Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 1/2017

DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ

REZIDENČNÍ MÍSTA

METODIKA

PRO ŽADATELE O DOTACI ZE STÁTNÍHO ROZPOČTU

NA REZIDENČNÍ MÍSTO - NELÉKAŘSKÉ OBORY

PRO ROK 2017

Obsah

1. Úvod

2. Cíle dotačního programu „Rezidenční místa 2017"

2.1 Zaměření projektu

2.2 Vysvětlení termínů

2.3 Cíle dotačního programu

3. Žadatelé o dotaci

4. Finanční podmínky

5. Žádost o poskytnutí dotace

5.1 Podrobný popis formálních náležitosti a příloh k Žádosti

6. Podmínky pro podání Žádostí

6.1 Administrátor

7. Hodnocení a vyhodnocení Žádosti

7.1 Zveřejnění výsledků hodnocení formálních náležitostí

7.2 Podání a vypořádání námitek

7.3 Odborné hodnocení Žádostí

8. Způsob poskytování a podmínky čerpání dotace a povinnosti poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem

8.1 Podmínky čerpání dotace

8.2 Přerušení poskytování dotace

8.3 Zastavení poskytování dotace

8.4 Žádost o změnu

8.5 Další podmínky poskytování dotace

9. Podrobné podmínky dotačního programu po výběru rezidenta

9.1 Výběrové řízení na rezidenční místo

9.2 Vzdělávací plán rezidenta (předkládá se až po výběru rezidenta)

9.3 Finanční plány specializačního vzdělávání

9.4 Školitel

10. Hodnocení a realizace projektu

10.1 Průběžná zpráva za rozpočtový rok u víceletých projektů

10.2 Závěrečná zpráva po ukončení celého víceletého projektu

11. Vypořádání vztahů se státním rozpočtem

12. Kontrolní zpráva

13. Důležité termíny

14. Kontaktní údaje

Příloha č. 1 - Žádost o poskytnutí dotace

1. Úvod

Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen MZ), v souladu se zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen Rozpočtová pravidla) a dále v návaznosti na ustanovení §60a odst. 5 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních) ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon č. 96/2004 Sb.) vydává Metodiku pro žadatele o dotaci (dále jen Metodika), kterou stanovuje podmínky pro získání dotace na rezidenční místo a dále určuje postup při poskytování dotací a vypořádání finančních prostředků se státním rozpočtem prostřednictvím ústředního orgánu státní správy - MZ.

Na poskytování dotací ze státního rozpočtu se nevztahuje Usnesení vlády České republiky ze dne 19.6.2013 č. 479/2013 Návrh zásad pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy MZ si vyhrazuje právo změnit podmínky stanovené v této Metodice v případě, že dojde ke změně souvisejících právních předpisů. Případné změny v podmínkách tohoto dotačního programu budou uveřejněny ve Věstníku MZ a způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Dle ustanovení §14 písm. a) až f) Rozpočtových pravidel upravujících poskytování dotací a návratných finančních výpomocí ze státního rozpočtu a řízení o jejich odnětí není na poskytnutí dotace z dotačního programu Rezidenční místa právní nárok.

2. Cíle dotačního programu Rezidenční místa 2017

2.1 Zaměření projektu

Projekt je zaměřen na podporu specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve vybraných oborech specializačního vzdělávání uvedených v nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí.

2.2 Vysvětlení termínů

Projekt - definuje požadovanou finanční podporu vzdělávacího procesu směřujícího k získání atestace formou víceleté dotace poskytnuté ze státního rozpočtu na úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním rezidenta, nebo rezidentů v jednom oboru schválené v příslušném kalendářním roce. Ke každému projektu se vydává samostatné rozhodnutí.

Ukončení projektu - nastává splněním všech požadavků specializačního vzdělávání úspěšným absolvováním atestační zkoušky. V případě většího počtu rezidentů v jednom projektu je ukončen projekt úspěšným absolvováním atestační zkoušky posledního rezidenta. Dalším důvodem může být předčasné ukončení projektu např. ukončením pracovního poměru, odstoupením rezidenta ze specializačního vzdělávání, úmrtím rezidenta apod.

2.3 Cíle dotačního programu

Cíle dotačního programu jsou:

a) finanční podpora absolventů kvalifikačního studia pro následné celoživotní vzdělávání (specializační vzdělávání).

b) finanční podpora zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků (dále jen nelékařských zdravotnických pracovníků).

c) finanční podpora nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří již část specializační přípravy v oboru absolvovali.

Strategické cíle dotačního programu jsou:

- podpora specializačního vzdělávání v těch oborech, ve kterých je aktuální nedostatek specialistů, a to celorepublikově nebo jen v některých regionech.

- dále podpora specializačního vzdělávání v těch oborech, které budou dle plánu strategie rozvoje potřeba v příštích letech.

3. Žadatelé o dotaci

Žadatelem o dotaci se může stát poskytovatel zdravotních služeb nebo krajská hygienická stanice, které mají sídlo/místo podnikání na území České republiky. Údaje o bydlišti/trvalém pobytu fyzické osoby musí odpovídat údajům uvedeným v Rozhodnutí o registraci.

Dotace se poskytuje na subjekt, který o dotaci požádal. Změna právnické osoby v průběhu čerpání dotace není možná. V případě změny právnické osoby, MZ zastaví čerpání dotace subjektu, který o dotaci zažádal.

