Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník ERÚ, částka 9/2015

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2015

ze dne 26. listopadu 2015,

kterým se stanovují ceny za související službu v elektroenergetice

odběratelům ze sítí nízkého napětí

Zrušeno: 8/2016

Energetický regulační úřad podle §2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, a §17 odst. 6 písm. d) a odst. 11 a odst. 12 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vydává cenové rozhodnutí o cenách za související službu v elektroenergetice odběratelům ze sítí nízkého napětí.

I. Určené věcné podmínky pro uplatnění cen zajišťování distribuce elektřiny odběratelům kategorie C a kategorie D

(1) Cenami uvedenými v tomto cenovém rozhodnutí se rozumí pevné ceny bez daně z elektřiny podle jiného právního předpisu1) a daně z přidané hodnoty podle zákona o dani z přidané hodnoty2).

(2) Pevné ceny a určené podmínky platí za zajišťování distribuce elektřiny zákazníkovi, provozovateli distribuční soustavy nebo výrobci elektřiny (dále jen „odběratel“) odebírajícímu elektřinu z rozvodného zařízení provozovatele distribuční soustavy (dále jen „distributor“) o napětí mezi fázemi do 1 kV (nízké napětí). V sazbách není obsažena cena zajišťování distribuce elektřiny se zvláštními nároky na způsob zajištění nad rámec standardů dodávek a služeb podle jiného právního předpisu3).

(3) V případě, že v odběrném nebo předávacím místě nejsou dodrženy parametry kvality dodávky elektřiny stanovené technickou normou ČSN EN 50160 ed. 3, jsou ceny uvedené v částech III. a IV. cenami maximálními.

(4) Odběratel si může zvolit kteroukoliv z dále uvedených sazeb, pro období, ve kterém plní podmínky stanovené pro její přiznání. Sazby platí pro každé odběrné nebo předávací místo samostatně podle jiného právního předpisu4).

(5) Cenou za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem se rozumí složka ceny, která je úměrná jmenovité proudové hodnotě hlavního jističe před elektroměrem a je nezávislá na množství odebrané elektrické energie. U jističe se jmenovitou hodnotou proudu nad 3x160 A a nad 1x25 A v odběrném nebo předávacím místě odběratele kategorie C a u jističe se jmenovitou hodnotou proudu nad 3x63 A a nad 1x25 A v odběrném nebo předávacím místě odběratele kategorie D se cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem stanovuje jako součin jednotkové ceny za 1 A a jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem zaokrouhlené na celé A nahoru. To neplatí u odběrných nebo předávacích míst odběratele kategorie D se sazbou D 57d, kde se až u jističe se jmenovitou hodnotou proudu nad 3x160 A a nad 1x25 A cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem stanovuje jako součin jednotkové ceny za 1 A a jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem zaokrouhlené na celé A nahoru. Každá změna jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem se považuje za změnu sazby aje důvodem pro změnu smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny a smlouvy o připojení. Jako hlavní jistič před elektroměrem může být použit pouze jistič, odpovídající technické normě ČSN EN 60898-1 nebo ČSN EN 60947-2 ed. 3. Do hodnoty 125 A včetně se používají jističe podle ČSN EN 60898-1 s vypínací charakteristikou „B“, v případě odběrů se spotřebičem s velkým záběrovým proudem je možno po odsouhlasení provozovatelem distribuční soustavy použít jistič s vypínací charakteristikou „C“. V opodstatněných případech může distributor povolit jistič s charakteristikou „D“. V případě použití jističů podle ČSN EN 60947-2 ed. 3 s nastavitelnou tepelnou a zkratovou spouští musí být konstrukčně upraveny tak, aby bylo možné nastavení spouště řádně zaplombovat. Pokud tato úprava není konstrukčně možná, použije se pro stanovení měsíčního platu za příkon maximální nastavitelná hodnota jističe. Pokud byl hlavní jistič před elektroměrem řádně instalován a distributorem registrován v přihlášce nebo ve smlouvě o dodávce elektřiny před datem 1. července 2001, může mít vypínací charakteristiku jinou než výše uvedenou.

(6) Odběratel může změnit sazbu nejvýše jednou za 12 měsíců, pokud se s distributorem nedohodne jinak.

(7) Pro měření a účtování distribuovaného množství elektřiny (MWh) se rozlišují tato tarifní časová pásma:

a) pásmo platnosti nízkého tarifu (dále jen „NT“) - distributorem stanovené časové pásmo o minimální délce uvedené v podmínkách příslušné sazby. V době platnosti nízkého tarifu je zajišťování distribuce elektřiny účtováno za nižší cenu.

