Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 12/2019

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

vyhlašuje

Výzvu k podání žádosti o poskytnutí dotace

z dotačního programu Ministerstva zdravotnictví

REZIDENČNÍ MÍSTA

na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech.

2020

V Praze dne 10. prosince 2019

ČI. 1

Úvodní ustanovení a legislativní rámec

(1) Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen v návaznosti na ustanovení zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 218/2000 Sb.“), dále v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 500/2004 Sb.“), dále v souladu se zákonem č. 255/2012 Sb., zákon o kontrole (kontrolní řád), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 255/2012 Sb.“), a dále v návaznosti na ustanovení §60a zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 96/2004 Sb.“), vyhlašuje Výzvu k podání žádostí o poskytnutí dotace (dále jen „Výzva“) na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech z dotačního programu Rezidenční místa.

(2) Veškeré informace spojené s rozhodnutím o poskytnutí dotace, způsobu rozhodnutí žádostí a následným vedením dotačního projektu až po jeho skončení včetně termínů a kontaktů jsou plně obsaženy v Metodice pro příjemce dotace, která je zveřejněna zvlášť.

(3) Na poskytování dotací z programu Rezidenční místa se nevztahuje Usnesení vlády ze dne 1. února 2010 č. 92, ve znění usnesení vlády ze dne 19. června 2013 č. 479 a usnesení vlády ze dne 6. srpna 2014 č. 657 Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy.

(4) Výzvou se stanovují podmínky a termíny pro podávání a přijímání žádostí o poskytnutí dotace, průběh řízení o poskytnutí dotace a stanovují další podmínky a požadavky, při jejichž splnění může MZ poskytnout žadateli dotaci z dotačního programu Rezidenční místa na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech.

(5) Ve smyslu ustanovení §14 odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb. není na poskytnutí dotace z dotačního programu Rezidenční místa právní nárok. Dotace se poskytuje na částečnou úhradu spojenou se specializačním vzděláváním rezidenta.

(6) Pokud dojde ke změnám relevantních právních norem, MZ si vyhrazuje právo na změnu podmínek, požadavků a průběhu řízení o poskytování dotace stanovených touto Výzvou. Případné změny budou zveřejněny ve Věstníku MZ a způsobem umožňujícím dálkový přístup.

(7) MZ upozorňuje, že jako poskytovatel dotace v úkonech s tím souvisejících bude zpracovávat osobní údaje uvedené v žádosti o poskytnutí dotace, resp. osobní údaje o vybraném rezidentovi, a to na základě ustanovení §14 a násl. zákona č. 218/2000 Sb., ve spojení s ustanovením čl. 6 odst. 1 písm. e) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27.4.2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů).

ČI. 2

Předmět a cíle dotačního programu Rezidenční místa

(1) Dotační program Rezidenční místa je důležitým nástrojem MZ pro naplňování priorit stabilizace a rozvoje nelékařských zdravotnických pracovníků.

(2) Předmětem dotačního programu jsou výhradně projekty zaměřené na podporu specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve vybraných oborech uvedených v nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí.

(3) Konkrétní cíle dotačního programu:

a) dotační podpora celoživotního vzdělávání (specializační vzdělávání) nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků,

b) dotační podpora nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří již část specializační přípravy v oboru absolvovali, a dotace je poskytována na zbývající část,

c) dotační podpora specializačního vzdělávání v oborech, ve kterých je aktuální nedostatek specialistů, a to celorepublikově nebo regionálně,

d) dále dotační podpora specializačního vzdělávání v těch oborech, které dle předpokladu budou v dalších letech potřebné.

ČI. 3

Pojmy

Pro potřeby této Výzvy se rozumí:

(1) Administrátor - přímo řízená organizace MZ, která ve smyslu ustanovení §14g zákona č. 218/2000 Sb. je pověřena administrací vybraných činností dotačního programu Rezidenční místa. Touto organizací je Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, se sídlem Ruská 85, 100 05 Praha 10, www.ipvz.cz, ID datové schránky cf2uiwg

(2) Dotace - peněžní prostředky ze státního rozpočtu, které jsou účelově vázány, a lze je čerpat pouze na úhradu nákladů přímo spojených se specializačním vzděláváním v nelékařských oborech v rámci dotačního programu Rezidenční místa. Dotace mají neinvestiční charakter.

(3) Metodika - soubor pokynů a pravidel závazných pro příjemce dotace, a to k řádnému vedení agendy spojené s realizací projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech.

(4) Ministerstvo zdravotnictví ČR - ústřední orgán státní správy ČR (dále jen „MZ“), poskytovatel dotace.

(5) Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání (dále jen „odbor ONP“) - útvar Ministerstva zdravotnictví ČR.

(6) Projekt - peněžními prostředky ze státního rozpočtu podporovaný víceletý proces specializačního vzdělávání směřující k získání atestace v nelékařském oboru stanoveném MZ.

a) projekt je zahájen vydáním rozhodnutí o poskytnutí dotace na rezidenční místo,

b) projekt je ukončen splněním všech požadavků daných vzdělávacím programem příslušného specializačního vzdělávání. V případě většího počtu rezidentů v jednom projektu (oboru) je projekt ukončen splněním všech požadavků daných vzdělávacím programem příslušného specializačního vzdělávání posledního z rezidentů,

c) projekt může být ukončen předčasně z důvodu např. ukončení pracovního poměru, odstoupení rezidenta ze specializačního vzdělávání, úmrtí rezidenta apod.,

d) projekt může být přerušen maximálně na 5 let.

(7) Rezident - na základě výběrového řízení poskytovatelem zdravotních služeb vybraný uchazeč o rezidenční místo, zařazený do oboru specializačního vzdělávání, který zahájil toto vzdělávání v roce zahájení projektu a má s příjemcem dotace uzavřenu platnou pracovní smlouvu.

(8) Rezidenční místo - je u poskytovatele zdravotních služeb místo ke studiu v rámci specializačního vzdělávání, přičemž poskytovatel zdravotních služeb může na takové místo žádat o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu.

(9) Výzva k podání žádosti o poskytnutí dotace - dokument vyhlašovaný poskytovatelem dotace, a to na základě ustanovení §14j zákona č. 218/2000 Sb.

(10) Webové stránky MZ - internetová stránka MZ, kde jsou způsobem umožňujícím dálkový přístup mimo jiné zveřejňovány informace ohledně dotačního programu Rezidenční místa, konkrétně: www.mzcr.cz - Odborník / Zdravotník - Ošetřovatelství a nelékařská povolání - Rezidenční místa.

(11) Žadatel o poskytnutí dotace - právnická nebo fyzická osoba se sídlem na území České republiky, která je dle ustanovení zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování poskytovatelem zdravotních služeb, případně krajská hygienická stanice, (dále jen „žadatel“).

(12) Žádost o poskytnutí dotace na rezidenční místo - soubor dokumentů a příloh popsaných zde v čl. 6 a 7, (dále jen „žádost“).

(12) SV - specializační vzdělávání

ČI. 4

Podmínky a pravidla

Podmínky a pravidla pro podání žádosti o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu jsou upraveny zejména ustanoveními §14a následujícími uvedenými v zákoně č. 218/2000 Sb.

(1) Řízení o poskytnutí dotace je zahájeno podáním žádosti.

(2) MZ výslovně uvádí, že nebude žadatele vyzývat k doložení dalších podkladů nebo údajů nezbytných pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace.

(3) MZ výslovně uvádí, že nebude žadatele, jejichž žádost trpí vadami, vyzývat k odstranění vad, žádost bude vyloučena a řízení zastaveno.

(4) Žádost, která nesplňuje formální náležitosti uvedené v ustanovení ČI. 6 a 7 této Výzvy, je považována za žádost trpící vadami.

