Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 11/2018

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

vyhlašuje

Výzvu k podání žádosti o poskytnutí dotace

z dotačního programu Ministerstva zdravotnictví

REZIDENČNÍ MÍSTA

na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání

v nelékařských oborech.

2019

V Praze dne 19. listopadu 2018

ČI. 1

Úvodní ustanovení a legislativní rámec

(1) Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen „MZ“), v návaznosti na ustanovení zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 218/2000 Sb.“), dále v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jako „zákon č. 500/2004 Sb.“), dále v souladu se zákonem č. 255/2012 Sb., zákon o kontrole (kontrolní řád), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 255/2012 Sb.“), a dále v návaznosti na ustanovení §60a zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání - zákon o nelékařských zdravotnických povoláních ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 96/2004 Sb.“), vyhlašuje Výzvu k podání žádostí o poskytnutí dotace (dále jen „Výzva") na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech z dotačního programu Rezidenční místa.

(2) Veškeré informace spojené s rozhodnutím o poskytnutí dotace a následným vedením dotačního projektu až po jeho skončení včetně termínů a kontaktů jsou plně obsaženy v Metodice pro příjemce dotace, která je zveřejněna zvlášť.

(3) Na poskytování dotací z programu Rezidenční místa se nevztahuje Usnesení vlády České republiky č. 479/2013 Návrh zásad pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy.

(4) Výzvou se stanovují podmínky a termíny pro podávání a přijímání žádostí o poskytnutí dotace, způsob hodnocení žádostí, průběh řízení o poskytnutí dotace a stanoveny další podmínky a požadavky, při jejichž splnění může MZ poskytnout žadateli dotaci z dotačního programu Rezidenční místa na realizaci projektů podpory specializačního vzdělávání v nelékařských oborech.

(5) Ve smyslu ustanovení §14 odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb. není na poskytnutí dotace z dotačního programu Rezidenční místa právní nárok.

(6) Pokud dojde ke změnám relevantních právních norem, ze kterých příslušná ustanovení Výzvy vycházejí, MZ si vyhrazuje právo na změnu podmínek, požadavků a průběhu řízení o poskytování dotace stanovených touto Výzvou. Případné změny budou zveřejněny ve Věstníku MZ a způsobem umožňujícím dálkový přístup.

(7) MZ upozorňuje, že jako poskytovatel dotace v úkonech s tím souvisejících bude zpracovávat osobní údaje uvedené v žádosti o poskytnutí dotace, resp. osobní údaje o vybraném rezidentovi, a to na základě ustanovení §14a násl. zákona č. 218/2000 Sb., ve spojení s ustanovením čl. 6 odst. 1 písm. e) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27.4.2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů).

ČI. 2

Předmět a cíle dotačního programu Rezidenční místa

(1) Dotační program Rezidenční místa je důležitým nástrojem MZ pro naplňování priorit stabilizace a rozvoje nelékařských zdravotnických pracovníků.

(2) Předmětem dotačního programu výhradně jsou projekty zaměřené na podporu specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve vybraných oborech uvedených v nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí.

(3) Konkrétní cíle dotačního programu:

a) dotační podpora celoživotního vzdělávání (specializační vzdělávání) nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků,

b) dotační podpora nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří již část specializační přípravy v oboru absolvovali, a dotace je poskytována na zbývající část,

c) dotační podpora specializačního vzdělávání v oborech, ve kterých je aktuální nedostatek specialistů, a to celorepublikově nebo regionálně,

d) dále dotační podpora specializačního vzdělávání v těch oborech, které dle předpokladu budou v dalších letech potřebné.

ČI. 3

Pojmy

Pro potřeby této Výzvy se rozumí:

(1) Administrátor - přímo řízená organizace MZ, která ve smyslu ustanovení §14g odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb. je pověřena administrací vybraných činností dotačního programu Rezidenční místa. Touto organizací je Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, se sídlem Ruská 85, 100 05 Praha 10, www.ipvz.cz

(2) Akreditační komise je poradní orgán MZ zřízený mimo jiné také k odbornému posouzení žádostí o udělení nebo prodloužení akreditace podle §46 zákona č. 96/2004 Sb., k posouzení odejmutí akreditace a k odbornému hodnocení žádostí o poskytnutí dotace na rezidenční místo podle §60a zákona č. 96/2004 Sb.

(3) Dotace jsou peněžní prostředky ze státního rozpočtu, které jsou účelově vázány, a lze je čerpat pouze na úhradu nákladů přímo spojených s předmětem dotačního programu Rezidenční místa - specializačním vzděláváním v nelékařských oborech. Dotace mají neinvestiční charakter.

