XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE
ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx v článku 49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Komisi žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx bylo xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx na zveřejnění xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX TAKTO:
Jediný xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie se xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx jednotný xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 se xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx zápisu xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, se xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23. dubna 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx CHZO]
„Basmati“
2. Členský stát xxxx třetí xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx republika
3. Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v nezměněném xxxxx nebo xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx se značným xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné a nadýchané xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx vlastnosti:
|
Poř. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která je xxxxxxxx xxxxxxxxx těkavé xxxxxxxxxx, xx. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx velmi xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 % |
|
8. |
Rozsah hodnot xxxxxxxx alkalických xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 mm |
|
11. |
Minimální xxxxx xxxxx vařené xxxx / předvařené xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx vaření |
1,70 |
|
12. |
Průměrný xxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
3,50 |
|
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx živočišného původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx odrůdy rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx míry xxxxxxxxx ve vyvinutých xxxxxxxx xxxxxx vědeckých, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 dokáží odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 v říjnu xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během procesu xxxxxxxx zrn.
„Basmati“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle pákistánského xxxxxx o osivu x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, NIAB Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 aromatic, KSK 111 H, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4. Specifické kroky xxx produkci, které xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti vymezené x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx semen, |
|
— |
pěstování, |
|
— |
řízení xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx zapsaný název
—
4. Stručné xxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti
Rýže „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx a produkuje v určitých xxxxxxxx oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Chajbar Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Kasur, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou oblastí
5.1. Specifičnost xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx a specifických vlastností xxxx „Basmati“.
Název „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx paňdžábských xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ znamená „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ nalezneme v paňdžábské xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx v roce 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, která xx pěstuje x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx veřejnosti je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx jihoasijské xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx dlouhozrnná xxxx xxxxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx“ (Jacques X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Himalájí“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx pěstovanou x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx vyznačuje svou xxxx“. |
|
7. |
Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Pradesh.“ |
|
8. |
Kuchyňský slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx s oříškovou xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx oceňovali xxxx xxxxxx kvalitu. X&xxxx;xxxxxxxxx xx spousta xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx kupte xxxxxxxx xxxx pákistánskou rýži, xxxxxx xxxxxxx pravou xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx xxxxxxxxx. Poptávka xx xxxx „Xxxxxxx“ xx v posledních několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx vyváží xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Kuvajtu, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx emirátů, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx s životním xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx období xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx optimální xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx průměrná xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx od 60&xxxx;xx 65 %. Vlhkost xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují dlouhodobé xxxxxxxx xxxxxx a teplotu xxxx 20–35 stupni Xxxxxx po xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ pěstuje, xx xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx měsíce xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx je xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx rýže se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx zrna xxxxx xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx a zachovávat xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx záření od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx konce září xxxxxxx klesá, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx délka xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Dostatečné xxxxxxxxxx vodou: K zavlažování xx používá xxxxxxxxx xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx z Himalájí. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx vůni xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (podrobnější xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx bodě).
Normální xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx a Sutlej. Xxxxx xxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx z Himalájí. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx xx vyvinuly x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Při xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx xxxxxxxx xxxxx – minerál xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx půdy xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx úrodnosti xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn mírná (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vůně xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx mírná xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx květu xxxx xxxxxxxx xxx. Optimální xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx přesazují x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by xx xxxx vysazovat xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx voda xx na xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx stojatou xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx se předešlo xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým poškozením xxx. Sklizená xxxxx xx obvykle xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx a suší xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby se xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx jinému xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxx během skladování.
5.2. Specifičnost xxxxxxxx
Xxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx chuti, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50 mm), průměrném xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx xxxxx xxxxx a šířky obvykle xxxxx. Například xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Xxxxx xx je 3:2.
Rýže „Basmati“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření i konzumaci. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), který xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna rýže „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx díky xxxxxxx glykemickému indexu, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu amylózy, xxxx čemuž xx xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.
Příčinná xxxxxxxxxx mezi xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx sázení, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx souhře xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx světla, xxxxx xxxxxxxxxx v zeměpisné xxxxxxx, xxx xx tato xxxx pěstuje, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxxxx a sluneční xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx chutí x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx sluneční svit xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, kdy rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Ví xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mají xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx faktorů, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx ji vidí x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ z Pákistánu, xxxx xxxxxxxx, že tato xxxx byla xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a má xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 x&xxxx;5 tohoto xxxxxxxxxx dokumentu.
Odkaz na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/