Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 9/2018

INFORMACE TÝKAJÍCÍ SE VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ ODBORNÉ PRAXE V RÁMCI PRAKTICKÉ ČÁSTI APROBAČNÍ ZKOUŠKY UCHAZEČE O UZNÁNÍ ZPŮSOBILOSTI K VÝKONU POVOLÁNÍ FARMACEUTA

V souvislosti s nabytím účinnosti vyhlášky č. 117/2018 Sb., o zkušebním řádu aprobační zkoušky, je nutné vydat vzdělávací programy ve 2 verzích, které se od sebe liší délkou povinné odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky, a to:

a) Vzdělávací program odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání farmaceuta pro uchazeče, který absolvoval písemnou část aprobační zkoušky do 31.12.2017 - v délce 5 měsíců povinné odborné praxe.

b) Vzdělávací program odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání farmaceuta - v délce 6 měsíců povinné odborné praxe.

Vzdělávací program odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání farmaceuta, který absolvoval písemnou část aprobační zkoušky do 31.12.2017

1 Cíl odborné praxe v rámci aprobační zkoušky

2 Podmínky odborné praxe

3 Rozsah požadovaných teoretických znalostí, které lze v průběhu odborné praxe ověřovat, že je žadatel o uznání zná

4 Seznam praktických dovedností, které mají být v rámci odborné praxe provedeny

5 Všeobecné požadavky na znalosti uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání farmaceuta

6 Hodnocení vzdělávání

7 Charakteristika akreditovaného zařízení

7.1 Akreditované zařízení pro veřejné lékárenství nebo pro praktické lékárenství

7.2 Akreditované zařízení pro nemocniční lékárenství

8 Doporučená literatura

1 Cíl odborné praxe v rámci aprobační zkoušky

Cílem odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky uchazeče o uznání odborné způsobilosti farmaceuta (dále jen „odborná praxe“) je prokázání teoretických znalostí a praktických dovedností u poskytovatele zdravotních služeb poskytujícího lékárenskou péči.

2 Podmínky odborné praxe

Podmínkou pro zahájení odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky farmaceuta je úspěšné složení její písemné části, a to písemných testů podle vyhlášky č. 188/2009 Sb., o atestační zkoušce, aprobační zkoušce a závěrečné zkoušce certifikovaného kurzu a o postupu ověření znalosti českého jazyka pohovorem lékařů, zubních lékařů a farmaceutů (o zkouškách lékařů, zubních lékařů a farmaceutů), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška č. 188/2009 Sb.“), a dále získání rozhodnutí o povolení k výkonu odborné praxe farmaceuta vydaného Ministerstvem zdravotnictví na dobu výkonu odborné praxe podle §36 odst. 3 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 95/2004 Sb.“).

Praktická část aprobační zkoušky se uskutečňuje u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb při výkonu odborné praxe uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání farmaceuta v rozsahu odpovídajícím stanovené týdenní pracovní době podle ustanovení §79 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.

Praktická část aprobační zkoušky se skládá z odborné praxe a vypracování 5 případových studií (kazuistiky).

Odbornou praxi absolvuje uchazeč v délce 5 měsíců v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby pod přímým odborným vedením farmaceuta se specializovanou způsobilostí, kterého určí garant oboru v souladu s §36 odst. 5 zákona č. 95/2004 Sb.

Odborná praxe

Akreditované zařízení

Počet měsíců

poskytovatel zdravotních služeb akreditovaný pro obor nemocniční lékárenství

1

poskytovatel zdravotních služeb akreditovaný pro obor praktické lékárenství nebo veřejné lékárenství

4

Odborná praxe probíhá ve zdravotnickém zařízení u poskytovatelů zdravotních služeb, kteří získali akreditaci podle §13 odst. 1 písm. i) zákona č. 95/2004 Sb.

3 Rozsah požadovaných teoretických znalostí, které lze v průběhu odborné praxe ověřovat, že je žadatel o uznání zná

  • Centrální nervový systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích léčiv, interakcích léčiv aj. ve skupině antiepileptik, léčiv používaných k terapii Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci, hypnosedativ a anxiolytik, antipsychotik (neuroleptik), antidepresiv, opioidních analgetik, lokálních anestetik.
  • Kardiovaskulární systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích léčiv, interakcích léčiv aj. ve skupině antihypertenziv, léčiv používaných při léčbě a prevenci ischemické choroby srdeční, léčiv používaných při chronickém srdečním selhání, antitrombotik (antikoagulancia, antiagregancia, trombolytika), antidyslipidemik (hypolipidemik).
  • Respirační systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích, interakcích aj. ve skupině léčiv používaných k terapii astma bronchiale, léčiv používaných k terapii chronické obstrukční plicní nemoci, léčiv k terapii kašle.
  • Trávicí systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích, interakcích aj. ve skupině léčiv používaných k terapii astma bronchiale, léčiv používaných k terapii chronické obstrukční plicní nemoci, léčiv k terapii kašle.
  • Základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích, interakcích aj. ve skupině léčiv používaných k terapii akutního a chronického zánětu, nesteroidní a steroidní antiflogistika, biologická léčiva.
  • Endokrinní systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích léčiv, interakcích léčiv aj. ve skupině antidiabetik, hormonů štítné žlázy, hormonů kůry nadledvin, ženských a mužských pohlavních hormonů, antikoncepce, léčiv pro léčb benigní hypertrofie prostaty a léčbu erektilní dysfunkce.
  • Antibakteriální a protinádorová chemoterapeutika základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích léčiv, interakcích léčiv aj. ve skupině betalaktamovových antibiotik, antibakteriálních antibiotik a chemoterapeutik kromě betalaktamovových antibiotik, antifungálních léčiv, antivirotik (včetně antiretrovirotik), chemoterapeutik parazitárních nemocí (antiprotozoika, antimalarika, anthelmintika), chemoterapeutik zhoubných nádorů (včetně biologických léčiv).

Farmakologie

  • Základy farmakologie s důrazem na farmakokinetiku a farmakodynamiku.
  • Mechanismus účinku j ednotlivých léčiv (pokud j e znám).
  • Lékové interakce a nežádoucí účinky léčiv.
  • Kontraindikace.

