Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX

xx xxx 23. dubna 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 o režimech xxxxxxx xxxxxxxxxxxx produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) uvedeného xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Basmati“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx žádost v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby bylo xxxxx podat podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie zveřejněn xxxxxxxx dokument x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“.

(4)

Žádost xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Xxxxxx článek

Úředním věstníku Xxxxxxxx unie xx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx jednotný xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (EU x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx s článkem 51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

V Bruselu xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


PŘÍLOHA

JEDNOTNÝ XXXXXXXX

„XXXXXXX“

XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) CHZO (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx stát xxxx xxxxx země

Pákistánská xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx potraviny

3.1.   Druh xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx aromatická xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx vůni, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, vysoké xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. č.

Parametry

Hodnota

1.

Minimální xxxxx předvařených xxx (xx omílání)

6 ,50  mm

2.

Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené omleté xxxx

≥ 3 ,50

4.

Vůně

Rýže „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus amaryllifolius (Pandan) xxxx xx xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx amylózy

19 –26  %

8.

Rozsah hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx poměr xxxxx vařené rýže / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx při vaření

1,70

12.

Průměrný xxxxx xxxxxxxx objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx v ústech

Sladká chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí vařeného xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ se xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx odrůdy rýže „Xxxxxxx“ mohou xxx xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx ve vyvinutých xxxxxxxx pomocí vědeckých, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 dokáží xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 v říjnu nebo xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během procesu xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx krajové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx zapsané xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Basmati, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Basmati, Kashmir Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Super Gold, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Basmati, Vital Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.   Specifické xxxxx xxx produkci, xxxxx xx musí uskutečnit xx vymezené zeměpisné xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti vymezené x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx název

3.6.   Zvláštní pravidla xxxxxxxx se označování xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx název

4.   Stručné xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ se x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx a Kašmír x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Chajbar Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot a Dadu,

v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Swat),

v provincii Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti

Žádost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z dobré xxxxxxx, xxxxxxx a specifických xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.

Název „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx název, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Zemědělci pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx staletí.

Historický xxxxx a dobrá xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Heer Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx básník Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxx jihoasijské xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx potravin uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx dlouhozrnná rýže xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx a Carol Sherman, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx pěstované xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, která xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, xx Basmati xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx vyvinuli zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. Y. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Pradesh.“

8.

Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx je pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) se x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu používá xxx tisíce let x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx správného xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, ale xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx své xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, které xx velmi xxxx xxx asijská xxxxx, xxxx xxxx biryani x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xx vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, včetně Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Spojených xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím

Vysoká xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v oblasti xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx o kvalitativních znacích xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody a půdních xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Klimatické xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx teploty x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Basmati“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx xxx“, proces xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx více opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx zrna ještě xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx xxxxxxxx zrna xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx v Indoganžské xxxxxx, umožňují xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx xxxxx, dny xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx především xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Pro xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (podrobnější xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx řeky Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx a Sutlej. Různé xxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné oblasti xx vyvinuly x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Při xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), dobře xxxxxxxxx a z hlediska struktury xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx obecně xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah organického xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx draslík. Proto xxxx xxxx obsahují xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280 kg X/xx) až vysoký (&xx; 280&xxxx;xx K/ha) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxx xxxxxxx během období xxxxxxxx xxx mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Celsia xxxx den a 20 stupni Xxxxxx v noci), xxx xxxxx dodává pronikavou xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, když xx během xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ výrazně ovlivňuje xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx květu nebo xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx hrůbek xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, déle xxxxxxxxxx a ujme se xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx rostlin a v boji xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx pole xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx po xxxxxxx 90 % zrn, xxx xx předešlo xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, aby se xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxx během xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textuře, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx poměr délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx amylózy (xx 19&xxxx;% xx 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx xx šířky xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx je poměr xxxxx a šířky obvykle xxxxx. Například poměr xxxxx a šířky xxx xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx je 3:2.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kombinací xxxxxxx chemických xxxxxxxxx, xxxx xxxxx převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), který xxxxxx rýži „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx díky xxxxxxx glykemickému xxxxxx, xxx xx pro xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou a nadýchanou xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx světla, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx se xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx faktory, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Xx se, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ na intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx xxxx na xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a technika xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě xxxx xxxxxx pověst xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx faktorů, xxx x&xxxx;xx mají xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, že xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx dokumentu.

Odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/