XXXXXXXXX ROZHODNUTÍ XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX KOMISE,
s ohledem xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Komise xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 odůvodněné prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, měl by xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“. |
|
(4) |
Žádost xxxxxxxxxx v Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx článek
V Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx zveřejněné x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
V Bruselu dne 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ DOKUMENT
„BASMATI“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
CHOP ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v nezměněném xxxxx xxxx zpracované.
3.2. Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx nížiny vymezených x&xxxx;xxxx 4.
Xxxxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně zakřiveném xxxxx, průměrném obsahu xxxxxxx, xxxxxx celistvosti xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. č. |
Parametry |
Hodnota |
|
1. |
Minimální xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 mm |
|
2. |
Průměrná xxxxx předvařených xxx |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené omleté xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Basmati“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si velmi xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx konzistence |
Měkká |
|
6. |
Textura xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx fotoperiodu |
|
10. |
Minimální xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx poměr xxxxx vařené xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
|
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx v ústech |
Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit vařené xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textura x&xxxx;xxxxxxx celistvostí vařeného xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)
Xxxx „Basmati“ se xxxxxxxxx tím, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx šlechtění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx podnebí. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, kdy teplota xxxxxxxxx akumulaci a zachování xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zrn.
„Basmati“ označuje xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx zapsané xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Basmati Xxx, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, NIAB Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 aromatic, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx kroky xxx produkci, xxxxx xx xxxx uskutečnit xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“:
|
— |
příprava půdy x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx pravidla xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx zapsaný xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Sindh, Chajbar Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Hafizabad, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Bahauddin, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Sahib, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Mianwali, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Džammú x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Poonch, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oblastí
5.1. Specifičnost xxxxxxxxx oblasti
Žádost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx a specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Basmati“ xx xxxxxxx od xxxx xxxxxxxxxxxx slov, xxxxxxx „Bas“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx název, xxxxx xxxx xxx pověsti xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Zemědělci xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx staletí.
Historický xxxxx a dobrá xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v paňdžábské xxxxxx básni Heer Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx básník Xxxxx Shah x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx veřejnost xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx oblastí. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou dlouhozrnnou xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx na úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx a Carol Xxxxxxx, 2006). |
|
4. |
Xx nejlepší xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
|
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxxxx pěstovanou x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, která xx xxxxxxxxx xxxx xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Basmati xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx pěstuje na xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ říká Xx. X. L. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“ |
|
8. |
Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx s oříškovou xxxxx a pevnou strukturou, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx správného druhu xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx léta x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx kvalitu. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx xxxxx indickou xxxx xxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx své xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx jídla, xxxx xxxx biryani x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ stala velmi xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx hranicemi. Xxxxxxxx xx rýži „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Spojených států xxxxxxxxxx, Kanady a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx s životním prostředím
Vysoká xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx xxxx jediným xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx rýže „Basmati“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx rostlinou „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx xxxx se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx více opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Právě xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx které xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx a vlhkost v Indoganžské xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, dny xx stávají xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx délka xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) a noci xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Tyto xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx jedinečné xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx vůni xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx v tomto xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx řeky Indus x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Půdy x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Při xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1 m), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx písčito-hlinité až xxxxxxx. Tyto xxxx xxxx xxxxxx nízký (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx bohatý xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ výrazně xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Kdyby se xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx a byly by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx květu xxxx xxxxxxxx xxx. Optimální xxxx xx přesazování xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by xx xxxx xxxxxxxxx mělce (xx hloubky 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, déle xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx xxxxxxx a v boji xxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx statkových xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx ihned xx xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Sklizená úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx nebo xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx poškození xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v jejích xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx a šířky, znamenité xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx a nadýchané textuře, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxx 3,50 mm), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.
Zrna rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření i konzumaci. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx harmonickou kombinací xxxxxxx chemických sloučenin, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx díky xxxxxxx glykemickému xxxxxx, xxx xx xxx xx příznačné. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx amylózy, xxxx xxxxx xx xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.
Příčinná xxxxxxxxxx mezi xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx produktu
Tyto zvláštní xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“.
Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx vlastností xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx v zeměpisné xxxxxxx, xxx xx tato xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx nalévání zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti.
Za xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx sluneční svit xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Ví xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx xxxx na xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx obohacená x&xxxx;xxxxx, udržování stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a společenských faktorů, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, že xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx a má xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx na xxxxxxxxxx specifikace
https://tdap.gov.pk/geographical-indications-basmati/