Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 11/2018

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

vydává

Metodiku pro příjemce dotace

z dotačního programu Ministerstva zdravotnictví

REZIDENČNÍ MÍSTA

na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání

v nelékařských oborech

2019

V Praze dne 19. listopadu 2018

ČI. 1

Úvodní ustanovení a legislativní rámec

(1) Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen v návaznosti na ustanovení zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 218/2000 Sb.“), dále v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jako „zákon č. 500/2004 Sb.“), dále v souladu se zákonem č. 255/2012 Sb., zákon o kontrole (kontrolní řád), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 255/2012 Sb.“), a dále v návaznosti na ustanovení §60a60d zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání - zákon o nelékařských zdravotnických povoláních ve znění pozdějších předpisů (dále jako „zákon č. 96/2004 Sb.“), vydává Metodiku pro příjemce dotace (dále jen „Metodika") na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech z dotačního programu Rezidenční místa.

(2) Veškeré informace spojené s podáním žádosti o poskytnutí dotace, hodnocením formálních náležitosti a kritérii odborného hodnocení žádosti včetně termínů a kontaktů jsou plně obsaženy ve Výzvě k podání žádosti o poskytnutí dotace, která je zveřejněna zvlášť.

(3) Na poskytování dotací z programu Rezidenční místa se nevztahuje Usnesení vlády České republiky č. 479/2013 Návrh zásad pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy.

(4) Metodikou se stanovují podmínky a termíny pro splnění podmínek pro vydání rozhodnutí, pro výběr rezidenta, tvorbu finančního a vzdělávacího plánu, způsob a termíny čerpání dotace, způsob a termíny vypořádání vztahů se státním rozpočtem, hodnocení projektu a závěrečnou zprávu a další povinnosti spojené s čerpáním dotace.

(5) Ve smyslu ustanovení §14 odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb. není na poskytnutí dotace z dotačního programu Rezidenční místa právní nárok.

(6) Pokud dojde ke změnám relevantních právních norem, ze kterých příslušná ustanovení Metodiky vycházejí, MZ si vyhrazuje právo na změnu podmínek, požadavků a průběhu řízení a čerpání dotace stanovených touto Metodikou. Případné změny budou uveřejněny ve Věstníku MZ a způsobem umožňujícím dálkový přístup.

(7) MZ upozorňuje, že jako poskytovatel dotace v úkonech s tím souvisejících bude zpracovávat osobní údaje uvedené v žádosti o poskytnutí dotace, resp. osobní údaje o vybraném rezidentovi, a to na základě ustanovení §14 a násl. zákona č. 218/2000 Sb., ve spojení s ustanovením či. 6 odst. 1 písm. e) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27.4.2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů).

ČI. 2

Předmět a cíle dotačního programu Rezidenční místa

(1) Dotační program Rezidenční místa je důležitým nástrojem MZ pro naplňování priorit stabilizace a rozvoje nelékařských zdravotnických pracovníků.

(2) Předmětem dotačního programu výhradně jsou projekty zaměřené na podporu specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve vybraných oborech uvedených v nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí v platném znění (dále jen „nařízení vlády č. 31/2010 Sb.")

(3) Konkrétní cíle dotačního programu:

a) dotační podpora celoživotního vzdělávání (specializační vzdělávání) nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků,

b) dotační podpora nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří již část specializační přípravy v oboru absolvovali, a dotace je poskytována na zbývající část,

c) dotační podpora specializačního vzdělávání v oborech, ve kterých je aktuální nedostatek specialistů, a to celorepublikově nebo regionálně,

d) dále dotační podpora specializačního vzdělávání v těch oborech, které dle předpokladu budou v dalších letech potřebné.

ČI. 3

Pojmy

Pro potřeby této Metodiky se rozumí:

(1) Administrátor - přímo řízená organizace MZ, která ve smyslu ustanovení §14g odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb. je pověřena administrací vybraných činností dotačního programu Rezidenční místa. Touto organizací je Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, se sídlem Ruská 85, 100 05 Praha 10, www.ipvz.cz

(2) Dotace jsou peněžní prostředky ze státního rozpočtu, které jsou účelově vázány, a lze je čerpat pouze na úhradu nákladů přímo spojených se specializačním vzděláváním v nelékařských oborech v rámci dotačního programu Rezidenční místa. Dotace mají neinvestiční charakter.

