Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX

xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)

(C/2024/2995)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 o režimech xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Komisi žádost x&xxxx;xxxxxxx názvu „Xxxxxxx“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx žádost v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Jediný xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 se xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, se xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx WOJCIECHOWSKI

člen Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) CHZO (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx zemědělského xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná a produkovaná xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.

Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx délky a šířky, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně zakřiveném xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ má tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. č.

Parametry

Hodnota

1.

Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50  mm

2.

Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Basmati“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus amaryllifolius (Pandan) xxxx si xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx amylózy

19 –26  %

8.

Rozsah xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na fotoperiodu

10.

Minimální xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx poměr xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx xxx vaření

1,70

12.

Průměrný xxxxx xxxxxxxx objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ se xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx alespoň xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou zrání. „Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podnebí, xxx xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx míry xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vědeckých, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci a zachování xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 v současnosti patří Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Basmati, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, KSK 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování semen,

pěstování,

řízení xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx krájení, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx název

3.6.   Zvláštní xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx název

4.   Stručné xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ se v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Šejchupura, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Sahib, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Xxxxx, Sargodha, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Mianwali, Bhakkar, Xxxxxx, Lodhran, Khanewal, Xxxxxx, Bahawalpur, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, D G Khan, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot a Dadu,

v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Malakand, Xxx, Swat),

v provincii Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Indie.

5.   Souvislost xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.

Název „Basmati“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx slov, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ znamená „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx název, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx celá xxxxxxx xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Zemědělci xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx mnoho xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx pověst

První xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme v paňdžábské xxxxxx xxxxx Heer Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx básník Xxxxx Xxxx v roce 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx pěstuje a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx informací, xxxx například:

1.

Cambridgeský slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“.

2.

Merriam-Websterův xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006).

4.

Xx nejlepší xxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx výraznou xxxx a jemnou chuť“.

6.

Glosbe xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx svou xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Basmati xx vyvinula nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) ze xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx odrůda, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx místech xxxxxx xxxx zemí,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, předseda Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Pradesh.“

8.

Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strukturou, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, xx xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx let x&xxxx;xx xxxxxxxxxx s kari“.

9.

Food Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx dokonalou rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx správného druhu xxxx – rýži Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx oceňovali xxxx xxxxxx kvalitu. X&xxxx;xxxxxxxxx xx spousta jiných xxxxxx, ale xxxxxx xx kupte xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx své xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx biryani x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx xxxxxxxxx. Poptávka xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx zemí xxxxxx xxxxx, xxxxxx Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx emirátů, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.

Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím

Vysoká xxxxxxx: Během období xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx optimální xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se průměrná xxxxxxxxx vlhkost v oblasti xxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxx v rozmezí od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody a půdních xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují xxxxxxxxxx xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx xxx“, proces xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx déle, xxxxxxxxx xxxx ještě xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx záření xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx konce xxxx xxxxxxx klesá, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx tekoucích xx deštích a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx a příznačnou xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx zeměpisné oblasti xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx a z hlediska xxxxxxxxx xxxxxxx písčito-hlinité až xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx obecně xxxxx (&xx; 0,5 %) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), jak xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280 kg X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx úrodnosti xxxx, xxxxx xxx o draslík

Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Celsia xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx faktory

Kvalitu rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx a byly xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx. Optimální xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma semenáčky xx xxxxxx způsobem xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx vysazovat xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx a ujme xx xxxx rostlin.

Stojatá xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, což xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx a v boji xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90 % zrn, xxx xx předešlo xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx obvykle mlátí x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx nejdříve x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx se xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo poškození xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých zrnech xx xxxxxxx poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textuře, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50 mm), průměrném xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx šířky xxx vaření.

Zrna rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx a šířky zrn xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Ponny xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx nimiž převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), který xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx charakteristickou vůni x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx je pro xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx a výrazný pocit x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx sázení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx se xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Ví se, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, udržování xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx ji xxxx x&xxxx;xxxxxxx či v nabídce x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx tato xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx a má xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx uvedené v bodech 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx dokumentu.

Odkaz xx xxxxxxxxxx specifikace

https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/