(4) Komise pro hodnocení formálních náležitostí podaných žádostí o poskytnutí dotace - jmenovaná MZ, složená z pracovníků administrátora a pracovníků odboru ONP.

(5) Ministerstvo zdravotnictví ČR - orgán státní správy ČR, (dále jen "MZ“), poskytovatel dotace.

(6) Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání (dále jen „odbor ONP“) - útvar Ministerstva zdravotnictví ČR.

(7) Projekt je peněžními prostředky ze státního rozpočtu podporovaný víceletý proces specializačního vzdělávání směřující k získání specializované způsobilosti v nelékařském oboru vypsaném MZ.

a) zahájení projektu začíná vydáním rozhodnutí ze strany MZ o poskytnutí dotace na rezidenční místo,

b) ukončení projektu nastává splněním všech požadavků specializačního vzdělávání a úspěšným absolvováním atestační zkoušky. V případě většího počtu rezidentů v jednom projektu (oboru) je projekt ukončen úspěšným absolvováním atestační zkoušky posledního z rezidentů,

c) projekt může být ukončen předčasně z důvodu např. ukončení pracovního poměru, odstoupení rezidenta ze specializačního vzdělávání, úmrtí rezidenta apod.

(8) Rezident - poskytovatelem zdravotních služeb vybraný zaměstnanec / uchazeč o rezidenční místo, vybraný na základě výběrového řízení, zařazen pro zahájení specializačního vzdělávání v příslušném oboru.

(9) Rezidenční místo - je u poskytovatele zdravotních služeb místo ke studiu v rámci specializačního vzdělávání, přičemž poskytovatel zdravotních služeb může na takové místo žádat o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu. Též Rezidenční místa - název dotačního programu MZ na podporu specializačního vzdělávání.

(10) Výzva k podání žádosti o poskytnutí dotace je dokument vyhlašovaný poskytovatelem dotace, a to na základě ustanovení §14j zákona č. 218/2000 Sb.

(11) Web MZ - internetová stránka MZ, kde jsou způsobem umožňujícím dálkový přístup mimo jiné zveřejňovány informace ohledně dotačního programu Rezidenční místa, konkrétně: www.mzcr.cz - Odborník / Zdravotník - Ošetřovatelství a nelékařská povolání - Rezidenční místa.

(13) Žadatel o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na rezidenční místo je právnická nebo fyzická osoba se sídlem na území České republiky, která je dle ustanovení zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování poskytovatelem zdravotních služeb, případně krajská hygienická stanice, (dále jen „žadatel").

(14) Žádost o poskytnutí dotace na rezidenční místo z dotačního programu MZ je soubor dokumentů a příloh popsaných zde v ČI. 7, (dále jen „žádost").

ČI. 4

Podmínky a pravidla

Podmínky a pravidla pro podání žádosti o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu jsou upraveny zejména ustanoveními §14 a následujícími uvedenými v zákoně č. 218/2000 Sb.

(1) Řízení o poskytnutí dotace je zahájeno podáním žádosti.

(2) MZ výslovně uvádí, že nebude žadatele vyzývat k doložení dalších podkladů nebo údajů nezbytných pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace.

(3) MZ výslovně uvádí, že nebude žadatele, jejichž žádost trpí vadami, vyzývat k odstranění vad, žádost bude vyloučena a řízení zastaveno.

(4) Žádost, která nesplňuje formální náležitosti uvedených zde v ustanovení ČI. 7 této Výzvy, je považována za žádost trpící vadami.

(5) Ve smyslu ustanovení §60a odst. 7 zákona č. 96/2004 Sb. může žadatel ve lhůtě 5 dnů od zveřejnění vyloučené žádosti podat u MZ námitky.

(6) Žádostí, která byla pravomocně zcela nebo zčásti zamítnuta, se MZ nebude znovu zabývat. Postup dle ustanovení §14p zákona č. 218/2000 Sb. je vyloučen.

ČI. 5

Oprávněný žadatel

(1) Oprávněným žadatelem je právnická nebo fyzická osoba, která současně:

a) má sídlo na území České republiky,

b) ve smyslu ustanovení zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování je poskytovatelem zdravotních služeb, případně krajská hygienická stanice,

c) není v likvidaci, v úpadku, hrozícím úpadku, a dále proti němu není vedeno insolvenční řízení ve smyslu zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů,

d) v daném oboru specializačního vzdělávání je akreditovaný poskytovatel zdravotních služeb nebo krajská hygienická stanice, který dále prokáže personální a technické vybavení k zajištění celého vzdělávacího programu nebo jeho ucelené části, díky které rezident nabývá teoretických nebo praktických dovedností v příslušném oboru; zbývající část vzdělávacího programu zajistí na základě smluvního vztahu s akreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb nebo vzdělávacím zařízením,

e) v daném oboru specializačního vzdělávání je neakreditovaný poskytovatel zdravotních služeb nebo krajská hygienická stanice, který zajistí absolvování celého vzdělávacího programu nebo jeho ucelené části u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb v příslušném oboru, a to na základě smluvního vztahu.

