XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE
ze xxx 23. dubna 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx v článku 49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 o režimech xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx důvodům:
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Xxxxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX č.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
(2) |
Xxxxxx xxxx žádost v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, že xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(3) |
Xxx xxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx zveřejněn xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Basmati“. |
(4) |
Žádost xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx článek
V Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie se xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní jednotný xxxxxxxx a odkaz na xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, se xxxxxxx.
V Bruselu xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx WOJCIECHOWSKI
člen Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX XXXXXXXX
„XXXXXXX“
EU x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) CHZO (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx CHZO]
„Basmati“
2. Členský xxxx xxxx třetí xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx zemědělského xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx a obiloviny x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx zakřiveném xxxxx, průměrném obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ má tyto xxxxxx vlastnosti:
Poř. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx omílání) |
6 ,50 &xxxx;xx |
2. |
Xxxxxxxx xxxxx předvařených zrn |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxxxxxx těkavé xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si velmi xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
6. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 % |
8. |
Rozsah hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx |
12,00 mm |
11. |
Minimální xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / předvařené xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx při vaření |
1,70 |
12. |
Průměrný xxxxx zvětšení objemu |
3,50 |
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí vařeného xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Basmati“. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx odrůd xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx citlivé na xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx xxxxxxxx k polehnutí. Xxxx omezení byla xx značné xxxx xxxxxxxxx ve vyvinutých xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, kdy teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx a zachování xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu z roku 1976.
Xxxx zapsané xxxxxx „Xxxxxxx“ podle pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 aromatic, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx xxxx xxxxxxxxxx xx vymezené xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx vymezené x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:
— |
xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (setí), |
— |
přesazování xxxxx, |
— |
xxxxxxxxx, |
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx název
—
4. Stručné xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ se x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Bahauddin, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Sahib, Xxxxxxx, Jhang, Xxxx Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu, |
— |
v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Malakand, Xxx, Xxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Basmati“ se xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Indie. |
5. Souvislost xx zeměpisnou xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti
Žádost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Název „Xxxxxxx“ xx odvozen od xxxx paňdžábských xxxx, xxxxxxx „Bas“ znamená xxxx a „Mati“ xxxxxxx „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx název, který xxxx své xxxxxxx xxxxx celá staletí xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ již xx mnoho staletí.
Historický xxxxx a dobrá xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx v roce 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx hlediska xxxxxxxxx xxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx například:
1. |
Cambridgeský xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
3. |
Xxxxxxxxxxxx potravin xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx a Carol Sherman, 2006). |
4. |
Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Himalájí“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
5. |
Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx výraznou xxxx a jemnou xxxx“. |
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, která xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“. |
7. |
Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) ze xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx té xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
8. |
Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx s oříškovou xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx používá xxx xxxxxx let x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, jak xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx. Xxxxx správného xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx používáme xxx léta x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx kvalitu. K dispozici xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Basmati.“ |
Díky xxx xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx biryani x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha zemích xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx v posledních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Kuvajtu, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx emirátů, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním prostředím
Vysoká xxxxxxx: Během období xxxxxxxx xxx, které xx xxx optimální xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx není xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují xxxxxxxxxx xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx celou xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Basmati“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx ještě xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxxxx a vlhkost v Indoganžské xxxxxx, umožňují xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx a zachovávat xx své aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx do listopadu. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx jasnějšími (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) a noci xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx z proudů tekoucích xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Pro xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx v tomto xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx a z hlediska struktury xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – xxxxxxx xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx množství draslíku (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280 kg K/ha) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx den x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx v noci), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx vůně rýže „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Vůně xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx a byly xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx přesazování xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx xxxxx semenáčky xx xxxxxx způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by xx xxxx xxxxxxxxx mělce (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx a ujme se xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxx této xxxx xx xxxx zavlažují xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx obvykle xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx do obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby se xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx během xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zrnech xx značným poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textuře, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx obvykle xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx a šířky xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Ponny xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx xxxxx převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx celistvost díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx příznačné. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx faktory, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx čemuž xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného zrna.
Příčinná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a specifickou jakostí, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Rýže „Xxxxxxx“ získává xxxxx xxxxxx vlastností xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx počtu xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx tato xxxx pěstuje, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx nalévání xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.
Za chutí x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx sluneční svit xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Xx se, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ na xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx na xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx sadby, rozmístění xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx svou xxxxxx pověst xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, tradičních, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, že xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a má specifické xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/