XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE
ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX KOMISE,
s ohledem xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 nařízení (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx podat podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX TAKTO:
Jediný článek
V Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx se xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní jednotný xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx zápisu názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx dne 23. dubna 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx třetí země
Pákistánská xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx potraviny
3.1. Druh xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. č. |
Parametry |
Hodnota |
|
1. |
Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem těkavé xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx velmi xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx konzistence |
Měkká |
|
6. |
Textura xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx amylózy |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka vařené xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx poměr xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx rýže XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx při vaření |
1,70 |
|
12. |
Průměrný xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textura x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx historie xxxxxxxxx xx alespoň jedna xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx citlivé na xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx snižuje výnosy. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 v říjnu nebo xxxxxxxxx, xxx teplota xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx procesu xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx pocházející z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Basmati Pak, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Xxxxx Basmati, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Super Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.
3.4. Specifické xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky produkce xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx označování xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti
Rýže „Xxxxxxx“ se x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Sindh, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Kasur, Xxxxxx, Xxxxx Bahauddin, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Kashmore, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Bhimber, Poonch, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx také ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Indie. |
5. Souvislost xx zeměpisnou xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx své xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx staletí.
Historický xxxxx x&xxxx;xxxxx pověst
První xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme v paňdžábské xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx veřejnost xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, která xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx úpatí Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx xxxxx dlouhozrnná xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
|
5. |
Anglický xxxxxxx xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx pěstovanou x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx vyznačuje xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx odrůda, xxxxxx vyvinuli zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250 lety x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx místech těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. Y. X. Xxxx, předseda Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Pradesh.“ |
|
8. |
Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx vynikající x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx správného xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. K dispozici xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx kupte xxxxxxxx xxxx pákistánskou xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Basmati.“ |
Díky xxx xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, které xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Spojených států xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Během období xxxxxxxx zrn, které xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost v oblasti xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx jediným xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, vody x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx záření a délka xxx: Klimatické xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx dýchání. V oblastech, xxx se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx je xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, proces xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími xxx xxxxx xxxx opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx ještě xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu s dalšími xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx a vlhkost v Indoganžské xxxxxx, umožňují xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx do xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx xxxxx, dny xx stávají jasnějšími (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) a noci xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: K zavlažování xx xxxxxxx především xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Pro xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx vůni xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx xxxx Indus x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Různé xxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx z Himalájí. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Xxx xxxxxx jsou mírně xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx až xxxxxxx. Tyto půdy xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5 %) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – minerál xxxxxx xx draslík. Proto xxxx xxxx obsahují xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx K/ha) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn mírná (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx den x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Vůně xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx období xxxxxxxx xxx mírná xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx květu nebo xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx přesazování xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx července.
Semenáčky xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx semenáčky xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx řádku x&xxxx;xxxxxxxx po rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx se xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx pokud xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx použitím xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx po xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx se předešlo xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx a suší xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ spočívají v jejích xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx zakřiveném tvaru (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté rýže xxxx 3,50 mm), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% do 26 %), xxxxxx celistvosti xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx u jiných xxxxx xxxx xx poměr xxxxx a šířky xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx a šířky xxx xxxxxxx jasmínové rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, vaření x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna rýže „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx celistvost xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx pro xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ jsou způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx čemuž xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx jakostí, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx tato xxxx pěstuje, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.
Za chutí x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx sluneční xxxx xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné oblasti xxxxx. Ví xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ na intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx mají xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ z Pákistánu, xxxx xxxxxxxx, xx tato xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a má xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/