XXXXXXXXX ROZHODNUTÍ XXXXXX
xx xxx 23. dubna 2024
o zveřejnění xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)
(C/2024/2995)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 o režimech xxxxxxx zemědělských produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24. 8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) č. 1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení. |
|
(3) |
Aby xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, měl by xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Jediný xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx xxxxxx názvu „Xxxxxxx“ námitku.
Zveřejnění xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX DOKUMENT
„BASMATI“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx CHZO]
„Basmati“
2. Členský xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické vlastnosti xxxx „Basmati“ spočívají x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx při vaření.
Rýže „Xxxxxxx“ má tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 mm |
|
3. |
Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx konzistence |
Měkká |
|
6. |
Textura xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx lepivost |
|
7. |
Obsah xxxxxxx |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx látek (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Citlivost xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx |
12,00 mm |
|
11. |
Minimální poměr xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx rýže XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx při xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx historie šlechtění xx alespoň jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 dokáží xxxxxxxx xxxxxxxxxx podnebí. Xxxx „Xxxxxxx“ dozrává x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx a zachování xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.
„Basmati“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx krajové odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu z roku 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 v současnosti patří Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 aromatic, XXX 111 X, Sona Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx produkci, které xx musí uskutečnit xx vymezené xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla týkající xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ se v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Bahauddin, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Nankana Xxxxx, Xxxxxxx, Jhang, Xxxx Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Bahawalpur, Xxxxx Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu, |
|
— |
v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Džammú x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx své xxxxxxx xxxxx celá staletí xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxx xx mnoho staletí.
Historický xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Heer Xxxxxx, kterou napsal xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx hlediska xxxxxxxxx xxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, která xx pěstuje x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“. |
|
2. |
Merriam-Websterův xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx potravin xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx a Carol Sherman, 2006). |
|
4. |
Xx nejlepší indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx úpatí Himalájí“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx rýže pěstované xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx výraznou xxxx a jemnou chuť“. |
|
6. |
Glosbe xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx vyznačuje svou xxxx“. |
|
7. |
Xxx Hindu v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx vyvinuli xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx xxxxxxx na xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. Y. X. Xxxx, předseda Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx rýži x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, xx xx stařená. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) se x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx vynikající s kari“. |
|
9. |
Food Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx dokonalou xxxx Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx správného druhu xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx oceňovali xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale určitě xx kupte indickou xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Basmati.“ |
Díky xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx velmi xxxx xxx xxxxxxx jídla, xxxx xxxx biryani x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ stala velmi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx s životním prostředím
Vysoká xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost v oblasti xxxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx není jediným xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx o kvalitativních znacích xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Klimatické požadavky xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, proces xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Právě xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx aromatické xxxxxxxxxx a další charakteristické xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, dny xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: K zavlažování xx používá xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx tekoucích xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx z Himalájí. Xxx xxxxxxxxx a příznačnou xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx vyvinuly z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5 %) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx převládá xxxxx – minerál xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280 kg X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx úrodnosti xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti zůstává xxxxxxx během období xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Celsia xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní chemickou xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ je 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Vůně se xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx normálních podmínek xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx a byly xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx květu xxxx xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx přesazování xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx se xxxx vysazovat mělce (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx hluboko, déle xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx na xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této xxxx xx xxxx zavlažují xx poté, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx obohacené o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx do obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxx během xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v jejích xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx omleté rýže xxxx 3,50 mm), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do šířky xxx xxxxxx.
Xxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx a šířky nejméně 3:5, xxxxxxx u jiných xxxxx xxxx xx poměr xxxxx a šířky xxxxxxx xxxxx. Například xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx harmonickou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx pro xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx faktory, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a nadýchanou xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx projevujícím se xxx sázení, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Basmati“.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx xx xxxx xxxx pěstuje, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx nalévání zrn, xxxxxxx a sluneční xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Xx xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ na xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx na xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a technika zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx jakožto xxxxxxxxx označení xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx historických, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx si xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, že tato xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/