Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX ROZHODNUTÍ KOMISE

ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 o režimech xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Komise xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx bylo xxxxx xxxxx podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx by xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“.

(4)

Žádost xxxxxxxxxx Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na zveřejnění xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Jediný článek

Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx na xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx zápisu názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx dne 23. dubna 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx WOJCIECHOWSKI

člen Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX DOKUMENT

„BASMATI“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx třetí země

Pákistánská xxxxxxxx republika

3.   Popis zemědělského xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním do xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx omílání)

6 ,50  mm

2.

Průměrná xxxxx předvařených zrn

≤ 1,9  mm

3.

Minimální poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3 ,50

4.

Vůně

Rýže „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxxxxxx těkavé xxxxxxxxxx, tj. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus amaryllifolius (Pandan) xxxx si xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx lepivost

7.

Obsah xxxxxxx

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx rýže / xxxxxxxxxx rýže XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx zvětšení objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ se xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx citlivé na xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx náchylné k polehnutí. Xxxx xxxxxxx byla xx xxxxxx míry xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během procesu xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ podle pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, NIAB Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, KSK 111 X, Sona Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.   Specifické xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx vymezené zeměpisné xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti vymezené x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky produkce xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování semen,

pěstování,

řízení xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx název

4.   Stručné xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx oblasti Ázád Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx a Balúčistán („zeměpisná xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Bahauddin, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Jhang, Xxxx Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot a Dadu,

v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Malakand, Xxx, Swat),

v provincii Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad x&xxxx;Xxxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxx také ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx paňdžábských xxxx, xxxxxxx „Bas“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx celá xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx mnoho xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v paňdžábské xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Shah v roce 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx hlediska xxxxxxxxx xxxxx rýži „Basmati“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Xxxx xxxxxxx a uznání ze xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“.

2.

Merriam-Websterův slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou dlouhozrnnou xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx dlouhozrnná rýže xxxxxxxxx na úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Himalájí“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx definuje rýži „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“.

6.

Glosbe xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“.

7.

Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že Basmati xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250 lety a která xx od xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ říká Xx. Y. L. Xxxx, xxxxxxxx Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx používá xxx xxxxxx let x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx – xxxx Xxxxx Basmati používáme xxx léta x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx spousta xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx xxx xxxxxxxx chuti, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, které xx xxxxx xxxx xxx asijská xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha zemích xx xxxxxxxxx. Poptávka xx xxxx „Xxxxxxx“ xx v posledních několika xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ se vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx celého xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Spojených xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.

Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Klimatické xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx dlouhodobé xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 stupni Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx se rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx rýže „Basmati“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, xxxxxx xxxxx rýže se x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx vystaveny déle, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx v Indoganžské xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx xxxxx, dny xx stávají jasnějšími (xxxxxxxxxx xx délka xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Basmati“.

Dostatečné xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá xxxxxxxxx xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Pro xxxxxxxxx a příznačnou xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxx množství xxxx (podrobnější xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx půdou xxxxx xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Tyto půdy xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5&xxxx;%) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Proto xxxx půdy obsahují xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), jak xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280 kg X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxx xxxxxxx během období xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Celsia xxxx den a 20 stupni Xxxxxx v noci), což xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní chemickou xxxxxxx vůně rýže „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx normálních xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx a byly by xxxxxxxx k polehnutí ve xxxx květu nebo xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx se xxxx vysazovat xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx se xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx rostlin.

Stojatá voda xx na rýžových xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx zakořenění xxxxxxxxx xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, co xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.

Rýže „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx narušením, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Sklizená xxxxx xx obvykle mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx nejdříve x&xxxx;xxxx xx do xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx zrnech xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx během xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx chuti, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50 mm), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.

Zrna xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx obvykle xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx a šířky xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, vaření i konzumaci. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx nimiž xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ si zachovávají xxxxxxx celistvost xxxx xxxxxxx glykemickému xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx zeměpisnou xxxxxxx a specifickou xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx přírodním x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx počtu hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx a sluneční záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Xx se, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xx intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx označení xx xxxxx světě svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Každý obchodník xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si objedná xxxx „Xxxxxxx“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx specifické xxxxxxxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 tohoto xxxxxxxxxx dokumentu.

Odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/