Vymezení pásma platnosti nízkého tarifu provádí distributor operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu, čímž se rozumí vymezení pásma platnosti nízkého tarifu, které distributor může kdykoliv měnit. Distributor musí dodržet celkovou dobu platnosti nízkého tarifu a podmínky příslušné sazby,

b) pásmo platnosti vysokého tarifu (dále jen „VT“) - platí v době mimo pásmo platnosti NT.

(8) V sazbách, jejichž podmínkou je blokování topných elektrických spotřebičů, se za splnění této podmínky považuje technické řešení, které zajišťuje odpojení těchto spotřebičů v souladu s podmínkami příslušné sazby. Topným elektrickým spotřebičem se rozumí:

a) přímotopný elektrický spotřebič - zařízení sloužící pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody, které přeměňuje elektřinu na tepelnou energii bez akumulace tepla,

b) akumulační elektrický spotřebič - zařízení sloužící pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody, které přeměňuje elektřinu v tepelnou energii a ukládá ji do tepelného akumulátoru,

c) hybridní (smíšené) vytápění - vytápěcí soustava, která je složena z elektrické akumulační a přímotopné části,

d) vytápění s tepelným čerpadlem - vytápěcí soustava, u které je základním vytápěcím systémem tepelné čerpadlo s možným doplněním o další zdroj tepla pro krytí špičkových tepelných nároků. Tepelné čerpadlo je zařízení, které za pomoci kompresoru poháněného elektřinou mění teplo obsažené ve vzduchu, spodní a povrchové vodě nebo v půdě na teplo vhodné pro vytápění nebo ohřev užitkové vody. Tato technologie patří do kategorie obnovitelných zdrojů.

(9) V případě, že odběrné nebo předávací místo odběratele kategorie C není vybaveno hlavním jističem před elektroměrem, účtuje mu distributor cenu za příkon odpovídající jmenovité proudové hodnotě nejbližšího předřazeného jistícího prvku, nejméně však v hodnotě jističe 3x63 A.

(10) V případě, že odběrné nebo předávací místo odběratele kategorie D není vybaveno hlavním jističem před elektroměrem, účtuje mu distributor měsíční plat za příkon odpovídající jmenovité proudové hodnotě 1x25 A pro jednofázové připojení a 3x25 A u třífázového připojení.

(11) Pokud odběratel v případech uvedených v bodech (9) nebo (10) zajistí řádnou instalaci hlavního jističe před elektroměrem podle bodu (5) a uzavře s distributorem novou smlouvu o připojení, nehradí se v tomto případě podíl na nákladech spojených s připojením a se zajištěním požadovaného příkonu podle vyhlášky o podmínkách připojení k elektrizační soustavě. To platí v případě, že velikost hlavního jističe nepřevyšuje hodnotu 3x63 A pro odběrné nebo předávací místo kategorie C, 1x25 A pro jednofázové připojení kategorie D a 3x25 A pro třífázové připojení kategorie D. Při instalaci jističe převyšující uvedené hodnoty hradí odběratel podíl na nákladech spojených s připojením a se zajištěním požadovaného příkonu podle vyhlášky o podmínkách připojení k elektrizační soustavě stejným způsobem, jako při navýšení rezervace příkonu nad uvedené hodnoty.

(12) Začíná-li služba distribuční soustavy v průběhu kalendářního měsíce, případně je-li ukončena služba distribuční soustavy v průběhu kalendářního měsíce, účtuje se cena za příkon v poměru počtu dní, kdy je služba distribuční soustavy vdaném měsíci využívána, k počtu dní v daném kalendářním měsíci. Dojde-li v průběhu kalendářního měsíce ke změně dodavatele v odběrném místě zákazníka, který má uzavřenu smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny, účtuje se cena za příkon jednotlivým dodavatelům v poměru počtu dní, kdy je služba distribuční soustavy v daném měsíci poskytována podle smlouvy s příslušným dodavatelem, k počtu dní v daném kalendářním měsíci.

(13) K cenám zajišťování distribuce elektřiny podle části III. a IV. se připočítávají tyto ceny ve výši podle cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2015:

a) cena za systémové služby podle bodu (2.1.),

b) cena za překročení rezervovaného výkonu podle bodu (3.28.),

c) složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie (4.1.),

d) cena za činnosti operátora trhu v elektroenergetice podle bodu (5.2.).

(14) Pokud výrobce elektřiny připojený do hladiny nízkého napětí nepožádal o přiřazení žádné distribuční sazby, je mu pro odběr elektřiny z distribuční soustavy přiřazena sazba C 01d.