(5) Ve smyslu ustanovení §60a odst. 7 zákona č. 96/2004 Sb. může žadatel ve lhůtě 5 dnů od zveřejnění vyloučené žádosti podat námitky.

(6) Žádostí, která byla pravomocně zcela nebo zčásti zamítnuta se MZ nebude znovu zabývat. Postup dle ustanovení §14p zákona č. 218/2000 Sb. je vyloučen.

ČI. 5

Oprávněný žadatel

(1) Oprávněným žadatelem je právnická nebo fyzická osoba, která současně:

a) má sídlo na území České republiky,

b) je ve smyslu ustanovení zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, poskytovatelem zdravotních služeb, případně krajská hygienická stanice,

c) není v likvidaci, v úpadku, hrozícím úpadku, a dále proti němu není vedeno insolvenční řízení ve smyslu zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů,

d) je v daném oboru specializačního vzdělávání akreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb neboje krajskou hygienickou stanicí a zároveň prokáže, že splňuje požadavky na minimální technické a věcné vybavení k zajištění celého vzdělávacího programu nebo jeho ucelené části; zbývající část vzdělávacího programu zajistí na základě smluvního vztahu s akreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb nebo vzdělávacím zařízením,

e) je v daném oboru specializačního vzdělávání neakreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb nebo je krajskou hygienickou stanicí, která zajistí absolvování celého vzdělávacího programu nebo jeho ucelené části u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb v příslušném oboru, a to na základě smluvního vztahu.

(2) Jestliže žadatel zemře nebo zanikne před dnem vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace, MZ řízení zastaví.

ČI. 6

Žádost - místo, způsob a lhůta podání

(1) Žádost se podává prostřednictvím jednotného dotačního portálu Ministerstva financí, Rozpočtový informační systém programového financování (RISPF). Na webovém rozhraní http://isprofin.mfcr.cz/rispf je formulář žádosti o dotace na specializační vzdělávání v nelékařských oborech RMN 2020. Manuál k vyplnění on-line žádosti o dotace na specializační vzdělávání v nelékařských oborech RMN 2020 je přílohou této Výzvy.

(2) Vygenerovaná žádost se podává pouze v elektronické podobě, a to do datové schránky administrátora.

(3) Lhůta pro podávání žádosti počíná běžet dnem následujícím po dni zveřejnění Výzvy na webových stránkách MZ a končí dne 28. února 2020. Výzva bude také zveřejněna ve Věstníku MZ. Žádosti podané po tomto datu nebudou přijaty k zahájení dotačního řízení.

ČI. 7

Žádost - pokyny, forma a obsah

(1) Žadatel může žádat o poskytnutí dotace na realizaci více projektů, rozumí se na více oborů specializačního vzdělávání. Žadatel v takovém případě podává jednu samostatnou žádost na každý z projektů.

(2) Maximální počet požadovaných rezidenčních míst pro daný obor pro jednoho žadatele je stanoven v příloze této Výzvy.

(3) V případě, že poskytovatel zdravotních služeb nebo krajská hygienická stanice žádá o rezidenční místa vjednom oboru pro více organizačních složek (např. odštěpný závod, středisko, apod.), podává jednu žádost, na které uvede všechny organizační složky, pro které žádá o poskytnutí dotace v daném oboru.

(4) Pokud je žadatelem fyzická osoba, údaje o bydlišti / trvalém pobytu fyzické osoby musí odpovídat údajům uvedeným v rozhodnutí o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb.

(5) Přílohy žádosti tvoří tyto dokumenty v elektronické podobě:

a) běžná kopie rozhodnutí o akreditaci na praktickou a/nebo teoretickou část SV (předkládá akreditovaný poskytovatel zdravotních služeb),

b) běžná kopie rámcové smlouvy (smluv) o zajištění teoretické a/nebo praktické části vzdělávacího programu s akreditovaným zdravotnickým zařízením v případě, že žadatel je neakreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb v oboru, pro který žádá o dotaci na rezidenční místo,

c) běžná kopie rozhodnutí o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb,

d) vyplněný a podepsaný formulář „Informace o vlastnické a rozhodovací struktuře žadatele“ - neplatí pro fyzické osoby.

(6) Jestliže žádost podepisuje jiná osoba než statutární orgán, je nutné k žádosti doložit plnou moc o zmocnění této osoby jednat jménem žadatele.

(7) Nesprávně anebo neúplně vyplněná žádost (s nesprávnými anebo chybějícími přílohami) je považována za žádost trpící vadami. Taková žádost je ve smyslu ustanovení §14j odst. 4 písm. c) zákona č. 218/2000 Sb. vyloučena a řízení zastaveno.

ČI. 8

Termíny

28. únor 2020 - konečný termín pro podání žádosti.

30. duben 2020 - termín pro schválení poskytnutí dotace, vydání a zveřejnění hromadného rozhodnutí ministra se soupisem oborů s uvedením úspěšných žadatelů.

ČI. 9

Informace k žádostem a kontakty

Administrátor

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Oddělení rezidenčních míst

Ruská 85

100 05 Praha 10

tel: 271 019 563

ID datové schránky cf2uiwg

www.ipvz.cz

ČI. 10

Účinnost

Tato Výzva nabývá účinnosti dnem zveřejnění na webu MZ.

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

náměstek pro zdravotní péči

Příloha č. 1

Manuál k vyplnění online žádosti o dotace na specializační vzdělávání v nelékařských oborech RMN 2020

1. Registrace

Na webu Jednotný dotační portál RISPF pod záštitou Ministerstva financí (http://isprofin.mfcr.cz/rispf) vytvořte registraci kliknutím na možnost Registrace (viz obr. 1). Pokud jste tak již učinili, tento krok přeskočte a přejděte rovnou k přihlášení (obr. 2).

Obr. 1

Obr. 2

Pro registraci je nutné vyplnit následující položky: e-mail, ověření e-mailu (zde napište svou e-mailovou adresu znovu), heslo, ověření hesla (slouží pro ověření správnosti hesla), jméno a příjmení. Položky telefon a organizace jsou nepovinné. Po vyplnění jednotlivých položek klikněte na možnost Registrovat (obr. 3).

Obr. 3

Po úspěšném dokončení registrace Vám systém oznámí, že Vám byl zaslán potvrzovací email (obr. 4).

Obr. 4

Na Vaši e-mailovou adresu obratem dorazí e-mail s odkazem pro aktivaci Vašeho účtu. Klikněte na možnost Aktivovat účet (obr. 5).

Jednotný dotační portál RISPF - registrace

Obr. 5

Po aktivaci účtu se přihlaste (obr. 2).

2. Žádost

Po přihlášení do Vašeho účtu klikněte na možnost Vytvořit novou žádost (obr. 6).

Obr. 6

V sekci Poskytovatel následně vyberte možnost Ministerstvo zdravotnictví (obr. 7).

Obr. 7

V sekci Typ výzvy vyberte možnost MZ – Dotace na specializační vzdělávání v nelékařských oborech RMN 2020 (obr. 8).

Obr. 8

2.1 Identifikace žadatele / akce

Do textového pole pro název projektu uveďte název žadatele a vybraný obor specializačního vzdělávání. Pole Typ výzvy je předvyplněné (obr. 9).

Obr. 9

V sekci Typ žadatele vyberte z možností fyzická osoba - podnikající/právnická osoba (obr. 10).

Obr. 10

V sekci Identifikace žadatele vyplňte IČO a pomocí zeleného tlačítka se doplní potřebné údaje. Nevyplněné údaje (telefon, kraj, okres, ...) je nutné doplnit ručně (obr. 11).

Obr. 11

V sekci Bankovní spojení vyplňte číslo svého účtu včetně předčíslí a kódu banky (obr. 12). Žadatelé, kteří jsou zřizováni obcí nebo krajem vyplňují číslo účtu zřizovatele (obce nebo kraje).

