Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 1/2019

Metodika praktického provádění a vykazování včasného záchytu poruch autistického spektra (PAS) v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD)

Na základě „Podnětu k řešení situace života osob s poruchou autistického spektra a jejich rodin", který byl schválen usnesením vlády České republiky ze dne 8. února 2016 č. 111, vydává Ministerstvo zdravotnictví ČR, po projednání s Odbornou společností praktických dětských lékařů ČLS JEP a Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost ČLS JEP, tento doporučený postup k praktickému provádění a vykazování včasného záchytu dětí s PAS.

______________________________________________________

Metodika provádění

Dnem 17. října 2016 nabyla účinnosti vyhláška č. 317/2016 Sb., kterou se mění vyhláška č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách, na základě které je v návaznosti na preventivní prohlídku dětí ve věku 18 měsíců nově zavedeno provedení vyšetření za účelem včasné diagnostiky poruch autistického spektra. Cílem včasného záchytu je včasné odeslání k odborné diagnostice, včasné zahájení péče - především nácvik sociálních dovedností, stimulace sdílené radosti a pozornosti - logopedická péče atp., což umožní co nejširší zařazení handicapovaného dítěte do většinové společnosti.

Pro vlastní provedení doporučujeme využít dotazník M-CHAT (M-CHAT-R a M- CHAT-R/F), který je v současné době považován za nejlépe verifikovaný screeningový dotazníkový test pro určení PAS. Jeho součástí jsou i pokyny k vyplnění a vyhodnocení.

Dotazník je k dispozici pro lékaře ke stažení na webovém portálu Ministerstva zdravotnictví.1)

Maximální věkové rozmezí pro vyšetření v rámci časného záchytu je 18 - 24 měsíců. První vyšetření doporučujeme v 18 měsících věku, nicméně šestiměsíčním intervalem je zohledněna možnost, že se rodiče s dítětem napoprvé nedostaví v přesně stanoveném termínu prohlídky, nebo vyšetření nelze pro neznalost rodičů či nespolupráci dítěte napoprvé provést.

Dotazníky vyplňuje lékař při rozhovoru s rodiči v rámci vyšetření dítěte. Při hodnocení dotazníku využijte jednak obdržených informací od rodičů, jednak svého pozorování batolete v ordinaci. Při práci s dotazníkem M-CHAT-R je nutné si uvědomit, že ne všechny děti s pozitivním výsledkem testu dospějí k diagnóze PAS. Proto při jeho pozitivním výsledku doporučujeme specifikovat nález pomocí dotazníku M- CHAT-R/F, který obsahuje otázky totožné, ale rozvinuté, každá stránka odpovídá jedné položce dotazníku M-CHAT-R. Při pozitivním výsledku tohoto testu opět neznamená, že nutně musí být diagnostikován autismus, je zde ale pravděpodobnost jiných vývojových vad (např. vývojová dysfázie, mentální retardace, genetická porucha, aj.), nebo se může jednat o symptomy sociálně emočního zanedbání, těžké deprivace dítěte. Dítě by mělo být proto dále vyšetřeno.

M-CHAT-R

Proberte s rodiči jednotlivé otázky, některé z nich vyžadují vysvětlení, přiblížení situace.

Výsledek dotazníku vyhodnoťte dle přiloženého návodu.

Návod k hodnocení

U všech položek kromě 2, 5 a 12, určuje odpověď "NE" riziko PAS; u položek 2, 5 a 12, toto riziko určí odpověď "ANO". S následujícím návodem dosáhnete nejpřesnějších výsledků použití M-CHAT-R:

Nízké riziko: Součet bodů je 0-2; Pokud je dítěti méně než 24 měsíců, otestujte jej znovu po dosažení druhého roku. Pokud se neprokáže riziko PAS, nejsou zapotřebí žádná další opatření.

Střední riziko: Součet bodů je 3-7; Použijte navazující dotazník M-CHAT-R/F k získání dalších informací k rizikovým odpovědím. Pokud bude součet bodů 2 nebo více, dítě je hodnoceno jako pozitivní. Nutná opatření: odkažte dítě k diferenciálně diagnostickému vyšetření a posouzení jeho stavu v zájmu zahájení včasné intervence. Pokud je součet bodů 0-1, dítě je hodnoceno negativně. Pokud sledování neukáže riziko PAS, nejsou zapotřebí žádná další opatření. Dítě by mělo být znovu testováno při dalších zdravotních prohlídkách.