Žadatelem o poskytnutí dotace může být:

a) akreditovaný poskytovatel zdravotních služeb nebo krajská hygienická stanice pro konkrétní obor specializačního vzdělávání, který prokáže personální a technické vybavení alespoň ucelené části vzdělávacího programu, kterou nelékařský zdravotnický pracovník nabývá teoretických nebo praktických dovedností v příslušném oboru. Zbývající část vzdělávacího programu zajistí na základě smluvního vztahu s akreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb nebo vzdělávacím zařízením.

b) neakreditovaný poskytovatel zdravotních služeb nebo krajská hygienická stanice, který je schopen zajistit absolvování celého vzdělávacího programu nebo jeho ucelené části u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb v příslušném oboru na základě smluvního vztahu.

4. Finanční podmínky

Dotace ze státního rozpočtu přidělená MZ na realizaci projektů je výhradně účelově vázána a lze ji použít jen na úhradu nákladů, které jsou v souladu s dotačním programem Rezidenční místa a dále se schválenou Žádostí o poskytnutí dotace.

DOTACE SE POSKYTUJE NA ČÁSTEČNOU ÚHRADU NÁKLADŮ SOUVISEJÍCÍCH SE SPECIALIZAČNÍM VZDĚLÁVÁNÍM ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ. ZÍSKÁNÍM DOTACE SE ŽADATEL ZAVAZUJE ČÁST NÁKLADŮ SPOJENÝCH SE SPECIALIZAČNÍM VZDĚLÁVÁNÍM REZIDENTA UHRADIT Z VLASTNÍCH ZDROJŮ.

Specializační vzdělávání formou rezidenčního místa a s tím související čerpání dotace je nutné zahájit ještě v roce, kdy bylo o dotaci požádáno

Účelově vázané finanční prostředky z dotace lze použít pouze na spolufinancování:

  • mzdových nákladů na rezidenta (hrubá mzda, resp. plat - dále jen „hrubá mzda" a odvody na zdravotní a sociální pojištění za zaměstnavatele) v minimální výši 55%,
  • mzdové náklady pro školitele rezidenta, který je zaměstnancem zařízení s rezidenčním místem (mateřské pracoviště) v maximální výši 20% z celkové výše dotace. V případě, že školitelem je OSVČ žádající o rezidenční místo, lze prostředky v maximální výši 20% z celkové dotace vykazovat jako osobní spotřebu OSVČ
  • úhrad povinných kurzů a stáží stanovených platnými vzdělávacími programy pro jednotlivé obory,
  • materiálových nákladů.

MZ poskytuje dotaci na celou dobu specializačního vzdělávání či na zbývající část specializačního vzdělávání rezidenta. Podmínky poskytnutí dotace jednotlivým žadatelům stanovuje MZ v písemném Rozhodnutí, které bude podle zákona č. 300/2008 Sb., O elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů zasíláno datovou schránkou ve znění pozdějších předpisů

5. Žádost o poskytnutí dotace

Žádá-li poskytovatel zdravotních služeb o dotaci na rezidenční místo ve více oborech, je nutné podat Žádost pro každý obor zvlášť. Po uplynutí termínu pro podání žádosti, tj. 15.3.2017 není možné měnit obor, pro který bylo rezidenční místo žádáno či dokládat jakékoliv další doklady. V případě, že poskytovatel zdravotních služeb žádá o rezidenční místa v jednom oboru pro více organizačních složek (např. odštěpných závodů, středisek, apod.), podává vždy jednu Žádost, v níž budou obsaženy všechny požadavky na poskytnutí dotace na rezidenční místa pro jeden požadovaný obor specializačního vzdělávání. Pokud má tento obor více zaměření, podává se Žádost pro obor, ne pro jednotlivá zaměření. Tedy poskytovatel zdravotních služeb podává jednu souhrnnou Žádost pro jeden obor specializačního vzdělávání. Každý poskytovatel zdravotních služeb však může podat Žádosti pro více oborů specializačního vzdělávání.

Pojmem Žádost o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na rezidenční místo pro rok 2017 se rozumí soubor následujících dokumentů (viz Příloha č. 1 této Metodiky):

  • průvodní list k žádosti
  • informace o žadateli
  • informace o vlastnické struktuře žadatele
  • předběžný finanční plán
  • profesní životopis školitele
  • prohlášení osob odpovědných za vyplnění žádosti včetně prohlášení statutárního orgánu nebo právnické osoby
  • čestné prohlášení o bezdlužnosti
  • rámcové smlouvy o zajištění specializačního vzdělávání podle příslušných vzdělávacích programů

Povinné přílohy k žádosti:

  • kopie Rozhodnutí o akreditaci (předkládá akreditovaný poskytovatel zdravotních služeb)
  • kopie smluv s akreditovanými pracovišti(teoretická i praktická část)
  • kopie dokladu o vzniku poskytovatele zdravotních služeb
  • kopie dokladu o registraci nebo oprávnění k poskytování zdravotnických služeb

Hodnocení Žádosti je rozděleno na dvě části, a to posouzení formálních náležitostí a dále odborné hodnocení projektů. Hodnotící kritéria k jednotlivým projektům jsou uvedena v kapitole 7 této Metodiky. Formální hodnocení Žádostí provádí Komise pro přijímání Žádostí jmenovaná MZ. Odborné hodnocení provádí příslušná Akreditační komise MZ.

5.1 Podrobný popis formálních náležitosti a příloh k Žádosti

Žádost

Žádost včetně všech požadovaných dokladů je nutné předložit v písemné podobě. V Žádosti je nutné vyplnit všechny položky, a to v českém jazyce. V případě, že Žádost nebude splňovat některou z náležitostí zde uvedených, bude vyloučena z dalšího procesu hodnocení pro formální nedostatky.

