PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ XXXXXX
xx xxx 23. dubna 2024
o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx v článku 49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx unie,
s ohledem na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) uvedeného xxxxxxxx,
xxxxxxxx k těmto důvodům:
|
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
|
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky stanovené x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
|
(3) |
Xxx xxxx xxxxx podat podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie zveřejněn xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Xxxxxx xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie xx xxxxx čl. 50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx jednotný xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx názvu „Xxxxxxx“ xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, se xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
XXXXXXX
XXXXXXXX XXXXXXXX
„XXXXXXX“
XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) CHZO (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx stát xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx zemědělského xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx aromatická xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx specifických oblastech Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.
Xxxxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, vysoké xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx při xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx:
|
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 mm |
|
2. |
Průměrná xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 mm |
|
3. |
Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
≥ 3&xxxx;,50 |
|
4. |
Xxxx |
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Xxxx 2-acetyl-1-pyrrolinu x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx si velmi xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx konzistence |
Měkká |
|
6. |
Textura vařeného xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 % |
|
8. |
Rozsah xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Citlivost xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx délka xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / předvařené xxxx XXXX minimální poměr xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx |
1,70 |
|
12. |
Xxxxxxxx xxxxx zvětšení xxxxxx |
3,50 |
|
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ v ústech: xxxxx a nadýchaná textura x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx živočišného původu) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze u zpracovaných xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx historie šlechtění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy rýže „Xxxxxxx“ jsou xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou zrání. „Xxxxxxxxx na fotoperiodu“ xxxxxxxxxx odrůd rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx podnebí, xxx xxxxx xxxxxxx výnosy. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx k polehnutí. Xxxx xxxxxxx byla xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy v zeměpisných xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 v říjnu nebo xxxxxxxxx, xxx teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx a zachování xxxx během procesu xxxxxxxx zrn.
„Basmati“ označuje xxxxxx xxxxxxxxxxx z odrůdy Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Basmati Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Super Basmati, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Nafees), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Super Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 aromatic, XXX 111 H, Sona Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, NIAB XX 39 a NIAB XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx musí uskutečnit xx vymezené zeměpisné xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx produkce xxxx „Xxxxxxx“:
|
— |
xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx krájení, strouhání, xxxxxx atd. produktu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž xx xxxxxxxx xxxxxxx název
—
4. Stručné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx v určitých xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Jhang, Xxxx Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Mianwali, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, D G Khan, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Paštúnchwá: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx), |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad a Sohbatpur, |
|
— |
v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx také ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou oblastí
5.1. Specifičnost xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx od xxxx paňdžábských xxxx, xxxxxxx „Xxx“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx své xxxxxxx xxxxx celá xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx zmínku o rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Heer Xxxxxx, xxxxxx napsal xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxx Xxxx v roce 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx rýži „Basmati“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx informací, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx jihoasijské rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou dlouhozrnnou xxxx pocházející z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx na úpatí Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006). |
|
4. |
Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxx x&xxxx;xx úpatí Himalájí“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Xxxxxxxx xxxxxxx definuje rýži „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx má xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“. |
|
6. |
Glosbe xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu pěstovanou x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxxx svou xxxx“. |
|
7. |
Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Developed xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Historické důkazy xxxxxxx, že Xxxxxxx xx zvláštní odrůda, xxxxxx vyvinuli xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu xxxxxxx xxxx 250 lety a která xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. Y. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Secunderabad, Xxxxxx Pradesh.“ |
|
8. |
Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou xxxxxxxxxx, xxx xx pravděpodobně xxxxxxxxx tím, že xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx let x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, jak xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx správného druhu xxxx – xxxx Xxxxx Basmati používáme xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx spousta xxxxxx xxxxxx, ale xxxxxx xx kupte xxxxxxxx xxxx pákistánskou rýži, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Basmati.“ |
Díky xxx xxxxxxxx chuti, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, se rýže „Xxxxxxx“ xxxxx velmi xxxxxxxxx v mnoha xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx xxxx „Basmati“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se vyvážela x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Kuvajtu, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady x&xxxx;Xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním prostředím
Vysoká xxxxxxx: Xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxxxxx, xx průměrná xxxxxxxxx xxxxxxx v oblasti xxxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Vlhkost xxxx není jediným xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx souhra xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx a půdních xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx: Klimatické požadavky xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ zahrnují dlouhodobé xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx měsíce delší xxx v oblastech, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx rýže rostlinou „xxxxxxxx dne“, xxxxxx xxxxx xxxx se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx opožďuje. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx vystaveny xxxx, xxxxxxxxx xxxx ještě xxxxxxx. Právě xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx které xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, spolu s dalšími xxxxxxx, jako xx xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a další xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Zeměpisná xxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxx ideální teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx klesá, xxx xx stávají xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx chladnějšími (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx jedinečné xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá především xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx řeky Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Xxxx, Xxxxxx a Sutlej. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx půdou xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxxxxx z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou mírně xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – minerál xxxxxx xx xxxxxxx. Proto xxxx xxxx obsahují xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx ukazuje xxxxxxx (120 – 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx o draslík
Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx den a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), xxx xxxxx dodává pronikavou xxxx. Hlavní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Vůně se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ výrazně ovlivňuje xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxx. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx po xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by se xxxx vysazovat mělce (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx pokud xx xxxxxx xxxxxxx, déle xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxx xx na rýžových xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, což xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxx této xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10 tun/ha xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Basmati“ se xxxxxx ihned po xxxxxxx 90 % xxx, xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx poškozením xxx. Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx mlátí x&xxxx;xxxxxx den nebo xx nejdříve x&xxxx;xxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx se xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx během xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% do 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx vaření.
Zrna xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx nejméně 3:5, xxxxxxx u jiných druhů xxxx je xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), který xxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx celistvost xxxx xxxxxxx glykemickému xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a nadýchanou xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx vařeného xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxx sázení, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx počtu xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx v zeměpisné xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná teplota xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx a sluneční xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, který xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx sluneční svit xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxx. Ví xx, xx s postupujícím časem x&xxxx;xxxx přednamočení získávají xxxx vlastnosti rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mají xx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx vliv xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, půda xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx označení po xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Každý obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či v zahraničí, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx ji xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx v nabídce x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx a má specifické xxxxxxxxxx uvedené v bodech 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/