(15) Provozovateli lokální distribuční soustavy, která je připojená na hladině nízkého napětí k nadřazené distribuční soustavě, je pro odběr elektřiny z nadřazené distribuční soustavy přiznána sazba C 01d, C 02d, nebo C 03d.

(16) Provozovatel lokální distribuční soustavy, kterému Energetický regulační úřad nestanovuje ceny zajišťování distribuce elektřiny podle jiného právního předpisu5), používá ceny zajišťování distribuce elektřiny až do výše cen zajišťování distribuce elektřiny provozovatele regionální distribuční soustavy, k jehož distribuční soustavě je jeho lokální distribuční soustava připojena.

(17) Pásmo platnosti nízkého tarifu může být rozděleno během dne do více časových úseků, přičemž pro jednotlivé distribuční sazby jsou definovány maximální počty časových úseků nízkého tarifu a minimální doby trvání těchto časových úseků, popř. i maximální souvislé doby trvání vysokého tarifu. V době platnosti nízkého tarifu může provozovatel distribuční soustavy provést krátkodobé operativní vypnutí nízkého tarifu s následným zapnutím za účelem testování odezvy příkonu řízeného hromadným dálkovým ovládáním. Maximální doba trvání testování odezvy spojená s krátkodobým operativním vypnutím a následným zapnutím nízkého tarifu je 5 minut. Krátkodobá operativní vypnutí s následným zapnutím nízkého tarifu za účelem testování odezvy se nezapočítávají do podmínek počtu pásem a délky jejich trvání a přerušení mezi nimi, celková délka doby trvání nízkého tarifu v daném dni tím není dotčena.

II. Provozovatelé distribučních soustav

ČEZ

ČEZ Distribuce, a. s.

Teplická 874/8, 405 02 Děčín 4 - Podmokly

IČ: 24729035

E.ON

E.ON Distribuce, a.s.

F. A. Gerstnera 2151/6, 370 01 České Budějovice

IČ: 28085400

PRE

PREdistribuce, a.s.

Svornosti 3199/19a, 150 00 Praha 5

IČ: 27376516

LDS S

LDS Sever, spol. s r.o.

Pňovice 75, 784 01 Pňovice

IČ: 28646711

SV

SV servisní, s.r.o.

Dolní 3137/100, 796 01 Prostějov

IČ: 60725974

III. Sazby a pevné ceny zajišťování distribuce elektřiny pro odběratele odebírající elektřinu ze sítí nízkého napětí - kategorie C a věcné podmínky pro jejich uplatnění

Sazba C 01d - Jednotarifová sazba (pro malou spotřebu)

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

SV

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

11

7

11

10

9

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

17

11

17

15

14

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

21

14

21

19

18

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

26

17

26

24

22

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

34

22

34

31

29

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

42

28

42

38

36

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

53

35

53

48

45

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

67

44

67

60

56

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

84

55

84

76

72

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

106

69

106

95

89

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

132

87

132

119

112

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

169

111

169

153

143

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

1,06

0,69

1,06

0,95

0,89

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

0,35

0,23

0,35

0,32

0,30

- cena za distribuované množství elektřiny:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

SV

Kč/MWh

2 579,32

2 562,20

2 885,25

3 553,69

1 582,54

Sazba C 02d – Jednotarifová sazba (pro střední spotřebu)

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

SV

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

45

45

45

52

39

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

72

72

72

83

62

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

90

90

90

104

77

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

113

113

113

130

96

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

145

145

145

167

123

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

181

181

181

209

154

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

226

226

226

261

193

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

285

285

285

328

243

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

362

362

362

417

308

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

452

452

452

521

386

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

565

565

565

652

482

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

723

723

723

834

617

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

4,52

4,52

4,52

5,21

3,86

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

1,51

1,51

1,51

1,74

1,29

- cena za distribuované množství elektřiny:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

SV

Kč/MWh

2 065,81

2 081,38

2 230,21

2 846,18

1 259,34

Sazba C 03d - Jednotarifová sazba (pro vyšší spotřebu)

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

SV

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

442

479

479

658

302

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

707

766

766

1 053

484

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

884

958

958

1 317

605

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

1 104

1 197

1 197

1 646

756

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

1 414

1 532

1 532

2 107

967

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

1 767

1 915

1 915

2 634

1 209

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

2 209

2 394

2 394

3 292

1 511

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

2 783

3 016

3 016

4 148

1 904

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

3 534

3 830

3 830

5 267

2 418

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

4 418

4 788

4 788

6 584

3 023

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

5 522

5 985

5 985

8 230

3 778

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

7 068

7 661

7 661

10 534

4 836

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

44,18

47,88

47,88

65,84

30,23

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

14,73

15,96

15,96

21,95

10,08

- cena za distribuované množství elektřiny:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