Farmaceutická chemie

  • Názvosloví léčiv (typy názvů léčiv).
  • Chemická struktura léčiv jako základní předpoklad pro vyvolání biologické aktivity (velikost, tvar a prostorové uspořádání molekuly; hlavní typy izomerie; základní typy modifikace struktury).
  • Vliv a význam fyzikálně-chemických vlastností pro účinek léčiv.
  • Zdroje nových léčiv (hlavní přístupy při hledání nových léčiv).

Farmaceutická analýza

  • Kontrolně-analytické aspekty lékopisného hodnocení léčiv v rámci uvedených farmakoterapeutických skupin.
  • Spektrální metody v lékopisném hodnocení léčiv.
  • Kontrolně-analytické hodnocení léčiv s využitím chromatografických metod.
  • Odměrné metody v lékopisné kontrole léčiv.
  • Lékopisné hodnocení čistoty a jakosti léčiv.
  • Stabilitní studie léčiv.

Farmakognosie

  • Farmaceuticky významné přírodní látky používané jako léčiva.
  • Přírodní léčiva s obsahem aminokyselin, hormonů, peptidů, proteinů; sacharidy, glykosidy, lipidy, silice, pryskyřice a balzámy, alkaloidy, antibiotika.

Farmaceutická technologie

  • Perorální přípravky s okamžitým uvolňováním, perorální přípravky s modulovaným uvolňováním.
  • Injekční a infuzní přípravky.
  • Aerodisperzní přípravky.
  • Přípravky k oční, nosní, ušní, rektální, vaginální a kožní aplikaci.

Sociální a klinická farmacie

  • Opatření k zajištění bezpečnosti pacienta a kvality poskytované péče.
  • Základní právní předpisy ve zdravotnictví a farmacii.
  • Farmakoepidemiologické a farmakoekonomické parametry ve skupině léčiv - budou-li důležité.
  • Přínos farmaceutických odvětví k zajištění kvality, bezpečnosti, účinnosti a efektivity léčiv.
  • Základní dispenzace léčiv.
  • Základy lékové politiky státu.
  • Obecná problematika gerontofarmacie.
  • Základy farmakoepidemiologie.
  • Základy farmakoekonomiky.
  • Základy farmakovigilance.

4 Seznam praktických dovedností, které mají být v rámci odborné praxe provedeny

Výkony/činnosti

Počet týdnů

Příjem léčivých přípravků, léčivých látek, pomocných látek, zdravotnických prostředků a ostatního sortimentu v lékárně (s důrazem na jejich kontrolu fyzickou, věcnou i finanční, evidenci a dokumentaci dodávky).

Objednávky léčivých přípravků, léčivých látek, pomocných látek a zdravotnických prostředků.

Skladování a péče o zásoby v lékárně (kontrola fyzická, doba použitelnosti, zprávy o kvalitě léčiv, kontrola a monitoring prostředí).

2

Výdej léčivých přípravků na lékařský předpis včetně správné dispenzace pacientům.

Výběr a dispenzace léčivých přípravků nevázaných na lékařský předpis.

Výdej zdravotnických prostředků na poukaz.

Výdej ostatního sortimentu lékárny, zejména v kontextu samoléčení.

Retaxace lékařských předpisů.

13

Z toho: výdej v lékárně, která je organizační složkou zdravotnického zařízení poskytujícího zdravotní služby dle §9 zákona č. 372/2011 Sb.

2

Zacházení s návykovými látkami s důrazem na příjem, výdej a jejich evidenci.

1

Příprava a úprava léčivých přípravků, vč. sterilních a centralizované přípravy cytostatik.

2

Zabezpečení kvality v lékárně.

Úhrada léčivých přípravků a účtování zdravotním pojišťovnám.

Povinná hlášení v lékárně, řešení reklamací a závad v jakosti.

Nepoužitelná léčiva a jejich likvidace.

Hygienický a sanitační režim v lékárně.

Provozní řád lékárny.

Bezpečnost práce a požární ochrana na pracovišti.

Základy ekonomiky lékárny.

Využití informačních zdrojů v lékárně.

2

5 Všeobecné požadavky na znalosti uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání farmaceuta

Uchazeč o uznání odborné způsobilosti farmaceuta:

  • musí znát zdravotnickou dokumentaci používanou v oboru, hlášení o pracovním úrazu a hlášení nežádoucího účinku léčivých přípravků, náležitosti lékařského předpisu, e-preskripce, dokumentaci pro potřeby pojišťoven a další povinná hlášení,
  • dosáhne potřebné úrovně znalosti českého jazyka pro samostatnou odbornou komunikaci se spolupracovníky a komunikaci s pacienty, dalšími osobami, s nimiž přichází do styku při poskytování zdravotní péče,
  • má základní znalosti zdravotnické etiky, platných právních předpisů v oblasti zdravotnictví, organizace poskytování zdravotních služeb a ekonomiky zdravotnictví,
  • osvojí si provozní a administrativní činnosti a management týmové práce,
  • osvojí si základy počítačové techniky jako prostředku pro ukládání a vyhledávání dat, odborných informací a komunikace, ochrana dat.

6 Hodnocení vzdělávání

Odborná praxe probíhá pod přímým odborným vedením farmaceuta, který splňuje požadavky podle §36 odst. 5 zákona č. 95/2004 Sb.

Předpokladem k úspěšnému vykonání praktické části aprobační zkoušky je:

  • absolvování odborné praxe v požadované délce a rozsahu,
  • vypracování 5 případových studií,
  • provedení stanovených výkonů/činností.

Splnění výše uvedených požadavků potvrdí uchazeči farmaceut vykonávající přímé odborné vedení a statutární orgán poskytovatele zdravotních služeb, u kterého byla odborná praxe vykonána, na formuláři uvedeném v příloze č. 1.