Další informace k přílohám a k dokladům, které je nutné doložit k Žádosti, jsou uvedeny následně v této kapitole.

Další dokumenty nutné k doložení:

  • Doklad o vzniku poskytovatele zdravotních služeb
  • Doklad o vzniku poskytovatele zdravotních služeb musí předložit všichni žadatelé uvedení v kapitole 3 této Metodiky, a to alespoň jedním z následujících dokladů:
  • výpis z obchodního rejstříku*
  • výpis z registru ústředního orgánu státní správy ČR (církve a náboženské společnosti) *
  • výpis z rejstříku obecně prospěšných společností, ústavů nebo spolků
  • nestátní poskytovatelé zdravotních služeb doloží rozhodnutí o registraci, resp. oprávnění
  • ostatní poskytovatelé zdravotních služeb dokládají zřizovací listinu

* Datum vydání požadovaného dokladu nesmí být starší tří měsíců.

Rozhodnutí o udělení akreditace

Poskytovatelé zdravotních služeb nebo krajské hygienické stanice, kteří jsou žadateli o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu pro nelékařská povolání a nemají akreditaci pro konkrétní obor specializačního vzdělávání, doloží kopii smlouvy s příslušným akreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb nebo krajské hygienické stanice.

Označení obálky

Obálka musí být opatřena zpáteční adresou - adresa žadatele o dotaci na rezidenční místo. Dále je nutné obálku označit slovy: Dotační řízení - Rezidenční místa 2017 - nelékařské obory. Bez náležitého označení bude zásilka (Žádost) vyloučena pro formální nedostatky a vrácena na uvedenou zpáteční adresu.

6. Podmínky pro podání Žádostí

MZ upozorňuje žadatele o rezidenční místo na nutnost a povinnost dodržení stanovených termínů v celé délce realizace dotačního programu, zejména termín podání Žádosti, vyhlášení výběrového řízení na rezidenční místo, oznámení vybraného rezidenta a zaslání potřebné dokumentace.

Metodika pro žadatele o dotaci ze státního rozpočtu na rezidenční místo je jak pro poskytovatele dotace (tj. MZ) tak pro příjemce dotace závazná. MZ upozorňuje žadatele, že podáním Žádosti vyslovuje s touto závazností souhlas.

Žádost může být podána ode dne následujícího po dni, kdy MZ na svých webových stránkách uveřejní Metodiku včetně všech příloh, a musí být podána nejpozději do 15.3.2017.

Písemnosti podané po tomto datu nebudou přijaty k hodnocení a budou žadateli vráceny zpět na uvedenou zpáteční adresu.

Adresa pro písemné a osobní podání žádosti (administrátor):

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Ruská 85

100 05 Praha 10

6.1 Administrátor

Pověřený pracovník Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, který zajišťuje služby spojené s realizací specializačního vzdělávání zdravotnických pracovníků.

7. Hodnocení a vyhodnocení Žádosti

MZ jmenuje Komisi pro přijímání Žádostí o poskytnutí dotace na rezidenční místo pro nelékařské a lékařské obory, která provede kontrolu formálních náležitostí Žádostí a vypracuje protokol obsahující identifikační údaje o každém žadateli, časové údaje o doručení, údaje o úplnosti náležitostí stanovených v této Metodice a v případě nevyhovujících Žádostí také důvod vyloučení z dalšího posuzování.

7.1. Zveřejnění výsledků hodnocení formálních náležitostí

MZ zveřejní nejpozději do 4.4.2017 na svých webových stránkách seznam Žádostí, které byly vyloučeny pro formální nedostatky s uvedením důvodu, který vedl k vyloučení Žádosti z dalšího procesu hodnocení.

7.2. Podání a vypořádání námitek

Uchazeč má právo do 5 pracovních dnů po zveřejnění v seznamu vyloučených Žádostí na webových stránkách doručit námitky proti vyloučení Žádosti. Námitky lze podat pouze písemně na adresu MZ. Námitku lze podat pouze v případě, kdy požadovaná součást Žádosti byla skutečně doložena. Nelze doplňovat či uvádět nová tvrzení či skutečnosti neuvedené v původní Žádosti. MZ přezkoumá námitky uchazečů a na základě toho vydá konečné rozhodnutí. Uchazeč, který podal námitku, bude vyrozuměn a v případě změny původního rozhodnutí bude Žádost postoupena odbornému hodnocení. Změna stanoviska bude provedena i na webových stránkách MZ.

7.3 Odborné hodnocení Žádostí

Odborné hodnocení žádostí provádí příslušná Akreditační komise MZ.

Hodnotící kritéria žádostí jsou následující:

  • Kvalita zajištění průběhu celého vzdělávacího programu (max. 40 bodů)

Kvalita zajištění průběhu celého vzdělávacího programu je hodnocena po odborné stránce posuzovatelem, který má specializovanou způsobilost v příslušném oboru

  • Zkušenosti se školící činností školitele (max. 10 bodů)
  • Volitelné kritérium Akreditační komise (max. 20 bodů)

Kritérium posouzení, které si zvolí sama akreditační komise pro lepší a efektivnější stanovení počtu rezidenčních míst a pořadí jednotlivých Žádostí (např. přiřazení rezidenčních míst a jejich využití v loňském roce). V případě, že akreditační komise toto volitelné kritérium nevyužije, bodová hodnota regionálního kritéria se zvyšuje na max. 50 bodů.

