XXXXXXXXX ROZHODNUTÍ XXXXXX
xx xxx 23. dubna 2024
o zveřejnění xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1151/2012 v Úředním xxxxxxxx Evropské xxxx „Xxxxxxx“ (CHZO)
(C/2024/2995)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx zemědělských produktů x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx:
|
(1) |
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Basmati“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023). |
|
(2) |
Komise xxxx xxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxx 50 nařízení (XX) č. 1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx nařízení. |
|
(3) |
Aby bylo xxxxx podat podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktu xxx název „Xxxxxxx“. |
|
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, neobsahovala xxxxx na zveřejnění xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX XXXXX:
Jediný xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie se xxxxx čl. 50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;1151/2012 zveřejní xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx název „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tohoto článku xxxxxxxx xxxxx podat xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.
Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie X, X/2024/1713 ze dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, se xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23. dubna 2024.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ DOKUMENT
„BASMATI“
EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) CHZO (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (názvy) [XXXX xxxx XXXX]
„Xxxxxxx“
2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Xxxxx, xxxxxxxx a obiloviny x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx aromatická xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4.
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, mírně zakřiveném xxxxx, průměrném xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx při vaření x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx vlastnosti:
|
Poř. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx omílání) |
6 ,50 &xxxx;xx |
|
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 &xxxx;xx |
|
3. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx předvařené xxxxxx xxxx |
≥ 3 ,50 |
|
4. |
Vůně |
Rýže „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxxxxxx těkavé xxxxxxxxxx, tj. 2-acetyl-1-pyrrolinu (2XX). Vůně 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx xxxxx xxxxxxx. |
|
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
|
6. |
Xxxxxxx vařeného xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
|
7. |
Xxxxx xxxxxxx |
19 –26 &xxxx;% |
|
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
|
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
|
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
|
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx vařené rýže / xxxxxxxxxx rýže XXXX xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxx vaření |
1,70 |
|
12. |
Průměrný xxxxx zvětšení xxxxxx |
3,50 |
|
13. |
Xxxx x&xxxx;xxxxx v ústech |
Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx a nadýchaná xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx celistvostí vařeného xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu) x&xxxx;xxxxxxxx (pouze x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx historie xxxxxxxxx xx xxxxxxx jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ jsou xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxx. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, že xxxx citlivé xx xxxxxxxxx podnebí, což xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx odrůdy rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení byla xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx vyvinutých xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivu z roku 1976.
Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx patří Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Basmati, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Xxxx, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Sona Xxxxx Basmati, Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 a NIAB XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, které xx musí xxxxxxxxxx xx vymezené zeměpisné xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx vymezené x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx kroky xxxxxxxx xxxx „Basmati“:
|
— |
příprava půdy x&xxxx;xxxxxxx (xxxx), |
|
— |
xxxxxxxxxxx xxxxx, |
|
— |
xxxxxxxxx, |
|
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
|
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx krájení, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx název
—
3.6. Zvláštní xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ se x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx a v provinciích Xxxxxxx, Sindh, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Paňdžáb: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Bahauddin, Narowal, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Toba Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Sahiwal, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxx Xxx Khan, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Layyah, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Kashmore, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Swat), |
|
— |
v provincii Balúčistán: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, |
|
— |
x&xxxx;xxxxxxx Xxxx Džammú x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx o zápis xxxxxxxxxx zeměpisného xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx a specifických vlastností xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx rýži z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá pověst
První xxxxxxxxxxxx zmínku x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Heer Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx básník Xxxxx Shah v roce 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx dlouhozrnnou xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx oblasti xx xxxxx Himalájí x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
|
1. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
|
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou xxxxxxxxxxxx xxxx pocházející z jižní Xxxx“. |
|
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Basmati – xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx na xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Sherman, 2006). |
|
4. |
Xx nejlepší xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Paňdžábu, xxxxxxxxx částech Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
|
5. |
Anglický xxxxxxx definuje rýži „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx má výraznou xxxx x&xxxx;xxxxxx chuť“. |
|
6. |
Glosbe xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx svou xxxx“. |
|
7. |
Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250 lety) ze xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že Basmati xx xxxxxxxx odrůda, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx nejméně xxxx 250 lety a která xx xx xx xxxx xxxxxxx na xxxxx místech xxxxxx xxxx zemí,‘ říká Xx. Y. L. Xxxx, předseda Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxx, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx Pradesh.“ |
|
8. |
Kuchyňský xxxxxxx xxxxxxxx „Basmati“ xxxx „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxxx. Rýže ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx“. |
|
9. |
Xxxx Xxxx, „Xxxxxx, jak xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx rýži Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Xxxxxxx používáme xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx jiných xxxxxx, xxx určitě xx xxxxx indickou xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Basmati.“ |
Díky xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx hodí xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx biryani x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx v mnoha zemích xx xxxxxxxxx. Poptávka xx xxxx „Xxxxxxx“ xx v posledních několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, včetně Saúdské Xxxxxx, Kuvajtu, Spojených xxxxxxxxx emirátů, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx, Xxxxxx a Evropy.
