popis, funkce)
bránice
Trávicí systém ... 3
Rozčlenění, trávení, vstřebávání, metabolismus, živiny, vitamíny:
trávicí trubice (obecná stavba, produkce trávicích šťáv, funkce)
parenchymatózní orgány (přehled, funkce)
Vylučování a močový systém ... 2
Popis, funkce, moč:
ledviny
vývodné cesty močové
Pohlavní ústrojí ... 2
Stavba, funkce:
pohlavní systém muže
pohlavní systém ženy
těhotenství, porod
Nervový systém ... 2
Rozdělení, základy činnosti nervové soustavy:
CNS (mozek, mícha)
periferní nervy (míšní, hlavové nervy, reflexní oblouk)
vegetativní nervy
termoregulace
Žlázy s vnitřní sekrecí a vnější sekrecí ... 1
Rozdělení, popis, funkce.
Smysly a smyslové orgány ... 1
Obecná charakteristika, popis, funkce:
kožní čití, chuť, čich, zrak, sluch
5. Postupy první pomoci při náhlém postižení zdraví
a základní ošetřovatelská péče ... 23
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ pro orientaci v metodice a aplikaci první pomoci a v poskytování základní ošetřovatelské péče.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je poskytnout základní znalosti v problematice poskytování první pomoci a základní ošetřovatelské péče.
ROZPIS UČIVA:
Všeobecné zásady první pomoci ... 1
orientace o stavu postiženého
racionální zvážení vlastních možností a schopností
význam součinnosti a přivolání zdravotnické záchranné služby (ZZS)
nezbytnost poskytnutí první pomoci a stabilizace postiženého do příjezdu ZZS
zaměření na výkony zachraňující život
Poruchy a selhání životně důležitých funkcí, jejich obnovení u dospělých
a dětí všech věkových kategorií ... 3
Poruchy dýchání:
příčiny, příznaky, komplikace
základní opatření při obstrukci dýchacích cest
první pomoc při absenci dechu
techniky umělého dýchání bez a s pomůckami
Náhlá zástava oběhu:
příčiny, příznaky, komplikace
postupy nepřímé srdeční masáže srdce
Neodkladná resuscitace:
indikace k zahájení a ukončení
fáze resuscitace
schéma základní resuscitace:
kontrola vědomí
zprůchodnění dýchacích cest
umělé dýchání
srdeční masáž
schéma rozšířené resuscitace:
diagnostika
léky
použití přístrojové techniky
resuscitační péče: z hlediska směrování postižených
Šokové stavy ... 2
rozdělení, příčiny, příznaky
protišoková opatření u jednotlivých druhů postižení
Náhlé postižení zdraví chirurgického charakteru ... 6
Krvácení:
příčiny, druhy krvácení, příznaky, komplikace
postupy zástavy krvácení:
tlakové body
tlakové obvazy
polohování
Poranění hlavy (lebky, nitrolební, obličejové části atd.):
příčiny, příznaky, druhy poranění, komplikace
postupy první pomoci:
při bezvědomí
při vědomí
Poranění krku (oběšení, rdoušení, škrcení, krvácení, poškození krční míchy atd.):
mechanismus vzniku, klinický obraz
postupy první pomoci a opatření
Poranění hrudníku a plic (otřes, zhmoždění a stlačení, zlomeniny žeber, pneumotorax, pronikající poranění apod.):
mechanismus vzniku, příznaky, komplikace při poranění páteře a míchy
postupy první pomoci:
zajištění životně důležitých funkcí
polohování
přikládání obvazů
transport
Poranění břicha a nitrobřišních orgánů, NPB, koliky:
příčiny, příznaky, komplikace
postupy první pomoci:
polohování
krytí ran
protišoková opatření
transport
Poranění pánve a pánevních orgánů, poranění pohlavních orgánů u muže a ženy
mechanismus vzniku, příčiny, příznaky, komplikace při poranění páteře
postupy první pomoci:
uložení postiženého
fixace
polohování a protišoková opatření
transport
Poranění končetin (měkkých tkání, kostí, kloubů, amputace apod.)
mechanismus vzniku, klinický obraz, komplikace
postupy první pomoci:
u otevřených poranění
u zavřených poranění
Mnohočetná poranění, poranění zaklíněním, zasypáním, stlačením, tlakovou vlnou, polytraumata apod.
mechanismus vzniku, příznaky místní a celkové, komplikace
postupy první pomoci:
přednostní ošetření
zajištění životně důležitých funkcí
protišoková opatření
Ostatní úrazy a poškození ... 2
Úrazy termické (úžeh, úpal, popálení, podchlazení, omrzliny), elektrické (výbojem, proudem, bleskem) a chemické (poleptání kůže, sliznice dutiny ústní, jícnu, žaludku, oka)
mechanismus vzniku, příčiny, příznaky místní a celkové, komplikace
postupy první pomoci u jednotlivých typů postižení
Alergie, anafylaktický šok, poranění způsobená zvířaty, hady, hmyzem
příčiny, příznaky, komplikace
postupy první pomoci u jednotlivých typů postižení
Akutní otravy, drogová závislost
druhy, brány vstupu, mechanismy účinku, komplikace
postupy první pomoci:
eliminace
zajištění životně důležitých funkcí
zajištění materiálu k vyšetření
Akutní zvracení, průjmy a infekční onemocnění z hlediska převozu
druhy, příčiny, příznaky, komplikace
hygienický režim v péči o postižené
Náhlé postižení zdraví interního charakteru ... 3
Akutní nesnesitelná bolest, bolest na hrudi, poruchy srdečního rytmu, AIM, apod.
příčiny, rozdělení, příznaky, komplikace
postupy první pomoci
Ostatní postižení zdraví ... 3
Poruchy látkové přeměny cukru
rozdělení, příčiny, příznaky, komplikace
postupy první pomoci
Poruchy vědomí, křeče, febrilní stavy, CMP, epilepsie:
rozdělení, příčiny, mechanismus vzniku, komplikace
postupy první pomoci u jednotlivých typů postižení
Akutní psychické poruchy:
rozdělení, příčiny, příznaky
přístup k těmto pacientům
Náhlé příhody v porodnictví a gynekologii ... 1
(krvácení, poranění, překotný porod atd.)
rozdělení, klinický obraz
postupy první pomoci:
péče o rodičku
péče o novorozence
Náhlé příhody u dětí všech věkových kategorií ... 1
rozdělení, příčiny, příznaky, komplikace
postupy první pomoci u jednotlivých typů
Poskytování základní ošetřovatelské péče při přepravě nemocných a raněných ... 1
II. PRAKTICKÁ ČÁST
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako praktický základ pro upevnění získaných dovedností a získání schopnosti jejich realizace v praxi.
Cíl:
Cílem praktické části studijního programu je vybavit účastníky kurzu praktickými dovednostmi resp.získání zkušeností z aplikace teoretických poznatků v poskytování základní zdravotní a specifické péče a v poskytování základní odborné první pomoci.
ROZPIS UČIVA:
Nácvik praktických dovedností s učebními pomůckami, přístroji a na učebních modelech.
1. Obvazová a imobilizační technika ... 10
krycí obvaz
tlakový obvaz
přiložení škrtidla
použití navlékacích obvazů
šátkové obvazy
prakové obvazy
náplasťové obvazy
imobilizační techniky
2. Polohování a odsun zraněných a nemocných ... 10
transportní prostředky
vyprošťování raněných
základní polohy při poskytování první pomoci
transportní polohy
techniky při přenášení a transportu nemocných a raněných
nouzové transportní podmínky
3. Techniky neodkladné pomoci ... 26
zajištění průchodnosti dýchacích cest
umělé dýchání:
s pomůckami
bez pomůcek
nepřímá srdeční masáž.
Seznam literatury
1. Ertlová, F.; Mucha, J.; a kol.: Přednemocniční neodkladná péče. Brno: NCO NZO 2003. 368 s. ISBN 80-7013-379-1
2. Haškovcová, H.: České ošetřovatelství 5. Manuálek o etice. Brno: IDV PZ 2000. 46s. ISBN 80-7013-310-4
3. Haškovcová, H.: Práva pacientů. Brno: IDV PZ 1996. 176s. ISBN 80-902163-0-7
4. Jobánková, M.: a kol. Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno: IDV PZ 2002. 225s. ISBN 80-7013-365-1
5. Melicherčíková, V.: Sterilizace a dezinfekce ve zdravotnictví. Praha: Grada 1998. 102s. ISBN 80-7169-442-8
6. Prudil, L.: Základy právní odpovědnosti ve zdravotnictví. Brno: IDV PZ 2002. 82s. ISBN 80-7013-371-6
7. Zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů /zákon o nelékařských zdravotnických povoláních/. Sbírka zákonů, částka 30, 2004, č. 96. s. 1452 -1479
8. Etický kodex zdravotnického pracovníka nelékařských oborů. Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR, částka 7, 2004, č. 8, s. 10-11.

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací program

akreditovaného kvalifikačního kurzu

OŠETŘOVATEL

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru Ošetřovatel

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstva zdravotnictví k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

Uplatnění absolventů

Po ukončení akreditovaného kvalifikačního kurzu (dále jen „kurz“) a úspěšném vykonání závěrečné zkoušky je účastník kurzu připraven k poskytování ošetřovatelské péče pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu v oboru ošetřovatelství. V rozsahu své odborné způsobilosti se podílí ve spolupráci s lékařem na poskytování základní ošetřovatelské péče a specializované péče v rámci ošetřovatelského procesu. Pod přímým vedením všeobecné sestry, porodní asistentky nebo radiologického asistenta asistuje při určených ošetřovatelských, diagnostických nebo léčebných výkonech. Pod přímým vedením všeobecné sestry a porodní asistentky se specializovanou způsobilostí v oboru, v souladu s diagnózou stanovenou lékařem, se podílí na poskytování vysoce specializované péče v rozsahu své odborné způsobilosti.

Účastník kurzu se uplatní v různých typech zdravotnických zařízení např. v nemocnicích, ošetřovatelských centrech, v domácí ošetřovatelské péči, v léčebnách dlouhodobě nemocných, v zařízeních pro seniory, hospicích aj.

Materiální zabezpečení kurzu

Odborná praxe musí být zajištěna ve zdravotnickém zařízení (interní, chirurgické oddělení, dětské oddělení, geriatrie) a v zařízení integrované sociální péče; materiální vybavení kurzu musí být ve shodě s potřebami pro výkon příslušného povolání.

PROFIL ÚČASTNÍKA akreditovaného kvalifikačního kurzu v oboru Ošetřovatel

Charakteristika:

Cílové znalosti

je schopen pečovat o zdraví na základě osvojených základních dovedností potřebných k péči o zdraví,

umí se efektivně učit a je připraven celoživotně se vzdělávat,

umí využívat získané vědomosti a dovednosti při řešení různých problémů a situací,

využívá efektivně prostředky informačních a komunikačních technologií v pracovním i osobním životě a pro další vzdělávání,

zná základy psychologie, umí komunikovat na požadované úrovni s klienty/pacienty a jinými lidmi a zachovávat obecně uznávaná pravidla slušného chování,

zná základy somatologie a klinické propedeutiky,

zná základy ochrany a podpory zdraví, radiační ochrany a BOZP,

zná základy všeobecné ošetřovatelské péče v interním lékařství, v chirurgii, v pediatrii, v péči o matku a dítě, v péči o staré lidi a v geriatrii, ve výchovné péči a zaměstnávání nemocných,

zná zásady správného zacházení s biologickým materiálem, léčivými přípravky a zdravotnickými prostředky.

Cílové dovednosti

Účastník kurzu bude mít osvojeny vědomosti a dovednosti potřebné pro výkon jednotlivých činností v rámci ošetřovatelské péče pod odborným dohledem všeobecné sestry, porodní asistentky nebo radiologického asistenta, to je především činnosti zaměřené na uspokojování biologických, psychických i sociálních potřeb u pacientů/klientů změněných nebo vzniklých v souvislosti s poruchou zdravotního stavu, zejména:

provádění úpravy lůžka,

provádění hygienické péče pacientům,

provádění základní prevence proleženin,

pomoc při podávání stravy pacientům, při jídle ležícím nebo nepohyblivým pacientům, popřípadě jejich krmení,

péči o vyprazdňování pacientů, včetně případného provedení očistného klyzmatu,

měření tělesné teploty, výšky a hmotnosti,

doprovod pacienta na odborné vyšetření a ošetření,

péči o úpravu prostředí pacientů,

podílení se na zajištění herních aktivit dětí,

provedení úpravy těla zemřelého,

poskytování zdravotní péče v souladu s platnými právními předpisy a standardy v rámci zdravotnického týmu,

předávání informací v rámci zdravotnického týmu a zejména práci se zdravotnickou dokumentací a informačním systémem zdravotnického zařízení,

podílí se na přejímání, kontrolu, manipulaci a uložení léčivých přípravků a zdravotnických prostředků (nástrojů, přístrojů, zdravotnického materiálu, pomůcek) a prádla,

dezinfekci a sterilizaci zdravotnických prostředků.