(2) Jestliže žadatel zemře nebo zanikne před dnem vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace, MZ řízení zastaví.

ČI. 6

Žádost - místo, způsob a lhůta podání

(1) Žádost se podává dříve obvyklým způsobem, to je pouze v písemné formě v řádně označené obálce na adresu administrátora: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, oddělení rezidenčních míst, Ruská 85, 100 05 Praha 10.

(2) Lhůta pro podávání žádosti počíná běžet dnem následujícím po dni zveřejnění Výzvy ve Věstníku MZ a na webu MZ umožňujícím dálkový přístup, a končí dne 28. února 2019. Žádosti podané po tomto datu nebudou přijaty k zahájení řízení a budou žadateli na jeho náklady vráceny zpět na uvedenou zpáteční adresu.

(3) Lhůta pro podání žádosti je považována za zachovanou, pokud je žádost podána, popřípadě osobně podána do podatelny na adrese administrátora nejpozději dne 28. února 2019 do konce obvyklé pracovní doby.

ČI. 7

Žádost - pokyny, forma a obsah

(1) Žadatel může žádat o poskytnutí dotace na realizaci více projektů, rozumí se na více oborů specializačního vzdělávání. Žadatel v takovém případě podává jednu samostatnou žádost na každý z projektů, rozumí se oborů specializačního vzdělávání.

(2) V případě, že poskytovatel zdravotních služeb žádá o rezidenční místa v jednom oboru pro více organizačních složek (např. odštěpný závod, středisko, apod.), podává jednu žádost, na které uvede všechny organizační složky, pro které žádá o poskytnutí dotace v daném oboru.

(3) Pokud je žadatelem fyzická osoba, musí údaje o bydlišti / trvalém pobytu fyzické osoby odpovídat údajům uvedeným v rozhodnutí o registraci resp. na vydaném oprávnění.

(4) Žádost se výhradně podává na předepsaném formuláři, který je přílohou této Výzvy a který obsahuje:

a) pokyny pro vyplnění žádosti,

b) průvodní list,

c) informace o žadateli,

d) informace o vlastnické a rozhodovací struktuře žadatele,

e) prohlášení osob odpovědných za vyplnění žádosti včetně prohlášení statutárního orgánu nebo oprávněné osoby,

f) čestné prohlášení o bezdlužnosti.

(5) Přílohy žádosti tvoří tyto dokumenty:

a) běžná kopie rozhodnutí o akreditaci (předkládá akreditovaný poskytovatel zdravotních služeb),

b) běžná kopie rámcové smlouvy (smluv) o zajištění teoretické a/nebo praktické části vzdělávacího programu s akreditovaným zdravotnickým zařízením v případě, že žadatel je neakreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb v oboru, pro který žádá o dotaci na rezidenční místo,

c) běžná kopie oprávnění k poskytování zdravotních služeb ve smyslu ustanovení zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování,

d) dokument potvrzující vznik žadatele nebo oprávnění k jeho činnosti, za které jsou dle formy právnické osoby považovány tyto dokumenty či listiny:

  • Církev a náboženská společnost - výpis mladší 3 měsíců z registru vedeného Ministerstvem kultury ČR.
  • Družstvo - výpis mladší 3 měsíců z obchodního rejstříku a kopie stanov družstva.
  • Fyzická osoba podnikající - výpis mladší 3 měsíců z obchodního rejstříku, je-li v něm žadatel zapsán, nebo kopie výpisu živnostenského rejstříku.
  • Nadace, nadační fond - kopie nadační listiny a výpis mladší 3 měsíců z nadačního rejstříku.
  • Obecně prospěšná společnost - výpis mladší 3 měsíců z rejstříku obecně prospěšných společností vedeného rejstříkovým soudem.
  •  Právnická osoba - platný výpis mladší 3 měsíců z obchodního rejstříku.
  • Příspěvková organizace zřízená krajem či obcí - kopie zřizovací listiny.
  • Příspěvková organizace zřízená MZ - kopie zřizovací listiny.
  • Spolek - výpis mladší 3 měsíců ze spolkového rejstříku vedeného rejstříkovým soudem a kopie stanov spolku.
  • Ústav - výpis mladší 3 měsíců z rejstříku vedeného rejstříkovým soudem a běžná kopie zakládací listiny.
  • Zařízení zřízené organizační složkou státu odlišnou od MZ - výpis mladší 3 měsíců z obchodního rejstříku, je-li v něm zapsáno, nebo kopii zřizovací listiny.

