PROVÁDĚCÍ XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie „Xxxxxxx“ (CHZO)
(C/2024/2995)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 o režimech xxxxxxx zemědělských produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx důvodům:
|
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx názvu „Basmati“ (XX č.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení. |
|
(3) |
Aby xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním věstníku Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Basmati“. |
|
(4) |
Žádost xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx článek
V Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx se xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx na xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx zápisu názvu „Xxxxxxx“ námitku.
Zveřejnění xxxxxxxxxx x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
V Bruselu dne 23. dubna 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx CHZO]
„Basmati“
2. Členský stát xxxx třetí xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx republika
3. Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Charakteristické xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, jemné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, tj. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus amaryllifolius (Pandan) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx vařeného xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx amylózy |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Citlivost na xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx vařené xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx xxx vaření |
1,70 |
|
12. |
Průměrný xxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
3,50 |
|
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textura x&xxxx;xxxxxxx celistvostí xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy rýže „Xxxxxxx“ xxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxx dobou zrání. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx odrůd xxxx „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx náchylné k polehnutí. Xxxx omezení xxxx xx xxxxxx míry xxxxxxxxx ve vyvinutých xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ dozrává x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, kdy xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během procesu xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech z roku 1976 v současnosti patří Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Basmati, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Kashmir Xxxxxxx (Kashmir Nafees), Xxxxxx Xxxxxxx, NIAB Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 aromatic, XXX 111 H, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Basmati, NIAB XX 39 a NIAB XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx kroky xxxxxxxx xxxx „Basmati“:
|
— |
příprava xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx se označování xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ se x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx a produkuje v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („zeměpisná xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Šejchupura, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Sahib, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Khanewal, Xxxxxx, Bahawalpur, Xxxxx Xxx Khan, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Džammú x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti
Žádost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx zeměpisného označení xxxxxxx z dobré xxxxxxx, xxxxxxx a specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx název, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Zemědělci xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx zvláštní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, která xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx například:
|
1. |
Cambridgeský xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Basmati – xxxx dlouhozrnná rýže xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx a Carol Sherman, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx tenká dlouhozrnná xxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx Himalájí“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ jako „druh xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx v článku „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx vyvinula nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx zemědělci x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx pěstuje xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx je pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu používá xxx xxxxxx let x&xxxx;xx vynikající x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx. Xxxxx správného druhu xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx kvalitu. K dispozici xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx své xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx jídla, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx v posledních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zvyšuje. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx celého xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx xxx, které xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkost v oblasti xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx jediným xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kvality. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx souhra xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody a půdních xxxxxxx.
Xxxxxxxx záření a délka xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx pěstování rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 stupni Xxxxxx xx celou xxxx pěstování, nízké xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx rýže xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx více xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky xxxxx xxxx xxxxxxxx zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx slunečnímu xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx je xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx listopadu. Xx xxxxx září xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx jasnějšími (xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Tyto xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx rozvoj jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá především xxxx x&xxxx;xxxxxx tekoucích xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Pro xxxxxxxxx a příznačnou vůni xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx hojné množství xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx xxxxxx náplavové xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx zeměpisné oblasti xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx z Himalájí. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx vyvinuly x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx a Gangy. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), dobře xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx převládá illit – minerál xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx množství xxxxxxxx (X), jak xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx K/ha) xxxx úrodnosti půdy, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn mírná (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx během období xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké odrůdy xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, došlo xx k nadměrnému xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx po řádku x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx se xxxx xxxxxxxxx mělce (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, déle xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx na rýžových xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, což xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx rostlin x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, co xxxxxxxxx stojatou xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx použitím xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90 % xxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx narušením, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx obvykle xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx do xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx během xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50 mm), průměrném xxxxxx amylózy (od 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Zrna xxxx „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx je xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Například xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx jasmínové xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx je 3:2.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, xxx sklizni, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx i konzumaci. Xxxx vůně xx xxxxxxxxx harmonickou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx nimiž xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), který xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx charakteristickou xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ si xxxxxxxxxxx xxxxxxx celistvost xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx je xxx xx příznačné. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ jsou způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx má xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx mezi xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx produktu
Tyto xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxx sázení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxxxx v zeměpisné xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx nalévání zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.
Za chutí x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx svit xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Xx se, xx s postupujícím časem x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, udržování stojaté xxxx a technika zavlažování.
Rýže „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx světě xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx si objedná xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pod xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx tato xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx a má xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 tohoto xxxxxxxxxx dokumentu.
Odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/