Animace načítání

Stránka se připravuje...


MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

Palackého náměstí 375/4, 128 01 Praha 2

Praha 7. března 2020

Č. j.: MZDR 10378/2020-1/MIN/KAN

UKONČENÍ MIMOŘÁDNÉHO OPATŘENÍ

Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle §80 odst. 1 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 258/2000 Sb.“), ukončuje podle §69 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. mimořádné opatření ze dne 6. března 2020, č.j.: MZDR 5503/2020-10/PRO, a to ve vztahu k:

- řidičům nákladní dopravy, kteří přes území Italské republiky tranzitují, nebo provádějí na území Italské republiky přepravu, nakládku a vykládku zboží,

- řidičům a posádkám dopravní zdravotní služby, kteří provádějí transporty pacientů na území Italské republiky, přes území Italské republiky nebo z území Italské republiky,

- pilotů dopravních letadel, kteří neopustí palubu letadla s výjimkou provedení předletové nebo meziletové přípravy, při transitních nebo zpátečních letech,

a to s okamžitou platností.

Všem shora uvedeným osobám se nařizuje, aby v případě jakýchkoliv příznaků chřipkového onemocnění neprodleně oznámily tuto skutečnost, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem, svému registrujícímu poskytovateli zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství, nebo nemají-li registrujícího poskytovatele, pak jakémukoli poskytovateli v oboru všeobecné praktické lékařství.

Řidičům nákladní dopravy, kteří přes území Italské republiky tranzitují, nebo provádějí na území Italské republiky přepravu, nakládku a vykládku zboží, se nařizuje, aby při nakládce a vykládce používali respirátory třídy FFP2 nebo FFP3, maximálně omezili přímý kontakt s místním personálem v Italské republice a měli vozidlo vybaveno ochrannými gumovými rukavicemi k použití dle potřeby a antibakteriálním gelem k pravidelné očistě rukou.

Řidičům a posádkám dopravní zdravotní služby, kteří provádějí transporty pacientů na území Italské republiky, přes území Italské republiky nebo z území Italské republiky, se nařizuje, aby tyto transporty pacientů prováděli jen s vozy, ve kterých je oddělený prostor pro pacienta, aby při transportu používali osobní ochranné pomůcky (respirátor, ochranné brýle, rukavice) a používali antibakteriální gely k pravidelné očistě rukou.

Odůvodnění:

Na základě zjištění Ministerstva zdravotnictví se ukončuje ve vztahu k některým osobám mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, č.j. MZDR5503/2020-10/PRO, ze dne 6. března 2020 (dále jen „Mimořádné opatření“), kterým bylo všem osobám vracejícím se od 7. března 2020 dále nařízeno oznámit tuto skutečnost jejich registrujícímu poskytovateli zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo praktické lékařství pro děti a dorost a tomu bylo nařízeno, aby těmto osobám nařídil karanténu v délce 14 dnů.

Z dopadu opatření se nyní vyjímají tři kategorie osob pracujících v dopravě za účelem zachování daných potřebných služeb tak, aby nedošlo k jejich naprosté paralýze. Zároveň se však těmto osobám pracujícím v dopravě stanovují další ochranná opatření s cílem předejít jejich nákaze onemocněním COVID-19.

Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

ministr zdravotnictví