Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 10/2017

Metodický pokyn poskytovatelům zdravotních služeb k problematice kybernetické bezpečnosti

Porada vedení MZ schválila „Metodický pokyn poskytovatelům zdravotních služeb k problematice kybernetické bezpečnosti", který bude sloužit podpoře poskytovatelům zdravotních služeb při plnění povinností dle zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a o změně souvisejících zákonů (zákon o kybernetické bezpečnosti), ve znění pozdějších předpisů, a při řešení problematiky bezpečnosti informací.

Tento metodický pokyn s přílohami jsou k dispozici na internetových stránkách Národní strategie elektronického zdravotnictví na období 2016 - 2020 www.nsez.cz. Součástí metodiky jsou přílohy obsahující vzorovou základní dokumentaci bezpečnosti informací připravenou pro použití resortními organizacemi a poskytovateli zdravotních služeb.

Metodika si klade za cíl oblast kybernetické a informační bezpečnosti zevrubně popsat a poskytnout odborné veřejnosti v sektoru zdravotnictví nástroj pro alespoň základní řešení této komplexní problematiky. Jako taková si metodika klade za cíl poskytnout základní orientaci, vodítka a obecné principy a postupy s univerzální použitelností. Není detailním, všeobsažným nástrojem, ale jen základním vodítkem, které je třeba chápat jako výchozí bod pro realizaci prvních kroků a východisko pro další kontinuální práci na zajišťování odborné ochrany citlivých informací a dat poskytovatelů zdravotních služeb.