Animace načítání

Stránka se připravuje...


Zprávy MF, částka 4/2018

Zvýšení odměn členů okrskových volebních komisí (OVK) a povinné odvody obce z odměn

č.j.: MF-23413/2018/1203 - ref. JUDr. A. Heřmanová

K možnosti úhrady odvodu sociálního pojištění obce z odměny člena OVK 2 500 Kč a vyšší uvádí Ministerstvo financí pro případy, kdy bude odměna zúčtována v jednom měsíci, toto stanovisko:

Vyhláškou č. 185/2018 Sb. byly s účinností od 1.9.2018 zvýšeny odměny členů OVK. Tím může dojít k tomu, že výše odměny člena OVK dosáhne částky 2 500 či vyšší, čímž bude překročen limit pro účast na nemocenském pojištění. V souvislosti se zvýšením odměn členů OVK a zúčtováním odměny ve výši nejméně 2 500 Kč v jednom měsíci je možné zahrnout výdaj obce na sociální pojištění z poskytnuté odměny členům OVK do výdajů hrazených z dotace poskytnuté ze státního rozpočtu na úhradu volebních výdajů.

Ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých webových stránkách stanoviska ke zvýšení odměn členů OVK.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo na svých webových stránkách informaci o účasti na nemocenském pojištění členů volebních komisí a o placení pojistného na sociální pojištění z jejich zvláštních odměn v roce 2018. Tato stanoviska uvádíme dále v plném znění.

Ministerstvo financí doporučuje obcím využít postupu podle stanoviska Ministerstva vnitra a odměnu člena OVK zúčtovat ve dvou kalendářních měsících. Odměna přitom může být vyplacena v jedné splátce.