Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZe ČR, částka 2/2018

Ministerstvo zemědělství

Č.j.: 27016/2018-MZE-17210

V Praze dne 4.6.2018

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

Ministerstvo zemědělství jako příslušný správní orgán podle §15 odst. 4 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a §44 odst. 1 písm. d) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s §171 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a §44 odst. 2 veterinárního zákona vydává opatření obecné povahy, kterým se stanoví:

Článek 1

ÚPRAVA METODIKY KONTROLY ZDRAVÍ ZVÍŘAT A NAŘÍZENÉ VAKCINACE NA ROK 2018

Opatření obecné povahy METODIKA KONTROLY ZDRAVÍ ZVÍŘAT A NAŘÍZENÉ VAKCINACE NA ROK 2018, č.j.: 63193/2017- MZE-17210, kterým Ministerstvo zemědělství s účinností od 6.12.2017 stanovilo povinné preventivní a diagnostické úkony k předcházení vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, jakož i k jejich zdolávání, které se provádějí v období od 1.1. do 31.12.2018, a určilo, na které z nich a v jakém rozsahu se poskytují příspěvky z prostředků státního rozpočtu, se od 1.7.2018 mění takto:

1. V Části I. - Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu", oddílu B - Kontrola zdraví, kapitoly 3. Skot (pokud se jedná o farmový chov, vztahuje se i na bizony, zubry a buvoly)

Kód EpA206 nově zní:

EpA206 TUBERKULÓZA - VyLa - Adg - jednoduchá tuberkulinace (Bovitubal) Plemenní býci v přirozené plemenitbě 1x ročně.“.

2. V Části I. - Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu11, oddílu B - Kontrola zdraví, kapitoly 3. Skot (pokud se jedná o farmový chov, vztahuje se i na bizony, zubry a buvoly)

Kód EpA207 nově zní:

EpA207 TUBERKULÓZA - Adg - jednoduchá tuberkulinace (Bovitubal)

Vyšetřuje se 10 % skotu samičího pohlaví staršího 24 měsíců v jednotlivých krajích. Na jednom hospodářství se vyšetřují všechna zvířata samičího pohlaví staršího 24 měsíců, maximálně však 100 kusů. KVS SVS určí rozsah vyšetření.“.

3. V Části I. - Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu11, oddílu B - Kontrola zdraví, kapitoly 3. Skot (pokud se jedná o farmový chov, vztahuje se i na bizony, zubry a buvoly)

Kód EpA208 TUBERKULÓZA - VyLa - sérologické vyšetření (ELISA) se ruší.

4. V Části I. - Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu", oddílu B - Kontrola zdraví, kapitoly 3. Skot (pokud se jedná o farmový chov. vztahuje se i na bizony, zubry a buvoly)

Kód EpA802 nově zní:

EpA802 BOVINNÍ VIROVÁ DIARRHOEA (BVD) - VyLa - virologické vyšetřeni (ELISA)

Plemenní býci (býčci) v období izolace v inseminační stanici - v souladu s přílohou č. 2 k vyhlášce č. 380/2003 Sb.“

5. V části I. „Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu", oddíl B - Kontrola zdraví, kapitoly 5. Ovce

Kód EpC311 GENOTYPIZACE - STANOVENÍ GENOTYPU PRIONOVÉHO PROTEINU - VyLa - (Reál Time PCR. analýza meltingové křivky) se ruší.

6. V části I. „Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu", oddíl B - Kontrola zdraví, kapitoly 7. Koňovití,

Kód EpE300 nově zní:

EpE300 HŘEBČÍ NÁKAZA - VyLa - sérologické vyšetření (RVK)

Hřebci před odběrem spermatu - dle přílohy č. 9 k vyhlášce č. 380/2003 Sb.“.