(6) Jestliže žádost podepisuje jiná osoba než statutární orgán, je nutné k žádosti doložit ověřenou plnou moc o zmocnění této osoby jednat jménem žadatele.

(7) Ve formuláři žádosti musí být vyplněny všechny položky, a to v českém jazyce.

(8) Obálku se žádostí opatřete:

a) zpáteční adresou - adresa žadatele,

b) označením: Dotační řízení - RMN 2019.

(9) Žádost nesplňující některou z formálních náležitostí, které jsou popsány zde v odstavcích 1 až 7, je považována za žádost trpící vadami, žádost je vyloučena a řízení ve smyslu ustanovení §14j odst. 4 písm. c) zákona č. 218/2000 Sb. usnesením zastaveno.

ČI. 8

Hodnocení žádosti

(1) Hodnocení žádosti je rozděleno na dvě části:

a) hodnocení formálních náležitostí, hodnocení provádí komise jmenovaná MZ.

b) odborné hodnocení, provádí akreditační komise MZ.

(2) MZ jmenuje komisi pro přijímání žádostí, která provede hodnocení formálních náležitostí řádně podaných žádostí.

(3) Komise vypracuje protokol o všech v řádném termínu podaných žádostech, jež bude obsahovat identifikační údaje o žadateli, časové údaje o podání, údaje o úplnosti a správnosti formálních náležitostí stanovených v ČI. 7 této Výzvy a v případě žádostí trpících vadami také uvedení vady - důvod vyloučení žádosti. Protokoly v elektronické formě budou předávány MZ, řediteli odboru ONP.

(4) MZ výslovně prohlašuje, že žadatelé, jejichž žádost trpí vadami, nebudou vyzýváni k odstranění vad žádosti, a tyto žádosti budou průběžně zveřejňovány na webu MZ v seznamu vyloučených žádostí trpících vadami.

(5) Žadatel, jehož žádost byla vyloučena, může ve lhůtě 5 dnů od zveřejnění podat námitku.

(6) Odborné hodnocení žádosti provádí akreditační komise MZ a odbor ONP.

(7) Hodnotící kritéria odborného hodnocení a jejich bodová klasifikace:

a) kvalita zajištění průběhu celého vzdělávacího programu (0 - 40 bodů) je hodnocena po odborné stránce posuzovatelem, který má specializovanou způsobilost v příslušném oboru,

b) zkušenosti se školící činností školitele (0 - 10 bodů),

c) volitelné kritérium akreditační komise (0 - 20 bodů) - kritérium, které si zvolí sama akreditační komise pro efektivnější stanovení počtu rezidenčních míst a pořadí jednotlivých žádostí, např. využití přidělených rezidenčních míst v předchozím roce. V případě, že akreditační komise toto volitelné kritérium nevyužije, bodová hodnota d) regionálního kritéria se zvyšuje až na 50 bodů,

d) regionální kritérium - kritérium odboru ONP (0 - 30 bodů) - potřebnost odborníků určitého oboru v daném regionu ČR a udržení tohoto oboru v daném regionu,

e) penalizace (-10 bodů) - za porušení pravidel Metodiky v předchozích letech.

(8) Pokud poptávka žadatelů po některém z oborů přesáhne počet vypsaných rezidenčních míst, akreditační komise stanoví pořadí žádostí v každém z oborů mající převis poptávky.

(9) Poradě vedení MZ budou předloženy výsledky odborného hodnocení žádostí s návrhem na poskytnutí dotace. Porada vedení rozhodne o schválení dotace a žadatelům bude vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace. Soupis bude zveřejněn na webu MZ.

ČI. 9

Termíny

28. únor 2019 - konečný termín pro podání žádosti.

3. duben 2019 - zasedání akreditační komise MZ - odborné hodnocení podaných žádostí.

30. duben 2019 - termín pro schválení poskytnutí dotace a zveřejnění soupisu poskytovatelů zdravotních služeb s rezidenčním místem.

ČI. 10

Informace k žádostem a kontakty

Administrátor

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Oddělení rezidenčních míst

Ruská 85

100 05 Praha 10

tel: 271 019 563

www.ipvz.cz

ČI. 11

Účinnost

Tato Výzva nabývá účinnosti dnem zveřejnění na webu MZ.

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

náměstek pro zdravotní péči

Příloha 1: Formulář žádosti o poskytnutí dotace na rezidenční místo.

Příloha 2: Seznam oborů specializačního vzdělávání a počty rezidenčních míst vyhlášených pro rok 2019.

Příloha č. 1 a č. 2 (pdf)