SV

Kč/MWh

981,91

1 026,05

1 052,62

1 352,84

660,57

Sazba C 25d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 8 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

102

111

114

142

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

163

178

182

227

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

204

222

228

284

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

255

278

285

355

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

326

355

365

455

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

408

444

456

568

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

510

555

570

711

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

643

699

718

895

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

816

888

912

1 137

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

1 020

1 110

1 140

1 421

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

1 275

1 388

1 425

1 776

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

1 632

1 776

1 824

2 274

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

10,20

11,10

11,40

14,21

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

3,40

3,70

3,80

4,74

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

Kč/MWh

1 727,77

1 794,04

1 933,72

2 380,44

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

88,77

Podmínky uplatnění sazby:

1. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 8 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

2. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

3. Pokud je osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do tří, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

Na žádost odběratele rozdělí distributor osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu do dvou úseků, z nichž žádný nesmí být kratší než tři hodiny.

4. V odběrném místě musí být řádně instalován elektrický akumulační spotřebič pro vytápění objektu nebo elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody.

5. Odběratel musí zajistit technické blokování elektrických akumulačních spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.

Sazba C 26d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 8 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

291

299

299

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

465

479

479

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

581

599

599

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

727

748

748

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

930

958

958

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

1 163

1 197

1 197

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

1 454

1 496

1 496

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

1 831

1 885

1 885

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

2 326

2 394

2 394

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

2 907

2 993

2 993

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

3 634

3 741

3 741

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

4 651

4 788

4 788

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

29,07

29,93

29,93

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

9,69

9,98

9,98

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

1 045,99

909,33

957,18

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 8 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

2. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

3. Pokud je osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do tří, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina. Na žádost odběratele rozdělí distributor osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu do dvou úseků, z nichž žádný nesmí být kratší než tři hodiny.

4. V odběrném místě musí být řádně instalovány akumulační elektrické spotřebiče pro vytápění objektu.

5. Součtový instalovaný příkon akumulačních elektrických spotřebičů musí činit nejméně 55 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon akumulačních spotřebičů nižší než 55 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon akumulačních elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

6. Odběratel musí zajistit technické blokování elektrických akumulačních spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.

Sazba C 27d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 8 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

102

111

114

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

163

178

182

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

204

222

228

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

255

278

285

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

326

355

365

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

408

444

456

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

510

555

570

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

643

699

718

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

816

888

912

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

1 020

1 110

1 140

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

1 275

1 388

1 425

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

1 632

1 776

1 824

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

10,20

11,10

11,40

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

3,40

3,70

3,80

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

1 727,77

1 794,04

1 933,72

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Tato sazba je určena pro odběrná místa, u nichž žadatel věrohodným způsobem doloží vlastnické právo, případně užívací právo (leasing apod.) k elektromobilu.

2. Nabíjecí zařízení musí být napájeno samostatným přívodem a měřeno samostatným měřicím zařízením.

3. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 8 hodin denně v době od 18.00 hodin do 8.00 hodin. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

4. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

5. Osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu může být rozděleno během stanovené doby maximálně do dvou časových úseků.

Sazba C 35d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 16 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

382

359

362

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

611

575

579

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

764

718

724

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

955

898

905

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

1 222

1 149

1 158

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

1 528

1 436

1 448

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

1 910

1 796

1 810

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

2 406

2 262

2 280

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

3 055

2 873

2 896

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

3 819

3 591

3 620

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

4 774

4 489

4 524

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

6 110

5 746

5 791

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

38,19

35,91

36,20

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

12,73

11,97

12,07

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

830,36

741,13

776,98

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 16 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

2. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

3. Pokud je šestnáctihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do pěti, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

4. V odběrném místě musí být řádně instalovány hybridní (smíšené) elektrické spotřebiče pro vytápění objektu.

5. Součtový instalovaný příkon hybridních (smíšených) elektrických spotřebičů, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 50 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon hybridních (smíšených) elektrických spotřebičů nižší než 50 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon hybridních (smíšených) elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

6. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby C 25d.

7. Odběratel musí zajistit technické blokování akumulační části v dobách platnosti vysokého tarifu.

Sazba C 45d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 20 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

385

365

371

640

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

616

584

593

1 023

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

770

730

741

1 279

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

962

912

926

1 599

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

1 231

1 167

1 186

2 047

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

1 539

1 459

1 482

2 559

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

1 924

1 824

1 853

3 198

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

2 424

2 298

2 334

4 030

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

3 078

2 918

2 964

5 117

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

3 848

3 648

3 705

6 397

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

4 809

4 560

4 631

7 996

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

6 156

5 837

5 928

10 235

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

38,48

36,48

37,05

63,97

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

12,83

12,16

12,35

21,32

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

Kč/MWh

256,38

213,39

233,28

417,21

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

LDS S

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

88,77

Podmínky uplatnění sazby:

1. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 20 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

2. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

3. Pokud je dvacetihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do sedmi, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

4. Maximální souvislá délka platnosti vysokého tarifu je jedna hodina.

5. V odběrném místě musí být řádně instalovány přímotopné elektrické spotřebiče pro vytápění objektu.

6. Součtový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných elektrických spotřebičů nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon přímotopných elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

7. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby C 25d.

8. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.

9. V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.

Sazba C 55d - Dvoutarifová sazba pro vytápění s tepelným čerpadlem uvedeným do provozu do 31. března 2005 a operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 22 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

192

182

185

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

308

292

296

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

385

365

371

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

481

456

463

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

616

584

593

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

770

730

741

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

962

912

926

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

1 212

1 149

1 167

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

1 539

1 459

1 482

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

1 924

1 824

1 853

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

2 405

2 280

2 316

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

3 078

2 918

2 964

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

19,24

18,24

18,53

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

6,41

6,08

6,18

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

256,38

213,39

233,28

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Uvedením do provozu se rozumí datum uzavření první smlouvy o dodávce, distribuci elektřiny nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny v této sazbě.

2. Sazba je určena pro odběrná místa, u nichž odběratel distributorovi věrohodným způsobem prokáže, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem, jehož výkon odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

3. Vytápěcí soustava s tepelným čerpadlem musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením.

4. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 22 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

5. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

6. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla v dobách platnosti vysokého tarifu.

7. Pokud je dvacetidvouhodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do sedmi, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

8. Maximální souvislá délka platnosti vysokého tarifu je jedna hodina.

9. V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.

Sazba C 56d - Dvoutarifová sazba pro vytápění s tepelným čerpadlem uvedeným do provozu od 1. dubna 2005 a operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 22 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

385

365

371

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

616

584

593

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

770

730

741

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

962

912

926

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

1 231

1 167

1 186

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

1 539

1 459

1 482

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

1 924

1 824

1 853

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

2 424

2 298

2 334

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

3 078

2 918

2 964

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

3 848

3 648

3 705

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

4 809

4 560

4 631

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

6 156

5 837

5 928

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

38,48

36,48

37,05

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

12,83

12,16

12,35

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

256,38

213,39

233,28

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Uvedením do provozu se rozumí datum uzavření první smlouvy o dodávce, distribuci elektřiny nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny v této sazbě.

2. Sazba je určena pro odběrná místa, u nichž odběratel distributorovi věrohodným způsobem prokáže, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem.

3. Vytápěcí soustava s tepelným čerpadlem musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením.

4. Tepelný výkon tepelného čerpadla kryje minimálně 60 % tepelných ztrát vytápěného objektu.

5. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 22 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

6. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

7. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla v dobách platnosti vysokého tarifu.

8. Pokud je dvacetidvouhodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do sedmi, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

9. Maximální souvislá délka platnosti vysokého tarifu je jedna hodina.

10. V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.

Sazba C 60d - Speciální sazba pro neměřené odběry

Složka ceny zajišťování distribuce elektřiny je stanovena:

buď

- cenou za příkon za každých (i započatých) 10 W instalovaného příkonu, jehož výše v Kč/10 W/měsíc činí:

ČEZ

E.ON

PRE

částka za každých (i započatých) 10 W

17,30

17,30

17,30

Platí, že zákazník s touto distribuční sazbou odebírá elektřinu, ale naměřené a fakturované množství elektřiny je nulové.

Podmínky uplatnění sazby:

Sazbu je možno přiznat pouze v případě, že není technicko-ekonomicky možné odběr řádně měřit měřicím zařízením distributora a celkový instalovaný příkon v odběrném místě nepřesáhne 1000 W,

nebo

- stálou cenou 17,30 Kč/odběrné místo/měsíc.

Výše tohoto platu je u všech distributorů elektřiny uvedených v části II. stejná.

Podmínky uplatnění sazby:

Sazbu je možno přiznat pouze v případě, že není technicko-ekonomicky možné odběr řádně měřit měřicím zařízením distributora. Sazba je určena pro hlásiče policie, poplachové sirény a pro podobná zařízení provozovaná v rámci integrovaného záchranného systému České republiky, kde odběr elektřiny je nepatrný a provoz výjimečný.

