Animace načítání

Stránka se připravuje...


Zprávy MF, částka 4/2015

Překročení závazných ukazatelů výdajů státního rozpočtu organizační složkou státu

podle §45 odst. 11 zákona č. 218/2000 Sb., v platném znění

MF - 32 361/2015/1203 - ref. Mgr. H. Peterová

K možnosti poskytování dotací z rozpočtů územních samosprávných celků Hasičskému záchrannému sboru České republiky, resp. hasičským záchranným sborům krajů, zaujímá Ministerstvo financí následující stanovisko:

Územní samosprávné celky se při svém finančním hospodaření řídí zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, přičemž demonstrativní výčet výdajů rozpočtu obce je obsažen v §9 odst. 1 a demonstrativní výčet výdajů rozpočtu kraje je obsažen v §10 odst. 1 tohoto zákona. Rozhodování o výdajích rozpočtu spadá do samostatné působnosti příslušného územního samosprávného celku. Podle §10a zákona č. 250/2000 Sb., v platném znění, může územní samosprávný celek ze svého rozpočtu poskytnout dotaci fyzické nebo právnické osobě

1. na účel, který stanovil v programu (§10c),

2. na jiný účel určený žadatelem v žádosti, nebo

3. na účel stanovený zvláštním právním předpisem.

Dotaci poskytuje územní samosprávný celek na základě žádosti o poskytnutí dotace prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy, popřípadě na základě povinnosti vyplývající ze zvláštního právního předpisu.

Podle §45 odst. 11 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, je organizační složka státu oprávněna překročit závazné ukazatele výdajů státního rozpočtu podle jejich vymezení o příjmy podle zákona č. 133/1985 Sb., ve znění pozdějších předpisů, s výjimkou vybraných pokut, a o prostředky přijaté z rozpočtu územního samosprávného celku, od jiné právnické osoby nebo od fyzické osoby pro účely požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatel prováděné organizačními složkami státu zřízenými zákonem č. 238/2000 Sb. na základě právního aktu, kterým byly poskytnuty. Toto ustanovení bylo do zákona č. 218/2000 Sb. doplněno zákonem č. 187/2001 Sb., který nabyl účinnosti dnem 14. 6. 2001.

Pojem „organizační složka státu“ je vymezen v §3 zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích. Organizačními složkami státu (dále jen "organizační složka") jsou ministerstva a jiné správní úřady státu, Ústavní soud, soudy, státní zastupitelství, Nejvyšší kontrolní úřad, Kancelář prezidenta republiky, Úřad vlády České republiky, Kancelář Veřejného ochránce práv, Akademie věd České republiky, Grantová agentura České republiky a jiná zařízení, o kterých to stanoví zvláštní právní předpis, anebo tento zákon (§51); obdobné postavení jako organizační složka státu má Kancelář Poslanecké sněmovny a Kancelář Senátu. Organizační složka není právnickou osobou. Tím není dotčena její působnost nebo výkon předmětu činnosti podle zvláštních právních předpisů a její jednání v těchto případech je jednáním státu. Organizační složka je účetní jednotkou, pokud tak stanoví zvláštní právní předpis anebo tento zákon (§4 a 51). Pravidla financování organizačních složek upravují zvláštní právní předpisy.

Zákonem č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů, byl zřízen Hasičský záchranný sbor České republiky, který tvoří

- generální ředitelství hasičského záchranného sboru (dále jen "generální ředitelství"), které je součástí Ministerstva vnitra (dále jen "ministerstvo"),

- hasičské záchranné sbory krajů,

- záchranný útvar,

- Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku.

Generální ředitelství řídí

a) hasičské záchranné sbory krajů, které jsou organizačními složkami státu a účetními jednotkami; jejich příjmy a výdaje jsou součástí rozpočtové kapitoly ministerstva,

b) záchranný útvar, který je organizační složkou státu a účetní jednotkou; jeho příjmy a výdaje jsou součástí rozpočtové kapitoly ministerstva.

Podle §45 odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb., v platném znění, organizační složka státu hospodaří s prostředky státního rozpočtu, které jí stanoví správce kapitoly v rámci rozpočtu kapitoly, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak, minimálně v rozsahu členění závazných ukazatelů daných zákonem o státním rozpočtu. Její příjmy jsou příjmy státního rozpočtu a výdaje jsou výdaji státního rozpočtu, nestanoví-li tento zákon jinak. Rozpočet organizační složky státu může zahrnovat pouze příjmy a výdaje související s činnostmi vymezenými ve zřizovací listině nebo příjmy a výdaje související s činnostmi stanovenými jí zákonem.

V §27 odst. 3 písm. b) bodu 1 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, v platném znění, je stanoveno, že kraj k zabezpečení plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany přispívá hasičskému záchrannému sboru kraje na financování jeho potřeb. V §29 odst. 1 písm. l) zákona o požární ochraně je stanoveno, že obec v samostatné působnosti na úseku požární ochrany umožňuje dislokaci jednotek hasičského záchranného sboru v katastrálním území obce podle nařízení kraje a přispívá na provoz a vybavení těchto jednotek.

Na základě výše uvedeného územní samosprávný celek může poskytnout ze svého rozpočtu dotaci hasičskému záchrannému sboru kraje na jeho činnost.