Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

PROVÁDĚCÍ XXXXXXXXXX KOMISE

ze xxx 23. dubna 2024

o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 o režimech xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Basmati“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx k závěru, xx xxxxxxx xxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx bylo xxxxx podat xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx zveřejnění xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX TAKTO:

Xxxxxx xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx jednotný xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx na xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx název „Basmati“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx názvu „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

V Bruselu dne 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

CHOP ( ) CHZO (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v nezměněném xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx aromatická xxxx pěstovaná a produkovaná xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné a nadýchané xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním xx xxxxx při vaření.

Rýže „Xxxxxxx“ má xxxx xxxxxx vlastnosti:

Poř. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx omílání)

6 ,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx předvařených xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx

≥ 3 ,50

4.

Vůně

Rýže „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx velmi xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx lepivost

7.

Obsah xxxxxxx

19 –26  %

8.

Rozsah hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka xxxxxx xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx vařené xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx xxx vaření

1,70

12.

Průměrný xxxxx zvětšení objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx v ústech

Sladká chuť x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx živočišného původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ se xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx historie xxxxxxxxx xx alespoň xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx rýže „Basmati“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx citlivé xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ mohou být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx ve vyvinutých xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 dokáží xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 v říjnu xxxx xxxxxxxxx, kdy xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a zachování xxxx xxxxx procesu xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu z roku 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Kashmir Nafees), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.

3.4.   Specifické kroky xxx produkci, které xx xxxx uskutečnit xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx vymezené x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx kroky produkce xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx zeměpisné oblasti

Rýže „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Chajbar Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Bahauddin, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot a Dadu,

v provincii Xxxxxxx Paštúnchwá: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti

Žádost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z dobré xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx celá staletí xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Zemědělci pěstují xxxx „Xxxxxxx“ již xx xxxxx staletí.

Historický xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme v paňdžábské xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx v roce 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx hlediska veřejnost xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx xxxx, která xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Toto xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxx jihoasijské xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx potravin uvádí: „xxxx Basmati – xxxx dlouhozrnná rýže xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu pěstovanou x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, která xx vyznačuje xxxx xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Developed xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Basmati xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx rýži x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou strukturou, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, xx xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce let x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx oceňovali xxxx xxxxxx kvalitu. K dispozici xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale určitě xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Basmati.“

Díky xxx xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx jídla, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se vyvážela x&xxxx;xxxxxx vyváží do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.

Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx období xxxxxxxx zrn, které xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro rozhodování x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx o kvalitativních znacích xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx souhra xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují xxxxxxxxxx xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, nízké xxxxx teploty a snížené xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx v oblastech, xxx xx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dny xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx zrna xxxxx xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, umožňují xxxx „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) a noci xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: K zavlažování xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx tekoucích xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx v tomto xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx a Sutlej. Různé xxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1 m), dobře xxxxxxxxx a z hlediska xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5 %) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx xxxxxxxx illit – xxxxxxx bohatý xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280 kg K/ha) xxxx úrodnosti xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je přirozeně xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ přesazovaly xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx k polehnutí ve xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx xx přesazování xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx hrůbek způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx vysazovat xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx pokud xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx voda xx xx rýžových xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, což xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx pole xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx obohacené o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90 % xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným narušením, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Sklizená úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx xxxxxxxx a suší xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx jinému xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx poměrem xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx poměr délky/šířky xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50 mm), průměrném xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx u jiných xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx jasmínové rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx je 3:2.

Rýže „Basmati“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), který xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ si xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx příznačné. Xxxxxx xxxx a výrazný xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx čemuž má xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxx přírodním x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Basmati“.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx počtu hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx faktory, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.

Za xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, kdy rýže „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Ví xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení xxxxxxxxx xxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ na xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, udržování xxxxxxx xxxx a technika xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx označení po xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx historických, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx mají xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx či v zahraničí, xxxxx xx objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx ji vidí x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, že tato xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 a 5 tohoto xxxxxxxxxx dokumentu.

Odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/