Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2022/860

xx xxx 1. xxxxxx 2022,

xxxxxx xx mění xxxxxxx III xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1925/2006, pokud xxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže

(Text s významem xxx XXX)

EVROPSKÁ XXXXXX,

x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx čl. 8 xxxx. 2 xxxx. x) xxx ii) a odst. 2 xxxx. b) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

Xxxxx xx. 8 odst. 2 xxxxxxxx (XX) č. 1925/2006 může Xxxxxx x xxxxxxxxx podnětu xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx zahájit xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxx složky obsahující xxxxx látku xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx XXX xxxxxxxxx nařízení, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx látek, xxxxxxx xxxxxxxxx je x xxxxxxxxxxx zakázáno, omezeno xxxx xxxxxxx přezkumu Xxxx, xx-xx tato xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx pro spotřebitele, xxx xx xxxxxxx x xx. 8 odst. 1 xxxxxxxx (XX) x. 1925/2006.

(2)

X xxxx 2010 xxx Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost potravin (xxxx jen „xxxx“) xxxxxxx x xxxxxx stanoviska x xxxxxxxxx zdůvodnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které xx xxxx monakolinu K a bylo xxxxxxxxxx podle xxxxxx 13 xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 (2). Xxx 30. xxxxxx 2011 (3) vydal xxxx vědecké xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které se xxxx monakolinu X x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx XXX xxxxxxxxxxxx x xxxx. Xxxx xxxxxx k závěru, xx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx konzumací xxxxxxxxxx K z červené fermentované xxxx v denní xxxxx 10 xx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx XXX xxxxxxxxxxxx x xxxx.

(3)

X xxxx 2012 xxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 14 xxxxxxxx (XX) x. 1924/2006, xxxxx xx týkalo xxxxxxxxx xxxxxx, mezi něž xxxxx monakolin X x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx. Xxx 12. xxxxxxxx 2013 (4) xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx 2 xx xxxxxxxxxx X x xxxxxxx fermentované xxxx ve xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx LDL xxxxxxxxxxxx x xxxx.

(4)

Xx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanoviscích xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxxx xxxxxxxxxx, jež jsou xxxxxxxx xx trhu Xxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx X xx formě xxxxxxx xx xxxxxxx s lovastatinem. Xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx pracovníkům xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx u léčivých xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx myopatie/rabdomyolýzy, xxx xx xxxxxxx současným xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx s některými xxxxxxx léčivými přípravky, x xxxxxx těhotné a kojící xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

(5)

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx výživová x xxxxxxxxx tvrzení x xxxx xxxxxxxxx vědeckých stanoviscích xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx spojené x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx z červené fermentované xxxx.

(6)

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pomocí kvasnic, xxxxxxx Monascus xxxxxxxxx, xxx vede x xxxxxxxx xxxxxxxxxx, z nichž je xxxxxxxxxxx monakolin K. X Xxxx se tradičně xxxxxxx jako xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx k podpoře trávení x xxxxxxxx oběhu. X XX xxxx povoleno xxx xxxxxxxx xxxx potravinářské xxxxxxx, neboť xxxx xxxxxxx na xxxxxx Xxxx v nařízení (XX) x. 1333/2008 (5) o potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx stravy, xxx obsahují xxxxxxxxx x xxxxxxx fermentované xxxx, xxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx na xxx a konzumovány xxxx 15. xxxxxxx 1997, x xxxxx xx na xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) 2015/2283 (6) x xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx fermentované xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xx podmíněno xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) 2015/2283 o nových potravinách. Xxxxxxxx ustanovení tohoto xxxxxxxx nejsou xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/2283 x (XX) x. 1333/2008.

(7)

Xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx 8 xxxxxxxx (XX) x. 1925/2006 pro xxxxxxxxxx v červené fermentované xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx informací, xxxxx členské xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže, byly xxxxxxx nezbytné podmínky x xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxx 8 uvedeného xxxxxxxx a v článcích 3 x 4 prováděcího xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 307/2012 (7). Xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx patřilo stanovisko xxxxxxxxxxx Agentury xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx (XXXXX) x xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx „xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže“ x xxxxxxxxx xxxxxx (8). X xxxxxxxx stanovisku xxxxxxx agentura x xxxxxx, xx „xxxxxxxx ke xxxxxxx xxxxxxx fermentované xxxx, x xxxxxxx: xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X (xxxxxxxxxx též xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx jako xxxxxx xxxxxxxxx), xxxxx má xxxxxx nepříznivé účinky xxxx xxxxxxx; xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx nebyla xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx „xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx“ některé xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx riziku“. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx vědecká xxxxxxx xxxxxx belgické Xxxxxx rady xxx xxxxxx xx xxx 13. xxxxx 2016 (9), xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx předpokládaných xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx fermentované xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx riziko xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xx xxxxxxx xxxxxxxxxx X, x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx stejné jako xxxxxx pozorované x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx léčivé xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xx vyšší xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx zranitelných xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, osob xxxxxxxx xxxxxxxxx, ledvinovými x xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx starších 70 xxx a dětí x xxxxxxxxxxxxx. Xxxxx relevantní xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxx 2013 xxxxxxx xxxxxxxxxx XXX (10), která xxxxxxxxx xxxxxx a která xxxxxxx x xxxxxx, xx „xxxxxxx xxxxxxxx rýže xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx“.

(8)

Xxxxxx proto x xxxx 2017 v souladu s článkem 8 xxxxxxxx (XX) x. 1925/2006 xxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxx stanoviska k hodnocení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx.

(9)

Xxx 25. xxxxxx 2018 (11) xxxxxx xxxx vědecké xxxxxxxxxx o bezpečnosti xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx. Xxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx K ve formě xxxxxxx je xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx několika xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx x XX xxxxxxxxxxxx xxx léčbu xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx K z červené xxxxxxxxxxxx xxxx xx k dispozici x xxxxxxxxx stravy x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx jeho vlivu xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx XXX cholesterolu x xxxx. Xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže prostřednictvím xxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx X x xxxxxxx xxxxxxxxx dávek xxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxx (12) xxxxxxxxx úřad xxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx působení nežádoucích xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx výskytu xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx tkáně (xxxxxx rabdomyolýzy), játra, xxxxxxx systém, xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, pokožka x xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxx informace x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx u člověka, xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxx, xxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx-xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxx míře užití 10 xx/xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Úřad xxxx xxxxxx x xxxxxx, xx xxxx hlášeny xxxxxxxxxx xxxxxxx závažných xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxx 3 xx/xxx xx xxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxx x xx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx onemocnění x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx.

(10)

Xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx nejasností, xxxxx úřad xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx, aby xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx denního příjmu xxxxxxxxxx x xxxxxxx fermentované xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx a případně xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jak požadovala Xxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx, xx existují xxxxxxxxxx xxxxxxx složení x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahují červenou xxxxxxxxxxxxx rýži, a že xxxxxxxxxx v červené xxxxxxxxxxxx xxxx xx používají xx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx x xxxxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx některých xxxxxxxxxxxx xxxxxx spotřebitelů x xxxxxx nejistota xxxxxxx xxxxxx souběžné xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxxx enzym (XXX3X4), xxx xx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx monakolinů.

(11)

X xxxxxxx x xx. 4 odst. 5 prováděcího xxxxxxxx (XX) x. 307/2012 x xxxx, xx xxxx xxxxxxxxx své stanovisko x xxxxxxxxxxx z červené xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx zúčastněných xxxxx x xxxxxxxxx posouzení xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxx rovněž xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z červené fermentované xxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx informacemi xxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx používání xxxx xxxxx.

(12)

Tyto připomínky xxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxx rozhodnutí xx strany úřadu xxxxxxxxx během xxxxxxxxxxxxxx xx zúčastněnými xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx zdrojů xxxxxx xxx své xxxxxxx xxxxxxxxxx a objasnil, proč xx xxxxxxx studie, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxx k poskytnutí xxxxx, xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx mohly xxx xxxxxxxx do xxxx posouzení xxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx to, xxx byly údaje x xxxxxxxxxxx u lovastatinu xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxxxx, x xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx o nežádoucích xxxxxxxx, xxxxx poskytly zúčastněné xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxx.

(13)

Xxxxxx xxxxxxxx úřad x xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xx xxxxx vědeckými xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx přezkumem x xxxxxxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže (13) x xxxxxxxxx x xxxxxxxx stanoviskem x xxxx xxxxxxxx červené xxxxxxxxxxxx rýže xxx xxxxxxxx xxxxxxx cholesterolu x xxxxxx (14), které xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx přijetí vědeckého xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx, xx xxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx fermentované xxxx xxxxxxxx zprávy o nežádoucích xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže x xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx K ve xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, u něhož xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx zdokumentovány, a proto xx xxx vyvození xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx předložené xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxx vysvětlil, xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nemůže xxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, které byly xxxxxxxxx xxxx xx xx rozsahu a nebyly xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx určeny, a že xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx přezkumu x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx rýži, xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx.

(14)

Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxx možné xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže, xxxxx xxxxxxxxxx obavy x xxxxxx zdraví, a vzhledem x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx účinku xx zdraví xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx z červené xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx 10 xx/xxx x x xxxxxxxxxxxx případech xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zdravotních xxxxxx i při množství xxxxx 3 xx/xxx, xxxx xx xxx používání xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx 3 xx x xxxx na doporučenou xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xx xxxxx měla xxx xxxxxxxx xx xxxxx B přílohy XXX xxxxxxxx (ES) x. 1925/2006 x xxxx přidávání do xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxx xx mělo xxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx příloze.

(15)

Xxxxx xxxxxx 6 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2002/46/ES (15) xxxx xxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx a varování xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx. Vzhledem x xxxx, xx mohou xxx xxxxxxxx konzumovány xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx stravy, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XXX xxxxxxxx (XX) x. 1925/2006 xxxx xxxxxxxxxx, a proto xx nezbytné xxxxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx všech xxxxxxxx, xxxxx obsahují xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx.

(16)

Za xxxxxx xxxxxxxxxxx úplných xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx z červené fermentované xxxx.

(17)

Xxxxxxxx x xxxx, že xxxx zjistil xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx nezbytné varovat xxxxx, jež xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravin xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx z červené xxxxxxxxxxxx xxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxx xxxxxxxxxxx účinků červené xxxxxxxxxxxx rýže xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx zdravotní xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxx xxxxxx xxxxxxxx bezpečné xxxxxxxxx xxxxxxxxxx u některých xxxxxxxxxxxx xxxxxx spotřebitelů z důvodu xxxxxxxxxx údajů, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx monakolinů x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, je xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx obsahují xxxxxxxxxx z červené fermentované xxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxx 70 let, xxxxx a dospívajícím. X xxxxxxx xx výše xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxx potravin xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx.

(18)

Xxxx nemohl xxxxx dietární xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx nevyvolává xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx x xxxxx populace x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx podskupin xxxxxxxx. Xxxxxxx stále existuje xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, jež xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx nejistota v tomto xxxxxx xxxxxx trvá x xxxxxxxx x xxxx, že xxxxxxxxxx x xxxxxxx fermentované xxxx xxxxx být xxxxxxxxx pouze x xxxxxxxxx xxxxxx x xx rozsah xxxxxxx těchto xxxxxxx xxxxxx xxxxxx úřad xxxxx, používání xxxxxxxxxx x xxxxxxx fermentované xxxx x xxxxxxxxx stravy by xxxx xxx přezkoumáno Xxxx, a proto xx xxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx III xxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 1925/2006. Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxxxx úřad xxxxx xx svém xxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx monakolinů x xxxxxxx fermentované xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xx. 8 xxxx. 4 xxxxxxxx (XX) x. 1925/2006 xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxx 5 xxxxxxxxxxx nařízení (XX) č. 307/2012. V souladu x xx. 8 odst. 5 nařízení (XX) x. 1925/2006 xx Xxxxxx xxxx do xxxx let od xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx uvede xxxxxxxxxx x xxxxxxx fermentované xxxx x xxxxxxx XXX xxxxx X xxxx xxxxx X, xxxxxxx xxxxxxxx stanovisko xxxxx ke xxxx xxxxxxxxxxx údajům.

(19)

Xxxxxxxx (XX) x. 1925/2006 by xxxxx xxxx xxx odpovídajícím xxxxxxxx změněno.

(20)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx,

XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Xxxxxxx XXX xxxxxxxx (XX) x. 1925/2006 xx xxxx takto:

1.

V tabulce x xxxxx X „Xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx“ xx v abecedním pořadí xxxxxx xxxxxxxxxxx položka:

Xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Dodatečné xxxxxxxxx

„Xxxxxxxxxx z červené xxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxx porce výrobku xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx méně xxx 3 mg monakolinů x xxxxxxx fermentované xxxx.

Na xxxxxxx musí být xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx konzumací 3 mg xxxxxxxxxx nebo xxxx xx xxx.

Na xxxxxxx xxxx být xxxxxx xxxxx monakolinů v porci xxxxxxx.

Xxxxxxx xxxx obsahovat xxxx upozornění:

„Xxxxxxx xx xxxxxx konzumovat těhotné x xxxxxx xxxx, xxxx xxxxxx 18 let x xxxxxxx xx xxxx xxx 70 xxx.“

„Pokud xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx ohledně xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx.“;

„Xxxxxxx xxxxx neměli xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx.“;

„Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxx xxxxxxxxxxx jiné xxxxxxx, které xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx.““

2.

V tabulce x xxxxx X „Xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx Společenství“ xx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx:

„Xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx“

Xxxxxx 2

Xxxx nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx dvacátým dnem xx xxxx xxxxxxxxx x Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx.

Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx v celém xxxxxxx x xxxxx použitelné ve xxxxx xxxxxxxxx státech.

X Xxxxxxx xxx 1. xxxxxx 2022.

Xx Xxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxx XXX DER XXXXX


(1)  Úř. věst. L 404, 30.12.2006, s. 26.

(2)  Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx označování potravin (Úř. věst. L 404, 30.12.2006, s. 9).

(3)  XXXX Journal (2011); 9(7):2304.

(4)  XXXX Journal (2013); 11(7):3327.

(5)  Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1333/2008 xx dne 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16).

(6)  Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/2283 xx xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 258/97 x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 1852/2001 (Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1).

(7)  Prováděcí xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 307/2012 xx xxx 11. xxxxx 2012, xxxxxx xx xxxxxxx prováděcí xxxxxxxx x xxxxxx 8 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 1925/2006 o přidávání xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx (Úř. věst. L 102, 12.4.2012, s. 2).

(8)  Xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx XXXXX č. 2012-SA-0228: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx, xxxxxxxxx prostředí x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx s přítomností „xxxxxxx fermentované xxxx“ x xxxxxxxxx stravy, 14. xxxxx 2014.

(9)  Avis xx Xxxxxxx Superieur xx xx Xxxxx X° 9312: Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx à xxxx xx „ xxxxxx xx riz rouge “, 3 février 2016.

(10)  Xxxxxxxxxxxxx xxx Gemeinsamen Xxxxxxxx xxxxxxxxxx BVL/BfArM: Xxxxxxxxxx von Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx, 8.2.2016.

(11)  XXXX Journal 2019;16(8):5368.

(12)  Světová xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx; francouzská Xxxxxxxx pro bezpečnost xxxxxxxx, xxxxxxxxx prostředí x xxxxx; xxxxxxx systém xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx; Xxxx xxx Xxxx Administration.

(13)  Xxxxxxx X, Xxxxxx M, Xxxxxxxxxxx DP a další. Xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx supplementation: X xxxxxxxxxx xxxxxx and xxxx-xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx fermentované xxxx: systematický přezkum x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx). Xxxxxxxxxxxxxxx Research 143 (2019), x. 1–16.

(14)  Xxxxxx X, Bruckert X, Xxxxxxxx XX a další. Xxx role of xxx xxxxx xxxx (XXX) xxxxxxxxxxxxxxx in xxxxxx cholesterol xxxxxxx: X xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx (Význam podávání xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx: xxxxxxx x xxxxxxxx posudek). Xxxxxxxxxxx Xxxxx., 17. xxxxx 2019.

(15)  Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady 2002/46/ES xx xxx 10. června 2002 x xxxxxxxxxx právních xxxxxxxx členských států xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx (Úř. věst. L 183, 12.7.2002, s. 51).