Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX

xx xxx 23. dubna 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 o režimech xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Basmati“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

(2)

Komise xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby bylo xxxxx xxxxx podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx zveřejnění xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX TAKTO:

Xxxxxx článek

Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx se xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (EU č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx článku xxxxxxxx právo podat xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění xxxxxxxxxx x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23. dubna 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


PŘÍLOHA

JEDNOTNÝ XXXXXXXX

„XXXXXXX“

EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx CHZO]

„Basmati“

2.   Členský xxxx xxxx třetí xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx potraviny

3.1.   Druh xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxx „Basmati“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ má xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx

≥ 3 ,50

4.

Vůně

Rýže „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx těkavé xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx amaryllifolius (Pandan) xxxx xx xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx konzistence

Měkká

6.

Textura vařeného xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx amylózy

19 –26  %

8.

Rozsah xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka vařené xxxx

12,00  mm

11.

Minimální xxxxx xxxxx xxxxxx rýže / xxxxxxxxxx rýže XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx při xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx zvětšení xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Basmati“ v ústech: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx rýže „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx byla xx značné míry xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vědeckých, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských metod. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ dozrává x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxx z roku 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Basmati Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 H, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.   Specifické kroky xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx produkce xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování semen,

pěstování,

řízení xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla týkající xx krájení, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx název

3.6.   Zvláštní xxxxxxxx xxxxxxxx se označování xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx zapsaný název

4.   Stručné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Šejchupura, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Malakand, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx od xxxx paňdžábských xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ znamená „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx název, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx staletí xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Zemědělci xxxxxxx xxxx „Basmati“ již xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx pověst

První xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v paňdžábské xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ze xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx z obecných informací, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxx jihoasijské rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx nejlepší indická xxxxxxxx uvádí: „Basmati xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže pěstované xxxxxxx v Indii a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx a jemnou xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, která xx xxxxxxxxx svou xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Rýže Basmati xx xxxxxxxx nejméně xxxx 250 lety) ze xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, že Basmati xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx od xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx používá xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx vynikající s kari“.

9.

Food Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx správného xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx oceňovali její xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx pákistánskou xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Basmati.“

Díky své xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx rýži „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, včetně Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.

Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx období xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx optimální xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx od 60&xxxx;xx 65 %. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody a půdních xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 stupni Xxxxxx po xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, je xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx je xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, proces xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx vystaveny déle, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své aromatické xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx listopadu. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx délka xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Tyto xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: K zavlažování xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx z proudů xxxxxxxxx xx deštích x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx úrodné náplavové xxxxxx řeky Xxxxx x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx a Sutlej. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx z Himalájí. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx xx vyvinuly x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx převládá xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx půdy xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx draslíku (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280 kg X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx uchová, když xx během období xxxxxxxx zrn mírná xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Kdyby xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Basmati“ přesazovaly xxxx 30. červnem, došlo xx k nadměrnému vegetativnímu xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx polovině července.

Semenáčky xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx hrůbek xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx rostlin.

Stojatá voda xx na rýžových xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxx xxxx doby xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.

Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90 % xxx, xxx xx předešlo xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Sklizená xxxxx xx xxxxxxx mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx a suší xx xx obsahu xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textuře, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna s minimálním xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx a šířky obvykle xxxxx. Například xxxxx xxxxx a šířky zrn xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx je 3:2.

Rýže „Basmati“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, při sklizni, xxxxx xxxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx harmonickou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx nimiž převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ si xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx pro xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx vařené rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu amylózy, xxxx čemuž má xxxxxxx xxxxxx a nadýchanou xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx mezi zeměpisnou xxxxxxx a specifickou xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx produktu

Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx projevujícím xx xxx xxxxxx, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Basmati“.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx počtu hodin xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx se tato xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx faktory, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.

Za xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx sluneční xxxx xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, kdy rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné oblasti xxxxx. Xx xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení xxxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ na intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx mají xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx faktorů, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pod označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx a má xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 a 5 tohoto xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/