XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23. dubna 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)
(C/2024/2995)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx,
xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Basmati“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení. |
|
(3) |
Aby xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním věstníku Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“. |
|
(4) |
Žádost xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx článku xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx názvu „Xxxxxxx“ námitku.
Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
V Bruselu dne 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Komisi
Janusz XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ DOKUMENT
„BASMATI“
XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx země
Pákistánská xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx a obiloviny x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx aromatická xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny vymezených x&xxxx;xxxx 4.
Xxxxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx omílání) |
6 ,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 mm |
|
3. |
Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené omleté xxxx |
≥ 3 ,50 |
|
4. |
Vůně |
Rýže „Basmati“ xx xxxxxxxx vůni xxxxxxx, která xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx amylózy |
19 –26 % |
|
8. |
Rozsah hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx fotoperiodu |
|
10. |
Minimální xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx |
12,00 mm |
|
11. |
Minimální poměr xxxxx vařené xxxx / předvařené xxxx XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze pro xxxxxxxx živočišného xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx citlivé na xxxxxxxxx podnebí, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx značné xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 dokáží xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 v říjnu xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx procesu xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4. Specifické kroky xxx produkci, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx vymezené x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (setí), |
|
— |
přesazování xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx zapsaný název
—
4. Stručné xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ se v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Xxxxxxxxx, Narowal, Xxxxxxxxxx, Nankana Sahib, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Sahiwal, Pakpattan, Xxxxxxx, Mianwali, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (okresy Malakand, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur, |
|
— |
v oblasti Xxxx Džammú x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Poonch, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oblastí
5.1. Specifičnost xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx z dobré xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Název „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx své xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx pěstují xxxx „Basmati“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx veřejnost xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, která xx pěstuje x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné oblasti xx úpatí Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ze xxxxxx veřejnosti je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx jihoasijské rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Basmati – xxxx dlouhozrnná rýže xxxxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx a Carol Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Himalájí“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, která xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Basmati xx xxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že Xxxxxxx xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety a která xx od xx xxxx pěstuje na xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ říká Xx. Y. X. Xxxx, předseda Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strukturou, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx tím, xx xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) se x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce let x&xxxx;xx vynikající x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, jak xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx správného druhu xxxx – rýži Xxxxx Basmati používáme xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx oceňovali xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, ale xxxxxx xx kupte xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx své xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, které xx xxxxx hodí xxx asijská xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx velmi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx rýži „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ se xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, včetně Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Spojených xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím
Vysoká xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx optimální xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost v oblasti xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx rozhodování x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po celou xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx teploty x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx v oblastech, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx xxx“, proces xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx zrna xxxxx xxxxxxx. Právě xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx slunečnímu xxxxxx, xxxxx s dalšími xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ kumulovat a zachovávat xx xxx aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, dny xx xxxxxxx jasnějšími (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Tyto xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx rozvoj xxxxxxxxx xxxx a dalších specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx z Himalájí. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx řeky Indus x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx půdou xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné oblasti xx xxxxxxxx z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), xxxxx xxxxxxxxx a z hlediska xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx půdy xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280 kg X/xx) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti zůstává xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx dodává pronikavou xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Vůně xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx během období xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ výrazně xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx normálních xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx květu xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx xx přesazování xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx mělce (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx rostlin.
Stojatá voda xx na xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, což xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx a v boji xxxxx plevelům. Po xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx narušením, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Xxxxxxxx úroda xx obvykle mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby se xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx zrnech nebo xxxxxxxxxx jinému xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v jejích xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx poměrem xxxxx a šířky, znamenité xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (od 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Zrna rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx a šířky obvykle xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx nimiž převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ si zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx glykemickému indexu, xxx xx pro xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx čemuž má xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx projevujícím xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx vedle xxxxxx vlastností xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx světla, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx nalévání zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.
Za chutí x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx sluneční svit xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, kdy xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Xx se, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx časem x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxx světě svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx faktorů, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Každý obchodník xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx xx objedná xxxx „Basmati“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 a 5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/