Obr. 12

Je-li Vaše korespondenční adresa odlišná od adresy sídla firmy / trvalého bydliště žadatele, zaškrtněte příslušnou kolonku (obr. 13). Následně můžete přejít na další stranu žádosti.

Obr. 13

2.2 Oblasti podpory

Zaškrtnutím možnosti Vyberte obor specializačního vzdělávání! (obr. 14) se odkryje seznam oborů specializačního vzdělávání dle NV č. 31/2010 Sb., ze kterých jeden zaškrtněte.

Obr. 14

Do kolonky Hodnota uveďte počet žádaných míst (obr. 15).

Obr. 15

Po vyplnění přejděte na další stranu žádosti.

2.3 Přílohy

V sekci příloh zaškrtněte povinnou položku 01 a nahrajte ze svého zařízení registraci či rozhodnutí o oprávnění poskytování zdravotních služeb (obr. 16).

Tiskopis Informace o vlastnické struktuře (dokládá pouze právnická osoba) je zveřejněn ve výzvě k rezidenčním místům.

Obr. 16

Přílohu nahrajte kliknutím na možnost Přidat, která se zobrazí teprve po zaškrtnutí možnosti 01 (obr. 17). Formáty, které lze nahrát, jsou následující: pdf; jpg a jpeg.

Obr. 17

Další přílohy jsou nepovinné.

V případě potřeby lze k žádosti nahrát Ostatní přílohy, které se neřadí do žádné z výše nabízených kategorií. Ostatní přílohy nahrajete k žádosti nejprve vyplněním názvu přílohy (obr. 18) a následně kliknutím na možnost Přidat, která Vám umožní vybrat soubor z Vašeho zařízení.

Obr. 18

2.4 Hodnocení

V sekci Lhůta, v níž má být dosaženo účelu dotace... vyberte ze tří možností jeden časový úsek (obr. 19).

Obr. 19

V další sekci zaškrtněte okénko s textem Vyplňte údaje o organizační složce. a následně zaškrtněte a vyplňte jednotlivé položky Název, Adresa a Počet RM (rezidenčních míst) (obr. 20). Budete-li potřebovat vyplnit údaje o dalších organizačních složkách, klikněte na zelené tlačítko +.

Obr. 20

V sekci Prohlášení o beztrestnosti vyberte z možností Ano/Ne (obr. 21), v případě volby možnosti Ano uveďte důvod (obr. 22).

Obr. 21

Obr. 22

Přejděte na další stranu žádosti

2.5 Maximální výše dotace

V sekci Maximální výše dotace se zobrazí částka v Kč odpovídající výdajům do výše max. možné dotace (obr. 23).

Obr. 23

Pokračujte na další stranu žádosti.

2.5 Náhled žádosti

V sekci Náhled žádosti se zobrazí shrnutí Vámi právě vyplněného formuláře (obr. 24). Pečlivě zkontrolujte uvedené informace a v případě potřeby se pomocí kolonek po pravé straně (obr. 25) vraťte do konkrétní sekce a údaje opravte.

Obr. 24

Obr. 25

2.7 Odeslání žádosti

V poslední části žádosti naleznete Čestné prohlášení, Souhlas se zpracováním osobních údajů a Ostatní ujednání (obr. 26).

Obr. 26

Přečtěte si prohlášení a potvrďte souhlas zaškrtnutím okének (obr. 27).

Obr. 27

Posledním krokem k vyplnění on-line formuláře je stisknutí možnosti Odeslat žádost (obr. 28). Kliknutím na Odeslat žádost jste svoji žádost umístili na portál RISPF Ministerstva financí. Dále je třeba žádost odeslat administrátorovi.

Obr. 28

Po odeslání žádosti se objeví oznámení s informacemi, jak zrealizovat podání žádosti (obr. 29). Klikněte na „Vygenerovat PDF soubor žádosti ke stažení“ a uložte Vaši žádost ve formátu PDF do Vašeho zařízení a spolu s veškerými potřebnými přílohami odešlete do datové schránky ID: cf2uiwg administrátorovi.

Obr. 29

Příloha č. 2

Formulář Informace o vlastnické a rozhodovací struktuře žadatele

Příloha č. 3

Maximální počet rezidenčních míst podporovaných oborů RMN 2020

Nelékařské odbory

Název oboru

Obory specializačního vzdělávání

Maximální počet pro

jednoho poskytovatele

zdravotních služeb

Všeobecná sestra

Intenzivní péče

12

Intenzivní péče v pediatrii

2

Perioperační péče

5

Ošetřovatelská péče v pediatrii

7

Ošetřovatelská péče v chirurgických oborech

8

Domácí péče a hospicová péče

3

Ošetřovatelská péče v interních oborech

8

Porodní asistentka

Intenzivní péče v porodní asistenci

4

Zdravotní laborant

Klinická hematologie a transfúzní služba

3

Klinická biochemie

2

Zdravotnický záchranář

Urgentní medicína

3

Logoped

Klinická logopedie

2

Fyzioterapeut

Aplikovaná fyzioterapie

3

Ergoterapeut

Ergoterapie pro dospělé

2

Zdravot, prac. v §5 - 28 zák. č. 96/2004 Sb.

Organizace a řízení ve zdravotnictví

2

Psycholog

Klinická psychologie

2

Radiologický asistent

Zobrazovací technologie v radiodiagnostice

3

Dětská sestra

Domácí péče a hospicová péče

3

Nutriční terapeut

Výživa dětí a dospělých

3

Nelékařské obory vyhlášené pro rok 2020

2020

Název oboru

Obory specializačního vzdělávání

Celková délka

studia v měsících

RM 2020

Částka v oboru

na 1 RM

Celkem v oboru

Všeobecná sestra

Intenzivní péče

24

180

120 000

21 600 000

Intenzivní péče v pediatrii

24

20

120 000

2 400 000

Perioperační péče

24

45

120 000

5 400 000

Ošetřovatelská péče v pediatrii

24

45

90 000

4 050 000

Ošetřovatelská péče v chirurgických oborech

24

55

90 000

4 950 000

Domácí péče a hospicová péče

24

10

90 000

900 000

Ošetřovatelská péče v interních oborech

24

65

90 000

5 850 000

Porodní asistentka

Intenzivní péče v porodní asistenci

24

25

120 000

3 000 000

Zdravotní laborant

Klinická hematologie a transfuzní služba

24

15

90 000

1 350 000

Klinická biochemie

24

10

90 000

900 000

Alergologie a klinická imunologie

24

0

90 000

0

Zdravotnický záchranář

Urgentní medicína

24

5

120 000

600 000

Logoped

Klinická logopedie

36

10

120 000

1 200 000

Fyzioterapeut

Aplikovaná fyzioterapie

24

20

90 000

1 800 000

Ergoterapeut

Ergoterapie pro dospělé

24

5

90 000

450 000

Zdravot. prac. v §5 - 28 zák. č. 96/2004 Sb.

Organizace a řízení ve zdravotnictví

24

20

90 000

1 800 000

Psycholog

Klinická psychologie

60

20

120 000

2 400 000

Radiologický asistent

Zobrazovací technologie v radiodiagnostice

24

30

90 000

2 700 000

Zobraz. technol. v nukleární medicíně

24

0

90 000

0

Zobraz. a ozař. technol. v radioterapii

24

0

90 000

0

Dětská sestra

Domácí péče a hospicová péče

24

10

90 000

900 000

Nutriční terapeut

Výživa dětí a dospělých

24

20

90 000

1 800 000

CELKEM

610

64 050 000

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

vydává

Metodiku pro příjemce dotace

z dotačního programu Ministerstva zdravotnictví

REZIDENČNÍ MÍSTA

na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech

2020

V Praze dne 10. prosince 2019

ČI. 1

Úvodní ustanovení a legislativní rámec

(1) Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen v návaznosti na ustanovení zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 218/2000 Sb.“), dále v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 500/2004 Sb.“), dále v souladu se zákonem č. 255/2012 Sb., zákon o kontrole (kontrolní řád), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 255/2012 Sb.“), a dále v návaznosti na ustanovení §60a60d zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání - zákon o nelékařských zdravotnických povoláních ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 96/2004 Sb.“), vydává Metodiku pro příjemce dotace (dále jen „Metodika“) na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech z dotačního programu Rezidenční místa.