Odborné hodnocení žádosti provádí Ministerstvo zdravotnictví.

Hodnotící kritéria žádosti (max. 30 bodů)

  • Regionální kritéria (20 bodů) - potřeba odborníků daného oboru specializačního vzdělávání v příslušném regionu České republiky a potřebnosti podpory udržení a rozvoje oboru v tomto regionu
  • Nedodržení pravidel Metodiky v jednom roce má za následek bodovou penalizaci při hodnocení žádostí v roce následujícím (10 bodů).

Akreditační komise MZ předloží PV návrh hodnocení včetně návrhu pořadí Žádostí, která na jejich základě rozhodne o přidělení dotace, a to nejpozději do 1.6.2017.

Seznam poskytovatelů zdravotních služeb, kterým byla přidělena dotace, bude uveřejněn k datu 30.6.2017 na stránkách www.mzcr.cz v sekci: Odborník Zdravotník Ošetřovatelství a nelékařská povolání Rezidenční místa-dotace

8. Způsob poskytování a podmínky čerpání dotace a povinnosti poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem

8.1 Podmínky čerpání dotace

Finanční prostředky budou MZ uvolňovány 2x ročně pro daný kalendářní rok. Pro projekty pro rok 2017 budou finanční prostředky schválené na rok 2017 uhrazeny jednorázově.

Uvolnění prostředků předchází vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Finanční prostředky budou převedeny na číslo účtu poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem, které bude uvedeno v Žádosti. V případě, že zřizovatelem poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem je kraj nebo obec, uvede žadatel (poskytovatel zdravotních služeb s rezidenčním místem) v Žádosti číslo účtu zřizovatele.

8.2 Přerušení poskytování dotace

MZ přeruší uvolňování dotace po dobu přerušení specializačního vzdělávání rezidenta. Celková doba přerušení nesmí v souhrnu přesáhnout 5 let. V případě zahájení a ukončení přerušení specializačního vzdělávání rezidenta u poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem, příjemce dotace o této skutečnosti uvědomí MZ, a to prostřednictvím administrátora, nejpozději do 10 dnů ode dne, kdy tyto skutečnosti nastaly, prostřednictvím formuláře Žádosti o změnu, který bude uveřejněn na webových stránkách MZ v sekci rezidenční místa.

8.3 Zastavení poskytování dotace

MZ zastaví poskytování dotace na rezidenční místo pokud:

a) je předčasně ukončeno specializační vzdělávání rezidenta v oboru, pro který je dotace na rezidenční místo poskytována,

b) je skončen pracovní poměr rezidenta u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb, kterému je poskytována dotace, nebo

c) akreditovaný poskytovatel zdravotních služeb poruší povinnosti podle §60d zákona č. 96/2004 Sb.

d) přerušení specializačního vzdělávání v souhrnu přesáhne 5 let

V případě předčasného ukončení specializačního vzdělávání rezidenta před vykonáním atestační zkoušky nebo v případě ukončení pracovního poměru rezidenta u poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem, příjemce dotace o této skutečnosti uvědomí MZ, a to prostřednictvím kontaktní osoby MZ a administrátora písemně nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy uvedené skutečnosti nastaly, prostřednictvím formuláře Žádosti o změnu, který bude uveřejněn na webových stránkách MZ v sekci Rezidenční místa. Na základě toho MZ zastaví uvolňování dotace - vydá příslušné Rozhodnutí.

Poskytovatel zdravotních služeb je dále povinen dodržovat podmínky stanovené v ustanovení §60d zákona č. 96/2004 Sb.

8.4 Žádost o změnu

Příjemce dotace může v průběhu specializačního vzdělávání požádat o schválení změn v odsouhlasených vzdělávacích a finančních plánech rezidentů, ale i všech ostatních případných změn (změna jména rezidenta, změna čísla bankovního spojení, změna statutárního zástupce, změna jména/názvu příjemce dotace apod.) v souladu s §14 odst. 4 zákona č. 218/2000 Sb., nejpozději do 10 dnů, kdy tato změna nastala. Žádost o změnu se podává na formuláři, který bude zveřejněn na webových stránkách MZ, prostřednictvím administrátora. Přílohou Žádosti musí být i opravené finanční a vzdělávací plány v případě jejich změny a další doklady prokazující oprávněnost požadované změny. Konečný termín podání Žádosti o tuto změnu je do 15. listopadu každého kalendářního roku. Žádost o změnu bude MZ posouzena a v případě, že změna bude schválena, vydá se změnové Rozhodnutí. Jestliže změna nebude vyžadovat vydání změnového Rozhodnutí, bude příjemci dotace zasláno oznámení, zda změna byla akceptována.

O případnou změnu v čerpání finančních prostředků (stanovených v Rozhodnutí) v průběhu kalendářního roku, je příjemce dotace povinen písemně požádat prostřednictvím administrátora, a to nejpozději do 10 dnů ode dne, kdy změna nastala. V posledním čtvrtletí rozpočtového, tj. kalendářního roku je nutné žádost o změnu zaslat nejpozději do 15. listopadu rozpočtového roku. Žádost o změnu bude MZ posouzena a v případě, že změna bude schválena, bude vydáno změnové Rozhodnutí.