Účastník kurzu bude vzdělán tak, aby si osvojil odborné vědomosti, dovednosti a postupy nezbytné pro asistenci při určených ošetřovatelských, diagnostických nebo léčebných výkonech pod přímým vedením všeobecné sestry, porodní asistentky nebo radiologického asistenta zejména při:

převazech akutních, chronických i operačních ran,

podávání léčivých přípravků,

odběru biologického materiálu,

zavádění močového katétru a výplachu močového měchýře,

sondování a péči o katétry.

Účastník kurzu bude vzdělán tak, aby:

v odborné komunikaci se vyjadřoval přesně, věcně a terminologicky správně, rozuměl základní latinské terminologii v rozsahu jeho činností,

měl přehled o základních principech organizace a řízení zdravotnictví, nových trendech v péči o zdraví obyvatelstva,

dodržoval požadavky na hygienu, bezpečnost a ochranu při práci ve zdravotnických nebo sociálních zařízeních,

uměl se spolupodílet na pomoci pacientům překonávat problémy spojené s hospitalizací a vést je k dodržování léčebného režimu,

dovedl vhodným způsobem komunikovat s pacienty s ohledem na jejich věk a dodržoval pravidla společenského chování,

při ošetřování pacientů jednal taktně, ohleduplně a s empatií, dodržoval práva pacientů,

při poskytování ošetřovatelské péče pacientům z odlišného sociokulturního prostředí jednal s vědomím jejich národnostních, náboženských, jazykových a jiných odlišností,

dodržoval etické zásady ošetřovatelské péče a požadavky na ochranu informací,

pracoval svědomitě a dbal na kvalitu své práce, choval se hospodárně a ekologicky,

dodržoval pracovně právní předpisy a požadavky na výkon pracovních činností ošetřovatele,

sledoval odborné informace v oblasti činností, které je způsobilý vykonávat a uměl s nimi efektivně pracovat.

Cíle akreditovaného kvalifikačního kurzu

Akreditovaný kvalifikační kurz připravuje účastníka kurzu pro práci zdravotnických pracovníků, kteří budou poskytovat základní ošetřovatelskou péči v rámci ošetřovatelského procesu pod odborným dohledem všeobecné sestry, porodní asistentky a radiologického asistenta. Vzdělávání se zaměřuje zejména na zvládnutí ošetřovatelských výkonů a postupů a na vytváření žádoucích profesních postojů, návyků a dalších osobnostních kvalit zdravotnického pracovníka.

Akreditovaný kvalifikační kurz je koncipován tak, aby poskytl odborné vzdělání, které mu umožní získat základní odborné vědomosti nezbytné k vytvoření požadovaných ošetřovatelských dovedností. Nedílnou součástí odborného vzdělávání jsou cvičení a praktická výuka ve zdravotnických a dalších zařízeních poskytující zdravotnickou péči (např. sociálních).

A) Podmínky přijetí do kurzu:

dovršení věku 18 let;

úspěšné dokončení tříletého učebního oboru nebo středního vzdělání;

zdravotní požadavky - uchazeči netrpí zejména:

prognosticky závažnými onemocněními podpůrného a pohybového aparátu znemožňujícími zátěž páteře a trupu,

prognosticky závažnými onemocněními omezujícími funkce končetin,

prognosticky závažnými chronickými nemocemi dýchacích cest a plic, kůže a spojivek včetně onemocnění alergických,

prognosticky závažnými nemocemi srdce a oběhové soustavy vylučujícími středně velkou zátěž,

prognosticky závažnými poruchami mechanismu imunity,

prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndromů a kolapsovými stavy,

prognosticky závažnými nemocemi oka znemožňujícími zvýšenou fyzickou zátěž a manipulaci s břemeny,

prognosticky závažnými poruchami vidění, poruchami barvocitu,

závažnými duševními nemocemi a poruchami chování.

Posouzení zdravotního stavu uchazeče provádí příslušný lékař, u něhož je budoucí ošetřovatel registrován jako u svého ošetřujícího lékaře.

B) Metody výuky

Ve výuce jsou uplatňovány aktivizační metody, které napomáhají vytvoření požadovaných klíčových, odborných a dalších dovedností. Volba jednotlivých metod (slovní, názorně - demonstrační, dovednostně-praktické, aktivizující, komplexní metody) je plně v kompetenci vyučujících. Ve studiu jsou respektovány zvláštnosti ve vzdělávání dospělých.

C) Způsob zakončení kurzu

Kurz je zakončen závěrečnou zkouškou (ustanovení §52 zákona č. 96/2004 Sb., ustanovení §13 vyhlášky č. 394/2004 Sb.), která se skládá z:

1. praktické zkoušky

2. teoretické zkoušky.

Absolvent obdrží osvědčení, které mu osvědčuje způsobilost k výkonu zdravotnického povolání v oboru Ošetřovatel (ustanovení §52 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb.).

