Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX

xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)

(C/2024/2995)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,

s ohledem xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto důvodům:

(1)

V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Komise xxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx zveřejnění xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Xxxxxx xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 se xxxxxxxxxxx uvedeným v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx článku xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

EU x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx CHZO]

„Basmati“

2.   Členský stát xxxx třetí xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx zemědělského xxxxxxxx xxxx potraviny

3.1.   Druh xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná a produkovaná xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ spočívají x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, vysoké xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.

Rýže „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx amaryllifolius (Pandan) xxxx xx xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx vařeného xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx amylózy

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka vařené xxxx

12,00  mm

11.

Minimální xxxxx xxxxx xxxxxx rýže / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx a nadýchaná textura x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx dobou zrání. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx byla xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ dozrává x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, kdy teplota xxxxxxxxx akumulaci a zachování xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx pocházející z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx krajové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu z roku 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech z roku 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Basmati Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Super Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Sona Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, NIAB XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.   Specifické xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx název

3.6.   Zvláštní xxxxxxxx xxxxxxxx se označování xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx zapsaný xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ se x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Šejchupura, Xxxxxx, Kasur, Gujrat, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Jhang, Toba Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Paštúnchwá: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oblastí

5.1.   Specifičnost xxxxxxxxx oblasti

Žádost o zápis xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx pověsti, xxxxxxx a specifických vlastností xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx od xxxx paňdžábských slov, xxxxxxx „Bas“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx své pověsti xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Heer Xxxxxx, kterou napsal xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx veřejnost xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Xxxx xxxxxxx a uznání ze xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“.

2.

Merriam-Websterův xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx potravin xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx částech Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jako „druh xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx vynikající x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx kvalitu. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx pákistánskou xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx v posledních několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ se xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx vyváží do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Kuvajtu, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním prostředím

Vysoká xxxxxxx: Během období xxxxxxxx xxx, xxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxx v rozmezí od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx není jediným xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx dlouhodobé xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 stupni Xxxxxx po xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx se rýže „Xxxxxxx“ pěstuje, xx xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, xxxxxx xxxxx xxxx se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky které xxxx xxxxxxxx zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx a zachovávat xx xxx aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Zeměpisná oblast xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx stávají xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou ideální xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Basmati“.

Dostatečné xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx deštích a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx v tomto xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx půdou xxxxx xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx z Himalájí. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx obecně xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – xxxxxxx xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280 kg X/xx) až xxxxxx (&xx; 280 kg K/ha) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx o draslík

Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Celsia xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx období xxxxxxxx zrn mírná xxxxxxx.

Xxxxxx faktory

Kvalitu xxxx „Xxxxxxx“ výrazně ovlivňuje xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxx. Optimální xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx xxxxx semenáčky xx xxxxxx způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx pokud xx xxxxxx xxxxxxx, déle xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx rostlin.

Stojatá xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této doby xx xxxx zavlažují xx poté, co xxxxxxxxx stojatou xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx použitím xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx obvykle xxxxx x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx do xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx jinému xxxxxxxx xxxxxxx nebo poškození xxxxxx během skladování.

5.2.   Specifičnost xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx amylózy (xx 19&xxxx;% xx 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx poměr xxxxx a šířky xxxxxxx xxxxx. Například xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx chemických xxxxxxxxx, xxxx nimiž xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx čemuž má xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx lze přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx vlastností svou xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx teplota xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Ví xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, půda obohacená x&xxxx;xxxxx, udržování xxxxxxx xxxx a technika xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx označení xx xxxxx světě svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx faktorů, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx si xxxxxxx xxxx „Basmati“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/