Vysoké riziko: Součet bodů je 8-20; Je možné vypustit navazující dotazník a okamžitě dítě odkázat k diferenciálně diagnostickému vyšetření a posouzení jeho stavu v zájmu zahájení včasné intervence.

Pozn.:

Včasnou intervencí se rozumí včasné zahájení komplexní péče o dítě dle symptomů. PLDD může doporučit ještě před definitivním stanovením diagnózy např. péči foniatra, klinického logopeda, psychologickou péči, ranou péči, SPC (Speciálně pedagogické centrum).

Diferenciálně diagnostické vyšetření a specializované rozhodnutí o další intervenci, metodě léčby, případně medikaci, patří do rukou diagnostikujícího dětského a dorostového psychiatra a klinického psychologa, kteří jsou oprávněni stanovit diagnózu PAS.

M-CHAT-R/F

Dotazník použijte při pozitivním výsledku M-CHAT-R = suspektní příznaky PAS, vycházejícím z dotazníku M-CHAT-R. Věnujte se „patologickým" položkám, které rozeberte podrobně dle návodu.

V případě pozitivního výsledku odešlete dítě k diferenciálně diagnostickému vyšetření.

V případě negativního výsledku dítě nadále sledujte a vyšetření opakujte s odstupem.

Návod k hodnocení

Pokud dítě dosáhne pozitivního výsledku v M-CHAT-R, vyberte v navazujícím dotazníku M-CHAT-R/F položky, ve kterých dítě v M-CHAT-R chybovalo, tj. u nichž vykazuje známky rizika PAS; pouze tyto položky je pak třeba podrobně rozebrat.

Každá stránka dotazníku odpovídá jedné položce z dotazníku M-CHAT-R. Pokládejte otázky dle diagramu, dokud nedojdete k výsledku SPLNIL či NESPLNIL. Mějte prosím na paměti, že rodiče mohou během vyšetření odpovídat "možná". Pokud rodič odpoví "možná", zeptejte se, zda je to častěji "ano" či častěji "ne" a pokračujte v dotazování podle této odpovědi. U otázek, kde je možné odpovědět "jiné", je na dotazujícím, aby na základě svého úsudku vyhodnotil, zda odpověď uvedená rodičem odpovídá výstupu SPLNIL či NESPLNIL.

Vyhodnoťte odpovědi u všech položek na hodnotícím archu M-CHAT-R/F (který obsahuje stejné položky jako M-CHAT-R, ale odpovědi Ano/Ne jsou nahrazeny odpověďmi Splnil/Nesplnil). Výsledek vyšetření je považován za pozitivní, pokud dítě v navazujícím dotazníku nesplní jakékoliv dvě položky. Pokud dítě dosáhne v dotazníku M-CHAT-R/F pozitivního výsledku, rozhodně doporučujeme okamžité diferenciálně diagnostické vyšetření a včasnou intervenci.

Mějte na paměti!

- že poruchy autistického spektra jsou v současné době vnímány velmi citlivě, rodičům dobře vysvětlete význam vyšetření tak, aby k němu přistupovali racionálně, nikoli s obavou, že se s jejich dítětem něco děje. Na druhé straně, pokud rodiče přicházejí s obavou a sdělují některé příznaky, zvažte specializované vyšetření i při nepřesvědčivém výsledku dotazníků

- že časná stimulace dítěte s PAS posílí rozvoj jeho psychosociálních dovedností a fungování tak, že dominantní symptomy PAS jsou postupně méně nápadné a vývoj dítěte může probíhat relativně dobře

- že pokud rodiče či ošetřovatelé dětí vysloví podezření na PAS, měly by tyto děti být odeslány k dalšímu vyšetření bez ohledu na výsledky dotazníků M-CHAT-R a M- CHAT-R/F.

Metodika vykazování

Včasný záchyt PAS vykazujte výkonem 02240.

O vyšetření, jeho výsledku a ev. dalším postupu učiňte zápis do zdravotnické dokumentace dítěte, přiložte vyplněný dotazník.

Takto učiněný zápis a vyplněný dotazník je podkladem pro možnost vykázání kódu 02240 zdravotní pojišťovně.

Kód je hrazený z veřejného zdravotního pojištění při provedení screeningového vyšetření ve věku 18-24 měsíců věku. Maximálně lze vykázat tento kód 2x za život.