UČEBNÍ PLÁN

Studijní obor: Ošetřovatel

 
Názvy vyučovacích předmětů
 
Celkový počet vyučovacích hodin
 
Teoretická část 400
 
Somatologie
 
50
 
Základy epidemiologie a hygieny
 
30
 
Zdravotnická psychologie
 
50
 
BOZP
 
16
 
Sociální aktivizace klientů
 
20
 
Veřejné zdravotnictví
 
20
 
Ošetřovatelská péče
 
214
 
Praktická část 500
 
Ošetřování nemocných
 
500
 
Celkem 900
 
SOMATOLOGIE
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnout účastníkům kurzu vybrané poznatky o stavbě a funkci lidského těla. Poskytuje základní vědomosti z klinicky aplikované anatomie a fyziologie, histologie a biochemie. Seznamuje se základy medicínského jazyka, prohlubuje znalosti studentů z biologie člověka a z dalších přírodovědných předmětů. Cílem předmětu je dosáhnout toho, aby studující uměli popsat stavbu lidského těla, rozuměli fyziologickým funkcím jednotlivých soustav a orgánů lidského těla a získané vědomosti uměli aplikovat do předmětu ošetřovatelství.
Počet hodin teoretického vyučování ... 50
Rozpis učiva:
1. Úvod do předmětu ... 2
2. Stavba lidského těla ... 4
buňka, tkáně, orgány, orgánové soustavy, organismus
3. Soustava kosterní ... 6
stavba kosti, spojení kostí
kostra hlavy, trupu, končetin
zvláštnosti dětské kostry
4. Soustava svalová ... 4
stavba a druhy svalové tkáně
základní svaly hlavy, trupu, končetin
5. Soustava oběhová ... 6
srdce - stavba a činnost
cévy - typy, krevní oběh,
krev - složení, funkce krvinek, krevní plazma
mízní soustava - složení a funkce
6. Soustava dýchací ... 6
stavba a funkce
7. Soustava trávicí ... 6
stavba a funkce
8. Soustava močová ... 2
stavba a funkce
9. Soustava kožní ... 2
stavba a funkce
10. Soustava žláz s vnitřní sekrecí - stavba a funkce ... 2
hypofýza, štítná žláza, nadledvinky - stavba a funkce
11. Soustava pohlavní ... 4
ženské pohlavní orgány - stavba a funkce
mužské pohlavní orgány - stavba a funkce
pohlavní vývoj
těhotenství a porod
12. Soustava nervová ... 4
mozek - stavba a funkce
mícha - stavba a funkce
periferní nervový systém - stavba a funkce
13. Soustava smyslová - stavba a funkce ... 2
zrak
sluch
kožní čití - čich - chuť
ZÁKLADY EPIDEMIOLOGIE A HYGIENY
Cíle předmětu
Cílem předmětu je:
poskytnout účastníkům kurzu vybrané poznatky z mikrobiologie, epidemiologie a hygieny potřebné pro to, aby lépe pochopili příčiny onemocnění, vliv mikroorganismů na zdraví a vztah makroorganismu a životního prostředí, a tak je připravit na práci v prostředí se zvýšenými požadavky na dodržování hygienických předpisů a prevenci infekčních onemocnění,
dosáhnout toho, aby účastníci kurzu dovedli ochránit sebe i nejbližší okolí před infekčními onemocněními a osvojili si základní hygienické zásady a předpisy uplatňované ve zdravotnických a sociálních zařízeních, aby přistupovali aktivně k ochraně a tvorbě životního prostředí. Předmět má významnou funkci z hlediska prevence nemocí.
Počet hodin teoretického vyučování ... 30
Rozpis učiva:
1. Úvod a základní pojmy ... 2
vysvětlení základních pojmů mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena
vztahy mezi těmito obory
2. Základy mikrobiologie ... 6
bakterie, viry, paraziti, kvasinky, plísně
mikrobiální osídlení člověka
patogenní mikroflóra
3. Základy imunologie ... 5
pojem infekce, imunita
obranné mechanismy lidského organismu (specifická, nespecifická imunita)
4. Základy epidemiologie ... 6
infekční proces a onemocnění (základní podmínky, zdroj původce nákazy)
přenos nákazy (mechanismus přenosu, faktory přenosu, stupeň intenzity šíření nákazy)
prevence infekčního onemocnění, protiepidemická opatření
izolace osob infekčně nemocných a z nákazy podezřelých (karanténa, zvýšený zdravotnický dozor, lékařský dohled, hlášení
očkování (aktivní, pasivní)
nosokomiální nákazy
dezinfekce, deratizace, desinfekce, sterilizace (pojmy, metody, prostředky dezinfekce)
5. Základy hygieny ... 5
její význam
riziková pracoviště
manipulace s prádlem
mechanizace úklidových prací
osobní ochranné pomůcky
dezinfekční prostředky (typy dle skupin, ředění)
6. Hygiena a bezpečnost práce ve zdravotnických a sociálních zařízeních ... 6
bezpečnost a ochrana zdraví jak nemocných, tak zdravotnických pracovníků
zásady hygieny provozu zdravotnických zařízení
ochrana pracovníků proti infekcím včetně zdravotních rizik souvisejících s výkonem povolání - BOZP
ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE
Cíle předmětu
Cílem předmětu je:
naučit účastníky kurzu využívat poznatky z psychologie při jednání s lidmi, poskytování ošetřovatelské péče a komunikaci s pacienty/klienty i k rozvoji vlastní osobnosti a pro řešení různých životních situací,
naučit účastníky kurzu, aby se podíleli na rozvoji požadovaných klíčových kompetencí, zejména personálních (poznávat a reálně hodnotit své schopnosti a možnosti, zdokonalovat svou osobnost, efektivně se učit, plánovat svou činnost, vyrovnávat se zátěžovými situacemi), komunikativních a interpersonálních.
Počet hodin teoretického vyučování ... 50
Rozpis učiva:
1. Úvod do psychologie ... 3
předmět, úloha a odvětví psychologie
2. Základy psychologie osobnosti ... 7
struktura a rysy osobnosti a její formování
temperament a charakter, vlohy a schopnosti
motivace a potřeby
3. Psychické stavy, procesy a vlastnosti ... 8
vnímání, pozornost, paměť a učení
představivost a fantazie, myšlení a řeč
emoce a vůle
změny psychických procesů a stavů v nemoci
4. Vývoj psychiky jedince ... 6
charakteristika ontogenetického vývoje psychiky
charakteristika vývojových stádií
uspokojování potřeb
5. Sociální vnímání, komunikace ... 4
sociální učení
sociální skupiny
sociální vnímání
poruchy socializace osobnosti
6. Psychologie nemocných ... 4
subjektivní prožívání nemoci
bolest, strach, úzkost
adaptivní a neadaptivní reakce na nemoc
7. Komunikace a jednání s lidmi ... 10
verbální a neverbální komunikace
navazování kontaktu - verbálně, neverbálně, vzhledem k věkovým a individuálním zvláštnostem osobnosti
rozhovor - navázání kontaktu, vedení rozhovoru
nácvik komunikačních dovedností (řešení modelových situací)
poruchy v komunikaci
empatie, asertivita
8. Psychologie v práci ošetřovatele ... 8
psychologická problematika v práci ošetřovatele
pojem profesionální chování
chování a postoje zdravotnických pracovníků
psychické adaptace a deformace vlivem výkonu zdravotnického povolání
interpersonální vztahy a další faktory ovlivňující pracovní výkon
psychorelaxační techniky zdravotnického pracovníka
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Cíle předmětu
Cílem předmětu je:
získání poznatků v oblasti bezpečnosti práce a ochraně zdraví, o povinnostech pracovníků a organizací, které nutno v rámci BOZP dodržovat.
Počet hodin teoretického vyučování ... 16
Rozpis učiva:
Poslání BOZP ... 1
(povinnost organizace, pracovníka, státní odborný dozor)
Zásady bezpečné práce s technickým zařízením ... 2
(elektřina, plyn, tlakové nádoby, výtahy, apd.)
Osobní ochranné prostředky a jejich poskytování a používání ... 2
Povinnost pracovníka a organizace při vzniku pracovního úrazu ... 1
Základní povinnosti v požární ochraně ... 2
(hasící přístroje, prevence)
Nežádoucí biologické účinky ionizujícího záření - základní přehled ... 5
(přehled zdrojů ionizujícího záření, průchod ionizujícího záření vzduchem a jinými látkami, ochrana vzdáleností a stíněním, ochranné pomůcky, poučení o chování při běžném klinickém provozu zdrojů záření, význam kontrolních pásem)
Poučení o chování v havarijních situacích, role havarijního plánu a zásadových instrukcí ... 3
SOCIÁLNÍ AKTIVIZACE KLIENTŮ
Cíle předmětu
Cílem předmětu je:
poskytnout účastníkům kurzu poznatky potřebné pro sociální aktivizaci a vyplňování volného času klientů a dosáhnout toho, aby účastníci kurzu získali praktické a metodické dovednosti potřebné pro sociální aktivizaci a vyplňování volného času klientů.
Počet hodiny teoretického vyučování ... 20
Rozpis učiva
1. Úvod ... 3
(cíl, obsah předmětu, využití při poskytování péče klientům zdravotnických nebo sociálních služeb)
2. Práce s materiálem ... 6
(práce s papírem, s přírodninami, modelování, práce s provázky a nitěmi, textilní práce, práce s dřevem a kovem, metodika osvojování vybraných technik a postupů)
3. Hračka ... 4
(zhotovování jednoduchých loutek, maňásků a hraček, základy práce s loutkou, metodické využití hračky a loutky)
4. Metodika kulturně společenské činnosti s ohledem na typ klienta a zařízení ... 7
(četba, vyprávění, práce s knihou, dramatizace, poslech hudby, relaxace s hudbou, výběr a sledování filmu, televizního programu, práce s PC, výtvarné hry, pohybové hry, tanec, společenské hry, využití při práci s různými skupinami)
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNICTVÍ
Cíle předmětu
Cílem předmětu je:
poskytnout účastníkům kurzu poznatky o systému zdravotní péče a službách občanům, seznámit je s možnostmi pracovního uplatnění v oboru a dosáhnout toho, aby se studující orientoval v systému zdravotní péče a službách občanům, a aby se uměl zapojit do realizace různých programů na podporu zdraví.
Počet hodin teoretického vyučování ... 20
Rozpis učiva
1. Systém zdravotní péče ... 5
organizace zdravotnických služeb
typy zdravotnických zařízení
úloha státu v řízení zdravotnictví - kraje, obce
financování zdravotní péče
2. Zabezpečení v případě nemoci a tíživé sociální situace ... 5
zákonné a dobrovolné pojištění
nemocenské pojištění
starobní a invalidní důchod
sociálně - zdravotní péče o vybrané skupiny občanů (senioři, občané se zdravotním postižením)
sociální služby
3. Právní úprava zdravotní péče ... 2
listina základních práv a svobod
práva pacientů
4. Principy zdravotního pojištění ... 2
vztah pojištěnce, pojišťovny a zdravotnického zařízení
práva pojištěných
5. Právní odpovědnost zdravotnického pracovníka ... 2
povinná mlčenlivost
povinnosti, odpovědnost a práva stanovená zákoníkem práce
6. Etika zdravotnického pracovníka ... 4
úvod do problematiky
etika zdravotnického pracovníka
eticko - právní aspekty zdravotní péče (profesní etické kodexy)
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE
Cíle předmětu
Cílem předmětu je:
poskytnout poznatky v péči o zdraví a prevenci poškození zdraví, teoretické poznatky z ošetřovatelství potřebné pro realizaci kvalitní ošetřovatelské péče a dosáhnout toho, aby účastníci kurzu dovedli poskytovat aktivní, individualizovanou ošetřovatelskou péči s respektováním kulturních specifik, aby dovedli pečovat o zdraví a předcházet onemocnění. Účastníci kurzu po absolvování předmětu budou mít jednotlivé dovednosti na úrovni, která je žádoucí pro předmět ošetřování nemocných.
Počet hodin teoretického vyučování ... 214
Rozpis učiva:
1. Úvod do předmětu ... 4
postavení ošetřovatele v ošetřovatelském týmu
ošetřovatelský proces
úloha ošetřovatelky v rámci ošetřovatelského procesu
zdravotnická dokumentace
2. Ošetřovací jednotka ... 6
typy, vybavení a součásti ošetřovací jednotky
provoz, organizace a harmonogram práce zdravotnického týmu
3. Péče o pomůcky ... 6
péče o přístroje a pomůcky z různých materiálů
pomůcky k jednorázovému použití
bezpečnost a ochrana zdraví při práci s elektrickými a tlakovými nádobami
inventář, spotřební materiál, prádlo
požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví při práci
4. Základy dezinfekce a sterilizace ... 6
jednotlivé typy dezinfekce a sterilizace
příprava materiálu ke sterilizaci
zacházení se sterilním materiálem
5. Lůžko a nemocný na lůžku ... 8
typy lůžek
základní vybavení lůžka
pomocná zařízení lůžka
úprava lůžka bez nemocného s nemocným
výměna prostěradla
převlékání lůžka
polohy nemocných v lůžku
posouvání, obracení, přenášení nemocného
6. Hygienická péče o děti a dospělé ... 10
význam hygienické péče pro nemocného a zdravého
dodržování etických aspektů při provádění hygienické péče
význam komunikace při hygienické péči
ranní a večerní toaleta
péče o dutinu ústní
celková koupel na lůžku a mimo lůžko
mytí znečištěného nemocného
7. Péče o prádlo ... 2
uložení čistého a špinavého prádla na oddělení
zásady zacházení s čistým a špinavým prádlem
8. Poruchy kožní integrity ... 6
stupně dekubitů
místa vzniku dekubitů
preventivní ošetření
ošetřovatelská péče
9. Péče o vyprazdňování nemocných ... 10
sledování odchodu moči a stolice
podkládání podložních mís a močových lahví
inkontinence a ošetřovatelská intervence při inkontinenci
očistné klyzma, komunikace s nemocným při výkonu
10. Obvazový materiál, obvazová technika ... 8
obvazová technika
jednoduché obvazy
přístup k nemocnému
příprava a zhotovování obvazového materiálu (tampon, longeta, štětička, aj.)
11. Úklid nemocničních prostor ... 4
pomůcky a úklidové prostředky
rozvrh úklidových prací
12. Sledování fyziologických funkcí ... 10
měření TT, TK, P, D,
záznam fyziologických funkcí
komunikace s nemocným
13. Odběr biologického materiálu ... 8
hlavní zásady při odběrech biologického materiálu a při manipulaci s biologickým materiálem
odběr moči a orientační vyšetření moče, sběr moče a měření množství a spec. hm. Moče
odběr stolice na vyšetření
odběr sputa na vyšetření
14. Aplikace tepla a chladu ... 4
termofor, elektrická poduška, solux, vak s ledem, improvizace
obklady, celkový zábal
15. Výživa nemocných ... 10
dietní systém
zásady stravování
příprava a podávání stravy na oddělení
krmení nemocných, etické aspekty krmení nemocných
podávání stravy dětem
16. Vizita ... 4
pozorování nemocných - účel, zásady
předávání informací
lékařská vizita - druhy, příprava pomůcek
17. Doprovod nemocných/klientů na vyšetření a ošetření ... 2
18. Příjem, překlad, propuštění nemocného ... 4
povinnosti ošetřovatele při příjmu, překladu a propuštění
19. Péče o seniory a chronicky nemocné ... 14
gerontologie a geriatrie
projevy stárnutí
význam aktivity u starých a chronicky nemocných
výchova ke stáří
sociální změny ve stáří
komunikace se starými, chronicky nemocnými a jejich rodinnými příslušníky
oddělení určená pro péči o staré a chronicky nemocné a jejich specifika
pečovatelská služba
20. Péče o umírající nemocné ... 16
thanantologie, eutanazie
prožívání nemoci a umírání
komunikace s umírajícím
péče o mrtvé tělo
21. Zásady první pomoci ... 16
orientace na místě nehody
neodkladná resuscitace
první pomoc při krvácení
první pomoc při bezvědomí
první pomoc při šoku
první pomoc při náhlých stavech a závažných poraněních
22. Ošetřovatelská péče na interním oddělení ... 12
subjektivní a objektivní příznaky nemoci
diagnostické a vyšetřovací metody používané v interním lékařství
ošetřovatelská péče o nemocné s interními onemocněními
23. Ošetřovatelská péče na chirurgickém oddělení ... 10
diagnostické a vyšetřovací metody v chirurgii
ošetřovatelská péče o nemocné s vybranými chirurgickými onemocněními (jednoduché převazy, ošetřování nemocného v sádrovém obvazu, s extenzí, s protetickými pomůckami, obvazy)
příprava nemocného k operaci
24. Ošetřovatelská péče na dětském oddělení (péče o děti nad 6 let) ... 10
specifika dětského věku
psychické změny v důsledku nemoci
nejčastější potíže hospitalizovaných dětí
výchovná činnost a zaměstnávání dětí v nemocničním prostředí
ošetřovatelská péče o nemocné s vybranými nemocemi dětského věku
péče o kojence - koupání, krmení, oblékání, přebalování, vážení, měření
podávání stravy větším dětem
25. Péče o nemocné na psychiatrickém oddělení ... 10
zvláštnosti hospitalizace na psychiatrickém oddělení
ošetřovatelská péče o nemocné s vybranými psychiatrickými nemocemi
přístup ošetřovatele k psychiatricky nemocným
26. Ošetřování nemocných na gynekologicko porodnickém oddělení ... 14
základní péče o ženu
péče o ženu v době fyziologického, patologického těhotenství
porod, péče o ženu při porodu, průběh fyziologického, patologického porodu
péče o ženu na oddělení šestinedělí, průběh fyziologického, patologického šestinedělí
asistovaná reprodukce a její etické aspekty
potrat a jeho etické aspekty.
OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH
Cíle předmětu
Cílem předmětu je
osvojit si praktické dovednosti a odborné činnosti nezbytné pro ošetřování klientů/pacientů v reálném prostředí zdravotnických a sociálních zařízení a profesně připravit studující k poskytování ošetřovatelské péče o děti, mládež a dospělé včetně seniorů v rozsahu kompetencí ošetřovatele.
Počet hodin praktického vyučování ... 500
Rozpis učiva:
1. Management ošetřovatelské péče
2. Péče o prostředí
3. Hygienická péče
4. Péče o výživu dětí a dospělých
5. Péče o vyprazdňování pacientů
6. Sledování fyziologických funkcí
7. Asistence při určených ošetřovatelských, diagnostických nebo léčebných výkonech prováděných pod přímým vedením všeobecné sestry, porodní asistentky a radiologického asistenta
8. Doprovod nemocných/klientů na vyšetření a ošetření
9. Základní ošetřovatelská péče o pacienty/klienty v terminálním stádiu, úprava těla zemřelého
V rámci vzdělávacího programu žadatel o udělení akreditace předloží rozpracovaný plán odborné praxe, včetně přehledu výkonů, které musí účastník kurzu provést, popřípadě vidět, včetně jejich četnosti.
Literatura:
Berne, E.: Jak si lidé hrají. Dialog 1992
Cambellová, J.: Techniky arteterapie ve výchově, sociální práci a klinické praxi. Portál, Praha 1998.
Čechová, V., Mellanová, A., Kučerová, H.: Psychologie a pedagogika pro SZŠ II. Praha, Informatorium 2004. ISBN 80-7333-028-8.
Dylevský, I.: Somatologie. Olomouc, Epava 2000. ISBN 80-86297-05-5.
Haškovcová, H.: České ošetřovatelství 10 : Manuálek sociální gerontologie. Brno, NCONZO 2002. ISBN 80-7013-363-5.
Hobdayová, A., Ollierová, K.: Tvořivé činnosti pro terapeutickou práci s dětmi. Portál, Praha 2000
Jobánková, M.: Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno, NCONZO 2003. ISBN 80-7013-390-2.
Kozierová, Erbová, Olivierová: Osetrovatelstvo. Osveta, Martin 1995. ISBN 80-2317-0528-0
Křivohlavý, J.: Psychologie nemoci. Praha, Grada 2002. ISBN 80-247-0179-0. Krebs, V. a kol.: Sociální politika. Codex 1997
Lhotová, D.: Čtení a hraní k uzdravování. 1999
Linke, A.: Kapitoly z muzikoterapie. Gloria, Rosice u Brna, 1997
Papeš, Z.: Zdravotnické instituce. Olomouc.VUP LF, 2002, 55 s. ISBN 80-244-0543-1.
Potůček, M.: Sociální politika. Sociologické nakladatelství, Praha 1995.
Rokyta, R., Marešová, D., Turková, Z.: Somatologie 1. díl. Brno, Eurolex Bohemia 2002. ISBN 80-86432-30-0.
Rokyta, R., Marešová, D., Turková, Z.: Somatologie 2. díl. Brno, Eurolex Bohemia 2002. ISBN 80-86432-31-9.
Rokyta, R., Šťastný, F.: Struktura a funkce lidského těla. Praha, TIGIS, 2002
GOPFERTOVÁ, D.: Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie.Triton, Praha 1997. ISBN 80-85875-48-9
Rozsypalová, M.: Čechová, V., Mellanová, A. Psychologie a pedagogika pro SZŠ I. Praha, Rozsypalová, M.:
Péče o nemocné. Avicenum Praha 1980 Informatorium 2003. ISBN 80-7333-014-8.
Staňková, M.: Ošetřovatelství I. Avicenum, Praha 1988
Staňková, M.: České ošetřovatelství 4: Jak provádět ošetřovatelský proces. Brno, NCONZO 1999. ISBN 80-7013-283-3.
Šimonovský, Z.: Hry s hudbou a techniky muzikoterapie ve výchově sociální práci a klinické praxi. 1998
Pozn.: Vypracováno v souladu s učebními dokumenty pro střední odborné školy studijní obor 53-41-J/003 OŠETŘOVATEL, které byly schváleny MŠMT po dohodě s MZ dne 7.4.2004, č.j. 15 671/2004-23, s účinností od 1.9.2004.
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Vzdělávací program
Akreditovaného kvalifikačního kurzu

NEVIDOMÝ A SLABOZRAKÝ MASÉR

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru Nevidomý a slabozraký masér

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstva zdravotnictví ČR k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

Uplatnění absolventů:

Absolvent se uplatní ve zdravotnických zařízeních při výkonu rehabilitační a léčebné péče pod přímým vedením fyzioterapeuta způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu nebo lékaře se specializací v oboru rehabilitační a fyzikální medicína.

