XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX KOMISE,
s ohledem xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,
s ohledem na nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx důvodům:
|
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Xxxxxxx“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023). |
|
(2) |
Komise xxxx xxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx zveřejněn xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“. |
|
(4) |
Žádost xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní jednotný xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (EU č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx článku xxxxxxxx právo podat xxxxx zápisu názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx zveřejněné x&xxxx; Úředním věstníku Xxxxxxxx unie C, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
V Bruselu xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX DOKUMENT
„BASMATI“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx republika
3. Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v nezměněném xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx se značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném xxxxxx xxxxxxx, vysoké celistvosti xxxx při vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx při xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx vlastnosti:
|
Poř. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx předvařených xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 mm |
|
2. |
Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx konzistence |
Měkká |
|
6. |
Textura xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx alkalických látek (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx v ústech |
Sladká chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx alespoň jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ jsou odrůdy x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx na fotoperiodu“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ způsobuje, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ mohou xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení xxxx xx značné míry xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během xxxxxxx xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Basmati, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, NIAB XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4. Specifické xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx uskutečnit xx vymezené zeměpisné xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx produkce xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx krájení, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se vztahuje xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx označování xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx zapsaný xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti
Rýže „Xxxxxxx“ se x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír a v provinciích Xxxxxxx, Sindh, Chajbar Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Šejchupura, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Swat), |
|
— |
v provincii Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad a Sohbatpur, |
|
— |
v oblasti Xxxx Džammú x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Poonch, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Indie. |
5. Souvislost xx xxxxxxxxxx oblastí
5.1. Specifičnost xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx zeměpisného označení xxxxxxx z dobré pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen od xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Bas“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ xxxxxxx „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx pověsti xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx pěstují xxxx „Xxxxxxx“ již xx xxxxx staletí.
Historický xxxxx x&xxxx;xxxxx pověst
První xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx básník Xxxxx Xxxx v roce 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání ze xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx z obecných informací, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže x&xxxx;xxxxxxxx zrny“. |
|
2. |
Merriam-Websterův xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006). |
|
4. |
Xx nejlepší indická xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Indii, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
|
5. |
Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii a Pákistánu, xxxxx má xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“. |
|
6. |
Glosbe xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Developed xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx důkazy xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx odrůda, xxxxxx vyvinuli zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ říká Xx. Y. L. Xxxx, předseda Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Pradesh.“ |
|
8. |
Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou strukturou, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) se x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx vynikající x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Recept, jak xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx správného xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx xxxxxxxxx její xxxxxx xxxxxxx. K dispozici xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx indickou xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, které xx xxxxx xxxx xxx asijská xxxxx, xxxx jsou biryani x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha zemích xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx rýži „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx s životním xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v oblasti xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65 %. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují dlouhodobé xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. V oblastech, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx xxxxxx delší xxx v oblastech, kde xx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, proces xxxxx xxxx se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx xxxx ještě xxxxxxx. Právě xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx které xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx listopadu. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, dny xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Dostatečné xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá především xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx z Himalájí. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx hojné množství xxxx (podrobnější popis xxxx v tomto bodě).
Normální xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Při xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxx (X), jak ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx K/ha) xxxx úrodnosti půdy, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx den x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx vůně rýže „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Vůně xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ výrazně xxxxxxxxx xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx a byly by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Optimální xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx přesazují x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx způsobem xxxxx xx řádku x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx a ujme xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx voda xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx doby xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ se pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Sklizená xxxxx xx xxxxxxx mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, aby se xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v jejích xxxxxxxx xxxxxxx zrnech xx značným xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx xxxxxxx (od 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx rýže „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx je xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx obvykle xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx jasmínové xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx sklizni, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx harmonickou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx nimiž převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx charakteristickou vůni x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna rýže „Xxxxxxx“ si zachovávají xxxxxxx celistvost xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx příznačné. Xxxxxx xxxx a výrazný xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou způsobeny xxxxxxx faktory, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx čemuž má xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx přírodním x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx projevujícím xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ získává xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Xx xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx rýže „Basmati“ xxxxxx vliv xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, rozmístění xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, udržování xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx označení xx xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ z Pákistánu, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx x&xxxx;xx specifické xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 x&xxxx;5 tohoto xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/