(2) Veškeré informace spojené s podáním žádosti o poskytnutí dotace včetně termínů a kontaktů jsou plně obsaženy ve Výzvě k podání Žádosti o poskytnutí dotace, která je zveřejněna zvlášť.

(3) Na poskytování dotací z Programu rezidenční místa se nevztahuje Usnesení vlády ze dne 1. února 2010 č. 92, ve znění usnesení vlády ze dne 19. června 2013 č. 479 a usnesení vlády ze dne 6. srpna 2014 č. 657 Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy.

(4) Metodikou se stanovují zejména podmínky a termíny pro vydání rozhodnutí, výběr rezidenta, hodnocení formálních náležitostí a kritérií odborného hodnocení žádosti, tvorbu finančního a vzdělávacího plánu, způsob a termíny čerpání dotace, způsob a termíny vypořádání vztahů se státním rozpočtem, hodnocení projektu a závěrečné zprávy a další povinnosti spojené s čerpáním dotace.

(5) Ve smyslu ustanovení §14 odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb. není na poskytnutí dotace z dotačního programu Rezidenční místa právní nárok. Dotace se poskytuje na částečnou úhradu spojenou se specializačním vzděláváním rezidenta.

(6) Pokud dojde ke změnám relevantních právních norem, vyhrazuje si MZ právo na změnu podmínek, požadavků a průběhu řízení a čerpání dotace stanovených touto Metodikou. Případné změny budou uveřejněny ve Věstníku MZ a na webových stránkách MZ.

(7) MZ upozorňuje, že jako poskytovatel dotace v úkonech s tím souvisejících bude zpracovávat osobní údaje uvedené v žádosti o poskytnutí dotace, resp. osobní údaje o vybraném rezidentovi, a to na základě ustanovení §14 a násl. zákona č. 218/2000 Sb., ve spojení s ustanovením čl. 6 odst. 1 písm. e) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27.4.2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů).

ČI. 2

Předmět a cíle dotačního programu Rezidenční místa

(1) Dotační program Rezidenční místa je důležitým nástrojem MZ pro naplňování priorit stabilizace a rozvoje nelékařských zdravotnických pracovníků.

(2) Předmětem dotačního programu jsou výhradně projekty zaměřené na podporu specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve vybraných oborech uvedených v nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí v platném znění (dále jen „nařízení vlády č. 31/2010 Sb.“)

(3) Konkrétní cíle dotačního programu:

a) dotační podpora celoživotního vzdělávání (specializační vzdělávání) nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků,

b) dotační podpora nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří již část specializační přípravy v oboru absolvovali, a dotace je poskytována na zbývající část,

c) dotační podpora specializačního vzdělávání v oborech, ve kterých je aktuální nedostatek specialistů, a to celorepublikově nebo regionálně,

d) dále dotační podpora specializačního vzdělávání v těch oborech, které dle předpokladu budou v dalších letech potřebné.

ČI. 3

Pojmy

Pro potřeby této Metodiky se rozumí:

(1) Administrátor - přímo řízená organizace MZ, která je ve smyslu ustanovení §14g zákona č. 218/2000 Sb. pověřena administrací vybraných činností dotačního programu Rezidenční místa. Touto organizací je Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, se sídlem Ruská 85, 100 05 Praha 10, www.ipvz.cz

(2) Dotace - peněžní prostředky ze státního rozpočtu, které jsou účelově vázány, a lze je čerpat pouze na úhradu nákladů přímo spojených se specializačním vzděláváním v nelékařských oborech v rámci dotačního programu Rezidenční místa. Dotace mají neinvestiční charakter.

(3) Metodika - soubor pokynů a pravidel závazných pro příjemce dotace, a to k řádnému vedení agendy spojené s realizací projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech.

(4) Ministerstvo zdravotnictví - ústřední orgán státní správy ČR, poskytovatel dotace.

(5) Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání (dále jen „odbor ONP“) - útvar Ministerstva zdravotnictví.

(6) Projekt - peněžními prostředky ze státního rozpočtu podporovaný víceletý proces specializačního vzdělávání směřující k získání atestace v nelékařském oboru stanoveném MZ.

a) projekt je zahájen vydáním rozhodnutí o poskytnutí dotace na rezidenční místo,

b) projekt je ukončen splněním všech požadavků daných vzdělávacím programem příslušného specializačního vzdělávání. V případě většího počtu rezidentů vjednom projektu (oboru)je projekt ukončen splněním všech požadavků daných vzdělávacím programem příslušného specializačního vzdělávání posledního z rezidentů,

c) projekt může být ukončen předčasně z důvodu např. ukončení pracovního poměru, odstoupení rezidenta ze specializačního vzdělávání, úmrtí rezidenta apod.,

d) projekt může být přerušen maximálně na 5 let.

(7) Příjemce dotace - poskytovatel zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajská hygienická stanice s rezidenčním místem, kterému/které je na základě rozhodnutí MZ poskytnuta dotace na částečnou úhradu nákladů přímo spojených se specializačním vzděláváním.

(8) Rezident - na základě výběrového řízení poskytovatelem zdravotních služeb vybraný uchazeč o rezidenční místo, zařazený do oboru specializačního vzdělávání, který zahájil toto vzdělávání v roce zahájení projektu a má s příjemcem dotace uzavřenu platnou pracovní smlouvu.

(9) Rezidenční místo - je u poskytovatele zdravotních služeb místo ke studiu v rámci specializačního vzdělávání, přičemž poskytovatel zdravotních služeb může na takové místo žádat o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu.

(10) Školitel - zdravotnický pracovník s odbornou a specializovanou způsobilostí odpovídající zaměření příslušného vzdělávacího programu.

(11) Výběrové řízení na rezidenta - proces, při kterém poskytovatel zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajská hygienická stanice s rezidenčním místem vyhlásí výběrové řízení, a to dle ustanovení vyhlášky MZ č. 186/2009 Sb., o stanovení postupu při vyhlášení výběrového řízení na rezidenční místo a základních kritérií výběru rezidenta (o rezidenčních místech), (dále jen „vyhláška č. 186/2009 Sb.“).

(12) Webové stránky MZ - internetová stránka MZ, kde jsou mimo jiné zveřejňovány informace ohledně dotačního programu Rezidenční místa, konkrétně: www.mzcr.cz - Odborník / Zdravotník - Ošetřovatelství a nelékařská povolání - Rezidenční místa.

(13) Komise pro hodnocení formálních náležitostí podaných žádostí o poskytnutí dotace (dále jen „komise pro hodnocení formálních náležitostí“) - jmenovaná MZ, složená z pracovníků administrátora a pracovníků odboru ONP.

(13) Akreditační komise - poradní orgán MZ zřízený mimo jiné také k odbornému posouzení žádostí o udělení nebo prodloužení akreditace podle §46 zákona č. 96/2004 Sb., k posouzení odejmutí akreditace a k odbornému hodnocení žádostí o poskytnutí dotace na rezidenční místo podle §60a zákona č. 96/2004 Sb.