Materiální zabezpečení kurzu:

Odborná praxe musí být zajištěna v akreditovaném zdravotnickém zařízení, materiální vybavení kurzu musí být ve shodě s potřebami pro výkon příslušného povolání (viz minimální požadavky na materiální a technické zabezpečení).

Výuka je vedena odbornými pracovníky s kvalifikací předmětů dle učebního plánu kurzu.

Profil absolventa akreditovaného kvalifikačního kurzu v oboru masér: Cílové znalosti:

poučen o kompetencích k výkonu svého povolání

zvládá spolupráci s jinými profesemi ve zdravotnictví

zná etické, právní a psychologické aspekty zdravotnické profese

zná základy organizace a provozu zdravotnických zařízení

zná základy somatologie se zaměřením na pohybový systém

je orientován v základech psychologie a komunikace

ovládá teorie masáží včetně jejich indikací a kontraindikací

Cílové dovednosti:

provádí klasické masáže

Učební plán
Učebních hodin
 
Teoretická část
 
250
 
Základy veřejného zdravotnictví
 
8
 
První pomoc
 
20
 
Vybrané kapitoly z psychologie
 
24
 
Základy somatologie se zaměřením na pohybový systém
 
48
 
Vybrané kapitoly z chirurgických onemocnění
 
16
 
Patologie a klinika nemocí
 
24
 
Epidemiologie a hygiena
 
16
 
Masáž klasická - teorie výuka, včetně kontraindikací
 
64
 
Prevence, a ochrana zdraví
 
6
 
Specifické opakovací postupy pro nevidomé a slabozraké maséry
 
24
 
Praktická část
 
250
 
A. Teoreticko praktická výuka
 
 
Teoreticko praktická výuka masáží
 
110
 
B. Praxe
 
 
Praxe klasické masáže
 
40
 
Celkem
 
500
 
 
Typy výukových pracovišť, kde bude praktické vyučování probíhat:
akreditovaná zdravotnická zařízení
pro rehabilitační zdravotní péči,
léčebná lázeňská zařízení
Podmínky přijetí do kurzu:
úspěšné dokončení středního vzdělání, např. dvouleté učiliště
dovršení věku 18 let
úspěšné absolvování ústního přijímacího pohovoru
dobrý zdravotní stav s výjimkou zrakových schopností
dobrá fyzická kondice
Metody výuky:
přednášky, semináře, praktický nácvik dovedností, exkurze, praktický výcvik ve zdravotnickém zařízení.
Způsob zakončení:
Kurz je ukončen teoretickou a praktickou zkouškou před zkušební komisí dle zkušebního řádu.
Absolvent obdrží osvědčení o získání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání v oboru masér.
Učební osnovy
Základy veřejného zdravotnictví ... 8
Systém péče o zdraví
Organizace zdravotnických služeb, úloha státu v řízení zdravotnictví - krajské úřady, obce.
Vícezdrojové financování zdravotnictví.
Typy zdravotnických zařízení. ... 1
Zdravotničtí pracovníci a jejich příprava k výkonu povolání
Formy a stupně vzdělávání ve zdravotnictví.
Praxe a specializační studium. ... 1
Principy všeobecného zdravotního pojištění
Vztah pojišťovny, pojištěnce a zdravotnického zařízení.
Potřebná zdravotní péče.
Zdravotní řád, seznam zdravotních výkonů.
Práva pojištěných. ... 2
Cílové úkoly péče o zdraví
Důraz na primární péči. ... 1
Výchova ke zdraví, odpovědnost občana za vlastní zdraví
Úloha zdravotnického pracovníka ve výchově ke zdraví a prevenci.
Význam prevence. ... 1
Odpovědnost zdravotnického pracovníka
Povinnost mlčenlivosti.
Práva nemocných, zdravotnická etika. ... 1
Vznik a zánik pracovního poměru
Vybrané části Zákoníku práce. ... 1
První pomoc - probíhá především formou praktického cvičení ... 20
Význam první pomoci
Vysvětlení pojmu poranění, vnější činitelé úrazu.
Vlivy mechanické, tepelné, elektrické a chemické. ... 2
Rány a jejich druhy
Krvácení, druhy a způsoby stavění krvácení.
První pomoc, ošetření a hojení ran.
Infekce ran, její prevence a léčba.
Zhotovení základních obvazů. ... 3
Vznik popálenin, místní poškození, celkové následky
První pomoc při popáleninách, prevence šoku.
Definitivní ošetření a léčba popálenin (informativně).
Poleptání kyselinami, louhy; vzhled ran, první pomoc. ... 4
Vysvětlení pojmů: pohmoždění, podvrtnutí, vykloubení - první pomoc
Zlomeniny, rozdělení, klinické příznaky.
První pomoc, imobilizace dlahami, transport raněných.
Léčení zlomenin (informativně). ... 3
První pomoc při náhlých příhodách
Poruchy dýchání - příčiny mechanické, chemické, účinky anestetik, alkoholu.
Poruchy dýchacího ústrojí - překážky v ústech, hltanu, průduškách.
Poruchy krevního oběhu - srdeční selhání, infarkt srdce, první pomoc.
Selhání periferního oběhu - šok, kolaps, první pomoc. ... 6
Organizace první pomoci
Zákonná povinnost všech občanů poskytnout první pomoc.
Zajištění prostředků pro první pomoc, transport raněných.
Prevence úrazů. ... 2
Vybrané kapitoly z psychologie ... 24
Předmět a úlohy psychologie ... 1
Význam psychologie pro práci maséra.
Postavení masérství ve skupině dotekových povolání. ... (1)
Základy psychologie osobnosti ... 7
Struktura osobnosti a její formování.
Motivace a vůle.
Charakter, vlohy a schopnosti. ... (2)
Poznávání osobnosti, nové druhy temperamentové typologie. ... (5)
Psychické procesy a stavy ... 1
Vnímání, pozornost, paměť a učení.
Představivost a fantazie, myšlení a řeč.
Emoce.
Potřeby individua a změny psychických procesů a stavů v nemoci. ... (1)
Psychologie nemocných ... 1
Subjektivní prožívání nemoci.
Bolest, strach, úzkost.
Adaptivní a neadaptivní reakce na nemoc.
Orientace na saturaci potřeb nemocných. ... (1)
Sociální vnímání, komunikace ... 6
Sklony osobnosti v sociálním prostředí. ... (4)
Problematika komunikativních dovedností individua.
Nonverbální komunikace. ... (2)
Konflikty na pracovišti a konformita ... 4
Konformita a vztahy v týmu. ... (1)
Klasifikace konfliktů.
Prevence konfliktů a řešení konfliktních situací. ... (3)
Profesionální chování ... 4
Chování a postoje zdravotnických pracovníků; psychické adaptace a deformace
vlivem výkonu zdravotnického povolání.
Pojem profesionálního chování maséra.
Problematika submisivity, agresivity a asertivity. ... (2)
Otázky stresu při výkonu práce maséra (eustres a distres). ... (2)
Základy somatologie se zaměřením na pohybový systém ... 48
Stavba lidského těla
Vznik živé hmoty.
Buňka, tkáně, orgány, soustava orgánů, jednota organismu. ... 2
Kosterní systém
Stavba kostí, vývoj kosterní soustavy.
Kostra hlavy.
Kostra trupu a končetin. ... 5
Svalový systém
Svalová tkáň, stavba a funkce kosterních svalů.
Rozdělení svalů, hlavní svalové skupiny.
Svaly hlavy.
Svaly krku a hrudníku.
Zádové svaly a svaly břicha.
Svaly horní a dolní končetiny.
Klidová poloha svalů a svalový tonus. ... 14
Systém oběhový
Složení krve, krevní plazma a funkce krvinek.
Kardiovaskulární systém.
Průtok krve, činnost srdce, cévy, tepny, vlásečnice.
Mízní soustava.
Žlázy s vnitřní sekrecí. ... 5
Dýchací systém
Stavba dýchacího ústrojí, mechanismus dýchání.
Význam a funkce dýchání pro organismus.
Význam kůže pro dýchání organismu. ... 3
Stavba a funkce kůže
Vlastnosti kůže.
Stavba a funkce podkoží.
Změny měkkých tkání.
Reflexní mechanismus. ... 5
Systém trávicí
Ústa, hltan, žaludek, střeva, játra, žlučník, žlučové cesty, slinivka břišní.
Trávení, vstřebávání, přeměna látek, energie, tělesná teplota. ... 4
Systém pohlavní a močový
Stavba močových cest a funkce močového ústrojí.
Stavba pohlavního ústrojí.
Pohlavní orgány - význam a funkce pro organismus. ... 3
Nervová soustava - význam a funkce
Vyšší a nižší nervová činnost.
Buněčná stavba nervové soustavy.
CNS - funkce.
Nervy mozkomíšní a vegetativní, reflexní činnost. ... 5
Smyslové systémy,
Telereceptory, proprioreceptory a jejich funkce.
Kožní čidla.
Signalizace z vnějšího a vnitřního prostředí. ... 2
Vybrané kapitoly z chirurgických onemocnění ... 16
Základy traumatologie
Zánětlivá onemocnění.
Poranění.
Artrózy.
Vertebrogenní onemocnění.
Chirurgie končetin z pohledu práce maséra. ... 9
Základy ortopedie
Vrozené a získané ortopedické vady.
Revmatická onemocnění z pohledu práce maséra. ... 7
Patologie a klinika nemocí ... 24
Základní patologické děje
Nemoc - definice, zánik organismu. Atrofie - příčiny.
Nekróza - příčiny, následky. Kachexie, hypertrofie. Záněty - příčiny, projevy.
Nádory - benignita, malignita, metastáza.
Vliv prostředí na výskyt nádorů. ... 6
Fyziologie a patologie stáří
Biologický věk.
Nejčastější choroby stáří. ... 1
Obecná symptomatologie
Objektivní příznaky - vědomí, tělesný stav, poloha, chůze, výraz tváře,
stav výživy, tělesná teplota, tep, krevní tlak, dech, dušnost, kašel, sputum, zvratky, stolice, meteorismus, krvácení, otoky, změny na kůži,
tvarové změny na jednotlivých částech těla, subjektivní příznaky, bolest,
druhy, lokalizace, slabost,deprese, nauzea, závrať, svědění. ... 6
Obecné příznaky vybraných druhů chorob
Ischemická choroba srdeční.
Hypertenze.
Onemocnění cév.
Diabetes mellitus.
Choroby dýchacího systému.
TBC.
Nemoci dětského věku.
Stavy po gynekologických operacích.
Obezita. ... 6
Nervové nemoci, onemocnění pohybového aparátu
Poranění periferních nervů.
Poškození CNS.
Vertebrogenní algické syndromy.
Parkinsonova nemoc.
Roztroušená skleróza mozkomíšní.
Myopatie, poliomyelitis.
Poruchy dorozumívacích funkcí. ... 5
Epidemiologie a hygiena ... 16
Význam a úkoly epidemiologie
Preventivní zaměření epidemiologie.
Základní poznatky o mikrobech.
Působení mikrobů a virů.
Výchova ke zdraví. ... 2
Základní informace o nákazách Nákaza, infekční činitel, virulence,
šíření nákazy, zdroje a cesty přenosu,
epidemie, pandemie, endemie,
nozokomiální nákazy,
nejdůležitější původci přenosných nemocí. ... 5
Hygiena zdravotnických zařízení
Ochrana zdravotnických pracovníků, hygienické požadavky na zdravotnická pracoviště, riziková pracoviště, nemoci z povolání ve zdravotnictví. ... 3
Prevence a hygiena
Dezinfekce, dezinsekce, deratizace.
Hygiena pracovního prostředí.
Hygienická bezpečnost práce, manipulace s prádlem.
Ekologie. ... 3
Hygiena v práci maséra
Zásady ochrany a bezpečnosti práce.
Používání ochranných oděvů.
Specifická problematika z hygienického hlediska v práci maséra ve zdravotnictví. ... 3
Masáž klasická - teorie ... 64
Masáže
Historie masáže.
cíl masáže, rozdělení masáží.
mechanismus působení masáží.
Vliv masáže na pokožku, svalstvo a na spojení kostí.
Vliv masáže na oběhovou a nervovou soustavu.
Vliv masáže na vegetativní reflexi. ... 6
Indikace a kontraindikace masáže
Indikace masáže celkové a částečné.
Absolutní a relativní kontraindikace masáže.
Komplementárnost masáže.
Návaznost masáže a léčebné tělesné výchovy. ... 4
Příprava masáže
Hlavní hygienické zásady masáže,
nezbytnost dodržení etických zásad při práci maséra,
Vybavení masérské místnosti, zařízení potřebná k masáži,
větrání a osvětlení masérské místnosti.
Masážní prostředky - rozdělení podle účinku.
Kontraindikace některých masážních přípravků.
Osobní hygiena a oblečení maséra. ... 12
Příprava pacienta k masáži
Polohování pacienta k masáži.
Zklidnění pacienta před výkonem masáže. ... 2
Technika klasické masáže
Rozdělení masáží podle mechanismu provedení a podle rozsahu účinku.
Doba trvání masáže.
Směr a sled hmatů, charakteristika základních hmatů.
Hnětení, tření, vytírání, roztírání, tepání, chvění. ... 24
Postup při masážích
dolní končetiny,
horní končetiny,
hrudníku,
zad,
břicha,
hlavy,
šíje.
Postup při komplexní masáži. ... 16
Prevence a ochrana zdraví ... 6
Prevence
Léčebná výživa, pohyb a životospráva, stravovací návyky.
Výchova v péči o zdraví.
Prevence kardiovaskulárních chorob.
Faktory omezující prodlužování lidského věku. ... 4
Ochrana zdraví
Využití volného času ve prospěch zdraví.
Práce a odpočinek.
Podpůrné kúry.
Komplementární a kompenzační sporty. ... 2
Specifické opakovací postupy pro nevidomé a slabozraké maséry ... 24
Využití opakovacích postupů k upevnění dosažených vědomostí v oblasti teoretické průpravy. Jedná se o nezbytný doplňující proces výuky nevidomých, vedoucí k odstranění možných diskrepancí v chápání odborného výkladu.
Teoreticko praktická výuka masáží ... 110
Výuka masáží se obsahově kryje s tématickým celkem Praxe masáže (viz níže)
Praxe masáže ... 140
Praxe musí v rámci komplexních masáží obsahovat klasickou masáž:
dolní končetiny zepředu i zezadu,
kolenního kloubu,
horní končetiny,
břicha,
hrudníku,
zad,
ramen a šíje,
obličeje a hlavy.
Seznam doporučené studijní literatury:
Dylevský, I.: Anatomie pro maséry, TRITON 2003
Flandera, S.: Klasické masáže, POZNÁNÍ, 2005
Žaloudek, K.: O masáži, Avicenum 1980
Vlček, V.: Psychologie a doteková povolání, POZNÁNÍ 2006
Čihák, R.: Anatomie I,II,a III, Avicenum 2001
Dylevský, I.: Somatologie pro SZŠ, Avicenum 1975
Haškovcová, H.: České ošetřovatelství 5. Manuálek o etice. Brno, IDV PZ 2000
Haškovcová, H.: Práva pacientů. Brno: IDV PZ 1996
Jobánková, M. a kol.: Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno: IDV PZ 2002.
Paulínová, L.: Psychologie pro tebe, Informatorium Praha
Prudil, L.: Základy právní odpovědnosti ve zdravotnictví. Brno IDV PZ 2002.
Zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů / zákon o nelékařských zdravotnických povoláních/. Sbírka zákonů, částka 30, 2004, č. 96. s. 1452 -1479
Etický kodex zdravotnického pracovníka nelékařských oborů. Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR, částka 7, 2004, č. 8, s. 10-11
Beránková, M., Fleková, A., Holzhaserová, B.: První pomoc. 1. vyd., Praha Informatorium 2002
Doenges, M., E., Moorhouse, F. M.: Kapesní průvodce zdravotní sestry II. 2. vyd., Praha Grada, 1999
Minimální požadavky na materiální a technické zabezpečení kvalifikačních kurzů MASÉR
TEORIE:
Minimálně:
nástěnné obrazy svalového systému
nástěnné obrazy kosterního systému
nástěnné obrazy CNS
nástěnné obrazy útrobních orgánů
nástěnné obrazy kožního systému
učebnice klasické masáže, nebo její skriptový ekvivalent (minimálně) - každý posluchač
učebnice anatomie - každý posluchač
učebnice psychologie pro doteková povolání - každý posluchač
učebnice (skripta) ostatních předmětů učebního plánu - k dispozici
Doporučené:
modely kloubů
skelet kostry (celkový)
DIDAKTICKÁ TECHNIKA:
zařízení umožňující názorné ukázky masérských pohybů a dalších dovedností (video, standardní promítání, nebo počítačová projekce)
kresebná tabule je nutností (jakákoliv) - možno doplnit diaprojektorem, či zpětným projektorem
vybavení učebny školními lavicemi, či odpovídajícími stoly; nikoliv tzv. „psací židličky“ - nutnost práce s anatomickými listy, či nákresy
osvětlení prostor odpovídající normě na vzdělávací zařízení
PRAXE :
bílé oblečení
zdravotnické přezutí
schválená masérská lehátka (vždy pro 2 frekventanty kurzu), přičemž nelze akceptovat kosmetická křesla (nevyhovující anatomická tvarování), a v žádném případě nelze masírovat na školních lavicích, stolech, či na „karimatkách“ na zemi
pomocné pracovní stolky na odkládání masérských pomůcek (bezpečnost práce) - papírové ručníky
sprchy - nezbytná nutnost
bezpodmínečné plnění podmínek masérského provozu schválené hygienikem - osvětlení prostor odpovídající normě na vzdělávací zařízení