7 Charakteristika akreditovaného zařízení

Zařízení, v němž je poskytovatel zdravotních služeb oprávněn poskytovat lékárenskou péči, musí být akreditováno (§13 zákona č. 95/2004 Sb.). Akreditované zařízení zajišťující odbornou praxi v rámci praktické části aprobační zkoušky musí zajistit uchazeči o uznání odborné způsobilosti farmaceuta absolvování odborné praxe podle vzdělávacího programu, a to v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby podle ustanovení §79 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Požadavky pro akreditaci zdravotnického zařízení jsou stanoveny zákonem č. 95/2004 Sb. a dále vyhláškou č. 99/2012 Sb. a vyhláškou č. 92/2012 Sb.

Akreditované zařízení pro praktickou část aprobační zkoušky je současně akreditovaným zařízením pro specializační obor praktické lékárenství nebo nástavbový obor nemocniční lékárenství podle zákona č. 95/2004 Sb. případně pro základní obory veřejné lékárenství nebo nemocniční lékárenství podle vyhlášky č. 185/2009 Sb.

Akreditované zařízení pro obor praktické lékárenství nebo pro obor veřejné lékárenství nebo pro obor nemocniční lékárenství si může odbornou praxi, kterou samo nezajišťuje, zajistit smluvně s jiným akreditovaným zařízením pro obor praktické lékárenství nebo pro obor veřejné lékárenství nebo pro obor nemocniční lékárenství.

7.1 Akreditované zařízení pro veřejné lékárenství nebo pro praktické lékárenství

Požadavky na personální zabezpečení

  • Farmaceut vykonávající přímé odborné vedení:

- specializovaná způsobilost v oboru praktické lékárenství nebo veřejné lékárenství nebo nemocniční lékárenství nebo klinická farmacie nebo zvláštní specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství,

- min. 3 roky odborné praxe po získání specializované způsobilosti nebo min. 1 rok odborné praxe po získání zvláštní specializované způsobilosti,

- minimální úvazek ve výši 1,0 u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb,

- musí být přítomen fyzicky ve zdravotnickém zařízení, kde odborná praxe probíhá.

  • Poměr farmaceut vykonávající přímé odborné vedení / uchazeč - 1:1.
  • Akreditované zařízení prokazuje způsobilost farmaceuta vykonávajícího přímé odborné vedení při žádosti o akreditaci:

- kopií dokladu o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání farmaceuta,

- kopií dokladu o získání specializované způsobilosti v oboru praktické lékárenství nebo veřejné lékárenství nebo nemocniční lékárenství nebo klinická farmacie nebo zvláštní specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství,

- profesním životopisem,

- kopií pracovní smlouvy nebo čestným prohlášením (pouze v případě, že farmaceut vykonávající přímé odborné vedení je současně akreditujícím se poskytovatelem zdravotních služeb),

- platným osvědčením o soustavné účasti v systému celoživotního vzdělávání České lékárnické komory.

Požadavky na technické a věcné vybavení

  • Minimální požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení jsou stanoveny vyhláškou č. 92/2012 Sb. v příloze 5 bod I. Lékárna.
  • Za akreditované zařízení se nepovažuje výdejna.

7.2 Akreditované zařízení pro nemocniční lékárenství

Požadavky na personální zabezpečení

  • Farmaceut vykonávající přímé odborné vedení:

- specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství nebo radiofarmaka nebo klinická farmacie nebo zvláštní specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství,

- min. 3 roky odborné praxe po získání specializované způsobilosti nebo min. 1 rok odborné praxe po získání zvláštní specializované způsobilosti,

- minimální úvazek ve výši 1,0 u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb,

- musí být přítomen fyzicky ve zdravotnickém zařízení, kde odborná praxe probíhá.

  • Poměr farmaceut vykonávající přímé odborné vedení / uchazeč - 1:1.
  • Akreditované zařízení prokazuje způsobilost farmaceuta vykonávajícího přímé odborné vedení při žádosti o akreditaci:

- kopií dokladu o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání farmaceuta,

- kopií dokladu o získání specializované způsobilosti v oboru nemocniční lékárenství nebo radiofarmaka nebo klinická farmacie nebo zvláštní specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství,

- profesním životopisem,

- kopií pracovní smlouvy nebo čestným prohlášením (pouze v případě, že farmaceut vykonávající přímé odborné vedení je současně akreditujícím se poskytovatelem zdravotních služeb),

- platným osvědčením o soustavné účasti v systému celoživotního vzdělávání České lékárnické komory.

Požadavky na technické a věcné vybavení

  • Minimální požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení jsou stanoveny vyhláškou č. 92/2012 Sb. v příloze 5 bod I. Lékárna.
  • Lékárna, která je organizační složkou zdravotnického zařízení poskytujícího zdravotní služby dle §9 zákona č. 372/2011 Sb.
  • Za akreditované zařízení se nepovažuje výdejna.

8 Doporučená literatura

Doporučená literatura

Farmakologie

MARTINKOVÁ, J. a kol. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 379 s. ISBN 978-80-247-1356-4

POUROVÁ, J.. Farmakologie pro farmaceuty IV. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009. 75 s. ISBN 978-80-246-1704-6

LINCOVÁ, D., FARGHALI, H. (eds), a kol. Základní a aplikovaná farmakologie. 2. vydání. Praha, Galén, 2007. 672 s. ISBN 978-80-7262-373-0

LÜLLMANN, H., MOHR, K. A WEHLING, M. Farmakologie a toxikologie. 15. vydání. Praha: Grada, 2004. 694 s. ISBN 80-716-9976-4

LÜLLMANN, H.; MOHR, K. A HEIN, L. Barevný atlas farmakologie. 4. české vyd. Praha: Grada, 2012. 366 s. ISBN 978-80-247-3908-3

HRDINA, R. Farmakologický slovník. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 1997. 410 s. ISBN 80-858-0042-X Farmaceutická chemie

HARTL J., PALÁT K.: Farmaceutická chemie I (obecná část), 3. vyd. Praha, Karolinum 2011. 102 s. ISBN 978-80-246-2033-6

DOLEŽAL M. a kol.: Farmaceutická chemie léčiv působících na centrální nervový systém, Praha, Karolinum 2013. 188 s. ISBN 978-80-246-2382-5 + e-kniha

DOLEŽAL M. a kol.: Farmaceutická chemie léčiv působících na autonomní nervový systém, Praha, Karolinum 2009. 134 s. ISBN 978-80-246-1633-9 + e-kniha

HARTL J. a kol.: Farmaceutická chemie III (oběhová a krevní soustava, trávící a vylučovací soustava), Praha, Karolinum 2000. 117 s. ISBN 80-246-0195-8

HARTL J. a kol.: Farmaceutická chemie IV (chemoterapeutika), Praha, Karolinum 2006. 166 s. ISBN 80-246-1169-4

Farmaceutická analýza

KLIMEŠ J. a kol. Kontrolně-analytické hodnocení léčiv lékopisnými metodami. Hradec Králové: Nucleus HK, 2011. 268 s. ISBN 978-80-87009-29-1

KLIMEŠ J. a kol. Kontrola léčiv I. Praha: Karolinum, 2008. 2. vyd. 149 s. ISBN 978-80-246-1613-1 KLIMEŠ J. a kol. Kontrola léčiv II. Praha: Karolinum, 2007. 2. vyd. 94 s. ISBN 978-80-246-1460-1

Farmakognosie

SPILKOVÁ, J., MARTIN, J., SIATKA, T., TŮMOVÁ, L. a KAŠPAROVÁ, M. Farmakognozie. Praha: Karolinum, 2016. 346 s. ISBN 978-80-246-3264-3

NAGY, M. MUČAJI, P GRANČAI, D. Farmakognózia. Biologicky aktívne rastlinné metabolity a ich zdroje. Bratislava: Herba, 2015. 375 s. ISBN 978-80-89631-45-2

Český lékopis 2017. Praha: Grada, 2017. 4904 s. ISBN 978-80-271-0500-7 + e-kniha

JAHODÁŘ, L. Léčivé rostliny v současné medicíně. 1. vyd. Praha: Havlíček Brain Team, 2010. 233 s. ISBN 978-80-87109-22-9

Farmaceutická technologie

KOMÁREK, P. a RABIŠKOVÁ, M. Technologie léků. 3. přeprac. vyd. Praha: Galén, 2006. 399 s. ISBN 80-7262-423-7

Sociální a klinická farmacie

SMEČKA, Vladimír a kol. Lékárenství I. 1. vyd. Brno VFU, 2008. 127 s. ISBN 978-80-7305-029-0

KOTLÁŘOVÁ, J. a KRÁL, K. Farmacie v ČR po roce 1989. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1999. 92 s. ISBN 80-7184-819-0

KOLÁŘ, Jozef a kol. Lékárenství II. 1. vyd. Brno: VFU, 2008. 103 s. ISBN 978-80-7305-030-6

MACEŠKOVÁ, Božena. Provoz lékáren. 1. vyd. Brno: VFU, 2010. 162 s. ISBN 978-80-7305-127-3

FOLTÁN, V. Sociálna farmácia a zdravotníctvo. 1. vyd. Martin: Osveta, 2010. 203 s. ISBN 978-80-8063-333-2

HONZÁK, R. a PRÁZNOVCOVÁ, L. Komunikace v lékárně. 1. vyd. Praha: PANAX, 2000. 84 s. ISBN 80-902806-2-5

PRÁZNOVCOVÁ, L. a STRNAD, L. Farmakoekonomika pro lékaře, farmaceuty a manažery zdravotnických zařízení. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2005. 80 s. ISBN 80-7345-048-8

PRÁZNOVCOVÁ, L. a STRNAD, L. Zdraví, zdravotnictví a léková politika v ČR a v zemích EU. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2005. 76 s. ISBN 80-7345-075-5

VLČEK, Jiří a FIALOVÁ, Daniela. Klinická farmacie I. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. 368 s. ISBN 978-80-247-3169-8

VLČEK, Jiří a VYTŘÍSALOVÁ, Magda. Klinická farmacie II. 1. vyd. Praha: Grada, 2014. 255 s. ISBN 978-80-247-4532-9

VLČEK, Jiří a DALECKÁ, Radka. Základy farmakoepidemiologie, farmakoekonomiky a farmakoinformatiky. 2. přeprac. a rozš. vyd. Praha: Remedia, 2005. 88 s. ISBN 80-903555-0-1

SUCHOPÁR, J. a kol. Volně prodejné přípravky v praxi lékárníka a lékař

Odborné časopisy a webové stránky

Česká a slovenská farmacie

Praktické lékárenství

Časopis českých lékárníků

Fulltextové zahraniční časopisy dostupné v Directory of open access journals (DOAJ) Státní ústav pro kontrolu léčiv [online]. Dostupné z: http://www.sukl.cz/

Česká lékárnická komora [online] Dostupné z: http://www.lekarnici.cz/

Ministerstvo zdravotnictví [online]. Dostupné z: http://www.mzcr.cz/

Příloha č. 1

A. Uchazeč absolvoval odbornou praxi v rámci praktické části aprobační zkoušky v požadované délce a rozsahu, a to v období (od - do) ……………………………………

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis osoby jednající za statutární orgán

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis farmaceuta, který vykonal přímé odborné vedení

B. Potvrzení, že uchazeč vypracoval 5 případových studií

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis osoby jednající za statutární orgán

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis farmaceuta, který vykonal přímé odborné vedení

C. Uchazeč provedl v průběhu odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky následující výkony/činnosti

Výkony/činnosti

Počet týdnů

Příjem léčivých přípravků, léčivých látek, pomocných látek, zdravotnických prostředků a ostatního sortimentu v lékárně (s důrazem na jejich kontrolu fyzickou, věcnou i finanční, evidenci a dokumentaci dodávky).

Objednávky léčivých přípravků, léčivých látek, pomocných látek a zdravotnických prostředků.

Skladování a péče o zásoby v lékárně (kontrola fyzická, doba použitelnosti, zprávy o kvalitě léčiv, kontrola a monitoring prostředí).

2

Výdej léčivých přípravků na lékařský předpis včetně správné dispenzace pacientům.

Výběr a dispenzace léčivých přípravků nevázaných na lékařský předpis.

Výdej zdravotnických prostředků na poukaz.

Výdej ostatního sortimentu lékárny, zejména v kontextu samoléčení.

Retaxace lékařských předpisů.

