Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZe ČR, částka 7/2017

Ministerstvo zemědělství

Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny

Č.j.: 61448/2017-MZE-18123

V Praze dne 23.10.2017

Systém Českých cechovních norem jako dobrovolný systém certifikace zemědělských produktů v souladu s požadavky Sdělení Komise - Obecné zásady osvědčených postupů EU k dobrovolným systémům certifikace pro zemědělské produkty a potraviny (2010/C 341/04)

1. Dobrovolné systémy certifikace

Počet dobrovolných systémů certifikace pro zemědělské produkty a potraviny v posledních desíti letech značně vzrostl. Systémy certifikace pro zemědělské produkty a potraviny poskytují záruku (prostřednictvím certifikačního mechanismu), že byly dodrženy konkrétní vlastnosti nebo atributy produktu nebo jeho výrobní metoda či systém, jak ukládají specifikace. Vztahují se na různé stupně potravinového řetězce (před opuštěním nebo po opuštění zemědělského podniku; se zahrnutím celého potravinového řetězce nebo jeho částí; s vlivem na všechna odvětví nebo pouze na jeden segment trhu atd.). Mohou fungovat na úrovni mezi podniky (B2B, „business-to-business") nebo na úrovni mezi podnikem a zákazníkem (B2C, „business-to-consumer“). Mohou používat loga, ačkoli mnohé, zvláště systémy B2B, je nepoužívají.

Přestože systémy certifikace podle definice využívají osvědčení třetí stranou, na trhu existují i systémy, které fungují na základě značky nebo loga (často registrovaných jako obchodní značka) bez využití mechanismu certifikace. Dodržování těchto systémů se provádí formou vlastního prohlášení nebo prostřednictvím výběru vlastníkem systému. Využití certifikace je nejvhodnější, pokud jsou vytvořené závazky komplexní a jsou podrobně specifikovány a pravidelně kontrolovány.

Vytváření systémů certifikace je podněcováno požadavky na konkrétní vlastnosti produktu tedy i jeho kvalitu nebo jeho výrobního postupu na jedné straně a na druhé straně přání provozovatelů zajistit, že jejich dodavatelé vyhoví konkrétním požadavkům. V oblasti bezpečnosti potravin nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, ukládá primární zodpovědnost za zajištění toho, že potraviny a krmivá splňují požadavky potravinového práva, a za ověření, že jsou tyto požadavky plněny, provozovatelům potravinářského a krmivářského podniku. Především velké subjekty v potravinovém řetězci se často spoléhají na systémy certifikace, aby se ujistily, že produkt vyhovuje požadavkům, a chránily svoji pověst a odpovědnost v případě mimořádné události v oblasti bezpečnosti potravin, ale i v oblasti kvality potravin.

Každý soukromý systém certifikace pro zemědělství a potravinářství musí zůstat dobrovolný. Systémy certifikací mohou být výhodné pro zprostředkující subjekty v potravinovém řetězci, protože zaručují kvalitu, a tím chrání zodpovědnost a pověst v případě tvrzení o produktu a na etiketě, dále pro výrobce v tom, že dochází ke zvyšování přístupu na trh, podílu na trhu a produktových marží u certifikovaných produktů a případně také ke zvyšování účinnosti a snižování transakčních nákladů, a pro spotřebitele v tom, že zajišťuji spolehlivé a důvěryhodné informace o vlastnostech produktu a postupu.

2. České cechovní normy (dále „ČCN“)

Správce - správcem ČCN se rozumí Potravinářská komora ČR, registruje a prověřuje žádosti systému ČCN.

Hodnotící komise - hodnotící komise je poradním orgánem Správce, skládá se po jednom ze zástupců Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Vysoké školy chemicko-technologické, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Mendelovy univerzity v Brně, Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i., Ministerstva zemědělství, správce, který je zároveň předsedou hodnotící komise a zástupce zájmového nebo profesního sdruženi.

Výkonná rada - se rozumí Výkonná rada Potravinářské komory ČR, která mj. schvaluje normy nebo zařazeni potraviny na seznam výrobků splňujících podmínky dané normy. Pravidla - pravidly se rozumí Pravidla pro udělování a používání českých cechovních norem, která jsou veřejně přístupná z adresy www.cechovninormy.cz včetně všech patřičných příloh.

