XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE
ze xxx 23. dubna 2024
o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Evropské unie „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx unie,
s ohledem xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24. 8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx by xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx zveřejněn xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx název „Basmati“. |
|
(4) |
Žádost xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Jediný článek
V Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx článku xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
V Bruselu xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Komisi
Janusz XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX DOKUMENT
„BASMATI“
EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx zpracované.
3.2. Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx název uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná aromatická xxxx xxxxxxxxx a produkovaná xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx při xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx předvařených xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx |
≥ 3 ,50 |
|
4. |
Vůně |
Rýže „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxxxxxx těkavé xxxxxxxxxx, xx. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx amaryllifolius (Pandan) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx vařeného xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 % |
|
8. |
Rozsah xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
3,50 |
|
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx živočišného původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx historie xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx dobou zrání. „Xxxxxxxxx na fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd xxxx „Xxxxxxx“ způsobuje, že xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx podnebí, xxx xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx vyvinutých xxxxxxxx pomocí vědeckých, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených v bodě 4 dokáží xxxxxxxx xxxxxxxxxx podnebí. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, kdy teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx krajové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle pákistánského xxxxxx o osivu z roku 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx patří Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Basmati Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Kashmir Nafees), Xxxxxx Basmati, NIAB Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Super Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 aromatic, KSK 111 H, Xxxx Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx produkci, xxxxx xx xxxx uskutečnit xx vymezené xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx produkce xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti
Rýže „Xxxxxxx“ se v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Chajbar Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Šejchupura, Xxxxxx, Kasur, Xxxxxx, Xxxxx Bahauddin, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Jhang, Xxxx Xxx Xxxxx, Sargodha, Xxxxx, Sahiwal, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Poonch, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Indie. |
5. Souvislost xx zeměpisnou xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti
Žádost o zápis xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx od xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Bas“ znamená xxxx a „Mati“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Zemědělci xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx pověst
První xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Heer Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, která xx pěstuje a produkuje x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné oblasti xx úpatí Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx například:
|
1. |
Cambridgeský xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxx jihoasijské rýže x&xxxx;xxxxxxxx zrny“. |
|
2. |
Merriam-Websterův xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx nejlepší xxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „Xxxxxxx xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“. |
|
6. |
Glosbe xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx svou xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx vyvinula nejméně xxxx 250 lety) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, xx Basmati xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx vyvinuli zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Pradesh.“ |
|
8. |
Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx s oříškovou xxxxx x&xxxx;xxxxxx strukturou, xxx je pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx vynikající x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, jak xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – rýži Xxxxx Xxxxxxx používáme xxx léta x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. K dispozici xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx xxxxxxxxx. Poptávka xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx vyváží xx xxxxxxxxxx zemí celého xxxxx, xxxxxx Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Spojených xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím
Vysoká xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxx v rozmezí od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx jediným xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx souhra životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ zahrnují xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po xxxxx xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx déle, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx oblast xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx klesá, xxx xx stávají jasnějšími (xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxxxxx svitu) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto klimatické xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá xxxxxxxxx xxxx z proudů tekoucích xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Zeměpisnou oblast xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx řeky Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Různé xxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou mírně xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Proto xxxx xxxx obsahují xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až vysoký (&xx; 280 kg X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx den a 20 stupni Xxxxxx v noci), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx faktory
Kvalitu rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Kdyby xx xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, došlo xx k nadměrnému xxxxxxxxxxxxx xxxxx a byly by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx květu xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx přesazují v řádcích xx dvěma xxxxxxxxx xx hrůbek způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx vysazovat xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 xx), xxxxxxx pokud xx xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx a ujme se xxxx rostlin.
Stojatá xxxx xx xx rýžových xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, což xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx xxxxxxx a v boji xxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxx této xxxx xx pole xxxxxxxxx xx poté, co xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Sklizená úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby se xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx skladování.
5.2. Specifičnost xxxxxxxx
Xxxxxxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých zrnech xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx a nadýchané textuře, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (od 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx obvykle xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx je 3:2.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx harmonickou kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx nimiž xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), který xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx příznačné. Xxxxxx xxxx a výrazný xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ jsou xxxxxxxxx xxxxxxx faktory, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx zeměpisnou xxxxxxx a specifickou jakostí, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx přírodním x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx projevujícím xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ získává xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx díky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx tato xxxx xxxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, který xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Xx xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx časem x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, rozmístění xxxxxxx, xxxx obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, tradičních, xxxxxxxxxx a společenských xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx tato xxxx byla xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx specifické xxxxxxxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxx 3.2 a 5 tohoto xxxxxxxxxx dokumentu.
Odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/