Animace načítání

Stránka se připravuje...


Zprávy MF, částka 6/2015

Nová právní úprava pojištění vkladů územních samosprávných celků od roku 2016

čj.: MF - 54 007/2015/2703 - 1 - ref. Ing. M. Novohradský

V závěru roku 2015 prochází legislativním procesem návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu a v souvislosti s úpravou systému pojištění vkladů (dále jen „návrh zákona“), který mění stávající právní úpravu systému pojištění vkladů obsaženou v zákoně č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a v zákoně č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech a některých opatřeních s tím souvisejících a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Důvodem předložení návrhu zákona je implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/49/EU o systémech pojištění vkladů (dále jen „směrnice“), jejímž cílem je harmonizovat úroveň ochrany vkladatelů a zajistit stejnou míru stability systémů pojištění vkladů ve všech členských státech EU.

Směrnice mj. ze systému pojištění pohledávek z vkladů nově vyjímá pohledávky z vkladů veřejných orgánů, přičemž členským státům umožňuje zachovat pojištění pouze pro vklady místních orgánů s ročním rozpočtem do výše 500 000 EUR. Přestože v řadě členských států přestanou být vklady místních orgánů pojištěny zcela, rozhodla se Česká republika využít možnosti zachovat pojištění vkladů alespoň některým místním orgánům, a to v maximální možné míře, kterou směrnice umožňuje.

Návrh zákona tedy na rozdíl od současného stavu, kdy jsou pojištěny vklady všech územních samosprávných celků, umožňuje zahrnout do systému pojištění vkladů pouze vklady územních samosprávných celků, jejichž daňové příjmy nepřevyšují částku 500 000 EUR (tj. cca 14 mil. Kč). K tomu, aby byly vklady nadále pojištěny, je navíc nutné, aby územní samosprávný celek provedl aktivní krok vůči své bance, tedy poskytl příslušné dokumenty k doložení splnění podmínky výše daňových příjmů.

  • Pohledávky z vkladů územního samosprávného celku budou podle nové právní úpravy pojištěny pouze tehdy, doloží-li územní samosprávný celek bance, pobočce banky z jiného než členského státu EU nebo spořitelnímu a úvěrnímu družstvu, že výše jeho daňových příjmů podle zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům nepřesahuje 500 000 EUR.1

  • Územní samosprávný celek doloží bance, pobočce banky z jiného než členského státu EU nebo spořitelnímu a úvěrnímu družstvu výši daňových příjmů za rok, který o 2 roky předchází roku, v němž mají být pohledávky z vkladů územního samosprávného celku pojištěny.

  • Doložení daňových příjmů provede územní samosprávný celek v roce, v němž mají být pohledávky z vkladů územního samosprávného celku pojištěny nebo v roce, který tomuto roku bezprostředně předchází.

  • Banka, pobočka banky z jiného než členského státu EU nebo spořitelní a úvěrní družstvo bude na základě doložení výše daňových příjmů územního samosprávného celku povinna bez zbytečného odkladu vydat územnímu samosprávnému celku potvrzení, zda a pro které období jsou pohledávky z vkladů územního samosprávného celku pojištěny.

  • Pohledávky z vkladů územního samosprávného celku budou pojištěny od začátku kalendářního roku bezprostředně následujícím po roce, v němž územní samosprávný celek doložil výši daňových příjmů nepřesahujících částku 500 000 EUR, nebo ode dne, kdy banka vydala potvrzení o pojištění pohledávek z vkladů územního samosprávného celku, doložil-li územní samosprávný celek výši daňových příjmů nepřesahující částku 500 000 EUR v roce, v němž mají být pohledávky z vkladů územního samosprávného celku pojištěny.

  • Částka pro účely určení výše daňových příjmů územního samosprávného celku se přepočte na českou měnu podle kurzu vyhlášeného ČNB pro poslední den kalendářního roku, ke kterému se skutečné daňové příjmy vztahují.

Návrh zákona schválila dne 13.11.2015 Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR a postoupila jej k projednání Senátu ČR, který návrh zákona zařadil na program jednání 16. schůze dne 10.12.2015. Lze předpokládat, že zákon nabyde účinnosti 1.1.2016 (v případě zdržení v legislativním procesu pak 1.2.2016). Ministerstvo financí neočekává, že by se podmínky pojištění vkladů územních samosprávných celků v závěru legislativního procesu dále měnily. Proto vás o změně informujeme již nyní, abyste se včas připravili na výše popsanou změnu. Ministerstvo financí doporučuje, abyste ještě před koncem roku kontaktovali banku či družstevní záložnu, která vede váš vklad (v případě více institucí pak kontaktujte všechny), a včas provedli všechny kroky nutné k tomu, aby vaše vklady byly nadále kryty systémem pojištění vkladů (v případě, že splníte podmínku daňových příjmů nepřevyšující částku 500 000 EUR, resp. její ekvivalent).

1 Daňovými příjmy se rozumí daňové příjmy vykázané obcemi a kraji ve výkaze FIN2-12M, sestaveného podle vyhlášky č. 5/2014 Sb., o způsobu, termínech a rozsahu údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu, rozpočtů státních fondů, rozpočtů ÚSC, rozpočtů dobrovolných svazků obcí a rozpočtů Regionálních rad regionů soudržnosti.