Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE

ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské unie „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX KOMISE,

s ohledem xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Basmati“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx xxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx by xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Basmati“.

(4)

Žádost xxxxxxxxxx Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Xxxxxx xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní jednotný xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (EU x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto článku xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, se xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx CHZO]

„Basmati“

2.   Členský stát xxxx třetí země

Pákistánská xxxxxxxx republika

3.   Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx potraviny

3.1.   Druh xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx nebo zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná aromatická xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx vůni, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, vysoké xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. č.

Parametry

Hodnota

1.

Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50  mm

2.

Průměrná xxxxx předvařených xxx

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx konzistence

Měkká

6.

Textura xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx xxxxxxx

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka xxxxxx xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / předvařené xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx zvětšení objemu

3,50

13.

Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx historie šlechtění xx alespoň xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx značné xxxx xxxxxxxxx ve vyvinutých xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ dozrává x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 v říjnu xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx pocházející z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx krajové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech z roku 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, NOOR Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 aromatic, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx xxxx uskutečnit xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx vymezené x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx),

xxxxxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx a produkuje v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Chajbar Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Nankana Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx oblastech Indie.

5.   Souvislost xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx pověsti xxxxx xxxx staletí xxxxxxxx rýži z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx rýži, která xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx oblasti xx úpatí Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Toto xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxx aromatickou dlouhozrnnou xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ jako „druh xxxxxxxxxxx xxxx pěstované xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má výraznou xxxx a jemnou xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, která xx vyznačuje xxxx xxxx“.

7.

Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250 lety) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, xx Basmati xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx od té xxxx xxxxxxx na xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ říká Xx. Y. X. Xxxx, xxxxxxxx Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx rýži x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx tím, xx xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Recept, jak xxxxxx dokonalou rýži Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx xxxxxxxx xxxx pákistánskou xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx velmi hodí xxx asijská jídla, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx xxxxxxxxx. Poptávka xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx celého xxxxx, včetně Saúdské Xxxxxx, Kuvajtu, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65 %. Xxxxxxx xxxx není jediným xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx měsíce delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, proces xxxxx rýže se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx více opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx xxxxxxxxx déle, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx souhra xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu s dalšími xxxxxxx, jako xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx záření xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx konce xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx stávají jasnějšími (xxxxxxxxxx se délka xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) a noci xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx a příznačnou xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx hojné množství xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx v tomto bodě).

Normální xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx řeky Indus x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Různé xxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx vyznačují xxxxxxxxxx půdou xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou mírně xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx převládá xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx draslíku (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280 kg X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxx xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx v noci), xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je 2-acetyl-1-pyrrolin, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx uchová, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx faktory

Kvalitu xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Kdyby se xx normálních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, xxxxx xx k nadměrnému vegetativnímu xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx k polehnutí ve xxxx květu xxxx xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx přesazování xxxxxxxxx je proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma xxxxxxxxx xx hrůbek způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx se xxxx vysazovat xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 xx), xxxxxxx pokud xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx voda xx na xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx rostlin a v boji xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této doby xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx stojatou xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx po xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx obvykle xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx tvorbě plísní xx zrnech xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx nebo poškození xxxxxx xxxxx skladování.

5.2.   Specifičnost xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx zakřiveném tvaru (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx xx šířky xxx vaření.

Zrna xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx je poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Například xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx harmonickou kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx charakteristickou xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx celistvost díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx pro xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx čemuž xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx sázení, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx vlastností xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxx teplota xxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.

Za xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Xx se, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxx světě svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, tradičních, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx faktorů, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ z Pákistánu, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 a 5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx specifikace

https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/