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací program

Akreditovaného kvalifikačního kurzu

MASÉR

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru Masér

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstva zdravotnictví ČR k uskutečňování tohoto

vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

Uplatnění absolventů:

Absolvent se uplatní ve zdravotnických zařízeních při výkonu rehabilitační a léčebné péče pod přímým vedením fyzioterapeuta způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu nebo lékaře se specializací v oboru rehabilitační a fyzikální medicína.

Materiální zabezpečení kurzu:

Odborná praxe musí být zajištěna v akreditovaném zdravotnickém zařízení, materiální vybavení kurzu musí být ve shodě s potřebami pro výkon příslušného povolání (viz minimální požadavky na materiální a technické zabezpečení). Výuka je vedena odbornými pracovníky s kvalifikací předmětů dle učebního plánu kurzu.

Profil absolventa akreditovaného kvalifikačního kurzu v oboru masér:

Cílové znalosti:

poučen o kompetencích k výkonu svého povolání

zvládá spolupráci s jinými profesemi ve zdravotnictví

zná etické, právní a psychologické aspekty zdravotnické profese

zná základy organizace a provozu zdravotnických zařízení

zná základy somatologie se zaměřením na pohybový systém

je orientován v základech psychologie a komunikace

ovládá teorie masáží včetně jejich indikací a kontraindikací

zvládá teorii fyzikální léčby - aplikaci tepla, zábalů a vodoléčebných procedur

Cílové dovednosti:

provádí klasické masáže

aplikuje teplo za použití soluxu nebo parafínu

podává zábaly

provádí částečné i celkové koupele

provádí základní vodoléčebné procedury

rozeznává stavy vylučující masáže nebo postupy fyzikální léčby

podílí se na přejímání, kontrole a uložení zdravotnických prostředků a prádla

podílí se na dezinfekci a sterilizaci zdravotnických prostředků

pečuje o pořádek a čistotu na pracovišti

Učební plán

 
 
Učebních hodin
 
Teoretická část
 
250
 
Základy veřejného zdravotnictví
 
8
 
První pomoc
 
20
 
Vybrané kapitoly z psychologie
 
24
 
Základy somatologie se zaměřením na pohybový systém
 
48
 
Vybrané kapitoly z chirurgických onemocnění
 
16
 
Patologie a klinika nemocí
 
24
 
Epidemiologie a hygiena
 
16
 
Masáž klasická - teorie výuka, včetně kontraindikací
 
64
 
Balneologie a fyzikální terapie, aplikace tepla, zábalů a vodoléčebných procedur
- teoretická výuka, včetně kontraindikací
 
