Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX ROZHODNUTÍ KOMISE

ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)

(C/2024/2995)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Komisi žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx k závěru, že xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx bylo xxxxx podat xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie zveřejněn xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx název „Basmati“.

(4)

Žádost xxxxxxxxxx Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX TAKTO:

Xxxxxx článek

Úředním věstníku Xxxxxxxx unie se xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (EU x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx zápisu názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx WOJCIECHOWSKI

člen Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

CHOP ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx zemědělského xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v nezměněném xxxxx xxxx zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny vymezených x&xxxx;xxxx 4.

Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném obsahu xxxxxxx, xxxxxx celistvosti xxxx při xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. č.

Parametry

Hodnota

1.

Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx vůni xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx konzistence

Měkká

6.

Textura vařeného xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx amylózy

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Citlivost na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na fotoperiodu

10.

Minimální xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / předvařené xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx vaření

1,70

12.

Průměrný xxxxx zvětšení xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx alespoň jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podnebí, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx značné xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během procesu xxxxxxxx zrn.

„Basmati“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx krajové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ podle pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx patří Xxxxxxx 370, Basmati X622, Basmati Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Basmati, Vital Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx uskutečnit xx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx vymezené x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx),

xxxxxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx a Kašmír x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Nankana Sahib, Xxxxxxx, Jhang, Toba Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Kashmore, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Paštúnchwá: divize Xxxxxxxx (okresy Malakand, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Poonch, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou oblastí

5.1.   Specifičnost xxxxxxxxx oblasti

Žádost o zápis xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z dobré xxxxxxx, xxxxxxx a specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx slov, xxxxxxx „Bas“ znamená xxxx a „Mati“ xxxxxxx „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme v paňdžábské xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Shah v roce 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou dlouhozrnnou xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx potravin uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Jacques X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „Basmati xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx částech Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má xxxxxxxx xxxx a jemnou chuť“.

6.

Glosbe xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxxxx odrůdu pěstovanou x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx vyznačuje xxxx xxxx“.

7.

Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Developed xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx důkazy xxxxxxx, že Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250 lety x&xxxx;xxxxx xx od xx xxxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, že xx stařená. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Recept, jak xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx rýži Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx léta x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. K dispozici xx xxxxxxx jiných xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx indickou xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Basmati.“

Díky své xxxxxxxx xxxxx, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, které xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ xx vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx zemí xxxxxx xxxxx, xxxxxx Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx optimální xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost v oblasti xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Při xxxxxxxxxxx o kvalitativních znacích xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx záření a délka xxx: Klimatické požadavky xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují xxxxxxxxxx xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx je xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx dne“, proces xxxxx rýže se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dny xxxxx xxxx opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx zrna xxxxx xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx v Indoganžské xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx klesá, dny xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxxxxx svitu) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.

Dostatečné xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx především xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Pro xxxxxxxxx a příznačnou xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx v tomto xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Půdy x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx písčito-hlinité až xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx obecně xxxxx (&xx; 0,5 %) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – minerál xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx xxxxxxxx draslíku (X), jak ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280 kg X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx mírná (xxxx 32 stupni Celsia xxxx den a 20 stupni Xxxxxx v noci), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vůně rýže „Xxxxxxx“ je 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Kdyby xx xx normálních xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30. červnem, xxxxx xx k nadměrnému xxxxxxxxxxxxx xxxxx a byly by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx květu xxxx xxxxxxxx zrn. Optimální xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx xxxxx semenáčky xx hrůbek xxxxxxxx xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx pokud xx xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx rostlin.

Stojatá xxxx xx na xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této doby xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, co xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.

Rýže „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx narušením, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx obvykle xxxxx x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx a nadýchané textuře, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx amylózy (od 19&xxxx;% xx 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx u jiných xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx obvykle xxxxx. Například xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx jasmínové rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kombinací xxxxxxx chemických xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx faktory, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx mezi xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx jakostí, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx projevujícím xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ získává xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx díky xxxxxx xxxxxxx počtu xxxxx xxxxxxx světla, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx se tato xxxx xxxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx faktory, xxxx xx xxxxx teplota xxxxx nalévání zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx vyvolává, stojí xxxxxxxxxx sluneční svit xxxxx delších dní x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Ví xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ na intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx mají xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, půda obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a technika xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx si xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ z Pákistánu, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a má specifické xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 a 5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/