ČI. 4

Hodnocení žádosti o poskytnutí žádosti

(1) Hodnocení žádosti o poskytnutí žádosti:

a) hodnocení formálních náležitostí provádí komise pro hodnocení formálních náležitostí

b) odborné hodnocení provádí akreditační komise.

(2) Komise pro hodnocení formálních náležitostí vypracuje protokol o všech podaných žádostech, jež obsahuje identifikační údaje o žadateli, časové údaje o podání, údaje o úplnosti a správnosti formálních náležitostí, a v případě žádostí trpících vadami také uvedení vady. Protokoly v elektronické formě budou předávány MZ, řediteli odboru ONP.

(3) MZ výslovně prohlašuje, že žadatelé, jejichž žádost trpí vadami, nebudou vyzýváni k odstranění vad žádosti.

(4) Seznam žádostí vyloučených pro nesplnění formálních náležitostí bude zveřejněn na webových stránkách MZ do 30 dnů od dne uplynutí termínu pro podání žádostí.

(5) Ve smyslu ustanovení §60a zákona č. 96/2004 Sb. může žadatel, jehož žádost byla vyloučena, ve lhůtě 5 dnů od zveřejnění podat námitku. MZ o námitkách rozhodne do 30 dnů od jejich doručení.

(6) Odborné hodnocení žádosti provádí akreditační komise. Akreditační komise hodnotí žádosti z hlediska kvality zajištění průběhu celého vzdělávacího programu, personálního, věcného a technického zajištění každého rezidenčního místa a rovnoměrné dostupnosti rezidenčních míst na území České republiky.

(7) Hodnotící kritéria odborného hodnocení a jejich bodová klasifikace:

a) kvalita zajištění průběhu celého vzdělávacího programu (0-60 bodů) je hodnocena po odborné stránce posuzovatelem akreditační komise, který má specializovanou způsobilost v příslušném oboru,

b) regionální kritérium (0-40 bodů) - potřebnost odborníků určitého oboru v daném regionu ČR a udržení tohoto oboru v daném regionu, aktuální data z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR poskytne akreditační komisi odbor ONP,

c) penalizace (-10 bodů) - pokud příjemce dotace neprovedl v řádném termínu vypořádání vztahů se státním rozpočtem (dle zákona č. 218/2000 Sb. a vyhlášky č. 367/2015 Sb.) na základě posledního rozhodnutí o poskytnutí dotace.

(8) Z jednání akreditační komise vypracuje administrátor do 14 dnů zápis, jehož součástí bude návrh hodnocení, návrh pořadí žádostí pro každý obor zvlášť, a to včetně bodového hodnocení a návrhu na počet podporovaných rezidenčních míst.

(9) V případě nenaplnění maximální kapacity rezidenčních míst, stanoví akreditační komise do kterých oborů budou nevyužitá rezidenční místa přesunuta.

ČI. 5

Schválení dotace a výběr rezidenta

(1) Odbor ONP na základě zápisu z akreditační komise předloží poradě vedení MZ výsledky odborného hodnocení žádostí s návrhem na poskytnutí dotace a počtem podporovaných rezidenčních míst. Porada vedení MZ rozhodne o schválení dotace a žadatelům bude vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace. Hromadné rozhodnutí ministra se soupisem oborů a úspěšnými žadateli bude zveřejněno na webových stránkách MZ.

(2) Výběrové řízení na rezidenční místo se řídí zákonem č. 96/2004 Sb. a vyhláškou č. 186/2009 Sb.

(3) Poskytovatel zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajská hygienická stanice s rezidenčním místem vyhlásí nejpozději do 14 dnů ode dne zveřejnění rozhodnutí o poskytnutí dotace výběrové řízení na schválené rezidenční místo.

(4) Nejpozději do 3 dnů ode dne vyhlášení výběrového řízení na rezidenta oznámí poskytovatel zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajská hygienická stanice s rezidenčním místem tuto skutečnost MZ.

(5) MZ zveřejní oznámení o vyhlášení výběrového řízení na webových stránkách MZ.

(6) Termíny pro výběr rezidenta jsou stanoveny v ČI. 16 této Metodiky.

ČI. 6

Vzdělávací plán a finanční plán

(1) Poskytovatel zdravotní péče s rezidenčním místem nebo krajská hygienická stanice s rezidenčním místem poté, co vybere rezidenta vypracuje:

a) vzdělávací plán dle platného vzdělávacího programu; pro vypracování vzdělávacího plánu se použijí formuláře šablon pro jednotlivé obory, které jsou umístěny na webových stránkách MZ.

b) finanční plán projektu; pro vypracování finančního plánu se použije formulář Finanční plán, který je přílohou této Metodiky.

(2) Při zpracování tabulky vzdělávacího plánu je nutné vyplnit, v jakém roce a u jakého poskytovatele zdravotních služeb nebo krajské hygienické stanice rezident bude plnit jednotlivé povinné stáže a kurzy, dále termín zahájení specializačního vzdělávání, termín zařazení do oboru a termín nástupu na rezidenční místo.

(3) Při zpracovávání finančního plánu je nezbytné se řídit Pokyny k vyplnění finančního plánu, které jsou přílohou této Metodiky.

(4) Vypracovaný vzdělávací plán a finanční plán je příjemce dotace povinen nejpozději do 30 dnů od výběru rezidenta doručit na adresu administrátora.

ČI. 7

Čerpání dotace

(1) Dotace se poskytuje po dobu trvání příslušného specializačního vzdělávání, které odpovídá minimální délce stanovené schváleným vzdělávacím programem.

(2) Dotaci na rezidenční místo nelze poskytnout zpětně za kalendářní měsíce, které předcházely podání žádosti o poskytnutí dotace z dotačního programu RM.

(3) Jestliže zdravotnický pracovník již část vzdělávacího programu absolvoval, dotace bude poskytnuta pouze na zbývající počet měsíců vzdělávacího programu, viz způsob výpočtu uvedený v příloze této Metodiky.

(4) Peněžní prostředky jsou účelově vázané a dle ustanovení §60a odst. 2 a 3 zákona č. 96/2004 Sb. se dotace poskytuje na úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním rezidenta, které jsou tvořeny zejména:

a) mzdovými a dalšími náklady spojenými s pobytem rezidenta mimo pracoviště zaměstnavatele, přičemž mzdové náklady (hrubá mzda rezidenta a odvody na zdravotní a sociální pojištění za zaměstnavatele ve stanovené výši pro příslušný rok) tvoří nejméně 55% celkové výše dotace,

b) výše odvodů je stanovena v celkové výši 33,8%, pokud není legislativně upraveno jinak,

c) mzdové náklady na školitele, který je zaměstnancem příjemce dotace s rezidenčním místem v maximální výši 20% z celkové výše dotace,

d) náklady na povinné kurzy a stáže stanovené vzdělávacím programem, pokud jsou zajištěny nákupem služeb,

e) náklady na jízdné a stravné dle ustanovení §156189 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce spojené s pobytem rezidenta mimo pracoviště zaměstnavatele v souvislosti s plněním požadavků podle vzdělávacího programu,

f) úhradami za uznatelné materiálové náklady.

(5) Na projekty zahájené v roce 2020 budou peněžní prostředky uvolněny ve 4. Q téhož roku, a to na základě předložených vzdělávacích a finančních plánů.

(6) Peněžní prostředky jsou zasílány v jediném výplatním termínu pro daný kalendářní (rozpočtový) rok, a to do 30. června. Případné doplatky či vratký se uskuteční dle aktuální potřeby tak, že žádost o změnu čerpání dotace musí být na adresu administrátora podána nejpozději do 31. října.

(7) Peněžní prostředky budou převedeny na číslo účtu poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajské hygienické stanice s rezidenčním místem (dále jen „příjemce dotace“), který je uveden v žádosti o poskytnutí dotace.