8.5 Další podmínky poskytování dotace

Poskytnutá dotace bude MZ uvolňována na základě vydaného písemného Rozhodnutí na bankovní účet, který je uveden v žádosti a v souladu s regulací výdajů státního rozpočtu na rok 2017 stanovenou Ministerstvem financí ČR. V případě, že vláda ČR rozhodne o vázání rozpočtových prostředků v souladu s Rozpočtovými pravidly, může MZ prostřednictvím Rozhodnutí stanovenou částku dotace snížit.

Příjemce dotace je povinen neprodleně oznámit poskytovateli veškeré změny údajů, které jsou v rozporu s údaji uvedenými v Žádosti a Rozhodnutí. Příjemce dotace je povinen vypořádat přednostně, před případným zánikem organizace, vztahy se státním rozpočtem. Příjemce dotace je povinen vrátit nevyčerpané prostředky spolu s vypořádáním dotace nejpozději do 30 dnů od oznámení o odstoupení od projektu nebo jeho ukončení, pokud se projekt neuskuteční nebo je předčasně ukončen. V takovém případě je příjemce dotace povinen finanční prostředky vrátit na výdajový účet MZ, ze kterého mu byla dotace poskytnuta. Jestliže příjemce dotace není schopen projekt zahájit, a z tohoto důvodu čerpat finanční dotaci, je povinen oznámit tuto skutečnost písemnou formou kontaktní osobě MZ a administrátorovi nejpozději do 15 kalendářních dnů od doručení Rozhodnutí.

Vyplacené mzdové prostředky musí být podloženy prvotními doklady umožňujícími kontrolu skutečně provedené práce. Příjemce dotace je povinen prokazatelně a doložitelným způsobem vést evidenci pracovní doby rezidenta.

V případě, že u poskytovatele zdravotních služeb s rezidenčním místem nevznikne pracovní poměr s rezidentem, nelze tyto prostředky čerpat.

Příjemce dotace je povinen umožnit poskytovateli (správci rozpočtu tedy MZ) kontrolu. Ve vztahu k přiděleným finančním prostředkům musí být kontrolní systém zaveden a nastaven v souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) ve znění pozdějších předpisů. Nedodržení (porušení) daných podmínek pro poskytnutí dotace a nedodržení podmínek pro použití těchto finančních prostředků je považováno jako neoprávněné nakládání s prostředky státního rozpočtu, resp. prostředky poskytnutých ze státního rozpočtu (ustanovení §3 písm. e) Rozpočtových pravidel).

Příjemce dotace je povinen postupovat v souladu se zákonem č. 137/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek.

9. Podrobné podmínky dotačního programu po výběru rezidenta

9.1 Výběrové řízení na rezidenční místo

Poskytovatel zdravotních služeb nebo krajská hygienická stanice má povinnost nejpozději do 14 dnů ode dne uveřejnění Rozhodnutí o poskytnutí dotace na rezidenční místo vyhlásit výběrové řízení na schválená rezidenční místa a nejpozději do 3 dnů od vyhlášení výběrového řízení oznámit vyhlášení výběrového řízení MZ. Tato povinnost vyplývá z ustanovení §60b odst. 1 zákona č. 96/2004 Sb. a z §3 odst. 1 vyhlášky č. 186/2009 Sb. o stanovení postupu při vyhlášení výběrového řízení na rezidenční místo, průběhu výběrového řízení na rezidenční místo a základních kritériích výběru rezidenta (dále jen vyhláška č. 186/2009 Sb.).

Toto oznámení o vyhlášení výběrového řízení provede žadatel písemně na předepsaném formuláři „Vyhlášení výběrového řízení" který bude zveřejněn na stránkách MZ do 30.6.2017.

Vyhlašovatel vyhlásí výběrové řízení na v souladu s vyhláškou č. 186/2009 Sb. Po výběru rezidenta pro něj zpracuje vzdělávací plán podle platného vzdělávacího programu a finanční plány specializačního vzdělávání (viz Příloha č. 1 této Metodiky). Tyto plány musí žadatel předložit nejpozději do 30 dnů od výběru rezidenta. V případě vypsání 2. kola výběrového řízení je posledním dnem pro předložení těchto plánů 22. listopadu 2017.

9.2 Vzdělávací plán rezidenta (předkládá se až po výběru rezidenta)

V případě výběru rezidenta musí příjemce dotace zpracovat a předložit vzdělávací plán rezidenta odpovídající platnému vzdělávacímu programu pro příslušný obor. Při zpracování tabulky je nutné doplnit, v jakém roce a u jakého poskytovatele zdravotních služeb nebo krajské hygienické stanice rezident bude plnit jednotlivé povinné stáže a kurzy. Nezbytné je též uvést termín zahájení specializačního vzdělávání, termín zařazení do oboru a termín nástupu na rezidenční místo

Jestliže příjemce dotace nezajišťuje celé specializační vzdělávání na vlastním pracovišti, je nutné po výběru rezidenta předložit kopii smlouvy pro konkrétního rezidenta o spolupráci s jiným akreditovaným poskytovatelem zdravotních služeb. - při podání žádosti se přikládá rámcová smlouva

9.3 Finanční plány specializačního vzdělávání

Dotace se poskytuje na částečnou úhradu nákladů spojených se specializačním vzděláváním rezidenta, včetně mzdových nákladů (hrubé mzdy rezidentů a školitelů či příjem školitele u OSVČ a odvody na zdravotní a sociální pojištění za zaměstnavatele ve stanovené výši pro příslušný rok) a to po celou dobu trvání příslušného specializačního vzdělávání, které odpovídá minimální délce specializačního vzdělávání stanové vzdělávacím programem vytvořeným v souladu s nařízením vlády č. 31/2010 Sb. Výše odvodů je stanovena v celkové výši 34 %, pokud nebude legislativně upraveno jinak. Dotaci na rezidenční místo nelze poskytnout zpětně za kalendářní měsíce, které předcházely podání Žádosti. Nelékařskému zdravotnickému pracovníku, který již část vzdělávacího programu absolvoval, bude dotace poskytnuta pouze na zbývající počet měsíců vzdělávacího programu (viz níže uvedený způsob výpočtu). Do finančních plánů uvádějte pouze prostředky poskytované z dotace.