Sazba C 61d - Sazba pro neměřené odběry

Složka ceny zajišťování distribuce elektřiny je stanovena:

- cenou za příkon za každých (i započatých) 10 W instalovaného příkonu, jehož výše v Kč/10 W/měsíc činí:

ČEZ

E.ON

PRE

částka za každých (i započatých) 10 W

19,82

20,24

22,32

Platí, že zákazník s touto distribuční sazbou odebírá elektřinu, ale naměřené a fakturované množství elektřiny je nulové.

Podmínky uplatnění sazby:

Sazbu je možno přiznat pouze v případě, že není technicko-ekonomicky možné odběr řádně měřit měřicím zařízením distributora. Sazba je určena pro odběry s konstantním trvalým odběrem, např. pro účely poskytování služby internetu po distribučních sítích.

Sazba C 62d - Speciální sazba pro veřejné osvětlení

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

87

84

93

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

139

134

149

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

174

168

186

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

218

210

233

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

278

269

298

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

348

336

372

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

435

420

465

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

548

529

586

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

696

672

744

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

870

840

930

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

1 088

1 050

1 163

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

1 392

1 344

1 488

jistič nad 3x160 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

8,70

8,40

9,30

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

2,90

2,80

3,10

- cena za distribuované množství elektřiny:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

326,23

275,64

322,74

Podmínky uplatnění sazby:

Sazba je určena pro účely osvětlování veřejných prostranství. Sazba může být v mimořádných případech využita i pro kombinaci osvětlování veřejných prostranství a napájení kamer integrovaného záchranného systému České republiky, pokud nelze z technicko-ekonomických důvodů využít sazbu pro neměřené odběry.

IV. Sazby a pevné ceny zajišťování distribuce elektřiny pro odběratele odebírající elektřinu ze sítí nízkého napětí - kategorie D a věcné podmínky pro jejich uplatnění

Sazba D 01d - Jednotarifová sazba (pro malou spotřebu)

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

7

4

7

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

12

6

12

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

14

8

14

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

18

9

18

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

23

12

23

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

29

15

29

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

36

19

36

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

46

24

46

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

0,72

0,38

0,72

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

0,24

0,13

0,24

- cena za distribuované množství elektřiny:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

2 112,10

1 904,80

1 991,66

Sazba D 02d - Jednotarifová sazba (pro střední spotřebu)

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

36

32

36

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

57

50

57

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

71

63

71

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

89

79

89

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

114

101

114

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

143

126

143

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

178

158

178

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

224

198

224

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

3,56

3,15

3,56

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

1,19

1,05

1,19

- cena za distribuované množství elektřiny:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

1 579,80

1 515,38

1 515,56

Sazba D 25d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 8 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

49

42

45

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

78

67

72

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

97

83

90

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

121

104

113

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

155

133

145

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

194

166

181

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

243

208

226

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

306

262

285

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

4,85

4,16

4,52

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

1,62

1,39

1,51

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

1 647,54

1 479,08

1 466,12

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 8 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

2. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

3. Pokud je osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do tří, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina. Na žádost odběratele rozdělí distributor osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu do dvou úseků, z nichž žádný nesmí být kratší než tři hodiny.

4. V odběrném místě musí být řádně instalován elektrický akumulační spotřebič pro vytápění objektu nebo elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody.

5. Odběratel musí zajistit technické blokování elektrických akumulačních spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.

Sazba D 26d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 8 hodin (pro vyšší využití)

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

81

78

81

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

130

125

130

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

162

156

162

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

203

195

203

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

259

250

259

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

324

312

324

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

405

390

405

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

510

491

510

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

8,10

7,80

8,10

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

2,70

2,60

2,70

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

604,66

540,63

656,98

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 8 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

2. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

3. Pokud je osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do tří, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina. Na žádost odběratele rozdělí distributor osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu do dvou úseků, z nichž žádný nesmí být kratší než tři hodiny.

4. V odběrném místě musí být řádně instalovány akumulační elektrické spotřebiče pro vytápění objektu.

5. Součtový instalovaný příkon akumulačních elektrických spotřebičů musí činit nejméně 55 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon akumulačních spotřebičů nižší než 55 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon akumulačních elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

6. Odběratel musí zajistit technické blokování elektrických akumulačních spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.

Sazba D 27d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 8 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

49

42

45

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

78

67

72

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

97

83

90

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

121

104

113

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

155

133

145

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

194

166

181

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

243

208

226

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

306

262

285

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

4,85

4,16

4,52

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

1,62

1,39

1,51

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

1 647,54

1 479,08

1 466,12

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Tato sazba je určena pro odběrná místa, u nichž žadatel věrohodným způsobem doloží vlastnické právo, případně užívací právo (leasing apod.) k elektromobilu.

2. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 8 hodin denně v době od 18.00 hodin do 8.00 hodin. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

3. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

4. Osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu může být rozděleno během stanovené doby maximálně do dvou časových úseků.

Sazba D 35d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 16 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

107

91

95

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

171

146

151

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

214

183

189

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

268

228

236

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

343

292

302

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

428

365

378

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

536

457

473

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

675

576

595

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

10,71

9,14

9,45

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

3,57

3,05

3,15

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

258,42

219,08

221,49

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Tato sazba může být přiznána pouze do 31. března 2016. Přiznáním sazby se rozumí uzavření první smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny s touto sazbou. Pokud byla sazba přiznána do 31. března 2016, platí, že tato sazba může být uplatněna i nadále.

2. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 16 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

3. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

4. Pokud je šestnáctihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do pěti, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

5. V odběrném místě musí být řádně instalovány hybridní (smíšené) elektrické spotřebiče pro vytápění objektu.

6. Součtový instalovaný příkon hybridních (smíšených) elektrických spotřebičů, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 50 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon hybridních (smíšených) elektrických spotřebičů nižší než 50 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon hybridních (smíšených) elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

7. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d.

8. Odběratel musí zajistit technické blokování akumulační části v dobách platnosti vysokého tarifu.

Sazba D 45d - Dvoutarifová sazba s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 20 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

126

104

104

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

202

166

166

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

252

208

208

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

315

260

260

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

403

333

333

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

504

416

416

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

630

520

520

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

794

655

655

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

12,60

10,40

10,40

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

4,20

3,47

3,47

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

258,42

219,08

221,49

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Tato sazba může být přiznána pouze do 31. března 2016. Přiznáním sazby se rozumí uzavření první smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny s touto sazbou. Pokud byla sazba přiznána do 31. března 2016, platí, že tato sazba může být uplatněna i nadále.

2. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 20 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

3. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

4. Pokud je dvacetihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do sedmi, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

5. Maximální souvislá délka platnosti vysokého tarifu je jedna hodina.

6. V odběrném místě musí být řádně instalovány přímotopné elektrické spotřebiče pro vytápění objektu.

7. Součtový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných elektrických spotřebičů nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon přímotopných elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

8. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d.

9. Je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením.

10. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.

11. V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.

Sazba D 55d - Dvoutarifová sazba pro vytápění s tepelným čerpadlem uvedeným do provozu do 31. března 2005 a operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 22 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

126

104

104

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

202

166

166

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

252

208

208

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

315

260

260

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

403

333

333

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

504

416

416

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

630

520

520

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

794

655

655

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

12,60

10,40

10,40

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

4,20

3,47

3,47

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

258,42

219,08

221,49

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Uvedením do provozu se rozumí datum uzavření první smlouvy o dodávce, distribuci elektřiny nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny v této sazbě.

2. Sazba je určena pro odběrná místa, u nichž odběratel distributorovi věrohodným způsobem prokáže, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem, jehož výkon odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

3. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 22 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

4. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

5. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla v dobách platnosti vysokého tarifu.

6. Pokud je dvacetidvouhodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do sedmi, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

7. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d.

8. Maximální souvislá délka platnosti vysokého tarifu je jedna hodina.

9. V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.

Sazba D 56d - Dvoutarifová sazba pro vytápění s tepelným čerpadlem uvedeným do provozu od 1. dubna 2005 a operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 22 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

126

104

104

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

202

166

166

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

252

208

208

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

315

260

260

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

403

333

333

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

504

416

416

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

630

520

520

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

794

655

655

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

12,60

10,40

10,40

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

4,20

3,47

3,47

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

258,42

219,08

221,49

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

60,96

68,78

67,22

Podmínky uplatnění sazby:

1. Tato sazba může být přiznána pouze do 31. března 2016. Přiznáním sazby se rozumí uzavření první smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny s touto sazbou. Pokud byla sazba přiznána do 31. března 2016, platí, že tato sazba může být uplatněna i nadále.

2. Uvedením do provozu se rozumí datum uzavření první smlouvy o dodávce, distribuci elektřiny nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny v této sazbě.

3. Sazba je určena pro odběrná místa, u nichž odběratel distributorovi věrohodným způsobem prokáže, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem.

4. Tepelný výkon tepelného čerpadla kryje minimálně 60 % tepelných ztrát vytápěného objektu.

5. Je-li vytápěcí soustava s tepelným čerpadlem součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením.

6. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 22 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

7. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

8. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d.

9. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla v dobách platnosti vysokého tarifu.

