XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx důvodům:
|
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie zveřejněn xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx na zveřejnění xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx zápisu xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.
Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) CHZO (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx a obiloviny v nezměněném xxxxx xxxx zpracované.
3.2. Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná a produkovaná xx specifických oblastech Xxxxxxxxxxx nížiny xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxxxx celistvosti xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ má xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx předvařených zrn (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 mm |
|
2. |
Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx |
≥ 3 ,50 |
|
4. |
Vůně |
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Xxxx 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx vařeného xxxx |
Xxxxx lepivost |
|
7. |
Obsah xxxxxxx |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx alkalických xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka vařené xxxx |
12,00 mm |
|
11. |
Minimální xxxxx xxxxx vařené xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ mohou xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx značné xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených v bodě 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx podnebí. Xxxx „Xxxxxxx“ dozrává v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 v říjnu nebo xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx procesu xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx z roku 1976.
Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 v současnosti patří Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Super Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 aromatic, XXX 111 X, Sona Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx produkci, xxxxx xx xxxx uskutečnit xx vymezené zeměpisné xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky xxxxxxxx xxxx „Basmati“:
|
— |
příprava půdy x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx semen, |
|
— |
pěstování, |
|
— |
řízení xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx atd. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx název
—
4. Stručné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx a produkuje v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Nankana Xxxxx, Xxxxxxx, Jhang, Xxxx Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Sahiwal, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Shadadkot x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Malakand, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur, |
|
— |
v oblasti Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Basmati“ xx odvozen od xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx celá xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v paňdžábské xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx v roce 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx veřejnost xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, která xx pěstuje x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx potravin uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx nejlepší xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Indii, Paňdžábu, xxxxxxxxx částech Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx výraznou xxxx a jemnou xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxxx svou xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, že Basmati xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx vyvinuli xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety a která xx od xx xxxx pěstuje xx xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ říká Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx rýži x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx rýži Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – rýži Xxxxx Basmati používáme xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx spousta xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ stala velmi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx. Poptávka xx rýži „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ se vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx zemí xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx emirátů, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx pro optimální xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx a půdních xxxxxxx.
Xxxxxxxx záření a délka xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx záření a teplotu xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx pěstování, nízké xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, je xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx zrna xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrna xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx aromatické xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Zeměpisná oblast xx pro pěstování xxxx ideální teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, xxx xx stávají jasnějšími (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto klimatické xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx z Himalájí. Xxx xxxxxxxxx a příznačnou xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx množství xxxx (podrobnější popis xxxx x&xxxx;xxxxx bodě).
Normální xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Chenab, Ravi, Xxxxxx a Sutlej. Xxxxx xxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx z naplavenin Xxxx a Gangy. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx převládá illit – xxxxxxx xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx den x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx v noci), xxx xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx uchová, když xx během xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx normálních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx květu xxxx xxxxxxxx zrn. Optimální xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx dvěma xxxxxxxxx xx hrůbek xxxxxxxx xxxxx xx řádku x&xxxx;xxxxxxxx po rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, déle xxxxxxxxxx a ujme xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx voda xx na rýžových xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, xxx xxxxxx zakořenění xxxxxxxxx xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx této xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, co xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxx ihned po xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx se xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx xxxxxxxx a suší xx xx obsahu xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx jinému napadení xxxxxxx xxxx poškození xxxxxx xxxxx skladování.
5.2. Specifičnost xxxxxxxx
Xxxxxxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textuře, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% do 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx šířky xxx xxxxxx.
Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx je poměr xxxxx a šířky obvykle xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx chemických sloučenin, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ si zachovávají xxxxxxx celistvost xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx pro xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx čemuž xx xxxxxxx xxxxxx a nadýchanou xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx produktu
Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx díky souhře xxxxxxx počtu hodin xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx pěstuje, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx mírná xxxxxxx xxxxx nalévání xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, xxxxx xxxxxxx vyvolává, xxxxx xxxxxxxxxx sluneční svit xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Ví xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení získávají xxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ xx intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, půda obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx označení xx xxxxx světě svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si objedná xxxx „Xxxxxxx“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ z Pákistánu, xxxx xxxxxxxx, xx tato xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 a 5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/