Článek 2

Odůvodnění

Ministerstvo zemědělství v souladu s §44 odst. 1 písm. d) veterinárního zákona na základě nákazové situace a jejího předpokládaného vývoje a se zřetelem na zvláštní veterinární záruky požadované v souvislosti s mezinárodním obchodem se zvířaty a jejich produkty stanoví, které programy ozdravování zvířat, úkony související s kontrolou dědičnosti zdraví, úkony související s kontrolou pohody zvířat, povinné preventivní a diagnostické úkony k předcházení vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, jakož i k jejich zdolávání, se provádějí v příslušném kalendářním roce, a to včetně podmínek a Ihůt k jejich provedení, a určuje, které z nich a v jakém rozsahu se hradí z prostředků státního rozpočtu (MKZ - metodika kontroly zdraví). Mezi nákazami, jichž se tyto úkony týkají, jsou vždy tuberkulóza, brucelóza a enzootická leukóza skotu, jakož i brucelóza a Aujeszkyho choroba prasat.

Veterinární zákon v souvislosti se zdravím zvířat a jeho ochranou vychází z toho, že rozhodující vliv na zdraví zvířat mají prostředí a podmínky, v nichž zvířata žiji a produkují, a preventivní opatření stanovená a prováděná k předcházení vzniku a šíření nebezpečných nákaz.

Řádné zabezpečení provádění vyšetření, zdravotních zkoušek a povinných preventivních a diagnostických úkonů v rámci veterinární kontroly zdraví, kontroly dědičnosti zdraví a kontroly pohody zvířat patří mezi jeden ze základních pilířů ochrany zvířat před vznikem a šířením onemocnění přenosných mezi zvířaty nebo ze zvířat na člověka. Důraz na prevenci a na důsledné dodržování všech opatření stanovených k ochraně zvířat před nebezpečnými nákazami je motivován, mj. také snahou o zachování dobré nákazové situace v ČR, a to jak v chovech hospodářských zvířat, tak v chovech zájmových zvířat nebo i u volně žijící zvěře. Chovatelům se tak v návaznosti na jejich povinnost dle §4 odst. 1 písm. i) veterinárního zákona určuje provedení jednotlivých úkonů, včetně rozsahu a lhůt, ve kterých mají být provedeny. Určují se také podmínky pro realizaci národních programu pro tlumení salmonel, programu sledování aviární influenzy u drůbeže a volně žijících ptáků a monitoringu parazitóz u spárkaté zvěře (§19 odst. 5 veterinárního zákona).

Metodika kontroly zdraví se vydává podle §44 odst. 2 veterinárního zákona formou opatření obecné povahy ve smyslu §171 a násl. správního rádu. a to bez řízení o návrhu opatření.

Článek 3

Poučení

Do opatření obecné povahy a jeho odůvodnění může každý nahlédnout u správního orgánu, který opatření obecné povahy vydal (tj. Ministerstvo zemědělství - odbor živočišných komodit, Těšnov 65/17, Praha 1,110 00).

Opatření obecné povahy je zveřejněno i v elektronické podobě způsobem umožňujícím dálkový přístup na elektronické úřední desce Ministerstva zemědělství (http://eagri.cz/public/web/mze/uredni-desky/ministerstvo-zemedelstvi).

Proti opatření obecné povahy nelze podle §173 odst. 2 správního řádu podat opravný prostředek.

Soulad opatření obecné povahy s právními předpisy lze posoudit v přezkumném řízení. Usnesení o zahájení přezkumného řízení lze vydat do 3 let od účinnosti opatření. Účinky rozhodnutí v přezkumném řízení nastávají ode dne jeho právní moci.

Článek 4

Účinnost

Toto opatření obecné povahy nabývá podle §44 odst. 3 veterinárního zákona účinnosti dnem jeho vyvěšení na úřední desce Ministerstva zemědělství a vyvěšuje se po celý kalendářní rok. Ministerstvo zemědělství opatření obecné povahy zašle též Státní veterinární správě a krajským veterinárním správám, které jsou povinny jej bezodkladně vyvěsit na svých úředních deskách po celý kalendářní rok.

Opatření obecné povahy v den následující po dni nabytí jeho účinnosti opatři Ministerstvo zemědělství záznamem o jeho účinnosti.

Ing. Jiří Milek, v.r.

ministr zemědělství