PROVÁDĚCÍ XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23. dubna 2024
o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)
(C/2024/2995)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,
s ohledem na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx žádost v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx nařízení. |
|
(3) |
Aby bylo xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, měl by xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx na xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) CHZO (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx zemědělského xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v nezměněném xxxxx xxxx zpracované.
3.2. Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx a produkovaná xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx vlastnosti:
|
Poř. č. |
Parametry |
Hodnota |
|
1. |
Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx předvařených zrn |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
≥ 3 ,50 |
|
4. |
Vůně |
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx vůni xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx amaryllifolius (Pandan) xxxx si velmi xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 % |
|
8. |
Rozsah xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx látek (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Citlivost na xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx zvětšení xxxxxx |
3,50 |
|
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit vařené xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx živočišného xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxxx tím, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx alespoň jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx podnebí, což xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx náchylné k polehnutí. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx vyvinutých xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx teplota xxxxxxxxx akumulaci a zachování xxxx xxxxx procesu xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Basmati, Kashmir Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 aromatic, KSK 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx produkci, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx vymezené xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx název
—
3.6. Zvláštní xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx zapsaný název
—
4. Stručné xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx oblasti Ázád Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Bahauddin, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Lodhran, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad a Sohbatpur, |
|
— |
v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Basmati“ se xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Indie. |
5. Souvislost xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx zeměpisného označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx staletí xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Heer Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Shah x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx jihoasijské rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou dlouhozrnnou xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx potravin uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx dlouhozrnná xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx tenká dlouhozrnná xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ jako „druh xxxxxxxxxxx xxxx pěstované xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má výraznou xxxx a jemnou xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu pěstovanou x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, která xx xxxxxxxxx svou xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Developed xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx důkazy xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxxx těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx s oříškovou xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx dokonalou xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx. Xxxxx správného xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx léta x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, xxx xxxxxx xx kupte indickou xxxx pákistánskou rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx své xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx velmi xxxx xxx asijská xxxxx, xxxx jsou biryani x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx velmi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx zemí xxxxxx xxxxx, včetně Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Spojených xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím
Vysoká xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx průměrná xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx dlouhodobé xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx je xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx rýže se x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, umožňují rýži „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx aromatické xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx xx listopadu. Xx konce xxxx xxxxxxx klesá, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) a noci xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto klimatické xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx řeky Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx z Himalájí. Půdy x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou mírně xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), xxxxx xxxxxxxxx a z hlediska xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx obecně xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx xxxxxxxx illit – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280 kg X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx uchová, xxxx xx během xxxxxx xxxxxxxx xxx mírná xxxxxxx.
Xxxxxx faktory
Kvalitu rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx normálních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30. červnem, xxxxx xx k nadměrnému xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxx. Optimální xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině července.
Semenáčky xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx způsobem xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx vysazovat xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx na xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx pole xxxxxxxxx xx poté, co xxxxxxxxx stojatou xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Basmati“ se xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90 % zrn, xxx se předešlo xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Sklizená úroda xx obvykle xxxxx x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx do xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx se xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx a nadýchané textuře, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Například xxxxx xxxxx a šířky xxx xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx pro xx příznačné. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ jsou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx xxxxx má xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx produktu
Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx přírodním a lidským xxxxxxxx projevujícím xx xxx sázení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx díky xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx xx tato xxxx xxxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx a sluneční xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.
Za xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx vyvolává, stojí xxxxxxxxxx sluneční xxxx xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Xx xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx mají na xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx vliv xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a technika zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx jakožto xxxxxxxxx označení po xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx s ní mají xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 a 5 xxxxxx xxxxxxxxxx dokumentu.
Odkaz na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/