(3) Metodika vydávaná ve smyslu ustanovení §60a odst. 5 zákona č. 96/2004 Sb. je soubor pokynů a pravidel závazných pro příjemce dotace, a to k řádnému vedení agendy spojené s realizací projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech.

(4) Ministerstvo zdravotnictví - ústřední orgán státní správy ČR, poskytovatel dotace.

(5) Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání (dále jen „odbor ONP“) - útvar Ministerstva zdravotnictví.

(6) Projekt je peněžními prostředky ze státního rozpočtu podporovaný víceletý proces specializačního vzdělávání směřující k získání atestace v nelékařském oboru vypsaném MZ.

a) zahájení projektu začíná vydáním rozhodnutí ze strany MZ o poskytnutí dotace na rezidenční místo,

b) ukončení projektu nastává splněním všech požadavků specializačního vzdělávání a úspěšným absolvováním atestační zkoušky. V případě většího počtu rezidentů v jednom projektu (oboru) je projekt ukončen úspěšným absolvováním atestační zkoušky posledního z rezidentů,

c) projekt může být ukončen předčasně z důvodu např. ukončení pracovního poměru, odstoupení rezidenta ze specializačního vzdělávání, úmrtí rezidenta apod.

d) přerušení projektu - projekt může být přerušen, přerušení nesmí přesáhnout 5 let.

(7) Příjemce dotace - poskytovatel zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajská hygienická stanice s rezidenčním místem, kterému/které na základě Rozhodnutí MZ je poskytnuta dotace na částečnou úhradu nákladů přímo spojených se specializačním vzděláváním.

(8) Rezident - na základě výběrového řízení poskytovatelem zdravotních služeb vybraný uchazeč o rezidenční místo, zařazený do oboru specializačního vzdělávání, který zahájil toto vzdělávání v roce zahájení projektu a má s příjemcem dotace uzavřenu platnou pracovní smlouvu.

(9) Rezidenční místo - je u poskytovatele zdravotních služeb místo ke studiu v rámci specializačního vzdělávání, přičemž poskytovatel zdravotních služeb může na takové místo žádat o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu. Též Rezidenční místa - název dotačního programu MZ na podporu specializačního vzdělávání.

(10) Školitel - výhradně zdravotnický pracovník s odbornou a specializovanou způsobilostí odpovídající zaměření příslušného vzdělávacího programu.

(11) Výběrové řízení na rezidenta - jedná se o povinnost poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajské hygienické stanice s rezidenčním místem vyhlásit výběrové řízení, a to dle ustanovení vyhlášky MZ č. 186/2009 Sb. o stanovení postupu při vyhlášení výběrového řízení na rezidenční místo a základních kritérií výběru rezidenta (o rezidenčních místech), (dále jen „vyhláška č. 186/2009 Sb.)

(12) Web MZ - internetová stránka MZ, kde jsou způsobem umožňujícím dálkový přístup mimo jiné zveřejňovány informace ohledně dotačního programu Rezidenční místa, konkrétně: www.mzcr.cz - Odborník / Zdravotník - Ošetřovatelství a nelékařská povolání - Rezidenční místa.

ČI. 4

Schválení dotace a výběr rezidenta

(1) Dle ustanovení §60b odst. 1 až 3 zákona č. 96/2004 Sb., dále dle ustanovení §3 odst. 1 vyhlášky č. 186/2009 Sb., je poskytovatel zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajská hygienická stanice s rezidenčním místem zejména povinen:

a) nejdéle do 14 dnů ode dne zveřejnění rozhodnutí o poskytnutí dotace vyhlásit výběrové řízení na schválené rezidenční místo.

b) informaci o vyhlášení výběrového řízení oznámit neprodleně MZ odboru ONP, a to na formuláři Vyhlášení výběrového řízení zaslaným na e-mailovou adresu odboru ONP: onp@mzcr.cz, který formulář zveřejní na webu MZ,

c) po výběru rezidenta nejdéle do 30 dnů na e-mailovou adresu administrátora zaslat tyto dokumenty:

  • formulář Informace o vybraném rezidentovi,
  • vzdělávací plán,
  • finanční plán,
  • kopii smlouvy s poskytovatelem zdravotních služeb a/nebo vzdělávacím zařízením akreditovaným v příslušném oboru, který vzdělávání zajistí pro teoretickou i praktickou část, jestliže nemáte platnou akreditaci pro daný obor.

