Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 5/2017

Metodické sdělení odboru obecné ochrany přírody a krajiny o vydání

a uplatňování Metodiky vymezování územního systému ekologické stability

Podle ustanovení §4 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, vymezení systému ekologické stability, zajišťujícího uchování a reprodukci přírodního bohatství, příznivé působení na okolní méně stabilní části krajiny a vytvoření základů pro mnohostranné využívání krajiny stanoví a jeho hodnocení provádějí orgány územního plánování a ochrany přírody ve spolupráci s orgány vodohospodářskými, ochrany zemědělského půdního fondu a státní správy lesního hospodářství.

Ministerstvo životního prostředí tímto zveřejňuje Metodiku vymezování územního systému ekologické stability jako odborný metodický nástroj vymezování územního systému ekologické stability (ÚSES) podle §4 odst. 1 zákona o ochraně přírody a krajiny.

Cílem uplatňování Metodiky vymezování ÚSES je sjednocení přístupů k vytváření ÚSES jak při výkonu státní správy, tak v projekční praxi, a efektivní využití finančních prostředků zejména v rámci realizace aktivit 4.1.1 a 4.3.2. podpořených z prioritní osy 4 Operačního programu Životní prostředí 2014-2020.

Metodika vymezování ÚSES je ve vazbě na působnost k vymezování ÚSES podle §4 odst. 1 zákona o ochraně přírody a krajiny určena orgánům ochrany přírody, orgánům územního plánování a odborně způsobilým osobám ve smyslu ustanovení §2 odst. 3 vyhlášky č. 395/1992 Sb. (osobám oprávněným k projektování ÚSES), s možností využití dalšími orgány veřejné správy a osobami, které zpracovávají dokumentace obsahující vymezení ÚSES nebo se na jejich zpracování podílejí.

Předkládaná metodika vymezování ÚSES vychází z teorie ÚSES formulované v 80. letech 20. století a navazuje na Rukověť projektanta místního ÚSES z r. 1995. V metodice je koncept územního systému ekologické stability podrobněji rozpracován, aktualizována jsou základní přírodovědná východiska a principy vymezování ÚSES včetně stanovení prostorových i funkčních parametrů i vztahu k biogeografickým jednotkám. Metodika se zabývá vymezováním nadregionálního, regionálního a místního ÚSES především v oborových dokumentacích (plánech ÚSES), ale věnuje se také jeho vymezování v navazujících dokumentacích. Metodika je v souladu se současnou právní úpravou i metodickými postupy v oborech územního plánování a pozemkových úprav a uplatňují se v ní praktické zkušenosti autorizovaných projektantů ÚSES.

Ing. Jiří Klápště

ředitel odboru obecné ochrany přírody a krajiny

Příloha: Metodika vymezování územního systému ekologické stability, která je nedílnou součástí tohoto Věstníku