13

Z toho: výdej v lékárně, která je organizační složkou zdravotnického zařízení poskytujícího zdravotní služby dle §9 zákona č. 372/2011 Sb.

2

Zacházení s návykovými látkami s důrazem na příjem, výdej a jejich evidenci.

1

Příprava a úprava léčivých přípravků, vč. sterilních a centralizované přípravy cytostatik.

2

Zabezpečení kvality v lékárně.

Úhrada léčivých přípravků a účtování zdravotním pojišťovnám.

Povinná hlášení v lékárně, řešení reklamací a závad v jakosti.

Nepoužitelná léčiva a jejich likvidace.

Hygienický a sanitační režim v lékárně.

Provozní řád lékárny.

Bezpečnost práce a požární ochrana na pracovišti.

Základy ekonomiky lékárny.

Využití informačních zdrojů v lékárně.

2

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis osoby jednající za statutární orgán

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis farmaceuta, který vykonal přímé odborné vedení

1 Cíl odborné praxe v rámci aprobační zkoušky

Cílem odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky uchazeče o uznání odborné způsobilosti farmaceuta (dále jen „odborná praxe“) je prokázání teoretických znalostí a praktických dovedností u poskytovatele zdravotních služeb poskytujícího lékárenskou péči.

2 Podmínky odborné praxe

Podmínkou pro zahájení odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky farmaceuta je úspěšné složení její písemné části, a to písemných testů podle vyhlášky č. 117/2018 Sb., o aprobační zkoušce a dále získání rozhodnutí o povolení k výkonu odborné praxe farmaceuta vydaného Ministerstvem zdravotnictví na dobu výkonu odborné praxe podle §36 odst. 3 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 95/2004 Sb.“).

Praktická část aprobační zkoušky se uskutečňuje u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb při výkonu odborné praxe uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání farmaceuta v rozsahu odpovídajícím stanovené týdenní pracovní době podle ustanovení §79 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.

Praktická část aprobační zkoušky se skládá z odborné praxe a vypracování 5 případových studií (kazuistiky).

Odbornou praxi absolvuje uchazeč v délce 6 měsíců v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby pod přímým odborným vedením farmaceuta se specializovanou způsobilostí, kterého určí garant oboru v souladu s §36 odst. 5 zákona č. 95/2004 Sb.

Odborná praxe

Akreditované zařízení

Počet měsíců

poskytovatel zdravotních služeb akreditovaný pro obor nemocniční lékárenství

2

poskytovatel zdravotních služeb akreditovaný pro obor praktické lékárenství nebo veřejné lékárenství

4

Odborná praxe probíhá ve zdravotnickém zařízení u poskytovatelů zdravotních služeb, kteří získali akreditaci podle §13 odst. 1 písm. i) zákona č. 95/2004 Sb.

3 Rozsah požadovaných teoretických znalostí, které lze v průběhu odborné praxe ověřovat, že je žadatel o uznání zná

  • Centrální nervový systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích léčiv, interakcích léčiv aj. ve skupině antiepileptik, léčiv používaných k terapii Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci, hypnosedativ a anxiolytik, antipsychotik (neuroleptik), antidepresiv, opioidních analgetik, lokálních anestetik.
  • Kardiovaskulární systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích léčiv, interakcích léčiv aj. ve skupině antihypertenziv, léčiv používaných při léčbě a prevenci ischemické choroby srdeční, léčiv používaných při chronickém srdečním selhání, antitrombotik (antikoagulancia, antiagregancia, trombolytika), antidyslipidemik (hypolipidemik).
  • Respirační systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích, interakcích aj. ve skupině léčiv používaných k terapii astma bronchiale, léčiv používaných k terapii chronické obstrukční plicní nemoci, léčiv k terapii kašle.
  • Trávicí systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích, interakcích aj. ve skupině léčiv používaných k terapii astma bronchiale, léčiv používaných k terapii chronické obstrukční plicní nemoci, léčiv k terapii kašle.
  • Základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích, interakcích aj. ve skupině léčiv používaných k terapii akutního a chronického zánětu, nesteroidní a steroidní antiflogistika, biologická léčiva.
  • Endokrinní systém - základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích léčiv, interakcích léčiv aj. ve skupině antidiabetik, hormonů štítné žlázy, hormonů kůry nadledvin, ženských a mužských pohlavních hormonů, antikoncepce, léčiv pro léčb benigní hypertrofie prostaty a léčbu erektilní dysfunkce.
  • Antibakteriální a protinádorová chemoterapeutika základní znalosti o chemické klasifikaci, mechanismu účinku, nežádoucích účincích léčiv, interakcích léčiv aj. ve skupině betalaktamovových antibiotik, antibakteriálních antibiotik a chemoterapeutik kromě betalaktamovových antibiotik, antifungálních léčiv, antivirotik (včetně antiretrovirotik), chemoterapeutik parazitárních nemocí (antiprotozoika, antimalarika, anthelmintika), chemoterapeutik zhoubných nádorů (včetně biologických léčiv).

Farmakologie

  • Základy farmakologie s důrazem na farmakokinetiku a farmakodynamiku.
  • Mechanismus účinku j ednotlivých léčiv (pokud j e znám).
  • Lékové interakce a nežádoucí účinky léčiv.
  • Kontraindikace.

Farmaceutická chemie

  • Názvosloví léčiv (typy názvů léčiv).
  • Chemická struktura léčiv jako základní předpoklad pro vyvolání biologické aktivity (velikost, tvar a prostorové uspořádání molekuly; hlavní typy izomerie; základní typy modifikace struktury).
  • Vliv a význam fyzikálně-chemických vlastností pro účinek léčiv.
  • Zdroje nových léčiv (hlavní přístupy při hledání nových léčiv).

Farmaceutická analýza

  • Kontrolně-analytické aspekty lékopisného hodnocení léčiv v rámci uvedených farmakoterapeutických skupin.
  • Spektrální metody v lékopisném hodnocení léčiv.
  • Kontrolně-analytické hodnocení léčiv s využitím chromatografických metod.
  • Odměrné metody v lékopisné kontrole léčiv.
  • Lékopisné hodnocení čistoty a jakosti léčiv.
  • Stabilitní studie léčiv.