ČI. 5

Vzdělávací plán

(1) Poskytovatel zdravotní péče s rezidenčním místem nebo krajská hygienická stanice s rezidenčním místem po výběru rezidenta vypracuje pro něho vzdělávací plán dle platného vzdělávacího programu. Pro vypracování vzdělávacího plánu použije formuláře šablon pro jednotlivé obory. Formuláře jsou přílohou Metodiky a jsou umístěny na webu MZ.

(2) Při zpracování tabulky je nutné vyplnit, v jakém roce a u jakého poskytovatele zdravotních služeb nebo krajské hygienické stanice rezident bude plnit jednotlivé povinné stáže a kurzy.

(3) Nezbytné je uvést termín zahájení specializačního vzdělávání, termín zařazení do oboru a termín nástupu na rezidenční místo.

(4) Vypracovaný vzdělávací plán nejdéle do 30 dnů od výběru rezidenta doručit na adresu administrátora - viz Kontakty a Termíny v závěru této Metodiky.

ČI. 6

Finanční plán

(1) Peněžní prostředky jsou účelově vázané a dle ustanovení §60a odst. 2 a 3 zákona č. 96/2004 Sb. se dotace poskytuje na úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním rezidenta, které jsou tvořeny zejména:

a) mzdovými a dalšími náklady spojenými s pobytem rezidenta mimo pracoviště zaměstnavatele, přičemž mzdové náklady (hrubá mzda rezidenta a odvody na zdravotní a sociální pojištění za zaměstnavatele ve stanovené výši pro příslušný rok) tvoří nejméně 55% celkové výše dotace,

b) výše odvodů je stanovena v celkové výši 34%, pokud není legislativně upraveno jinak,

c) mzdové náklady na školitele, který je zaměstnancem příjemce dotace s rezidenčním místem (mateřské pracoviště) v maximální výši 20% z celkové výše dotace,

d) náklady na povinné kurzy a stáže stanovené vzdělávacím programem, jestliže kurzy či stáže nejsou zajištěny přímo u zaměstnavatele, ale jsou zajištěny nákupem služeb,

e) náklady na jízdné a stravné dle ustanovení §156189 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce spojené s pobytem rezidenta mimo pracoviště zaměstnavatele v souvislosti s plněním požadavků podle vzdělávacího programu,

f) úhradami za materiálové náklady.

(2) Dotace se poskytuje po dobu trvání příslušného specializačního vzdělávání, které odpovídá minimální délce stanové vzdělávacím programem vytvořeným v souladu s nařízení vlády č. 31/2010 Sb. v platném znění.

(3) Dotaci na rezidenční místo nelze poskytnout zpětně za kalendářní měsíce, které předcházely podání Žádosti o poskytnutí dotace z dotačního programu Rezidenční místa.

(4) Jestliže zdravotnický pracovník již část vzdělávacího programu absolvoval, dotace bude poskytnuta pouze na zbývající počet měsíců vzdělávacího programu, viz způsob výpočtu uvedený v Pokynech přílohy Finanční plán.

(5) Do finančních plánů se uvádějí pouze prostředky poskytované z dotace.

(6) Pro vypracování finančního plánu slouží formuláře finanční plán, které spolu s pokyny pro vyplnění jsou přílohou Metodiky a jsou umístěny na webu MZ.

(7) Vypracovaný finanční plán nejdéle do 30 dnů od výběru rezidenta doručit na adresu administrátora - viz Kontakty a Termíny v závěru této Metodiky.

ČI. 7

Školitel

(1) Obecné požadavky na školitele jsou vymezeny ustanoveními §46 odst. 3 písm. e) a f), a dále §59 odst. 2, zákona č. 96/2004 Sb., a současně jsou další požadavky specifikovány konkrétním vzdělávacím programem pro daný obor.

(2) Školitelem je výhradně zdravotnický pracovník s odbornou a specializovanou způsobilostí odpovídající zaměření vzdělávacího programu v příslušném oboru, který současně je zaměstnancem poskytovatele zdravotních služeb s platnou akreditací pro daný obor specializačního vzdělávání.

(3) Další požadavky na školitele:

a) splnění odbornostních požadavků uvedených v příslušném vzdělávacím programu,

b) úvazek 1,0 u poskytovatele zdravotních služeb s platnou akreditací pro daný obor,

c) nejméně 3 roky praxe v příslušné specializované činnosti v daném oboru.

