Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

PROVÁDĚCÍ XXXXXXXXXX XXXXXX

xx xxx 23. dubna 2024

o zveřejnění xxxxxxx o zápis názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx názvu „Xxxxxxx“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Komise xxxx xxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx k závěru, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Xxxxxx xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx zápisu názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Komisi

Janusz XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


PŘÍLOHA

JEDNOTNÝ DOKUMENT

„BASMATI“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx CHZO]

„Basmati“

2.   Členský xxxx xxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx zemědělského xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx a obiloviny v nezměněném xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx aromatická xxxx xxxxxxxxx a produkovaná xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, vysoké celistvosti xxxx při xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním xx xxxxx xxx vaření.

Rýže „Xxxxxxx“ má xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. č.

Parametry

Hodnota

1.

Minimální xxxxx předvařených zrn (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50  mm

2.

Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx

≥ 3 ,50

4.

Vůně

Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx vůni xxxxxxx, která xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si velmi xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx vařeného xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx amylózy

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx látek (XXX)

4 –7

9.

Citlivost xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx

12,00  mm

11.

Minimální poměr xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx v ústech

Sladká chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou odrůdy x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx podnebí, xxx xxxxx snižuje výnosy. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx náchylné k polehnutí. Xxxx xxxxxxx byla xx značné xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ dozrává v zeměpisných xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx teplota xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během procesu xxxxxxxx zrn.

„Basmati“ označuje xxxxxx pocházející z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx pákistánského xxxxxx o osivu x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Super Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, NIAB XX 39 a NIAB XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx produkci, xxxxx xx xxxx uskutečnit xx vymezené xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky produkce xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (xxxx),

xxxxxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx zapsaný xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti

Rýže „Xxxxxxx“ se v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx a Kašmír a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Kasur, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Nankana Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Sargodha, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Bahawalpur, Xxxxx Xxx Xxxx, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Malakand, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad x&xxxx;Xxxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Basmati“.

Název „Xxxxxxx“ xx odvozen xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx své xxxxxxx xxxxx xxxx staletí xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Zemědělci pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx pěstuje x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx například:

1.

Cambridgeský xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“.

2.

Merriam-Websterův xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx dlouhozrnnou xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Himalájí“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx má výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, která xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“.

7.

Xxx Hindu v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx zvláštní odrůda, xxxxxx vyvinuli xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ říká Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx rýži x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strukturou, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx používá xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx s kari“.

9.

Food Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx správného druhu xxxx – rýži Xxxxx Xxxxxxx používáme xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx své xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx asijská jídla, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se rýže „Xxxxxxx“ xxxxx velmi xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx vyváží xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Kanady x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním prostředím

Vysoká xxxxxxx: Během období xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro rozhodování x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx o kvalitativních xxxxxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx a půdních xxxxxxx.

Xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx se xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx je xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx a vlhkost v Indoganžské xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx oblast xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá především xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx a Sutlej. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, které přinášejí xxxx z Himalájí. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Při xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx a z hlediska xxxxxxxxx xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxx (X), jak ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx vysoký (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx úrodnosti xxxx, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti zůstává xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx uchová, když xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx faktory

Kvalitu xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30. červnem, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx a byly xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx přesazují v řádcích xx xxxxx semenáčky xx xxxxxx způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx rostlin.

Stojatá voda xx na xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, xxx xxxxxx zakořenění xxxxxxxxx xx rostlin a v boji xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této doby xx pole xxxxxxxxx xx xxxx, co xxxxxxxxx stojatou xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx xx předešlo xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx xxxx poškození xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx chuti, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textuře, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx celistvosti zrna xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.

Zrna xxxx „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx u jiných xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Například poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx chemických xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx rýži „Basmati“ xxxx charakteristickou vůni x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ si xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx glykemickému xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx a výrazný pocit x&xxxx;xxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx jakostí, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx přírodním a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx souhře xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx v zeměpisné oblasti, xxx se tato xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx faktory, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx nalévání zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx vyvolává, xxxxx xxxxxxxxxx sluneční xxxx xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Ví xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxx xxxxx svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx historických, tradičních, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx s ní mají xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx ji xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/