10. Pokud je dvacetidvouhodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do sedmi, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

11. Maximální souvislá délka platnosti vysokého tarifu je jedna hodina.

12. V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.

Sazba D 57d - Dvoutarifová sazba pro vytápění topným elektrickým spotřebičem a operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 20 hodin

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

105

92

117

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

169

148

187

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

211

184

233

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

264

231

292

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

338

295

374

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

433

377

474

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

652

562

715

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

958

823

1 053

jistič nad 3x63 A do 3x80 A včetně [Kč/měsíc]

1 584

1 355

1 746

jistič nad 3x80 A do 3x100 A včetně [Kč/měsíc]

2 924

2 494

3 227

jistič nad 3x100 A do 3x125 A včetně [Kč/měsíc]

6 034

5 139

7 193

jistič nad 3x125 A do 3x160 A včetně [Kč/měsíc]

10 269

10 164

9 207

jistič nad 3x160 A za každou 1A [Kč/A/měsíc]

64,18

63,52

57,55

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

21,39

21,17

19,18

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

141,73

130,30

145,46

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

131,21

120,10

124,31

Podmínky uplatnění sazby:

1. Tato sazba může být přiznána od 1. dubna 2016. Přiznáním sazby se rozumí uzavření první smlouvy o zajištění služby distribuční soustavy nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny s touto sazbou.

2. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 20 hodin denně. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

3. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny a ani nemusí být v souvislé délce.

4. Pokud je dvacetihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků, nejvíce však do sedmi, žádný z nich nesmí být kratší než jedna hodina.

5. Maximální souvislá délka platnosti vysokého tarifu je jedna hodina.

6. V odběrném místě musí být řádně nainstalovány a používány hybridní nebo přímotopné elektrické spotřebiče pro vytápění objektu nebo systém vytápění s tepelným čerpadlem.

7. Součtový instalovaný příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon těchto elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.

8. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d.

9. Je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením.

10. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu, kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla.

11. V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.

Sazba D 61d - Dvoutarifová sazba ve víkendovém režimu

Složky ceny zajišťování distribuce elektřiny:

- cena za příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, jejíž výše činí:

ČEZ

E.ON

PRE

jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně [Kč/měsíc]

11

14

7

jistič nad 3x10 A do 3x16 A včetně [Kč/měsíc]

17

22

11

jistič nad 3x16 A do 3x20 A včetně [Kč/měsíc]

21

28

14

jistič nad 3x20 A do 3x25 A včetně [Kč/měsíc]

26

35

17

jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc]

34

44

22

jistič nad 3x32 A do 3x40 A včetně [Kč/měsíc]

42

55

28

jistič nad 3x40 A do 3x50 A včetně [Kč/měsíc]

53

69

35

jistič nad 3x50 A do 3x63 A včetně [Kč/měsíc]

67

87

44

jistič nad 3x63 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

1,06

1,39

0,69

jistič nad 1x25 A za každou 1 A [Kč/A/měsíc]

0,35

0,46

0,23

- cena za distribuované množství elektřiny ve vysokém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

2 855,06

2 463,28

2 297,98

- cena za distribuované množství elektřiny v nízkém tarifu:

ČEZ

E.ON

PRE

Kč/MWh

134,91

123,98

137,44

V. Přechodná a závěrečná ustanovení

(1) Pro účely vyúčtování dodávky elektřiny a související služby v elektroenergetice se odběr elektřiny a ceny za příkon za období ukončené fakturačním odečtem měřicího zařízení po 1. lednu 2016 rozdělí podle přiřazeného typového diagramu dodávky v souladu s jiným právním předpisem4 platným pro období od data minulého fakturačního odečtu do 31. prosince 2015 a od 1. ledna 2016 do data dalšího fakturačního odečtu nebo rovnoměrně na části úměrné délce období od data minulého fakturačního odečtu do 31. prosince 2015 a od 1. ledna 2016 do data dalšího fakturačního odečtu.

(2) Pokud zákazník splnil podmínky přiznání sazby podle cenového rozhodnutí účinného před dnem nabytí účinnosti tohoto cenového rozhodnutí a takovou sazbu užíval, má se za to, že splňuje podmínky pro přiznání stejné sazby podle tohoto cenového rozhodnutí.

VI. Zrušovací ustanovení

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 3/2014 ze dne 25. listopadu 2014, kterým se stanovují regulované ceny související s dodávkou elektřiny odběratelům ze sítí nízkého napětí, se zrušuje.

VII. Účinnost

Cenové rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2016.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu

Ing. Alena Vitásková, v. r.

1) Část čtyřicátá sedmá zákona č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

2) Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.

3) Vyhláška č. 540/2005 Sb., o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb v elektroenergetice, ve znění vyhlášky č. 41/2010 Sb.

4) Zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů.

5) §19a odst. 7 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů.