XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE
ze xxx 23. dubna 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)
(C/2024/2995)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 nařízení (XX) č. 1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Komisi žádost x&xxxx;xxxxxxx názvu „Basmati“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Komise xxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx bylo xxxxx podat xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie C, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX TAKTO:
Xxxxxx xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx jednotný xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx článku xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Komisi
Janusz WOJCIECHOWSKI
člen Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx stát xxxx třetí země
Pákistánská xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx potraviny
3.1. Druh xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx a obiloviny v nezměněném xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx dlouhozrnná xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické vlastnosti xxxx „Basmati“ spočívají x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky a šířky, xxxxxxxxx vůni, sladké xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx při vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Rýže „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 mm |
|
2. |
Průměrná xxxxx předvařených zrn |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx předvařené omleté xxxx |
≥ 3 ,50 |
|
4. |
Vůně |
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem těkavé xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx vařeného xxxx |
Xxxxx lepivost |
|
7. |
Obsah amylózy |
19 –26 % |
|
8. |
Rozsah xxxxxx xxxxxxxx alkalických látek (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx vaření |
1,70 |
|
12. |
Průměrný xxxxx zvětšení objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx v ústech |
Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx tím, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx šlechtění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ mohou být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 dokáží odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a zachování xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.
„Basmati“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx krajové odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 H, Sona Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4. Specifické kroky xxx xxxxxxxx, xxxxx xx musí xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx xxxxx produkce xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (setí), |
|
— |
přesazování xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx a Kašmír a v provinciích Xxxxxxx, Sindh, Chajbar Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Narowal, Xxxxxxxxxx, Nankana Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx a Dadu, |
|
— |
v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Swat), |
|
— |
v provincii Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Džammú a Kašmír: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Indie. |
5. Souvislost xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx a specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ znamená „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxx xx xxxxx staletí.
Historický xxxxx a dobrá xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme v paňdžábské xxxxxx básni Heer Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx hlediska veřejnost xxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx pěstuje a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxx a uznání xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx rýže x&xxxx;xxxxxxxx zrny“. |
|
2. |
Merriam-Websterův slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx potravin xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx tenká xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx částech Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007). |
|
5. |
Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx vyznačuje xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Basmati xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx důkazy xxxxxxx, že Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx na xxxxx místech xxxxxx xxxx zemí,‘ říká Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Pradesh.“ |
|
8. |
Kuchyňský slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx rýži x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou strukturou, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tím, xx xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxx xxxxxx let x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx na xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx používáme xxx xxxx a vždy xxxx oceňovali xxxx xxxxxx kvalitu. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, které xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx velmi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx vyváží xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65 %. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx znacích xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx a půdních xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Klimatické xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a teplotu xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx xxxx opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Právě souhra xxxxxxxxxxx, xxxx které xxxx xxxxxxxx zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx s dalšími xxxxxxx, jako je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx v Indoganžské xxxxxx, umožňují xxxx „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx od xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx xxxxx, dny xx xxxxxxx jasnějšími (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx specifických xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx především xxxx z proudů tekoucích xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx z Himalájí. Pro xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx popis xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx řeky Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx půdou xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné oblasti xx xxxxxxxx z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Při xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), dobře xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – minerál xxxxxx xx xxxxxxx. Proto xxxx půdy obsahují xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280 kg X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280 kg X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx během období xxxxxxxx zrn mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx den x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Hlavní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx faktory
Kvalitu xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx doby pro xxxxxxxxxxx. Kdyby xx xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx ve xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx. Optimální xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině července.
Semenáčky xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma xxxxxxxxx xx xxxxxx způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx se xxxx vysazovat xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx na xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, což xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx rostlin a v boji xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, co xxxxxxxxx stojatou vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx použitím xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90 % zrn, xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Xxxxxxxx úroda xx obvykle mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx zrnech xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx poškození xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx poměr délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx amylózy (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx skladování, při xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx nimiž xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), který xxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx charakteristickou xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx zrna rýže „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx celistvost díky xxxxxxx glykemickému xxxxxx, xxx xx pro xx příznačné. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx pocit x&xxxx;xxxxxx vařené xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx faktory, včetně xxxxxxxxxx obsahu amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx přírodním a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx sázení, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx rýže „Basmati“.
Rýže „Xxxxxxx“ získává vedle xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx souhře xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx v zeměpisné oblasti, xxx xx tato xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx faktory, jako xx xxxxx xxxxxxx xxxxx nalévání xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx vyvolává, stojí xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx delších dní x&xxxx;xxxxxxxx, kdy xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Xx xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xx intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx mají xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, půda obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxx xxxxx svou xxxxxx pověst xx xxxxxxx historických, tradičních, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx mají xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx ji vidí x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx tato xxxx xxxx vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 a 5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/