Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 13/2017

METODICKÉ DOORUČENÍ K USKUTEČŇOVÁNÍ DOŠKOLENÍ PO PŘERUŠENÍ VÝKONU POVOLÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PRACOVNÍKA A JINÉHO ODBORNÉHO PRACOVNÍKA

Ministerstvo zdravotnictví vydává v návaznosti na ustanovení §4a zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.) metodické doporučení k uskutečňování povinného bezodkladného doškolení pro případy, kdy

a) zdravotnický pracovník nebo jiný odborný pracovník po dobu delší než 6 let v průběhu předcházejících uplynuvších 7 let ke dni skončení přerušení výkonu povolání přerušil výkon zdravotnického povolání nebo povolání jiného odborného pracovníka nebo

b) zdravotnický pracovník nebo jiný odborný pracovník vykonávající své povolání v rozsahu nižším, než je jedna pětina stanovené týdenní pracovní doby souhrnně ze všech základních pracovně-právních vztahů, kde je druhem vykonávané práce povolání zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka1), hodlá vykonávat povolání ve větším rozsahu,

a doporučuje poskytovatelům zdravotních služeb2) k zabezpečení jednotného postupu doškolení a pro zajištění rovných podmínek zdravotnických pracovníků nebo jiných odborných pracovníků podle něho postupovat.

Toto metodické doporučení se nevztahuje na povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta.

Metodické doporučení upravuje doporučený postup, parametry realizace a ukončení doškolení, včetně dokumentace.

Metodické doporučení nahrazuje metodický pokyn k realizaci a ukončení adaptačního procesu pro nelékařské zdravotnické pracovníky, č. j. 18537/2009, uveřejněný ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví, částce 6 z roku 2009, který se tímto zrušuje.

Článek 1

Vymezení pojmů

(1) Pro účely tohoto metodického doporučení se rozumí:

a) školitelem zdravotnický pracovník způsobilý k výkonu příslušného zdravotnického povolání bez odborného dohledu, resp., který je způsobilý vykonávat bez odborného dohledu ty činnosti, na jejichž výkon dohlíží v době doškolení. Školitelem může být také lékař, zubní lékař, farmaceut v rozsahu své

způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání.

b) účastníkem zdravotnický pracovník nebo jiný odborný pracovník, který je povinen ve smyslu §4a odst. 2 a 3 zákona č. 96/2004 Sb. se bezodkladně po skončení přerušení výkonu povolání zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka doškolit.

c) doškolením obnovení a doplnění vědomostí a dovedností v příslušném zdravotnickém povolání v souladu s rozvojem pracovních postupů v příslušných zdravotnických povolání, nejnovějšími vědeckými poznatky a s ohledem na aktuální právní předpisy v zájmu zachování bezpečného a účinného výkonu příslušného povolání, včetně seznámení se s prostředím, spolupracovníky a pracovním týmem.

d) vedoucím pracovníkem daného úseku zdravotnický pracovník, který na daném úseku zdravotní péče pracuje ve vedoucí funkci nelékařských zdravotnických povolání a vede zdravotnické pracovníky v příslušném zdravotnickém povolání (např. vrchní sestra).

Článek 2

Průběh a ukončení doškolení

(1) Doškolení probíhá výhradně při výkonu povolání na pracovištích poskytovatele zdravotních služeb, poskytujícího zdravotní služby v oboru povolání zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka1).

(2) Za průběh doškolení odpovídá poskytovatel zdravotních služeb2), který účastníka informuje o průběhu, požadavcích doškolení a způsobu jeho ukončení.

(3)  Poskytovatel zdravotních služeb2) přidělí účastníkovi bezprostředně po nástupu do zaměstnání školitele, který je s účastníkem po celou dobu doškolování v přímém kontaktu a průběžně prověřuje účastníkovi vědomosti a dovednosti. Školitel průběžně informuje o průběhu doškolení vedoucího pracovníka daného úseku.

(4)  Délka doškolení je individuální podle individuálních schopností a znalostí zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka, trvá nejméně ve smyslu ustanovení §4a odst. 3 zákona č. 96/2004 Sb. 60 pracovních dnů.

(5) Doškolení probíhá jako celodenní průprava, tj. v rozsahu odpovídajícím stanovené týdenní pracovní době nebo jako rozvolněná příprava, která se liší tím, že doba určená pro doškolení může být zkrácena nejvýše na polovinu doby stanovené pro celodenní průpravu. Celková délka, úroveň a kvalita tohoto doškolení nesmí být nižší než u celodenní průpravy1).

(6) Doškolení účastníka se ukončuje závěrečným pohovorem za přítomnosti školitele a vedoucího zdravotnického pracovníka příslušného úseku a seznámením o závěrečném hodnocení, přičemž se doporučuje uskutečnit zhodnocení doškolení bezprostředně po splnění podmínky doškolení v rozsahu 60 pracovních dnů. V případě negativního zhodnocení lze pokračovat v doškolení.

(7) Školitel vydá o průběhu a ukončení doškolení potvrzení a předá jej účastníkovi doškolení a dále poskytovateli zdravotních služeb2).

Článek 3

Dokumentace o doškolení

(1) Poskytovateli zdravotních služeb2) se doporučuje vést dokumentaci o doškolení, která obsahuje:

a) jméno, příjmení a datum narození účastníka,

b) název pracoviště, kde doškolování probíhá,

c) jméno a příjmení školitele,

d) evidenci pracovní doby s uvedením začátku a konce odpracovaných směn, popř. práce přesčas,

e) časový plán doškolení,

f) soupis odborných výkonů, na jejichž správné provedení bude doškolení zaměřeno,

g) závěrečné hodnocení,

h) potvrzení o průběhu a ukončení doškolení, které obsahuje jméno, příjmení a datum narození účastníka, datum konání doškolení a slovní vyjádření o úrovni znalostí.

1) §4a zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů.

2) Zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů.