PROVÁDĚCÍ XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx unie,
s ohledem xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx,
xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na zveřejnění xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie se xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 se xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx zápisu xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, se xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23. dubna 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx WOJCIECHOWSKI
člen Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx a obiloviny x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx zpracované.
3.2. Popis xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná a produkovaná xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx předvařených xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn |
≤ 1,9 mm |
|
3. |
Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx výsledkem těkavé xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx konzistence |
Měkká |
|
6. |
Textura xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx lepivost |
|
7. |
Obsah xxxxxxx |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Citlivost xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx na fotoperiodu |
|
10. |
Minimální xxxxxxxx délka xxxxxx xxxx |
12,00 mm |
|
11. |
Minimální poměr xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx při vaření |
1,70 |
|
12. |
Průměrný xxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
3,50 |
|
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textura x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx historie šlechtění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx odrůd xxxx „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podnebí, což xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ mohou být xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx byla xx značné xxxx xxxxxxxxx xx vyvinutých xxxxxxxx pomocí vědeckých, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 v říjnu xxxx xxxxxxxxx, kdy teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx a zachování xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx krajové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx zapsané xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Super Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx xxxx uskutečnit xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky produkce xxxx „Basmati“:
|
— |
příprava půdy x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx název
—
3.6. Zvláštní pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx název
—
4. Stručné xxxxxxxx zeměpisné oblasti
Rýže „Xxxxxxx“ xx v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Chajbar Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Nankana Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Sargodha, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Bhakkar, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Bahawalpur, Xxxxx Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Kashmore, Larkana, Xxxxxx, Shadadkot a Dadu, |
|
— |
v provincii Xxxxxxx Paštúnchwá: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Swat), |
|
— |
v provincii Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oblastí
5.1. Specifičnost xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx vlastností xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen od xxxx xxxxxxxxxxxx slov, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx a „Mati“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx pověsti xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxx xx xxxxx staletí.
Historický xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v paňdžábské xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský básník Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx hlediska xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ze xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“. |
|
2. |
Merriam-Websterův slovník xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx dlouhozrnnou xxxx pocházející z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx tenká dlouhozrnná xxxxxx rýže pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx definuje rýži „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx vyznačuje xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Developed at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx vyvinula xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx zvláštní xxxxxx, xxxxxx vyvinuli xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety x&xxxx;xxxxx xx od té xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou xxxxxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) se x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx používáme xxx xxxx a vždy xxxx oceňovali xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxx indickou xxxx pákistánskou xxxx, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx jsou biryani x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx zemí xxxxxx xxxxx, včetně Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Spojených států xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx pro optimální xxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx průměrná xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx životního xxxxxxxxx, vody x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ pěstuje, xx xxx v daném období xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, proces xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dny xxxxx xxxx opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx déle, xxxxxxxxx zrna xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx v Indoganžské xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx a zachovávat xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření xx xxxxxxxx xx listopadu. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, xxx xx stávají jasnějšími (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Dostatečné xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx tekoucích xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx a příznačnou vůni xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Různé xxxxx xxxxxxxxx oblasti xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Při xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx a z hlediska xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx až xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – minerál bohatý xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), jak xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280 kg X/xx) až vysoký (&xx; 280 kg X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx v noci), což xxxxx xxxxxx pronikavou xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx období xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, došlo xx k nadměrnému xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx k polehnutí ve xxxx květu xxxx xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx xxxxx semenáčky xx hrůbek xxxxxxxx xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by xx xxxx xxxxxxxxx mělce (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx pokud xx xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx voda xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, což xxxxxx zakořenění xxxxxxxxx xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této doby xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, co xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx použitím xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90 % zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Sklizená xxxxx xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx tvorbě plísní xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx jinému napadení xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx skladování.
5.2. Specifičnost xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých zrnech xx xxxxxxx poměrem xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Zrna xxxx „Xxxxxxx“ xxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx u jiných xxxxx xxxx je poměr xxxxx a šířky xxxxxxx xxxxx. Například poměr xxxxx a šířky xxx xxxxxxx jasmínové xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, při xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx chemických sloučenin, xxxx xxxxx převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx indexu, xxx je xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou a nadýchanou xxxxxxx se značnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx jakostí, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx přírodním x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx vedle xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx souhře xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx se xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná teplota xxxxx nalévání zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx chutí x&xxxx;xxxxxxx v ústech, který xxxxxxx vyvolává, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Xx se, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ na intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě svou xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, tradičních, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx si objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx či v nabídce x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx a má specifické xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 a 5 tohoto xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/