24
 
Prevence a ochrana zdraví
 
6
 
Praktická část
 
250
 
A. Teoreticko praktická výuka
 
110
 
Teoreticko praktická výuka masáží
 
80
 
Teoreticko praktická výuka balneologie a fyzikální terapie
 
30
 
B. Praxe
 
140
 
Praxe klasické masáže
 
100
 
Balneologická praxe
 
40
 
Celkem
 
500
 
 
Typy výukových pracovišť, kde bude praktické vyučování probíhat:
akreditovaná zdravotnická zařízení
pro rehabilitační zdravotní péči,
léčebná lázeňská zařízení.
Podmínky přijetí do kurzu:
úspěšné dokončení středního vzdělání, např. dvouleté učiliště
dovršení věku 18 let
úspěšné absolvování ústního přijímacího pohovoru
dobrý zdravotní stav
dobrá fyzická kondice
Metody výuky:
přednášky, semináře, praktický nácvik dovedností, exkurze, praktický výcvik ve zdravotnickém zařízení.
Způsob zakončení:
Kurz je ukončen teoretickou a praktickou zkouškou před zkušební komisí dle zkušebního řádu.
Absolvent obdrží osvědčení o získání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání v oboru masér.
Učební osnovy
Základy veřejného zdravotnictví ... 8
Systém péče o zdraví
Organizace zdravotnických služeb, úloha státu v řízení zdravotnictví - krajské úřady, obce.
Vícezdrojové financování zdravotnictví.
Typy zdravotnických zařízení. ... 1
Zdravotničtí pracovníci a jejich příprava k výkonu povolání
Formy a stupně vzdělávání ve zdravotnictví.
Praxe a specializační studium. ... 1
Principy všeobecného zdravotního pojištění
Vztah zdravotní pojišťovny, pojištěnce a zdravotnického zařízení.
Potřebná zdravotní péče.
Zdravotní řád, seznam zdravotních výkonů.
Práva pojištěnců. ... 2
Cílové úkoly péče o zdraví
Důraz na primární péči. ... 1
Výchova ke zdraví, odpovědnost občana za vlastní zdraví
Úloha zdravotnického pracovníka ve výchově ke zdraví a prevenci.
Význam prevence. ...1
Odpovědnost zdravotnického pracovníka
Povinnost mlčenlivosti.
Práva nemocných, zdravotnická etika. ...1
Vznik a zánik pracovního poměru
Vybrané části Zákoníku práce. ...1
První pomoc - probíhá především formou praktického cvičení ... 20
Význam první pomoci
Vysvětlení pojmu poranění, vnější činitelé úrazu.
Vlivy mechanické, tepelné, elektrické a chemické. ... 2
Rány a jejich druhy
Krvácení, druhy a způsoby stavění krvácení.
První pomoc, ošetření a hojení ran.
Infekce ran, její prevence a léčba.
Zhotovení základních obvazů. ... 3
Vznik popálenin, místní poškození, celkové následky
První pomoc při popáleninách, prevence šoku.
Definitivní ošetření a léčba popálenin (informativně).
Poleptání kyselinami, louhy, vzhled ran, první pomoc. ... 4
Vysvětlení pojmů : pohmoždění, podvrtnutí, vykloubení - první pomoc
Zlomeniny, rozdělení, klinické příznaky.
První pomoc, imobilizace dlahami, transport raněných.
Léčení zlomenin (informativně). ... 3
První pomoc při náhlých příhodách
Poruchy dýchání - příčiny mechanické, chemické, účinky anestetik, alkoholu.
Poruchy dýchacího ústrojí - překážky v ústech, hltanu, průduškách.
Poruchy krevního oběhu - srdeční selhání, infarkt srdce; první pomoc.
Selhání periferního oběhu - šok, kolaps; první pomoc. ... 6
Organizace první pomoci
Zákonná povinnost všech občanů poskytnout první pomoc.
Zajištění prostředků pro první pomoc, transport raněných.
Prevence úrazů. ... 2
Vybrané kapitoly z psychologie ... 24
Předmět a úlohy psychologie ... 1
Význam psychologie pro práci maséra.
Postavení masérství ve skupině dotekových povolání. ... (1)
Základy psychologie osobnosti ... 7
Struktura osobnosti a její formování.
Motivace a vůle.
Charakter, vlohy a schopnosti. ... (2)
Poznávání osobnosti, nové druhy temperamentové typologie. ... (5)
Psychické procesy a stavy ... 1
Vnímání, pozornost, paměť a učení.
Představivost a fantazie, myšlení a řeč.
Emoce.
Potřeby individua a změny psychických procesů a stavů v nemoci. ... (1)
Psychologie nemocných ... 1
Subjektivní prožívání nemoci.
Bolest, strach, úzkost.
Adaptivní a neadaptivní reakce na nemoc.
Orientace na saturaci potřeb nemocných. ... (1)
Sociální vnímání, komunikace ... 6
Sklony osobnosti v sociálním prostředí. ... (4)
Problematika komunikativních dovedností individua.
Nonverbální komunikace. ... (2)
Konflikty na pracovišti a konformita ... 4
Konformita a vztahy v týmu. ... (1)
Klasifikace konfliktů.
Prevence konfliktů a řešení konfliktních situací. ... (3)
Profesionální chování ... 4
Chování a postoje zdravotnických pracovníků, psychické adaptace a deformace vlivem výkonu zdravotnického povolání.
Pojem profesionálního chování maséra.
Problematika submisivity, agresivity a asertivity. ... (2)
Otázky stresu při výkonu práce maséra (eustres a distres). ... (2)
Základy somatologie se zaměřením na pohybový systém ... 48
Stavba lidského těla
Vznik živé hmoty.
Buňka, tkáně, orgány, soustava orgánů, jednota organismu. ... 2
Kosterní systém
Stavba kostí, vývoj kosterní soustavy.
Kostra hlavy.
Kostra trupu a končetin. ... 5
Svalový systém
Svalová tkáň, stavba a funkce kosterních svalů.
Rozdělení svalů, hlavní svalové skupiny.
Svaly hlavy.
Svaly krku a hrudníku.
Zádové svaly a svaly břicha.
Svaly horní a dolní končetiny.
Klidová poloha svalů a svalový tonus. ... 14
Systém oběhový
Složení krve, krevní plazma a funkce krvinek.
Kardiovaskulární systém.
Průtok krve, činnost srdce, cévy, tepny, vlásečnice.
Mízní soustava.
Žlázy s vnitřní sekrecí. ... 5
Dýchací systém
Stavba dýchacího ústrojí, mechanismus dýchání.
Význam a funkce dýchání pro organismus.
Význam kůže pro dýchání organismu. ... 3
Stavba a funkce kůže
Vlastnosti kůže.
Stavba a funkce podkoží.
Změny měkkých tkání.
Reflexní mechanismus. ... 5
Systém trávicí
Ústa, hltan, žaludek, střeva, játra, žlučník, žlučové cesty, slinivka břišní.
Trávení, vstřebávání, přeměna látek, energie, tělesná teplota. ... 4
Systém pohlavní a močový
Stavba močových cest a funkce močového ústrojí.
Stavba pohlavního ústrojí.
Pohlavní orgány - význam a funkce pro organismus. ... 3
Nervová soustava - význam a funkce
Vyšší a nižší nervová činnost.
Buněčná stavba nervové soustavy.
CNS - funkce.
Nervy mozkomíšní a vegetativní, reflexní činnost. ... 5
Smyslové systémy,
Telereceptory, proprioreceptory a jejich funkce.
Kožní čidla.
Signalizace z vnějšího a vnitřního prostředí. ... 2
Vybrané kapitoly z chirurgických onemocnění ... 16
Základy traumatologie
Zánětlivá onemocnění.
Poranění.
Artrózy.
Vertebrogenní onemocnění.
Chirurgie končetin z pohledu práce maséra. ... 9
Základy ortopedie
Vrozené a získané ortopedické vady.
Revmatická onemocnění z pohledu práce maséra. ... 7
Patologie a klinika nemocí ... 24
Základní patologické děje
Nemoc - definice, zánik organismu. Atrofie - příčiny.
Nekróza - příčiny, následky. Kachexie, hypertrofie. Záněty - příčiny, projevy.
Nádory - benignita, malignita, metastáza.
Vliv prostředí na výskyt nádorů. ... 6
Fyziologie a patologie stáří
Biologický věk.
Nejčastější choroby stáří. ... 1
Obecná symptomatologie
Objektivní příznaky - vědomí, tělesný stav, poloha, chůze, výraz tváře, stav výživy, tělesná teplota, tep, krevní tlak, dech, dušnost, kašel, sputum, zvratky, stolice, meteorismus, krvácení, otoky, změny na kůži,
tvarové změny na jednotlivých částech těla, subjektivní příznaky, bolest,
druhy, lokalizace, slabost,deprese, nauzea, závrať, svědění. ... 6
Obecné příznaky vybraných druhů chorob
Ischemická choroba srdeční.
Hypertenze.
Onemocnění cév.
Diabetes mellitus.
Choroby dýchacího systému.
TBC.
Nemoci dětského věku.
Stavy po gynekologických operacích.
Obezita. ... 6
Nervové nemoci, onemocnění pohybového aparátu
Poranění periferních nervů.
Poškození CNS.
Vertebrogenní algické syndromy.
Parkinsonova nemoc.
Roztroušená skleróza mozkomíšní.
Myopatie, poliomyelitis.
Poruchy dorozumívacích funkcí. ... 5
Epidemiologie a hygiena ... 16
Význam a úkoly epidemiologie
Preventivní zaměření epidemiologie.
Základní poznatky o mikrobech.
Působení mikrobů a virů.
Výchova ke zdraví. ... 2
Základní informace o nákazách
Nákaza, infekční činitel, virulence, šíření nákazy,zdroje a cesty přenosu,
epidemie, pandemie, endemie, nozokomiální nákazy,
nejdůležitější původci přenosných nemocí. ... 5
Hygiena zdravotnických zařízení
Ochrana zdravotnických pracovníků, hygienické požadavky na zdravotnická pracoviště,
riziková pracoviště, nemoci z povolání ve zdravotnictví. ... 3
Prevence a hygiena
Dezinfekce, dezinsekce, deratizace.
Hygiena pracovního prostředí.
Hygienická bezpečnost práce, manipulace s prádlem.
Ekologie. ... 3
Hygiena v práci maséra
Zásady ochrany a bezpečnosti práce.
Používání ochranných oděvů.
Specifická problematika z hygienického hlediska v práci maséra ve zdravotnictví. ... 3
Masáž klasická - teorie ... 64
Masáže
Historie masáže.
Cíl masáže, rozdělení masáží, mechanismus působení masáží.
Vliv masáže na pokožku, svalstvo a na spojení kostí.
Vliv masáže na oběhovou a nervovou soustavu.
Vliv masáže na vegetativní reflexi. ... 6
Indikace a kontraindikace masáže
Indikace masáže celkové a částečné.
Absolutní a relativní kontraindikace masáže.
Komplementárnost masáže.
Návaznost masáže a léčebné tělesné výchovy. ... 4
Příprava masáže
Hlavní hygienické zásady masáže,
nezbytnost dodržení etických zásad při práci maséra.
Vybavení masérské místnosti, zařízení potřebná k masáži,
větrání a osvětlení masérské místnosti.
Masážní prostředky - rozdělení podle účinku.
Kontraindikace některých masážních přípravků.
Osobní hygiena a oblečení maséra. ... 12
Příprava pacienta k masáži
Polohování pacienta k masáži.
Zklidnění pacienta před výkonem masáže. ... 2
Technika klasické masáže
Rozdělení masáží podle mechanismu provedení a podle rozsahu účinku.
Doba trvání masáže.
Směr a sled hmatů, charakteristika základních hmatů.
Hnětení, tření, vytírání, roztírání, tepání, chvění. ... 24
Postup při masážích
dolní končetiny,
horní končetiny,
hrudníku,
zad,
břicha,
hlavy,
šíje.
Postup při komplexní masáži. ... 16
Balneologie a fyzikální terapie - teorie ... 24
Historie a současnost lázeňství
Přírodní léčivé zdroje a léčivé klima jako základ lázeňské léčby,
působení faktorů lázeňského místa.
Indikace a kontraindikace lázeňské léčby. ... 2
Minerální vody a jejich aplikace
Pitná léčba.
Irigace tělních dutin - jen informativně. ... 2
Inhalace ... 1
Vodoléčba
Rozdělení procedur vodoléčby.
Druhy koupelí.
Pololázně, sprchy a střiky.
Šlapací koupele.
Vířivé lázně.
Sauna.
Bezpečnost práce. ... 5
Masáž ve vodě,
podvodní masáže,
perlička,
skotské střiky. ... 4
Teploléčba
Základní fyzikální pojmy.
Charakteristika teploléčebných procedur.
Druhy běžně používaných přístrojů.
Využití infračerveného a ultrafialového záření.
Bezpečnost práce. ... 4
Peloidoterapie, vysvětlení pojmu
Druhy zábalů.
Účinky zábalů.
Příprava a aplikace zábalů.
Slatiny.
Aplikace parafínu v zábalech. ... 3
Kontraindikace podle jednotlivých procedur - taxativně.
Bezprostřední projevy procedur na organismu. ... 3
Prevence a ochrana zdraví ... 6
Prevence
Léčebná výživa, pohyb a životospráva, stravovací návyky.
Výchova v péči o zdraví.
Prevence kardiovaskulárních chorob.
Faktory omezující prodlužování lidského věku. ... 4
Ochrana zdraví
Využití volného času ve prospěch zdraví.
Práce a odpočinek.
Podpůrné kúry.
Komplementární a kompenzační sporty. ... 2
Teoreticko praktická výuka masáží ... 80
Výuka masáží se obsahově kryje s tématickým celkem Praxe masáže (viz níže).
Teoreticko praktická balneologie a fyzikální terapie ... 30
Výuka masáží se obsahově kryje s tématickým celkem balneologická praxe (viz níže).
Praxe masáže ... 100
Praxe musí v rámci komplexních masáží obsahovat klasickou masáž:
dolní končetiny zepředu i zezadu,
kolenního kloubu,
horní končetiny,
břicha,
hrudníku,
zad,
ramen a šíje,
obličeje a hlavy.
Balneologická praxe ... 40
Praxe musí obsahovat:
koupele,
vodní a podvodní masáže,
skotské střiky,
procedury teploléčby,
aplikace zábalů.
Seznam doporučené studijní literatury:
Dylevský, I.: Anatomie pro maséry, TRITON 2003
Flandera, S.: Klasické masáže, POZNÁNÍ, 2005
Žaloudek, K.: O masáži, Avicenum 1980
Vlček, V.: Psychologie a doteková povolání, POZNÁNÍ 2006
Čihák, R.: Anatomie I,II,a III, Avicenum 2001
Dylevský, I.: Somatologie pro SZŠ, Avicenum 1975
Haškovcová, H.: České ošetřovatelství 5. Manuálek o etice. Brno IDV PZ 2000.
Haškovcová, H.: Práva pacientů. Brno: IDV PZ 1996.
Jobánková, M. a kol.: Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno: IDV PZ 2002.
Paulínová, L.: Psychologie pro tebe, Informatorium Praha
Prudil, L. : Základy právní odpovědnosti ve zdravotnictví.Brno: IDV PZ 2002.
Zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů / zákon o nelékařských zdravotnických povoláních/. Sbírka zákonů, částka 30, 2004, č. 96. s. 1452 -1479
Etický kodex zdravotnického pracovníka nelékařských oborů. Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR, částka 7, 2004, č. 8, s. 10-11
Beránková, M., Fleková, A., Holzhaserová, B.,: První pomoc. 1. vyd. Praha: Informatorium, 2002
Doenges, M. E., Moorhouse, F. M.: Kapesní průvodce zdravotní sestry II. 2. vyd. Praha: Grada, 1999
Minimální požadavky na materiální a technické zabezpečení kvalifikačních kurzů MASÉR
TEORIE:
Minimálně:
nástěnné obrazy svalového systému
nástěnné obrazy kosterního systému
nástěnné obrazy CNS - nástěnné obrazy útrobních orgánů
nástěnné obrazy kožního systému
učebnice klasické masáže, nebo její skriptový ekvivalent (minimálně) - každý posluchač
učebnice anatomie - každý posluchač
učebnice psychologie pro doteková povolání - každý posluchač
učebnice (skripta) ostatních předmětů učebního plánu - k dispozici
Doporučené:
modely kloubů
skelet kostry (celkový)
DIDAKTICKÁ TECHNIKA:
zařízení umožňující názorné ukázky masérských pohybů a dalších dovedností (video, standardní promítání, nebo počítačová projekce)
kresebná tabule je nutností (jakákoliv) - možno doplnit diaprojektorem, či zpětným projektorem
vybavení učebny školními lavicemi, či odpovídajícími stoly; nikoliv tzv. „psací židličky“ - nutnost práce s anatomickými listy, či nákresy
osvětlení prostor odpovídající normě na vzdělávací zařízení
PRAXE :
bílé oblečení
zdravotnické přezutí
schválená masérská lehátka (vždy pro 2 frekventanty kurzu), přičemž nelze akceptovat kosmetická křesla (nevyhovující anatomická tvarování), a v žádném případě nelze masírovat na školních lavicích, stolech, či na „karimatkách“ na zemi
pomocné pracovní stolky na odkládání masérských pomůcek (bezpečnost práce)
papírové ručníky
sprchy - nezbytná nutnost
bezpodmínečné plnění podmínek masérského provozu schválené hygienikem
osvětlení prostor odpovídající normě na vzdělávací zařízení

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací program

akreditovaného kvalifikačního kurzu

DEZINFEKTOR

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru Dezinfektor

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstva zdravotnictví k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

1. Uplatnění absolventů

Úspěšným ukončením akreditovaného kvalifikačního kurzu závěrečnou zkouškou před zkušební komisí získává zdravotnický pracovník odbornou způsobilost k výkonu povolání dezinfektora v rámci ochrany veřejného zdraví pod odborným dohledem.

