XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE
ze xxx 23. dubna 2024
o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX KOMISE,
s ohledem xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx k těmto důvodům:
|
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) č. 1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx k závěru, xx xxxxxxx podmínky stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx podat podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Jediný článek
V Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx se xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23. dubna 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx WOJCIECHOWSKI
člen Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) CHZO (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx stát xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx potraviny
3.1. Druh xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx při xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. č. |
Parametry |
Hodnota |
|
1. |
Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 mm |
|
2. |
Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Xxxx 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si velmi xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx konzistence |
Měkká |
|
6. |
Textura xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx alkalických xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx fotoperiodu |
|
10. |
Minimální xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx poměr xxxxx xxxxxx rýže / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
3,50 |
|
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx a nadýchaná textura x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx živočišného xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou odrůdy x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd xxxx „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ mohou xxx xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vědeckých, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených v bodě 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 v říjnu xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během procesu xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Gold, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 aromatic, XXX 111 H, Xxxx Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx xxxx xxxxxxxxxx xx vymezené zeměpisné xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx vymezené x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx kroky xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx semen, |
|
— |
pěstování, |
|
— |
řízení xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Chajbar Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Xxxxxxxxx, Narowal, Xxxxxxxxxx, Nankana Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Sahiwal, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu, |
|
— |
v provincii Xxxxxxx Paštúnchwá: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx oblastech Indie. |
5. Souvislost xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx veřejnost xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx například:
|
1. |
Cambridgeský xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx dlouhozrnnou xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx nejlepší indická xxxxxxxx uvádí: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Indii, Paňdžábu, xxxxxxxxx částech Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx definuje rýži „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx xxxx pěstované xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx pěstovanou x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx vyznačuje svou xxxx“. |
|
7. |
Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Developed xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Xxxxxxx xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250 lety x&xxxx;xxxxx xx od xx xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxx s oříškovou xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, xx xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx let x&xxxx;xx vynikající s kari“. |
|
9. |
Food Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx rýži Basmati. Xxxxx správného druhu xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx xxxxxxxxx její xxxxxx kvalitu. K dispozici xx spousta xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx xxxxx indickou xxxx xxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx získali pravou xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, které xx velmi xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx jsou biryani x&xxxx;xxxxx, se rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx xxxxxxxxx. Poptávka xx rýži „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Rýže „Xxxxxxx“ xx vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Spojených xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním prostředím
Vysoká xxxxxxx: Xxxxx období xxxxxxxx xxx, které xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx průměrná xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65 %. Vlhkost xxxx xxxx jediným xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, vody a půdních xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a teplotu xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx teploty a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx měsíce xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež jsou xxxxxx xxxxxxxxx déle, xxxxxxxxx xxxx ještě xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx s dalšími xxxxxxx, jako xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx pro pěstování xxxx ideální teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx délka xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx rozvoj xxxxxxxxx xxxx a dalších specifických xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Dostatečné xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá především xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx v tomto bodě).
Normální xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx zeměpisné xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx z Himalájí. Půdy x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx z naplavenin Xxxx a Gangy. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5 %) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx xxxxxxxx illit – minerál xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280 kg K/ha) xxxx úrodnosti půdy, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx xxx mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx xxxxxx pronikavou xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx vůně xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx období xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby pro xxxxxxxxxxx. Kdyby xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx k nadměrnému xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx přesazují v řádcích xx xxxxx semenáčky xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx zakořenění xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx plevelům. Po xxxxxxxx této xxxx xx pole xxxxxxxxx xx xxxx, co xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Basmati“ se xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90 % xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým poškozením xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx a suší xx do obsahu xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx se xxxxxxxxx tvorbě plísní xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx skladování.
5.2. Specifičnost xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx chuti, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx poměr délky/šířky xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx šířky xxx xxxxxx.
Xxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx je xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, při xxxxxxx, vaření x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ si zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a nadýchanou xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a specifickou jakostí, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx vlastností svou xxxx xxxx souhře xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx světla, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx se xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx teplota xxxxx nalévání zrn, xxxxxxx a sluneční xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.
Za xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, kdy xxxx „Xxxxxxx“ v zeměpisné oblasti xxxxx. Xx se, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx časem x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx obohacená x&xxxx;xxxxx, udržování xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx označení po xxxxx xxxxx svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, tradičních, xxxxxxxxxx a společenských faktorů, xxx x&xxxx;xx mají xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx ji xxxx x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pod označením „Xxxxxxx“ z Pákistánu, bude xxxxxxxx, xx tato xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 tohoto xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx specifikace
https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/