Inspekce - inspekcí se rozumí výkon dozoru státními kontrolními úřady v rámci stanovených kompetencí, zejm. Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Systém českých cechovních norem je odpovědí výrobců potravin včetně nápojů a jejich profesních organizací, na dlouhodobé připomínky odborné i spotřebitelské veřejnosti k neexistenci standardu kvality, kdy po zrušení závaznosti československých státních norem vzniklo faktické legislativní vakuum vytvářející prostor pro nepoctivé výrobce a dovozce ale i ty, kteří jen nevydrželi trvalý tlak obchodních řetězců na nesmyslné snižování ceny a začali pomalu měnit složení potravin tak, že nakonec došlo ke zničení pojmu kvalitní potraviny. Systém českých cechovních norem tedy předkládá řešení, které pozvedá kvalitu českých potravin a vrací jim jejich historické renomé u spotřebitelů.

Česká cechovní norma je základní normou, která stanoví kvalitativní parametry potraviny, pro niž byla zpracována a z níž vyplývají i nadstandardní parametry, kterými se daná potravina liší od jiných srovnatelných potravin uváděných na trh. Česká cechovní norma je zpracována bud pro skupinu potravin vyráběných několika výrobci na území ČR, nebo pro jednu konkrétní potravinu vyráběnou jedním konkrétním výrobcem, a to bez ohledu na velikost trhu, na který je potravina uváděna. V systému je v současnosti (k 1.9.2017) evidováno 167 norem skupinových i pro jednotlivé výrobky, 141 výrobků a 353 jednotlivých balení. České cechovní normy jsou vytvářeny ve spolupráci výrobců, zájmových nebo profesních sdružení, úřadů státní správy a vědecko-výzkumných institucí. Správcem českých cechovních norem je Potravinářská komora ČR. České cechovní normy jsou veřejně dostupné na oficiálních webových stránkách www.cechovninormy.cz. Cílem je navyšovat registrované výrobky a doplnit chybějící normy. Veškeré náležitosti pro udělování a používání českých cechovních norem jsou upravena v „Pravidlech“, která jsou dostupná z www.cechovninormy.cz, a která zahrnují informace o podstatě ČCN, o databázi ČCN a její správě. Dále Pravidla obsahují podmínky pro zařazení nové ČCN do databáze, stanovuji dobu platnosti ČCN, uvádí podmínky pro zařazení potraviny na seznam potravin splňujících podmínky ČCN. V Pravidlech jsou popsány podstata a činnost Hodnotící komise, posuzování žádostí a návrhů na revizi platné ČCN, posuzování žádostí, práva a povinnosti žadatele. Nedílnou součástí Pravidel pro udělování a používání českých cechovních norem jsou přílohy, které obsahuji vzor CCN, grafický manuál podmínek pro používání ČCN, návrh na zařazení nové ČCN, Seznam potravin splňujících podmínky ČCN, žádost o zařazeni potraviny na seznam potravin splňujících podmínky CCN, čestné prohlášeni, pravidla pro činnost hodnotící komise, roční poplatek za používáni značky. „Pravidla“ se svými přílohami jsou pro kompletnost informace uvedena v příloze, nicméně nejsou nedílnou součástí tohoto materiálu.

Systém českých cechovních norem je navržen tak, aby umožnil zapojení nejširší veřejnosti do procesu navrhování, přípravy, zpracování, hodnocení a praktické implementace norem, ve kterém se hodnotitelská komise i správce norem zabývá všemi oprávněnými připomínkami a doporučeními, jejich vypořádání lze sledovat na webových stránkách a v případě oprávněností potvrzení hodnotitelskou komisi a nezávislými experty dochází k jejich revizi. Systém je otevřený a nediskriminační, umožňující přihlásit se všem kategoriím výrobců, registrovat při splnění závazných podmínek bez omezení jejich výrobky k existujícím normám, navrhovat normy nové nebo je připomínkovat a revidovat. Součástí systému není hodnocení podle sídla výrobce ani země původu suroviny, podmínkou je pouze požadavek na výrobu na území ČR a splnění nadstandardních parametrů, která je ověřována hodnotitelskou komisí.

Primárním cílem zařazení Českých cechovních norem mezi dobrovolné systémy kvality je možnost synergie s ostatními značkami kvality v gescí Ministerstva zemědělství, zejména Klasa a Regionální potravina. Nastavené užší propojení České cechovní normy a značky Klasa se držiteli normy podstatně ulehčí proces získávání značky Klasa, která je chápána jako vyšší stupeň kvality. Současně takový systém umožňuje propagaci loga České cechovní normy a bude zařazen do spotřebitelských soutěži a promočních akcí. Sekundárním cílem je možnost získávání dodatečných finančních prostředků na propagaci systému ať z národních grantů, nebo programů Evropské komise.