Farmakognosie

  • Farmaceuticky významné přírodní látky používané jako léčiva.
  • Přírodní léčiva s obsahem aminokyselin, hormonů, peptidů, proteinů; sacharidy, glykosidy, lipidy, silice, pryskyřice a balzámy, alkaloidy, antibiotika.

Farmaceutická technologie

  • Perorální přípravky s okamžitým uvolňováním, perorální přípravky s modulovaným uvolňováním.
  • Injekční a infuzní přípravky.
  • Aerodisperzní přípravky.
  • Přípravky k oční, nosní, ušní, rektální, vaginální a kožní aplikaci.

Sociální a klinická farmacie

  • Opatření k zajištění bezpečnosti pacienta a kvality poskytované péče.
  • Základní právní předpisy ve zdravotnictví a farmacii.
  • Farmakoepidemiologické a farmakoekonomické parametry ve skupině léčiv - budou-li důležité.
  • Přínos farmaceutických odvětví k zajištění kvality, bezpečnosti, účinnosti a efektivity léčiv.
  • Základní dispenzace léčiv.
  • Základy lékové politiky státu.
  • Obecná problematika gerontofarmacie.
  • Základy farmakoepidemiologie.
  • Základy farmakoekonomiky.
  • Základy farmakovigilance.

4 Seznam praktických dovedností, které mají být v rámci odborné praxe provedeny

Výkony/činnosti

Počet týdnů

Příjem léčivých přípravků, léčivých látek, pomocných látek, zdravotnických prostředků a ostatního sortimentu v lékárně (s důrazem na jejich kontrolu fyzickou, věcnou i finanční, evidenci a dokumentaci dodávky).

Objednávky léčivých přípravků, léčivých látek, pomocných látek a zdravotnických prostředků.

Skladování a péče o zásoby v lékárně (kontrola fyzická, doba použitelnosti, zprávy o kvalitě léčiv, kontrola a monitoring prostředí).

3

Výdej léčivých přípravků na lékařský předpis včetně správné dispenzace pacientům.

Výběr a dispenzace léčivých přípravků nevázaných na lékařský předpis.

Výdej zdravotnických prostředků na poukaz.

Výdej ostatního sortimentu lékárny, zejména v kontextu samoléčení.

Retaxace lékařských předpisů.

14

Z toho: výdej v lékárně, která je organizační složkou zdravotnického zařízení poskytujícího zdravotní služby dle §9 zákona č. 372/2011 Sb.

2

Zacházení s návykovými látkami s důrazem na příjem, výdej a jejich evidenci.

1

Příprava a úprava léčivých přípravků, vč. sterilních a centralizované přípravy cytostatik.

3

Zabezpečení kvality v lékárně.

Úhrada léčivých přípravků a účtování zdravotním pojišťovnám.

Povinná hlášení v lékárně, řešení reklamací a závad v jakosti.

Nepoužitelná léčiva a jejich likvidace.

Hygienický a sanitační režim v lékárně.

Provozní řád lékárny.

Bezpečnost práce a požární ochrana na pracovišti.

Základy ekonomiky lékárny.

Využití informačních zdrojů v lékárně.

3

5 Všeobecné požadavky na znalosti uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání farmaceuta

Uchazeč o uznání odborné způsobilosti farmaceuta:

  • musí znát zdravotnickou dokumentaci používanou v oboru, hlášení o pracovním úrazu a hlášení nežádoucího účinku léčivých přípravků, náležitosti lékařského předpisu, e-preskripce, dokumentaci pro potřeby pojišťoven a další povinná hlášení,
  • dosáhne potřebné úrovně znalosti českého jazyka pro samostatnou odbornou komunikaci se spolupracovníky a komunikaci s pacienty, dalšími osobami, s nimiž přichází do styku při poskytování zdravotní péče,
  • má základní znalosti zdravotnické etiky, platných právních předpisů v oblasti zdravotnictví, organizace poskytování zdravotních služeb a ekonomiky zdravotnictví,
  • osvojí si provozní a administrativní činnosti a management týmové práce,
  • osvojí si základy počítačové techniky jako prostředku pro ukládání a vyhledávání dat, odborných informací a komunikace, ochrana dat.

6 Hodnocení vzdělávání

Odborná praxe probíhá pod přímým odborným vedením farmaceuta, který splňuje požadavky podle §36 odst. 5 zákona č. 95/2004 Sb.

Předpokladem k úspěšnému vykonání praktické části aprobační zkoušky je:

  • absolvování odborné praxe v požadované délce a rozsahu,
  • vypracování 5 případových studií,
  • provedení stanovených výkonů/činností.

Splnění výše uvedených požadavků potvrdí uchazeči farmaceut vykonávající přímé odborné vedení a statutární orgán poskytovatele zdravotních služeb, u kterého byla odborná praxe vykonána, na formuláři uvedeném v příloze č. 1.

7 Charakteristika akreditovaného zařízení

Zařízení, v němž je poskytovatel zdravotních služeb oprávněn poskytovat lékárenskou péči, musí být akreditováno (§13 zákona č. 95/2004 Sb.). Akreditované zařízení zajišťující odbornou praxi v rámci praktické části aprobační zkoušky musí zajistit uchazeči o uznání odborné způsobilosti farmaceuta absolvování odborné praxe podle vzdělávacího programu, a to v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby podle ustanovení §79 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Požadavky pro akreditaci zdravotnického zařízení jsou stanoveny zákonem č. 95/2004 Sb. a dále vyhláškou č. 99/2012 Sb. a vyhláškou č. 92/2012 Sb.

Akreditované zařízení pro praktickou část aprobační zkoušky je současně akreditovaným zařízením pro specializační obor praktické lékárenství nebo nástavbový obor nemocniční lékárenství podle zákona č. 95/2004 Sb. případně pro základní obory veřejné lékárenství nebo nemocniční lékárenství podle vyhlášky č. 185/2009 Sb.

Akreditované zařízení pro obor praktické lékárenství nebo pro obor veřejné lékárenství nebo pro obor nemocniční lékárenství si může odbornou praxi, kterou samo nezajišťuje, zajistit smluvně s jiným akreditovaným zařízením pro obor praktické lékárenství nebo pro obor veřejné lékárenství nebo pro obor nemocniční lékárenství.

