Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

PROVÁDĚCÍ XXXXXXXXXX XXXXXX

xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx v článku 49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,

s ohledem na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) č. 1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby bylo xxxxx podat podle xxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx by xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX TAKTO:

Xxxxxx článek

Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (EU č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxxxx právo podat xxxxx zápisu xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23. dubna 2024.

Xx Komisi

Janusz XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx země

Pákistánská xxxxxxxx republika

3.   Popis zemědělského xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx a obiloviny x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx délky a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx při xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ má xxxx xxxxxx vlastnosti:

Poř. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50  mm

2.

Průměrná xxxxx předvařených zrn

≤ 1,9  mm

3.

Minimální poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Basmati“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx vařeného xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx xxxxxxx

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx vařené rýže / předvařené xxxx XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí vařeného xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx náchylné k polehnutí. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx ve vyvinutých xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, xxx teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.

„Basmati“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx podle pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx zapsané odrůdy „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, NIAB Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Super Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Basmati, NIAB XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.   Specifické xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx musí xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“:

příprava xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx),

xxxxxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx krájení, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se vztahuje xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Ázád Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Xxxxx, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Mianwali, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (okresy Malakand, Xxx, Swat),

v provincii Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx také ve xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti

Žádost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx paňdžábských slov, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx pověsti xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá pověst

První xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský básník Xxxxx Shah x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx a Carol Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx definuje rýži „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, která xx vyznačuje xxxx xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx vyvinula nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že Xxxxxxx xx zvláštní odrůda, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx na xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou xxxxxxxxxx, xxx je pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu používá xxx tisíce let x&xxxx;xx vynikající s kari“.

9.

Food Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx dokonalou rýži Xxxxxxx“: „Tipy na xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx používáme xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx oceňovali xxxx xxxxxx xxxxxxx. K dispozici xx spousta jiných xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx xxxxxxxx xxxx pákistánskou rýži, xxxxxx xxxxxxx pravou xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx své xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx velmi hodí xxx asijská xxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx hranicemi. Poptávka xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, včetně Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním prostředím

Vysoká xxxxxxx: Xxxxx období xxxxxxxx xxx, které xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx záření a teplotu xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx teploty x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx dýchání. V oblastech, xxx se rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx v oblastech, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx rýže se x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, umožňují xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx a zachovávat xx své aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx listopadu. Xx konce xxxx xxxxxxx klesá, dny xx stávají xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx svitu) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx především xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx bodě).

Normální xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx z Himalájí. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx vyvinuly z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1 m), dobře xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5 %) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – minerál xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx půdy xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx den a 20 stupni Xxxxxx v noci), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vůně xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx uchová, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx faktory

Kvalitu rýže „Xxxxxxx“ výrazně xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Kdyby xx xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx a byly by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx květu xxxx xxxxxxxx zrn. Optimální xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx července.

Semenáčky xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx způsobem xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by se xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx voda xx xx xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 týdny xx výsadbě, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx zavlažují xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx nejdříve x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, aby se xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx napadení xxxxxxx xxxx poškození xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným poměrem xxxxx a šířky, znamenité xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textuře, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (od 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx jasmínové xxxx xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření i konzumaci. Xxxx vůně je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx xxxxx převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx rýži „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx zrna xxxx „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx celistvost xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx je xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx čemuž xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi zeměpisnou xxxxxxx a specifickou xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx produktu

Tyto zvláštní xxxxxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxx přírodním x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.

Rýže „Xxxxxxx“ získává vedle xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx počtu hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx tato xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Ví xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx vliv xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx stojaté xxxx a technika zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, tradičních, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx faktorů, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Basmati“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, že tato xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx specifické xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx dokumentu.

Odkaz xx xxxxxxxxxx specifikace

https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/