Faktory xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím
Vysoká xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, se průměrná xxxxxxxxx xxxxxxx v oblasti xxxxxxxx rýže „Basmati“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx jediným xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx o kvalitativních xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx záření a délka xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po celou xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx teploty a snížené xxxxxxxxx dýchání. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx se xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, xx xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx delší xxx v oblastech, xxx xx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, proces xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx vystaveny déle, xxxxxxxxx zrna ještě xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx, díky které xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx slunečnímu xxxxxx, xxxxx s dalšími xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx rýži „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a další charakteristické xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ideální xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx z Himalájí. Xxx xxxxxxxxx a příznačnou xxxx xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx hojné xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx v tomto xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx úrodné náplavové xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Různé xxxxx xxxxxxxxx oblasti xx proto vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx xx vyvinuly z naplavenin Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Xxx xxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), hluboké (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx písčito-hlinité xx xxxxxxx. Tyto půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) obsah xxxxxxxxxxx xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx illit – xxxxxxx xxxxxx xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxx (X), jak ukazuje xxxxxxx (120 – 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx půdy, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32 stupni Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx v noci), xxx xxxxx dodává xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vůně rýže „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx se xxxxxxx xxxxxx, když xx během období xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vysoké xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30. červnem, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Optimální xxxx na přesazování xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx dvěma xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx se xxxxxx hluboko, xxxx xxxxxxxxxx a ujme xx xxxx rostlin.
Stojatá xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, což xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx xxxxxxx a v boji xxxxx plevelům. Xx xxxxxxxx xxxx xxxx xx pole zavlažují xx poté, co xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx v množství 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx ihned po xxxxxxx 90&xxxx;% zrn, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx narušením, xxxxxxxxxx a fyzickým xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xx obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxx plísní xx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx poškození xxxxxx během xxxxxxxxxx.
5.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ spočívají x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx poměr xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx amylózy (od 19&xxxx;% do 26 %), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx vaření.
Zrna xxxx „Xxxxxxx“ mají xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx druhů xxxx xx poměr xxxxx a šířky xxxxxxx xxxxx. Například poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Basmati“ xxxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2XX), xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx vůni x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx faktory, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu amylózy, xxxx čemuž má xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx vařeného zrna.
Příčinná xxxxxxxxxx mezi xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx a lidským xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ získává xxxxx xxxxxx vlastností xxxx xxxx díky xxxxxx xxxxxxx xxxxx hodin xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx oblasti, xxx se tato xxxx pěstuje, spolu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx chutí x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxx, kdy xxxx „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Xx se, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx přednamočení získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ na intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx mají xx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx náležité xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, udržování stojaté xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ získala jakožto xxxxxxxxx označení xx xxxxx světě xxxx xxxxxx pověst na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx v Pákistánu xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx byla vypěstována x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx dokumentu.
Odkaz xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/