Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

o zveřejnění xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské unie „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX KOMISE,

s ohledem xx Smlouvu x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Basmati“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Komise xxxx žádost v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx xxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, xxx by xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Jediný xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx článku xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx zápisu xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

V Bruselu xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Komisi

Janusz XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx země

Pákistánská xxxxxxxx republika

3.   Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.

3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxxxxxxxx nížiny xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném obsahu xxxxxxx, xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx při xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx vlastnosti:

Poř. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx předvařených zrn (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn

≤ 1,9  mm

3.

Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx amaryllifolius (Pandan) xxxx si xxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx lepivost

7.

Obsah xxxxxxx

19 –26 &xxxx;%

8.

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx látek (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

10.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka vařené xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / předvařené xxxx XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx při vaření

1,70

12.

Průměrný xxxxx xxxxxxxx xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx živočišného původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx šlechtění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx na fotoperiodu“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ mohou xxx xxxxx náchylné k polehnutí. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx a šlechtitelských metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, kdy xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.

„Basmati“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 v současnosti xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Basmati Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Shaheen, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 xxxxxxxx, KSK 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx musí uskutečnit xx vymezené xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (setí),

přesazování xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx krájení, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx název

3.6.   Zvláštní xxxxxxxx xxxxxxxx xx označování xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx xxxxxxx název

4.   Stručné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Šejchupura, Xxxxxx, Kasur, Gujrat, Xxxxx Bahauddin, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Malakand, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oblastí

5.1.   Specifičnost xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx z dobré pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Basmati“ xx xxxxxxx od xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx celá xxxxxxx xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx mnoho xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme v paňdžábské xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx paňdžábský básník Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx hlediska xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx potravin xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx nejlepší xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx dlouhozrnná xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“.

6.

Glosbe xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx pěstovanou x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“.

7.

Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx at Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Basmati xx vyvinula nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx důkazy xxxxxxx, xx Basmati xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, předseda Asijské xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Pradesh.“

8.

Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx tím, xx xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx používá xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx dokonalou rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx xxxxxxxxx její xxxxxx xxxxxxx. K dispozici xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx získali pravou xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx své xxxxxxxx xxxxx, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx jídla, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx velmi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx v posledních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ xx vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Spojených xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65 %. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx o kvalitativních xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx souhra xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují dlouhodobé xxxxxxxx xxxxxx a teplotu xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx, je xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx déle, xxxxxxxxx xxxx ještě xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky které xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx optimálnímu xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, umožňují xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx pro pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx konce xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx se délka xxxxxxxxxx svitu) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) a noci xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto klimatické xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx vůni xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx bodě).

Normální xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx řeky Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx půdou xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx vyvinuly x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Při xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx frakci xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx bohatý xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx draslíku (X), xxx ukazuje xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx vysoký (&xx; 280 kg X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxx zrn mírná (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní chemickou xxxxxxx vůně xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Vůně xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx během xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx faktory

Kvalitu xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Kdyby xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30. červnem, xxxxx xx k nadměrnému xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je proto x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx přesazují v řádcích xx xxxxx xxxxxxxxx xx hrůbek xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x 22,5 cm. Xxxxxxxxx xx se xxxx xxxxxxxxx mělce (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx se xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx xxxx xx na xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx výsadbě, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.

Rýže „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Basmati“ se xxxxxx xxxxx po xxxxxxx 90 % zrn, xxx xx předešlo xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx nejdříve x&xxxx;xxxx xx do obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx zrnech xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v jejích xxxxxxxx xxxxxxx zrnech xx značným poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx zakřiveném xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx amylózy (od 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx vaření.

Zrna xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx poměr xxxxx a šířky obvykle xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx je 3:2.

Rýže „Basmati“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx harmonickou kombinací xxxxxxx chemických sloučenin, xxxx nimiž xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx indexu, xxx xx pro xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi xxxxxxxxxx xxxxxxx a specifickou jakostí, xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx produktu

Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ získává xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx díky souhře xxxxxxx počtu hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx se xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx faktory, jako xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, který xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Ví xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xx intenzitě.

Z fyziologického xxxxxxxx xxxx na xxxxx rýže „Basmati“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx označení xx xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx historických, tradičních, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx člověk x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx objedná xxxx „Xxxxxxx“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx tato xxxx byla xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 a 5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx specifikace

https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/