ČI. 8

Čerpání dotace

(1) Na projekty zahájené v roce 2019 budou peněžní prostředky uvolněny na podzim téhož roku na základě předložených vzdělávacích a finančních plánů.

(2) Počínaje projekty zahájenými v roce 2019 budou peněžní prostředky zasílány v jediném výplatním termínu pro daný kalendářní (rozpočtový) rok, a to v měsících 2. čtvrtletí. Případné doplatky či vratký se uskuteční dle aktuální potřeby tak, že Žádost o změnu čerpání dotace musí být na adresu administrátora odeslána nejdéle do 31. října.

(3) V případě projektů zahájených v předešlých letech dojde k úpravě na jeden výplatní termín až v případě změnového Rozhodnutí vydaného na základě žádosti o změnu.

(4) Peněžní prostředky budou převedeny na číslo účtu poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem nebo krajské hygienické stanice s rezidenčním místem (dále jen „příjemce dotace"), který je uveden v Žádosti o poskytnutí dotace.

(5) Jestliže zřizovatelem příjemce dotace je kraj nebo obec, jsou peněžní prostředky zasílány na účet zřizovatele.

ČI. 9

Žádost o změnu

(1) Příjemce dotace může v průběhu specializačního vzdělávání rezidenta požádat o schválení změny v již odsouhlasených vzdělávacích a finančních plánech nebo také dalších změn údajů uvedených na vydaném Rozhodnutí či na Žádosti o poskytnutí dotace.

(2) Příjemce dotace doručí Žádost o změnu na adresu administrátora nejdéle do 15 dnů ode dne, kdy tato změna nastala. Žádost se podává na formuláři Žádost o změnu, který je přílohou Metodiky a je zveřejněn na webu MZ.

(3) V případě změny vzdělávacího plánu musí být v příloze Žádosti o změnu zaslány též opravené finanční plány.

(4) Žádost o změnu bude posouzena odborem ONP a v případě, že změna bude schválena, MZ vydá změnové Rozhodnutí. Jestliže změna nebude vyžadovat vydání změnového Rozhodnutí, bude příjemci dotace zasláno stanovisko o akceptaci.

(5) Konečný termín pro podání Žádosti o změnu na adresu administrátora je 31. říjen.

(6) Jestliže u příjemce dotace dojde ke změně statutárního orgánu, zašle příjemce dotace na adresu administrátora informaci o této změně spolu s údaji o novém statutárním orgánu.

ČI. 10

Přerušení a zastavení čerpání dotace

(1) MZ přeruší uvolňování dotace po dobu přerušení specializačního vzdělávání rezidenta. Celková doba přerušení nesmí v souhrnu překročit 5 let.

(2) V případě zahájení a ukončení přerušení specializačního vzdělávání rezidenta, příjemce dotace nejdéle do 15 dnů toto oznámí zasláním Žádosti o změnu na adresu administrátora. Formulář žádosti je přílohou Metodiky a je zveřejněn na webu MZ.

(3) MZ zastaví čerpání dotace, došlo-li k ukončení specializačního vzdělávání rezidenta na daném rezidenčním místě.

(4) MZ zastaví čerpání dotace jestliže:

a) je předčasně ukončeno specializační vzdělávání rezidenta v oboru, na který je dotace na rezidenční místo poskytnuta,

b) je ukončen pracovní poměr rezidenta u poskytovatele zdravotních služeb, kterému je dotace poskytována,

c) příjemce dotace poruší povinnosti vyplývající z §60d zákona č. 96/2004 Sb. či povinnosti vyplývající ze zákona č. 218/2000 Sb.,

d) přerušení specializačního vzdělávání v souhrnu překročí 5 let.

ČI. 11

Povinnosti příjemce dotace

(1) Povinnosti příjemce dotace vyplývají zejména z ustanovení §60d zákona č. 96/2004 Sb. a dále vyplývají zejména z ustanovení §14 a násl. zákona č. 218/2000 Sb.

