Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník ČAK ČR, částka 1/2018

2

USNESENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ ADVOKÁTNÍ KOMORY

ze dne 22. března 2018,

kterým se mění usnesení představenstva České advokátní komory č. 1/1998 Věstníku,

o výchově advokátních koncipientů a dalším vzdělávání advokátů, ve znění pozdějších stavovských předpisů

Představenstvo České advokátní komory se uneslo podle §44 odst. 4 písm. b) a §38 odst. 2 zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů, takto:

Čl. I

Změna usnesení o výchově advokátních koncipientů a dalším vzdělávání advokátů

Usnesení představenstva České advokátní komory č. 1/1998 Věstníku, o výchově advokátních koncipientů a dalším vzdělávání advokátů, ve znění usnesení představenstva České advokátní komory č. 3/2003 Věstníku, usnesení představenstva České advokátní komory č. 1/2007 Věstníku a usnesení představenstva České advokátní komory č. 3/2014 Věstníku, se mění takto:

1. V čl. 1 odst. 1 se slovo „advokátního“ zrušuje.

2. V čl. 1 odst. 2 zní:

„(2) Za výchovu koncipienta odpovídá školitel (§38 odst. 2 zákona) a v rozsahu stanoveném tímto usnesením Česká advokátní komora (dále jen „Komora“).“.

3. Čl. 3 až 6 zní:

„Čl. 3

(1) Školitel je povinen koncipienta pečlivě vést a dohlížet na něj tak, aby získal znalosti a osvojil si zkušenosti potřebné ke složení advokátní zkoušky a k výkonu advokacie, a to především účastí koncipienta na poskytování právních služeb školitelem nebo jiným advokátem, včetně zastupování školitele nebo jiného advokáta při jednotlivých úkonech právní služby.

(2) Školitel pověřuje koncipienta takovými úkoly, které odpovídají jeho dosud získaným znalostem a zkušenostem.

Čl. 4

(1) Koncipient je povinen řídit se pokyny školitele a plnit jednotlivé úkoly tak, aby byly provedeny řádně a včas.

(2) Koncipient je v průběhu právní praxe povinen rozšiřovat si své znalosti a osvojovat si zkušenosti potřebné pro výkon advokacie, a to zejména soustavným studiem právních předpisů, ostatních pramenů práva, judikatury a odborné literatury; toto studium nesmí být na úkor povinností souvisejících s právními službami podle odstavce 1.

Čl. 5

(1) Je-li to nezbytné pro dosažení účelu právní praxe, je koncipient, jehož pracovní poměr trval déle než jeden rok, oprávněn se souhlasem školitele vykonat část právní praxe nepřesahující celkem dobu šesti měsíců u jiného advokáta3). Za stejných podmínek může koncipient vykonat jinou právní praxi u soudu, státního zastupitelství, notáře, patentového zástupce, daňového poradce anebo tuzemského či zahraničního stálého rozhodčího soudu, jiného tuzemského nebo zahraničního subjektu či orgánu.

(2) Pokud koncipient dočasně vykonává právní praxi u jiného advokáta, vykonává tento advokát v přiměřeném rozsahu práva a povinnosti školitele.

(3) Koncipient je povinen informovat svého školitele v přiměřeném rozsahu o průběhu právní praxe nebo jiné právní praxe podle odstavce 1.

3) Například §43a zákoníku práce.

Čl. 6

Školitel je povinen vydat koncipientovi potvrzení o právní praxi. V potvrzení je školitel povinen uvést délku koncipientské praxe, kterou u něj koncipient absolvoval a zhodnotit výkon koncipientské praxe s ohledem na dosažení jejího účelu. Potvrzení o právní praxi je koncipient povinen na žádost předložit Komoře.“.

4. V čl. 8 písm. a), čl. 9 odst. 2 a čl. 10a odst. 5 se slovo „advokátních“ zrušuje.

5. V čl. 8 písm. b) a c) se slovo „advokátní“ zrušuje.

6. V čl. 10a odst. 5 se slovo „advokátním“ zrušuje.

7. V čl. 10 odst. 5 věta druhá zní: „Místo a termíny povinných seminářů v každém kalendářním roce se uveřejňují na webových stránkách Komory.“.

8. V čl. 11 odstavec 2 zní:

„(2) Koncipient je povinen oznámit skutečnost, že nehodlá vykonat celou právní praxi, nejpozději do jed-noho měsíce od zápisu do seznamu advokátních koncipientů.“.

9. V čl.  14 odst.  1 větě první se slova „který Komora vydá koncipientovi po zápisu do seznamu advokátních koncipientů“ zrušují.

Čl. II

Přechodné ustanovení

Sdružení, společnost nebo zahraniční společnost nahlásí osobu školitele pro advokátní koncipienty, jejichž pracovní poměr vznikl před 1.9.2017, do jednoho měsíce ode dne účinnosti tohoto předpisu.

Čl. III

Účinnost

Toto usnesení nabývá účinnosti třicátým dnem po jeho vyhlášení ve Věstníku České advokátní komory.

JUDr. Vladimír Jirousek, v. r.

předseda České advokátní komory