Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX ROZHODNUTÍ XXXXXX

xx xxx 23. dubna 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx názvu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)

(C/2024/2995)

EVROPSKÁ XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:

(1)

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 odst. 5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 zaslal Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Komise xxxx žádost v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) č. 1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, že xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx nařízení.

(3)

Aby xxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, xxx by xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním věstníku Xxxxxxxx unie xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX XXXXX:

Jediný xxxxxx

X&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie se xxxxx xx.&xxxx;50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx a odkaz na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným v prvním xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

V Bruselu xxx 23. dubna 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx třetí země

Pákistánská xxxxxxxx republika

3.   Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx

3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx aromatická xxxx xxxxxxxxx a produkovaná xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.

Charakteristické vlastnosti xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, sladké xxxxx, jemné a nadýchané xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx při xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx bobtnáním do xxxxx při vaření.

Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx omílání)

6 ,50 &xxxx;xx

2.

Xxxxxxxx xxxxx předvařených zrn

≤ 1,9 &xxxx;xx

3.

Xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3&xxxx;,50

4.

Xxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Pandanus xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx velmi xxxxxxx.

5.

Xxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxx

6.

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx amylózy

19 –26  %

8.

Rozsah xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na fotoperiodu

10.

Minimální xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx

12,00  mm

11.

Minimální xxxxx xxxxx xxxxxx xxxx / xxxxxxxxxx xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx

Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx šlechtění xx alespoň xxxxx xxxxxx / krajová xxxxxx rýže „Basmati“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ jsou xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx fotoperiodu“ xxxxxxxxxx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx náchylné x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx míry xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vědeckých, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4 dokáží odolávat xxxxxxxxxx podnebí. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx akumulaci x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx procesu xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ podle pákistánského xxxxxx o osivech x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Super Basmati, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, NIAB Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.   Specifické xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx musí xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx),

xxxxxxxxxxx semen,

pěstování,

řízení xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx název

4.   Stručné xxxxxxxx zeměpisné xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ se v Pákistánu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Xxxxx, Chajbar Xxxxxxxxxx a Balúčistán („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Bahauddin, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Pakpattan, Xxxxxxx, Mianwali, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Khanewal, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (okresy Xxxxxxxx, Xxx, Swat),

v provincii Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx pověsti, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Xxxxxxx“ xx odvozen xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Bas“ xxxxxxx xxxx a „Mati“ znamená „xxxx“. „Basmati“ je xxxxxxxxxxx název, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx. Zemědělci pěstují xxxx „Xxxxxxx“ xxx xx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxx Xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx básník Xxxxx Shah x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, která xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx z obecných xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx jihoasijské xxxx x&xxxx;xxxxxxxx zrny“.

2.

Merriam-Websterův slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx z jižní Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx potravin xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx dlouhozrnná rýže xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxx Indii, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007).

5.

Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx a jemnou xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx xx vyznačuje svou xxxx“.

7.

Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx) ze xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Historické xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx zvláštní odrůda, xxxxxx vyvinuli xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. X. X. Xxxx, xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx a pevnou strukturou, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx používá xxx xxxxxx xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“.

9.

Xxxx Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx dokonalou rýži Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx a vždy xxxx oceňovali její xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx spousta xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx kupte xxxxxxxx xxxx pákistánskou xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“

Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx xxxx „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx hranicemi. Xxxxxxxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, včetně Saúdské Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Spojeného xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Xxxxx období xxxxxxxx zrn, xxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx průměrná xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx v rozmezí xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx pro rozhodování x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx o kvalitativních xxxxxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx a půdních xxxxxxx.

Xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxx dlouhodobé xxxxxxxx záření a teplotu xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, nízké xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx v daném období xxxxxxxxxxxx xxxxxx delší xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, kde xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx rýže se x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Právě xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí xxxx xxxxxxxxx optimálnímu slunečnímu xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako je xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx a zachovávat xx své xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx do xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx stávají xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx délka xxxxxxxxxx svitu) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx jedinečné xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx a příznačnou vůni xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxx).

Xxxxxxxx xxxx: Zeměpisnou xxxxxx xxxxx úrodné xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx přinášejí xxxx z Himalájí. Půdy x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx obecně nízký (&xx; 0,5 %) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx převládá xxxxx – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120 – 280&xxxx;xx X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx o draslík

Teplota: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx chemickou xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx přirozeně xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxxx. Kdyby se xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ přesazovaly xxxx 30. červnem, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx a byly by xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx květu nebo xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx xxxxx xxxxxxxxx xx hrůbek xxxxxxxx xxxxx xx řádku x&xxxx;xxxxxxxx xx rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx vysazovat xxxxx (xx hloubky 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx rostlin.

Stojatá xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 týdny xx xxxxxxx, což xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx rostlin a v boji xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx pole xxxxxxxxx xx xxxx, co xxxxxxxxx stojatou xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx obohacené x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx po xxxxxxx 90&xxxx;% xxx, xxx xx předešlo xxxxxxx způsobeným narušením, xxxxxxxxxx a fyzickým poškozením xxx. Sklizená xxxxx xx obvykle mlátí x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx nejdříve x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 až 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx tvorbě plísní xx zrnech xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx.

5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých zrnech xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx chuti, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50 mm), průměrném xxxxxx amylózy (xx 19&xxxx;% xx 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx zrna xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx vaření.

Zrna rýže „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx a šířky nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Ponny xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření i konzumaci. Xxxx xxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx chemických xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), který xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx indexu, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx a výrazný pocit x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx má xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx zrna.

Příčinná xxxxxxxxxx xxxx zeměpisnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx počtu hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx tato xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx a sluneční xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xxxx „Xxxxxxx“ v zeměpisné oblasti xxxxx. Xx xx, xx s postupujícím xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx mají na xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a technika xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx s ní xxxx xxxxxxxxx. Každý xxxxxxxxx xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a vyprodukovanou v Pákistánu xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx označením „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx v bodech 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/