Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE

ze xxx 23. dubna 2024

o zveřejnění xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto důvodům:

(1)

V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx žádost v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx k závěru, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, měl by xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx Úředním věstníku Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Jediný xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie se xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx článku xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

CHOP ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx třetí xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx a obiloviny x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx při xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx vaření.

Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. č.

Parametry

Hodnota

1.

Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx omílání)

6 ,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

≤ 1,9  mm

3.

Minimální poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx velmi xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx xxxxxxx

19 –26  %

8.

Rozsah xxxxxx xxxxxxxx alkalických xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Citlivost xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx fotoperiodu

10.

Minimální xxxxxxxx délka vařené xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx rýže / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx xxx vaření

1,70

12.

Průměrný xxxxx zvětšení xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí vařeného xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ se xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx historie šlechtění xx xxxxxxx jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ jsou odrůdy x&xxxx;xxxxxxx dobou zrání. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx značné míry xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.

„Basmati“ označuje xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu z roku 1976.

Xxxx zapsané xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx patří Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Basmati, Kashmir Xxxxxxx (Kashmir Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 H, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx kroky produkce xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx),

xxxxxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. produktu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx název

4.   Stručné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Sahib, Xxxxxxx, Jhang, Toba Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Mianwali, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Paštúnchwá: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Swat),

v provincii Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Džammú x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Poonch, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oblastí

5.1.   Specifičnost xxxxxxxxx oblasti

Žádost o zápis xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z dobré xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Basmati“.

Název „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx od xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx staletí xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský básník Xxxxx Xxxx v roce 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx informací, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx a Carol Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx nejlepší indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Himalájí“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii a Pákistánu, xxxxx má výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“.

6.

Glosbe xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx svou xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Developed xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, že Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx rýži s oříškovou xxxxx a pevnou xxxxxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, že xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx používá xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx dokonalou rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – rýži Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx kvalitu. K dispozici xx spousta jiných xxxxxx, ale určitě xx kupte xxxxxxxx xxxx pákistánskou rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx své xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx asijská jídla, xxxx xxxx biryani x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx v mnoha zemích xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx v posledních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx zemí xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Kuvajtu, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Kanady x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním prostředím

Vysoká xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx pro optimální xxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx není xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. V oblastech, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx je xxxxx rýže rostlinou „xxxxxxxx dne“, xxxxxx xxxxx rýže se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx optimálnímu slunečnímu xxxxxx, xxxxx s dalšími xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx v Indoganžské xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx listopadu. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, dny xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá především xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx vůni xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx x&xxxx;xxxxx bodě).

Normální xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Půdy x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx a z hlediska struktury xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5 %) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. V jílovité frakci xxxx převládá xxxxx – xxxxxxx bohatý xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280 kg X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Celsia xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx pronikavou xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx během období xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině července.

Semenáčky xx přesazují x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma xxxxxxxxx xx hrůbek způsobem xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx pokud se xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx a ujme xx xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, xxx xxxxxx zakořenění xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx xxxx doby xx xxxx zavlažují xx xxxx, co xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.

Rýže „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx ihned po xxxxxxx 90 % xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx obvykle mlátí x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v jejích xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx značným poměrem xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx poměr délky/šířky xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx poměr xxxxx a šířky xxxxxxx xxxxx. Například xxxxx xxxxx a šířky xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření i konzumaci. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), xxxxx xxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx indexu, xxx xx xxx xx příznačné. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ jsou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx xxxx zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx produktu

Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ získává xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx díky souhře xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx světla, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx se tato xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx sluneční xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné oblasti xxxxx. Xx se, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx časem x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx a technika xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx historických, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ z Pákistánu, bude xxxxxxxx, že tato xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a má xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/