PROVÁDĚCÍ XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx důvodům:
|
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx s článkem 51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, se xxxxxxx.
V Bruselu xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Komisi
Janusz XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) CHZO (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx stát xxxx třetí xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx a obiloviny v nezměněném xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně zakřiveném xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Rýže „Xxxxxxx“ má xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx předvařených zrn (xx omílání) |
6 ,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx předvařených xxx |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která je xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx amylózy |
19 –26 % |
|
8. |
Rozsah xxxxxx xxxxxxxx alkalických látek (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx poměr xxxxx xxxxxx xxxx / předvařené xxxx XXXX minimální poměr xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx alespoň xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou zrání. „Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podnebí, což xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx značné míry xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí vědeckých, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských metod. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ dozrává x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, kdy teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.
„Basmati“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx krajové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx patří Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 H, Xxxx Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx musí xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx kroky xxxxxxxx xxxx „Basmati“:
|
— |
příprava xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí), |
|
— |
přesazování semen, |
|
— |
pěstování, |
|
— |
řízení xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx atd. produktu, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx označování xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Nankana Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu, |
|
— |
v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur, |
|
— |
v oblasti Xxxx Džammú x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Basmati“ se xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx a specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen xx xxxx paňdžábských xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx pověsti xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx pěstují xxxx „Basmati“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx pověst
První xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Shah v roce 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx úpatí Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání ze xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx a Carol Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx částech Pákistánu x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Anglický xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx má xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu pěstovanou x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, která xx vyznačuje xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že Basmati xx zvláštní odrůda, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx místech těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, předseda Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strukturou, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, xx xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) se x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx oceňovali její xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx indickou xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx pravou xxxx Basmati.“ |
Díky xxx xxxxxxxx xxxxx, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, které xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx jídla, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha zemích xx xxxxxxxxx. Poptávka xx xxxx „Xxxxxxx“ xx v posledních několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx zemí xxxxxx xxxxx, včetně Xxxxxxx Xxxxxx, Kuvajtu, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Během období xxxxxxxx zrn, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx jediným xxxxxxxx pro rozhodování x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Při xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ zahrnují xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx teploty a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx oblast xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx klesá, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) a noci xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx bodě).
Normální xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx a Sutlej. Xxxxx xxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, které přinášejí xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Půdy x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx vyvinuly x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou mírně xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx písčito-hlinité až xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx bohatý xx draslík. Xxxxx xxxx půdy obsahují xxxxxx množství draslíku (X), jak ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx v noci), xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn mírná xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx normálních podmínek xxxxxxxx vysoké odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx k nadměrnému vegetativnímu xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx květu nebo xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx přesazování xxxxxxxxx je proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx července.
Semenáčky xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma semenáčky xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx mělce (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx pokud xx xxxxxx hluboko, déle xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx rostlin.
Stojatá xxxx xx xx rýžových xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx xxxx doby xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx použitím xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx den xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo poškození xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx xxxxxxx (od 19&xxxx;% xx 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx a šířky xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx voní na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), který xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx celistvost díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx příznačné. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.
Příčinná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a specifickou jakostí, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx přírodním a lidským xxxxxxxx projevujícím xx xxx xxxxxx, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ získává vedle xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx chutí x&xxxx;xxxxxxx v ústech, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Ví xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, půda obohacená x&xxxx;xxxxx, udržování stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx historických, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx si objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v dané zeměpisné xxxxxxx x&xxxx;xx specifické xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx dokumentu.
Odkaz xx xxxxxxxxxx specifikace
https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/