(8) Jestliže zřizovatelem příjemce dotace je kraj nebo obec, jsou peněžní prostředky zasílány na účet zřizovatele.

ČI. 8

Přerušení a zastavení čerpání dotace

(1) MZ přeruší čerpání dotace po dobu přerušení specializačního vzdělávání rezidenta. Celková doba přerušení nesmí v souhrnu překročit 5 let.

(2) V případě zahájení nebo ukončení přerušení specializačního vzdělávání rezidenta, příjemce dotace nejpozději do 15 dnů toto oznámí zasláním žádosti o změnu na adresu administrátora. Formulář žádosti o změnu je přílohou Metodiky a je zveřejněn na webových stránkách MZ.

(3) MZ zastaví čerpání dotace jestliže:

a) je předčasně ukončeno specializační vzdělávání rezidenta v oboru, na který je dotace na rezidenční místo poskytnuta,

b) je ukončen pracovní poměr rezidenta u příjemce dotace,

c) příjemce dotace poruší povinnosti vyplývající z §60d zákona č. 96/2004 Sb. či povinnosti vyplývající ze zákona č. 218/2000 Sb.,

d) přerušení specializačního vzdělávání v souhrnu překročí 5 let.

ČI. 9

Žádost o změnu

(1) Příjemce dotace může v průběhu specializačního vzdělávání rezidenta požádat o schválení změny v již odsouhlasených vzdělávacích a finančních plánech nebo také dalších údajů uvedených na vydaném rozhodnutí či na žádosti o poskytnutí dotace.

(2) Příjemce dotace podá žádost o změnu prostřednictvím datové schránky administrátora nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy tato změna nastala. Formulář žádosti o změnu je přílohou Metodiky a je zveřejněn na webových stránkách MZ.

(3) V případě žádosti o změnu vzdělávacího plánu musí být k žádosti připojen opravený vzdělávací i finanční plán.

(4) Žádost o změnu bude posouzena odborem ONP a v případě, že změna bude schválena, MZ vydá změnové rozhodnutí nebo stanovisko o akceptaci.

(5) Konečný termín pro podání žádosti o změnu na adresu administrátora je 31. říjen.

(6) Jestliže u příjemce dotace dojde ke změně statutárního orgánu, zašle příjemce dotace na adresu administrátora informaci o této změně spolu s údaji o novém statutárním orgánu.

ČI. 10

Povinnosti příjemce dotace

(1) Povinnosti příjemce dotace vyplývají zejména z ustanovení §60d zákona č. 96/2004 Sb. a dále vyplývají zejména z ustanovení §14a násl. zákona č. 218/2000 Sb.

(2) Příjemce dotace je povinen zejména:

a) oznámit písemně ve lhůtě do 15 dnů na adresu administrátora veškeré změny údajů uvedených na vydaném rozhodnutí či na žádosti o poskytnutí dotace, ode dne, kdy změna nastala,

b) vypořádat přednostně, před případným zánikem organizace, vztahy se státním rozpočtem,

c) vrátit nevyčerpané prostředky spolu s vypořádáním dotace nejpozději do 30 dnů od oznámení o odstoupení od projektu nebo jeho ukončení, jestliže se projekt neuskuteční neboje předčasně ukončen,

d) pokud příjemce dotace není schopen projekt zahájit, a z tohoto důvodu čerpat dotaci, je povinen oznámit tuto skutečnost písemně administrátorovi nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy tato skutečnost nastala,

e) podložit vyplacené mzdové prostředky prvotními doklady umožňujícími kontrolu skutečně provedené práce, příjemce dotace je povinen prokazatelným a doložitelným způsobem vést evidenci pracovní doby rezidenta,

f) umožnit poskytovateli dotace kontrolu dokladů vedených k čerpání dotace,

g) po výběru rezidenta do 30 dnů na prostřednictvím datové schránky administrátora zaslat tyto dokumenty:

  • vyplněný formulář Informace o vybraném rezidentovi, který je přílohou této Metodiky
  • vzdělávací plán,
  • finanční plán,

h) ve spolupráci s Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů nebo Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví pro svého rezidenta zajistit včasné zařazení do oboru specializačního vzdělávání.

(3) Ve vztahu k poskytnutým peněžním prostředkům musí být kontrolní systém příjemce dotace zaveden a nastaven v souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 255/2012 Sb.

(4) Příjemce dotace je povinen finanční prostředky použít výhradně k realizaci projektu.

(5) Příjemce dotace je dále povinen:

a) vést účetnictví v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a jeho prováděcími předpisy,

b) vést úplně, průkazně a pravdivě analytické účty tak, aby jednotlivé druhy uznatelných nákladů byly vedeny odděleně od ostatních nákladů,

c) vést účetnictví zvlášť k projektu a zvlášť k dotaci dokládající řádné zaúčtování nákladů jednotlivých položek finančních prostředků,

d) zřetelně označit účetní doklady prokazující využití finančních prostředků dotace,

e) vynakládat poskytnuté finanční prostředky z dotace účelně, hospodárně a efektivně, přičemž:

  • účelností se rozumí použití finančních prostředků z dotace, které zajistí optimální míru dosažení účelu, pro který je projekt realizován,
  • hospodárností se rozumí minimalizace výdajů finančních prostředků z dotace k zajištění cíle projektu při dodržení odpovídající kvality stanoveného cíle,
  • efektivností se rozumí použití finančních prostředků z dotace, kdy je dosaženo nejlepších možných výstupů (např. rozsah, kvalita) ve srovnání s objemem prostředků na zajištění těchto výstupů,

ČI. 11

Průběžná zpráva o realizaci projektu

(1) Příjemce dotace na adresu administrátora zašle vždy nejpozději do 31. ledna zpracovanou Průběžnou zprávu o realizaci projektu (dále jen „Průběžná zpráva“) za předešlý kalendářní (rozpočtový) rok. Průběžná zpráva se předkládá na formuláři Průběžná zpráva umístěném na webových stránkách MZ.

(2) Průběžná zpráva zahrnuje absolvované části vzdělávacího programu v daném roce, přehled zbývajících částí vzdělávacího programu a finanční vyúčtování, výkaz o čerpání peněžních prostředků s komentářem k jejich čerpání v členění podle aktuálně vydaného rozhodnutí.

(3) V případě, že během kalendářního roku došlo ke změně finančního plánu a tím k vydání změnového rozhodnutí, použije se jako podklad pro Průběžnou zprávu aktuálně platné rozhodnutí se schváleným finančním plánem.

(4) Finanční část Průběžné zprávy musí být v souladu s vypořádáním se státním rozpočtem.

(5) Průběžná zpráva neslouží k oznamování změn.

(6) K průběžným zprávám se nepřikládají kopie atestačních diplomů rezidentů, kteří v daném roce složili atestaci. Tyto dokumenty se přikládají pouze k Závěrečné zprávě.

ČI. 12

Závěrečná zpráva o realizaci projektu

(1) K ukončení projektu dojde úspěšným vykonáním atestační zkoušky posledním z rezidentů uvedených na rozhodnutí.

(2) Po skončení projektu příjemce dotace na adresu administrátora zašle nejpozději do 31. ledna závěrečnou zprávu o realizaci projektu (dále jen „Závěrečná zpráva“). Závěrečná zpráva se předkládá na formuláři Závěrečná zpráva umístěném webových stránkách MZ.

(3) Závěrečná práva zahrnuje popis a zhodnocení realizace odborné části projektu a finanční vyúčtování, jehož součástí je výkaz o čerpání dotace s komentářem k čerpání poskytnutých peněžních prostředků v členění podle platného rozhodnutí. Přílohou Závěrečné zprávy je běžná kopie atestačního diplomu rezidenta.