Finanční prostředky mohou být použity pouze na:

  • Mzdové náklady na rezidenta v minimální výši 55 % z celkové výše dotace (hrubá mzda rezidenta a odvody na zdravotní a sociální pojištění za zaměstnavatele ve stanovené výši pro příslušný rok).
  • Mzdové náklady pro školitele rezidenta, který je zaměstnancem příjemce s rezidenčním místem (mateřské pracoviště) v maximální výši 20% z celkové výše dotace. V případě, že školitelem je OSVČ žádající o rezidenční místo, lze prostředky v maximální výši 20% z celkové dotace vykazovat jako osobní spotřebu OSVČ
  • Náklady na realizaci povinných částí vzdělávacího programu, které žadatel sám nezajišťuje, a které zajistí formou nákupu služeb od smluvních zařízení.
  • Uznatelné materiálové náklady, viz Tab. č. 1:

Tabulka č. 1

Délka specializačního vzdělávání

1 - 2 roky

3 - 5 let

Max. cena za kus / pár

Název položky

Počet kusů

Počet kusů

Zdravotnická košile

4 ks

5 ks

500Kč

Zdravotnické kalhoty

4 ks

5 ks

500Kč

Zdravotnické šaty

4 ks

5 ks

500Kč

Zdravotnická obuv

2 páry

3 páry

1 500 Kč

Sterilní rukavice (§5 - 28 zákona č. 96/2004 Sb.)

100 ks

200 ks

  • Jízdní výdaje a stravné zaměstnanců s max. hospodárností - viz ustanovení §156 - 189 zákona č. 262/2006 Sb., Zákoníku práce - spojené s pobytem rezidenta mimo pracoviště zaměstnavatele v souvislosti s plněním požadavků podle vzdělávacího programu. Týká se ustanovení §5 - 21a zákona č. 96/2004 Sb.

Finanční plán specializačního vzdělávání I.+II (předkládá se až po výběru rezidenta)

  • Mzdové náklady na rezidenta - příjemce dotace vyplní předpokládanou odměnu (hrubou mzdu) rezidenta. Tato částka musí odpovídat údaji ve finančním plánu III. „Mzdové náklady na rezidenta" ve sloupci Hodnota ukazatele CELKEM (hrubá mzda/příjem).
  • Mzdové náklady na školitele (příjem školitele u OSVČ) - příjemce dotace vyplní předpokládanou odměnu (hrubou mzdu/příjem) školitele. Tato částka musí odpovídat údaji ve finančním plánu III. Mzdové náklady na školitele ve sloupci Hodnota ukazatele CELKEM (hrubá mzda/příjem).
  • Materiálové náklady - příjemce dotace určí čerpání materiálových nákladů - viz tabulka č. 1, částka CELKEM se musí rovnat údaji ve finančním plánu III. ve sloupci Hodnota ukazatele CELKEM Materiálové náklady.
  • Náklady na služby - příjemce dotace předpokládané částky za dny nebo měsíce povinných stáží a kurzů podle vzdělávacího programu příslušného oboru, které jsou zajištěny smluvně u jiného akreditovaného poskytovatele. Údaje musí odpovídat požadavkům a rozsahu dle vzdělávacího programu pro příslušný obor specializačního vzdělávání. Finanční hodnota CELKEM se musí rovnat údaji ve finančním plánu III. ve sloupci Hodnota ukazatele CELKEM Náklady na služby.
  • Ostatní náklady - Zde se uvedou náhrady cestovních výdajů zaměstnanců. Finanční hodnota CELKEM se musí rovnat údajům ve finančním plánu III. ve sloupci Hodnota ukazatele CELKEM Jiné náklady.
  • Finanční plán specializačního vzdělávání III. (předkládá se 1x předběžný plán při podání žádosti a 1x konkrétní po výběru rezidenta)

Příjemce dotace uvede plán čerpání jednotlivých nákladů v letech odpovídajících vzdělávacímu plánu rezidenta. V části mzdové náklady na rezidenta budou uvedeny předpokládané mzdové náklady rezidenta. Celková částka včetně odvodů musí odpovídat minimálně 55 % procentům celkové výše dotace na rezidenční místo. Při podání tohoto finančního plánu po výběru rezidenta musí všechny části finančního plánu odpovídat stanoveným hodnotám ve finančních plánech I. a II. Celková částka uvedená ve finančním plánu III. musí odpovídat výši dotace na rezidenční místo příslušného oboru specializačního vzdělávání, které je vyhlášeno MZ dle ustanovení §60a, odst. 1 zák. č. 96/2004 Sb., viz Příloha č. 1 této Metodiky. V případě, že dotace bude poskytnuta pouze na část vzdělávacího programu, tj. rezident již část vzdělávacího programu absolvoval nebo ji má započtenu, bude alikvotní výše dotace stanovena podle následujícího vzorce:

Stanovená výše dotace

--------------------------------------------------------- * Počet chybějících hodin

Počet hodin podle vzdělávácího programu
 

Pro obory specializačního vzdělávání, u kterých je vzdělávací program stanoven v měsících, platí následující vzorec:
 

Stanovená výše dotace

---------------------------------------------------- * Počet chybějících měsíců

Počet měsíců vzdělávácího programu

9.4 Školitel

Minimální požadavky na školitele:

  • splnění personálních požadavků uvedených v příslušném vzdělávacím programu
  • úvazek 1,0 u akreditovaného poskytovatele zdravotních služeb nebo dle požadavků platného vzdělávacího programu příslušného oboru
  • nejméně 3 roky praxe v příslušném oboru

10. Hodnocení a realizace projektu

10.1 Průběžná zpráva za rozpočtový rok u víceletých projektů

Příjemce dotace je povinen prostřednictvím administrátora MZ předkládat v řádných termínech na stanoveném formuláři Průběžné zprávy o plnění programu Rezidenční místa 2017. Přehled zahrnuje absolvované částí vzdělávacího programu v daném roce, přehled zbývajících částí vzdělávacího programu a finanční vyúčtování výkaz o čerpání finančních prostředků s komentářem k čerpání poskytnutých dotačních finančních prostředků v členění podle Rozhodnutí pro příslušný rozpočtový, tj. kalendářní rok.

Průběžná zpráva se předkládá pro každé jednotlivé Rozhodnutí po ukončení každého kalendářního roku, ve kterém se poskytuje dotace. V posledním roce, ve kterém všichni rezidenti v daném rozhodnutí ukončili specializační vzdělávání atestační zkouškou, se průběžná zpráva již nepředkládá, ale předkládá se pouze závěrečná zpráva. Průběžná zpráva neslouží k oznamování změn. K tomuto účelu je příjemce dotace povinen použít formulář Žádost o změnu v souladu s podmínkami stanovenými Metodikou dotačního programu a učinit tak neprodleně poté co změna nastala.

Pokud dojde v průběhu roku ke změnám v termínech či místě konání jednotlivých částí vzdělávacího programu nebo ke změnám ve finanční části proti schválenému vzdělávacímu a finančnímu plánu, je příjemce dotace vždy povinen podat Žádost o změnu. V případě, že je změna poskytovatelem schválena, uvádí se v průběžné zprávě poslední verze schváleného vzdělávacího a finančního plánu. S tímto plánem se porovná jeho skutečné plnění. Průběžná zpráva tedy musí odpovídat poslednímu rozhodnutí o přidělení dotace.

Ke kontrole průběžné zprávy slouží povinné přílohy - kopie indexů a logbooků. Finanční část průběžné zprávy musí být v souladu s finančním vypořádáním dotace se státním rozpočtem.

Formulář Průběžné zprávy o plnění programu Rezidenční místa 2017 spolu s dalšími instrukcemi bude uveřejněn na webových stránkách MZ. Konečný termín pro odeslání Průběžné zprávy za rok 2017 na MZ je 31.1.2018.

10.2 Závěrečná zpráva po ukončení celého víceletého projektu

Na konci vzdělávacího projektu je příjemce dotace povinen prostřednictvím administrátora MZ předložit

- Závěrečnou zprávu o plnění programu „Rezidenční místa 2017" zahrnující popis a zhodnocení realizace odborné části projektu a finanční vyúčtování

- výkaz o čerpání finančních prostředků s komentářem k čerpání poskytnutých dotačních finančních prostředků v členění podle daného Rozhodnutí nejpozději do 31.1. následujícího roku po roce, ve kterém byl celý projekt ukončen. Formulář Závěrečné zprávy o splnění programu Rezidenční místa 2017 spolu s dalšími instrukcemi bude uveřejněn na webových stránkách MZ.

Příjemce dotace je povinen přikládat k závěrečné zprávě též ověřenou kopii atestačního diplomu rezidenta Závěrečnou zprávu musí předložit i příjemci dotace, u kterých došlo k předčasnému ukončení specializačního vzdělávání s uvedením důvodu předčasného ukončení vzdělávacího programu

11. Vypořádání vztahů se státním rozpočtem

Pro všechny poskytovatele zdravotních služeb je závazná vyhláška č. 367/2015 Sb., O zásadách a lhůtách finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy a Národním fondem (vyhláška o finančním vypořádání). Každoroční finanční vypořádání dotace musí být provedeno ve smyslu rozpočtových pravidel a v souladu s touto vyhláškou do 15.2. následujícího kalendářního roku včetně poukázání nespotřebované částky dotace na účet cizích prostředků MZ ČR č. 6015-2528001/0710 u České národní banky (tzn., že částka musí být připsána na uvedený účet nejpozději v tento den).

Později připsané částky budou poukázány zpět na účet odesílatele, kterému vznikne povinnost vypořádání se státním rozpočtem prostřednictvím příslušného finančního úřadu.

Finanční vypořádání se státním rozpočtem příjemci dotace provedou na formuláři, který je přílohou uvedené vyhlášky tak, aby byl doručen poskytovateli dotace nejpozději do 15.2.2018.

Finanční vypořádání se stáním rozpočtem včetně převodu na účet cizích prostředků se netýká organizačních složek státu.

Organizace, jejichž zřizovatelem je obec nebo kraj, provedou vypořádání se státním rozpočtem prostřednictvím příslušného krajského úřadu, jemuž předloží podklady do 5. února 2018 (na tiskopise, který je přílohou vyhlášky č. 367/2015 Sb.) a současně převedou ke stejnému datu na účet příslušného krajského úřadu případnou vratku dotace.