2. Předpokládané výsledky vzdělávání

Schopnost provádět průběžnou, popřípadě závěrečnou ohniskovou dezinfekci, dezinsekci v ohnisku nákazy, popřípadě i ochrannou dezinfekci a dezinsekci a činit další potřebná opatření pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu činností v oboru ochrany veřejného zdraví bez odborného dohledu dle ustanovení §32 vyhlášky č. 424/2004 Sb.

3. Vstupní předpoklady účastníků studia

dovršení věku 18 let,

úspěšné absolvování přijímacího pohovoru,

dobrá fyzická kondice.

Žádost o zařazení do akreditovaného kvalifikačního kurzu podává uchazeč:

akreditovanému zařízení prostřednictvím zdravotnického zařízení nebo jiného zařízení, které je jeho zaměstnavatelem,

nebo svým jménem, pokud absolvuje akreditovaný kvalifikační kurz na vlastní náklady..

4. Program studia

4.1. Délka a forma studia

Délka studia je dána ustanovením §33 vyhlášky č. 39/2005 Sb. Účastník akreditovaného kvalifikačního kurzu je v rámci tohoto vzdělávání povinen absolvovat:

teoretickou výuku v rozsahu nejméně 80 hodin v akreditovaném zařízení, která poskytne základní znalosti v oborech, které tvoří základ pro ochranu veřejného zdraví, a to v epidemiologii, mikrobiologii a lékařské zoologii, v hygieně, dezinfekci a sterilizaci, v dezinsekci a deratizaci,

praktickou výuku v rozsahu nejméně 40 hodin na pracovišti akreditovaného zařízení, poskytující dovednosti a znalosti v metodách běžné a speciální ochranné dezinfekci, dezinsekci a deratizaci a v metodách odstranění biologického materiálu.

4.2. Cíle vzdělávacího programu

Osvojení teoretických znalostí a praktických dovedností v problematice:

práce se zdravotnickou dokumentací a s informačním systémem zdravotnického zařízení,

příjmu, kontroly, manipulace, transportu a ukládání nástrojů, přístrojů, zdravotnických materiálů, pomůcek a prádla, jejich dezinfekci a sterilizaci a zajišťování jejich dostatečné zásoby,

provádění průběžné, popřípadě závěrečné ohniskové dezinfekce a dezinsekce v ohnisku nákazy, popřípadě i ochranné dezinfekce a dezinsekce, případně dalšího šetření v terénu a potřebného opatření v ohnisku nákazy,

provádění dezinfekce prádla, matrací, lůžkovin, zbytků jídla ve všech typech zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče, zejména na infekčních odděleních,

obsluhy čistící stanice odpadních vod, včetně jejich dezinfekce,

ohniskové i ochranné deratizaci,

obsluhy pojízdných i stabilních dezinfekčních, dezinsekčních a deratizačních přístrojů,

dezinfekce vodních zdrojů a odběrů vod na laboratorní vyšetření,

likvidace odpadu, včetně nebezpečného odpadu podle zvláštních právních předpisů,

sledování spotřeby a stavu zásob dezinfekčních přípravků.

4.3. Organizace výuky

Teoretická a praktická výuka.

4.4. Metody výuky

Přednášky, semináře, samostudium a konzultace.

4.5. Způsob zakončení

Závěrečná zkouška před zkušební komisí. O úspěšně vykonané závěrečné zkoušce vydá ministerstvo osvědčení o získané odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání.

5. Učební plán

 
Názvy vyučovacích předmětů
 
Počet hodin přímé výuky
 
BOZ a základy první pomoci
 
10
 
Dezinfekce, dezinsekce a deratizace
 
35
 
Epidemiologie
 
10
 
Hygiena
 
10
 
Mikrobiologie a lékařská zoologie
 
10
 
Legislativa
 
5
 
Praktická část
 
40
 
CELKEM HODIN PŘÍMÉ VÝUKY
 
120
 
 
5.1 BOZP a základy první pomoci ... 10 hodin
Prevence možných rizik v souvislosti se zavedenými systémy řízení jakosti, ochrany životního prostředí, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Cíl:
objasnění mechanických, tepelných, a chemických vlivů na zdraví,
osvojení metod první pomoci při zasažení dezinfekčními prostředky, insekticidy, rodenticidy,
zákonná povinnost poskytnutí první pomoci, prevence úrazů v souvislosti s výkonem povolání dezinfektora,
platná legislativa,
demonstrace vybraných metod první pomoci v souvislosti s výkonem povolání dezinfektora.
5.2 Dezinfekce, dezinsekce, deratizace ... 35 hodin
Získání vědomostí v oblastech dezinfekce, dezinsekce a deratizace v souladu se zákonem č. 258/2000 Sb. a vyhláškou č. 195/2005 Sb., kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče.
Cíl:
vysvětlení základních pojmů dezinfekce, dezinsekce a deratizace,
zvládnutí vybraných kapitol z chemie v souvislosti s chemickými dezinfekčními, dezinsekčními a deratizačními prostředky,
získání přehledu v typech dezinfekce, spektru dezinfekčních prostředků, mechanizmů jejich účinku, zásadách použití,
zvládnutí zásad a způsobů sterilizace,
osvojení všeobecných zásad dezinsekce z oblasti mechaniky a termiky,
chemické způsoby dezinsekce, možné aplikační formy,
vysvětlení epidemiologické závažnosti synantropních a exoantropních hlodavců zásady a výkony deratizace,
mechanické, biologické a chemické ničení hlodavců, způsoby odstraňování uhynulých živočichů a kadaverů,
kontrola účinnosti dezinfekčních, dezinsekčních a deratizačních postupů.
5.3. Epidemiologie ... 10 hodin
Získání vědomostí z oboru epidemiologie v souvislosti s procesem vzniku, přenosu a šíření nákaz, především s přírodní ohniskovostí a s příslušnými protiepidemickými opatřeními.
Cíl:
specifikace úkolů epidemiologie, spolupráce s ostatními lékařskými obory,
doplnění vědomostí v problematice vzniku a šíření infekčních nákaz,
doplnění vědomostí v protiepidemických opatřeních v ohnisku nákaz,
způsoby aktivní a pasivní imunizace,
způsoby provádění kontrol dezinfekce, dezinsekce a deratizace.
5.4. Hygiena ... 10 hodin
Získání vědomostí z oboru hygieny obecné a komunální.
Cíl:
osvojení definicí, úkolů a metod práce hygieny,
zvládnutí vybraných kapitol hygieny ovzduší, chemických a mikrobiologických změn ovzduší v uzavřených prostorách,
seznámení se s významem půdy z hygienického hlediska,
seznámení se s význam vody a její ochrany před znečištěním,
seznámení se s hygienou bydlení,
seznámení se s hygienou práce s přihlédnutím k chemickým škodlivinám,
seznámení se s osobní hygienou,
seznámení se se způsoby shromažďování, odstraňování a likvidace odpadů v intencích zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších zákonů,
nácviky výkonů hygienického průzkumu před deratizačním zásahem v potravinářské a živočišné výrobě, ve městě, v bytové zástavbě.
5.5. Mikrobiologie a lékařská zoologie ... 10 hodin
Získání příslušných vědomostí z oboru mikrobiologie, biologie a zoologie pro potřeby profese dezinfektor.
Cíl:
získání přehledu mikroorganizmů, jejich rozdělení, patogenita, virulence, nejčastěji se vyskytujících původci nákaz,
získání přehledu epidemiologicky významného hmyzu - mouchy, komáři, vši, blechy, štěnice, švábi, mravenci, klíšťata, roztoči a další,
získání přehledu epidemiologicky významných synatropních a exoatropních hlodavců - potkan černý, hnědý, myš domácí a další.
5.6. Legislativa ... 5 hodin
Získání příslušných vědomostí z platné legislativy týkající se výkonu profese dezinfektor.
Cíl:
zvládnutí příslušné platné legislativy - zákony a prováděcí vyhlášky,
znalost zákona č. 96/2004 Sb. o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
znalost vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků,
znalost zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů,
znalost zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
zákoník práce a s ním související nařízení vlády č. 178/2001 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci, ve znění pozdějších předpisů.
5.7. Praktická část ... 40 hodin
Praktický výcvik vykonává frekventant kurzu v oblasti pracovních činností dezinfekce, dezinsekce a deratizace pod odborným dohledem.
Cíl:
nácvik aplikace ochranných individuálních pomůcek,
praktický nácvik vybraných metod dezinfekce, dezinsekce a deratizace,
zvládnutí vedení protokolů,
nácvik identifikace příslušného hmyzu a hlodavců.
 
Praktické výkony
 
Počet výkonů
 
Nácvik aplikace ochranných individuálních pomůcek
 
5
 
Obsluha horkovzdušných sterilizátorů - vedení dokumentace
 
4
 
Způsoby ředění, výpočet koncentrací a praktické používání chemických dezinfekčních látek
 
10
 
Dezinfekce vody, z toho polovina zdrojů pitné vody - vedení dokumentace
 
6
 
Výkon dezinfekce v lůžkovém zdravotnickém zařízení
 
5
 
Nácvik vedení skladu dezinfekčních látek - evidence
 
5
 
Represivní zásahy proti mouchám a švábům - vedení dokumentace
 
10
 
Vedení skladu insekticidních látek - dokumentace
 
5
 
Provedení a kontrola výsledku deratizačního zásahu - vedení protokolu
 
15
 
Vedení skladu rodenticidních látek - vedení evidence
 
5
 
CELKEM
 
70
 
 

6. Literatura

1. Bydžovský J.: První pomoc. Praha, Grada Publishing, 2004.
2. Fridrichovská J.: Toxikologie a první pomoc. Sdružení DDD,Praha 2001.
3. Gopfertová D. a kol.: Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena - 3. vyd., ISBN 5, 2002.
4. Chmela J. Ochranná a ohnisková deratizace. Sdružení DDD, Praha 1993.
5. Knoz J.: Obecná zoologie I. Skriptum MU v Brně 1990.
6. Melicherčíková V.: Sterilizace a dezinfekce ve zdravotnictví. GRADA, Praha 1998.
7. Melicherčíková V.: Ochranná a ohnisková dezinfekce a sterilizace. Praha Sdružení DDD 1993.
8. Platné zákony a vyhlášky, související s danou problematikou.
9. Rupeš V., Ledvinka J.: Příručka dezinsekce a deratizace: učebnice odborných kurzů pořádaných Sdružením DDD, Praha 2003.
10. Stejskal V. a kol.: Dezinsekce II: Skladištní škůdci. Sdružení DDD, Praha 1993.
11. Stejskal V., Adler C.: Fumigace a řízené atmosféry. Sdružení DDD, Praha 1997.
7. Činnosti
Dezinfektor provádí dle vyhlášky č. 424/2004 Sb., která stanovuje činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků následující činnosti, a to pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu činností v oboru ochrany veřejného zdraví bez odborného dohledu:
pracuje se zdravotnickou dokumentací a s informačním systémem zdravotnického zařízení,
podílí se na přejímání, kontrole, manipulaci, transportu a uložení nástrojů, přístrojů, zdravotnického
materiálu, pomůcek a prádla, jejich dezinfekci a sterilizaci a zajištění jejich dostatečné zásoby a stálé pohotovosti,
provádí průběžnou, popřípadě závěrečnou ohniskovou dezinfekci a dezinsekci v ohnisku nákazy, popřípadě i ochrannou dezinfekci a dezinsekci, případně další šetření v terénu a činí další potřebná opatření v ohnisku nákazy,
provádí dezinfekci prádla, matrací, lůžkovin, zbytků jídla ve všech typech zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče, zejména na infekčních odděleních,
obsluhuje čistící stanice odpadních vod, včetně jejich dezinfekce,
provádí ohniskovou i ochrannou deratizaci,
obsluhuje pojízdné i stabilní dezinfekční, dezinsekční a deratizační přístroje,
provádí dezinfekci vodních zdrojů a odběry vod na laboratorní vyšetření,
likviduje odpad, včetně nebezpečného odpadu podle zvláštních právních předpisů,
pečuje o hygienu prostředí dezinfekčních stanic,
sleduje spotřebu a stav zásob dezinfekčních přípravků.

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vzdělávací program

akreditovaného kvalifikačního kurzu

AUTOPTICKÝ LABORANT

Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru Autoptický laborant

Pořádá:

Akreditované zařízení, kterému byla udělena akreditace Ministerstvem zdravotnictví k uskutečňování tohoto vzdělávacího programu (dle ustanovení §45 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.).

Uplatnění absolventů:

Činnost v rámci diagnostické péče pod přímým vedením lékaře.

Materiální zabezpečení kurzu:

Odborná praxe musí být zajištěna ve zdravotnickém zařízení (oddělení, ústavy patologické anatomie, soudní lékařství) materiální vybavení musí být ve shodě s potřebami pro výkon příslušného povolání.

Profil absolventa akreditovaného kvalifikačního kurzu pro obor autoptický laborant

Charakteristika:

Absolvent je připraven k výkonu povolání autoptický laborant se znalostí rozsahu svých činností, své odpovědnosti i kompetence a své role v rámci týmu.

Cílové znalosti:

zná etické, právní a psychologické aspekty zdravotnické profese,

zná základy podpory a ochrany zdraví, včetně bezpečnosti a ochrany, personálu a životního prostředí,

zná základy organizace a provozu zdravotnických zařízení, provozu pitevny,

má základní teoretické vědomosti o poskytování první pomoci,

zná základy práce při výkonu pitvy a úpravy těla zemřelého pro předání pohřební službě v rozsahu optimálním pro roli autoptického laboranta pro pitevnu,

zná základy patologie v rozsahu optimálním pro roli autoptického laboranta.

Cílové dovednosti:

V rozsahu optimálním pro roli autoptického laboranta:

upevnění získaných vědomostí a dovedností výkonu pitvy a úpravě těla zemřelého pro předání pohřebnímu ústavu,

upevnění dovedností při nástřiku cév, balzamaci, preparaci a makrofotografii,

upevnění získaných vědomostí a dovedností při podílení se na výkonech na úseku patologie,

v komunikaci s pozůstalými,

v poskytování první pomoci,

v péči o prostředí,

v aplikaci poznatků v týmové práci v přímém kontaktu a spolupráci s jinými profesemi ve zdravotnictví.

Cíl akreditovaného kvalifikačního kurzu:

Cílem je aby absolvent byl teoreticky i prakticky připraven spolupracovat v rozsahu svých činností při výkonu pitvy a speciálních postupů, úpravy těla zemřelého po pitvě, byl schopen poskytnou první pomoc, osvojil si psychologický přístup k pozůstalým, získal schopnost respektovat materiální a finanční zdroje a nabyl zkušenosti z týmové práce s příslušníky jiných profesí ve zdravotnictví.

Učební plán
 
Předmět
 
počet hodin
 
I. Teoretická část
 
200
 
Základy veřejného zdravotnictví
 
10
 
Somatologie
 
30
 
První pomoc
 
10
 
Hygiena
 
10
 
Etika zdravotnického pracovníka
 
10
 
Patologie
 
60
 
Technika práce na pitevně
 
70
 
II. Praktické část
 
100
 
Praktický nácvik na pitevně
 
100
 
Celkem
 
300
 
 
Akreditovaný kvalifikační kurz k získání odborné způsobilosti k výkonu povolání autoptický laborant (dle vyhlášky č. 39/2005 Sb., ustanovení §40) probíhá:
a) v denní formě studia se specificky odborným charakterem, který zahrnuje nejméně 300 kontaktních hodin a to nejméně 200 hodin teorie a 100 hodin praxe,
b) v jiné než denní formě studia, jehož celková doba výuky není kratší než doba výuky podle písmene a) a není dotčena úroveň vzdělání.
Podmínky přijetí:
ukončené základní vzdělání,
dovršení věku 18 let,
úspěšné absolvování ústního přijímacího pohovoru,
dobrá fyzická kondice.
Metody výuky:
Přednášky, semináře, problémové situace, praktický nácvik dovedností, exkurze, odborný praktický výcvik ve zdravotnickém zařízení.
Způsob zakončení:
Závěrečná zkouška před zkušební komisí dle zkušebního řádu:
část teoretická,
část praktická.
Absolvent obdrží osvědčení o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání v oboru autoptický laborant.
Učební osnovy
I. Teoretická část
Základy veřejného zdravotnictví ... 10
Anotace předmětu:
Poskytuje základní informace v oblasti organizace zdravotnických služeb, organizaci a provozu zdravotnických zařízení, o zdravotnických pracovnících - jejich způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, jejich právní odpovědnosti a etice.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je získání poznatků, které pomohou orientovat se ve struktuře zdravotnických zařízení, v jejich organizaci a provozu, poskytnout informace o způsobilosti k výkonu povolání, kompetencích, etice a právní odpovědnosti zdravotnického pracovníka.
Systém zdravotnictví, ... 2
zdravotní péče,
úloha státu v řízení zdravotnických služeb,
principy všeobecného zdravotního pojištění,
práva pojištěných,
přehled platné legislativy související se zdravotnictvím (zákon č. 96/2004 Sb., č. 101/2000 Sb., č. 20/1966 Sb.).
Organizace a provoz zdravotnických zařízení, ... 2
organizační řád,
provozní řád.
Zdravotnických pracovník a jeho postavení v pracovním týmu, ... 2
způsobilost k výkonu zdravotnického povolání - legislativní podpora,
celoživotní vzdělávání zdravotnických pracovníků,
kompetence a týmová práce.
Právní odpovědnost zdravotnického pracovníka, ... 2
povinná mlčenlivost,
povinnosti, odpovědnost a práva stanovená zákoníkem práce.
Etika zdravotnického pracovníka, ... 2
úvod do problematiky,
etika zdravotnického pracovníka,
práva pacientů,
profesní etické kodexy.
Somatologie ... 30
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ pro pochopení stavby lidského těla, základních funkcí organizmu a jejich vzájemných souvislostí.
Cíl:
Cílem předmětu je získání základních poznatků v anatomii a fyziologii lidského těla.
 
Stavba lidského těla
 
4
 
Buňka, tkáň, orgány, organizmus
 
2
 
Systémy lidského těla
 
2
 
Pohybový
 
2
 
Svalový
 
2
 
Oběhový
 
2
 
Dýchací
 
2
 
Trávicí
 
2
 
Vylučovací a pohlavní
 
4
 
Nervový
 
2
 
Kožní
 
2
 
Žlázy s vnitřní sekrecí
 
2
 
Smysly a smyslové orgány
 
2
 
První pomoc
 
10
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ pro orientaci v metodice a aplikaci postupů první pomoci.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je poskytnout základní znalosti v problematice poskytování první pomoci.
Úvod do problematiky první pomoci ... 2
Postup při poskytování základní první pomoci ... 2
Neodkladná resuscitace
Stavy vyžadující první pomoc a prevence komplikací .. 2
Rány
Krvácení ... 2
Poranění hlavy, krku, páteře a míchy, hrudníku, břicha
Popálení, poleptání, poranění elektrickým proudem, poškození chladem
Akutní otravy, drogová závislost
Psychické poruchy ... 2
Hygiena ... 10
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ v hygienické péči a hygieně práce.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je poskytnout základní znalosti v problematice hygieny.
Hygienické péče a hygienická služba ... 2
Přenos infekčních nemocí ... 2
Likvidace odpadů ... 2
Hygiena práce na pitevně, osobní hygiena ... 2
Používání ochranných oděvů a pomůcek ... 2
Etika zdravotnického pracovníka ... 10
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ pro komunikaci.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je poskytnout základní znalosti o etickém přístupu a vzájemné komunikaci.
Význam etiky při práci v pitevně ... 2
Komunikace mezi pozůstalými a zdravotnickým pracovníkem ... 2
Navazování kontaktu ... 2
Empatie ... 2
Specifika přístupu v osobním jednání
Interpersonální vztahy na pracovišti
Faktory ovlivňující pracovní výkon zdravotnického pracovníka
Úcta k mrtvému ... 2
Patologie ... 60
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ pro orientaci v nauce o nemocech.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu je poskytnout základní znalosti v oboru patologie.
Zánik organizmu, známky smrti ... 6
Podstata a průběh nemoci, příčiny onemocnění, stárnutí a stáří ... 4
Regresivní změny, atrofie, dystrofie, metabolické změny ... 10
Poruchy mechanizmu srdeční činnosti a krevního oběhu ... 10
Záněty ... 10
Progresivní změny v organizmu ... 10
Nádory, rozdělení a metastazování, poruchy vývoje - malformace ... 10
Základy práce v pitevně ... 70
Anotace předmětu:
Předmět je koncipován jako teoretický základ a názorná demonstrace pro vytvoření základních profesionálních dovedností v rozsahu potřebném pro autoptického laboranta.
Cíl předmětu:
Cílem předmětu získání základních poznatků v provozu pitevny, ve výkonu pitvy a úpravě těla zemřelého po pitvě.
Organizace a provoz pitevny, vymezení role autoptického laboranta při výkonu pitvy, jeho podíl při zajištění provozu pracoviště pitevny ... 6
Pracovní postupy pro zabezpečení hygieny pracovního prostředí v provozu pitevny ... 4
Zařízení pitevny, pracovní nástroje a pomůcky a jejich využití v práci v pitevně ... 4
Zásady péče o zařízení, pomůcky a nástroje v provozu pitevny ... 4
Úloha autoptického laboranta při zabezpečování transportu a likvidaci biologického materiálu ... 8
Etika při práci v pitevně ... 6
Příprava mrtvého těla k pitvě ... 4
Eviscerace orgánů a zašívání mrtvých těl ... 8
Příprava fixačních roztoků ... 2
Příprava anatomických preparátů ... 4
Rekolorizační metody ... 4
Nástřikové preparáty ... 4
Balzamace ... 4
Osteologická preparace ... 2
Úprava těla pro předání pohřební službě ... 4
Vedení dokumentace, pitevního protokolu, evidence těl zemřelých, jejich šatstva a cenností ... 2
Exkurze v pitevně při výkonu pitvy
II. Praktická část
Technika práce ... 100
(praxe v pitevně)
Anotace předmětu:
Cílem praktické části je upevnění získaných dovedností a získání schopnosti jejich realizace v praxi v rozsahu potřebném pro autoptického laboranta v pitevně.
Cíl:
Cílem praktické části je vybavit studující praktickými dovednostmi resp. získání zkušeností z aplikace teoretických poznatků v zajišťování provozu pracoviště pitevny, v asistenci při výkonu pitvy a získání zkušeností z týmové práce.
Praxe je zaměřena na získání praktických dovednost:
V asistenci při výkonu pitvy (autopsie) ... 20
Příprava fixačních roztoků ... 6
Příprava anatomických preparátů ... 10
Rekolorizační metody ... 10
Nástřikové preparáty ... 10
Balzamace ... 10
V úpravě mrtvého těla po pitvě ... 10
V péči o prostředí a pomůcky ... 6
V manipulaci s prádlem ... 6
V komunikaci s pozůstalými ... 6
V komunikaci v rámci týmu ... 6
Seznam doporučené literatury :
ERTLOVÁ, F., MUCHA, J. a kol.: Přednemocniční neodkladná péče. 2. přepracované vydání. Brno: NCO NZO, 2003. 368 s. ISBN 80-7013-379-1
HAŠKOVCOVÁ, H.: ČESKÉ OŠETŘOVATELSTVÍ 5: Manuálek o etice. Ediční řada - Praktické příručky pro sestry. Dotisk. Brno: IDV PZ, 2003. 46 s. ISBN 80-7013-310-4
JOBÁNKOVÁ, M. a kol. Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno: IDV PZ, 2002. 225 s. ISBN 80-7013-365-1
MELICHERČÍKOVÁ, V.: Sterilizace a dezinfekce ve zdravotnictví. Praha: Grada Publishing, spol. s r.o., 1998. 112 s. ISBN 80-7169-442-8
PRUDIL, L.: Základy právní odpovědnosti ve zdravotnictví. 2. vydání. Brno: IDV PZ, 2002. 82 s. ISBN 807013-371-6
ŠRÁMOVÁ, H. a kol.: NOZOKOMIÁLNÍ NÁKAZY II. Praha: MAXDORF JESENIUS, 2001. 303 s. ISBN 8085912-25-2
VACEK, Z.: Histologie a histologická technika IDV PZ Brno, 1996, ISBN 80-7013-201-9
STŘÍTESKÝ, J., BOUŠKA, J.: Patologie, Grafia, Zlín, ISBN 80-7013-155-1
1) Vypracováno v souladu s učebními dokumenty obor vzdělání: ZUBNÍ INSTRUMENTÁŘKA, které byly schváleny MŠMT po dohodě s MZ dne 22.12.2004, č.j:,32 194/2004-23, s účinností od 1. září 2005