Druhé vyšetření vykazujte za 6 měsíců po prvním vyšetření, maximálně jej lze vykázat do věku 30 měsíců.

Návod k vykazování:

Doporučujeme výkon 02240 vykazovat současně S výkonem preventivní prohlídky ve věku 18 měsíců. V případě objektivních důvodů, uvedených V metodice provádění včasného záchytu PAS, lze provést a vykázat V období do 24. měsíců věku, resp. 30 měsíců.

Preventivní prohlídku vykážeme výkonem 02022 S Dg. Z00.1, provedení včasného záchytu PAS výkonem 02240 S Dg. dle následujícího postupu V návaznosti na vyhodnocení dotazníku.

Výkony lze vykázat současně, V případě pozdějšího provedení včasného záchytu PAS samostatně výkonem 02240.

Určení a vykázání Dg. u výkonu 02240

1. M-CHAT-R s výsledkem 0 bodů:

Jedná se o nízké riziko, další dotazník (hrazený zdravotní pojišťovnou) vypusťte. V případě pochybností u dítěte v dalším období můžete použít dotazník kdykoliv, zdravotní pojišťovně již nevykazujte.

Vykažte výkon 02240 + Dg. Z00.1

2. M-CHAT-R s výsledkem 1-2 body:

Jedná se o nízké riziko výskytu PAS. Dotazník opakujte za 6 měsíců, tj. ve věku 24 měsíců (max. ve věku 30 měsíců).

Vykažte výkon 02240 + Dg. F89

Při opakovaném včasném záchytu PAS vyhodnocujte a vykazujte následovně:

M-CHAT-R s výsledkem 0 bodů: vykažte výkon 02240 + Dg. Z00.1;

MCHAT-R s výsledkem vyšším - postupujte analogicky jako při prvním záchytu. Dle výsledku dotazník opakujte nebo odešlete dítě k diferenciálně diagnostickému vyšetření a zahajte včasnou intervenci. Další opakování dotazníku již není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Vykažte výkon 02240 + Dg. F89

3. M-CHAT-R s výsledkem 3-7 bodů: použijete dotazník M-CHAT-R/F !!!

Jedná se o střední riziko, použijte navazující dotazník M-CHAT-R/F k získání dalších informací u rizikových odpovědí a dotazník následně vyhodnoťte:

Výsledek 2 a více bodů: vykažte výkon 02240 + Dg. F89

Dítě hodnoťte jako pozitivní a okamžitě je odešlete k diferenciálně diagnostickému vyšetření, dotazník již neopakujte.

Výsledek 1 bod: vykažte výkon 02240 + Dg. F89

Dotazník opakujte ve věku 24 měsíců (max. ve věku 30 měsíců).

3. M-CHAT-R s výsledkem 8-20 bodů:

Jedná se o vysoké riziko, další dotazník již vypusťte, okamžitě dítě odešlete k dalšímu diferenciálně diagnostickému vyšetření, dítě doporučte do péče odborníků.

Vykažte výkon 02240 + Dg. F89

______________________________________________________

Metodiku praktického provádění a vykazování včasného záchytu PAS v ordinacích PLDD zpracovala Odborná společnost praktických dětských lékařů ČLS JEP a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČLS JEP se zohledněním připomínek Sekce dětské a dorostové psychiatrie Psychiatrické společnosti ČLS JEP.

Postup u včasného záchytu dětí od 3 let věku bude řešit samostatná metodika

______________________________________________________

Literatura:

1. Robins DL, Fein D, Barton ML, Green JA. The modified checklist for autism in toddlers: an initial study investigating the early detection of autism and pervasive developmental disorders. J Autism Dev Disord. 2001; 31:131-144.

2. Fred Volkmar, MD., Matthew Siegel, MD., Marc Woodbury-Smith, MD., Bryan King, MD., James McCracken, MD., Matthew State, MD, PhD.: Practice Parameter for the Assessment and Treatment of Children and Adolescents With Autism Spectrum Disorder, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, February 2014 Volume 53, Issue 2, Pages 237-257.

3. Johnson CP, Myers SM; American Academy of Pediatics Council on Children With Disabilities. Identification and evaluation of cihdren with autism spektrum disorders. Pediatrics. 2007;120(5):1183-1215 3. Zwaigenbaum L, Bauman ML, Stone W, et al. Early identification of autism spectrum disorders: Recommendations for practice and research. Pediatrics. 2015;136(suppl 1).