7.1 Akreditované zařízení pro veřejné lékárenství nebo pro praktické lékárenství

Požadavky na personální zabezpečení

  • Farmaceut vykonávající přímé odborné vedení:

- specializovaná způsobilost v oboru praktické lékárenství nebo veřejné lékárenství nebo nemocniční lékárenství nebo klinická farmacie nebo zvláštní specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství,

- min. 3 roky odborné praxe po získání specializované způsobilosti nebo min. 1 rok odborné praxe po získání zvláštní specializované způsobilosti,

- minimální úvazek ve výši 1,0 u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb,

- musí být přítomen fyzicky ve zdravotnickém zařízení, kde odborná praxe probíhá.

  • Poměr farmaceut vykonávající přímé odborné vedení / uchazeč - 1:1.
  • Akreditované zařízení prokazuje způsobilost farmaceuta vykonávajícího přímé odborné vedení při žádosti o akreditaci:

- kopií dokladu o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání farmaceuta,

- kopií dokladu o získání specializované způsobilosti v oboru praktické lékárenství nebo veřejné lékárenství nebo nemocniční lékárenství nebo klinická farmacie nebo zvláštní specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství,

- profesním životopisem,

- kopií pracovní smlouvy nebo čestným prohlášením (pouze v případě, že farmaceut vykonávající přímé odborné vedení je současně akreditujícím se poskytovatelem zdravotních služeb),

- platným osvědčením o soustavné účasti v systému celoživotního vzdělávání České lékárnické komory.

Požadavky na technické a věcné vybavení

  • Minimální požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení jsou stanoveny vyhláškou č. 92/2012 Sb. v příloze 5 bod I. Lékárna.
  • Za akreditované zařízení se nepovažuje výdejna.

7.2 Akreditované zařízení pro nemocniční lékárenství

Požadavky na personální zabezpečení

  • Farmaceut vykonávající přímé odborné vedení:

- specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství nebo radiofarmaka nebo klinická farmacie nebo zvláštní specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství,

- min. 3 roky odborné praxe po získání specializované způsobilosti nebo min. 1 rok odborné praxe po získání zvláštní specializované způsobilosti,

- minimální úvazek ve výši 1,0 u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb,

- musí být přítomen fyzicky ve zdravotnickém zařízení, kde odborná praxe probíhá.

  • Poměr farmaceut vykonávající přímé odborné vedení / uchazeč - 1:1.
  • Akreditované zařízení prokazuje způsobilost farmaceuta vykonávajícího přímé odborné vedení při žádosti o akreditaci:

- kopií dokladu o získání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání farmaceuta,

- kopií dokladu o získání specializované způsobilosti v oboru nemocniční lékárenství nebo radiofarmaka nebo klinická farmacie nebo zvláštní specializovaná způsobilost v oboru nemocniční lékárenství,

- profesním životopisem,

- kopií pracovní smlouvy nebo čestným prohlášením (pouze v případě, že farmaceut vykonávající přímé odborné vedení je současně akreditujícím se poskytovatelem zdravotních služeb),

- platným osvědčením o soustavné účasti v systému celoživotního vzdělávání České lékárnické komory.

Požadavky na technické a věcné vybavení

  • Minimální požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení jsou stanoveny vyhláškou č. 92/2012 Sb. v příloze 5 bod I. Lékárna.
  • Lékárna, která je organizační složkou zdravotnického zařízení poskytujícího zdravotní služby dle §9 zákona č. 372/2011 Sb.
  • Za akreditované zařízení se nepovažuje výdejna.

8 Doporučená literatura

Doporučená literatura

Farmakologie

MARTINKOVÁ, J. a kol. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 379 s. ISBN 978-80-247-1356-4

POUROVÁ, J.. Farmakologie pro farmaceuty IV. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009. 75 s. ISBN 978-80-246-1704-6

LINCOVÁ, D., FARGHALI, H. (eds), a kol. Základní a aplikovaná farmakologie. 2. vydání. Praha, Galén, 2007. 672 s. ISBN 978-80-7262-373-0

LÜLLMANN, H., MOHR, K. A WEHLING, M. Farmakologie a toxikologie. 15. vydání. Praha: Grada, 2004. 694 s. ISBN 80-716-9976-4

LÜLLMANN, H.; MOHR, K. A HEIN, L. Barevný atlas farmakologie. 4. české vyd. Praha: Grada, 2012. 366 s. ISBN 978-80-247-3908-3

HRDINA, R. Farmakologický slovník. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 1997. 410 s. ISBN 80-858-0042-X

Farmaceutická chemie

HARTL J., PALÁT K.: Farmaceutická chemie I (obecná část), 3. vyd. Praha, Karolinum 2011. 102 s. ISBN 978-80-246-2033-6

DOLEŽAL M. a kol.: Farmaceutická chemie léčiv působících na centrální nervový systém, Praha, Karolinum 2013. 188 s. ISBN 978-80-246-2382-5 + e-kniha

DOLEŽAL M. a kol.: Farmaceutická chemie léčiv působících na autonomní nervový systém, Praha, Karolinum 2009. 134 s. ISBN 978-80-246-1633-9  + e-kniha

HARTL J. a kol.: Farmaceutická chemie III (oběhová a krevní soustava, trávící a vylučovací soustava), Praha, Karolinum 2000. 117 s. ISBN 80-246-0195-8

HARTL J. a kol.: Farmaceutická chemie IV (chemoterapeutika), Praha, Karolinum 2006. 166 s. ISBN 80-246-1169-4

Farmaceutická analýza

KLIMEŠ J. a kol. Kontrolně-analytické hodnocení léčiv lékopisnými metodami. Hradec Králové: Nucleus HK, 2011. 268 s. ISBN 978-80-87009-29-1

KLIMEŠ J. a kol. Kontrola léčiv I. Praha: Karolinum, 2008. 2. vyd. 149 s. ISBN 978-80-246-1613-1

KLIMEŠ J. a kol. Kontrola léčiv II. Praha: Karolinum, 2007. 2. vyd. 94 s. ISBN 978-80-246-1460-1

Farmakognosie

SPILKOVÁ, J., MARTIN, J., SIATKA, T., TŮMOVÁ, L. a KAŠPAROVÁ, M. Farmakognozie. Praha: Karolinum, 2016. 346 s. ISBN 978-80-246-3264-3

NAGY, M. MUČAJI, P GRANČAI, D. Farmakognózia. Biologicky aktívne rastlinné metabolity a ich zdroje. Bratislava: Herba, 2015. 375 s. ISBN 978-80-89631-45-2

Český lékopis 2017. Praha: Grada, 2017. 4904 s. ISBN 978-80-271-0500-7 + e-kniha

JAHODÁŘ, L. Léčivé rostliny v současné medicíně. 1. vyd. Praha: Havlíček Brain Team, 2010. 233 s. ISBN 978-80-87109-22-9

Farmaceutická technologie

KOMÁREK, P. a RABIŠKOVÁ, M. Technologie léků. 3. přeprac. vyd. Praha: Galén, 2006. 399 s. ISBN 80-7262-423-7

Sociální a klinická farmacie

SMEČKA, Vladimír a kol. Lékárenství I. 1. vyd. Brno VFU, 2008. 127 s. ISBN 978-80-7305-029-0

KOTLÁŘOVÁ, J. a KRÁL, K. Farmacie v ČR po roce 1989. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1999. 92 s. ISBN 80-7184-819-0

KOLÁŘ, Jozef a kol. Lékárenství II. 1. vyd. Brno: VFU, 2008. 103 s. ISBN 978-80-7305-030-6

MACEŠKOVÁ, Božena. Provoz lékáren. 1. vyd. Brno: VFU, 2010. 162 s. ISBN 978-80-7305-127-3

FOLTÁN, V. Sociálna farmácia a zdravotníctvo. 1. vyd. Martin: Osveta, 2010. 203 s. ISBN 978-80-8063-333-2

HONZÁK, R. a PRÁZNOVCOVÁ, L. Komunikace v lékárně. 1. vyd. Praha: PANAX, 2000. 84 s. ISBN 80-902806-2-5

PRÁZNOVCOVÁ, L. a STRNAD, L. Farmakoekonomika pro lékaře, farmaceuty a manažery zdravotnických zařízení. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2005. 80 s. ISBN 80-7345-048-8

PRÁZNOVCOVÁ, L. a STRNAD, L. Zdraví, zdravotnictví a léková politika v ČR a v zemích EU. 1. vyd. Praha: Maxdorf, 2005. 76 s. ISBN 80-7345-075-5

VLČEK, Jiří a FIALOVÁ, Daniela. Klinická farmacie I. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. 368 s. ISBN 978-80-247-3169-8

VLČEK, Jiří a VYTŘÍSALOVÁ, Magda. Klinická farmacie II. 1. vyd. Praha: Grada, 2014. 255 s. ISBN 978-80-247-4532-9

VLČEK, Jiří a DALECKÁ, Radka. Základy farmakoepidemiologie, farmakoekonomiky a farmakoinformatiky. 2. přeprac. a rozš. vyd. Praha: Remedia, 2005. 88 s. ISBN 80-903555-0-1

SUCHOPÁR, J. a kol. Volně prodejné přípravky v praxi

Odborné časopisy a webové stránky

Česká a slovenská farmacie

Praktické lékárenství

Časopis českých lékárníků

Fulltextové zahraniční časopisy dostupné v Directory of open access journals (DOAJ) Státní ústav pro kontrolu léčiv [online]. Dostupné z: http://www.sukl.cz/

Česká lékárnická komora [online] Dostupné z: http://www.lekarnici.cz/

Ministerstvo zdravotnictví [online]. Dostupné z: http://www.mzcr.cz/

Příloha č. 1

A. Uchazeč absolvoval odbornou praxi v rámci praktické části aprobační zkoušky v požadované délce a rozsahu, a to v období (od - do) ……………………………………

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis osoby jednající za statutární orgán

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis farmaceuta, který vykonal přímé odborné vedení

B. Potvrzení, že uchazeč vypracoval 5 případových studií

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis osoby jednající za statutární orgán

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis farmaceuta, který vykonal přímé odborné vedení

C. Uchazeč provedl v průběhu odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky následující výkony/činnosti

Výkony/činnosti

Počet týdnů

Příjem léčivých přípravků, léčivých látek, pomocných látek, zdravotnických prostředků a ostatního sortimentu v lékárně (s důrazem na jejich kontrolu fyzickou, věcnou i finanční, evidenci a dokumentaci dodávky).

Objednávky léčivých přípravků, léčivých látek, pomocných látek a zdravotnických prostředků.

Skladování a péče o zásoby v lékárně (kontrola fyzická, doba použitelnosti, zprávy o kvalitě léčiv, kontrola a monitoring prostředí).

3

Výdej léčivých přípravků na lékařský předpis včetně správné dispenzace pacientům.

Výběr a dispenzace léčivých přípravků nevázaných na lékařský předpis.

Výdej zdravotnických prostředků na poukaz.

Výdej ostatního sortimentu lékárny, zejména v kontextu samoléčení.

Retaxace lékařských předpisů.

14

Z toho: výdej v lékárně, která je organizační složkou zdravotnického zařízení poskytujícího zdravotní služby dle §9 zákona č. 372/2011 Sb.

2

Zacházení s návykovými látkami s důrazem na příjem, výdej a jejich evidenci.

1

Příprava a úprava léčivých přípravků, vč. sterilních a centralizované přípravy cytostatik.

3

Zabezpečení kvality v lékárně.

Úhrada léčivých přípravků a účtování zdravotním pojišťovnám. Povinná hlášení v lékárně, řešení reklamací a závad v jakosti. Nepoužitelná léčiva a jejich likvidace.

Hygienický a sanitační režim v lékárně.

Provozní řád lékárny.

Bezpečnost práce a požární ochrana na pracovišti.

Základy ekonomiky lékárny.

Využití informačních zdrojů v lékárně.

3

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis osoby jednající za statutární orgán

…………………………………………………..

Datum, jméno a podpis farmaceuta, který vykonal přímé odborné vedení