(2) Příjemce dotace je dále povinen, a to zejména:

a) oznámit písemně ve lhůtě do 15 dnů na adresu administrátora veškeré změny údajů uvedených na vydaném Rozhodnutí či na Žádosti o poskytnutí dotace,

b) vypořádat přednostně, před případným zánikem organizace, vztahy se státním rozpočtem,

c) vrátit nevyčerpané prostředky spolu s vypořádáním dotace nejpozději do 30 dnů od oznámení o odstoupení od projektu nebo jeho ukončení, jestliže se projekt neuskuteční neboje předčasně ukončen,

d) jestliže příjemce dotace není schopen projekt zahájit, a z tohoto důvodu čerpat dotaci, je povinen oznámit tuto skutečnost písemně administrátorovi nejdéle do 15 dnů od doručení Rozhodnutí, kterým dotaci získal,

e) vyplacené mzdové prostředky musí být podloženy prvotními doklady umožňujícími kontrolu skutečně provedené práce, příjemce dotace je povinen prokazatelným a doložitelným způsobem vést evidenci pracovní doby rezidenta,

f) umožnit poskytovateli dotace kontrolu dokladů vedených k čerpání dotace.

(3) Ve vztahu k poskytnutým peněžním prostředkům musí být kontrolní systém zaveden a nastaven v souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) ve znění pozdějších předpisů.

ČI. 12

Průběžná zpráva o realizaci víceletého projektu

(1) Příjemce dotace na adresu administrátora zašle vždy nejdéle do 31. ledna zpracovanou Průběžnou zprávu o realizaci projektu za předešlý kalendářní (rozpočtový) rok. Průběžná zpráva se předkládá na formuláři Průběžná zpráva umístěném na webu MZ.

(2) Přehled zahrnuje absolvované části vzdělávacího programu v daném roce, přehled zbývajících částí vzdělávacího programu a finanční vyúčtování, výkaz o čerpání peněžních prostředků s komentářem k jejich čerpání v členění podle aktuálně vydaného Rozhodnutí.

(3) Průběžná zpráva se předkládá ke každému vydanému Rozhodnutí po ukončení kalendářního (rozpočtového) roku, ve kterém je čerpána dotace.

(4) V posledním roce, ve kterém i poslední rezident uvedený na platném Rozhodnutí ukončil specializační vzdělávání úspěšným vykonáním atestační zkoušky, se průběžná zpráva již nepředkládá, ale předkládá se pouze závěrečná zpráva.

(5) V případě, že během kalendářního roku došlo ke změně finančního plánu a tím k vydání změnového Rozhodnutí, jako podklad pro Průběžnou zprávu se použije aktuálně platné Rozhodnutí se schváleným finančním plánem.

(6) Finanční část Průběžné zprávy musí být v souladu s vypořádáním se státním rozpočtem.

(7) Průběžná zpráva neslouží k oznamování změn.

ČI. 13

Závěrečná zpráva po ukončení víceletého projektu

(1) K řádnému ukončení projektu dojde úspěšným vykonáním atestační zkoušky posledním z rezidentů uvedeným na Rozhodnutí.

(2) Po skončení projektu příjemce dotace na adresu administrátora do 31. ledna zašle:

a) závěrečnou zprávu o realizaci projektu zahrnující popis a zhodnocení realizace odborné části projektu a finanční vyúčtování,

b) výkaz o čerpání dotace s komentářem k čerpání poskytnutých peněžních prostředků v členění podle platného Rozhodnutí,

c) běžnou kopii atestačního diplomu rezidenta.

(3) Závěrečnou zprávu předkládá i příjemce dotace, u kterého došlo k předčasnému ukončení projektu, do zprávy uvede důvod předčasného ukončení.

(4) Závěrečná zpráva se předkládá na formuláři Závěrečná zpráva umístěném webu MZ.

ČI. 14

Vypořádání vztahů se státním rozpočtem

(1) Pro příjemce dotace je závazná vyhláška č. 367/2015 Sb., o zásadách a lhůtách finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy a Národním fondem (vyhláška o finančním vypořádání), (dále jen „vyhláška č. 367/2015 Sb.“)

(2) Vypořádání vztahů se státním rozpočtem musí být provedeno ve smyslu ustanovení zákona č. 218/2000 Sb. a v souladu s uvedenou vyhláškou do 15. února následujícího kalendářního roku.

(3) Pokud uznatelné náklady za kalendářní rok jsou nižší, než je výše dotace poskytnuté na daný rok, je příjemce dotace povinen nespotřebované peněžní prostředky vrátit do státního rozpočtu. Nespotřebované peněžní prostředky z poskytnuté dotace se zasílají:

a) na účet č. 2528001/0710 u České národní banky, jestliže jsou odeslány ještě v daném kalendářním roce tak, aby na účet MZ byly připsány nejdéle do 28. prosince,

b) na účet č. 6015-2528001/0710 u České národní banky, jestliže jsou z účtu příjemce dotace odepsány až po1. lednu, nejdéle však 15. února.