Na základě požadavků a předpokladů uvedených ve Sdělení Komise „Obecné zásady osvědčených postupů EU k dobrovolným systémům certifikace pro zemědělské produkty a potraviny“ (2010/C 341/04) a na základě výše uvedeného principu fungování Českých cechovních norem lze konstatovat, že tyto normy (ČCN) splňují požadavky samotného certifikačního mechanismu uvedeným ve „sdělení“ v rámci doporučení týkající se účasti systému a jeho rozvoje, doporučení týkající se požadavků systému a odpovídající tvrzení, doporučení týkající se certifikace a inspekci a doporučení týkající se vzájemného uznávání a porovnávání či překrývání s jinými systémy. Jedná se konkrétně o splnění následujících požadavků:

Doporučení týkající se účasti systému a jeho rozvoje:

Systém Českých cechovních norem je otevřený veřejnosti (webové stránky www.cechovninormy.cz). registrovaní uživatelé mohou vidět i normy a výrobky v připomínkovém řízení s možnosti komentáře. Systém je konzultován s hodnotící komisí (poradním orgánem), Výkonnou radou Potravinářské komory ČR a členskou základnou, nevyjímaje odbornou (profesní sdružení a svazy) i laickou veřejnost. Dozor je zajištěn dozorovými orgány na základě jejich kompetencí a trojstranné smlouvy - memoranda ze dne 5.12.2011 o spolupráci Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu a Potravinářské komory ČR. Jedná se o český systém v českém jazyce, kdy regiony v rámci ČR nejsou nijak omezeny. Komunikace s ostatními členskými státy EU lze navázat v anglickém jazyce. Na systému spolupracují IT společnost, Výbor pro obchod a marketing Potravinářské komory ČR, hodnotící komise ČCN a Výkonná rada Potravinářské komory ČR. Po provedení registrace je zde možnost k vyjádření se veřejnosti. Správce systému zajistil konzultace týkající se kritérií pro normy s profesními svazy, výrobci, kontrolními orgány a veřejnosti. Správce systému Českých cechovních norem zaujal přístup soustavného rozvoje, v rámci „Pravidel“ přístupných na oficiální webové stránce. Tato Pravidla obsahují podmínky pravidelné revize systému a vlastních norem ve spolupráci s odbornými sekcemi Potravinářské komory ČR nebo profesními svazy, laickou i odbornou veřejností. Veškeré změny požadavků systému ČCN jsou projednávány jak Výkonnou radou PK ČR, tak hodnotící komisí ČCN a Výborem pro obchod a marketing. Změny mohou být v principu navrhovány kýmkoli. Účastníci systému jsou náležitě informováni o každé změně požadavků systému. Systém obsahuje kontaktní informace k veškeré dokumentaci související se systémem - uvedeno na hlavni stránce www.cechovninormy.cz.

Doporučení týkající se požadavků systému a odpovídající tvrzení:

Požadavky systému na České cechovní normy a výrobky splňující podmínky ČCN jsou dány formulářem s jednotlivými body, jako jsou název společnosti, název normy/potraviny, povinné složky, přípustné a nepřípustné složky, technologický postup atd. Systém stanovuje jasné kvalitativní cíle pro potraviny, což lze považovat zároveň za cíl společenský i hospodářský.

Tvrzení a požadavky jsou jasně spojeny s vytyčenými cíli systému. Oblast systému je zaměřena na potravinářské normy a výrobky - potraviny. Specifikace systému je volně přístupná veřejnosti, vše je uvedeno na hlavní stránce oficiální webové stránky CCN a v „Pravidlech“. Nepočítá se se zavedením systému Českých cechovních norem v jiných zemích. V důsledku toho není prozatím zvažováno zajištění cizojazyčného překladu specifikací. Systém je nastaven tak, aby byl dostatečně podrobný a srozumitelný. Veškeré texty jsou konzultovány s hodnotící komisi ČCN, profesními svazy, odbornými sekcemi Potravinářské komory ČR. Do budoucna se předpokládá (loga a etikety) propojení se systémem a identifikace výrobku přes mobilní aplikace.

Certifikace je zajištěna projednáním norem hodnotící komisí složenou z vědeckých a výzkumných pracovníků vysokých škol, výzkumných ústavu a státní správy (Ministerstvo zemědělství, Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Hodnotící komise dává doporučení Výkonné radě, která schválí normu nebo zařazení potraviny na seznam výrobku splňujících podmínky dané normy.

Tvrzení vycházející ze stávající potravinové legislativy, původních československých státních norem, oborových a podnikových norem v potravinářském průmyslu jsou veřejně přístupné. Systém je nastaven jen pro Českou republiku. Regiony v rámci ČR nejsou omezeny. U norem jsou uvedeny skutečnosti týkající se nadstandardních parametrů nad rámec platné potravinové legislativy. Tyto parametry jsou v rámci dozoru kontrolovány státními dozorovými orgány.