Pokud dojde k porušení rozpočtové kázně ve smyslu ustanovení §44 Rozpočtových pravidel (tzn., že prostředky státní dotace budou využity neoprávněně nebo zadrženy a jejich nespotřebovaná část nebude vypořádána podle ustanovení §14 odst. 11 uvedeného zákona a vrácena na účet MZ do 15. února), podléhají subjekty, kterým byla státní dotace poskytnuta, sankcím ve smyslu ustanovení §44a Rozpočtových pravidel.

Příjemce dotace je rovněž povinen předložit finanční vypořádání dotace na formuláři Závěrečné finanční vypořádání dotace ze státního rozpočtu prostřednictvím administrátora a současně zaslat zprávu ONP. Formuláře k Závěrečnému finančnímu vypořádání dotace ze státního rozpočtu spolu se stanovením termínu pro jeho zaslání a bližšími instrukcemi budou uveřejněny do 31.12.2016 na webových stránkách MZ.

Pokud budou uznatelné náklady za kalendářní rok nižší, než je poskytnutá částka pro daný rok je povinen příjemce dotace zbývající finanční prostředky vrátit do státního rozpočtu převodem na účet cizích prostředků MZ č.ú. 6015-2528001/0710 u České národní banky, a to nejpozději do 15. února následujícího roku (k tomuto dni musí být finanční prostředky připsány na účet MZ). Toto ustanovení neplatí pro organizační složky státu.

Při převodu nespotřebované části dotace, musí být uveden variabilní symbol 5222 (spolky), 5223 (církevní subjekty), 5221 (obecně prospěšné společnosti), 5229 (ostatní neziskové organizace, zejména fundace a ústavy), 5212 (fyzické osoby), 5213 (ostatní právnické osoby - a.s., s.r.o. atp.), 5321 (organizace zřízené obcemi), 5323 (organizace zřízené krajem), 5332 (VŠ), 5336 (příspěvkové organizace MZ) a článek 4322 (např. 53234322).

12. Kontrolní zpráva

Pokud celková částka součtu všech dotací realizovaných prostřednictvím MZ přesáhne u jednoho příjemce na konci projektu částku 1 500 000,- Kč, je příjemce dotace povinen zajistit kontrolu hospodaření se státní dotací externím kontrolním orgánem (jedná se o fyzickou nebo právnickou osobu zapsanou do seznamu auditorů; externí auditor musí být nezávislý jak na státních orgánech, tak na vedení auditované společnosti nebo fyzické osoby i na ostatních zájmových skupinách), výsledek kontroly projednat s nejvyšším orgánem příjemce a předat odboru ošetřovatelství a nelékařského povolání MZ nejpozději k30. červnu následujícího roku po ukončení projektu.

Pokud celková částka součtu všech dotací realizovaná prostřednictvím MZ nepřesáhne částku 1 500 000,- Kč, je příjemce dotace povinen zajistit provedení kontroly hospodaření s dotací vlastním kontrolním orgánem (tzn. prostřednictvím vlastních pracovníků společnosti, případně externím dodavatelem služeb, např. účetní) a výsledek kontroly předat odboru ONP nejpozději k 30. červnu následujícího roku po ukončení projektu.

V kontrolní zprávě je nezbytné výslovně uvést:

  • zda čerpání dotace za příslušný projekt probíhalo v souladu s Rozhodnutím č.j. ……………/2017/ONP/RM/ROZ, o poskytnutí dotace na rezidenční místo vydaným MZ dne ... a dále,
  • zda čerpání probíhalo v souladu se zásadami stanovenými ústředním orgánem státní správy - MZ.

Kontrolní zprávu podepíše zpracovatel.

13. Důležité termíny

15.03.2017

Konečný termín pro podání žádostí

04.04.2017

Zveřejnění seznamu vyloučených žádostí pro formální nedostatky

11.04.2017

Lhůta pro podání námitek (do 5 dní ode dne uveřejnění)

28.04.2017

Rozhodnutí MZ o námitkách

01.06.2017

Návrh hodnocení Akreditační komise

09.06.2017

Zpracování návrhu hodnocení do porady vedení MZ

30.06.2017

Zveřejnění rozhodnutí vybraným uchazečům na webu MZ do 14 dnů po zveřejnění - Vyhlášení VŘ

do 01.09.2017

Ukončení 1. kola výběrového řízení

do 07.09.2017

Oznámení výsledků 1. kola VŘ, příp. vyhlášení 2. kola VŘ

do 11.10.2017

Ukončení 2. kola výběrového řízení a vyhlášení výběrového řízení pro náhradníky

do 15.11.2017

Konečný termín pro doručení žádosti o změnu

do 22.11.2017

Konečný termín pro zaslání vzdělávacích a finančních plánů

14. Kontaktní údaje

Kontaktní osoba pro nelékařské zdravotnické obory:

Martina Venhauerová: tel.:224 972 632

Email: martina.venhauerova@mzcr.cz

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání

Palackého náměstí 4

128 01 Praha 2

Kontaktní adresa administrátora projektu:

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Ruská 85

100 05 Praha 10

Kontaktní osoby administrátora:

Lucie Votrubová, tel.: 271 019 563, votrubova@ipvz.cz

V Praze dne 8.12.2016

MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA

náměstek pro zdravotní pojištění

zastupující náměstka pro zdravotní péči