Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 2/2014

Metodický pokyn MŽP

vydaný samostatným oddělením podpory programu Nová zelená úsporám pro posouzení způsobilosti výdajů v programu Nová zelená úsporám 2013
 

Tento metodický pokyn upřesňuje podmínky pro posuzování způsobilých výdajů v jednotlivých oblastech podpory v programu Nová zelená úsporám 2013 stanovené ve Směrnici Ministerstva životního prostředí č. 9/2013 o poskytování finančních prostředků v rámci programu Nová zelená úsporám 2013.

Oblast podpory A, C

Část podporovaného opatření, která byla realizována před 1.1.2013, nelze zařadit mezi způsobilé výdaje a nelze na ni čerpat podporu.

Při rozsáhlé změně dokončené budovy (v rámci jednoho stavebního povolení nebo souhlasu s provedením ohlášené stavby) se pro posouzení původního stavu budovy považuje poslední prokazatelný stav (může být vyžadováno doložení kolaudace, rekolaudace, změny účelu užívání apod.) před zahájením realizace úprav dle tohoto povolení nebo souhlasu.

V případě pochybností Fond posoudí způsobilost výdajů na základě následujících dokumentů:

a) Smluv o dílo se zhotovitelem

b) Dokladů o předání staveniště zhotoviteli

c) Oznámení stavebníka o zahájení prací příslušnému stavebnímu úřadu (zák. č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů §152 odst. 3 písm. a)

d) Kopie stavebního deníku nebo jednoduchého záznamu o stavbě (zák. č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů §157 odst. 1)

e) Faktur za dodávky nebo služby

nebo jiným hodnověrným a průkazným způsobem.

Oblast podpory B

Při výstavbě rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností se podporovaným opatřením rozumí celá výstavba rodinného domu. Podporované opatření (výstavba domu) je dále nedělitelné na jednotlivé etapy, stavební objekty, technologické celky či dílčí práce.

V případě, že prvotní úkony realizace podporovaného opatření byly realizovány před 1.1.2013, bude celá výstavba rodinného domu nezpůsobilým výdajem a nemůže být předmětem podpory. Prvotním úkonem se rozumí zahájení prací na základových konstrukcích domu, které musí být provedeno po 1.1.2013.

V případě pochybností Fond posoudí termín zahájení realizace na základě následujících dokumentů:

a) Dokladů o předání staveniště zhotoviteli

b) Oznámení stavebníka o zahájení prací příslušnému stavebnímu úřadu (zák. č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů §152 odst. 3 písm. a)

c) Kopie stavebního deníku nebo jednoduchého záznamu o stavbě (zák. č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů §157 odst. 1)

nebo jiným hodnověrným a průkazným způsobem.

V Praze dne 14. února 2014

Ing. Pavel Nejedlý

vedoucí samostatného oddělení podpory metodiky programu Nová zelená úsporám