(4) Závěrečnou zprávu předkládá i příjemce dotace, u kterého došlo k předčasnému ukončení projektu, do zprávy uvede důvod předčasného ukončení.

ČI. 13

Vypořádání vztahů se státním rozpočtem

(1) Pro příjemce dotace je závazná vyhláška č. 367/2015 Sb., o zásadách a lhůtách finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy a Národním fondem (vyhláška o finančním vypořádání), (dále jen „vyhláška č. 367/2015 Sb.“)

(2) Vypořádání vztahů se státním rozpočtem musí být provedeno ve smyslu ustanovení zákona č. 218/2000 Sb. a v souladu s výše uvedenou vyhláškou do 15. února následujícího kalendářního roku.

(3) Pokud jsou uznatelné náklady za kalendářní rok nižší, než je výše dotace poskytnuté na daný rok, je příjemce dotace povinen nespotřebované peněžní prostředky vrátit do státního rozpočtu. Nespotřebované peněžní prostředky z poskytnuté dotace se zasílají:

a) na účet č. 2528001/0710 u České národní banky, jestliže jsou odeslány ještě v daném kalendářním roce tak, aby na účet MZ byly připsány nejpozději do 28.prosince,

b) na účet č. 6015-2528001/0710 u České národní banky, jestliže jsou z účtu příjemce dotace odepsány až po 1. lednu, nejpozději však 15. února.

(4) Peněžní prostředky odepsané z účtu příjemce dotace po 15. únoru budou poukázány zpět na účet odesílatele, kterému vznikne povinnost vypořádání vztahů se státním rozpočtem prostřednictvím místně příslušného finančního úřadu.

(5) Vypořádání vztahů se státním rozpočtem podává příjemce dotace na příslušných formulářích a způsobem uvedeným ve vyhlášce č. 367/2015 Sb. a zašle jej MZ prostřednictvím datové schránky nebo poštou.

(6) Příjemce dotace, jehož zřizovatelem je jiná organizační složka státu, jiné ministerstvo, provádí vypořádání vztahů se stáním rozpočtem vůči svému věcně příslušnému zřizovateli, a to včetně převodu peněžních prostředků.

(7) Příjemce dotace, jehož zřizovatelem je obec nebo kraj, provede vypořádání se státním rozpočtem prostřednictvím příslušného krajského úřadu, jemuž předloží podklady nejpozději do 5. února a současně na účet příslušného krajského úřadu poukáže nespotřebované peněžní prostředky.

(8) Nedodržením postupů, lhůt a termínů pro vypořádání vztahů se státním rozpočtem dojde dle ustanovení §44 a násl. zákona č. 218/2000 Sb. k porušení rozpočtové kázně a příjemce dotace se vystavuje případnému sankčnímu postihu.

ČI. 14

Kontrolní zpráva

(1) Příjemce dotace je povinen na konci projektu zajistit kontrolu hospodaření se státní dotací:

a) prostřednictvím externího auditora, který je zapsán v seznamu auditorů, jestliže celková částka součtu všech dotací realizovaných prostřednictvím MZ přesáhne u jednoho příjemce dotace na konci projektu částku 1 500 000,- Kč,

b) prostřednictvím vlastních zaměstnanců kontroly nebo prostřednictvím externího auditora, který je zapsán v seznamu auditorů, jestliže celková částka součtu všech dotací realizovaných prostřednictvím MZ nepřesáhne u jednoho příjemce dotace na konci projektu částku 1 500 000,- Kč.

(2) Externí auditor musí být nezávislý jak na státních orgánech, tak na kontrolovaném subjektu, tak i na osobách spojených s kontrolovaným subjektem.

(3) Výsledek kontroly se projedná s nejvyšším orgánem příjemce dotace a předá MZ nejpozději do 30. června následujícího roku po ukončení projektu.

(4) V kontrolní zprávě je nezbytné výslovně uvést:

a) zda čerpání dotace za příslušný projekt probíhalo v souladu s rozhodnutím č. …………. /20YY/ONP/RM/ROZ, o poskytnutí dotace na rezidenční místo vydaným MZ dne ..... a dále,

b) zda čerpání probíhalo v souladu se zásadami stanovenými ústředním orgánem státní správy - MZ. Kontrolní zprávu podepíše zpracovatel.

ČI. 15

Školitel

(1) Obecné požadavky na školitele jsou vymezeny ustanoveními §46 odst. 3 písm. e) a f), a dále §59 odst. 2, zákona č. 96/2004 Sb., a další požadavky jsou specifikovány konkrétním vzdělávacím programem pro daný obor.

(2) Školitelem je výhradně zdravotnický pracovník s odbornou a specializovanou způsobilostí odpovídající zaměření vzdělávacího programu v příslušném oboru, který je současně zaměstnancem poskytovatele zdravotních služeb.

(3) Další požadavky na školitele:

a) splnění odbornostních požadavků uvedených v příslušném vzdělávacím programu,

b) úvazek 1,0 u poskytovatele zdravotních služeb s platnou akreditací pro daný obor,

c) nejméně 3 roky praxe v příslušné specializované činnosti v daném oboru.

ČI. 16

Termíny

1. duben

zasedání akreditační komise

30. duben

schválení poskytnutí dotace, vydání a zveřejnění hromadného rozhodnutí ministra spolu se soupisem oborů s přidělenými rezidenčními místy jednotlivým žadatelům

do 15. května

vyhlášení 1. kola výběrového řízení na rezidenční místo

do 5. června

ukončení 1. kola výběrového řízení (lhůta pro podání přihlášek nesmí být kratší než 15 pracovní dní)

do 12. června

oznámení výsledků l. kola výběrového řízení (max. lhůta činí 10 pracovních dní ode dne ukončení výběrového řízení), případné vyhlášení 2. kola výběrového řízení

do 13. července

zaslání vzdělávacího a finančního plánu rezidentů vybraných v 1. kole na adresu administrátora (do 30 dnů od výběru rezidenta) ukončení 2. kola výběrového řízení (lhůta pro podání přihlášek nesmí být kratší než 15 pracovních dní)

do 17. července

oznámení výsledků 2. kola výběrového řízení (do 30 dnů od výběru rezidenta)

do 17. srpna

zaslání vzdělávacího a finančního plánu rezidentů vybraných ve 2. kole (do 30 dnů od výběru rezidenta) na adresu administrátora

31. říjen

konečný termín pro podání žádosti o změnu - na adresu administrátora

31. leden

zaslání Průběžné zprávy nebo Závěrečné zprávy na adresu administrátora

15. únor

vypořádání vztahů se státním rozpočtem.

ČI. 17

Kontakty

Poskytovatel dotace

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání

Palackého náměstí 375/4

128 01 Praha 2

onp@mzcr.cz

www.mzcr.cz

ID datové schránky: pv8aaxd

Administrátor

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Oddělení rezidenčních míst

Ruská 85

100 05 Praha 10

271 019 563

votrubova@ipvz.cz

www.ipvz.cz

ID datové schránky cf2uiwg

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

náměstek pro zdravotní péči

Příloha č. 1

Pokyny k vyplnění finančního plánu

ČI. 1

Úvodní pokyny

(1) Peněžní prostředky jsou účelově vázané a dle ustanovení §60a odst. 2 a 3 zákona č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních se dotace poskytuje na úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním rezidenta, které jsou tvořeny zejména:

g) mzdovými a dalšími náklady spojenými s pobytem rezidenta mimo pracoviště zaměstnavatele, přičemž mzdové náklady (hrubá mzda rezidenta a odvody na zdravotní a sociální pojištění za zaměstnavatele ve stanovené výši pro příslušný rok) tvoří nejméně 55% celkové výše dotace,

h) výše odvodů je stanovena v celkové výši 34%, pokud není legislativně upraveno jinak,

i) mzdové náklady na školitele, který je zaměstnancem příjemce dotace s rezidenčním místem (mateřské pracoviště) v maximální výši 20% z celkové výše dotace,

j) náklady na povinné kurzy a stáže stanovené vzdělávacím programem, jestliže kurzy či stáže nejsou zajištěny přímo u zaměstnavatele, ale jsou zajištěny nákupem služeb,

k) náklady na jízdné a stravné s max. hospodárností dle ustanovení §156§189 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce spojené s pobytem rezidenta mimo pracoviště zaměstnavatele v souvislosti s plněním požadavků podle vzdělávacího programu,

l) úhradami za uznatelné materiálové náklady.

