PROVÁDĚCÍ XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Xxxxxxx“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, měl by xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX TAKTO:
Jediný xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx se xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ DOKUMENT
„BASMATI“
XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx CHZO]
„Basmati“
2. Členský xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx republika
3. Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx potraviny
3.1. Druh xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná a produkovaná xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx vůni, sladké xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx při vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx vlastnosti:
|
Poř. č. |
Parametry |
Hodnota |
|
1. |
Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx omílání) |
6 ,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 mm |
|
3. |
Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx typickou vůni xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem těkavé xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx lepivost |
|
7. |
Obsah xxxxxxx |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální poměr xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textura x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx živočišného xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ způsobuje, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx odrůdy rýže „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení byla xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během procesu xxxxxxxx zrn.
„Basmati“ xxxxxxxx xxxxxx pocházející z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx z roku 1976.
Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ podle pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, NIAB Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Sona Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx produkci, které xx musí xxxxxxxxxx xx vymezené xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx produkce xxxx „Basmati“:
|
— |
příprava xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí), |
|
— |
přesazování xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla týkající xx krájení, strouhání, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx zapsaný xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Chajbar Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Kasur, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu, |
|
— |
v provincii Xxxxxxx Paštúnchwá: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z dobré xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži z Indoganžské xxxxxx. Zemědělci pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx mnoho staletí.
Historický xxxxx x&xxxx;xxxxx pověst
První xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ nalezneme x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Heer Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx veřejnost xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, která xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“. |
|
2. |
Merriam-Websterův xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx dlouhozrnnou xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx dlouhozrnná xxxx xxxxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx“ (Jacques L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx nejlepší xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx xxxx pěstované xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“. |
|
6. |
Glosbe xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, která xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Developed at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické důkazy xxxxxxx, že Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx vyvinuli xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxxx těchto xxxx zemí,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx vynikající x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Recept, jak xxxxxx dokonalou xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx. Xxxxx správného xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Basmati používáme xxx léta a vždy xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx xxxxx indickou xxxx pákistánskou rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx velmi xxxx xxx xxxxxxx jídla, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx rýži „Xxxxxxx“ xx v posledních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx vyváží xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, včetně Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím
Vysoká xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx průměrná xxxxxxxxx xxxxxxx v oblasti xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx xxxx jediným xxxxxxxx xxx rozhodování x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx dlouhodobé xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 stupni Xxxxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Basmati“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx rýže rostlinou „xxxxxxxx dne“, xxxxxx xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími xxx xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx vystaveny déle, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Právě souhra xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx optimálnímu slunečnímu xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx a zachovávat xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx oblast xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx listopadu. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, xxx xx stávají jasnějšími (xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx deštích x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx v tomto bodě).
Normální xxxx: Zeměpisnou oblast xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx a Sutlej. Různé xxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx z Himalájí. Půdy x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx vyvinuly x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Při xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx až xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5 %) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Proto xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx množství draslíku (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280 kg X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Celsia xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx v noci), xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx přesazují x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx vysazovat xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx pokud se xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, xxx xxxxxx zakořenění ujmuvších xx xxxxxxx a v boji xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx se předešlo xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Sklizená úroda xx obvykle xxxxx x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx nejdříve x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx skladování.
5.2. Specifičnost xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zrnech xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50 mm), xxxxxxxxx xxxxxx amylózy (od 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx celistvosti xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do šířky xxx xxxxxx.
Xxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx je xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx xxxxx. Například xxxxx xxxxx a šířky zrn xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx skladování, při xxxxxxx, vaření i konzumaci. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna rýže „Xxxxxxx“ si zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx a výrazný xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ jsou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx čemuž xx xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se značnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx produktu
Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx přírodním x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx projevujícím xx xxx sázení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Rýže „Xxxxxxx“ získává xxxxx xxxxxx vlastností svou xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx počtu xxxxx xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx pěstuje, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, který xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Xx xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xx intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx mají xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx vliv náležité xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, udržování xxxxxxx xxxx a technika xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxx xxxxx svou xxxxxx pověst na xxxxxxx historických, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských faktorů, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx či v zahraničí, xxxxx xx objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx a má specifické xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 tohoto xxxxxxxxxx dokumentu.
Odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/