(4) Peněžní prostředky odepsané z účtu příjemce dotace po 15. únoru budou poukázány zpět na účet odesílatele, kterému vznikne povinnost vypořádání vztahů se státním rozpočtem prostřednictvím místně příslušného finančního úřadu.

(5) Vypořádání vztahů se státním rozpočtem provede příjemce dotace na formuláři, který je přílohou uvedené vyhlášky č. 367/2015 Sb. a zašle jej poštou nebo na e-mailovou adresu MZ odboru ONP.

(6) Příjemce dotace, jehož zřizovatelem je jiná organizační složka státu, jiné ministerstvo, provádí vypořádání vztahů se stáním rozpočtem vůči svému věcně příslušnému zřizovateli, a to včetně převodu peněžních prostředků.

(7) Příjemce dotace, jehož zřizovatelem je obec nebo kraj, provede vypořádání se státním rozpočtem prostřednictvím příslušného krajského úřadu, jemuž předloží podklady nejdéle do 5. února a současně na účet příslušného krajského úřadu poukáže nespotřebované peněžní prostředky.

(8) Nedodržením postupů, lhůt a termínů pro vypořádání vztahů se státním rozpočtem dojde dle ustanovení §44 a násl. zákona č. 218/2000 Sb. k porušení rozpočtové kázně a příjemce dotace se vystavuje případnému sankčnímu postihu.

ČI. 15

Kontrolní zpráva

(1) Příjemce dotace na konci projektu zajistí kontrolu hospodaření se státní dotací:

a) prostřednictvím externího auditora, který je zapsán v seznamu auditorů, jestliže celková částka součtu všech dotací realizovaných prostřednictvím MZ přesáhne u jednoho příjemce dotace na konci projektu částku 1 500 000,- Kč,

b) prostřednictvím vlastních zaměstnanců kontroly nebo prostřednictvím externího auditora, který je zapsán v seznamu auditorů, jestliže celková částka součtu všech dotací realizovaných prostřednictvím MZ nepřesáhne u jednoho příjemce dotace na konci projektu částku 1 500 000,- Kč

(2) Externí auditor musí být nezávislý jak na státních orgánech, tak na kontrolovaném subjektu, tak i na osobách spojených s kontrolovaným subjektem.

(3) Výsledek kontroly projednat s nejvyšším orgánem příjemce dotace a předat odboru ONP nejdéle do 30. června následujícího roku po ukončení projektu.

(4) V kontrolní zprávě je nezbytné výslovně uvést:

a) zda čerpání dotace za příslušný projekt probíhalo v souladu s Rozhodnutím č. ………… /20YY/ONP/RM/ROZ, o poskytnutí dotace na rezidenční místo vydaným MZ dne ... a dále,

b) zda čerpání probíhalo v souladu se zásadami stanovenými ústředním orgánem státní správy - MZ.

Kontrolní zprávu podepíše zpracovatel.

ČI. 16

Termíny

Níže uvedené termíny vždy uvádějí lhůtu nejdéle do uvedeného data.

30. duben - schválení poskytnutí dotace a zveřejnění soupisu oborů s přidělenými rezidenčními místy jednotlivým žadatelům.

14. květen - vyhlášení 1. kola výběrového řízení na rezidenční místo.

14. červen - ukončení 1. kola výběrového řízení.

21. červen - oznámení výsledků 1. kola výběrového řízení,

- případné vyhlášení 2. kola výběrového řízení.

22. červenec - zaslání vzdělávacího a finančního plánu rezidentů vybraných v 1. kole.

- ukončení 2. kola výběrového řízení.

29. červenec - oznámení výsledků 2. kola výběrového řízení.

28. srpen - zaslání vzdělávacího a finančního plánu rezidentů vybraných v 2. kole.

31. říjen - konečný termín pro podání Žádosti o změnu.

31. leden - zaslání Průběžné zprávy nebo Závěrečné zprávy.

15. únor - vypořádání vztahů se státním rozpočtem.

ČI. 17

Kontakty

Poskytovatel dotace

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání

Palackého náměstí 375/4

128 01 Praha 2

onp@mzcr.cz

www.mzcr.cz

Administrátor

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Oddělení rezidenčních míst

Ruská 85

100 05 Praha 10

271 019 563

votrubova@ipvz.cz

www.ipvz.cz

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

náměstek pro zdravotní péči