(2) Dotace se poskytuje po dobu trvání příslušného specializačního vzdělávání, které odpovídá minimální délce stanové vzdělávacím programem vytvořeným v souladu s nařízení vlády č. 31/2010 Sb. o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí v platném znění.

(3) Dotaci na rezidenční místo nelze poskytnout zpětně za kalendářní měsíce, které předcházely podání Žádosti o poskytnutí dotace z dotačního programu Rezidenční místa.

(4) Jestliže zdravotnický pracovník již část vzdělávacího programu absolvoval, dotace se poskytuje pouze na zbývající počet měsíců vzdělávacího programu, viz níže uvedený způsob výpočtu.

(5) Do finančních plánů se uvádějí pouze prostředky poskytované z dotace.

(6) Pro vypracování finančního plánu slouží formulář s tabulkami I - III.

(7) Příjemce dotace doručí vypracovaný finanční plán nejdéle do 30 dnů od výběru rezidenta na adresu administrátora: IPVZ, oddělení rezidenčních míst, Ruská 85, 100 05 Praha 10, nebo do datové schránky administrátora: cf2uiwg

ČI. 2

Pokyny pro vyplnění

(1) Tabulka I

a) Rezident - název zdravotnického zařízení resp. organizační složky, kde rezident vykonává své povolání,

- úvazek v rozmezí od 0,5 do 1,0

b) Školitel* - název zdravotnického zařízení resp. organizační složky, kde školitel vykonává své povolání - vyplňuje pouze akreditovaný příjemce dotace, kde školitel je jeho zaměstnancem,

- úvazek pouze 1,0

c) Materiálové náklady - čerpání si stanoví příjemce dotace dle tabulky níže. Údaj na konci řádku Celkem** musí být shodný s údajem „Hodnota ukazatele celkem“ v tabulce III.

Materiálové položky pro rezidenta

Délka specializačního vzdělávání

roky 1 - 2

roky 3 - 5

Max. cena za jedn.

Název položky

Počet jedn.

Počet jedn.

Zdravotnická košile

4 ks

5 ks

500 Kč

Zdravotnické kalhoty

4 ks

5 ks

500 Kč

Zdravotnické šaty

4 ks

5 ks

500 Kč

Zdravotnická obuv

2 páry

3 páry

1 500 Kč

Sterilní rukavice

100 ks

200 ks

(2) Tabulka II

a) Náklady na kurzy, stáže - jedná se o částky za povinné moduly podle vzdělávacího plánu příslušného oboru, které jsou zajištěny smluvně u poskytovatele zdravotních služeb s platnou akreditací pro daný obor.

Sestava modulů musí odpovídat požadavkům a rozsahu vzdělávacího programu pro daný obor specializačního vzdělávání.

Údaj na konci řádku Celkem*** musí být shodný s údajem „Hodnota ukazatele celkem“ v tabulce III.

b) Ostatní náklady - do tabulky II mohou také být uvedeny náhrady cestovních výdajů rezidenta s max. hospodárností.

(3) Tabulka III

a) Stejně jako u tabulek I a II, tak i zde v tabulce III se vyplňují pouze bílé kolonky. Kolonky šedivé a žluté barvy nesou vzorce pro výpočet.

b) Uvádí se plán čerpání jednotlivých nákladů v letech odpovídajících vzdělávacímu plánu rezidenta.

c) Celková částka mzdových nákladů rezidenta včetně odvodů musí odpovídat minimálně 55 % z celkové výše poskytnuté dotace na dané rezidenční místo.

d) Výše odvodů je stanovena ve výši 34%, pokud legislativně není upraveno jinak, jejich výpočet provedou kolonky šedivé barvy.

e) Mzdové náklady školitele* vyplňuje pouze akreditovaný příjemce dotace, kde školitel je jeho zaměstnancem.

f) Údaj na konci řádku Materiálové náklady** musí být shodný s údajem Celkem v tabulce I.

g) Údaj na konci řádku Náklady na služby*** musí být shodný s údajem Celkem v tabulce II.

h) Hodnota ukazatele celkem v Neinvestičních nákladech musí odpovídat celkové výši poskytnuté dotace na rezidenční místo příslušného oboru specializačního vzdělávání vyhlášeného pro daný rok.

i) V případě, že dotace je poskytnuta pouze na část vzdělávacího programu, tj. rezident již část vzdělávacího programu absolvoval nebo ji má započtenu, bude alikvotní výše dotace stanovena podle následujícího vzorce:

Stanovená výše dotace

___________________________________ * Počet chybějících hodin

Počet hodin podle vzdělávacího programu

Pro obory specializačního vzdělávání, u kterých je vzdělávací program stanoven v měsících, platí tento vzorec:

Stanovená výše dotace

__________________________________ * Počet chybějících měsíců

Počet měsíců vzdělávacího programu

Příloha č. 2

Finanční plán - formulář

Příloha č. 3

Informace o vybraném rezidentovi - formulář

Příloha č. 4

Formulář žádosti o změnu

žádost o schválení změny v rámci dotačního programu MZ ČR

„Rezidenční místa pro rok ………. „

I. Základní údaje

Program č.2 celé specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků

Název oboru: ………………………………………………………………………………..

Rozhodnutí č.: ……………………………………………..………………………………..

Příjemce dotace

Název zařízení / organizace

Identifikační číslo

Adresa

Ulice, č. p.

Obec

Kraj

II. Typ změny*

změna finančního plánu (doložit změněnými finančními plány rezidenta)

změna vzdělávacího plánu (přechod na jiný vzdělávací program, doložit změněným vzdělávacím plánem rezidenta)

zánik akreditovaného zařízení

změna právní formy příjemce

přerušení specializačního vzdělávání

změna školitele

změna smluvního partnera

změna příjmení rezidenta (doložit čestným prohlášením)

změna trvalého bydliště rezidenta (doložit čestným prohlášením)

změna v rámci schváleného vzdělávacího plánu (doložit změněným vzdělávacím plánem rezidenta)

změna názvu příjemce

změna čísla účtu

jiná změna ……………………………………………………………………………………

*(zaškrtněte požadovanou změnu)

Zdůvodnění:

………………………………………………………………………………………………...………….

………………………………………………………………………………………………...………….

………………………………………………………………………………………………...………….

………………………………………………………………………………………………...………….

………………………………………………………………………………………………...………….

………………………………………………………………………………………………...………….

Přílohy žádosti: ………………………………………………………………………………….

(např. opravené finanční plány, vzdělávací plány, čestné prohlášení o změně jména apod.)

Datum platnosti změny: ………………………………

Datum ……………………………

Podpis ……………………………

III. Posouzení žádosti poskytovatelem

Posouzení požadovaných změn:

………………………………………………………………………………………………...………….

………………………………………………………………………………………………...………….

………………………………………………………………………………………………...………….

………………………………………………………………………………………………...………….

Stanovisko MZ ČR: ANO ◻ NE

Datum …………………………

Podpis …………………………

Schválená žádost bude vypořádána:

◻ Změnou Rozhodnutí

◻ Oznámením souhlasného stanoviska poskytovatele

◻ Oznámením nesouhlasného stanoviska poskytovatele