Doporučeni týkající se certifikace a inspekcí:

Certifikaci shody s požadavky systému provádí na základě doporučení nezávislé hodnotitelské komise ČCN a Výkonné rady Potravinářské komory ČR sama Potravinářská komora ČR. Systém je pro účely certifikace otevřený bez zeměpisného omezeni. Inspekce jsou prováděny v kompetenci dozorových orgánů, založených na zdokumentovaných postupech, kdy ze všech jednání hodnotící komise ČCN i Výboru pro obchod a marketing jsou prováděny zápisy včetně prezenčních listin. Inspekce účastníků systému je prováděna dozorovými orgány ČR na základě smlouvy. Odběr vzorků, laboratorní zkoušky parametrů jsou prováděny dle pravidel kompetentních dozorových orgánů (SZPI a SVS). Návrhy na inspekci podává v odůvodněných případech, tedy nad rámec běžné činnosti dozorových orgánů dle metodiky, správce systému - Potravinářská komora ČR. Frekvence prováděných inspekcí zohledňující výsledky předchozích inspekcí, rizik spojených s produkty, postupy řízeni, existenci interních auditů provádí kompetentní dozorové orgány v souladu a na základě své interní metodiky. Obecně jsou využívány neohlášené inspekce, popř. inspekce s krátkou dobou ohlášeni. Inspekce i audity jsou zpravidla založeny na veřejně dostupných zásadách a jsou těsně spojena s požadavky systému a odpovídajícími tvrzeními, dle metodiky dozorových orgánů. Vyhodnocováni výsledků inspekci je projednáváno na hodnotící komisi ČCN, kde je vydáváno doporučeni a na Výkonné radě Potravinářské komory ČR, která vydá konečné rozhodnutí.

Jsou ustaveny jasné a zdokumentované postupy řešení neshod s vymezením kritérií pro vyřazení či nevydání osvědčeni. Nevydání nebo zrušeni osvědčení či značky je vydáno na podkladě neplnění kvalitativních nadstandardních parametru definovaných v konkrétní normě a je vydáno na základě inspekce provedené státními dozorovými orgány. V souladu s výše uvedeným je naplněn požadavek ochrany zdraví spotřebitelů. Inspekce jsou dále zaměřeny na ověřitelných kritériích jako základu tvrzení uváděných systémem a jejich analýze. Kritéria jsou dána konkrétní normou a nadstandardními parametry stanovenými pro danou normu. V rámci různých potravinářských komodit jsou parametry samozřejmě odlišné. Správci systému uvedli poplatky spojené s certifikaci v rámci systému Českých cechovních norem v dokumentu zveřejněném na webových stránkách systému www.cechovninormy.cz, kdy nejsou žádné rozdíly ve výši poplatků pro různé účastníky. U drobných výrobců, tzv. mikropodniků, jsou zvýhodněné poplatky za certifikaci, na základě žádosti výrobce a po doporučeni hodnotící komise a po schválení Výkonnou radou Potravinářské komory ČR. Vzhledem ke skutečnosti, že auditoři a inspektoři provádějící certifikační audity jsou zaměstnanci státních dozorových orgánů, kde jsou příslušné znalosti specifického odvětví vyžadovány, není potřeba v rámci systému ČCN mít požadované dovednosti popsány ve specifikacích systému.

Doporučení týkající se vzájemného uznávání a porovnávání či překrývání s jinými systémy: Počítá se s propojením systému Českých cechovních norem a systému Klasa, kdy je nastavena úzká spolupráce správce systému ČCN a Státním zemědělským intervenčním fondem (správcem Klasa) s cílem propojeni obou systémů tak, aby oba systémy přinášely cílovému spotřebiteli jednoduché, srozumitelné informace o kvalitě českých potravin. Nejedná se o nové odvětví, není tedy potřeba zdůvodňovat systém ČCN jinak než vysokou kvalitou potravin. Systém se svými principy nepřekrývá s jinými systémy. Pro systém Českých cechovních norem nepoužívají kombinované audity založené na kombinovaných kontrolních seznamech pro audit.

3. Závěr

Vzhledem ke skutečnosti splnění všech podmínek a doporučení systému ČCN týkajících se zásad osvědčených postupů EU k dobrovolným systémům certifikace pro zemědělské produkty a potraviny považuje Ministerstvo zemědělství systém Českých cechovních norem za systém, který naplňuje požadavky stanovené ve Sdělení Komise č. 2010/C 341/04. Systém Českých cechovních norem je tedy uznán jako dobrovolný systém certifikace zemědělských produktů.

Přílohy: Pravidla pro udělování a používání českých cechovních norem se svými přílohami, přístupná z adresy www.cechovninormy.cz.

MUDr. Viera Šedivá, v.r.

náměstkyně pro řízeni Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny