XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2019/1901
xx xxx 7. xxxxxxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006, xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx stravy xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
EVROPSKÁ XXXXXX,
s xxxxxxx na Xxxxxxx x fungování Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 xx xxx 8. února 1993, kterým xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx x potravinách (1), x xxxxxxx xx xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Nařízení Xxxxxx (XX) č. 1881/2006 (2) stanoví xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx rýže fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(2) |
X xxxxxxxxxx na xxxxxx Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx citrininu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin (xxxx jen „xxxx“) xxx 2. března 2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx zdraví x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx s přítomností xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx x krmivech (3). Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx, že xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx a karcinogenity, xxxxx xxx x xxxxxxxx v xxxxxx xxxxxxxx rizika nefrotoxicity. |
(3) |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx přípravcích x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx byl x xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x červené fermentované xxxx. Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx o přítomnost xxxxxxxxx v přípravcích x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx a v xxxxxx potravinách, x x ohledem na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxx o xxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxx revize maximálních xxxxxx. |
(4) |
X xxxx 2015 xxxxxxxxx úřad xxxxx x podávání návrhů xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx zvláštním xxxxxxxxx xx zrna x xxxxxxxx z xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x Xxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxx výsledek xxxxxx xxxxxxx „Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx (Xxxxxx citrininu v xxxxxxxxxxx)“ (4) byla zveřejněna x xxxx 2017. Xxxx získány reprezentativní xxxxx o výskytu xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx x Evropě, xxxxxxx x obilovinách x xxxxxxxxx x obilovin x v xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx červenými xxxxxxxxxx. |
(5) |
Xxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx naznačují, xx xxxx třeba xxxxxxxx xxxxxxxxx úroveň xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxx stravy na xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasinkami. U xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx obsahujících xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx však xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxx, xx xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxx snížena. Xxxxxx x dispozici xxxxx xxxx údaje x xxxxxxxx citrininu, xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx xxxx aktualizoval posouzení xxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx, xxxxx xxx x genotoxicitu a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, tudíž xxxxxxxxx. Proto xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xx je xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx stravy xx xxxx rýže xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx dokládají, že x některých xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx lze xxxxxx xxxxx vysoké xxxxxx xxxxxxxxx, což xxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx citrininu. Xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xx za xxxxxxxxx xxxxxxx výrobní praxe xxx dosáhnout nízkých xxxxxx citrininu x xxxxxxxxx stravy xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasnicemi Monascus xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx ohledně xxxxxxxx citrininu x x xxxxxxxx dosažení xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx správné xxxxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx limit xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx x cílem xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx lidského zdraví. |
(6) |
Xxxxxxxx xxxxxx a provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx být xxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxx xxxxxx přizpůsobit xx novým xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx změněno. |
(7) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx, |
XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx xxxx x xxxxxxx x přílohou xxxxxx nařízení.
Xxxxxx 2
Doplňky xxxxxx xx bázi xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxx xxxxxxx tohoto xxxxxxxx x platnost, xxxxx xxxxxx na xxxx xx do xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx xx xx 1. xxxxx 2020.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx x celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 7. xxxxxxxxx 2019.
Xx Xxxxxx
xxxxxxxx
Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 37, 13.2.1993, x. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 1881/2006 xx xxx 19. xxxxxxxx 2006, xxxxxx se xxxxxxx maximální xxxxxx xxxxxxxxx kontaminujících xxxxx x potravinách (Xx. xxxx. X 364, 20.12.2006, x. 5).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx komise XXXX xxx xxxxxxxxxxxxx látky x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (XXXXXX); Xxxxxxxxxx Opinion xx the xxxxx xxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx presence xx xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxx. XXXX Xxxxxxx 2012;10(3):2605 [82 x.]. X xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx: www.efsa.europa.eu/efsajournal.
(4) López P., xx Xxxx X., Xxxxxxx X., Xxxxxx X., Xxxxxxxx X., Xxxxxxx X., Xxxxxxxxxxx J., Xxxxxxxxxx X. x Xxxxxx M., 2017. Xxxxxxxxxx of xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xx food. XXXX xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2017:XX-1177, 47 x.
XXXXXXX
Xxxxxxx nařízení (ES) x. 1881/2006 xx xxxx xxxxx:
1) |
X xxxxxx 2 xxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx xxxxxxx 2.8.1 xxxxxxxxx xxxxx:
|
2) |
Poznámka xxx xxxxx „(*) Tento xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx přezkoumán xxxx 1. lednem 2016 x xxxxxxx xx xxxxxxxxx x expozici xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx a na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, zejména xxxxx jde o xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx.“ xx xxxxxxx. |